Правилното и разумно използване на бременността при носене на плод ще се превърне в един от най-ефективните методи за поддържане на бременността. Това важи особено за жени, които в миналото са имали много проблеми с репродуктивната система..

Когато е необходимо, лекарят ще предпише лекарството в големи дози и дълги курсове. Възможно е жената да започне да приема лекарството преди бременност и да го приема толкова дълго, колкото е предписал лекарят.

Утрожестан може да се превърне в този спасител, благодарение на който бездетна жена с обичайни спонтанни аборти ще може да намери щастието на майчинството.

Защо имате нужда от лекарство

Можете да започнете да приемате сутринта преди бременността. Лекарят ще предпише лекарство много преди зачеването в следните случаи:

 • на фона на гинекологични проблеми, когато е необходимо да се създадат правилните условия в матката;
 • с изкуствено осеменяване;
 • с хормонален дисбаланс в тялото на жената;
 • с повтарящ се спонтанен аборт, когато в миналото една жена е имала 2 или повече спонтанни аборта.

Utrozhestan може да се приема през устата или чрез вагинално приложение. Независимо от начина на приложение, много е важно да се спазва предписаната доза. Колко трябва да вземете лекарството и до колко часа, специалистът определено ще обясни.

Правилно подбраното лечение преди зачеването ще създаде максимални условия за успешно зачеване. След като получи положителен резултат от теста, жената трябва незабавно да се консултира с лекар, за да започне консервационна терапия..

Какви ефекти има лекарството?

Утрожестан е абсолютен аналог на естествения прогестерон, който се образува първо в жълтото тяло на яйчника, а след това в плацентата. Понякога поради дефицит на прогестерон има много проблеми с носенето на ембрион, така че хормоналният препарат под формата на капсули гарантира, че се поддържа правилното ниво на прогестерон в кръвта на бременна жена. В допълнение, утрожестан има следните положителни свойства:

 • потискане на излишното естрогенно влияние;
 • регулиране на нивата на андроген с намаляване на мъжките хормони в излишък от тях;
 • ефект против отоци;
 • отпускане на мускулната система на матката (токолитичен ефект);
 • успокояващ ефект;
 • потискане на местния имунитет, което е необходимо за поддържане на бременността.

Най-добрият терапевтичен ефект ще бъде с вагинално приложение. Изборът на дозата се извършва от лекаря. Не е необходимо да се страхувате - предозирането е невъзможно, тъй като когато капсулите се вкарат във влагалището, лекарството в минимални количества попада в кръвта. В този случай локалният ефект върху органите на репродуктивната система ще бъде оптимален.

Какво предлага лекарството през втората половина на бременността

До 16-та седмица плацентата е напълно оформена, която предпазва плода и осигурява на бъдещата майка голямо количество хормони.

Дефицитът на прогестерон като рисков фактор отпада на заден план. Ако обаче е необходимо, лекарят ще Ви посъветва да използвате сутрин след 16 седмици. Показанията са следните ситуации:

 • скъсяване на шийката на матката;
 • промени в коагулационната система на кръвта, допринасящи за нарушаването на кръвния поток в плацентата;
 • повишен тонус на матката;
 • идентифициране на риска от гестоза.

След 16 седмици лекарят ще предпише вагинално приложение само сутрин. Това е необходимо за оптимална профилактика на ранното отваряне на шийката на матката и директно въздействие върху мускулните структури на матката.

Кога да спрете приема на капсули

Най-често сутрешното гадене се отменя от момента, когато плацентата е напълно оформена. Само ако няма усложнения или рискове. Ако е показано, лекарството трябва да се приема в дозите, посочени от лекаря..

Ако има скъсяване на шийката на матката, тогава ще е необходимо редовно да се оценява състоянието на излизане от матката с помощта на ултразвукова цервикометрия (измерване на дължината на шийката на матката с помощта на ултразвук). Техниката се прилага съгласно показанията в следните термини:

 • на 15-16 седмици;
 • на 20-22 седмици, когато се извършва задължителен ултразвук на плода;
 • на 25-26 седмици;
 • след 30 седмици, когато е необходимо да се направи последният ултразвук.

Ако цервикометрията е по-малка от 30 mm, тогава трябва да се използва Utrozhestan. Колкото по-къса е дължината на цервикалния канал, толкова по-голяма е дозата на лекарството.

Ако няма индикации, лекарят ще прекрати приема на лекарството на 16 седмици. Когато се налага да се използва сутрешно гадене за поддържане на бременност, специалистът ще даде препоръки за лечение преди следващия ултразвук. На всеки етап след цервикометрия ще е необходимо да се вземе решение за необходимостта от продължаване на приема на лекарството.

Необходимо е напълно да се отмени бременността при достигане на гестационната възраст от 34 седмици, когато независимо от състоянието на шийката на матката или признаци на заплаха за преждевременно раждане е необходимо да се спре употребата на хормоналното лекарство.

Важно условие за отмяна на сутринта е това да става постепенно. Дозировката на лекарството може да се намалява седмично в строго съответствие с препоръките на лекаря.

Utrozhestan е един от най-ефективните начини за запазване на бременността от ранните срокове и спокойно носене на плода след 16 седмици. Често без това лекарство е изключително трудно да се създадат най-удобните условия за ембриона и да се осигури оптималната дължина на шийката на матката през втората половина на бременността.

Не е необходимо да се страхувате, че ще има предозиране: предложените от лекаря схеми на лечение никога няма да доведат до превишаване на максималната доза. Всяка жена по време на бременност с анамнеза за проблеми с раждането на плода трябва да се съобрази с препоръките на лекаря.

Необходимо е да се приема сутрешно гадене, като се спазва дозировката на лекарството и продължителността на курса на лечение.

Всичко за сутринта. Може би някой ще помогне)))

Активното вещество на урожестан е женският полов прогестерон, който определя промените в женското тяло през втората половина на менструалния цикъл. Липсата на този хормон води до безплодие. И ако няма достатъчно прогестерон по време на бременност, това може да причини спонтанен аборт..

Фази на менструалния цикъл

Менструалният цикъл има две фази, естроген и прогестерон, но някои клиницисти извеждат овулацията в отделна фаза и след това има три фази.

Http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html започва от първия ден на следващата менструация - от този момент следващата яйцеклетка в яйчника започва да узрява. Той узрява под въздействието на хипофизен фоликулостимулиращ хормон (FSH). Яйцеклетката узрява в специален везикул - фоликула, клетките на който с узряването на яйцеклетката отделят все повече женски полови хормони естроген. Под въздействието на естрогени в женското тяло настъпват различни промени, така че лигавицата (ендометриум) расте в маточната кухина. Когато яйцеклетката узрее, количеството естроген достига своя връх и това допринася за промяна в хормоналните нива: количеството на FSH, произвеждано от хипофизната жлеза, намалява, но започва да се произвежда друг хормон, лутеинизиращ (LH), под въздействието на който фоликулът се пука и яйцеклетката напуска яйчника. Този процес се нарича овулация. Впоследствие яйцеклетката навлиза във фалопиевата тръба, където може да бъде оплодена със сперма.

