Изграждайки режим на сън-хранене-сън за сина ми, се чудех колко трябва да яде моето мъниче. така че той да има удобен сън.

От няколко дни забелязвам, че след хранене ни измъчват хълцане, започнах да търся причината - определено не хипотермия и остава да поглъщаме въздух при смучене или преяждане. Ако вчера той яде на едно заседание мин. -7-10 и спа 3-3,5 часа. Сега яде в продължение на 15 минути. и се събужда по-често или след смяна на подгрупа, все още се храня.

Изцеждайки с помпа за кърма, между храненията прецеждам 100 мл. от две гърди след хранене! ако не изпомпам, преди синът ми да се събуди, всички синигери ще текат като река и ще страдат ужасно.

Така че намерих таблица с изчисленията на храната, може би някой ще бъде полезен!

Изчисления за определяне на количеството храна за дете през първите 10 дни от живота:
Еднократният обем храна се изчислява по следната формула:

N (брой дни за живот) x 10 = едно хранене.

Това е най-лесният начин за определяне на единично количество мляко за бебе през първите десет дни..

Дневният обем храна се изчислява от телесното тегло на бебето в две версии (в зависимост от теглото на бебето), както следва:
1. С телесно тегло 3200 гр. и под дневния обем мляко = възраст в дни (N) × 70

Пример: Дете е на 5 дни, телесно тегло 3100. Дневният обем на млякото ще бъде = 70 х 5 = 350 мл.

За да изчислите еднократен обем, трябва да разделите дневния обем на броя на храненията (на тази възраст има 8 от тях за бебе, хранено на бутилка). Това означава, че за дадено дете еднократният обем ще бъде 350 ÷ 8 = 43,75 ml (закръгляване до 45).
2. С телесно тегло над 3200 гр. дневен обем мляко = възраст в дни (N) × 80

Пример: Дете е на 7 дни, телесно тегло 3800. Дневният обем на млякото ще бъде = 7 × 80 = 560 ml. Еднократният обем ще бъде 70 ml.
Изчисляване на дневното количество храна за дете от 10 дни от живота до една година:
На възраст от 10 дни до 6 седмици - 1/5 от телесното тегло;
От 6 седмици до 4 месеца - 1/6 от телесното тегло;
От 4 месеца до 6 месеца - 1/7 от телесното тегло;
От 6 месеца до 8 месеца - 1/8 от телесното тегло;
8 месеца до 12 месеца - 1/9 телесно тегло.

Пример No 1: дете на 1 месец, тегло 4100 гр. Дневен обем мляко за него = 4100 ÷ 5 = 820 мл.

Пример №2: Бебето е на 3 месеца, тегло 5700. Дневен обем мляко за него = 5700 ÷ 6 = 950 мл.

Тези изчисления са по-приложими за бебета, хранени с бутилка. За кърменото бебе броят на храненията е приблизително 10-12, така че единичен обем мляко може да бъде по-малък.

Как да разберете дали бебето ви има достатъчно мляко?

Ако сте загрижени за въпроса - получава ли бебето Ви достатъчно кърма, тогава трябва да се съсредоточите и върху наддаването на тегло. Ако кърменото бебе добавя 150-200 грама на седмица, тогава увеличението е адекватно. Ако наддаването на тегло на бебето е по-малко от 100 грама на седмица, тогава трябва да се притеснявате и да предприемете действия, тъй като най-вероятно то няма достатъчно мляко, но може да има и други причини. По тази тема прочетете статията „Слабо наддаване на тегло при бебета“.

Едно количество храна за кърмачета може да бъде с по-малък обем, тъй като бебетата ядат до 12 пъти на ден. За да разберете точно количеството изядено мляко, използвайте контролно претегляне - детето се претегля преди и след хранене (в едни и същи дрехи и пелена), разликата в теглото ще означава количеството изсмукано мляко.

Необходимо е да се допълват бебета с вода при изкуствено хранене, както и кърмене, ако е посочено (горещо време, отоплителен сезон, мазни храни, ядени от майката).
Нямам везни, така че не мога да претегля и като цяло чух, че е невъзможно прехранването с GV.

Какво мислите - възможно ли е да се прехрани бебе котка? бъдете на GW?

И как се храните (случвало се) през първите седмици от живота?

Колко трябва да яде бебе на 1 месец

Когато детето се появи в семейство, с него възникват много въпроси и проблеми. Родителите са загрижени за хранителните норми на новороденото от първите дни на живота. Ако младото семейство не е сигурно за правилния режим на хранене, по-добре е да обсъдите всичко с педиатъра. Колко трябва да яде едно дете на 1 месец на ден? Колко често трябва да ядете? Имате ли нужда от вода през първите дни от живота? Как да определите дали бебето е пълно или не?

Колко трябва да яде бебе на 1 месец

Стандартите на педиатрите от миналия век предписват, че до едномесечна възраст бебето трябва да усвоява до 900 грама майчино мляко или адаптирано мляко. Като се вземе предвид различното тегло, с което се ражда бебето, всички новородени имат свои собствени хранителни нужди..

За съжаление не всички бебета са кърмени. Много от първите дни на живота са принудени да ядат смеси. Някои бебета имат смесено хранене. Следователно познаването на правилата за хранене е основният проблем за родителите, как да изчислят оптималното количество храна за всяко хранене. Определящи фактори за изчисление - телесно тегло и възраст в дни.

В първите дни от живота си новородено изяжда малка порция. Стомахът е толкова малък, че не може да поеме повече от 20 мл храна. Но към десетия ден растящото тяло е в състояние да усвоява повече храна. Стомахът расте, за едно хранене новороденото спокойно изяжда 80-90 мл.

Важно! Ако бебето е кърмено, не е необходима допълнителна вода. Той задоволява всички нужди от течности с майчиното мляко. Ако иска да яде или пие, гърдите му са достатъчни.

Готовата формула по състав се различава много от кърменето. Бебето се нуждае от малко вода. Педиатрите препоръчват количеството вода на ден - обема на едно хранене. Ако бебето е натрупало около 3800 грама до месеца от живота, то се нуждае от до 100 ml допълнителна течност на ден към млечната формула.

Дете пие вода

Режим на хранене на кърмачета

Видът на хранене и колко пъти бебето яде на ден са зависими стойности. Ако детето получи изкуствени млечни храни, то се храни през интервали от 31/2 часа през деня. Почивката е до 5-6 часа през нощта.

