Докато очакват бебе, много жени се чудят колко седмици продължава бременността. Точната информация за времето на изчакване е от съществено значение за много цели. С негова помощ можете да изчислите кога свършва токсикозата, датата на първото движение и очаквания момент на раждане на бебето.

Продължителност на бременността при жена

Акушерът ще помогне да се определи гестационната възраст в началния етап. Той преглежда жената по време на първото посещение ръчно и преценява размера на матката, за да разбере на коя гестационна възраст отговаря. При определяне на срока гинекологът взема предвид първия ден от последната менструация - смята се, че лигавицата на матката от този момент започва да се подготвя за бременност.

И така, колко месеца продължава една нормална бременност от момента на зачеването? Тъй като всеки организъм е индивидуален, невъзможно е да се предвиди процесът до деня. Медицината за тази цел използва стандарт със осреднени показатели. Според общоприетите стандарти условията за раждане на дете са:

 • в дни - 266-280 календарни дни бременността продължава от момента на оплождането до раждането;
 • в седмици - 38-40 * седмици;
 • в месеци - 9 месеца според календара (или 10 лунни месеца с 28-дневен цикъл).

* 38 седмици - ембрионален период (продължителност на бременността от момента на оплождането до раждането); 40 седмици - акушерски период (бременността се изчислява от началото на последния менструален цикъл до раждането).

Какво може да повлияе на продължителността на бременността?

Има редица фактори, които могат да повлияят на продължителността на определена бременност. Някои от тях са извън компетентността на медицината, докато други са доста предвидими и се вземат предвид от момента на тяхното откриване. Тези фактори включват:

 • състоянието на плода и неговото вътрематочно развитие;
 • здравословното състояние на майката по време на бременност;
 • психологическото състояние на бременна жена;
 • наследственост.

Горните фактори могат да повлияят на протичането на бременността и могат да бъдат причина както за преждевременно раждане, така и за удължаване на бебето в утробата..

 • Преждевременната бременност е тази, която завършва с раждане преди 37-та седмица от бременността. Преждевременните раждания не са необичайни, честотата на ранните раждания е до 16-20% от всички бременности.
 • Диагнозата „бременност след термина“ обикновено се поставя след 42-та седмица от бременността, когато срокът надхвърля третия триместър. Много по-рядко се среща при преждевременна бременност и представлява едва 4% от общия брой раждания..

И двете състояния представляват заплаха под формата на неблагоприятно раждане и при липса на подходящ контрол те могат сериозно да повлияят не само на продължителността на бременността, но и на състоянието на бъдещата майка и нейното бебе..

Бременност и овулация

Всяка жена може сама да изчисли гестационната възраст, ако знае датата на своята овулация. Това е единственият ден от месеца, когато може да настъпи бременност. В доста редки случаи овулацията настъпва два пъти на 28 дни от цикъла, в този случай женският цикъл претърпява промени.

Изчисляването на деня на овулацията е съвсем просто - трябва да добавите точно 14 дни към първия ден от последния менструален цикъл. Средният женски цикъл продължава 28 дни. Оказва се, че овулацията настъпва точно в средата на цикъла..

Ако изчислите продължителността на бременността от деня на овулацията, се оказва, че раждането на дете трае 266 дни. Това е нормална доносена бременност. По същия начин можете да предскажете датата на раждане..

Добър видео урок за това как да изчислите датата си на падеж:

Движения на плода и срок на падежа

Друг фактор, който дава възможност да се изясни времето на раждането и продължителността на бременността като цяло, са движенията на плода..

 • При първата бременност бъдещата майка може да усеща движения за период от 20-22 седмици.
 • Втората и следващите бременности позволяват на бременната жена да усеща движенията на бебето на 18-20 седмици.

Но всяко бебе в утробата, като правило, има свой собствен ритъм на движение. Пикът на феталната активност настъпва между 28-ата и 37-ата акушерска седмица. Броят на бебешките дръпвания на ден може да бъде поне двадесет в рамките на 12 часа.

Втора и следваща бременност - разлики от първата

Във форумите на младите майки може да се намери мнението, че втората бременност протича малко по-бързо и по-лесно от първата. Това твърдение няма основание, тъй като всяко раждане е индивидуален и непредсказуем процес. Последователността и броят на бременностите по никакъв начин не оказват влияние върху продължителността на конкретния период на изчакване за детето. Раждането може да започне две седмици по-рано или по-късно или когато настъпи Акушерска седмица 40, независимо дали е първа бременност или не.

Пренасяне на момчета и момичета - има ли някакви разлики във времето?

Твърдението, че бременността с момче и бременността с момиче е различно по отношение на времето, принадлежи към редица народни признаци. Смята се, че момичетата се раждат малко по-рано от графика, а момчетата "до победителите" чакат очаквания ден на раждане. Всъщност това мнение не е потвърдено от съвременните научни теории. Носенето на дете от определен пол може да повлияе на вътрешното състояние на бъдещата майка, което е отбелязано в някои случаи от лекарите по плодовитост. Но полът на нероденото бебе не влияе върху хода и продължителността на бременността..

Очакване на близнаци: времето за носене на многоплодна бременност

За бъдещите родители, очакващи раждането на няколко бебета наведнъж, възниква въпросът - колко дълго продължава бременността с близнаци? Определянето на продължителността на бременността има индивидуален характер, не може да се изчисли без помощта на ултразвуков преглед и седмичен медицински преглед.

Единственото, което може да се каже утвърдително е, че многоплодната бременност почти никога не се отлага. По правило жената, носеща няколко плода, има ранно раждане. Това се дължи на преразтягане на матката, което причинява преждевременно раждане. Тук акушер-гинеколозите са извели малък модел:

 • При нормална бременност с близнаци раждането настъпва на 36-37 седмица от бременността.
 • Ако жената носи тризнаци, раждането вероятно ще настъпи между 33 и 35 гестационна седмица..
 • В случай на четворка, раждането на деца може да настъпи на 31-33 седмица.

