FOM проведе проучване

Фондацията за обществено мнение (FOM) проведе проучване сред руснаците и установи колко деца в идеалния случай трябва да бъдат в едно семейство. Оказа се, че мечтаното семейство за жителите на страната ни е семейство с две деца (41% от анкетираните отговориха по този начин). Важно уточнение - тези, които сами си отговориха, с удоволствие биха имали семейство с две деца, но само ако имаше всички условия за това. Анкетираните са жени на възраст от 18 до 45 години и мъже на възраст от 18 до 55 години.

Според анкетираните основните пречки пред раждането са нестабилността на доходите (23%), липсата на собствена жилищна площ (21%) и високата цена на стоките за деца (21%).

При идеални условия 30% от анкетираните биха се съгласили за три деца и 15% за четири. И 6% отбелязват, че дори с финанси и жилища, те не са готови да имат повече от едно дете. Интересното е, че 49% от мъжете вярват, че в едно семейство трябва да има три деца, а приблизително същия брой жени вярват, че трябва да има две.

35% от бездетни руснаци планират да имат две деца в бъдеще, а 36% от тези, които вече имат дете, биха искали второ. 75% от семействата с две деца и 72% от децата с три деца не планират повече деца.

47% от анкетираните отбелязват, че напоследък условията за раждане на деца са се подобрили. 65% от анкетираните смятат, че решението за дете се влияе от мерките за държавна подкрепа. В същото време само 13% казват, че личното им решение да имат дете е повлияно от държавни мерки (майчински капитал, обезщетения за майчинство)..

Проучването показа, че не всички граждани са наясно с ползите, които държавата предоставя за родено дете. Най-често руснаците знаят какво е майчински капитал, но почти никой не знае за предоставянето на преференциални ипотеки на големи семейства..

Какви промени биха искали руснаците в този контекст? 61% от анкетираните биха искали да увеличат месечните плащания за дете, 38% очакват да удължат програмата за майчинство, 34% - да намалят допълнително ипотечните ставки за големи семейства.

Колко деца трябва да има една жена?

Фото галерия: Колко деца трябва да има една жена?

Изследването очевидно е успяло да установи само връзката между броя на децата и продължителността на живота на жените. По този начин беше установено, че най-малък е рискът от ранна смъртност при жени, които са родили само едно до три деца, най-високата смъртност поради лошо здраве при майки, отгледали повече от 5 деца. Причината, поради която женското тяло носи товар по време на бременност и раждане, често е значителна загуба на кръв, възпаление, отслабване на имунната система, хормонални нарушения. Във всеки случай е необходима следродилна рехабилитация и възстановяване, което отнема време, но при голямо семейство това не е възможно. И тогава комбинирането на семейство, дом и работа не може да се нарече лесно занимание. Ако вземем предвид настоящата ситуация в света по отношение на здравето на жените, екологията и жизнения стандарт в много страни, можем с увереност да кажем, че раждането не протича без последствия и всичко зависи от индивидуалността на тялото на жената. И така, какво кара жените да раждат само веднъж или да отидат на този подвиг още няколко пъти по-късно? Нека да разберем.

Колко ти трябва?

В идеалния случай се смята, че нашата нация не започва бавно и сигурно да изчезва, жената трябва да има три деца. Но това е само теория и фигури, но как тогава всичко е в действителност.

В днешно време е общоприето, че три деца са много. Въпреки че в обикновения живот числото „три“ по никакъв начин не предизвиква подобна асоциация. Следователно бъдещите родители вече са конфигурирани първоначално, че не искат „много“ деца. Всъщност едно наистина голямо семейство може да се счита за семейство, което отглежда поне пет. Но сега това е по-скоро изключение, отколкото правило..

Често трудното първо раждане и здравословните условия спират жената в предишната й ревност да има голямо семейство, понякога финансови затруднения правят това или двамата съпрузи вземат решение.

Случва се такива семейства все пак да вземат решение за секунда. Но не забравяйте да помислите дълго преди това, да преразгледате материалните си възможности, да решите проблеми с жилищния въпрос и да се приспособите морално. Дори да се появи мисълта за трето дете, тя не се задържа дълго. Невъзможно е да не споменем цялата уважавана публика, която също оказва своето влияние върху нас. И обикновено родителите, които искат да имат три или повече деца, най-често се диагностицират с неадекватни. В крайна сметка не всеки може да се похвали с добро финансово състояние и без особени затруднения да отглежда, храни и учи всички деца. Резултатът е един - броят на толкова необходимите големи семейства намалява.

Колко искаш?

Учените изтъкнаха друга много интересна хипотеза. Същността му се крие във факта, че обикновено само жени, склонни към егоизъм, искат едно дете. И както се оказа, тази черта на характера обикновено, ако не се наследи допълнително, то се възпитава активно от родителите. Само ви моля незабавно да забележите, че говорим за семейство, при което съзнателно са решили да се ограничат до едно дете и не са го направили поради здравословни условия и други важни обстоятелства. Наистина ли е? Ето преки доказателства за вас.

И така, първото нещо, което чуваме от родители, които имат едно дете: „можем да осигурим детство / юношество / зрялост / само едно дете. Е, изглежда няма от какво да се оплакваме. Всеки разчита на собствените си възможности. Но както показва практиката, заедно с инвестицията на всичките им средства, сили и нерви, те започват да изискват максимална възвръщаемост от детето. Родителите искат една, най-умната, най-красивата, силната, успешната и т.н. и т.н. дете. В същото време се обръща малко внимание на способностите и желанията на самото дете. Да, и бебето няма такава нужда, да реши нещо и да пожелае самостоятелно, защото всеки е готов да направи за него. Родителите се опитват чрез детето да въплъщават всичко, което веднъж не са могли да направят сами.

