Ако сте нов родител, тогава процесът на хранене на децата от първата година може да е източник на караница и притеснения. Колко порции трябва да изяде едно дете? Трябва ли да събудя бебето, за да го нахраня? Защо бебето изглежда гладно през цялото време? Кога да се дава твърда храна? За отговори прочетете нататък.

Колко пъти да се храни дете за 1 година?

През първия ден от живота, бебешкият стомах от 5-7 ml може да побере само 1 до 1,5 чаени лъжички течност наведнъж. С порастването на бебето стомахът му се разтяга и расте.

Трудно е (или невъзможно) наистина да се знае колко мляко получава бебето, докато кърми. Малко по-лесно е да се разбере от сместа на бутилката..

Кърмене

През първите няколко седмици от живота бебето ви ще се нуждае от 8 до 12 хранения на ден. Много е важно да направите почивка не повече от 4 часа. Най-вероятно детето ще трябва да се събуди, ако е необходимо, поне докато не се установи определен график на GA и той набере желаното тегло..

Колкото по-голямо става детето, толкова повече мляко ще консумира за по-малко време. Тогава започва да се вижда определен модел на хранене:

1-3 месеца: от 7 до 9 пъти на ден.

3 месеца: 6 до 8 пъти на ден.

6 месеца: около 6 пъти на ден.

12 месеца: до 4 пъти на ден.

Въвеждането на твърда храна на около 6 месеца помага да се отговори на хранителните нужди на бебето. Тази схема обаче не е подходяща за всички. Бебетата са различни, всяко със свое собствено темпо и предпочитания, както и други фактори, които влияят върху честотата на хранене.

Изкуствено хранене

Бебетата, хранени с шише, също се хранят според нуждите. Средно това е приблизително на всеки 2-3 часа. Типичен график за хранене може да изглежда така:

новородени: на всеки 2-3 часа;

2 месеца: на всеки 3-4 часа;

4-6 месеца: на всеки 4-5 часа;

6+ месеца: на всеки 4-5 часа.

Някои съвети, които се отнасят както за кърменето, така и за храненето по шише:

Не трябва да давате на бебета през първата година от живота си никакви напитки, различни от адаптирано мляко или кърма, включително сокове и краве мляко. Те не осигуряват нужните хранителни вещества (ако има такива) и могат да доведат до лошо храносмилане. Водата се препоръчва да се въвежда на около 6-месечна възраст, когато започнете да предлагате чаша.

Не добавяйте зърнени храни или зърнени храни в бутилката, тъй като те могат да се задавят на бебето. Храносмилателната система на бебето все още не е узряла да се справи с такава храна на възраст 4-6 месеца.

Не давайте мед на бебето си преди първия му рожден ден. Медът може да бъде опасен за детето, като понякога причинява така наречения детски ботулизъм..

Регулирайте графика на хранене въз основа на бебето и неговите уникални нужди. Ако бебето има проблеми с храносмилането, е необходима консултация с педиатър за коригиране на времето и диетата..

Как да разберете дали бебето е гладно?

Бебето естествено развива навика да яде в точно определено време, докато коремчето му расте и то получава повече кърма или адаптирано мляко за едно седене. Може да се случи между 2 и 4 месечна възраст.

Дотогава се концентрирайте върху изучаването на сигналите, че бебето ви е гладно:

търси гърди, зърна;

пъхва юмрук в устата си;

се държи неспокойно.

Когато бебето ви е на няколко месеца, можете да въведете графика за сън / хранене, който ви подхожда.

Норми на мляко и адаптирано мляко за новородено или колко бебе трябва да яде на 1 месец

Кърмене

Най-трудната част от кърменето е първата седмица след раждането, когато мама и бебе просто се учат да се разбират и да се адаптират към новите условия. Новородените ядат много малко и това е съвсем естествено, тъй като техният смучещ рефлекс е все още слабо развит. Те просто се учат да ядат гърдите на майка си и бързо се уморяват в процеса. За един ден майка може да приложи бебето към гърдите си до 10-12 пъти, понякога и повече.

Много е важно младата майка в наши дни да запази спокойствие и да не се притеснява, че бебето може да получи по-малко мляко и да остане гладно.

 • Първо, при деца от първите дни от живота размерът на стомаха е много малък - около 10 ml, следователно не може да се настанят повече от 7-9 ml в едно хранене (това е около 100 ml на ден).
 • На второ място, през този период тялото на майката произвежда не мляко, а коластра. Хранителен и мазен, той съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаете, за да задоволите нуждите на вашето бебе. Но допълнителните нерви могат да провокират забавяне и намаляване на лактацията..

Как да научите бебето си да яде?

Непосредствено след раждането не трябва да храните бебето си строго по график. Раждането и адаптирането към външния свят е определен стрес за бебето. И ако започнете да свиквате с режима през този период, това може да влоши психо-емоционалното състояние. Процесът на формиране на ежедневието на детето за повечето родители е придружен от определени трудности..

За да се улесни привикването към режима, е необходимо да се вземе предвид биологичния ритъм на бебето. Затова психолозите препоръчват да се наблюдава бебето от раждането. Например, ако се събуди в 7:00, тогава не се препоръчва да го събуждате в 6:00, за да го нахраните. Графикът на деня трябва да започва в седем сутринта..

