Основните характеристики на физическия растеж са дължината на тялото (при деца под две години) или височината (след две години) и телесното тегло.

Как на практика изглежда измерването на дължината на тялото на детето? Това се случва непременно в легнало положение на стадиометъра. Посещава кабинети на педиатри. За измерване са необходими двама души - единият държи главата така, че да докосва стената на стадиометъра, а вторият държи краката на бебето, изправени в коленете, и контролира контакта на петите с подвижна дървена щанга. Измерването се извършва много бързо - децата не харесват това принудително положение. У дома обаче измерването може да се извърши с помощта на сантиметрова лента. Но децата над две години се измерват в изправено положение и вече говорим за техния ръст. Ако измерим дете на възраст около две години, както легнало, така и изправено, ще видим, че височината му (измерена в изправено положение) е приблизително с един сантиметър по-малка от дължината на тялото му (измерена в легнало положение). Когато измерваме височината, трябва да спазваме някои правила: детето не трябва да има обувки, дебели чорапи и т.н., трябва да стои в позиция „крака заедно“, изправени колене, на главата не трябва да има висока прическа, която пречи на правилното измерване на височината, задните части и лопатките са притиснати към щангата с разделения, горните крайници висят свободно по тялото. В лечебните заведения за правилно измерване се използва градуиран ръстомер с движеща се лента, който се поставя в горната част на главата на детето. Ако измерването се извършва у дома, тогава можете да прибегнете до помощта на който и да е плосък твърд предмет, който е приложен към върха на главата по същия начин (книга, триъгълник и т.н.).
Правилното е да се правят онези родители, които периодично измерват височината на децата си у дома. Ако има значително отклонение в процеса на растеж на детето, тогава е възможно да се намесим навреме, за да проведем необходимите изследвания и да разберем какво го е причинило - няма значение дали растежът се е забавил или ускорил. Известно е, че растежът се забавя при хронични заболявания, продължителен хормонален дисбаланс или недохранване. Ако причината бъде елиминирана, детето ще се върне на нивото на своята крива на растеж на възрастта. Твърде бързият растеж най-често се дължи на преждевременна хормонална активност, която трябва внимателно да бъде обсъдена с детски ендокринолог..
Детската възраст условно се разделя на няколко периода.
Периодът на новороденото се характеризира с адаптацията на детето към живота извън матката. По-голямата част от децата нямат затруднения с това. Говорим за здрави, доносени бебета, родени в резултат на неусложнено раждане. Доносеното бебе е родено между 38-та и 42-ра седмица от бременността. Момчетата тежат средно 3500 грама, докато момичетата тежат около 100 грама по-малко. Здравото доносено новородено е средно дълго 50 сантиметра.

Периоди на детството


Ранно новородено късно - 1-7 дни; 8-28 дни;
Кърмачество (период на кърмене) - 1-12 месеца;
Ранно детство - 1-3 години
Предучилищно детство - 3-6 / 7 години
Ранно училищно детство - 7-11 години
Тийнейджърска (старша школа) - на 11-18 години


Обхватът на опциите е голям и зависи от ръста и теглото на двамата родители. Най-често първото дете в едно семейство е най-малкото, а следващите деца са едновременно по-дълги и по-тежки..
Да се ​​върнем към разговора за телесното тегло на новороденото и неговата промяна във времето. При нормални условия всички новородени отслабват през първите 3-4 дни и това е логично - на майката все още липсва мляко, детето се адаптира към външни обстоятелства, кръвоносната му система се променя, тялото се отървава от излишната вода. Загубата на около 10 процента от теглото след раждането се счита за нормална (т.е. до 350 грама при 3500 грама новородено). През първите дни производството на кърма от майката постепенно се подобрява, новороденото суче по-добре, увеличава се приема на майчино мляко, което е най-полезно за него. Около 10-14 дни от живота, новороденото трябва да се върне към теглото си след раждането. Впоследствие наддаването на тегло е средно 150-250 грама на седмица.
Бебето винаги трябва да се претегля по едно и също време и по такъв начин, че да се отчита разликата в теглото преди и след хранене и преди и след изхождането..
Важен параметър, за който трябва да внимавате (просто го оставете на педиатъра), е обиколката на главата. Измерва се с помощта на специална измервателна лента и се разпознава за първи път веднага след раждането (някои параметри на главата се измерват с ултразвук по време на вътрематочния живот). Нормалната обиколка на главата при доносено здраво бебе е 34 сантиметра (диапазон 32-37 сантиметра). При новородено е отворена т. Нар. Голяма фонтанела, която може да се усети (а понякога и да се види): това е меката зона между челната и теменната кости. Размерът му е много индивидуален. При някои деца той е наистина голям - 5x7 сантиметра, при други само 1 × 1 сантиметър, средно големият фонтан е 2 x 2 сантиметра. В този случай растежът на главата може да бъде същият. По време на раждането и известно време след него можете да усетите и малкия фонтанел, който се намира между тилната кост и теменните кости. След раждането често расте бързо.
Обикновено голямата фонтанела се затваря, преди бебето да навърши 18 месеца, но на възраст около една година при много деца е обрасло. Вниманието изисква ситуацията, когато голямата фонтанела е стегната в ранна детска възраст или дори при раждането. В тези случаи е необходимо редовно да се измерва обиколката на главата и да се следи дали има преждевременно сливане на черепните конци (краниостеноза). Това е сериозно и само операцията може да реши проблема - в противен случай мозъкът на детето може да бъде повреден от натискащите върху него кости на черепа..
Обиколката на гърдите при раждане е 32 сантиметра. Тя ще се равнява на обиколката на главата на възраст от три месеца и винаги ще я надминава в бъдеще. Отклоненията в размера на обиколката на гърдите и височината му са редки.

След като бебето - здраво и доносено - навърши 2 месеца, адаптацията му е завършена. Обикновено той иска храна 6-8 пъти на ден и постепенно пие все повече и повече мляко. На 5-месечна възраст може да се очаква здраво доносено бебе да тежи два пъти повече, отколкото е тежало веднага след раждането, тоест около 7 килограма. Когато навърши една година, той ще надвиши теглото след раждането три пъти: теглото му ще бъде 9-11 килограма.

Качване на тегло

Повишаването на теглото не е еднакво през целия период на гърдата. Най-голямото увеличение се случва през първите три месеца, самбата е малка - до края на първата година от живота, когато децата вече са много подвижни и енергични и освен това нямат „време за ядене“. Броят на храненията обикновено намалява през втората половина на първата година от живота до 5-6 на ден.
В ранна детска възраст трябва редовно да наблюдавате промените в телесното тегло, дори при видимо успешни деца. Когато теглото не набира достатъчно бързо или детето започне да го губи, е необходимо да се проучи диетата на бебето, да се повтори претеглянето и ако ситуацията не се промени, да се направи подробно медицинско изследване, за да се установи причината за изоставането на теглото на детето. Първата стъпка за забавяне на наддаването или отслабването при бебета, които са изцяло хранени с кърма, е да се претегли бебето преди и след хранене, за да се определи количеството консумирана кърма. За по-голяма точност е добре тези контролни претегляния да се извършват през цялото денонощие. След претегляне на всички порции пиянска кърма, ние ще изчислим колко бебето е пило кърма на ден (приблизително 1/4 от теглото на бебето) и по този начин ще разберем дали количеството консумирано мляко е достатъчно, за да очакваме необходимото увеличение на телесното тегло.

