Без изключение всички родители на малки деца мислеха колко памперси ще вземат на ден, на седмица, на месец. Обобщавайки ежедневната нужда на бебето от памперси и умножавайки по броя на дните в месеца, много майки и татковци могат да бъдат обхванати от сериозна паника, защото не всеки е готов да похарчи значителна част от семейния бюджет за памперси. В тази статия ще изчислим каква е средната консумация на памперси (на парчета) за бебета на различна възраст..

Нужда от памперс за новородени и до 6 месеца

Бебетата се считат за новородени от 1 до 28 дни от живота. През този кратък период от време тялото на детето претърпява много промени: бъбреците започват да работят, обемът на стомаха се увеличава няколко пъти и храносмилането се подобрява. Ето защо, за да отговорим на въпроса колко памперси се нуждаят на новородено на ден, трябва да разберем как работят червата и пикочно-половата система на детето през този период..

За първи път новородените бебета уринират около 12 часа от живота си, но дори и да няма уриниране в продължение на 24 часа, това също се счита за нормално. Първите 5 дни от живота, средната честота на уриниране е 4-6 пъти на ден, докато средното количество урина е до 20 ml (виж таблица 1).

Таблица 1 - Средни нива на уриниране и нуждата от памперси от първите дни на живота до 6 месеца

Възраст на дететоЧестота и обем на уриниранеОбемите на поглъщане на влага от памперса и нуждата от тях
Сервиращ обем урина, млБроят на уриниранията на денОбем на урината на ден, mlПоглъщане на влага от пелена, млЕжедневна нужда от памперси, бр.
от 1 до 5 дни живот15-204-660-120120от 6 и повече
до 6 месеца20-3020-25400-750120от 10 и повече

След като бъбреците са коригирали работата си и кърмата или бебешката храна започне да тече в стомаха на бебето, то уринира средно 20-25 пъти на ден, докато едно количество урина е около 20-30 мл. По този начин, от първите дни на живота до 6-месечна възраст, средният дневен обем на уриниране при деца е от 400 до 750 ml.

Педиатрите обръщат внимание на родителите на факта, че не може да има строги стандарти за обема и броя на уринирането при деца, тъй като количеството отделена урина зависи от много фактори (колко дни са изминали след раждането, вид хранене, екология, количество консумирана храна на ден). Следователно всички цифри, дадени в статията, са средни и не могат да се считат за справка..

За да се изчисли колко памперси се нуждае от новородено, трябва да се вземат предвид следните точки:

 • еднократното количество урина е 20-30 ml, докато детето уринира средно на всеки час;
 • пълната абсорбция на влага на една пелена за новородени трябва да бъде най-малко 120 g (в съответствие с изискванията на GOST 52557-2011).

Въз основа на дадените данни е възможно да се изчисли колко новородено може да бъде в пелена. Чрез разделяне на количеството абсорбция на влага на пелена (120 g) на единично количество урина (30 ml) се оказва, че една пелена трябва да е достатъчна за около 4 уринирания, тоест за 3-4 часа.

Но педиатрите препоръчват новородените да сменят памперси след всяко кърмене, тоест на всеки 2-3 часа. Подобни препоръки имат доста основателни причини, тъй като повечето новородени се пикат след всяко хранене и е много важно правилната грижа за кожата на бебето, за да се предотврати пеленен дерматит. Това означава, че ако не пестите от памперси и не следвате препоръките на специалистите, тогава средно по 10 пелени ще изчезнат на ден..

Тези мумии, които броят колко памперси да вземат със себе си в болницата, не трябва да забравят, че през първите 2-3 дни от живота бебетата губят меконий. Обемът му е средно 60-90 грама, така че е по-добре да се запасите с памперси и търпение и да разчитате не на 10 пелени на ден, а на 12-13 парчета. В този случай определено не можете да се притеснявате, че детето няма да има достатъчно бебешки хигиенни продукти. Но обичайното изпражнение за новородено бебе започва да се формира едва след първата седмица от живота..

Колко дълго бебето може да носи памперси, зависи не само от количеството уриниране, но и от броя на изпражненията. Новороденото бебе, започвайки от втората седмица от живота, може да покачи до 7-10 пъти на ден, тоест толкова пъти, колкото яде. И след всяко изхождане, трябва да сменяте пелената, без да чакате тя да се напълни с урина.

Пелена се нуждае от 6-месечна възраст до 1 година

Родителите на бебета на възраст от 6 месеца до една година имат повече възможности да намалят броя на пелените, които използват на ден. Факт е, че средният брой уринирания на този етап от живота е значително намален (приблизително 15-16 пъти на ден), което означава, че детето вече не пикае на всеки час. Освен това дефекацията при шестмесечни деца не се случва толкова често - средно два до три пъти и една година децата се качат веднъж или два пъти на ден.

Но за да разберете колко пелени са необходими на ден за деца на възраст от 6 месеца, трябва да знаете средното количество отделяна урина в даден момент. Според педиатрите средно:

 • количеството урина в даден момент при деца на възраст от 6 месеца до една година е 25–45 ml;
 • количеството изпражнения на ден при бебета на половин година е 40-50 грама, а при едногодишни - 100-200 грама;
 • пълното абсорбиране на влага на една пелена за деца под 1 година трябва да бъде най-малко 160 g (GOST 52557-2011).

В резултат се оказва, че бебетата до една година на ден ще се нуждаят от около 5-7 парчета памперс, а на въпроса колко пъти да сменят пелена, педиатрите отговарят - около на всеки 4 часа. Но ако бебето се качи, тогава пелената трябва да се смени незабавно. В този случай е задължително да се правят 15-минутни почивки при смяна на памперси, за да може кожата на бебето да си почине.

