Така че бременността е приключила и раждането, колкото и да искат бъдещите майки, е неизбежно. Но какво най-много плаши жените в процеса на раждане? Разбира се, родилни болки. Страховете се влошават от всякакви истории на приятели, майки, баби и други, тъй като са имали трудности през периода на раждането.

В този случай можем да предложим само едно: да не слушаме никого, тялото на всеки човек е подредено по свой начин, което означава, че всичко се случва по различни начини. Някой лесно понася болка, докато някой се разболява от убождане на розов трън. Знанието за трудовия процес, как да намалите болката по време на раждането и как да дишате правилно по това време ще помогне да се отървете от страховете от предстояща болка по време на раждането..

Раждането и техните периоди

Раждането е сложен физиологичен процес, който завършва бременността. В зависимост от гестационната възраст раждането се подразделя на преждевременно (до 36 седмици), спешно, т.е. на 38 - 41 седмица, и късно, което се случва на 42-ра седмица. Самият родов процес е разделен на 3 периода:

 • 1 период се нарича период на отваряне на маточния фаринкс или период на контракции;
 • 2-ри период - това е периодът на изгонване (т.е. раждане) на плода;
 • 3 период - последователен (в тази фаза се ражда следродил).

Най-дългият период на раждането е стадий на дилатация на маточната шийка. Характеризира се с контракции и болка, която ги придружава. Периодът на изгнание погрешно се приема от много жени като раждане. Въпреки че продължава нормално в продължение на 5 до 10 минути и е придружено от опити, които се случват на фона на контракциите и изтласкват плода от матката. Третият период - изтласкване (раждане) на плацентата, обикновено също е кратък и е 5 - 15, максимум 30 минути. Става ясно, че раждането е не само процес на раждане на бебе, но и контракции, в края на които околоплодната течност и раждането на плацентата („място на бебето“ или плацента).

Контракции: за какво е и за какво е

Контракциите се наричат ​​неволни контракции на матката (извършвани от мускулния слой), които се случват редовно и са необходими за изхвърлянето на плода от матката. Контракциите се класифицират на неверни и верни.

Контракциите преди раждането или фалшивите бъдещи майки започват да се чувстват няколко седмици преди началото на раждането. За първи път подобни маточни контракции се появяват след 24 седмици. Те се характеризират с кратка продължителност, само няколко секунди (по-рядко минута), неравномерност, интервалите между контракциите варират от 10 - 15 минути до половин час и продължават не повече от два часа. Фалшивите контракции, които се случват в края на гестационния период, означават подхода на раждането. Такива маточни контракции се наричат ​​още тренировъчни контракции, тъй като те подготвят тялото на жената, по-специално матката, за предстоящата работа по време на раждането..

Истинските контракции бележат началото на акта на раждане. Невъзможно е да не ги забележите и пропуснете, тъй като повечето жени се страхуват, особено тези, които раждат за първи път. Първо, началото на раждането се предшества от многобройните им предшественици, от особено значение е изхвърлянето на лигавицата (3 - 7 дни преди раждането). На второ място е възможно изхвърлянето на околоплодната течност. И на трето място, контракциите имат свои собствени параметри, знаейки за това, дори една първородна жена няма да се съмнява в началото на трудовия акт.

Необходими са контракции, за да се отвори фаринкса на матката, първо през него ще премине главата на бебето, а след това и цялото бебе. Маточният фаринкс е външната и вътрешната ос на цервикалния канал. Обикновено, преди началото на раждането, маточният фаринкс е затворен (затворен) или пропуска върха на пръста. За да улесни изхвърлянето на плода от маточната кухина, маточният фаринкс се отваря до 10 - 12 см. Такъв отвор се нарича пълен. В допълнение, в процеса на първия етап на раждането, поради контракции, възниква не само отварянето на шията, но и движението на представящата част на плода по равнините на малкия таз. Когато шийката на матката се отвори напълно и главата на бебето премине костния пръстен на таза и се озове на тазовото дъно (т.е. във влагалището), се появяват опити, което показва, че вторият етап на раждането е започнал. Опитите и контракциите се отнасят до плодните сили, става ясно, че раждането без контракции е невъзможно.

Контракции: как да ги разпознаем

Както вече споменахме, невъзможно е да пропуснем контракция, дори ако жената се готви да стане майка за първи път. Но не трябва да се вярва на филмите, в които те много често показват подобна ситуация: жена в последните етапи на бременността, сред пълно здраве, внезапно и насилствено започва трудова дейност и след няколко часа става щастлива майка. Да, такива ситуации не са изключени, но това се отнася за бързо раждане, което при първородени продължава не повече от 4 часа, а при второто раждане минават 2 или по-малко часа от началото на маточните контракции до раждането на детето..

Истинските контракции (обикновено) започват постепенно, постепенно се увеличават и разликата между тях намалява. Как да разберем, че контракциите са започнали, ако раждането е първо? Трябва да слушате себе си. Чувствата могат да бъдат различни. Някой сравнява контракциите на матката с менструални болки, докато други имат дърпащи болки или разтягане в лумбалната област, постепенно се разпространяват в долната част на корема, обграждайки жената. Истинските контракции, както пишат на много сайтове в Интернет, не се отнасят до предвестниците на раждането, а до началото на раждането. За да разпознаете трудовите контракции, трябва да знаете техните характеристики:

 • контракциите винаги са редовни и се подновяват на равни интервали;
 • продължителността на маточните контракции се увеличава и разликата между тях се съкращава;
 • усещанията за болка (ако има такива) постепенно се увеличават.

Друго усещане, което бъдещата майка изпитва по време на маточните контракции, особено ако не се притеснява от болка, е, че матката е „камениста“. Лесно е да се определи на ръка. От началото на контракцията матката се свива и става твърда на допир, а до края постепенно се отпуска.

