Докато очакват бебе, много жени се чудят колко седмици продължава бременността. Точната информация за времето на изчакване е от съществено значение за много цели. С негова помощ можете да изчислите кога свършва токсикозата, датата на първото движение и очаквания момент на раждане на бебето.

Продължителност на бременността при жена

Акушерът ще помогне да се определи гестационната възраст в началния етап. Той преглежда жената по време на първото посещение ръчно и преценява размера на матката, за да разбере на коя гестационна възраст отговаря. При определяне на срока гинекологът взема предвид първия ден от последната менструация - смята се, че лигавицата на матката от този момент започва да се подготвя за бременност.

И така, колко месеца продължава една нормална бременност от момента на зачеването? Тъй като всеки организъм е индивидуален, невъзможно е да се предвиди процесът до деня. Медицината за тази цел използва стандарт със осреднени показатели. Според общоприетите стандарти условията за раждане на дете са:

 • в дни - 266-280 календарни дни бременността продължава от момента на оплождането до раждането;
 • в седмици - 38-40 * седмици;
 • в месеци - 9 месеца според календара (или 10 лунни месеца с 28-дневен цикъл).

* 38 седмици - ембрионален период (продължителност на бременността от момента на оплождането до раждането); 40 седмици - акушерски период (бременността се изчислява от началото на последния менструален цикъл до раждането).

Какво може да повлияе на продължителността на бременността?

Има редица фактори, които могат да повлияят на продължителността на определена бременност. Някои от тях са извън компетентността на медицината, докато други са доста предвидими и се вземат предвид от момента на тяхното откриване. Тези фактори включват:

 • състоянието на плода и неговото вътрематочно развитие;
 • здравословното състояние на майката по време на бременност;
 • психологическото състояние на бременна жена;
 • наследственост.

Горните фактори могат да повлияят на протичането на бременността и могат да бъдат причина както за преждевременно раждане, така и за удължаване на бебето в утробата..

 • Преждевременната бременност е тази, която завършва с раждане преди 37-та седмица от бременността. Преждевременните раждания не са необичайни, честотата на ранните раждания е до 16-20% от всички бременности.
 • Диагнозата „бременност след термина“ обикновено се поставя след 42-та седмица от бременността, когато срокът надхвърля третия триместър. Много по-рядко се среща при преждевременна бременност и представлява едва 4% от общия брой раждания..

И двете състояния представляват заплаха под формата на неблагоприятно раждане и при липса на подходящ контрол те могат сериозно да повлияят не само на продължителността на бременността, но и на състоянието на бъдещата майка и нейното бебе..

Бременност и овулация

Всяка жена може сама да изчисли гестационната възраст, ако знае датата на своята овулация. Това е единственият ден от месеца, когато може да настъпи бременност. В доста редки случаи овулацията настъпва два пъти на 28 дни от цикъла, в този случай женският цикъл претърпява промени.

Изчисляването на деня на овулацията е съвсем просто - трябва да добавите точно 14 дни към първия ден от последния менструален цикъл. Средният женски цикъл продължава 28 дни. Оказва се, че овулацията настъпва точно в средата на цикъла..

Ако изчислите продължителността на бременността от деня на овулацията, се оказва, че раждането на дете трае 266 дни. Това е нормална доносена бременност. По същия начин можете да предскажете датата на раждане..

Добър видео урок за това как да изчислите датата си на падеж:

Движения на плода и срок на падежа

Друг фактор, който дава възможност да се изясни времето на раждането и продължителността на бременността като цяло, са движенията на плода..

 • При първата бременност бъдещата майка може да усеща движения за период от 20-22 седмици.
 • Втората и следващите бременности позволяват на бременната жена да усеща движенията на бебето на 18-20 седмици.

Но всяко бебе в утробата, като правило, има свой собствен ритъм на движение. Пикът на феталната активност настъпва между 28-ата и 37-ата акушерска седмица. Броят на бебешките дръпвания на ден може да бъде поне двадесет в рамките на 12 часа.

Втора и следваща бременност - разлики от първата

Във форумите на младите майки може да се намери мнението, че втората бременност протича малко по-бързо и по-лесно от първата. Това твърдение няма основание, тъй като всяко раждане е индивидуален и непредсказуем процес. Последователността и броят на бременностите по никакъв начин не оказват влияние върху продължителността на конкретния период на изчакване за детето. Раждането може да започне две седмици по-рано или по-късно или когато настъпи Акушерска седмица 40, независимо дали е първа бременност или не.

Пренасяне на момчета и момичета - има ли някакви разлики във времето?

Твърдението, че бременността с момче и бременността с момиче е различно по отношение на времето, принадлежи към редица народни признаци. Смята се, че момичетата се раждат малко по-рано от графика, а момчетата "до победителите" чакат очаквания ден на раждане. Всъщност това мнение не е потвърдено от съвременните научни теории. Носенето на дете от определен пол може да повлияе на вътрешното състояние на бъдещата майка, което е отбелязано в някои случаи от лекарите по плодовитост. Но полът на нероденото бебе не влияе върху хода и продължителността на бременността..

Очакване на близнаци: времето за носене на многоплодна бременност

За бъдещите родители, очакващи раждането на няколко бебета наведнъж, възниква въпросът - колко дълго продължава бременността с близнаци? Определянето на продължителността на бременността има индивидуален характер, не може да се изчисли без помощта на ултразвуков преглед и седмичен медицински преглед.

Единственото, което може да се каже утвърдително е, че многоплодната бременност почти никога не се отлага. По правило жената, носеща няколко плода, има ранно раждане. Това се дължи на преразтягане на матката, което причинява преждевременно раждане. Тук акушер-гинеколозите са извели малък модел:

 • При нормална бременност с близнаци раждането настъпва на 36-37 седмица от бременността.
 • Ако жената носи тризнаци, раждането вероятно ще настъпи между 33 и 35 гестационна седмица..
 • В случай на четворка, раждането на деца може да настъпи на 31-33 седмица.

