Има ли полза от добавянето на вода? Как са свързани водата и дисбиозата? Какво да правите, ако детето е горещо? Кога да давате на бебето си вода?

Съвсем просто е да се отговори на въпроса дали бебетата се нуждаят от вода. Нека просто се опитаме да се върнем психически назад дори преди сто години. И нека помислим, колко майки винаги имат достатъчно чиста (очевидно преварена) вода, която да дават на бебетата си, без да рискуват здравето си? В продължение на хиляди години от човешката еволюция бебетата през първите месеци от живота не са получавали вода, защото това означава пряка опасност за живота им. Тоест необичайно е човек като биологичен вид да пие малки деца. Както обаче и за други бозайници - бебетата започват да получават вода, когато започват да ядат същата храна като родителите си. Ако говорим не само за здравия разум, но и за медицинските обосновки, тогава Световната здравна организация, подобно на последните инструкции от Министерството на здравеопазването на Руската федерация, предлага да не се дават допълнителни напитки на кърмените деца без специални медицински показания, до около шест месеца. Защо тогава?
Първата опасност е недохранването. Стомахът на трохите е с размерите на юмрука си и той е в състояние да приема и обработва ограничено количество входяща храна (през първия месец от живота е 1/5 - 1/6 от телесното тегло на ден). А особеността на нервната система на новороденото е такава, че водата предизвиква у него фалшиво чувство за ситост. Ето защо е важно една майка да разбере: ако детето й е изпило 100 мл вода, това означава, че не е получило 100 мл мляко. В същото време растежът и развитието на детето зависи от млякото, а водата не му носи абсолютно никаква полза..
Втората опасност е намаляването на производството на мляко. Млякото се произвежда в отговор на сученето на бебето, т.е. колко бебето е смучело на гърдата - толкова много мляко ще пристигне по-късно. Ако майката е дала на бебето вода, то то ще суче по-малко. Особено опасно в това отношение е нощното хранене на бебето с вода, тъй като по време на нощното хранене се стимулира производството на хормона пролактин, което увеличава дневното производство на мляко. Това означава, че бебето, което кърми през нощта, по този начин си осигурява необходимото количество мляко през деня. И ако „доброжелателите“ съветват майката „да заблуди детето с малко вода, за да не го притеснява през нощта“ - помислете, че детето може да бъде измамено, но естествената система на производство на мляко не може да бъде заблудена...
Третата опасност е нарушение на естествения баланс в храносмилателната система на детето. Дете се ражда със стерилно черво и до около шест месеца активно го засява с полезна микрофлора. Кърмата помага за формирането и поддържането на естествения баланс на бактериите в храносмилателната система и всичко, което бебето получава през това време от живота в допълнение към кърмата, влошава този баланс. И ако практиката на допълване стане постоянна, тогава много често преобладаването на вредната микрофлора над полезната се открива при едно дете - самият феномен, който нашите лекари обикновено наричат ​​дисбиоза. Изследванията, специално проведени от Световната здравна организация, показват, че повечето бебета, кърмени изключително през първите 6 месеца, са здрави и растат добре. А бебетата, които са получавали вода или чай в допълнение към майчиното мляко, са имали смущения в червата три пъти по-често от напълно кърмените бебета... Имате ли нужда от такъв риск?
Четвъртата опасност е вероятността от отхвърляне на гърдата. Водата обикновено се дава от шише със зърно, което често води бебетата до „объркване на зърната“ - тоест отказ да смучат майчината гърда в полза на бутилка.
Нека сега разгледаме аргументите на онези, които настояват за необходимостта да се дава на бебето вода.
Водата помага за премахване на жълтеница при бебета
Жълтеницата се причинява от билирубин, който е мастноразтворим ензим. Не е водоразтворим, но мастноразтворим. Тоест, той не се отделя от тялото с вода, а се отделя точно с коластра и впоследствие с мляко, което за разлика от водата съдържа необходимите за детето мазнини в оптимално съотношение.
„Млякото е същата храна като например кашата. Гладът трябва да се задоволява с храна, а жаждата чрез пиене. В противен случай детето получава допълнителни калории! "
Всъщност консистенцията на млякото и кашата е напълно различна. Млякото е 85-90% вода. Ако възрастните постоянно ядяха една и съща течна храна, тогава предположенията, че тя трябва да се втечни още повече, не биха възникнали... Освен това, до определена възраст малко дете изобщо не прави разлика между глад и жажда. Ето защо, както вече споменахме, водата създава у него усещане за фалшива ситост, измествайки майчиното мляко. Преместваме акцента: тъй като набавянето на вода не е биологично оправдано, правилно е да се каже не, че изключително кърменото бебе получава „допълнителни калории“, а че дете, което е допълнено с вода, губи необходимите калории.
„Вода трябва да се дава, ако навън е горещо и въздухът в стаята е сух.“
Всъщност през лятото добавката се аргументира от топлината, а през зимата - от сухотата на въздуха в отопляемо помещение. Много проучвания обаче са проведени по целия свят в сухи и горещи страни (например в Индия при температура 35-40 ° C и влажност от 10 до 35%; в Пакистан при температура 27.4-40.7 ° C и влажност от 24 до 77%; в тропици при температури от 4 до 41 ° C и влажност от 9 до 60%), което недвусмислено показва, че децата, на които е давана само гърда, страдат от по-малко дехидратация от тези, които са били хранени с кърма и с добавки. Факт е, че кърмата съдържа оптималната концентрация на всички соли и минерали, необходими на детето - между другото, ако възрастен страда от дехидратация, той също се препоръчва да възстанови баланса на влагата не с обикновена вода, а с разтвор на специално подбрани соли... Така че, ако Мама смята, че детето е горещо - не трябва да се допълва с вода, но е по-лесно да се облече и проветри добре стаята! Едно малко дете, което е жадно, просто ще поиска по-често гърдите на майка си. При екстремни горещини можете да изтриете тялото на детето с хладка вода и въздухът в стаята ще направи по-малко сух парния овлажнител или обикновена бутилка с пулверизатор, но в този случай водата е желателна навън, а не вътре в тялото на детето...
„Ако детето е болно, водата е незаменима - тя ще възстанови баланса на влагата, ще помогне да се премахнат вирусите в урината и можете да разтваряте лекарства в нея“
В горното няма нито една функция, с която кърмата да не се справи по-добре от водата. Същото лекарство, което детето ще опита с всички сили да го изплюе разреден във вода, то ще приеме много по-благоприятно с изцедена кърма, което също ще спомогне за по-добро усвояване.
"Детето ми понякога се успокоява веднага след като получи бутилка вода."
Ключовата дума тук е бутилка. По много различни причини бебето понякога иска да суче нещо, но не и гърдите на мама. Двата най-прости и най-безобидни начина за успокояване на бебе, което току-що няма достатъчно гърдите на майка си, са да смучат чисто измит пръст или просто да сочат към сън, защото най-често така се държат децата, уморени от дневни впечатления, преди да заспят.
„Всички са жадни и децата не правят изключение!“
Има много храни, които възрастните могат спокойно да ядат, но които ще създадат големи проблеми за бебетата, тъй като храносмилателната им система все още не е достатъчно зряла. Опитът за хранене на бебе въз основа на нуждите на възрастен стомах би имал ужасни последици. Повечето бебета сами отказват да пият водата, която им се предлага, и започват да утоляват жаждата си с нея едва след 9-12 месеца.