Колко време продължава контракцията? Когато раждането току-що е започнало, всяка маточна контракция продължава 10 - 15 секунди, с течение на времето контракциите се удължават и достигат 1 - 1,5 минути (60 - 90 секунди) до края на първия период. Прекъсванията между контракциите първоначално са 10-15 минути, след това стават все по-кратки и в напрегнатия период контракциите се появяват средно след 1,5-2 минути, но е възможно и след минута.

Фази на периода на контракциите

Поради факта, че шията се отваря неравномерно и плодът се движи по костния пръстен с различна скорост, периодът на контракциите се разделя на три фази:

Първа (латентна фаза)

Началото му съвпада с установяването на редовни контракции, а завършва с изглаждане на шийката на матката и отварянето й до 3-4 см. Контракциите продължават от 20 до 45 секунди, настъпват на всеки 15 минути, самата фаза продължава до 6 часа. Тази фаза се нарича "латентна" поради безболезненост или лека болка и не изисква медицинско облекчаване на болката.

Втора (активна фаза)

Веднага след като маточният фаринкс се отвори с 4 см, започва активната фаза. Тази фаза се характеризира с интензивен труд и доста бързо отваряне на шийката на матката. Активната фаза продължава 3-4 часа, продължителността на маточните контракции достига 60 секунди, а интервалите между тях продължават 2-4 минути. След достигане на отвора на шията от 8 см и целия фетален пикочен мехур, той трябва да бъде отворен (навременна амниотомия).

Трето или фазово забавяне

Започва с цервикален отвор до 8 см и завършва с пълно разкритие. Ако има контракции по време на първото раждане, тогава третата фаза продължава 40 минути - 2 часа. В случай на второ раждане може да няма фаза на забавяне. Маточните контракции продължават 1 - 1,5 минути и се повтарят всяка минута.

Въз основа на гореизложеното е лесно да се изчисли колко дълго продължават контракциите и раждането като цяло. И така, продължителността на 1 период и раждането като цяло при първородните е приблизително 10 - 12 часа. При многократни раждания това разстояние се намалява до 6 - 8 часа. Ако продължителността на раждането надвишава посочените норми, те говорят за продължителен труд..

Кога е време да отидете в болницата

Ако контракциите са започнали преди раждането, кога да отида в болница? Както често се случва, особено при първородните жени, те идват в болницата или твърде рано (което е много нервно за родилката), или късно. За да избегнем тази или онази ситуация, ще решим кога е време да се обадим на линейка.

Съвсем просто е да се разбере, че са започнали контракции, особено в случай на първо раждане. Контракциите на матката са редовни, тоест те се повтарят на всеки 10 минути и след това интервалът между контракциите бавно, но сигурно започва да намалява до 7, след това до 5 минути и т.н. Тъй като раждането е първо, тогава, когато самата жена установи редовни контракции с интервал от 5 - 7 минути, е време да се обадите на линейката. Ако раждането се повтаря, редовността на контракциите обикновено се установява почти веднага и периодите на почивка между тях бързо намаляват. Следователно е необходимо незабавно да се обадите на лекарите, за да избегнете бързане при влизане в болницата, когато разкриването приключи и е време за масата за доставка. Рискът от т. Нар. Раждане на пътя също се увеличава (особено в големите градове, където пътуването често е трудно поради „задръствания“).

Освен това е необходимо незабавно да се обадите на бригада на линейка в следните случаи:

 • изтичане на околоплодна течност (често това се случва насън, жена се събужда в мокро легло и с ужас си мисли, че се е намокрила);
 • подозрение за изливане на вода (появи се течност без течност без мирис или съмнително изтичане на течност);
 • се появи кърваво, със съсиреци или без отделяне на тъмен или алено цвят (не е изключено отлепване на плацентата).

Началото на раждането, появата на редовни контракции кара жената и семейството й да се суети и изнервят. Ето защо е необходимо предварително да съберете чантата в родилния дом, съгласно предварително съставения списък, така че в бързане и суетата да не забравите нещо важно. Преди пристигането на линейка бъдещата майка, както и нейните роднини, трябва да се успокоят и да се настроят за благоприятен изход от важно събитие (понякога екипът на линейката не знае кой да помогне на първия: родилка - придружава я до колата или нейните развълнувани роднини).

Как да облекчим родилната болка

Това не означава, че болката при раждане е толкова непоносима, че е по-лесно да умреш, отколкото да я оцелееш. Повтарям, ако вярвате на историите на приятели и роднини, беше толкова трудно и лошо за всички тях в моментите на раждането, такава беше непоносимата болка, че те решиха да преминат през нея отново, като родиха второто или третото си дете. Усмихнат ли? Това означава, че дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван. Всичко в този живот може да бъде преживяно, а раждането е естествен процес и заложен от природата. Като успокоение за бъдещите майки бих искал да цитирам още един добре известен факт: мъжете не могат да понесат болката, която жената изпитва по време на раждането. Какво означава това? Това само потвърждава, че жените са много по-силни и издръжливи от мъжете, следователно природата е предоставила на жените, а не на мъжете, възможността да раждат и раждат дете..

Несъмнено усещанията за болка в една или друга степен ще съпътстват контракциите, но не винаги има нужда от облекчаване на болката от лекарството и нужда ли се бъдещото ви бебе? Съществуват редица препоръки, като се наблюдава коя болка по време на контракциите, ако не изчезне, то поне намалее.