Колко акушерски седмици продължава една доносена бременност, колко време ще отнеме да се роди напълно здраво бебе?

Колко дълго продължава бременността среднородени и многоплодни жени?

Според статистиката на повечето раждания първата бременност на жената трае малко по-дълго от следващата бременност и за това има логично обяснение. След раждането мускулите на влагалището стават по-гъвкави и ако има рани по време на раждането, те отслабват. Втора бременност може да продължи седмица или две, тъй като шийката на матката се изравнява.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: на кой етап от втората бременност се прави цезарово сечение??

За всяка родилка обаче периодът на бременност протича индивидуално. Случва се второто раждане да започне по-рано от първото. Това не е патология. Има много фактори, които влияят върху времето на бременността:

 • здравословното състояние на майката;
 • наследственост;
 • психоемоционално състояние на бъдещата майка;
 • възраст на майката преди 18 години и след 35 години (периодът на такава бременност се увеличава, но според статистиката е безопасен).

Методи за изчисляване на продължителността на бременността

Веднага след като една жена разбере за нейното „интересно положение“, тя се тревожи от въпроса от коя седмица на бременността можете да раждате. Започва броенето на календарните дни. Тя обаче смята, че датата на падежа ще дойде след 9 месеца. Това не е съвсем правилно.

Когато бъдещата майка се регистрира при гинеколог, тя научава, че продължителността ще се изчислява в седмици. При първото посещение лекарят изчислява очакваната дата на падежа.

Период на овулация (от момента на зачеването)

В цикъла има няколко дни, благоприятни за оплождането, когато настъпи овулация в яйцето на жената. Невъзможно е да се разбере денят на зачеването без грешки. Можете да разберете приблизително тази дата само чрез календара на менструалния цикъл на жената.

Средно цикълът продължава 28 дни, а зряла яйцеклетка се освобождава на около 14 ден от цикъла. Така се определя приблизителният ден на зачеването. От момента на овулация се отчитат 266 дни (общо 38 седмици) - толкова продължава вътрематочното развитие на малък човек.

Гестационен период

Гинеколозите не използват метода за изчисление на овулацията, тъй като считат за почти невъзможно. Никой не знае по кое време ще се извърши оплождането на яйцеклетката и последващото й закрепване към стената на матката (имплантиране). Освен това, дори в два съседни менструални цикъла, яйцеклетката на жената може да се освободи в различни дни..

Обикновено лекарите изчисляват очакваната дата на падежа въз основа на датата на последния период. В този случай към вече познатите 266 дни (броят на дните преди освобождаването на яйцето) се добавят 14 дни и се получават 280 дни или 40 седмици. Този период се счита за традиционен.

Изчисляване, като се вземе предвид продължителността на лунните месеци

40 седмици съответстват на 9 пълни месеца. Акушерите ги разглеждат по различен начин. Те вземат предвид лунните месеци и продължителността на такъв период, като правило, е 28 дни..

Оказва се, че продължителността на всяка бременност не се състои от 9 календарни месеца, а от 10 лунни месеца. 28 трябва да се умножи по 10 и се получава число, съответстващо на продължителността на бременността - 280 дни.

Размери на корема и матката

В допълнение към цифровите определения за датата на раждане, има и друг начин да разберете коя седмица е раждането. Започвайки от 2-ри триместър, при всяка среща, лекарят измерва коремната обиколка и височината на маточното дъно. Има специални таблици, където показателите на тези измервания са нормални и възможни отклонения.

Въз основа на тези измервания опитен гинеколог може да определи точно коя седмица да очаква раждане, без да навреди на бебето. Като правило, ако коремната обиколка вече е достигнала 100 см, тогава скоро се очаква раждане.

Бебешко мърдане

Някои жени изчисляват продължителността на бременността с първото движение на бебето. Предполага се, че ако човек е бременна за първи път, тогава е необходимо да се добавят 5 акушерски месеца към датата на първото движение на бебето, а ако второто е 5,5 месеца.

Това се дължи на факта, че при първото носене на плода движенията му могат да започнат малко по-късно (на 20-22 седмици), а при втория - малко по-рано (на 18-19 седмици). Този метод е по-скоро относителен, тъй като всяка бременност е индивидуална. Не всяка майка веднага ще разбере, че това са движенията на бебето..

Как да изчислим вашата дата на овулация

Вярвате или не, има само един ден във всеки месец, когато е възможно да забременеете. В много редки случаи този ден се случва два пъти през месеца..
Има проста формула, с която можете да изчислите деня на овулация без помощни средства. Учените са установили, че абсолютно всяка жена овулира 14 дни преди началото на менструацията..

Ако менструалният цикъл продължи 28 дни, тогава се оказва, че овулацията ще настъпи на 14-ия ден след последния ден на овулацията.

Съгласете се, това изчисление е много просто. В него обаче има един улов - този метод е подходящ само за онези жени, които имат редовен цикъл. Освен това е възможно да се изчисли денят на овулацията само ако има точен график на цикъла за поне шест месеца..

Освен това в отделни случаи овулацията може да настъпи малко по-рано или малко по-късно. Но ако вземем за отправна точка очакваната дата, тогава се оказва, че бременността просто продължава 266 дни (280-14 = 266).

Ето защо лекарите наричат ​​нормална доносена бременност, която продължава от 266 до 294 дни или от 38 до 42 седмици..

При изчисляването е лесно да се види, че 280 дни (40 седмици) са точно 9 месеца.

Акушерките обаче имат свой собствен брой месеци. Според техните изчисления бременността продължава 10 месеца. Факт е, че се вземат предвид така наречените лунни месеци, които се състоят от 28 дни. Това е периодът, който цикълът продължава за повечето жени..

Какво определя продължителността на раждането на дете?

