В някои случаи следродилният период може да бъде опасен и да доведе до сериозни усложнения. Тъй като външният акушерски преглед не винаги ни позволява надеждно да оценим тонуса и реалната скорост на свиване на матката, ултразвукът след раждането се използва активно в медицинската практика. Въвеждането на този диагностичен метод в акушерството и гинекологията е намалило честотата на следродилните кръвоизливи и възпаления..

 1. Ултразвук след естествено раждане
 2. Какво може да се намери
 3. Нормални показатели
 4. Ултразвук след цезарово сечение
 5. Показания за ултразвук на матката след изписване

Ултразвук след естествено раждане

В повечето случаи физиологичното раждане протича много добре както за родилката, така и за детето. Ето защо, ако по време на раждането не е имало усложнения, сериозни наранявания или кървене, тогава ултразвукът след раждането се предписва в родилния дом само на втория или третия ден, за да се оцени размерът на матката, нейният тонус и скоростта на инволюция.

Целите на тази ултрасонография са:

 • оценка на истинския размер на матката и нейния тонус;
 • изключване на наличието на остатъци от мембраните, плацентата и голям брой кръвни съсиреци в маточната кухина;
 • ранна диагностика на вътрематочно кървене и възпаление на ендометриума.

Какво може да се намери

Дори като се вземе предвид липсата на оплаквания от родилката, в ранния следродилен период лекарят може да открие следните промени чрез ултразвук:

 1. Субинволюцията на матката е забавяне на скоростта на намаляване на размера на даден орган до нормалното. Това състояние увеличава риска от развитие на възпалителни процеси и добавяне на инфекции, тъй като адекватната инволюция на матката насърчава освобождаването на кръвни съсиреци от нейната кухина и натрупването в нея.
 2. Кървенето се определя с помощта на увеличена маточна кухина и наличие на течна кръв или голям брой съсиреци в нея. Намаленият тонус на органите, родовата травма, патологията на хемостатичната система (тромбоцитопатия и тромбоцитопения, недостатъци на факторите на кръвосъсирването и др.) Често водят до такова усложнение. При обилно кървене жената определено ще се оплаче от кърваво отделяне на алено или тъмнокафяв цвят от гениталния тракт.
 3. Различни инфекции и възпаления. При ендометрит ултразвуковото сканиране ще покаже неравномерността на контурите на матката и хетерогенната ехогенност. Късната гестоза на бременна жена, голям плод, продължително или патологично раждане (с функционално тесен таз, ненормално представяне на плода), дълъг безводен период и възраст на млада жена (до 19 години) могат да допринесат за появата на следродилен ендометрит.

Трябва да се отбележи, че се установява висока честота на следродилни инфекции на репродуктивната система:

 • при жени, които пушат и злоупотребяват с алкохол;
 • тези с анамнеза за медицински аборт или спонтанен аборт;
 • при бременни жени, страдащи от захарен диабет и с огнища на хронична инфекция (пиелонефрит, тонзилит, синузит и др.).

Нормални показатели

Както бе споменато по-горе, след естествено раждане се прави ултразвуково сканиране на втория или третия ден след раждането на детето. На първо място се изследва матката, която трябва да има процеп и леко разширена форма, а кухината й съдържа малко количество кървави съсиреци и кръв (в горния полюс на органа). Приблизително на 6-7-ия ден цялото съдържание се спуска отгоре надолу и едва към края на първата седмица и началото на втората форма на органа придобива нормални очертания - става крушовидна.

На ранен ултразвук, полето на раждане, теглото на матката варира от 950-1000 грама. Към 7-ия ден теглото му намалява почти наполовина и е 400-500 г. В края на 7-8-та седмица от следродилния период инволюцията на органа завършва и теглото му става 70-75 грама.

Нормален размер на матката в зависимост от деня на следродилния период

ДенИндикатори
Дължина mmШирина, ммПредно-заден размер, mmДължина на кухината, ммШирина на кухината, мм
2-ри137-145134-14069-7350-54105-116
4-ти116-126110-12066-7090-9441-47
6-то103-106100-10565-6974-7834-38
8-ми94-9895-9761-6470-7330-33

Ултразвук след цезарово сечение

Днес цезаровото сечение е единственият сигурен изход за повечето патологии по време на бременност, както и индивидуалното желание на някои жени. Много от тях обаче се страхуват от белег на матката след операция, който може да я деформира и да забави инволюцията..

След цезарово сечение се извършва ранно ултразвуково изследване само по показания:

 1. Появата на масивни кървави отделяния от гениталния тракт.
 2. Хипертермичен синдром.
 3. Болезненост, рязко зачервяване и изразено подуване на следоперативния белег.
 4. Продължителна и интензивна болка в долната част на корема.
 5. Появата на патологична левкорея с неприятна миризма и жълтеникаво-зелен цвят.

