Изкуственото раждане винаги е изпълнено с риск

Какво е изкуствено раждане?

Бременността може да бъде прекъсната по различни причини и по различни начини. В ранните етапи, ако жената не иска да има деца или това може да й навреди по медицински причини, се използват лекарства, които прекъсват бременността. На по-късна дата в такива случаи абортът се извършва незабавно.

Ако се наложи да се прекъсне бременност на 20-та седмица или по-късно, обикновено не става въпрос за нежелание да се роди бебе. Но могат да се появят патологии, причинени или провокирани от бременност, които ще застрашат здравето, а понякога и живота на бъдещата майка. Основната цел на изкуственото раждане е да спаси майката. Детето е жизнеспособно, но само в условията на детска интензивна грижа. Колкото по-младо е бебето, толкова по-малък е шансът за оцеляването му, така че труда се стимулира само когато е необходимо..

Каква е разликата от аборта?

Разликите между различните методи за прекъсване на бременността са в периода, в който тя настъпва. Абортът се прилага до 12-та седмица по искане на жената и до 16-та, ако има медицински показания, които са били диагностицирани късно. Дете след аборт не може да оцелее извън тялото на майката, така че не е спасено. Става въпрос само за живота, здравето или желанието на майката. Спонтанното прекъсване на бременността по това време се нарича спонтанен аборт..

След 16-та седмица прекъсването на бременността вече се нарича раждане, преждевременно, ако се случи спонтанно, или изкуствено, ако е провокирано от действията на лекаря. В този случай е възможно оцеляването на роденото дете. Някои експерти смятат раждането за прекъсване на бременността след 14-та седмица. Не само терминологичните, но и правните въпроси са свързани с времето на раждането..

Защо да провокирате ранен труд?

Най-важното е, че те стимулират труда само по медицински причини. Това се дължи на големия риск за майката и бебето, както и на факта, че има законова забрана за подобни действия. Също така е забранено да се извършва такава процедура където и да е, освен болница, оборудвана с пълноценно отделение за интензивно лечение. Въпреки факта, че жената не може да предизвика раждане по свое желание, тя трябва да се съгласи с такава процедура..

Процедурата се извършва съгласно следните показания:

 • патологии на вътрешни органи, несъвместими с бременността;
 • тежки фетални аномалии, идентифицирани след 16-та седмица;
 • замразена бременност;
 • необходимостта от лечение със силни лекарства, които имат отрицателен ефект върху плода;
 • лечение, проведено по време на бременност, което е опасно за плода;
 • патология на плацентата;
 • прееклампсия;
 • кървене;
 • алкохолизъм, наркомания, асоциален начин на живот на двамата родители.

Малко са шансовете бебето да се роди здраво, следователно здравето на майката е на преден план. Трудът също може да бъде стимулиран, ако жената е била изнасилена и не е прекъснала бременността по-рано, е в затвора или съпругът й е убит или инвалид..

Прекъсването на бременността се извършва по медицински причини

Как става това?

Изкуственото раждане е доста жестока процедура. Въпросът за живота на плода отпада на заден план или изобщо не. Най-простият метод е най-щадящият за плода - това е използването на простагландини. Тези вещества стимулират отварянето на шийката на матката и свиването на нейните мускули. Те се вкарват във влагалището под формата на вагинални супозитории, таблетки или гелове. В резултат на това е възможно да се стимулира раждането с минимално кървене при майката..

Като допълнителни средства се използват спазмолитици за отваряне на шийката на матката, успокоителни, окситоцин, пункция на околоплодната течност. В матката протичат същите процеси, както при нормалното раждане - плацентата се отделя, коркът се освобождава, феталният мехур се пука и се ражда бебе.

Оперативният вариант на раждане се практикува от 2-ри триместър.

Малкото цезарово сечение не се различава от това как се извършва нормално прекъсване на бременността. Жената го пренася под обща анестезия. Този метод е за предпочитане, ако състоянието на жената не позволява да се прехвърли обичайният вариант на раждане..

Има техники, които се основават на убийството на плода и изгонването или извличането на вече мъртвите. Те могат да се използват само ако плодът определено не е жизнеспособен..

Последици за майката

Възстановяването след ранно прекъсване на бременността отнема повече време, отколкото след нормалното раждане. В зависимост от състоянието се препоръчва да останете в леглото 2-3 дни по-дълго. Ще отнеме от седмица до месец в болницата, след което ще има още по-дълъг период на рехабилитация. Възможността за втора бременност зависи от състоянието на жената. В повечето случаи повтарящата се бременност ще застраши живота на майката, поради което е противопоказана.

Ако операцията не е била достатъчно успешна, могат да се развият следните усложнения:

 • кървене;
 • плацентарен полип - остатъкът от плацентата в матката;
 • възпалителни процеси - абсцеси, ендометрит, аднексит;
 • разкъсване на шийката на матката поради силно мускулно напрежение.

Много от тези усложнения водят до безплодие поради спонтанен аборт. Ето защо, ако има алтернатива, лекарите препоръчват раждането навреме, а не по-рано. Ако няма алтернатива, трябва да рискувате..

Бременността в бъдеще не е изключена, но се препоръчва изключително рядко. Преди да планирате следващото дете, препоръчително е да изчакате 4-5 години, след това посетете прегледа и се уверете, че тялото на жената е готово за размножаване. И ако случаят не е такъв, откажете повторна бременност.

Лекарят ще ви разкаже подробно как протича изкуственото раждане

Последици за детето

Ако новороденото е живо и няма очевидни патологии, то се настанява в детското интензивно отделение. Преживяемостта на новородените е доста ниска - от 50% в най-ранните етапи.

Ако едно дете е родено със значителни патологии, то няма да бъде реанимирано, тъй като има голям брой откази от бебета с тежки патологии. В някои случаи детето се ражда мъртво или умира през следващите няколко часа, въпреки най-добрите усилия на лекаря.

Правни въпроси

Изкуственото раждане е забранено в много страни по света. В Русия периодично се повдига и въпросът за тяхната забрана. Това се дължи на факта, че след 16-та седмица сетивата на бебето са почти напълно оформени, то може да почувства болка. Въз основа на това се смята, че процедурата е болезнена за майката и детето..

Активисти, които настояват за забрана на изкуственото раждане, вярват, че детето има право на живот, така че е неприемливо да се прекъсне бременността преди време. Различни социални аспекти, включително изнасилване, са известни предварително и е възможно да се прекъсне бременност преди 12 седмици. В същото време остава отворен въпросът какво да правим за жена, чието здраве е било застрашено след 20-та седмица.

Движението Prolife отнема правото на детето за цял живот, което се появява преди момента на зачеването. В същото време активистите активно заобикалят тежката бременност, която застрашава здравето на майката или е извършила изнасилване.