Колко дни продължава бременността от деня на зачеването?

Трудният период на бременността, повечето жени по-късно си спомнят като най-щастливото време, светъл период от време, изпълнен с невероятни чувства и вълнуващи открития. Трудно е да се намери жена по света, която да не иска да изпитва тези чувства отново. Те са здраво вградени в паметта. Какъв е терминът за носене на бебе и колко всъщност продължава, ще ви кажем в тази статия.

Период преди доставка в брой

Бременността може да варира по продължителност от деня на зачеването до деня на раждането. Денят, който се определя като очакван ден на раждане, е само приблизителна насока, позволяваща на лекарите и самата бъдеща майка да не се бъркат във времето.

В акушерството е обичайно да се изчислява продължителността на бременността според правилото Negale. В него се посочва, че бременността продължава точно 280 дни от началото на цикъла. С други думи, отброяването започва от първия ден на последната менструация, настъпила преди бременността..

Както знаете, зачеването е най-вероятно в деня на овулацията или в рамките на един ден след нея. Овулацията се случва в средата на цикъла и следователно средно 38 седмици или 266 дни преминават от зачеването до раждането..

 • Менструация
 • Овулация
 • Висока вероятност за зачеване

Овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл (с 28-дневен цикъл, на 14-ия ден). Отклонението от средната стойност е често срещано, така че изчислението е приблизително.

Също така, заедно с календарния метод, можете да измервате базалната температура, да изследвате цервикална слуз, да използвате специални тестове или мини-микроскопи, да правите тестове за FSH, LH, естрогени и прогестерон.

Възможно е еднозначно да се установи денят на овулацията чрез фоликулометрия (ултразвук).

 1. Лосос, Джонатан Б.; Raven, Peter H.; Джонсън, Джордж Б.; Сингър, Сюзън Р. Биология. Ню Йорк: McGraw-Hill. стр. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. а. Биология. 9-то изд. - Бенджамин Къмингс, 2011. - с. 1263
 3. Ткаченко Б. И., Брин В. Б., Захаров Ю. М., Недоспасов В. О., Пятин В. Ф. Човешка физиология. Компендиум / Изд. Б. И. Ткаченко. - М.: GEOTAR-Media, 2009. - 496 с..
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Прието е бременността да се изчислява по акушерски месеци, които се различават от календарния месец, който е познат на повечето хора. Календарен месец може да има 30 дни и 31 дни, най-краткият месец - февруари - обикновено има 28, а в високосна - 29 дни. Месец акушерка - точно 4 седмици, независимо как се нарича в календара.

По този начин, 9 месеца бременност в популярни термини са 10 акушерски месеца, или точно 40 седмици от деня на последната менструация, или 38 седмици от датата на зачеването..

Целият този период е разделен на три основни периода, всеки от които се нарича триместър. Първият триместър е времето от началото на бременността до 13 седмици. През този период протичат най-важните процеси - полагане на органите и системите на бебето, тяхното формиране. Вторият триместър е периодът от 14 до 27 седмици, през този период бебето расте интензивно, взаимодействието в работата на всички негови органи се отстранява. През третия триместър, от 28 до 40 седмици, бебето наддава и се подготвя за раждане.

Какво влияе върху времето?

Бременността може да продължи 38 акушерски седмици, 40 и дори 42 седмици. Всички тези термини показват, че бебето е доносено, готово за раждане. Бременността след термина се счита от 42-43 седмици. Според статистиката само 5% от децата се раждат на предполагаемата дата на раждане, изчислена според правилото на Негал. Защо бременността на една жена продължава по-дълго, а на друга е по-малко?

Отговорът на този въпрос е неизвестен за медицината. Религиозните хора казват в този случай, че само висшите сили знаят кога бебето трябва да се появи на земята. Лекарите вярват, че продължителността на бременността се влияе от продължителността на периода на имплантиране, когато яйцеклетката се придвижва по маточната тръба към матката, продължителността на имплантирането, както и хода на самата бременност..

Така че жените, които са родени на 43 седмици от бременността, имат по-голям шанс да носят бебето си повече от стандартните 40 седмици. Наследствените причини за удължаване на бременността са едни от най-вероятните.

Отдавна е отбелязано, че бременността продължава по-дълго при жени, които водят премерен и спокоен начин на живот. Необезпокояваните бъдещи майки са склонни да пренапрежават бебетата си, докато възбудимите и нервни жени са по-склонни да раждат преди 39-та седмица от бременността.

Забелязано е, че жените, които се страхуват от родилна болка, раждат по-късно от жените, които са психически готови за раждане. Продължителността на вътрематочния престой на бебето може да бъде повлияна от здравословното състояние на майката и самия плод, състоянието на плацентата, хранителните характеристики и начина на живот на бъдещата майка..

По-често от други жени, които са решили да раждат за първи път след 36-годишна възраст, се отлагат, а преждевременното раждане по-често се случва при жени, които вече имат няколко деца.

Компоненти на природните процеси

Учените са изчислили и установили, че човешкото бебе трябва да бъде в утробата на майката поне 16 месеца от момента на зачеването за по-пълно развитие. Тогава момчета и момичета ще се родят по-силни, готови да отблъснат всички заплахи от агресивна среда, след като са развили инстинкти за самосъхранение и оцеляване..

Но анатомичните особености на структурата на женското тяло няма да позволят на толкова голямо дете да премине през родовия канал, следователно природата се е погрижила бременността да трае възможно най-дълго, за да може бебето да се роди по естествен път.

