Тази вечер се събудих след две нощи със стомашни болки, помислих, че нещо не ми е наред за вечеря, усещанията са различни, сякаш стомахът ми е разстроен, но в тоалетната разбрах, че не е това))) Продължих, не можех да заспя, болката изчезва, след това се връща... и когато разбрах, че не е стомах, започнах да забелязвам... няма периодичност, 15 минути, след това 8, след това 10... и заспах, събудих се постоянно от болка, продължи 20-50 секунди, винаги -различен. Е, и веднага заспа след това. От близо 15 часа това продължава... Максималната разлика беше 25 минути някъде между "контракциите", поне 4... но те все още са там... Фалшиви ли са, или скоро ще раждаме, трябва да се очаква само някаква периодичност? Без вода, без задръствания! Благодаря)

Фалшиви контракции: как да се идентифицират. Колко продължават фалшивите контракции

Когато бременна жена носи бебето си, тя се надява, че раждането ще започне навреме и всичко ще се оправи. Но неочаквано за себе си, тя
изведнъж започва да изпитва някакъв дискомфорт.

Промени в бременна жена

Какво се случва с бременна жена? Защо изпитва същата болка, както по време на контракции? Или тя просто мисли така?

Фалшиви контракции по време на бременност се наблюдават при почти всяка жена. И всичко това е така, защото в тялото се случват невероятни промени. Без тях бъдещата майка и нейното бебе няма да могат да се подготвят за раждане. Преструктурирането се извършва главно там, където се намират гениталиите. Важно е шийката на матката да е правилно узряла и омекотена. И когато това започне да се случва, бъдещата майка усеща, че маточните мускули започват да се свиват.

Тренировъчни контракции

Когато започват подобни спазми, те не показват, че матката вече е узряла. Бременните жени могат да започнат да усещат подобни тренировъчни контракции още от 20 седмици. Те всъщност не притесняват бъдещата майка и са почти безболезнени. И когато започват фалшиви контракции, бременната жена ги усеща много добре. Особено бъдещата майка ще ги усеща добре непосредствено преди раждането. Но за всяка жена продължителността на подобни контракции е много различна по продължителност и по усещания. При някои те започват няколко седмици преди очакваното раждане, докато при друга категория бременни жени такива спазми могат да започнат няколко часа преди това събитие..

Може да бъде трудно да се разграничат фалшивите контракции от ефективните спазми дори за такива майки, чието дете не е първо. Болката, която съпътства този момент, се пренася от жените по различни начини..

Що за звяр е това - фалшиви битки?

Много въображаеми спазми или, както ги наричат ​​още, предшествениците на раждането, обикновено започват на 37-та гестационна седмица. И те се различават от „реалните“ контракции по принцип само на базата на това, че шийката на матката остава затворена. Възниква въпросът: "Това нормално ли е?" Поради факта, че понякога се получават тренировъчни контракции, шийката на матката на бременна жена може да се подготви за предстоящите тестове. Впоследствие, в процеса на „истински“ спазми, той просто ще се отвори. Като цяло в това няма патология..

В процеса на свиване на шийката на матката настъпва още едно „събитие“ - запушалката оставя под формата на кървави изхвърляния. Когато това се случи, шийката на матката ще започне да омеква. Много бременни жени дори не забелязват този момент (изпускане на щепсела). Но има и изключения. Тогава бъдещата майка бърза в болницата, изпитвайки болка и фалшиви контракции.

Как да се определи?

Фалшиви контракции на 37 седмица се наблюдават при почти всички бременни жени. Те са придружени от болка, когато мускулите започват да се свиват. Долната част на корема се дърпа, матката се напряга, но няма болки в гърба. Ето защо се препоръчва просто да легнете и скоро бременната жена ще се почувства по-добре. Можете също така да вземете вана или душ, за да облекчите контракциите. Но водата трябва да е топла. Лекарите съветват също така да помолите съпруга да масажира гърба му. Но не много. Болката скоро ще отшуми.

Разбира се, бъдещата майка може да бъде разбрана, защото тя толкова нетърпеливо очаква появата на бебето. Когато започват да се появяват първите предвестници на раждането, тя е готова да повярва, че вече е време да отиде в болницата. Но няма нужда да бързате. Нека всичко да върви по своя път. По-добре е да отделите това време на лични грижи и да се подготвите за среща с мъника. Можете да проверите отново - готово ли е всичко? И също така е време да започнете да събирате чантата в болницата. По-добре го направете сами, а не разчитайте на любимия си съпруг.

Но през този период на бременната жена се препоръчва да бъде много бдителна. Фалшивите контракции могат лесно да се превърнат в истински предвестници на раждането. Може да се случи, че бъдещата майка няма да има време да стигне до болницата, ако не обърне внимание на симптомите. Така че ситуацията трябва да се следи. Това най-често се случва с жени, които вече са родили. Това е така, защото предвестниците този път не са толкова интензивни, колкото тези на тези бременни жени, които ще раждат за първи път.

Сравнителен анализ

Така че знаем, че има фалшиви контракции. Как да ги разпознаем и да не се поддадем на паниката?

 1. Естеството на болката без интервали от време. По интензивност те остават същите като в началото..
 2. Контракциите се появяват не повече от 4 пъти за шейсет минути.
 3. Те са леки, бременната жена не чувства, че спазмите са станали по-силни.
 4. Контракциите се усещат само в долната част на корема или в положението на таза.
 5. Ако те преминат, след това, когато бременната жена легна. Или, напротив, изглеждаше така.

"Валидни" контракции

 1. Продължителността на „истинските“ контракции е до една минута. И продължителността на почивката между тях става все по-кратка..
 2. Спазми повече от пет пъти за шейсет минути.
 3. Те са болезнени, честотата им непрекъснато се увеличава.
 4. Болезнените симптоми се появяват в гърба, особено в долната част. Бременната жена изпитва неприятен натиск отдолу.
 5. Дори ако жената прави нещо или просто лежи, контракциите не „отшумяват“, а, напротив, стават по-силни.