Как да облекчим болката по време на раждане:

Психопрофилактично обучение

Тази подготовка започва през втората половина на бременността. В класната стая в "училището за майки" лекарите и акушерките обхващат подробно целия процес на раждане, от А до Я, отговарят на въпроси и ви казват как да се държите на всеки етап от раждането, как да дишате правилно и как можете да си помогнете по време на раждането, за да ги улесните... Основните женски страхове произхождат от непознаването на процеса какво да очакваме и как да се държим в дадена ситуация. Доброто психо-превантивно обучение не само ще премахне пропастта в познанията за процеса на раждане, но и ще настрои бъдещата майка за успешен резултат от раждането, за щастливо очакване да се срещне с детето си.

„Изгонвахме демони“

Демоните означават страхове от предстоящото раждане. Не трябва да изживявате отново и отново предстоящия процес в душата си, да се навивате и да мислите за болката, как да я преживеете или за възможни усложнения. В противен случай се оформя порочен кръг: колкото повече се страхувате, толкова по-вероятни ще са усложненията и силната болка по време на контракциите. Не забравяйте, че всички мисли са материални, в научен план негативните емоции „настройват“ мозъка и той ще се опита да приложи тази настройка. Раждането трябва да се очаква не със страх, а с радост, защото толкова дълги месеци една жена носи бебе под сърцето си, как иска да се срещне с него и да го опознае възможно най-скоро.

Топла вода

Ако контракциите започват у дома и времето позволява, препоръчва се да се вземе топла, но гореща вана (при условие, че околоплодните води не излизат). Топлата вода ще помогне да се отпуснете максимално и да облекчи напрежението на маточния мускул, контракциите ще станат по-меки и отварянето на шийката на матката ще се ускори. Ако водите са се оттеглили, е разрешен топъл душ. В родилния дом при постъпване родилката също се изпраща под душа, където можете да застанете под топли потоци за ваше собствено удоволствие.

Максимално отпускане

Ако контракциите започват у дома и между тях има дълги почивки, трябва да сте удобни и спокойни. Можете да слушате приятна музика, да гледате любимия си филм, спокойно да пиете чай (ако нямате планирано цезарово сечение) и дори да подремнете. Първият период, особено при първородните, е доста дълъг, така че жената трябва да натрупа сили и енергия за раждането.

Активно поведение

Под активно поведение по време на раждането се разбира ходене и заемане на удобни пози по време на свиване на матката. Не толкова отдавна на родилката е предписано да бъде в хоризонтално положение през първия период. Към днешна дата е доказано, че движението в изправено положение принуждава шийката на матката да се отвори (представящата част притиска шийката на матката) и улеснява контракциите. Можете да люлеете таза си, да танцувате или да правите кръгови движения с бедрата.

Масаж

Първият етап от раждането на самите е времето за масаж. Можете да направите масажа сами, но е по-добре да поверите този въпрос на съпруга си (ако той присъства на раждането). Можете да погладите стомаха с леки движения по време на свиването (но само по посока на часовниковата стрелка). Също така е позволено да се масажират лумбалните и сакрумните части, натиск с юмруци по точките отстрани на гръбначния стълб в лумбалния отдел на гръбначния стълб и натиск с палци в местата на предните горни шипове на таза (те са лесни за идентифициране - частите на таза, които изпъкват най-много отпред).

Правилна стойка

В момента на контракцията родилката заема най-удобната за нея поза. Това може да бъде наклон на тялото напред с акцент върху стената или таблата (като опция - съпругът), докато краката са разтворени на ширината на раменете. Можете да се качите на четири крака или да приклекнете, също така е удобно да повдигнете единия крак, като го поставите на стол, облегнат на стената (легло, перваз на прозореца). В много родилни болници днес има специални големи топки, върху които можете да скачате по време на свиването на матката или да лежите. Когато избирате и заемате удобна поза, важно е да не забравяте за правилното дишане..

Дишаме правилно

Правилното дишане не само ще намали болката по време на контракциите, но и ще увеличи максимално притока на кислород към плода. Крещене по време на контракции не се препоръчва. Първо, когато крещи, дишането се забавя, което означава, че кислородът не тече към детето. На второ място, много енергия се изразходва за писъци, които все още ще са необходими по време на уморителния период. И, трето, като крещиш, просто плашиш детето (да, той смята, че тъй като мама крещи, значи всичко не е наред).

Разсеян

Помага за облекчаване на болката или поне забравяне за разсейването. Можете да четете поезия или да пеете песни, да повтаряте таблицата за умножение на глас или да извършвате прости аритметични операции.

Доверете се на лекаря

Друг важен момент, който влияе върху интензивността на болката през първия период, е доверието в лекаря. Ако не харесвате лекаря или инстинктивно не му вярвате, помолете да замените акушер-гинеколога. Но най-добрият вариант е предварителното споразумение с лекаря, който ще поеме доставката..

Практически пример

Виждах млада, първична бременна жена. По някакъв начин спечелих доверието й и тя реши, че трябва да поема раждането. И тогава един ден, през уикенда, рано сутринта на вратата се позвъни. Отварям и виждам тази жена, която казва, че има контракции и дойде да ме закара в болницата. Тя не дойде сама, разбира се, със съпруга си. Попитах дали е започнало отдавна и поносимо ли е още? Тя отговори, че е поносимо, контракциите продължават около 4 часа, водата не излиза. Е, тъй като такова нещо не се бърза, пихме чай, говорихме и се смеехме и бавно отидохме в болницата (болницата се вижда от прозореца на къщата ми). Когато родилката беше формализирана, размерите на корема и таза бяха измерени (тазът, между другото, се оказа нормален), аз определих положението на плода и неговото предлежание, изслушах сърдечния ритъм и поканих жената на гинекологичния стол. По време на прегледа се оказа, че отварянето на маточния фаринкс е завършено, главата вече е на път към изхода от малкия таз. Около час по-късно родихме здраво доносено момче.