Вътрешното законодателство изисква такава манипулация само в случай на медицински или социални показания и само със съгласието на жената или нейните роднини, ако тя не е в състояние да вземе решения. Пълен списък със ситуации, при които се изисква преждевременна доставка е описан в законодателството. Що се отнася до съгласието на жената, то също е задължително. Ако жената е против интервенцията, тя може да я откаже и лекарят няма право да настоява. В същото време отговорността за всички усложнения е на самата пациентка, дори ако нейното решение е опасно за самата нея..

Преди процедурата лекарят е длъжен да предупреди колко дълго продължава раждането, как да се подготви, какви усложнения могат да бъдат и какъв е рискът от отказ от подобна манипулация. Този принцип се нарича доброволно информирано съгласие..

Преждевременното прекъсване на бременността винаги е много опасно и рисковано. Следователно такава манипулация може да се извършва само по строги показания..

Колко време се прави изкуствено раждане по медицински причини, как протича и колко време отнема

Носенето на дете е естествен процес, но за съжаление понякога възникват сериозни трудности: плодът има аномалии, патологии или жената не може да го понесе до необходимата дата. В остри случаи по решение на лекарите се предписва изкуствено раждане.

Изкуствено раждане

Индуцираното раждане е сериозна операция, която крие висок риск за жената..

Извършва се само при строги указания. Кога е необходима процедурата, какви са показателите и методите за нейното провеждане??

Какво е

До 12-та седмица на бременността жената може да направи аборт по собствена воля. Тогава е възможно да се прекъсне само по медицински или социални причини. Операцията, извършена след 12 до 22 седмици, е изкуствено раждане. За провеждането на тази процедура са необходими основателни причини: фетални патологии, несъвместими с живота, летална заплаха за майката или здравословното състояние на родилката не позволява детето да бъде докладвано.

Причини за изкуствено раждане

Показателите са медицински и социални.

Медицински показания

Родилката трябва да се подложи на цялостен преглед, за да се увери, че операцията е необходима..

Медицинските показатели включват:

 1. Генетични аномалии на плода.
 2. Психично заболяване на родилка.
 3. Хронични заболявания на жената, поради които е невъзможно да се роди плода преди термина.
 4. Замразена бременност.
 5. Възраст на момичето - по-малко от шестнадесет години.
 6. Преждевременно отлепване на плацентата и нейната дисфункция.
 7. Маточно кървене.
 8. Фетални аномалии, идентифицирани при скрининг.
 9. Туберкулоза, захарен диабет.
 10. Онкология.
 11. Прееклампсия.
 12. Резус конфликт.
 13. Сифилис, рубеола.
 14. Необходимостта от химиотерапия и лъчение.
 15. Злоупотреба с наркотици, алкохол, някои лекарства по време на бременност.

Социални фактори

В допълнение към медицинските фактори от голямо значение са социалните фактори:

 1. Смърт или увреждане на съпруга.
 2. Неморален начин на живот (наркотици, алкохол).
 3. Намиране на бъдещата майка в затвора.
 4. Зачатие в резултат на насилие.
 5. Пациентът е лишен от родителски права за съществуващи деца.

Съветът анализира резултатите от прегледа, състоянието на жената и условията на живот, в резултат на което се взема решение за необходимостта от операция или не.

Колко дълго се прави изкуствено раждане?

Прекъсването в периода от 12-22 седмици на бременността е изкуствено раждане. Тогава лекарят може да приеме само преждевременно раждане, защото плодът е вече оформен. За да потвърди термина, на пациента се предписва контролен ултразвук.

Начини на провеждане

Изкуственото раждане се извършва само в лечебно заведение, изискват се отделение за интензивно лечение и квалифицирани лекари. Това е сложна процедура с използване на тежки лекарства..

 1. Стимулиране с простагландини, те стимулират раждането.
 2. Прекъсване на лечението с използване на Mifepristone. Агентът се прилага интравенозно.
 3. Малко цезарово сечение - коремната кухина и тялото на матката се изрязват.
 4. Понастоящем физиологичният аборт практически не се използва. Амниотичната течност се замества с физиологичен разтвор.
 5. Най-неефективният метод е пункция на околоплодната течност. По-често се използва като допълнителен метод.

Как трудът се причинява от простагландини

Жената се инжектира с разтвор интравенозно или директно във влагалището (таблетки, гел или супозитории) простагландини. Това са лекарства, които провокират раждането и омекотяват шийката на матката. Най-често срещаните: Dinoprost, Alprostadil, Edex, Prepidil, Singular, E29 вагинален гел. Освен това при необходимост се използват папаверин и No-Shpu. Този метод е по-често срещан. Характеристика:

 1. Лекарствата не навлизат в околоплодния мехур, като по този начин не увреждат бебето.
 2. Недостатък - многократно въвеждане във влагалището, което причинява прекомерно свиване на матката и бебето е изложено на хипоксия.
 3. Ако операцията с тези лекарства се извършва след 22 седмици, тогава има голяма вероятност за раждане на бебе с патологии.

Как протичат те, когато използват Mifepristone

Mifepristone или Mifegin се използват за блокиране на действието на прогестероновите хормони, които потискат маточните контракции. Това е медицински аборт.

 1. Методът е практически безболезнен, детето умира по-често.
 2. Ако плодът оцелее, жената се инжектира с калиев хлорид, за да убие.
 3. Има усложнения: възпаление на матката и придатъците, кървене.

Малко цезарово сечение

Хирургичен метод, който се извършва от 13 до 20 седмици. Лекарят прави дисекция на шийката на матката и долния сегмент.

След това извлича плода, плацентата и възстановява целостта на органа. По принцип операцията се използва, когато освен аборт се изисква и стерилизация.

 1. Може да се използва, когато родовият канал не е готов.
 2. Методът е опасен и изпълнен с големи рискове..

Физиологичен разтвор

Изкуственото прекъсване с физиологичен разтвор е най-нечовешкият начин. С дълга игла околоплодната течност се отстранява от феталния пикочен мехур и вместо нея се излива физиологичен разтвор. В резултат на това детето умира, претърпявайки силна болка и мозъчен кръвоизлив. И матката започва да се свива и се появяват контракции.

 1. Чувствата при пациента са подобни на нормалното раждане..
 2. Забранено за родилки с хипертония и бъбречни заболявания.
 3. Ако бебето все още оцелява, то то се ражда със сериозни отклонения..

Пункция на феталния пикочен мехур

Пункцията на феталния пикочен мехур е спомагателен метод; използва се изключително рядко за изкуствено раждане. Действието предизвиква допълнителна стимулация на матката.

Но методът провокира хипоксия при плода и е възможно да се внесе инфекция в матката. По-често те прибягват до пункция при удължаване на бременността, след 41 седмици.