Смята се, че първите 7 месеца след раждането бебето продължава да се развива със същото темпо, което му е дадено от природата в утробата, а след това интензивността на процесите и биологичните ритми на тялото на детето се променят, забавят, стават по-„земни“.

40 седмици е оптималната продължителност на бременността. След 42 седмици бебето се чувства неудобно в тясна матка, където количеството вода намалява и износената плацента вече не може напълно да подхрани бебето и да му осигури кислород. Преждевременното раждане преди 37 гестационна седмица е пряка заплаха за оцеляването на детето, тъй като белите му дробове все още не се считат за зрели, нервната система не е готова да работи извън корема на майката и количеството подкожни мазнини не може да гарантира, че бебето ще може да поддържа желаната телесна температура в нова среда на живот.

Стимулиране на труда

Допреди няколко години се смяташе за съвсем нормална и обичайна практика в акушерството да се стимулира раждането на всички жени, които прекрачиха датата, посочена като очакваната дата на раждане. Огромният брой усложнения в раждането и по-нататъшното развитие на децата, които са били "прибързани" да се родят, доведоха лекарите до идеята, че намесата в природните закони не може да завърши добре за човек.

Ето защо сега те прибягват до стимулиране на труда само в екстремни случаи, когато по-нататъшният вътрематочен престой може да представлява опасност за живота и здравето на бебето или майка му. Постепенно прогресивната медицина започва да намира общ език с мъдра природа, но основният принцип е принципът на ненамеса в законите на Вселената.

Раждането на дете е една от най-големите мистерии и тайнство, така че само бебето знае точно кога ще дойде денят му..

За колко дни бременността продължава от деня на зачеването, вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Колко седмици забременяват жените?

Продължителността на бременността при жени в седмици е 38 или 40. Различни цифри са свързани с факта, че лекарите понякога говорят за акушерски седмици, а понякога за ембрионални.

Продължителност на бременността: необходими срокове

Когато се регистрира в предродилна клиника, първата бъдеща майка чува въпрос от лекаря: каква е датата на последната менструация? От този ден гестационната възраст се отчита в медицинската карта. Но между датата на последната менструация и датата на зачеването минават поне две седмици. Така че от кой ден е отброяването?

 • акушерска (гестационна) гестационна възраст - тя се изчислява от деня на последната менструация; средна продължителност - 40 седмици (280 дни);
 • ембрионална (оплождаща) гестационна възраст - от оплождането до раждането; средна продължителност - 38 седмици (266 дни).

Акушерките понякога използват собствения си брой седмици и месеци: за един месец те имат точно 28 дни, тоест точно 4 седмици.

Резултатът е, че за 9 редовни календарни месеца, 10 акушерски.

Фетален термин: как да се изчисли датата на зачеването

Акушерският термин е необходим на лекарите, тъй като не винаги е възможно да се определи точната дата на зачеването: всички жени са различни и всяка бременност е уникална, какви чудеса не се случват. И датата на последната менструация - информацията е конкретна и надеждна.

Ето защо, на въпроса: колко акушерски седмици трае бременността, можете да отговорите точно - 40 седмици (280 дни) и въз основа на това да предскажете очакваната дата на раждането.

Ембрионалният термин е по-труден за изчисляване. Лекарите смятат менструалния цикъл от 28 дни като правило за повечето жени; на 14-ия ден настъпва овулация (освобождаване на яйцеклетката от яйчника), през същия период настъпва оплождане.

 • първият ден от последната менструация + 14 дни = овулация (зачеване);
 • означава, че действителната гестационна възраст е 40 - 2 = 38 седмици, или 280 - 14 = 266 дни.

Добавяме 266 дни към датата на очакваната овулация и получаваме приблизителната дата на раждане.

Но това са правилата и в живота има непрекъснати изключения: здравословното състояние на жената, емоционалното й настроение, активността на сперматозоидите и т.н., правят свои собствени корекции..

Лекарите смятат следните гестационни периоди за норма:

 • бременност в седмици - 38-40;
 • колко дни продължава бременността при жените - 266-280;
 • колко месеца - 9 календарни месеца (или 10 акушерски месеца за точно 4 седмици).

Кръвен тест за нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG) и ултразвук помагат да се изясни гестационната възраст през първия триместър. Ултразвукът определя размера на матката, етапите на развитие на плода. Важно е да запомните: ултразвуковото сканиране може обективно да определи продължителността само до 16-та седмица.

Календар за бременност

ТриместърСедмициХарактеристики на периода
Аз1-12Феталните органи и системи започват да се формират
II13-27Формират се всички органи и системи; плодът се движи активно
III28-40Формирането на органи е към своя край, те растат, подобряват се; сетивата започват да функционират

Тегло на плода по седмици от бременността

Гестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамовеГестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамове
7124550-600
81,5-225650-700
девет3-426750-850
десет4-527800-900
единадесет6-828950-1100
129-13291000-1200
тринадесет14-20тридесет1100-1300
четиринадесет21-25311300-1500
петнадесет30-50321600-1800
шестнадесет40-60331900-2000
1750-100342100-2300
осемнадесет140-180352300-2500
19.200-250362500-2700
20.220-270372800-3000
21.280-350383100-3200
22.400-420393200-3400
23.450-500403200-3600

Преждевременна и продължителна бременност: какво е важно да знаете

Всяка конкретна бременност се влияе от много фактори и обстоятелства, които могат да доведат както до преждевременно раждане, така и до продължителна бременност..

Преждевременна бременност

Бременността се счита за преждевременна, а раждането е преждевременно, ако бебето се роди преди 37-та седмица. За жената тази ситуация е по-малко опасна, отколкото за дете. Тялото му все още не е готово за самостоятелен живот.

Бременност след раждането

Следсрочното раждане е по-рядко от преждевременното раждане. Тази диагноза се поставя след 42-та седмица от бременността..