Когато една майка храни бебе с кърма при поискване, то получава много повече храна от изкуствената. Необходимо е да се вземе предвид, че момчето суче гърдите по-интензивно на 1 месец. Но децата не трябва да се прилагат постоянно върху гърдите. Минималният допустим интервал за кърмене е 2,5 часа.

Средно за 24 часа броят на приложенията е в диапазона от 10 до 12 пъти. Времето на самото „ядене“ също е различно. Храна за кърмачета от шишето се яде по-бързо, бебето се нуждае от максимум 5-10 минути. Кърменето е по-дълго. Бебетата често се хранят до 40 минути..

Особености на кърменето

Майчиното мляко за новородени бебета през първия месец не е напразно наречено най-добрата храна. Той се абсорбира напълно от малък организъм, осигурявайки растеж, развитие и имунитет от болести. Независимо от климата, в който родителите живеят с бебето, то не се нуждае от друга храна, за да съществува и да расте, освен млякото.

Ако претеглянето на дете показва недостатъчно наддаване на тегло, възможни причини:

 • недостатъчно прикрепване към гърдата;
 • продължителността на 1 хранене е по-малка от 15 минути;
 • бебето се нуждае от помощ, за да се научи как правилно да държи зърното;
 • възможно неразположение, необходима е консултация с педиатър;
 • Нискокалоричната диета на мама.

Важно! Съгласно препоръките на педиатрите, новородените трябва да се прилагат върху гърдите веднага след раждането. Това стимулира производството на мляко, увеличава скоростта на свиване на матката.

Коластрата е здравословна, съдържа елементите, необходими за предпазване от инфекция. Правилната стойка на майката и детето е от голямо значение:

 • бебето е напълно обърнато към майката;
 • максимална близост между тях;
 • детето се храни спокойно, то е отпуснато и не чука с крака.

Не трябва да се дават манекени между кърменето. Движенията и усилията на трохите с различни методи на хранене се различават значително. Бебето може да иска гърда по-рядко, което ще намали притока на кърма.

Колко мляко се нуждае от новородено

Всеки ден бебето се нуждае от все повече и повече храна. През първите десет дни обемът на храната, която бебето е в състояние да усвои, се увеличава с 10 ml на 1 хранене.

Средни показатели за това колко мляко трябва да яде и има нужда едномесечно бебе

Дни от животаСтавка за 1 хранене (гр.)Дневен обем (ml)
1 денДо 10До 100
2-ри ден20.200-240
2-ри дентридесет300-340
7 дни50-80400
14 дни60-9020% тегловни
30 дни100-110600

Характеристики на храненето с изкуствени смеси Наблюдателна майка сама оценява колко пие бебето, за да измери обема на кърмата през деня.

Когато сте принудени да преминете към заместители на кърмата, основната задача е да изберете правилната формула. Продуктът за деца трябва да бъде силно приспособим. Здравите кърмачета на един месец трябва да имат смес, отбелязана с „1“ в диетата си, те се наричат ​​такива.

Не са редки случаите, когато кърмачка има намаляване на производството на кърма. Не се опитвайте веднага да нахраните бебето си с изкуствена формула. Първо, трябва да вземете всички мерки и да следвате препоръките за увеличаване на лактацията. За да направите това, педиатрите съветват:

 • увеличаване на броя на кърменето;
 • осигурете контакт с кожата между майка и бебе;
 • кърмачка се успокойте, не изпадайте в паника.

Простите мерки имат добра ефективност, в много случаи майките кърмят само дълго време.

Как да изчислим количеството смес

Можете да разберете колко адаптирано мляко трябва да яде едно дете за 1 ден до 1 месец по различни начини. При изкуственото хранене е важно да не прекалявате с обема на сместа. Детето трябва да бъде добре хранено, след това се развива нормално и наддава. При изчисляване на дозата на 1 хранене се вземат предвид възрастта (в дни), теглото на детето и броят на храненията на ден. Прекъсвания между храненията през деня - от 2,5 часа, през нощта - не повече от 6 часа.

Шише за хранене с лъжица

Не настоявайте, ако детето не е изпило цялата бутилка. Има два варианта: поканете бебето да завърши храненето в рамките на един час, когато сместа се разреди, или не настоявайте, но изчакайте следващото хранене. Гладното бебе ще се храни с голям апетит за следващото хранене.

Честото плачене след хранене не винаги означава „гладен съм“. По-често детето изпитва дискомфорт от въздуха, захванат по време на сучене. Няколко минути изправено изправяне ще решат проблема. Хлапето трябва да повърне леко, въздухът ще излезе, болката ще изчезне.

Изправено положение след хранене

Обемът на сместа за първите 10 дни от раждането се определя по формулата:

D x 10 = V (възраст в дни умножена по 10).

Например, ако бебето е на 7 дни, тогава за едно хранене са необходими 70 ml от сместа (7 x 10 = 70). Тук се взема предвид теглото, дневната доза е 1/5 от теглото.

Формули за изчисление за хранене до 1 месец

За да разберете колко бебе трябва да яде през първия и следващите месеци на кърмата, е необходимо да направите изчисления. Педиатрите съветват да се използват формули за изчисляване на необходимите калории в млякото, определяне на количеството храна на ден и еднократно хранене.

1 начин

За да изчислите калориите, необходими за бебето през първия месец, трябва да знаете точното тегло на бебето. Например, едно дете е на един месец. Има нужда от 500 килокалории на ден. Литър кърма съдържа около 700 ккал. След това се използва формулата: (500 х 1000) / 700 = 710 мл.

2 начина

Използвайки метода на Geyner-Czerny, се изчислява дневният обем на всяка храна. Така че, на възраст от 14 дни до 2 месеца, бебето трябва да изяде една пета от собственото си тегло. Следователно храненията през деня се разделят така, че да се изпълни съотношението на обемите на сместа към теглото на бебето. По този начин изчислените стандарти са показани в таблицата.

Ежедневно хранене

Възраст на новороденотоБрой хранения на ден
Първа седмица9-10 пъти
Втора седмица8-9 пъти
Трета седмица до края на 1 месец от живота7-8 пъти

Средно до първия месец детето е в състояние да изяде 90-100 ml от сместа.

3 начин

Обемът на 1 подаване се изчислява. Тази стойност директно зависи от броя на прикрепванията към гърдата или към зърното с млечна формула. Еднократен обем се получава чрез разделяне на необходимото дневно количество на броя на храненията. Бебетата на 1 месец трябва да се хранят поне 6-7 пъти за 24 часа. Дневна почивка - 3-3,5 часа, нощният интервал е по-дълъг (6-6,5 часа).

