Срокът на падежа наближава и все повече въпроси възникват от бъдещата майка. Сред многото вълнуващи теми за бременни жени звучат следните звуци: какви са фалшивите контракции по време на бременност? За съжаление, не всеки акушер смята, че е необходимо да се обясни същността на фалшивите контракции, как те се различават от реалните и дали това е нормално. Повечето бременни жени изпитват фалшиви контракции и по правило малко преди раждането. В допълнение към подобни битки, редица други предшественици свидетелстват за наближаващото раждане, които е трудно да се пропуснат..

Предвестници на раждането

Периодът на бременност при жените продължава средно 280 дни или 40 акушерски седмици. В края на този период, след около 2 седмици, се появяват предшествениците на раждането, които информират за тяхното непосредствено начало. Благодарение на предвестниците, жената разбира, че скоро ще дойде дългоочакваната среща с бебето. Тези признаци се появяват при всички жени, при някои те са добре изразени, докато други изобщо не ги забелязват. Но раждането рядко започва внезапно, „без предупреждение“, а периодът на предвестниците е определен от природата за това, така че жената да има време да се подготви и настрои за раждането. Появата на всички предшественици на раждането се счита изобщо ненужна; появата на един или двама вече трябва да предупреди жената.

Фалшиви контракции

Понятието фалшиви контракции е въведено от английския лекар Бракстън Хикс в края на 19 век, поради което другото им име е контракции или обучение на Бракстън Хикс. Фалшивите контракции се наричат ​​периодични, спонтанно възникващи мускулни контракции на матката. Появата им се записва вече от 6 гестационна седмица, но при повечето бременни жени те се усещат едва след 20 седмици. До края на бременността, на около 38 седмици, фалшиви или тренировъчни контракции се усещат от бъдещите майки в 70% от случаите. Такива контракции се наричат ​​фалшиви, тъй като те не водят до започване на раждането и спират сами..

Пролапс на корема

Коремът потъва при бъдещи майки няколко седмици преди раждането при първородни и няколко часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че представящата част на бебето, като правило, главата, е притисната към входа на малкия таз, издърпвайки матката. В същото време горната му част (дъното) също се спуска надолу, което облекчава натиска на матката върху гръдния кош и коремните кухини. От момента на пролапса на матката жената отбелязва облекчение на дишането, задухът изчезва с малко физическо натоварване, но е в седнало положение или става по-трудно за ходене. Тъй като матката вече не повдига стомаха, киселини и оригване изчезват. Но преместването на матката надолу увеличава натиска върху пикочния мехур, което се проявява с повишено уриниране..

С пролапса на матката може да се появи усещане за тежест в долната част на корема и дискомфорт в областта на ингвиналните връзки. Също така е възможно изтръпване в краката и кръста. Тези симптоми са свързани с дразнене на нервните окончания, разположени в малкия таз, когато главата се вкара във входа му.

Слизестата тапа се отделя

Тази характеристика се счита за най-характерната, трудно е да не я забележите. От ранните етапи на бременността цервикалните жлези започват да произвеждат плътен секрет, който запълва цервикалния канал и предотвратява проникването на патогенни микроорганизми в маточната кухина, като по този начин предпазва плода и околоплодните течности от инфекция. В навечерието на раждането производството на естрогени в тялото на жената се увеличава, поради което шийката на матката започва леко да се омекотява и отваря, което допринася за изхвърлянето на лигавицата. Характерните признаци за изхвърлянето му са желеобразни лигавични съсиреци, които се виждат върху бельото. Цветът на лигавицата е различен: от бял или прозрачен до жълтеникав или розов. Често в тапата се виждат ивици кръв, което се счита за норма и показва близкото начало на раждането (в рамките на един ден). Лигавицата се разпределя или изцяло и незабавно, или на части през целия ден. Отстраняването на тапата е безболезнено, но може да се появят отпиващи болки в долната част на корема. Времето, необходимо на тапата да отмине, варира. Може да напусне както 2 седмици преди началото на раждането, така и веднага с началото на контракциите.

Отслабване

Една до две седмици преди началото на контракциите теглото на бременната се намалява (с около 500 грама - 2 кг). Ефектът на прогестерона, който задържа течност в тялото, намалява и естрогените са включени в работата. В резултат на това излишната течност се отстранява от тялото, подуването намалява, много по-лесно е да обуете обувките и да дръпнете ръкавици с халки.

Уринирането и дефекацията се променят

Повечето бременни жени отбелязват появата на запек преди раждането, който е свързан с компресия на ректума от представящата част на детето. Но е възможна и обратната ситуация - появата на диария. Също така уринирането става по-често, тъй като главата на плода притиска пикочния мехур, провокирайки чести позиви за уриниране. Възможно уринарна инконтиненция, особено по време на тренировка.

Промяна в движението на плода

До края на бременността бъдещата майка отбелязва намаляване на двигателната активност на детето. Това се дължи на бързия растеж и увеличаване на теглото на плода. Детето се стяга в матката, което се отразява в движенията му, има по-малко от тях.