Обобщавайки, искам да отбележа защо жената не изпитва болка, а само лек дискомфорт по време на раждането:

 1. достатъчен размер на таза и средно голям плод;
 2. положително отношение към раждането и успешното им завършване;
 3. издръжка на съпруга;
 4. неограничено доверие в лекаря.

Правилно дишане

Правилното дишане по време на раждане и контракции не само облекчава болката, но също така помага на родилката да се отпусне максимално, осигурява на тялото кислород както за майката, така и за плода и благоприятства отварянето на маточния фаринкс. За съжаление много жени се отнасят към необходимостта да се научат на правилно дишане с доста голяма доза скептицизъм, не вярвайки в неговите „чудотворни“ възможности, но напразно. Как да дишаме правилно по време на раждането и раждането се преподава в "училището на майките", по отношение на 30 - 32 седмици. Необходимо е да се овладее дихателната техника, така че всички движения да се извършват автоматично, това ще улесни протичането на раждането в бъдеще..

Техника на дишане

Как да дишаме правилно зависи от силата на контракцията и тяхната фаза. Важно е да се спазва правилото: колкото по-дълги и интензивни са контракциите, толкова по-често дишането. Правилни техники на дишане:

Дишаме дълбоко и бавно

Този метод на дишане се препоръчва в латентната фаза на контракциите, когато те не причиняват болка, а само носят дискомфорт. Вдишваме кратко и бързо и издишваме бавно и продължително. Трябва да вдишвате през носа и да издишвате през устата, като изпъвате устните с "тръба". Препоръчително е да броите, докато дишате: докато вдишвате, бройте до 3, издишвайки до 5.

Техника на свещи

Веднага след като контракциите придобият сила и станат по-дълги, дишаме често и плитко. Вдишайте през носа, издишайте през устата с разширени устни. Дишаме толкова често и не дълбоко, сякаш духаме свещ. До края на контракцията можете да се върнете към дълбоко, бавно дишане. Лекото замайване, което се появява след тази дихателна техника, се дължи на хипервентилация на белите дробове. Също така, честото повърхностно дишане насърчава отделянето на ендорфини („хормони на радостта“), които намаляват болката.

Техника с големи свещи

До края на първия етап от раждането преминаваме към техниката „голяма свещ“. Дишаме с усилие, вдишвайки сякаш със запушен нос и издишвайки през почти затворени устни.

Дишане в случай на ранни опити

Когато шията не е напълно отворена и главата започне да се спуска, се появяват ранни опити, които са противопоказани и могат да провокират разкъсвания на шията. В този случай се препоръчва да смените позицията на тялото (изправете се или приклекнете), в началото на схватката вдишайте „свещ“ (повърхностно и често), след това вдишайте за кратко и повторете „свещта“. Така дишайте до края на контракцията. В интервалите между маточните контракции дишаме свободно.

Кучешка техника

Дишаме често и плитко, но устата е отворена (вдишвайте и издишвайте през устата).

Бутащо дишане

В началото на опита вдишваме възможно най-дълбоко и се натискаме в перинеума, опитвайки се да изтласкаме детето навън. Избягвайте да натискате лицето (в противен случай ще се спукат кръвоносните съдове на ретината и ще се появят главоболия). За битката трябва да натиснете три пъти. Щом се роди главата, спираме да се бутаме и дишаме като куче. След командата тласкането се възобновява, по време на което се ражда детето.

Под контракции след раждане жените означават контракции от следващия период. След раждането на детето е необходимо да се роди следродилното. Когато плацентата се отдели от маточните стени, болките се възобновяват, но не толкова интензивно, колкото през първия период. В този случай не се изискват специални усилия, достатъчно е леко да се натисне и "мястото на бебето" излиза от матката.

Колко продължават първите контракции при жени, първородени и многоплодни: как да разберем, че раждането вече е започнало, първите признаци и усещания

Бъдещата майка трябва да разбере кога започва да има фалшиви и кога истински контракции. Тя също трябва ясно да си представи други признаци на наближаващо и започващо раждане. Това ще ви позволи бързо да видите най-малките отклонения от нормата и бързо да се свържете със специалист, за да може той да помогне за нормалното раждане на бебето..

 1. Как може една жена да разбере, че има контракции и раждането започва
 2. Как да правим разлика между тренировка и реална
 3. Как да разберем, че раждането предстои скоро
 4. Апетит
 5. Спете
 6. Усещам
 7. Жажда
 8. Искам нещо сладко
 9. Болки в гърба
 10. Чести позиви за използване на тоалетната
 11. Колко време преди реални контракции се появяват първите симптоми?
 12. Трябва ли веднага да отида в болницата за първото или второто раждане
 13. Как да разберем, че раждането вече е започнало
 14. Интензивност на контракцията
 15. Интервали между контракциите
 16. Болят перинеума и таза
 17. Главоболие, гадене
 18. Как да открием правилно разликата между контракциите
 19. Какви са паузите между контракциите
 20. Бийте се веднъж на час-два
 21. Бийте се на всеки 30 минути
 22. Бийте се на всеки 10 минути
 23. Бийте се на всеки 5 минути
 24. Бийте се веднъж в минута и няколко пъти
 25. Как да различаваме бутането и контракциите
 26. Когато лекарят предлага облекчаване на болката
 27. Колко продължават контракциите преди раждането
 28. Това, което се счита за продължително раждане с усложнения
 29. Какво ще направи лекарят
 30. Рискове за плода и майката
 31. Най-добри пози за намаляване на болката при свиване
 32. Какво стимулира интензивността на контракциите
 33. Колко продължават опитите
 34. Раждане на дете
 35. Полезно видео

Как може една жена да разбере, че има контракции и раждането започва

Носенето на дете винаги е свързано с много преживявания, особено когато това се случва на жена за първи път. За да премине този период спокойно и безопасно - завърши с естествено раждане, бъдещата майка трябва да разбере кога наближава трудовата дейност и в кои случаи трябва да се тревожи и в кой не.