Как да определите дали бебето е пълно или не

Когато бебето е спокойно, плаче малко и почти не е капризно, това са сигурни признаци на ситост. Постоянното наддаване на тегло потвърждава, че малкият човек яде ситото си. По време на кърмене често се случва, че след две гърди бебето иска да яде за час или час и половина. Ако той почти не наддава, трябва сериозно да помислите за допълващи храни..

Специализираните магазини предлагат много млечни формули от различни производители. По-добре е да се консултирате с педиатър, който да ви помогне да изберете допълнителна храна. При избора на допълващи храни специалистът взема предвид факторите:

 • брой дни (седмици) от раждането;
 • масата на новороденото;
 • бебе физическо.

Всичко се нуждае от средна позиция. От преяждане бебето ще го боли корем, ще започне повръщане. Обикновено количеството изядена храна зависи от времето на деня. Сутрин детето пие 100 грама, в обяд ще му трябват почти 150 грама.

Най-добрият начин да определите дали детето яде или не е теглото. Процедурите за контрол обикновено се извършват ежемесечно в специализирани лечебни заведения. Страхотна новина е фактът, че бебето е наддало една пета от първоначалното си тегло за месец..

Домашна везна за претегляне

За да разберете колко точно яде едномесечно бебе за едно хранене, ще помогне процедурата за контрол на теглото преди и след хранене. Аритметичната разлика между показателите за тегло ще бъде желаното количество консумирано мляко. Ако повторите стъпките няколко пъти, можете да сравните получените стойности с нормата по възраст.

Има моменти, когато майката има много мляко, бебето активно суче гърдите. Но в същото време:

 • кратки почивки между храненията;
 • увеличението е недостатъчно;
 • детето плаче или е палаво без видима причина.

В този случай майката трябва да преразгледа диетата си. Може би й липсва храна или храните, които яде, са с ниско съдържание на калории. Колкото по-рано кърмещата майка запълни празнините в храната, толкова по-скоро бебето ще бъде доволно, нахранено и в добро настроение. Увеличаването на интервала между храненията ще доведе до по-голяма ситост, млякото ще бъде по-тлъсто и по-питателно. Развитието и здравето на бебето ще бъдат в ред.

Здравословен сън след хранене

Важно! Кърмещата майка трябва да бъде много съпричастна, за да не пропусне никакви признаци на тревожност на бебето си. Ако бебето е постоянно нервно, не спи добре, капризно е и бавно наддава, насилствено се хвърля върху гърдите или шишето, значи има очевидни проблеми с храненето. Препоръчва се консултация с педиатър.

Колко яде новородено на хранене: таблица

Количеството кърма или адаптирано мляко, което бебето изяжда за едно хранене, е показател, по който можете да определите дали бебето се храни достатъчно и дали има добър апетит. Ето защо е важно майките да знаят общоприетите норми, да се ръководят от тях, но в същото време да вземат предвид характеристиките на детето си.

Развитието на бебето, неговият физически и емоционален комфорт зависи от правилното и пълноценно хранене. Когато бебето току-що се роди, за мама е трудно да определи колко трябва да яде, за да бъде сито. Не е лесно да се разбере от плача на бебето: то е гладно, раздразнено или коремът му го боли. В този случай помагат приблизителните норми за едно хранене, разработени от педиатрите. Въз основа на тях майките с течение на времето разработват свой собствен график и обем на хранене, които най-добре отговарят на бебето им..

Колко яде бебе през първите десет дни

През първите дни от живота стомахът на бебето е много малък. Не е нужно да се притеснявате, че бебето няма да получи достатъчно мляко и ще бъде гладно. След раждането тялото на майката произвежда питателна коластра - съдържа много полезни вещества. Коластрата помага за формиране на имунитета на детето, способността да се противопоставя на болестите. Дори малко количество коластра е достатъчно, за да поддържа бебето доволно..

Колко яде новородено бебе, маса:

Ден след ражданетоОбем на мляко на хранене, ml
1десет
220.
3тридесет
440
пет50
660
770
880
девет90
десет100

През първите дни е важно майките да поддържат вътрешно спокойствие, да не се притесняват: стресът и безпокойството влияят върху лактацията и качеството на кърмата.

Норми за обема на млякото за едно хранене с кърмене

Ако по-рано се препоръчваше да се хранят бебета на всеки 3 часа, сега педиатрите говорят все повече за хранене при поискване. Важно е да се съсредоточите върху детето си, неговото здраве, физическо състояние, темперамент. Когато майката има много мляко, то е мазно - бебето може да се храни бързо и дълго време. Ако млякото е с ниско съдържание на мазнини, няма много, бебето ще бъде дълго време на гърдата и често ще иска да яде. Разработени са общи норми за единичен обем мляко за кърмено бебе.

Таблица за това колко новородено трябва да яде на HB:

Бебешка възрастНорма на мляко на хранене, ml
3-4 дни20-60
Седмица 150-80
Две седмици60-90
1 месец100-110
2 месеца120-150
3 месеца150-180
4 месеца180-210
5-6 месеца210-240
7-12 месеца210-240

Нормата на сместа за едно хранене за бебета на изкуствено хранене

За да изчислите количеството адаптирано мляко, което трябва да дадете на бебето си за хранене, е важно да знаете теглото на бебето. Първо, дневната норма на млечната смес се изчислява в зависимост от възрастта.

Изкуствено хранене: колко трябва да яде едно дете, таблица по месец:

Бебешка възрастДневна норма на млечна формула (от телесното тегло)
10 дни - 1,5 месеца1/5
1,5-4 месеца1/6
4-6 месеца1/7
6-8 месеца1/8
8 месеца - 1 година1/9

След това полученият дневен обем се разделя на порции, в зависимост от броя на храненията на ден..

Колко да давате смес на новородено, маса:

Възраст (месеци)Количеството смес на хранене, mlБрой хранения
До месец80-1008-7
От 1 до 2 месеца110-1407-6
От 2 до 4 месеца140-1606
4 до 6 месеца160-1806-5
6 до 9 месеца180-200пет
От 9 до 12 месеца200-2405-4

Как да разберете дали бебето ви има достатъчно храна

Хлапето може да яде повече или по-малко от общите норми. Важно е да обърнете внимание на здравето и състоянието му, за да сте сигурни, че правите всичко правилно. Признаци, по които можете да разберете, че детето има достатъчно храна:

 • бебето е спокойно (може да бъде капризно и да плаче не поради глад, а заради колики в корема);
 • сънят на детето е здрав и дълъг;
 • бебето се пикае редовно (от 12 пъти на ден) и кака;
 • при месечно посещение при педиатър, лекарят отбелязва достатъчно наддаване на тегло.

