Кога да отида в болницата за второ раждане? Има мнение, че появата на второ дете е по-лесна и бърза, но това не винаги е така. Родилката трябва да е готова на всичко, тъй като второто раждане може да не се различава от първото. Всичко зависи от физиологичните характеристики на тялото и от други фактори, свързани с хода на бременността.

Контракции по време на второто раждане

Има тренировъчни битки. По време на такива контракции жената не трябва да ходи в родилния дом, тъй като това е само предупреждение за раждане и все още трябва да изчака две или три седмици. Ако бременната жена вече е решила, че е започнала редовни контракции, тогава трябва да контролирате емоционалното си състояние. Важно е да контролирате ситуацията, да не изпадате в паника, а да запазите спокойствие през цялото време. Трудовите контракции редовно се повтарят и засилват. Отначало те се повтарят в продължение на пет минути, чието поле се засилва и продължава около десет минути..

Трудовите контракции продължават два до четири часа. Ако има усложнения, раждането може да отнеме до осем часа. Началото на втория вид не се различава съществено от първия, но често този процес е по-лесен.

Кога да отида за втори път в болница

Жената вече разбира, че са започнали реални контракции и знае кога да отиде на лекар. Но тя не трябва да забравя, че второто раждане е по-бързо, затова побързайте с изпращането. В крайна сметка имаше много случаи, когато една жена е раждала точно по пътя към болницата. За да избегнете подобни ситуации, трябва незабавно да отидете, когато жената изпитва дискомфорт. Препоръчително е да изчакате интервала между контракциите не повече от девет минути, за да не се налага да чакате дълго следващите контракции. При липса на силна болка бременната жена трябва да отиде на лекари, където е необходимо да се предизвика изкуствено раждане.

Трябва да отидете в родилния дом, когато вече има редовни и силни болки в гърба, таза и корема. Чувствата по време на контракциите при жените са различни, но контракциите са придружени от болки в болката, както по време на менструация, и тогава остава само дискомфорт.

Предвестници на раждането. Кога да отида в болницата?

Вашето бебе е израснало, узряло и готово за раждане, започвайки от 37 гестационна седмица или повече. Раждането обаче не се случва по искане на самата жена или на лекаря. За да може процесът на раждане наистина да започне, в организма настъпват редица събития и промени, които се наричат ​​„предшественици на раждането“. На акушерски език това е „предварителен период“, който продължава от няколко часа до 2 седмици.

Автор - Дмитрий Трофимчик, акушер-гинеколог от най-висока категория на 1-ва градска клинична болница в Минск, провежда курсове за управление на бременността и подготовка за раждане

Как да определите подхода на труда?

За подхода на раждането може да се съди по следните предвестници.

1. "Спускане на корема"

В края на бременността (обикновено 2-3 седмици преди раждането), дъното на матката се спуска, което е следствие от спускането на главата на плода в малкия таз. В тази връзка ограничаването на диафрагмата спира, бременните жени отбелязват, че им става по-лесно да дишат, киселини и оригване намаляват..

Те обаче се заменят с усещане за пълнота в пубиса и някаква повишена честота на уриниране. Не трябва да се страхувате от такива явления, тъй като те се считат за норма през този период..

2. Промяна в позата

Пролапсът на матката с плода влияе върху изместването в центъра на тежестта. Жената придобива характерен „горд поглед“, главата й обикновено се отмята назад и походката й става „патица“. Бъдещата майка ходи по-бавно, сякаш се бърка с цялото тяло от крак на крак, но самата тя може дори да не забележи това.

3. Намаляване на теглото на бременната жена

По-близо до раждането, наддаването на тегло на бременна жена може да спре или дори да намалее. Повечето жени свързват това с намаляване на апетита, което също се отбелязва през този период. Но основната причина е намаляване на оток на тъканите и повишено отделяне на течност от тялото..

4. Намалена физическа активност на детето

Сред предшествениците може да се отбележи и намаляване на двигателната активност на бебето. Това е така, защото в матката става тясно. Натрупа доста голямо тегло и вече не може да изпълнява салтата си, както преди..

Източник на снимки: pixabay.com

5. Изхвърляне на лигавицата

"Слизестата запушалка" е малка бучка кафяво-кафява слуз, понякога изпъстрена с кръв, която се намира в цервикалния канал през цялата бременност. Съдържа голямо количество антимикробни вещества и не позволява на инфекцията от влагалището да попадне в маточната кухина..

В края на бременността, в резултат на скъсяване и отваряне на шийката на матката, тази бучка излиза от нея. Това обикновено се случва постепенно в продължение на една и половина до две седмици преди раждането. Но също така се случва този лигав секрет на жлезите на шийката на матката да излезе от влагалището под формата на един вид "запушалка" непосредствено преди раждането.

