На шест месеца едно дете създава на родителите си по-малко проблеми от преди. Той копира звуците, които говорят възрастните, изследва всичко, което е в обсега му, а също така обича да свири. Мама и татко имат възможност да прекарват повече време с бебето и да се наслаждават на всяко откритие на малкото си дете. Но бебето все още се нуждае от много внимателни грижи..

Режим на ден на детето на 6 месеца

Когато детето навърши 6 месеца, то се стреми активно да изследва космоса. Иска да държи в ръцете си и да докосне всичко, което види. Той е склонен да бъде привлечен от всичко интересно и това му помага да се научи да пълзи.

Активността на бебето засяга ежедневието му. Това се дължи на факта, че сънят му през деня все повече намалява, а времето, което се отделя за игри, се увеличава..

На шестмесечна възраст бебето спи два до три пъти през деня. Педиатрите силно препоръчват да спите три пъти на ден, но както показва практиката, понякога това е трудно за изпълнение. Детето иска да изследва света, а вие го сложете в леглото - как може да му хареса. Ето защо е важно активните игри да се провеждат след сън. Преди лягане за цяла нощ е препоръчително да направите някои тихи дейности, например, да прочетете книга, да направите някои водни процедури или просто да си побъбрите.

Но не забравяйте, че детето определено трябва да спи два пъти на тази възраст. Времето за сън може да остане няколко часа след следобедна закуска и час и половина след обяд. Така почивката и активното забавление ще бъдат разпределени равномерно, а до вечерта бебето ще бъде малко уморено, но не твърде уморено..

Не е нужно да спите преди лягане, тъй като детето няма да заспи в определеното време, което ще ви донесе допълнителни грижи. Ако по някаква причина сънят през деня е пропуснат, тогава ще трябва да намалите вечерното време и да приспите бебето по-рано.

Височина и тегло на детето

На шестия месец теглото на бебето се увеличава средно с 600-650 g, тоест всяка седмица бебето набира 140 г. Ако говорим за тегло, тогава за момче на шест месеца средната стойност е 7 900 грама, а за момиче - 7 200 грама.

Колко яде едно дете на 6 месеца

Когато въвеждате допълнителни храни в диетата на бебето, времето за хранене ще бъде от шест сутринта на всеки четири часа, пет пъти на ден. За последно бебето трябва да яде в 22.00. През нощта интервалът на хранене се удължава до 8 часа.

Също така майките продължават да кърмят бебетата си или силно адаптирана формула на млечна основа. Можете да разширите асортимента от плодови пюрета и сокове. Но трябва да си поставите за правило, че различни пюрета и сокове не се комбинират в един ден. Днес давате бананово пюре, утре - сливов сок, а вдругиден - ябълков сок. Това трябва да се направи, за да не се създава допълнителен стрес върху стомаха на детето, както и да се определи реакцията към нов продукт..

Също този месец въведете яйчен жълтък от пилешко яйце в диетата на детето си. За целта сварете едно яйце поне 15 минути, извадете жълтъка и го разтрийте заедно с кърмата или със сместа, която се предлага на бебето преди хранене. Също така, жълтъкът трябва да се добави към зеленчуковото пюре. Това помага на жълтъка да се усвои по-добре. Отначало жълтъкът трябва да запълни една четвърт от диетата, но с времето порцията ще се увеличи с половината от диетата. Но жълтъкът, в никакъв случай не трябва да се инжектира, ако детето има алергична реакция към него.

Трябва да се помни, че нов продукт или ястие трябва да се дава само в малки дози. Това ще ви помогне да опитате храната и също така да свикнете с вкуса. Това е особено важно, ако детето не е познавало други вкусове освен майчиното мляко..

Броят на храните, които трябва да дадете на детето си, е посочен по-долу:

 • Кърма или адаптирано мляко (200 ml);
 • Зеленчуково пюре (200 ml);
 • Яйчен жълтък (1/2 дажба);
 • Плодово пюре (30 ml);
 • 10% млечна каша (200 ml);
 • Плодов сок (30 ml).

Ако видите, че детето ви напълнява твърде много, тогава променете ежедневната му диета: увеличете количеството сурови плодове и зеленчукови пюрета, а също така яжте по-малко калорични ястия - млечна каша. Ако липсва тегло, добавете към менюто му слънчоглед или масло, вземете висококалорична каша и гответе разнообразни зеленчукови пюрета.

Какво трябва да може да направи едно дете на 6 месеца

На шестмесечна възраст бебето вече е в състояние да прави разлика между различни звуци и да завърта главата си в тяхната посока. Той също така разбира, че те се позовават на него, когато казват името му. Детето също може да покаже, че му е скучно или ядосано, а напротив - че е забавно, въпреки че все още не знае напълно как да изрази собствените си емоции.

Ако говорим за физическо развитие, тогава едно шестмесечно малко дете знае как да седне, да пие, докато държи кок сам, а също така научава познати неща. Много родители може да забележат, че през този период бебетата наистина обичат да хвърлят различни предмети и да гледат как падат.

Също така, на шест месеца, слухът и зрението започват да работят почти наравно с вашите. Това прави звуците, които издава, по-разнообразни. Той също така се научава да изразява отношението си към предметите от околната среда, както и да бъде внимателен или страх от непознати..

Най-общо казано, шестмесечно бебе трябва:

 • Научете се да пълзите. Родителите трябва да развият това умение чрез специфични упражнения;
 • Поддържане на баланс с ръце и учене да седите
 • Симулирайте звуците, които чува;
 • Слушайте внимателно речта;
 • Търсете и намирайте с поглед онези обекти, които вие назовавате;
 • Да си спомня кой е непознат и кой е негов;
 • Разпознайте познатите помещения и обмислете всичко на ново място;
 • Издърпва в устата всичко, което попадне под ръка;
 • Знае как да дърпа играчка с връв;

За да забавлявате дете, трябва да говорите с него. На шестмесечна възраст децата не възприемат казаното от телевизора, защото няма нищо, което може да замести комуникацията с техните роднини и приятели.

Добрите родители трябва да развиват речевите умения на детето си чрез игра. Това означава, че трябва да повтаряте сричките, които бебето говори най-често, да го насърчавате, да проявявате интерес и разбиране, да поддържате разговора с удоволствие.

Развиващи дейности и игри

За развитието на детето трябва да се справите с него. В този параграф ще говорим за различни образователни игри, които можете да използвате..

Общо полезни игри и дейности.

Дете изследва къщата

Ако малкото вече знае как да се движи самостоятелно, то определено ще започне да се катери из цялата къща. За да предпазите бебето от всякакви неприятности, блокирайте подстъпите към стълбите, не забравяйте да заключите вратата на банята и да осигурите наличните електрически контакти. Също така трябва да погледнете така, че да не може да хваща остри ъгли, все пак затворете чекмеджетата в шкафа. Важно е да не пропускате нищо, защото всеки надзор може да има сериозни последици. Обръщаме специално внимание на лекарствата, отровните вещества и детергентите. Те трябва да бъдат безопасно скрити!

На пода с бебето

Важно е детето да има достатъчно място за игра. За да направите това, трябва да му позволите да седне на пода. По този начин той може да се научи да пълзи и да се преобръща. Ако бебето не обича да бъде себе си, тогава родителите му трябва да играят с него.

