Накрая се случи чудо - роди се такова дългоочаквано бебе. Всички са доволни! А младата майка освен това иска да бъде не само щастлива, но и красива, привлекателна, отново да улови възторжените погледи на мъжете върху съблазнителната си фигура.

Често се случва, че след раждането жените искат да отслабнат, според тях няколко килограма. Но също така не е необичайно килограмите да изчезват сами и много по-интензивно, отколкото дори бихме искали. И тук възниква различен проблем: как да наддават на тегло след раждането на бебето.

Защо теглото върви след раждането повече, отколкото бихме искали?

Има много причини за отслабване след раждането. Понякога, дори ако наскоро сте имали бебе, те изобщо може да не са свързани с раждането. Ще говорим за това по-нататък. Междувременно ще се съсредоточим върху отслабването след раждането. Защо някои жени отслабват след раждането??

Първо, отслабването е напълно естествена хормонална трансформация на тялото. Той може да повлияе на различни жени по напълно различни начини, в зависимост от наследствената предразположеност, всъщност съществуващата конституция, начин на живот, хранителни предпочитания и много други фактори.

На второ място, рязката промяна в режима на натоварване пречи на напълняването. По правило бременността се характеризира със спокоен, премерен начин на живот, ограничаване на различни видове стрес, много приятни емоции, които роднини и приятели се опитват да предизвикат у бъдещата майка. Но тогава се роди детето - и всичко започна да се върти с ново темпо, което в никакъв случай не беше щадящо за мама. Хранене, ходене, ходене по лекари, упражнения, къпане, недоспиване, както и измиване, гладене, готвене, почистване - всичко това абсорбира напълно жената и, естествено, влияе върху фигурата. Тялото е изтощено и просто не е достатъчно силно, за да напълнее..

Друга причина за рязкото намаляване на теглото след раждането може да бъде депресията, по време на която майката може просто да пренебрегне нормалната диета и в резултат да отслабне. Трябва да се отбележи, че в този случай няма да е излишно да се обърнете към помощта на психолози. По този начин ще спестите енергия и ще запазите цялото семейство спокойно. И, най-важното, гарантирайте, че детето ви може да общува със здрава, любяща и грижовна майка..

Някои жени се страхуват толкова от напълняване и съсипване на фигурата си, че буквално от първите дни след появата на бебето те прибягват до различни диети. (Да кажем веднага, че много повече внимание през този период трябва да се обърне на здравословна, балансирана диета (за предпочитане фракционна и неалергична) и режим на сън и бодърстване.) Така че, с диетите за отслабване си струва да изчакате около шест месеца. Тъй като именно в периода от 3 до 6 месеца теглото на млада майка се "топи" най-активно. Ако обаче към стреса след раждането се добави рязко ограничение в храненето, тогава килограмите наистина могат да започнат да изчезват много бързо и освен това не само допълнителни. Нека обърнем внимание и на факта, че диетата за отслабване - в никакъв случай не може да повлияе положително на вкусовите, хранителни и имуностимулиращи свойства на кърмата, ако възнамерявате да кърмите бебето си. Ето защо прекомерната мания за диета през първите месеци след раждането може да „изгони тялото в ъгъла“ и да доведе до обратния проблем, поставяйки жената пред необходимостта да мисли за това как да наддаде на тегло след раждането.

Активното кърмене може да е причината, поради която жената бързо е отслабнала след скорошно раждане. Не е шега да се каже: през деня тялото изразходва около 500 калории за производството на кърма! И това не се брои други товари, които падат върху раменете на мама..

А при кърмене се наблюдава намаляване на обема на бедрата, което също играе важна роля в процеса на отслабване. Но този фактор изобщо не трябва да причинява отказ от хранене.!

Ако отслабвате по други причини...

Млада майка отслабна много след раждането: какви други причини може да има? Тук ще говорим за чисто медицински причини, а именно заболявания, които често се появяват след раждането (и не само) и могат пряко да повлияят на загубата на тегло..

Един от най-честите проблеми, водещи до бърза загуба на тегло, е дисфункцията на щитовидната жлеза. Най-честото разстройство в следродилния период е хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Най-характерните му прояви включват учестен пулс (над 100 удара в минута) и загуба на тегло, представляваща интерес за нас. Трябва да се отбележи, че ако внимателно посетите своя гинеколог и внимателно се наблюдавате, този проблем е лесен за диагностициране по време на рутинен преглед. Признаците на хипотиреоидизъм, заедно със загуба на тегло, могат също да включват умора, депресия, мускулни болки, забрава..

Тежка дисфункция на щитовидната жлеза (или хипертиреоидизъм) се проявява малко по-рядко по време на раждането и раждането, отколкото по време на бременност. Тук трябва да обърнете внимание на появата на следния комплекс от симптоми: повишена нервна раздразнителност, изпотяване, неспокойни състояния, ускорен пулс, изпотяване, понякога гадене и повръщане.

В рисковата група в този случай, жени с наднормено тегло, диабет тип 1, автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, имащи наследствена линия от заболявания на жлезите в семейството.

Баналните паразити също често причиняват бърза загуба на тегло. По правило майка, която току-що е родила бебе, дори не мисли за възможността по тази причина. Често, точно защото „това не може да бъде при мен“, пропускаме първите признаци на увреждане на паразита върху организма. След известно време ходът на заболяването от безсимптомно преминава в остра фаза (със загуба на апетит, гадене, повръщане, болка в корема и др.). И тогава теглото започва да пада доста бързо..

Една от причините за бързата загуба на тегло след раждането е нарушената чернодробна функция и по-специално неспособността на организма да произвежда достатъчно жлъчка и да абсорбира консумираните мазнини. Драматичната загуба на тегло е свързана с намален апетит, гадене и повръщане..

Пролапсът на корема, причинен от отслабване на мускулите след раждането, също може да накара жената да се замисли как все пак може да наддаде малко..

Освен това редица фактори, влияещи на необяснима загуба на тегло, могат да бъдат рак, надбъбречна дисфункция, диабет, колит, гастрит и други заболявания, които активно се проявяват и завладяват женското тяло по време на следродилното преструктуриране..

Как да спрем отслабването и да спечелим килограмите, които искате?

На първо място, на раждащата жена трябва да се осигурят оптимален сън, хранене, разходки, леко натоварване в домакинската работа (ако има такава възможност през първите два до три месеца, би било хубаво да има au чифт или бавачка).

Липсата на сън е сериозна пречка за възстановяването на тялото на млада майка. Следователно, ролята на бащата в осигуряването на добра почивка за скорошната родилка е много важна. Той е този, който отначало ще може да помогне на жена си: да смени пелената на бебето, да го повие, да се люлее, да служи за хранене.

Адекватният сън допринася за по-бързото възстановяване на силата и функциите на всички системи и органи, стомашно-чревния тракт, включително.

В резултат на това консумираната от организма храна, витамините и микроелементите се усвояват по-ефективно и наборът от липсващи килограми е по-бърз.

Храненето на здравословна, балансирана диета, за предпочитане чести и малки хранения, също насърчава по-активното наддаване на тегло.