Всяко дете е различно, може да пропусне малко хранене поради временно неразположение или лошо настроение. И друг път, след активни игри, може би, напротив, яжте повече от обикновено. Бъдете внимателни и с времето ще разберете коя норма е подходяща за вашето дете..

Колко кърма или адаптирано мляко трябва да яде новородено на ден през първите дни от живота

Бебето се роди. Щастливата мама има време на притеснения, грижи и притеснения. Основното, което притеснява кърмещата майка сега, е дали бебето се храни достатъчно, дали млякото й е мазно или не?

Кърмени

Първо хранене

Следродилното мляко обикновено започва да пристига на четвъртия ден. Бебето се довежда за първото хранене, най-често на втория ден. И сега една млада майка започва да се притеснява, че бебето й ще остане гладно, че има много малко мляко. Не трябва да правите това по няколко причини:

 • Новороденото все още слабо суче майчината гърда (смучещият рефлекс е слабо развит), трябва да научи това, така че яде много малко.
 • Коластрата, която сега се произвежда от тялото на майката, е мазна и питателна. Той съдържа всичко необходимо за осигуряване на пълноценното функциониране на новороденото.
 • Обемът на вентрикула при бебето все още е много малък (през първия ден само около 10 ml), следователно количеството изядена коластра на хранене също е малко, около 7 - 9 ml.
 • Оказва се, че хранете дете 10 - 12 на ден, тоест за първия ден нормата на бебето е около 100 мл мляко.
 • Не мислете, че кърмачето ще остане гладно, защото няма достатъчно мляко. Скоро ще започне да пристига. Но излишното безпокойство може да забави увеличаването на лактацията..

Норми на мляко през първите десет дни

Колко мляко ще изяде бебето сега зависи само от теглото и възрастта му. От ден на ден обемът на вентрикула при новородено се увеличава и съответно се увеличава обема на консумираното мляко..

 • На втория ден бебето изпива около 20 грама за едно хранене, дневната доза е 200-240 мл,
 • За третия - 30 ml (съответно 300-340 ml) и т.н..
 • За дете от първите 10 дни от живота можете да изчислите необходимото количество консумация на мляко за 1 хранене, просто като умножите броя на дните на 10 години.

Формулата за хранителната норма за първите 10 дни: N (брой дни) * 10 = еднократен хранителен обем в ml.

Прецизни везни за измерване на теглото на новородено бебе

По-точно, обемът на еднократна консумирана доза мляко може да се определи чрез претегляне на бебето на медицинска везна преди и непосредствено след хранене. Разликата между резултатите от претеглянето е обемът на изпитото мляко с трохи. Препоръчително е да се претеглят няколко хранения подред. Познавайки приблизителната доза (вижте горните норми), ще разберете дали бебето смуче своята порция или не.

Кога и как най-добре да храните бебето си?

След десет дни млякото на мама ще спре да пристига. Сега приблизителното количество изядено на ден ще бъде равно на една пета от теглото на бебето.

Детските педиатри са стигнали до заключението, че не е необходимо детето да се храни насила в строго определени часове. По-добре е да изчакате, докато бебето само поиска да го нахрани. Това обикновено се случва 10-12 пъти на ден с интервал от 1,5-2 часа.

По правило бебето суче активно 15-30 минути, понякога и всичките 40. Случва се бебето да е изсмукало цялото мляко, но да продължи да суче гърдата известно време, или да изсмуква последните капки мляко, или просто да харесва самия процес на сучене. Не го оставяйте да суче повече от час.

Хранителна таблица до една година

Възраст на детето

Количеството изядено мляко за хранене, ml

Количеството изядено мляко на ден

Колко кърма или адаптирано мляко трябва да яде новородено за едно хранене: таблица с норми по месеци

С появата на детето, заедно с радостта, в къщата идват и много свързани проблеми. За какво не трябва да се притесняват новите родители, за да създадат всички условия за комфортен живот на бебето, обаче, от цялото разнообразие от притеснения, които са се появили за всяка майка, храненето е на първо място, защото здравето и общото състояние на нов член на семейството зависи от него.

Въпросите относно храненето на бебето, неговата честота и количеството консумирано мляко са едни от най-актуалните въпроси за младите майки.

Изглежда, че такъв прост ежедневен процес като храненето не е в състояние да причини трудности, но за всички майки е свързан с много тревоги и притеснения. Необходимо е да се обмисли как, кога и колко често да се храни бебето, да се контролира количеството изядено мляко. Колко трябва да яде новородено се влияе от два фактора:

 • вид хранене;
 • бебешка възраст.

Кърмене

Най-трудната част от кърменето е първата седмица след раждането, когато мама и бебе просто се учат да се разбират и да се адаптират към новите условия. Новородените ядат много малко и това е съвсем естествено, тъй като техният смучещ рефлекс е все още слабо развит. Те просто се учат да ядат гърдите на майка си и бързо се уморяват в процеса. За един ден майка може да приложи бебето към гърдите си до 10-12 пъти, понякога и повече.

Много е важно младата майка в наши дни да запази спокойствие и да не се притеснява, че бебето може да получи по-малко мляко и да остане гладно.

 • Първо, при деца от първите дни от живота размерът на стомаха е много малък - около 10 ml, следователно не може да се настанят повече от 7-9 ml в едно хранене (това е около 100 ml на ден).
 • На второ място, през този период тялото на майката произвежда не мляко, а коластра. Хранителен и мазен, той съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаете, за да задоволите нуждите на вашето бебе. Но допълнителните нерви могат да провокират забавяне и намаляване на лактацията..

Норма за мляко за деца от първите десет дни от живота

Около 3-4 дни след раждането повечето майки имат мляко. Сега количеството мляко, което бебето ще получи, зависи от неговата възраст и тегло. Всеки ден размерът на стомаха му се увеличава, което означава, че обемът на изяденото мляко също се увеличава. На втория ден бебето изпива 20 мл майчино мляко в едно прикрепване към гърдата, което е 200-240 мл на ден. На третия ден тази цифра се повишава до 30 ml, т.е. дневната норма трябва да бъде 300-340 ml.

Режим на хранене за кърмачета

След 7-10 дни пристигането на мляко спира - от този момент количеството мляко, от което бебето обикновено се нуждае за хранене, е една пета от теглото му.