Също така на възраст от шест месеца има интерес към малки кутии и малки неща. Не е необходимо да поставяте всички играчки в една голяма кутия, по-добре е да ги разделите на няколко малки кутии. Това ще добави забавление за детето..

Поканете приятели на гости

Също така може да бъде интересно, когато бебе идва на гости и може да играе с вашето. След като децата се изследват взаимно, ще разберат, че има много големи разлики между живите хора и играчките..

След това ще опишем упражненията, които са свързани с нови открития за детето..

Говорейки с чаша

За това упражнение трябва да съберете три различни чаши по форма и размер. Поставяме ги в картонена кутия. След като чашата се донесе до устата на детето, повторете позната дума, например името му. Това трябва да става с различни интонации. Така бебето ще разбере, че името му може да звучи различно. Впоследствие трябва да произнесете голямо разнообразие от звуци, тъй като детето в този случай по-скоро ще започне да ги повтаря..

Вземете балон и го напълнете с вода, но малко и завържете лента за него. След това трябва да стиснете и залюлеете топката и да покажете на бебето, че формата на топката може да се промени. Оставете детето да прави такива манипулации. По време на играта той ще разбере, че топката отскача, ако я хвърлите, а ако я завъртите, тя се поклаща. Но по време на тези игри не можете сами да оставите мъничето, то определено ще иска да опита топката на зъба. И може да бъде вредно.

Игра със звуци

Тази звукова игра със сигурност ще зарадва детето ви. Вземете пластмасови бутилки и налейте в тях различни количества вода. Когато ги ударите, те ще издават различни звуци. Детето определено ще забележи разликата и ще се включи в играта.

Снимки на мама и татко

За родителите ще бъде полезно да изговарят често думите „мама“ и „татко“. Също така ще бъде добре да фиксирате снимки на родители над детско легло или стол. Когато бебето се опита да каже "па-па" или "ма-ма", родителите трябва да покажат снимки и да кажат къде е мама и къде е татко.

Освен това трябва да правите упражнения и да играете игри, за да развиете координацията..

Летяха дивечови птици

Бавно разказвайки приказката за птиците, можете да играете с детето. По време на произношението на „Птиците полетяха“ вдигнете ръцете на детето нагоре и пляскайте с ръце. След известно време той ще се научи да разпознава този момент и ще се смее в този момент. Но внимавайте да не изкълчите ръцете на детето си, когато ги повдигнете..

Бебе на рамене

Татко, разбира се, ще се радва да превърти детето си на раменете си. И бебето ще може да се научи да поддържа по-добре баланс, както и да контролира движенията си. И все пак ще му бъде много интересно да види собствената си къща от височината на баща си..

Разклатете бебето на крака си

Още една игра, която ще се хареса на детето. Седнете на удобен стол, кръстосайте крака и сложете бебето на глезена. Докато правите това, вземете ръцете или лактите му за опора. След това размахайте крака, докато си тананикате песен и променяте темпото на изпълнението си. Когато правите това, променете и ритъма на люлеене на бебето..

Можете да създадете малка пътека с препятствия за детето си, като използвате възглавници и калъфки, направени от различни тъкани. Това ще бъде интересно предизвикателство за мъника.

За да накарате бебето да пълзи, можете да покажете топка, която се движи в кръг. Правете това на известно разстояние от детето и обръщайте вниманието му към това, което правите. Кажете едновременно: „Ела тук и вземи топката“.

Хлапето расте и наблюдението на промените в неговото развитие става все по-забавно. За обичащите родители детето винаги ще бъде центърът на тяхната малка вселена, наречена „семейство“. Следователно и мама, и татко не трябва да се страхуват да направят нещо нередно и да се ограничат до участие в първите години от живота на детето си..

Меню за дете на 6 месеца: колко трябва да яде на ден и наведнъж?

Нуждите от храна на 6-месечно бебе буквално се увеличават пред очите ни. Малките деца, които са на кърма, вече получават първите си допълнителни храни, а изкуствените дори са свикнали и имат нужда от повече разнообразие. В първия случай няма спешна нужда да се следи колко и от какво се нуждае бебето, то все пак трябва да получава основните компоненти от кърмата.

Във втория ще трябва да опитате много, така че детето да бъде снабдено с всичко необходимо и в същото време да не страда от колики, газове, регургитация и други неприятни последици от неправилно организиран прием на храна.

Колко често и кога да се хранят?

Бебетата на възраст от 6 месеца вече са в състояние да издържат на доста дълги почивки между храненията, а през нощта изобщо няма нужда да се хранят. Ако бебето се развива по план, след шест месеца трябва да получава храна около 5-6 пъти на ден. Експертите дори са разработили приблизителна диета за бебета. Но не забравяйте за индивидуалните характеристики на бебетата, които могат да направят незначителни корекции в рутината:

 • Първо хранене в 7.30.
 • Вторият - в 11.00.
 • Третият - в 15.00 часа.
 • Четвърто - в 17.00 часа.

Съвет: Полезно е само за възрастни да не ядат през нощта. Дете на възраст 6 месеца, което вечеря обилно преди лягане, ще спи спокойно и спокойно до сутринта, без да се нуждае от нощни закуски. Основното нещо е да разберете колко бебе може да яде, така че стомахът му да не е препълнен. В противен случай той ще заспи бързо, но може да се събуди от колики.

 • Пети - в 19.00 часа.
 • Шесто - в 21.00 часа.

Продължителността на храненето е индивидуална за всяко бебе. Ако едното дете се справи с чиния с картофено пюре, бисквитки и плодов десерт за 20-30 минути без никакви проблеми, то другото е в състояние да разтегне хранене, състоящо се от каша за един час. Не натискайте бебето. Храненето трябва да бъде свързано само с положителни емоции..

Количеството храна, което е оптимално за дете на шест месеца

Въпреки факта, че днес има няколко подхода за изчисляване на ежедневната консумация на храна от дете на възраст под една година (въз основа на теглото или височината на бебето, неговите нужди от калории), най-често се използва най-простата формула. Според нея дете на възраст 6 месеца и повече трябва да яде храна на ден в размер от 1/9 до 1/8 от теглото си. Въз основа на това колко ще бъдат макронутриентите, витамините, минералите и фибрите, диетолозите извеждат следните важни цифри:

 • Дневният обем на храната трябва да бъде около литър и тази цифра не зависи от вида на хранене на бебето.
 • На 6 месеца бебето трябва да получи поне 500 ml кърма или 600 ml адаптирана формула. За бебе на смесен тип храна пропорциите и на двете се избират индивидуално.
 • Каша на ден ще представлява около 150 мл.
 • За зеленчуково пюре също не повече от 150 мл.
 • Плодовото пюре ще бъде 50-60 мл.
 • Месно пюре - само 30 мл.
 • Още 60 мл за сок и 40 мл за извара.
 • Освен това бебе на 6 месеца трябва да получи около четвърт яйчен жълтък.

Препоръчително е да се въздържате от хранене на бебето през нощта. Можете да давате напитка само на малки порции. Обикновено някои родители разделят декларираното количество храна на 6 части, които се дават на бебето на всеки 4 часа..