Чести промени в настроението

В навечерието на раждането бременната жена се характеризира с чести промени в настроението. Активността и ефективността изведнъж се заменят със сълзи, което се дължи на невроендокринните процеси и умората на жената. Често бъдещите майки изпадат в апатия, сънливи и търсят уединение. Всички тези признаци показват натрупването на енергия преди предстоящия акт на раждане..

Причини и характеристики на фалшивите контракции

За какво са фалшивите контракции? На първо място те поддържат матката в добра форма, „тренират“ я преди раждането и създават условия за „узряване“ на шийката на матката. На второ място, благодарение на тренировъчните гънки, притокът на кръв към детето се увеличава, което допринася за по-добрата му оксигенация и насищане с хранителни вещества. Става ясно, че фалшивите контракции са абсолютно нормални прояви, от които не трябва да се страхувате. Има редица фактори, които могат да доведат до фалшиви контракции..

Провокиращи фактори

Тренировъчните контракции се случват при следните условия:

 • прекомерна физическа активност (домакинска работа, спорт, продължително стоене и др.);
 • вземане на горещ душ / вана;
 • повишена двигателна активност на плода;
 • често пиене на кафе и силни напитки (те възбуждат нервната система и повишават тонуса на матката);
 • емоционален стрес, стрес;
 • активен секс и оргазъм (освобождаване на окситоцин, който насърчава маточните контракции);
 • пушене и пиене на алкохол;
 • умора, нарушение на съня;
 • пълен пикочен мехур (натискане върху матката, принуждавайки я да се свие);
 • дехидратация на тялото (обемът на циркулиращата кръв намалява, кръвоснабдяването на матката се влошава, което провокира нейното свиване);
 • неправилно или недостатъчно хранене;
 • многоплодни раждания или голям плод (твърде тясно пространство за детето / децата, всяко движение от тях дразни стените на матката);
 • преяждане или чувство на глад, консумация на „сода“ (кара стомаха да се свие, дразненето на което се предава на матката);
 • докосвайки корема на непознат.

Характеристики на фалшивите контракции

Както е посочено, фалшивите контракции се случват през втората половина на бременността, но обикновено в навечерието на раждането (на 38 - 39 гестационна седмица). По правило тренировъчните контракции се появяват вечер, когато жената си почива. Тези контракции не причиняват болка, случват се нередовно и рядко. Освен това фалшивите контракции само подготвят шийката на матката за разкриване, но не я причиняват. Някои бъдещи майки може да не усещат фалшиви контракции, но това не показва отклонения..

Симптоми и усещания

Тъй като всеки организъм е индивидуален, симптомите на фалшиви контракции могат да варират. Някой ги чувства добре поради значителната интензивност и тежест на неприятните усещания, докато за някой те преминават почти неусетно. Характерните характеристики на тренировъчните битки включват:

 • контракциите са нередовни, невъзможно е да се улови ритъмът на възникването им (те могат да се появят на всеки 5 - 6 часа (но по-рядко от 6 пъти на час) и след 1 - 2 дни;
 • продължителността на фалшивите контракции е кратка, няколко секунди, не повече от минута;
 • напрежение (компресия) на матката;
 • живи усещания по време на контракции, не причиняват болка, но носят дискомфорт;
 • обикновено се случват вечер или през нощта, когато жената си почива (през деня бъдещите майки често не се фокусират върху тях);
 • интензивността на контракциите бързо намалява с промяна в положението на тялото.

Какви са усещанията при фалшиви контракции? В много случаи тренировъчните контракции са безболезнени и бъдещите майки ги понасят доста лесно. Но в случай на нисък праг на чувствителност към болка, фалшивите контракции са много неприятни и дори изискват помощ. Чувствата с фалшиви контракции наподобяват менструални болки: придърпващи по природа и възникващи в долната част на корема. Също така, самата жена може да усети втвърдяването на матката, като постави ръката си върху корема си..

Разлики между реалните и фалшивите контракции

Как да различа фалшивите контракции от реалните? Признаците на тренировка и истински битки са показани в таблицата:

Знакобучениевярно
Значителни болкови усещания, които се усилват с времето-+
Продължителността на свиването се увеличава-+
Изхвърляне на околоплодната течност-+
Няма ясен ритъм на маточните контракции, неправилните контракции+-
Интензивността на контракцията се увеличава, маточните контракции продължават минута или повече-+
Изчезването на контракциите при смяна на положението на тялото или физическа активност+-
Вратът постепенно се отваря и изглажда-+
Има натиск или във влагалището, или в таза-+
Продължава по-малко от 2 часа и по-малко от 4 маточни контракции се случват за един час+-

Как да се справим с фалшиви контракции

За да премахнете дискомфорта, причинен от тренировъчните контракции, спазването на някои препоръки ще ви помогне:

разходка

Спокойната разходка в парк или площад ще помогне не само да премахне дискомфорта, но и да обогати кръвта на майката с кислород, което е полезно за бебето.

Променете позицията на тялото

Понякога е достатъчно да смените позицията на тялото, да заемете най-удобната позиция. Ако бременната жена лъже, можете да станете и да направите няколко крачки или да седнете, докато стоите дълго време.