Колко трае изкуственото раждане

Изкуственото прекъсване на бременността е сложен процес, който продължава дълго време. Методите за използване на наркотици отнемат от няколко часа до един ден или повече, в зависимост от състоянието на родилката. Ако се извърши хирургична операция или метод, използващ физиологичен разтвор, това се случва след пет до шест часа. Курсът на раждането зависи и от състоянието на родилката, поради което времето е много относително.

Последици за бъдещото майчинство

След тази операция, извършена по някой от горните методи, тялото изисква дълъг период на възстановяване. Средно от шест месеца до една година, но отново това е индивидуално. Възможно е да забременеете след прекъсване, но има голям риск от спонтанен аборт. Ето защо лекарите настояват и двамата партньори да се подложат на преглед преди планирането на зачеването. Ако резултатът е положителен, жената трябва редовно да се наблюдава от лекар, за да се изключат усложненията и проблемите.

Прогнози за бременна жена

Изкуственото раждане е сериозен стрес за организма и по-специално за репродуктивната система. Процесът е изпълнен с рискове и усложнения, най-често срещаните:

 1. Когато раждането протича по естествен начин при жените, в тялото се задейства защитен механизъм, който спомага за увеличаване на съсирването на кръвта, което предотвратява обилното кървене. Когато раждането се провокира изкуствено, този процес не се случва и има заплаха от загуба на голям обем кръв..
 2. Понякога част от рунестата мембрана може да остане в матката, която скоро прераства в матката и образува плацентен полип. Това провокира кървене и анемия при жената. За да елиминирате полипа, трябва да изтриете маточната кухина, което може да причини нови патологии.
 3. Малък процент от жените изпитват сериозен проблем с репродуктивната система и не могат да забременеят или раждат дете в бъдеще. Дори съвременната медицина не може напълно да излекува това заболяване и да идентифицира всички причини за появата му..
 4. Възпаление на матката и придатъците. По време на операцията шията, яйчниците и фалопиевите тръби могат да бъдат повредени, което води до инфекция и други усложнения. Ако започнете лечението на тези процеси, тогава може да се развие абсцес - поява на абсцеси, до сепсис и перитонит.
 5. Поради неправилни опити на родилката, на шийката на матката се образуват сълзи, това е голям проблем за следващите бременности.

Изкуствено раждане

Как се прави изкуствено раждане

Индуцирано раждане е прекъсване на бременността през втория триместър. Както знаете, по желание жената може да се отърве от дете до 12 седмици. По-късно - само по убедителни показания, те могат да бъдат причинени както от сериозни здравословни проблеми на майката и (или) детето, така и от социални причини. Последното включва изнасилване.

Антенатална фетална смърт и вродени малформации

Изкуственото раждане има най-тежки индикации, когато плодът умре вътреутробно. В този случай процедурата не може да бъде избегната. Трябва да се отбележи, че няма много причини, поради които смъртта на плода настъпва за период от повече от 13 седмици. Това са тежки генетични аномалии при дете, увреждане на мембраните на плода от инфекция, в резултат на което околоплодният мехур се пука и водата започва да изтече, антифосфолипиден синдром, тромбофилия. Изкуственото раждане със замразена бременност се извършва по различни начини, но лекарите, разбира се, в този случай се опитват да направят всичко възможно най-безопасно за майката. Могат да се използват плодоразрушителни манипулации. Лекарите с помощта на лекарства провокират отварянето на шийката на матката и на части изваждат плода от там. Всичко това под упойка, разбира се.

Има случаи, когато детето умира след инвазивна диагноза, препоръчана от лекарите, за да се установи дали детето има хромозомни аномалии. Обикновено се предписва в случаите, когато пренаталните скрининги дават висок риск от различни аномалии. Генетикът трябва внимателно да претегли рисковете, преди да предложи на пациента инвазивна процедура. Където рисковете са по-големи - загуба на дете след инвазивна процедура или раждане на бебе с увреждания.

Често децата умират поради тежка степен на фетоплацентарна недостатъчност, когато кръвотокът в пъпната връв-плацента практически или напълно липсва. Тази патология може да бъде забелязана от самата жена. Феталната хипоксия, липсата на кислород, се проявява в рязко намаляване на броя на движенията на детето, тяхната сила. Поради тази причина, за да се определи навреме страданието на плода, се препоръчва на жената внимателно да наблюдава движенията на детето си. Ако те изобщо не са през деня, незабавно се консултирайте с лекар.

Страданието на детето може да се приеме от лекаря, когато се измерва височината на очното дъно на матката, ако тя е под нормата - това означава забавяне в развитието на детето и слушане с акушерски стетоскоп на сърцето му.

На ултразвуков доплер, така нареченият лекар вижда нарушения на кръвообращението в системата майка-дете. И бебето има забавяне в развитието. Забавянето на разработката от повече от 2 седмици има значение..

Болницата се опитва да помогне на жената. Капките се правят с лекарства, които подобряват кръвообращението. Но не винаги помага..

Относно метода на аборта

Изкуственото раждане се извършва по медицински причини, използвайки различни методи, всичко зависи от ситуацията. Ако жената има късна гестоза, прееклампсия, тогава й се прави спешно цезарово сечение. И това е по всяко време.

Стимулирането на изкуствено раждане в случай, че детето има множество вътрематочни малформации може да се извърши с помощта на окситоцин, лекарство, което причинява силни контракции на матката. Но първо, шийката на матката се подготвя за отваряне. За тези цели простагландините се използват под формата на гел, таблетки, супозитории. Освен това лекарите извършват така нареченото прекратяване на активността на плода чрез инжектиране на калиев хлорид или дигоксин в околоплодните води. Това трябва да се направи един ден преди да се извика изкуственото раждане. Първият разтвор се инжектира в гърдите на плода под ехографско ръководство. И второто лекарство е в околоплодните води. Дигоксин има противопоказания за употреба при жени с тежки сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност.

На многобройни женски форуми те говорят за това как се прави изкуствено раждане в болниците. Много е болезнено както от психологическа гледна точка, така и от физическа. Често жените с контракции страдат повече от един ден..

Много лекари знаят най-модерния и безопасен начин за изкуствено раждане, но не всички го използват. Това е доста скъпо, тъй като процедурата изисква лекарството "Mifepristone". Това е антипрогестерон. Под негово влияние в матката настъпват промени, характерни за тези, които настъпват преди спонтанен аборт. Освен това на жената се дават простагландини и след това контракциите вече започват. Късното прекъсване на бременността по този начин преминава доста бързо, особено ако срокът е кратък, до 16-18 седмици. Тъй като плодът е малък, не е необходимо голямо отваряне на шийката на матката. Жената ражда без затруднения. Но след това е необходимо да се извърши кюретаж на маточната кухина под упойка, тъй като незрялата плацента не може да се отдели напълно от матката сама. Като цяло кюретажът е задължителна процедура за предизвикан спонтанен аборт през втория триместър на бременността..