Вещества, които трябва да присъстват в диетата на 6-месечно бебе

Дете на възраст 6 месеца, като се вземат предвид всички характеристики на развитието, трябва да получава около 115 калории на ден. И този показател трябва да бъде покрит от използването на зърнени храни, месо, зеленчуци или плодови пюрета. Никакви сладкиши, дори домашно приготвени натурални продукти. Освен това трябва да се имат предвид следните точки:

 • На първо място, трябва да обърнете внимание на това колко протеин консумира бебето. Нуждата от бебе на възраст 6 месеца надхвърля тази на възрастен около два пъти. По принцип този макронутриент трябва да представлява поне 80% от диетата на бебето. Именно той е ключът към нормалното физическо и психическо развитие на малкия човек. Основният източник на компонент за бебе е майчиното мляко, за изкуствен човек - адаптирана формула. Освен това, когато се въвеждат допълнителни храни, бебето трябва да започне да яде извара, пуешко или заешко пюре..
 • Въглехидратите и мазнините са основните източници на енергия, но ако те се абсорбират прекомерно в тялото, детето ще започне да изпитва дискомфорт поради постоянната ферментация на храната в червата. А изобилието от мазнини също е предпоставка за развитието на заболявания на храносмилателната система. За да получите правилните въглехидрати, бебето ви трябва да яде каша. Тя може да бъде незабавна, но е по-добре, ако детето яде продукт, приготвен по всички правила. Източникът на мазнини е майчиното мляко, адаптирани формули, яйчен жълтък.
 • На 6 месеца започваме да обръщаме специално внимание на режима на пиене на най-малките. Зеленчуковите и плодови пюрета, кърма, супи не винаги са в състояние да покрият нуждата на бебето от течност. На художниците трябва да се дава бебешка вода, билкови чайове, плодови сокове.

Преди да направите някакви корекции в обичайната диета на бебето, по-добре е да се консултирате с педиатър. Специалистът ще прецени скоростта и правилността на развитието на детето, ще даде полезни съвети.

Приблизителни опции на менюто за половин годишно дете

Трябва не само да знаете колко бебето трябва да яде на едно хранене или на ден, но и как правилно да комбинирате ястия, да комбинирате и да редувате компоненти. Менюто може да се основава на една от следните опции за ежедневната диета:

 • Първо хранене. Млечна формула или кърма в обем от 200 мл.
 • Второ хранене. Каша, приготвена във вода - 150 ml, допълнително хранене под формата на кърма или смес - 100 ml (като цяло размерът на допълнителното хранене зависи от това колко бебето е яло основното ястие).
 • Трето хранене. Зеленчуково пюре - 100 мл с малко месо - 20 г. Четвърт чаша плодов сок.
 • Четвърто хранене. Няколко бебешки бисквити с две супени лъжици подходяща ферментирала млечна напитка.
 • Пето хранене. Не повече от 20 г извара, 40 мл плодово пюре и 200 мл адаптирана формула или майчино мляко.
 • Шесто хранене. Кърма или адаптирано мляко в обем от 150-200 мл.
 • Първо хранене. Адаптирана формула или кърма - 200 мл.
 • Второ хранене. Две супени лъжици плодово пюре или супена лъжица сок. В зависимост от това колко е яло бебето, можете да го допълвате с кърма или адаптирано мляко.
 • Трето хранене. Пилешки бульон - 100 мл с настърган месо, 100 мл зеленчуково пюре, 50 мл плодово пюре.
 • Четвърто хранене. Каша, приготвена в мляко - 150 мл, желе - 100 мл.
 • Пето хранене. Адаптирана формула или кърма - 200 мл.

След известно време можете да започнете постепенно да въвеждате масло в каша и растително масло в зеленчуци. В този случай трябва да се вземе предвид фактът, че съдържанието на мазнини в ястията ще се увеличи, макар и леко. По време на такива експерименти родителите трябва да наблюдават състоянието на бебето дори по-внимателно от обикновено..

Менюто на бебето на 6 месеца: основата на диетата и хранителните принципи

 • Какви продукти вече можете да ядете?
 • Правила за допълнително хранене
 • Колко трябва да яде бебето?
 • Диета
 • Примерно меню
 • Съвети

До навършване на шест месеца храненето, което бебето получава под формата на майчино мляко или адаптирана формула, става недостатъчно за всички нужди на порасналото малко дете. Идва моментът да се запознаете с нова храна, тоест с допълващи храни. Нека да разгледаме какви нови храни може да опита шестмесечно бебе..

Какви продукти вече можете да ядете?

Шест месеца е времето за първо хранене на бебе, което преди това е било изключително кърмено. Стомашно-чревният тракт на малкото дете вече е готов да опита вкус на зеленчуци, зърнени храни и плодове.

Кой продукт да се въведе първо, родителите трябва да решат заедно с педиатъра. Бебетата, които слабо наддават на тегло, се препоръчват да започнат със зърнени храни, а добре хранените бебета с чести запеци трябва да започнат допълнителни храни със зеленчукови ястия. Прегледайте таблицата за въвеждане на допълнителни фуражи за кърмене.

Обмислете следните характеристики:

 • Зеленчуците се дават под формата на картофено пюре от един вид зеленчуци, като за пръв път предлагат трохите 5 грама. След това порцията внимателно се увеличава до специфичната за възрастта доза от 100 грама на ден. Когато бебето е свикнало с един зеленчук, те започват да му предлагат втория вид зеленчуци, като отново започват от 5 грама.
 • Кашите на 6 месеца се приготвят без мляко, но могат да се разреждат с човешко мляко или смес. Първата порция каша ще бъде 10 грама, след което общото количество изядена каша на ден се довежда до 150 грама.
 • На бебета, които са свикнали със зеленчуци и зърнени храни, се предлагат плодове. Те също се дават под формата на еднокомпонентно пюре - първо 5 грама за първата проба, а след това повече всеки ден до дневна доза от 30 грама.

Има и много привърженици на използването на ферментирали млечни продукти за първото хранене. Сред тях е известният педиатър Комаровски. Популярният лекар препоръчва да се дава здрав 6-месечен бебешки кефир. Продуктът се предлага при второто хранене, като постепенно се увеличава порцията до 160 ml. От петия ден от въвеждането на кефира в диетата на бебето, Комаровски съветва да започне да добавя извара към него. Дневната му порция за 6-месечно бебе е 30 г. Прочетете повече за въвеждането на допълнителни храни според Комаровски в друга статия..

В ситуации, когато майката има малко кърма или не е възможно да се хранят трохите с адаптирана формула, запознаването със зеленчуци и зърнени храни се отлага за по-ранна дата - 4-5 месеца (съветваме ви да се придържате към нашата таблица за въвеждане на допълнителни храни за изкуствено хранене). В по-ранна възраст се започват допълнителни храни и за изкуствени деца. До 6-месечна възраст такива деца отдавна са опитвали плодови пюрета и зърнени храни (без млечни продукти), както и растителни пюрета с растително масло. На 6-месечна възраст те само увеличават порциите от тези ястия и започват да добавят масло..