Положителни емоции, спокойна, приятелска атмосфера в семейството или, просто казано, минимизиране на стресови ситуации и тревоги. Всичко това е и предпоставка младата майка (и заедно с нея детето) да се чувства добре..

Ако причините са медицински и не можете да се възстановите...

Ако се окажете в някои от горните симптоми (сърцебиене, тревожност, нервност, гадене, повръщане, отвращение към храна или липса на апетит), както и ако теглото ви продължава да спада бързо въпреки факта, че апетитът ви е много добър, тогава все пак трябва да се свържете лекар. Като за начало това може да бъде гинеколог или терапевт. След като идентифицира по-ясни прояви на тревожните състояния за жената, лекарят ще я насочи към специализиран специалист (ендокринолог, гастроентеролог, психолог, онколог и др.), Който ще предпише адекватно лечение.

Много често наддаването на тегло се ограничава до правилно подбрана диета, щадяща хормонална терапия или работа на психолог или психотерапевт (в случай на депресия или стрес). Изключително вероятно е просто да бъдете посъветвани да почивате повече, да организирате ежедневието си така, че да имате достатъчно време за себе си и да преразпределите някои домакински задължения сред членовете на семейството.

Диета за „напълняване“ или Къде се намират калории

Ако след раждането мама отслабна много, тогава как да се оправя възможно най-скоро? Разбира се, диетата трябва да е по-калорична. Към обикновено необходимите за жена с нормално тегло 1500 калории, трябва да добавите още 500-600, които, както вече казахме, са необходими за производството на мляко..

За да се оправим, събуждаме желанието за ядене. За да стимулирате апетита и да подобрите храносмилането, яжте зелена ябълка или 100-150 грама грозде половин час преди хранене. А в готвените ястия използвайте подправки, които подобряват вкуса и по този начин стимулират апетита: канела, чесън, шафран, лук.

Включете във вашата диета месни бульони: те са висококалорични и лесно смилаеми.

Протеиновите шейкове, направени от извара, ви помагат да наддавате добре. Смесва се с мляко и банан, сметана (не много мазна) и плодов сироп.

През периода на напълняване трябва да ядете млечни и ферментирали млечни продукти, които обикновено се наричат ​​мазни. Но не бива да прекалявате, за да не се възстановите твърде много и да не създавате допълнителни проблеми.

Трябва да се храните достатъчно често, на малки порции - около 6-8 пъти на ден. В този случай хранителният дневник ще се превърне в основна помощ за вас. В него трябва да запишете какво и по кое време сте яли и колко калории сте получили от храната. Този дневник може да записва и седмични промени в теглото..

Загубих много след второто раждане

Бих имал вашите проблеми)))

Напротив се оправих

имам същия проблем

Първото дете е кърмено до 1.6 години, той е на една година, имах само ребра, но имах кости, как спрях да се храня, така че се върнах в предишното си състояние, наддадох на теглото си. Не се притеснявайте. Сега той е на 4 години, родих второ, отново отслабнах.

О, щях да имам вашите проблеми)))

Не знам какво да правя с излишните 10 кг))) Сестра ми също беше кльощава преди раждането, тя се оправи по-добре за бременност и след това стана още по-слаба.

също отслабна много по време на хранене

тя ядеше и хранеше малко. тези. Имах време да ям 1-2 пъти и тогава всичко беше диетично, за да няма колики. детето е алергично. трябваше да се подлагат на диета за дълго време.

Вашето тяло е такова.

Основното нещо е да не влияете на здравето си! Ако това веднага отидете на ендокринолог.Затлъстяването след раждането също не е добро, нито хормони, нито метаболитни нарушения.Имам допълнителни 15 кг. след раждането не искат да си тръгват :( Бях на 55 преди раждането и глупакът се смяташе за дебел, а сега на 70! О_о, колко ми е трудно.

преди раждането тежаше 42 кг, с увеличение от 158))

сега е стабилна 53. И ми харесва. Преди се уморявах бързо, но сега, напротив, съм пълен със сили))

Сега също тежа 42 кг :(

Просто не мога да напълнея :( дори костите се виждат :(

Всичко навреме, наддайте на тегло

Спомням си, че след първото раждане загубих много килограми, не само изхвърлих спечеленото по време на бременност, но и свалих „своите“ 15-килограмови килограми :). Тя стана такава стройна жена, както никога досега, дори в училище :)
Бях невероятно щастлива, мислех, че сега ще раждам по-често, за да бъда винаги във форма :)
Моето щастие беше краткотрайно, след втората бременност се разпространи не като дете. Въпреки че винаги съм ял много малко и все още ям малко. Вторият път не работи, като цяло.
И двата пъти е кърмила между другото. Така че не мисля, че теглото зависи от това.

И съветвам автора да не се занимава с килограми, да храни бебето, това сега е най-важното. И теглото ще се върне към нормата си и всеки има своя собствена норма.

Аз също загубих 20 кг след раждането, не GV, изкуствен, но все пак отслабвам всеки ден, главата ми се върти, спя лошо, аз съм муден и изнервен през цялото време, искам да спя нормалното си тегло е 54 кг и в момента, само 42 кг, височина 156 искам да добавя поне малко, но как тогава не работи ((

Освен това отслабнах много, за мен това вече не е естетически приятно

нас 2, от раждането до GV досега.

Искам да изглеждам по-женствена,
за да видите, че съм майка :) толкова мека, нежна, хаха, не знам как да обясня.

освен това, по време на бременност + първите шест месеца хранене и диета, храносмилателният ми тракт изглежда атрофира от нездравословна храна - от чипс, сода, кафе и бургери.
и ям само шоколад и сладкиши в размер на една чаша чай, не повече) дали е добър или лош..

Имам ръст 168, тежа 50 - но изглежда 45 кг,
мислите ли, че у дома е възможно да изпомпвате формуляри за себе си? - крака, гръб, ръце, упс? :)

правилно по-горе се препоръчва

Трябва само да изчакате, скоро теглото ще се върне. Но ако освен загуба на тегло почувствате летаргия, мързел, апатия, липса на кислород, тогава отидете на ендокринолог. Здраве за вас и вашето бебе!

По-голямо отслабване след раждане: как да се оправи ситуацията

Бременността е сложен процес, който изисква максимален стрес от тялото на жената, използването на всички негови ресурси. В резултат на това се появяват промени във външния вид и формата. Като правило, след раждането жените са изправени пред проблема с наднорменото тегло. Но има малък процент от майките, които, напротив, губят килограми. Теглото, което бързо изчезва, първо радва, след това поражда безпокойство. В крайна сметка прекомерната слабост не добавя красота и може да е признак на сериозни нарушения в тялото. Струва си да разберете причините за това състояние и да видите възможностите за връщане към нормалното тегло..

Причини за отслабване след раждане

Бързата загуба на тегло след раждането може да бъде както естествена, така и патологична. Естествената загуба на тегло е свързана с ритъма на живот, храненето, физиологичните процеси в тялото на жената. Патологичната загуба на тегло показва наличието на заболяване, е симптом на сериозни нарушения.

Драматичната загуба на тегло след раждането може да е признак за проблеми в организма.

Естествени причини

Ако бързата загуба на тегло има естествени причини, то това не е симптом на заболяване, а отражение на физиологичните процеси в организма..