Не сте забелязали честите случаи, когато жена, която вече е в зряла възраст, е в състояние да върши определено мъжка работа или борави с някакъв предмет или инструмент, изненадващо непознати с тъга в гласа й отговаря: „Татко просто искаше момче, но аз съм роден“.... Ето един отличен пример за родителски интереси. В същото време родителите обикновено са много критични към провалите на детето и не са в състояние да приемат идеята, че детето им не е чудо или олимпийски шампион, а обикновено дете.

Обща сума.

При „изчисляване“ на желания брой деца, които една жена трябва да има, освен всички горепосочени фактори, трябва да се вземе предвид и дали тя иска да отдели поне малко свободно време на себе си или не. Ако да, тогава трябва да има поне две деца. В крайна сметка детето се нуждае от постоянна комуникация, както и от внимание. Когато е сам - обектът, от който той ще изисква изпълнението на всички негови нужди, ще бъдат родителите. Ако има две деца, през повечето време те ще играят заедно, като ви дават няколко минути, за да направите това, което искате или имате нужда. Същото ще бъде и ако семейството има три или четири деца. Обикновено, когато се появи петият, ситуацията не се променя много, тъй като първият ще порасне до този момент и ще бъде пълноправен асистент за вас. Трябва също да се спомене, че децата от многодетни семейства са по-трудолюбиви, отговорни и в бъдеще не се страхуват от житейските трудности..

И ако не навлизате дълбоко във всякакви крайности, тогава всъщност няма значение колко деца ще има една жена, най-важното е, че всички те са желани и обичани. Винаги е имало материални затруднения, жилищният въпрос ще бъде решен в продължение на много години, но радостта, която децата носят в сравнение с проблемите, отнема много кратък период. Ценете този път и не се страхувайте да го удължите. И не забравяйте, че децата са вашето бъдеще, така че имате шанс да го направите светло за себе си..

Колко деца да има в едно семейство - социални стереотипи и мнението на психолозите

Екип от професионалисти в различни области

Проверено от експерти

Цялото медицинско съдържание на списание Colady.ru е написано и прегледано от екип от експерти с медицинско образование, за да се гарантира точността на информацията, представена в статиите.

Ние свързваме само академични изследователски институции, СЗО, авторитетни източници и изследвания с отворен код.

Информацията в нашите статии НЕ е медицински съвет и НЕ е заместител на търсенето на специалист.

Време за четене: 6 минути

Според статистиката раждаемостта през последните години не само не се е увеличила, но дори значително е намаляла. В мащабите на огромна държава това не е толкова забележимо, но две (и още повече три или повече) деца се появяват в семейства все по-малко. Колко деца днес се считат за оптимални? Какво казват психолозите за това?

Съдържанието на статията:

Семейство без деца - каква е причината за решението на съвременните двойки да нямат деца?

Защо семейните двойки отказват родителство? Доброволното бездетство може да се дължи на много причини. Основните са:

 • Нежелание на един от съпрузите да има деца.
 • Липса на достатъчно финансови ресурси за осигуряване на нормален живот на детето.
 • Желанието да живееш за себе си.
 • Жилищен проблем.
 • Кариера - липса на време за отглеждане на деца. Прочетете: По-важното - дете или кариера, как да решите?
 • Липса на майчински инстинкт.
 • Психологически травми в детството, страдащи в млада възраст, които по-късно се развиват в страх от майчинството (бащинството).
 • Нестабилна и неблагоприятна ситуация в страната за раждането на деца.

Семейство с едно дете - плюсовете и минусите на този семеен модел

Колкото и да е странно, това изобщо не е кариера и дори не финансов дефицит, който днес е причината семейството да се спре на едно бебе. Основната причина за раждането на малки деца е желанието да отделите повече време на детето и да му дадете всичко най-добро. И освен това да го спаси от ревността на сестрите му братя - тоест да даде цялата си любов само на него.

Какви са ползите от семейството само с едно бебе?

 • Изгледите на единственото дете в семейството са по-широки от тези на връстници от големи семейства.
 • По-високо ниво на развитие на интелигентността.
 • Всички импулси на родителите (възпитание, внимание, развитие, образование) са насочени към едно бебе.
 • Детето получава в оптимален размер всичко, което е необходимо за неговия растеж, развитие и, разбира се, добро настроение.

Има значително повече минуси:

 • По-трудно е детето да се присъедини към детския екип. Например, у дома той е свикнал с факта, че никой няма да го обиди, натисне или измами. А в екип децата в играта са доста агресивни.
 • Нарастващото дете е под значителен натиск от родители, които мечтаят, че то ще оправдае техните надежди и усилия. Което често причинява сериозни психологически проблеми при дете.
 • Детето има повече шансове да израсне егоист - от детството си свиква с факта, че светът трябва да се върти само около него.
 • Детето няма ориентация към лидерство и постигане на цели, налична в голямо семейство.
 • Поради повишеното внимание, детето често расте разглезено.
 • Проявата на свръхзащита, присъща на родителите на едно бебе, поражда и засилва детските страхове. Детето може да расте зависимо, неспособно на решителни действия, а не независимо.

Семейство с две деца - предимствата на семейство с две деца; струва ли си да имате второ дете?

Не всеки може да вземе решение за второ бебе. Това обикновено е възпрепятствано от спомени за раждане и бременност, трудности с отглеждането на първото дете, току-що "уредения" въпрос с работа, страх - "можем ли да изтеглим второто?" и така нататък. Мисълта - „трябва ли да продължим...“ - възниква у онези родители, които вече са оценили опита от раждането на първото си дете и са разбрали, че искат да продължат.

Но от значение е не само желанието да продължите, но и възрастовата разлика при децата, от която зависи много..

1-2 години разлика - характеристики

 • В повечето случаи децата стават приятели..
 • За тях е интересно да играят заедно, играчки могат да се купят за двама наведнъж, а нещата от най-големия отиват веднага при най-малките.
 • Ревност на практика няма, защото старейшината просто нямаше време да усети своята изключителност.
 • Мама, чиято сила още не се е възстановила след първото раждане, се уморява много.
 • Децата много бурно подреждат отношенията си. Особено от момента, в който по-младият започва да „унищожава“ пространството на по-възрастния.