В допълнение към количеството мляко, от което се нуждае бебето, майките се интересуват от:

 1. кога да приложите бебе на гърдата (препоръчваме да прочетете: как правилно да приложите новородено бебе на гърдата?);
 2. колко често да храниш малкото си чудо;
 3. колко време трябва да се позволява на бебето да кърми (препоръчваме да прочетете: колко време трябва да кърми новородено?).

Днес педиатрите препоръчват да се спазва произволен режим: да не се храни стриктно на всеки 3 часа, както настояваше по-рано, а по искане на самото бебе. При този подход детето може да бъде на гърдата на майката 10-12 пъти на ден. Интервалите между храненията са 1,5-2 часа..

Обичайната продължителност на едно хранене е приблизително 15-30 минути. През това време бебето активно яде гърдите и има време да яде. Вярно е, че често има изключения от правилото: например, ако майката има много мляко, малкото дете може да пусне гърдата за 5-10 минути. Случва се и обратната ситуация - след ядене трохите продължават да остават на гърдите за един час или повече. В този случай той, най-вероятно, просто харесва самия процес, но е по-добре да се опита да не оставя бебето да бъде на гърдите на мама твърде дълго (повече от 60 минути).

Съвременните педиатри препоръчват хранене на детето по негова молба - по този начин ще бъде възможно да се състави режимът, който е удобен за самото бебе, и да се придържа към него в бъдеще

Общоприети норми за хранене на бебета

Ежедневно и еднократно количество кърма по месеци за деца под 1 година:

Възраст на дететоНорма на мляко за едно хранене, mlНорма на мляко на ден, ml
3-4 дни20-60200-300
Седмица 150-80400
2 седмици (повече в статията: бебето е на 2 седмици: колко кърма трябва да яде?)60-9020% от телесното тегло
1 месец100-110600
2 месеца120-150800
3 месеца150-1801/6 телесно тегло
4 месеца180-2101/6 телесно тегло
5-6 месеца210-2401/7 телесно тегло (800-1000)
7-12 месеца (препоръчваме да прочетете: Колко трябва да яде бебе на 7 месеца?)210-2401 / 8-1 / 9 телесно тегло

Как да разберете дали бебето ви е изяло предписаната порция кърма? За да направите това, имате нужда от обикновена бебешка везна. Разликата, получена при претегляне на бебето преди и непосредствено след хранене, е количеството мляко, което е получило. За по-точен резултат такова претегляне трябва да се повтори няколко пъти..

Майките, особено тези, които имат първо дете, са много притеснени от напълняването на бебето си и могат да претеглят трохите, ако не всяка седмица, то със сигурност 2-3 пъти месечно (препоръчваме да прочетете: детето не наддава добре, докато кърми)... Ако бебето е умерено добре хранено и здраво, не трябва постоянно да го слагате на кантара - само 1 тегло на месец в болницата.

Редовното претегляне в името на самодоволството на родителите е безсмислено, освен ако бебето няма вродени заболявания

Нюансите на изкуственото хранене

Когато детето е изкуствен човек, режимът и правилата за хранене имат свои собствени характеристики:

 1. Детето трябва да бъде хранено поне 8 пъти на ден (за повече подробности вижте статията: С какво трябва да храните дете до една година?).
 2. При изкуствено хранене стомахът усвоява постъпващата храна по-бавно. Интервалът между дневните хранения варира от 2,5 до 3 часа, а между нощните хранения може да достигне 5-6 часа.
 3. Важно е да не прехранвате бебето си. През първите дни смукателният рефлекс вече ще се развие добре и е много по-лесно да смучеш зърното, отколкото гърдата.
 4. Не се притеснявайте, ако малкото е изяло формулата или млякото по-малко от нормата. Следващият път, когато се храни, ще получи ли точното количество, като яде повече? така че няма нужда насилствено да го храним с цялата норма. По-добре изчакайте, докато той отново огладнее.
 5. Ако след кратък период от време след хранене детето започне да плаче, няма нужда да бързате и да го принуждавате да яде отново. Вероятно го боли стомахът от уловения въздух. Помогнете на детето си да се оригне, като държите няколко минути изправени.

Изчисляване на дневната надбавка за бебета, хранени на шише

Задачата на родителите се опростява, когато бебето не се кърми, но яде адаптирано мляко. Всяка опаковка млечна формула посочва точно колко новородено трябва да яде от тази конкретна формула. Възможно ли е да се изчисли независимо необходимата ставка?

Дневна порция мляко за изкуствени хора до 1 година:

ВъзрастЕжедневно доставяне на мляко от телесно тегло
10 дни - 1,5 месеца1/5
1,5 - 4 месеца1/6
4 - 6 месеца1/7
6 - 8 месеца1/8
8 месеца - 1 година1/9

Използвайки данните в таблицата, ще намерим скоростта на едно хранене за двумесечно бебе с тегло 4800 грама. Разделяме теглото му на 6 и получаваме млечната норма на ден - 800 мл. След това разделяме получените 800 ml на броя на храненията на ден 6. В резултат на един подход детето трябва да получи 130 ml мляко или млечна формула.

Как да разберете от дете, че е пълно?

Има стандартни признаци, които показват, че новороденото яде точното количество храна:

 • спокойно поведение;
 • дълбок сън;
 • достатъчно наддаване на тегло всеки месец;
 • редовно уриниране и изхождане.

Основното е да запомните, че всяко дете е индивидуално и изисква подходящо отношение. Вашето малко чудо знае по-добре от другите кога и колко трябва да яде. Внимавайте, бъдете търпеливи и с времето режимът на хранене ще се подобри сам.

Как да се изчисли: колко бебе трябва да яде в едно хранене с хранене от шише?

Най-важният въпрос за младите родители е здравето на детето им. Един от основните аспекти, от който зависи, е правилното и нормално хранене..

Но понякога по една или друга причина е необходимо да се даде на новороденото изкуствено хранене. В този случай родителите са изправени пред трудна задача - да разберат колко малко дете трябва да яде при изкуствено хранене..

Първо хранене

Почти винаги млякото се образува забележимо при младите майки на четвъртия ден след раждането. Но бебето иска храна на втория ден. Повечето родители, които преди това не са участвали в храненето на децата си, в този случай започват да се притесняват дали има достатъчно мляко, което се е появило..