Но въпреки че когато се извършва изкуствено раждане, периодът на доста дълга бременност, тежки усложнения се случват доста рядко. Те включват перфорация на шийката на матката и тялото на матката, много тежка кръвозагуба, изискваща кръвопреливане, и алергична реакция към анестезия. По-често има инфекциозни последици след изкуствено раждане, ако по време на раждането са използвани инструменти, след това не е проведена адекватна превантивна антибиотична терапия, за да се избегне ендометрит.

Смята се, че предизвиканото раждане на 20 седмици е по-безопасно от аборта, например на 14-ти. Ето защо, за жени, които нямат спешни индикации за прекъсване на бременността, ако тя се развие, но плодът е доказал тежки малформации, лекарите се опитват да отложат сроковете за по-късно.
Тези, които се интересуват от това колко струва изкуственото раждане и с кого да се свържете за тяхното изпълнение - трябва да знаете следното. Процедурата се извършва в конвенционални гинекологични болници и родилни домове. Но, припомнете си, не по молба на жената, а по строги указания! Затова никога няма да получите отговор на въпроса къде е възможно да имате изкуствено раждане за пари без решение на медицинската комисия. Това е наказателно престъпление за лекар.

Възстановяване

Кога започва менструацията след изкуствено раждане, през какъв интервал от време да се изчакат критичните дни? Лекарите казват, че в този случай всичко се случва подобно на спешното раждане без последваща лактация, т.е. менструацията идва след 6-8 седмици.

Но е възможно да забременеете след изкуствено раждане дори преди началото на първата менструация. Следователно трябва да намерите надеждна контрацепция. Обикновено се препоръчва бариерна контрацепция преди първата менструация, последвана от орални контрацептиви за поне 6 месеца. Ето колко време лекарите съветват да не позволяват бременност след изкуствено раждане, тялото се нуждае от време, за да се възстанови. И ако е открита хромозомна патология, може да е необходима консултация с генетик.

Когато планирате следващата бременност, в този случай фолиевата киселина се предписва в голяма доза - 5 mg на ден и трябва да започнете да я приемате 3 месеца преди зачеването. Въпреки че това няма да даде пълна гаранция за раждането на здраво дете.

Изкуствено раждане

Най-благоприятният резултат от всяка бременност е естественото раждане на здраво бебе. Но, за съжаление, това не винаги е така. Има много случаи, когато бременността се прекъсва по една или друга причина по различно време..

През първите седмици на бременността това се нарича аборт, а от 15-та седмица - изкуствено раждане. По това време детето вече е напълно оформено, трябва само да расте...

Показания за изкуствено раждане

Нека веднага кажем, че според човешките и държавните закони е забранено да се извършва изкуствено раждане само по молба на жена! За това трябва да има строги медицински показания, в редки случаи - социални причини. И изкуственото раждане трябва да се извършва изключително в медицинско заведение, където има оперативно и интензивно отделение. Освен това жената първо трябва да се подложи на пълен преглед..

Изкуствено раждане може да се извърши в случаите, когато продължаването на бременността представлява по-голям риск за майката и / или бебето, отколкото прекъсването му. И един от тях е развитието на пороци и аномалии при дете, които са несъвместими с живота. Природата може да бъде несправедливо сурова, но, уви, не можем да повлияем на това. И ако многобройни прегледи потвърдят ужасна диагноза, жената може да бъде подтикната да ражда изкуствено..

В някои случаи бременността може да е несъвместима с живота или здравето на майката. Например, ако тя развие захарен диабет, сериозни сърдечно-съдови заболявания, остра прееклампсия, нарушена бъбречна или чернодробна функция, тежки нарушения на централната нервна система и др. Във всеки отделен случай, въз основа на състоянието на жената и медицинските показатели, лекарят може да вземе решение за прекъсване на бременността и преждевременно раждане.

Индукция на изкуствено раждане се предлага на жени, които са преболедували рубеола, сифилис или белодробна туберкулоза по време на бременност. Вероятността от развитие на патологии и деформации при дете на фона на тези инфекции е изключително висока.

Също така, стимулирането на раждането се прибягва, когато бременността се удължи (след 41 седмици) или когато околоплодната течност се оттича, ако след ден раждането не започне от само себе си. Това решение може да се вземе и ако в миналото жената е загубила дете в късна бременност..

И най-важното, което трябва да знае всяка жена, чиято съдба й е подготвила труден избор: изкуственото раждане може да се извърши само със съгласието на майката, с изключение на ситуации, които застрашават живота й и изискват спешна намеса.

Методи за извършване на изкуствено раждане

Изкуственото раждане може да се извърши по няколко начина, в резултат на което детето или оцелява и се нуждае от грижи, или умира, а понякога е дълго и болезнено. Всичко зависи от ситуацията, индикациите и причината.

Колко дълго трае изкуственото раждане във времето

Индикация Последствия от процеса

По различни медицински причини лекарите могат да предписват изкуствено раждане - какво е това, всяка жена, която носи бебе, трябва да знае. Те са метод за прекъсване на бременността от 20 седмици чрез провокиране на преждевременно раждане. Тази концепция включва също изкуствено предизвикване на раждане, започвайки от 41-ва седмица (т.е. когато се появи след раждането) и раждането на дете чрез цезарово сечение. Много хора погрешно даряват изкуственото раждане с много недостатъци, въпреки че имат много повече предимства. Лекарят никога няма да предпише тази процедура, освен ако не е необходимо..

Показания

Ако прекъсването на бременността преди 12 седмици се нарича аборт, тогава концепцията за изкуствено раждане се използва в следващите периоди. Тази процедура се предписва само в специални, критични ситуации. Вземайки такова отговорно решение, лекарят винаги претегля плюсовете и минусите, като взема предвид медицинските показания за изкуствено раждане, които включват следните състояния на пациента:

хронични заболявания, които са противопоказание за бременност: с тях е физически невъзможно носенето на плод; дефекти или недоразвитие на плода, определени от резултатите от ултразвукова диагностика или специални лабораторни изследвания; изкуствено раждане се предписва със замразена бременност; хромозомни аномалии, идентифицирани по време на генетични изследвания; сериозни заболявания, претърпени от жена през първия триместър на бременността, ако са в състояние да окажат отрицателно въздействие върху по-нататъшното формиране и развитие на плода; сърдечно-съдови или онкологични заболявания, лечението на които включва задължителен прием на мощни, мощни лекарства, химиотерапия или облъчване; туберкулоза, захарен диабет, кръвни заболявания, рубеола, сифилис; психични разстройства, проявяващи се на фона на бременност; алкохолизъм на родителите, употребата им на наркотици; твърде млада възраст на пациента (ако все още не е на 16 години); спиране на растежа на плода; свръхзрелост (след 41-ва седмица от бременността); дисфункция на плацентата; маточно кървене; прееклампсия (кръвното налягане е извън скалата); слаба трудова активност; резус конфликт; неефективност на спонтанните контракции.