 • Хормонален статус. След раждането той се променя. Нивото на хормоните, които предпазват плода, е намалено. Тялото вече няма нужда да съхранява много хранителни вещества. Метаболитните процеси се нормализират, стават същите като преди бременността. Струва си да се разгледа наследственият фактор, конституцията на жената. Те играят важна роля в отслабването.
 • Режим и темп на живот. Грижата за новороденото изисква много енергия. Спазване на дневния режим на бебето: хранене, разходки, къпане, ваксинации, посещения при лекар - всичко това причинява стрес. Липсата на сън се добавя към домакинските задължения - пране, почистване, готвене. Комбинацията от тези фактори води до високи енергийни разходи и в резултат на това се получава загуба на тегло..
 • Кърмене. Образуването на майчиното мляко е много енергоемко. Тялото се нуждае от 500 калории на ден, за да осигури точното количество мляко. За да попълни енергийните разходи, жената се нуждае от балансирана, редовна диета, която тя просто няма време да организира в цикъла на тревогите. Именно кърменето причинява загуба на тегло в ханша и краката..
 • Следродилна депресия. Това психоемоционално състояние често се случва след раждането, особено ако бременността и процесът на раждане на дете са протичали с усложнения. Тревожността, внезапните промени в настроението, лошите чувства, негативните мисли преследват жената, дори ако обстоятелствата в живота й са благоприятни. Отрицателните емоции намаляват апетита, но тялото се нуждае от добро хранене. Депресията продължава няколко седмици, но може да продължи и няколко месеца.

Фотогалерия: Природни причини за отслабване след раждането

Патологични причини

Ако бързата загуба на тегло има патологични причини, тогава към нея се присъединяват и други болезнени симптоми. Често майките на бебета не им обръщат внимание, обяснявайки състоянието си с липса на сън, пренапрежение.

 • Дисфункция на щитовидната жлеза. След раждането съществува риск от развитие на хипотиреоидизъм - липса на производство на хормони на щитовидната жлеза. Тогава умората, забравата, безпокойството, сълзливостта, редовните болки в ставите и мускулите, изпотяването се добавят към загубата на тегло. Тахикардия - ускореният пулс (до 100 удара в минута) също е признак на хипотиреоидизъм.
 • Нарушаване на храносмилателната система. Проблемите с храносмилателния тракт се чувстват с болки в корема, киселини, гадене, нарушен апетит, диария. След бременност и раждане мускулната слабост може да причини изпразване на стомаха. Съществува риск от развитие на гастрит, колит или обостряне на съществуващи проблеми на стомашно-чревния тракт.
 • Чернодробно заболяване. Черният дроб произвежда жлъчка, която е необходима за нормалното усвояване на мазнините и храносмилането на храната. Ако количеството на жлъчката е недостатъчно, тогава процесът на усвояване на храната в тънките черва се нарушава. Тялото не получава хранителни вещества и жената отслабва. В такива случаи бързата загуба на тегло е придружена от диария, гадене и често повръщане след хранене..
 • Наличието на паразити. Бременността и раждането източват защитните сили на организма. Паразитите могат да атакуват черния дроб и червата. Първият път след инфекцията няма болезнени прояви. Освен това има нарушение на храносмилателните процеси (гадене, повръщане, диария), режеща болка в корема. Тогава започва активно отслабване.
 • Онкология. Злокачествените тумори провокират интензивна загуба на тегло, появява се слабост, възможно повишаване на температурата.
 • Диабет. Ендокринна болест, свързана с неправилно функциониране на панкреаса, недостатъчно производство на хормона инсулин. Загубата на тегло е придружена от интензивна жажда, обилно уриниране.

Фотогалерия: Патологични причини за отслабване след раждането

Отслабването след раждането е нормално

Намаляването на телесното тегло след раждане с 5-7 кг е нормално и абсолютно естествено..

Фигурата се състои от следните компоненти:

 • Теглото на новороденото. Средното тегло на бебетата обикновено е 3500 кг.
 • Маси на плацентата. Около 900гр.
 • Околоплодни води, до литър от тях.
 • Загуба на кръв по време на раждане без усложнения - около 300 г. Ако се направи цезарово сечение, загубата на кръв се увеличава до 800 g..
 • Междуклетъчна течност, особено ако родилката страда от оток. Течността се отделя от тялото с урина в обем до 3 литра.

Загубата на тегло с 15% или повече от телесното тегло преди бременността може да не е нормална. Това е причина за незабавна медицинска помощ..

Начини за напълняване: какво да правите, ако сте отслабнали много след раждането

За успешно възстановяване на телесното тегло до желаните цифри е важно правилно да се установи причината за отслабването. Едва след установяване на причината трябва да се предприемат практически действия.

Диета за увеличаване на теглото

Правилно подбраното хранене ще възстанови загубените килограми.

Диетичният режим играе голяма роля, не само храната. Майките на бебета трябва да се хранят 4-5 пъти на ден на малки порции. Ако приемате храна по едно и също време, се развива условен рефлекс. Няколко дни по-късно, до зададения час, самият стомах започва да отделя храносмилателни сокове, като по този начин решава проблема с намаления апетит.

Ключът към бързото наддаване на тегло е диетичното разнообразие. Използването на различни продукти ви позволява да задоволите нуждите на организма от хранителни вещества, витамини, минерали, да поддържате добър апетит и добро настроение.

Преяждането е изключително вредно. Ядената през нощта мазна храна не само провокира развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт, но и нарушава съня, влияе негативно на общото състояние на жената.

Добрият апетит и положителната нагласа допринасят за по-доброто усвояване на храната

В идеалния случай броят на калориите, консумирани от млада майка, трябва малко да надвишава енергийните си разходи. Калорийното съдържание през деня се разпределя по следния начин: 25% - първа закуска, 15% - втора закуска, обяд - 40%, вечеря - 20%. Ако жената кърми, тя трябва да е наясно с алергичните свойства на храните. Необходимо е внимателно да се следи как детето реагира на яденето от майката на различни видове храна. Помага за наддаване на тегло:

 • млечни продукти: мазно мляко и извара, сметана, печено мляко, сирене, заквасена сметана;
 • тлъсто месо и риба, яйца;
 • продукти от брашно: хлебни изделия, тестени изделия;
 • висококалорични гарнитури: картофи, ориз;
 • ядки, шоколад, сушени плодове;
 • напитки: чай с мляко и мед, какао с мляко.

Борбата с лошия апетит е важна за успешното наддаване на тегло. Чаша ябълков сок, изпита 40 минути преди хранене, изядена ябълка или няколко грозде ще помогнат за повишаване на апетита. Подправките стимулират апетита: чесън, канела, къри, шафран и други.

Яденето на храна в спокойна обстановка и дъвченето старателно помага за по-доброто усвояване на калориите. Добре е да си водите хранителен дневник. Това ще помогне да се анализира съдържанието на калории в консумираните ястия, да се наблюдава динамиката на наддаването на тегло. Освен това, за да увеличи не телесните мазнини, а мускулната маса, младата майка трябва да отделя време за физическа активност..