Овулацията се случва в средата на менструалния цикъл, в дните 14-16 с 28-дневен цикъл. След овулацията започва втората половина на менструалния цикъл, когато прогестеронът „царува“. Прогестеронът се произвежда от временна ендокринна жлеза от жълтото тяло, което се образува на мястото на разрушен фоликул. Количеството прогестерон първоначално се увеличава, под негово влияние увеличаването на обема на ендометриума спира и той започва да произвежда тайна, която е необходима за развитието на ембриона в случай на бременност. Но ако бременността не настъпи, тогава се произвежда по-малко прогестерон, хормоналната подкрепа пада и лигавицата на маточната кухина се отхвърля, което е придружено от менструално кървене. В същия ден започва узряването на нова яйцеклетка, тоест започва нов менструален цикъл.

За какви нарушения на менструалния цикъл се назначава http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html

Utrozhestan се предписва при заболявания и състояния, причинени от липса на прогестерон във втората фаза на менструалния цикъл. Такива заболявания включват менструални нарушения, които са придружени от безплодие и спонтанен аборт. Спонтанният аборт на фона на дефицит на прогестерон се проявява чрез обичайни спонтанни аборти, тъй като прогестеронът в нормалния ход на бременността потиска контрактилната активност на мускулите на матката и предотвратява възможни спонтанни аборти. В такива случаи капсулите на утрожестан се инжектират дълбоко във влагалището два пъти дневно в дневна доза от 200-400 mg, която се разделя на два приема. Такива курсове се провеждат след овулация. В този случай лекарят помага да се изчисли денят на овулацията, той също ще изчисли дозата и продължителността на приема на сутринта.

Утрожестан също се предписва, ако в организма се произвежда твърде много естроген - прогестеронът потиска производството на естроген. Такива заболявания са мастопатия, миома на матката, предменструален синдром и някои други състояния.

Безплодието може да бъде причинено от липса на хормонални нива, както във втората, така и в първата фаза на менструалния цикъл, като в този случай те говорят за тотално намаляване на функцията на яйчниците. Липсата на функция на яйчниците може да се прояви чрез преждевременна менопауза. Заместителната терапия се предписва и при липса на яйчници (например, когато те се отстраняват) или ако изобщо не функционират. В такива случаи се предписват както прогестерон, така и естрогени..

Заместителната терапия при жени с нефункциониращи или отдалечени яйчници се провежда на фона на естрогенната терапия. В същото време прогестероновите капсули се вкарват във влагалището по определена схема. При интравагинално приложение голямо количество матка навлиза в маточната стена, което е много важно за нефункциониращите яйчници.

Стандартното назначаване на сутрин от 16-17 до 25-26 дни от менструалния цикъл нормализира менструалния цикъл, ако е нарушен.

В допълнение, бременността се предписва в подготовка за ин витро оплождане, когато собствената хормонална активност на жената се потиска и се създава изкуствен контролиран хормонален фон..

Utrozhestan е лекарство, което ще помогне на жената да се отърве от http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/50.html, да носи и да роди дете.

Подобни статии:

Utrozhestan е хормонален препарат, който съдържа женския полов хормон прогестерон. Такива лекарства могат да бъдат предписани от лекар само след предварителен преглед и в индивидуално избрана доза. Продължителността на курса на лечение и начинът на приложение на лекарството в тялото също се определят от лекаря..

Относно лекарството

Активното вещество на утрожестан е прогестерон - хормонът от втората половина http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html жени. Прогестеронът инхибира пролиферацията на ендометриума (лигавицата на маточната кухина) и кара ендометриума да се секретира - да секретира богата на вещества, необходими за развитието на ембриона след бременност.

Едновременно с настъпването на бременността, прогестеронът потиска "всички опити" на мускулния слой на матката да се свие и отстрани плода от матката, тоест прогестеронът предотвратява спонтанни аборти през първите двадесет седмици от бременността. След този период той вече не се използва поради риск от токсични ефекти върху черния дроб..

Предлага се на http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html в специални меки желатинови капсули, съдържащи хомогенна бяла маслена суспензия. Капсулите могат да се приемат през устата или да се поставят във влагалището, в зависимост от начина, по който Ви е предписал Вашият лекар. Понякога се предписва едновременен прием на капсули вътре с тяхното въвеждане интравагинално.

Как да приемате сутрешна храна вътре

При назначаване на сутрешна уста е необходимо да се извърши пълен преглед на жената, тъй като сутрешното гадене има редица противопоказания и странични ефекти. Най-сериозните противопоказания за предписване на матката вътре са повишеното съсирване на кръвта (склонност към тромбоза, която самият прогестерон може да причини), тежко чернодробно заболяване с нарушена чернодробна функция (матката може да има токсичен ефект върху черния дроб) и злокачествени заболявания на млечните жлези и гениталиите на жената ( стимулира се растежът им). Съществуват и редица противопоказания за назначаването на сутрин вътре.

Utrozhestan се предписва при заболявания и състояния, причинени от дефицит на прогестерон. Капсулите се поглъщат, без да се дъвчат и се измиват с вода.

В случай на недостатъчност на втората фаза на менструалния цикъл могат да се развият заболявания като предменструален синдром, дисменорея (болезнени периоди) и мастопатия. Utrozhestan в този случай се предписва перорално 100 mg два пъти дневно или 100 mg сутрин и 200 mg вечер. Лечението се извършва през втората половина на менструалния цикъл от 16-17 до 25-26 дни.

Ако урожестан се прилага като част от заместително лечение за жени в менопауза и по време на менопаузата, тогава той се предписва заедно с естрогени. Utrozhestan в този случай се предписва 100 mg два пъти дневно в продължение на две седмици по време на менопаузата и 100 mg на ден непрекъснато по време на менопаузата.

Със заплаха от спонтанен аборт или за предотвратяване на обичайни спонтанни аборти, сутрешното гадене се предписва две капсули от 200 mg два пъти дневно (400 mg на ден). Или в друга доза, индивидуално избрана от лекаря.

Как правилно да инжектирате урожестан интравагинално

Ако урожестан се предписва интравагинално, тогава капсулите се вкарват във влагалището възможно най-дълбоко веднъж или два пъти на ден. Ако сутрин се назначава веднъж дневно, тогава се прилага вечер, преди лягане. Често лекарят предписва едновременен прием на капсули през устата и интравагинално приложение. При интравагинално приложение голямо количество прогестерон се концентрира в стените на матката, което е ефективно, например със заплаха от спонтанен аборт.

Показания за употребата на интравагинален урожестан са менструални нарушения с частичен дефицит на прогестерон. В този случай утрожестан се предписва интравагинално в капсула от 100 mg два пъти дневно в продължение на десет дни, както и вътре, от 16-17 до 25-26 дни от цикъла.

Понякога урожестан се използва на фона на въвеждането на женски полови хормони естрогени - такова лечение се извършва, ако яйчниците на жената изобщо не функционират. Utrozhestan се прилага по следната схема: една капсула от 100 mg се прилага през нощта на 13 и 14 ден от менструалния цикъл, след което 100 mg се прилага два пъти дневно (сутрин и вечер) от 15 до 25 дни от цикъла. От 26-ия ден на цикъла и ако бременността започне, дозата на лекарството се увеличава със 100 mg на ден всяка седмица, достигайки 600-800 mg на ден, разделена на три приема. Продължителност на курса - поне два месеца.