По правило изкуственото раждане се извършва по медицински причини, ако съществува риск жената да не може да роди бебе сама, ако има заплаха за живота им. Оценявайки общата клинична картина, лекарят взема решение и задължително получава съгласието на пациента. Освен медицински, има и социални индикации за изкуствено раждане. То:

бременност в резултат на сексуално насилие; лишаване от родителски права; асоциален начин на живот на съпрузите; смъртта на съпруг или получаването от него на инвалидност I и II степен по време на бременността на съпругата; престой на съпрузи през този период в местата за лишаване от свобода.

Ако въз основа на резултатите от тези показания (както медицински, така и социални) е взето решение за изкуствено раждане, жената не трябва да се страхува. Съвременното ниво на медицината позволява тази процедура да се извърши бързо, безболезнено и без опасни последици за здравето на майката и бебето..

Напредък на процеса

Съвсем естествено е жените да знаят как протича изкуственото раждане, колко време отнема и дали това е болезнен процес. Всичко ще зависи от това кой метод за изкуствено прекъсване на бременността е избран от лекаря. Днес те са няколко..

Прием на простагландини

Това е остарял метод за изкуствено раждане, който се състои в приемането на хормона простагландин. Това лекарство причинява контракции, като кара шийката на матката да се разширява бавно. Това е болезнена и продължителна процедура. Сега простагландинът се използва за тази цел в тандем с лекарството Мифегин. Такова изкуствено раждане се извършва на 18-20 седмици, така че детето да се роди нежизнеспособно.

Приемът на Мифегин

Този метод на изкуствено раждане има и друго име - медицински аборт. Извършва се най-често на по-късна дата с помощта на мифепристон (Mifegin). След 36–48 часа на пациента се дава аналог на простагландин (Misopristol). За разлика от предишния метод, този се счита за по-безопасен и по-безболезнен. При извършване на медицински аборт за повече от 22 седмици детето рядко оцелява, но се ражда с тежки усложнения и патологии. Като се има предвид този факт, пациентът се инжектира с калиев хлорид, за да убие плода: той причинява сърдечен арест на детето или спиране на кръвоснабдяването му през пъпната връв. В тази връзка се препоръчва да се извършва изкуствено раждане на 5-ия месец от бременността, но не по-късно.

Аборт с физиологичен разтвор / "Запълване"

Амниотичната течност (около 200 ml) се изпомпва от амниона (феталния пикочен мехур) с дълга медицинска игла и на негово място се инжектира хипертоничен физиологичен разтвор (20%). Плодът умира от хипернатриемия (повишена плазмена концентрация на натрий) и дехидратация (загуба на вода). Плодът се отстранява 24–48 часа след тази инжекция. Простагландините се използват за предизвикване на такова изкуствено раждане. По време на аборт с физиологичен разтвор, жената изпитва същите усещания, както по време на нормалното раждане, само плодът се ражда много по-малък. Често в такива случаи се появяват доста жизнеспособни деца, така че лекарите използват този метод по-рядко от хирургичния аборт..

Трансабдоминален път

Ако има противопоказания за въвеждането на горните разтвори вътре, използвайте метода за разширяване на шийката на матката с помощта на медицински инструменти, след което феталният мехур се отваря. Трансабдоминалният метод в такива случаи се използва доста рядко, когато други методи са противопоказани, тъй като може да доведе до разкъсване на шийката на матката, продължително раждане или инфекция.

В зависимост от избрания тип метод можете да разберете колко дълго трае изкуственото раждане: от 12 до 48 часа, като нормално раждане. Това ще бъде повлияно от продължителността на бременността и индивидуалните характеристики на тялото на жената..

Ефекти

Най-страшният момент за всички жени са последиците от изкуственото раждане, които в бъдеще могат да повлияят както на тяхното здраве, така и на състоянието на детето. Има много различни митове за този метод, но почти всички от тях могат да бъдат развенчани. Нивото на съвременната медицина е такова, че лекарят няма да рискува живота и здравето на майката и бебето. Последствията са възможни само при патологии, усложнения и неправилно извършена процедура (което е изключително рядко). Те включват:

Обилно кървене. Развитие на плацентен полип, което също може да доведе до продължително кървене или тежка желязодефицитна анемия. В такава ситуация се предписва процедура за изстъргване. Инфекциозни и възпалителни процеси на вътрешните полови органи или в областта на тазовите органи. Те могат да започнат на повърхността на маточната кухина, която е била наранена в резултат на процедурата, и да се разпространят във фалопиевите тръби и яйчниците. Безплодие. Нарушение на менструалния цикъл. Често менструацията след изкуствено раждане може да отнеме твърде дълго поради обилно кървене поради нараняване на матката. Отравяне на кръвта. Значителни промени в хормоналните нива.

Ако всичко е било направено в съответствие с медицински показания, изкуственото предизвикване на раждане е процес, който е напълно безопасен за здравето на жените и децата. Ако лекарят силно го препоръчва, трябва да прецените плюсовете и минусите и да се доверите на съвременното ниво на медицината.

"Дата на раждане

Как е изкуственото раждане

При здрава жена с нормална бременност тя завършва с естествен процес - раждане. Ако възникнат някакви проблеми по време на бременност, то трябва да бъде прекъснато - за да предизвика изкуствено раждане. Изкуственото раждане понякога се нарича стимулиране на раждането, когато плодът е закъснял за повече от 41 седмици, както и раждане чрез цезарово сечение.

Колко дълго се използва изкуствено раждане??

Индуцираното раждане, за разлика от ранните аборти, се извършва на по-късна дата.

Обикновено този метод се прилага 15 до 23 седмици след последния период..

Трябва да кажа, че изкуственото раждане е забранено в много страни, включително Америка. В Русия се използва само по медицински или социални причини..

Показания за изкуствено раждане

Има списък с медицински показания за изкуствено раждане, който се ръководи от служители, които са в комисията на лечебното заведение, където ще извършват тази операция. Той посочва случаите, когато такова раждане е причинено без допълнителни прегледи..

Заплаха за живота на жената

По правило това се прави, ако по-нататъшното развитие на бременността представлява заплаха за живота на жената. Например, понякога е необходимо да се прибегне до изкуствено раждане в случаите, когато хроничните заболявания на жената (например бъбреци, сърдечно-съдова или нервна система, черен дроб) се влошават по време на бременността, че по-нататъшното раждане на дете представлява заплаха за живота й.

Дефекти в развитието на детето

Индикация за изкуствено раждане могат да бъдат патологии, които са се развили в плода, в резултат на което раждането на здраво дете е невъзможно. Например, някои инфекциозни заболявания, по-специално рубеола, ако една жена се зарази с тях по време на бременност, в повечето случаи водят до развитие на тежки патологии на вътрешните органи, нервната система, мозъка на плода, най-често несъвместими с живота.