6. Фалшиви контракции

В края на бременността бъдещите майки започват да усещат контракции на матката, които придобиват характера на дърпащи болки в кръстната кост и долната част на корема преди раждането - това са предшестващи контракции. Тяхната разлика от истинските родилни болки е, че те са кратки, неправилни, не водят до скъсяване и изглаждане на шийката на матката, отваряне на маточния фаринкс и образуване на ефективен фетален пикочен мехур.

Поглеждайки назад към моя трудов опит, мога да кажа, че това е най-честата причина за посещение на спешните отделения на родилните болници в навечерието на раждането. Често жените идват развълнувани, струва им се, че имат насилствена трудова дейност и трябва спешно да отидат в болница. Но когато лекарят след преглед спокойно съобщава, че жената все още не ражда, фалшивите контракции спират точно пред очите ни.

Искам да отбележа, че предвестниците на раждането при първородни жени често изобщо остават незабелязани или включват 2-3 признака. При многократно раждане обаче бременните жени забелязват в себе си почти всички горепосочени промени, най-поразителните и ясни от които са фалшиви контракции и изпускане на лигавицата.

Кога да отида в болницата?

И така, кога все още е необходимо да отидете в болницата? Когато можете да сте сигурни, че раждането вече е започнало?

 • Ако имате редовни контракции

Редовните контракции са дърпащи усещания в долната част на корема или кръста, които се появяват многократно, след почивка, на равни интервали. Ако контракциите преминават през предвидими интервали, стават по-чести, по-дълги и по-силни, тогава е време да отидете в болницата.

Ако по време на многократно раждане интервалът между контракциите е малък, струва си незабавно да отидете в болницата.

 • С изтичане на околоплодната течност

Изливането на околоплодна течност от гениталния тракт може да бъде обилно или ще има много малко „вода“ (изтичане), независимо дали имате контракции или не, трябва да отидете в болницата.

Често жените бъркат изтичането на вода с уринарна инконтиненция, но ако това се случи, това е добра причина да не стоят вкъщи, а да отидат в болницата.

 • С появата на кървави отделяния от гениталния тракт

Появата на кървави отделяния трябва да се третира внимателно не само през цялата бременност, но и преди раждането, когато вече изглежда, че детето не е в никаква опасност.

Всъщност това не е така. Преди раждането може да възникне и усложнение на бременността, например преждевременно отделяне на нормално разположена плацента, което изисква спешна акушерска помощ.

Източник на снимки: pixabay.com

Обикновено диагнозата не се потвърждава, а зацапването е част от лигавицата. Но тъй като причината за появата им може да бъде определена само в спешното отделение на акушерството, трябва незабавно да отидете в болницата, когато се появи такъв симптом.

В отдела по патология

Случва се, че бъдещата майка очаква началото на раждането в отделението по патология на бременни жени, където има предвестници на раждането. Трябва да информирате Вашия лекар за това. Ако лекарят не открие промени в състоянието на шийката на матката в сравнение с предишния статус, т.е. раждането не е започнало, спазмолитични и аналгетични лекарства се предписват през нощта.

Не се притеснявайте, че тези срещи могат да спрат раждането. Ако все още са родилни болки, никакви лекарства няма да ги спрат. Затова е по-добре да използвате тези няколко часа за почивка и сън..

И помнете! Все още никоя бременна жена не е преспала труда си.

Предвестници на раждането: Кога да отида в болница

Кой вариант е по-близо до вас - отидете предварително в болницата или елате там с контракции?

В първото Б отидох в родилния дом с контракции, но не с първите (тренировъчни / фалшиви) контракции, а когато контракциите станаха динамични с интервали между контракциите от 15-10-5 минути. (в случая, преди раждането на детето - 8-7-6 часа), независимо дали водата се е оттеглила или не. При пристигане в РД, в приемния отдел, разкритието беше 4 см, незабавно изпратено до прът и веднага коркът се отлепи, след известно време водата си отиде и след известно време тя роди (за подробности вижте по-долу: P. S.).

Ако дойдете в болницата на твърде дълги интервали или с обучителни (фалшиви) контракции, без разкриване, те могат да бъдат изпратени у дома.

Можете, разбира се, да отидете предварително в родилния дом (за това трябва да вземете направление от вашия гинеколог), но чакането на динамиката при контракциите е най-приятно у дома, до любимия ви съпруг, в топла, уютна домашна обстановка, активно ангажирана с мъжка терапия с оргазъм и сперма... за стимулиране на раждането дейности, отколкото в "студено сивите" стени на болницата, наситени с миризма на наркотици, в страх и напрежение... поради което процесът на раждане може да изчезне на нервна основа и лекарите ще трябва да направят стимулация.

Но ако има медицински показания - отидете в болницата предварително, не трябва да рискувате и да пренебрегвате препоръките на лекарите.