Всички горепосочени признаци показват, че това вече не са фалшиви контракции. Как да се определи? Трябва да имате информация и да слушате себе си. Сега ни е ясно, че най-важното е да наблюдаваме ситуацията и да не пропускаме началния етап на „активните” битки. Необходимо е да се подходи много сериозно към такъв момент и да не се забравя, че от бдителността на жената зависи как и къде ще се случи раждането, както и как ще завърши.

Как да различим контракциите от фалшивите крампи? Става ясно, ако внимателно прочетете статията..

И сега можем да преминем към друг важен въпрос: „Възможно ли е да се намали дискомфортът, който бременната жена изпитва по време на въображаеми контракции?“

Намаляване на дискомфорта

За да не страдате от въображаеми контракции, е необходимо бременната жена да си почива по-често. В крайна сметка подобни спазми се усилват, защото мама решава да подреди всичко преди да роди. И тогава започва: пране, почистване, гладене, готвене. И е добре, ако жената все още не е започнала ремонт. Всичко това може да стане постепенно, без да се претоварва и без това умореното тяло. Ако въображаемите контракции започнат да пречат, когато бременната жена лъже, тогава тя трябва да стане и да се раздвижи малко. Също така се случва, че просто трябва да ядете или изпиете нещо, за да облекчите състоянието. Болката, която изпитва бременната жена, може да се използва, за да се научи как да диша правилно. Това определено ще е необходимо по време на родилни болки..

Съмнение

Ако бременна жена се съмнява в естеството на спазмите си, тогава все пак е по-добре да играе на сигурно място и да отиде в болницата. Колко продължават фалшивите контракции? Никой не може да отговори на този въпрос с увереност. При някои жени те продължават дълго време, докато при други майки фалшивите спазми плавно се вливат в „активните“ предшественици на раждането. Ако усещанията ви са много болезнени, тогава не можете да се справите без помощта на специалист. За тези, които са опитали всички препоръки, дадени в статията, но не са получили облекчение, лекарят препоръчва лекарство. Това ще помогне за облекчаване на тази болка. Много жени свикват с постоянен дискомфорт, така че предстоящото раждане може да бъде изненада за тях..

Когато трябва да бързате към болницата?

 1. Ако изведнъж бъдещата майка е започнала вагинално кървене.
 2. В случай на начало или пълно изтичане на вода.
 3. Когато контракциите станат по-силни и стават по-силни с всяка минута.
 4. Ако свиването на матката започне преди 37 седмици.
 5. В случая, когато малкият не се движи добре, и преди нищо подобно не е забелязано.

Обобщаване

 1. Бременната жена трябва да разбере, че въображаемите контракции не са раждане, а само предвестници на предстоящото им начало.
 2. Болката по време на въображаеми контракции е подобна на тази, която изпитва жената по време на менструация..
 3. Невъзможно е да се напрягате, когато възникне този вид спазъм. Напротив, по-добре е да се отпуснете.
 4. Необходимо е да се научите да дишате правилно - ще ви бъде полезно.

Всичко е в ръцете на бременна жена. Ако се опита да спази всички препоръки, ще се чувства добре. Жената ще може правилно да подготви себе си и бебето си за предстоящото събитие..

Фалшиви контракции

Характеристики на фалшиви контракции

Почти всички жени знаят какво представляват фалшивите контракции. Повечето са запознати с това явление. Когато матката започне да се напряга малко и неволно се появяват мисли, че раждането започва. Но това съвсем не е така. По този начин матката просто се подготвя в този сложен и отговорен процес..

Фалшивите контракции са нормални, тренировките или контракциите на Бракстън Хикс обикновено се появяват през третия триместър, но понякога и по-рано. Но в нито един момент този вид свиване на матката не води до дилатация на маточната шийка. Неразумно е да се говори за риск от преждевременно раждане поради наличието на този абсолютно естествен феномен.

Фалшивите контракции са доста типични усещания. Стомахът се превръща в камък. Това често се случва, когато жената е в движение. Някои жени описват това явление така, сякаш стомахът е на път да отлепи, това е, ако тонусът се появи в областта на очното дъно. Някои хора вярват, че превръзката помага за облекчаване на дискомфорта. Но когато симптомите на фалшиви контракции не винаги помагат за облекчаване. Въпреки че превръзката, ако се носи правилно, ще бъде от полза във всеки случай. Улеснява натоварването на мускулите на гърба, гръбначния стълб.

В същото време, ако няма фалшиви контракции по време на бременност, това също е вариант на нормата. Най-вероятно те са просто слаби и жената не им обръща специално внимание. Но това изобщо не означава, че контракциите ще бъдат също толкова слаби по време на раждането и още повече, че тя няма да може да се роди сама.

Остава да разберем как да разграничим фалшивите контракции от реалните, за да не отидем на лекар без специална причина и да не се обадим на линейка. Ако шийката на матката се отвори, тоест бебето скоро ще се роди, спазмите се появяват редовно. Всичко може да започне от веднъж на 20 минути. По-нататък той продължава да се увеличава. На всеки 15 минути. След това на всеки 10 минути. И в момента "на всеки 7-8 минути" трябва да отидете в болницата. Разбира се, става въпрос за доносена бременност и относително здрави бъдещи майка и дете, които не са противопоказани при естествено раждане..

Ако се появят болезнени фалшиви контракции (или реални, докато не разглобите), докато има още няколко седмици преди очакваната дата на раждане, трябва спешно да се консултирате с лекар. Това може да е признак за заплаха от преждевременно раждане, необходимо е лечение с лекарства. Възможно е, ако шийката на матката е къса, болницата ще инжектира лекарства, които помагат на белите дробове на бебето да узреят по-бързо.