При заплаха от спонтанен аборт или при обичайни аборти, урожестан се предписва интравагинално за период не по-късно от двадесетата седмица на бременността, по 100-200 mg два пъти дневно, веднъж дневно.

Правилното приемане на сутринта, което ще помогне на тази конкретна жена, може да бъде предписано на жена само от лекар.

Utrozhestan е лекарство, чиято активна съставка е женският полов хормон прогестерон. Характеристика на лекарството е, че се предлага в капсули, докато прогестеронът традиционно се произвежда само под формата на маслен разтвор за инжекции.

Механизмът на действие на сутринта

Utrozhestan (активна съставка - прогестерон) се произвежда от групата фармацевтични компании Bezen Helska в капсули от 100 и 200 mg. Капсулите могат да се приемат през устата или да се вкарват във влагалището вместо супозитории.

Прогестеронът, който е част от урожестан, е естествено микронизирано лекарство, което се абсорбира добре в стомашно-чревния тракт и във влагалището. Когато капсулите се приемат през устата, след един до три часа се постига достатъчна терапевтична концентрация на прогестерон в кръвта, ефектът от лекарството продължава поне осем часа. Когато капсулите се вкарат във влагалището, абсорбцията в кръвта с достигане на максималната концентрация настъпва в рамките на два до шест часа, когато се прилага два пъти на ден, действа в продължение на 24 часа.

Прогестеронът се произвежда в жълтото тяло на яйчника (на мястото на спукания фоликул, от който излиза яйцеклетката) през втората половина на менструалния цикъл след овулацията. През първата половина на менструалния цикъл естрогените са основните хормони; под тяхно влияние лигавицата на маточната кухина нараства, подготвяйки се да получи оплодено яйце. През втората половина на цикъла се произвежда хормонът прогестерон, под въздействието на който лигавицата на маточната кухина престава да се увеличава в обем и започва да отделя тайна, необходима за развитието на бременността.

Ако настъпи бременност, тогава прогестеронът насърчава прехода на матката в състоянието, необходимо за развитието на оплодено яйце. В същото време той активно потиска двигателната активност на мускулите на матката, като по този начин осигурява продължителна бременност. В същото време прогестеронът подготвя млечните жлези за функциониране, стимулирайки пролиферацията на крайните елементи на гърдите и лактацията.

Под въздействието на прогестерон, http://militte.my1.ru/weight-loss/2565.html промени, тялото натрупва полезни вещества, които ще му трябват, за да продължи бременността. Това са запаси от мазнини, които се отлагат в бедрата и корема, предпазвайки плода от нараняване, гликоген (вещество, от което при необходимост може лесно да се получи глюкоза - необходимия енергиен материал), инсулин (насърчава усвояването на глюкозата от клетките). Прогестеронът също помага за намаляване на съдържанието на токсични азотни метаболитни продукти в кръвта, увеличава отделянето на азот в урината.

Показания за назначаване

Индикациите за назначаване на урожестан са заболявания и състояния, причинени от липса на прогестерон в тялото на жената. Приемането на капсулите сутрин е предписано:

Въвеждането на капсули във влагалището (интравагинално) се предписва:

Противопоказания

Приемането на сутрешно гадене е противопоказано в случай на повишено съсирване на кръвта (допринася за образуването на кръвни съсиреци), кървене с неизвестен произход от гениталния тракт, непълен аборт (когато плодът вече не може да бъде спасен), порфирия (метаболитни нарушения, които се проявяват чрез фотофобия), хормонозависими тумори на млечните жлези и женските полови органи, тежки чернодробни заболявания с нарушена чернодробна функция, индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството.

С повишено внимание http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html се предписва при сърдечно-съдови заболявания, тежки бъбречни заболявания с нарушена функция, захарен диабет, бронхиална астма, епилепсия, мигрена, депресия, нарушения на мастния метаболизъм, докато кърмите.

Страничен ефект от сутрешното гадене се появява, когато се приема през устата под формата на летаргия, сънливост, замаяност (това предотвратява участието в потенциално опасни дейности), съкращаване на продължителността на менструалния цикъл, интерменструално кървене, жълтеница на фона на стагнация на жлъчката, сърбеж, алергични реакции.

Менструалният цикъл на жената е инструмент, който й позволява да зачене, да роди и да роди дете. Първата менструация започва на 11-16 години, последната завършва на около 50 години. Този период от живота на жената се нарича детороден или фертилен..

Менструалният цикъл на жената като физиологичен процес

Менструалният цикъл на жената е циклична промяна, която се случва всеки месец в централната нервна система на жената, яйчниците, гениталиите и млечните жлези. Всички тези процеси са тясно взаимосвързани и оказват значително влияние върху работата на всички други органи и системи на тялото. Най-малките менструални нарушения винаги засягат състоянието на нервната и сърдечно-съдовата система, а чрез тях и на всички други органи.

Първият период на едно момиче се нарича менархе. При жените от южните народи менархето се появява по-рано, отколкото при северните жени. Продължителността на менструалния цикъл се определя от първия ден от началото на менструацията до първия ден от следващата менструация. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но продължителността му се счита за норма от 21 до 35 дни.

Нормално http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html се състои от две фази с преобладаване на активността на женските полови хормони естроген или прогестерон. Освобождаването на женските полови хормони става под въздействието на мозъчната кора и подкорковите образувания, отговорни за дейността на жлезите с вътрешна секреция - хипоталамуса и хипофизната жлеза.

Първата фаза на менструалния цикъл е естрогенна

По време на тази фаза яйцеклетката узрява в яйчника за 13-14 дни. В яйчниците на новородено момиче има няколкостотин хиляди така наречени първични фоликули, които се състоят от яйцеклетка, заобиколена от един слой фоликуларен епител. Под въздействието на хормони, с настъпването на менархе, започва съзряването на първоначалния фоликул. По време на менструалния цикъл само един фоликул достига пълна зрялост. Зряло яйце счупва фоликула и напуска яйчника, като първо влиза в коремната кухина, а след това във фалопиевите тръби. В момента, в който яйцеклетката напусне яйчника, се нарича овулация, обикновено това се случва на 14 ден (с 28-дневен цикъл).

Процесът на узряване на фоликулите протича под въздействието на яйчниковите хормони естроген (главно естрадиол) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) на хипофизната жлеза (основната ендокринна жлеза, разположена в мозъка).

Съществува обратна връзка между хормоните на хипофизната жлеза и яйчника: ако се отделя много естроген, тогава количеството на FSH намалява и обратно. Количеството на хипофизните хормони е в същата зависимост от хормоните, секретирани от хипоталамуса - частта от мозъка, отговорна за цялата ендокринна дейност на човешкото тяло.

Едновременно с узряването на яйцеклетката настъпват циклични изменения в лигавицата на матката - в нейните жлези, кръвоносните съдове и в самата лигавица - стромата. Първо, лигавицата на маточната кухина се отхвърля и настъпва менструация, след това лигавицата се възстановява и расте.

Има промени и в млечните жлези. Под въздействието на естрогените каналите на млечните жлези се увеличават по дължина, млечните жлези се подуват.

Postinor е хормонален контрацептив, предназначен за спешна профилактика на бременността. Всяка таблетка postinor съдържа хормон - синтетичен аналог на прогестерон в доза, десет пъти по-висока от дозата на подобно лекарство, съдържащо се в контрацептиви за постоянна употреба.