Извършва се ултразвук на шев, наложен върху стената на матката в резултат на цезарово сечение, за да се идентифицира неговата стабилност и дебелина, да се изключи възпалението и да се предскаже бъдеща бременност. Обикновено изглежда като хиперехогенна нишка, разположена в долната част.

Голямото значение на маточната ехография след цезарово сечение е, че има висока честота на латентно кървене в началните етапи и честота на ендометрит; също така си струва да се отбележи наличието на следоперативна болка, която може да прикрие клиниката на възпалението или друго усложнение.

Показания за ултразвук на матката след изписване

В случай, че жената не е преминала ултразвуков преглед в родилния дом, тогава се препоръчва да се свърже с предродилна клиника, за да реши дали е необходим преглед. Препоръчително е да направите това не по-късно от първите 7 дни след изписването..

Ако жената след раждането е изложена на риск или е имала някакви усложнения в ранния следродилен период, тогава силно се препоръчва да се направи ултразвук на матката след раждане на 7-8-ия ден след изписването от болницата.

Ако периодът след раждането протече добре и първият ултразвук след раждането не разкри патологии, след като се върне у дома, жената се съветва да потърси втора консултация с гинеколог след около 30 дни. След преглед и разпит лекарят ще вземе решение за необходимостта от повторен ултразвуков скрининг.

Индикациите за назначаване на ултразвук след изписване са:

 1. Появата на кръв от гениталния тракт. Често това е доказателство в полза на плацентарния полип (пролиферация на лигавицата при прикрепването на плацентата).
 2. Повишаване на температурата и промяна в характера на разтоварване.
 3. Болка в долната част на корема, несъответствие на шева, неговото зачервяване, подуване и отделяне на ichor.

По този начин методът на ултразвуково изследване е от голяма помощ за акушер-гинеколозите при диагностицирането и профилактиката на следродилни усложнения..

Следродилна матка

Как се променят тялото и шийката на матката след раждането

След раждането матката претърпява множество промени. Нека да разгледаме какви точно са тези промени, какво се счита за нормално и какво може да бъде патология.

Веднага след раждането на бебето матката тежи около 1 килограм. Дъното му е приблизително на нивото на пъпа. Тоест една жена в първите дни на майчинството изглежда все още не е родила. По време на следродилния период и трае до 40 дни, матката се свива след раждането и в резултат на това придобива предишните си, "небременни" размери и тежи около 50 грама.

Шийката на матката също претърпява промени. Непосредствено след раждането на детето то се отваря с 10-12 см, но постепенно към 10-ия ден се затваря напълно, към около 21-ия ден външният фаринкс се затваря и придобива цепкообразна форма (отличителна гинекологична характеристика на всички раждащи жени). Ето как изглежда матката след раждането от гледна точка на гинеколога.

Това, което една жена чувства и отбелязва, е нормално

Силната болка преминава веднага след раждането. Но през следващите дни все още могат да се усетят спазми на матката, в резултат на нейните контракции. Това е особено забележимо за жени, които се инжектират с окситоцин за подобряване на контрактилитета на матката..

През първите 3-7 дни има доста силно маточно кървене. Но всеки ден изхвърлянето става все по-малко, те се озаряват и се превръщат в "мазилка". Обикновено изписването напълно изчезва не по-късно от края на следродилния период. Името на тези секрети е лохии. Но преди да свършат, някои жени се притесняват от кървенето, което е започнало отново, но това вече не е лохия, а обикновена менструация. При жени, които не кърмят, както и при някои кърмещи жени, менструацията настъпва в рамките на 6-8 седмици след раждането на бебето.

Възможни патологии

1. Повишено маточно кървене след раждане. Това може да се случи по 2 причини: или частиците плацента остават в матката, или матката не се свива добре. Първата патология може да бъде диагностицирана с помощта на ултразвук. Хирургично лечение - кюретаж на маточната кухина. Втората патология също не трябва да се пренебрегва, тъй като е възможна голяма загуба на кръв и ендометрит - възпаление на ендометриума на матката. Лечението се състои в прием на лекарства, които намаляват матката, ако е необходимо, кръвоспиращи и антибиотици. Тази патология се нарича субинволюция на матката. Това е типично усложнение след гестоза, многоплодна бременност, многоводие.

2. Може да възникне ерозия на шийката на матката след раждане, но лечението не се изисква във всички случаи. Малка ектопия с нормални резултати от цитонамазка и колпоскопия се нуждае само от наблюдение. Докато ектропионът на шийката на матката - нейната еверзия, задължително изисква хирургично лечение.

3. И още една неприятна патология - пролапс на матката след раждане. Причината са наранявания на тазовото дъно в резултат на тежки и / или многоплодни раждания. Симптомите се появяват в зависимост от пренебрегването на процеса. С лек спад жената се чувства добре. Препоръчва се да прави специфични упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. При значителен пролапс на матката жените се оплакват от болки в долната част на корема, уринарна инконтиненция. При втората и третата степен на пролапс на матката е ефективно само хирургичното лечение.