Правила за допълнително хранене

 • Трябва да започнете с един продукт и всеки следващ нов продукт може да бъде въведен само след като свикнете с него (трае средно 3-5 дни) и отсъствието на алергични реакции.
 • Не можете да давате два продукта едновременно, с които детето не е било запознато преди, тъй като когато се появи реакция, няма да можете да разберете кой продукт го е провокирал.
 • Обемът на продукта за първата проба е половин чаена лъжичка.
 • Нов продукт трябва да се измие с мляко от майчините гърди или смес.
 • Струва си да дадете ново ястие сутрин хранене, след това до края на деня ще стане забележимо дали детето го понася нормално.
 • Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате всички храни, ядени от бебето.
 • Запознаването с нова храна трябва да се отложи, ако бебето е болно, както и по време на ваксинацията (три дни преди ваксинацията и няколко дни след нея).
 • Ако бебето откаже да опита ново ястие, не настоявайте.
 • В ситуация, в която продуктът е причинил алергия или друга негативна реакция, нови ястия не се дават, докато болезнените прояви изчезнат.

Колко трябва да яде бебето?

Общото количество храна на ден за шестмесечно бебе се изчислява въз основа на данните за телесното му тегло. Децата над 6 месеца трябва да ядат от 1/8 до 1/9 от теглото си на ден..

Препоръки за допълващи храни:

Продукт

Максимална консумация на 6 месеца

Кърмене

Изкуствено хранене

Какво яде, пие, как бебето спи и е будно на шест месеца

Ежедневният режим и храненето на 6-месечно бебе на кърма е значително различно от това, което е било през първите месеци след раждането. Бебето на шест месеца е будно повече време, нощният сън става по-дълъг и по-спокоен. Нуждите на бебето се променят и в диетата му се въвеждат нови продукти. Майката трябва внимателно да обмисли въвеждането на първите допълващи храни и да го организира така, че новият тип хранене да не води до намаляване на млякото и пълно отбиване..

Особености на кърменето след шест месеца

С наближаването на първата кръгла дата на 6 месеца майките все повече се притесняват от допълнителното хранене, дневния режим, нощното хранене и самото кърмене.

 1. Графикът на хранене на шестмесечно бебе се променя бързо. Преди месец бебето често се събуждаше през нощта. В края на 6 месеца и началото на 7 месеца някои бебета могат да се справят без да се хранят през нощта. Но повечето деца продължават да спят сладко, смучат майка си.
 2. На шест месеца кърмените бебета първо се запознават с редовната храна. Преди това бебето не би могло да си представи, че храната е твърда и може да има различен вкус. Децата обикновено проявяват голям интерес към първите допълващи храни, учат се да формират хранителни навици, да подчертават любимите си храни, да правят разлика между солено и сладко.
 3. Менюто на бебето в началото на шестия месец остава същото. Дете на GV получава само майчиното мляко. След 26 седмици (от пълните шест месеца) педиатрите препоръчват въвеждането на първите допълващи храни в диетата на детето.

Срещата с нови ястия в идеалния случай не трябва да влияе върху лактацията. Въпреки факта, че вече на 6 месеца бебето опитва нова храна и от една година може да се храни от семейната маса, то се нуждае от кърма. СЗО препоръчва храненето до една година е задължително и от една до две, ако е възможно.

Майките трябва твърдо да разберат, че с въвеждането на допълнителни храни бебето ще пие по-малко кърма. Колко бебе трябва да яде на 6 месеца ще зависи от това колко редовно храна получава. По-добре е да не извършвате сложни математически изчисления, а да предлагате на бебето гърда в края на всяко хранене.

Представяне на допълващи храни на шест месеца: основни принципи

Когато изучавате стара литература, можете да разберете, че в началото на миналия век лекарите казват, че допълнителните храни трябва да се въвеждат на 6 месеца. По-късно това правило беше забравено. В средата на миналия век жените ходеха на работа, щом бебето навърши един месец. Качеството на формулата в онези дни остави много да се желае. Ето защо съветските лекари настояват за ранно допълващо хранене. На три месеца детето вече беше запознато с пилешки жълтък, грис, краве мляко, плодови сокове и някои плодове. На шест месеца детето можело да седне на обща маса и да се храни с борш в бульон от месо. Смяташе се за норма.

С промяната в основите на обществото, повишаването на качеството на живот и подобряването на състава на адаптирани храни за кърмачета, погледът върху графика за въвеждане на допълващи храни се промени. Педиатрите и съветниците по хепатит В казват, че до 6-месечна възраст трябва да се храни само кърма. В същото време мнозина вярват, че времето за въвеждане на нова диета не зависи от това дали бебето е изкуствено или естествено хранено..

 • Необходимо е да се храни детето само когато то е готово за това. Основните показатели за готовността на бебето за допълващи храни: способността да седи самостоятелно, наддаването на тегло след раждането с два пъти, интерес към храната, липсата на рефлекс на тласък и други.
 • Не можете да принудите бебето си да яде всяка последна капка. Ако детето се обърне от лъжицата, не настоявайте. Ако майката е много притеснена, че бебето ще остане гладно, по-добре е да му дадете гърда.
 • Първата допълваща храна трябва да бъде възможно най-безопасна и полезна. Препоръчително е да започнете с хипоалергенни продукти и да ги въвеждате постепенно. Всеки продукт се въвежда отделно. Само когато бебето свикне с няколко съставки, те могат да се комбинират помежду си.
 • Необходимо е да се избере видът на допълващите храни индивидуално за детето. За едно малко дете е най-добре да въведете зеленчукови допълващи храни и след това останалите. За друго дете първо се въвеждат зърнени култури. При избора на вида храна трябва да се вземат предвид телесното тегло, работата на храносмилателния тракт, съществуващите заболявания и особености.

Позволени бебешки храни

Менюто за шестмесечно бебе е доста скромно. От 6 до 7 месеца бебето има време да се запознае с 1-3 продукта. Диетата на бебето включва храни, които не причиняват алергии и не провокират образуването на газове. Те се усвояват лесно и не причиняват тежест в стомаха. Педиатрите препоръчват да започнете със зърнени храни или зеленчуци.

Можете да дадете на детето си:

 • елда;
 • ориз;
 • царевица;
 • броколи;
 • карфиол;
 • картофи;
 • ябълка;
 • банан.

Производителите на бебешки храни посочват върху своите продукти от каква възраст се препоръчва да бъдат въведени в диетата. От 6 месеца са разрешени кефир, ферментирало печено мляко, извара, сокове, безмлечни или безмлечни каши. Въпреки убедителните надписи върху бебешки продукти, родителите трябва да носят отговорност за въвеждането на първите допълващи храни. Не трябва да бързате или да се опитвате да храните бебето по-вкусно. Трябва да избирате само безопасна и лесно смилаема храна.

Забранени храни

От представители на миналото поколение можете да чуете различни съвети относно първите допълващи храни за дете. Но добрите намерения на бабите не винаги са оправдани. Майките трябва да бъдат нащрек и да помнят, че следното не може да бъде включено в храненето на шестмесечно бебе:

 • пчелен мед;
 • ядки;
 • гъби;
 • месо;
 • полуфабрикати;
 • печени изделия;
 • печено;
 • солено;
 • пикантен;
 • храна с консерванти, подсладители и подобрители на вкуса.

Режим на пиене

С въвеждането на първите допълващи храни детето се нуждае от вода. Важно е пиенето да е с високо качество, тъй като бебетата през първата година от живота имат висок риск от чревни инфекции.

