Първият скрининг по време на бременност е набор от необходими лабораторни и функционални методи за изследване, с помощта на които се оценява морфологичното и функционалното състояние на плода и промените в женското тяло.

 1. Цел и списък на скрининговите прегледи
 2. Изследваните показатели
 3. Дати и специфики на приготвяне
 4. Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност
 5. Как е
 6. Индикатори и тяхното декодиране

Цел и списък на скрининговите прегледи

Провежда се скрининг на първия триместър, за да се определи броят на ембрионите (изведнъж ще покажете близнаци при ултразвуково сканиране), гестационната възраст (установена според основните размери на плода), за идентифициране на вродени дефекти и аномалии в развитието, обърнете специално внимание на анатомичните структури на плода и неговите фетометрични параметри. Освен това се оценяват функционалните възможности на женското тяло, степента на компенсация за хронична патология и рисковете от генетични заболявания..

Този диагностичен етап включва:

 • Ултразвук от първия триместър - показва ултразвукова картина на състоянието на вътрешните структури на тялото, за да се определи наличието и степента на патологичните процеси в определен орган. Също така, с помощта на ултразвук се изчислява размерът на органите и се оценяват показателите на кръвния поток..
 • Клиничен кръвен тест. Въпреки своята простота, това проучване може да разкаже много за състоянието на бъдещата майка. Например, ниско ниво на хемоглобин показва анемия, висок брой на белите кръвни клетки и ESR показват наличие на възпаление и т.н..
 • Общ анализ на урината. Позволява ви да идентифицирате патологията на пикочната система, първите признаци на прееклампсия и оток на бременни жени.
 • Кръвен тест за човешки хорионгонадотропен хормон и PAPP-A. В допълнение към факта, че те потвърждават факта на бременност, те също помагат да се подозира определено генетично заболяване..

След като бременната жена е преминала целия скрининг за 1 триместър, лекарят взема предвид основните параметри на жената, които могат да повлияят на резултатите от изследването:

 • нейната височина;
 • телесно тегло;
 • наличието на лоши навици;
 • обременена наследственост;
 • хронични болести.

Изследваните показатели

Всички рутинни прожекции по време на бременност позволяват на жената да знае:

 • дали плодът се развива безопасно;
 • има ли голяма вероятност от генетична патология и вродени дефекти;
 • разберете гестационната възраст на нероденото дете.

Ултразвукът през първия триместър на бременността се извършва целенасочено за диагностициране на следните показатели:

 1. Място на имплантиране на ембрион, изключване на извънматочна бременност (тубална локализация се среща в 90-95% от случаите, много по-рядко - върху яйчниците, серозната мембрана на пикочния мехур, вътрешната стена на тазовата кухина и др.).
 2. Определяне на броя на ембрионите. Тъй като през последните години те често прибягват до IVF, случаите на многоплодна бременност зачестяват..
 3. Проследяването и преброяването на сърдечната честота на плода, което показва неговата жизнеспособност, а нормалните показатели изключват хипоксията.
 4. Получаване на данни за кокцигеално-теменната големина, която се изчислява, като се използва линия, изтеглена от изпъкналите части на теменната област до най-визуализираната точка на опашната кост. С помощта на този показател се определя гестационният период..
 5. Също така, според ултразвука, дебелината на яковото пространство (зоната, разположена на гърба на шията под кожата и изпълнена с течност) е задължителна. Високите стойности на показателя позволяват да се подозира възможна фетална патология в резултат на хромозомни аберации.
 6. Носна кост, която се визуализира чрез ултразвук при около 95-97% от здравите ембриони.
 7. Бипариетален размер, който се изчислява по права линия, изтеглена от една париетална туберкула към друга.
 8. Анатомичните структури на нероденото дете се изследват внимателно с цел ранно откриване на вътрешни и външни дефекти в развитието.
 9. Скрининговият ултразвук по време на бременност също оценява параметрите на мембраните, плацентата и изключва нейната дисфункция.

В същото време се извършва „двоен“ биохимичен скрининг на периферната венозна кръв на майката, при който се оценява нивото на бета субединицата на хорион хорион гонадотропин хормон (hCG) и плазмените протеини тип А, свързани с бременността (PAPP-A). HCG поддържа функционалното състояние на жълтото тяло и постоянно повишаване на нивото на прогестерон, необходимо за поддържане на бременността. В допълнение, този хормон влияе върху имплантирането и формирането на хорионната мембрана, насърчава увеличаването на броя на въсичките на хориона и контролира механизмите за адаптация по време на бременност..

PAPP е специален гликопротеин, който се произвежда от трофобласта през целия период на бременността. Концентрацията му се увеличава правопропорционално на гестационната възраст. Резултатите от лабораторния скрининг на първия триместър за този протеин помагат да се открият повече от 82% от плодовете с такава хромозомна аномалия като синдрома на Даун.

Дати и специфики на приготвяне

Като се вземе предвид колко седмици продължава 1 триместър (от първата до дванадесетата седмица на бременността), всички горепосочени изследвания се предписват стриктно в определено време: от 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти. Най-добре е изследването да се извърши точно на дванадесетата седмица, тъй като през този период вероятността от грешки и грешки е изключително минимална..

По този начин, отговаряйки на въпроса колко седмици се прави първият насрочен скрининг, струва си да се отбележи, че периодът е ограничен до три седмици, а 12-тата седмица е за предпочитане и това е важно за всички скринингови ултразвукови изследвания по време на бременност.

Лекарят е длъжен да каже на бъдещата майка как да се подготви за първия скрининг:

 1. Преди да преминете лабораторни кръвни изследвания, се препоръчва да не се яде храна в продължение на поне 6 часа, т.е.изследването се извършва на гладно. Също така, ден преди вземане на кръв от вена, препоръчително е да не ядете брашно, сметана и мазнини, за да не провокирате фалшиви отговори.
 2. Подготовката за първия скрининг за доставяне на общ тест за урина се състои в внимателна интимна хигиена и събиране на сутрешна урина в стерилен контейнер, закупен от аптека. За да се предотврати навлизането на излишния дескваматиран епител в епруветката, препоръчително е да се източи първата порция урина (първите 2-3 секунди) в тоалетната.

Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност

Ако изследването се извършва през предната коремна стена, т.е. трансабдоминално, тогава два или три дни преди процедурата трябва да се придържате към специална диета. Неговата цел е да предотврати повишено образуване на газове в червата. За целта жената трябва временно да премахне от диетата всички продукти, които причиняват газове и ферментация в кухината на дебелото черво (печени продукти, грах, шоколад, зелен и обикновен боб, зеле, бързо хранене, пресни краставици, ориз, ябълки и др.). и т.н.). В деня на процедурата можете да приемате сутрин две капсули Espumisan - лекарство, свързано с антипенители.

Освен това тази техника изисква запълване на кухината на пикочния мехур, тоест за определено време (1-2 часа) бременната жена трябва да изпие определено количество течност, преди да се появи първото желание за уриниране. Използвайте чиста негазирана вода и компоти, но не чай, газирани напитки или кафе.

Ултразвуковото изследване се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде 8-9 часа преди процедурата, при условие че е планирано за сутрешните часове. В случай, че диагностичното събитие се извършва през деня, тогава последното хранене трябва да бъде поне 3-4 часа преди определеното време.

Ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър се основава на спазването на гореописаната диета и не изисква допълнителен прием на течности, тъй като в този случай пикочният мехур трябва да остане празен.

Как е

Вземането на венозна кръв за първия лабораторен скрининг се извършва от медицинска сестра в стерилна манипулационна стая. Процедурата може да се извърши както с конвенционална спринцовка за еднократна употреба, така и с вакуутер. Във всеки случай се поставя турникет в долната трета на рамото и мястото на инжектиране се обработва предварително с памучен тампон, потопен в 96% етилов алкохол. Вената се пробива с игла с разреза нагоре.

Ултразвукът от 1-ви триместър е напълно безболезнен и безопасен както за бебето, така и за бъдещата майка. Трансабдоминалната техника включва жената, лежаща на диван в легнало положение. Специален сензор е поставен в долната част на корема и се води по него в различни равнини. На екрана се показва снимка на ехо структурата на органите, след което лекарят прави измервания, представляващи интерес.

При алтернативен метод преобразувателят се вкарва директно във вагиналната кухина на дълбочина 5-6 см. Първоначално жената се поставя на гинекологичен стол като стандарт. Процедурата е безболезнена, само при движение може да причини известен дискомфорт.

Индикатори и тяхното декодиране

Най-важната цел на всички положени изпити е интерпретирането на получените показатели. Лабораторните скринингови стандарти за 1 триместър са както следва:

Първи честоти на скрининг на ултразвук: Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на синдром на Даун, докато намаляването на този показател показва висок риск от раждане на бебе със синдром на Едуардс. Подценяваните плазмени протеини-А са често срещан критерий за аномалии и малформации. Ако стойностите на този протеин са малко по-ниски от допустимите, а останалите данни се вписват в нормата, тогава няма какво да се притеснявате.

 • Размерът на опашната кост-теменната не трябва да надвишава 59 mm на 12 седмици и 74 mm на 13 седмици, съответно.
 • Дебелината на яковото пространство при здраво дете е 0,9-2,6 мм. Ако неговите показатели са повече от 3 mm, тогава може да се прецени за вродена хромозомна патология.
 • Размери на бипариеталната глава на 12 и 13 седмици - съответно 23 и 27 mm.
 • Пулсът на плода за 1 триместър обикновено е 145-175 удара в минута.

Всички получени резултати от първия скрининг трябва да бъдат въведени в протокола и обменната карта на бременната жена, която винаги трябва да бъде с нея.

Колко време сте имали ултразвуков скрининг?

Стана интересно колко време отнема ултразвуковото сканиране на 12 седмици (1 скрининг), различно ли е от обикновеното ултразвуково сканиране? Как си?

Потребителски коментари

Гледахме около 7 минути, на втория ултразвук те изследват по-подробно, всяка кост, това е дълго време.

Направих първото на 9 седмици сам срещу заплащане, така че те ме гледаха в продължение на 2 минути)))

За съжаление направих и много от тези ултразвуци (интересувах се от разликата между скрининга и подобни изследвания)

Да, вероятно 15 минути, гледах.

Скринингът е тестове, които трябва да се правят от бременни жени, за да се идентифицират определени аномалии на хормоните от нормата. Основната цел на такива тестове е да идентифицират бременни жени, които са изложени на риск от развитие на вродени малформации на плода. Това са предимно психоневрологични заболявания. Резултатът се получава според показанията на ултразвуково сканиране и кръвен тест. Той също така взема предвид възрастта на жената, нейното тегло, ръст, лоши навици, минали заболявания и някои други характеристики на бременната жена.