Разсейвайте се

Гледането на любимия филм, слушането на спокойна музика или четенето на книга може да ви помогне да разсеете вниманието и да се отпуснете..

Топла вода

Приемането на топъл душ или вана с ароматно масло може да помогне за облекчаване на контракциите на Бракстън Хикс..

Правилно дишане

Появата на фалшиви контракции е отличен момент за обучение на правилно дишане в труда, което се преподава в класната стая в училище за майки. Поемете дълбоко въздух през носа, опитвайки се да издишате бавно и плавно през устата си и да свиете устните си заедно. Можете да опитате кучешко дишане - периодично и често, но не се увличайте, иначе главата ви ще се върти.

Пийте вода или лека закуска

Ако фалшивите контракции се дължат на дехидратация, пиенето на чаша обикновена вода е достатъчно, за да ги облекчи. В случай на глад, дори бял дроб, провокирал маточните контракции, трябва да закусите, но лесно смилаем и хранителен (например банан).

Кога да се обадите на линейка

Понякога възникват ситуации, когато трябва спешно да се обадите на линейка или да се свържете с Вашия лекар:

 • гестационната възраст, при която се появиха маточните контракции, е по-малка от 36 седмици (не е изключена заплахата от преждевременно раждане);
 • появата на умерено или обилно кървене (подозрение за отлепване на плацентата);
 • появата на воднисто течение (възможно разкъсване на околоплодната течност);
 • изхвърляне на лигавицата преди 36 седмици;
 • притискаща болка в сакралната и лумбалната област;
 • усещане за натиск в перинеума;
 • прекомерна физическа активност на детето или рязкото му намаляване;
 • честотата на контракциите е 3 или повече за 10 минути (началото на раждането).

Патологичен предварителен период

Предварителен период - какво означава това? Подготвителният период се нарича период от време, през който тялото на жената е подготвено за раждане. Тоест предварителният период може да се нарече подготвителен период, през който се появяват предшествениците на раждането. Нормалният предварителен период се регистрира при 30 - 33% от жените в края на бременността (38 - 40 седмици). Физиологичният предварителен период се характеризира с:

 • контракции, които се появяват с различна честота, продължителност и интензивност, но продължават не повече от 6 - 8 часа;
 • може би спонтанното изчезване на контракциите и повторната им поява след 24 часа;
 • сънят и общото благосъстояние на бременната жена е задоволително;
 • отбелязва се пълна готовност на бъдещата майка за раждане („зряла“ шийка, млечните и окситоциновите тестове са положителни и др.);
 • матката е в нормотонус, плодът не страда вътреутробно;
 • при 70% нормалният предварителен период се развива в адекватен труд.

Патологичен предварителен период

Казва се, че патологичният предварителен период е, когато подготвителният период се забави, характеризиращ се с нередовни, но болезнени контракции, които не допринасят за структурни промени в шията. Диагностицира се при 10 - 17% от бременните жени и като правило се превръща в аномалии на раждането (слабост на контракциите или нарушаване на координацията на контракциите). В чуждестранната литература такава патология се нарича "фалшива доставка".

Причини

Патологичният характер на предварителния период може да бъде провокиран от:

 • емоционална лабилност и неврози;
 • ендокринна патология (затлъстяване или поднормено тегло, менструални нарушения, генитален инфантилизъм и др.);
 • соматична патология (сърдечни дефекти, аритмии, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания);
 • хронични възпалителни процеси на матката и шийката на матката;
 • гестоза;
 • големи плодове;
 • многобройни аборти (дистрофични процеси);
 • страх от раждане, нежелана бременност;
 • първо раждане при жени под 17 и над 30 години;
 • малко и многоводие;
 • неправилно положение на плода и плацентата;
 • тесен таз и други.

Как се проявява

Клиничната картина на патологичния предварителен период се характеризира с болезнени контракции, които се случват не само през нощта, но и през деня. Контракциите са нередовни и дълго време не се превръщат в истински. Патологичният предварителен период може да продължи от един до десет дни, което нарушава съня на бременната жена и допринася за нейната умора.

Шийката на матката не претърпява структурни промени, тоест не „узрява“. Той е дълъг, разположен отпред или отзад, плътен, а външният и вътрешният фаринкс са затворени. Също така, долният сегмент на матката не се разгъва, а самата матка е лесно възбудима и има повишен тонус.

Представящата част на детето не притиска дълго време входа на малкия таз, въпреки липсата на каквото и да е несъответствие между размера на бебето и таза на майката. Наличието на хипертоничност на матката затруднява палпирането на главата и малките части на детето.

Маточните контракции са еднообразни за дълго време, интервалите между тях не се съкращават и интензивността на контракциите не се увеличава. Психоемоционалният статус на бъдещата майка също страда. Тя е раздразнителна и хленчива, агресивна и се страхува от раждането, се съмнява в успешното им завършване.

Дългият ход на патологичния предварителен период често се усложнява от преждевременно изливане на вода и вътрематочна фетална хипоксия. Поради консумацията на енергия, тази патология често се превръща в слабост на раждащите сили..