Разлика 4-6 години - характеристики

 • Мама си взе почивка от бременността, памперсите и нощното хранене.
 • Родителите вече имат солиден опит с детето си.
 • Най-малкият може да научи всички умения от по-голямото дете, благодарение на което развитието на по-малкото е по-бързо.
 • По-големият вече не изисква такова сериозно внимание и помощ от родителите. Освен това самият той помага на майка си, забавлявайки по-малката.
 • Отношенията между растящите деца следват схемата „шеф / подчинен“. Те често са откровено враждебни.
 • Нещата и играчките за детето трябва да се купят отново (обикновено по това време всичко вече е било раздадено или изхвърлено, за да не заема място).
 • Ревността на старейшините е често и болезнено явление. Той вече е свикнал с неговата "уникалност".

Разлика в 8-12 години - характеристики

 • Все още има време преди тийнейджърската криза на старейшина.
 • По-големият има по-малко причини за ревност - той вече живее предимно извън семейството (приятели, училище).
 • По-големият може да се превърне в значителна подкрепа и помощ на майката - той е в състояние не само да забавлява, но и да остане с детето, когато родителите имат нужда, например, спешно да напуснат по работа.
 • От минусите: със силно нарушаване на вниманието на по-възрастния, можете да загубите с него онази връзка на взаимно разбирателство и близост, която е била преди раждането на по-младия.

Семейство с три деца или повече - оптималният брой деца в семейството или стереотипът „ние развъждаме бедност“?

Няма повече противници на голямо семейство от неговите поддръжници. Въпреки че и двамата разбират, че три или повече деца в едно семейство са трудна работа без ваканции и почивни дни.

Несъмнените предимства на голямото семейство включват:

 • Липса на родителски надзор - тоест ранно развитие на независимостта.
 • Отсъствие на проблеми в общуването на деца с връстници. Децата, които вече са у дома, получават първия си опит на „вливане в обществото“.
 • Родителите не притискат децата си да „отговарят на очакванията“.
 • Наличие на ползи от държавата.
 • Липса на егоистични черти при децата, споделяне на навик.

Трудности на голямо семейство

 • Ще са необходими доста усилия за разрешаване на детските конфликти и поддържане на реда в отношенията и в къщата..
 • Нуждаете се от впечатляващи средства, за да облечете / обуете деца, да храните, да осигурите подходящи медицински грижи и образование.
 • Мама ще бъде много уморена - има три пъти повече грижи.
 • Мама ще трябва да забрави за кариерата си.
 • Ревността на децата е постоянен спътник на майката. Децата ще се борят за нейното внимание.
 • Липса на тишина и спокойствие, дори когато искате да се скриете за 15 минути и да си починете от притесненията.

Как да реша колко деца да има в едно семейство - съвет от психолог

Според психолозите е необходимо да се раждат деца без оглед на стереотипите, чуждите съвети и мнението на близки. Само независимо избраният път ще бъде правилен и щастлив. Но всички трудности на родителството могат да бъдат преодолени само когато изборът е бил зрял и осъзнат. Ясно е, че желанието за раждане на 8 деца, живеещи в общински апартамент и без прилични доходи, не се подкрепя от достатъчно основания. Програмата "минимум", според експерти, е две деца. Що се отнася до по-голям брой деца, трябва да разчитате на вашата сила, време и възможности.

Колко деца трябва да има в едно семейство

Вие и вашият любим вече имате син или дъщеря и все повече мислите за второто дете, а бебето вече иска „брат или сестра“. Колко деца са ви необходими в идеалното семейство?

Колко деца трябва да се родят за щастие

Семейство без деца

Този тип семейство днес е много по-разпространено от преди. Понякога, разбира се, това може да бъде свързано с медицински проблеми, но по-често това състояние на нещата подхожда на съпрузите и те съзнателно решават да нямат деца. Добро или лошо за тях - трудно е да се каже. Определено обаче е по-добре за едно дете, ако хората, които не искат да имат деца, не го правят единствено от чувство на фалшив срам или от желанието да бъдат като всички останали..

Семейство с едно дете

Това е най-често срещаният вариант за семейство днес, особено в големите градове. По правило родителите, които съзнателно подкрепят такава семейна структура, казват, че тяхното решение зависи единствено от материални причини. Те вярват, че е по-добре да се осигури едно бебе добре, отколкото да се даде лоша основа на няколко. Често децата, които нямат братя и сестри, получават по-добро образование, живеят в отделна стая от първите години на живота и получават повече родителско внимание от своите връстници от големи семейства.

Единственото дете в семейството по правило е дете, на което се налагат твърде много родителски очаквания, много се иска от него, много се учи, отглежда се твърде правилно. И като правило има много възрастни само за него - в крайна сметка много често той е единственият внук на баба и дядо. Опитайте се да не претоварвате единствения си син или дъщеря. Не забравяйте, че детето трябва да има детство и пак ще има време да стане професор.

Семейство с две деца

Този тип семейство е доста разпространено. Като правило родителите решават второ дете, изхождайки от широко разпространен стереотип - „семейството трябва да има две деца - момче и момиче“. Ситуацията, когато първородният има брат или сестра, може да има положителен ефект върху развитието на детето. Просто не отлагайте с добавянето: смята се, че идеалната разлика между децата не трябва да надвишава 5 години. Много по-логично е, когато децата растат заедно, играят си и си помагат, отколкото когато едно от тях вече е възрастен и независим.

Понякога в семейство с две деца има доста твърдо консолидиране на ролите „младши“ - „старши“, което остава в зряла възраст, влияещо върху спецификата на изграждане на взаимоотношения. Опитайте се да не използвате само по-голямото дете като пример, по-малкото също трябва да се чувства важно. В същото време не разваляйте по-младите. Може да накара възрастен човек да се чувства ревнив..