Има индикации, при които не могат да се очакват динамични контракции!
Те включват:

- зелените води с миризма са се отдалечили (нормата е чиста вода с бели люспи без мирис) - знак, че детето страда;

- червена кръв, дори ако капка (нормата е ихор със слуз) - отлепване на плацентата;

- Остра коремна болка, без контракции (по време на контракциите коремът се превръща в камък, след това е мек и болката не е задължителна, особено в началото) - отлепване на плацентата;

- водата е отстъпила драстично, до 2 литра (нормата е малко, някъде до чаша наведнъж) - възниква, ако детето лежи с крака надолу, а не с главата, както се очаква; или бебето е твърде малко (за недоносеност, преждевременно раждане или; ако бебето е доносено, но физиологично малко - в този случай това е норма!);

- контракции на всеки 10 минути. а разстоянието между тях намалява

За някой от тези симптоми - спешно се обадете на линейка!

Нека ви напомня: нормалното раждане се счита за период от 38 седмици. до 43 седмици.
Ако вече имате PDD (40 седмици), а раждането все още не е започнало, не е нужно да биете аларма - детето все още не е готово да се роди, тук всичко е индивидуално. Продължавайте да посещавате вашия гинеколог както обикновено. Алармата трябва да се включи след 43 седмици, тъй като от този момент бременността се счита за следсрочна и изисква намеса от лекари.

В подхода на раждането можете да се съсредоточите върху предвестниците на раждането:

1. Не след дълго преди началото на раждането тазовите кости започват да се разминават. Това може да бъде придружено от не силни, но неприятни болезнени усещания..

2. Месец преди раждането - неприятни стягащи усещания в долната част на корема.

3. Средно 4 седмици (за всеки по различен начин имам 1 седмица преди раждането) стомахът потъва. Матката се спуска в малкия таз. Бебе в положение с главата надолу, до родовия канал.

Типични признаци на увиснал корем:
- изчезването на киселини и оригвания, така измъчени по време на бременност;
- по-лесно дишане, тъй като матката вече не оказва натиск върху диафрагмата;
- появата на дискомфорт при ходене - походката е като на патица и е трудно да държите коленете заедно в седнало положение - те се движат настрани, както при мъжете, трудно е да седите наведени - искате да сгънете гърба и раменете назад колкото е възможно повече;
- по-чести позиви за използване на тоалетната по малък начин, защото матката по-силно притиска пикочния мехур;
- наличието на неприятна болка в перинеума и таза - матката, притискаща фаринкса, допринася за разминаването на тазовите кости;
- между гърдите и стомаха се появява свободно пространство - поставя се дланта;
- трудно е да обуете обувки върху себе си, дори до степен на невъзможност
- в огледалото можете да видите, че пъпа гледа към пода - можете да го видите много добре в профил - тези около вас, които са видели корема ви, преди да е потънал, го виждат отстрани - тогава как вие самите може все още да не го забелязвате.

Ако все още имате съмнения дали стомахът ви е спаднал или не, направете серия от тестове:
- опитайте се да седнете на стол и да свържете коленете си заедно, не през себе си, а плавно, без натиск върху стомаха. Ако се окаже, стомахът определено не е спаднал. Когато стомахът падне, с цялото желание да свържете коленете, това няма да работи;
- седнете на стол и се наведете. Ако е трудно да се наведете, гърбът автоматично ще се огъне назад - надолу. Оказва се мърляв само докато коремът падне;
- опитайте се да се наведете и в седнало / изправено положение и да обуете обувки върху себе си. Ако не се нуждаете от помощта на съпруга си, не слизайте.

4. Не след дълго преди раждането апетитът изчезва, може да се появи гадене, повръщане, както и разхлабване на изпражненията, както при диария. Теглото може да отиде малко.
Почиствайки червата, тялото се подготвя за раждане.От този момент е по-добре да не се яде нищо, по-лесно е да се роди на гладно. Но ако гладът наистина победи - яжте, но не преяждайте, отдайте предпочитание на леките тънки супи.

5. Синдром на гнездене. Една жена изведнъж започва активно да се подготвя за появата на бебе: тя пере бебешки дрехи, изкупува всички бебешки дрехи подред, лепи отново тапета в детската стая, пренарежда мебелите... Синдромът рязко се заменя с апатия.
Опитайте се да насочите енергията в полезна посока, ходете повече.

6. Разбъркването спира. Детето става тихо, набира сили, подготвя се за раждането.

7. Има секрети със слуз. Шийката на матката се отпуска, съдовете се спукват. Това отделяне може да е по-дебело по време на полов акт..

8. Излиза корк - съсирек от слуз. Коркът може да бъде вискозен, така че да можете да го вземете или да разредите водниста слуз..
В този предвестник не е ясно: раждането ще започне този час или след седмица. Не е причина да отидете в болницата.