Краткосрочните периоди на липса на апетит при дете най-често не влияят на общото му добро състояние. Ако телесното тегло не се увеличи за един месец, педиатърът определено ще обърне внимание на това. Най-често се оказва, че проблемът може да бъде преодолян чрез коригиране на режима и диетата на бебето. Ако ситуацията не се подобри, тогава трябва да запишете всичко, което детето е яло и пило, както и качеството и количеството на дефекацията и да наблюдавате двигателната активност и настроението на бебето. При продължителни нарушения на апетита и с намаляване на наддаването на тегло, което ние самите не можем да обясним, трябва да се свържете с педиатър, за да прецените колко сериозно е състоянието на бебето. Честото претегляне ще помогне да се разберат причините за влошаването на общото състояние на детето. Ако е необходимо, педиатърът ще насочи детето към специалист за преглед.

Повишаване на теглото при кърмачета


Месец Грам
1-ви-2-ри... 800-900
3-ти... 700-800
4-ти - 6-ти. 500-600
7-9-ми. 400-500
10-12-и... 300-400


Полезно е да знаете какво е идеалното телесно тегло за бебе на тази възраст - наднорменото тегло не допринася за здравето на детето. Прекомерното тегло при кърмачета увеличава риска от затлъстяване в по-късна възраст с всички известни усложнения: проблеми в ставите, сърцето и метаболизма (захарен диабет, метаболитен синдром, подагра и др.) При оценка на телесното тегло, разбира се, е необходимо да се вземе предвид дължината на детето..

Много родители с облекчение установяват, че е напълно нормално новородените да губят тегло - до 10% от теглото си при раждане - преди да започнат да наддават отново. Тази характерна загуба на тегло е по-слабо изразена при кърмените, отколкото при кърмените. Във всеки случай всички новородени преминават през този етап, загубата на тегло спира и наддаването започва през първите две седмици или така. В резултат на това теглото при раждане и дори наднорменото тегло се постигат на възраст от две седмици. Наблюдаването на дневните промени в теглото (и дори сравняването на теглото преди хранене и след хранене) е относително добър показател за това дали бебето яде достатъчно. Ще откриете, че педиатърът на детето ви обръща специално внимание на показателите за тегло в болницата и в продължение на няколко дни след изписването. Това е особено важно през периода, когато чакате да пристигне мляко и в случай, че бебето ви стане твърде сънливо, не се интересува от храна или просто се храни зле..

През първите няколко дни повечето новородени отслабват, но обикновено не повече от 10% от теглото си при раждане. Това означава, че бебето с тегло 3150 g при раждане може да отслабне, като достигне около 2850 g, преди ситуацията да се промени и да напълнее..


През първите няколко седмици бебетата наддават до 30g на ден или около 250g на седмица.


Теглото на вашето бебе вероятно ще се удвои спрямо теглото при раждане до около четири месечна възраст и ще се утрои до края на първата година от живота.


За поглед в бъдещето можете да изчислите ръста на детето си, когато стане възрастен, като удвоите ръста си на две години..

Норми на дневните енергийни нужди за кърмачета и деца след 1 година


0-6 месеца. 115 ккал / кг
6-12 месеца. 105 kcal / kg
1-3 години. 100 kcal / kg

Средни антропометрични параметри за 1 година


Телесно тегло (средно). 10 кг
Височина. 75 см
Обиколка на главата. 45-46 см (за шест месеца 43 см)


След навършване на едногодишна възраст приблизителното наддаване на тегло е 2-3 килограма годишно. На тази възраст обикновено не е необходимо редовно да се следи теглото и височината на детето, както беше през първата година от живота. Бебето се наблюдава от педиатър; Както вече беше споменато по-горе, част от здравната и ваксинационната диаграма са графики, чрез които можете да наблюдавате най-важните физически параметри на детето. И именно тази динамика е важна за оценка на общото му физическо състояние..
В края на втората година от живота телесното тегло на средно дете е 12-13 килограма, а растежът му е с 12 сантиметра повече, отколкото на 1 година, тоест е равен на 87 сантиметра.
В края на третата година от живота телесното тегло на средно дете е 14-16 килограма, а растежът му е с 9 сантиметра повече, отколкото на 2 години, т.е. равен на 96 сантиметра.
В бъдеще средното нарастване на височината е 5-7 сантиметра годишно, а теглото - около 2-3 килограма годишно.
Трябва да кажа още няколко думи за растежа на главата: при раждането обиколката на главата е 32-37 сантиметра, на шест месеца - вече 43 сантиметра, на 1 година - 45-16 сантиметра.
Както можете да видите, през първата година от живота главата расте много бързо. Тогава растежът се забавя значително и до 6-годишна възраст обиколката на главата на детето е около 90 процента от размера на обиколката на главата му в зряла възраст. Окончателното формиране на лицето обикновено се случва до 15-годишна възраст. Шевовете на черепа растат заедно само до 18-20 години.
Ние наследяваме някои отклонения във формата и размера на главата от нашите предци. Ето защо, в случай на съмнение относно размера на главата, е необходимо да се измери обиколката на черепа и при двамата родители. Всички параметри трябва да се наблюдават в диаграмите на растежа - и не само действителните стойности, но и как те са се променили в сравнение с предишни периоди. Ако имате някакви съмнения относно формата и размера на черепа на вашето бебе, свържете се с местния педиатър. В медицинската документация на детето лекарят може да намери важна информация, която ще помогне за правилната оценка на растежа на черепа..
Рядко се наблюдава физически параметър, който родителите наблюдават толкова внимателно, колкото окончателния растеж на детето. Вероятно ще ви интересува и колко висок ще бъде вашето потомство в зряла възраст - няма значение дали е момче или момиче:

 • при момчетата обхватът на растеж ще съответства на показателите: от ръста на бащата, увеличен с 10 сантиметра, до ръста на майката, увеличен с 13 сантиметра;
 • при момичета - от ръста на майката, намален с 10 сантиметра, до размера на ръста на бащата, намален с 13 сантиметра.