Фалшивите контракции преди раждането винаги са безболезнени, лесно се отстраняват напълно с "No-shpa", "Papaverin". И понякога можете да се справите без лекарства, като пиете успокоително върху билки. Или просто се опитайте да заспите. Няма да можете да преспите раждането си. Е, ако сте заспали и след събуждане всичко е наред, нищо не боли, не дърпа - това е просто подготовка на матката. Интервалът от време за продължителността на фалшивите контракции при жените е различен, но винаги доста кратък. И има контракции на матката нередовно. Например, 20 минути минават от първата „контракция” до втората, третата настъпва след още 30 минути, а четвъртата през още 40. Всичко това не е причина за вълнение. Трябва да се опитате да бъдете разсеяни, да не слушате твърде много тялото си и да не се навивате.

И ако се усетят фалшиви контракции на 40 седмици, когато започне раждането, колко още време да чакате? Не дълго. Може би няколко часа, може би няколко дни. По-точно лекарят може да каже след ръчен преглед на готовността на шийката на матката за раждане.

Фалшиви контракции: колко дни преди началото на раждането, колко време, как да се разграничи от раждането

Вълнението и лекото подозрение, нетърпеливо очакване и всяка минута готовност да отидете в болница преди раждането са съвсем естествени чувства, които обземат всяка бременна жена. Ето защо всяка дърпаща болка, дискомфорт, импулс в долната част на корема, ненужно движение на бебето в утробата се възприемат като сигнал, че всичко е започнало и е време да отидете в болницата.

Всъщност на последните етапи, от време на време, могат да се появят фалшиви контракции, които също се наричат ​​тренировка, или Бракстън-Хикс, или „Бракстън“. Те трябва да могат да ги различават от истинските, за да не изпадат напразно и да не се обаждат на екипа на линейката всеки път.

Причини

Въпреки факта, че фалшивите контракции са признати за норма и не показват аномалии по време на бременност, те рядко се появяват сами. Най-често появата им се провокира от някои външни или вътрешни фактори..

Причините могат да бъдат:

 • твърде интензивна физическа активност (жената по време на бременност продължава активно да се занимава със спорт, работата й е свързана с физически труд, тя прави твърде много около къщата, принудена е да стои на крака дълго време и т.н.);
 • горещ душ или вана;
 • вътрематочна хиперактивност на детето;
 • пия кафе;
 • силен стрес, нервни преживявания;
 • оргазъм;
 • умора;
 • лоши навици;
 • препълнен пикочен мехур;
 • безсъние;
 • диета;
 • дехидратация, когато жената консумира твърде малко чиста питейна вода.

Не е необходимо да се страхувате от фалшиви контракции, те не носят никаква вреда на здравето със себе си нито на майката, нито на бебето. Все пак усещанията, които доставят, не са от най-приятните и със сигурност няма да озарят позицията на бременна жена..

Ако избягвате горните фактори, които провокират твърде чести контракции на матката, дори и тренировъчни, нищо не може да помрачи радостното очакване на бебето.

Механизъм

Всъщност учените все още изучават какво всъщност са фалшиви контракции по време на бременност, които са доста подобни на реалните, но все още не са предвестници на началото на раждането. Ето какво успяха да разберат до момента..

 1. Това са ритмични контракции на гладката мускулатура на матката, които не водят до отваряне на шийката на матката и раждане..
 2. Те започват от 20-та седмица. Но в такъв момент малко хора ги усещат, тъй като са невидими. Но на 38 или дори 37 седмици от бременността матката започва да тренира по-активно, следователно около 70% от бъдещите майки усещат теглещата тежест в долната част на корема. Това е нормално.
 3. Някои изобщо не ги усещат, някой редовно се оплаква от болезнена тежест в долната част на корема, характеризираща се с плашеща интензивност.
 4. Нито отсъствието, нито наличието на фалшиви контракции не е доказателство за някакви патологии на бременността..
 5. Те насищат плацентата с кислород, различни хранителни вещества, тъй като в момента на свиване на матката кръвта се влива към плода по-активно от обикновено.
 6. Появата им е свързана с възбудимостта на матката, която в определени моменти може да се увеличи..
 7. Основната им задача е да омекотят и съкратят шийката на матката, като по този начин я подготвят за раждане. Не е за нищо, че фалшивите битки се наричат ​​още тренировъчни битки..

Така че няма нужда да се страхувате от фалшиви контракции в края на бременността: това е напълно естествена подготовка на тялото за предстоящото раждане. Бъдещите майки обаче трябва да знаят основните си симптоми, за да могат да ги различат от реалните. В противен случай на последните етапи ще трябва да се обаждате от време на време на линейка и да бързате с пълна скорост до болницата, а след това да се връщате у дома, след като сте научили, че алармата е напразна.

През страниците на историята. Фалшивите контракции са кръстени на английския лекар Джон Бракстън Хикс, който пръв описва това явление през 19 век (1872)..

Знаци и симптоми

Трябва да разберете, че всички организми са много различни. И поради тези индивидуални характеристики, признаците на фалшиви контракции може да не се появят при бременни жени по същия начин. За някои те ще бъдат по-интензивни, по-редовни, по-болезнени. А някой, до самото раждане, дори няма да ги усети. Полезно е обаче всеки да знае за тях, за да навакса навреме..

Лекарите наричат ​​следните симптоми, характерни за фалшивите контракции:

 • Нередовност: мнозина се интересуват от това колко дни има фалшиви контракции - те могат да се повтарят на всеки 5-6 часа, а може и веднъж на 2-3 дни, нямат определен цикъл;
 • кратка продължителност: не повече от минута - това е колко дълго продължават фалшивите контракции, обикновено няколко секунди;
 • мускулите на матката са в напрежение;
 • трябва да се отбележи, че времето, от което започват фалшивите контракции, е много индивидуално: счита се еднакво за норма, ако жената ги е усетила както на 20 седмици, така и на 38, например;
 • най-често събуждат жена посред нощ, защото през деня, за бизнес и грижи, те са невидими.

Тези симптоми и признаци могат да идентифицират фалшиви контракции, които показват работата и подготовката на матката за предстоящото събитие. Не се страхувайте: всичко върви по график. Ако до определената дата остават около 2-3 седмици, такива предвестници предупреждават жената, че е време да се подготви за раждането на бебето. В същото време може да я очакват не най-приятните усещания..