Консултантите за гореща вода съветват да давате вода от чаша за пиене или халба. Експертите не препоръчват привикване на шише на бебе. По-добре е да закупите вода, която е подходяща за бебешка храна или да използвате филтрирана вода, на която родителите са 100% сигурни в качеството. Варената вода от чешмата не е най-добрият вариант. Смята се, че пиенето на преварена вода увеличава риска от камъни в бъбреците..

На шест месеца детето трябва да пие от 100 до 200 мл вода. Можете да изчислите скоростта по формулата: за един килограм телесно тегло, 50 ml течност. Но е важно да се помни, че с въвеждането на допълнителни храни кърменето се запазва, поради което бебето получава по-голямата част от водата от майчиното мляко..

Характеристики на стола

Ако дете с НВ трябва да се качи поне веднъж седмично, след въвеждането на допълнителни храни изпражненията на бебето променят своята редовност и консистенция. Редовната храна, за разлика от кърмата, не се абсорбира напълно. При ежедневна употреба на допълнителни храни, бебето трябва да ходи до тоалетна поне веднъж на всеки три дни. Ако няма изпражнения за по-дълго, тогава можем да говорим за запек..

Видът на първата храна се избира според стола. Ако детето ви е предразположено към запек, най-добре е да започнете със зеленчуци. Те съдържат голямо количество фибри, което има положителен ефект върху функционирането на храносмилателния тракт. За деца, склонни към запек, не се препоръчва започването на допълващи храни с оризова каша, тъй като има фиксиращ ефект.

Тегло и ръст на бебето

Шестмесечно бебе набира тегло и ръст всеки месец, въпреки че печалбите вече са много по-малко, отколкото през първите три месеца. Момчетата изпреварват момичетата по тегло и ръст. Близнаци и недоносени бебета към тази възраст вече почти настигат връстниците си.

Дете на шест месеца тежи около седем килограма. Нормите, установени от СЗО: за момичета от 5800 до 9200 гр. а за момчета от 6400 до 9700 гр. Когато ги претегляме ежемесечно, педиатрите контролират тези цифри. Но това не означава, че детето трябва да тежи толкова. Телесното тегло се влияе от наследствеността, вида на диетата, грижите. По време на боледуването бебето отслабва, както и по време на никнене на зъби.

Растежът на шестмесечно бебе обикновено е в рамките на 62-72 cm.

Можете да проверите дали параметрите на бебето отговарят на стандартите в нашия онлайн калкулатор за ръст и тегло.

Приблизително ежедневие

Ежедневната рутина на дете на 6 месеца се различава от рутината на новороденото. Шестмесечно бебе вече не спи по 20 часа на ден. Той е буден много и опознава света около себе си. Бебето вече познава близки хора наглед и показва безпокойство при вида на непознати.

Приблизително ежедневие на детето:

 • 7:00 събуждане и кърмене;
 • 9:00 водни процедури, преобличане;
 • 10:00 закуска с първите допълващи храни, кърмене;
 • 11:00 разходка;
 • 12:00 следобедна дрямка;
 • 14:00 хранене;
 • 15:00 домакински игри;
 • 16:00 разходка;
 • 17:00 ч. Хранене;
 • 18:00 домакински мачове;
 • 20:00 водни процедури;
 • 21:00 хранене и спане през нощта.

През нощта шестмесечно бебе може да яде 1-2 пъти. Някои бебета се събуждат, за да сучат по-често.

Функции на съня на половин годишно дете

Сънят на бебето на 6 месеца става по-спокоен и по-дълъг. В зависимост от темперамента, бебето спи един до три пъти през деня. За някои деца дневният сън продължава 2-3 часа, докато други спят 3 пъти по един час. И двата варианта са норма. Следователно, ако приятелка каже, че дъщеря й спи 4 часа следобед, няма нужда да търси недостатъци в детето си, което спи 4 пъти по 40 минути. Важно е бебето да е спокойно и здравословното му състояние да не предизвиква безпокойство у майката..

Почивката и будността зависят от външни и вътрешни фактори. Например, когато никнат зъби на 6 месеца, бебетата спят по-зле, проявяват тревожност и са склонни да кърмят по-често. На открито бебетата заспиват по-бързо и спят по-дълго. Много малки деца заспиват добре, когато пътуват в кола или количка. Добре храненото бебе винаги спи по-добре от гладното. Следователно трябва да обърнете внимание на храненето на бебето и след една порция допълващи храни, не забравяйте да предложите гърдата.

Хранене по възраст: Размери за сервиране

Когато започнете да въвеждате допълнителни храни, е важно да знаете колко да предлагате на бебето си нови храни..

Също така ще ви е интересно да знаете как и кога да въведете допълнителни храни..

Започвайки да въвежда допълващи храни, майката търси отговори не само на въпроси за това с какви продукти да запознае бебето и в каква последователност. Също така е важно да знаете в какви количества да предлагате на детето нови продукти..

Тъй като запознаваме бебето с напълно нови, непознати ястия, напълно логично е да започнем представянето на всеки продукт с микро порции. На този етап нашата задача не е да храним детето със зеленчуково пюре или каша, а да го оставим да свикне с новия вкус и текстура на ястието. Също така е важно да проверите реакцията на организма към продукта. Ето защо се препоръчва да се дава всеки нов зеленчук или плод сутрин..

Какво представляват микро порциите?

Това е буквално четвърт чаена лъжичка. Дори ако бебето е щастливо да изяде този обем, не трябва да давате повече през първия ден. В края на краищата, ако до вечерта храносмилането на детето внезапно се разстрои или се появят обриви, те ще бъдат по-слабо изразени, отколкото ако за радост нахраните малкото половин буркан картофено пюре наведнъж.

Е, и ако детето е към вашия ентусиаст: "Какво вкусно пюре ще опита Ванюша сега!" направи изразително "пчееееее" или намаза тиквичките по лицето - не се притеснявайте.

На следващия ден отново предложите на трохите четвърт чаена лъжичка същите тиквички. Тази ситуация може да се повтори повече от веднъж или два пъти. Понякога трябва да се предлага нов продукт на дете до 10-15 пъти, за да се съгласи детето да го яде. Бъдете последователни и търпеливи и усилията ви ще бъдат възнаградени. И кой каза, че ще бъде лесно?

Как да увеличите размера на порциите си

Ако на следващата сутрин след като детето е опитало първата допълваща храна (най-често това е зеленчуково пюре от тиквички или карфиол), той се чувства добре, порцията леко се увеличава - до половин чаена лъжичка.

Не се притеснявайте, няма да има нищо лошо от такава "охлювна" скорост. Бебето ще бъде леко пристрастено към новия вкус. И тогава увеличаваме порцията всеки ден с един и половина до два пъти.

Тоест на третия ден бебето вече ще получи пълна чаена лъжичка, на втория - две, на третия - четири, което ще бъде 20 грама от продукта. На четвъртия ден обемът на порцията ще бъде 30-40 грама, на петия - 50-80 грама, на шестия - 100-120 грама, на седмия - 120-150 грама. Така за около седмица достигате възрастта на размера на сервиране. На шест месеца, когато въвеждаме допълващи храни, точно това количество яде детето.

Не се стремете обаче по никакъв начин да натъпквате точно толкова в трохичката и нито грам по-малко. Не всички деца ядат пълното количество. За някои са достатъчни 80-90 грама пюре или каша. Не забравяйте, че кърмата или адаптираната млечна формула, които се предлагат след допълнително хранене, продължават да бъдат основната диета на детето до навършване на една година. Така че хлапето ще вземе "своето".