Твърде късното раждане е опасно както за майката, така и за бебето, тъй като плацентата вече е престанала да функционира нормално и снабдява бебето с всичко необходимо. Но дори ако плацентата се справи, плодът може вече да е твърде голям и това е изпълнено с родова травма за детето и разкъсвания, тежко кървене за жената.

Какво влияе върху носенето

Следното може да повлияе на продължителността на бременността, да причини преждевременно или късно раждане:

Колко дни продължава бременността на човек?

Всяка жена, която е родила, поне веднъж, помни бременността и раждането през целия си живот. И колко се интересуваше да разбере кога е започнала бременността, колко дълго бременността на човек продължава дни и седмици и, разбира се, времето на раждането. И вие, като бъдеща майка, също се интересувате да научите за времето на бременността. Ще се опитаме да поговорим за това в нашата статия..

Колко дни и седмици продължава бременността на човек?

Има определени методи за броене. Нека разгледаме най-използваните от тях.

Акушерски метод. С акушерския метод за броене, който се счита за най-универсален и се използва от всички лекари от гинеколозите, при първоначалното посещение на лекаря жената се изследва с ръце, определя се размерът на матката и гестационната възраст се определя въз основа на измерванията.

Според определението на гинеколозите началото на бременността се признава за първия ден от последната менструация, от която маточната лигавица е подготвена за бременност и яйцеклетката започва да узрява.

В акушерството продължителността на бременността се оценява на 280 дни, т.е. 40 седмици или 10 лунни месеца. Той се побира в 9 месеца, ако се използват календарни месеци.

Когато се използва този метод, се определят очакваната дата на падежа (ПТД) и периодът на отпуск по майчинство.

На езика на официалната медицина PDD е денят, месецът и годината на раждането на вашето бебе. Трябва да се помни, че DA е индикативна дата. Ако се обърнем към статистиката, тогава само 4 деца от 100 се появяват точно в определен момент..

В допълнение към лекаря, самата жена може лесно да изчисли PDD. За да направите това, извадете 3 месеца от първия ден на менструацията и добавете 7 дни. Например началото на последната менструация е 10 юли, изваждаме три месеца - получаваме 10 април. Добавяме 7 дни - получаваме 17 април. Това е вероятната дата на падежа.

За да получите PDR, можете да се обърнете към таблицата, съставена от датата на последната менструация. За целта ще открием в него първия ден от последната менструация, например 11 януари (сива линия), след това в бялата линия ще видим 18 октомври - очакваната дата на раждане.

Прочетете също:

Таблица за дефиниция на PDR:

Изчисляването на продължителността на бременността може да се извърши и по други методи..

Период на бременност от зачеването. Така че в ембрионалния (истински) период - от зачеването, началото на бременността се счита за първия ден от последната менструация плюс 2 седмици.

Основата за такова изчисляване на периода е възможността за настъпване на овулация (освобождаване на яйцеклетка от яйчника) между 8 и 16 дни от менструалния цикъл и съответно периодът, когато е възможно оплождането на яйцеклетка, може да варира от 8 до 18 дни.

Следователно продължителността на бременността при използване на този метод се оценява на 266 дни или 38 седмици..

Разгледаните стойности на времето са типични за нормална бременност..

Норма или патология

Физиологичните адаптивни промени в тялото на здрава жена по време на бременност без никакви усложнения се наричат ​​норма на бременността..

Продължителността на нормална доносена (пълна) бременност от оплождането до раждането е от 38 до 42 седмици.

Продължителността на бременността може да бъде различна.

Преждевременно раждане

В някои случаи началото на раждането настъпва по-рано, отколкото е определено от природата. Съвършено здравата майка не трябва да има преждевременно раждане (между 22 и 37 седмици). Това обикновено се случва по някаква причина..

Така че причините за настъпването на преждевременно раждане могат да бъдат:

 • ARVI, претърпели по време на бременност; бъбречни заболявания, диабет, хипертония, сърдечни дефекти и други;
 • аборт и спонтанен аборт;
 • полово предавани инфекции;
 • работа, свързана с тежка физическа активност;
 • емоционален стрес;
 • алкохол, наркотици и тютюнопушене;
 • злоупотреба с наркотици.

Бременност след раждането

Така нареченият срок на раждане е много условно понятие. Никой лекар не може да каже със сигурност: „Ще родиш на 12 април“. Той може да отговори, че раждането най-вероятно ще започне между 6 и 16 април. Често обаче има моменти, когато 16 април е назад, а жената все още чака раждането. Тъй като степента на съзряване за всяко дете е различна, тогава напълно зрели деца могат да се родят на 302-ия ден. Тази бременност се нарича продължителна (продължителна).

Но често има случаи, когато бебето вече е готово за раждане, а матката все още не е готова.

Такава бременност се нарича следсрочна и е необходима медицинска намеса..

Във всеки случай, ако бременността продължи повече от 42 седмици, лекарите приемат следсрочна бременност, жената се кани да отиде на преглед и се предписват лекарства за насърчаване на развитието на раждането.

Следсрочната бременност се появява при жени поради:

 • с нередовни менструации;
 • заболявания на черния дроб, стомаха и чревния тракт;
 • ниска подвижност по време на бременност;
 • със силен психологически стрес (например обучение в института).

Както условията, така и преждевременното раждане и следсрочната бременност могат да доведат до неблагоприятен изход по време на раждането, поради което медицинският персонал трябва да наблюдава състоянието на майката и нероденото бебе.

Тримесечия на бременността

В акушерството съществува понятието „триместър на бременността“ - това са периоди от три месеца.

Първият триместър (от зачеването до 13 седмици) е най-труден. На този етап тялото на майката и ембриона свиква един с друг и възникват повечето трудности и проблеми, например гадене, умора.