Как да правим разлика между тренировка и реална

Контракциите, които имат тренировъчен характер или са фалшиви, се различават от тези, които предхождат раждането на дете по няколко начина:

 • Нередовност, с различни интервали между тях, без цикличност. Такива контракции могат да се появят само веднъж седмично или няколко пъти на ден..
 • Безболезненост, по-рядко лек дискомфорт.
 • Спрете бързо, като сменяте пози, къпете се, разхождате се из стаята. Истинските битки от такива случаи в никакъв случай няма да спрат.

Тренировъчните контракции понякога започват от 20 гестационна седмица, но най-често се случват по-близо до 36 седмици. Те са придружени от лек дискомфорт, който се проявява под формата на болка в долната част на гърба или дърпаща долна част на корема. Те продължават от половин минута до минута, като интервалите между тях могат да бъдат всякакви.

Как да разберем, че раждането предстои скоро

Съвсем лесно е да осъзнаете подхода на раждането, основното е да фокусирате вниманието върху някои промени във времето.

Апетит

По-близо до раждането апетитът на бъдещата майка забележимо намалява. Това е лесно да се забележи, тъй като тялото, което изисква хранене на две наведнъж (майка и плод), на практика престава да изпитва глад. В някои случаи апетитът намалява и става същият като преди бременността. Често бременните жени отслабват по-близо до раждането, числата обикновено не надвишават 1-2 кг.

Поради дискомфортните и често болезнени усещания, съпътстващи наближаващото раждане, сънят на жената се влошава и ежедневието се нарушава. Това води до появата на раздразнителност и нестабилно емоционално състояние..

Усещам

По-близо до раждането на новородено много майки изпитват някои неприятни усещания, обикновено в долната част на корема или в сакрума. Най-често те теглят или болят, рядко - това е лека болезненост. Появата им обикновено придружава последващото изхвърляне на лигавицата. Дискомфортът се обяснява с факта, че има разтягане на връзките в малкия таз, увеличаване на притока на кръв към бременната матка или понижаване на дъното му.

Жажда

Поради повишената честота на уриниране при бъдещи майки, жаждата се увеличава, тъй като тялото изисква възстановяване на водния баланс.

Искам нещо сладко

Някои бременни жени имат желанието да ядат нещо сладко през цялата бременност, а други не. Така че, по-близо до раждането, при някои бъдещи майки желанието за сладко се увеличава няколко пъти, докато при други може да отсъства, като целия апетит.

Болки в гърба

Дърпащата болка в лумбалната област е налице при много бъдещи майки по време на бременността. Но през последните 3-4 гестационни седмици те могат да се влошат или да станат болезнени. Такива усещания показват повишена тенденция към възбуждане на нервната система на бременната жена и към изместване на сакралните прешлени. След раждането на бебето този симптом напълно изчезва, тъй като е физиологичен процес..

Чести позиви за използване на тоалетната

По време на бременността жената свиква с факта, че често изпитва нужда да посещава тоалетната за малка нужда. Но по-близо до раждането тези пориви стават още по-чести, което не остава незабелязано. Обикновено този симптом се появява 2-3 дни преди раждането на бебето..

Колко време преди реални контракции се появяват първите симптоми?

Някои от симптомите, например появата на дискомфорт, болки в долната част на гърба и промени в апетита, се появяват около седмица преди истинските контракции. Тренировъчните контракции и нарушенията на съня могат да възникнат две седмици преди очакваното раждане. Но някои симптоми понякога изобщо не се проявяват, времето на тяхното проявление, тежестта или отсъствието е строго индивидуално.

Трябва ли веднага да отида в болницата за първото или второто раждане

Ако се появят първите симптоми на предстоящо раждане, няма нужда да бягате в болницата. Същото се отнася и за фалшивите контракции, независимо дали става дума за първото раждане или за второто. Придобиването на постоянен, редовен характер чрез контракциите и нарастващата сила на тяхното проявление е знакът, който трябва да тласне бъдещата майка към решението да отиде в болница.

Как да разберем, че раждането вече е започнало

Началото на раждането може да бъде посочено от редица признаци, които трябва да бъдат правилно интерпретирани..

Интензивност на свиването

Тренировъчният тип контракции е познат на бременната жена, тъй като с тях се справя лесно. Но истинските контракции, които съпътстват началото на раждането, се различават значително от тях. Такива контракции на матката са много по-интензивни, характеризирани като силно болезнено усещане. Те не могат да бъдат спрени чрез дихателни упражнения, релаксираща вана или други подобни. Някои жени дори трябва да повдигат някои тежки предмети, тъй като тази дейност за тях действа като разсейване, за да забравят поне част от болката.

Интервали между контракциите

Интервалите между истинските контракции са редовни. Жената може ясно да проследи намаляване на интервала между тях и същата продължителност на контракциите, което не е типично за фалшивите.

Болят перинеума и таза

Поради факта, че плодът се движи през таза на майката, жената развива усещане за пукване или изтръпване в срамната област, което в крайна сметка се превръща в болезненост в целия таз. Този симптом е типичен за вече започналото естествено раждане..

Главата ме боли, прилошава ми

Поради хормонални промени, които настъпват при активиране на раждането, храносмилателната система може също да показва началото на раждането. Това се проявява под формата на чувство на гадене, повръщане и друго лошо храносмилане. Също така, това неразположение често е придружено от главоболие..

Как да открием правилно разликата между контракциите

За да се увери, че контракциите не тренират, жената трябва да проследи интервала между тях. За да направите това, експертите препоръчват да приемате всяка битка като вълна. Началото на свиването - приближаването на тази вълна, нарастващата болка, краят - нейните приливи или избледняване на болката.