Често възниква ситуация, когато две деца в едно семейство се разделят на „майчини“ и „бащини“, което също не може да не остави определен отпечатък върху тях. Опитайте се да избягвате подобни грешки във възпитанието и тогава можете да сте сигурни, че и двете ви деца ще растат проспериращи и щастливи.

Семейство с три деца

Появата на трето дете в семейство най-често смекчава недостатъците, присъщи на семействата с две деца, поради което от гледна точка на детската психология именно семействата, в които има три или повече бебета, са най-проспериращи. В такава ситуация обаче на преден план излизат съвсем други въпроси. Може ли едно семейство да осигури адекватно ниво на образование и живот на децата? Всъщност в живота на децата има не само дрехи и храна, за което в повечето случаи има достатъчно пари, но и образование, допълнителни дейности и хобита (понякога не евтини), културен живот (кино, театри) и други разходи. 12 неща, които само родителите с много деца ще разберат.

Ако появата на трето дете в семейство сериозно влошава условията на живот на семейството като цяло и на двете деца, които вече растат в него, тогава всички психологически ползи отпадат..

Какво е по-добре?

Колко деца са ви необходими, за да сте щастливи? На този въпрос, както и на много други въпроси, свързани с семейното планиране, не може и не може да се отговори еднозначно. Всички имаме различни условия на живот, различно отношение към децата, различно детско преживяване. В крайна сметка много често хората, разказвайки за това колко деца биха искали да имат в семейството си, изхождат от детските си спомени..

„Бях сам и се чувствах зле“, казва възрастният и решава, че семейството му ще има няколко деца, така че никое от тях да не бъде отегчено и самотно, както той самият беше. „Имах по-малка сестра и цялото внимание на родителите беше насочено само към нея, не искам това за детето си“ - и само едно дете се появява в семейството. „Искам да направя всичко както трябва и следователно ще имам три деца, защото това е добре за тях“, казва третият родител. И всеки от тях ще бъде прав по свой начин.

От гледна точка на социолози и други специалисти, занимаващи се с демографски проблеми, за да не изчезне нацията, семейството трябва да има три деца - едно вместо майка, едно вместо баща и трето - за увеличаване на населението. Но това е от гледна точка на държавата и кое е най-доброто за вашето семейство, само вие сами можете да решите. Големи звездни родители.

Но какво се очаква от него в замяна? Той трябва да е най-добрият ученик, да учи в колеж... трябва, трябва, трябва. И понякога той просто трябва да бъде дете, а не да се научи да чете, просто да играе с коли и няма с кого да играе, защото възрастните не се интересуват... Затова той започва да разпитва майка си за „по-малката сестра или брат“.

И от материална гледна точка, появата на второ дете ще влоши ли сериозно положението на семейството? По правило реално влошаване на ситуацията е възможно в онези моменти, когато едно от децата ходи на училище или отива в колеж. Във всички останали случаи, по един или друг начин, с известно старание на родителите, тази ситуация може да бъде разрешена без да се засяга по-голямото дете..

Какво мислите - колко деца са ви необходими, за да сте щастливи??

Малки малки по-малко или Колко деца са ви необходими, за да сте щастливи?

Рано или късно всеки родител си задава въпроса дали семейството ще може да отгледа и образова друго дете и да накара всички деца да се чувстват добре. И въпреки че в сънищата всеки човек има свой собствен образ на щастливо семейство, в което определен брой деца се разбират добре, реалността, за съжаление, често прави свои корекции в нашите желания и житейски планове.

Независимо от това колко деца вече имате или ще имате в семейството си, всяко от тях винаги е имало и ще има същите нужди. Разбира се, говорим за обич, любов, внимание, подкрепа, играчки, пространство за растеж, приятели, приключения, усещането, че сме необходими и уникални. Всяко от децата определено ще се нуждае от вниманието на татко и мама, всяко от тях ще се стреми да стане умен и възрастен, да общува с различни хора, да бъде уверен и успешен в съвременния живот. Разбира се, много в процеса на израстване зависи от самите деца, но все пак те се опитват да се учат най-вече от родителите си и именно от нас очаквам помощ и подкрепа в много житейски ситуации..

Така че, нека се опитаме да си представим какво би могло или би могло да бъде вашето семейство.

Едно. Напълно сам

Може би като дете сте мечтали за тричленно семейство. Наистина, от една страна, „святото семейство“ - татко, мама и дете (на което е отредено най-доброто място между мама и татко или в самия център на балната зала на танците) - изглежда като изключително съблазнителна картина. Може би ви се струва, че само едно бебе в семейството е истински щастливо, защото във всеки един момент то може да разчита на помощта на възрастни и на защита от всички несгоди и скръб. Той ще бъде най-скъпият и обичан, ще получи всичко най-добро, най-малкия парцал. Освен възхищение, радост и ентусиазъм, които ще го "валят" от всички страни, възрастните през цялото време ще очакват нещо от него, притеснение, притеснение. Скъпоценното дете ще трябва да поеме пълната отговорност, да отговори на любовта. Колко малко място остава за него сред преживяванията и изискванията на възрастните!

Вярно е, че ако свикнете с такъв живот, можете да се научите доста успешно да манипулирате децата си, да ги карате да изпълняват всяко ваше желание или дори да го познаете. Най-често всички трудности, свързани с това, възникват по-късно, когато желанията на детето нарастват заедно с него и силата на родителите остава същата. Вашият „цар“ може да бъде недоволен и разочарован от своите „поданици“, още повече, че всички останали, особено възпитатели и учители, доста рядко искат да бъдат в ролята на подчинени. Това отношение плаши детето и то се оказва напълно неподготвено да го срещне. В допълнение, малко дете, което расте само, страда от липса на комуникация с връстници, тъй като най-вече се занимава само с онези, които трябва да бъдат подчинени, или с тези, които му се подчиняват. Често детето-цар се превръща в „тежко бреме“ не само за родителите и другите, но и за себе си.