И в търсене на отговор на въпроса дали детето яде, фокусирайте се не върху количеството изядена порция, а върху общото благосъстояние и месечното наддаване на тегло на бебето. И не забравяйте, че злоупотребата с храна не е приемлива на нито един етап от живота на детето. В противен случай ще предизвикате постоянна неприязън към храната или определени храни в продължение на много години, нараствайки малко нежелателно.

Интервалът от време, когато увеличаваме размера на порцията до възрастовата норма, може да бъде удължен до 10-12 или дори повече дни, ако трохата е алергична или например болна или е била ваксинирана. Не забравяйте, че колкото по-малък е размерът на порцията и колкото по-бавно се увеличава, толкова по-малък е шансът за диатеза или разстройство на храносмилането..

Когато преминете към въвеждането на следващия зеленчук, общото количество зеленчуково пюре остава същото. Просто леко намалявате обема на картофено пюре от познат продукт, например тиквички, точно колкото давате картофено пюре от нов продукт, например карфиол.

Постепенно, когато детето расте, размерът на порцията се увеличава. До една година бебето вече изяжда до 180 г зеленчуково пюре по обяд.

Как да въведем следните допълващи храни

Подобна е ситуацията и с кашата - вторият допълващ хранителен продукт. Започваме с малки количества - с четвърт или половина чаена лъжичка и в рамките на 5-7 дни довеждаме обема до около 150 грама. На седем месеца обемът на кашата е 160-170 грама, на осем до девет месеца - 170-180 грама, на едногодишна възраст - 200 грама.

От седем месеца растителното масло се въвежда в растителното пюре в малки количества - 5-10 грама. Този обем остава непроменен.

На шест до седем месеца предлагаме на бебето плодово пюре. Както при зеленчуковото пюре или каша, започваме да даваме плодово пюре с четвърт до половин чаена лъжичка, в рамките на 5-7 дни го увеличаваме до 50 грама. На осем месеца обемът на плодовото пюре е 60-80 грама, на 10-12 месеца - 100 грама.

Следващият допълващ хранителен продукт е месото. Можете да го въведете още на шест месеца, но мнозина го въвеждат на седем или дори осем месеца. Традиционно започваме с малки количества от продукта и постепенно увеличаваме, довеждайки до 10 грама в рамките на 5-7 дни. Порциите растат с течение на времето - около 10 грама всеки месец. До една година детето изяжда до 70 грама пюре от месо.

Вече от шест месеца, по препоръка на педиатър, можете да въведете извара. Започваме с 5 грама бебешка извара без плодове, например, добавяйки я към кашата. След като се уверим, че бебешката извара се понася добре, увеличаваме порцията до 10 грама, след което обемът се увеличава с около 10 грама всеки месец. До една година бебето получава 50 грама извара дневно.

На 8 месеца диетата на бебето може да бъде разширена с ферментирали млечни продукти като кефир, биолакт, кисело мляко. Първата порция е буквално 1 чаена лъжичка, след това увеличете обема с 1 чаена лъжичка на ден. За седмица или десет дни достигаме обем от 50 ml, а за три седмици - 150 ml. Дневната порция от всички пиещи ферментирали млечни продукти не трябва да надвишава 200 ml.

След седем месеца добавете ¼ към зеленчуково пюре или каша, а от 9 месеца - половин яйчен жълтък дневно.

От осем до девет месеца детето трябва да дава риба вместо месо 1-2 пъти седмично. За предпочитане е това да са индустриални пюрета. Първоначалният обем на рибеното пюре, степента на неговото натрупване и възрастовите норми са подобни на тези с допълнителни храни с месо. До една година детето получава 30-60 грама риба, общият обем на седмица е около 100 грама.

Към днешна дата въвеждането на сокове на деца под една година са много внимателни. Техният сладък вкус може да затрудни впоследствие въвеждането на по-малко захарни храни в диетата. Сокът се въвежда на около 10-12 месеца. Първият обем е половин чаена лъжичка. В рамките на 3-4 седмици порцията се увеличава до 80-100 ml.

Разбира се, препоръчителните насоки за възрастта и схемите на сервиране в началото могат да изглеждат обезсърчително. Повярвайте ми обаче, след като сте започнали допълнително хранене, бързо ще овладеете тези прости мъдрости. И това знание и майчина интуиция ще ви помогнат..

Колко допълващи храни трябва да яде едно дете на 6 месеца

На шест месеца бебето се запознава с ястия за възрастни, а родителите имат въпроса колко храна трябва да яде едно дете на 6 месеца. При въвеждането на нови продукти е важно да се придържате към дневните и общите правила за хранене.

Диетата

На шест месеца детето се храни 5 пъти на ден с интервали от 3-4 часа. През нощта той вече остава без храна. Кърмените бебета изпиват 500 мл майчино мляко, то се оставя за първите сутрешни и последни вечерни ястия, дадени следобед в началото на допълнителни храни. Децата, хранени с шише, пият 500-600 мл млечна формула.

Родителите сами избират първите храни за допълващи храни заедно с педиатъра. Децата с недостатъчно наддаване на тегло се препоръчват да започнат със зърнени ястия, добре хранени бебета - със зеленчуково пюре.

Продукти за започване на допълнително хранене:

 • Кашата се готви във вода, след което се натрошава. Можете да си купите готови в магазина, за деца от 6 месеца. Елда, ориз, валцувани овес ще свършат работа. За първи път дайте 10 ml, след това увеличете до нормата - 150 ml.
 • Зеленчуците се хранят, като се започне с 5 ml от един вид, след което постепенно се въвеждат други. Тиквички, картофи, карфиол ще свършат работа. Обикновено бебето изяжда 100 мл пюре на ден..
 • Използва се мека хомогенизирана извара. За първи път те дават 5 g, след което се увеличават до 40 g на ден.
 • Плодовете се предлагат, когато детето вече е опитало зеленчуци. Започнете с 5 ml, постепенно увеличавайте до 60 ml дневно. Ябълки, круши ще свършат работа.

По-късно в диетата се включват месо, яйчен жълтък, сокове. Педиатърът Комаровски препоръчва ограничаването на допълващите храни до 6-месечно бебе само с кефир, като от 6 ден се разбърква извара в него. Лекарят съветва да ги въведете за второто сутрешно хранене: започнете с 10 мл кефир и 10 г извара и постепенно увеличавайте обема, съответно, до 120 мл и 30 г. Останалата храна трябва да се добавя не по-рано от 7 месеца.

Правила за допълнително хранене

Новите ястия се включват внимателно в диетата, в противен случай храносмилането на бебето ще бъде нарушено, ще се появят колики.

 • За първи път дайте не повече от половин чаена лъжичка непознат продукт.
 • По-добре е да хранете ново ястие сутрин, така че до вечерта да стане ясно как детето го понася.
 • Въведете друг непознат продукт не по-рано от 5 дни след предишния.
 • В случай на заболяване е по-добре да не позволявате да опитате непозната храна.
 • Не насилвайте детето да яде, ако не харесва ястието.
 • Ако има признаци на алергия или хранително разстройство, по-добре е да отложите запознаването със следващия нов продукт, докато болезнените симптоми отминат.