Това пространство определя областта на очаквания физически растеж на детето в зряла възраст. Тези изчисления са 95 процента верни..
Това, което е много важно за диаграмите на растежа, е дългосрочно, в динамика, мониторинг на отделни параметри. Колкото повече данни имаме, толкова по-точен ще бъде резултатът! За повече информация относно графиката на растежа от раждането до края на процеса на растеж вижте една от следващите глави..
Нашите баби и прабаби често не са знаели как да хранят децата си. В бъдеще се сблъскваме с точно обратния проблем - епидемията от затлъстяване. Вече няма да се страхуваме, че децата ни са твърде слаби. Промените в начина на живот и възможността да получавате големи количества калории от обилна диета са причините за тази епидемия от развитото общество. Призоваваме систематично да подкрепяме физическата активност на децата - особено тогава, тогава те вече започват да свикват със заседнал живот. Много малки деца не напускат компютъра в наши дни! TV, DVD-плейъри с богати колекции от приказки, разбира се, осигуряват по-спокоен живот на родителите, но в бъдеще такава ниска мобилност на детето заплашва с опасности.
Научете се да изчислявате индекса на телесна маса (ИТМ) за децата си и да го контролирате на подходящите графики. Изчислява се по следния начин: телесното тегло на детето се разделя на квадрата на височината му в метри. Например:


Осемгодишно момиче е високо 123 сантиметра и тежи 23 килограма.
1,23 х 1,23 = 1,5129 => 23: 1,5129 => ИТМ = 15,2

Ако разгледаме графика на ИТМ за момичета, ще видим, че за дадена възраст стойността на ИТМ, която е 15,2, се намира между 25 и 50 центила, което е знак за пропорционално развитие.


Еднократното изчисляване на ИТМ е полезно, но е много важно да се извършват многократни измервания, претегляне и изчисляване. Само в този случай ще можем да оценим процеса на развитие на детето и неговата динамика..
Прочетете внимателно главата за работа с диаграми. Забележка: Нормалните стойности за деца и възрастни са много различни!
Другият полюс на отношението към храненето е болезнената слабост, позната ни от медиите, наречена анорексия. Често повтарящите се предупреждения, отправени към момичета и относно тяхната псевдо пълнота, могат да им причинят болезнено отношение към собствените им тела и да завършат с толкова опасна болест..
Ако дъщеря ви ви се струва твърде дебела, не я карайте, а се опитайте да промените менюто й. Тя трябва да се храни рационално. Ако не успеете, свържете се с вашия педиатър, който ще разработи диета за нея или ще я изпрати на специализирана консултация с лекар, занимаващ се с този проблем. Дори детето ни да е тийнейджър, трябва да обърнем внимание на това, което яде, така че с течение на времето да няма мъчения поради твърде много или, обратно, твърде малко тегло..

В медицински наръчници за развитието на дете през първата година от живота е записано, че до 6 месеца теглото на детето се удвоява, а до 1 година се утроява. Следователно, ако се роди бебе с тегло 3 кг, след една година теглото му трябва да бъде около 9 кг. Тези стандарти обаче далеч не винаги се спазват, тъй като има много индивидуални характеристики, които по някакъв начин влияят върху скоростта на наддаване на тегло..
Нормата, взета като норма, се изчислява чрез добавяне на най-голямото и най-малкото наддаване на тегло и разделяне на две. Следователно всяко дете наддава на тегло със свое собствено темпо. Трябва да се помни, че детето само знае колко трябва да яде и то ще ви попита за това. Въпреки че се случва, без да проявява признаци на глад, детето охотно яде повече от преди и започва да наддава по-бързо. Бавното наддаване на тегло може да показва заболяване или дискомфорт на детето. Следователно, разбира се, трябва да се покаже на специалист, тъй като в ранна възраст е възможно да се премахнат почти всички известни патологии (особено тези, свързани с храносмилателната система). Друга закономерност е, че децата, родени с малко тегло (около 2,5 кг), набират липсващото телесно тегло много по-бързо, докато големите деца (3,5 кг или повече) наддават много по-бавно. Средно едно дете наддава 150-200 g на седмица, но седмичното наддаване на тегло не е показател за развитието на детето. И колкото по-голямо става детето, толкова по-бавно наддаване на тегло..

Таблици за нормата на височина и тегло според СЗО

При назначение на педиатър всяко бебе под една година се претегля и измерва ежемесечно. Защо е толкова важно лекарите да знаят как расте детето и колко наддава? Какво казват тези параметри и какви са антропометричните норми за деца от различни възрасти??

Откъде идват и защо са необходими за показатели за тегло и ръст за деца??

Антропометричните данни за дете са един от основните показатели за физическото развитие и здравословното състояние на децата. Значителните отклонения от нормалните стойности на височина и тегло при дете почти винаги показват развитие или наличие на определени заболявания. Така че, ако дете под една година с достатъчно хранене напълнее зле, това може да е един от симптомите на рахит, анемия, състояния на имунна недостатъчност, заболявания на ендокринната или централната нервна система.

Значителното забавяне на растежа може да показва липса на растежен хормон соматотропин в организма, а ясното наднормено тегло при нормален растеж и правилно хранене може да показва смущения в работата на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и дори развитието на мозъчен тумор.

За да открият и започнат да лекуват подобни страховити заболявания навреме, лекарите внимателно наблюдават антропометричните показатели на децата от раждането. Стандартите за развитие са изготвени от Световната здравна организация въз основа на дългогодишни изследвания. В допълнение към средния нормативен показател за всяка възраст се изчисляват и границите на нормите. Теглото и височината над тази граница се считат за високи, а под нея се считат за ниски. Именно за такива деца лекарите започват да наблюдават особено внимателно..

Таблица на ръста и теглото на СЗО за момичета под 1 година

Според нормите се ражда здраво доносено момиче с ръст 49,2 см и тегло 3 200 грама. Това е средното. Долната граница на нормата за новородено е височина от 47,3 см и тегло от 2 800 грама, а горната граница се намира съответно на стойности от 51 см и 3 700 грама. Стойностите извън долния и горния нормален диапазон са маркирани като много ниски или твърде високи. Лекарите ще наблюдават такова новородено и евентуално ще го изследват допълнително.

През първия месец новороденото трябва да порасне 4,5 см и да наддаде на килограм. Долните граници на нормата за едномесечно момиче ще бъдат 51,7 (височина в см) // 3 600 (тегло в грамове), а горните рамки - 55,6 // 4 800.

Нормални показатели за двумесечно бебе: 57, 1 см и 5.100 гр. Долната граница на нормата: 55 // 4.500, а горната - 59.1 // 5.800.

До тримесечна възраст момичетата порастват до 59,8 см и тежат 5 900 грама. Показателите под 57,7 // 5.200 се считат за ниски за тримесечна троха, а показателите над 61,9 // 6,600 се считат за високи.

Среден ръст и тегло за четиримесечно момиче: 62,1 см и 6,400 гр. Долните граници на нормата - 59.9 // 5.700, горните рамки - 64.3 // 7.300.

До пет месечна възраст момичетата трябва да растат до 64 см и да тежат 6 900 грама. Ниски показатели - параметри по-малки от 61,8 // 6,100. Показателите 66.3 // 7.800 са горните граници на нормата за петмесечно момиче.

Възраст 6 месеца се счита за важен етап в развитието на детето. Шестмесечно момиче трябва да нарасне до 65,7 см и да тежи 7 300 г. Долната граница е 63,5 // 6 500, а горната граница е 68 // 8 300.