Препоръки на експерти за това как да приучите бебето към диета:

 • ако бебето плаче и времето за хранене все още не е настъпило, тогава можете да му дадете вода. Може би той просто иска да му се обърне внимание. Затова трябва да го вземете на ръце, да говорите, да играете с него;
 • ако бебето откаже да яде в определеното от графика време, тогава режимът на хранене трябва да бъде преразгледан. Може би детето е пораснало и се нуждае от по-рядка храна. Важно е да обърнете внимание на благосъстоянието на бебето. Лошият апетит вероятно се дължи на заболяване. Основното е, че бебето наддава нормално тегло;
 • за да отучите бебето от нощно хранене, трябва ясно да посочите, че хората почиват през нощта. Затова е по-добре да му предложите вода вместо мляко, говорете му шепнешком. Детето може да плаче поради факта, че е сънувало лош сън. В този случай трябва да го успокоите, като го разклатите в ръцете си..

Норма за мляко за деца от първите десет дни от живота

Около 3-4 дни след раждането повечето майки имат мляко. Сега количеството мляко, което бебето ще получи, зависи от неговата възраст и тегло. Всеки ден размерът на стомаха му се увеличава, което означава, че обемът на изяденото мляко също се увеличава. На втория ден бебето изпива 20 мл майчино мляко в едно прикрепване към гърдата, което е 200-240 мл на ден. На третия ден тази цифра се повишава до 30 ml, т.е. дневната норма трябва да бъде 300-340 ml.

Има проста формула, която ви помага лесно да изчислите през първите десет дни от живота колко майчино мляко трябва да се яде за всяко хранене на новородено. Достатъчно е да умножите броя на дните от датата на раждане по 10 и ще получите резултата от лихвите..

Кърмене

С HV, месечното бебе яде често и на кратки интервали от време - на всеки два часа. Защо се случва? Тъй като обемът на вентрикула е твърде малък. Мама трябва да свикне с това и да отиде да се срещне с бебето: хранете често.

Забранено е насилствено откъсване на новородено от гърдите: той самият знае колко да яде.

Майката обаче трябва да е наясно, че някои бебета от раждането имат хитър характер и могат да използват храна за дългосрочна комуникация с майка си. Как го правят? Децата започват да забавят процеса на хранене и се хранят много бавно, понякога, заспивайки и се събуждайки отново в гърдите. Ако бебето започна да прави това често, трябва да се положат усилия да се отучи от този навик. В противен случай няма да получите достатъчно сън и няма да можете да повторите нищо около къщата..

Колко време трябва да бъде бебето на гърдата на хранене? Около петнадесет минути, не повече. Този период е достатъчен, за да задоволи и задоволи инстинкта за смучене. Колко мляко трябва да консумира бебето през първите десет дни от живота? Този въпрос засяга особено младите майки..

Важно! За да се изчисли еднократната ставка, има схема: умножете броя на дните на бебето по числото 10.

Как да използвам това правило? Например, бебето е на 5 дни, което означава, че трябва да яде 50 грама. мляко наведнъж. Как да се определи колко бебето е изсмукало от гърдите? За целта поставете новороденото на кантара преди и след хранене: разпределението в масата ще покаже количеството консумирано мляко.

Съвети и трикове

При кърмене е много трудно да се определи дневният прием на консумирано мляко, така че бебето трябва да се претегля няколко дни подред. Също така, мама трябва да вземе предвид следните препоръки:

 • не ограничавайте бебето да прихваща гърдите, особено през първите седмици от живота;
 • не сменяйте гърдите често, оставете бебето да изсмуче задното мляко: то съдържа ценни хранителни вещества;
 • нощната храна е много полезна за трохите;
 • третият месец е преходен при хранене: бебето може да хвърли гърдата или да поиска да яде по-рядко;
 • ако едно дете "виси" на гърдите си, това не означава, че е гладно и недохранвано: има такава физиологична нужда;
 • не трябва да се опитвате да увеличите изкуствено съдържанието на мазнини в млякото - това е безполезно.

Показател за правилното и достатъчно хранене са мокрите пелени: ако има повече от десет на ден, тогава бебето се храни добре.

Режим на хранене за кърмачета

След 7-10 дни пристигането на мляко спира - от този момент количеството мляко, от което бебето обикновено се нуждае за хранене, е една пета от теглото му.

В допълнение към количеството мляко, от което се нуждае бебето, майките се интересуват от:

 1. кога да приложите бебе на гърдата (препоръчваме да прочетете: как правилно да приложите новородено бебе на гърдата?);
 2. колко често да храниш малкото си чудо;
 3. колко време трябва да се позволява на бебето да кърми (препоръчваме да прочетете: колко време трябва да кърми новородено?).

Днес педиатрите препоръчват да се спазва произволен режим: да не се храни стриктно на всеки 3 часа, както настояваше по-рано, а по искане на самото бебе. При този подход детето може да бъде на гърдата на майката 10-12 пъти на ден. Интервалите между храненията са 1,5-2 часа..

Обичайната продължителност на едно хранене е приблизително 15-30 минути. През това време бебето активно яде гърдите и има време да яде. Вярно е, че често има изключения от правилото: например, ако майката има много мляко, малкото дете може да пусне гърдата за 5-10 минути. Случва се и обратната ситуация - след ядене трохите продължават да остават на гърдите за един час или повече. В този случай той, най-вероятно, просто харесва самия процес, но е по-добре да се опита да не оставя бебето да бъде на гърдите на мама твърде дълго (повече от 60 минути).

Колко адаптирано мляко се нуждае от бебе на смесено хранене (CB)?

В този случай математиката ще бъде много трудна. Препоръчваме да използвате един от двата метода за хранене на добавки.


При смесеното хранене кърмата все още се счита за основното.