Трябва ли да се пие вода на новородени?

Тялото на новороденото през първите месеци от живота функционира по специален начин. Поради тази причина въвеждането на равномерна вода в диетата на детето трябва да бъде внимателно..

Количеството вода, което бебето може да пие, зависи от вида на храненето. Струва си да се обмисли здравословното състояние на новороденото. Специално внимание трябва да се обърне и на качеството на водата, давана на малкото дете..

Трябва ли да давам вода на новородено при кърмене и изкуствено хранене, какво, колко? Отговори на въпроси - в статията.

Възможно ли е бебето да пие?

Новородените бебета се нуждаят от вода. През първите месеци от живота те имат много бърз метаболизъм. Поради това тялото на детето бързо губи влага, което води до дехидратация..

Пиенето помага за възстановяване на баланса на течностите. В същото време през първите три месеца на бебето се препоръчва да се пие в разумни количества..

Ако е здрав, тогава можете да му дадете вода, ако е необходимо. Обикновено само кърмата му е достатъчна. Но в горещо време бебето може да се нуждае от допълнителни напитки. Тогава той се нуждае от малко вода, за да утоли жаждата си..

На новородените може да се дава вода за пиене, но не в големи количества и при нужда. Това се отнася за първите три месеца от живота на бебетата. От четвъртия месец децата могат да се поливат по всяко време.

Необходимо ли е да се добавя вода на бебе по време на хранене?

Нуждата от вода е пряко свързана с вида на храненето на кърмачетата. Обикновено кърменето осигурява на новороденото всички необходими хранителни вещества. Той може да не се нуждае от допълнителни добавки.

При кърмене

Количеството вода в кърмата е около 90%. Той включва всички микроелементи, необходими за бебето..

Следователно при кърмене новороденото получава необходимото количество течност. Той може да не се нуждае от обикновена вода. Може да се дава само между храненията..

През първите няколко месеца от живота на бебетата може да се предлага чиста вода. Не можете да ги принудите да го пият. Достатъчно е да дадете на бебето две големи супени лъжици вода да пие, ако поиска питие. Това обикновено се случва в горещо време..

С изкуствени

Смесите на прах се различават по състав от майчиното мляко. Те са богати на протеини. Когато използва изкуствени смеси, бебето по-често ще изпитва нужда от пиене. Ако детето яде сухи смеси, тогава е необходимо да въведе вода в диетата си от първите дни на живота..

Нещо повече, количеството му трябва да е малко по-голямо, отколкото по време на кърмене. Ако бебето яде суха адаптирано мляко, тогава между храненията могат да се дават няколко супени лъжици вода..

През деня той може да изпие до 200 мл. Това е особено вярно в топлия сезон, когато тялото губи много влага..

Плюсове и минуси на приема на течности за бебе

Водата за новородено може да бъде както полезна, така и вредна. Неговите предимства за бебета са както следва:

 1. Предотвратяване на дехидратация на тялото на детето в жегата.
 2. Отстраняване на бактерии и вируси от тялото на бебето.
 3. Успокояване на дете под стрес.
 4. Елиминиране на сухота в устата и очите при новородено.
 5. Ускорено разтваряне на лекарства в организма и бързото им усвояване.

Пиенето може да навреди на тялото на бебето. Недостатъците му са:

 1. Силен стрес върху бъбреците.
 2. Висок риск от развитие на дисбиоза.
 3. Провокира недохранване.
 4. Бързо отхвърляне на бебето от здравословно кърма.

В последния случай новороденото свиква със зърното и спира да суче гърдите на майката. Самата майка в крайна сметка намалява производството на мляко. Бебето трябва да се премине към по-малко полезни сухи смеси.

Кога да започнем: оптимална възраст за въвеждане в диетата

Ако бебето яде майчино мляко, тогава водата може да бъде въведена в диетата през четвъртия месец от живота. Ако майката няма проблеми с храненето, тогава вода може да се дава на бебето дори шест месеца след раждането..

Ако бебето яде както кърма, така и сухи смеси, тогава водата може да бъде въведена в диетата от втория или третия месец от живота..

Ако изкуствените смеси преобладават в смесеното хранене, тогава пиенето може да започне още през първия месец от живота. Оптималната възраст за въвеждане на вода в диетата на бебето е четвъртият месец от живота..

Какво е позволено?

На новородените не трябва да се пие изворна вода. Съдържа много бактерии и примеси. Те могат да провокират отравяне на бебето..

Не е подходящ за деца и преварена чешмяна вода. Дори след обработката, той съдържа хлорни съединения. Те също са вредни за здравето на бебето..

Всяка минерална вода е противопоказана за бебета. Лекарствените напитки са забранени. Също така не можете да им давате газирани напитки..

Домакинската вода от чешмата не е подходяща за деца. Възрастните могат да го пият, но при малки деца често провокира чревни разстройства..

Специална бутилирана вода е подходяща за новородени. Той трябва да съдържа необходимите елементи, но в определено количество. Такава вода не трябва да съдържа твърде много минерали..

Бутилираната бебешка вода може да се съхранява само в хладилника и не повече от 24 часа след отварянето му. Тази вода не е необходимо да се вари. Можете да го закупите в аптеката.

На новородено може да се даде еднократно преварена чешмяна вода, ако в апартамента има специален филтър.

Как се пие?

Съдът, от който новороденото пие вода, играе роля. Това може да играе роля при формирането на правилните навици. Също така е важно да се придържате към честотата на приема на вода и нейното количество. Понякога детето се нуждае от добавки, надвишаващи нормата. Един такъв случай също е хълцане..

Какъв контейнер?

Препоръчително е да предлагате вода на бебета от лъжица. Пиейки вода от лъжица, бебето ще свикне по-бързо с това устройство.

Ако го изпие от шише със зърно, то ще влезе неконтролируемо в тялото му. Това ще постави повече стрес върху бъбреците..

Ако пиете бебе от шише, препоръчително е да използвате контейнери от стъкло или висококачествена пластмаса.