Полезно е да си водите дневник и да отбелязвате изядените ястия и реакциите на бебето. Шестмесечно дете не знае как да предаде с думи дали е пълно или не, но поведението и благосъстоянието ще кажат на родителите си дали има достатъчно храна.

Колко трябва да яде едно дете на 6 месеца

Новороденото е невероятно различно от възрастен, като се започне с размера на телето и уменията за изпомпване. Сега той ще расте активно, получавайки енергия, както всичко останало, от храната. До шест месеца той яде само адаптирано мляко или майчино мляко, какво и в какъв обем трябва да яде шестмесечно бебе?

Характеристики на въвеждането на допълващи храни за шестмесечно бебе

С новородено бебе е лесно по отношение на храненето. Ако яде майчино мляко, тогава се храни при поискване. Ако сместа е подобна, но е по-трудно да се предвидят апетитите на малкото дете. Детето пораства, на възраст около 6 месеца или шест месеца, той се запознава с друга храна (СЗО официално препоръчва започването на допълващи храни на тази конкретна възраст, но допуска възможността за въвеждането им от 4 месеца).

Запознаването с храна за бебета започва със зеленчук или каша. Освен това всичко трябва да е в състояние на пюре. Зеленчукът обикновено се дава от буркан, закупен, за детските зърнени храни се използват специални смеси. Родителите могат сами да приготвят такава храна, като използват пасатор.

Важно! Майката трябва да разбере, че през цялата първа година от живота детето не трябва да яде нищо друго освен мляко или адаптирано мляко. Те са основната храна на бебе до една година. Всички допълващи храни са само с проба.

За правилната комбинация от мляко / адаптирано мляко и друга храна, лекарите са разработили набор от задължителни правила. Например д-р Комаровски съветва:

 1. Не е необходима допълнителна храна преди 4 месеца.
 2. Тактиката на допълващото хранене е приблизително еднаква, както на IV, така и на GV.
 3. Въвеждането на нови продукти може да започне само ако бебето е здраво;
 4. Пътуването не е време за допълващи храни, както и няколко дни преди и след ваксинации;
 5. Трябва да започнете стриктно малко по малко, като въведете продукта за 5-7 дни. Чаена лъжичка, две, след това 25 грама, 50, 75, 100, 125, 150. Това е единственият начин, дори ако бебето поиска добавки преди края на въвеждането. През първата седмица дават тиквички, третата - броколи, през шестата въвеждат тиква и т.н..
 6. За да се запознаете с нови продукти, са необходими само еднокомпонентни пюрета, в противен случай алергията няма да бъде разпозната.
 7. Вашето дете не харесва ли вкуса? Не е необходимо да го насилвате, по-добре засега да отложите допълнителното хранене с този продукт.
 8. С въвеждането на нов хранителен продукт (от тези, които вече са заменили едно хранене), новият постепенно замества стария. Например, ако бебето вече яде каша от елда, мама му инжектира царевица, тогава количеството на първата намалява право пропорционално на увеличаването на частта на втората.
 9. Най-доброто време за въвеждане на нова храна е сутрин. Това ще бъде най-ефективният начин за реагиране на алергия, ако се появи. В никакъв случай не трябва да давате нов продукт за една нощ.

Рано или късно всички млади майки имат друг въпрос: колко трябва да яде едно дете на 6 месеца?

Обеми на хранене

Новият продукт не замества веднага млякото или адаптираното мляко. Те трябва да се комбинират правилно.

При кърмене

Чрез въвеждането на нов продукт в диетата на децата, придобивайки обема му, така че да се получи една порция (за бебета на възраст от шест месеца, това е около 100-180 грама), родителите могат да заменят едно хранене с тях. Например, пълна порция каша може да замести сутрешното кърмене..

До достигане на необходимото количество от продукта, докато няма компонент, отговорен за ситостта, майчиното мляко трябва да остане „за лека закуска“ на трохите при всяко такова хранене. Самият той ще довърши необходимото количество. Например обяд: докато месото не бъде въведено в диетата, дневното кърмене не може да бъде заменено само със зеленчуци. Когато детето вече яде заедно със зеленчукови и месни пюрета, можете да премахнете млякото в това хранене. Средното дневно количество храна, което бебето изяжда на възраст от шест месеца, е килограм, включително храненето през нощта. От тях около 700 гр. отива за мляко, останалите 300 - за каши, зеленчуци.

Внимание! Всички деца са различни, ядат по различен начин. Нормата на бебето може да е малко повече и малко по-малка от посочените, това не е причина за паника.

С изкуствено хранене

Децата на IV или изкуствено хранене обикновено започват да се хранят по-рано от "натуралистите", на възраст около 4,5 месеца. Някои педиатри смятат, че адаптираното мляко е по-малко ценно от майчиното мляко, поради което то трябва да бъде допълнено по-рано (това обаче е напълно ненужно, като се има предвид сегашното качество на адаптираното мляко, според Комаровски). Такива трохи се въвеждат първо в зърнените култури, след 4 месеца зеленчуците не са подходящи за първото хранене.

Забележка! Не е необходимо да добавяте вода към бебето с вода на HS При изкуствено хранене не забравяйте да му давате проста (преварена и охладена до 37 градуса) вода между храненията от раждането.

Принципът на заместването му с IV е подобен на заместването му с GW: първо, сместа се разрежда както обикновено, докато бебето просто опитва храната. След пробата те се допълват с бутилка. Постепенно обемът на сместа за хранене намалява, най-вероятно бебето ще спре да го пие, като пълната порция (напомняне е 100-180 грама храна) може да бъде напълно отстранена от едно хранене.

Например, обичайната норма на сместа, която едно дете на шест месеца пие наведнъж, е 150-200 ml. Преди това той не се храни, само се запозна с каша. За да достигне количеството си от 75 грама, обемът на сместа също се намалява наполовина. Тоест броят на едно хранене винаги е приблизително еднакъв.

Хлапето яде смес

Общото количество храна за бебе, хранено на бутилка, също като се вземат предвид нощните закуски, също е килограм. Колко адаптирано адаптирано мляко трябва да яде малко дете на 6 месеца? Ако допълнителните храни се въведат по-рано, тогава около 600-500 грама. Останалото се разпределя за дела на допълнителните храни. Ако по-късно, тогава, както в случая с GW, около 700-800 g.

Важно! В някои случаи, свързани с бебешка храна, е задължително да се консултирате с лекар. Например, ако едно дете не иска да опита зеленчуци или каши (каквито и да е), докато яде малко мляко или смеси, е далеч зад средното тегло, тогава трябва да посетите педиатър. Може би бебето има проблеми, които правят процеса на ядене на храна неудобен.

Колко пъти половингодишните ядат

И така, общото количество хранене през деня (за 24 часа) е известно - около килограм. Това количество се разпределя на няколко хранения. На шест месеца това обикновено е 5-6 пъти, а на шестия - през нощта.

Не може да се каже, че количеството храна се разпределя равномерно. В някои приеми бебето яде повече, в някои - по-малко. Средната схема за бебешка храна изглежда така:

 1. Лека закуска или ранна закуска;
 2. Закуска;
 3. Вечеря;
 4. Лека закуска;
 5. Вечеря;
 6. Нощно хранене.

През деня почивките между храненията са около 3 часа, през нощта интервалите се увеличават.