Месечният цикъл е нормален

Менструалният цикъл на жената има две фази. По време на първата фаза естрогените са основните полови хормони. В допълнение, хипофизният фоликулостимулиращ хормон (FSH) има голямо влияние върху http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html. Под въздействието на тези хормони яйцеклетката в яйчника узрява и вътрешната лигавица на маточната кухина нараства до необходимия обем.

Веднага след узряването на яйцеклетката информацията за това попада в централната нервна система, под влиянието на която се променя хормоналният фон. Хипофизната жлеза започва да отделя друг хормон - лутеинизиращ (LH). Под въздействието на този хормон фоликулът (балонът), в който е узряло яйцето, се пука и той напуска яйчника.

На мястото на спукания фоликул се образува временна ендокринна жлеза - жълтото тяло, която произвежда женския полови хормон прогестерон - хормонът от втората половина на менструалния цикъл. Под въздействието на прогестерон лигавицата на маточната кухина престава да увеличава обема си и започва да отделя секрет, необходим за бременността.

Ако бременността не настъпи, тогава сигналът отново отива към централната нервна система, която "дава команда" за постепенно изчезване на жълтото тяло. Прекратяването на хормоналната подкрепа причинява отхвърляне на маточната лигавица и менструално кървене.

Как работи http://militte.my1.ru/contraception/606.html

Действието на постинор се основава на механизма на действие на един от женските полови хормони - прогестерон, тъй като съдържа синтетичен аналог на прогестерон, левоноргестрел. В същото време, ако в хормонални контрацептиви, препоръчани за постоянна употреба, левоноргестрел се съдържа главно в доза от 30 μg (например в микролюта), а след това в postinor неговите 750 μg.

Под въздействието на постинор лигавицата на маточната кухина променя свойствата си и оплодената яйцеклетка не може да проникне в нея. Известно време след приемането на постинор (и се препоръчва да се приема два пъти с дванадесет часа почивка), нивото на прогестерон в кръвта рязко намалява, което причинява отхвърляне на лигавицата и кървене.

Такъв „хормонален шок“ може напълно да наруши работата на яйчниците и хипофизната жлеза (отделянето на гонадотропни хормони на хипофизната жлеза зависи от количеството на женските полови хормони: колкото повече има, толкова по-малко се отделят гонадотропни хормони).

Нарушения на менструацията под формата на различни видове кървене при използване на постинор

С правилния еднократен прием на постинор не повече от веднъж на всеки шест месеца, в повечето случаи няма усложнения. Но понякога менструалните нарушения се появяват от еднократен прием на постинор. Най-често това се случва, когато една жена първоначално е имала някакъв менструален нередност или при млади момичета, чийто менструален цикъл все още не е напълно оформен.

Най-честите нарушения са междуменструално кървене и кървене. С еднократна доза те обикновено изчезват, но ако приемате postinor често, така нареченото „пробивно“ кървене не е необичайно. Продължителността и интензивността на менструалното кървене също могат да се увеличат. Ако не предприемете действия навреме (т.е. не се консултирайте с лекар), такова кървене може да доведе до желязодефицитна анемия (заедно с червените кръвни клетки жената губи желязо, което е част от хемоглобина, съдържащ се в червените кръвни клетки). Това ще доведе до общо отслабване на организма..

Кървенето може да бъде много тежко, в този случай жената може да се нуждае от спешна медицинска помощ..

Нарушения на менструацията под формата на постоянна дисфункция на яйчниците

Понякога вместо кървене се появяват други менструални нарушения. Това могат да бъдат болезнени периоди, оскъдни периоди или дори пълното им отсъствие. Такива симптоми показват, че са настъпили значителни промени в работата на яйчниците. Освен това могат да настъпят промени в хипофизната жлеза, в резултат на което ще пострада узряването на яйцеклетката в яйчника, излизането му от яйчника (овулация) и въвеждането от стената на матката, т.е. постоянни http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/ 50.html.

Колко дълго ще продължи това състояние и дали ще реагира на лечение зависи от индивидуалните характеристики на тялото на жената. Ето защо, ако менструалните нарушения все пак се появят по време на приема на постинор, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Postinor е високоефективен хормонален контрацептив, който трябва да се използва само под лекарско наблюдение..

Utrozhestan е лекарство, чиято активна съставка е женският полов хормон прогестерон. Предписва се в случай, когато тялото произвежда недостатъчно прогестерон, което води до различни нарушения в тялото на жената.

Защо е зададен http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html

Utrozhestan се предписва в случай, че има нарушение на втората фаза http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html поради недостатъчна секреция на прогестерон. Нарушенията на втората фаза на менструалния цикъл могат да доведат до http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/50.html.

Utrozhestan е показан за хормонални нарушения като предменструален синдром (нарушения на централната нервна система преди менструация), дисменорея (много болезнена менструация), менструални нарушения поради нередности или липса на овулация (редки и лоши менструации или пълното им отсъствие), интерменструално кървене.

Предписва се при мастопатия - пролиферация на съединителна тъкан и кисти в млечните жлези, които се развиват на фона на излишното образуване на женски полови хормони естрогени в организма (утрожестан потиска прекомерния синтез на естрогени).

По време на менопаузата, след настъпването на менопаузата или при нефункциониращи яйчници, матката се предписва заедно с естрогени като заместителна терапия. По време на подготовката за ин витро оплождане, на жените се предписва вместо собствен прогестерон (неговият синтез се потиска), за да се създаде контролиран менструален цикъл.

И накрая, матката се използва за предотвратяване на развитието на хормонозависими заболявания - миома на матката и ендометриоза, както и за подпомагане на бременността и предотвратяване на спонтанен аборт.

Всички тези състояния обикновено са много обезпокоителни за жената, тъй като водят или до безплодие, или до заболявания на женските полови органи, които имат неприятни последици..

Възможно ли е да се комбинира приемът на сутрин и алкохол

За да излекува или предотврати всички горепосочени състояния, жената трябва стриктно да спазва всички предписания на лекаря. Но възможно ли е да се пие алкохол едновременно?

Инструкциите, разработени от групата фармацевтични компании Bezen Helska, която произвежда утрожестан, не казват нищо за това дали е възможно да се комбинира приемът на това лекарство с алкохол, поради което най-вероятно няма да възникне сериозна извънредна ситуация с тази комбинация. Фармацевтичните компании обикновено не изучават подобна комбинация по-подробно, така че никой не може да каже със сигурност как точно едновременният прием на сутрин и алкохол ще повлияе на тази или онази жена..

Но ефектът на алкохола върху тялото е добре известен. Това е вещество, което има токсичен ефект върху централната нервна система. Как алкохолът ще повлияе на сложните неврохуморални връзки, които съществуват между мозъка и репродуктивната система на определена жена, може само да се гадае: в тази връзка има твърде много отделни вериги, всяка от които може да бъде нарушена от алкохола.

Малко вероятно е това да е някакво силно нарушение, най-вероятно жената няма да го забележи, но точно такова незначително нарушение може да доведе до друго хормонално нарушение и до факта, че цялото лечение ще отиде в канализацията.