Първият скрининг се прави между 11 и 14 седмица от бременността. С помощта на ултразвук се измерва дебелината на пространството на феталната яка, според размера на опашната кост (CTE), изчислява се приблизителният http://vozrastrebenka.ru и се уточнява предварителната дата на раждане (PDD). Дарете и кръв за два хормона - "двоен тест". Синдромът на Даун при плода се изключва при първия скрининг.

Вторият скрининг се провежда между 16 и 18 седмици от бременността. В същото време ултразвукът може да не направи, а само да предпише кръвен тест за три хормона - „троен тест“ (hCG, AFP (алфа-фетопротеин) и свободен естриол). Или „двоен тест“, който включва само hCG и AFP. Но информационното му съдържание е по-ниско, отколкото при тройния тест.

Лекарите въвеждат получените данни за резултатите от ултразвук и биохимичен анализ на кръвта в компютърна програма и тя изчислява дали има съмнения за хромозомни аномалии на плода и редица дефекти в развитието, например мозъчни дефекти, предна коремна стена.

След като са преминали всички тестове и е преминал ултразвук, на бременната се дава лист с резултатите от скрининговия преглед. Ако такова проучване се прави в направление за антенатална клиника, тогава резултатите ще трябва да изчакат около три седмици. Ако бременна жена направи този преглед в платена клиника, резултатите от скрининга ще бъдат готови след два до три дни. Листът за преглед показва дали всички показатели са в рамките на нормата или има някакви патологични промени, заплаха от спонтанен аборт, вродени малформации и др. Когато се сравняват показателите на тези две проучвания, те разкриват висок или нисък риск от аномалии в развитието на плода. С тези данни трябва да се свържете с вашия гинеколог, така че той, ако е необходимо, да предпише амбулаторно или стационарно лечение за бременна жена.

Ако скрининговият преглед разкри висок риск от по-ниско дете, бременната жена се изпраща при генетик, който за пореден път изследва резултатите от скрининга, пита за наследствени заболявания и издава заключението си дали вероятността от фетални дефекти наистина е висока. Ако рискът е очевиден, тогава генетикът ще предложи да се направи инвазивно изследване (например вземане на околоплодната течност за анализ), което ще даде най-надеждния резултат. Това проучване може да се направи на различни етапи от бременността, но с голямо внимание. Само в добра клиника и квалифициран лекар.

Важно е да запомните, че в момента прожекциите все още не са достатъчно информативни, не може да им се вярва на 100%. Бъдещите майки не спят през нощта, чакат резултатите от изследването, но тези резултати често просто няма кой да дешифрира правилно. Особено в пустинята, където за съжаление няма лекари с достатъчна компетентност.

Какво показва скринингът през първия триместър на бременността: дешифриране на показателите на първото биохимично проучване, отклонения и патология

Очакването на дете е решаващ период в живота на жената. Настъпват множество промени и промени. Необходимо е редовно да посещавате лекаря и да извършвате процедури за положително поведение на бебето..

 1. Скрининг на транскрипта от резултата от 1 триместър
 2. Какво представлява скрининговият тест по време на бременност
 3. Кога се прави първият тест след потвърдена бременност
 4. Кой изпраща за прожекция
 5. Дати на прожекции по седмици
 6. Кога е най-добре да се прави сутрин или вечер
 7. Колко пъти минават през първия триместър
 8. Може да бъде преназначен през първия триместър
 9. Как се прави ултразвуков скрининг в перинатален център
 10. Задължително се извършва в центъра на ултразвукова диагностика
 11. Колко време отнема изследването
 12. Кога да очакваме резултати
 13. Какво гледат
 14. Необходими ли са кръвни изследвания на майката: биохимия на серума на майката
 15. Имам ли нужда от диета преди скрининг: какво да не ям
 16. Обяснение на скрининговите индикатори
 17. Какви патологии се откриват при първия скрининг
 18. Заслужава ли си да се притеснявате, ако плацентата е понижена
 19. Параметри на плода и матката
 20. Полезно видео

Скрининг на транскрипта от резултата от 1 триместър

Жена по време на бременност трябва да бъде изследвана няколко пъти, през всеки триместър. Процедурата ви позволява да идентифицирате патологии, да оцените общото състояние на плода и да предотвратите някои отклонения и проблеми. Как протича процедурата? Кои периоди трябва да правите изследването?

Какво представлява скрининговият тест по време на бременност

Скринингът е поредица от медицински процедури, чрез които е възможно да се разпознаят патологии и заболявания на плода. Резултатите показват конкретни причини за проблема, които допринасят за неговото развитие..

Перинатален скрининг се прави на бременна жена, за да се изчисли вероятността детето да има дефекти на нервната тръба, синдром на Даун, синдром на Патау. Извършва се на няколко етапа:

 1. Ултразвуково изследване - изследване на тялото на плода, особености, наличие на хромозомни аномалии. Те също така изучават притока на кръв в пъпната връв и сърдечния ритъм, функционалността на плацентата.
 2. Биохимичен анализ - изчислява се наличието на протеини в кръвта на бъдещата майка, за да се идентифицират възможните патологии на детето.
 3. Ако първите два етапа показват висок риск от генетични патологии, тогава се провеждат инвазивни методи за изясняване на резултата.

Кога се прави първият тест след потвърдена бременност

По-често жената разбира за очакване на дете на петата, шестата седмица, по същото време, когато е регистрирана. Първите дванадесет седмици са един от ключовите периоди, тъй като по това време се случва полагането и формирането на феталните органи. За да се осигури положителният ход на бременността, да се предотвратят заболявания и да се идентифицират възможни патологии, на пациента се предписва първият скрининг в периода от 10 до 14 седмици. Но преди това гинекологът трябва да запише всички данни на родилката в анамнезата:

 • височина;
 • теглото;
 • показатели за кръвно налягане;
 • наличието на хронични заболявания;
 • дата на последния менструален цикъл.

Кой изпраща за прожекция

Препоръката за процедурата се предписва от лекуващия гинеколог. Преди процедурата жената трябва да премине общ кръвен тест, тест за урина, проби за ХИВ заболяване, СПИН.

Дати на прожекции по седмици

Във всеки триместър на бременността е необходимо да се подложи на скринингово проучване:

 • От 10-14 седмици.
 • От 15-20 седмици.
 • От 30-34 седмици.

Кога е най-добре да се прави сутрин или вечер

По-добре е да се подложите на процедурата сутрин или следобед. Трябва да подготвите:

 • няколко часа преди скрининга, не яжте храна, но няколко дни преди него спазвайте диета: изключете очевидните алергени от диетата - цитрусови плодове, мед, сладкиши, мазни и пикантни храни;
 • преди процедурата, изпийте половин литър течност, така че матката да се вижда ясно, ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава няма нужда да се пие.

Колко пъти минават през първия триместър

В началото на срока трябва да преминете през процедурата за скрининг веднъж. Но понякога трябва да повторите няколко пъти:

 • за родилки над 35 години;
 • в присъствието на деца с генетични увреждания);
 • в случай на употреба на лекарства, забранени по време на бременност;
 • ако детето е заченато от близък роднина;
 • за жени, които имат няколко аборта подред.
 • ако първото проучване установи проблеми.

Ако патологията се потвърди при повторно изследване, родилката се изпраща в медицинския генетичен център за извършване на инвазивни процедури.

Може да бъде преназначен през първия триместър

Може да се предпише повторен преглед през първия триместър, ако родилката е изложена на риск или са установени възможни генетични заболявания.

Как се прави ултразвуков скрининг в перинатален център

Перинаталният скрининг се извършва в специализирано медицинско заведение на няколко етапа: с помощта на ултразвук, общ преглед, анализ на анамнезата. Понякога се изискват инвазивни методи.

Задължително се извършва в центъра на ултразвукова диагностика

Трябва да се подложите на преглед в диагностичен център. Такива специални институции разполагат с необходимото оборудване. В регионалните и областните болници най-често няма тясно медицинско оборудване. Перинаталните центрове работят в определена посока и освен високо прецизно оборудване разполагат с персонал от квалифицирани специалисти.

Колко време отнема изследването

Средно процедурата за скрининг отнема около час и половина. В случай на тежка бременност и допълнителни изследвания, лекарят може да предпише втори скрининг.

Кога да очакваме резултати

Резултатите от ултразвуково изследване ще кажат на родилката по време на процедурата. С помощта на специален сензор, който се предава по коремните мускули, изображението се проектира върху монитор и жената, заедно с лекаря, наблюдава плода. Помислете за структурните особености, броя на пръстите, сърдечния мускул. Ако детето не затвори гениталиите, тогава е лесно да се определи: момче или момиче. Анализът на външния преглед, жената разпознава веднага.

Биохимичният анализ и други резултати обикновено са готови в рамките на няколко дни.

Какво гледат

При първия скрининг се извършва преглед:

 • структура и местоположение на плодовете;
 • вътрешни органи;
 • предната част;
 • измервайте по обиколката на главата, дължината на краката, ръцете и височината;
 • дебелината на яката. Норма 2 см;
 • местоположение и функционалност на плацентата.

Необходими ли са кръвни изследвания на майката: биохимия на серума на майката

Биохимията на майчиния серум трябва да бъде представена при първото проучване. Това ви позволява да идентифицирате:

 • скорост на hCG - определя тенденцията към синдром на Даун;
 • състояние на плазмения протеин (PAPP-A) - надценените или подценените стойности означават предразположение към заболявания.

Имам ли нужда от диета преди скрининг: какво да не ям

За правилни резултати няколко дни преди процедурата, трябва да спазвате щадяща диета:

 • премахнете от диетата сладкиши, мазни, пикантни храни;
 • консумацията на алкохол е неприемлива;
 • изключете алергените (цитрусови плодове, шоколад и др.).

Обяснение на скрининговите индикатори

Скринингът определя:

 • размерът на опашната кост-теменната част (КТЕ);
 • размер на бипариеталната глава (BPD);
 • дебелината на яката (TVP);
 • сърдечна честота (HR);
 • състояние на плазмените протеини (PAPP-A).

Какви патологии се откриват при първия скрининг

Поради комплекса от процедури се откриват отклонения:

 • генетични заболявания (синдром на Даун, Патау, Едуардс);
 • физическо развитие на плода;
 • местоположение, което ви позволява да изключите извънматочна бременност;
 • предразположение към спонтанен аборт;
 • точната продължителност на бременността;
 • дефекти в развитието на нервната система;
 • пъпна херния;
 • предразположение към сърдечни заболявания;
 • състояние, местоположение на плацентата.