Често се отбелязват вегетативни нарушения (невроциркулаторна дистония, повишено изпотяване), жената се оплаква от болка в лумбалната и сакралната области, сърцебиене и задух, болезнено движение на бебето.

Въпрос отговор

Много първородни жени се страхуват да пропуснат реални контракции, като ги сбъркват с фалшиви. Лекарите препоръчват: в случай на съмнение за фалшиви контракции, особено ако са болезнени и продължават минута или повече, трябва да отидете в болница. Акушерът ще извърши вътрешен вагинален преглед и ще оцени зрелостта и дилатацията на маточната шийка. Ако алармата е фалшива, на жената ще бъде позволено да се прибере вкъщи с препоръка да дойде в антенаталната клиника след 2 - 3 дни.

При първото раждане сте имали патологичен предварителен период. Вероятността да се развие при второто раждане зависи от много причини, но преди всичко от настроението за успешното завършване на раждането. Посещавайте училище за майки, занимавайте се с самохипноза и дихателни упражнения, опитайте се да се отървете от страха от раждането и следвайте препоръките на лекаря. Компетентната психо-превантивна подготовка за раждане значително ще намали шансовете за патологичен ход на подготвителния период.

Може да имате наднормено тегло. Използвайте естествени методи за стимулиране на раждането (дълги разходки, секс, определени храни и др.).

Тактиката на управление на жената зависи от продължителността на патологичния подготвителен период, състоянието на шията, интензивността на болката, състоянието на майката и детето. При „зряла“ шия и продължителността на тази патология по-малка от 6 часа, феталният мехур се отваря, за да стимулира контракциите. Ако шийката на матката е "незряла", но този период продължава 6 или по-малко часа, се предписват успокоителни (Relanium) и се приготвя шийката на матката (интрацервикален препидил-гел). В случай на продължителен ход (повече от 10 часа) от патологичния подготвителен период се предписва медикаментозен сън-почивка, след което бременната жена се събужда в активната фаза на контракциите.

Фалшиви контракции по време на бременност: симптоми

Колкото по-близо е терминът, толкова повече притеснения има бъдещата майка: как да различим реалните контракции от фалшивите, началото им ще бъде ли рано или късно, как ще протече раждането? Освен това краят на срока се характеризира с неприятни усещания в корема. Трудно е да се разбере: така са започнали реалните контракции или матката се подготвя за работа.?

Симптоми на фалшиви контракции по време на бременност: по кое време започват?

Фалшивите контракции по време на бременност и симптомите започват още от 6 седмици, но повечето се усещат едва след 20 седмици. До 38 седмици те са изразени, по-близо до раждането те се засилват или, напротив, отшумяват. При жени, които раждат за първи път, започват по-късно.

Тялото на всеки е различно, така че симптомите са различни. Също така всяка жена ги усеща с различна интензивност..

 • В корема или слабините, през деня, се увеличава усещането за компресия на матката;
 • Нередовност: фалшивите контракции се случват не повече от 6 пъти за един час;
 • Хайде изведнъж;
 • Те изпитват дискомфорт, но няма болезнени усещания;
 • Интензивността намалява с промяна в положението на тялото;
 • Намалявайте постепенно.

Фалшивите контракции по време на бременност имат различни симптоми от реалните: последните се характеризират с болезненост, усещат се от целия стомах и дават болки в гърба, повтарят се редовно с нарастваща интензивност и нарастваща продължителност.

Как водещи експерти съветват да се реагира на фалшиви контракции по време на бременност?

Фалшивите контракции по време на бременност имат симптоми, които не са приятни за повечето жени. Ако имате много дискомфорт, има няколко препоръки как да ги облекчите..

 • Специалисти от Израелския център А. Амит и Д. Лесинг отбелязват, че дихателните упражнения облекчават симптома. Една от най-популярните техники е така нареченото „кучешко дишане“. В пика на контракцията жената трябва да диша бързо и бързо. Продължителност не повече от 40 секунди.
 • Лекарите на известната болница Золинген препоръчват промяна на позицията на тялото: ако една жена стоеше, трябва да седнете, ако тя лежеше, станете.
 • Редица специалисти от балтийските държави: Й. Алишаускас, А. Беднарска съветват да вземете топъл душ, тъй като водата облекчава мускулното напрежение и да се разходите, за да увеличите количеството кислород в кръвта.

Също така е полезно да имате чаша чиста вода, сок или билков чай. Ако обаче нито един от използваните методи не е помогнал, трябва да посетите лекар. Ако фалшивите контракции по време на бременност имат симптом от различно естество, е важно да реагирате бързо и да отидете в болница. Те включват: остри болки, повишена честота на контракциите, отделяне.

Как минаха моите фалшиви контракции по време на бременност на 38 седмица? Опитни майки опит

Наталия, 27 години, Красноярск:

„Когато родих за първи път, бях само на 21. Някак посред нощ се събудих от факта, че в стомаха се образува тежест и цялата матка се превръща в камък. Позволете ми да събудя съпруга си, крещейки какво е започнало. Отидохме в болницата, но щом лекарят го прегледа, той каза, че това са тренировъчни контракции. След две повториха, аз останах вкъщи. Беше неприятно, дори главата ми се въртеше, но излязох да стоя на балкона, пих чай и всичко мина ".