Освен това алкохолът стимулира надбъбречните жлези, увеличава секрецията на техните хормони - адреналин, кортизон, алдостерон. Това кара тялото на жената да работи под стрес, което от своя страна може да промени отношението (реактивността) към различни лекарства, включително вътреутробно. В същото време дозите лекарства, които са ефективни при нормални условия, могат да бъдат неефективни или, обратно, да причинят предозиране.

Жената трябва да знае, че комбинацията от алкохол с наркотици води до различни, обикновено негативни и трудно предвидими последици. Следователно, ако решението за започване на лечение е било взето сериозно и се очаква положителен ефект от приемането на сутрешно гадене, няма смисъл да рискувате и изравнявате този ефект с алкохол.

Могат ли да възникнат извънредни ситуации при употребата на алкохол по време на лечение със сутрешно гадене??

Рядко, но могат. Има поне два. Така че, приемането на утрожестан усилва ефекта на антихипертензивните (понижаващи кръвното налягане) лекарства, а алкохолът в началото на приема може драстично да разшири кръвоносните съдове и също да понижи кръвното налягане. Комбинацията от тези вещества може да доведе до загуба на съзнание и дори до колапс. Но това се случва рядко и обикновено с предразположение към ниско кръвно налягане или към неговата рязка промяна (например по време на менопаузата).

Друга ситуация е свързана с черния дроб: сутрешното гадене има някакъв отрицателен ефект върху черния дроб и алкохолът може значително да го потенцира (укрепи), което ще доведе до тежко чернодробно увреждане, ако вече има някакъв вид незабелязано заболяване.

По-добре е да не комбинирате приема на сутрин с алкохол.

Сутрин по време на бременност

Статии за медицински експерти

Utrozhestan по време на бременност се използва като аналог на прогестерон.

Показания за бременност по време на бременност

Utrozhestan може да помогне при лечението на безплодие или при изкуствено осеменяване. Бременност Бременност се предписва и на тези, които имат ниски нива на прогестерон в кръвта си и на тази основа спонтанни аборти или преждевременни раждания са настъпили по-рано. Utrozhestan може да бъде предписан на бременна жена, ако има миома на матката, за да предотврати нейния растеж. Капсулите и супозиториите на Utrozhestan се състоят от растителни компоненти, естествен аналог на прогестерон от растителни материали. Форма на освобождаване на лекарството - капсули 100 mg и 200 mg.

Лекарството нормализира производството на ендометриума, намалява нежеланата активност на маточните мускули.

Някои от вас, мили майки, напълно напразно се страхуват от назначаването на Утрожестан, страхувайки се от думите „хормонално лекарство“. Компонентите на лекарството не могат да навредят на бебето.

Сутрин при планиране на бременност

Сутрин по време на бременност се предписва с липса на прогестерон. Прогестеронът допринася за развитието на бременност и обикновено се произвежда в достатъчно количество от надбъбречните жлези и плацентата.

При тежки разширени вени и чернодробни заболявания лекарството не се предписва. Подготвя тялото за зачеване, без да му навреди. Произвежда се както под формата на свещи, така и под формата на капсули. Капсулите се приемат вечер в доза от 200-300 mg, която трябва да се раздели наполовина.

Как бременността влияе на бременността?

По време на бременността бременността помага на яйцеклетката да се имплантира нормално към стената на матката и допълнително подпомага нейното нормално развитие в ембриона. Utrozhestan е синтетичен аналог на прогестерон. Това не засяга детето. Предписва се с повишено внимание при разширени вени, захарен диабет и заболявания на централната нервна система. Лекарството постепенно се анулира в рамките на един месец, намалявайки дозата. Липсата на прогестерон често завършва с безплодие, но имаме добри новини за вас - сега този проблем може да бъде напълно решен! Просто не се самолекувайте, мили жени, тъй като бременността е много деликатен процес, най-малката промяна в хормоналния фон може да доведе до спонтанен аборт. Дарете кръв за прогестерон, преди да започнете да приемате.

Сутрин в началото на бременността

Сутрин по време на ранна бременност, през първия триместър, се предписва главно под формата на свещи, които се въвеждат по едно и също време вечер всеки ден. Тази форма на лекарството е за предпочитане пред таблетките, тъй като причинява по-малко странични ефекти, нежелани за бременна жена и бебе, особено от черния дроб.

Медицината може да реши много от проблемите с бременността, като даде на жените адекватна доза прогестерон. Лекарството намалява тонуса на матката и подрежда нервната система. Странични ефекти на Utrozhestan по време на ранна бременност: виене на свят и разсейване, така че бъдете изключително внимателни при шофиране на кола и на работа. Тромбофлебит, разширени вени и чернодробни проблеми също могат да накарат лекаря да ви откаже лечение с Utrozhestan. В повечето случаи Утрожестан има добра толерантност. Необходими са допълнителни грижи, когато приемате лекарството за бременни жени, страдащи от захарен диабет и имащи проблеми в сърдечно-съдовата система. Няма единни препоръки за всички бременни жени - възможната дневна доза е 300-600 mg. Тъй като лекарството е на растителна основа, няма да можете да наддавате на тегло, докато го приемате. Той не участва в метаболизма на въглехидратите и липидите. Utrozhestan не причинява подуване и не вреди на бебето, не води до хормонални нарушения при бебето след раждането. Това се доказва от факта, че стотици хиляди деца по целия свят са родени поради факта, че лекарят препоръчва Utrozhestan в случай на заплаха от прекъсване на бременността. Лекарството няма аналози.

Сутрин на 5-та седмица от бременността

Бременността е специално състояние на тялото, това е повод за радост и нови надежди. Но често по време на бременност, вече за кратко време, е необходимо да се предписват лекарства, които помагат да се запази. Може да Ви бъде предписана бременност на 5 седмици, ако има леко кървене или матката е в добра форма. Utrozhestan е предназначен за дългосрочна употреба. Изработен е на основата на растителни материали. Така че намаляването на хормоналните нива не трябва да ви кара да изпадате в паника, то може да бъде напълно елиминирано без последствия за вашето здраве по време на бременност. Но самолечението в никакъв случай не трябва да се прави - всичко е под контрола на гинеколог!

Лекарството има минимум странични ефекти, докато го приемате, няма да страдате от отоци или да наддавате на тегло. Той нормализира структурата на ендометриума в ранните етапи на бременността, така че бебето да е добре в корема ви.

Не можете рязко да отмените лекарството. Вашият лекар ще Ви каже по време на Вашия час как най-добре да намалите дозата си. Обикновено намалява с 50 mg седмично.

Сутрин на 13 седмица бременна

Сутрин на 13-та седмица от бременността се предписва, ако съществува заплаха от прекъсване на бременността поради липса на прогестерон. Този проблем е много често срещан днес. Често се предписват и спазмолитици. Те са напълно съвместими с Utrozhestan. В повечето случаи бременността се предписва в доза от 200 mg. Utrozhestan не потиска производството на хормони за бременност от тялото ви, но ги допълва и следователно не може да навреди. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е, че матката не може да се предписва на жени с чернодробни проблеми, тромбоза и разширени вени..