 • Мама представя сместа, започвайки от минималното количество. Например, 30 ml 1-2 пъти на ден. Веднъж седмично майката извършва контролно претегляне и с набор от по-малко от 125 g / седмица увеличава количеството допълнително хранене на ден с минималното количество: добавя още 1-2 хранения от 30 ml. Ако има 6-7 хранения от по 30 ml, тогава започва увеличаването на обема на еднократно хранене: 6 хранения от 30 ml + 1 хранене от 40 ml преди всички хранения от 40 ml и т.н. Увеличаването на допълнителното хранене трябва да се спре, когато бебето започне да наддава 125 g / седмица или повече. Можете да извършите още едно допълнително контролно претегляне (контрол - не този преди и след хранене, а контрол - дали те са отбелязали 125 g или не), за да сте сигурни, че такъв обем е достатъчен.
 • Майката преброява количеството уриниране на детето и добавя около 30 ml добавка за всяко липсващо време. Например, едно дете пикае 8 пъти на ден. Като норма му липсват 2-4 пъти, което означава, че минималното количество допълнително хранене може да бъде зададено при 2 хранения от по 30 ml. След два до три дни броенето на уринирането се повтаря. Веднага след като количеството уриниране е малко над минималната норма (12-14), увеличаването на допълнителното хранене се спира. Внимание: този метод изисква потвърждение чрез контрол на наддаването на тегло! Тези. след задаване на желания брой уринирания се изискват едно или две претегляния на интервали от 7 дни, за да се гарантира, че наддаването на тегло е 125 g / седмица или повече.

3 правила за хранене на деца на SV

Спазването на тези съвети ще ви позволи да храните бебето си, без да намалявате лактацията..

 • Сместа се дава не от бутилка, а от лъжица. Това ще избегне ситуацията, когато бебето ще бъде мързеливо да суче, ако има по-лесен вариант - да пие през зърното.
 • Добавката трябва да се дозира на малки порции, тоест необходимият дневен обем трябва да бъде разделен няколко пъти.
 • Сместа трябва да се дава строго по час. През останалото време нуждите от храна да бъдат задоволени от гърдите.

Общоприети норми за хранене на бебета

Ежедневно и еднократно количество кърма по месеци за деца под 1 година:

Възраст на дететоНорма на мляко за едно хранене, mlНорма на мляко на ден, ml
3-4 дни20-60200-300
Седмица 150-80400
2 седмици (повече в статията: бебето е на 2 седмици: колко кърма трябва да яде?)60-9020% от телесното тегло
1 месец100-110600
2 месеца120-150800
3 месеца150-1801/6 телесно тегло
4 месеца180-2101/6 телесно тегло
5-6 месеца210-2401/7 телесно тегло (800-1000)
7-12 месеца (препоръчваме да прочетете: Колко трябва да яде бебе на 7 месеца?)210-2401 / 8-1 / 9 телесно тегло

Как да разберете дали бебето ви е изяло предписаната порция кърма? За да направите това, имате нужда от обикновена бебешка везна. Разликата, получена при претегляне на бебето преди и непосредствено след хранене, е количеството мляко, което е получило. За по-точен резултат такова претегляне трябва да се повтори няколко пъти..

Майките, особено тези, които имат първо дете, са много притеснени от напълняването на бебето си и могат да претеглят трохите, ако не всяка седмица, то със сигурност 2-3 пъти месечно (препоръчваме да прочетете: детето не наддава добре, докато кърми)... Ако бебето е умерено добре хранено и здраво, не трябва постоянно да го слагате на кантара - само 1 тегло на месец в болницата.

Норма на консумация на мляко или смес за едно хранене

Една порция от сместа трябва да бъде изчислена въз основа на броя хранения на ден. Тук обаче майките често спират, без да знаят колко хранения трябва да се считат за норма. За да направите това, можете да се обърнете към таблицата, в която е даден броят на храненията, като се вземе предвид възрастта на детето..

ВъзрастБрой хранения на ден
До 1 месецпри поискване, но не повече от 10
1-3 месецаоколо 7
3-4 месецаоколо 6
от 4 месецаоколо 5

Нюансите на изкуственото хранене

Когато детето е изкуствен човек, режимът и правилата за хранене имат свои собствени характеристики:

 1. Детето трябва да бъде хранено поне 8 пъти на ден (за повече подробности вижте статията: С какво трябва да храните дете до една година?).
 2. При изкуствено хранене стомахът усвоява постъпващата храна по-бавно. Интервалът между дневните хранения варира от 2,5 до 3 часа, а между нощните хранения може да достигне 5-6 часа.
 3. Важно е да не прехранвате бебето си. През първите дни смукателният рефлекс вече ще се развие добре и е много по-лесно да смучеш зърното, отколкото гърдата.
 4. Не се притеснявайте, ако малкото е изяло формулата или млякото по-малко от нормата. Следващият път, когато се храни, ще получи ли точното количество, като яде повече? така че няма нужда насилствено да го храним с цялата норма. По-добре изчакайте, докато той отново огладнее.
 5. Ако след кратък период от време след хранене детето започне да плаче, няма нужда да бързате и да го принуждавате да яде отново. Вероятно го боли стомахът от уловения въздух. Помогнете на детето си да се оригне, като държите няколко минути изправени.

Какво да правите, ако бебе на 1 месец се храни малко?

Много родители оценяват здравето си по апетита на бебето. Ако бебето яде по-малко храна от нормата, майките започват да се притесняват. За да разберете дали да биете алармата, трябва да разберете причината, поради която детето яде малко. Те могат да бъдат физиологични, поради индивидуалните особености на организма, и патологични, причинени от заболяване..