Понякога резултатите могат да бъдат неправилни или неточни, това рядко се случва, понякога влияе човешкият фактор. Следните причини могат да повлияят на резултата:

 • захарен диабет при родилка;
 • многоплодна бременност;
 • твърде рано или късно скрининг;
 • жени с наднормено тегло;
 • ако IVF се използва за зачеване, тогава стойността на протеин А ще бъде под нормата;
 • стрес, силно вълнение;
 • прогестеронови лекарства.

Заслужава ли си да се притеснявате, ако плацентата е понижена

Ултразвукът показва местоположението на плацентата. Това е важен орган, който расте едновременно с развитието на плода, снабдява го с хранителни вещества, микроелементи и кислород. Неправилното позициониране може да блокира изхода от вътрешната ос на матката и да наруши храненето на бебето..

През първия триместър тази презентация не е опасна. Най-често, докато расте, плацентата мигрира. Но пациентът трябва да се наблюдава редовно, така че ненормалното местоположение да не навреди на детето и бъдещата майка..

Параметри на плода и матката

СедмицаRAPP-A, IU / l
девет357-597
десет648-1030
единадесет1108-1674
121785-2562
тринадесет2709-3692

Ако стойностите на PAPP-A са високи, резултатът от ултразвука е отрицателен и съдържанието на протеин е ниско, тогава може да има проблеми:

 • аномалии на феталната нервна система;
 • заплахата от спонтанен спонтанен аборт;
 • замразена бременност;
 • конфликт между Rh факторите на детето и майката;
 • риск от преждевременно раждане.
СедмицаCTE, mmTVP, ммBPR, mm
единадесет34-500,8-2,213-21
1242-590,8-2,518-24
тринадесет51-750,8-2,720-28
 • на осмата, девета седмица от бременността - 8-9 сантиметра;
 • шестнадесети, седемнадесети - 14-19 сантиметра.

Ако височината на матката е по-голяма от нормалната, има по-голяма вероятност от многоплодна бременност. В обратния случай индикаторите показват ненормално положение на плода, липса на вода и слабо развитие..

Изследванията за перинатален скрининг са важни за бъдещата майка и дете. Комплексът от съвременни процедури позволява ранно откриване на патологии и заболявания. Това ви позволява своевременно да премахнете или коригирате лечението. Лекарите препоръчват да не се пренебрегва скринингът, това гарантира правилното развитие на бременността и положително раждане.

Скрининг по време на бременност

Първият скрининг е включен в комплекса от диагностични процедури по време на бременността. С помощта на скринингови изследвания специалист може да идентифицира ранни аномалии в хода на бременността, което ще позволи своевременно да коригира възможните нарушения. Резултатите се интерпретират от лекаря заедно с всички скринингови методи.

Дати

По време на гестационния период бременната жена се подлага само на три задължителни прегледа. Времето за първия преглед е първото тримесечие. Трудно е да се определи точната дата за естествено зачеване, времето може да варира в рамките на 3-5 дни. Следователно, при изчисляване на акушерския момент на бременността, те се отблъскват от датата на последната менструация, началото на бременността е първият ден от последната менструация.

Когато назначават първия скрининг по време на бременност, те се ръководят от акушерски условия, въпреки че са възможни промени в датата, ако менструалният цикъл е дълъг. Минималният гестационен период, когато можете да откриете признаци на необичайно развитие на плода, както и да оцените отговора на майчиното тяло към бременност - 11 седмици. Крайният срок за първия скрининг е 14 седмици, по-точно 13 седмици плюс 6 дни от началото на последната менструация преди бременността.

Този скрининг период по време на бременност не е случаен. На 12 седмици (акушерски) ембрионът се превръща в плод, тоест преминава в друг етап на развитие. Ако по това време в ембриона са се образували определени структури, то той придобива нов статус в перинаталното развитие (фетален или фетален). Бременната жена трябва да разбере, че е важно да се спазва времето за скрининг по време на бременност, тъй като резултатите от диагностиката зависят от това..

Кой се нуждае от скрининг

Някои жени вярват, че ако се чувстват добре, не е необходимо да се подлагат на скрининг по време на бременност, особено след като не всички бременни жени се регистрират при гинеколог през първия триместър. По този начин жените, особено тези в риск, могат да раждат бебе с физически и / или умствени увреждания в развитието. В крайна сметка, ако хромозомна мутация не бъде открита в ранния период на бременността, тогава самата болест няма да отиде никъде и ембриогенезата ще продължи по грешен път и ще дойде моментът, когато няма да е възможно да се поправи нещо..

Ето защо, независимо от благосъстоянието на бременната жена, нейната възраст, раждането на преди това здрави деца, наличието на отлични условия на живот и хранене, скринингът по време на бременност се препоръчва на всички етапи на бременността. Дори при добро здраве на жената и необременена наследственост, все още могат да възникнат отклонения в ембриогенезата. Въпреки това, бременна жена може да откаже да бъде прегледана, никой няма да я принуди да се подложи на диагностика.

Особено внимание трябва да се обърне на скрининга по време на бременност за жени в риск:

 • бъдещи майки на 35 и повече години, дори ако вече са родили здрави деца. След този възрастов период тялото започва да старее, задействат се процеси, при които вероятността от хромозомни аномалии при плода се увеличава;
 • анамнеза или откриване на признаци на замразена или извънматочна бременност, спонтанен аборт, риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане;
 • ТОРС или друга инфекция в началото на гестационния период;
 • хроничен инфекциозен процес, мудни инфекциозни заболявания;
 • мъртвородени деца в семейството или деца с хромозомни аномалии;
 • близки кръвни роднини на бъдещи родители, които са диагностицирани с генетично заболяване;
 • приемане на различни лекарства, ваксинация, анестезия по време на операция непосредствено преди зачеването и в началото на бременността;
 • зачеване в резултат на кръвосмешение или насилие;
 • тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици;
 • резус конфликт.

Скринингът по време на бременност не представлява опасност за бъдещата майка и дете, поради което изследванията от изследването са неразумни.

Какво е включено в проучването

Първият скрининг включва две основни диагностични мерки:

 1. Ултрасонографията на плода и матката на бъдещата майка ви позволява да оцените хода на развитието на плода, съответствието на частите на тялото с гестационния период и развитието на структурите, подходящи за възрастта. Оценява се и здравето на матката и плацентата.
 2. Биохимията на кръвта дава възможност да се определи концентрацията на хормони, необходими за здравословното развитие и някои маркери, характерни за даден период.

Кумулативните резултати от скрининга (ултразвук и кръвни тестове) ще дадат възможност на лекаря да разбере колко правилно протича ембриогенезата, има ли рискове или признаци на генетични аномалии, каква е физическата реакция на жената към развитието на друг организъм в нея, нов живот.

Подготовка и изпълнение

За да не влияят фактори върху резултатите от диагнозата и да не ги изкривяват, трябва да се подготвите за скрининг по време на бременност.

Подготвителните етапи включват:

 • отказ от храни, които теоретично могат да причинят алергии или преди това са довели до алергични реакции: всички видове цитрусови плодове, ягоди, малини, екзотични морски продукти, несезонни плодове и зеленчуци, всякакви продукти, които не са били консумирани преди това. Ако се развие алергия малко преди скрининга, трябва да информирате водещия лекар. Алкохолът е изключен дори в минимални дози;
 • не пушете и не пийте вода или други напитки преди тестовете;
 • преди прегледа можете да ядете 8-12 часа;
 • в рамките на 3-4 дни преди скрининга не трябва да се претоварвате физически и психо-емоционално, да не правите спортни упражнения, да избягвате стресови ситуации, когато е възможно (хормоналните вещества са изключително чувствителни към емоционалния фон и физическата активност);
 • не правете секс 2-3 дни;
 • опитайте се да изпразните червата;
 • при пристигане в клиниката трябва да си починете 15 минути, да седнете, да се успокоите, в противен случай резултатите от теста могат да бъдат изкривени.

При първия скрининг подготовката за ултразвуково изследване зависи от метода на изследване: трансвагинален или трансабдоминален. В първия вариант ултразвуковият сензор се вкарва директно във влагалището, поради което преди манипулация трябва да изпразните пикочния мехур.

При изследване на гениталиите и плода с коремен сензор (през коремната повърхност) е необходимо пикочният мехур да се напълни максимално. За да направите това, половин час преди изследването, трябва да пиете 0,5-0,7 литра течност по-добре от обикновена вода, не посещавайте тоалетната в продължение на 4 часа преди ултразвука.

Ако по време на процедурата плодът лежи по такъв начин, че е невъзможно да се определят неговите параметри, тогава на пациента се предлага да ходи малко, да накара торса да се огъне, да натовари стомаха и след това да се отпусне, имитира рефлекса на кашлицата.

Веднага след ултразвуково изследване се взема венозна кръв за биохимично изследване. В рамките на един скрининг е важно и двата прегледа да се извършват без прекъсване, тъй като кръвната формула по време на бременност непрекъснато се променя и е необходимо резултатите от нейното изследване да се съпоставят с данните от ултразвуковата диагностика.

Фетални показатели

Скринингът за ранна бременност ви позволява да определите характеристиките на плода, като ги сравните с нормата.

Определят се следните показатели:

 1. Кокцигеално-париетален размер (КТЕ) - за първи път се измерва „растеж“ от короната на детето до опашната кост. Тъй като бебето е постоянно в ембрионално положение (с крака, прибрани към гърдите), не е възможно да се измери точната височина. За оценка на растежа се взема дължината на бедрената кост, раменната кост и предмишницата.
 2. Обиколката на главата (OG) - изчислена по диаметър.
 3. Бипариеталният размер (BPD) е разстоянието между външните контури на теменните кости и вътрешните контури, а също така се измерва разстоянието от челната кост до тила. Индикаторът е от особено значение за определяне на начина на доставка. Ако черепът на детето е голям, а тазът на майката е тесен, тогава се предлага цезарово сечение. Този въпрос се решава според резултатите от скрининга по време на бременност в късния период, но първият преглед е необходим за сравнителен анализ с втория и третия преглед..
 4. Дебелината на яковото пространство (TVP) е обемът на течността в цервикалната гънка, който е характерен само за първия триместър. При недостатъчен обем или липса на гънки може да се прецени рискът от хромозомни мутации. Окончателните заключения се правят в комбинация с други маркери на ембриогенезата.
 5. Размер на носната кост - скринингът е информативен, ако се извършва на 12-13 акушерска седмица. Костната патология може да показва хромозомни аномалии. В хода на научните изследвания беше разкрито, че при деца със синдром на Даун носната кост е патологична в повече от 93% от случаите..
 6. Особености на черепа и мозъка.
 7. Пулс (HR) - определя се за съответствие с възрастовата норма. Ако е възможно, диагностикът изследва структурата на сърдечния мускул, местоположението и размера на сърцето, големите съдове.
 8. Параметри на плацентата - дебелина, местоположение на хориона.
 9. Брой съдове на пъпната връв.
 10. Оценка на околоплодната течност (обем, цвят).