Несъгласия. Повечето лекари смятат фалшивите контракции за необходимо явление, тъй като тренират и подготвят матката за предстоящото раждане. Има обаче и такива, които изразяват малко по-различно мнение: ако се появят много често, стените на матката рискуват да омекнат твърде много, което ще попречи на тонизирането и отварянето й по време на раждащия процес..

Усещам

Именно физическите усещания, характерни за фалшивите контракции в края на бременността, ще попречат на жената да ги обърка с истинските. Просто трябва внимателно да слушате собственото си тяло и да разберете какво се случва с него по едно или друго време..

Когато започват предвестниците, бременната жена може да почувства следното:

 • относителна безболезненост, въпреки че този симптом на фалшиви контракции при всяка жена се проявява по различен начин, тъй като прагът на болката не е еднакъв за всички;
 • дискомфорта;
 • ако сравните какви са фалшивите контракции, тогава те се чувстват подобни на дърпаща болка в долната част на корема по време на менструалния цикъл;
 • матката изглежда се втвърдява и това може да се усети или дори да се изследва, ако сложите ръката си в долната част на корема
 • няма ясен ритъм на контракциите;
 • съвсем неочаквано се усеща компресия в определена област на корема или слабините.

Тези усещания ще позволят на бременната жена да различава фалшивите контракции от раждането, да се събира, да не изпада в паника и просто да продължи търпеливо да чака ранното раждане на бебето. Ако въпреки това има страх и съмнение дали това са истински предвестници, няколко полезни препоръки ще ви помогнат да ги разсеете..

Друго мнение. Съществува гледна точка, че фалшивите контракции изобщо нямат нищо общо с тренировката на матката, а са само реакцията на тялото на хормоналния взрив, който се случва по време на бременност.

Разлики от реалните

Не само самата бременна жена, но и всички нейни роднини, очакващи с нетърпение раждането на бебето, трябва да знаят как да различават фалшивите контракции от реалните, така че в най-важния момент или да опаковат нещата и да отидат в болницата, или спокойно да изчакат маточните контракции и да останат къщи. Можете да ги различите по няколко основания..

 • "Бракстън" не отива в таза или обратно, за разлика от реалните контракции;
 • дори и най-интензивните фалшиви контракции не се повтарят повече от 6 пъти за един час, докато това е доста типично за истинските;
 • продължителността на фалшивите контракции е постоянна - не повече от минута, докато истинските нарастват: първите болезнени усещания се задържат за няколко секунди, но всяко следващо се увеличава във времето и може да бъде до няколко минути;
 • усещате свиването? Променете стойката си: ако това е фалшива аларма, дискомфортът ще изчезне;
 • истинските битки са ритмични, можете да изчислите колко дълго те продължават и какъв е интервалът между тях, а "Бракстън" са хаотични;
 • фалшивите контракции не са толкова болезнени, колкото реалните;
 • според статистиката фалшивите контракции при многородени жени практически не се усещат: това се дължи на факта, че умът и тялото на майката „помнят“ стреса от предишни родилни болки и трениращи маточни контракции вече не се възприемат като сигнал за тревога; но реалните контракции по време на втората и следващите бременности не се пропускат от никого и почти всички те отиват в болницата навреме;
 • реалните контракции са придружени от изливане на околоплодна течност, изпускане на лигавицата, диария, дърпащи болки в долната част на гръбначния стълб и други предвестници на раждането.

Всяка разлика между фалшивите контракции и реалните, дадена по-горе, е съвсем очевидна. Човек трябва само внимателно и чувствително да слуша своето тяло. Особено трудно е за тези, които очакват първото си дете и все още не знаят какви са истинските контракции на матката, когато болката буквално се обръща навън. Майките, които вече са преживели това, рядко отиват в болница с фалшиви контракции. Как да облекчите състоянието си в такива моменти?

Интересен факт. Психолозите, работещи с бременни жени, отбелязват, че тези, които се страхуват от предстоящото раждане, имат по-болезнени фалшиви контракции от други..

Какво да правя?

Въпреки факта, че тренировъчните контракции на матката рядко са много болезнени, вие искате да се отървете от дискомфорта и изтеглянето на тежестта в долната част на корема по-бързо. Ето защо ще бъде полезно бъдещите майки да се научат какво да правят в случай на фалшиви контракции, за да не навредят на бебето и да си помогнат. Има редица релаксиращи стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на тялото и матката да се нормализират..

 • Разходете се поне половин час на чист въздух;
 • вземете кратка топла вана или душ;
 • ако вече сте на възраст 36-37 седмици, не трябва да пропускате изпускането на лигавицата, да забележите увисването на корема навреме и в съответствие с всички тези предшественици да изчакате раждането, което може да започне след 2-3 седмици;
 • изпийте чаша чиста вода със стайна температура;
 • сменете позицията на по-удобна;
 • слушайте любимата си музика;
 • отпуснете се;
 • нищо ужасно няма да се случи, ако дойдете в болницата с фалшиви контракции: те ще ви прегледат и ще ви пуснат у дома, след като предварително са се консултирали по този въпрос;
 • направете няколко дихателни упражнения.

Най-важното тук е да не бъркате фалшивите контракции с реалните и да не се разхождате, вместо вече да сте на път за болницата. Така че бъдете внимателни, не пропускайте никакъв предвестник. Анализирайте ситуацията: вече сте слязли от щепсела, стомахът ви е паднал, уринирали ли сте по-често?

Ако всички тези признаци на наближаващо раждане са налице и контракциите станат редовни и болезнени, тогава, без колебание, отидете в болницата. Случва се също така, че в тази ситуация възникват определени проблеми, които изискват бързо и правилно решение..

Още един съвет. Ако осъзнаете, че просто имате фалшиви контракции, но те доставят неприятни усещания, от които не можете да се разсеете, започнете. пейте. Практиката показва, че любимите мотиви облекчават стреса и помагат за възстановяване на спокойствието..