Колко и колко често?

През първите три месеца на бебето не трябва да се дава прекалено много. Ако той се храни с кърма, тогава е достатъчно да даде от 50 до 100 мл. При хранене с изкуствена формула нуждата от вода е по-голяма. Бебето може да се нуждае от 100-200 ml на ден.

Можете да правите това 4 пъти на ден. В горещо време е позволено да се полива бебето по-често.

Когато се изисква над нормата?

Необходимо е да се добави бебето в следните случаи:

 • наличие на диария;
 • появата на повръщане;
 • висока температура с инфекция;
 • появата на запек;
 • стомашно-чревни колики;
 • силно изпотяване.

Последният случай се случва в горещо време. Детето често е дехидратирано.

Ако се появи на фона на инфекция, тогава тя се проявява под формата на повишаване на температурата, летаргия. Урината на бебето става концентрирана, фонтанелата потъва. При тази симптоматика се изисква да се пие по-често..

С хълцане

Дава ли се вода на дете с хълцане? При това състояние е необходимо да го дадете на новородено.

Елиминира рязките контракции на диафрагмата и спазмите в ларинкса. С хълцане можете да дадете на бебето малко вода малко повече от нормалното.

В този случай е необходимо да се премахне причината за хълцането. Ако бебето е студено, тогава трябва да загрее краката си. Също така се препоръчва да го държите изправен.

Ако хълцането се появи на фона на превъзбуждане и плач, тогава по пътя трябва да успокоите новороденото.

Какво да правите, ако бебето откаже?

Ако новороденото откаже да пие, тогава не трябва да се опитвате да го насилвате. Трябва да го заинтересувате.

Можете да добавите компот от сушени плодове към него. Такава напитка ще бъде по-вкусна за новородено от обикновената вода..

Прочетете за това как и колко да пиете вода за дете тук, за правилното използване на вода от човек - тук.

Цялата най-важна и полезна информация за това как се пие вода за деца е представена в този раздел..

Подобни видеа

Възможно ли е да се даде на детето вода през първата година от живота или не, видео препоръки на педиатър:

Заключение

Новородените могат да получават вода от самото начало на живота си. Те ще имат по-малка нужда от него, ако се хранят с майчиното мляко..

При изкуствено хранене нуждата от течности при кърмачетата е по-голяма. Трябва да им се дава от раждането. Оптималното време за въвеждане на вода в диетата на детето е от третия до четвъртия месец от живота..

Вода за новородени. Колко вода да дадете на новородено?

Смята се, че ако новороденото яде кърма, то не се нуждае от допълнително добавяне с вода. Но нали? По този въпрос мненията са разделени. Някои експерти казват, че е необходимо да предлагате на бебето няколко чаени лъжички преварена вода между храненията, други казват, че това не е необходимо. Както и да е, има някои препоръки, според които е по-лесно да разберете дали детето ви се нуждае от добавки и колко е необходимо..

Трябва ли да давам на бебето си вода?

Вероятно всички са чували, че има достатъчно майчино мляко за дете и не е необходимо да се въвежда вода в диетата му. Но това не е напълно вярно. През първия месец от живота на бебето млякото наистина действа за него едновременно като храна и напитка. След този период обаче просто трябва да започнете да давате на бебето вода, за да утолите жаждата му. Това се дължи на започването на работа на потните жлези, което води до увеличаване на загубата на течности. Дори възрастен човек трудно понася симптомите на жажда, камо ли бебе.

Онези бебета, които са изкуствено хранени, особено трябва да пият вода от първите дни на живота. По-добре да се дава хладка вода.

Често младите майки не дават на детето си вода, защото се страхуват, че то ще развие дисбиоза. Клиничните проучвания обаче отдавна показват, че това е мит..

Въпреки това, решението дали да се даде на бебето малко вода все още остава на родителите..

Кога да се въведат допълнителни напитки?

Както вече споменахме, на 28 ден бебето започва да се държи по-активно, изпотяването се увеличава, което води до активна загуба на течност. От този момент нататък кърмата вече не е достатъчна, за да утоли жаждата ви. Има обаче определени обстоятелства, когато водата е от съществено значение. Те включват:

 1. Да сте в гореща стая или на открито през летния сезон;
 2. С повишено изпотяване;
 3. Висока температура или симптоми на настинка и жълтеница;
 4. Диария;
 5. Отбиване от нощно хранене. Водата е чудесен помощник за родителите.

Запомнете: никога не се опитвайте да насилвате детето да пие. Ако пие малко вода или отказва изобщо, тогава бебето няма нужда да пие, когато поиска, веднага ще уведоми родителите си.

Видео дали е необходимо допълнително да се поливат новородени

Каква вода да се даде на новородено?

Има много спорни въпроси за това каква вода трябва да се дава на детето. Много родители твърдят, че преварената вода съдържа различни микроорганизми и практически няма полезни вещества. Затова повечето възрастни са на мнение, че специалната бутилирана вода за новородени е по-подходяща за бебета. Като правило можете да го пиете от първите дни на живота. Водата от дълбок филтър също е подходяща..

Можете също така да дадете на детето топена вода. Налейте първо пречистената вода в купа, след това я поставете във фризера и я оставете да замръзне. Такава вода има много благоприятен ефект както за деца, така и за възрастни. Въпреки това, следете температурата на водата, преди да добавите. Не трябва да е твърде студено или да надвишава 25 ° C.

Ако едно дете откаже да пие вода, много родители започват да я подслаждат. Това едва ли ще доведе до нещо добро. Дори минималното количество захар във водата може да наруши метаболизма на вашето бебе и да навреди на зъбите му, дори ако те още не са се излюпили. Ако детето наистина иска да пие, тогава дори неподсладена вода ще бъде по негов вкус..

Норми на прием на течности за новородени

Бебето все още не е в състояние да определя нормите, от които се нуждае, така че родителите трябва внимателно да следят количеството течност, което той пие. Пиенето на твърде много може да доведе до отказ от мляко, тъй като стомахът на бебето вече ще се напълни с вода. Това е изпълнено с намаляване на приема на микроелементи и витамини, които са толкова богати на кърма, в малко тяло. Не трябва да давате на бебето да пие, преди да се закачи за гърдата или за шишето с формулата, защото по този начин то ще яде по-малко.

Препоръчва се на деца, които са кърмени или изкуствено хранени, да споделят 60 ml чиста вода за целия ден и е по-добре да не дават повече от 20 ml наведнъж. За да спазвате нормата, по-добре е да пиете от лъжица или от бутилка. Струва си обаче да се помни, че бебетата бързо свикват с бутилките, тъй като са по-лесни за пиене. Това може да доведе до отхвърляне на гърдата. Също така, родителите могат да използват спринцовка за напояване на бебето и от шест месеца могат да започнат да свикват със специална чаша..