Вторият триместър (от 14 до 27 седмици) е времето на активен растеж и съзряване на всички системи на нероденото дете. Майката усеща това чрез увеличаване на теглото и увеличаване на корема. Здравното състояние се подобрява значително. В средата на тримесечието се появяват първите движения на бебето..

Трети триместър (28 седмици преди раждането) - домашно разтягане. Този триместър често е най-труден във физически план. Жената имаше значително увеличение на размера на корема си, чувство на неловкост: затруднено ходене, способност да спи и да седи. Но все пак това е най-радостният период. Вече сте преминали по-голямата част от пътя. Напред е раждането на нов живот.

Вече сте подготвени. И можете спокойно да продължите напред към едно прекрасно събитие - раждането на вашето бебе.

Колко трае бременността на жената: видео

Ако статията „Колко трае бременността на човек в дни и седмици“ се оказа полезна за вас - запазете за себе си с помощта на бутоните на социалните мрежи

Колко седмици продължава бременността?

Колко седмици продължава бременността при жените е невъзможно да се каже със сигурност, тъй като всяко дете е индивидуално и решава самостоятелно кога ще се роди. Съществуват обаче определени норми на бременността, на които повечето бъдещи майки се подчиняват. В какви случаи можем да кажем, че бебето е родено навреме и кога ранните или късните раждания показват патологии?

Колко седмици продължава бременността на жената??

Добре познатите 9 месеца са заоблен период от време, който не се използва в акушерството и гинекологията. Лекарите изчисляват датата на падежа, като добавят 40 седмици или 280 дни към началната дата на последния период..

Всъщност статистиката показва, че само 4% от всички бременни жени раждат точно на 280-ия ден..

70% от майките се срещат с децата си малко по-рано (10 дни преди изчислената дата) или по-късно (на 41-42 седмици).

Предварителната дата на раждане се определя от гинеколога още при първото посещение на бременната жена в антенаталната клиника. След това се провеждат допълнителни изследвания (кръвен тест за хормон на hCG, ултразвук), според резултатите от които срокът на раждане на бебето в повечето случаи се коригира.

Лекарите използват единна система за определяне на продължителността на бременността. Акушерският период започва от първия ден на последната менструация. Съществува и концепцията за ембрионален термин, когато гинеколозите отчитат периода от датата на зачеването, ако е известен със сигурност. Във цялата медицинска документация обаче е посочен броят на акушерските седмици..

Ако датата на зачеването е неизвестна, изчисленията на лекаря могат да имат грешки до 1,5-2 седмици. Това се дължи на ранното или твърде късното начало на овулацията при определена жена. В допълнение, скоростта на оплождане на яйцеклетката директно зависи от подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите, тъй като мъжките и женските клетки могат да се срещнат дори 2-5 дни след полов акт.

Колко трае бременността при жени след седмици от зачеването: норма и патология

Продължителната бременност обикновено продължава от 38 до 42 акушерски седмици. След 37 седмици вътреутробният растеж и развитие на детето е напълно завършен и то е напълно готово за живот в новия свят без подкрепата на лекарите.

Преждевременните раждания се считат за такива, настъпили между 22 и 37 седмици (154-259 дни от бременността, които се отчитат от началото на последната менструация). Твърде ранното раждане на бебе е придружено от редица проблеми и изисква постоянно медицинско наблюдение, кърмене в интензивното отделение и дългосрочна рехабилитация на новороденото в бъдеще, когато състоянието му се стабилизира. Много е трудно да оставите бебе, родено преди 27-та гестационна седмица. Понастоящем в обикновените родилни болници няма специално оборудване, което да поддържа жизнените функции на недоносените бебета и специализирани перинатални центрове, оборудвани с такова оборудване, могат да бъдат преброени от една страна във всеки областен град. Статистиката показва, че почти 10% от бременностите завършват с преждевременно раждане.

Ранното раждане е опасно не само за бебето, но и за майката. Тежестта на последиците зависи от датата на раждане на бебето и причините за преждевременното раждане. За новородено раждането преждевременно е изпълнено със сериозни здравословни проблеми, тъй като най-често такива бебета имат недоразвитие на вътрешните органи и системи. Възможни постоянни дисфункции на централната нервна система, неврологични патологии, проблеми със зрителното и слуховото възприятие, затруднения с дишането, храносмилането и отделителните процеси.

Потенциални последици от преждевременно раждане при жените:

 • възпалителни заболявания на матката, сепсис;
 • руптура на маточния орган, шийката на матката;
 • вътрешно кървене;
 • следродилна депресия и други психологически проблеми;
 • липса на коластра и кърма.

Следродилната бременност продължава 42 акушерски седмици или повече. Подобно на преждевременното раждане, недоносеността е опасна за бебето и може да доведе до последствия като:

 • родова травма;
 • жълтеница;
 • задържане на околоплодна течност в белите дробове на бебето;
 • късно никнене на зъби;
 • забавяне на развитието;
 • хипоксия (кислородно гладуване);
 • енцефалопатия;
 • проблеми с централната нервна система и психомоторни нарушения;
 • увеличаване на периода на адаптация на новороденото към външни условия;
 • фатален изход.

За жената късното раждане е заплашено от разкъсвания на родовия канал. Най-често, за да се предотвратят сериозни последици, лекарите прибягват до цезарово сечение..

Колко дълго продължава бременността на човек след седмици: възможен минимум и максимум

Обикновено бременността продължава 40 акушерски седмици, в 70% от случаите раждането настъпва между 38 и 42 седмици, плодът ще се счита за напълно доносен. Лекарите са се научили да се грижат за бебета, родени дори на 22 седмици, но това е възможно само в перинатален център, оборудван с най-новите технологии.