В този случай безпокойството е напразно, защото:

 • смучещият рефлекс все още не е развит при новородени деца, така че те не пият много мляко; при раждането първото хранене обикновено отнема няколко минути; когато бебето се научи правилно да суче гърдите на майка си, то вече ще има достатъчно мляко;
 • през първите дни майката отделя не мляко, а коластра, която има високо ниво на мазнини и хранителни вещества. Малка порция е достатъчна, за да накара новороденото да се чувства добре;
 • коластрата се образува бързо, но в малки количества - за десет хранения в рамките на двадесет и четири часа бебето може да получи дневен обем мляко от 100 милилитра;
 • Новородените бебета няма да се нуждаят от много храна;
 • лактацията започва да се появява още на първия ден, дори ако след раждането на бебето дори не е имало и намек за това.

Важно! безпокойството може да доведе до стрес, който, напротив, ще се отрази негативно на външния му вид.

Жената не трябва да се притеснява, че коластрата ще повлияе негативно на бебето. Учените са доказали, че веществото е задължително за новородено. Укрепва имунитета на бебето, а също така му позволява да расте здраво и силно.

Норми на хранене през първите десет дни

Първите десет дни са най-важни за формирането на тялото на бебето. Правилното хранене ви позволява да избягвате много заболявания и проблеми в бъдеще. За да се изчисли колко адаптирано мляко трябва да яде новородено, са създадени специални формули. Те се изчисляват въз основа на това, че бебето расте и се развива бързо, а обемът на стомаха на новороденото се увеличава.

Дозата трябва да се увеличава всеки ден:

 • на рождения си ден бебето се нуждае от поне 100 милилитра мляко;
 • на втория ден - не по-малко от 200 и не повече от 240 милилитра;
 • на третия ден - не по-малко от 300 и не повече от 340 милилитра.

През следващите четиридесет и осем часа дозата на хранене е 20 милилитра. Всеки ден трябва да се увеличава с 10 милилитра..

Точният обем може да бъде изчислен чрез 2 формули:

 • броят на дните на възрастта на бебето, умножен по 10;
 • извадете определен брой от телесното му тегло в зависимост от възрастта.

Таблица: хранителни норми до една година с изкуствено хранене

Ако новороденото се храни по стандартен начин, нормата се изчислява по различен начин. Нереалното мляко или смес се различава от състава и концентрацията на хранителни вещества на майката. Няма ясна формула, която да ви позволи да изчислите колко смес е необходима за бебета. Дневният обем се изчислява въз основа на възрастта и теглото на бебето.

ВъзрастОбем на сместа
До 1,5 месеца20% тегловни
1,5 до 4 месеца16,5% тегловни
4 до 6 месеца14,2% тегловни
6 до 8 месеца12,5% тегловни
8 до 1 година11,1% тегловни

Бебетата са много придирчиви към храненето и трябва да се хранят поне 8 пъти за 24 часа. Ако честотата на хранене е по-ниска, трябва да увеличите количеството на едно хранене.

До месец и половина сукателният рефлекс на бебето вече ще бъде разработен, за да се справи лесно със зърното. Бебето може да яде, но все още не чувства нормата. Родителите трябва да се погрижат той да не преяжда. Готовата смес, продавана в магазините, показва колко е необходимо за определена възраст.

Особености на храненето с изкуствено хранене

Изкуствената формула замества част или цялата кърма. За бебето промяната в диетата е стресираща, следователно изисква повишено внимание от страна на родителите..

Произвеждат се три вида смеси:

 • адаптиран;
 • частично адаптиран;
 • неадаптиран.

За производството на смеси от първи тип се използва краве мляко. Те имат състав, който е максимално подобен на майчиното кърма. Тези формули са предназначени за много малки бебета..

Формулите от втория тип се правят по същия принцип, но имат повече разлики от майчиното мляко. Предназначени са за деца на възраст от шест месеца. Такива смеси могат да се комбинират с допълнителни храни..

Третият тип формули се въвежда в диетата на деца над 8 месеца. Те са почти изцяло съставени от кефир или краве мляко..

Важно! Ако майката на новороденото по някаква причина няма мляко, се използват силно адаптирани формули. Те са известни още като старт и старт. Те могат да се дават на бебе през първата седмица от живота, включително ден 1.

Скоростта на хранене на дете със смеси от различни производители

Пазарът на адаптирано мляко за кърмачета е разнообразен и представен от голям брой производители. На пазара има конвенционални формули и специализирани формули за болни бебета.

Хип и Симилак

Hipp и Similac са едни от най-често срещаните храни за кърмачета. Те са предназначени за бебета на възраст до 6 месеца. Тези смеси са възможно най-подобни на майчиното мляко. Те имат почти идентичен състав, така че нормата им за бебе се изчислява еднакво.

ВъзрастБрой храненияСъотношение на смес към вода
До 14 дниДо 8шестнадесет
От 14 дни до 1 месецДо 719.
1 до 2 месецаДо 71: 12
2 до 4 месецаДо 51:18
От 4 месеца до половин годинаДо 51:16
От половин годинаДо 31:20

Допълнителна информация! Рецептата за сместа е написана на опаковката. Ако има случай с недоносено бебе, се изисква специален сорт, наречен "Similak Neoshur".

Бебе, Нан, Нестоген, Нутрилон

Тези продукти са класирани сред най-добрите смеси. Целта им е да укрепят имунитета на бебето, да намалят риска от колики, подуване на корема и да осигурят нормален растеж на тялото. Както в предишния случай, смесите имат почти идентичен състав и се различават само от производителя..

Нормата за изброените смеси се изчислява, както следва:

ВъзрастМетод за готвенеБрой хранения
До 14 дни3 лъжички до 90 ml водаНе по-малко от 6
От 14 дни до 1 месец4 лъжици до 120 мл водаНе по-малко от 5
1 до 2 месеца5 лъжици към 150 мл водаНе по-малко от 6
2 до 4 месеца6 лъжици до 180 мл водаНе по-малко от 5
От 4 месеца до половин година7 лъжици до 210 мл водаНе по-малко от 4
От половин година7 лъжици до 210 мл водаДо 3

Важно! За готвене се нуждаете от мерителна лъжица с обем 4,4 грама. Водата трябва да бъде строго преварена. Бутилката, от която ще пие бебето, и други устройства трябва да бъдат стерилизирани. На малки деца трябва да се дава сместа на всеки три часа, както е посочено в таблицата..

Как да разберете дали бебето ви е пълно?

Недохранването или преяждането за новородено бебе е изпълнено с негативни последици под формата на здравословни проблеми. Следователно въпросът как да се определи, че детето е пълно е един от най-важните за младите родители..