За да идентифицирате навреме възможните патологии или да сте сигурни, че сте в добро здраве, посетете лекар 6-8 седмици след раждането. Дори и да нямате оплаквания.

Ултразвук след раждане

Следродилен период - това е период от време, през който раждащата жена претърпява обратно развитие (инволюция) на онези органи и системи, които са претърпели промени във връзка с бременността и раждането. Обикновено този период, като се вземат предвид индивидуалните особености, започва веднага след отстраняването на плацентата и продължава до 6 седмици..

Веднага след раждането на плацентата матката намалява значително по размер. Дъното му (горната част) в този момент е на нивото на пъпа. В деня след раждането дъното на матката леко спада и се намира точно под пъпа. На 4-тия ден той вече се определя в средата между пъпа и пазвата. На 8-9-ия ден фундусът на матката все още може да се усети на нивото на лоното или точно над него. Важен показател е промяната във формата на матката. На 3-ия ден след раждането той е сферичен, на 5-ти - овален и на 7-ия ден придобива крушовидна форма, както преди бременността.

Наблюдават се промени и в характера на отделянето от гениталния тракт (лохии). Изписването в първите 2-3 дни след раждането изглежда като яркочервена кръв, от 3-4 дни до края на първата седмица - по-бледа, кървава, а след това лохията се озарява още повече, придобива жълтеникав оттенък, става лигав. На 5-6-та седмица от следродилния период зацапването спира напълно и има същия характер като преди бременността.

Ултразвукът след раждането през този период помага на лекаря обективно да оцени състоянието на репродуктивната система на жената след раждането и, ако е необходимо, да проведе своевременно лечение на определени усложнения.

След естествено раждане

По време на ранния следродилен период (т.е. в първите 2 часа след раждането) се използва ултразвук, ако има съмнение за руптура на матката и в случай на обилно кървене за диагностициране на причините за тях.

В нормалния ход на следродилния период ултразвукът на матката се извършва най-често 2-3 дни след раждането. Обикновено се използва трансабдоминалният метод (изследване на органи през предната коремна стена). Този избор се обяснява с факта, че матката все още има доста големи размери и е трудно да се изследва напълно с вагинална сонда. В някои ситуации, ако е необходимо по-подробно изследване на шийката на матката, се използва и вагинален ултразвуков метод..

Един от важните критерии за оценка е състоянието на маточната кухина. Обикновено е подобен на процеп или леко разширен поради наличието на малко количество течна кръв или кръвни съсиреци, които по това време могат да бъдат в горната му част, а до 5-7-ия ден те се изместват в долните части. Лекарят на ултразвук може да види промяна в маточната кухина - нейното прекомерно разширяване, наличие на фетални мембрани в нея, остатъци от плацентарна тъкан, прекомерно натрупване на течна кръв или нейните съсиреци, всичко това помага да се предотвратят сериозни усложнения в следродилния период. Размерът на матката също се оценява и след това те се сравняват със стандартните таблици, разработени за нормалния ход на следродилния период..

Усложнения след раждането

Субинволюция на матката. Понякога, когато изследва пациента, лекарят отбелязва, че размерът на матката надвишава правилния размер. Това може да бъде физиологично състояние, например след многоплодна бременност, раждане с голям плод, многоводие при многоплодни жени. В други случаи такова несъответствие се счита за патологично и се нарича матова субинволюция, т.е. забавяне на обратното му развитие. В такива ситуации ултразвукът след раждането ви позволява да идентифицирате причината за отклонението от нормата и помага да се определят по-нататъшните тактики на действие за акушер-гинеколога. Това усложнение се среща при около 1,5% от родилите жени..

При недостатъчно свиване на матката през първите 5 дни се наблюдава състоянието на жената и се провеждат медикаменти - предписват се лекарства, които свиват матката, както и спазмолитици, които отпускат мускулите на шийката на матката, за да осигурят пълно изтичане на съдържанието. Ако ултразвуковото сканиране открие голям брой големи кръвни съсиреци в маточната кухина, може да се наложи аспирация с вакуум (отстраняване на кръвни съсиреци с помощта на вакуумно засмукване) или кюретаж на маточната кухина. Ако не бъдат отстранени своевременно, инфекция от влагалището може да проникне в матката и ще се развие сериозно усложнение на следродилния период - ендометрит (възпаление на вътрешната обвивка на матката). Следователно навременното ултразвуково сканиране след раждане може значително да намали риска от развитие на това заболяване..