Усложнения

Според статистиката 1/3 от всички бременни жени дори не усещат наличието на фалшиви контракции, те са толкова невидими и не създават никакви проблеми. Още 1/3 от жените ги усещат, но всичко върви горе-долу спокойно, особено ако бъдещата майка е наясно с тях и знае как да различи фалшивото от истинското. Проблеми възникват с последната 1/3, при която тренировъчните контракции на матката не възникват по същия начин, както при всички, което може да показва някои патологии на бременността. Нашата задача е да се справим с възникващите усложнения, за да бъдем нащрек и да потърсим медицинска помощ навреме..

 • Болка

В редки случаи се появяват болезнени фалшиви контракции, които могат да се почувстват като истински. Трудовата дейност все още не е започнала, а контракциите на матката са толкова интензивни, че бременната жена просто се навежда от болка. Каква може да е причината? Или прагът на болката е твърде нисък, или отлепване на плацентата: ако фалшивите контракции причиняват непоносима болка, трябва да информирате лекаря за това.

 • Твърде често

Също така се случва, че честите фалшиви контракции не дават на бременната почивка. От една страна, този показател е много индивидуален. Но обикновено дори непосредствено преди самото раждане те не трябва да се повтарят повече от 3-4 пъти на ден. Ако това се случва по-често, трябва да се подложите на допълнителен преглед, за да идентифицирате патологиите на матката. Едва след това лекарят може да определи защо жената е била измъчвана от фалшиви контракции, повтарящи се 5-6 пъти на ден..

 • Дълго

Дългосрочните фалшиви контракции могат да показват сериозни проблеми с матката или бебето в утробата. Ето защо, ако почувствате дърпащи болки в долната част на корема в продължение на 20-30 минути, незабавно отидете в болницата или се обадете на лекар у дома.

 • Разпределения

Ако фалшивите контракции са придружени от секрети, това може да бъде тревожен сигнал:

- кърваво отделяне - симптом на отлепване на плацентата;

- лигавици - щепселът може да се е откъснал;

- воднист - признак на изтичане на вода.

Трябва да разберете, че фалшивите контракции не могат да се използват, за да се определи кога ще започне раждането, тъй като те могат да се усетят още от 20-та седмица на бременността. По-близо до заветната дата, те може просто да станат по-интензивни и по-редовни, но като цяло не може да се каже, че те са основният предвестник на предстоящото раждане на дете. Само в комбинация с други признаци (запушване на корк, пролапс на корема и т.н.) те могат да показват, че остават само няколко дни преди дългоочакваното събитие. В противен случай не трябва да изпадате в паника и да събирате пакети с неща в болницата.

10 факти за тренировъчни битки

Някои от нас, преди бременността, никога не са чували за тренировъчни битки, освен, че приятели, които вече са станали майки, са просветлени. Но дори и за онези, които са знаели за „генералната репетиция“ преди раждането, появата на тренировъчните контракции често е изненада, плаши и ги кара спешно да напуснат всички дейности и да отидат в болницата, дори ако предварителната дата на раждане е само няколко седмици по-късно..

Какво е това, тренировъчни битки? Защо се появяват, имат ли всички и как да различа фалшива аларма от бойна аларма?

Теория

Теоретичните знания са нещо добро и необходимо, за да си представим поне в общи линии какво се случва. Затова нека започнем с теорията..

Първо, нека разберем терминологията. Тренировките, фалшивите контракции или контракциите на Бракстън-Хикс (кръстени на гинеколога, който ги описва за първи път през далечния 19-ти век) са всичко за тях, точно тези „репетиционни“ моменти. Контракциите, които се появяват в края на бременността, се наричат ​​предвестници..

Всички тези различни имена означават едно и също нещо и представляват подготовката на матката (която, както всички знаят, мускулен орган) за трудната работа напред. Мускулите могат и трябва да се тренират. Така че матката се обучава да прави всичко, което се изисква от нея в точното време. Подобна „репетиция“ не бива да плаши бъдещата майка. Затова нека разберем точка по точка как и какво се случва по време на тренировъчни битки, така че по-късно, когато всичко започне, да не изпадаме в паника..

Факт номер 1

Тренировъчните контракции се чувстват като периодична болка по време на менструацията. Освен това много (но далеч не всички) бъдещи майки установяват, че ако менструацията им обикновено е болезнена, тогава фалшивите контракции също са силни.

Какво друго, освен неприятни усещания, подобни на менструални болки, жената може да почувства или да види дали има фалшиви контракции:

 • коремно напрежение, подобно на крампи, в различни части на корема (горна, долна или дори по-близо до слабините), но не всички наведнъж
 • по време на тях матката се усеща лесно, тя, както често казват, "се превръща в камък"
 • понякога можете да видите ясните контури на напрегната матка
 • постепенно настъпва „избледняване“ на контракциите, намаляване на тяхната интензивност (докато силата на пренаталните контракции обикновено се увеличава само)

Факт номер 2

Най-често тренировъчните контракции се случват сутрин и вечер, въпреки че, разбира се, не винаги и изобщо не. Освен това, ако контракциите започнаха вечерта, то през нощта те обикновено отшумяват и сутрин могат да се възобновят отново.

Продължителността на периода на фалшивите контракции обикновено не надвишава два до три часа, но има и изключения от това правило. Какво да правим - всички сме различни и женското тяло, както отбеляза един от православните свещеници, може да се сравни с най-сложния компютър, докато мъжкият в смешното си изражение е просто пишеща машина.

Факт номер 3

Не всички жени са изправени пред тренировъчни контракции. Или по-скоро не всички ги усещат. Тъй като честотата, интензивността, продължителността на контракциите, както и индивидуалният праг на болката, са различни за всеки. Следователно, някои бременни жени могат да ги почувстват след 20 седмици, други едва по-близо до края на деветмесечното чакане, а трети дори не знаят какво е това..

Така че не се притеснявайте, ако нещата непрекъснато се насочват към „шоу“ и все още няма „генерална репетиция“. Шансовете са, че просто не усещате фалшиви контракции..

Факт номер 4

Въпреки че често е възможно да се прочете в специална литература, че тренировъчните контракции не причиняват много дискомфорт на бременните жени, много майки са категорично несъгласни с това далеч от безспорно твърдение..