При бременна жена цервикалният фаринкс се изследва с ултразвук, оценява се маточният тонус. Понякога можете дори да определите пола на детето, но с този въпрос е по-добре да изчакате до 20 седмици.

Норми на основните стойности при плода по седмици:

Срок в акушерските седмициCTE, милиметриTVP, милиметриНосна кост, милиметриBPR, милиметриПулс, удари в минута
единадесет41-500,8-2,4 (средно 1,6)1,4 (все още не е измерен)17154-176
1251-600,8-2,5 (средно 1,6)1.821.149-173
тринадесет61-730,8-2,7 (средно 1,7)2,3 (средно 12-13 седмици - 3-3,1)26148-170
четиринадесет-0,8-2,8 (средно 1,8)2.527132-166 (средно 11-14 седмици-140-160)

Сърдечните контракции се считат за основен параметър на жизнеспособността на плода при първия скрининг. Пулсът не трябва да бъде под 100 удара / минута и над 200 удара / минута, тъй като това е неблагоприятен фактор в прогностично отношение. По локализацията и структурите на сърцето, както и по местоположението на стомаха се оценява наличието или отсъствието на груби отклонения. Опитен диагностик по местоположението на тези органи може да разкрие признаци на вродени сърдечни дефекти.

Кръвни показатели

Венозна кръв за биохимичен анализ се взема от бременна жена на гладно, за да се определи нивото на две основни вещества по време на бременност:

 1. Човешки хорион гонадотропин (hCG) - започва да се произвежда от хорион в първите дни след зачеването. До 9-седмичния период концентрацията на хормона се увеличава, пикът пада на 11-13 седмици, след това производството намалява
 2. Плазмен протеин-А (PAPP-A) - протеин, произведен по време на бременността от фибробласти на външната мембрана на плацентата в големи количества.

Нормалните стойности на hCG, характерни за първия триместър, са 50 000-55 000 mIU / ml.

Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на такива състояния:

 • анамнеза за захарен диабет или гестационен захарен диабет;
 • многоплодна бременност - високата концентрация на хормона се дължи на факта, че той се произвежда от няколко хориона;
 • токсикоза през първия триместър;
 • плодът може да има синдром на Даун.

Понижен hCG се появява, когато:

 • недостатъчност на плацентарния комплекс;
 • извънматочна бременност;
 • висок риск от спонтанно прекъсване;
 • плодът може да има синдром на Едуардс.

Нормалните стойности на PAPP-A, характерни за първия триместър (1-14 седмици), са 0.79-6.01 mU / l. Ниският плазмен протеин А е важен за скрининга по време на бременност, което може да показва:

 • имунният отговор на бременната жена;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • смърт на плода;
 • недостатъчност на плацентарната функция;
 • плодът има хромозомни мутации (синдром на Даун или синдром на Едуардс).

Високата концентрация на плазмен протеин А може да означава, че бременността е многоплодна, плодът е твърде голям и локализацията на плацентата е ниска.

За скрининг по време на бременност се използват силно чувствителни тестове, така че резултатите от теста да са възможно най-точни.

Сложно дешифриране

Въз основа на резултатите от скрининга по време на бременност, като се вземат предвид кръвната картина и данните от ултрасонографията, резултатите ще отразяват следните данни:

 • рискът от развитие на генетична аномалия;
 • тълкуване на кръвен тест на бременна жена;
 • наличието или вероятността от различни патологични състояния;
 • Индикатори за MoM индекс.

Специална програма въвежда фактори, които могат да повлияят на здравето на бременната жена и състоянието на плода: възрастта на бъдещата майка, височината, теглото и тяхното съотношение, броят на плодовете, лошите навици, метода на зачеване (естествен или IVF), хроничните заболявания и други данни. За това пациентът попълва подробен въпросник преди диагнозата. Към програмата с тази информация се добавя MoM коефициент, който при един плод е 0,5-2,5 единици, при 2 или повече плода - 3,5.

Компютърна програма изчислява всички видове рискове за плода, като ги дава под формата на съотношение 1: 1000. При ниски рискове индикаторът ще бъде поне 1: 380, с голяма вероятност за хромозомни мутации - под 1: 380. Този показател е изчислен, но не окончателен..

Изкривяването на резултатите е възможно, когато:

 • многоплодна бременност;
 • неправилна подготовка за биохимични изследвания;
 • провеждане на ултразвук на нискокачествено оборудване;
 • ECO;
 • захарен диабет;
 • майка с наднормено тегло.

Въз основа на резултатите от първия скрининг не се поставя окончателна диагноза, но се разкрива вероятността от сериозно заболяване на плода. За потвърждаване или установяване на окончателна диагноза се предписва допълнителна диагностика, главно инвазивни диагностични процедури. Също така, най-вероятно ще ви е необходима консултация с генетик и други високоспециализирани специалисти..

Случва се, че още през първия триместър се откриват необратими нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното нормално развитие на плода или дори с живота на плода. В такава ситуация се препоръчва прекъсване на бременността, но решението остава за родителите. Ето защо получаването на скрининг в началото на бременността е толкова важно, в противен случай жената може да носи нежизнеспособно бебе в продължение на няколко месеца..

Друга необходимост и предимство при ранната диагностика - установява се надеждна гестационна възраст, на тази основа се изчислява датата на раждане.

Какво да направите, ако резултатите са незадоволителни

Някои жени се страхуват от първия скрининг за бременност, защото се страхуват от лошата новина, че може да бъдат принудени да направят аборт. Но първо, работа на всеки е да прекъсне бременността или не..

На второ място, при съмнителни ситуации можете да преминете тестовете отново, може би е имало грешки при подготовката за анализите, така че резултатите се оказаха неверни. Или прегледът е проведен с лошо оборудване и жената трябва да се подложи на скринингови тестове в друга клиника.

Например в държавните лечебни заведения можете дори да диагностицирате безплатно, но качеството на медицинското диагностично оборудване може да бъде съмнително, както и използваните лабораторни тестове. Затова преди прегледа си струва да се обмисли и евентуално да се избере добре платена клиника, така че резултатите от диагностиката и тяхната интерпретация да не се съмняват.

На трето място, повишени рискове - това не означава сто процента присъствие на болестта. Много негативни здравни фактори могат да бъдат коригирани. В този случай лекарят ще избере индивидуални препоръки, които бременната жена трябва да спазва. Понякога корекцията се състои само в промяна на начина на живот, хранене, намаляване на физическия и психологическия стрес. "АлтраВита" предоставя диагностични услуги по време на бременност на най-високо ниво, както и консултации на опитни висококвалифицирани специалисти.

Скрининг на първия триместър на бременността

Главна информация

Преди време бременните жени дори не са знаели за такава процедура като пренатален или перинатален скрининг. Сега всички бъдещи майки се подлагат на такъв преглед..

Какво представлява скринингът по време на бременност, защо се прави и защо резултатите са толкова важни? Опитахме се да дадем отговори на тези и други въпроси на перинаталния скрининг, засягащи много бременни жени в този материал..

За да се изключи в бъдеще всяко неразбиране на предоставената информация, преди да се пристъпи директно към разглеждането на горепосочените теми, си струва да се дефинират някои медицински термини.

Какво е ултразвуков скрининг и биохимия на майчиния серум

Пренаталният скрининг е специален вид на наистина стандартна процедура, наречена скрининг. Този изчерпателен преглед се състои от ултразвукова диагностика и лабораторни кръвни изследвания, в конкретния случай биохимията на майчиния серум. Откриването на ранен етап на някои генетични аномалии е основната задача на такъв анализ по време на бременност като скрининг.

Пренатално или перинатално означава пренатално, а терминът скрининг в медицината означава поредица от проучвания на голяма прослойка от населението, които се извършват с цел да се образува така наречената „рискова група“, податлива на определени заболявания.

Има универсален или селективен скрининг.

Това означава, че скринингови проучвания се правят не само за бременни жени, но и за други категории хора, например деца на същата възраст, за да се установят заболявания, характерни за даден период от живота..

С помощта на генетичен скрининг лекарите могат да разберат не само за проблеми в развитието на бебето, но и да реагират навреме на усложнения по време на бременност, за които жената може дори да не подозира.

Често бъдещите майки, след като са чули, че трябва да преминат през тази процедура няколко пъти, започват да се паникьосват и да се притесняват предварително. Въпреки това няма от какво да се страхувате, просто трябва предварително да попитате гинеколог защо е необходим скрининг за бременни жени, кога и най-важното как се прави тази процедура.

И така, нека започнем с факта, че стандартният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност, т.е. във всеки триместър. За напомняне, триместърът е период от три месеца.

Скрининг на първия триместър на бременността

Какво представлява скринингът за триместър 1? Първо, нека отговорим на често срещания въпрос за това колко седмици е през първия триместър на бременността. В гинекологията има само два начина за надеждно установяване на периода по време на бременност - календарен и акушерски.

Първият се основава на деня на зачеването, докато вторият се основава на менструалния цикъл преди оплождането. Следователно първият триместър е период, който според календарния метод започва първата седмица от зачеването и завършва с четиринадесетата седмица..

Според втория метод първият триместър е 12 акушерски седмици. Освен това в този случай периодът се брои от началото на последната менструация. Съвсем наскоро не се предписва скрининг за бременни жени.

Сега обаче много самите бъдещи майки се интересуват от това проучване..

Освен това Министерството на здравеопазването горещо препоръчва да се възлагат изследвания на всички бъдещи майки, без изключение..

Вярно е, че това се прави доброволно, тъй като никой не може да принуди жената да се подложи на какъвто и да е анализ.