Следродилен ендометрит. Ултразвуковите признаци на ендометрит са намаляване на тонуса на матката, разширяване на кухината, натрупване на газове в нея, остатъци от плацентарна тъкан или мембрани на плода. Важно е да се разбере, че лечението на ендометрит трябва да започне възможно най-рано. На жената се предписва почивка в леглото, курс на антибиотици и лекарства за свиване на матката. Ако лечението не започне навреме, ендометритът става тежък, което може да изисква отстраняване на матката и дори да застраши живота на жената. Но е важно да се отбележи, че това заболяване е доста рядко - при около 2% от жените след раждането през вагиналния родов канал.

Следродилен кръвоизлив. Ултразвукът на 2-3-ия ден след раждането може да предотврати много страшни усложнения от следродилния период - кървене, което може да започне внезапно и да е много обилно. Често те са причинени от остатъците от плацентарна тъкан или мембрани в маточната кухина, което лесно се диагностицира чрез ултразвук. В такива случаи за спиране на кървенето е необходимо кюретаж и отстраняване на остатъците от плацентарната тъкан..

Ако по време на първия ултразвук след раждането се открие някаква патология, ултразвукът се прави още няколко пъти по време на лечението и след завършването му, за да се оцени ефективността на терапията. И само в случай на добри резултати от контролното проучване, млада майка може да бъде изписана у дома под наблюдението на предродилна клиника.

След цезарово сечение

След цезарово сечение матката се връща към размера си по-бавно, отколкото след вагинално раждане. Това се дължи на нарушението на структурата на мускулните влакна на маточната стена поради разреза, направен по време на операцията. Той взема размера и формата, както преди бременността, едва до 10-ия ден от следродилния период.

След цезарово сечение родилката значително увеличава риска от различни усложнения - ендометритът след раждането се появява по-често и е по-тежък (6-11% от случаите), честотата на кървене е по-висока (около 5%), както външна - от влагалището, така и вътрешна - в коремната кухина. Ето защо ултразвуковото изследване играе безценна роля за наблюдението на такива млади майки..

В повечето случаи ултразвуково изследване на органите на репродуктивната система се извършва при родилки на 3-4-ия ден след операцията. Но ултразвуково сканиране след раждане може да бъде предписано в рамките на няколко часа след края на операцията, за да се изключи кървенето в коремната кухина и нарушаването на целостта на конците на матката. Изследване се извършва при наличие на оплаквания на жената от интензивна коремна болка или в случай на неблагоприятни кръвни тестове, по-специално с намаляване на нивата на хемоглобина след операция.

Ултразвукова диагностика след цезарово сечение може да се извърши както с трансабдоминални, така и с вагинални сензори.

С помощта на ултразвук се оценяват същите параметри, както след естественото раждане. Но в допълнение към това се извършва и задължителен преглед на следоперативния белег на матката. Често отклоненията в състоянието му показват развитието на определени усложнения. Така например, специфичен ултразвуков признак за развитие на следродилен ендометрит след цезарово сечение е подуване на конците на матката.

За съжаление заздравяването на шевовете след операцията не винаги е успешно. В тези случаи ултразвукът помага да се диагностицират хематоми (натрупвания на кръв) в областта на белега, да се следи техният размер и местоположение и въз основа на това да се избере метод за лечение..

Контролните ултразвукови изследвания при откриване на някаква патология се извършват многократно, като се оценява състоянието в динамика. След постигане на положителни резултати от лечението, младата майка се изписва у дома под наблюдението на лекар от антенаталната клиника.

Безусловно ултразвукът при жени след раждане (естествено и след цезарово сечение) също оценява състоянието на яйчниците, наличието на течности и кръвни съсиреци в коремната кухина, в малкия таз, които обикновено липсват, както и състоянието на вените на матката и околната тъкан.

След изписване от болницата

Ако по някаква причина не е направено ултразвуково сканиране преди изписването от болницата, тогава е необходимо да посетите гинеколога на антенаталната клиника в рамките на първата седмица след завръщането си у дома и да определите необходимостта от това проучване.

На всички жени след раждането, които са изложени на висок риск от развитие на следродилни усложнения и тези, които са преживели усложнения веднага след раждането, се препоръчва да повторят ултразвука на матката 5-8 дни след изписването от болницата. Проучване, проведено през тези периоди, ще помогне за предотвратяване на късни усложнения или тяхното повторение. Рисковата група включва жени с многоплодна бременност, многоводие, продължително раждане, голяма загуба на кръв по време на раждане, дълъг интервал между изтичането на околоплодната течност и раждането на бебе, ръчно отделяне на плацентата.

Въпреки това, дори ако по време на ултразвука в родилния дом всичко беше наред и нищо не притесняваше жената при изписване, трябва да се помни, че могат да възникнат усложнения в късния следродилен период. Ето защо, млада майка се препоръчва да се консултира с гинеколог около месец след раждането, а при назначението лекарят ще определи необходимостта от ултразвуково сканиране. Ако не бъдат открити аномалии, следващото посещение на лекар и превантивната ехография трябва да бъдат планирани след около 6 месеца.