Бременността на всяка жена продължава по различен начин и този период може да е различен. Това зависи от много фактори:

 • броят на бременностите (смята се, че ако едно момиче има първата си бременност, то може да роди по-късно, отколкото през следващата);
 • многоплодна бременност (близнаци често се раждат няколко седмици по-рано от очакваното, а тризнаците обикновено се носят 35-36 седмици);
 • възможни усложнения (заболявания и инфекции в тялото на майката могат да повлияят на срока, преждевременно раждане обикновено се случва, ако родилката е диагностицирана с ICI, сърдечно-съдови патологии, гестоза, хормонален дисбаланс, инфекции на гениталния тракт);
 • менструалния цикъл (за да разберат на колко седмици ще започне раждането, лекарите вземат средния менструален цикъл - 28 дни, въпреки че за много жени той се отклонява от този показател и може да бъде, например, 35 или 25 дни, тогава продължителността на раждането на плода ще бъде различна ).

Ако това е първият път?

Всъщност, зависи ли продължителността на бременността от това дали това е първата или повторна бременност? Какво сте чували за това? Смята се, че вторият е по-бърз. По-точно, майката изглежда по-скоро в домакинските задължения с първото си дете. И лекарите смятат, че сумата не влияе на срока. Има моменти, когато следващия път една интересна ситуация продължава дори по-дълго.

Така че, невъзможно е да се предвиди точният външен вид на трохите. За съжаление тялото ни не ни информира предварително за намеренията си. Но процесът на доставка за втори път, напротив, е по-бърз. Това се дължи на факта, че пътеките вече са подготвени от първородния.!

Кажете ни, как изчислихте условията за вас? Кога очаквате бебето да се появи? Моля, оставете вашите коментари по темата. И ви каня да се абонирате за актуализации на блогове. Тук ще намерите много интересни теми, включително грижи за деца от различни възрасти! Ще се видим скоро! Докато!

От коя седмица бебето се счита за доносено и може да се роди напълно здраво?

Много хора се чудят колко седмици обикновено раждат. При едноплодна бременност с нормален ход жената по правило ражда здраво бебе на 38-42 седмици без страх. В този случай лекарят въвежда в обменната карта приблизителната дата на доставка на 40 седмици. Това се счита за стандарт, но не е задължително..

Здраво и напълно развито бебе се ражда както на 38 седмица, така и на всяка следваща седмица, включително 42 седмици. Ако бъдещата майка очаква близнаци, терминът обикновено е 35-37 седмици и това е нормално. Това е така, защото женското тяло не може да издържи на такова натоварване..

Причини за късно раждане

Бебето не напуска утробата на майката за дълго време, защото страда от заболявания от невроендокринен характер (наднормено тегло, захарен диабет и др.). Също така, нормалното раждане навреме може да бъде възпрепятствано от такива патологии като миометриум, понижен тонус, биологична недостъпност на матката. Причината за забавяне на раждането може да бъде свързана със заболявания на централната нервна система при детето (синдром на Даун, аненцефалия, хидроцефалия). Ако бебето има заболявания, на тази основа той има забавяне в производството на кортикостероидни хормони, които са отговорни за това, че то се ражда своевременно. Хормоналните смущения, когато се регистрира липса на катехоламини или прогестерон, също могат да бъдат причина за забавяне на раждането. Продължителният престой на бебето в утробата на майката не предвещава нищо добро за бебето. Той просто започва да гладува, докато плацентата старее, тя започва да изпълнява функцията си по-зле. Дете, родено късно, прилича много на възрастен мъж: има суха кожа, понякога с бръчки.

Възможни отклонения във времето и техните последици

Има много физиологични причини, които влияят върху това колко дълго се ражда бебето. Отклоненията от зададените дати се случват както при първородни, така и при хора, които носят плод 2, 3 или 4 пъти. Причините за това явление са:

 • инфекциозни и вирусни заболявания;
 • хормонални нарушения;
 • необичайно развитие на детето;
 • психологическо състояние на майката.

Преждевременна бременност

Ако раждането се случи на 37 седмици и по-рано, тогава в акушерството това състояние се нарича преждевременна бременност. Преждевременното раждане може да бъде предизвикано от следните фактори:

 1. Бързо стареене на плацентата, което причинява нейното отлепване. Важно е да направите всички планирани прегледи навреме. Доплер ултразвукът може да помогне да се определи състоянието на плацентата и кръвния поток. Ако се открие някаква патология, се предписва поддържащо лечение, което подобрява снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Понякога се предписва терапия с използването на специални лекарства, които помагат на белите дробове да узреят по-бързо, което ще помогне в процеса на кърмене на недоносено бебе..
 2. Вътрематочни и генитални инфекции. Препоръчително е да се подложите на всички прегледи на етапа на планиране на детето. Тогава можете да изключите опасни заболявания и ако бъдат открити, да предпише адекватно лечение. Често инфекциите в тялото на майката се откриват по време на доставката на задължителни тестове при регистрация. В някои случаи инфекцията се случва още по време на бременност. Ако има нехарактерни симптоми (неразбираемо отделяне, коремна болка, хипертермия), по-добре е да отидете на посещение при Вашия лекар.
 3. Патология на репродуктивните органи. Често преждевременното раждане се причинява от ниско разположение на плацентата и истмично-цервикална недостатъчност. В този случай е необходимо да се следват всички препоръки на гинеколога и, ако е необходимо, да отидете в болницата за съхранение.
 4. Респираторни вирусни заболявания. Вирусите от сезонен грип или ARVI могат да причинят не само хипертермия, хрема и кашлица при бременна жена, но и да провокират инфекция на мембраните и околоплодните води. В този случай може да се получи разкъсване на феталния пикочен мехур и рязко изливане на околоплодната течност. За да се спаси бебето в тази ситуация, се прави цезарово сечение.

Следплоден плод

Обикновено бъдещата майка се притеснява от проблема да има бебе преди време. Въпреки че често се случват ситуации, при които жената ходи с голям корем възможно най-дълго. В този случай лекарствата провокират свиване на стените на матката, за да предизвикат изкуствено раждането. Понякога се предписва цезарово сечение, за да се спаси живота на детето и майката. Възможни причини за късно раждане:

Колко седмици продължава бременността?