Струва си да се отбележи, че има категории жени, които просто са задължени по една или друга причина да се подложат на скрининг, например:

 • бременни жени от тридесет и пет години и нагоре;
 • бъдещи майки с анамнеза за информация за заплахата от спонтанен аборт;
 • жени, които са имали инфекциозни заболявания през първия триместър;
 • бременни жени, които по здравословни причини трябва да приемат лекарства, забранени за тяхното положение в ранните етапи;
 • жени, които са имали различни генетични аномалии или аномалии в развитието на плода при предишни бременности;
 • жени, които са родили деца с някакви отклонения в развитието или дефекти;
 • жени, при които е диагностицирана замразена или регресивна бременност (спиране на развитието на плода);
 • жени, страдащи от наркомания или алкохол;
 • бременни жени, в чието семейство или в семейството на бащата на нероденото дете са регистрирани случаи на наследствени генетични аномалии.

Колко време отнема пренаталния скрининг за първия триместър? За първия скрининг по време на бременност периодът се определя в интервала от 11 седмици до 13 акушерски седмици на бременността и 6 дни. По-рано над посочения период няма смисъл да се провежда това проучване, тъй като резултатите от него ще бъдат неинформативни и напълно безполезни..

Първото ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността за жена не се прави случайно. Тъй като по това време зародишът завършва и започва феталният или фетален период на развитие на бъдещия човек.

Това означава, че ембрионът се превръща в плод, т.е. има очевидни промени, които говорят за развитието на пълноценно живо човешко тяло. Както казахме по-рано, скрининговите изследвания са комплекс от мерки, който се състои от ултразвукова диагностика и биохимия на кръвта на жената..

Важно е да се разбере, че скрининговият ултразвук през 1 триместър по време на бременност играе същата важна роля като лабораторните кръвни изследвания. Всъщност, за да могат генетиците да направят правилните заключения въз основа на резултатите от изследването, те трябва да проучат както резултатите от ултразвука, така и биохимията на кръвта на пациента.

Колко седмици се провежда първият скрининг, говорихме, сега нека преминем към декодиране на резултатите от цялостно проучване. Наистина е важно да разгледаме по-подробно нормите, установени от лекарите за резултатите от първия скрининг по време на бременност. Разбира се, само специалист в тази област, който притежава необходимите знания и най-важното, опит може да даде квалифицирана оценка на резултатите от анализа..

Ние вярваме, че е препоръчително всяка бременна жена да знае поне обща информация за основните показатели на пренаталния скрининг и техните нормативни стойности. Всъщност е обичайно повечето бъдещи майки да са прекалено подозрителни към всичко, свързано със здравето на бъдещото им дете. Затова ще им бъде много по-удобно, ако предварително знаят какво да очакват от изследването..

Декодиране на скрининг на 1 триместър чрез ултразвук, норми и възможни отклонения

Всички жени знаят, че по време на бременност трябва да преминат повече от един ултразвуков преглед (наричан по-долу ултразвук), който помага на лекаря да проследи вътрематочното развитие на нероденото дете. За да може скрининговият ултразвук да даде надеждни резултати, трябва предварително да се подготвите за тази процедура..

Сигурни сме, че по-голямата част от бременните жени знаят как да правят тази процедура. Няма обаче да е излишно да се повтори, че има два вида изследвания - трансвагинални и трансабдоминални. В първия случай сензорът на устройството се вкарва директно във влагалището, а във втория контактува с повърхността на предната коремна стена.

Снимка на плода на 13 седмица от бременността

Няма специални правила за подготовка за трансвагиналния тип ултразвук.

Ако имате трансабдоминален преглед, тогава преди процедурата (около 4 часа преди ултразвука), не трябва да ходите до тоалетната "на малък", а след половин час се препоръчва да изпиете до 600 ml обикновена вода.

Работата е там, че изследването трябва да се извърши на напълнен с течност пикочен мехур..

За да може лекарят да получи надежден резултат от ултразвуков скрининг, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • изпитен период - от 11 до 13 акушерска седмица;
 • положението на плода трябва да позволява на специалиста да извърши необходимите манипулации, в противен случай майката ще трябва да „въздейства“ на бебето да се обърне;
 • кокцигеално-теменната големина (по-долу КТЕ) не трябва да бъде по-малко от 45 mm.

Какво представлява КТР по време на бременност на ултразвук

Когато провежда ултразвук, специалист задължително изследва различни параметри или размери на плода. Тази информация ви позволява да определите колко добре се формира бебето и дали се развива правилно. Степента на тези показатели зависи от продължителността на бременността..

Ако стойността на един или друг параметър, получена в резултат на ултразвук, се отклонява от нормата нагоре или надолу, тогава това се счита за сигнал за наличието на някои патологии. Размерът на опашната кост е един от най-важните начални показатели за правилното вътрематочно развитие на плода..

Стойността на CTE се сравнява с теглото на плода и гестационната възраст. Този показател се определя чрез измерване на разстоянието от костта на короната на детето до опашната кост. Като общо правило, колкото по-висок е CTE, толкова по-дълга е бременността.

Норми на KTR

Когато този показател леко надвишава или, напротив, е малко по-малък от нормата, тогава няма причина за паника. Това говори само за особеностите на развитието на това конкретно дете..

Ако стойността на CTE се отклонява от стандартите в голяма посока, тогава това сигнализира за развитието на голям плод, т.е. Предполага се, че теглото на детето при раждането ще надвиши средното ниво от 3-3,5 кг. В случаите, когато CTE е значително по-малък от стандартните стойности, това може да е знак, че:

 • бременността не се развива както трябва, в такива случаи лекарят трябва внимателно да провери сърдечния ритъм на плода. Ако той е починал в утробата, тогава жената се нуждае от спешна медицинска помощ (кюретаж на маточната кухина), за да се предотврати възможна заплаха за здравето (развитие на безплодие) и живота (инфекция, кървене);
 • тялото на бременна жена произвежда недостатъчно количество хормони, обикновено прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт. В такива случаи лекарят предписва допълнителен преглед на пациента и предписва лекарства, съдържащи хормони (Utrozhestan, Dufston);
 • майката е болна от инфекциозни заболявания, включително болести, предавани по полов път;
 • плодът има генетични аномалии. В такива ситуации лекарите предписват допълнителни изследвания заедно с биохимичен кръвен тест, който е част от първия скринингов тест..

Също така си струва да се подчертае, че често има случаи, когато ниският CTE показва неправилно установена гестационна възраст. Това се отнася до вариант на нормата. Всичко, от което се нуждае една жена в такава ситуация, е да се подложи на втори ехографски преглед след известно време (обикновено след 7-10 дни).

Фетално биполярно разстройство (бипариетален размер)

Какво е BPD на ултразвук по време на бременност? При извършване на ултразвуково изследване на плода през първия триместър лекарите се интересуват от всички възможни характеристики на нероденото дете. Тъй като тяхното проучване дава на специалистите максимална информация за това как протича вътрематочното развитие на малко човече и дали всичко е наред със здравето му.

Какво е това фетално биполярно разстройство? Първо, нека дешифрираме медицинското съкращение. BPD е бипариетален размер на главата на плода, т.е. разстоянието между стените на теменните кости на черепа, по прост начин, размера на главата. Този показател се счита за един от основните за определяне на нормалното развитие на детето..

Важно е да се отбележи, че BPD показва не само колко добре и правилно се развива бебето, но също така помага на лекарите да се подготвят за предстоящото раждане. Тъй като ако размерът на главата на нероденото дете се отклонява от нормата в голяма посока, то той просто не може да премине през родовия канал на майката. В такива случаи се предписва планирано цезарово сечение..

Таблица на нормите за BPR по седмици

Когато BPD се отклонява от установените норми, това може да означава:

 • за наличието на такива патологии, несъвместими с живота в плода като церебрална херния или тумор;
 • за достатъчно голям размер на нероденото дете, ако други основни параметри на плода изпреварват установените стандарти за развитие с няколко седмици;
 • за рязко развитие, което след известно време ще се нормализира, при условие че други основни параметри на плода се вписват в нормите;
 • относно развитието на церебрална хидроцефалия при плода поради наличието на инфекциозни заболявания при майката.

Отклонението на този показател надолу показва, че мозъкът на бебето се развива неправилно..

Дебелина на пространството на яката (TVP)

Фетална TVP - какво е това? Яковото пространство в плода или размерът на цервикалната гънка е място (по-точно удължена формация), разположено между шията и горната мембрана на кожата на тялото на бебето, в което се натрупва течност. Изследването на тази стойност се извършва при скрининг на първия триместър на бременността, тъй като по това време е възможно да се измери TVP за първи път и след това да се анализира.

Започвайки от 14-та седмица на бременността, тази формация постепенно намалява по размер и до 16-та седмица на практика изчезва от погледа. За TVP също са установени определени норми, които са право пропорционални на продължителността на бременността..

Например, нормата за дебелината на пространството на яката на 12 седмици не трябва да надхвърля границите от 0,8 до 2,2 mm. Пространството на яката на 13 седмици трябва да бъде между 0,7 и 2,5 mm.

Важно е да се отбележи, че за този показател експертите задават осреднени минимални стойности, отклонението от които показва изтъняване на яката, което, подобно на разширяването на TVP, се счита за аномалия.

Фетална TVP маса по седмици

Ако този показател не съответства на нормите на TVP, посочени в горната таблица на 12 седмици и в други периоди на бременността, тогава такъв резултат най-вероятно показва наличието на следните хромозомни аномалии:

 • тризомия 13, заболяване, известно като синдром на Патау, характеризиращо се с наличието на допълнителна хромозома 13 в човешките клетки;
 • тризомия на хромозома 21, известна на всички като синдром на Даун, човешко генетично заболяване, при което кариотипът (т.е. пълен набор от хромозоми) е представен от хромозома 47 вместо от 46;
 • монозомия на Х хромозомата, геномно заболяване, кръстено на учените, които са го открили, синдром на Шерешевски-Търнър, се характеризира с такива аномалии на физическото развитие като нисък ръст, както и сексуален инфантилизъм (незрялост);
 • тризомия на хромозома 18 е хромозомно заболяване. Синдромът на Едуардс (второто име на това заболяване) се характеризира с множество малформации, несъвместими с живота..

Тризомията е вариант на анеуплоидия, т.е. промени в кариотипа, при които има допълнителна трета хромозома в човешката клетка вместо нормалния диплоиден набор.

Монозомията е вариант на анеуплоидия (хромозомна аномалия), при която няма хромозоми в хромозомния набор.

Какви са нормите за тризомия 13, 18, 21, установени по време на бременност? Случва се така, че в процеса на клетъчното делене настъпва провал. Това явление се нарича анеуплоидия в науката. Тризомията е една от разновидностите на анеуплоидията, при която вместо чифт хромозоми в клетката присъства допълнителна трета хромозома.