Показания за ултразвук

Показания за спешно посещение на лекар и ултразвук на малкия таз е увеличаване на кървави отделяния от гениталния тракт, което може да показва забавяне в маточната кухина на плацентата - така наречения плацентарен полип (растеж по стената на матката от тъканта на плацентата).

Обикновено полипът се вижда ясно при ултразвук. В този случай е необходимо да се извърши кюретаж на маточната кухина..

Също така, една млада майка трябва да бъде предупредена от повишаване на телесната температура, промени в характера на отделянето - появата на лохии с неприятна миризма, гнойни. Подобни симптоми могат да показват развитие на следродилен ендометрит..

Болезнените усещания в долната част на корема, в областта на шева след цезарово сечение и появата на отделяне от него, заслужават голямо внимание. Такива прояви могат да се наблюдават при непълноценност на шева, неговото разминаване, което може да изисква допълнително хирургично лечение.

Ултразвук след раждане

Усложненията след раждането се появяват най-често в първите дни след раждането. Ръчният акушерски преглед не винаги дава пълна картина на състоянието на жената. Ето защо в родилните болници те прибягват до метода на ултразвуково изследване на родилката преди изписване. Ултразвукът помага да се диагностицират навреме различни патологии от следродилния период.

За това как се прави ултразвуково сканиране след раждане и какви проблеми разкрива процедурата, прочетете тази статия.

Ултразвук преди изписване от родилния дом

Извършва се ултразвуково изследване на вътрешните полови органи на всяка родила жена на 3-4-ия ден след раждането, преди изписване от болницата. По време на процедурата лекарят проверява състоянието на матката, яйчниците и шийката на матката през предната коремна стена. Ултразвукът през влагалището през първите дни след раждането не се използва поради големия размер на матката. С помощта на трансвагинален сензор е трудно да се изследват задълбочено всички части на този орган..

След раждането матката постепенно се връща в състояние преди бременността. Този процес се нарича инволюция. Лекарят по ултразвукова диагностика определя състоянието на вътрешните полови органи на жената и дава разрешение за изписване от следродилния отдел. Важно е да се вземат предвид следните показатели:

 • Съответства ли размерът на родовия канал на нормите.
 • Има ли кръвни съсиреци и колко.
 • Как лекува мястото на плацентата.
 • Еднородна ли е структурата на вътрешната повърхност на матката.
 • Какво е състоянието на маточните вени.
 • Ако е имало цезарово сечение, лекарят проверява състоянието на шева.

Нормални показатели за състоянието на матката след раждане

Ако раждането е преминало без усложнения, тогава инволюцията на родовия канал протича с нормални темпове.

При ултразвуково сканиране, 3-4 дни след раждането, се откриват малки количества кръвни съсиреци в горните части на матката. След 7-8 дни те се спускат по-близо до изхода от кухината на органа. Непосредствено след раждането матката наподобява форма на топка, след 3 дни - овална, след 7 дни приема крушовидна форма. Възстановява се тонусът на мускулите на тазовото дъно. Те постепенно преместват матката обратно на първоначалното й местоположение. Непосредствено след раждането дъното на матката е на 4 см под пъпа, след седмица - в средата на разстоянието между срамната кост и пъпа.

Теглото на матката също се определя чрез ултразвук. Веднага след раждането тя тежи 900-1000 грама. След седмица - 500-600 гр. След 2 седмици вече 350 гр. До края на следродилния период, след 5-7 седмици се връща към предишния обем - 60-70 g.

Какви проблеми разкрива ултразвукът?

С помощта на ултразвуково изследване лекарят може да диагностицира усложненията след раждането навреме:

 1. Кървене. Ултразвуковото изследване разкрива наличието на голям обем течна кръв и съсиреци в маточната кухина. Причини за следродилен кръвоизлив - проблеми с кървенето, затруднено раждане, кървене на мястото на плацентата.
 2. Ендометрит. Възпалителният процес се определя като хетерогенна структура на лигавицата на вътрешната повърхност на матката. Причината за ендометрит е сложен ход на раждането, забавено отделяне в маточната кухина, хронични огнища на възпаление в тялото. Прочетете повече за ендометрита в нашата статия (...)
 3. Субинволюция на матката. Такава диагноза се поставя в случай на бавно намаляване на размера на органа. Несъответствието на размера на матката с нормите след раждането произтича от нарушение на нейната контрактилитет.

Ултразвукът след раждането помага да се определи навреме скоростта на инволюция на матката и в резултат на следродилни усложнения. Ако контракциите са слаби, лекарят ще предпише лекарства, които ще я накарат да се свие по-активно.