Как да разберете дали на детето ви липсва вода?

По-долу са дадени редица симптоми, които могат да кажат на родителя, че детето му се нуждае от допълнителни течности:

 • Летаргично и апатично състояние;
 • Сухи лигавици;
 • Тъмна урина и остра миризма;
 • Бебето уринира по-малко от шест пъти на ден;
 • Падаща фонтанела.

Всички тези признаци показват силна дехидратация на организма. За да се рехидратирате, кърмете новороденото често и давайте вода между храненията. Дори няколко капки ще му помогнат.

Както можете да видите, има много мнения относно допълнителната течност за новородено. Педиатрите също гледат на това по различен начин. Остава родителите да решат дали да добавят вода или не, в какви обеми, а също и каква вода да използват за това. Ако обаче бебето ви не пие вода по някаква причина, внимателно следете неговото настроение и благосъстояние, за да забележите навреме признаци на дехидратация..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Възможно ли е да се пие бебе на вода: индикации, предупреждения и препоръки

Лекарите продължават да спорят дали може да се дава вода на новородени. Има много плюсове и минуси. Повечето педиатри забраняват храненето на бебета с вода. Но какво трябва да правите в горещо време? На каква възраст е разрешено да се дава вода на деца? Отговаряйки на тези въпроси, родителите трябва да разчитат на собствената си интуиция и желанието на бебето..

Не е лесно да се даде еднозначен съвет - дали да се дава вода на бебе. През 1989 г. Световната здравна организация приема декларацията „10 принципа за успешно кърмене“, шестият принцип на която гласи: „Не давайте на новородени бебета никаква храна или напитки, различни от майчиното мляко, освен ако няма медицински показания“. Във връзка със стандартите на СЗО, новородено се счита за дете на възраст до 28 дни. СЗО също така заявява: „През първите 6 месеца от живота, изключително кърмене осигурява на детето всички необходими хранителни вещества и няма нужда да я допълвате с вода, чайове и др.“; „Майчиното мляко е идеалната храна за хармоничното развитие на бебето. Децата през първите 6 месеца от живота трябва да бъдат кърмени изключително ".

Министерството на здравеопазването предупреждава за последици

Ако родителите са в загуба, когато новороденото може да получи вода, те трябва да са наясно с последиците от добавянето на вода към бебето. Възможните смущения в работата на организмите на майките и децата са основните аргументи, изложени от СЗО.

 • Опасността от развитие на дисбиоза. До 6 месеца стерилните черва на бебето се инокулират с полезна микрофлора с помощта на кърма. Той поддържа естествения баланс на бактериите в храносмилателната система. Систематичното добавяне с вода по време на кърмене нарушава баланса на микрофлората и води до развитие на дисбиоза. Проучванията на СЗО показват, че децата, които са получавали само майчино мляко до шест месеца, са по-малко склонни да страдат от стомашно-чревни разстройства.
 • Водата е допълнителна тежест за бъбреците. До 3 месеца бъбреците на бебето продължават да се формират. Допълването води до допълнително натоварване на органа, тъй като основната задача на бъбреците е да премахва излишните соли в тялото. В майчиното мляко има малко соли и не е необходимо да ги отделяте.
 • Недохранване. Стомахът на новороденото е в състояние да обработи 1/6 от телесното тегло за едно хранене. Поради естеството на нервната система на бебето, водата предизвиква фалшиво усещане за пълнота. В същото време бебето не получава достатъчно кърма, от която се нуждае за пълноценно развитие..
 • Намаляване на количеството произведено мляко. Смукането е стимул за производството на мляко в гърдите на майката. Ако дадете на новородено да пие вода, то ще консумира по-малко мляко. Особено опасно е да давате на детето си вода през нощта. Храненето през това време увеличава хормона пролактин, който насърчава ежедневното производство на мляко. Ако бебето суче през нощта, то през деня си осигурява необходимия обем мляко.
 • Отказ на гърдата. Много майки дават на бебетата си вода в шише. Течността излиза от него по-лесно и по-бързо. Смукането на майчината гърда изисква много усилия. "Мързеливо" бебе може да се откаже от гърдата в полза на шише.

Новороденото се нуждае от вода

Противниците на принципите на СЗО излагат свои собствени твърдения на каква възраст на детето може да се дава вода. Смята се, че бебето се нуждае от вода от първия месец от живота. Доказателствата на привържениците на тази теория обаче трудно могат да издържат на критика..

 • Млякото е храна. Жаждата трябва да се утоли с вода. Според неговата консистенция и качествен състав е прието млякото да се разделя на „предно“ и „задно“. Млякото отпред може да напои бебето, тъй като е 90% вода.
 • Водата е от съществено значение при горещо време и сух въздух. Изследвания, проведени от СЗО, говорят против този аргумент. Няколко групи жени с бебета бяха поставени в пустинята Сахара при температура от +50 градуса. На първата група беше разрешено да дава на кърмачета само кърма. Втората група деца е изкуствено хранена и пие вода. Третата група също пиеше кърма, но майките имаха право да допълват бебетата си с вода. В резултат на това само първата група достигна края на експеримента. Останалите участници са имали стомашно разстройство и инфекциозни заболявания. Млякото може напълно да утоли жаждата ви. Той вече има необходимото количество течност, тъй като млякото е 85-90% вода. Ако температурата на околния въздух се повиши, тя става по-водна. Бебето почти не усеща разликата между глада и жаждата, тъй като центровете, отговорни за тези усещания в мозъка, са разположени близо един до друг. За да пие новородено, е достатъчно да го прикрепите към гърдите на майката.
 • Опасност от дехидратация. Възстановяването на водния баланс при възрастен човек става с помощта на вода с добавяне на соли. Новороденото не е изключение. Кърмата е отличен заместител на солевия разтвор: съдържа оптималния състав на соли и минерали за бебето.
 • По време на заболяване водата премахва вирусите от тялото, лесно се разтварят лекарствата в него. Майчиното мляко също върши чудесна работа с тези функции. Разтвореното в него лекарство се усвоява по-добре и се пие по-лесно от кърмачетата.
 • Бутилка вода е успокояваща. В този случай процесът на смучене става ключов. Алтернатива на успокояващата бутилка е зърното, чисто измитият палец на майката или болестта на движението..
 • Водата елиминира детската жълтеница. Билирубинът, който причинява жълтеница, се разтваря в мазнини, а не във вода. Следователно, по-добре се отделя от тялото с мляко, което съдържа оптималния състав на мазнините за детето..