Какви са паузите между контракциите

Правилното тълкуване на контракциите е пряко свързано с тяхната честота..

Бийте се веднъж на час-два

Преходът на тренировъчните контракции към истински най-често се проявява под формата на контракции веднъж на всеки един до два часа, такъв интервал става редовен и постепенно ще намалява.

Бийте се на всеки 30 минути

Ако контракциите се повтарят на всеки половин час, това все още е подготвителен етап, когато бъдещата майка все още има време да бъде у дома..

Бийте се на всеки 10 минути

Контракциите на матката, които се случват на всеки 10 минути, понякога на всеки 15 минути, показват началото на латентната фаза. В този случай шията се отваря до 3 cm.

Бийте се на всеки 5 минути

Нарастващата честота на контракциите с интервал от 5 минути показва прехода на латентната фаза към активната. По това време шията се отваря до 7 см. Болезнеността в повечето случаи се характеризира от жените като поносима.

Бийте се веднъж в минута и няколко пъти

Всяка минута или се случват няколко пъти в минута, контракциите на матката придружават етапа на забавяне. По това време шията се отваря до 10-12 см. Тази фаза е най-кратката, но болката е изразена.

Как да различаваме бутането и контракциите

Контракциите са резултат от свиване на мускулните влакна на матката и заемат първия етап от раждането, а опитите са контракции не само на матката, но и на коремните мускули и диафрагмата. Основната разлика между тях е, че контракциите не могат да бъдат контролирани, колкото и да се опитва бъдещата майка. И тя може да спре опитите или, напротив, да се засили, допълнително натоварвайки мускулите.

Когато лекарят предлага облекчаване на болката

Специалистът може да предложи на жената облекчаване на болката само на 1-ви етап от раждането или в началото на 2-ия етап. По-късното излагане може да доведе до усложнения при бебето, което не е желателно нито за лекаря, нито за бъдещата майка. Самото облекчаване на болката може да бъде под формата на:

 • Масаж.
 • Дихателна гимнастика.
 • Спинална или епидурална анестезия.
 • Интравенозно или интрамускулно инжектиране на спазмолитици или аналгетици.
 • Акупунктура.

Колко продължават контракциите преди раждането

Контракциите, които заемат латентния период, продължават около 7-8 часа, активната фаза отнема 3-5 часа, а периодът на забавяне отнема до един час. По този начин, по-голямата част от спектакъла трае приблизително 14 часа..

Какво се счита за продължително раждане с усложнения

Експертите смятат, че за примипарите нормалният интервал на раждане е не повече от 18 часа, а за многородящите - 10 часа. Продължителен труд се случва в такива ситуации:

 • Плодът е твърде голям и не преминава добре през родилния канал на майката.
 • Хлапето зае грешна позиция.
 • Майката има тесен таз.
 • Слаб труд.

Какво ще направи лекарят

В зависимост от ситуацията специалистът може да реши да започне да стимулира раждането или, ако все още е възможно, да премине към цезарово сечение.

Рискове за плода и майката

За бебето и майка му продължителният труд може да причини:

 • Хипоксия и фетална асфиксия.
 • Нараняване на дете или майка.
 • Сърдечни нарушения на плода.
 • Следродилно кървене при майката.
 • Инфекция на майка и дете.

Всичко това може да доведе до смърт, както за все още роденото бебе, така и за майка му..

Най-добри пози за намаляване на болката при свиване

За да намали болезнените усещания, придружаващи контракциите, жената може да се опита да заеме най-удобната поза, например:

 • Клекнете.
 • Легнете на специална гимнастическа топка.
 • Застанете с лакти и колене.
 • Заемете позата на жаба: клякайте, докато разтваряте коленете си отстрани и опирате ръцете си на стол.

Какво стимулира интензивността на контракциите

Появата и интензивността на контракциите се влияят от синтеза в женското тяло на окситоцин, който е отговорен за свиването на мускулните влакна на матката и отварянето на шийката на матката. Ако производството му е недостатъчно или има други причини за стимулиране на раждането, хормонът може да се прилага от специалист интравенозно.

Колко продължават опитите

Опитите отнемат кратък период от време в сравнение с контракциите. Те обикновено продължават до 2 часа, а при съзнателно увеличаване на опитите на жената по време на раждане - около 20 минути.

Раждане на дете

При спазване на препоръките на специалист и поддържане на правилно дишане, раждането на дете при жена протича без усложнения.

Ако по някаква причина има нужда от допълнителна стимулация или преминаване към оперативно раждане, резултатът зависи от навременността на действията на лекаря..

Подготовката за раждането на бебе трябва да бъде придружена от получаване на достатъчно информация, така че жената да може да различи фалшивите контракции от истинските и ясно да си представи момента, в който ще трябва да напусне къщата и да се втурне към родилното отделение. В противен случай успешното завършване на раждането изисква не само стриктното придържане на жената към препоръките на лекаря, но и неговата компетентност..

Колко време продължава контракцията

Продължителност и интензивност на родилните болки

Колко време продължават контракциите при първородни и второ раждане, значителна ли е тази разлика? Жените се интересуват от тази информация не само за да определят времето на хоспитализация, но и с цел психологическа подготовка. Бих искал да знам колко продължават контракциите, тоест колко време ще издържи болката, необходима ли е епидурална анестезия и т.н..

Общият процес се задейства от хормони, които започват да се произвеждат от плацентата и тялото на бебето. Тоест това е един вид сътрудничество и решение. Ето защо се смята, че трудът не трябва да се стимулира без конкретна причина..