9. Изтичане на вода. Водите се проверяват с уплътнението: ако уплътнението абсорбира течност - вода; ако течността остане на повърхността под формата на слуз - запушалка.
Бавно отиваме в болницата: проверяваме чанти, документи.
https://www.baby.ru/blogs/post/37399361-32216313/

10. Тренировъчни (фалшиви) контракции - тонусът на матката, матката се подготвя за отваряне w. матка: коремът понякога се превръща в камък - понякога е мек..., докато болката не е необходима: тя може да бъде както напълно безболезнена, така и болезнена - дърпащи усещания, както при менструация. Тренировъчните контракции са хаотични, хаотични, без динамика, с интервал между контракциите: след това 2 минути, след това 2 часа, след това 2 секунди, след това 20 минути... Ако в този момент отидем в болницата, може да ни върнат у дома.

Първите тренировъчни контракции могат да започнат дори преди коремът да падне надолу (те започнаха за мен 2 седмици преди корема да спадне) и да имат много дълъг интервал: Ами сега! И забравих - тишина за няколко дни / седмици.

11. Родовите болки са динамични, по-интензивни, интервалът между контракциите е 20 минути. и отива към намаляването. Показва, че разкриването на w. матката започна.
По това време всичко за болницата трябва да е готово. Сега можете да се грижите за себе си: секс по пътеката, душ, маникюр: изрежете ноктите си (не е необходимо да изрязвате много кратко, можете да оставите до 5 мм) и премахнете лака (позволено е ноктите да се покрият с прозрачен лак, тъй като лекарите определят цвета под кожата на ноктите състояние на родилка), обръснете се, обадете се на приятели...

12. Родовите болки са динамични, интервалът между контракциите е 10-5 минути. и продължава да намалява. Преди доставка, около 6-7 часа.
В този момент извикваме линейка, независимо дали коркът и водата са се оттеглили или не. Отиваме в болницата. Ако водата не е излязла, в болницата ще бъде пробит балон.

Най-силната и продължителна контракция на труда трае 1 минута, всички останали контракции продължават няколко секунди.

Скорост на дилатация на шийката на матката - 1 см (1 пръст) на 1 час, пълна дилатация на шийката на матката - 10-12 см (10-12 пръста) на 10-12 часа.

Хващането на болката започва постепенно и се увеличава във възходящ ред, от напълно без болезнени контракции / след това: "О!" - и те забравиха, за: "Боже, убий ме!" - Не като във филмите, - жената е тиха, спокойна. а след това рязко към цялата къща: „А-аааа. ”, И започна... След 5 минути. тя е с бебето на ръце. - никога не се случва в живота!

Самият връх на схващането на болката настъпва в момента, когато w. матката вече е напълно отворена до 10-12 см и детето се спуска в малкия таз. В този случай болката е придружена от силни желания за натискане. В този момент в никакъв случай не трябва да натискате, защото вашето w може да пробие от това. матка, също в този момент в никакъв случай не трябва да седите на свещеника, защото това може да увреди главата на детето (можете само да клякате или фитбол; ако лежите и искате да станете, трябва да станете, избягвайки седнало положение) издърпващи контракции трябва да се дишат!

Когато детето напълно потъне в малкия таз, спазмовите болки ще отминат, акушерката, без да ви докосва, вижда задната част на главата на бебето, а вие можете да докоснете задната част на главата на бебето с ръка - от този момент можете да бутате... Важно е да се подчинявате на акушерката във всичко!

Първото раждане отнема средно около 10-12 часа. Вторият - 5-7 часа средно. Трето - още по-бързо.

Можете да отидете в болницата със собствената си кола - чрез гравитация. В този случай приемът става по реда на общата опашка и след пристигналите с линейка.

Но ако решите да отидете в родилния дом с линейка до конкретния родилен дом, който сте избрали, следните съвети ще ви помогнат:

1. Когато екипът пристигне, обяснете на шофьора какъв родилен дом имате нужда и предложите на водача пари - награда. Обикновено възнаграждението на водача е 500 рубли - 1000 рубли, но сумата може да нарасне до 5000 рубли или дори до 10 000 рубли. Линейка трябва да бъде взета безплатно, само до най-близкия родилен дом, където има свободни места, или до родилния дом, посочен от диспечера.

Ако шофьорът е против да ви отведе където искате за награда и продължава да настоява за неговата.

2. Откажете услугите на този екип и се обадете на приятел. В този случай те нямат право да вземат пари от вас, като конфискация..

3. Когато се обадите на нова линейка, диспечерът трябва да бъде информиран, че ще родите в конкретно родилно заведение и да посочи адреса на това родилно заведение. В този случай пристигналият екип ще бъде длъжен да ви води точно там, където диспечерът казва и безплатно, а не там, където е по-близо до тях.

В случай на пристигане в болницата с линейка, приемът става без опашка, но по реда на опашката на пристигналите в линейката преди вас.

И накрая: преди да заминете за RD, не забравяйте да измиете лака. Това е много важен момент, тъй като лекарите наблюдават състоянието на родилката по цвета на ноктите..

Успех и лесно раждане!