По този начин аргументите „за“ и „против“ допълването на бебето с вода са противоречиви и могат да предизвикат съмнения сред родителите. Известният лекар Комаровски предлага да се спазва правилото "златна среда". Единственото противопоказание за добавяне на бебе е до 1-месечна възраст. 28 дни след раждането на бебето, родителите могат да му предлагат вода в лъжица или в бутилка с дозатор (не със зърно!). Детето ще реши за себе си дали трябва да пие. Ако бебето се чувства добре и отказва вода, не го насилвайте. След въвеждането на допълнителни храни и деца, които се хранят от шише, водата е необходима на всяка възраст.

Медицински показания за добавки

Въпреки разногласията по въпроса кога да се дава вода на бебе, има случаи, когато бебето се нуждае от вода:

 • топлина;
 • диария, повръщане, диария;
 • запек;
 • обилно изпотяване.

В този случай може да има изразени признаци на дехидратация, които понякога изискват стационарно лечение:

 • висока температура;
 • летаргия, сухота в очите и устните;
 • тъмна урина, концентрирана, не повече от 6-7 пъти на ден;
 • увиснала фонтанела.

Каква вода да се дава на бебета

Когато обмислят какъв вид вода да дават на бебето си, повечето родители избират бутилирана вода за своите бебета. Те са прави, защото е здравословно и здравословно. Количеството соли и минерали в него е минимално и балансирано, особено за деца.

Можете да използвате преварена вода от чешмата само в краен случай, когато няма алтернатива. Голямо количество соли, вредни вещества и микроорганизми в него могат да повлияят отрицателно на здравето, включително да предизвикат алергия на детето към водата. Единственото изключение е системата за високо пречистване, инсталирана в къщата. Не можете да кипвате вода два пъти. Можете да съхранявате преварена вода за не повече от един ден..

 1. Не насилвайте бебето си да пие. Предлагайте периодично вода на бебето си, но то взема окончателното решение. Кърменото бебе може да не пие до 9-10 месеца.
 2. Дайте вода от лъжица или бутилка с дозатор. Бутилка със зърно води до неконтролиран прием на течности. Излишъкът, натрупан в бъбреците, може да провокира образуването на пясък. Спрете да пиете веднага щом бебето утоли жаждата си..
 3. Привлечете вниманието на детето. Ако бебето не пие вода по време на изкуствено хранене или по време на въвеждането на допълнителни храни, опитайте се да го заинтересувате. Можете да предложите компот от стафиди или сушени плодове. Водата е необходима, когато бебето премине към храна за възрастни.
 4. Дайте на бебето си добра вода. Когато използва необработена вода, бебето може да получи алергична реакция под формата на обрив, кашлица, зачервяване и сухота в очите, разстроен стомашно-чревен тракт и задух. В този случай трябва незабавно да се откажете от некачественото пиене и да се консултирате с лекар. Лекарят ще вземе тестове за алергени и ще предпише лекарства за облекчаване на симптомите на алергия.
 5. Не поливайте трохите преди хранене. Водата задоволява глада.
 6. В случай на топлина, не бързайте да давате вода. Проветрете стаята, избършете бебето с вода, овлажнете въздуха с пулверизатор.
 7. Не се увличайте от минерална вода. Излишъкът от сол може да повлияе отрицателно на бъбречната функция.
 8. При запек използвайте стафидена вода. Съдържа много калий, който стимулира чревната перисталтика. За готвене залейте лъжица стафиди с чаша вряща вода и оставете за 5-10 минути.

Решението дали да добавяте вода към бебето винаги зависи от родителите. Те обаче трябва да го приемат напълно наясно с последиците. Дайте на детето си да пие, когато сам посегне към водата. Хлапето знае най-добре какво му трябва, за да се чувства добре..

Трябва ли да давам вода на новородено?

Раждането на бебе винаги включва много въпроси от родителите. Някои от тях, разбира се, са свързани с правилното хранене. И почти винаги първото нещо, което майките питат, е дали да дават вода, докато кърмят. Ще навреди ли на храносмилането и изпражненията? И ако добавите вода, тогава с каква вода, колко често и от какво? Нека да разберем по ред с всички нюанси.

Съдържание:

Когато детето има нужда от вода

Много педиатри твърдят, че бебе на възраст под два месеца, ако е кърмено, с нормално усвояване на кърмата и редовно наддаване на тегло, не се нуждае от вода. Майчиното мляко утолява жаждата и предпазва от дехидратация. Има обаче лекари, които изразяват различно мнение. И така, кога да се допълва новородено?

• С изкуствено и смесено хранене. Смесите, дори възможно най-близки по състав до майчиното мляко, се усвояват по-дълго и малко вода помага за тяхното усвояване. Следователно използването на вода в този случай е задължително..

• При кърмене с недостатъчна лактация. За съжаление се случва майчиното мляко да не е достатъчно за бебето. Ако бебето плаче често, не наддава, добавете вода към бебето и незабавно се свържете с педиатър за смесено хранене или пълен преход към адаптирано мляко.

• При горещо време. В случай на топлина, течността от тялото напуска тялото много по-бързо и храненето на дете с мляко постоянно означава да го накарате да преяде. Водата в този случай е вашето спасение.

• С хълцане. Както знаете, водата помага да се справите с хълцане. Това важи не само за възрастен, но и за бебе..

• С повръщане и диария. Те измиват течността от тялото на детето, което застрашава дехидратацията. Ако срещнете подобни проблеми, дайте на бебето си колкото се може повече вода..

• За сваляне на високи температури. Ако бебето е болно, температурата му е скочила, тогава първият съвет, даден от всички лекари, без изключение, е да пиете колкото се може повече. Млякото при високи температури е противопоказано, разрешени са само ферментирали млечни продукти. Следователно оптималният изход за мама ще бъде да даде на детето малко вода..

• Когато детето е на възраст над два месеца. Ако новороденото може да се справя само с майчиното мляко, тогава малко по-голямо бебе вече не е. Тялото расте, както и нуждите му. Много педиатри от 2,5 месеца вече препоръчват да се пие бебето не само с вода, но и с компоти от сушени плодове.

Ирина Вострикова, педиатър в клиниката MEDSI, смята, че бебетата не се нуждаят от добавки, тъй като кърмата вече е 90% вода. Това обаче може да се наложи, ако самата майка не пие достатъчно течности. И така, кърмещата майка трябва да пие поне 2 литра обикновена тиха вода на ден. В жегата на детето може да му се предлагат 10-15 мл вода между храненията: ако бебето откаже, тогава то не чувства нужда от допълнителна течност. Същите препоръки са валидни и за изкуствено хранене. По-добре е да давате вода на дете с лъжица, а не от бутилка. Тъй като при хранене от шише, бебето има „смучещо смучене“ и то започва да кърми неправилно - поради това ефективността на стимулиране на производството на мляко намалява, а зърната се нараняват.