Много често преди реални контракции, често няколко седмици преди тях, се появяват подготвителни. Колко продължават тренировъчните битки на първородните? Обикновено има не повече от 12 епизода на ден. Ако повече, тогава лекарят може да предположи, че това е началото на раждането. Подготовката на матката се характеризира с неправилни контракции и почти абсолютна безболезненост..
Продължителността на тренировъчните контракции при многородени жени също е кратка, максимум минута. Освен това можете да се отървете от каменния корем по-рано, ако промените позицията на тялото си. Бъдещите майки разказват, че често подобни „тренировки“ се случват в определена позиция на тялото. Например, ако седите с леко свити колене или лежите свити в топка. Ако изглежда, че интервалът между контракциите (все още не е известно дали е истина или не) намалява, трябва да опитате да вземете няколко спазмолитични таблетки, да се разходите или да се потопите под топла вода. Ако лигавичната запушалка вече се е отдалечила, тогава можете да вземете душ, не трябва да седите във ваната. Контракциите изчезнали ли са? Така че това не е раждане.

Често подготвителната работа на матката постепенно се превръща в истинска, което в крайна сметка води до раждането на дете. Но дори истинските първи контракции не траят много дълго, обикновено не повече от половин минута, с повторение на всеки 20-30 минути. Но винаги има закономерност, увеличаване на интензивността и болката. Някои жени обаче изпитват слабост в раждането и тогава контракциите са много слаби, интензивността и честотата им не се увеличават добре, което означава, че шийката на матката не се отваря добре. Но с всичко това болезнеността присъства. И това вече е причина за хоспитализация в болницата. Там с помощта на инжектираните лекарства контракциите ще станат по-интензивни..

Продължителността на родилните болки при първото раждане е почти винаги по-голяма, отколкото при второто. Средно раждането продължава 12 часа. И ако всичко започва с фалшиви контракции, то понякога много по-дълго. С фалшиви контракции, които са подобни на раждането, но не водят до отваряне на шийката на матката, те също се поставят в болницата. Те дават спазмолитици и често слагат капкомери с магнезиев сулфат. Не трябва да се страхувате от подобна терапия, това няма да забави срещата ви с бебето. Но ако просто издържите, тогава тялото може да се умори и раждането ще бъде много слабо. Невъзможно е да се "фиксира" шията със спазмолитици. По-скоро, напротив, No-shpa се използва за облекчаване на спазъм на шийката на матката, поради което може да не се отваря добре.

С второто раждане реалните контракции също могат да продължат дълго, но самият процес на отваряне на шийката на матката обикновено е по-бърз. Разликата е около 3-4 часа при първични животни. Това се дължи на факта, че след първото раждане шийката на матката остава леко отворена и става по-малко плътна..

Жените, при които е диагностицирана истмично-цервикална недостатъчност, раждат още по-бързо. В действителност, в техния случай врата е вече поне изгладена преди раждането и често вътрешният фаринкс е открехнат.

В някои случаи може да се наложи ускоряване на труда. В този случай много добре помагат епидурална анестезия и пункция на околоплодния мехур, ако той е плосък и пречи на отварянето на шийката на матката. Останалата част от родилката също има добър ефект върху раждането. Много от тях се инжектират със силно успокоително в болницата, благодарение на което могат да спят и да се възстановяват..

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Контракции: започва да се брои!

Пакетите за родилния дом вече са събрани, зестрата за бебето е готова, цялото семейство чака - кога ще дойде най-важният момент? Когато е време мама (и евентуално татко) да отидат в болницата?
Раждането обикновено започва с контракции - те означават, че процесът на раждане е започнал. За да разберете, че раждането определено продължава и трябва да побързате, полезно е да знаете на какъв интервал контракциите идват и колко дълго продължават. Нека поговорим за това по-подробно!

Контракциите преди раждането са периодични неволни контракции на мускулите на матката, които се характеризират с нарастваща динамика и интензивност. Те позволяват на шийката на матката да се отвори - „изходът“ за бебето.

Фази на родилни болки

Има три етапа (фази) на родилните болки:

 1. начална (латентна) фаза
 2. активна фаза
 3. преходна фаза (фаза на забавяне)

Всяка от фазите има своя продължителност, интервали от време между контракциите и степента на дилатация на шийката на матката.

Начална фаза

Средно първата фаза на контракциите продължава около 7-8 часа. Първоначално те могат да продължат 10-15 секунди, с интервал от 15-30 минути. До края на тази фаза продължителността на контракцията може да бъде 30-45 секунди, като интервалът между тях е около 5 минути..

„През това време шийката на матката се отваря до 3 cm.

Тази фаза се нарича латентна, тъй като контракциите в нея често са безболезнени и те просто не могат да бъдат забелязани - например „преспал“ или, напротив, да не обръщате внимание на периодичния тон, активно да правите бизнес.
През този период можете да завършите неотложни въпроси и да се приготвите за болницата.

JK1986: До вечерта, веднъж на час или два, болката в долната част на корема се усети. Приличаше на кратък спазъм. Изцеден и веднага пуснат. Приготвих се. Обръсна, изми, подготви и сортира торбите. Тогава спазмите зачестиха, веднъж на половин час, но същите краткосрочни и, може да се каже, не болезнени. Когато тези спазми станаха по-осезаеми и с интервал от 5-7 минути, отидох да се предам на медицинските сестри. Освен това беше по-често и по-болезнено.

Активна фаза

Тази фаза продължава от 3 до 5 часа при първородни. Контракциите на матката стават по-чести, продължителни и болезнени. Контракциите във втората фаза на раждането продължават от 40 секунди до 1 минута. Интервалът между тях в тази фаза може да бъде от 5 до 2 минути..

„Отварянето на шийката на матката до края на активната фаза вече достига 7 сантиметра.

Началото на активната фаза - т.е. осезаеми контракции с интервал от 5 минути - предполага, че е невъзможно да се колебаете, трябва да отидете на среща с бебето!