Възможната минимална и максимална продължителност на носенето на бебе зависи от много фактори. Пренаталното развитие на детето и неговата готовност да живее в нова среда играят решаваща роля. Често е възможно да чуете истории за това как новородено, родено в период от 7 месеца, може да диша самостоятелно и след диагностични тестове от неонатолози в интензивното отделение се дава на новосформираната майка.

Когато жената е достигнала последните 42 гестационни седмици и бебето дори няма да се движи по родовия канал, трябва да се направи непредвидена ехография. Лекарят ще определи степента на стареене на плацентата и е вероятно тя все още да изпълнява напълно функциите си, така че плодът не изпитва дефицит на кислород и се чувства отлично.

Бебетата, родени между 38 и 42 гестационна седмица, са напълно развити и готови за живот извън утробата. Понякога се случва и дете да се роди много по-рано или по-късно. Квалифицирани неонатолози, използващи съвременни медицински технологии, се грижат за недоносени или доносени бебета дори в най-трудните случаи.

Автор-експерт: Наталия Сергеевна Коптева,
лекар-хематолог, специалист по подготовка за раждане

Какво мислите за продължителността на бременността, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

50 интересни факта за бременността: от зачеването до раждането на бебето

Бременността е магическо състояние, което не само влияе на физическото й състояние, но и променя вътрешния й свят. По време на него жената ще трябва да осъзнае и разбере много, и най-важното, да се подготви за среща с бебе. Има много митове и признаци по отношение на бременността. Събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували..

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или 9 календарни месеца и още 1 седмица.

2. Само 25% от жените успяват да заченат дете от първия менструален цикъл. Останалите 75%, дори и с добро здраве на жените, ще трябва да "работят" от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Въпреки това, повечето от тях жените дори не забелязват и приемат кървенето за леко забавена, а понякога дори и навреме менструация..

4. Счита се за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако по-малко, тогава се счита за преждевременно, ако повече - преждевременно.

5. Най-дългата бременност продължи 375 дни. Освен това детето е родено с нормално тегло.

6. Най-кратката бременност продължи 23 седмици без 1 ден. Бебето се роди здраво, но височината му беше сравнима с дължината на дръжката.

7. Началото на бременността не се брои от деня на предвиденото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за положението си не по-рано от 4 седмици по-късно, когато има закъснение и има причина да направи тест.

8. Многоплодната бременност е идентична и хетерогенна. Моноцитът се развива след оплождането на една яйцеклетка с една сперма, която впоследствие се разделя на няколко части, а различната яйцеклетка се развива след оплождане с две, три и др. Сперматозоиди. ооцити.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. По същата причина те винаги са от един и същи пол..

10. Близнаци, тризнаци и др. могат да бъдат еднополови и противоположни. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават помежду си по същия начин, както при обикновените братя, сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случвало се е бременна жена да започне да овулира и пак да забременее. В резултат на това се раждат деца с различна степен на зрялост: максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

12. Само 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. 20% от жените понасят бременност без симптоми на токсикоза.

13. Гаденето може да обезпокои бременните жени не само в началото на бременността, но и в края. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната може да се превърне в основа за стимулиране на раждането или цезарово сечение.

14. С настъпването на бременността тялото на жената претърпява хормонални промени. В резултат косата започва да расте по-бързо, тембърът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и настъпват резки промени в настроението..

15. Сърцето започва да функционира на 5-6 акушерска седмица. Бие много често: до 130 удара в минута и дори повече.

16. Човешкият ембрион има опашка. Но изчезва на 10-та седмица от бременността..

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама, тя трябва да яде за двама: тялото се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина ще трябва да се увеличи само с 300 kcal.

18. Бебето започва да прави първите движения на 8-та седмица от бременността. Въпреки че бъдещата майка ще усети движението едва на 18-20 седмици.

19. По време на втората и следващите бременности първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още на 15-17 седмица..

20. Бебето вътре може да салта, да скача, отблъсквайки стените на матката, да играе с пъпната връв, като дърпа дръжките си. Той знае как да направи гримаса и да се усмихне, когато се чувства добре.

21. Гениталиите на момичетата и момчетата до 16 седмици изглеждат почти еднакви, така че е почти невъзможно визуално да се определи пола преди това време.

22. Съвременната медицина се е научила да разпознава пола без видими признаци на различия в гениталиите от гениталния туберкул от 12 седмица на бременността. При момчетата се отклонява под по-голям ъгъл в сравнение с тялото, при момичетата - до по-малък.

23. Формата на корема, наличието или отсъствието на токсикоза, както и вкусовите предпочитания не зависят от пола на бебето. И момичетата не приемат красотата на майката.

24. Смукателният рефлекс започва да действа в утробата. И така, бебето изсмуква палеца си с удоволствие още на 15-та седмица.

25. Бебето започва да чува звуци на 18-та седмица от бременността. И на 24-25 седмици вече можете да наблюдавате реакцията му на определени звуци: той обича да слуша майка си и спокойна музика.

26. От 20-21 седмица бебето започва да прави разлика между вкусове, поглъщайки околните води. Вкусът на околоплодната вода зависи от това, което яде бъдещата майка.

27. Солеността на околоплодната течност е сравнима с нивото на солта в морската вода.

28. Когато детето се научи да преглъща околоплодни води, то ще бъде редовно обезпокоявано от хълцане. Бременната жена може да го усети под формата на ритмични и монотонни тръпки отвътре.

29. През втората половина на бременността бебето може да поглъща около 1 литър вода на ден. Той отделя същото количество под формата на урина обратно и след това отново поглъща: така започва да работи храносмилателната система..

30. Бебето прави главна форма (главата надолу, краката нагоре) обикновено на 32-34 седмици. Преди това той може да сменя позицията си по няколко пъти на ден..