Ирина, 43 години, Калининград:

„Току-що говорих по телефона, приятелката ми каза, че няма да дойде при мен тази седмица и там ще родя, вероятно. Разсмях се: 38 седмици, рано. И веднага след обаждането започват контракции. Тогава имаше на всеки 15 минути, след това 20, след това около час и реших, че това са тренировки. Сутринта отидох до планираната избирателна активност, а когато се прибрах, отново контракциите. Вече съм си взел душ, и съм ходил, и съм седял, и съм легнал и болката не е отшумяла. Съпругът ме убеди да отида на лекар. Оказа се, че това са истински битки. И така започна... Когато бях бременна с втория, обучението също започна на 38 седмици, но след това ги идентифицирах правилно и те се понасяха много по-спокойно. Легнах и пих чай ".

Джулия, 31 години, Санкт Петербург:

„Като цяло съм много чувствителна и страшно се страхувам както от раждането, така и от фалшивите контракции. Когато дойде тренировката, матката сякаш беше притисната в порок и стомахът беше силно изтеглен надолу. Идваха на всеки 2-3 дни и беше през нощта, дори не можех да заспя. При втората бременност симптомите на фалшиви контракции започнаха малко след 20 седмици. Вече бях готов да плача: да търпя болка толкова дълго. Но те се превърнаха в лека тежест в стомаха ми, дори можех да чета или да чистя. Правих дихателни упражнения, както се преподаваше, и беше достатъчно. "

Фалшиви контракции по време на бременност: симптом, време на поява и тактика на действие - всичко това трябва да се знае по време на бременност. Важно е да се има предвид, че фалшивите контракции могат да започнат след 20 седмици, но да станат по-изразени до 38 седмици. Те се отличават от реалните контракции по липса на болка, неравномерност и внезапност. Прости действия като промяна на позицията на тялото, душ, ходене ще помогнат за намаляване на неприятните чувства. Изключително важно е обаче да се грижите добре за тялото си и да слушате усещанията.

автор-експерт: Наталия Сергеевна Коптева,

лекар-хематолог, специалист по подготовка за раждане

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.

Фалшиви контракции по време на бременност

Много е добре, ако сте чували за тренировъчни битки поне веднъж, преди да се покажат. Защото много жени се страхуват от тях и неразумно си поставят най-страшните диагнози. Междувременно фалшивите контракции са не само нормални, но и задължителни. Вярно е, че не всички бременни жени ги усещат, но все пак много. Така че, ако имате тренировъчни контракции, тогава не правете лоши предположения: използвайте тези моменти, за да се подготвите за раждането..

Тренировка преди раждане

Фалшивите битки се наричат ​​още тренировъчни или битки на Бракстън-Хикс (Хигс, Хигинс), които всъщност са дали определение и описание на това явление. Всъщност те не са контракции като такива. Фалшивите контракции са ритмични контракции на мускулните мускули на матката, които не позволяват на основния женски орган да се отпусне и „да изпълни услугата“. Те обучават матката да се свива активно по време на раждането и в същото време подготвят шийката на матката да се отвори, когато му дойде времето. Освен това такова свиване на матката, което е безопасно за бременност, осигурява на плода прясна порция кислород и хранителни вещества, принуждавайки кръвта да остане по-активно тук.

Фалшивите контракции се появяват почти от самото начало на бременността, само жената започва да ги усеща след около 20 седмици от бременността (въпреки че по-ранна поява на фалшиви контракции е вариант на нормата). Често те се чувстват вечер или през нощта, когато тялото на бъдещата майка вече е в спокойно състояние - и тя лесно улавя тези контракции. Но тренировъчните контракции могат да започнат и по време на незначителна физическа активност..

Как да разграничим фалшивите контракции?

Фалшивите контракции са само малко подобни на реалните. Жената усеща леки контракции на матката: тя се напряга, втвърдява се малко (дори можете да го почувствате, като поставите ръката си върху корема си) и след това се отпуска. Това отнема от няколко секунди до 2 минути и изчезва от само себе си. Подобни контракции обикновено са спорадични..

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Първи признаци на раждане? Как започват родилните болки.

На 9-ия месец от бременността всички се замислят как да разпознаят началото на раждането? За да разсеете всички притеснения и страхове на бъдещата майка, трябва да запомните няколко важни съвета за това как започват родилните болки.

Основните предвестници на раждането

След 38 седмици плодът се счита за доносен, нивото на хормоните достига своята граница и тялото се подготвя за раждането. Но не забравяйте, че тялото на всеки е различно и има индивидуални характеристики, поради което не всички симптоми могат да се появят..

Самото тяло разказва на жената за това, което се случва с нея. Така че не се притеснявайте. Как да разпознаем предвестниците на раждането? За какво трябва да сте подготвени? Как започват родилните болки?

Пролапс на корема - как да се определи?