Първата група фактори с лош апетит включват:

 • твърде твърди зърна на майката (ако бебето е кърмено) или грешно зърно (за изкуствено);
 • детето не харесва вкуса на храната. Ако той се храни с майчиното мляко, това може да се дължи на неспазването на диетата от страна на жената. Например лукът, чесънът, различни подправки развалят вкуса на млякото. Някои формули може да не отговарят на вашето бебе;
 • пасивност на детето. Колкото по-ниска е активността на бебето, толкова по-малко енергия изразходва. Следователно, малка порция храна му е достатъчна, за да попълни енергията;
 • забавен метаболизъм. В този случай храната се усвоява дълго време..

Ако детето е весело, наддава нормално, има спокоен сън, това означава, че насищането с малко количество храна се дължи на характеристиките на тялото му и е вариант на нормата. Капризност, загуба на тегло, смущаващ сън, летаргия показват, че бебето не е наред със здравето.

Патологичните причини за факта, че детето яде малко, могат да бъдат:

 • гастрит;
 • диабет;
 • Панкреатит;
 • инфекциозни и вирусни патологии (грип, ARVI, рубеола);
 • колики;
 • стрес;
 • алергия;
 • стоматит;
 • отравяне;
 • студ;
 • неизправности в работата на храносмилателния тракт.

В този случай, освен лош апетит, ще има и признаци на заболяването. Те включват: треска, разхлабени изпражнения, повръщане, обрив. Педиатърът може да определи причината, поради която бебето яде малко. Най-често месечните деца не се хранят добре поради пароксизмална болка в корема на фона на повишено образуване на газове.

Коликите измъчват бебета до 3-4 месеца. За да помогнат на детето, педиатрите препоръчват масаж. Ако лошият апетит се дължи на патология, тогава трябва да посетите педиатър, да се подложите на преглед и лечение. Не можете сами да давате на бебето никакви лекарства..


Ако майката има твърде твърди зърна и е трудно бебето да смуче мляко, тогава трябва да го храните от шишето. Ако бебето е пасивно, тогава си струва да увеличите физическата си активност..

Препоръчително е да му правите масаж, да правите гимнастика, да играете повече. Това е полезно за всички деца за нормален растеж и развитие. Разходките на открито също повишават апетита.

Ако приемът на храна е по-малък от нормата поради факта, че детето не обича майчиното мляко, тогава жената трябва да направи корекции в диетата си. Ако адаптираната смес има лош вкус, тогава си струва да я замените..

Изчисляване на дневната надбавка за бебета, хранени на шише

Задачата на родителите се опростява, когато бебето не се кърми, но яде адаптирано мляко. Всяка опаковка млечна формула посочва точно колко новородено трябва да яде от тази конкретна формула. Възможно ли е да се изчисли независимо необходимата ставка?

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: колко дете обикновено яде наведнъж на 2 месеца?

Дневна порция мляко за изкуствени хора до 1 година:

ВъзрастЕжедневно доставяне на мляко от телесно тегло
10 дни - 1,5 месеца1/5
1,5 - 4 месеца1/6
4 - 6 месеца1/7
6 - 8 месеца1/8
8 месеца - 1 година1/9

Използвайки данните в таблицата, ще намерим скоростта на едно хранене за двумесечно бебе с тегло 4800 грама. Разделяме теглото му на 6 и получаваме млечната норма на ден - 800 мл. След това разделяме получените 800 ml на броя на храненията на ден 6. В резултат на един подход детето трябва да получи 130 ml мляко или млечна формула.

Постоянният плач не е показател за недохранване, но ако детето не спи добре и е неспокойно, постоянно изисква гърда и с нетърпение я смуче, а месечното наддаване остава малко, тогава определено трябва да се свържете с вашия район или друг педиатър (за повече подробности вижте статията: колко трябва да спи здраво новородено бебе до месец?). Съвестността на родителите ще премахне сериозните здравословни проблеми за детето.

Как да разберете дали бебето ви е пълно?

Внимателната майка ще определи по много признаци, че бебето се храни:

 • Той е спокоен;
 • Спи спокойно;
 • Напълнява добре (вижте статията за наддаване на тегло);
 • Пикае редовно (12-15 пъти на ден) и кака редовно (Вижте статията колко пъти новородено кака на ден).

Когато бебето просто често плаче, това не е показател за недохранване. Най-вероятно той просто е измъчван от газове и колики..

Ако детето ви е неспокойно, не спи добре, често се събужда, наддаването на тегло е малко в сравнение с нормата, лакомо се нахвърля върху гърдите (или бутилка адаптирано мляко), тогава бебето очевидно изпитва някакъв хранителен проблем и е препоръчително да се консултирате с лекар.

Четем подробно: как да разберем, че новороденото не поглъща кърмата, подробни причини и решение на проблема -

Размер на стомаха на новороденото

Преди да преминем към нормите за хранене, искаме да запознаем младите родители с информация за размера на стомаха на бебето от първия ден до един месец.

 1. Първият ден е само 5-7 ml, така че бебето изяжда коластра, която по правило е много малка. Много майки се притесняват, че бебето е гладно. Страховете трябва да се разсеят, когато знаете какъв е обемът на стомаха на новороденото. Само си представете, че 5 ml е с размера на типична спринцовка!
 2. Към третия ден от живота обемът на стомаха на новороденото се увеличава значително и започва да варира от 22 до 27 ml. Само на третия ден след раждането жените вече имат истинско мляко в нормалното количество за хранене.
 3. Една седмица - стомахът става още по-голям - от 45 до 60 мл. По това време младата майка вече яде всички разрешени храни за кърмене и има все повече мляко..
 4. До един месец обемът на стомаха на новороденото ще бъде 80-150 ml.
 5. На 5-6 месеца приблизително 200 мл.
 6. Към годината стомахът нараства до около 240-260 мл.

Трябва да се отбележи, че тези цифри са само средни. Нормите за хранене на новородено могат да варират - повече или по-малко.