Фотогалерия: Храни с високо съдържание на калории

Възстановяване на спокойствието

Понякога следродилната депресия е причина за загуба на тегло. В този случай е необходимо да се стабилизират психичните реакции на жената..

Леката депресия може да се преодолее у дома. Но тук не можете без помощта на членовете на семейството. Водещата роля принадлежи на бащата на детето. Тъй като пълноценният сън е задължително условие за добро емоционално състояние, правилно е мъжът да идва при бебето през нощта, за да смени пелената, да разтърси, да доведе майката за хранене.

Роднините, доколкото е възможно, трябва да разтоварят младата майка, да поемат част от домакинските задължения. Ако финансовото състояние позволява, струва си да наемете бавачка или двойка. Тогава родилката ще има свободно време, лично пространство, което ще помогне за стабилизиране на емоционалното състояние. Новоотсечена майка има пълното право да прочете интересна книга или просто да лежи известно време на дивана. Самата жена трябва да се увери, че мислите й са насочени към положителните аспекти на живота..

Младата майка се нуждае от лично време и пространство и баща може да се грижи за бебето в тези моменти

Кърменето стимулира производството на хормона "любов и обич" - окситоцин. Хормонът засилва нежните чувства на майката към детето и помага на жената да не се закача на негативните си чувства, а да мисли за бебето.

За съжаление, не винаги прости методи са ефективни, депресията може да се влоши от кошмари, безсъние, мисли за самоубийство. След това, за да преодолеете депресията, се нуждаете от помощта на специалист. Не трябва да отлагате посещението при психолог, защото психологическата нестабилност на майката може да застраши нейния живот и живота на бебето.

Лека хормонална терапия при проблеми с щитовидната жлеза

Ако загубата на тегло е свързана с дисфункция на щитовидната жлеза, тогава се използва хормонална терапия. Леката терапия се нарича лека терапия, тъй като съвременните лекарства позволяват кърменето да продължи без прекъсване, дори при продължителна употреба. Някои лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм, повишават лактацията.

Видео: как една жена се оправя - лекарски съвет

Процентът на жените, които отслабват след раждането е нисък. Предимно младите майки страдат от обратния проблем. Въпреки това, не бива да изпадате в паника при отслабване. Ако отслабването не е придружено от симптоми на заболявания, тогава не трябва да се притеснявате, най-вероятно след приключване на процеса на кърмене, телесното тегло ще се възстанови. Но ако към загуба на тегло се добавят прояви на патологии, е необходима помощта на специалисти..

Причини за силно отслабване след раждане

Повечето жени мечтаят да отслабнат след раждането. Но има и такива, които искат да се оправят, защото силно се оплакват от прекомерна загуба на тегло. Ако млада майка е отслабнала много след раждането, това може да означава проста индивидуалност на тялото, която често се проявява в резултат на преживяния стрес. Но когато теглото намалее без видима причина, трябва да се вгледате по-отблизо - може би в тялото се развива болест, която пречи на нормалния живот и поддържането на нормално тегло. Какво да правя в тази ситуация.

Младите майки трябва да имат предвид, че не трябва да изпадат в паника - често загубата на тегло се определя от хормонални промени в организма, което не води до опасност. Веднага след прекратяване на кърменето, външният вид се нормализира, теглото ще се нормализира. Трябва да се свържете със специалист, ако няма видими причини. Например млада майка изнемощя след раждането и доброто хранене. Той също така отбелязва факта, че определението за загуба на тегло възниква само поради значително намаляване на теглото „преди бременността“. В случай на бързо връщане на първоначалните форми се препоръчва само да се радвате на получените резултати и щастливо майчинство. В други ситуации трябва да работите върху себе си и да проучите всички възможни причини за отслабване, които ще бъдат разгледани подробно в статията.

Често срещани причини

Причините за отслабване след раждане могат грубо да се разделят на стандартни и медицински. Стандартните предпоставки са само временни прояви, с които често борбата е неуспешна. Медицинските причини подлежат на внимателно проучване и цялостен преглед..

Сред стандартните причини след раждането се разграничават следните фактори:

 • Хормоналното преструктуриране е неизбежно явление и се проявява по различен начин при младите майки, в зависимост от конституцията, наследствеността и хранителните предпочитания. Тук просто трябва да изчакате, докато бебето порасне и постепенно можете да спрете кърменето..
 • Грижата за бебето, домакинството и други дейности е неизбежно явление и контраст на премерения и спокоен живот по време на бременност. Обикновено отслабването започва с интензивна физическа активност.
 • Следродилна депресия - възниква в резултат на хормонални промени, не се контролира от човек, опасна е. По това време една жена след раждането отказва да яде, без да забелязва колко бързо отслабва.
 • Интензивно кърмене - След раждането тялото изразходва повече от 500 калории на ден за производство на мляко. Ако детето предпочита да яде повече, майката ще отслабне..

Често жените след раждането толкова се страхуват да се оправят, че започват да прибягват до всякакви диети буквално от първите дни след раждането на дете. Това не може да се направи категорично, тъй като е важно бебето да се храни добре с майчиното мляко..

Практически съвети: Ако прекомерната загуба на тегло не е придружена от влошаване на състоянието и други проблеми, не трябва да изпадате в паника. Достатъчно е да изчакате до края на задължителното и полезно кърмене.

Можете да се обърнете към диети не по-рано от шест месеца по-късно. Също така, бебето често има чести колики, ако млада майка яде дори безвредно ястие - каша или супа със зърнени храни. В този случай е необходимо да се изключат от диетата храни, които причиняват колики у детето - често това са много калорични и енергийни храни. Поради липсата на адекватно хранене, жените бързо отслабват.

Причини за медикаменти

Загубата на тегло може да бъде придружена от допълнителни неприятни симптоми като виене на свят, болки в корема, загуба на апетит и дори кожни обриви. Такива симптоми директно показват наличието на сериозно заболяване, за което младата майка дори не знае и обяснява влошеното си състояние с липса на сън и грижи за детето..

Причините за бързото отслабване на лекарството включват следното:

 • Дисфункцията на щитовидната жлеза е честа причина за хормонален дисбаланс. Можете да подозирате, че нещо не е наред от забелязаното учестено сърцебиене, периодично изпотяване, болки в мускулите и ставите..
 • Инфекция на жена с паразити - колкото и страшно да звучи, но момичетата след раждането са уязвими към представената инфекция. Паразитите са не само червеи, които живеят в червата, но и ламблии, главно в черния дроб и други вътрешни органи.
 • Чернодробни дисфункции - тялото не може да отдели необходимото за нормалната дейност количество жлъчка. Този факт напълно нарушава усвояването на консумираните мазнини, което се проявява с прекомерна загуба на тегло. Нарушения в черния дроб могат да се подозират от гадене, повръщане и диария..

След раждането жените често са принудени да се подлагат на лечение за напреднал колит, гастрит, надбъбречна дисфункция и други заболявания, които се проявяват като необичайна загуба на тегло. Необходимо е да се подлагат на редовни прегледи веднага след раждането, а не когато слабината "е достигнала критични нива"..