Това могат да бъдат и такива опасни инфекции като туберкулоза или сифилис. Случва се също така, че някои малформации на детето могат да се разкрият едва на по-късен етап от бременността. Те могат да бъдат както незначителни, така и впоследствие да се окажат несъвместими с живота..

Лекарите, в зависимост от тежестта им, могат да посъветват да прекъснат бременността, но последната дума винаги е на жената.

Социални индикации

Съществуват и социални индикации за късно прекъсване на бременността. То:

бременност в резултат на изнасилване; съдебно решение за лишаване на жена от родителски права по отношение на други деца; смъртта на съпруг по време на бременността на жена или получаването на увреждане от 1-ва или 2-ра група; присъствието на жена в колония или затвор.

Каквито и да не се използват съвременни методи за прекъсване на бременността на по-късна дата, морално това е трудна процедура.

Как се извършва изкуственото раждане??

Аборт с физиологичен разтвор

Например, един от тях е физиологичен аборт, когато 200 g околоплодна (амниотична) течност се изпомпва от феталния пикочен мехур с дълга игла и вместо това се инжектира физиологичен разтвор. Известно време детето умира болезнено, най-често от мозъчен кръвоизлив. След известно време матката на жената започва да се свива - започват родилни болки, както при нормално раждане, с изключение на това, че размерът на плода е по-малък.

Инжектиране на женския хормон простагландин

Изкуственото раждане се извършва по друг начин - с помощта на инжекция на женския хормон простагландин, който причинява родилни болки и разширяване на шийката на матката. Със същата цел се използва и хормонът окситоцин. При изкуствено раждане за повече от 22 седмици децата често се раждат живи, но с тежки патологии. Някои лекарства причиняват сърдечен арест.

Малко цезарово сечение

Също така е възможно да се извърши изкуствено раждане по метода на малко цезарово сечение. Изкуственото раждане не винаги остава незабелязано за здравето на жената. Тяхното последствие може да бъде тежко кървене, развитие на кървящ плацентарен полип, възпалителни процеси в тазовите органи, включително фалопиевите тръби и яйчниците, както и безплодие.

Подобна операция представлява огромен риск за физическото и психическото здраве на жената и не напразно е забранена в много страни. Следователно си струва да пожелаем да не възникнат обстоятелствата, които налагат прибягването до такава мярка..

© Елена Тимошенко, Dealinda.ru

Изкуственото раждане в краен случай

Изкуствено раждане... За съжаление, понякога животът се развива по такъв начин, че е невъзможно безопасно да се роди бременност. Най-често бременността се прекъсва чрез извършване на аборти в ранните етапи на бременността - до дванадесет години. Понякога обаче обстоятелствата се развиват по такъв начин, че се налага прекъсване на бременността на по-късна дата..

Именно тези аборти се наричат ​​изкуствено раждане. Те се извършват само по строго ограничени социални и медицински причини, но не и по искане на самата жена, както е при обикновените аборти. Много жени се интересуват: до кога раждат изкуствено? Като правило те се извършват между 15 и 22-23 седмици от бременността..

Разновидности на изкуствено раждане

Един от видовете изкуствено прекъсване на бременността е т. Нар. Физиологичен аборт. На справедливост трябва да се отбележи, че напоследък такова прекъсване на бременността се използва все по-рядко, тъй като рискът от развитие на различни усложнения от тялото на майката е много висок.

Абортът с физиологичен разтвор се извършва по следния начин: околоплодни води - около 200 ml. чрез пробиване на околоплодния мехур, лекарят дефлира. И освободеният обем се запълва със специален физиологичен разтвор - натриев хлорид. Детето е заобиколено от физиологичен разтвор и започва да умира. Смъртта на бебе с този тип аборт е изключително болезнена и продължителна. Детето бавно умира в продължение на няколко часа. Смъртта на плода настъпва на няколко етапа - първо, под въздействието на натриев хлорид се образува тежко химическо изгаряне, след това хидратация и едва след това - мозъчен кръвоизлив, който всъщност става причина за смъртта на детето.

След известно време жената започва родилни болки, които свиват матката и изтласкват плода навън. В медицината такъв плод се нарича „бонбон“ - заради яркочервения цвят на кожата, който се появява поради факта, че под въздействието на физиологичен разтвор кожата става по-тънка и кръвоносните съдове стават видими.

Всеки лекар - гинеколог просто е длъжен да предупреди жената, която иска да има физиологичен разтвор с физиологичен разтвор, за това какво ще преживее едно дете, чиято нервна система и всички рецептори за болка вече са напълно оформени. Освен това абортът със сол има един много съществен недостатък - понякога децата все още оцеляват и остават с увреждания..

По-често лекарите използват вещество като простагландин за изкуствено раждане. Това вещество е женски хормон, който води до омекотяване на шийката на матката и поява на родилни болки. Просто казано, преждевременният труд започва. Може да се използва и интравенозно капково с лекарство като окситоцин. Окситоцинът също е хормон, който провокира свиването на гладката мускулатура на матката и началото на раждането..

В някои случаи се извършва леко цезарово сечение, по време на което плодът се отстранява. Поради факта, че белите дробове на детето още не са узрели, след като е извън матката, той просто просто умира от хипоксия.

Показания за изкуствено раждане

Друг въпрос, който тревожи много жени - къде може да се направи изкуствено раждане? За да направите това, жената трябва да се консултира с гинеколог в предродилната клиника на мястото на регистрация.

Както бе споменато по-горе, изкуственото раждане се извършва само ако има строги социални или медицински показания. Наличието на медицински показания по правило се установява от специална комисия, която се създава в лечебното заведение, в което ще се извършва изкуствено раждане. Жената ще бъде внимателно прегледана предварително, ще бъдат предписани редица прегледи и, ако е необходимо, консултации на тесни специалисти. И само ако няма начин да запазите бременността.

Има строг списък от заболявания, които са показания за изкуствено раждане:

Изкуствено раждане може да се извърши, ако бременна жена е заразена с инфекциозни заболявания като рубеола, което може да доведе до развитие на сериозни патологии на вътрешните органи на плода, често несъвместими с живота, туберкулоза и сифилис. Между другото, в последните два случая показанията са много условни..

Идентифицирани малформации в развитието при дете, които не са съвместими с живота

За наше голямо съжаление, природата понякога допуска чудовищни ​​грешки, в резултат на което има някои патологии в развитието на бъдещите трохи. В тази статия няма да разберем защо се случва това, а просто ще го приемем като неизбежен факт. Тези патологии могат да бъдат много разнообразни - от леки до изключително тежки, лишаващи детето от шанс за живот. Но дори и в този случай решаващата дума винаги остава за майката - само жената трябва да реши, тя е готова да премине през всички тестове до края.