____________________________
P. S.: Обадих се на линейка, за да отида до пътеката за рулиране, когато контракциите бяха на интервали от 5 минути и интервалът беше съкратен. Пристигнахме бързо, в рамките на 5 минути. Лекарят на линейката е установил отвора на w. матка 2 см (2 пръста). Бях попитан до коя рулища да ме закара? Назовах желания RD. Лекарят попита и ако няма места, тогава къде да водя? Назовах алтернативна версия на пътеката за рулиране. Лекарят попита и ако там няма места, тогава къде. Казах, след това по ваша преценка... След това тя се обади на желания RD, за да попита за наличието на места там... Те бяха взети безплатно. Карахме около 30 минути.

В желаната пътека за рулиране местата бяха и аз с удоволствие бях приет, тъй като разкриването на w. матката вече беше 4 см. Както беше направено, тя незабавно беше доставена в отделен прът, с разкриването на w. матка 6 см... Ражда напълно безплатно според нейния план за раждане:
https://www.baby.ru/blogs/post/46269834-32216313/

Единственото нещо... Когато беше изписан, съпругът, акушерката, която му даде дъщеря си, му даде плик с пари, но това беше негова лична инициатива... Акушерката прие плика и, без да го отваря, го извади...

Видео:
Кога да отидете в болницата по време на раждането:

Кога да отида в болницата по време на раждането

Жените в последните месеци на бременността винаги се интересуват: кога да отида в болница? Изненада, но дори и тези, които вече са станали майка, се замислят. Не се притеснявайте: не можете да пропуснете решаващия момент. Въпреки това, за да не се изнервяте и да сте навреме, трябва предварително да проучите цялата информация. Ще ви кажа кога трябва да отидете в болница и как да разпознаете контракциите.

Снимка: Сухорукова Л.Н., Кучменко В.С., Цехмистренко Т.А. Биология. 8 клас. Учебник. - М.: Образование, 2009. - 160 с..

Кога да отида в болница: признаци на раждане при жените

В моята практика има много случаи, когато жените идват в болницата твърде късно или твърде рано. Една от пациентите ми често бъркаше фалшивите контракции с реални и почти всеки ден идваше в родилния дом. И това е само 38 седмица бременна! Естествено, тя беше принудена да напусне, тъй като нямаше и следа от труд.

Много се страхуват от преждевременно раждане (преди 37-та седмица от бременността). СЗО доклади, че това явление е рядко при здрава бременност. Така че, ако всичко мина добре, не се притеснявайте, просто изчакайте спокойно. Не забравяйте, че няма нужда бременната жена да е нервна..

За да не харчите излишни пари за такси или да не извиквате постоянно линейка, лекувайте спокойно предстоящото раждане и не се паникьосвайте. Първите предвестници на раждането, като правило, се появяват няколко дни преди най-радостното събитие. Със сигурност ще имате време да се подготвите. Може дори да не сте предположили какви биха могли да бъдат те.

Обръщам вниманието ви към основните признаци на предстояща среща с бебе:

 • Пролапс на корема.

Този знак няма да помогне да се отговори на въпроса кога да се отиде в болница, тъй като се появява няколко седмици преди раждането. Един ден бременна жена забелязва, че й е станало по-лесно да диша и стомахът й сякаш гравитира към земята. Това се нарича увисване на корема: бебето вътре се доближава до родовия канал.

Задухът и киселините изчезват при пролапс на корема. Това не може да не зарадва бъдещата майка. Налягането върху пикочния мехур и вътрешните органи обаче се увеличава..

 • Разстроен стомах или чести движения на червата.

Много бъдещи майки отбелязват, че често ходят до тоалетна, за да изпразнят червата си за ден-два или директно на датата на раждане. По този начин тялото се самоизчиства преди предстоящото важно събитие..

Снимка: Сухорукова Л.Н., Кучменко В.С., Цехмистренко Т.А. Биология. 8 клас. Учебник. - М.: Образование, 2009. - 160 с..

 • Отслабване.

Кога трябва да отидете в болницата? Забелязали ли сте, че сте отслабнали малко и отокът е отшумял? Забелязахте ли, че везните показват с няколко килограма по-малко? Това е нормално преди раждането - подгответе си куфара.

 • Синдром на гнездене.

Пациентите ми многократно са ми разказвали за тези признаци на раждане. Между другото, това е доста често срещано явление. Всичко е просто - бъдещите родилки развиват синдром на гнездене. Какво означава? Жената започва да се подготвя за появата на бебето: тя мие и гали, мие, почиства, принуждава съпруга си да се пренареди. 90% от жените се сблъскват с това поведение и всичко се случва неволно.

 • Освобождаване на корк.

По време на бременността входът на матката беше добре затворен с малък съсирек слуз - запушалка. Ден-два преди да роди, той излиза от влагалището. Много жени се страхуват от това явление, но не трябва да правите това. Външно коркът прилича на слуз с малки ивици, прозрачни или жълтеникави. Може също да бъде оцветена в кафяво или леко зелено.

 • Дърпащи болки.