Това е важно: Алармата трябва да се включи незабавно, когато възникнат проблеми. Лесно е да идентифицирате това сами, като използвате извършените изчисления. Не забравяйте началното си тегло преди бременността. Ако загубата днес е повече от 15% от предишното тегло, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Първа помощ

При липса на съпътстващи неприятни симптоми, трябва незабавно да започнете да оказвате първа помощ на младата майка..

За да направите това, направете следното:

 • Младата майка трябва да спи достатъчно. За да направи това, тя трябва да се приучи да спи с детето през деня и да не тича да върши домакински задължения..
 • Жената трябва да има почивка, в която бащата на детето - нейният съпруг - може да й помогне. Неговата задача е периодично да сменя памперса, да играе с бебето, през уикендите трябва да се разхождате с количка, поне 2 пъти седмично да разклащате бебето за нощен сън. А какво ще кажете за съпругата - а съпругата си почива по това време и не върши домакински задължения. Помощта на съпруга е задължителна след цезарово сечение - в началото лекарите забраняват извършването на домакински задължения под формата на миене на подове и ходене с голяма количка.
 • За жената е важно да осигури адекватно хранене - от храната се изключват само тези храни, към които детето може да развие алергии или колики. По принцип такива продукти включват плодове, повечето зеленчуци, зърнени храни. Картофи и картофено пюре, тестени изделия и сос, свински кюфтета или пържено пиле няма да навредят на здравето на вашето бебе. Продуктите се подбират индивидуално, така че висококалоричните и мазни храни могат да се консумират в малки количества.

Бащата на детето - любящ съпруг - трябва да бъде внимателен към жена си и да не прави скандали поради горещия си нрав. Мъжете трябва да помнят, че жената след раждането е психологически нестабилна, така че дори забележка под формата на безвкусна вечеря може да се превърне в сериозен емоционален шок за нея - депресия, сълзи и загуба на апетит няма да ви карат да чакате.

Диета за възстановяване

Слабите майки могат да ликуват, тъй като им е разрешена специална диета за напълняване. Всичко тук е много по-просто, отколкото изглежда. Често жените след раждането значително намаляват диетата си, така че консумират не повече от 1500 ккал на ден. Просто трябва да добавите допълнително 500-600 ккал към декларираната цифра - те също ще се използват за производство на мляко.

Освен това трябва да използвате следните препоръки за набор от изпуснати килограми:

 • Преди всяко хранене трябва да събудите апетита си - трябва да изядете зелена ябълка или шепа грозде половин час преди хранене. След тези плодове обикновено по-голяма порция се изяжда автоматично за едно хранене..
 • Не забравяйте да въведете месни бульони в диетата, ако преди това сте се поглезили с пилешки супи. Месните супи са по-калорични. Те могат да бъдат приготвени, като се използва само един картоф, който няма да навреди на храносмилането на бебето..
 • Можете допълнително да използвате протеинови шейкове с добавка на извара. Коктейлът може да се смесва с разрешени плодове. Този метод се използва задължително със значителна загуба на тегло..
 • Диетата трябва да включва млечни продукти - кефир, ферментирало печено мляко, извара. Изборът на храни трябва да бъде със средно съдържание на мазнини, за да не спечелите твърде много и да не навредят на бебето.
 • Те ядат малки порции през деня, поне 6-8 пъти - това също помага при наддаване на тегло.

При спазването на представената диета е важно да се изчисли дневното съдържание на калории, тъй като тялото може бързо да свикне с прекомерно количество калории, от което ще бъде невъзможно да се отърве - теглото ще започне да набира бързо и ще стане невъзможно да се спре процесът. В резултат на това млада майка ще търси начин да отслабне..

Предимства и недостатъци при отслабване

Преди да проучите въпроса как да наддадете на тегло след раждането, трябва да решите - има ли нужда от това. Разгледайте следните фактори и характеристики тук:

 • загуба на тегло е стрес за тялото, в резултат на което то може да „отплати“ с твърда монета;
 • прекомерната загуба на тегло може да доведе състоянието на човек до изтощение и това се проявява в работата на сърцето и нервната система;
 • бързата загуба на тегло значително намалява производителността;
 • бързата загуба на тегло винаги води до отпускане на кожата, поради което по лицето се появяват бръчки;
 • бързата загуба на тегло след раждането често се развива в психологическо заболяване - анорексия.

Оказва се, че радостта на младата майка до слабината може да бъде заменена от нарушение в работата на вътрешните органи и развитието на други патологии. Единствените положителни аспекти на привлекателния външен вид трябва да се отдадат само на лекотата при изпълнението на определени действия - много по-лесно е за жената да управлява дете без наднормено тегло, натрупано по време на бременност. И все пак, трябва да следите теглото си дори със значителното му намаляване и хармония, за което нежният пол така мечтае. Изтъняването не води до добро - състоянието на тялото на млада майка, която бързо и значително е отслабнала, може да се характеризира с представения израз в комплекса. За тялото това, разбира се, е стрес, поради което в бъдеще той може да започне да съхранява мастните клетки, за да предотврати „гладна стачка“. В резултат на това веднага след прекратяването на лактацията жената ще се сблъска с проблема с неразумното наддаване на тегло - диетите ще бъдат неефективни и няма да има подобрение във външния вид от спорта..

Индивидуална диета - преглед

Как отслабнах след раждането. От 86 до 60 кг на месец + реални снимки преди и след. Колко е теглото ми след година?

Здравейте! В този преглед няма да разказвам за невероятната ми авторска техника, нито за мистериозни тайни, ще ви разкажа за онези стари прецакани истини, добре познати на всички, но толкова малко използвани от нас в реалния живот, които ми помогнаха да отслабна след раждането от 86 на 60 кг! 1 месец след раждането.

Мисля, че това е доста добър резултат и сега, мързеливо, много бавно, непрекъснато се разбивам (отчасти поради психологическа причина е, че теглото ми ме устройва, просто имам мечта да се върна до минимума си), но продължавам да отслабвам резултатът е 58 кг вече за една година.

Снимките ми ще бъдат ПРЕДИ И СЛЕД, след 1 седмица и след точно 1 месец, а не точно обратното.

Ще ви кажа как напълнях и как стигнах до това тегло, така че, за всичко по ред.

Не можех да забременея дълго време, година и половина, и когато това чудо дойде, се отпуснах толкова много, че изядох огромно количество храна, при това вредно, дори когато не бях особено гладен. Например сандвичи, пици, пържени картофи в 2 часа сутринта. моето негласно правило: често правех домашни торти, можех да си взема няколко маратонки за следобеден чай. Ако ядях плодове, това често беше килограм на ден. Диетата беше здравословна! Съпругът започна да се шегува, че скоро ще имаме нужда от трети заем "Да нахраним бременна жена".

Седейки в отпуск по майчинство, прекарах много време в приятни тематични форуми, посветени на семейството, бременността, децата, много учене, общуване и помощ със съвети. Най-просто казано, тя ядеше много, движеше се малко. Добавях редовно, но засега не ме натовари, в крайна сметка отидох да раждам, като се бъркам като патица с тегло 86 кг. Въпреки че, може би теглото беше дори повече, тъй като 2 седмици преди раждането спрях да ставам на кантара и да проследявам теглото си.