Колко седмици продължава бременността при жените е невъзможно да се каже със сигурност, тъй като всяко дете е индивидуално и решава самостоятелно кога ще се роди. Съществуват обаче определени норми на бременността, на които повечето бъдещи майки се подчиняват. В какви случаи можем да кажем, че бебето е родено навреме и кога ранните или късните раждания показват патологии?

Колко седмици продължава бременността на жената??

Добре познатите 9 месеца са заоблен период от време, който не се използва в акушерството и гинекологията. Лекарите изчисляват датата на падежа, като добавят 40 седмици или 280 дни към началната дата на последния период..

Всъщност статистиката показва, че само 4% от всички бременни жени раждат точно на 280-ия ден..

70% от майките се срещат с децата си малко по-рано (10 дни преди изчислената дата) или по-късно (на 41-42 седмици).

Предварителната дата на раждане се определя от гинеколога още при първото посещение на бременната жена в антенаталната клиника. След това се провеждат допълнителни изследвания (кръвен тест за хормон на hCG, ултразвук), според резултатите от които срокът на раждане на бебето в повечето случаи се коригира.

Лекарите използват единна система за определяне на продължителността на бременността. Акушерският период започва от първия ден на последната менструация. Съществува и концепцията за ембрионален термин, когато гинеколозите отчитат периода от датата на зачеването, ако е известен със сигурност. Във цялата медицинска документация обаче е посочен броят на акушерските седмици..

Ако датата на зачеването е неизвестна, изчисленията на лекаря могат да имат грешки до 1,5-2 седмици. Това се дължи на ранното или твърде късното начало на овулацията при определена жена. В допълнение, скоростта на оплождане на яйцеклетката директно зависи от подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите, тъй като мъжките и женските клетки могат да се срещнат дори 2-5 дни след полов акт.

Колко трае бременността при жени след седмици от зачеването: норма и патология

Продължителната бременност обикновено продължава от 38 до 42 акушерски седмици. След 37 седмици вътреутробният растеж и развитие на детето е напълно завършен и то е напълно готово за живот в новия свят без подкрепата на лекарите.

Преждевременните раждания се считат за такива, настъпили между 22 и 37 седмици (154-259 дни от бременността, които се отчитат от началото на последната менструация). Твърде ранното раждане на бебе е придружено от редица проблеми и изисква постоянно медицинско наблюдение, кърмене в интензивното отделение и дългосрочна рехабилитация на новороденото в бъдеще, когато състоянието му се стабилизира. Много е трудно да оставите бебе, родено преди 27-та гестационна седмица. Понастоящем в обикновените родилни болници няма специално оборудване, което да поддържа жизнените функции на недоносените бебета и специализирани перинатални центрове, оборудвани с такова оборудване, могат да бъдат преброени от една страна във всеки областен град. Статистиката показва, че почти 10% от бременностите завършват с преждевременно раждане.

Ранното раждане е опасно не само за бебето, но и за майката. Тежестта на последиците зависи от датата на раждане на бебето и причините за преждевременното раждане. За новородено раждането преждевременно е изпълнено със сериозни здравословни проблеми, тъй като най-често такива бебета имат недоразвитие на вътрешните органи и системи. Възможни постоянни дисфункции на централната нервна система, неврологични патологии, проблеми със зрителното и слуховото възприятие, затруднения с дишането, храносмилането и отделителните процеси.

Потенциални последици от преждевременно раждане при жените:

 • възпалителни заболявания на матката, сепсис;
 • руптура на маточния орган, шийката на матката;
 • вътрешно кървене;
 • следродилна депресия и други психологически проблеми;
 • липса на коластра и кърма.

Следродилната бременност продължава 42 акушерски седмици или повече. Подобно на преждевременното раждане, недоносеността е опасна за бебето и може да доведе до последствия като:

 • родова травма;
 • жълтеница;
 • задържане на околоплодна течност в белите дробове на бебето;
 • късно никнене на зъби;
 • забавяне на развитието;
 • хипоксия (кислородно гладуване);
 • енцефалопатия;
 • проблеми с централната нервна система и психомоторни нарушения;
 • увеличаване на периода на адаптация на новороденото към външни условия;
 • фатален изход.

За жената късното раждане е заплашено от разкъсвания на родовия канал. Най-често, за да се предотвратят сериозни последици, лекарите прибягват до цезарово сечение..

Колко дълго продължава бременността на човек след седмици: възможен минимум и максимум

Обикновено бременността продължава 40 акушерски седмици, в 70% от случаите раждането настъпва между 38 и 42 седмици, плодът ще се счита за напълно доносен. Лекарите са се научили да се грижат за бебета, родени дори на 22 седмици, но това е възможно само в перинатален център, оборудван с най-новите технологии.

Възможната минимална и максимална продължителност на носенето на бебе зависи от много фактори. Пренаталното развитие на детето и неговата готовност да живее в нова среда играят решаваща роля. Често е възможно да чуете истории за това как новородено, родено в период от 7 месеца, може да диша самостоятелно и след диагностични тестове от неонатолози в интензивното отделение се дава на новосформираната майка.

Когато жената е достигнала последните 42 гестационни седмици и бебето дори няма да се движи по родовия канал, трябва да се направи непредвидена ехография. Лекарят ще определи степента на стареене на плацентата и е вероятно тя все още да изпълнява напълно функциите си, така че плодът не изпитва дефицит на кислород и се чувства отлично.

Бебетата, родени между 38 и 42 гестационна седмица, са напълно развити и готови за живот извън утробата. Понякога се случва и дете да се роди много по-рано или по-късно. Квалифицирани неонатолози, използващи съвременни медицински технологии, се грижат за недоносени или доносени бебета дори в най-трудните случаи.