Ултразвук след цезарово сечение

След цезарово сечение инволюцията е по-бавна. Матката се свива лошо, отделянето след раждането не върви добре. Поради това рискът от развитие на ендометрит се увеличава. В допълнение, болката след коремна операция често маскира възпаление в маточната кухина..

По време на ултразвук лекарят проверява състоянието на следоперативния шев: неговата стабилност, дебелина, има ли възпаление на близките тъкани.

След 1,5-2 години след цезаровото сечение трябва да проверите състоянието на шева. Можете да забременеете отново само ако белегът е напълно излекуван..

Показания за спешен ултразвук

В някои случаи периодът на възстановяване се забавя. Това се дължи на появата на следродилни усложнения. Ако след изписването от родилния дом жената се притеснява от промени в характера на изписването или болката, трябва да се консултирате с лекар. Индикацията за ултразвуково сканиране може да бъде следните симптоми:

 • Шевът боли след цезарово сечение или освобождаването на ихора от него.
 • Несъответствие на следоперативния шев или възпаление на тъканите около него.
 • Разрядът внезапно се е увеличил и има неприятна миризма. Това показва ендометрит.
 • Телесната температура на жената се повиши. Възпалителният процес е придружен от повишаване на телесната температура.
 • Кървенето се отвори, издънките станаха интензивни. Причината може да е плацентарен полип. Тази патология представлява свръхрастеж на лигавицата на мястото на закрепване на плацентата..

Често е възможно да се установи причината за патологията само чрез ултразвук. Ето защо, ако се появят тези симптоми, непременно трябва да се консултирате с лекар..

Ако раждането и ранният период след раждането са преминали без усложнения и първият ултразвук показа, че матката се възстановява нормално, тогава жената трябва да посети гинеколога след края на лохиите. И след преглед, ако е необходимо, направете ултразвук.

Ултразвукът след раждането може да се извършва толкова често, колкото е необходимо. Ултразвуковите вълни не увреждат здравето на жената.

Следродилна матка

Женското тяло не се нормализира веднага след раждането веднага: работата на всички системи и органи се възстановява постепенно в продължение на няколко месеца. Най-вече матката „получава“, която „нараства“ с бебето (този орган може да се увеличи над 500 пъти), така че е най-наранена. За възстановяване на матката след раждането са необходими подходящи грижи, време и контрол на гинеколога.

Матката започва да се свива постепенно след раждането на дете и този процес е чисто индивидуален за всяка жена, тъй като всеки организъм се нуждае от „свое“ време, за да се възстанови.

Какво представлява матката след раждането?

Отвътре матката след раждането изглежда като огромна рана, която е максимално повредена при прикрепването на плацентата. Освен това на вътрешната му повърхност остават кръвни съсиреци и остатъци от мембраните. Маточната кухина обикновено трябва да се почиства през първите 3 дни след раждането.

След раждането матката се разтяга и увеличава обема си. От него се освобождават лохии (следродилна секреция), кървави през първите дни, по-леки до 4-ия ден, до края на 3-та следродилна седмица, те стават по-течни и леки и изчезват напълно на 6-та седмица.

Възможно е да се говори за възстановяване на вътрешната обвивка на матката след раждане не по-рано от 3-та седмица и за мястото на прикрепване на плацентата - в края на следродилния период.

Дъното на матката след раждането е разположено под пъпа на 4-5 см и, подобно на горната си част, има най-голяма дебелина.

Колко време отнема на матката да се свие след раждането?

Обикновено този процес отнема 1,5-2,5 месеца, докато той е най-активен през първите дни след раждането. Например диаметърът на маточния фаринкс непосредствено след раждането е приблизително 12 см, в резултат на което гинекологът може да вкара ръка в матката, за да отстрани остатъците от плацентата. Но до края на първите два дни този "вход" постепенно се стеснява, поради което само 2 пръста могат да бъдат вкарани в матката и 1 - на третия ден.

Пълното затваряне на външния маточен фаринкс се случва около 3-та седмица.

Теглото на матката след раждането е 1 кг. На 7-мия ден тя вече тежи около 500 грама, на 21-ви - 350 грама и по-близо до края на следродилния период матката се връща към пренаталния си размер (приблизително тегло 50 грама).

В процеса на свиване на матката след раждането жените усещат малки схващащи болки в долната част на корема, които са по-интензивни и изразени след многократно раждане. Ако тези контракции са придружени от силна болка, на първо място, трябва да се консултирате с лекар, след което той ще може да предпише необходимия спазмолитик или аналгетик за намаляване на болката. Но ако е възможно, е по-добре да изтърпите всичко и да се прави без лекарства..

Атония и хипотония на матката след раждане

За съжаление, не при всички родилки матката се свива след раждането. Това състояние се нарича атония на матката (с други думи, това е пряка последица от умората на мускулите му), в резултат на което то не се свива и възниква маточно кървене. Атонията най-често се проявява при многородени жени, също при раждането на голям плод, с многоводие или с много раждания.