Много жени съобщават, че тазовите им кости болят. Това се дължи на постепенното им разминаване преди раждането..

Снимка: Nosal E. Раждане от природата. - M: Eksmo, 2020 г. - 200 s.

 • Промяна на поведението на бебето.

Преди да се роди, бебето пести енергия. Движи се по-рядко и спи много. Това е нормално, но ако бебето не се движи дълго време, това е причина да бъдете предпазливи..

Също така много майки отбелязват промяна в апетита, внезапни промени в настроението. Вслушайте се в интуицията си: тя рядко се проваля. Вземете всички необходими консумативи за раждането и поддържайте връзка с Вашия лекар през цялото време. Той ще ви каже точно кога е време да отидете в болницата. Не забравяйте, че е по-добре да играете безопасно, отколкото да пропускате важни предшественици на труда..

Кога да отидете в болницата: как да разпознаете контракциите

Моите пациенти ме питат: кога да отида в болницата за първото раждане? Бъдещите майки толкова се страхуват да раждат у дома, че безкрайно търсят информация за това какви са контракциите. Нека разберем проблема подробно.

И така, редовните контракции са ритмични контракции на матката, които тласкат бебето да излезе и водят до отваряне на шийката на матката. Много хора ги сравняват с болка по време на менструация. Всъщност има някои прилики. В началото на контракциите усещате тежест в долната част на корема, болки в кръста, дискомфорт във влагалищната област.

Вероятно сте изпитвали тези чувства повече от веднъж през последния месец на бременността. Това бяха тренировъчни битки. Какво е? Името говори само за себе си: репетиция за истинско раждане. Матката се свива бавно в подготовка за предстоящото събитие.

Такива контракции, честотата на които не е дълга, често се появяват в последния месец на бременността и са редовни. Описано по-подробно моите колеги в научната им работа. Трябва ли да се подготвя? Знаейки с какви контракции да отидете в болницата, няма да се объркате. Лесно е да се разграничат двата типа един от друг: тренировъчните битки обикновено преминават, ако сте ангажирани с някакъв бизнес, вземете топъл душ или смените позицията. Такива техники не работят при реални контракции..

Снимка: Lankowitz A. Учебник по акушерство и гинекология. - M: MEDGIZ, 1963

И така, как да разпознаете реалните контракции? Кога да отида в болницата? Ще забележите, че контракциите са периодични:

 1. Болката се появява и след това изчезва, след това се появява и отново си отива. Отначало спазмите са краткотрайни - около 15 секунди. Тогава настъпва затишие.
 2. Постепенно периодите на болка се увеличават, а моментите на релаксация намаляват..
 3. С течение на времето една контракция продължава около минута, болката става по-силна, по-трудно е да се издържи. Периодите на релаксация бързо се съкращават, като между тях остават около 10 минути.
 4. Как да броим контракциите и кога да отидем в болница? Времето на болката да отстъпи. Ако този период продължи около 20 минути, това означава, че раждането е започнало. Не се колебайте и отидете в болницата.

Много смартфони имат възможност да изтеглят приложение за отчитане на свиване. Това е много удобно за тези, които не разбират съвсем как да продължат..

Знаете кога да се обадите на линейка по време на раждане? Много жени избират да останат вкъщи възможно най-дълго. Не препоръчвам обаче да правите това. Дори първородните бебета могат внезапно да започнат бързо раждане. Можете да прочетете повече за това в статията "Бърз труд в съвременното акушерство". Затова е по-добре да останете под лекарско наблюдение по-дълго..

Снимка: Lankowitz A. Учебник по акушерство и гинекология. - M: MEDGIZ, 1963

Често, преди пренаталните контракции, околоплодната течност на жената излиза. Този предвестник също е трудно да се пропусне. Практиката показва, че много жени бъркат този симптом с неволно уриниране..

Как да разберем, че е време да отидем в болницата в този случай? Това е просто: трябва да тръгнете веднага. Продължителният престой без вода е вреден за бебето. Освен това има моменти, когато водите са се отдръпвали, но няма контракции. В този случай те се наричат ​​изкуствено..

Това не е за страх: доставката се извършва без проблеми. Понякога водата изтича: тя бавно се стича по вътрешната част на бедрата. Този симптом също показва необходимостта от посещение на лекари..

Интересувате се от това какво да отидете в болницата? Всъщност дрехите, които носите, всъщност нямат значение. Облечете се удобно. Основното е, че вашата чанта, която е събрана предварително в родилния дом, съдържа необходимите неща (нощница и халат).

Научихте при какви контракции да отидете в болницата. Не се притеснявайте: природата ще ви каже как да продължите. Но също така е необходимо предварително да се запознаете с ценна информация..