Автор-експерт: Наталия Сергеевна Коптева,
лекар-хематолог, специалист по подготовка за раждане

Какво мислите за продължителността на бременността, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Колко седмици забременяват жените?

Продължителността на бременността при жени в седмици е 38 или 40. Различни цифри са свързани с факта, че лекарите понякога говорят за акушерски седмици, а понякога за ембрионални.

Продължителност на бременността: необходими срокове

Когато се регистрира в предродилна клиника, първата бъдеща майка чува въпрос от лекаря: каква е датата на последната менструация? От този ден гестационната възраст се отчита в медицинската карта. Но между датата на последната менструация и датата на зачеването минават поне две седмици. Така че от кой ден е отброяването?

 • акушерска (гестационна) гестационна възраст - тя се изчислява от деня на последната менструация; средна продължителност - 40 седмици (280 дни);
 • ембрионална (оплождаща) гестационна възраст - от оплождането до раждането; средна продължителност - 38 седмици (266 дни).

Акушерките понякога използват собствения си брой седмици и месеци: за един месец те имат точно 28 дни, тоест точно 4 седмици.

Резултатът е, че за 9 редовни календарни месеца, 10 акушерски.

Фетален термин: как да се изчисли датата на зачеването

Акушерският термин е необходим на лекарите, тъй като не винаги е възможно да се определи точната дата на зачеването: всички жени са различни и всяка бременност е уникална, какви чудеса не се случват. И датата на последната менструация - информацията е конкретна и надеждна.

Ето защо, на въпроса: колко акушерски седмици трае бременността, можете да отговорите точно - 40 седмици (280 дни) и въз основа на това да предскажете очакваната дата на раждането.

Ембрионалният термин е по-труден за изчисляване. Лекарите смятат менструалния цикъл от 28 дни като правило за повечето жени; на 14-ия ден настъпва овулация (освобождаване на яйцеклетката от яйчника), през същия период настъпва оплождане.

 • първият ден от последната менструация + 14 дни = овулация (зачеване);
 • означава, че действителната гестационна възраст е 40 - 2 = 38 седмици, или 280 - 14 = 266 дни.

Добавяме 266 дни към датата на очакваната овулация и получаваме приблизителната дата на раждане.

Но това са правилата и в живота има непрекъснати изключения: здравословното състояние на жената, емоционалното й настроение, активността на сперматозоидите и т.н., правят свои собствени корекции..

Лекарите смятат следните гестационни периоди за норма:

 • бременност в седмици - 38-40;
 • колко дни продължава бременността при жените - 266-280;
 • колко месеца - 9 календарни месеца (или 10 акушерски месеца за точно 4 седмици).

Кръвен тест за нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG) и ултразвук помагат да се изясни гестационната възраст през първия триместър. Ултразвукът определя размера на матката, етапите на развитие на плода. Важно е да запомните: ултразвуковото сканиране може обективно да определи продължителността само до 16-та седмица.

Календар за бременност

ТриместърСедмициХарактеристики на периода
Аз1-12Феталните органи и системи започват да се формират
II13-27Формират се всички органи и системи; плодът се движи активно
III28-40Формирането на органи е към своя край, те растат, подобряват се; сетивата започват да функционират

Тегло на плода по седмици от бременността

Гестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамовеГестационен период, седмициТегло на плодовете (приблизително), грамове
7124550-600
81,5-225650-700
девет3-426750-850
десет4-527800-900
единадесет6-828950-1100
129-13291000-1200
тринадесет14-20тридесет1100-1300
четиринадесет21-25311300-1500
петнадесет30-50321600-1800
шестнадесет40-60331900-2000
1750-100342100-2300
осемнадесет140-180352300-2500
19.200-250362500-2700
20.220-270372800-3000
21.280-350383100-3200
22.400-420393200-3400
23.450-500403200-3600

Преждевременна и продължителна бременност: какво е важно да знаете

Всяка конкретна бременност се влияе от много фактори и обстоятелства, които могат да доведат както до преждевременно раждане, така и до продължителна бременност..

Преждевременна бременност

Бременността се счита за преждевременна, а раждането е преждевременно, ако бебето се роди преди 37-та седмица. За жената тази ситуация е по-малко опасна, отколкото за дете. Тялото му все още не е готово за самостоятелен живот.

Бременност след раждането

Следсрочното раждане е по-рядко от преждевременното раждане. Тази диагноза се поставя след 42-та седмица от бременността..

Твърде късното раждане е опасно както за майката, така и за бебето, тъй като плацентата вече е престанала да функционира нормално и снабдява бебето с всичко необходимо. Но дори ако плацентата се справи, плодът може вече да е твърде голям и това е изпълнено с родова травма за детето и разкъсвания, тежко кървене за жената.

Какво влияе върху носенето

Следното може да повлияе на продължителността на бременността, да причини преждевременно или късно раждане:

Колко седмици продължава бременността: от зачеването до раждането

Как да изчислите колко дълго ще продължи бременността сама? Прочетете за всички нюанси при изчисляването на такава важна дата в статията.

Продължителност на бременността при жена

Акушерът ще помогне да се определи гестационната възраст в началния етап. Той преглежда жената по време на първото посещение ръчно и преценява размера на матката, за да разбере на коя гестационна възраст отговаря. При определяне на срока гинекологът взема предвид първия ден от последната менструация - смята се, че лигавицата на матката от този момент започва да се подготвя за бременност.

И така, колко месеца продължава една нормална бременност от момента на зачеването? Тъй като всеки организъм е индивидуален, невъзможно е да се предвиди процесът до деня. Медицината за тази цел използва стандарт със осреднени показатели. Според общоприетите стандарти условията за раждане на дете са:

 • в дни - 266-280 календарни дни бременността продължава от момента на оплождането до раждането;
 • в седмици - 38-40 * седмици;
 • в месеци - 9 месеца според календара (или 10 лунни месеца с 28-дневен цикъл).