Колко време се храни новороденото

Всяко бебе има индивидуално време за хранене. Някои смучат гърда или шише, докато спят - бавно, с почивки. Веднага щом е доволен, той ще се отпусне, до този момент не трябва да отнемате.

Други деца се хранят, докато са будни, бързо усвоявайки млякото..

Но не можете да свикнете бебето да яде твърде дълго или твърде бързо, това е вредно. Оптималното време за хранене е 15 до 40 минути.

Режим на хранене на новородено бебе

Първо хранене след раждането

Схемата на прикрепване на бебето към гърдата

Колко често да кърмите?

И така, колко пъти на ден трябва да се храни бебе?

Има два подхода към този въпрос. Първо, новороденото трябва да бъде хранено според режима. Второ, бебето трябва да бъде кърмено при поискване.

Таблица за дневен режим до 1 година

Колко често да се храни новородено с адаптирано мляко?

 1. За бебета под 2 месеца дневната доза от формулата е 1/5 от телесното тегло..
 2. Деца на възраст 2-4 месеца трябва да консумират 1/6 от теглото си.
 3. Бебетата на възраст 4-6 месеца трябва да ядат 1/7 от телесното си тегло.
 4. На бебета от шест месеца трябва да се дава смес в количество, равно на 1/9 от теглото им.

Маса за хранене на бебе до 1 година

Популярни промоции на Mamsy

Популярни публикации

Как да се оженим успешно с помощта на хороскоп! Заедно с настоящите обстоятелства проблемът с брака изглежда без значение. И напразно. Кризата ще приключи и едва ли някога ще дойде желанието да създадете щастливо семейство или да намерите същия партньор

Жени, които управляват света! Действащи държавни и правителствени ръководители! Списък на жените, заемащи най-влиятелните позиции в политиката. Седем от десет настоящи жени държавни глави станаха първите жени президенти в историята на своите страни и го направиха с

Топ 6 неща за закупуване това лято! Стилът на хипито се завръща: дрехите на една кука отново са популярни! На изложбите пролет-лято 2020 дизайнерите предложиха десетки вариации на тази тема: ажурни полупрозрачни рокли, разноцветни

Мога ли да пия вода, докато тренирам? Има две противоположни мнения относно това дали да пиете вода по време на тренировка или не. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да пиете, докато тренирате..

Всичко за калция за жени Какъв е процентът на калций в кръвта при жените и какво да правя, ако тази цифра е под посочените стойности? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Колко трябва да яде бебе на 1 месец

Когато детето се появи в семейство, с него възникват много въпроси и проблеми. Родителите са загрижени за хранителните норми на новороденото от първите дни на живота. Ако младото семейство не е сигурно за правилния режим на хранене, по-добре е да обсъдите всичко с педиатъра. Колко трябва да яде едно дете на 1 месец на ден? Колко често трябва да ядете? Имате ли нужда от вода през първите дни от живота? Как да определите дали бебето е пълно или не?

Колко трябва да яде бебе на 1 месец

Стандартите на педиатрите от миналия век предписват, че до едномесечна възраст бебето трябва да усвоява до 900 грама майчино мляко или адаптирано мляко. Като се вземе предвид различното тегло, с което се ражда бебето, всички новородени имат свои собствени хранителни нужди..

За съжаление не всички бебета са кърмени. Много от първите дни на живота са принудени да ядат смеси. Някои бебета имат смесено хранене. Следователно познаването на правилата за хранене е основният проблем за родителите, как да изчислят оптималното количество храна за всяко хранене. Определящи фактори за изчисление - телесно тегло и възраст в дни.

В първите дни от живота си новородено изяжда малка порция. Стомахът е толкова малък, че не може да поеме повече от 20 мл храна. Но към десетия ден растящото тяло е в състояние да усвоява повече храна. Стомахът расте, за едно хранене новороденото спокойно изяжда 80-90 мл.

Важно! Ако бебето е кърмено, не е необходима допълнителна вода. Той задоволява всички нужди от течности с майчиното мляко. Ако иска да яде или пие, гърдите му са достатъчни.

Готовата формула по състав се различава много от кърменето. Бебето се нуждае от малко вода. Педиатрите препоръчват количеството вода на ден - обема на едно хранене. Ако бебето е натрупало около 3800 грама до месеца от живота, то се нуждае от до 100 ml допълнителна течност на ден към млечната формула.

Дете пие вода

Режим на хранене на кърмачета

Видът на хранене и колко пъти бебето яде на ден са зависими стойности. Ако детето получи изкуствени млечни храни, то се храни през интервали от 31/2 часа през деня. Почивката е до 5-6 часа през нощта.

Когато една майка храни бебе с кърма при поискване, то получава много повече храна от изкуствената. Необходимо е да се вземе предвид, че момчето суче гърдите по-интензивно на 1 месец. Но децата не трябва да се прилагат постоянно върху гърдите. Минималният допустим интервал за кърмене е 2,5 часа.

Средно за 24 часа броят на приложенията е в диапазона от 10 до 12 пъти. Времето на самото „ядене“ също е различно. Храна за кърмачета от шишето се яде по-бързо, бебето се нуждае от максимум 5-10 минути. Кърменето е по-дълго. Бебетата често се хранят до 40 минути..

Особености на кърменето

Майчиното мляко за новородени бебета през първия месец не е напразно наречено най-добрата храна. Той се абсорбира напълно от малък организъм, осигурявайки растеж, развитие и имунитет от болести. Независимо от климата, в който родителите живеят с бебето, то не се нуждае от друга храна, за да съществува и да расте, освен млякото.