Бебе на седем месеца расте до 67,3 см и тежи 7 600 грама. Ниските показатели се считат за по-малко от 65 // 6.800, а високите - над 69.6 //8.600.

На осем месеца нормите са: височина - 68,83 см, и 8 кг - тегло. Долните граници на нормата: 66,4 // 7000, а горните - 71,1 // 9000.

До девет месеца растежът трябва да е 70,1 см, а бебето трябва да тежи 8 200 грама. Ниските показатели на тази възраст са стойности под 67.7 // 7.300, а високите показатели са повече от 72.6 // 9.300.

Според нормите десетмесечно бебе трябва да е високо 71,5 см и да тежи 8 500 грама. Долните граници на нормата за десет месеца са 69 // 7.500, а горните граници са: 74 // 9.600.

До единадесет месеца нормалното момиче нараства до 72, 8 см и тежи 8 700 грама. Показателите по-малко от 70,3 // 7,700 се считат за ниски. Показателите над 75,3 // 9,900 ще бъдат високи.

До една година, според нормите, момичетата трябва да растат до 74 см и да тежат 9 000 грама. Долната граница на нормата се счита за параметри 71.4 //7.900, а горната: 76.6 // 10.100.

Височина и тегло на масата на СЗО за момчета под 1 година

Насоките за момчета се различават от тези за момичета, тъй като момчетата обикновено се раждат малко по-големи. Така че, здраво доносено новородено момче обикновено се ражда с тегло 3 300 грама и ръст 49,9 см. Тези показатели се считат за норма. Долната граница на нормата за новородено е височина 48 см и тегло 2.900 g, а горната граница е съответно на стойности 51.75 cm и 3.900 g.

За първия месец бебето трябва да порасне 4,8 см и да наддаде 1200 грама. Долните граници на нормата за едномесечно момче ще бъдат 52,8 (височина в см) // 3 900 (тегло в грамове), а горните рамки - 56,7 // 5 100.

Нормални показатели за двумесечно малко дете: 58, 4 см и 5.600 гр. Долната граница на нормата: 56.4 // 4.900, а горната - 60.4 // 6.300.

До тримесечна възраст момчетата порастват до 61,4 см и тежат 6 400 грама. Ниските показатели ще бъдат параметри под 59.4 // 5.700, а високите показатели ще бъдат показатели над 63.5 // 7.200.

Среден ръст и тегло за четиримесечно момче: 63,9 см и 7000 гр. Долните граници на нормата - 61.8 // 6.300, горните рамки - 66 // 7.800.

До пет месечна възраст момчето трябва да нарасне до 65,9 см и да тежи 6 900 грама. Ниски показатели - параметри под 63,8 // 6,100. Индикатори 68 //7.800 са горните граници на нормата за петмесечно бебе.

До шест месеца бебето трябва да нарасне до 67,6 см и да тежи 7 900 грама. Долната граница е показателите 65.5 // 7.100, а горната - 69.8 // 8.900.

Седеммесечно момче нараства до 69,2 см и тежи 8300 грама. Ниски ще се считат за показатели под 67 // 7.400, а високи - над 71.3 //9.300.

На осем месеца средното за едно момче е: ръст - 70,65 см и 8 600 грама - тегло. Долните граници на нормата: 68.45 // 7.700, а горните -72.85 // 9.600.

До деветмесечна възраст растежът на бебето трябва да бъде 72 см, а то трябва да тежи 8 900 грама. Ниските показатели ще бъдат под 69,65 // 8 000, а високите - над 74,3 // 9 900.

Десетмесечното момче обикновено трябва да е високо 73, 3 см и да тежи 9.200 грама. Долните граници на нормата в тази възраст са 71 // 8.200, а горните граници: 76 // 10.200.

До единадесет месеца бебето обикновено расте до 74,5 см и тежи 9 400 грама. Показателите под 72,2 // 8,400 се считат за ниски. Показателите над 76,8 // 10,500 ще бъдат високи.

Според нормите момчетата трябва да растат до 75,8 см годишно и да тежат 9 700 грама. Долната граница на нормата е параметрите 73.5 //8.700, а горната: 78 // 10.800.


Протеиновите супи могат да помогнат за увеличаване на мускулната маса

Таблица за ръст и тегло за момичета от 1 до 10 години

Растежът на децата започва да се забавя веднага щом бебетата навършат една година, следователно за деца от една година до три нормите вече не се определят ежемесечно, а на всеки три месеца. За деца от 3 до 7 години - веднъж на всеки шест месеца, а за деца на възраст от 7 до 10 години - нормите се променят веднъж годишно.

До една година и три месеца едно момиче обикновено трябва да нарасне до 77,5 см и да тежи 9 600 грама. Долни граници на нормата: 74,83 (височина в сантиметри) и 8,500 (тегло в грамове), горни рамки: 80,3 // 10,900.

Следващият показател е за една година и шест месеца. Норма: 80.65 // 10.200. Долната граница: 77,7 // 9,100. Горна: 83,5 // 11,600.

След година и девет месеца нормите за момичета са 83,65 // 10 900. Долната граница на нормата: 80.6 // 9.600. Горна граница: 86.7 // 12.300.

До двегодишна възраст момичетата обикновено растат до 86,4 см и тежат 11 500 грама. Долната граница на нормата: 83,2 // 10.200. Горна граница: 89.6 // 13.000.

Среден ръст и тегло за бебета на възраст 2 години 3 месеца: 88,3 / 12,100. Долна граница: 84,8 // 10,700. Горна граница: 91,7 // 13,700.

Момичетата на 2,5 години трябва да растат до 90,7 см и да тежат 12 700 грама. Долната граница на нормата: 86,9 // 11.200. Горни рамки: 94.3 // тегло 14.400.

На 2.9 години средните стойности са както следва: 92.9 // 13.300. Долни граници: 89.3 // 11.700, горни: 96.6 // тегло 15.100.

Тригодишните трябва да са високи 95 см и да тежат 13 900 грама. Данните под 91.3 // 12.200 се оценяват като ниски, а показателите над 98.8 // 15.800 - като високи.

На 3,5 години стандартите за момиче са 99 // 15.000. Долната граница е 95 // 13.100, а горната е 103.1 // 17.200.

Среден ръст и тегло за четиригодишно момиченце: 102,6 // 16,100. Долните граници на нормата: 98.4 // 14.000, а горната височина и тегло: 107.1 // 18.500.

На 4,5 години стандартите за момиче: 106,2 // 17.200. Долни граници: 101.6 // 14.900 и горни: 110.7 // 19.900.

Среден ръст и тегло за петгодишно момиче: 109,4 // 18.200. Долните граници на нормата: 104.7 // 15.800, а горните: 114.2 // 21.200.

На 5,5 години момичетата трябва да растат до 112,2 см и да тежат 19 000 грама. Параметрите под 107,2 // 16,600 се считат за ниски, а показателите над 117,1 // 22,200 се считат за високи.

Стандарти за шестгодишни: 115,1 // 20.200. Долни граници: 110 // 17.500. Горна - 120.2 // 23.500.