Сутрин в края на бременността

Бременност в края на бременността може да се използва, ако има недоразвитие на плацентата. Ако има хроничен повтарящ се спонтанен аборт, лекарят може да го направи безопасно и да ви го предпише след 20 седмици и почти до самото раждане. Също така Utrozhestan на по-късна дата е показан на онези майки, които са претърпели IVF. За предпочитане е да се използват супозитории - те не засягат черния дроб. Не се притеснявайте - лекарството не уврежда плода.

Сутрин след 20 седмици от бременността

Сутрин по време на бременност след 20 седмици се предписва рядко, тъй като хормоналната подкрепа след този период всъщност губи значението си. Но се случва, че според резултатите от тестовете все още няма достатъчно прогестерон в кръвта, дори като се вземе предвид това, което плацентата започва да произвежда на 20-та седмица. В този случай може да се наложи да пиете Утрожестан преди раждането. Също така проблемът може да е от значение, ако бременността е настъпила в резултат на изкуствено осеменяване и при жени с истмично-цервикална недостатъчност.

Сутрин в 22 гестационна седмица

Сутрин по време на бременност на 22 седмици се предписва за скъсяване на шийката на матката, тъй като това може да причини преждевременно раждане поради заплахата от нейното ранно разкриване. Ако имате анамнези за спонтанни аборти, пропусната бременност или преждевременни раждания, лекарят може също да предпише Utrozhestan, за да бъде в безопасност. В това няма нищо лошо. Спазвайте стриктно препоръките му и когато му дойде времето, отменете лекарството по предписаната схема. Той определено ще ви помогне да родите здраво бебе навреме, без да му причинява вреда, тъй като съдържа растителен аналог на прогестерон.

Сутрин на 30-та седмица от бременността

Сутрин на 30 гестационна седмица се предписва с къса мека шийка и ако детето е разположено ниско в маточната кухина. Ако лекарят Ви предпише Utrozhestan за такъв период, тогава той има причина за това, така че не трябва да отказвате - това може да бъде опасно за бебето. Разбира се, лекарството се използва главно в ранните етапи, но всеки клиничен случай е напълно индивидуален. Доверете се на експертите.

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Прогестеронът е хормон на бременността, произвеждан от плацентата и надбъбречните жлези. И двете лекарства са предназначени да компенсират липсата на прогестерон в тялото на жената. Плацентарната недостатъчност е една от най-честите причини за спонтанен аборт.

Разликата е, че Utrozhestan е естествен аналог на прогестерон, а Duphaston е синтетичен прогестерон. Но опитът с използването на Duphaston е по-дълъг, което може да се отдаде на предимствата.

Както Dyufaston, така и Utrozhestan по време на бременност облекчават повишения тонус на матката.

Utrozhestan има лек седативен ефект.

Дюфастон е много по-силно лекарство. Като правило се предписва в доза от 1-4 таблетки до 18 седмици. Противопоказания: астма, диабет.

Инструкции за употреба на бременност по време на бременност

По време на бременност бременността се приема през устата или интравагинално. Обичайната доза на таблетките е 200 mg. Лекарството се приема на две стъпки.

200 mg от лекарството се инжектира във влагалището на две дози, за предпочитане през нощта, тъй като има тенденция да изтича навън.

Utrozhestan се използва внимателно при захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тромбоза, при чернодробни проблеми, които не са в етап на компенсация, при злокачествени новообразувания на женските полови органи и млечните жлези по време на приема или в анамнеза.

При прием на лекарството са възможни сънливост и разсеяност. Бъдете внимателни при шофиране.

Днес сутрин по време на бременност се предписва от гинеколози доста често. Трябва обаче да се внимава, когато се използва прогестерон по време на бременност, самолечението е неприемливо. В някои европейски страни Utrozhestan не се използва. Това се дължи на факта, че ефектът му върху плода все още е слабо разбран. Лекарството е ново. В какви случаи приемът на лекарството е оправдан:

 1. Ако лабораторен кръвен тест по време на бременност разкрие липса на прогестерон.
 2. Ако имате повтарящ се спонтанен аборт поради липса на прогестерон.
 3. Ако не можете да забременеете поради липса на прогестерон.

Не забравяйте да имате предвид, че дозировката и продължителността на лечението с Utrozhestan се определят само от лекар! Обикновено доза от 200-300 mg се прилага два пъти. Лекарството се оттегля постепенно. Схемата за анулиране се предписва от лекаря. Обикновено се инжектират 100 mg по-малко всяка седмица от предишната до пълното му отмяна. Рязкото оттегляне може да провокира спонтанен аборт!

Колко да приемате по време на бременност?

По време на бременността бременността осигурява на бъдещата майка ефективна хормонална подкрепа. Предписва се, ако има заплаха от спонтанен аборт преди 24 седмици от бременността. За жени с чернодробни проблеми е за предпочитане да се използват супозитории Utrozhestan.

Отмяна на бременност по време на бременност

Бременността се отменя по време на бременност, като дозата се намалява със 100 mg седмично или с 50 mg на всеки три дни. В същото време се уверете, че няма кървене от гениталния тракт. Във всеки случай Utrozhestan се отменя постепенно, за да не навреди на детето..

Изписване след бременност по време на бременност

Изписването след въвеждането на супозитории Utrozhestan по време на бременност не трябва да ви притеснява, тъй като те се топят във влагалището и изтичат. Бялото течение е норма в този случай.

Кървавото отделяне изисква корекция на дозата. Ако откриете намазки по бельото, отидете на извънредна среща с акушер-гинеколог!

Бременност след прием сутрин

Желаната бременност понякога не настъпва поради дефицит на прогестерон. Сутрин по време на бременност и на етапа на планиране под формата на капсули и супозитории се справя с този проблем. Той помогна на хиляди жени да забременеят и да родят здраво дете. За да бъде безопасно, на етапа на планиране лекарят може да предпише Utrozhestan за жени с акне или коса с мъжки модел. Не можете сами да предписвате лекарството. Приемът на Utrozhestan при някои жени причинява световъртеж и сънливост.

Прием на сутрин със замразена бременност

Бременност бременност може да се предпише след замразена бременност, особено ако има тревожни симптоми, като кафяво отделяне. Прогестеронът в лекарството ще ви помогне да носите бременността си. Таблетката или свещите Utrozhestan се пият или се прилагат сутрин и вечер. Обикновено дозировката е 200-300 mg на ден, но ако заплахата е много силна и според анализите е изразена дисфункция на хормоналната сфера, дозата може да бъде увеличена до 600 mg на ден.

Дозата на бременността по време на бременност

Сутрин по време на бременност, ако има дефицит на прогестерон, назначете 200-300 mg сутрин и вечер през устата или интравагинално. Начинът на приложение се избира от лекаря, като се вземат предвид вашите индивидуални характеристики.

С IVF и повтарящ се спонтанен аборт, гинекологът може да увеличи дозата до 800 mg (също в два разделени приема). В този случай терапията продължава до 24-26 седмица от бременността..

Сутрин 100 по време на бременност

Сутрин по време на бременност се използва под формата на капсули от 100 и 200 mg. Различните дози позволяват индивидуален подход при назначаването на лекарството за всеки пациент. Доказано е, че интравагиналното приложение на капсула със заплаха от прекъсване на бременността е по-ефективно и безопасно от приемането на хапчета вътре. Минимизира страничните ефекти и не вреди на черния дроб..

Utrozhestan се използва внимателно при проблеми с функционирането на бъбреците и черния дроб, разширени вени, захарен диабет и епилепсия.