Ако претеглянето на дете показва недостатъчно наддаване на тегло, възможни причини:

 • недостатъчно прикрепване към гърдата;
 • продължителността на 1 хранене е по-малка от 15 минути;
 • бебето се нуждае от помощ, за да се научи как правилно да държи зърното;
 • възможно неразположение, необходима е консултация с педиатър;
 • Нискокалоричната диета на мама.

Важно! Съгласно препоръките на педиатрите, новородените трябва да се прилагат върху гърдите веднага след раждането. Това стимулира производството на мляко, увеличава скоростта на свиване на матката.

Коластрата е здравословна, съдържа елементите, необходими за предпазване от инфекция. Правилната стойка на майката и детето е от голямо значение:

 • бебето е напълно обърнато към майката;
 • максимална близост между тях;
 • детето се храни спокойно, то е отпуснато и не чука с крака.

Не трябва да се дават манекени между кърменето. Движенията и усилията на трохите с различни методи на хранене се различават значително. Бебето може да иска гърда по-рядко, което ще намали притока на кърма.

Колко мляко се нуждае от новородено

Всеки ден бебето се нуждае от все повече и повече храна. През първите десет дни обемът на храната, която бебето е в състояние да усвои, се увеличава с 10 ml на 1 хранене.

Средни показатели за това колко мляко трябва да яде и има нужда едномесечно бебе

Дни от животаСтавка за 1 хранене (гр.)Дневен обем (ml)
1 денДо 10До 100
2-ри ден20.200-240
2-ри дентридесет300-340
7 дни50-80400
14 дни60-9020% тегловни
30 дни100-110600

Характеристики на храненето с изкуствени смеси Наблюдателна майка сама оценява колко пие бебето, за да измери обема на кърмата през деня.

Когато сте принудени да преминете към заместители на кърмата, основната задача е да изберете правилната формула. Продуктът за деца трябва да бъде силно приспособим. Здравите кърмачета на един месец трябва да имат смес, отбелязана с „1“ в диетата си, те се наричат ​​такива.

Не са редки случаите, когато кърмачка има намаляване на производството на кърма. Не се опитвайте веднага да нахраните бебето си с изкуствена формула. Първо, трябва да вземете всички мерки и да следвате препоръките за увеличаване на лактацията. За да направите това, педиатрите съветват:

 • увеличаване на броя на кърменето;
 • осигурете контакт с кожата между майка и бебе;
 • кърмачка се успокойте, не изпадайте в паника.

Простите мерки имат добра ефективност, в много случаи майките кърмят само дълго време.

Как да изчислим количеството смес

Можете да разберете колко адаптирано мляко трябва да яде едно дете за 1 ден до 1 месец по различни начини. При изкуственото хранене е важно да не прекалявате с обема на сместа. Детето трябва да бъде добре хранено, след това се развива нормално и наддава. При изчисляване на дозата на 1 хранене се вземат предвид възрастта (в дни), теглото на детето и броят на храненията на ден. Прекъсвания между храненията през деня - от 2,5 часа, през нощта - не повече от 6 часа.

Шише за хранене с лъжица

Не настоявайте, ако детето не е изпило цялата бутилка. Има два варианта: поканете бебето да завърши храненето в рамките на един час, когато сместа се разреди, или не настоявайте, но изчакайте следващото хранене. Гладното бебе ще се храни с голям апетит за следващото хранене.

Честото плачене след хранене не винаги означава „гладен съм“. По-често детето изпитва дискомфорт от въздуха, захванат по време на сучене. Няколко минути изправено изправяне ще решат проблема. Хлапето трябва да повърне леко, въздухът ще излезе, болката ще изчезне.

Изправено положение след хранене

Обемът на сместа за първите 10 дни от раждането се определя по формулата:

D x 10 = V (възраст в дни умножена по 10).

Например, ако бебето е на 7 дни, тогава за едно хранене са необходими 70 ml от сместа (7 x 10 = 70). Тук се взема предвид теглото, дневната доза е 1/5 от теглото.

Формули за изчисление за хранене до 1 месец

За да разберете колко бебе трябва да яде през първия и следващите месеци на кърмата, е необходимо да направите изчисления. Педиатрите съветват да се използват формули за изчисляване на необходимите калории в млякото, определяне на количеството храна на ден и еднократно хранене.

1 начин

За да изчислите калориите, необходими за бебето през първия месец, трябва да знаете точното тегло на бебето. Например, едно дете е на един месец. Има нужда от 500 килокалории на ден. Литър кърма съдържа около 700 ккал. След това се използва формулата: (500 х 1000) / 700 = 710 мл.

2 начина

Използвайки метода на Geyner-Czerny, се изчислява дневният обем на всяка храна. Така че, на възраст от 14 дни до 2 месеца, бебето трябва да изяде една пета от собственото си тегло. Следователно храненията през деня се разделят така, че да се изпълни съотношението на обемите на сместа към теглото на бебето. По този начин изчислените стандарти са показани в таблицата.

Ежедневно хранене

Възраст на новороденотоБрой хранения на ден
Първа седмица9-10 пъти
Втора седмица8-9 пъти
Трета седмица до края на 1 месец от живота7-8 пъти

Средно до първия месец детето е в състояние да изяде 90-100 ml от сместа.

3 начин

Обемът на 1 подаване се изчислява. Тази стойност директно зависи от броя на прикрепванията към гърдата или към зърното с млечна формула. Еднократен обем се получава чрез разделяне на необходимото дневно количество на броя на храненията. Бебетата на 1 месец трябва да се хранят поне 6-7 пъти за 24 часа. Дневна почивка - 3-3,5 часа, нощният интервал е по-дълъг (6-6,5 часа).