Кога да се извърши ултразвук след раждане

След раждането една жена мисли само за новороденото, без да обръща внимание на състоянието си. Персоналът на родилния дом е притеснен от родилката. Една жена дори не мисли кога да направи ултразвук. Опитни специалисти се решават за него.

Кога е по-добре да се направи ултразвукова диагностика в следродилния период, лекарите определят в зависимост от хода на процеса на раждане на бебето, благосъстоянието на пациента, вида на раждането (естествено, цезарово сечение).

Инволюция на репродуктивните органи

По време на следродилния период в женското тяло се наблюдава процесът на инволюция (обратно развитие) на всички системи, органи, които са се променили по време на бременност. Тази промяна започва от момента, в който плацентата отпадне. Това ще отнеме около 6 седмици. След раждането на бебето се наблюдава свиване на матката под влияние на контракциите след раждането.

След раждането на бебето размерът на матката намалява, чието дъно по това време е на нивото на пъпа. Дъното спада всеки ден по-надолу. Така че на втория ден се намира малко под пъпа, на 4-тия ден - между пазвата, пъпа, на 8-9 дни - малко над пазвата. След известно време тя ще заеме нейното място, което съответства на нормата.

По това време формата на матката трябваше да се промени. Обикновено приема следните форми:

 • Сферична - до 3-ия ден;
 • Овал - до 5-ия ден;
 • Крушовидна - до 7-ия ден.

Също така към този период се наблюдава отделяне от гениталния тракт, което се нарича лохия. Те променят цвета си от първия ден след раждането:

 • Ярко червено - 2 - 3 дни;
 • Бледа - от 3-тия ден;
 • Жълтеникаво - от 5-ия ден.

Изписването след една седмица става същото като преди, преди бременността.

Какво може да открие ултразвукът??

 • Понякога има отклонения в размера на матката от нормата. Големият размер на този орган показва наличието на субинволюция, която се проявява в забавено обратно развитие. Ултразвуковата диагностика помага да се определи причината за отклоненията от установената норма, да се предпише специално лечение.
 • Следродилен ендометрит. С помощта на ултразвукови вълни се открива намаляване на тонуса на матката, натрупване на газове в нея и разширяване на кухината. Лечението трябва да започне незабавно.
 • Следродилен кръвоизлив. За откриване на внезапно кървене е необходимо да се извърши диагностика на 2 - 3-ия ден след раждането. Ултразвукът с профилактична цел допринася за навременното откриване на остатъци от плацентарна тъкан, фетални мембрани в маточната кухина.

Ако по време на първия ултразвуков преглед специалистът откри някакви патологични промени в маточната структура, състоянието му става необходимо за повторна диагностика. Вторият ултразвук се прави за оценка на резултатите от взетата терапия.

Предписване на ултразвукови процедури след естествено раждане

Необходимо е ултразвуково сканиране след раждане, за да се извърши изследване на женската репродуктивна система. Лекарят има способността да открива всякакви усложнения и да предприема мерки за своевременното им лечение.

Когато състоянието на раждането е нормално в следродилния период, ултразвукът се предписва едва на втория или третия ден. Обикновено се използва трансабдоминалният метод. По-удобно е в следродилния период. В края на краищата е доста трудно да се изследва голяма матка отвътре, като се използва вагинален сензор. Трансвагиналната диагностика се предписва от специалист в случая, когато е необходимо внимателно да се изследва шийката на матката.

Чрез ултразвук се оценява маточната кухина и нейното състояние. Тя трябва да бъде като цепка, леко разширена. Вътре в него има малко количество кръв, кръвни съсиреци, които са локализирани в горната част на органа. Това съдържание ще стигне до дъното на 5-7-ия ден.

Специалист в процеса на извършване на преглед забелязва различни промени в маточната кухина:

 • Прекомерно разширяване на органа;
 • Наличието на остатъци от плацентарна тъкан;
 • Наличието на мембрани;
 • Голямо количество кръв, съсиреци.

Такава подробна диагноза ще помогне на лекаря да предотврати различни сериозни усложнения при раждането, които могат да възникнат в следродилния период. При ултразвукова диагностика размерът на матката подлежи на задължителна оценка. Специалистът сравнява резултата, получен след диагнозата, с показателите на стандартната таблица. По-долу ще дадем пример за нормална маточна инволюция.

Показатели, отчитащи нормата. Размери в мм.Следродилен период.
Матка:2-ри ден4-ти ден6-8-ия ден
Дължина136 - 144115 - 12594 - 106
Ширина133 - 139111 - 11995 - 105
Предно-заден размер68 - 7265 - 7161 - 69
Маточна кухина:
Дължина49 - 5389 - 9570 - 78
Ширина104 - 11640 - 4631 - 35
Предно-заден размер5.1 - 7.13 - 52,8 - 3,6

Дължината на маточната кухина намалява всеки ден. Динамиката на нейните намаления е отразена в таблицата, като се вземе предвид нормата. Резултати, получени чрез сонда.