Какво се крие зад решението за едно дете? Често това крие егоизма на родителите, собственото желание да бъде единственият, основен, най-важен за другите. В детството обаче е много важно бебето да се научи да преговаря и да изгражда взаимоотношения със своите връстници, които са равни по възраст и позиция. Без това за него ще бъде трудно, почти невъзможно да изгради живота си в съвременния свят..

Двоен стандарт

Две деца е типичен образ на съвременното семейство, доста "изпълнима" задача за повечето хора. И вероятно най-желаната мечта е момче и момиче, син и дъщеря. Именно този съюз позволява на възрастните да се наслаждават на различни видове взаимоотношения с децата и да се опитват да се реализират напълно като родители..

Каква е ползата от опита на сестринското братство за децата? От една страна, той им помага да се научат да бъдат приятели, да преговарят, да защитават мнението си и да се съгласят с мнението на друг. Когато две деца растат в семейство, те са склонни да се допълват и да се образоват. Например, един е по-изходящ и може да помогне на брат да разбере хората по-добре. Друг, по природа изследовател и изобретател, се опитва да запознае сестра си с прекрасния свят на предметите или измисля забавления и за двамата. Ако разликата във възрастта при децата не е твърде голяма, те може да имат близък съюз..

От друга страна, винаги има ревност и съперничество между две бебета, защото обикновено наблизо има „друг“, с когото се сравняват и с когото родителите и грижите им трябва да бъдат споделени. Ако обаче всяко дете успее да заеме своето място в семейството, съществуващата връзка ще му послужи като важна помощ в по-късния живот..

Трима юнаци

В много приказки и митове има споменаване на трима главни герои, трима синове или дъщери. Тримата са независим екип със свои правила и доста сложни взаимоотношения. Обикновено три деца в едно семейство се стремят да създадат свой собствен детски свят, който на пръв поглед наистина не се нуждае от вниманието на възрастните. Колкото и да е странно, в семействата с три деца възрастните се чувстват по-свободни, тъй като до голяма степен децата регулират отношенията си и решават проблемите си..

Обикновено в семейства с три деца е ясно определено мястото на най-големия, който става „родител“ за всички останали, а най-малкият - става дете два пъти. От една страна, за родителите, от друга, за братята и сестрите. Но средният е най-трудният от всички, тъй като в зависимост от ситуацията той става или по-голям, или по-млад. Разбира се, най-голямото натоварване пада върху по-големия, но за това той получава уважение и независимост, за които другите деца никога не са мечтали.!

Между другото, колкото повече деца има в семейството, толкова по-малко различни неприятни изненади, стресове и въпроси имат родителите, тъй като всяко следващо дете им дава повече опит и възможности да спечелят търпение. Възрастните се чувстват по-уверени, родителската им цел е напълно осъзната. Те са толкова запознати с разнообразните начини, по които се решават проблемите на децата, че лягането, храненето, празнуването на рождени дни, изпълнението на домашните, наказването, утешаването и многото различни домакински задължения, с които родителите обикновено се сблъскват, не им създават трудности и конфликти. Освен това при решаването на нетривиални проблеми опитът им подсказва и гъвкави и мъдри начини за въздействие върху детето..

Възрастова разлика

Минималният интервал от време между раждането на деца, който не е вреден за здравето на майката и децата, е една и половина до две години. С такава разлика децата се чувстват по-близо един до друг, лесно формират двойка, връзката им става подобна на връзката между близнаци. Между тях има по-малко ревност, тъй като старейшината все още няма време да свикне напълно с позицията на единственото дете в семейството. В същото време той оказва голямо влияние върху по-младия, става за него много значим модел, стандарт на поведение.

Не забравяйте, че по-малкият зависи от по-големия и той се нуждае от специална подкрепа от родителите си, за да може да почувства своята автономност, независимост. Това е особено важно, ако децата са от различен пол, защото по-малкото дете често иска да бъде точно същото като по-голямото, често се нарича с името си и си приписва един и същи пол, същите интереси и предпочитания.

С разлика от една и половина до две години родителите все още нямат време да се отучат от проблемите на предишното дете и най-често отглеждат деца като връстници. В същото време те трябва леко да "подценяват" възрастта на единия и да "преувеличават" възрастта на другия..

Разликата от 2-4 години позволява на възрастните да обръщат достатъчно внимание както на по-големите, така и на по-малките деца. При такава разлика във възрастта децата също могат да бъдат добри партньори, най-често те имат общи игри и интереси. По-големият вече безусловно заема позиция за възрастен, отчасти се превръща в „малък родител“ по отношение на по-младия. Основният проблем на подобни отношения е изгарящата ревност на по-голямото дете към по-малкото. Вече не може да влиза в съревнование с него, защото е пораснал и в същото време е много притеснен от загубата на уникалната си, специална позиция като единствен в семейството..

Разликата в 7-10 години не предизвиква такава мъчителна ревност и води до факта, че всяко дете расте като едно. Това позволява на родителите да преживеят периода на ранна детска възраст и ранна детска възраст на бебето, но по-често близките отношения между децата се развиват много по-късно, например, когато най-малкото дете ходи на училище.

Какво определя избора?

Много често вашият собствен опит оставя отпечатък върху решението за това колко деца да имате - вие се стремите да повторите доброто, което е било в детството ви, или да компенсирате това, което ви липсва. Ако сте били доволни от вашата самота и липса на съперници, тогава най-вероятно се ограничете до едно дете, но ако сте пропуснали братя и сестри, тогава може би ще се опитате да "организирате" голямо семейство. В същото време вашата представа колко тежък е животът на по-големите деца може да ви попречи да имате второ или трето дете. Но ако сте били щастливи на мястото на по-малкия, вие също ще искате да дадете такава радост на вашето бебе и с удоволствие ще се съгласите с появата на друго потомство.