Най-изпъкналата точка на корема отива забележимо надолу. На този етап бременната жена усеща облекчение, дишането става по-лесно, киселини и други симптоми изчезват. Увеличено уриниране, тъй като плодът е слязъл и оказва натиск върху пикочния мехур.

Болезнени усещания в долната част на гърба

Тъй като част от плода е притисната към малкия таз и тазовите кости се разширяват. Тъй като кръвоносните съдове в таза са компресирани, са възможни спазми и подуване на краката..

Преминаване на лигавицата и разстроен стол

Откъсването се случва по различни начини, с някого след няколко седмици или непосредствено преди самото раждане. Напуска влагалището веднага или на части, придружено от отделяне на бели лигавични съсиреци, розови или червени. Последните показват подхода на раждането.

Разстройството на изпражненията се дължи на хормонални промени.

Амниотична течност

Изхвърлянето на околоплодната течност е основният признак за предстоящо раждане. В този момент бебето се чувства неудобно, тъй като е на път да напусне къщата си. Плодът и матката стават уязвими към инфекции от външния свят, така че трябва да предупредите Вашия лекар възможно най-скоро и да се обадите на линейка.

Най-често разкъсването на пикочния мехур не е придружено от болка, всичко може да се случи внезапно. За да не объркате изтичането на вода с нормалното изтичане, препоръчително е да носите памучен тампон. По този начин пелената ще абсорбира вода и изхвърлянето ще бъде видимо на повърхността..

Началото на родилните болки

Отварянето на шийката на матката се улеснява от контракции като знак, че плодът е готов да напусне утробата. Те се появяват с ритмична активност, стомахът става каменист и интервалът между контракциите постепенно се намалява. По време на пауза между тях, мама трябва да набере сила, тъй като с всяка следваща схватка битката се засилва и с нея се появяват болезнени усещания. В този момент болката ще помогне за облекчаване на правилното дишане и специални упражнения, например на топка.

Как да разберем, че започват реални контракции, а не тренировъчни?

Фалшиви контракции

Фалшивите контракции или „потници“ не носят дискомфорт, няма болка, водата не излиза, не смущава през нощта. Бременната жена може дори да не ги усети. Такива контракции са гимнастика, тъй като тялото се подготвя за бъдещ стрес.

Истински трудови болки

Как започва болката при раждането? Те са придружени от болки в кръста и редовни контракции. Също така се проявяват нарастваща болка, кървави отделяния, както и отделяне на околоплодна течност..

Ако има повече от 4 контракции на час и те са редовни, трябва незабавно да се извика линейка..

Основното в този момент е да спрете да се изнервяте, да събирате документи и всичко, от което се нуждаете, за да отидете в болницата, да се настроите за това, че много скоро ще има среща с вашето дългоочаквано бебе.

Как да предизвикате контракции и да ускорите началото на раждането?

Бебето е готово да се роди след 38 седмици от бременността, така че контракциите никога не трябва да се стимулират преди това. Много е опасно.

Само лекар може да посъветва за безвредни методи за предизвикване на контракции, а именно:

 • ходи много;
 • да плувате в басейна;
 • правят секс. Спермата съдържа вещества като простагландини, които ще ускорят раждането..
 • гнездене. Почистване на апартаменти, почистване, пране и други домакински задължения.
 • лаксативи. Те имат ефект върху мускулите на червата и ще имат ефект върху матката. Основното нещо е да не се самолекувате.

Ако вече сте в болницата, раждането се стимулира, както следва:

 • приемане на специални лекарства;
 • пункция на феталния пикочен мехур;
 • при лоша дилатация на шийката на матката матката се отваря ръчно.

Време ли е да отидете в болницата - как да го определите?

Няколко седмици преди началото на раждането бременната жена е пълна с енергия, целият апартамент блести перфектно, всичко е измито, изгладено, подготвено и дори трансплантираните цветя не дават почивка през нощта. Така нареченият „синдром на гнездене“ вече е първата камбана, която скоро ще отидат да раждат.

Количеството отделяне се увеличава, носът е запушен. Възможна е лека загуба на тегло, тъй като тялото се отървава от излишната течност. Възможно е проявата на фалшиви контракции. Хлапето се успокоява и набира сила. Слизестата запушалка се отделя (може да се случи седмица или няколко часа преди раждането). Може би разстроен стомах, като по този начин тялото организира естествена клизма и прочиства стомаха. Основното нещо е да съберете всичко необходимо за себе си и бебето си, докато сте в болницата и да не забравяте за документите.

Ако изтича вода и контракциите стават по-чести, важно е да предупредите лекаря си и да се обадите на линейка. Няма значение по кое време на деня или нощта, няма нужда да се притеснявате и те са срамежливи, детето няма да чака.

Как да облекчим появата на родилни болки?

Умерено ходене без резки движения, спокойно с индивидуално темпо. Можете да ходите, докато все още имате сили, да си почивате и да си почивате. След като сте набрали сила, можете да продължите да ходите. Няма значение в каква поза и походка. Основното е, че родилката се чувства комфортно. Не се срамувайте или не се страхувайте да изглеждате глупаво. Ако това помага да оцелеете при болезнени контракции, трябва да направите всичко за собствено облекчение..