Сутрин 200 по време на бременност

Прогестеронът, дори по време на менструалния цикъл, когато няма бременност, подготвя тялото за евентуално прикрепване на оплодено яйце. Произвежда се от жълтото тяло. Жълтото тяло възниква на мястото на спукания фоликул с яйцеклетка и представлява временна ендокринна жлеза.

По принцип лекарството Utrozhestan 200, съдържащо растителен аналог на прогестерон, се предписва през първите 24 седмици от бременността, а след това приемът се спира, тъй като започва да се натрупва в черния дроб и да повлияе отрицателно на неговата функция.

Противопоказания за приема на лекарството Utrozhestan по време на бременност: захарен диабет, епилепсия, депресия, разширени вени, тежка чернодробна дисфункция, тумори на женските полови органи и млечните жлези.

По време на приема на лекарството може да изпитате някои нежелани странични ефекти, като сънливост и разсейване. Индивидуална чувствителност, възможна алергия.

Свещи за бременност

Прогестеронът помага на оплодената яйцеклетка да се развие напълно. Но понякога се случва, че на тялото на жената липсва. И тогава бременността или не може да настъпи изобщо, или настъпва, но се прекъсва, завършвайки със спонтанен аборт. В този случай, по време на следващата бременност, лекарят настоява да приема прогестерон. Като се има предвид, че бременността и лекарствата не са много съвместими, че трябва да сведете до минимум всички странични ефекти и да пощадите черния дроб, доколкото е възможно, работейки за двама, гинекологът може да ви предпише не хапчета, а вагинални супозитории, например Утрожестан.

Промишлеността произвежда супозитории от 100 mg и 200 mg. Лекарството под формата на вагинални супозитории много бързо се абсорбира в кръвта, заобикаляйки черния дроб. Utrozhestan се съчетава добре с витаминни комплекси за бременни жени и успокоителни. Анулирането на лекарството се извършва през II триместър, като постепенно се намалява дозата. Внезапното оттегляне на лекарството Utrozhestan по време на бременност е неприемливо.

Хапчета за бременност

В наше време проблемът със спонтанните аборти е много актуален. Само 80% от бременностите завършват с раждане. Здравето на жените е най-засегнато от стрес и полово предавани болести. Гинеколог може да предпише хапчета Utrozhestan на бременна жена, ако тези негативни фактори са повлияли на хормоналните й нива и нивата на прогестерона са намалели. Сутрин по време на бременност също се използва под формата на супозитории, но лекарят може да реши в някои случаи, че формата на таблетки е по-подходяща за конкретна бременна жена. Това лекарство намалява свиването на матката и фалопиевите тръби. Лекарството допълва хормоните, които женското тяло произвежда. Излишъкът от прогестерон с неговата употреба е невъзможен. И все пак, има редица противопоказания: тромбоза, злокачествени тумори на женските полови органи, тежко чернодробно заболяване, водещо до силно нарушение на неговата функция.

Сутрин колко време да отнеме

Има ли противопоказания за прием на хапчета

Подобно на много други лекарства, лекарството "Utrozhestan" 200 и 100 не може да се използва в случай на свръхчувствителност към компонентите. Така че, ако сте алергични към фъстъчено масло или соя, струва си да изберете алтернативно лечение..

Кога все още е невъзможно да се използват таблетки Utrozhestan? Инструкциите за употреба казват следното. Капсулите са противопоказани при венозна и артериална тромбоза. Също така, по време на обостряне на флебит, не трябва да приемате това лекарство. Категорично е забранено употребата на хормона в случай на непълно аборт или кървене от гениталиите с неизвестен произход. Невъзможно е да се пият капсули в случай на бъбречна и чернодробна недостатъчност, в случай на откриване на злокачествени тумори, които имат хормонална зависимост.

С изключително внимание трябва да използвате лекарството при проблеми с кръвоносните съдове и сърцето, по време на кърмене и така нататък. Преди да го вземете, определено трябва да се консултирате със специалист и да се подложите на някои прегледи

Противопоказания

свръхчувствителност към лекарствените компоненти;

дълбока венозна тромбоза, тромбофлебит, тромбоемболични нарушения (белодробна тромбоемболия, инфаркт на миокарда, инсулт), вътречерепен кръвоизлив или анамнеза за тези състояния / заболявания;

кървене от влагалището с неизвестен произход;

установени или подозирани злокачествени новообразувания на млечните жлези и гениталиите;

ако се приема през устата - тежко чернодробно заболяване (включително холестатична жълтеница, хепатит, синдром на Dubin-Johnson, ротор, злокачествени чернодробни тумори) в момента или с анамнеза.

С внимание: CVS заболявания; артериална хипертония; хронична бъбречна недостатъчност; диабет; бронхиална астма; епилепсия; мигрена; депресия; хиперлипопротеинемия; лактационен период

специални инструкции

Според инструкциите, Utrozhestan не се препоръчва да се приема по време на хранене, тъй като увеличава бионаличността на прогестерон.

Трябва да се внимава, когато се занимавате с дейности, включващи повишена концентрация, включително шофиране.

Също така се отбелязва, че в повечето случаи спонтанният аборт в началото на бременността се дължи на генетични нарушения, инфекции, механични увреждания. Използването на Utrozhestan в такива ситуации само ще забави естествения процес на отхвърляне и отстраняване на нежизнеспособно яйце от тялото..

Ако е необходимо продължително лечение с лекарството, трябва редовно да се извършва оценъчен анализ на функционирането на черния дроб.

В каква доза и как да използвате продукта

Лекарството "Utrozhestan" може да се използва в различни форми и дози. Инструкциите за употреба говорят за следните схеми за приемане на лекарството.

За перорално приложение

Дневната доза на лекарството е от 200 до 400 милиграма. В този случай капсулите трябва да се приемат с голямо количество течност (по-добре е да се използва обикновена вода).

При липса на прогестерон в организма се използват 1-2 капсули от 200 милиграма или 2-4 таблетки от 100 милиграма на ден. Порцията е разделена на две порции. В този случай интервалът между употребата на лекарството трябва да бъде 12 часа.

Ако се извършва корекция на дефицита на лутеалната фаза, изразен предменструален синдром и други патологии, тогава лекарството се предписва след овулация. Най-често се избира следната схема: на ден се приемат от 200 до 400 милиграма прогестерон. Курсът на лечение продължава от 17-ия до 26-ия ден от менструалния цикъл. В някои случаи обаче може да бъде избран различен интервал..

За вагинално приложение

Приемът на "Utrozhestan" често не е устен. В този случай лекарството се инжектира дълбоко във влагалището. Най-често този метод се избира в следните случаи: при подготовка за изкуствено осеменяване, за хормонозаместителна терапия, по време на бременност и в случай на заплаха от прекъсване.

Вагинално приложение на лекарството е разрешено в доза от 200 до 600 милиграма дневно. Най-често инструментът се използва два пъти на ден: сутрин и вечер. Ако съществува заплаха от прекъсване на бременността, лекарството трябва да се прилага на редовни интервали. Ако се появи силно кървене, тогава има смисъл да замените лекарството с алтернативно или да използвате допълнителни лекарства, съдържащи прогестерон.