Таблица 2 - Средна честота на уриниране и нужда от памперси от 6 месеца до 3 години

Възраст на дететоЧестота и обем на уриниранеИзисквания за абсорбиране на влага и пелена
Сервиращ обем урина, млБроят на уриниранията на денОбем на урината на ден, mlПоглъщане на влага от пелена, млЕжедневна нужда от памперси, бр.
от 6 месеца до една година25-4515-16375-7201605-7
На възраст от 1 до 3 години60–9010-12760-820240от 0 до 5

Много родители започват обучение за гърне преди навършване на една година. Това ви позволява значително да спестите от памперси и да внушите на детето важни умения. Но в този случай трябва да обърнете внимание на физиологичната и психологическата готовност на детето. Той трябва да може да седи самостоятелно, да се издига от седнало положение и да ходи, а също така да не протестира срещу седенето на гърне. Ако поставите памперс само по време на сън и на разходка, тогава можете да намалите броя на използваните пелени до 2-4 парчета.

Невъзможно е да се посочи точната консумация на памперси на ден, защото всички деца се развиват по различни начини и имат свои индивидуални характеристики. Тези цифри са само средни и могат да служат само като приблизителна оценка на нуждите на пелена на вашето дете..

Колко памперси са необходими на ден за новородено?

Съдържание

 • Пелени за еднократна употреба и митове за тях
 • Колко памперси се нуждаят от новородено?
 • Как и кога да сменя пелена?
 • Използване на памперси за еднократна употреба: плюсовете и минусите
 • Избор на добри памперси

Раждането на бебе е важна страница в живота на всяко семейство. Но заедно с това радостно събитие идва и море от притеснения и неприятности.

Колко памперси са необходими на новородено бебе на ден? Това е един от огромната маса въпроси, които вълнуват всички млади родители. В тази статия ще се опитаме да отговорим на нея възможно най-изчерпателно..

Пелени за еднократна употреба и митове за тях

Постоянни неоснователни спекулации са се образували около памперсите за еднократна употреба

Съвременните майки просто не могат да си представят живота без бебешки пелени. Но едно време човечеството се е справяло без този хигиенен аксесоар, използвайки само памперси. Но как? В крайна сметка памперсите спестяват време и улесняват живота на родителите много. Въпреки това някои заблуди са широко разпространени и се култивират активно около бебешките памперси за еднократна употреба. Нека да разберем какви са тези митове и откъде растат техните „крака“.

Мит първи: памперсите провокират обрив на пелена

Винаги ще има хора, които ще изплашат младите и неопитни майки с факта, че постоянното използване на памперси е вредно за здравето на бебето. Твърди се, че кожата под пелената не диша, което води до дразнене и обрив на пелена. Всъщност това не е така. Висококачествените пелени са изработени от естествени материали и са силно дишащи.

Мит втори: памперсите причиняват безплодие при момчетата (поради постоянно прегряване на тестисите)

Този страх също е смешен и безпочвен. В края на краищата процесът на сперматогенеза започва при момчета не по-рано от 12 години. И носенето на памперси в ранна детска възраст не може да навреди на този процес..

Колко памперси се нуждаят от новородено?

Новороденото бебе трябва често да сменя памперс

И така, нека преминем към основния въпрос на нашата статия. Колко памперси са необходими на новородено на ден? Родителите трябва да знаят отговора, за да си купят достатъчно памперси поне за първи път. Веднага трябва да се отбележи, че числата варират леко и зависят от два важни фактора:

 1. Бебешка възраст.
 2. Честота на изпражненията.

През първите месеци от живота си тялото на малкия човек произвежда от 300 до 500 милиграма урина на ден. В този случай броят на уринирането варира от 20 до 25 пъти. Изпражненията през първия месец от живота също са доста чести. Изпражненията могат да се появят след почти всяко хранене на бебето. Тук няма нищо лошо, това е съвсем нормално.

Средната честота на смяна на памперса за новородено е 8-10 пъти на ден. С нарастването на бебето тази цифра ще намалява. Така например, 5 пелени на ден са достатъчни за шестмесечни бебета. Факт е, че с възрастта броят на изпражненията и уринирането намалява значително. Съответно се намалява и консумацията на памперси за еднократна употреба..

Всяка майка обаче сама определя колко пъти на ден детето й трябва да сменя памперса. Въз основа, разбира се, на личния опит и индивидуалните характеристики на вашето дете.

Колко памперси са необходими на новородено на ден, на месец? Можете също да потърсите отговори на този въпрос във всички видове специализирани форуми в Интернет. Ето примери само за няколко от тях:

„Когато бебето ми беше още много малко, бяха изхарчени много памперси - 6-7 броя на ден“.

„Когато бях малка, отнемаха 4-6 памперса на ден. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малко са разходите ".

„Веднага след раждането - до десет парчета на ден. Препоръчвам да закупите най-голямата опаковка, по този начин ще бъде много по-икономично ".

„През първите месеци от живота бебето е постоянно с памперси. Следователно разходите са огромни. Лекарите често казват, че ако по-често сменяте памперса на детето си, вредата от него ще бъде минимална. Но просто не мога да разбера: каква вреда може да причини сухата и чиста пелена? ".

Като цяло изчислението е следното: една пелена е проектирана за четири часа. Има 24 часа на ден, така че са необходими 6 броя на ден. Но е по-добре да се брои с малък запас - 8 броя. Общо: За един месец новороденото се нуждае от поне 240 памперса за еднократна употреба.

Как и кога да сменя пелена?

Не забравяйте да измивате бебето си при всяка смяна на памперса

Лекарите препоръчват смяна на памперса за новородено в следните случаи:

 • преди или след процеса на хранене;
 • непосредствено преди разходката;
 • преди лягане;
 • След сън;
 • преди да посетите педиатър.

В случай на движение на червата, пелената също се сменя без грешки (и за предпочитане без забавяне).