С други думи, детето наследява от родителите си допълнителни 13, 18 или 21 хромозома, което от своя страна води до генетични аномалии, които възпрепятстват нормалното физическо и психическо развитие. Синдромът на Даун е статистически най-често срещаното заболяване, свързано с наличието на хромозома 21.

Бебетата, родени със синдром на Едуардс, както в случая на синдрома на Патау, обикновено не живеят до една година, за разлика от онези, които нямат късмета да се родят със синдром на Даун. Такива хора могат да доживеят до дълбока старост. Такъв живот обаче по-скоро може да се нарече съществуване, особено в страните от постсъветското пространство, където тези хора се считат за изгнаници и те се опитват да ги избягват и да не ги забелязват..

За да се изключат подобни аномалии, бременните жени, особено тези в риск, трябва да се подложат на задължителен скринингов преглед. Изследователите твърдят, че развитието на генетични аномалии е правопропорционално на възрастта на бъдещата майка. Колкото по-млада е жената, толкова по-малко вероятно е детето й да има някакви аномалии.

За установяване на тризомия през първия триместър на бременността се провежда изследване на яковото пространство на плода с помощта на ултразвук. В бъдеще бременните жени периодично правят кръвен тест, при който най-важните показатели за генетиците са нивото на алфа-фетопротеин (AFP), инхибин-А, хорионгонадотропин (hCG) и естриол.

Както споменахме по-рано, рискът от генетично заболяване при дете зависи главно от възрастта на майката. Има обаче случаи, когато тризомия се записва при млади жени. Ето защо лекарите при скрининг изследват всички възможни признаци на аномалии. Смята се, че опитен специалист по ултразвук може да идентифицира проблеми още по време на първия скринингов преглед.

Признаци на синдрома на Даун, както и Едуардс и Патау

Тризомията 13 се характеризира с рязко намаляване на нивото на PAPP-A (PAPP, свързан с бременността плазмен протеин (протеин) A). Също така, маркер на тази генетична аномалия е намален или повишен hCG. Същите параметри играят важна роля при определяне дали плодът има синдром на Едуардс..

Когато няма риск от тризомия 18, нормалните стойности на PAPP-A и b-hCG (свободна бета субединица на hCG) се записват в биохимичен кръвен тест. Ако тези стойности се отклоняват от стандартите, установени за всеки конкретен гестационен период, тогава най-вероятно ще бъдат открити генетични малформации у детето..

Важно е да се отбележи, че в случай, че по време на първия скрининг специалист регистрира признаци, указващи риска от тризомия, жената се насочва за допълнително изследване и за консултация с генетици. За да постави окончателна диагноза, бъдещата майка ще трябва да се подложи на процедури като:

 • хорионна биопсия, т.е. получаване на проба от хорионна тъкан за диагностициране на аномалии;
 • амниоцентезата е пункция на околоплодната мембрана за получаване на проба от околоплодната течност за по-нататъшно изследване в лабораторията;
 • плацентоцентеза (плацентарна биопсия), с този инвазивен диагностичен метод специалистите вземат проба от плацентарна тъкан с помощта на специална пункционна игла, която пробива предната коремна стена;
 • кордоцентеза, метод за диагностика на генетични аномалии по време на бременност, при който се анализира кръвта от пъпната връв на плода.

За съжаление, ако бременна жена е била подложена на някое от горните проучвания и диагнозата за наличие на генетични аномалии в плода е била потвърдена по време на биоскрининг и ултразвук, лекарите ще предложат прекратяване на бременността. Освен това, за разлика от стандартните скринингови проучвания, тези инвазивни методи на изследване могат да провокират редица тежки усложнения до спонтанен спонтанен аборт, така че лекарите прибягват до тях в доста рядък брой случаи..

Носна кост на 12 седмици, таблица на нормите

Носната кост е леко удължена, четириъгълна, изпъкнала в предната сдвоена кост на човешкото лице. При първия ултразвуков скрининг специалистът определя дължината на носната кост на бебето. Смята се, че при наличие на генетични аномалии тази кост не се развива правилно, т.е. вкостяването й настъпва по-късно.

Следователно, ако носната кост отсъства или размерът й е твърде малък по време на първия скрининг, това показва възможното наличие на различни аномалии. Важно е да се подчертае, че дължината на носната кост се измерва на 13 седмици или 12 седмици. При скрининг на 11 седмици специалистът проверява само неговото присъствие.

Струва си да се подчертае, че ако размерът на носната кост не съответства на установените норми, но ако други основни показатели съответстват, наистина няма причина за безпокойство. Това състояние на нещата може да се дължи на индивидуалните характеристики на развитието на това конкретно дете..

Сърдечна честота (HR)

Параметър като сърдечната честота играе важна роля не само в ранните етапи, но и през цялата бременност. Необходимо е постоянно да се измерват и наблюдават сърдечната честота на плода само за да се забележат отклонения през времето и ако е необходимо, да се спаси живота на бебето.

Интересното е, че въпреки че миокардът (сърдечен мускул) започва да се свива още през третата седмица след зачеването, сърдечният ритъм може да се чуе едва от шестата акушерска седмица. Смята се, че в началния етап от развитието на плода ритъмът на сърдечните удари трябва да съответства на пулса на майката (средно 83 удара в минута).

Обаче още през първия месец от вътрематочния живот сърдечната честота на бебето постепенно ще се увеличава (с около 3 удара в минута всеки ден) и до деветата седмица на бременността ще достигне 175 удара в минута. Определете сърдечната честота на плода с помощта на ултразвук.

При провеждане на първия ултразвук специалистите обръщат внимание не само на сърдечната честота, но и наблюдават как се развива сърцето на бебето. За това се използва така наречения четирикамерен разрез, т.е. метод на инструментална диагностика на сърдечни дефекти.

Важно е да се подчертае, че отклонението от стандартите на такъв показател като сърдечната честота показва наличието на дефекти в развитието на сърцето. Ето защо лекарите внимателно изучават структурата на предсърдията и сърдечните вентрикули на плода при рязане. Ако се открият някакви отклонения, специалистите насочват бременната жена за допълнителни изследвания, например за ехокардиография (ЕКГ) с доплер.

Започвайки от двадесетата седмица, гинекологът в антенаталната клиника ще слуша сърцето на бебето, използвайки специална тръба при всяко планирано посещение на бременната жена. Процедура като аускултация на сърцето не се използва по-рано поради неговата неефективност, тъй като лекарят просто не чува сърдечния ритъм.

С развитието на бебето обаче сърцето му ще се чува по-ясно всеки път. Аускултацията помага на гинеколога да определи положението на плода в утробата. Например, ако сърцето се слуша по-добре на нивото на пъпа на майката, тогава детето е в напречно положение, ако вляво от пъпа или отдолу, тогава плодът е в главна форма, а ако над пъпа, то в таза.

От 32 гестационна седмица се използва кардиотокография (съкратено KTP) за контрол на сърдечния ритъм. При извършване на горните видове изследвания специалист може да запише в плода:

 • брадикардия, т.е. необичайно ниска сърдечна честота, която обикновено е временна. Това отклонение може да е симптом за наличието на майката на автоимунни заболявания, анемия, гестоза, както и притискане на пъпната връв, когато нероденото дете не получава достатъчно кислород. Вродените сърдечни дефекти също могат да станат причина за брадикардия; за да се изключи или потвърди тази диагноза, жената задължително се изпраща за допълнителни изследвания;
 • тахикардия, т.е. висока сърдечна честота. Експертите рядко регистрират такова отклонение. Ако обаче сърдечната честота е много по-висока от предвидената от нормите, това показва хипертиреоидизъм при майката или хипоксия, развитие на вътрематочни инфекции, анемия и генетични аномалии в плода. Освен това лекарствата на жената могат да повлияят на сърдечната честота..

В допълнение към обсъдените по-горе характеристики, при провеждането на първия скринингов ултразвуков преглед, специалистите анализират и данните:

 • за симетрията на феталните мозъчни полукълба;
 • за размера на обиколката на главата му;
 • за разстоянието от тилната до челната кост;
 • дължината на костите на раменете, бедрата и предмишниците;
 • за структурата на сърцето;
 • за местоположението и дебелината на хориона (плацента или "детско място");
 • за количеството вода (околоплодна течност);
 • за състоянието на фаринкса на шийката на майката;
 • броят на съдовете в пъпната връв;
 • за отсъствието или наличието на хипертоничност на матката.

В резултат на ултразвук, в допълнение към вече обсъдените по-горе генетични аномалии (монозомия или синдром на Шерешевски-Търнър, тризомия на хромозома 13, 18 и 21, а именно синдроми на Даун, Патау и Едуардс), могат да бъдат идентифицирани следните патологии в развитие:

 • нервна тръба, като малформация на гръбначния стълб (менингомиелоцеле и менингоцеле) или черепна херния (енцефалоцеле);
 • Синдром на Corne de Lange, аномалия, при която се регистрират множество малформации, водещи както до физически увреждания, така и до умствена изостаналост;
 • триплоидия, генетичен дефект на развитието, при който възниква неуспех в хромозомния набор, като правило, плодът не оцелява в присъствието на такава патология;
 • омфалоцеле, ембрионална или пъпна херния, патология на предната коремна стена, при която някои органи (черен дроб, черва и други) се развиват в херниалната торбичка извън коремната кухина;
 • Синдром на Смит-Опиц, генетично заболяване, което засяга метаболитните процеси, което впоследствие води до развитието на много тежки патологии, например аутизъм или умствена изостаналост.

Биохимичен скрининг на 1-ви триместър

Нека да поговорим по-подробно за втория етап на цялостен скринингов преглед на бременни жени. Какво представлява биохимичният скрининг за 1 триместър и какви са стандартите за основните му показатели? Всъщност биохимичният скрининг не е нищо повече от биохимичен кръвен тест на бъдещата майка..

Това проучване се извършва само след ултразвук. Това се дължи на факта, че благодарение на ултразвуковото изследване лекарят установява точната продължителност на бременността, от която директно зависят нормативните стойности на основните показатели на биохимията на кръвта. Така че, не забравяйте, че трябва да отидете на биохимичен скрининг само с резултатите от ултразвук.

Как да се подготвите за първия си скрининг за бременност

Говорихме за това как го правят и най-важното, когато правят скринингов ултразвук, сега си струва да обърнем внимание на подготовката за доставката на биохимичен анализ. Както в случая с всеки друг кръвен тест, трябва предварително да се подготвите за това изследване..