Лекарството "Utrozhestan" в този случай има следното: измийте добре ръцете си със сапун и вода. Поставянето на капсули с мръсни ръце може да доведе до инфекция на гениталния тракт. След това отворете капсулата и я хванете с два пръста. Приклекнете и инжектирайте дълбоко във влагалището си. След използване на продукта се препоръчва да прекарате известно време в покой..

Нежелани реакции

Когато избирате метод за използване на Utrozhestan, трябва да се вземе предвид появата на системни и локални нежелани реакции. Първите се наблюдават най-често при прием на капсули през устата, а вторите - при интравагинална употреба. Системните нежелани реакции включват следните реакции от страна на нервната и имунната система, стомаха и червата, черния дроб и жлъчния мехур:

 • главоболие, сънливост, световъртеж;
 • повишено кръвно налягане;
 • жълтеница;
 • метеоризъм, нарушения на изпражненията, гадене, повръщане;
 • менструални нарушения, повишено отделяне на вагината;
 • депресия, безсъние;
 • кожен обрив, сърбеж.

Тези реакции могат да се появят няколко часа след употребата на лекарството.

Промените в хормоналните нива поради приема на Утрожестан провокират повишена вагинална секреция. Ако левкореята е леко розова, бяла, жълтеникава, бежова на цвят и е тънка, плътна, лигава в консистенция и броят им се е увеличил леко, тогава не трябва да се притеснявате за бременност. Ако отделянето е сирене, кафяво или червено, съдържащо кръвни съсиреци и гной в състава си, това с голяма степен на вероятност показва някакъв патологичен процес.

Главоболието и световъртежът са основните странични ефекти от пероралното приложение на Utrozhestan

В случай на изразени негативни реакции на бременна жена, трябва да се консултирате с лекар, който ще избере друго лекарство или ще промени режима на лечение. Най-често горните нежелани реакции се появяват в случай на предозиране. По принцип нежеланите реакции се елиминират чрез намаляване на дозата. За да се спрат последствията от предозиране, се препоръчва симптоматична терапия.

Фармадинамика

Гестаген, хормон на жълтото тяло. Свързвайки се с рецептори на повърхността на клетките на целевите органи, той прониква в ядрото, където чрез активиране на ДНК стимулира синтеза на РНК. Насърчава прехода на маточната лигавица от фазата на пролиферация, причинена от фоликуларния хормон, в секреторна фаза, а след оплождането - в състоянието, необходимо за развитието на оплодено яйце. Намалява възбудимостта и свиваемостта на мускулите на матката и фалопиевите тръби, стимулира развитието на крайните елементи на гърдата.

Чрез стимулиране на протеиновата липаза той увеличава запасите от мазнини; увеличава усвояването на глюкозата; увеличавайки концентрацията на базален и стимулиран инсулин, той насърчава натрупването на гликоген в черния дроб; увеличава производството на хипофизни гонадотропни хормони; намалява азотемията, увеличава отделянето на азот с урината. Активира растежа на секреторните ацини на млечните жлези и предизвиква лактация. Насърчава нормалното образуване на ендометриума.

Противопоказания

Според инструкциите употребата на Utrozhestan е неприемлива, ако пациентът има тенденция към тромбоза. Не можете да използвате лекарството веднага след аборт. В случай на маточно кървене с неизвестна етиология, лекарството трябва да бъде прекратено, за да се избегнат допълнителни усложнения

Вземете лекарството с повишено внимание при заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония, захарен диабет. Абсолютни противопоказания за употребата на Utrozhestan:

 • злокачествени новообразувания на гениталиите или млечните жлези;
 • тежки проблеми с черния дроб;
 • свръхчувствителност към един от компонентите на лекарството;
 • порфиринова болест;
 • остър флебит;
 • период на кърмене.

Аналози на лекарства

Когато планирате бременност, лекарството "Utrozhestan" често се заменя с аналози. Това най-често се дължи на лекотата на използване и непоносимостта на някои компоненти. Сред подобни фондове са следните: "Prajisan", "Progestogel", "Progesterone", "Iprozhin" и "Duphaston". Всички тези лекарства могат да имат различна употреба. Някои са предназначени само за перорално приложение, други се прилагат интравенозно или вагинално.

Много пациенти питат своя лекар: "Кое е по-добре," Duphaston "или" Utrozhestan "?" Всъщност тези средства имат същия ефект. Единствената разлика е, че лекарството "Duphaston" съдържа синтетичен прогестерон и може да се използва само през устата.

Сутрин по време на бременност, за какво се предписва?

Utrozhestan е показан на жените за коригиране на заболявания, провокирани от малоценността на жълтото тяло. Приемът може да се осъществи орално или вагинално и зависи от патологията.

Вътрешното приемане на Utrozhestan по време на бременност се извършва при наличието на такива акушерски патологии:

 • риск от прекъсване на бременността;
 • предотвратяване на преждевременно раждане.

Извън бременността се предписва Utrozhestan за елиминиране на следните гинекологични патологии:

 • предменструални нарушения;
 • безплодие в нарушение на лутеалната фаза;
 • нарушение на овулаторния процес (ановулация, дезовулация);
 • дефицит на гестаген в менопаузата;
 • мастопатия;
 • прародител мактериален период.

Вагиналното приложение на Utrozhestan е подходящо за:

 • невъзможност за поглъщане през устата на капсули (токсикоза, заболявания на вътрешните органи);
 • невъзможност за зачеване с безплодие;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • риск от преждевременно започване на раждането.

Фармацинетика

Поглъщане

Всмукване. Микронизираният прогестерон се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Концентрацията на прогестерон в кръвната плазма постепенно се повишава през първия час, Cmax се отбелязва 1-3 часа след приложението. Концентрацията на прогестерон в кръвната плазма се увеличава от 0,13 до 4,25 ng / ml след 1 час, до 11,75 ng / ml след 2 часа и е 8,37 ng / ml след 3 часа, 2 ng / ml след 6 часа и 1,64 ng / ml 8 часа след поглъщане.

Метаболизъм. Основните метаболити, открити в кръвната плазма, са 20-алфа-хидрокси-делта-4-алфа-прегнанолон и 5-алфа-дихидропрогестерон.

Екскреция. Екскретира се с урината под формата на метаболити, 95% от тях са конюгирани с глюкурон метаболити, главно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион). Тези метаболити, които се определят в кръвната плазма и урината, са подобни на веществата, образувани по време на физиологичната секреция на жълтото тяло..

С вагинално приложение

Всмукване. Абсорбцията настъпва бързо, прогестеронът се натрупва в матката, високо ниво на прогестерон в кръвната плазма се наблюдава 1 час след приложението. Tmax на прогестерон в кръвната плазма - 2-6 часа след приложението. С въвеждането на лекарството 100 mg 2 пъти на ден, средната концентрация остава на ниво от 9,7 ng / ml за 24 часа.

Когато се прилага в дози над 200 mg / ден, концентрацията на прогестерон съответства на първия триместър на бременността.

Метаболизъм. Той се метаболизира, за да образува предимно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол. Плазменият 5-бета-прегнанолон не се увеличава.

Екскреция. Екскретира се с урината под формата на метаболити, основната част е 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион). Това се потвърждава от постоянно повишаване на концентрацията му (Cmax 142 ng / ml след 6 часа).