Моят абсолютен рекорд. Но не всичко е толкова гладко. Имаше очевидни здравословни проблеми, страдаше от задух при ходене, оток, когато беше невъзможно да закопча ботуши и с болка в сърцето си мечтаех да родя възможно най-скоро! И се върнете във форма. Който беше в голямо тегло, ще ме разбере. Очаквах прекрасна трансформация! И така се случи.

Роди се неспокойно и алергично дете, с постоянни колики. Много продукти са ми станали строго забранени. Спазвал стриктно диетата, но все пак живял до шест месеца в прегръдка с еспумизан. Има ли смисъл да изброявам всичко, което не съм ял??

По-добре да ви разкажа как съм се хранил, когато съм свалял общо 26 кг тегло на месец (можете да извадите 3440 от това тегло - теглото на детето ми и т.н.), но о, добре, все пак бях изписан от болницата седмица по-късно с приличен „отвес“, телесното ми тегло беше най-малко 80 кг.

Идеалната фигура е далеч.

Какво точно направих? Моята диета или диета 11 кратки правила за отслабване.

1) Елиминира всеки хляб, цялото брашно.

2) Пих много вода и чай с мляко (или кондензирано мляко). Поне 2 литра вода и литър чай.

3) Ядох лека супа всеки ден (между другото, хранех само съпруга си със супа, аз самият ядох всякакви сандвичи или суха храна, не харесвах супи)

4) Не захапах! Ако ядях 2-3 пъти на ден, тогава когато бях гладен, и това беше добро хранене.

5) Елиминира всичко пържено, кисело, пикантно.

6) Елиминира всичко сладко (бих могъл да ям обикновена бисквитка без добавки, около половин опаковка на ден)

7) Елиминира всички плодове. (Детето имаше колики и диатеза)

8) Ядох всичко, което беше на пара или варено.

9) Елиминирани захарни газирани напитки.

10) Започнах да ям повече зеленчуци. Преди това не ядях много зеленчуци. Започнах да правя прости салати (а не трислойни салати с майонеза).

11) Ядях яйца и много месо, 70% от диетата ми беше варено месо и други протеини.

Всеки може да отслабне с такава диета и със сигурност ще отслабне! Ето как работи нашата физиология. Най-трудното е да се настроим психологически. Имах повече късмет - имах основателна причина да огранича избора на храна - детето моментално реагираше на всяка хапка.

За тези които Реших отслабнете, може просто да е силно желание да докажете на всички, че можете! Най-лесният начин да промените живота си е да започнете от себе си, от къщата, в която живеете, от собственото си тяло..

Отначало изглежда, че е много трудно, както може да изглежда на пръв поглед. Навикът е нашето ВСИЧКО.

И бързо свиквате и толкова много се включвате в този процес, че вече не искате да преяждате. Жаждата за храна отшумява, апетитът става умерен и здрав.

След отслабването се почувствах като различен човек!

Станах по-уверен в себе си, започнах да се възхищавам, настроението ми стана по-позитивно, чувствах се по-желана като жена, много по-щастлива, започнах да се грижа по-добре за себе си, дори реших да сменя цвета на косата си и я боядисах с къна.

Как бързо отслабнах след раждането без много усилия

Преди бременност и раждане тя поддържа стабилно 59 кг (височина 173 см). След раждането се възстанових не с предписаните 10, а с цели 20 кг.

Излишните килограми се появяваха на етапи. След раждането на бебето, везните за известно време показваха 72 (+13 кг) - мислех, че „всичко е наред, по време на хранене ще се върна на поне 63“, защото суматохата беше планирана неизмеримо. Не беше така. Бебето ми е тихо, спокойно: яде и спи, спи и яде - нямаше особени проблеми. Когато кърмех (а заради GW винаги исках да дъвча нещо), постоянно обикалях къщата и дъвчех. Случвало се е току-що да съм приключвал да ям супа и чай със сандвич с наденица и след 10 минути ми се искаше да ям отново: отидох и изядох още една кексче или парче шоколад. Синът ми не е алергичен, така че тя не се отказа от сладкото. Движех се малко и прекарвах свободно време на дивана.

Когато се качих на кантара 3 месеца след раждането, с изненада открих + 7 кг (79 кг / 173 см). И сега разходките с количка бяха трудни: изтърколиха се в парка, нямаше сили и желание за разходка, затова седнах на една пейка с книга. В джоба ви винаги имаше запазени сладкиши, бисквити, семена или сушилни.

След раждането продължихме да общуваме с момичетата от отделението, с които лежахме заедно в болницата. Една от майките се върна към първоначалното си тегло след 4 месеца. Стана завидно, любезно, затова тя започна да пита какво и как. „То някак си“, това е отговорът, който получих. Затова ли го прави сама, но аз не мога да го направя? Какво не е наред? Помислих, анализирах, потърсих причини и намерих отговори.

3 причини, поради които не мога да отслабна

Идентифицирах 3 фактора, които предотвратяват отслабването без изтощителни тренировки (за които младите майки нямат сили, време и желание).

 1. Най-ужасният предмет, от който не може да се отърве и е изключително трудно да се възстанови, е храната. Като любител на печенето, тя не може да изживее ден без кок. Опитах се да заглуши засиления глад с чести закуски.
 2. Малко по малко тя се превърна в печат - имаше много малко движение: тя вървеше малко, седеше по-често на улицата и лежеше вкъщи. Консумирах тонове калории и без консумация те се утаяваха в тялото под формата на мастни натрупвания..
 3. Въпросът е в средата: роднини и приятели бяха доволни от външния ми вид или мълчаха от учтивост. От една страна, страхотно е, че не са мушкали излишни килограми в лицето (тя би могла да нахлуе във всякакви скъпи супер-средства за отслабване или да се подложи на някаква ужасна диета за организма, увреждайки както себе си, така и бебето). Съпругът не е видял проблема, казват, всички набират след раждането. Първоначално не виждах проблема и дори започнах да свиквам с неща с няколко размера по-големи от пренаталните. Това е другата страна на монетата: „Не можеха ли да намекат, че е време да направят нещо по въпроса?!“.

И все пак основният стимул беше баналното „Защо съм по-зле от останалите момичета, които успяха да се върнат във форма след раждането?“. Познати млади майки оживено започнаха да се подреждат и аз се откроих на техния фон с размерите си. Когато детето беше на 4,5 месеца, реших да се грижа за себе си.

Какво направих, за да отслабна

След като идентифицирах „корена на злото“, работих върху грешките за всеки елемент.

Хранене

Новата диета изглеждаше така:

 • Пилешки и телешки супи със зеленчуци. Ако е възможно, направете бульони от домашно пиле, толкова богато. Домашното месо правеше супите по-задоволителни, но все пак не ядох достатъчно - трябваше да ям елда на пара, ориз, просо или пшеница с добавка на масло;
 • Невъзможно беше да се изключат от менюто зеленчуци, които не дават усещане за ситост заради ползите за детето. Смели варените зеленчуци с блендер до пюре, добави парче масло, жълтък и сподели с Кирюша. Ако го е яла сама, тя не е добавяла жълтъка, а е яла варено яйце;
 • Картофено пюре във вода или варено мляко (не забравяйте да се вари, ако кърмите);
 • Всеки ден ядях по малко извара и сирене. Перфектно утолява глада като самостоятелно ястие или добавка към някоя от зърнените култури;
 • Тя правеше свински котлети с телешко месо от месо, варено говеждо месо, а по-късно добави постно свинско към диетата;
 • Сладко, ограничено до сушилни, малко шоколад и домашно приготвени овесени ядки без маргарин;
 • Отначало пиех леко сварен чай без захар, по-късно добавих прясно смляно кафе (малки дози сутрин).