Внимание! Някои деца не се хранят през нощта, нормално е, ако самите те не се нуждаят от храна. Мама не може самостоятелно да отмени нощното хранене, както не е необходимо нарочно да събужда бебето за тях.

Как да разнообразим детското меню

Шестмесечната възраст отбелязва значително разширяване на диетата за детето. По-рано съдържаше смес или мляко. Сега бебето до известна степен е въвлечено в света на възрастните. Родителите трябва да разберат, че не можете просто да вземете зеленчук и да го дадете на бебето си. За първото хранене се избират най-хипоалергенните продукти:

 • От зеленчуците това е Голямата петорка, както майтапно го наричат ​​майките: тиквички, броколи, карфиол, тиква, моркови.

Зеленчуци за първо хранене

Важно! С въвеждането на единичен обем зеленчуци в диетата на детето от 75 грама. трябва да започнете да добавяте студено пресован зехтин към пюрето в размер на 1 ч.л. за пълна порция (150-180 гр.).

 • От зърнени култури (строго без млечни продукти) - царевица, елда, ориз.
 • Не се препоръчва първо да се въвеждат плодове. Смята се, че детето ще свикне със сладкия вкус, след което ще се откаже далеч от толкова вкусните зеленчуци. Няма строго противопоказание. Ако мама реши да даде на бебето плод, то нека бъде ябълка или банан.
 • До шест месеца можете да въведете яйчен жълтък в диетата на детето. Даването му повече от три пъти седмично е неприемливо. Протеинът не се дава на малкото дете, той е силен алерген.
 • Ако искате да поглезите детето, е допустимо да му дадете бебешка бисквитка за проба (трябва да вземете предвид маркировката за възрастта и да се отнасяте отговорно към нея) или редовно сушене.

Ако трохичка каша не иска да яде, можете да опитате да я направите на смес, ако преди това е била въведена в диетата. Като правило това помага да се избегнат капризите и бебето спокойно ще изяде своята порция..

Забележка! Кърменото бебе не се нуждае от добавки, освен в жегата. С началото на допълнителното хранене, дори ако това е една лъжица зеленчуци, трябва да се дава вода..

Детето се нуждае от вода

6-месечно малко дете научава различни напитки:

 • Можете да започнете да му давате сокове, но само разредени с вода. За две части чиста вода се взема една част от сока: ябълка, круша. Това не се препоръчва, ако детето има проблеми с подуване на корема. Въвеждането на сокове в диетата трябва да се случи най-малко две седмици преди плодовите пюрета.
 • От 4 месеца нататък на трохите е позволено да пият слаби отвари от копър, маточина, мента, още повече до 6 месеца. Можете да си купите обикновени билки на едро, можете да смесите във филтърни торбички. За заетите родители производителите на бебешки храни пуснаха гранулирани билкови чайове, леко подсладени с декстроза. Такива продукти се произвеждат от Hipp, Bebivita.

Основното разнообразие на детската маса са самите нови продукти. Бебето трябва да ги използва в картофено пюре, за да избегне задушаване (детето все още не може да се храни по същия начин като възрастен, поради което може да бъде по-лесно да се задави).

Новост в менюто на бебе, което току-що започва да се храни, може да бъде хапане. Това устройство е подобно на зърното, само че езикът му е по-голям и има чести перфорации. Можете да поставите парче продукт, познат на детето, вътре и да му го дадете. Това ще осигури масаж на венците на децата, ще ги научи как да дъвчат. Със същата цел е възможно да се даде голямо изсушаване без гризалка.

Ето как изглежда гризалката

Внимание! Всички продукти, които вече са въведени в диетата на детето, могат да се комбинират.

Започнахте ли допълнително хранене по-рано, около 4 месеца? Според нормите това е напълно допустимо (въпреки че е нежелателно, всичко тук остава по преценка на родителите). Тогава малкото яде следните храни:

 • Птици - пиле и пуйка;
 • Млечни продукти под формата на извара. Ферментирала млечна смес, разрешена от шест месеца.
 • Сините сливи се присъединяват към плодовете.

Има повече място за творчество:

 1. Стават достъпни супи, които съдържат всички въведени продукти. Например, пилешки бульон, съдържащ броколи и тиква. Само такова ястие трябва да се прекара през блендер..
 2. Към зърнените култури могат да се добавят плодови пюрета;
 3. За вечеря можете също да комбинирате месо или птици и зеленчуци, да ги сервирате под формата на картофено пюре. Между другото, по този начин можете да прехвърлите бебето си на обща маса. Яхния от тиквички, карфиол, броколи и пуйка могат да се ядат както от родителите, така и от тяхното дете.

Хлапето яде от общата маса

 1. Десертите също стават достъпни за такова дете. Печена ябълка (без канела, разбира се), извара с бананово пюре - какво не е заместител на сладкото?

Важно! Не се допуска нито сол, нито пипер на храната за бебето. Захарта също е изключително нежелана, поне до една година.

За да обобщим, децата, които са започнали да се хранят по различно време, трябва да ядат следните храни:

 • Допълнителни храни от 4 месеца: зеленчукови пюрета (броколи, карфиол, моркови, тиква, тиквички, картофи), плодови пюрета (ябълка, круша, сини сливи, банан); месни пюрета (пилешко, пуешко, телешко), жълтък, извара без добавки, безмлечни зърнени храни (царевица, елда, ориз), зехтин.
 • Допълнителни храни от 5 месеца: зеленчукови пюрета (броколи, карфиол, моркови, тиква, тиквички), плодови пюрета (ябълка, банан), пюрета от месо (пилешко), жълтък, зърнени храни без млечни продукти (царевица, елда, ориз), зехтин.
 • Допълнителни храни от 6 месеца: зеленчукови пюрета (броколи, карфиол, тиквички), безмлечни зърнени храни (царевица, елда), жълтък, зехтин.

Останалото (ферментирали млечни продукти за деца, бисквитки, сокове, чайове) е оставено по преценка на родителите. Без значение как се храни бебето, на шест месеца поне половината от храната, която консумира, трябва да бъде мляко или адаптирано мляко.

Примерно меню за бебе 6 месеца

Приблизително меню за трохи за деня

Време за яденеНаименование на храненетоЯстия (допълващи храни от 4 месеца)Приблизителен обемЯстия (допълващи храни от 6 месеца)Приблизителен обем
06.00Лека закускаФормула за кърма200 грФормула за кърма200 гр.
10.00ЗакускаКаша с плодово пюре150 гр. + 50 гр.Каша без млечни продукти150-180 гр.
13.00ВечеряЗеленчукова супа в бульон200 грЗеленчуково пюре + жълтък
+ кърма или адаптирано мляко
100 g + 5 гр. + 100 g.
16.00Лека закускаИзвара + ферментирала млечна смес100гр. + 100-120 g.Кърма или адаптирано мляко100-200 гр.
19.00ВечеряФормула за кърма200 грФормула за кърма150-200 гр.
01.00Лека закускаКърма или адаптирано мляко200 грКърма или адаптирано мляко150-200 гр.

За да обобщим, може да се припомни, че основната храна на всяко шестмесечно дете е майчиното мляко или адаптирано мляко. Именно те бебето трябва да яде преди всичко, колкото му е достатъчно, за да се насити. Всички останали продукти са само въведение и нищо повече..