Как да определите дали бебето е пълно или не

Когато бебето е спокойно, плаче малко и почти не е капризно, това са сигурни признаци на ситост. Постоянното наддаване на тегло потвърждава, че малкият човек яде ситото си. По време на кърмене често се случва, че след две гърди бебето иска да яде за час или час и половина. Ако той почти не наддава, трябва сериозно да помислите за допълващи храни..

Специализираните магазини предлагат много млечни формули от различни производители. По-добре е да се консултирате с педиатър, който да ви помогне да изберете допълнителна храна. При избора на допълващи храни специалистът взема предвид факторите:

 • брой дни (седмици) от раждането;
 • масата на новороденото;
 • бебе физическо.

Всичко се нуждае от средна позиция. От преяждане бебето ще го боли корем, ще започне повръщане. Обикновено количеството изядена храна зависи от времето на деня. Сутрин детето пие 100 грама, в обяд ще му трябват почти 150 грама.

Най-добрият начин да определите дали детето яде или не е теглото. Процедурите за контрол обикновено се извършват ежемесечно в специализирани лечебни заведения. Страхотна новина е фактът, че бебето е наддало една пета от първоначалното си тегло за месец..

Домашна везна за претегляне

За да разберете колко точно яде едномесечно бебе за едно хранене, ще помогне процедурата за контрол на теглото преди и след хранене. Аритметичната разлика между показателите за тегло ще бъде желаното количество консумирано мляко. Ако повторите стъпките няколко пъти, можете да сравните получените стойности с нормата по възраст.

Има моменти, когато майката има много мляко, бебето активно суче гърдите. Но в същото време:

 • кратки почивки между храненията;
 • увеличението е недостатъчно;
 • детето плаче или е палаво без видима причина.

В този случай майката трябва да преразгледа диетата си. Може би й липсва храна или храните, които яде, са с ниско съдържание на калории. Колкото по-рано кърмещата майка запълни празнините в храната, толкова по-скоро бебето ще бъде доволно, нахранено и в добро настроение. Увеличаването на интервала между храненията ще доведе до по-голяма ситост, млякото ще бъде по-тлъсто и по-питателно. Развитието и здравето на бебето ще бъдат в ред.

Здравословен сън след хранене

Важно! Кърмещата майка трябва да бъде много съпричастна, за да не пропусне никакви признаци на тревожност на бебето си. Ако бебето е постоянно нервно, не спи добре, капризно е и бавно наддава, насилствено се хвърля върху гърдите или шишето, значи има очевидни проблеми с храненето. Препоръчва се консултация с педиатър.

Каква трябва да бъде диетата на дете на 1 месец?

Така че настъпи най-вълнуващият и дългоочакван момент в живота ви - държите в ръцете си скъпоценна топла буца и сега с гордост можете да бъдете наречена млада майка. Вашето бебе все още е много малко и беззащитно и само вие сте отговорни за неговото благосъстояние. От първите дни от живота на бебето е важно правилно да се организира храненето му.

Снимка: depositphotos.com. Автор: monkeybusiness.

Адекватното хранене за едномесечно бебе е в основата на неговото добро здраве и нормално развитие. Диетата на бебето през първия месец след раждането се състои изцяло от кърма или формула на мляко на прах. Вторият вариант може да бъде разгледан сериозно само в случаите, когато има обективни причини да не кърмите бебето.

Кърмене

Кърмата е най-добрата храна за новородено. Човек не би могъл да измисли нещо по-съвършено. Следователно възрастта до една година се нарича кърма, тъй като през тези месеци кърмата е най-подходяща за дете..

Веднага след раждането в гърдата на жената се образува коластра - предшественик на кърмата. Той не се откроява толкова много, но благодарение на богатия си състав покрива изцяло нуждите на новородено. Коластрата съдържа имуноглобулини и антитоксини, които предпазват бебето от инфекции и подготвят стомаха и червата му да функционират правилно..

На 3-5-ия ден от следродилния период идва преходно мляко, а от втората седмица жената храни бебето си с пълноценно кърма, балансирано по своя състав и съдържащо всички необходими за новороденото витамини, минерали, хормони, ензими и антитела.

Режим на хранене

Тайната е следната: в отговор на дразнене на зърната в кръвта на жената се отделя пролактин, хормон, отговорен за производството на мляко. Най-просто казано, колкото по-често прихващате бебето си, толкова повече мляко ще имате. Повечето пролактин се произвежда през нощта, поради което педиатрите съветват да не пренебрегват нощното хранене. Друго голямо предимство на честото хранене е, че млякото не застоява в гърдите, което е важно за профилактика на мастит и лактостаза.

През първия месец след раждането започва лактацията. Следователно не е нужно да се притеснявате, ако вчера бебето е смучело гърдата 10 пъти, а днес само 8 пъти - това е нормално..

Една седмица и един месец след началото на лактацията има леко намаляване на производството на мляко, наречено лактационна криза. Някои майки поради непознаване на този момент се отчайват и допълват бебето с адаптирана формула, мислейки, че няма достатъчно мляко. Това отрича всички усилия, положени за установяване на кърменето. Най-сигурното решение в тази ситуация е просто да го изчакате. В същото време трябва да почивате повече, да се храните добре и често да предлагате на бебето гърда.

За първи път след раждането новороденото яде до 30 мл мляко. Но количеството не е толкова важно - ако бебето е яло малко, просто ще поиска гърда по-рано следващия път. По същата причина не е необходимо да се претегля бебето след хранене, за да се определи количеството изядено мляко, както правят някои млади майки..

Ако бебето е недоносено или има някакви патологии, трябва да действате само в съответствие с инструкциите на педиатъра.

По правило теглото на здраво дете с правилен режим на кърмене се увеличава с 500-600 g до навършване на един месец..