Към 6,5 години момичетата порастват до 118 см и тежат 21 200 грама. Долните рамки на 6.5 години са показатели 112.7 // 18.300, а горните - 123.3 // тегло 24.900.

Среден ръст и тегло за седемгодишни момичета: 120,8 и 23 000. Долни граници: 115.3 // 21.300, горни граници: 126.3 // 26.300.

При деца над седем години антропометричните показатели се наблюдават веднъж годишно. Стандартите за осемгодишни момичета са 126,6 // 25 000. Долната граница за осемгодишните ще бъде 120,8 и 21 400. Горна граница - 132.4 // 30.000.

Норми за деветгодишни: 132,45 // 28.200. Долни граници: 132,5 и 27,900, горни - 138,6 // тегло 34,000.

Десетгодишно момиче средно трябва да има ръст 138,55 см и тегло 31 900 грама. Данните под 132,2 // 27,100 се оценяват като ниски, а показателите над 145 // 38,200 - като високи.

Таблица за височина и тегло за момчета от 1 до 10 години

Момчетата на 1,3 години трябва да достигнат параметрите 80 // 10,400. Долна нормална стойност: 76,55 (височина в сантиметри) и 9,200 (тегло в грамове), горна рамка: 82 // 11,500.

Следващият етап е една година и шест месеца. Стандартът за година и шест е 82,3 // 10,900. От границата: 79.6 // 9.800. Преди: 85 // 12.200.

На 1.9 години стандартите за момчета са 85.2 // 11.500. От границата: 82.4 // 10.300. Преди: 88 // 12.900.

До двегодишна възраст обикновено малките деца достигат 88 // 12.200. От границата: 84.4 // 10.800. До 90,5 // 13,600.

Стандартът за бебе на 2,3 години: 89,6 // 12,700. От: 86.5 // 11.300, до: 92.8 // 14.300.

До 2,5-годишна възраст малкото дете трябва да нарасне до 91,9 см и да тежи 13 300 грама. Долните рамки за тази възраст: 88,5 // 11 800. Горни кадри: 95.4 // 15.000.

На възраст от 2,9 години стандартите са 94,1 / 13,800. Долни граници 91 // 12.300, горни граници 97.6 // 15.600.

Височината на момчетата на 3 години трябва да бъде 96,1 см, тегло - 14 300 грама. Резултати под 92.4 // 12.700 ще бъдат оценени като ниски, а показателите над 100 // 16.200 - като високи.

На 3,5 години нормите за момчетата са 99,9 // 15,300. От границата: 95.9 // 13.600, до: 103.8 // 17.400.

Среден ръст и тегло за четиригодишно момче: 103,3 // 16,300. От границата: 99,1 // 14,400, до: 107,5 // 18,600.

На 4,5 години ръстът на момчето достига 107 см, а нормалното тегло трябва да бъде 17 300 грама. Долната лента на нормата: 102.25 // 15.200, а горната: 111.1 // 19.900.

Стандарти за момчета на 5 години: 110 // 18.300. От лентата в: 105.3 // 16.000 см, до: 114.6 и 21.000.

До 5.5-годишна възраст стандартите за момчета са -113 // 19.400. Ниски за 5,5 години се считат за показатели под 108,2 // 17,000 и над 117,7 // 22,200 - за високи.

Средна височина и тегло за 6-годишни: 116 / 20.500. Долна лента: 111 // 18.000. Горен: 120.9 // 23.500.

До 6,5-годишна възраст момчетата достигат параметри 119 // 21,700. Долните рамки за тази възраст са показатели 113,8 // 19 000, а горните - 124 // 24 900.

Норми за седемгодишни момчета: 121,8 // 22,900. От лентата в: 116.4 // 20.000 cm, до: 127 // 26.400 cm.

На осемгодишна възраст момчетата порастват до 127,3 см и тежат 25 400 грама. Долната лента на нормата за осемгодишните ще бъде 121,5 // 22,100. Горна - 132,8 // 29,500.

Средна височина и тегло за 9-годишни: 132,6 / 28,100. Долни граници: 126.6 // 2.300, горни - 138.6 // 33.000.

На 10-годишна възраст момчетата обикновено трябва да достигнат параметрите 137.8 // 31.200. Цифрите под 131.4 и 26.700 се оценяват като ниски, а показателите над 144.2 // 37.000 - като високи.

Таблица за височина и тегло за тийнейджърки

Протеиновите супи могат да помогнат за увеличаване на мускулната маса

При юноши антропометричните данни се наблюдават веднъж годишно. За единадесетгодишно момиче средната стойност е 144,5 (ръст в сантиметри) // 34,4 (тегло в килограми). Параметрите под 136,2 // 27,8 се считат за долната регулаторна рамка, а параметрите над 153,2 // 44,6 се считат за горните.

Среден ръст и тегло за дванадесетгодишни: 150 // 40.7. Долната граница на нормата: 142,2 // 31,8, горна: 162,2 // 51,8.

Тринадесетгодишно момиче обикновено има показатели: 155,8 // 44,3. Долна лента с данни: 148,3 // 38,7, горна: 163,7 // 59.

На 14-годишна възраст средните данни за момиче са 159,5 // 53,1. Долни граници на нормата: 152,6 // 43,8, горни: 167,2 // 64.

До петнадесетгодишна възраст средният ръст на момичетата достига 161,6 см, а средното тегло е 55,5 кг. Долен ред за данни: 154.4 // 46.8, горен: 169.2 // 66.5.

Среден ръст и тегло за шестнадесетгодишни момичета: 162,4 // 56,5. Долна граница: 155,2 // 48,4, горна - 170,2 // 67,6.

За момичета на 17-годишна възраст стандартът е 163,9 // 61. Долна граница: 155,8 // 52,8, горна: 170,5 // 68.

Таблица за височина и тегло за тийнейджърки

Момчетата на възраст между 10 и 14 години са малко по-назад от момичетата на ръст, това е нормално явление, тъй като хормоналните промени при момчетата започват малко по-късно, отколкото при момичетата. Но след четиринадесетгодишна възраст момчетата започват да растат по-интензивно от момичетата и до 15-годишна възраст ги изпреварват по отношение на растежа..

В юношеството антропометричните показатели значително зависят от генетичната предразположеност, поради което се препоръчва при проследяване на физическото развитие на подрастващите да се фокусира не толкова върху средния показател, а върху нормалните граници, посочени за всяка възраст и върху наследствеността на детето. Така че, ако бащата на млад мъж има височина от 190 см, тогава височината от 182 см на самия тийнейджър на 15 години може да се счита за норма в този случай.

За 11-годишно момче средните цифри са: 143,5 (ръст в сантиметри) // 35,5 (тегло в килограми). Параметрите под 134,5 // 28 са долните кадри на нормата, а параметрите над 153 // 44,9 са горните кадри.

Среден ръст и тегло за дванадесетгодишен тийнейджър: 149 // 39.8. От границата: 140 // 30.7, до: 159.6 // 50.6.