Фалшивите контракции често са доста дълги и силни. Те са в състояние да изтощават дори много упорити и позитивни бъдещи майки. И ако ще раждате за първи път, тогава може да ги приемете за реални контракции. Ето защо, ако се съмнявате, отидете на лекар или се обадете на линейка. Няма от какво да се срамувате. Ако изчакате второто, третото и така нататък дете - и без лекари ще разберете какво е какво. Междувременно нямате опит по този въпрос и е по-добре да не рискувате. Нека експертите да ви успокоят.

Факт номер 5

Да, тренировъчните контракции са напълно нормални, но ако те се удължават (повече от 3 - 4 часа подред) и ви изтощават, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Може би това е симптом на някакъв проблем..

Факт номер 6

Трудно е да се предскаже появата на тренировъчни контракции. Забелязано е обаче, че те често се появяват:

 • с пълен пикочен мехур (така че се опитайте да не го бутате твърде далеч)
 • след опитен оргазъм или по време на активен сексуален живот
 • ако бъдещата майка е стресирана
 • с тежки физически натоварвания, които бременната жена изпитва
 • в случаи на обезводняване на майката

Въпреки че, разбира се, всичко е индивидуално. Това, което кара приятелките ви или дори сестра ви да започнат тренировки, може да не окаже никакъв ефект върху вас. Просто се опитайте да наблюдавате вашите усещания и може би ще можете да уловите връзката между някои от вашите действия и последващото начало на тренировъчни битки.

Факт номер 7

Мнозина се страхуват, че свиквайки с тренировъчните битки, те просто няма да разберат, когато става въпрос за бизнес..

Не се безпокой! Трудно е да се объркат предшествениците (дори и да са доста силни) с истинските. Но и вие не бива да се отпускате. В крайна сметка тренировъчните контракции може да се превърнат в пренатални. Ето защо, дори ако фалшивите или предшествените контракции са станали нещо обичайно и обичайно за вас, все пак слушайте тялото си, обърнете внимание на честотата, продължителността и редовността на контракциите.

Факт номер 8

Можете да различите тренировъчните контракции от началото на раждането по следните характеристики:

 • интервали между контракциите с различна продължителност
 • контракциите са нередовни
 • често усещанията за болка намаляват или дори изчезват съвсем с промяна в положението на тялото; опитайте се да легнете, ако сте седели или стоите, или се изправете и се разходете, ако, напротив, легнете

Факт номер 9

Фалшивите контракции могат да донесат много неприятни минути на бъдещата майка, но са абсолютно безопасни и безболезнени за детето. Така че не се притеснявайте и за бебето..

Факт номер 10

Ако „репетицията“ продължи, макар и с прекъсвания, в продължение на няколко дни, тогава дори най-упоритите и спокойни бъдещи майки започват да се страхуват, че това все още не е тренировка, а началото на раждането. И имат страх да не стигнат до болницата.

Не се притеснявайте, лекарите казват, че тренировките или прекурсорните контракции никога не предхождат бърз (4-5 часа) или бърз (3 часа) труд. Така че определено ще имате време да стигнете до болницата. И това, разбирате ли, вдъхва известен оптимизъм..

Тренировъчни пристъпи. Облекчаване на състоянието

Ако нямате късмет и тренирате тялото преди раждането, противно на уверенията на интелигентните книги за бременни жени, доставяте неприятни усещания и изтощавате, можете да опитате да облекчите състоянието си по следните начини:

 • легнете на лявата си страна или просто се опитайте да намерите удобна позиция, като използвате възглавница за майчинство или обикновени възглавници
 • заемете коляно-лакътна позиция или коленичете до леглото и подпрете ръцете си върху него
 • пийте малко вода, понякога това помага за облекчаване на стреса
 • правете дихателни упражнения, изпробвайте онези дихателни методи, които се препоръчва да се използват по време на раждането (в същото време практикувайте)
 • опитайте се да броите по време на контракции: при вдишване - до четири, при издишване - до шест, необходимостта да се съсредоточите върху броенето отвлича вниманието от мислите за болка
 • Вземи си душ
 • гледайте добър забавен филм

Опитните майки си спомнят, че тези прости методи са помогнали на много от тях и ако не са премахнали напълно неприятните усещания, то поне са ги отвлекли от тях и са им позволили да забравят за дискомфорта за известно време..

Време е - не е време?

Първият признак, че е дошло времето да се премине от тренировка към „изпълнение“, е редовността и редовността на схватките. За един до два часа записвайте честотата на контракциите, тяхната продължителност и интервалите между тях или използвайте специални броячи за контракции, които се предлагат на много сайтове за бъдещи майки. Ако разбирате, че контракциите са редовни, продължителността им се увеличава, а интервалите между тях, напротив, се намаляват - отидете в болницата.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако в допълнение към тренировъчните битки:

 • появи се кърваво отделяне (това може да е симптом на отлепване на плацентата)
 • околоплодната течност се е изляла или е започнала да изтича (информацията в статията „Водна среда“ ще ви помогне да разберете това)
 • детето "утихна", почти не се движи
 • имаше дърпаща болка в гърба, диария или гадене

Така че, бъдете внимателни към себе си, слушайте най-малките промени в тялото си, не бъдете прекалено несериозни по отношение на необичайни сигнали, но не бъдете излишно нервни. И всичко определено ще се оправи.

Как да разграничим фалшивите контракции от истинските: усещания и симптоми, колко дни преди да започне раждането, колко време

В навечерието на раждането е свързано с някои промени, засягащи мускулния апарат на матката.

Ден преди раждането на детето, под въздействието на хормонални нива, специален протеин, отговорен за контракциите, започва бързо да се синтезира в органа. Това е необходимо, за да се изтласка бебето от родовия канал..

В някои случаи жената изпитва фалшиви контракции. Какво е това явление, как да го разграничим от началото на раждането и колко дълго могат да продължат подобни контракции, ще разгледаме по-нататък.

Какво представляват фалшивите контракции по време на бременност?