* 38 седмици - ембрионален период (продължителност на бременността от момента на оплождането до раждането); 40 седмици - акушерски период (бременността се изчислява от началото на последния менструален цикъл до раждането).
Важно! Най-точната информация за това колко време ще отнеме периода на бременността от зачеването до раждането се дава чрез ултразвук. С помощта на ултразвук се определя размерът на матката и нероденото бебе, което дава възможност да се изчисли датата на настъпване на бременността и очаквания момент на раждане на детето.

Колко трае бременността: броим по размера на корема и матката

При всеки рутинен преглед, започвайки от втория триместър, лекарят измерва коремната обиколка на своите пациенти. Това е важен показател за благосъстоянието на бебето, показващ, че плодът расте в съответствие с нормата..

Медицинските работници имат специални таблици, които се използват за сравняване на цифрите в действителност и в идеалния случай. Знаейки колко дълго продължава бременността в дни, какъв е обемът на корема, обобщавайки тези данни с редица други обективни показатели, лекарят прави заключение относно времето на раждането.

Въз основа само на външни измервания такива заключения не могат да бъдат безупречни, тъй като обемът на корема е доста субективно нещо, това зависи от конституцията на жената и от количеството на околоплодните течности, от това как бебето се намира в матката и редица други фактори. Средно майките със средна физическа маса, по време на раждането, обемът на корема е 100-105 cm.

По-точна представа за „възрастта“ на плода се дава чрез измервания на височината на дъното на матката. Опитният лекар ще може да направи правилни изчисления според тези стойности.

Какво може да повлияе на продължителността на бременността?

Има редица фактори, които могат да повлияят на продължителността на определена бременност. Някои от тях са извън компетентността на медицината, докато други са доста предвидими и се вземат предвид от момента на тяхното откриване. Тези фактори включват:

 • състоянието на плода и неговото вътрематочно развитие;
 • здравословното състояние на майката по време на бременност;
 • психологическото състояние на бременна жена;
 • наследственост.

Факт! В повечето случаи, при своевременно откриване на проблем, съвременната медицина е в състояние да предотврати усложнения и да сведе до минимум много от нежеланите последици..

Горните фактори могат да повлияят на протичането на бременността и могат да бъдат причина както за преждевременно раждане, така и за удължаване на бебето в утробата..

 • Преждевременната бременност е тази, която завършва с раждане преди 37-та седмица от бременността. Преждевременните раждания не са необичайни, честотата на ранните раждания е до 16-20% от всички бременности.
 • Диагнозата „бременност след термина“ обикновено се поставя след 42-та седмица от бременността, когато срокът надхвърля третия триместър. Много по-рядко се среща при преждевременна бременност и представлява едва 4% от общия брой раждания..

И двете състояния представляват заплаха под формата на неблагоприятно раждане и при липса на подходящ контрол те могат сериозно да повлияят не само на продължителността на бременността, но и на състоянието на бъдещата майка и нейното бебе..

Забележка! Ако на всеки етап от бременността бременната жена има изливане на околоплодна течност или се появи зацапване, спешно трябва да отиде в болницата.

Действия на мъже през този период

Основното е да поддържате добри отношения по време и след бременността. Подкрепете половинката си през този труден за нея период. Трябва да сте снизходителни към внезапните промени в настроението на бъдещата майка.

Много мъже се опитват да избягват общуването със съпругата си през този период, но това не трябва да се прави. Не я обвинявайте - всичко е хормони.

Необходимо е да се опитате да направите домакинството възможно най-лесно. Поради факта, че е възможна токсикоза, временно се включете в готвенето. Поемете цялата физически трудна работа. В крайна сметка това, и вашето дете също. Избягвайте стресови ситуации.


Постоянно търсене на внимание и нежност
Пригответе се фигурата на партньора ви да се промени. Тя така или иначе ще се оправи. Една жена може болезнено да понесе този факт. Тук е необходимо вашето търпение. Трябва да я подкрепите, да се опитате да контролирате думите и действията си, да бъдете максимално любящи и чувствителни през този период. Научете всичко за лечението на гнойна ангина по време на бременност.

Бременност и овулация

Всяка жена може сама да изчисли гестационната възраст, ако знае датата на своята овулация. Това е единственият ден от месеца, когато може да настъпи бременност. В доста редки случаи овулацията настъпва два пъти на 28 дни от цикъла, в този случай женският цикъл претърпява промени.

Изчисляването на деня на овулацията е съвсем просто - трябва да добавите точно 14 дни към първия ден от последния менструален цикъл. Средният женски цикъл продължава 28 дни. Оказва се, че овулацията настъпва точно в средата на цикъла..

Ако изчислите продължителността на бременността от деня на овулацията, се оказва, че раждането на дете трае 266 дни. Това е нормална доносена бременност. По същия начин можете да предскажете датата на раждане..

На бележка! Този метод на изчисление е различен от акушерския. Лекарите използват свой собствен метод за изчисляване на хода на бременността на жената. В медицината се вземат предвид лунните месеци с продължителност 28 дни. Този период е подобен на женския менструален цикъл. Следователно, според медицинските оценки, бременността продължава почти 10 месеца..

Добър видео урок за това как да изчислите датата си на падеж:
https://youtu.be/ccs9xO9dWBk

Как да изчислим датата?


Има много начини да се изчисли датата на зачеването при човек, но е важно да се разбере, че всяко изчисление може да доведе до различна дата. Освен това има смисъл да се определя този ден само ако жената има редовен менструален цикъл и няма неуспехи..

Датата на зачеването рядко съвпада с датата на интимността. Оплождането може да настъпи на следващия и 4 дни след полов акт. Всичко зависи от това в кой ден е настъпила овулацията и кога сперматозоидите са достигнали целта и те могат да изчакат яйцеклетката в матката до 5 дни.