Разбира се, решението за раждане на много деца не се определя единствено от перфектни снимки или детски спомени. Ако предишната бременност е била трудна, била е свързана с трудности или трудни преживявания, жената ще се опита да избегне повтарянето на такова преживяване. Или ако първото дете е боледувало много, трудно сте издържали периода на ранното му детство, тогава първо трябва да се възстановите и едва тогава можете да прецените възможностите си за разширяване на семейството. В крайна сметка, както вече споменахме, за да могат бебетата да растат и да се развиват, е необходимо всяко от тях да усеща вашата привързаност, любов и топлина, а за това трябва да имате достатъчно сила и възможности.

Когато родителите решат да отгледат друго дете, те със сигурност поемат отговорност за успешното му развитие, здраве, възпитание и образование. Следователно такъв прозаичен фактор като жизнено пространство и финансово състояние играе важна роля в този процес. За всяко дете е важно да има свободно пространство за растеж, защото е трудно да израства приятелски и сговорчиво, когато няма начин да се изразят и когато всички деца трябва да седнат на главата си, защото няма физическа възможност да се разпръснат дори за минута. Колко деца трябва да имате в семейството си е важно решение, което зависи от желанията на двамата родители. Може би мечтите ви не съвпадат: съпругът иска да се ограничи до един син и със сигурност ще родите още две дъщери. Споделете мечтите си, преди те да станат реалност, дайте си възможност да усетите желанието на партньор и се опитайте да намерите място за себе си в тази ситуация. Не забравяйте, че най-важното е да можете да съчетаете желаното и действителното..

Разбира се, няма идеално решение и никой не може да ви посъветва да спрете или, напротив, уверено да продължите напред. Всичко зависи само от вас и само вие и вашето сърце знаете за това.

Наталия Кедрова, психолог-психотерапевт

Колко деца са ви необходими, за да сте щастливи?

„Ела и за момичето“ - с тези думи акушерката връчи дългоочаквания първороден в елегантен плик на щастливия съпруг. "Е, не, не повече, вече не съм тук" - помислих си, едно бебе е достатъчно.

Това мнение беше значително „затвърдено“ с всеки следващ ден: безсънни нощи, безкраен плач на деца, липса на свободна минута... изминаха почти година и половина и аз започнах да мисля за второто дете. Но има съмнения: колко деца са необходими за щастието?

Има безопасност в цифрите

Доскоро бях сигурен, че дори едно бебе е напълно достойно продължение на семейството. Съпругът толкова много е мечтал за сина си, задачата е изпълнена. "Кога за втория?" - попита семейството и приятелите ми, когато още не бях се възстановил от първото раждане. Никога, помислих си. И това не е само следродилна депресия и безсънни нощи. Ярък пример за това „как да се живее, не трябва“ се научи още преди бременността, идеята за увеличаване на демографията беше пропагандирана твърде много и беше твърде трудно да живеят познати големи семейства. И трудностите преди всичко бяха финансови.

Ако детето е единственото, тогава шансовете му за прилично бъдеще са много по-големи: собствената му стая, най-добрите играчки, секции, пътувания и след това образование. Освен това няма да му се наложи да споделя родителската любов и внимание с никого. Като правило на такива бебета се възлагат големи надежди. Дадохме ви на най-добрия треньор, чакаме само първото място в състезанието! Учете се в скъпо частно училище, опитайте се да не излизате с бюджет! Уви, не всяко дете може да стане професор или олимпийски шампион, дори и да е единственото в семейството..

Едно дете, съвсем само... Дори и в най-щастливото семейство, единственото дете понякога ще се чувства самотно. Той несъмнено ще има приятели в детската градина, а след това и в училище. Но да се бие с брат си за бонбони, да моли родителите за еднакви велосипеди или да блъска възглавници преди лягане - тези радости ще останат непознати за него. И гледайки на снимачната площадка няколко сладки сестри, които си играят с кукли, дъщеря ви вероятно ще попита: „Защо нямам брат или сестра?“

Две от ковчежето

Гледайки малкия си син, който се скита самотен в къщата в търсене на забавление, неволно започнах да мисля за попълване. И накрая, тази идея беше въплътена в мечта, когато съпругът ми каза: "Искам втори също толкова неспокоен пискюл, те ще бъдат много забавни заедно." Сън има, но вземането на решение за второ бебе е дори по-трудно, отколкото за първородно, вече ясно разбирате какво ви очаква. Отново токсикоза и подуване, безсънни нощи и всъщност по-голямото дете няма да отиде никъде, също ще изисква вниманието на майката. Но ако това не ви плаши, не трябва да отлагате с втората бременност, тъй като при голяма разлика във възрастта децата едва ли ще станат приятели. Както отбелязват психолозите, оптималната разлика между децата е две години: не толкова трудно, колкото с времето, но децата ще имат общи интереси. Както казват майките на две деца, сега е тежка година, не повече. Тогава, напротив, можете да посветите повече време на себе си и на съпруга си, защото няма да ви се налага да играете с бебето, по-малкият член на семейството ще се справи перфектно с тази задача.

- Ще дръпнем ли? - подобни съмнения са най-често сред родителите, които мислят за второто си бебе. Въпросът е наистина много важен, трябва да се разбере, че всяко дете се нуждае не само от своите дрехи и играчки, но и от образование. А добрите секции, курсове по английски или дори само частна детска градина днес не са евтини. Да, и ще трябва да помислите за разширяване на жизненото пространство, особено ако децата са от различен пол.

Според психолозите родителите се чувстват много по-свободни в големите семейства, тъй като възрастните могат да се грижат за по-малките, да играят с тях или да ги хранят. Освен това в такива семейства децата се развиват по-бързо, възприемайки непознати умения един от друг..

Трима юнаци

Забелязали ли сте, че в руските народни приказки семействата често имат точно три деца: трима герои, три момичета-сестри под прозореца? Това случайно ли е? Мисля, че не, защото в православните семейства днес има „седем в магазините“. Съвременните многодетни семейства имат труден живот, въпреки че навсякъде само тръбят за подкрепа за раждаемостта.