Можете да разберете това по следните признаци:

 • бебето е щастливо и усмихнато;
 • той има здравословен дълъг сън;
 • уринирането се случва повече от десет пъти за 24 часа;
 • бебето изпразва червата след почти винаги след хранене;
 • изпражненията са тъмно жълти и кашави;
 • бебешката кожа е розова и еластична;
 • тялото му нараства пропорционално и теглото се увеличава;
 • когато бебето е будно, то е активно.

Забележка! Преяждането също има негативни последици. Както при недохранването, това влошава съня. Хлапето може бързо да наддаде на тегло и да отказва храна. Ако детето не иска да яде, въпреки че порциите са малки, трябва да посетите лекар. Ако бебето е изяло порционната порция, но иска още, няма нужда да го прехранвате.

Колко трябва да яде новородено или норми за мляко на хранене и на ден

Храненето е особено важно за детето. Педиатрите препоръчват кърмене. Всяка майка трябва да знае нормата на млякото за новородено за едно хранене.

Колко бебе трябва да яде наведнъж?


Храненето на бебето може да бъде кърмене и изкуствено. За новородените първият вариант е за предпочитане. Майчиното мляко има уникален състав, който позволява нормалното функциониране на всички органи и системи, развитието на детето. Дали бебето ще получи кърмене през първите дни от живота зависи от по-нататъшната му способност да се противопоставя независимо на различни патогенни вируси и бактерии.
Това се дължи на факта, че заедно с млякото, антителата на майката влизат в тялото на бебето. Смята се, че самото дете знае от колко храна се нуждае. Но трябва да се има предвид, че някои бебета сучат майчините гърди не само когато са гладни. За тях това е специален процес на единство с любим човек. Преди бяха в утробата.

След раждането те трябва да съществуват отделно. Предизвиква страх, вълнение. Контактът с мама дава на бебето комфорт. Ако детето консумира мляко над нормата, това може да доведе до лошо храносмилане и затлъстяване. Преяждането също натоварва панкреаса..

Някои бебета не са наситени с кърма, това може да се дължи на следните причини:

 • патологичната структура на зърната на жената. Например, те са твърде твърди или плоски и е много трудно за бебето да смуче мляко. Той се уморява, заспива преди време и спира да яде, да е гладен;
 • лошо сцепление на гърдите. При новородените деца смучещият рефлекс е слабо развит;
 • неудобна поза, избрана за хранене;
 • намалено съдържание на мазнини в млякото;
 • лош вкус на кърмата. Това се случва, ако майка ми използва различни подправки и билки. Чушките, чесънът, лукът влошават вкуса на млякото.

По този начин бебетата могат да преядат или да останат гладни след кърмене. Ето защо е полезно за майките да знаят колко новородено трябва да яде наведнъж. Трябва да се разбере, че ориентировъчните стойности са приблизителни..

Експертите казват, че всички деца се различават по следното:

 • скоростта на обменните процеси. Колкото по-добър е метаболизмът, толкова по-бързо се усвоява храната и обратно. Съответно към следващото хранене бебето може вече да е много гладно или да е все още сито;
 • степента на физическа активност. Активните деца харчат много енергия. За да го попълнят, те се нуждаят от повече мляко;
 • наличието на патологии на вътрешните органи. Например, ако бебето има гастрит или панкреатит, тогава е по-добре да го храните често, но на малки порции;
 • време на раждане. При недоносени бебета всички органи са с по-малко от нормалното. Стомахът им съдържа много малко храна;
 • теглото. Слабите деца се нуждаят от повече храна за нормален растеж и развитие.

Има формули, които позволяват на майките самостоятелно да изчисляват обема на единична и дневна порция за дете. За да направите това, достатъчно е да знаете теглото и височината на бебето..

Как да организираме правилно храненето

Има няколко норми за хранене на новородени, които са кърмени. Лекарите се разминават по този въпрос. Педиатрите от съветска епоха препоръчват хранене на деца на редовни интервали не по-дълги от 15 минути и стриктно спазване на интервала. Съвременните лекари имат различна гледна точка и съветват младите майки да кърмят при поискване. Само една жена може да избере кой вариант й е най-подходящ..

Препоръки от педиатри и консултанти по хепатит В за правилното кърмене:

 • прикрепете бебето към гърдата през първите половин час след раждането;
 • да бъде с бебето след раждане;
 • прилагайте го правилно върху гърдите - това позволява на бебето да смуче напълно млякото;
 • хранете бебето с кърма в продължение на 6 месеца без добавки и добавки;
 • за поддържане на хранене през нощта и сутрин - това осигурява достатъчно производство на пролактин;
 • изберете обща мечта;
 • не изразявайте преди и след прикачени файлове, освен ако здравословното състояние го изисква;
 • прилагайте върху гърдите при най-малкото търсене дори преди бебето да започне да крещи сърцераздирателно;
 • дайте възможност на бебето не само да се насити с помощта на майката, но и да се успокои;
 • спрете постоянно да претегляте бебето и да се опитвате да преброите колко кърма е изял за едно хранене.

Таблица на нормите за едно хранене и на ден

Бебетата се наричат ​​бебета от раждането до едномесечна възраст. Колко мляко да дава на бебето наведнъж и на ден се определя от неговите характеристики на тялото. Но има средни норми за хранене на бебета. Те са показани в таблицата.

ВъзрастЕдинична порция мляко, млДневен обем мляко, мл
Първи дендесет80-100
Втори ден20.160-200
Трети дентридесет240-300
Четвърто40240-320
Пето50300-400
Шести ден60360-480
Седмица70420-560
Две седмици90500-580
1 месец110600

Правилно изчисление на количеството мляко според Heibner

За да изчислите нормата на храна за бебета според Heibner, трябва да разделите телесното тегло на определена цифра, която варира в зависимост от възрастта на бебето.

Възраст, месециЕжедневно снабдяване с мляко
до 2 месеца1/5
2-41/6
4-61/7
6-91/8
9-121/9

За да разберете колко едно дете трябва да яде наведнъж, трябва да разделите резултата на броя на храненията на ден. Например, едномесечно бебе тежи 4100 грама. Трябва да му се дават 820 ml мляко (4100/5) на ден. При шест хранения размерът на порцията ще бъде 136 мл (820/6).

Стандарти по метода на Шкарин

Новородена възраст, в седмициДневен обем храна, в милилитри
1450
2500
Възраст на бебето, в месеци
1600
2800
3850
4900
пет950
61000
71050
81100
девет1150
десет1200
единадесет1250
121300

Как да разберете дали на бебето ви липсва вода?

Има някои признаци на липса на течност в организма.