Какви опасности може да крие ранният прием на вода

Много майки, когато чуят за забраната да добавят вода към бебето, са изненадани. До какви проблеми при новороденото може да доведе честото приемане на вода??

• Недохранване. Ако пиете бебе малко преди хранене, тогава течността ще се появи в стомаха на бебето и то ще яде по-малко мляко. В резултат на това бебето ще остане гладно, тялото му ще получи по-малко хранителни вещества и майката няма да изпразни млечните жлези, което заплашва стагнацията на млякото и намаляването на лактацията.

• Нарушаване на чревната микрофлора. Пиенето на вода води до появата на първите бактерии в тялото на новороденото, които не винаги са полезни. Това е натоварване на червата, вероятността от развитие на дисбиоза.

• Натоварване върху бъбреците. Въвеждането на вода в диетата кара бъбреците да работят по-интензивно и тялото на новородено бебе може да не е готово за това.

Елена Шмакова, консултант по кърмене и грижи за бебето в Центъра „Лада“, преподавател в курса на СЗО / УНИСЕФ „Консултиране по кърмене“ добавя, че съществува риск от самото кърмене с добавки. Факт е, че млякото се произвежда в отговор на смученето и количеството му директно зависи от честотата на стимулиране на гърдите. Ако давате на бебето си вода за пиене, то ще суче все по-рядко, което означава, че стимулацията на млечните жлези ще намалее..

Тя е сигурна, че бебето трябва да бъде добавяно само когато кърменето не помага при дехидратация на бебето поради неразположение. Дехидратация може да бъде открита, например, когато броят на уриниранията е по-малък от 6 на ден, докато урината е концентрирана, тъмна, по-малко от обикновено.

Общи препоръки за довършване

Ако решите да добавите бебето или трябва да направите това, тъй като бебето е изкуствено или смесено хранене, тогава трябва да се придържате към определени правила, за да не навредите на бебето.

• Да се ​​дава само пречистена вода. Най-добрият вариант би бил закупуването на бутилирана вода. Днес в магазините можете да намерите бутилки с вода, предназначени за деца: тя е преминала през всички възможни почиствания и е лишена от вредни бактерии. Възможно е също така да използвате кладенческа вода у дома, която е преминала през специални детски филтри. Избягвайте да използвате чешмяна вода, дори филтрирана.

• Използвайте само преварена вода. Това значително намалява риска от навлизане на трохи от вредни бактерии (почти всички те умират при варене).

• Ако е възможно, използвайте сребърни прибори. Днес можете да намерите детски лъжици и сребърни чаши на достъпни цени. Този метал има невероятни свойства да унищожава патогени. Налейте вода в сребърна чаша и я оставете да се влива. Като алтернатива можете да използвате йонизатори със сребърна вода. Този избор ще бъде по-икономичен.

.• Ако бебето пие кърма, дайте вода от лъжица. За него ще бъде много лесно да пие от шише и в резултат на това може да откаже да кърми.

.• Ако бебето е здраво и наддава добре, не е нужно да настоявате и да му давате насилствено малко вода. Така че той има достатъчно кърма.

• Водата трябва да се дава 10-15 минути след хранене и между храненията. В никакъв случай не пийте преди ядене: трохите ще имат усещане за фалшива ситост..

• Следете отблизо състоянието на бебето и не отказвайте да се консултирате с педиатър за пореден път. Все пак говорим за здравето на вашето дете.

Кога може да се дава вода на бебе

Трябва ли да се дава вода на бебето

От раждането до 6 месеца кърмачето получава дневен прием на течности с кърмата, тъй като кърмата се състои от 84-87% от водата. От 4 месеца на детето може да се предлага 1 чаена лъжичка вода, но е строго забранено да го карате да пие. Здравото бебе не пие вода до шест месеца, защото няма нужда от нея. Водният баланс на тялото се поддържа от кърмата дори в горещо време.

Според показанията на педиатър, бебетата на възраст до шест месеца може да се нуждаят от порции вода в следните случаи:

 • когато бебето има треска;
 • със задържане на изпражнения;
 • в случай на диария;
 • при повръщане.

При първите признаци на дехидратация на тялото на бебето е необходимо да пиете вода и незабавно да се обадите на лекар.

Тялото на бебета, хранени с бутилки, изисква редовно попълване на вода. Първо, от раждането художникът използва вода, в която се разрежда млечната смес. Второ, стомашно-чревният тракт изисква допълнителна малка порция течност за смилане на бебешката храна. Започвайки от 5-6-ия месец от живота, когато се въвеждат допълнителни храни, бебето определено ще започне да пие вода.

Колко вода се нуждае от бебе се определя, като се вземат предвид следните фактори:

 • телесно тегло на детето;
 • съставът на консумираната храна;
 • желанието на бебето да пие вода;
 • здравето на детето.

Важно!

Могат ли бебетата, които кърмят, да пият вода? Ако детето е здраво и няма аномалии в развитието, това означава, че всички компоненти влизат в тялото с майчиното мляко. Дори допълнително 50 ml вода може да наруши водния баланс на бебето, което може да доведе до разстройство на червата..

Колко вода трябва да пие бебето на ден

До шест месеца дете, хранено с адаптирано мляко, трябва да получава течност на малки порции след приемане на основното хранене. Колко вода да дадете на бебето, също зависи от неговото желание. Дневната норма варира между 100-150 ml. Бебетата под 6 месеца трябва да пият не повече от 100 ml на ден, нормата е 50-60 ml.

Бебето пие много вода след 6 месеца, когато опитва картофено пюре и зърнени храни. От този момент нататък за 1 кг тегло са необходими 50 мл течност, получена с кърма, адаптирано мляко и допълващи храни, както и под формата на дестилирана вода. Изчисленията са индивидуални за всяко дете. Освен това 100 ml мляко е сравним с приема на 75-80 ml вода. От 6 месеца бебето трябва да консумира повече от 150 мл вода на ден.

На нашия уебсайт можете да поръчате бебешка питейна вода от артезиански извори от марки, специализирани в храненето на бебета - Babushkino Lukoshko, Fleur Alpine, FrutoNyanya, Agusha, Humana и други.