Тринадесетгодишен тийнейджър обикновено има показатели: 155,5 // 44,3. От границата: 145,7 // 33,9, до: 166 // 59.

На 14-годишна възраст средните показатели са 161,9 // 49,7. От границата: 152.3 // 38, до: 172 // 63.4.

До петнадесетгодишна възраст средната височина на момчетата е 168 см, а теглото е 55,5 кг. От границата: 158,6 // 43, до: 177,6 // 70.

Среден ръст и тегло за шестнадесетгодишни момчета: 172,3 // 66,9. От границата: 163,2 // 48,4, до 182 // 76,5.

На седемнадесет години средната височина и тегло са 176,6 // 66,9. От границата: 166,7 // 54,6, до: 186 // 80,1.

ИЗЧИСЛЕТЕ ИНДЕКС НА МАСА НА ТЯЛО ЗА ДЕЦА

Повишаване на ръста и теглото при новородени по месеци

Всяка майка се притеснява как се развива бебето й, особено ако детето е първото в семейството. Мнозина се интересуват от въпроса: "Какви трябва да бъдат показателите за ръст и тегло при деца под една година, увеличаването им с месеци?" Веднага трябва да се отбележи, че такива стойности зависят от няколко фактора:

 • естеството на храненето на бебето;
 • количеството изядена храна;
 • дали има анамнеза за вродени аномалии - дефекти на сърдечния мускул, проблеми с храносмилателната система и др.
 • дали има наследствена непоносимост към аминокиселини или лактоза;
 • каква е активността на бебето.

Всички тези точки играят важна роля в параметрите на височината и теглото. Освен това всяка майка трябва да помни, че всички деца са индивидуални и е невъзможно да се изравнят точно параметрите, приети от СЗО. Особено ако бебето изглежда енергично и активно. Но въпреки това при значителен недостиг е по-добре да се консултирате с педиатър.

Нормално тегло при раждане и при изписване от болницата

Всяка трохичка е уникална по свой начин. Здраво бебе обикновено се ражда с тегло от 2,7 до 3,7 килограма. Крайният показател обаче зависи от няколко външни и вътрешни фактора:

 • Здравен статус и общо развитие на бебето.
 • Наследственото предразположение също е важно. Ако родителите са високи и имат впечатляващо тегло, тогава децата им ще бъдат големи. При слабите жени ситуацията се отразява точно обратното..
 • Поради определени физически характеристики момчетата винаги са по-големи от момичетата. Ситуацията се наблюдава както при раждането, така и в процеса на общо развитие.
 • Особености на диетата на жената през периода на бременността. Плодът набира килограми, ако жената не се е ограничила до висококалорични храни.
 • Детето отразява не само физическото, но и психологическото състояние на жената. Ако бременността за нея протича под стрес, тогава ситуацията може да повлияе негативно на развитието на бебето. На този фон новороденото не наддава няколкостотин грама до нормалното си тегло и изглежда слаб.
 • Лошите навици по време на бременност са много опасни за жената и нейния плод. Ако мама злоупотребява с тютюнопушене, алкохол или наркотици, тогава тя може да има дете, което изостава много в теглото си.

Освен това трябва да се отбележи, че след раждането децата отслабват с няколко грама. Такова рязко намаляване на теглото се случва на фона на следните фактори:

 1. Детето започва да диша самостоятелно, така че течността, натрупана в утробата, се отстранява от тялото му. Процесът на изпаряване протича през кожата.
 2. Не е възможно да настроите режима на захранване веднага. През първите дни от живота бебето се храни на малки порции, а майчиното мляко едва започва да се произвежда активно.
 3. Хлапето се оказва в агресивна среда, към която все още не се е адаптирало. Той се нуждае от период за адаптация и нормализиране на функционирането на всички вътрешни органи. Следователно рязката загуба на тегло може да се отдаде на стресова ситуация. След определен период това ще отмине и бебето ще започне бързо да наддава..

Загубата на тегло между раждането и изписването в рамките на 10% се счита за нормална. Последващото наддаване на тегло се изчислява от последната цифра.

Как да изчислим оптималния параметър за вашето бебе?

Веднага трябва да се отбележи, че нормата по отношение на ръста и теглото е изчислена експериментално. Следователно се допускат леки отклонения. Също така си струва да си припомним за генетиката. Така например, ако и двамата родители са високи, тогава е логично да се предположи, че бебето ще бъде малко по-напред от своите връстници в растежа. И обратно, при ниски и крехки хора увеличаването на растежа на бебето ще бъде по-ниско от общоприетите стойности..

Смята се, че при раждането детето трябва да има тегло от порядъка на 2650-4500 кг и през първите 7 дни от живота си може да загуби 10% от първоначалното тегло. При нормално развитие е общоприето новороденото да наддава 800 грама всеки месец. Но това се случва, докато бебето навърши шест месеца, а след това увеличението нараства с 400 грама.

За да изчислите оптималното тегло за вашето бебе, можете да използвате следната формула:
1. До 7 месеца: kg + 800 x N, където

 • кг - тегло при раждане;
 • N - брой изживени месеци.

2. След 7 месеца и до една година: kg + 800 x 6 + 400 x (N-6), където

 • kg - тегло при раждане;
 • 800x6 - масата, която бебето е придобило през първите шест месеца от живота;
 • N - броят на месеците след последните 6 месеца.

Но тук трябва да се каже веднага, че лекарите винаги гледат не само височината на децата, но и тяхното тегло и сравняват тяхното съотношение. Едва тогава човек може да прецени дали детето се развива хармонично..

На какво увеличение трябва да се съсредоточите?

Ако отидете в Интернет на който и да е детски сайт, тогава винаги ще има таблица с тегло и височина с „точни“ стойности, на които много майки започват да разчитат. Но както бе споменато по-горе, всяко дете е индивидуално, така че не трябва да се изчисляват показателите, а самите стойности на увеличението.

И така, че младите родители да имат по-малко притеснения за това, струва си да се запознаете с приблизителните цифри в увеличаването на ръста и теглото на новородените.

1. През първия месец от живота бебето трябва да добави 0,6 кг тегло, 3 см височина и обиколката на главата трябва да се увеличи с 1-1,5 см. Храненето през този период трябва да бъде на всеки 3 часа и най-добре, ако е по майчина линия мляко. В противен случай обемът на сместа трябва да бъде 80-120 ml.

2. До края на втория месец към теглото трябва да се добавят още 600 g, 3 cm към височината и 1,5 cm към обиколката на главата. Паузите между храненията трябва да са 3,5 часа. По това време много педиатри препоръчват отбиване на бебето от нощно хранене. Ето защо, ако се вслушате в препоръките, тогава наддаването на тегло може да е по-малко..

3. Третият месец се характеризира с увеличение с 0,8 кг тегло, 2,5 см височина и 1,5 см до обиколката на главата. Храненето продължава на всеки 3,5 часа, но за "изкуствени" бебета е допустимо отклонение от графика от 20-30 минути. Обемът на изядената храна се увеличава до ниво от 130-150 мл. Струва си да се отбележи, че това е период на колики, което означава, че апетитът на бебето може да бъде до известна степен нарушен..