Малък съвет: Дневникът много ми помогна да премахна проблема с храненето: Планирах диетата си, записах всичко там, какво готвя или искам да готвя. Имаше както рецепти, така и списъци с хранителни стоки, тъй като и аз го занесох в магазина.

Дейност

Тя се справи с пасивния начин на живот с помощта на разходки. Излизайки от къщата, аз се принудих да забравя за магазина с книгата и вървях 1,5-2 часа. Не носех крачкомер със себе си, но подозирам, че пробегът е приличен, дори с товара под формата на количка. Първият път не беше лесен: бях ужасно уморен, краката ми бръмчаха по навик и след завръщането си у дома бях изключително гладен. Запазени предварително приготвени зеленчукови супи в бульон.

Елиминира всички закуски по време на ходене!

С течение на времето детето започна да пълзи и аз започнах да се движа повече: просто имайте време да наваксате (и се притеснявате, че може да ударите, не сте влачили някакви гадни неща в устата си, така че скачате нагоре по всеки повод).

Отношение на близки хора

Проблемът беше решен от само себе си: когато обявих идеята си, приятели, роднини и на първо място съпругът ми подкрепи идеята и охотно помогна за диетата.

Припомням ви, че започнах да въплъщавам идеята, когато детето беше на 4,5 месеца и тежах 79 килограма при ръст 173 см..

 • През първите 30 дни отне 5 кг (за щастие нямаше ограничение);
 • Вторият месец отне 4 кг;
 • На третия, въпреки всички опити, теглото остана непроменено (70 кг / 173 см);
 • През следващите 30 дни успяхме да подобрим резултата с още 2 килограма, след това с 5;
 • По времето, когато Кирюша беше на 9 месеца, тежах 63 кг.

Не щях да спирам дотук, затова продължих да следвам обичайната „програма“, само активността беше добавена: синът ми порасна, започна да пълзи, след това да ходи и да бяга, е, стана по-трудно да го вдигна

Сега детето е на 1,5 години, тежа 61 кг (колебания + - 2 килограма). Когато теглото се уталожи, се върнах към нормалната храна, без значителни ограничения. Единственото нещо, което не използвам, е стандартната вредност, която всички диетолози съветват да изключат: като колбаси, чипс, кола, мазни сладкиши.

На някои може да изглежда, че не съм отслабнала толкова бързо, но вярвам, че стройна майка и 9-месечно бебе не са толкова често явление. Непосредствено след раждането малцина отслабват за месец-два и в по-голямата си част тези, които изобщо не са качили нищо. И не забравяйте, че методът не предполага свръхтоварвания - минимум усилия, които работят на 100%.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО:

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Как да отслабнете бързо след раждането? 6 оригинални и безопасни начина

Отслабнете правилно след раждането!

Веднага след раждането младите майки мечтаят да се върнат към първоначалния си размер дрехи възможно най-скоро. Но това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Грижите за детето не оставят време за упражнения, нито за басейна, нито за посещение на фитнес. Следователно повечето жени не само не отслабват след раждането, а напротив, през първата година от живота на бебето продължават да напълняват..

За младите майки този проблем е един от най-належащите. На детската площадка темата за „тежестта“ се повдига почти ежедневно. Оказа се, че всяка мама има свои тайни. Ако комбинирате всичките им препоръки заедно, можете да различите шест доста оригинални, прости и доказани начини за отслабване след раждането..

Дневен режим за новородено

Грешното ежедневие е най-честата грешка на младите майки. Докато бебето е будно, те са напълно погълнати от него и на практика забравят за себе си. И щом малкото заспи, те се втурват към хладилника и се опитват да ядат за в бъдеще. Това всъщност е много вредно. Отказвайки се от обяда, ние стресираме тялото и го принуждаваме да се натрупва под формата на телесни мазнини. С неправилната диета не само натрупваме излишни килограми, но и страдаме от постоянна умора. Много по-полезно е да се храните често с бебето, поне 4-5 пъти на ден, но на малки порции. Дори и с най-неспокойното дете винаги можете да намерите десет минути, за да вземете лека закуска. И, най-важното, опитайте се никога да не довършвате храненето след дете, дори ако кашата е много вкусна и е жалко да я изхвърлите.

Маша на 33 години, дъщери на 1.4 години
По време на бременност качих 16 килограма. След раждането теглото, разбира се, малко намаля, но аз бях някаква мека и буйна. Няколко пъти се опитах да се грижа за себе си, но винаги нямаше свободно време. Цял ден не оставих дъщеря си нито на крачка. И когато тя заспа, изтичах до кухнята и изпразних хладилника. Естествено, при такъв режим е просто невъзможно да се мисли за диета и правилно хранене. Напротив, опитах се да ям колкото се може повече за бъдеща употреба. И когато дъщеря ми беше на шест месеца, си взех домашна работа (аз съм счетоводител). Сега, по време на нейния сън, се опитах да не се занимавам с външни въпроси, а да седя пред компютъра. Затова започнах да ям с дъщеря си. Оказа се много удобно. Между другото, благодарение на редовния прием на храна, станах много по-малко уморен и сега тежа само 1,5 килограма повече, отколкото преди раждането..

Кърмене

Диетолозите казват, че жените, които сами хранят бебето, се връщат в предишната си форма много по-бързо. Това се дължи на факта, че кърменето насърчава по-бързото свиване на матката и връщането й в пренаталното състояние. Въпреки че много жени, докато кърмят, напротив, напълняват. Това се дължи на факта, че те абсорбират млечни продукти в огромни количества и дори избират кой е по-тлъст, вярвайки, че по този начин ще подобрят кърмата. Всъщност не е нужно да ядете двойно повече храна, следвайки известния израз „Ям за двама“. Храната обаче трябва да е два пъти по-здравословна и богата на витамини. В крайна сметка бебето не се нуждае от допълнителни калории, а от специфични елементи и витамини.

Яна на 25 години, дъщеря на 2 години
Кърмех дъщеря си почти 10 месеца. По време на бременността качих 14 килограма и си мислех, че сега едва ли ще се върна към първоначалната форма. Не спазвах някаква специална диета и просто нямаше време за спорт. Пуснах го. Естествено, опитах се да ям най-здравословната и разнообразна храна. Хранейки се по същия начин, както преди раждането, дадох част от калориите заедно с кърмата на дъщеря си. Баба ми дори каза, че „бебето изсмука всички сокове от мен“. Сега съм абсолютно доволна от фигурата си, тежа с 3 килограма по-малко, отколкото преди раждането, и изглеждам десет пъти по-добре.