Всяка смяна на памперса трябва да бъде придружена от измиване на бебето с топла и леко сапунена вода. След измиване можете да използвате специален крем за кожа с екстракт от невен или лайка. Ако е възможно, не е необходимо да слагате нова пелена веднага. По-добре е да дадете възможност на бебето да легне малко голо.

Важно! Температурата на въздуха в стаята при смяна на пелена за бебе не трябва да бъде по-малка от 20 градуса.

Трябва ли детето да сменя памперс през нощта? И при какви условия трябва да се направи това?

В съвременните магазини можете да намерите специални "нощни" памперси за новородени. Те дават възможност на бебето да спи спокойно през нощта и да остане сухо и чисто. Такива пелени се характеризират с по-дебел абсорбиращ слой. По един или друг начин не се препоръчва да събудите спящо бебе, за да смените пелена. По-добре е да изчакате момента, в който той сам се събуди, и внимателно да се преоблечете.

Използване на памперси за еднократна употреба: плюсовете и минусите

Пелените за еднократна употреба улесняват живота на младите родители

Бебешките памперси, без преувеличение, могат да се считат за велико изобретение на ХХ век. Те много улесняват живота на младите родители. Пелените обаче имат както предимства, така и недостатъци. Нека първо изброим всички предимства на памперсите за еднократна употреба. То:

 • Комфорт (влагата се абсорбира перфектно, бебето остава сухо и дрехите са чисти).
 • Спестяване на време и усилия (няма нужда да се перат памперси всеки ден).
 • Удобство (памперсите са изключително удобни при ходене, пътуване, както и през зимата).
 • Здравословен и задоволителен сън за вашето бебе.

Може би основният недостатък на еднократните пелени е тяхната висока цена. Много често закупуването на бебешки памперси изяжда значителна част от семейния бюджет. В допълнение, някои бебета могат да получат алергични реакции от ежедневната употреба на пелена..

Много родители вярват, че памперсите пречат на тренировките за детска тоалетна. Има и мнение, че редовното използване на памперси провокира изкривяване на тазобедрените стави при бебето. Все още обаче не са проведени сериозни научни изследвания по този въпрос..

По един или друг начин, опитни педиатри съветват използването на памперси само когато е необходимо. Не е препоръчително да се злоупотребява с тях.

Избор на добри памперси

Добрата пелена не може да бъде твърде евтина

Как да изберете еднократни памперси с добро качество? На първо място, трябва да обърнете голямо внимание на производителя. Освен това не трябва да се ръководите само от цената на конкретен продукт. Скъпата пелена не трябва да е с високо качество. Освен това една и съща марка може да отговаря на детето на съседа, но вашата не. Ето защо, преди окончателния избор, трябва да се извърши някакъв вид тестване чрез закупуване на малък брой различни пелени за вземане на проби.

От само себе си се разбира, че когато купувате „памперси“, трябва да вземете предвид размера на вашето бебе. Експертите съветват също така да обърнете внимание на велкро и ластици, които не трябва да са твърде твърди..

В крайна сметка бебето ви остава основният експерт в оценката на качеството на определени памперси. Ако пелената подхожда на бебето, то то не е капризно, не плаче, а весело и живо опознава света. Ако детето постоянно се стреми да свали неудобна пелена или на кожата му остава дразнене или зачервяване (на мястото на велкрото), тогава трябва да помислите за смяна на памперси с друга марка. С течение на времето родителите ще могат да избират пелените за своето бебе, които ще са идеални за него..

Колко памперси на ден се нуждаят от новородено

Първата памперс за еднократна употреба е създадена през 1957 г., масовото производство на тези продукти стартира през 1959 г. Идейният девиз е: „Пелена е необходима не за дете, а за възрастен, който се грижи за него“, защото бебето вече е добре. Много майки си задават въпроси: колко памперси на ден отиват при новородено, какво да търсите при покупка?

Бебе в пелена

Има два основни типа пелени за новородени: еднократни и многократни. Многократните пелени са известни от древни времена. Когато родителите завиват бебето, те слагат марля или друг абсорбиращ влага материал, сгънат на няколко слоя и го сменят, само бебето отива до тоалетната.

Предимства и недостатъци на памперсите за еднократна употреба

Порасналата трохичка на гърнето

Пелените за еднократна употреба имат малко по-малко предимства, отколкото недостатъци, но са значителни:

 1. Спестяване на време на лицето, което се грижи за детето;
 2. Отърваване от ежедневните изкачвания, притеснения и измивания;
 3. Качественият модел винаги ви кара да се чувствате сухи.
 4. Памперсите задържат влагата дълго време.
 5. Кожата на бебето не се дразни.
 6. Съвременните модели са удобни за детето и не пречат на пълното му движение.

Тези предимства ще трябва да бъдат платени със следните недостатъци:

 1. Висока цена. Именно с високата цена въпросът често се свързва с това колко пелени на ден се нуждае новородено. Средно разходите за висококачествени памперси ще възлизат на повече от хиляда долара за цялото време, когато бебето се нуждае от тях..
 2. Вред за околната среда. Много природозащитници се противопоставят на памперсите за еднократна употреба, тъй като тяхното производство е свързано с емисиите във въздуха. За да създадете памперси за едно бебе, трябва да отсечете 4-5 дървета. Освен това в страните от ОНД боклукът не се изхвърля правилно, което води до създаването на депа за неразградими отпадъци..
 3. Промяна на честотата. Някои модели за еднократна употреба могат да се използват няколко пъти и имат индикатор, показващ степента на пълнене.
 4. Родителите не знаят колко често детето ходи до тоалетна. Въпреки че е важен диагностичен критерий за идентифициране на определени заболявания.
 5. Възможни опасни заболявания на пикочно-половата система с рядка смяна на памперси.
 6. Вероятни са дразнене и алергични реакции.
 7. За детето е по-трудно да се научи да контролира физиологичните си процеси, защото не изпитва дискомфорт.