Тежки системни заболявания на майката

В случай, че жената има някакви системни заболявания, например сложни сърдечни дефекти, заболявания на нервната система, тежки заболявания на черния дроб и бъбреците, кръвоносната и съдовата системи, бременността може да представлява реална заплаха не само за здравето, но и за бъдещия живот. мамо. Следователно, в най-екстремните случаи, когато никакви други мерки не са от значение, лекарите са принудени да прибягват до крайни мерки - да предизвикат изкуствено раждане. Но, разбира се, в този случай последната решителна дума ще остане на майката..

В допълнение към медицинските показания за изкуствено раждане има и редица социални. Те включват:

Съдебно решение за лишаване от родителски права или ограничаването им по отношение на други деца. Бременност в резултат на изнасилване на жена - разбира се, в зависимост от нейното желание. Намиране на жена в следствения арест или на други места за лишаване от свобода. Смърт на съпруг по време на бременност на жената. Получаване на съпруг от първата или втората група увреждания по време на бременността на жената.

Но е малко вероятно да бъде възможно да се използва изкуствено раждане като средство за прекъсване на нежелана бременност - никой лекар няма да се съгласи на подобно нещо. Но дори и да успеете да намерите безскрупулен специалист, който се съгласи да извърши изкуствено раждане, помислете десет пъти - готови ли сте да убиете жив човек? Всъщност, за разлика от абортите, в резултат на изкуствено раждане се раждат напълно оформени бебета, много от които дори са в състояние да плачат. И просто умират от хипоксия. Повярвайте ми, малко жени са в състояние спокойно да оцелеят в това..

Вестник → Медицинско прекъсване на бременността

Няма място за думата „аборт“ в лексикона или в съзнанието на жена, която мечтае за бебе. Тази присъда обаче приключва, уви, не една желана бременност.

Терминът "аборт" се отнася до прекъсване на бременност до 28 седмици, считано от деня на началото на последната менструация (разграничаване на ранен и късен аборт - съответно до 12 или от 12 до 28 седмици). След 28 седмици прекъсването на бременността се нарича „преждевременно раждане“. Абортът може да бъде спонтанен (спонтанен аборт) или предизвикан. Ще става дума за втория. И ще засегнем темата за прекъсване на бременността само по медицински причини.

Възможно е да се прекъсне бременност по медицински причини, независимо от гестационната възраст и строго в мултидисциплинарна болница. Със заповед на Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация от 3 декември 2007 г. N 736 "За одобряване на списъка на медицинските показания за изкуствено прекъсване на бременността" беше представен списък на заболяванията, при които е желателно да се прекъсне бременността.

Този списък включва такива заболявания като: инфекциозни и паразитни (туберкулоза и рубеола); злокачествени новообразувания, изискващи химиотерапия или лъчетерапия в областта на таза; заболявания на ендокринната система, хранителни разстройства и метаболитни нарушения (захарен диабет, хиперпаратиреоидизъм, акромегалия, пролактином, синдром на Иценко-Кушинг); някои заболявания на кръвта и кръвотворните органи; психични разстройства; заболявания на нервната система (включително епилепсия, каталепсия и нарколепсия); злокачествени новообразувания на органа на зрението; заболявания на кръвоносната система (ревматични и вродени сърдечни дефекти, заболявания на миокарда, ендокарда и перикарда, сърдечни аритмии, съдови заболявания, хипертония и др.); някои заболявания на дихателната и храносмилателната система, пикочно-половата система, опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан; заболявания, свързани с бременността; вродени аномалии на плода, деформации и хромозомни аномалии.
С други думи, ако продължаването на бременността или последващото раждане ще доведе до влошаване на състоянието на жената и, наред с други неща, представлява заплаха за живота й, лекарите могат да предложат прекратяване на бременността. Друга група причини е идентифицирането на фетални аномалии или идентифицирането на фетална нежизнеспособност чрез пренатална диагностика.

Има четири вида аборт: медицински аборт, който се прави с медикаменти до 6 седмици; мини аборт (вакуумна аспирация) до 5 седмици; хирургичен (оперативен аборт), извършен под формата на кюретаж на маточната кухина; изкуственото раждане, което се извършва през третия триместър, протича по механизма на обикновено раждане и завършва с кюретаж.

Какво трябва да знае жената, на която се предлага да прекъсне бременност? Първо, съгласно законодателството на Руската федерация (документ "За защита на здравето на гражданите" от 22 юли 1993 г., член 36 "Изкуствено прекъсване на бременността"): "Всяка жена има право самостоятелно да решава въпроса за майчинството." На второ място, такава присъда като прекъсване на бременността може да бъде постановена след преглед на пациента в болнична обстановка само от съвет на лекуващия лекар, специализиран специалист (терапевт, хирург, онколог и др.) И ръководител на лечебното заведение. Тоест, лекарят в предродилна клиника няма право да взема такива решения или да убеждава жената да направи аборт. Уви, картината, когато здрава жена идва на шоуто на LCD и там й се казва: „И без това не можеш да го понесеш. Може би ще прекъснете? ”, Описва се от бъдещите майки все по-често. Ако възникне подобна ситуация, напишете изявление, адресирано до главния лекар на консултацията с оплакване за конкретен лекар.

Ако обаче диагнозата бъде потвърдена (и потвърдена от няколко специалисти), за да запазите живота и здравето си, както и възможността за раждане в бъдеще, трябва да се съгласите с присъдата на лекарите. Жените, преминали този тест, искат да пожелаят да не се предават, да не се оттеглят в себе си, да не отказват помощта на близки или психолози и вярват, че можете да познаете щастието на майчинството, макар и малко по-късно.

04 октомври 2009 г. в 21:07

Братовчедът на съпруга ми премина през това преди няколко години. Ултразвуковото сканиране разкри патологично уголемяване на черния дроб на детето и буквално насила, както тя казва, е откарано в болницата и е причинило раждане. Тя все още е много притеснена за това, освен това не се е предпазила от една година и не може да забременее. Да се ​​надяваме, че тя може да изпита радостта от майчинството..

Навреме ми казаха, че ако напусна бременността, ще има 2 трупа. Проведена е консултация, тоест няколко лекари решават какво и как да правят. Те прекъснаха по показания за кратък период от време - нямаше четири седмици. И показанията бяха много сериозни. Стресът беше голям.

Източници: Все още няма коментари!

15 септември 2015 г.

Индуцираното раждане е медицинска процедура, която се използва за избавяне от късната бременност, когато абортът вече не е възможен. Трябва да има убедителна медицинска или социална причина за раждането..

Изкуствената стимулация се извършва само в специализирана медицинска болница, където има отделение за интензивно лечение, тъй като процесът може да има сериозни последици. Процедурата се извършва с помощта на съвременни техники и лекарства, които могат да намалят риска от възможни усложнения, но всичко зависи от тежестта на патологията и здравето на жената.