 1. И така, първият начин за изчисляване на датата на зачеването се извършва в първия ден на менструацията, предшестващ зачеването. Към тази дата добавете число, равно на половината цикъл. Ако една жена има цикъл от 28 дни, добавете 14 и така нататък. Това ще бъде възможната дата на зачеването..
 2. Друг доказан метод е използването на тест за овулация. Това е специален тест, който се извършва при планиране на бременност в средата на менструалния цикъл и ви позволява да определите деня, най-благоприятен за зачеване. Ако тестът показа, че този ден е дошъл, жената е имала полов акт и след известно време е научила за настъпването на бременността, можете лесно да посочите датата на зачеването.
 3. И накрая, най-надеждният начин да разберете за гестационната възраст е ултразвукът.

Но нито един от горните методи, дори ултразвуково сканиране, не е истината в крайна сметка и всъщност датата на падежа може да не съвпада с предварително определена..

Движения на плода и срок на падежа

Друг фактор, който дава възможност да се изясни времето на раждането и продължителността на бременността като цяло, са движенията на плода..

 • При първата бременност бъдещата майка може да усеща движения за период от 20-22 седмици.
 • Втората и следващите бременности позволяват на бременната жена да усеща движенията на бебето на 18-20 седмици.

Но всяко бебе в утробата, като правило, има свой собствен ритъм на движение. Пикът на феталната активност настъпва между 28-ата и 37-ата акушерска седмица. Броят на бебешките дръпвания на ден може да бъде поне двадесет в рамките на 12 часа.

Важно! Ако в края на втория триместър бъдещата майка има по-малко от 5-7 изтласквания на ден, това е причина да се консултирате с лекар.

От коя седмица бебето се счита за доносено и може да се роди напълно здраво?

Много хора се чудят колко седмици обикновено раждат. При едноплодна бременност с нормален ход жената по правило ражда здраво бебе на 38-42 седмици без страх. В този случай лекарят въвежда в обменната карта приблизителната дата на доставка на 40 седмици. Това се счита за стандарт, но не е задължително..

Здраво и напълно развито бебе се ражда както на 38 седмица, така и на всяка следваща седмица, включително 42 седмици. Ако бъдещата майка очаква близнаци, терминът обикновено е 35-37 седмици и това е нормално. Това е така, защото женското тяло не може да издържи на такова натоварване..

Втора и следваща бременност - разлики от първата

Във форумите на младите майки може да се намери мнението, че втората бременност протича малко по-бързо и по-лесно от първата. Това твърдение няма основание, тъй като всяко раждане е индивидуален и непредсказуем процес. Последователността и броят на бременностите по никакъв начин не оказват влияние върху продължителността на конкретния период на изчакване за детето. Раждането може да започне две седмици по-рано или по-късно или когато настъпи Акушерска седмица 40, независимо дали е първа бременност или не.

На бележка! Но самите раждания и контракции по време на втората или третата бременност са кратки и дори бързи. Това е доказан медицински факт. Ето защо в началото на истинските контракции е необходимо незабавно да отидете в родилното отделение - бебето може да се роди по всяко време..

Пренасяне на момчета и момичета - има ли някакви разлики във времето?

Твърдението, че бременността с момче и бременността с момиче е различно по отношение на времето, принадлежи към редица народни признаци. Смята се, че момичетата се раждат малко по-рано от графика, а момчетата "до победителите" чакат очаквания ден на раждане. Всъщност това мнение не е потвърдено от съвременните научни теории. Носенето на дете от определен пол може да повлияе на вътрешното състояние на бъдещата майка, което е отбелязано в някои случаи от лекарите по плодовитост. Но полът на нероденото бебе не влияе върху хода и продължителността на бременността..

Какво определя продължителността на раждането на дете?

Бременността на всяка жена продължава по различен начин и този период може да е различен. Това зависи от много фактори:

 • броят на бременностите (смята се, че ако едно момиче има първата си бременност, то може да роди по-късно, отколкото през следващата);
 • многоплодна бременност (близнаци често се раждат няколко седмици по-рано от очакваното, а тризнаците обикновено се носят 35-36 седмици);
 • възможни усложнения (заболявания и инфекции в тялото на майката могат да повлияят на срока, преждевременно раждане обикновено се случва, ако родилката е диагностицирана с ICI, сърдечно-съдови патологии, гестоза, хормонален дисбаланс, инфекции на гениталния тракт);
 • менструалния цикъл (за да разберат на колко седмици ще започне раждането, лекарите вземат средния менструален цикъл - 28 дни, въпреки че за много жени той се отклонява от този показател и може да бъде, например, 35 или 25 дни, тогава продължителността на раждането на плода ще бъде различна ).

Очакване на близнаци: времето за носене на многоплодна бременност

За бъдещите родители, очакващи раждането на няколко бебета наведнъж, възниква въпросът - колко дълго продължава бременността с близнаци? Определянето на продължителността на бременността има индивидуален характер, не може да се изчисли без помощта на ултразвуков преглед и седмичен медицински преглед.

Единственото, което може да се каже утвърдително е, че многоплодната бременност почти никога не се отлага. По правило жената, носеща няколко плода, има ранно раждане. Това се дължи на преразтягане на матката, което причинява преждевременно раждане. Тук акушер-гинеколозите са извели малък модел:

 • При нормална бременност с близнаци раждането настъпва на 36-37 седмица от бременността.
 • Ако жената носи тризнаци, раждането вероятно ще настъпи между 33 и 35 гестационна седмица..
 • В случай на четворка, раждането на деца може да настъпи на 31-33 седмица.

P.S. Нека направим изводи във видео формат. Ето всички етапи на бременността по седмици с подробно описание на всеки етап:

Колко седмици е преждевременната бременност?

Акушерският термин не винаги може да бъде точен, поради което е установен набор от термини за определяне на доносения или преждевременния плод. Продължителната бременност е тази, която завършва с раждане в периода от 37 до 42 акушерска седмица.

В началото на раждането преди 37 седмици детето е признато за недоносено, докато то трябва да е в лечебно заведение под патронажа на специалисти за медицински сестри според.