Някои недостатъци, активно разпространявани от медиите, се оказват заблуди. Така че, памперсите не увреждат репродуктивната система на момчетата. Също така памперсите не провокират цистит при момичетата. Съвременните модели позволяват на въздуха да преминава добре, така че гениталиите са в оптимални температурни условия.

Колко памперси да вземете в болницата

Децата се дефекират по различни начини. Следователно една жена се нуждае от 15 броя, докато друга трябва да вземе пакет с 33 памперса със себе си в болницата. Като правило е достатъчен един пакет.

Съвет. Много експерти препоръчват да се вземат памперси в размер на 8 броя на ден. Препоръчва се също да не се дават всички памперси на медицински сестри, защото те ще запазят всичко, което не е изразходвано..

Бебе в пелена

Някои мумии взеха две опаковки по 33 за презастраховане. Въпросът колко памперси се нуждае от новородено на месец се решава индивидуално.

Тарифа на ден

Броят на памперсите зависи от характеристиките на детето, честотата на уриниране и дефекация и възрастта. Ежедневният обем на урината варира от 300 до 500 ml, а еднократният обем на урината е до 35 ml. Бебето може да има изпражнения след почти всяко хранене. Общият брой уринирания на новородено на ден е 20 до 25 пъти.

Доволно бебе в пелена

В някои ситуации (например при масажист) количеството уриниране може да е по-голямо. Колко памперси на ден прекарва едно дете по месеци? Броят постепенно намалява. Като правило консумацията на памперси за новородени на ден е около 10 броя. На шест месеца нормата вече е около 5 памперса на ден..

Когато се изисква смяна на памперса

Има широко разпространена препоръка памперсът да се сменя веднага след хранене. Но това е много скъп съвет, който ще ви струва доста пари. Д-р Комаровски казва, че честотата на промяната зависи не само от уриниране и дефекация, но и от редица други фактори, като стайна температура, влажност на въздуха и характеристиките на кожата на бебето..

Бебе в пелена усмихнато

Съществува тясна връзка между дефекацията / уринирането и другите физиологични нужди. След хранене детето често отива на пелена, но не винаги. Трябва да се сменя само след дефекация и от време на време независимо да се проверява степента на пълнота.

Д-р Комаровски даде още няколко съвета:

 1. След всяка „голяма“ разходка трябва да сменяте памперса. Урината, съчетана с изпражнения, може да раздразни кожата на бебето. Самите изпражнения също дразнят кожата поради леко киселата среда. В този случай няма значение колко секрети има детето.
 2. Замяната трябва да се извърши, когато родителят не може да контролира пълнотата му за дълго време. Например, когато детето е изведено на разходка, на гости или просто ще спи.
 3. Пелените трябва да се проверяват след нощен сън и ходене. Изключително вероятно е бебето да е задоволило своите физиологични нужди през това време..
 4. Ако откриете мокра кожа под пелена, трябва незабавно да я смените.
 5. Когато памперсът е пълен. Често това се случва, преди да спре да абсорбира течността..

Важно! Опитните лекари съветват да не извършвате прекалено често процедурата по заместване и да се фокусирате върху нуждите на детето.

Някои модели имат специални индикатори, които ви позволяват точно да определите момента, в който трябва да бъде сменена пелената. Ако промени цвета си, значи е време.

Лекарите препоръчват смяна на памперса в следните случаи:

 1. След хранене, при условие, че бебето излезе по голям начин. Няма смисъл да сменяте чиста пелена.
 2. Преди да посетите лекар.

След ръчна проверка на памперса са възможни три опции:

 1. Хлапето се справи отлично. Тук е необходимо да избършете остатъците от изпражнения с чистите ръбове на пелената в посока от пъпа към дупето. Тогава детето се отмива. При момичетата трябва да се извършват движения на ръцете от корема до свещеника, за да се предотврати навлизането на патогенни бактерии в гениталиите. Ако няма достъп до банята, можете да използвате бебешки кърпички.
 2. Кожата е чиста и суха. Тук просто трябва да смените памперса.
 3. Кожата е мокра - пелената трябва спешно да се смени.

Има две причини, поради които кожата на детето под пелена е мокра. Първият е бракът на самата пелена. Втората е по вина на родителите, които не са го заменили навреме..

След смяната на пелената трябва да измиете бебето с малко сапунена топла вода. След това кожата се третира с крем с екстракт от невен или лайка. Също така е необходимо да закалите бебето, като му дадете възможност да легне малко голо. В този случай температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 20 градуса.

Дали да събуждаме детето през нощта

Някои производители създават специални нощни пелени, които поддържат кожата суха по време на целия сън. Те имат по-дебел слой и добра водопоглъщаща способност..

Не се препоръчва да събуждате бебето си през нощта, за да смените пелена. По-добре да изчака, докато се събуди и започне да иска храна. След това можете леко да го замените..

Консумация на памперс през първите месеци от живота

През първите месеци от живота детето доста често задоволява физиологичните нужди. С напредването на възрастта честотата ще става все по-малка и по-малка. Това се потвърждава от опита на родители, използвали от 6 до 10 памперса на ден..

Като цяло 6 броя на ден трябва да са достатъчни. В случай на непреодолима сила трябва да се запасите с още един. Следователно трябва да закупите 240 броя за един месец..