Ако искате да получите надежден резултат от биохимичния скрининг, ще трябва да следвате точно следните препоръки:

 • кръв за биохимичен скрининг се дава строго на гладно, лекарите дори не препоръчват да се пие обикновена вода, да не говорим за храна;
 • няколко дни преди скрининга, трябва да промените обичайната си диета и да започнете да се придържате към щадяща диета, при която не трябва да ядете прекалено мазни и пикантни храни (за да не повишите нивата на холестерола), както и морски дарове, ядки, шоколад, цитрусови плодове и други алергенни храни, дори ако преди това не сте имали алергична реакция към нищо.

Стриктното спазване на тези препоръки ще ви позволи да получите надежден резултат от биохимичния скрининг. Повярвайте ми, по-добре е да бъдете търпеливи известно време и да се откажете от любимите си деликатеси, така че по-късно да не се притеснявате за резултатите от анализа. В крайна сметка лекарите ще тълкуват всяко отклонение от установените норми като патология в развитието на бебето..

Доста често във всякакви форуми, посветени на бременността и раждането, жените говорят за това как резултатите от първия скрининг, очаквани с такова вълнение, се оказват лоши и трябва да направят всички процедури отново. За щастие в крайна сметка бременните жени получиха добри новини за здравето на своите бебета, тъй като коригираните резултати показват, че няма увреждане в развитието..

Целият смисъл беше, че бъдещите майки не се подготвиха правилно за скрининга, което в крайна сметка доведе до получаване на неточни данни.

Представете си колко нерви са изхабени и са проляти горчиви сълзи, докато жените чакат нови резултати от теста..

Такъв колосален стрес не преминава, без да остави следа за здравето на който и да е човек, и още повече за бременната жена..

Биохимичен скрининг на 1 триместър, интерпретация на резултатите

При провеждането на първия биохимичен скринингов анализ основната роля при диагностицирането на всякакви аномалии в развитието на плода играят такива показатели като свободната β-субединица на човешки хорион гонадотропин (по-нататък hCG), както и PAPP-A (плазмен протеин А, свързан с бременността). Нека разгледаме всеки от тях подробно.

PAPP-A - какво е това?

Както бе споменато по-горе, PAPP-A е индикатор за биохимичен кръвен тест на бременна жена, който помага на специалистите да установят наличието на генетични аномалии в развитието на плода на ранен етап. Пълното име на тази стойност звучи като свързания с бременността плазмен протеин А, което буквално означава плазмен протеин А, свързан с бременността..

Именно протеинът (протеин) А, произведен от плацентата по време на бременност, е отговорен за хармоничното развитие на нероденото дете. Следователно, показател като нивото на PAPP-A, изчислен на 12 или 13 седмица по време на бременност, се счита за характерен маркер за определяне на генетични аномалии..

Задължително е да се предаде анализът, за да се провери нивото на PAPP-A, ако:

 • бременни жени на възраст над 35 години;
 • жени, които преди това са раждали деца с генетични увреждания в развитието;
 • бъдещи майки с роднини с генетични затруднения в развитието в тяхното семейство;
 • жени, които са страдали от заболявания като цитомегаловирус, рубеола, херпес симплекс хепатит малко преди бременността;
 • бременни жени, които преди са имали усложнения или спонтанни аборти.

Нормативните стойности на такъв показател като PAPP-A зависят от гестационната възраст. Например, скоростта на PAPP-A на 12 седмици е 0,79 до 4,76 mU / ml, а на 13 седмици - от 1,03 до 6,01 mU / ml. В случаите, когато в резултат на теста този показател се отклонява от нормата, лекарят предписва допълнителни изследвания.

Ако анализът разкрие ниско ниво на PAPP-A, това може да показва наличието на хромозомни аномалии в развитието на детето, например синдром на Даун, а това също така сигнализира за риск от спонтанен аборт и регресиране на бременността. Когато този показател се увеличи, това най-вероятно е резултат от факта, че лекарят не може да изчисли правилния период на бременност..

Ето защо биохимията на кръвта се взема само след ултразвуково сканиране. Въпреки това, високият PAPP-A може също да показва вероятността от развитие на генетични аномалии в развитието на плода. Следователно, в случай на отклонение от нормата, лекарят ще изпрати жената за допълнителен преглед..

Човешки хорион гонадотропин

Учените са дали такова име на този хормон по причина, тъй като благодарение на него човек може надеждно да научи за бременността вече 6-8 дни след оплождането на яйцеклетката. Забележително е, че hCG започва да се произвежда от хориона още в първите часове на бременността..

Нещо повече, нивото му нараства бързо и до 11-12 седмици от бременността надвишава първоначалните стойности с хиляден фактор. Тогава човешкият хорион гонадотропин постепенно губи своята позиция и неговите показатели остават непроменени (започвайки от втория триместър) до раждането. Всички ленти за тест за бременност съдържат hCG.

Ако нивото на човешкия хорион гонадотропин се повиши, това може да означава:

 • наличието на синдром на Даун при плода;
 • многоплодна бременност;
 • за развитието на захарен диабет при майката;
 • за токсикозата.

Когато нивото на hCG е под предписаните стандарти, се казва:

 • за възможен фетален синдром на Edwardsau;
 • за риска от спонтанен аборт;
 • за плацентарна недостатъчност.

След като бременна жена е подложена на ултразвуково сканиране и биохимия на кръвта, специалистът трябва да дешифрира резултатите от изследването, както и да изчисли възможните рискове от развитие на генетични аномалии или други патологии с помощта на специална компютърна програма PRISCA (Prisca).

Резюмето на скрининга ще съдържа следната информация:

 • за свързания с възрастта риск от аномалии в развитието (в зависимост от възрастта на бременната жена, възможните отклонения се променят);
 • за стойностите на биохимичните параметри на кръвния тест на жената;
 • за риска от възможни заболявания;
 • MoM коефициент.

За да се изчислят възможно най-надеждно възможните рискове от развитие на определени аномалии в плода, експертите изчисляват т. Нар. MoM (кратно на медианата) коефициент. За целта всички получени скринингови данни се въвеждат в програма, която начертава отклонението на всеки показател на анализа на конкретна жена от средната норма, установена за повечето бременни жени..

MoM се счита за нормално, ако е в диапазона от 0,5 до 2,5. На втория етап този коефициент се коригира, като се вземат предвид възрастта, расата, наличието на заболявания (например захарен диабет), лошите навици (например тютюнопушенето), броят на предходни бременности, ин витро и други важни фактори..

На последния етап специалистът прави окончателно заключение. Не забравяйте, че само лекар може правилно да интерпретира резултатите от скрининга. Във видеото по-долу лекарят обяснява всички ключови моменти, свързани с първия скрининг..

Разходи за скрининг за 1 триместър

Въпросът колко струва това проучване и къде е по-добре да се премине, тревожи много жени. Работата е там, че не всяка държавна поликлиника може да направи безплатно такъв специфичен преглед. Въз основа на отзивите, оставени във форумите, много бъдещи майки изобщо не се доверяват на безплатното лекарство.

Поради това често можете да срещнете въпроса къде да направите скрининг в Москва или други градове. Ако говорим за частни институции, тогава в добре познатата и добре доказана лаборатория INVITRO може да се направи биохимичен скрининг за 1600 рубли.

Вярно е, че тази цена не включва ултразвук, който специалистът определено ще поиска да представи преди биохимичния анализ. Следователно ще трябва отделно да се подложите на ултразвуково изследване на друго място и след това да отидете в лабораторията, за да дарите кръв. И това трябва да се направи в същия ден..

Втори скрининг по време на бременност, кога да се прави и какво е включено в проучването

Съгласно препоръките на Световната здравна организация (по-нататък СЗО), всяка жена трябва да се подложи на три скрининга през цялата бременност. Въпреки че в днешно време гинеколозите насочват всички бременни жени за този преглед, има и такива, които по някаква причина пропускат скрининга.

За някои категории жени обаче подобни изследвания трябва да бъдат задължителни. Това се отнася преди всичко за тези, които преди това са раждали деца с генетични или дефекти в развитието. Освен това трябва непременно да се подложите на скрининг:

 • жени на възраст над 35 години, тъй като рискът от развитие на различни патологии в плода зависи от възрастта на майката;
 • жени, които са приемали наркотици или други забранени лекарства за бременни жени през първия триместър;
 • жени, които преди това са претърпели два или повече спонтанни аборта;
 • жени, които страдат от едно от следните заболявания, предавани на дете по наследство - захарен диабет, заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, както и онкопатология;
 • жени, които са изложени на риск от спонтанен аборт.

Освен това бъдещите майки непременно трябва да се подложат на скрининг, ако те или техните съпрузи са били изложени на радиация преди зачеването и също са страдали от бактериални и инфекциозни заболявания непосредствено преди или по време на бременността. Както при първия скрининг за втори път, бъдещата майка също трябва да направи ултразвуково сканиране и да направи биохимичен кръвен тест, който често се нарича троен тест.

Време на втория скрининг по време на бременност

И така, нека отговорим на въпроса колко седмици се прави вторият скрининг по време на бременност. Както вече определихме, първото проучване се извършва в началото на бременността, а именно в периода от 11 до 13 седмици от първия триместър. Следващото скринингово проучване се провежда по време на така наречения „златен“ период на бременност, т.е. през втория триместър, който започва на 14 седмици и завършва на 27 седмици.

Вторият триместър се нарича златен, тъй като през този период от време всички първоначални заболявания, свързани с бременността (гадене, слабост, сънливост и други), се отдръпват и жената може напълно да се наслади на новото си състояние, тъй като чувства силен прилив на сила.

Жената трябва да посещава своя гинеколог на всеки две седмици, за да може да следи напредъка на бременността..

Лекарят дава препоръки на бъдещата майка относно нейното интересно положение, а също така информира жената за това какви прегледи и колко време трябва да се подложи. Обикновено бременната жена прави тест за урина и общ кръвен тест преди всяко посещение при гинеколога, а вторият скрининг се провежда от 16 до 20 седмици от бременността.

Ултразвуков скрининг на 2-ри триместър - какво е това?

По време на втория скрининг първо се извършва ултразвуково сканиране, за да се определи точната продължителност на бременността, така че по-късно специалистите да могат правилно да интерпретират резултатите от биохимичен кръвен тест. На ултразвук лекарят изучава развитието и размера на вътрешните органи на плода: дължината на костите, обема на гръдния кош, главата и корема, развитието на малкия мозък, белите дробове, мозъка, гръбначния стълб, сърцето, пикочния мехур, червата, стомаха, очите, носа, както и симетрията на структурата на лицето.