Какво трябва да знаете за изкуственото раждане

Изкуственото раждане може да се извърши за период от 12 до 22 седмици при спешни случаи и по медицински причини, когато има пряка заплаха за живота на бременна жена. Тази процедура е регламентирана от нормативните документи на Министерството на здравеопазването и Министерството на социалната политика на държавата, където причините и индикациите, за които е възможно изкуствено прекъсване на бременността в този момент, са ясно определени. В отчаяни ситуации, когато няма шанс да задържите детето, процедурата може да се извърши на по-късна дата..

Стимулирането се извършва след регистрацията на съответните медицински документи от специална комисия, която включва главния лекар на институцията, гинеколог и лекар, специализиран в заболяването, което е причинило необходимостта от прекъсване на бременността. Жената получава документ, заверен с подписи и печати, в който се посочва диагнозата и подписва съгласие за процедурата.

Според закона изкуственото раждане по искане на бременна жена е забранено. Индикациите за процедурата са предимно медицински причини и някои социални:

лишаване от свобода на един от родителите на нероденото дете; смъртта на съпруг или неговото увреждане по време на бременността на съпругата му; неморален начин на живот на един от родителите: наркомания, алкохолизъм; изнасилване, водещо до бременност; ранна възраст (до 16 години).

Ако по една от тези причини жената иска да се отърве от плода, трябва да подаде заявление и документи, потвърждаващи причината. Разрешение за процедурата се издава от медицинска комисия (със задължителното участие на социален работник) след медицински преглед на бременната жена. Самоиндукцията на раждането у дома се счита за престъпен аборт и носи наказателни наказания..

Трябва отново да се отбележи, че процедурата се извършва само в критични случаи, когато има пряка заплаха за живота на детето или майката. Лекуващият лекар на бременна жена трябва внимателно да анализира ситуацията и да оцени клиничната картина и след това да получи съгласието на самата пациентка. По медицински причини изкуственото раждане се извършва в такива случаи:

Бременност след 40 седмици. Ако след предписаните 40 седмици не е настъпило естествено раждане, е необходимо процесът да се стимулира изкуствено. Това е много важно за здравето на детето, тъй като след посочения период състоянието на плацентата постепенно се влошава, в резултат на което доставката на хранителни вещества и кислород за плода се нарушава. Внезапно кървене. Особено опасно е отделянето на кръв през последния триместър, което се случва поради откъсването на плацентата от стените на матката. Това явление води до смърт на плода. Обостряне на хронични заболявания. В острата фаза често е необходимо да се приемат мощни лекарства, които имат отрицателен ефект върху развитието на плода. Прекъсването на бременността се извършва и когато се открият сериозни патологии, които са несъвместими с раждането на дете. Нарушение на развитието на плода. Във втората половина на бременността ултразвукът може да разкрие тежки малформации и генетични заболявания, водещи до смърт или увреждане на плода след раждането. Спиране на развитието на плода (замразена бременност). Тежка болест на бременна жена. Изкуствената стимулация е необходима при наличие на патологии, които влияят отрицателно върху развитието на плода: рубеола, туберкулоза, сифилис, захарен диабет, хипертония, кръвни заболявания, както и злокачествени тумори, лечението на които е невъзможно без радиация и химическо облъчване. Резус конфликт. При противоположен кръвен резус при майката и детето се препоръчва да се извърши цезарово сечение. Такава операция ви позволява бързо да премахнете детето и по този начин да предотвратите влиянието на антитела, чието действие най-често се изразява във физиологична жълтеница. Но това е много рядко явление. Обикновено антителата в тялото на бременна жена се наблюдават през целия период и при необходимост се провежда допълнителна терапия. Отслабване или спиране на контракциите. В случай на прекратяване на раждането, изкуствената стимулация ви позволява да възобновите процеса на раждането. Неблагоприятни фактори. Изкуствената стимулация се извършва в ситуация на интоксикация на плода с наркотици или алкохол и при психични разстройства, причинени от бременност.

Носенето на бебе е сложен и непредсказуем процес. Ако се случи така, че преждевременното раждане не може да бъде избегнато, не трябва да се страхувате и да отказвате процедурата. С помощта на съвременни техники, използвани в акушерството, е възможно да се извърши изкуствено разрешаване от бременност с минимален риск за здравето.

Всяка жена преди такова раждане се тревожи колко дълго продължава и колко болезнено е? Всички прояви зависят от избрания метод на стимулация:

Препарати за простагландин. Те се използват чрез въвеждане във влагалището, понякога се изискват повторни процедури. Те нежно засягат шийката на матката, карайки я да се свие. Мифепристон и окситоцин. Използва се в по-късния период, когато плодът трябва да бъде спасен. Въведена интравенозно. Недостатъкът на метода е, че средствата действат много бързо, което може да доведе до бързо раждане. Цезарово сечение. Операцията се извършва в случай на тежко състояние на бременна жена. Пункция на околоплодната течност. Използва се като допълнителен метод за стимулиране, често неефективен. Солен пълнеж. Възниква чрез изпомпване на околоплодната течност и инжектиране на физиологичен разтвор вместо това, в резултат на което плодът умира.

Ако вътрешното приложение на стимулиращи лекарства на бременна жена е противопоказано, се използва механично разширение на матката с помощта на инструменти. Този метод се нарича трансабдоминален. При използването на този метод раждането е дълго и болезнено, така че се използва само когато е абсолютно необходимо..

Какви могат да бъдат последствията

Намесата в естествения процес винаги е изпълнена с всякакви усложнения. Следователно процедурата трябва да се извършва изключително в болница. При изкуствено раждане може да има тежко кървене от матката, което да изисква спешно лечение, а понякога и операция.

След процедурата са възможни следните усложнения:

възпаление на органите на пикочно-половата система: това явление може да се развие както във вътрешните органи, така и в маточната кухина; плацентарен полип: образува се от фрагменти, останали в матката, проявява се с обилно кървене и се елиминира само чрез остъргване; нарушение на цикъла: менструацията може да бъде продължителна и обилна поради увреждане на матката; инфекция на кръвта: в съвременната медицина се случва изключително рядко поради небрежност на лекарите; нарушение на хормоналните нива; безплодието е най-неприятната последица от изкуственото раждане, което възниква в резултат на руптура на матката; нова бременност в този случай е почти невъзможна.

Такива усложнения са доста редки и в случай на тежки патологии..

Тялото на здрава жена, като правило, след раждането се възстановява доста бързо..

Най-належащият проблем, който може да възникне след изкуствено прекъсване на бременността, е нарушение на репродуктивната функция. Всъщност планирането на нова бременност след такава процедура е трудно. Дори ако жената успее да забременее отново, рискът от извънматочна бременност или спонтанен аборт се увеличава няколко пъти..