Как да намалим консумацията

Пелените са скъпи, затова пестеливите родители търсят начини да минимизират разходите. Ето няколко съвета:

 1. Насладете се на промоции. Има специални приложения, които ви позволяват да купувате памперси за бъдеща употреба. Този съвет няма да намали консумацията на памперс, но ще ви помогне да спестите пари..
 2. Използвайте пелени за многократна употреба. В сравнение с еднократните, те по-малко абсорбират влагата. Следователно те ще трябва да се сменят много по-често, но два или три модела за многократна употреба са достатъчни..
 3. Повиване през деня. Ако бюджетът на семейството е ограничен, памперсите могат да се използват само когато е абсолютно необходимо: при излизане или преди лягане. В други случаи използвайте класическия метод - повиване. Майката винаги ще може своевременно да отговори на нуждите на детето, ако е с него у дома. За едно дете няма значение в какво да бъде. Основното нещо е да бъде топло и сухо.
 4. Въздушни бани. През топлия сезон можете да оставите бебето си без дрехи. Това ще укрепи имунитета на детето и ще помогне да спестите пари. Колко време памперсът е достатъчен за новородено в този случай вече не е толкова важно. Консумацията на памперси ще бъде много по-малка.

И така, колко памперси се нуждаят от новородено на ден? Около 7-8 броя. Ако знаете подходящите методи, можете да намалите консумацията им, защото родителят се нуждае от памперси, а не от детето..

Колко памперси (памперси) на ден се нуждаят от новородено бебе?

Почти всички млади родители в наши дни използват памперси за еднократна употреба. Това изобретение позволи на младите майки да спестят много време, което могат да отделят за други важни неща. Всъщност съвсем наскоро измиването на памперси за жени отне много време и усилия. Освен това памперсите помагат за правилната грижа за бебето в началото на живота му. Много е удобно да използвате памперси. В тях бебето спи или играе спокойно. След като сте сложили пелена, можете спокойно да отидете на посещение или на разходка.

Митове за памперси

Много възрастни хора, както и някои лекари, се противопоставят на използването на памперси. Страхуват се, че това ще навреди на здравето на бебето. Сред възрастните хора има схващане, че кожата на бебето няма да диша, в резултат на което може да се появи дразнене. Също така се смята, че при момчетата, които са постоянно в памперси, тестисите се прегряват, което може допълнително да доведе до безплодие..

Но тези страхове са неоснователни. В крайна сметка памперсите са създадени специално за нежната кожа на дете. Ако ги използвате правилно, тогава няма да има алергии и обрив на пелена. При производството се използват само хипоалергенни материали, които позволяват на въздуха да преминава добре.

Не се страхувайте, че използването на памперси ще навреди на репродуктивната функция на момчетата. Експертите казват, че прегряването на тази възраст не може да навреди.

Как да изберем правилните пелени

Ако използвате памперси, не забравяйте да се консултирате с производителя. В този случай не е нужно да вярвате на рекламата и да избирате най-скъпите опции. Дори най-популярните марки може по никакъв начин да не отговарят на вашето дете. В крайна сметка всяко бебе има свои индивидуални характеристики. Ако не можете да решите, купете няколко броя от различни производители. Наблюдавайте в кои ще се чувства най-комфортно вашето бебе. Много е важно да изберете правилния размер. За да направите това, трябва да знаете колко тежи детето. Ластиците и велкрото трябва да са меки.

Днес производителите предлагат различни опции. Например гащички, вместо обичайните велкро, специални пелени за сън и т.н. Как да разберете кои са подходящи за вашето дете? Ако той се чувства комфортно, не плаче, държи се спокойно, тогава няма дискомфорт. Когато сваляте пелената, наблюдавайте кожата. Върху него не трябва да има излишна влага и дразнене. Ако бебето се чувства неудобно, то ще се опита да се отърве от пелената. В този случай трябва да опитате опцията дъга. По този начин можете да изберете тези, които подхождат на вашето дете..

Колко памперси са необходими на новородено на ден?

Всички млади родители, които нямат опит в много аспекти на грижите за бебето, си задават въпроса колко пелени ще се използват на ден. Те трябва грубо да изчислят сумата, която ще трябва да бъде закупена за първия месец или няколко седмици. Невъзможно е да се отговори точно на този въпрос. В крайна сметка всяко бебе има различно количество уриниране. Освен това честотата на смяна на памперсите ще зависи от възрастта..

През първия месец трохите могат да имат 20-25 уринирания на ден. Тези цифри се потвърждават от факти, тъй като този експеримент е проведен от толкова много млади майки. В даден момент обемът на урината е 25-35 мл. В резултат на ден се получават 300-500 ml. Изхождането обикновено се случва почти всеки път след хранене.

Експертите препоръчват смяна на памперси за бебета на възраст под месец, всеки път преди и след хранене, преди и след сън, както и преди излизане навън. В резултат на това промяната настъпва приблизително на всеки 2,5-3 часа. Смените могат да се правят по-често, ако е необходимо.

След изхождане, сменете пелената..

Когато сменяте памперса, бебето трябва да се измие с вода и сапун. Използвайте специален крем, съдържащ съставки на основата на невен или лайка. Не е нужно да бързате с незабавното обличане на свежа пелена за детето си. Оставете го да полежи известно време без него. В този случай трябва да наблюдавате температурния режим в стаята..

Средният брой памперси на ден за новородени бебета е 10. С напредването на възрастта броят им ще намалява. На възраст от 5-6 месеца ще са достатъчни около 5 на ден. Това е така, защото честотата на уриниране и изхождане е по-рядка..

Броят на памперсите трябва да се определя от самите родители. В крайна сметка всяко дете има свои собствени характеристики и изисквания..

Смяна на памперса през нощта: трябва ли да събудя бебето?

Много производители имат специални пелени, които са предназначени за спокоен нощен сън. Слагайки ги, родителите са сигурни, че бебето ще спи добре, няма да се събуди от намокряне. Те са много по-дебели от обикновено и попиват по-добре.

Ако бебето ви спи добре, не е нужно да го събуждате, за да си смени памперса. По-добре изчакайте той да се събуди сам.

Аргументи за и против еднократни пелени

Разбира се, памперсите предоставят много възможности за младите родители. Това е истински божи дар, за да спестите време. Но както всяко друго нещо, те имат недостатъци..

Ето основните предимства на използването на памперси.