„Когато децата бяха малки, нямаше проблеми с парите, едното беше на кърмене, другото беше отведено рано в детската стая, дрехите и играчките бяха наследени от по-възрастните. Но когато по-големият отиде на училище, средният трябваше да бъде изпратен в частна детска градина и плащанията за майчинство за по-малката спряха, стана трудно. Не е толкова лесно майка на три деца да си намери работа “, каза ми приятелката ми, майка на три момчета, Виктория..

Въпреки трудните моменти двойката никога не съжаляваше за решението си да има три деца. Те просто се радват на своите малки, а това, което децата наистина имат нужда - любовта и вниманието на родителите си - те получават в изобилие.

„Няма да бъдеш пълен с любов“ - казваш и правилно ще забележиш. Но не става въпрос за това цялото семейство да седи без пари и да се възхищава на „гладното“ щастие. Не, те се опитват да преодолеят всички трудности възможно най-приятелски, татко поема всякаква работа, мама шие детски дрехи по поръчка. В къщата им няма да намерите маркови предмети или скъпо оборудване, пред входа няма луксозна чужда кола. Но изобщо не искам да напускам този малък уютен апартамент: чува се смехът на щастливите деца, има аромат на домашно приготвени печени изделия и рошаво куче се свива на топка на стария килим под краката..

Колко деца са ви необходими, за да сте щастливи?

Отговорът на въпроса ще зависи пряко от чувството за вашето лично щастие. В крайна сметка за една майка е наистина важно да има всичко най-добро - от хранителни стоки до празници на Канарските острови. Друга майка ще приготви вкусен обяд от зеленчуци от собствената си градина и с удоволствие ще закърпи спуканото си детско палто. Каква е връзката с броя на децата? Връзката е пряка: колкото повече деца, толкова повече пари са необходими. Но това не бива да ви спира, ако истинските ценности за вас не са във финансовата платежоспособност на семейството, а в неговия психически баланс..

Преди да вземете решение за второ или трето дете, трябва честно да си отговорите на въпроса - можете ли?

В крайна сметка намирането на допълнителна работа с липса на пари не е толкова трудно, много по-трудно е да намерите много любов, търпение, внимание за всеки малък човек, който ще се появи отново във вашето семейство. Децата са огромна работа, те поглъщат "като гъби" не само знания, но и всички родителски сили. Но не забравяйте, че когато решавате второ дете, ще дадете на първородния най-добрия приятел, с когото той ще бъде неразделен в детските лудории, а след това и в зряла възраст.

И в кое семейство самото дете ще бъде по-щастливо? В този, в който ще има най-добрия приятел, който не се прибира в девет вечерта, или в този, при който цялото внимание на родителите се насочва само към него?

Изтеглете контролния списък „Правилно разрешаване на детски конфликти“

Растящите деца често се карат за различни дребни неща, така че родителите трябва да ги научат как да разрешават правилно конфликтни ситуации. Изтеглете контролния списък и научете как да приключвате спорове без агресия и физическа сила.

Коментар (2)

За да коментирате трябва

Автор

 • Автори
 • за проекта
 • Плащане и доставка
 • политика за поверителност
 • Организационна политика по отношение на обработката на лични данни
 • Бисквитки
 • Изречение
 • Във връзка с
 • Съученици
 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube

Цялата информация на сайта е само с информационна цел..

За да диагностицирате и предпишете лечение, трябва лично да посетите лекар.

PSRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001

Изтеглете контролния списък „Правилно разрешаване на детски конфликти“

Растящите деца често се карат за различни дребни неща, така че родителите трябва да ги научат как да разрешават правилно конфликтни ситуации. Изтеглете контролния списък и научете как да приключвате спорове без агресия и физическа сила.

Политика за поверителност

Администрацията на сайта viline.tv (LLC "VilineTV" OGRN 1155476136804 INN / KPP 5406597997/540601001) зачита и спазва законодателството на Руската федерация. Ние също така уважаваме вашето право и зачитаме поверителността при попълване, прехвърляне и съхраняване на вашата поверителна информация.

Ние изискваме вашите лични данни да се свържат с вас, за да предоставят информация или услуги, да отговорят на вашите искания до услугата за поддръжка на сайта, да провеждат конкурси и други промоции, да провеждат проучвания с цел подобряване на качеството на услугите.

Личните данни са информация, свързана с предмета на личните данни, тоест с потенциален купувач. По-специално това са фамилията и собственото име, датата на раждане, информация за контакт (телефонен номер, имейл адрес) и други данни, посочени във Федералния закон от 27 юли 2006 г. № 152-FZ "За личните данни" (по-нататък - "Закон") до лични данни.

Ако сте публикували данните си за контакт на сайта, тогава автоматично сте се съгласили със следните действия (операции) с лични данни: събиране и натрупване, съхранение, изясняване (актуализиране, промяна), използване, унищожаване, обезличаване, прехвърляне по искане на съда, вкл. ч., на трети страни, при спазване на мерки за осигуряване на защитата на личните данни от неоторизиран достъп.

Това съгласие е валидно неограничено от момента на предоставяне на данните и може да бъде отменено от вас чрез подаване на заявление до администрацията на сайта, посочващо данните, посочени в чл. 14 от Закона "За личните данни".

Оттеглянето на съгласието за обработка на лични данни може да се извърши чрез изпращане на Потребителя на подходяща поръчка в проста писмена форма на имейл адреса (e-mail) [email protected]

В случай на оттегляне на съгласие за обработката на вашите лични данни, ние се задължаваме да изтрием вашите лични данни не по-късно от 3 работни дни.

за проекта

Проектът Viline помага на родителите във възпитанието и здравословното развитие на децата, започвайки от първите дни на живота им.

Полезни видео курсове, аудио клипове, интересни статии - тук майките и татковците ще научат всичко необходимо за развитието, възстановяването и психологическото и интелектуално възпитание на дете. Сайтът публикува материали за родители с деца под 7-годишна възраст и за бъдещи майки.

Събрахме на сайта експерти, които с удоволствие ще споделят с вас тайните на отглеждането на бебета във възрастта, когато се полага основата за личностно развитие.