31. Ако преди 35 седмици детето не е обърнало глава надолу, най-вероятно вече няма да направи това: в стомаха има твърде малко място за това. Случвало се е обаче и бебето да се обърне с главата надолу точно преди раждането..

32. Коремът на бременна жена може да не се вижда от другите до 20 седмици. По това време плодът набира тегло само до 300-350 g.

33. По време на първата бременност коремът расте по-бавно, отколкото през втората и следващите. Това се дължи на факта, че веднъж прехвърлена бременност разтяга коремните мускули и матката вече не се възстановява до предишния си размер.

34. Обемът на матката до края на бременността е 500 пъти по-голям от преди. Масата на органа се увеличава 10-20 пъти (от 50-100 g на 1 kg).

35. При бременна жена обемът на кръвта се увеличава до 140-150% от първоначалния обем. За засилено хранене на плода е необходимо много кръв.

36. Кръвта става по-плътна към края на бременността. Ето как тялото се подготвя за предстоящото раждане, за да намали количеството загубена кръв: колкото по-плътна е кръвта, толкова по-малко ще бъде загубена..

37. Размерът на краката през втората половина на бременността се увеличава с 1. Това се дължи на натрупването на течност в меките тъкани - оток.

38. По време на бременност ставите стават по-еластични поради производството на хормона релаксин. Той отпуска връзките, подготвяйки таза за бъдещо раждане..

39. Средно бременните жени качват от 10 до 12 кг. Освен това теглото на плода е само 3-4 кг, всичко останало е вода, матка, кръв (около 1 кг всяка), плацента, млечни жлези (около 0,5 кг всяка), течност в меките тъкани и мастните резерви (около 2, 5 кг).

40. Бременните жени могат да приемат лекарства. Но това се отнася само за тези лекарства, които са разрешени по време на бременност..

41. Спешното раждане не е преждевременно и не е бързо раждане. Това е раждане, което е станало в нормално време, както трябва да бъде.

42. Теглото на детето почти не зависи от това как се храни бъдещата майка, освен ако, разбира се, не гладува, докато не се изтощи напълно. Затлъстелите жени често раждат бебета с тегло под 3 кг, докато слабите жени също често раждат бебета с тегло до 4 кг и повече.

43. Преди около век средното тегло на новородените е 2 кг 700 г. Съвременните деца се раждат по-големи: средното им тегло сега варира между 3-4 кг.

44. PDD (приблизителна дата на раждане) се изчислява само за да се знае приблизително кога детето решава да се роди. Само 6% от жените раждат на този ден.

45. Според статистиката във вторник има повече новородени. Събота и неделя стават дни срещу рекорд.

46. ​​Децата със заплитания се раждат еднакво често, както сред плетените по време на бременност, така и сред тези, които се въздържат от това ръкоделие. Бременните жени могат да плетат, шият и бродират.

47. Бременните жени могат да се подстригват и да премахват нежеланото окосмяване, където пожелаят. Това по никакъв начин няма да повлияе на здравето на детето..

48. В Корея времето на бременността също се включва във възрастта на детето. Следователно корейците са средно с 1 година по-възрастни от своите връстници от други страни..

49. Лина Медина е най-младата майка в света, която е направила цезарово сечение на 5 години и 7 месеца. Роди се седеммесечно момче с тегло 2,7 кг, което научи, че Лина не е сестра, а собствена майка му едва на 40 години.

50. Най-голямото дете е родено в Италия. Неговият ръст след раждането беше 76 см, а теглото му 10,2 кг. ₽

Нормалната бременност не трябва да трае 9 месеца, както е официално прието, а десет

Американски учени от Университета на Северна Каролина поставиха под въпрос „традиционната“ продължителност на бременността на жената

02.03.2015 г. в 16:03, гледания: 172586

Най-новите проучвания показват, че нормалната бременност трябва да бъде 10 месеца. За да стигнат до това заключение, учените наблюдават 125 бременни жени. Според техните изследвания само 4% от бременните жени са станали майки навреме. Около 70 процента от жените раждат деца само десетилетие след датата на раждане, определена с помощта на ултразвук, твърдят американски експерти. Всичко това означава, че бременността с продължителност 10 месеца трябва да се счита за норма, а не обичайните 9 месеца..

Традиционно, според Правилото на Negale, което се използва за изчисляване на датата на раждане, бременността на човек продължава около 40 седмици или 280 дни от последната менструация. Бебе, родено преди 37 седмици, се счита за недоносено, когато след 43 седмици е недоносено. Учените обаче поставиха под въпрос това.

Специалистите изключиха шест случая на преждевременно раждане. Но въпреки това продължителността на бременността се различава с 37 дни, според novostiua.net.

Всяка година жената носи бебе за 1 ден по-дълго. Тоест, колкото по-възрастна е родилката, толкова по-дълго продължава бременността. Освен това се оказа, че жена, която самата е родена с много тегло, ще носи детето си по-дълго. За всеки 100 грама наднормено тегло при раждане трябва да добавите 1 ден бременност, когато носите собствено дете, съобщава MyJane.ru.

Методът, използван за изчисляване на вероятната дата на раждането: девет месеца и седем дни се добавят към датата на първия ден от последния менструален цикъл Ако менструалният цикъл на жената е различен от 28 дни, тогава е необходимо изменение, когато се използва това правило. ("Медицински речник").

В акушерството се разграничават физиологична и патологична бременност. Обикновено всяка бременност завършва с общ акт - ражда се дете, а в случай на многоплодна бременност - близнаци (хомо- - идентични или хетерозиготни - различни).

Прието е бременността на жената да се разделя на така наречените „триместри“ (периоди от три месеца), информира wikipedia.org. Съответно те говорят за първия, втория и третия триместър на бременността. Всеки от тримесечията се характеризира с определени акушерски характеристики и рискове.