 • Тялото на младата майка е отслабено. Но след като роди, тя има много грижи, които отнемат време и енергия. Пелените ви позволяват да не перете много мръсни памперси всеки ден и вместо това да правите други неща или да се отпускате..
 • Памперсите позволяват на бебето винаги да се чувства комфортно. Те абсорбират много бързо цялата влага. Бебето няма да бъде капризно, както би било при използване на обикновени пелени.
 • Ако изберете правилния размер и ги използвате в съответствие с препоръките, тогава влагата няма да изтече. Дрехите и леглото ще бъдат сухи и чисти.
 • Това е истинска находка за разходка или посещение. Младата майка няма да има нужда да се притеснява, че на обществено място или на парти ще възникне неприятна ситуация. Пелените също са незаменими в студено време.
 • В памперсите бебето спи добре и спи достатъчно.

Всички горепосочени предимства показват, че памперсите са доста просто, но изключително полезно изобретение. Те са истински помощници за млади майки и татковци..

Но те имат и недостатъци..

 • На първо място, това е неикономично. В крайна сметка всяко семейство има собствен бюджет и с раждането на бебе разходите се увеличават значително. Трохата се нуждае от дрехи, качествени лекарства, креватче, количка и много други. Много пари се харчат за детска храна, особено ако по някаква причина майката няма мляко. Ето защо за младите семейства закупуването на памперси е скъпо. Затова те често прибягват до различни трикове и използват памперси само когато е необходимо..
 • Производителите се опитват да произвеждат памперси само от антиалергичен материал. Но все пак понякога децата имат алергична реакция към тях..
 • Ако трохите имат висока температура или чревната функция е нарушена, пелените трябва временно да бъдат изоставени.
 • Някои вярват, че ставата на детето може да се огъне от постоянно носенето на памперси. Други смятат, че употребата им пречи на обучението на бебето да ходи на гърне..

Колко памперси се нуждаят от новородено

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Занесох малък пакет Libero за новородени в родилния дом! достатъчно! харесахме подгузите, точно сега използваме и Либеро! а у дома средната консумация е 6-8 на ден!

и харесахме новородените Libero) след това преминахме към удобства)

Всичко това е много индивидуално, каката ми след болницата 10 пъти на ден! И някой не кака няколко дни, съответно има голяма разлика в количеството.

Не препоръчвам да купувате много предварително. Всеки расте по различни начини, компанията може да не го хареса. Тогава ще помислите какво да правите. Взехме няколко различни малки опаковки, аз опитах всичко, избрах и след това купих

Винаги е било различно. Може да напусне 12, а може да има 6. Как се правеха нещата. Все още използваме merrises. И те пиеха 15-30 минути преди вечерната баня, не повече. Нашето дупе е като в Реклама)

Зависи от теб. Събудете ви да се повивате или да държите пелени. Повивах се, защото първоначално се качеше много често, не исках бебето да лежи на памперси в кака. Пелените бяха достъпни само ако памперсите нямаха време да изсъхнат.

Съжалявам за въпроса, не искахте да лежите в кака с памперс, но съдейки по отговора ви, вашият лежеше в кака в пелени? Просто когато каката ми, веднага смених памперса и той не лъжеше в бизнеса си.

Не, ти това, веднага смених памперси. Просто имате нужда от много памперси, ако сменяте памперса всеки път, това е скъпо. И смених памперса, измих го и детето е сухо.

Разбираемо тогава. Е, всеки има различни финанси. Съгласен съм с това.

Имам колкото хранения. Плюс двойка за всички. Тоест се получават 10 броя

В родилния дом ми казаха да сменям памперса на всеки 2 часа, (едновременно хранени и какани) след три седмици започнах да кача по-рядко, започнах да сменям малката си приятелка, докато се качеше (това е някъде 3-4 пъти на ден) и през нощта 1 път. Първо използваха първокласна пелена Kea, той имаше някаква специфична миризма... цялото му дупе беше много червено в мехури, той премина към елитен софтуер haggis, всичко стана перфектно, моментално попива

Елитен софтуер Hugis, не взех много, духна в памперса, по-старият е повече на всеки три часа, освен разбира се големият бизнес, това е по-рано, не можете да познаете.

Очаквайте да смените пелената си приблизително на всеки 3 часа, ако я носите редовно. Около 8 на ден. Ако само за разходки и сън, тогава малък пакет за седмица и половина.

Използваме merises, много ги харесвам меки, занесох хагис елитен софтуер в родилното, не ми хареса

Излизат ми 3-5 броя. Как 12 души отлитат, не разбирам. Сутрин винаги излъчваме 1-2 часа.

През деня, в зависимост от това колко кака се сменям сутрин, след това по обяд, а когато се кача се сменям и преди разходка. На ден 3-4 пелени понякога дори 5 могат

През първите дни в родилния дом, за 4 дни ми отне 30 парчета... излиза много меконий)) голопим на пелена... оставя сега средно 5-6 на ден... е, случва се различно) сега използваме Marris, преди това хагис елитен софтуер, и тези и тези са добри за нас лично... просто опитайте... всеки е различен)

Колко памперси (памперси) на ден се нуждаят от новородено бебе?

Пелените за еднократна употреба днес са най-необходимият аксесоар за бебета, който се използва от почти всички съвременни родители. Те позволяват не само да спестят време и да улеснят живота на млада майка, но също така осигуряват правилни и висококачествени грижи за децата. Те дават възможност да се забрави за дните, когато при грижите за новородените се използват само памперси за многократна употреба. Пелените са удобни, по-малко караница и са чудесни за малки деца.

Митове за памперси за еднократна употреба

Често някои педиатри и роднини се противопоставят на факта, че детето постоянно е с памперси за еднократна употреба. Те плашат млада майка с митове, че това е вредно за здравето. Твърди се, че кожата в тях не диша и това може да доведе до дразнене и обрив на пелена, а понякога в резултат на прегряване на тестисите причинява безплодие при момчетата.