Таблица 1. Показания за питейна вода при здрави бебета с различни видове хранене по месеци
Бебешка възрастТип храненеОбем вода на ден
От раждането до 1 месецХранене за кърмачетаНе повече от 60 мл
Кърма-
2 до 6 месецаИзкуствени100-150 мл
Пекторална50-100 мл
От 6 месецаВсякаквиПовече от 150 мл

На въпрос дали да давате вода на кърмачета преди навършване на шест месеца преди приема на адаптирано мляко или кърма, определено ще получите отрицателен отговор. Това се дължи на факта, че стомахът е все още много малък, така че детето ще бъде наситено с вода и ще откаже да яде мляко. Това може да доведе до смущения в растежа и развитието на бебето..

заключения

За да се определи дали бебетата се нуждаят от вода, е необходимо да се вземе предвид видът на хранене и възрастта на детето. Кърмените бебета до 6-месечна възраст не се нуждаят от допълнителни течности, освен когато бебето е болно. Кърмачетата, които се хранят от шише, пият от 60 до 150 ml вода на ден от раждането.

Децата могат да пият вода редовно, независимо от каквито и да било фактори, от шест месеца. През това време е необходима допълнителна течност за обработка на нови храни, които са влезли в диетата на детето. Дневната норма на водата се увеличава до 150 ml или повече.

Вода за новородени. Колко вода да дадете на новородено?

Смята се, че ако новороденото яде кърма, то не се нуждае от допълнително добавяне с вода. Но нали? По този въпрос мненията са разделени. Някои експерти казват, че е необходимо да предлагате на бебето няколко чаени лъжички преварена вода между храненията, други казват, че това не е необходимо. Както и да е, има някои препоръки, според които е по-лесно да разберете дали детето ви се нуждае от добавки и колко е необходимо..

Трябва ли да давам на бебето си вода?

Вероятно всички са чували, че има достатъчно майчино мляко за дете и не е необходимо да се въвежда вода в диетата му. Но това не е напълно вярно. През първия месец от живота на бебето млякото наистина действа за него едновременно като храна и напитка. След този период обаче просто трябва да започнете да давате на бебето вода, за да утолите жаждата му. Това се дължи на започването на работа на потните жлези, което води до увеличаване на загубата на течности. Дори възрастен човек трудно понася симптомите на жажда, камо ли бебе.

Онези бебета, които са изкуствено хранени, особено трябва да пият вода от първите дни на живота. По-добре да се дава хладка вода.

Често младите майки не дават на детето си вода, защото се страхуват, че то ще развие дисбиоза. Клиничните проучвания обаче отдавна показват, че това е мит..

Въпреки това, решението дали да се даде на бебето малко вода все още остава на родителите..

Кога да се въведат допълнителни напитки?

Както вече споменахме, на 28 ден бебето започва да се държи по-активно, изпотяването се увеличава, което води до активна загуба на течност. От този момент нататък кърмата вече не е достатъчна, за да утоли жаждата ви. Има обаче определени обстоятелства, когато водата е от съществено значение. Те включват:

 1. Да сте в гореща стая или на открито през летния сезон;
 2. С повишено изпотяване;
 3. Висока температура или симптоми на настинка и жълтеница;
 4. Диария;
 5. Отбиване от нощно хранене. Водата е чудесен помощник за родителите.

Запомнете: никога не се опитвайте да насилвате детето да пие. Ако пие малко вода или отказва изобщо, тогава бебето няма нужда да пие, когато поиска, веднага ще уведоми родителите си.

Видео дали е необходимо допълнително да се поливат новородени

Каква вода да се даде на новородено?

Има много спорни въпроси за това каква вода трябва да се дава на детето. Много родители твърдят, че преварената вода съдържа различни микроорганизми и практически няма полезни вещества. Затова повечето възрастни са на мнение, че специалната бутилирана вода за новородени е по-подходяща за бебета. Като правило можете да го пиете от първите дни на живота. Водата от дълбок филтър също е подходяща..

Можете също така да дадете на детето топена вода. Налейте първо пречистената вода в купа, след това я поставете във фризера и я оставете да замръзне. Такава вода има много благоприятен ефект както за деца, така и за възрастни. Въпреки това, следете температурата на водата, преди да добавите. Не трябва да е твърде студено или да надвишава 25 ° C.

Ако едно дете откаже да пие вода, много родители започват да я подслаждат. Това едва ли ще доведе до нещо добро. Дори минималното количество захар във водата може да наруши метаболизма на вашето бебе и да навреди на зъбите му, дори ако те още не са се излюпили. Ако детето наистина иска да пие, тогава дори неподсладена вода ще бъде по негов вкус..

Норми на прием на течности за новородени

Бебето все още не е в състояние да определя нормите, от които се нуждае, така че родителите трябва внимателно да следят количеството течност, което той пие. Пиенето на твърде много може да доведе до отказ от мляко, тъй като стомахът на бебето вече ще се напълни с вода. Това е изпълнено с намаляване на приема на микроелементи и витамини, които са толкова богати на кърма, в малко тяло. Не трябва да давате на бебето да пие, преди да се закачи за гърдата или за шишето с формулата, защото по този начин то ще яде по-малко.

Препоръчва се на деца, които са кърмени или изкуствено хранени, да споделят 60 ml чиста вода за целия ден и е по-добре да не дават повече от 20 ml наведнъж. За да спазвате нормата, по-добре е да пиете от лъжица или от бутилка. Струва си обаче да се помни, че бебетата бързо свикват с бутилките, тъй като са по-лесни за пиене. Това може да доведе до отхвърляне на гърдата. Също така, родителите могат да използват спринцовка за напояване на бебето и от шест месеца могат да започнат да свикват със специална чаша..

Как да разберете дали на детето ви липсва вода?

По-долу са дадени редица симптоми, които могат да кажат на родителя, че детето му се нуждае от допълнителни течности:

 • Летаргично и апатично състояние;
 • Сухи лигавици;
 • Тъмна урина и остра миризма;
 • Бебето уринира по-малко от шест пъти на ден;
 • Падаща фонтанела.

Всички тези признаци показват силна дехидратация на организма. За да се рехидратирате, кърмете новороденото често и давайте вода между храненията. Дори няколко капки ще му помогнат.

Както можете да видите, има много мнения относно допълнителната течност за новородено. Педиатрите също гледат на това по различен начин. Остава родителите да решат дали да добавят вода или не, в какви обеми, а също и каква вода да използват за това. Ако обаче бебето ви не пие вода по някаква причина, внимателно следете неговото настроение и благосъстояние, за да забележите навреме признаци на дехидратация..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Трябва ли на бебето да се дава питейна вода

Пиенето на вода е важно за тялото на всеки човек, особено на децата. Ето защо почти всички майки се интересуват дали бебето се нуждае, освен основната храна, да дава и вода. Мненията на педиатрите и бабите по този въпрос обикновено не съвпадат. По-старото поколение настоява, че те са давали на децата си вода от първите дни на живота, докато лекарите препоръчват да се изчака с въвеждането й в диетата. Но важният момент в този дебат е видът на храненето. Ето защо ще разгледаме в какви случаи е необходимо да добавяме вода на бебета и как да го правим правилно.