Преходна фаза (фаза на забавяне)

По времето, когато шийката на матката е напълно разширена, интервалът между контракциите намалява до 2-3 минути, а тяхната продължителност, напротив, се увеличава до 60 секунди. Това означава, че родовият канал е почти или напълно отворен и започва трудовият период. На този етап жената може да почувства натиск върху ануса и началото на опитите.
Преходната фаза продължава от 30 минути до 1,5 - 2 часа, а при жени, които раждат отново, може практически да отсъства, намалявайки до 2-3 контракции.

Начална фазаАктивна фазаПреходна фаза
Продължителност на фазата7-8 часа3-5 часа0,5-1,5 часа
Честота на свиване5-30 минути2-5 минути2-3 минути
Продължителност на битката15-40 секунди40-60 секунди60 секунди
Дилатация на шийката на маткатадо 3 смдо 7 см10 см


Защо да броим контракциите?


И защо всъщност са необходими точни изчисления, не е ли достатъчно да се разбере какви са те?

Първо, отначало - за да сме сигурни, че контракциите са верни, което означава, че генеричният процес е започнал. В края на краищата, повечето бъдещи майки вече от средата на бременността са запознати с контракциите на Брекстън-Хикс и по-близо до раждането се усещат т. Нар. Тренировъчни контракции. Но тренировъчните контракции са нередовни и разликата между тях не намалява. Освен това те обикновено спират напълно в рамките на два часа..

Основните признаци на истинските родилни болки са само тяхната редовност и - задължително условие - увеличаване на честотата, както и увеличаване на продължителността.

zaichiha: В деня на раждането много дълго си мислех, контракции или не. Цяла сутрин имаше „суичъри“. И аз също мислех, че има проблеми с червата. Тогава реших, че тренировките са много интензивни, после пих но-шпу, не помогна. И едва когато започнах да подозирам реални контракции.

На второ място, с помощта на изчисления можете приблизително да определите на какъв етап от раждането сте, което означава, че е време да отидете в болница и може би дори тези около вас трябва спешно да се подготвят за доставка?!
Съществуват различни гледни точки относно това кога, при каква интензивност на контракциите, родилката трябва да е в болницата. Това, разбира се, зависи от разстоянието и от задръстванията на пътищата и, разбира се, от това дали това е първото раждане. Трябва да се има предвид, че по време на второто и следващите раждания шийката на матката обикновено се отваря около 4 часа по-бързо, отколкото по време на първото раждане!

„Средно препоръките са да идвате в болницата с редовни контракции на интервали от 5 до 10 минути..

Многородните хора не трябва да чакат, достатъчно е да разберете, че контракциите продължават.

Но трябва да помним, че тази препоръка е подходяща само за класическия курс на раждането.!
Ако:

 • водата се е отдалечила или има съмнение, че течат;
 • има кървави отделяния с тъмен или алено цвят;
 • зрението рязко е спаднало или здравословното състояние се е влошило;
 • матката се е свила и остава в добра форма за повече от 30 секунди, или има силна болка по време на свиване;
 • особено силно движение на плода се усеща или, обратно, рязко спиране на неговата дейност

- Няма време за броене, трябва спешно да се обадите на линейка!


Как да броим контракциите?

Като начало забележете времето, когато сте почувствали първото свиване, Вашият лекар ще се нуждае от него. След това трябва да се въоръжите с хронометър или часовник с втора ръка, хартия и писалка. Маркирайте времето за начало и край на свиването и след това началото и края на следващото. Може да изглежда по следния начин:

Започнете край
22.3022.31
22.3522.35.45
22.4122.42

С увеличаването на интензивността на контракциите жената може да стане „не до него“ - по това време съпругът или дулата могат да запишат началото и края на контракциите.
Ако обаче родилката може да направи това, тя може просто да запомни интервалите между последните контракции и тяхната продължителност, без да поправя нищо - най-важното е да имате под ръка часовник.

Съществуват и специални програми, които могат да се инсталират на телефона и с тяхна помощ да преброят броя и продължителността на контракциите. Трябва само да натиснете бутон в началото на битката и друг в края й и самата програма ще изчисли необходимите данни.


Контракции не по план

Въпреки че контракциите са задължително условие за естественото раждане, въпреки това класическата схема не винаги очаква родилка. Горните стойности трябва да се считат за средни и приложими само за нормалния ход на раждането..
И никакви таблици не гарантират, че контракциите в конкретния ви случай ще продължат точно както трябва да бъде: това все още е индивидуален процес. Например, контракциите могат да се натрупват от самото начало до раждането, от два дни до по-малко от два часа! И след като водите си отидат, контракциите рязко се засилват и зачестяват.

Независимо от това, всички фази на разкриване неизбежно настъпват при всяко раждане..

„Причината, поради която понякога жената ражда„ внезапно “, е най-често безболезненият характер на контракциите в първата, а понякога и частично във втората фаза на техния труд.

Много често контракциите започват насън: хормонът окситоцин, който е отговорен за появата им, се произвежда най-активно през нощта. И те забелязват, че раждат, жените в такива случаи вече са по-близо до периода на раждането..

jelina: ако има контракции, тогава да не се бърка с нищо - така го мислех до второто раждане, когато разбрах, че вече раждам, чрез натискане с интервал от 7 секунди. Току-що успях да прескоча от пренатално към общо.

Малък мод: Нямаше "нарастващи контракции", веднага преминаха силни, по 40 секунди с интервал от 15 секунди и така 6 часа. Периодично изпадах в безсъзнание от болка.

Но дори в такива случаи преброяването на контракциите ще бъде от полза: жената ще разбере, че раждането е много близо и се нуждае от помощ.

И все пак, по-често контракциите се увеличават постепенно, позволявайки на бъдещата майка да се подготви за трудната работа и последващата среща с бебето.!