Човешкото развитие започва с оплождането на женската яйцеклетка със спермата на мъжа. Оплождането е възможно по време на овулация, когато зряла яйцеклетка напусне яйчника. Периодът на овулация обикновено пада на 10-16-ия ден от менструалния цикъл, но може значително да се измести. След овулацията яйцеклетката навлиза във фалопиевата тръба и остава жизнеспособна за около един ден. Сперматозоидите могат да се оплождат в рамките на 2-3 дни след еякулацията..

Колко дни продължава бременността на човек?

Много майки си спомнят времето за раждане на бебе като време, изпълнено с щастие, светъл период от време, пълен с нови усещания и открития. Но някои момичета трябва само да се научат на радостите и проблемите на бременността. Препоръчително е да разберете колкото е възможно повече информация за бременността преди това пътуване и на първо място колко време трае в дни или седмици, колко се различава от различните фактори и други интересни моменти.

Колко продължава бременността на човек?

Интересна позиция от деня на сливането на мъжките и женските гамети до появата на бебето на света може да има различна продължителност. Датата, която лекуващият лекар назначава като очакваната дата на раждане (PDD) е много условна насока, която позволява на лекарите и бременната жена да останат навреме.

Акушерите традиционно изчисляват гестационния период според установеното правило на Негал. Това правило гласи, че бременността на момичето продължава 280 дни от началото на последния менструален цикъл. Всяка жена знае, че най-големият шанс за забременяване пада в деня, когато ооцитът напусне яйчника или не по-късно от 24 часа след овулацията. Овулацията се случва в средата на менструалния цикъл и следователно средно 266 дни преминават от сливането на спермата и яйцеклетката до раждането на бебето..

Обичайно е периодът на бременността да се изчислява в акушерските месеци, които са малко по-различни от традиционните месеци. За един месец в календара може да има тридесет или тридесет и един дни, а през февруари има 29 (веднъж на 4 години) или общо 28 дни. За акушер-гинеколозите един месец винаги е четири седмици.

9 месеца раждане на дете с прости думи е 10 месеца или 40 седмици или 280 дни от деня, когато е имало критични дни преди срещата на спермата с ооцита, или 38 седмици от деня на незащитен полов акт.

Целият период на носене на наследник под сърцето е разделен на 3 триместра:

 • I триместър - продължава от зачеването до 13 седмици. През първите седмици, полагане на вътрешни органи (черен дроб, сърце, бели дробове, черва, стомах, мозък и гръбначен мозък) и системи (кръвоносна, храносмилателна, репродуктивна, нервна, дихателна).
 • II триместър е период от време от 14 до 27 седмици. Детето бързо се увеличава по размер, органите му започват да функционират взаимосвързано.
 • III триместър - трае от 28 до 40 седмици, когато бебето бързо напълнява и се подготвя да напусне маточната кухина.

Ако искате да научите повече за всяка седмица от бременността, препоръчваме ви да прочетете нашите подробни статии: за първия триместър, втория триместър и третия триместър.

Какви фактори влияят върху продължителността на бременността

Но не си мислете, че тялото на всяка бременна жена работи като по часовник. В крайна сметка продължителността може да бъде 38 седмици и 42 седмици (акушерски срок). Всичко зависи от много фактори, така че не бива да се фокусирате сляпо върху средната времева рамка. Това са само приблизителни насоки, които не винаги работят - само 5% от наследниците се раждат в PDR. Позволени са незначителни промени, но със сериозни разлики вече се използват определения:

 • следсрочна бременност - повече от 42-43 седмици.
 • преждевременна бременност - по-малко от 37 седмици.

40 седмици е оптималният период за носене на плода. След 42 седмици детето започва да изпитва дискомфорт в тесната матка, където количеството на околоплодните течности постепенно намалява, а износеното бебешко столче вече не е в състояние да храни детето и да му помага да диша. Преждевременното раждане преди 37 седмици - може да доведе до смъртта на бебето, тъй като белите му дробове все още не са напълно отворени, централната нервна система не може напълно да функционира извън матката на майката и малко количество подкожни липиди не гарантира 100%, че детето ще може да поддържа оптимална телесна температура в неизвестно местообитание.

Фактори, които могат да повлияят на продължителността:

 • Момичетата, които са родени по-късно от установената дата, имат в пъти по-високи шансове да забременеят повече от 40 седмици.
 • Акушерите отбелязват, че жените, водещи измерен начин на живот, раждат по-късно от своите лесно възбудими „колеги“, които обикновено отиват в болница преди 39 седмици.
 • Момичетата, които изпитват страх от предстоящата раждаща болка, носят бебето по-дълго от жените, които са психологически готови за раждане.

Най-висок е процентът на недоносеността при зрели жени, които решават да станат майка след 35 години, а майките с много деца раждат преди време..

Редица фактори играят роля в продължителността на вътрематочната формация:

 1. Качеството и количеството консумирана храна.
 2. Здраве и начин на живот на бъдещата майка.
 3. Състоянието на мястото на детето.
 4. Здраве на детето.

Преди няколко години в медицинската практика се смяташе за норма да се стимулира раждането на всички жени, които успяха да прекрачат линията, установена от лекаря. Въпреки това колосалният брой усложнения по време на процедурата и при по-нататъшното формиране на бебета, чието раждане беше ускорено, накара лекарите да мислят, че не е препоръчително да се намесва в природните канони. Следователно, в наше време се прибягва до стимулиране на раждането в изключителни случаи, когато престоя на плода в матката представлява сериозна опасност за него и неговия родител.

Като цяло колко дълго трае бременността на жената зависи от много фактори, някои от които са извън контрола на човек. Във всеки случай се наслаждавайте на всеки ден и всяка изминала седмица, запомнете всяко движение на бебето, очаквайте с нетърпение вашата среща. Толкова е хубаво да си едно с бебето си.