Всички тези страхове са абсолютно безпочвени. Когато се използват правилно, памперсите не могат да навредят на нежната и чувствителна кожа на новородените, тъй като са изработени от естествени антиалергични материали, които са лесно дишащи и не предизвикват негативни кожни реакции.

Страхът от възможно безплодие и нарушена сперматогенеза при момчетата също е силно преувеличен. Производството на сперма започва в много по-възрастна възраст, около 12-годишна възраст. Просто е невъзможно да се навреди на този процес, като се носят памперси. Ето подробна статия - Пелените лоши ли са за момчетата?

Как да изберем най-доброто?

Като се даде предпочитание на памперсите, трябва да се подходи отговорно към избора на производителя. Не насочвайте рекламата или разходите. Най-скъпите или популярни памперси не винаги са подходящи за вашето бебе. Много зависи от индивида. За да разберете в кои пелени на кой производител вашето бебе е по-удобно, можете да си купите няколко пелени от различни производители за проба. Помислете за размера, който се определя от теглото на бебето. Експертите препоръчват да се обърне внимание на ластиците и велкро пелените. Те не трябва да бъдат корави.

Някои фирми представят на пазара специални серии памперси специално за бебета, които се отличават с отлични способности за усвояване. Самото бебе остава най-добрият експерт в избора на памперси. Винаги може да разбере дали нещо не е наред. Хлапето, доволно от средствата за хигиена и грижи, не е капризно, играе весело. Кожата му е суха, без дразнене или ивици от велкро или ластици. Не се опитва да свали памперса. С течение на времето в целия асортимент от модерни пелени майката ще може да избере качествено точно тези, които ще бъдат идеални за нейното бебе..

Колко памперси са необходими на новороденото на ден?

Отговорът на този въпрос тревожи много млади майки. Те искат да знаят поне приблизително колко памперси да си купят за първи път. Цифрите са много приблизителни и зависят от честотата на уриниране и изхождането, както и от възрастта на бебето.

Количеството уриниране при деца от първия месец от живота варира от 20 до 25 пъти на ден. Много майки тестваха мокри памперси и тази цифра беше потвърдена. Дневният обем на урината може да бъде от 300 до 500 ml, еднократно (едно уриниране) - от 20 до 35 ml. Изпражненията през първите седмици от живота могат да бъдат почти след всяко хранене. Не се страхувайте от това.

Педиатрите съветват смяна на памперси за новородени преди или след хранене, преди лягане или когато бебето е будно и преди ходене. Това е приблизително на всеки 2-3 часа. В случай на непредвидени ситуации, памперсът се сменя по-често и не е необходимо да се чака определено време. Ако дойдете при масажист, тогава дори памперсът на бебето да е едва напълнен, препоръчително е да не го слагате след процедурата, а да използвате нов. В случай на изхождане, пелената трябва да се смени.

При всяка смяна на памперса бебето трябва да се измива само с вода или сапун и вода след изхождане. Препоръчително е да използвате специален защитен крем под пелена с лайка или невен (как да нанесете крем под пелена (рейтинг на най-добрите кремове)). Не можете веднага да облечете нова пелена, но легнете бебето голо върху пелена и го оставете да легне. Трябва да се помни, че оптималната температура в помещението трябва да бъде около 20-22 ° C..

Средно честотата на смяна на еднократна пелена за новородено е до 10 пъти на ден. С възрастта бебето ще се нуждае от по-малко памперси. Децата на шест месеца са достатъчни за до 5 броя на ден (4 през деня + 1 през нощта). Това се дължи на факта, че по-възрастните бебета имат по-рядко изхождане, отколкото новородените. Броят на използваните памперси също намалява.

По принцип всяка майка сама определя колко пъти детето трябва да смени пелената. В същото време тя взема предвид индивидуалните характеристики на бебето си..

Отговори на майки от форуми:

... когато бях съвсем малка - 5-7 парчета

... 4-6 парчета, детето в тях постоянно

... докато малки 6-7 бр. вляво, вземете най-голямата опаковка, тя излиза по-икономично...

... Ако памперсите са постоянно, тогава новороденото се нуждае от 10-12 броя от тях на ден, колкото по-голямо е детето, толкова по-малко консумация.

... Постоянно носенето на памперс отнема поне 10 на ден. Смята се, че колкото по-често сменяте, толкова по-малко вредна е пелената, аз самият съм чувал това от лекарите повече от веднъж. Когато памперсът е сух, каква безпрецедентна вреда причинява, как привържениците на лъжичката обичат да плашат? Извинете, но пикащата марлена пелена в никакъв случай не е „по-здравословна“

... памперсът е проектиран за около 4 часа, 24 часа в денонощието, 24/4 = 6 броя. + Още 2 за всеки случай. Общо 8.

Смяна на памперса през нощта: трябва ли да се събудите за това?

Някои производители създават специални линии „нощни“ памперси за новородени. Такива памперси позволяват на бебето да е сухо по време на сън и да спи спокойно. Те имат по-дебел слой и отлична абсорбираща способност.

Не се препоръчва събуждане на спящо бебе за следващата смяна на памперса. Изчакайте, докато той иска да яде и се събуди. След това можете внимателно да го преоблечете.

Аргументи за и против използването на памперси за еднократна употреба

Pampers имат своите прелести и недостатъци. Значителните предимства включват следното:

 • Те правят възможно спестяването на време и усилия на млада майка, тъй като не се нуждаят от измиване. Достатъчно е да премахнете и изхвърлите;
 • Те са удобни, тъй като влагата се абсорбира перфектно, а бебето е сухо и щастливо. Дрехите остават чисти и сухи;
 • Когато се използват правилно и се оразмеряват за възрастта, те не изтичат;
 • Те са много удобни за дълги пътувания или разходки и са незаменими през студените и зимни сезони;
 • Те създават условия за бебето за здравословен и задоволителен сън..