В края на бременността жената може да почувства някои контракции, които я карат да мисли за настъпването на раждането. В редица случаи обаче паниката е неоснователна. За да разберете какво представляват фалшивите контракции по време на бременност, струва си да се справите с реалните.

Те са редовни, неволни мускулни контракции, които карат шийката на матката да се отвори. Фалшивите контракции на матката, наречени Braxton Hicks, не причиняват разширяване. Явлението завършва само по себе си и не води до раждането на дете.

Много е важно да не изпадате в паника

Какви са симптомите?

Мускулните контракции са придружени от определени прояви. Има следните симптоми на фалшиви контракции по време на бременност:

 • оплаквания от специфични усещания за разтягане, локализирани в долната част на корема;
 • усещане за "вкаменена" матка.

Как да се разграничи от истинския родов?

За да не се обадите на линейка или да не отидете в болницата преди време, струва си да знаете някои нюанси. Те позволяват както да различават тренировъчните битки от реалните, така и да спрат явлението за кратко време. Вижте таблицата за подробности..

Таблица. Как самостоятелно да разпознаете фалшивите контракции

ПрояваНачалото на ражданетоКак да идентифицираме фалшиви контракции
Остри болкиРаждането на дете винаги предвещава силна болка.Няма остра болка, има дърпащ дискомфорт в долната част на гърба и долната част на корема
ПродължителностКратките продължават около 20-30 секунди с почивка от около 15 секунди, дългите продължават до 3 минути с почивки около минутаИзключително кратък
РедовностЧества се непрекъснато на равни интервалиНередовни, интервали до 4-5 часа
ОблекчениеИстинските контракции стават по-силни, облекчение не идваСъвет за това как да разграничите фалшивите контракции от родилните болки е да се разхождате малко из стаята. Като правило ходенето бързо спира проявата. Топлата баня също може да помогне при контракции.

Ако всички критерии, как да се разграничат и разберат - фалшиви контракции или не, не помогнаха, тогава трябва да се свържете със специалистите.

Колко продължават тренировъчните битки?

Продължителността на контракциите на Бракстън Хикс може да варира. Отговаряйки на въпроса колко дълго траят фалшивите контракции, експертите подчертават тяхната кратка продължителност. За разлика от началото на раждането, те могат да отнемат само няколко секунди. Колко дълго траят фалшивите контракции зависи от много фактори, но обикновено контракцията отнема не повече от една минута.

Колко дни преди раждането започват контракциите на Бракстън Хикс??

Около 2-3 седмици преди раждането на бебето могат да се открият неволни контракции на матката. Те обаче се наричат ​​предвестници. Трудно е да се каже точно колко дни преди раждането започват фалшивите контракции.

Механизъм на контракциите

Ако механизмът на раждането е добре разбран, тогава целта на контракциите на Бракстън Хикс все още не е напълно ясна. Защо точно са необходими, не е известно. Смята се, че те ви позволяват да отпуснете и омекотите шийката на матката, която се скъсява във връзка с предстоящото раждане..

Шийка на матката по време на раждането

Контракции при първородни

За жените, които планират да станат майка за първи път, контракциите на Бракстън Хикс са източник на стрес. Неопитни майки често не могат да различат истинските контракции. Информацията за това как и колко дълго продължават фалшивите контракции при първородни е идентична. Ако подозирате явление, не се паникьосвайте. Препоръчва се трезво да се оцени ситуацията и да се проучат симптомите.

Контракции във втори лагер

Жените с много деца също се сблъскват с порязванията на Бракстън Хикс. Като правило опитни родилки рядко се подлагат на "провокации" от тялото.

Заключение

Няма точно определена времева рамка и няма данни за това колко дни преди доставката могат да започнат контракциите. Разграничаването им от началото на раждането обаче е съвсем просто: ако се проследи определен ритъм, контракциите се засилват от време на време, а самият процес е придружен от болка, тогава много скоро бебето ще се срещне с майката. Всичко за подготовката за раждане.

Фалшиви контракции: когато започнат, колко дълго продължават, усещания, как да се определи

Статии за медицински експерти

 • Код на ICD-10
 • Епидемиология
 • Причини
 • Рискови фактори
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Етапи
 • Форми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Предотвратяване
 • Прогноза

По време на бременността жената слуша тялото си повече от всякога: тук бебето се е движило, ето стомахът е изтеглен малко - и това? Наистина контракции? Но твърде рано ли е? Всъщност контракциите могат да се появят при бъдещата майка много преди началото на раждането. Вярно е, че това са само фалшиви контракции, които не водят до началото на раждането. Защо са необходими и как да не ги объркате с истински?

По правило бременната жена се преодолява от много въпроси. И ако няма конкретен отговор на такива въпроси, тогава вълнението нараства - особено ако очакваната дата на раждане наближава. Ние от своя страна ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните въпроси относно фалшивите контракции..

Код на ICD-10

Епидемиология

Според статистиката жените могат да открият в себе си фалшиви контракции след двадесетата гестационна седмица. Въпреки това, най-често - при около 70% от жените - те се появяват след 37-38 седмици..

Не повече от 5% от бъдещите майки не изпитват фалшиви контракции през целия период на бременността (въпреки че това не означава, че те не съществуват).

Причини за фалшиви контракции

Фалшивите контракции са абсолютно нормално периодично състояние по време на бременност, когато бъдещата майка усеща нарастващото напрежение на маточния орган, последвано от неговото отпускане. Въпреки това дори тези контракции се случват по причина: често определени обстоятелства или причини стават тласък за появата им:

 • физическа активност (гимнастически упражнения с различна интензивност, ходене, почистване на дома, пране и др.);
 • приемане на водни процедури (къпане, душ, вана);
 • повишена вътрематочна активност на бебето;
 • неточности в диетата (консумация на шоколад, какао, кафе, силен чай);
 • момент на опит, страх, безпокойство;
 • сексуален контакт;
 • пушене (дори пасивно);
 • празен пикочен мехур;
 • лош сън или липса на такъв;
 • каране с какъвто и да е транспорт (автобус, кола, влак и др.);
 • липса на витамини и течности в организма.