Лекарите използват скала за определяне на степента на недоносеност на дете:

 • 32-36 седмици - леко, обикновено здравето на новороденото е в задоволително състояние;
 • 28-31 седмици от раждането - средна степен, докато детето се нуждае от специална медицинска помощ в болница;
 • Преди 28 седмици - сериозно, животозастрашаващо състояние на новороденото, което предполага дългосрочни грижи с използване на специално оборудване.

Уанг Ши е бременна рекордьорка от Китай

През 2020 г. момиче от китайска провинция влезе в Книгата на рекордите на Гинес за най-дълга бременност. Уанг Ши премина на позиция в продължение на дълги 17 месеца. Целият свят научи за нея, вестници пишеха у дома, в Англия, САЩ. Уанг Ши забременя през февруари 2020 г., след като беше проверена чрез ултразвуково сканиране, експерти заявиха, че бебето трябва да се роди на 15 ноември. Всичко не е минало по плана на гинеколозите, детето не е родено, продължава да седи в утробата дълго време.

Китайката се притеснила, започнала постоянно да посещава клиниката, да моли лекари за помощ и била подложена на чести прегледи. Гинеколозите стигнаха до заключението, че детето не се е развило достатъчно, невъзможно е да се прибегне до цезарово сечение, въпреки че срокът е 14 месеца. Съпругът Уанг Ши каза, че гинеколозите ги успокояват, уверявайки ги, че това е нормално, в света често раждат след дълъг период от 13 месеца. Те трябваше да очакват, когато новороденото самостоятелно реши да излезе в света, защо това се случва, лекарите не обясниха на съпрузите. Китайката не се оплака от здравето си; след следващия преглед лекарите определиха деня на операцията, когато периодът беше 18 месеца. На 18 август е направено цезарово сечение, ражда се здраво бебе с тегло 3 800 кг.

Уанг Ши изобщо не беше доволна от такава популярност, китайката признава, че е жалко да ходиш бременна жена толкова дълго време. Семейството похарчи много пари за проверки и анализи - около 10 000 юана, което е 1500 долара. Теглото на жената по време на бременност се е увеличило с 26 кг. Уанг тежи 52,2 кг в началото на бременността, 78 кг преди раждането.

В Китай бременността на Уанг се обсъждаше много активно дълго време, не всички лекари вярваха на китайката, обвинявайки я в лъжа, стремейки се да влезе в Книгата на рекордите. Лекарят от болницата заяви, че няма тестове на картата на жената, въпреки че тя и съпругът й твърдят, че са похарчили много пари за прегледи в клиники. Най-вероятната причина за най-дългата бременност е предлежанието на плацентата. Това е доста сериозен проблем, който засяга всеки 200 бременни жени в света. Шийката на матката е затворена изцяло или частично.

Компоненти на природните процеси

Учените са изчислили и установили, че човешкото бебе трябва да бъде в утробата на майката поне 16 месеца от момента на зачеването за по-пълно развитие. Тогава момчета и момичета ще се родят по-силни, готови да отблъснат всички заплахи от агресивна среда, след като са развили инстинкти за самосъхранение и оцеляване..

Но анатомичните особености на структурата на женското тяло няма да позволят на толкова голямо дете да премине през родовия канал, следователно природата се е погрижила бременността да трае възможно най-дълго, за да може бебето да се роди по естествен път.

Смята се, че първите 7 месеца след раждането бебето продължава да се развива със същото темпо, което му е дадено от природата в утробата, а след това интензивността на процесите и биологичните ритми на тялото на детето се променят, забавят, стават по-„земни“.

40 седмици е оптималната продължителност на бременността. След 42 седмици бебето се чувства неудобно в тясна матка, където количеството вода намалява и износената плацента вече не може напълно да подхрани бебето и да му осигури кислород. Преждевременното раждане преди 37 гестационна седмица е пряка заплаха за оцеляването на детето, тъй като белите му дробове все още не се считат за зрели, нервната система не е готова да работи извън корема на майката и количеството подкожни мазнини не може да гарантира, че бебето ще може да поддържа желаната телесна температура в нова среда на живот.

Причини за преждевременно раждане

Жената може да роди преди време поради наличието на генитални инфекции в тялото си. В заразената матка плодът не може да се оформи напълно до 9 календарни месеца и тогава женският орган започва да го отхвърля сам. Втората причина за преждевременно раждане е следствие от такова заболяване като истмично-цервикална недостатъчност, когато шийката на матката, поради патологии на съкратителната активност, не е в състояние да задържи плода до определената дата. Като други причини специалистите в областта на акушерството наричат ​​отлепване на плацентата, наличие на вродени аномалии в развитието на матката, както и голяма тежест върху матката по време на бременността. Вероятността бебето да се роди преждевременно е голяма сред онези жени, които преди това са направили изкуствено прекъсване на бременността. Неуравновесеното хранене, нервният стрес също могат да доведат до ранно раждане. Разбира се, вниманието на лекарите към жените, които се готвят да станат майки преди време, трябва да бъде специално..

Колко седмици е продължителна бременност?


Средно период от 40 седмици се счита за нормален, понякога се допуска до 42 седмици. В акушерството бременността се признава за продължителна, ако продължи с 10-15 дни по-дълго от установения период, докато бебето се ражда зряло и без признаци на стареене на плацентата.
Истинското претоварване има следните признаци:

 • има силни промени в плацентарните тъкани, докато нормалното хранене се нарушава и се появява фетална хипоксия;
 • липса на първично смазване на кожата, кожата на новороденото е суха и набръчкана;
 • малко количество околоплодна течност;
 • зелен или сив цвят на водите поради проникването на меконий.

Такива вътрематочни промени показват патологични процеси, следователно е толкова опасно да се забави дете, колкото и да се роди преди време. Следователно, след настъпването на четиридесет седмици, бъдещата родилка се настанява в родилен дом, за да избере опции за раждане и наблюдение.