Много родители са озадачени от въпроса дали бебето се нуждае от допълнителна вода. Оказва се, че няма голяма нужда от това - майчиното мляко е достатъчно за детето. Необходимо е да добавяте вода към него само в някои случаи:

 • горещо време;
 • прекалено сух въздух в детската стая;
 • висока температура, диария или повръщане при бебето;
 • бебето отказва да яде и вече е пропуснало едно хранене;
 • трябва да зададете режим на хранене стриктно на определени интервали.

Организация на храненето

 1. Не се опитвайте да нахраните бебето със сила - малко вероятно е нещо да се получи. Ако откаже, спокойно му предложете гърдата след известно време..
 2. Почасовото хранене през първия месец е неприемливо, хранете бебето само по негова воля.
 3. Бебето трябва да вземе гърдата правилно - да хване плътно с устни не само зърното, но и ареолата му. Това ще избегне напукване на зърната..
 4. Няма нужда да давате на бебето залъгалка или шише.
 5. Хранете бебето си само с една гърда наведнъж, за да може да получи не само „предно мляко“, което е предназначено за утоляване на жаждата, но и „задно мляко“, което има максимална хранителна стойност.
 6. Хранете бебето си в подкрепяща, емоционална среда. Ако сте раздразнени или нервни, той определено ще го почувства и може да откаже да яде. Поставете се в удобна позиция, отпуснете се и се насладете на този удивителен процес на сближаване на бебето и майка. Общувайте с мъничък нежен глас, внимателно го поглаждайте.
 7. След хранене задръжте бебето за 10 минути в "колона", така че целият погълнат въздух да излезе от него.

Както вече беше отбелязано, бебето под 1-месечна възраст определя само режима на хранене, поради което се нарича още „безплатно“. Средно, при кърмене, бебето иска гърда на всеки 2 часа..

Изкуствено хранене

По правило бебето яде формули с мляко на прах само когато има сериозни пречки пред кърменето..

От страна на майката:

 • прием на антибиотици или психотропни лекарства,
 • туберкулоза,
 • мастит.

От страна на детето:

 • кандидозен стоматит,
 • "цепнато небце",
 • твърде къс френум на езика,
 • тежка недоносеност,
 • сърдечна патология,
 • родова травма.

Трябва да се отбележи, че пречките от страна на детето не са свързани с недопустимостта на кърменето, а с факта, че е физически невъзможно..

Пукнатините, специалната форма на зърната и „стегнатите гърди“ при майката са относителни противопоказания, които при желание могат да бъдат коригирани сами или с помощта на консултант.

Кърмата може да бъде замразена. От това няма да загуби своята стойност..

Адаптирани смеси

Ако не можете да кърмите или можете, но не можете да установите естествено хранене и експертните съвети не помогнат, месечното хранене ще се състои от адаптирана суха млечна формула..

Сега те произвеждат смеси от различни видове: предназначени за деца от различни възрасти, хипоалергенни, без млечни продукти, обогатени с пробиотици и пребиотици, витамини, минерали, нуклеотиди, бебешка формула с козе мляко и соеви сортове. При избора е по-добре да поискате съвет от лекар.

При изкуствено хранене на дете е важно да се спазва диетата. Готовата смес се усвоява от тялото на новороденото по-дълго и съответно броят на храненията също се намалява. Освен това бебето пак ще пие повече от шишето, отколкото от гърдата..

Безплатният режим за изкуствено може да причини храносмилателни проблеми, колики и чести регургитации. Уверете се, че бебето се храни строго навреме и постепенно увеличавайте количеството смес и интервалите между храненията.

До края на първия месец от живота бебето ви трябва да се храни на всеки 3 часа, без да се брои почивка за дрямка.

Преди няколко десетилетия се смяташе, че децата, които се хранят от шише, трябва допълнително да получават вода и два месеца по-рано да въвеждат допълнителни храни..

Но сега ситуацията се е променила: съвременните формули са с високо качество и оптимален състав, максимално близки (колкото е възможно) до майчиното мляко. Следователно, изкуствените хора трябва да получават вода в същите количества и ситуации като бебетата, а допълнителните храни също трябва да се въвеждат не по-рано от 6 месеца, освен ако педиатърът не е инструктирал друго..

правила

 1. Кравето или козето мляко никога не може напълно да замести адаптираното мляко. Затова не бива да слушате съветите на „мъдрите“ съседи или роднини.
 2. Изберете смес според възрастта на бебето и състоянието на здравето му..
 3. Никога не нарушавайте рецептата. Например, не добавяйте повече от предписаното количество, за да увеличите хранителната стойност. По този начин ще провокирате стомашно разстройство, регургитация и чревни колики в трохите си. В допълнение, това е изпълнено с появата на наднормено тегло при детето..
 4. Основни правила за хигиена. Използвайте само преварена вода и стерилизирайте бутилката и дръжките добре. Измийте добре ръцете си, преди да приготвите следващата порция адаптирано мляко..
 5. Не давайте на бебето остатъци от предишни хранения - такива спестявания могат да доведат до хранително отравяне.
 6. Затворете добре буркана и наблюдавайте срока на годност на сместа.
 7. Спазвайте режима: не давайте на бебето млечна формула по-често от веднъж на всеки 3 часа.

Не мислете, че храненето на бебе на месец е много труден процес. След няколко седмици ще свикнете и всичко ще си дойде на мястото. Това ще се случи благодарение на най-силния майчин инстинкт и всеобхватната любов към вашето дете. Малко по-късно ще се появят нови неприятности, но този първи месец и първите ви стъпки в овладяването на ролята на най-добрата майка за вашето бебе ще останат завинаги в паметта ви.