Чувство на периодично напрежение на матката може да се наблюдава след двадесетата седмица на бременността. Това са нормални усещания, които трябва да се приемат за даденост..

Фалшивите контракции няколко дни преди раждането могат да бъдат малко по-интензивни и да имат по-конкретна причина - това е подготовката на тялото за началото на раждането. В този случай контракциите често се наричат ​​„тренировка“ - мускулите на маточния орган се подготвят за предстоящото събитие, а също така подготвят самата жена за усещанията, които я очакват напред.

Рискови фактори

Защо някои жени имат фалшиви контракции само малко преди раждането, докато други - няколко месеца преди раждането на бебето??

Предполага се, че причината за това явление могат да бъдат определени рискови фактори:

 • прекомерна впечатлителност на бъдещата майка (така наречената лабилна нервна система);
 • чести физически натоварвания (бременни спортисти, физически работници);
 • неправилна диета и начин на живот (липса на упражнения, наднормено тегло, липса на чист въздух и др.);
 • наследствено предразположение.

Ако жената често чувства продължителни фалшиви контракции много преди раждането, тогава е необходимо да се консултирате с лекар в антенаталната клиника: много е важно да не бъркате такива контракции с хипертоничност на матката и заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.

Патогенеза

Експертите все още не могат да дадат точен отговор на въпроса за патогенезата на фалшивите контракции, които имат много общо с истинските пренатални контракции на матката, но все още не показват близкото начало на раждането. Все още обаче са налице някои извлечения и заключения на учените:

 • По време на фалшиви контракции мускулните групи на матката се свиват с нарастваща амплитуда, но шийката на матката не се отваря и раждането не започва.
 • Фалшивите контракции могат да бъдат открити с настъпването на втората половина на бременността. Но по-често - за около 70% от тях се говори, започвайки от 37 седмица.
 • Някои жени не знаят за наличието на фалшиви контракции: приемат ги за периодична тежест в корема.
 • Независимо дали има фалшиви контракции или не, нито едното, нито другото показва наличието на някаква патология на гестационния процес.
 • По време на фалшиви контракции плацентата се насища с кислород, подобрява се трофиката на тъканите, плодът получава много повече храна.
 • Фалшивите контракции малко преди раждането помагат за омекотяване и скъсяване на шийката на матката, което служи като определена подготовка на матката за процеса на раждане.

Симптоми на фалшиви контракции

Фалшивите контракции е трудно да се объркат с реалните контракции и това се показва от много признаци.

И така, фалшивата аларма може да се проявява от 2 до няколко пъти на ден и се усеща като неволно нарастващо напрежение на маточните мускули.

Първите признаци на фалшиво свиване се проявяват по начин, подобен на атака: атака може да продължи от половин минута до 1-2 минути. По това време матката сякаш се свива, но след това постепенно се отпуска. Като такива, болезнени усещания обикновено не се случват.

Предвестниците на фалшиви контракции могат да се проявят като леко изтръпване в долната част на корема, незначителни усещания за дърпане, подобни на тези в първите дни на менструацията.

 • Колко продължават фалшивите контракции? Около 1-2 минути, не повече. В допълнение към продължителността е необходимо да се обърне внимание и на други важни симптоми:
 1. усещане за нарастващ и отслабващ спазъм вътре в корема (понякога в областта на слабините);
 2. нередовност на появата на контракции;
 3. непредсказуемост на началото на контракциите;
 4. липса на ритъм.
 • Дали фалшивите контракции винаги носят дискомфорт и болка? Такива усещания са индивидуални: докато при някои жени фалшивите контракции причиняват най-неприятните усещания, при други те могат да продължат почти неусетно. Лекарите обаче настояват: болката не трябва да възниква по време на фалшиви контракции. Ако има болка, тогава е по-добре да не се колебаете и да се консултирате с лекар..
 • Какъв трябва да бъде интервалът между фалшивите контракции? Интервалът на фалшивите контракции липсва - тоест може да бъде произволен. Това е основна разлика от реалните пренатални контракции, които се характеризират с еднакви интервали от време..
 • Могат ли да се появят фалшиви контракции през нощта? Фалшиви контракции могат да възникнат по всяко време на деня, включително през нощта. При някои жени такива усещания възникват само през нощта, въпреки че това е индивидуално и не може да бъде показател нито за норма, нито за патология..
 • Могат ли да се появят болезнени фалшиви контракции на 35, 36, 37, 38, 39, 40 гестационна седмица? По правило фалшивите контракции не са придружени от болка. Допуска се лека болезненост, ако подобни контракции се появят през последните 2 седмици от бременността. Болката обаче не трябва да бъде силна и остра, да не излъчва в долната част на гърба, опашната кост или гърба. Нарастващата болезненост е характерна за реалните контракции - и това е една от основните разлики, за които ще говорим малко по-долу..
 • Ако фалшиви контракции за една седмица - това означава, че скоро ще родите? Не, не винаги. При някои бъдещи майки фалшивите контракции започват да се проявяват още от 20-30 седмици: както знаете, в тези случаи не е необходимо да се говори за близкото раждане.
 • Възможно ли е да има редовни фалшиви контракции? Не, фалшивите контракции просто се отличават със своята нередовност и непредсказуемост. Редовността е характерна за истинските контракции.
 • Различават ли се фалшивите контракции при многородени жени от тези при първата бременност? Всъщност при многократни бременности жената може практически да не усеща фалшиви контракции. Освен това, те почти никога не притесняват многородна жена до 32 седмици, а за повечето - до 37 седмици. Причината е, че тялото на жената вече веднъж (или повече от веднъж) е практикувало раждане, така че мускулната му система първоначално е готова за такива натоварвания.
 • Кога се появява раждането след фалшиви контракции? Няма ясна връзка между появата на фалшиви контракции и ранното начало на раждането. Ако обаче такива контракции са настъпили след 37 седмици, тогава се смята, че могат да минат още 7-14 дни преди раждането..