Те се появяват:

 • В летаргията и апатията на бебето.
 • Сухи лигавици.
 • В потъващата фонтанела.
 • При проблеми с уринирането (дневна скорост най-малко шест пъти).

Ако откриете поне един от тези симптоми, опитайте се да кърмите бебето си по-често и му давайте вода всеки път между храненията (до 20 ml наведнъж). Благодарение на тези манипулации, водно-солевият баланс в тялото на бебето ще бъде възстановен възможно най-скоро..

Как да разберем, че бебето е пълно?

Лесно е да се разбере, че детето е пълно на определени основания. По време и след хранене майката се съветва да наблюдава бебето.


Следното показва ситост на новородено:

 • бебето отказва да кърми, изглежда щастливо;
 • детето спи спокойно и спокойно;
 • след хранене гърдата става по-мека;
 • бебето е активно и наддава добре;
 • изпражнения 2-3 пъти на ден, кашави, жълти или светлокафяви;
 • детето изпразва пикочния мехур поне 10 пъти на ден.

Трябва да се има предвид, че повечето деца на възраст под три месеца имат колики. Те възникват поради незрялостта на храносмилателния тракт. Те се характеризират с повишено образуване на газ. При наличие на колики бебето плаче много след хранене и не спи добре. Но това не означава, че е гладен..

Ако бебето не е пълно, то ще се прояви така:

 • лош неспокоен сън;
 • плач, мърморене;
 • летаргия;
 • ниско ниво на активност;
 • появата на смучещ рефлекс;
 • когато детето е взето на ръце, то търси гърдата с уста;
 • липса на телесно тегло;
 • редки изхождания и уриниране.

Но трябва да се разбере, че горните признаци могат да показват наличието на заболяване. Дали бебето се храни с разпределената порция, може да определи педиатърът по време на прегледа.

Ако детето расте и се развива нормално, това означава, че избраната доза мляко е оптимална. Ако има отклонения, лекарят ще препоръча промяна на диетата и обема на една порция..

Ако има някакво съмнение, че бебето няма достатъчно мляко, се препоръчва да закупите или наемете специална везна. Чрез определяне на теглото на бебето преди и след хранене, можете да изчислите количеството мляко, консумирано за всяко хранене.

Хранителни норми за изкуствено хранене

Каква смес трябва да избере новороденото бебе, колко и често трябва да яде сместа, за да се развие напълно, да натрупа сила и енергия за по-нататъшно опознаване на света. Изкуственото хранене, при условие, че сместа е правилно подбрана, не отстъпва много на кърменето. Както при естественото хранене, на детето може да се дава храна 7-8 пъти на ден..

Но често възниква ситуация, когато бебето напълно отказва няколко хранения или яде непълна доза. В този случай еднократната порция от сместа може да бъде увеличена. Този проблем се решава индивидуално, тъй като е много нежелателно да се подхранва и прехранва бебето. Това може да повлияе негативно на неговото развитие и здраве..

Сега нека разберем колко бебето яде формулата и каква е неговата индивидуална норма. Просто е: всяка бутилка за хранене с бутилка има специални маркировки, показващи колко милилитра адаптирано мляко е изяло детето..

Но ако няма специални проблеми с шишето, тогава как да разберете дали бебето смуче достатъчно кърма. За целта можете да претеглите детето на електронна везна. Трябва да го претеглите два пъти: преди хранене и веднага след него. Получената разлика в теглото ще бъде дозата кърма, изсмукана от бебето. Достатъчно е да сравните получената цифра с показателите, представени в таблицата, за да разберете дали бебето има достатъчно кърма.

Съвети за майките как да хранят кърмаче

Много майки са много притеснени от лактацията. Притесняват се, че бебето няма да има достатъчно мляко или че ще преяде и ще се разболее. Експертите препоръчват да спрете да се тревожите. В крайна сметка, поради нервите, лактацията може да се влоши.


Позиции за хранене на новородено

Проблемът с появата на напукани зърна е актуален за много майки. Ако няма противопоказания, най-добре е да третирате проблемните зони с масло от морски зърнастец за вътрешно приложение..

Ако проблемът се влоши, трябва да посетите лекар, като в този случай не се препоръчва самолечение. Някои майки започват да мажат зърната с брилянтно зелено. Това води до още повече сухота и напукване..

Лекарите дават следните съвети на кърмещите жени:

 • кърмите бебето си редовно. Това гарантира добра лактация. Ако се произвежда малко мляко, струва си да вземете курс от лекарства на естествена основа. Те трябва да съдържат пчелно млечице. Лекарството Apilak Grindeks помага добре. Този продукт е богат на микро и макро елементи, спомага за поддържане на жизнеността, стимулира производството на мляко;
 • нощното хранене особено стимулира лактацията;
 • яжте здравословни храни. Това, което яде майката, се отразява във вкуса и състава на нейното мляко;
 • не мийте биберони със сапун и вода преди всяко хранене. Това може да доведе до тяхното изсъхване и напукване. Хигиенните процедури трябва да се извършват не повече от няколко пъти на ден, като се използва топла вода без сапун, гел;
 • ако час след хранене бебето е плакало и е поискало гърда, не трябва да му отказвате. Вероятно детето не е яло за последен път;
 • не изразявайте често. Това води до отстраняване на плътно мляко, съдържащо ензима лактаза. Този елемент е необходим за разграждането на захарта в майчиното мляко. След изцеждането вашето бебе ще получи мляко с висока концентрация на глюкоза. Това може да доведе до разстройство на изпражненията, затлъстяване;
 • приложете детето наляво, след това на дясната гърда. Това е добра профилактика на мастит и лактостаза;
 • изберете удобна позиция за хранене;
 • гледайте как бебето хваща зърното. Той трябва да вземе цялата площ на ареолата. Важно е устните да са обърнати навън. С този захват храненето ще бъде успешно. В противен случай детето може да погълне въздух. Това е изпълнено с подуване на корема, колики;
 • посещавайте редовно педиатър за преглед и за да определите дали бебето се развива и расте нормално.

Подобни видеа

Колко трябва да яде новородено бебе и как да се изчисли нормата? Отговори във видеото:

Поради това се препоръчва новородените да се хранят с кърма. Някои експерти твърдят, че детето знае нормата и няма да използва повече от необходимото. Но може да се появи преяждане или недохранване при кърмене..

Ето защо е полезно за една майка да знае колко мляко трябва да изсмуква бебето наведнъж и на ден. За това има специални формули. Всички норми имат консултативен характер. Родителите трябва да обърнат внимание на наддаването на тегло, активността и поведението на бебето.