Като цяло се анализира всичко, което се визуализира с помощта на ултразвуково изследване. В допълнение към изучаването на основните характеристики на развитието на бебето, експертите проверяват:

 • как се намира плацентата;
 • дебелината на плацентата и степента на нейната зрялост;
 • броят на съдовете в пъпната връв;
 • състояние на стените, придатъците и шийката на матката;
 • количеството и качеството на околоплодните води.

Стандарти за ултразвуков скрининг на 2-ри триместър на бременността:

Име на параметърНорма
Тегло на плодоветеот 160 до 215 g
Размер на главата на плода3,8 до 5,5 cm
Растеж на плодаот 20 до 22 см
Диаметър на сърцето на плодаот 1,5 до 2 cm
Диаметър на раменната кост на плода1,9 до 3,1 cm
Размер на малкия мозък на плодаот 1,5 до 1,9 cm
Диаметър на корема на плодаот 3,1 до 4,9 cm
Диаметър на бедрената кост на плода1,8 до 3,2 cm
Състоянието на плацентата на женатанулева степен на зрялост
Дължина на шийката на матката на женатаот 36 до 40 мм
Амниотична течностот 1 до 1,5 л

Декодиране на тройния тест (биохимичен кръвен тест)

Във втория триместър специалистите обръщат специално внимание на такива три маркера на генетични аномалии като:

 • хорион гонадотропин е хормон, произведен от феталния хорион;
 • алфа-фетопротеин (по-долу AFP) е плазмен протеин (протеин), който първоначално се произвежда от жълтото тяло, а след това се произвежда от черния дроб и стомашно-чревния тракт на плода;
 • свободният естриол (по-долу хормон Е3) е хормон, който се произвежда в плацентата, както и в черния дроб на плода.

В някои случаи се измерва и нивото на инхибин (хормон, произведен от фоликулите). Определени са стандарти за всяка седмица от бременността. Счита се за оптимално провеждането на троен тест на 17 гестационна седмица..

Седмица II триместърE3, наномол / литърHCG, МЕД / милилитърAFP, единици / милилитър
16 седмица5.4-2110-58 хиляди15-95
17 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
18 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
19 седмица7,5-287-49 хиляди15-95
20 седмица7,5-281,6-49 хиляди27-125

Когато нивото на hCG при втория скрининг е надценено, това може да означава:

 • многоплодна бременност;
 • за диабета при майката;
 • за токсикоза;
 • за риска от развитие на синдром на Даун, ако другите два показателя са под нормата.

Ако hCG, напротив, се понижи, това казва:

 • за извънматочна бременност;
 • за риска от синдром на Едуардс;
 • за замразена бременност;
 • за плацентарна недостатъчност.

Когато нивата на AFP са високи, съществува риск от:

 • наличието на аномалии в развитието на бъбреците;
 • дефекти на нервната тръба;
 • атрезия на дванадесетопръстника;
 • аномалии в развитието на коремната стена;
 • мозъчно увреждане;
 • липса на вода;
 • смърт на плода;
 • спонтанен аборт;
 • поява на Rh-конфликт.

Намаленият AFP може да бъде сигнал:

 • Синдром на Едуардс;
 • захарен диабет на майката;
 • ниско разположение на плацентата.
 • развитието на анемия при плода;
 • надбъбречна и плацентарна недостатъчност;
 • спонтанен аборт;
 • наличието на синдром на Даун;
 • развитие на вътрематочна инфекция;
 • забавяне на растежа на плода.

Струва си да се отбележи, че нивото на хормона Е3 се влияе от някои лекарства (например антибиотици), както и от неправилно и небалансирано хранене на майката. Когато Е3 е повишен, лекарите диагностицират бъбречно заболяване или многоплодна бременност и прогнозират преждевременно раждане, когато нивата на естриол се повишат рязко..

След като бъдещата майка премине два етапа на скринингов преглед, лекарите анализират получената информация с помощта на специална компютърна програма и изчисляват същия MoM коефициент, както при първото проучване. Заключението ще посочи рисковете за определен вид отклонение.

Стойностите са посочени като фракция, например 1: 1500 (т.е. един случай на 1500 бременности). Нормата се взема предвид, ако рискът е по-малък от 1: 380. Тогава заключението ще покаже, че рискът е под прага на границата. Ако рискът е по-висок от 1: 380, тогава жената ще бъде насочена за допълнителна консултация с генетици или ще бъде предложена да се подложи на инвазивна диагностика.

Струва си да се отбележи, че в случаите, когато при първия скрининг биохимичният анализ съответства на нормите (изчисляват се показателите hCG и PAPP-A), тогава за втори и трети път е достатъчно жената да направи само ултразвук.

Трети скрининг по време на бременност

Последният скринингов преглед на бъдещата майка се провежда през третия триместър. Мнозина се чудят какво гледат при третия скрининг и кога трябва да се направи това проучване.

Като правило, ако бременната жена не е била диагностицирана с някакви аномалии в развитието на плода или по време на бременност при първия или втория преглед, тогава тя трябва само да се подложи на ултразвуково изследване, което ще позволи на специалиста да направи окончателни заключения за състоянието и развитието на плода, както и неговото положение в утробата.

Определянето на позицията на плода (предлежание на главата или седалището) се счита за важен подготвителен етап преди раждането..

За да бъде доставката успешна и жената може да роди сама без операция, детето трябва да е в главна форма.

В противен случай лекарите планират цезарово сечение.

Третият скрининг включва процедури като:

 • Ултразвук, който се прави от всички бременни жени без изключение;
 • Доплер ехографията е техника, която се фокусира главно върху състоянието на кръвоносните съдове на плацентата;
 • кардиотокография - изследване, което ви позволява по-точно да определите сърдечната честота на дете в утробата;
 • кръвна биохимия, по време на която вниманието се фокусира върху такива маркери на генетични и други аномалии като нивото на hCG, ɑ-фетопротеин и PAPP-A.

Време на третия скрининг по време на бременност

Струва си да се отбележи, че само лекар решава колко седмици трябва да се подложи на скрининг, въз основа на индивидуалните характеристики на тази конкретна бременност. Въпреки това се счита за оптимално, когато бъдещата майка се подложи на планирано ултразвуково сканиране на 32 седмици и след това незабавно взема биохимичен кръвен тест (ако има индикации), както и други необходими процедури.

По медицински причини обаче може да се направи доплерография или CTG на плода, започвайки от 28-та седмица на бременността. Третият триместър започва на 28 седмици и завършва с раждане на 40-43 седмици. Последният скринингов ултразвук обикновено се предписва на 32-34 седмици.

Декодиране на ултразвук

Колко време отнема на бременната жена да се подложи на третия скринингов ултразвук, сега ще говорим по-подробно за декодирането на изследването. При провеждане на ултразвуково сканиране през третия триместър, лекарят обръща специално внимание на:

 • върху развитието и структурата на сърдечно-съдовата система на детето, за да се изключат възможни патологии в развитието, например сърдечни заболявания;
 • за правилното развитие на мозъка, коремните органи, гръбначния стълб и пикочно-половата система;
 • върху вената на Гален, разположена в черепната кухина, която играе важна роля за правилното функциониране на мозъка, за да се изключи аневризма;
 • върху структурата и развитието на лицето на детето.

Освен това ултразвукът позволява на специалиста да оцени състоянието на околоплодните течности, придатъците и матката на майката, както и да провери степента на зрялост и дебелината на плацентата. За да се изключи хипоксия и патологии в развитието на нервната и сърдечно-съдовата системи, както и да се идентифицират особеностите на притока на кръв в съдовете на матката и детето, както и в пъпната връв, се извършва доплер ултрасонография.

По правило тази процедура се извършва само по показания едновременно с ултразвуково сканиране. За да се изключи феталната хипоксия и да се определи сърдечната честота, се извършва CTG. Този тип изследвания се фокусират изключително върху работата на сърцето на бебето, поради което кардиотокографията се предписва в случаите, когато лекарят има притеснения относно състоянието на сърдечно-съдовата система на детето..

Ултразвукът през третия триместър на бременността ви позволява да определите не само представянето на детето, но и зрелостта на белите му дробове, от които зависи готовността за раждане. В някои случаи може да се наложи хоспитализация за ранно раждане, за да се запазят бебето и майката живи.

ИндексСреден процент за 32-34 седмици от бременността
Дебелина на плацентатаот 25 до 43 мм
Амниотичен (амниотичен) индекс80-280 мм
Зрелост на плацентата1-2 степен на узряване
Тон на маткатаотсъстващ
Маточен фаринксзатворена, дължина не по-малка от 3 cm
Растеж на плодасредно 45 cm
Тегло на плодоветесредно 2 кг
Обхват на корема на плода266 - 285 мм
BPR85-89 мм
Дължина на бедрото на плода62-66 мм
Обхват на гърдите на плода309-323 мм
Размер на предмишницата на плода46-55 мм
Размер на костите на пищяла на плода52-57 мм
Дължина на рамото на плода55-59 мм

Въз основа на резултатите от биохимичен кръвен тест, MoM коефициентът не трябва да се отклонява от диапазона от 0,5 до 2,5. Стойността на риска за всички възможни отклонения трябва да съответства на 1: 380.

Образование: Завършил Витебски държавен медицински университет със специалност хирургия. В университета той оглавява Съвета на студентското научно дружество. Допълнително обучение през 2010 г. - по специалността "Онкология" и през 2011 г. - по специалността "Мамология, визуални форми на онкологията".

Трудов опит: Работа в обща медицинска мрежа в продължение на 3 години като хирург (спешна болница Витебск, ЦРЛ Лиозно) и на непълно работно време като регионален онколог и травматолог. Работете като фармацевтичен представител през годината във фирма "Рубикон".

Той представи 3 предложения за рационализация на тема „Оптимизиране на антибиотичната терапия в зависимост от видовия състав на микрофлората“, 2 творби спечелиха награди в републиканския конкурс-преглед на студентски научни трудове (1 и 3 категории).

Коментари

В моя случай, според този анализ на теста за пренетика, те казаха, че имам момче, той разкри точно 46x!), Освен това те поставят ниски рискове за всички възможни патологии. Точно като камък от душата. И някои приятели бяха скептични, но лекарят посъветва да се свържат с тях вместо с амнио.

Здравейте! Кажете ми риска от развитие на синдром на Даун. Показателите за 1 скрининг са както следва - 12 седмици. 3 дни CTE 63.2 BPR- 17.2 OG- 66.4 OJ 66 DB-7 TBP- 1.1 се визуализира носната кост и не се открива трикуспидална регургитация ортограден кръвен поток PI 0,91 HR 144 кръв hCGb 177,3 мама 3,55 papp -а 3430,2 мама 1.14