Необходимо ли е да се дава бебе на вода при кърмене

Според СЗО (Световната здравна организация) не е необходимо допълнително да добавяте вода към кърмено бебе, докато то навърши 6 месеца. Всичко се обяснява просто - кърмата е 90% от същата вода, която напълно отговаря на нуждите на бебето от нея, останалите 10% са витамини, микроелементи, протеини, мазнини, въглехидрати, необходими за укрепване на имунната система, развитие и растеж на тялото. Освен това обемът на стомаха на бебето не е достатъчно голям, за да получи допълнителна течност, защото просто няма да има място за мляко..

Но има ситуации, в които тялото започва да губи голямо количество течност. В този случай е задължително да се дава питейна вода, за да се предотврати развитието на дехидратация при детето. Те включват:

 • повишена телесна температура;
 • прегряване;
 • повръщане, диария;
 • горещо време;
 • прекомерна сухота на въздуха.

След 6 месеца живот кърмата вече не е достатъчна за развитието и растежа на бебето и е време за въвеждането на допълващи храни. Тогава се налага допълнителна телесна течност..

С изкуствено хранене

Бебе, което се храни с млечна смес, трябва да бъде допълнено с вода, в противен случай не може да се избегнат проблеми със запек. Сместа, макар и близка по състав до майчиното мляко, все пак е малко по-различна - съдържа много протеини и е много хранителна..

Бебе, което е на смесено хранене, също трябва да получи питие.

Кога и как да допълвам

Обемът на стомаха на детето е малък и веднага след хранене то няма да може да пие достатъчно течност. Следователно вода се предлага един час след хранене.

За бебета, които ядат кърма, тя се дава само от лъжица или от спринцовка без игла, а по-големите деца - от чаша за пиене. Използването на шише със зърно е неприемливо, тъй като е възможно кърменето. В края на краищата можете да смучете от него без много усилия..

Колко можете да давате на ден

Обемът на течността е индивидуален. В някои ситуации е достатъчна една чаена лъжичка, но понякога 10 мл няма да са достатъчни. Има обаче норми, които трябва да се спазват. Помислете колко вода се нуждае бебе на ден:

 • до 1 месец - 15-20 мл;
 • 1-2 месеца - 60-90 мл;
 • 5-6 месеца - 90-100 мл;
 • 7-8 месеца - 110-130 мл;
 • 9-12 месеца - 130-150 мл.

Ако бебето не изпие необходимия обем, тогава не е необходимо насилствено да наливате вода в него. Тялото знае от колко течност се нуждае..

Опасности от пиене на твърде много вода:

 • Недохранване. Обемът на стомаха на бебето е много малък и ако той пие много вода наведнъж, тогава ще има малко място за мляко в него. В резултат на това бебето няма да получи необходимото количество храна и хранителни вещества..
 • Намалена лактация. При пълно водоснабдяване бебето ще суче по-малко, което в крайна сметка води до намаляване на производството на мляко.
 • Нарушен е минералният баланс. Приемът на вода в тялото на детето в излишък води до факта, че от него се отстраняват не само вредни, но и полезни вещества.
 • Натоварването на пикочните пътища се увеличава. Голямо количество вода в храната води до интензивна функция на бъбреците и пикочния мехур.

Защо бебето пие много

Количеството консумирана вода може да бъде повлияно от атмосферата и активността на бебето. В горещо време тялото винаги изисква повече от него. Също така твърде активните деца ще пият много течности, като по този начин енергийните разходи се компенсират.

Признаци за липса на вода в организма

Условия, показващи, че на бебето липсва течност:

 • летаргия, летаргия;
 • сухота в лигавицата на очите, устата;
 • липса на сълзи при плач;
 • потънала фонтанела на главата;
 • намалено уриниране (по-малко от 6 пъти на ден);
 • тъмна урина с остра миризма.

Такива признаци показват развитието на дехидратация в организма. В този случай е необходимо да се полива бебето с вода на всеки 15 минути, 5-10 ml. Ако след няколко часа състоянието не се подобри, тогава той се нуждае от помощта на лекарите.

Коя вода е подходяща

Малките деца не трябва да пият чешмяна вода, тъй като тя може да съдържа бактерии, тежки метали и други вредни вещества. Той става безопасен само след преминаване през дълбок филтър.

За бебета трябва да закупите специална бебешка бутилирана вода. Той има балансиран състав на соли, минерали, абсолютно безопасен е, тъй като е подложен на строги тестове и удобен - не изисква кипене.

Ако по някаква причина не е възможно да се купи такава вода, тогава ще свърши обикновената чешмяна вода, но само преварена.

Учените смятат преварената вода за безполезна, защото в нея умират не само вредните, но и всички полезни вещества..

Какво да правите, ако бебето не иска да пие вода

Тъй като тази течност е без вкус и мирис, за детето е трудно да свикне отначало. На него трябва да се учи постепенно, като се предлага на малки порции няколко пъти през деня между храненията. За по-големи деца можете да добавите няколко капки сок или компот към водата. След като свикнат, добавката постепенно се отстранява.

Можете да експериментирате с ястията. Някои бебета предпочитат да пият само от лъжица, други - от обикновена чаша или чаша за пиене. Някои не обичат хладна вода, а други, напротив, топла.

Можете да пиете детето си, например, като разсейвате играчка или докато гледате карикатура..

Нормално ли е бебето да плюе вода

Подобно явление може да възникне поради различни причини:

 • Кърмата се сгъстява в стомаха на бебето и се отделя на извара, суроватка, която обикновено излиза при регургитация след хранене няколко часа по-късно. Външно той е прозрачен, така че може лесно да се обърка с вода.
 • Повишено слюноотделяне при дете. Обикновено това явление не се счита за патология и се наблюдава по време на периода на никнене на зъби. В този случай течността, която изплюва, е слюнка, която наскоро е била погълната от бебето..
 • Прекомерно пиене на вода от дете наведнъж.

Обикновено количеството, което кърмачето отслабва, не трябва да надвишава 2 чаени лъжички. Ако има много изхвърляне, тогава проблемът може да е по-сериозен от изброените. Но тогава ще се наблюдават допълнителни симптоми на заболяването - подуване на корема, остър мирис на урина, продължителен плач, безпокойство.

Водата е важен компонент за нормалното функциониране на тялото. Несъмнено то трябва да присъства в диетата на дете, което яде адаптирано мляко. Дава се и по време на заболяване, горещо време, при наличие на сух въздух в стаята и след въвеждане на допълнителни храни..