4. 4-ти месец - +750 г, височина - + 2,5 см. Средният период на хранене е 3,5 часа, по 150 ml всеки. Веднага трябва да се отбележи, че в бъдеще детето ще наддаде с 50 g по-малко тегло, отколкото през предходния месец..

5. На 5 месеца детето качва 0,7 кг тегло, 2 см височина. Средно сега бебето трябва да има ръст и тегло два пъти по-големи от тези, които е имало при раждането. На този етап детето вече може да се запознае с допълнителни храни, но постепенно, следяйки реакцията му. Например, те започват с чаена лъжичка (без пързалка) ябълково пюре, което може да се увеличи до 50 грама след една седмица. До 6-ия месец те вече могат да заменят едно пълноценно хранене.

6. На шест месеца бебето трябва да добави 650 грама и да порасне с още 2 см. Детето е хармонично развито, ако ширината на раменете му е 1/4 спрямо дължината на цялото тяло. В този случай параметрите на обиколката на главата трябва да са по-малки от стойността на обиколката на гърдите. На тази възраст интервалът на хранене може да бъде променен на всеки 4 часа.

7. През седмия месец нормалното наддаване на тегло е 600 грама, а на ръст - 2 см. Бебето се храни на всеки 4 часа. Обикновено на този етап можете да замените едно хранене с кърма за една порция лека каша. Най-добре е сутрин да се осигуряват допълнителни храни..

8. 8-ми месец - 550 грама ще бъдат добавени към теглото и 2 см към височината. Тук вече можете да разнообразите диетата си, като добавите към диетата млечни продукти - извара, бебешко кисело мляко, мляко.

9. През деветия месец детето ще добави половин килограм и ще нарасне с 1,5 см. Вече има зеленчуково пюре и диетично месо (пилешки гърди или заек) и половин пилешки жълтък (или цял пъдпъдъчен жълтък). Но всяка допълнителна храна винаги се въвежда, започвайки с чаена лъжичка. Постепенно количеството му трябва да се увеличава в обеми до 150-180 ml / g. В противен случай детето може да получи алергии..

10. До края на 10-ия месец средното увеличение на децата на тази възраст е 450 грама. Растежът се увеличава с още 1,5 см. Хлапето може да пие около 70-80 мл плодов сок на ден. Към диетата се добавят банан, праскова, сливи и черни плодове. Можете да добавите 5 г растително масло към кашата.

11. На 11 месеца, +400 g тегло, + 1,5 cm височина. В менюто се въвежда морска риба, като се правят кюфтета или просто картофено пюре.

12. Година. По това време бебето трябва да тежи: kg (тегло при раждане) x 3. А приблизителният растеж трябва да бъде с 25 см повече от първоначалния.В допълнение към месните и рибните ястия, зеленчуците вече трябва да присъстват в диетата на бебето. През този период можете постепенно да се отдалечите от картофеното пюре, правейки храната ситно нарязана. Това ще помогне на бебето да развие двигателни умения на ръцете и да се научи да се храни самостоятелно..

Но трябва да се отбележи веднага, че всички дадени стойности са приблизителни. Ето защо, ако височината на новороденото или теглото му не съвпадат, не трябва веднага да изпадате в паника. Просто трябва да се консултирате с педиатър. Освен това не бива да се пренебрегва и никненето на зъби, тъй като то винаги е придружено от намаляване на апетита. Това означава, че в определен месец графикът за наддаване и растеж може да се обърка. Но тогава бебето ще "настигне" показателите си.

Много е важно родителите да следят не само растежа на детето по месеци, но и неговото психомоторно развитие. Във всеки период бебето трябва да притежава определени умения..

С какви проблеми могат да се сблъскат родителите?

Има редица неща, които бебето може да има. В резултат на това ще има отклонения в наддаването на тегло и параметрите на растеж:

 1. Ако бебето е родено голямо (повече от 4500 грама), тогава неговите показатели ще надвишат нормата. Може да се наблюдава и при дете, чиито родители са склонни към затлъстяване или имат диабет..
 2. Децата с ниско тегло може да не наддават поради вътрематочна инфекция, плацентарна недостатъчност или наличие на патологии на вътрешните органи.
 3. Също така качеството и обемът на кърмата играят важна роля. Ако има много от него и е дебел, тогава бебето ще бъде по-голямо от връстниците си. За да разберете, че трохичката е достатъчна, трябва да обърнете внимание на поведението му. След като се напълни, бебето спокойно ще заспи и няма да се събуди в продължение на 3 часа. В противен случай детето трябва да бъде нахранено..

Но преди да се измери растежа на новороденото, първо трябва да се съблече. След това бебето трябва да се положи на гърба върху специална плоча с измервания и краката да се изправят напълно. В този случай главата трябва да опира в горната лента. Такъв "инструмент" може да бъде закупен в детски магазин или просто да изчакате рутинен преглед от педиатър. До една година растежът на децата се измерва всеки месец.

В никакъв случай не трябва да се отчайвате, ако трохичката не отговаря на "стандартните" параметри. Просто трябва да обърнете внимание на роднините си, може би бебето на ръст и пълен комплект току-що е отишло при дядо или баба, така че е по-високо или по-ниско и по-тънко или по-пълно.

Височината и теглото на детето: кое е правилното увеличение?

Новородено и дете под една година: тегло, ръст, обиколка на главата и гърдите

Мария Тимакова педиатър, д.м.н. пчелен мед. науки

Първото нещо, което щастливите родители казват на семейството и приятелите си, е полът, височината и теглото на новороденото. „Роди се син, 52 см, 3,5 кг“, или: „Имаме момиче, 3000 г, 50 см“ - това са най-честите думи, които се говорят по телефона или се пишат в SMS съобщения за детето им. Същите параметри са първите, които лекарят въвежда в историята на здравето на новороденото. Защо цифрите на ръста и теглото на детето са толкова важни за лекарите и родителите?

Нормални стойности за новородено

Височината, телесното тегло, а също и размерът на обиколката на главата и гърдите са основните показатели, по които лекарите оценяват физическото развитие на новородено дете. Малко или, обратно, голямо тегло, съотношението на обиколката на главата и гърдите, растежа на бебето не са просто сухи числа, те могат да се използват за внушаване или изключване на някои заболявания на новороденото. След това, когато детето порасне, въз основа на тези параметри, педиатрите ще наблюдават здравето му, ще дават съвети за хранене, режим и ще правят всякакви срещи.

Ето защо, веднага щом се роди бебе, то веднага се измерва, претегля и вписва в медицинска карта. След това, през първата година от живота, височината, теглото, обиколката на гърдите и главата на детето трябва да се измерват веднъж месечно, тъй като по това време бебето расте много интензивно..