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

 1. Преждевременно раждане // https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth
 2. Бузумова Ж.)., Базарбаева Ж.У., Нурмалиева Е.Б., Канигаева А.М., Сексенова А.Б. Проблеми на фалшивите контракции в съвременното акушерство // Известия на Казахския национален медицински университет. - 2018. - No 3. - С. 11-14.
 3. Железова М. Бързо раждане в съвременното акушерство // Практическа медицина. - 2016. - No1 (93). - С. 16–20.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Как да разберем кога е време да отидем в болницата: 5 знака

Бръснене на срамната и клизма преди раждането: защо е по-добре да откажете

Лиза Мока дула, блогър, майка на пет деца

"Как ще разбера, че раждам?" - един от основните въпроси на жените в навечерието на първото раждане. Вече говорихме за това в кои случаи контракциите все още не са раждане. Но кога отивате в болницата? Има ли надеждни знаци, които ще ви помогнат да проследите състоянието си и да не сте там по-рано от необходимото?

Важно е всяка жена да се чувства в безопасност по време на раждането, а родилният дом е мястото, където повечето от нас усещат точно тази безопасност, от която се нуждаем - това се осигурява от присъствието на специалисти, които могат да помогнат при спешни случаи..

Но всеки специалист има време, настроение, график - има нещо, което прави невъзможно да се обърне индивидуално внимание във всеки отделен случай. Ето защо, често, когато не се изисква помощ, тя се налага по навик или, отново, съгласно разпоредбите..

За много жени става откровение, че можете да откажете от ненужна помощ, неоправдани интервенции, нежелани процедури в родилен дом, както в друго лечебно заведение. Само с подписване на документа.

Така една от родилките ми избяга със секцио. Тя подписа документ, за да му откаже, защото се увери, че CTG на детето й не показва, че страда, и няколко часа след отказа роди здрава дъщеря.

Ето защо, не забравяйте, за всеки случай, сърдечната честота за CTG: 110-160 удара / мин. (всяко дете в този диапазон има своя собствена норма). Възможно е да има временно увеличаване на битката, след това намаляване на представянето. Между контракциите сърдечната честота отново е нормална. Това е нормална реакция на детето към контракциите. И говори за доброто му състояние.

Ако сърдечната честота е монотонно ниска (повече от 10 минути) или монотонно висока (спрямо нормата), това са показатели, които изискват вниманието на специалист..

Същите тези правила ще ви помогнат да разберете дали всичко е наред с детето дали зелените води са отстъпили. Също така, сърдечният ритъм може да се чуе по време на бременност, просто като се приложи ухото към стомаха (това може да направи бащата) между пубиса и пъпа на майката отдясно или отляво (ако бебето е в главата) Когато чуете сърдечния ритъм на бебето, пребройте ударите в минута и след това пляскайте силно с ръце. Ако след това чуете повишаване на сърдечната честота, това е отлична реакция: детето реагира на външни стимули, което означава, че се чувства добре.

Вярно е, че още по-важно е при раждането жената да не мисли за какво да се съгласи и какво да откаже, а да бъде отпусната и потопена в своето състояние на „отчуждение“ от случващото се, защото хормонът окситоцин, който е отговорен за развитието на контракциите, е много срамежлив.

Ето защо винаги казвам, че трябва да отидете в болница, когато състоянието ви ви създава въпроси или притеснения или когато контракциите ви вече са напълно неоспорими.

Как да разберете, че раждате?

И така, първите контракции подготвят шийката на матката за отваряне, изглаждайки я. Може да започне няколко седмици преди раждането или в деня на раждането. След това под въздействието на контракциите шията започва да се отваря.

Отваря се постепенно и трябва да се отвори с около 10 см, а с всеки сантиметър на отваряне контракциите стават по-силни, по-болезнени, по-дълги и по-чести. Между другото, интервалът между контракциите не означава разкриване. Тя може да се увеличи с увеличаване на контракциите.

Често в историите на жените за раждането проблясва „Лекарят измери разкриването“. Или в статии за раждането се препоръчва да отидете в болницата за разкриване на толкова много сантиметри. Но трябва ли родилката да знае разкриването при раждането? Отговорът е еднозначен - не! Тъй като раждането е единичен процес и не е необходимо да се фокусирате върху сантиметрите на разкриването, това създава ненужен стрес.

Но как тогава да се ориентирате, ако искате да дойдете в болницата не твърде рано? Как да разберете, че вече сте на етапа, когато е време да отидете в болницата?

Първият съвет е да отидете в болница, когато няма съмнение, че раждате. Ако използвате "машина за бъркане", се съмнявайте, не разбирайте, "раждане ли е", отидете рано. При контракции с отвор от около 5 см вече няма да отделяте време - това ще създаде напрежение, от което искате да се освободите. На този етап вече не искате да решавате нищо.

И още няколко признака, че наистина раждате.

Ще има напрежение в краката ви, ще ви е трудно да стоите по време на битки, ще искате да стоите на пръсти. Краката "замръзват", от крак до коляно, колкото по-голям е отворът, толкова по-висок е "студът".