Всяко хлапе е талантливо. Основното е да се създадат условия за пълното разкриване на природния му потенциал още от първите дни от живота на бебето..

Ние ще ви помогнем да се справите с всякакви, дори и най-трудните проблеми и ще отгледате вашето бебе силно, здраво и талантливо. Той лесно ще се присъедини към всеки отбор, без психологически стрес ще отиде в детска градина, училище и спортна секция.

Събрали сме водещи експерти в областта на детското развитие, запазване и укрепване на имунитета, разработване и прилагане на методи за подобряване на здравето. Те ще споделят с вас своя опит, знания, ще отговарят на въпроси, ще могат да се справят с всякакви, дори и най-трудните проблеми. Ние ще ви помогнем да отгледате вашето бебе силно, здраво и талантливо. Той лесно ще се присъедини към всеки отбор, без психологически стрес ще отиде в детска градина, училище, спортна секция.

За автори на курсове за детско развитие:

Ползите ви от защитените с авторски права материали ли са за родителите ви? Ясно ли е публиката на портала ViLine.tv вашите потенциални клиенти? След това поставете курсовете си по нашия проект!

Самите ние ще се погрижим да популяризираме вашите курсове от 30% от продажбите.

Сътрудничеството с ViLine.tv означава:

 • Популяризиране на вашите курсове чрез имейли до абонати на ViLine. Нашите писма се четат от десетки хиляди млади майки!
 • Рекламиране в интернет, целеви страници с висока конверсия за авторски курсове и специални страници за вас;
 • Създаване на рекламни материали за популяризиране на курса и автора в собственото ни видео студио;
 • Издигане на славата на автора - ние ще кажем на огромна публика защо вашият курс си струва да се купи.
 • Ние продаваме вашия курс на вашите цени и получаваме комисионна. Получавате активен ръст на продажбите и основната печалба.
 • Вие ни продавате своя курс на договорена цена. Тогава ние продаваме вашите материали сами, получавайки 100% от печалбата.

Пишете на [email protected], изпращайте своите курсове. Условията за настаняване се обсъждат индивидуално с всеки автор.

За автори на статии:

Имате ли материали, достойни за вниманието на широка публика? Искате ли да пишете полезни статии за майки и татковци? Изпращайте материали. Ще ги публикуваме под ваше авторство по проекта, в тематични писма и социални мрежи.

Публикуването на статии на ViLine.tv означава:

 • ✓ Възможност за споделяне на опит и знания с огромна аудитория;
 • ✓ Промоция на вашия сайт;
 • ✓ Достойна награда.
 • - материалът трябва да е уникален;
 • - не публикуваме SEO статии;
 • - можем да откажем публикуването на материали по преценка на ръководството на проекта.

Да започне сътрудничество

 • ✓ Напишете писмо до [email protected], с примери за работа и / или връзка към сайта.

Здравото, хармонично развито дете е най-добрата награда за идеалните родители.

Плащане и доставка

На нашия уебсайт можете да закупите продукта, който ви интересува, като използвате един от начините на плащане:

Сигурност и поверителност на плащанията

При избора на тази форма на плащане на поръчка на уебсайта на ViLine.tv, вие автоматично ще бъдете пренасочени към формуляра за плащане на процесорния център PayU, за да въведете данните за вашата банкова карта.
Всички данни, въведени от вас във формуляра за плащане на процесорния център PayU, са напълно защитени в съответствие със стандарта за сигурност PCI DSS. Получаваме информация само за извършеното от Вас плащане.
Съобщение за оторизация на плащане ще бъде изпратено на имейл адреса, който сте посочили при извършване на плащане.
Веднага след извършване на плащане ще бъдете пренасочени обратно към нашия уебсайт. Информацията за вашето плащане може да ни бъде предоставена от 5 секунди до няколко минути. Ако според Вас е имало закъснение при обработката на поръчката, трябва да се свържете с офиса на компанията на телефон 8 800 500-65-37

Лични данни на купувача.

Когато поставя Приложение на Сайта, Клиентът предоставя следната информация: Фамилия, Име, имейл адрес, телефон, адрес за доставка.
Продавачът използва информацията, за да изпълни задълженията си към Клиента. Продавачът се задължава да не разкрива информацията, получена от Клиента. Не се счита за нарушение Продавачът да предоставя информация на агенти и трети страни, действащи въз основа на споразумение с Продавача за изпълнение на задължения към Клиента.

Разкриването на информация в съответствие с разумните и приложими законови изисквания не се счита за нарушение на задълженията. Продавачът не носи отговорност за информацията, предоставена от Клиента на Сайта в публична форма.

След плащане въведете своя „Личен акаунт“ и изберете „Моите курсове“
Там ще намерите всички продукти, които сте закупили от нашия уебсайт ViLine.tv
Ако не сте получили продукта си в рамките на час след плащането, трябва да пишете на службата за поддръжка [email protected]

Политика за възстановяване

Клиентът има право да откаже да предостави платени Услуги и да поиска възстановяване на средства в следните случаи:

1. За платен електронен продукт (запис на уебинар, семинар, обучение, курс за обучение, шаблони и помощни материали, достъпни за изтегляне). Искане за възстановяване трябва да бъде изпратено от имейл адреса, от който е направена поръчката, до службата за поддръжка на Изпълнителя в рамките на 7 (седем) дни от датата на плащането. След посоченото време искове няма да бъдат приети и пари няма да бъдат върнати. При подаване на заявление за възстановяване на сумата е задължително да се предостави копие на документ за самоличност (паспорт).

2. За платен и посещаван семинар или консултация. Искане за възстановяване на сумата трябва да бъде изпратено от имейл адреса, от който Клиентът се е регистрирал за семинара, до службата за поддръжка на Изпълнителя преди 14:00 часа московско време в деня, следващ деня на Услугата. След посоченото време искове няма да бъдат приети и пари няма да бъдат върнати. При подаване на заявление за възстановяване на сумата е задължително да се предостави копие на документ за самоличност (паспорт).