Недостатъците включват неефективността на памперсите. За бюджета на младо семейство цената на памперсите понякога е значителна. Някои бебета могат да развият дерматит и алергии към материали от определени производители. Не се препоръчва използването на памперси при лошо храносмилане или треска. Има мнения, че ако се използват постоянно, това може да доведе до изкривяване на тазобедрената става на бебето. Някои настояват памперсите да пречат на дресировката в бъдеще (между другото, ето какво е интересно: 6 най-добри бикини - памперси).

Опитните педиатри съветват да не злоупотребявате с памперси и да ги носите при необходимост. Основното при използването им е допълнителна почивка и спокойствие за млада майка. Такава мама ще може да усети цялата радост от новото си положение и ще даде на бебето повече любов, обич и внимание..

МОЖЕ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА: Кажете не на памперсите! - Или как да отучим дете от памперси –https: //razvitie-krohi.ru/eto-polezno-znat/kak-otuchit-rebenka-ot-pampersov.html

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Колко памперси на ден се нуждаят от новородено бебе?

Здравейте мили майки! Алена Борцова с вас. Обичам да държа всичко под контрол и дори предварително да съм подготвен за раждане.

Купих си памперси, подложки и бебешки памперси. Тогава си помислих колко памперси на ден се нуждаят от новородено. Щях да родя в областния център. Не искате да вземете огромен пакет със себе си в продължение на четири дни, но изведнъж няма достатъчно, какво да правите тогава?

Колко памперси трябва да вземете в болницата?

След като се погрижих за този проблем, подходих творчески към решението. Първо попитах приятел, който имаше малко дете. Буквално: „Взимаме една пелена за 6 часа. Е, за дете, вероятно по-малко. Вземете 20 броя, трябва да е достатъчно ".

След това потърсих в интернет. Отговорите там са толкова разнообразни, че само още повече ме объркаха. Някой взема 12 памперса на ден, а някой харчи 3 неща.

В крайна сметка реших да започна да изчислявам. Педиатрите препоръчват смяна на памперса на всеки четири часа или „веднага щом се замърси“ - след като бебето се покачи. Тоест за ден - 6 памперса +1 за непредвидени разходи. Тъй като очаквах да лежа 4 дни, взех със себе си в болницата 30 памперса - няколко допълнителни за всеки случай.

В продължение на три дни всичко вървеше добре, бебето почти не се качи, буквално три пъти на ден. И тогава се случи непреодолима сила: Лиза реши да кака по-често и 10 пелени отлетяха на четвъртия ден. Още по-неочаквано, не ни изписаха. Един приятел донесе допълнителни памперси.

Затова мога да дам практично решение: ако трябва да използвате собствените си памперси в родилния дом, вземете 20-30 броя през първите дни. Ако няма достатъчно от тях, по-добре помолете роднини да донесат повече, отколкото да носят със себе си чанти, пълни с памперси..

Защо консумацията на памперси е различна??

Защо пелените се харчат толкова различно? Не работи ли схемата „една пелена за 4 часа“? Не работи, тъй като всички деца са различни. Бебето трябва да смени памперса веднага щом се качи. Чистотата често зависи от метода на хранене.

 • Ако бебето е кърмено, то може да качи толкова пъти, колкото е било хранено! Тъй като се счита за нормално хранене при поискване, то може да достигне до 12-15 хранения на ден. Да, до 12-15 памперса.
 • Деца на изкуствено хранене се качат по-рядко, 3-4 пъти на ден. Тук работи системата от 6 памперса - 4 за ден, 2 за нощ.

Има и друг фактор, който влияе върху това колко дълго памперсът остава чист: функцията на червата на бебето. Дъщерята на сестра ми не можеше да кака два дни, въпреки че се храни с кърма. Но Лиза имаше стол 10-14 пъти на ден. Прекарахме 8-12 памперса, докато дъщеря ни навърши шест месеца.

В резултат на това ни отне почти 4 огромни опаковки памперси за месец, по 100 броя. Ситуацията се подобри малко, когато Лиза спря да се качи през нощта, това беше след като тя беше на три месеца. Започнахме да купуваме само три опаковки.

Възможно ли е да се намали консумацията?

Купуването на памперси значително подкопа семейния ни бюджет, така че, естествено, търсех начини да спестя пари. На първо място, ние се опитахме да нормализираме изпражненията на бебето, то беше твърде течно, зелено и често. Както се оказа, Лиза имаше златен стафилокок, който премина успешно след шест месеца. Следните мерки спомогнаха за намаляване на разходите за пелени:

 • Поставяне на бебето "холопопит" върху пелената. Използваните памперси са както платнени, така и подобни на памперси - абсорбиращи.
 • Използва се пелена за многократна употреба с подвижни вложки.
 • Опитах се да сложа марлеви подложки в плъзгачите.

Обичайните марлеви вложки не се вкорениха: те се изгубиха и цялото съдържание на плъзгачите беше размазано по краката на момичето. Миенето на краката често е било строго забранено поради атопичен дерматит. Пелената за многократна употреба ни служи добре, докато бебето седна. След това на свещеника започна да се появява раздразнение, те отказаха от подложки за многократна употреба.

Подгответе се, мили майки, разходите за памперси са значителни. Консумацията на памперси директно зависи от това колко пъти на ден детето ви кака. Не се притеснявайте, щом бебето може да седне, изпражненията му ще се нормализират. Бъди търпелив.

Също така препоръчвам безплатната поредица от видео уроци за майки с бебета под една година. Това са много полезни материали.!

Абонирайте се, в нашия блог определено ще намерите полезна информация, ще получите практически съвети. Добър ден и слънчево настроение на всички!