Междуглутеалната лента става синя (при 70% от жените), от ануса до края на глутеалната гънка, тя става синя, като синина.

Гласът се променя, трудно е да избирам думи, да бъда учтив, искам да говоря кратко, но по-добре - нищо!

Издърпвания на земята или клякане, позиция на коляното-лакът, трудно за лъжа, стойка.

Още веднъж, ако се съмнявате, това не е битка. Прогресивните контракции с отваряне на врата не оставят никакво съмнение!

Трябва ли да обръсна интимната зона преди раждането и да направя клизма

Отидете в болницата, вече обръснат, или ще се направи в приемния отдел? А какво ще кажете за клизмата? Можете също така да откажете тези рутинни процедури - и за това има причини освен обичайния дискомфорт..

Ако не изложите перинеума си, най-вероятно ще избегнете епизиотомия. Никой няма да отреже космати тъкани само за да ви припря! Убедена съм, че всяка жена трябва да ражда без епизиотомия и само в екстремни случаи, когато е необходим вакуум, тогава може да се приложи. И в екстремни случаи няма значение дали сте подготвени за разфасовката.

Относно клизмата. Първо, в живота си никога не бих влязъл в раждане с човек, който смята изпражненията при опити за смущаващи! Тъй като изпражненията при бутане се появяват поради натиска на главата на детето върху червата и никоя клизма не гарантира липсата му. Изпражненията са възобновяемо вещество! Това е нормално!

На второ място, винаги казвам на семинарите: "Позволете си да се объркате в опитите си!" Защо? Тъй като социалната нагласа, че каката е срам, кара жената да изстиска аналния сфинктер. Оказва се, че тя напъва - и в същото време прищипва мускулите на тазовото дъно! Оттук идват сълзите и то никак, защото не сте подготвили перинеума или тъканта ви не е достатъчно еластична и е склонна да се разкъсва. Не става въпрос за тъканите, а за физиологичната структура на женското тяло. И тъканите работят по еднакъв начин за всички, а отпуснатите тъкани са по-малко податливи на наранявания - това е факт..

На трето място, самата клизма уврежда чревната лигавица..

Четвърто, преди раждането тялото се самоизчиства и ако всичко не се получи до края, тогава без клизма изпражненията ще бъдат спретнати, а след клизмата, когато главата се притисне, от вас ще се излее каша.

Пето, празно черво или с течност не се амортизира от нищо по време на опити и - здравей, хемороиди или, не дай боже, чревен пролапс.

Шесто, по някаква причина в много страни хората дори не знаят какво е това. Живеех в чужбина, там от нас в шок!

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Контракции: кога да отидете в болница?

Ето го, приближаващият се радостен и обезпокоителен финал! Изглежда започна! Всичко, от което се нуждаете в болницата, се събира и вие започвате да си спомняте какво сте преподавали в класа за бременни жени, когато настъпи раждането. Спомняме си заедно и чакаме момента, когато вече е необходимо да отидем в родилния дом.

Накратко за контракциите

И така, контракциите са предвестниците на раждането. Те са сигнал за началото на процеса на раждането, редовно се повтарят контракции на матката и са придружени от характерни дърпащи болки в долната част на гърба, долната част на корема.

Как започват? Струва си да се знае, че първите контракции са твърде слаби за няколко секунди и те идват с интервал от 10-12 минути. Понякога контракциите веднага са по-чести, повтарят се след 5-6 минути и са с доста силен характер. С течение на времето те зачестяват с увеличаване на болката и продължителността..

Трябва да се има предвид, че ритъмът на свиване на матката е усещане за натиск в долната част на корема. Обикновено подобни контракции не носят силен дискомфорт на общото състояние. По-скоро това е усещане за тежест и размер на самата матка, което може да се разпространи по целия корем. Понякога бъдещата майка усеща подобни контракции дори няколко седмици преди началото на самия процес на раждане, но не се наблюдава редовен и непрекъснат ритъм на маточните контракции и това не прелива в раждането. Ако контракциите се повтарят след 25-30 минути, тогава те може да не са родени и да имат шанс да спрат скоро. Обикновено подобни контракции изобщо не уморяват жената и с гореспоменатия характер няма нужда да ходи в болница.

Когато възникнат реални, пренатални контракции, интервалите между тях непременно се намаляват. Това се случва преди повторения на контракциите на всеки 3-4 минути. Между другото, в периода между увеличаването на контракциите с отпуснат стомах бременната жена не изпитва болка.

Жената усеща първите реални контракции в стомаха си и много рядко в лумбалната област. Струва й се, че болката се преобръща под формата на вълна, започвайки от страната на кръста и преминавайки през страните, локализирана в корема. Първите контракции наподобяват леко изтръпване, след това продължителността на самата контракция продължава до 6-10 секунди на по-кратки интервали.

Обикновено при първородните жени общата продължителност на контракциите е приблизително 10-12 часа. За многородните майки този период е по-кратък - 6-8 часа.