Какво влияе върху наддаването на тегло на детето

Начинът, по който детето ще наддаде и ще нарасне, зависи от наследствените данни, от храненето му и от качеството на живот като цяло. В същото време наследствеността засяга до голяма степен растежа на детето - ако майка и татко са високи, тогава растежът на техния син или дъщеря, най-вероятно, също ще бъде същият. Но основната роля в наддаването на тегло играе качеството на хранене - бебето се храни правилно, което означава, че наддаването на тегло ще бъде добро. И, разбира се, качеството на живота на детето е от голямо значение: ако то расте в добри условия на живот, често на чист въздух (слънчевите бани са особено важни), ако правят много с него, обърнете внимание на здравето, тогава растежът и наддаването на тегло ще съответстват нормално за неговата възраст.

Височината на детето: увеличаване с месеци

Растежът на доносените новородени обикновено е от порядъка на 46-56 см. Момчетата, като правило, са по-дълги от момичетата, но ако родителите са високи, тогава новороденото момиче може значително да надмине средното новородено момче.

Какво се случва с растежа на децата през първата година от живота? През този период детето расте най-интензивно - с цели 20-25 см! В бъдеще няма да има такова значително увеличение на растежа..

Известно е, че растежът на децата се увеличава неравномерно, в скокове и граници. Например има сезонна и дневна динамика. Много родители забелязват, че детето се разтяга повече през лятото, отколкото през другото време на годината. Установено е също, че децата растат по-бързо през нощта, отколкото през деня..

Интересен факт: тези части на тялото, които са най-отдалечени от главата, растат по-бързо (т.е. кракът на бебето расте по-бързо от подбедрицата, а подбедрицата, от своя страна, по-бързо от бедрото), това е свързано с промяна в пропорциите на тялото на детето, свързана с възрастта.

В допълнение към растежа, лекарите оценяват и други параметри на новороденото. Не забравяйте да измерите обиколката на главата и гърдите му. За новородено бебе средната обиколка на главата е 34–36 см, а гръдната обиколка е 32–34 см. Обикновено обиколката на гърдите и главата става една и съща до 4-месечна възраст. След това гръдната обиколка се увеличава по-бързо от главата. При едногодишно дете обиколката на гърдите е приблизително 48 см, а обиколката на главата е приблизително 46-47 см. Но това са само средни цифри: в края на краищата децата, също като възрастните, имат различна физика, различна форма на главата - следователно е възможно леко отклонение от средната. цифри.

Тегло на детето: наддаване по месеци

Новороденото може да тежи 2,6–4 кг. Бебетата, родени с тегло над 4 кг, се считат за големи. Това може да бъде както характеристика на конституцията (при големите родители и детето ще бъде голямо), така и доказателство за нарушение на метаболизма на въглехидратите при майката.

Важен факт: телесното тегло на детето при изписване от болницата обикновено е по-малко от това, с което е родено - и двата показателя са записани в документите, издадени на майката. Не се страхувайте от това „отслабване“ - това е естествен процес, наречен физиологично отслабване. Това се случва поради загуба на вода през белите дробове и кожата, изсушаване на остатъците от пъпната връв, отделяне на урина и меконий (оригинални изпражнения).

Максималната загуба на тегло при повечето новородени настъпва до 3-5 дни и обикновено не надвишава 6-8% от първоначалното тегло. И вече към 7-10-ия ден от живота здравите деца тежат по същия начин, както веднага след раждането. Ако детето загуби повече от определената скорост или дълго време не може да възстанови загубените грамове, това може да означава инфекция или вродена патология..

През първата година от живота теглото на бебето се увеличава най-много. Има няколко начина за изчисляване на наддаването на тегло..

Например през първата половина на годината детето трябва да добавя поне 600-800 g на месец. До 6 месеца теглото му обикновено се удвоява. През втората половина от живота скоростта на наддаване на тегло леко намалява - увеличава се с 300-550 g на месец. Това се дължи на факта, че детето става по-подвижно: вече не просто лежи в креватчето, а активно се преобръща, пълзи, сяда, става и започва да ходи. До една година теглото на детето трябва да се утрои спрямо оригинала.

Някои майки са много внимателни как бебето им напълнява. Те са готови да претеглят бебето си всеки ден, почти след всяко хранене, вярвайки, че с всяко хранене теглото трябва да се увеличава. Не губете време за това - теглото на детето, подобно на ръста, се увеличава неравномерно. Не се случва всеки ден бебето да добавя средни грамове: с течение на времето майката ще забележи, че има периоди, когато теглото е стабилно или леко се увеличава, а след това изведнъж има рязък скок.

За контрол е достатъчно да претегляте детето веднъж седмично, за предпочитане в едни и същи дрехи. Има два вида везни за претегляне на деца: механични и електронни. Днес електронните везни са по-удобни за използване - те са леки, компактни и мобилни. Някои модели автоматично отчитат и изваждат теглото на пелената, „запомнят“ предишно претегляне, могат да покажат динамиката на промените в теглото и дори да измерват височината. Ако не е възможно да закупите везни, можете да направите ежемесечно измерване на теглото в детска клиника..

След първата година от живота скоростта на наддаване на тегло (както и височината) намалява значително. В обикновения живот едно дете и възрастен никога няма да могат да удвоят или дори да утроят теглото си за една година.

Внимание към цифрите: скоростта на наддаване на тегло

Всеки човек има своя представа за здравето. И така, някои родители (както и баби и дядовци) смятат, че бебето трябва да е толкова добре хранено „гъба“. А недостатъчното, според тях, теглото и височината на бебето ги обърква.

Всъщност в наши дни все повече и повече деца с прекомерно наддаване на тегло и най-често това се наблюдава при бебета, които се хранят на шише. Така че някои родители, които искат да нахранят детето си по-задоволително, правят сместа по-концентрирана или увеличават броя на храненията. В резултат на това децата наддават повече от необходимото, поради което много от тях изостават в развитието от своите връстници - по-късно започват да се преобръщат, пълзят, ходят, боледуват по-често, са по-склонни към алергични реакции.

В такава ситуация е необходимо да се преразгледа диетата на детето: стриктно спазвайте броя и обема на храненията, след въвеждането на допълващи храни, дайте на бебето повече пюрета от плодове и зеленчуци и ограничете зърнени храни, бисквити, бисквитки. Необходимо е да се занимавате с гимнастика с детето, да създавате условия за физическа активност. Но не трябва да се стига до крайности: недостатъчното наддаване на тегло при дете също не трябва да се пренебрегва. Всъщност понякога това може да е симптом на някаква патология: например анемия или рахит.

Получавайки резултатите от измерването на вашето бебе, трябва да запомните, че всички деца са различни и не е необходимо всяко бебе да достига средната височина и тегло до определена възраст. Необходимо е да се вземат предвид височината и теглото при раждане, както и скоростта на увеличаване на тези показатели: например, новородено с височина 48 см и тегло 2900 g на 1 година може да се различава значително по антропометрични показатели от дете, родено с височина 55 см и тегло 4000 г. И това напълно нормално - добре е, когато има разнообразие по света!