За мнозина танцуването, ритмичните движения по музика помагат за намаляване на болката при раждането. Какво по-хубаво от спокойни танци под любимата ви мелодия, с помощта на които можете да почувствате облекчение.

Вземете топъл душ или вана. В този случай водата действа като масаж, с помощта на който жената не усеща тежестта на тялото. Топлата вода затопля мускулите на гърба, отпуска гърба и родовия канал и болката се облекчава. Основното е, че температурата на водата е удобна за тялото, не студена или гореща, но приятна и топла.

Fitball е спортна подскачаща топка, която може да помогне за облекчаване на болката. Приемайки различни удобни пози: пружиниране, люлеене, търкаляне от една страна на друга, можете да допринесете за по-добро отваряне на шийката на матката. Така неприятните усещания за болка ще отшумят..

Пожелаваме на всички родилки безболезнено раждане, незабравими емоции и здрави бебета!

10 факти за тренировъчни битки

Някои от нас, преди бременността, никога не са чували за тренировъчни битки, освен, че приятели, които вече са станали майки, са просветлени. Но дори и за онези, които са знаели за „генералната репетиция“ преди раждането, появата на тренировъчните контракции често е изненада, плаши и ги кара спешно да напуснат всички дейности и да отидат в болницата, дори ако предварителната дата на раждане е само няколко седмици по-късно..

Какво е това, тренировъчни битки? Защо се появяват, имат ли всички и как да различа фалшива аларма от бойна аларма?

Теория

Теоретичните знания са нещо добро и необходимо, за да си представим поне в общи линии какво се случва. Затова нека започнем с теорията..

Първо, нека разберем терминологията. Тренировките, фалшивите контракции или контракциите на Бракстън-Хикс (кръстени на гинеколога, който ги описва за първи път през далечния 19-ти век) са всичко за тях, точно тези „репетиционни“ моменти. Контракциите, които се появяват в края на бременността, се наричат ​​предвестници..

Всички тези различни имена означават едно и също нещо и представляват подготовката на матката (която, както всички знаят, мускулен орган) за трудната работа напред. Мускулите могат и трябва да се тренират. Така че матката се обучава да прави всичко, което се изисква от нея в точното време. Подобна „репетиция“ не бива да плаши бъдещата майка. Затова нека разберем точка по точка как и какво се случва по време на тренировъчни битки, така че по-късно, когато всичко започне, да не изпадаме в паника..

Факт номер 1

Тренировъчните контракции се чувстват като периодична болка по време на менструацията. Освен това много (но далеч не всички) бъдещи майки установяват, че ако менструацията им обикновено е болезнена, тогава фалшивите контракции също са силни.

Какво друго, освен неприятни усещания, подобни на менструални болки, жената може да почувства или да види дали има фалшиви контракции:

 • коремно напрежение, подобно на крампи, в различни части на корема (горна, долна или дори по-близо до слабините), но не всички наведнъж
 • по време на тях матката се усеща лесно, тя, както често казват, "се превръща в камък"
 • понякога можете да видите ясните контури на напрегната матка
 • постепенно настъпва „избледняване“ на контракциите, намаляване на тяхната интензивност (докато силата на пренаталните контракции обикновено се увеличава само)

Факт номер 2

Най-често тренировъчните контракции се случват сутрин и вечер, въпреки че, разбира се, не винаги и изобщо не. Освен това, ако контракциите започнаха вечерта, то през нощта те обикновено отшумяват и сутрин могат да се възобновят отново.

Продължителността на периода на фалшивите контракции обикновено не надвишава два до три часа, но има и изключения от това правило. Какво да правим - всички сме различни и женското тяло, както отбеляза един от православните свещеници, може да се сравни с най-сложния компютър, докато мъжкият в смешното си изражение е просто пишеща машина.

Факт номер 3

Не всички жени са изправени пред тренировъчни контракции. Или по-скоро не всички ги усещат. Тъй като честотата, интензивността, продължителността на контракциите, както и индивидуалният праг на болката, са различни за всеки. Следователно, някои бременни жени могат да ги почувстват след 20 седмици, други едва по-близо до края на деветмесечното чакане, а трети дори не знаят какво е това..

Така че не се притеснявайте, ако нещата непрекъснато се насочват към „шоу“ и все още няма „генерална репетиция“. Шансовете са, че просто не усещате фалшиви контракции..

Факт номер 4

Въпреки че често е възможно да се прочете в специална литература, че тренировъчните контракции не причиняват много дискомфорт на бременните жени, много майки са категорично несъгласни с това далеч от безспорно твърдение..

Фалшивите контракции често са доста дълги и силни. Те са в състояние да изтощават дори много упорити и позитивни бъдещи майки. И ако ще раждате за първи път, тогава може да ги приемете за реални контракции. Ето защо, ако се съмнявате, отидете на лекар или се обадете на линейка. Няма от какво да се срамувате. Ако изчакате второто, третото и така нататък дете - и без лекари ще разберете какво е какво. Междувременно нямате опит по този въпрос и е по-добре да не рискувате. Нека експертите да ви успокоят.