Правилното хранене след раждането

Не се опитвайте да правите диети веднага след раждането. Първо, сега е абсолютно безполезно. И второ, имате нужда от добро хранене, докато кърмите. Достатъчно е само да следите диетата си. Храната трябва да бъде не само вкусна, но и максимално здравословна и разнообразна. Не е тайна, че раждането е огромен стрес за цялото тяло. И по време на критични периоди тялото изпитва силен дефицит на три основни елемента - протеини, желязо и калций. Те трябва да присъстват във вашата диета всеки ден. Най-богати на калций са млечните продукти, сиренето и рибата. И протеините са необходими - както растителни (ядки, соя, бобови растения), така и животни (месо, риба, птици, сирене).

Освен това тялото губи доста голямо количество желязо по време на обилно следродилно кървене. Между другото, при дефицит на желязо е почти невъзможно да отслабнете, тъй като насърчава производството на специален ензим, който влияе върху изгарянето на мазнините. Затова всеки ден трябва да ядете храни, богати на желязо (морски дарове, постно месо, черен дроб, яйца, бобови растения, ядки и пълнозърнест хляб).

Марина на 27 години, дъщеря на 3 години
Много обичам да ям вкусна храна. По време на бременността реших да не си отказвам нищо и качих 18 килограма. Дълбоко в себе си наистина исках да отслабна. Но тя разбираше, че е почти невъзможно и дори не полагаше никакви усилия. Когато дъщеря ми беше на четири месеца, съпругът ми и аз решихме да се оженим. Много исках да облека красив бял костюм за сватбата. И твърдо реших да отслабна. Първо, намалих количеството на консумираната храна точно наполовина. И тогава се опитах да заменя всички "вредни" продукти с по-малко калорични и по-полезни. Между другото, някои от тях са много по-вкусни. За една година свалих 11 килограма и изглеждах просто страхотно на сватбата. И сега тежа точно толкова, колкото преди раждането. Но няма да се връщам към старата си диета..

Туризъм

Много майки са мързеливи и се ограничават до разходки на балкона. Между другото, това е една от най-честите причини за детски настинки. Мислете за ходене с количка не като задължение, а като допълнителна възможност да упражнявате фигурата си. Всички знаят състезателно ходене. Средната скорост на човек е 4-5 километра в час. Препоръчително е да ходите с бебето два пъти на ден по 2-3 часа. И за един час интензивно ходене се изгарят приблизително същите калории, както при три часа упражнения на симулатори. Така че изчислете каква полза можете да получите, като ходите с количка. Вярно е, че за това трябва да ходите с бързо темпо, в удобни обувки и с прав гръб..

Оксана е на 21 години, синът е на 2 години
Принадлежа към жени с наднормено тегло. Преди бременността постоянно следих теглото си, седях на нискокалорични диети и редовно ходех на фитнес. Що се отнася до злото - по време на бременност непрекъснато исках кифлички, сладкиши и шоколад. Естествено, не можех да си отрека тази слабост. За девет месеца качих 26 килограма и бях отчаян. Невъзможно беше веднага да се подложим на диета, тъй като кърмех. И просто нямаше време за фитнеса. Затова реших да се възползвам от ежедневните си разходки. През годината излизах по 3 часа всеки ден, при почти всяко време. Поставих си норма - 10 километра на ден. Но след три месеца се удвои. Между другото, докато вървите бързо, се уморявате много по-малко, отколкото от неразумното залитане с количка, опитвайки се да убиете времето. Сега тежа само с 4 килограма повече, отколкото преди раждането. За съжаление синът израсна бързо и му стана много по-интересно да седи в пясъчника, отколкото да се вози в инвалидна количка..

Зареждане за двама след раждане

Основната причина за наднорменото тегло е липсата на необходимата физическа активност или, както казват експертите, физическо бездействие. Дори да консумира минимум мазнини и да яде само зеленчуци и плодове, при липса на движение човек се напълнява. Факт е, че по време на мускулна работа се консумират мазнини. И когато лежите на дивана, всеки бонбон се отлага отстрани. Разбира се, малкото дете не е благоприятно за заседнал начин на живот. Но докато си правите домашното и си правите домашното, опитайте се да натоварите всички мускулни групи.

Освен това носенето на бебето в кенгуру е добро упражнение за майката. Това упражнение насърчава добра стойка, както и укрепване на мускулите на гърба и корема. Сменяйки периодично положението на бебето (отпред или отзад), ще осигурите натоварване на различни мускулни групи. Освен това бебето непрекъснато напълнява и следователно натоварването за вас не се увеличава рязко, а постепенно. Когато детето ми беше на шест месеца, аз, без никакви диети, загубих точно толкова килограми, колкото той наддаде през това време.

Алина на 22 години, син на 11 месеца
По време на бременност качих само 9 килограма. Всички казваха, че след раждането бързо ще възвърна предишната си форма. За съжаление това не се случи. Практически не отслабнах. Изглеждаше, че стомахът просто пълзи по страните и бедрата. Опитах няколко пъти да започна да правя упражнения, но винаги нямаше свободно време. Когато синът ми започна да се учи да пълзи, аз със завист погледнах мускулестите му крака и дупето. И тогава реших да се опитам да повторя всички движения зад него. Вероятно отвън изглеждаше много смешно. Легнахме заедно на пода и пълзехме един след друг по 2-3 часа на ден. Опитах се да копирам всички движения на сина си. Ние пълзим така всеки ден от три месеца. Първо, синът е просто възхитен. И второ, целулитът ми на практика изчезна, а краката и бедрата ми станаха изненадващо еластични, без излишни мазнини. Сега мисля, че е време да започнем да изпомпваме корема.

Психологическа нагласа

Също така, не забравяйте за психологическия фактор. В периода след раждането жената може да изпита депресия, промени в настроението, плач и самосъжаление. В такива моменти изглежда, че само нещо сладко може да ви развесели. Толкова много жени прибягват до храна, когато са изправени пред неразрешими психологически проблеми.

Просто изглежда по-лесно. Всъщност, щом приключите с дъвченето, вече ще съжалявате за това, което сте направили. Стресът не може да бъде преодолян с шоколад. Или поне опитайте да замените шоколадите с круши или ябълки и ще видите, че не само настроението ви, но и благосъстоянието ви ще се подобрят значително.

Ирина на 20 години, син на 8 месеца
След раждането се върнах в предишната си форма след почти няколко седмици. И тогава изведнъж тя започна да се възстановява. През първите два месеца бях ужасно депресиран. Не можех по никакъв начин да се влюбя в детето си, то ми беше напълно чуждо и аз се смятах за лоша майка. Струваше ми се също, че съпругът ми е загубил всякакъв интерес към мен и не вярва на нито една от думите му. Просто не знаех какво да правя. И постоянно хващаше мъката ми със сладолед и сладкиши. Свекърва ми ме спаси. Когато дойдох на себе си, приличах повече на Карлсън, отколкото на жена. Сега бавно, но сигурно се опитвам да отслабна. И когато съм в лошо настроение и искам да хапна нещо вкусно, вместо сладолед и сладкиши, си купувам пресни плодове. Той е едновременно вкусен и здравословен и по никакъв начин не се отразява на фигурата.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.