Факт номер 5

Да, тренировъчните контракции са напълно нормални, но ако те се удължават (повече от 3 - 4 часа подред) и ви изтощават, тогава определено трябва да кажете на Вашия лекар за тях. Може би това е симптом на някакъв проблем..

Факт номер 6

Трудно е да се предскаже появата на тренировъчни контракции. Забелязано е обаче, че те често се появяват:

 • с пълен пикочен мехур (така че се опитайте да не го бутате твърде далеч)
 • след опитен оргазъм или по време на активен сексуален живот
 • ако бъдещата майка е стресирана
 • с тежки физически натоварвания, които бременната жена изпитва
 • в случаи на обезводняване на майката

Въпреки че, разбира се, всичко е индивидуално. Това, което кара приятелките ви или дори сестра ви да започнат тренировки, може да не окаже никакъв ефект върху вас. Просто се опитайте да наблюдавате вашите усещания и може би ще можете да уловите връзката между някои от вашите действия и последващото начало на тренировъчни битки.

Факт номер 7

Мнозина се страхуват, че свиквайки с тренировъчните битки, те просто няма да разберат, когато става въпрос за бизнес..

Не се безпокой! Трудно е да се объркат предшествениците (дори и да са доста силни) с истинските. Но и вие не бива да се отпускате. В крайна сметка тренировъчните контракции може да се превърнат в пренатални. Ето защо, дори ако фалшивите или предшествените контракции са станали нещо обичайно и обичайно за вас, все пак слушайте тялото си, обърнете внимание на честотата, продължителността и редовността на контракциите.

Факт номер 8

Можете да различите тренировъчните контракции от началото на раждането по следните характеристики:

 • интервали между контракциите с различна продължителност
 • контракциите са нередовни
 • често усещанията за болка намаляват или дори изчезват съвсем с промяна в положението на тялото; опитайте се да легнете, ако сте седели или стоите, или се изправете и се разходете, ако, напротив, легнете

Факт номер 9

Фалшивите контракции могат да донесат много неприятни минути на бъдещата майка, но са абсолютно безопасни и безболезнени за детето. Така че не се притеснявайте и за бебето..

Факт номер 10

Ако „репетицията“ продължи, макар и с прекъсвания, в продължение на няколко дни, тогава дори най-упоритите и спокойни бъдещи майки започват да се страхуват, че това все още не е тренировка, а началото на раждането. И имат страх да не стигнат до болницата.

Не се притеснявайте, лекарите казват, че тренировките или прекурсорните контракции никога не предхождат бърз (4-5 часа) или бърз (3 часа) труд. Така че определено ще имате време да стигнете до болницата. И това, разбирате ли, вдъхва известен оптимизъм..

Тренировъчни пристъпи. Облекчаване на състоянието

Ако нямате късмет и тренирате тялото преди раждането, противно на уверенията на интелигентните книги за бременни жени, доставяте неприятни усещания и изтощавате, можете да опитате да облекчите състоянието си по следните начини:

 • легнете на лявата си страна или просто се опитайте да намерите удобна позиция, като използвате възглавница за майчинство или обикновени възглавници
 • заемете коляно-лакътна позиция или коленичете до леглото и подпрете ръцете си върху него
 • пийте малко вода, понякога това помага за облекчаване на стреса
 • правете дихателни упражнения, изпробвайте онези дихателни методи, които се препоръчва да се използват по време на раждането (в същото време практикувайте)
 • опитайте се да броите по време на контракции: при вдишване - до четири, при издишване - до шест, необходимостта да се съсредоточите върху броенето отвлича вниманието от мислите за болка
 • Вземи си душ
 • гледайте добър забавен филм

Опитните майки си спомнят, че тези прости методи са помогнали на много от тях и ако не са премахнали напълно неприятните усещания, то поне са ги отвлекли от тях и са им позволили да забравят за дискомфорта за известно време..

Време е - не е време?

Първият признак, че е дошло времето да се премине от тренировка към „изпълнение“, е редовността и редовността на схватките. За един до два часа записвайте честотата на контракциите, тяхната продължителност и интервалите между тях или използвайте специални броячи за контракции, които се предлагат на много сайтове за бъдещи майки. Ако разбирате, че контракциите са редовни, продължителността им се увеличава, а интервалите между тях, напротив, се намаляват - отидете в болницата.

Освен това трябва да се консултирате с лекар, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако в допълнение към тренировъчните битки:

 • появи се кърваво отделяне (това може да е симптом на отлепване на плацентата)
 • околоплодната течност се е изляла или е започнала да изтича (информацията в статията „Водна среда“ ще ви помогне да разберете това)
 • детето "утихна", почти не се движи
 • имаше дърпаща болка в гърба, диария или гадене

Така че, бъдете внимателни към себе си, слушайте най-малките промени в тялото си, не бъдете прекалено несериозни по отношение на необичайни сигнали, но не бъдете излишно нервни. И всичко определено ще се оправи.