Следродилен период (седмици)Дължина на маточната кухина (cm)
1.510.6
29.9
38
пет7.5
67.1
76.9
девет6.5

Промяна на параметрите на матката

Непосредствено след раждането на бебето теглото на матката е в границите от 1000 - 1200 г. Дължината на този орган е 15 - 20 см, измерва се от външния фаринкс до дъното му.

Инволюцията на матката се провокира от контракции след раждането, които могат да бъдат придружени от болезнени усещания. В процеса на кърмене болката се увеличава. Теглото на матката намалява седмично:

 • До края на първата седмица тя намалява до 500 - 600 g;
 • Краят на втория - 350 g;
 • Край на третия - 200 г;
 • Край на следродилния период - 60 - 70 g.

Нивото на инволюция на матката се определя от височината на очното дъно. Нормалното тегло на матката при жената е 50 - 70 г. Тя трябва да се върне към това тегло известно време след бременността.

Условия на ултразвук

Диагностика за нормално раждане:

 • След раждането, с тяхното разрешаване по естествен начин, ултразвуковата диагностика на матката се извършва главно до 2-ри - 3-ти ден.
 • Ако майката има подозрение за руптура на матката, тогава се прави ултразвуково сканиране след раждането на бебето през първите 2 часа. Ултразвуковото изследване помага да се открие кървенето, неговата причина.

Ултразвук за усложнения

При наличие на усложнения трябва да се направи ултразвукова диагностика след раждането. Ранната диагностика помага да се идентифицират различни аномалии:

 • Увеличен размер на матката
 • Недостатъчност на неговите контракции;
 • Останки от детско място.

Ултразвук след цезарово сечение

Диагностиката се извършва малко след операцията. Такава бързане ще помогне да се изключи вътрешното кървене, помислете за шевовете, наложени на матката. Ултразвуковото изследване след цезарово сечение е необходимо, тъй като след операцията рискът от различни усложнения се увеличава:

 • Ендометрит;
 • Кървене.

Специалистът наблюдава динамиката на процеса на възстановяване.

Показания за ултразвук

При изписване от болницата всяка родилка трябва да бъде прегледана. Изследването на вътрешните органи е много важно, за да се изключат следродилните усложнения. Също така, този преглед може да бъде предписан известно време след изписването. Препоръка за ултразвуково сканиране се издава от специалист след преглед на пациента, запознавайки се с нейните оплаквания.

Ултразвукова диагностика трябва да се извърши спешно в такива случаи:

 • Появата на повишено кървене;
 • Болезненост на шева, наложен в резултат на операцията;
 • Покачване на температурата;
 • Изолиране на течност от шева;
 • Появата на отделяне с неприятна миризма;
 • Подуване, зачервяване на следоперативния шев.

Показанието за спешна ултразвукова диагностика е появата на кървене. Тяхното присъствие може да показва образуването на плацентен полип в маточната кухина. Това е израстък на плацентарна тъкан, която се образува на стената на матката.

Ултразвук след раждане

Здравето е самото удоволствие или неизбежно създава удоволствие, както огънят създава топлина.

Съдържание:

В периода след раждането, който продължава до 6 седмици от датата на раждане, жената трябва да обърне повишено внимание на здравето си. Раждането е стресиращо за организма, много травматичен процес и за да се избегнат последващи усложнения, акушер-гинекологът ще препоръча извършване на ултразвук на матката, тъй като този орган е претърпял най-силни промени през целия период на бременността, както и процеса на раждане, и трябва да се възстанови правилно.

Какво се случва с матката?

По време на бременността на детето матката се увеличава в обема си, както и в размера си многократно - 500 пъти или повече, като набира тегло от 50 грама до килограм. Под натиска на телесното тегло на бебето, както и с развитието на плацентата, матката променя формата си и се разтяга. И веднага след раждането започва да се свива обратно, най-интензивно - през първите дни.

Едновременно с промяната във формата, матката се връща на анатомично правилното място за нея в малкия таз на жената, тъй като в последните етапи на бременността тя заема цялото пространство в обема на коремната кухина.

И на ултразвук на таза веднага след раждането е необходимо да се оцени масата на матката: тя намалява. Кръглата форма постепенно става крушовидна, каквато е била преди началото на бременността и самия процес на раждане.

Как се извършва ултразвуково изследване след раждане?

След края на раждането в матката вече не остават околоплодни води. Ето защо, преди ултразвуковото сканиране, което се извършва в болницата, лекарят препоръчва правилното пълнене на пикочния мехур, за да се повдигне леко матката и да се подобри визуализацията на органа за по-точна оценка от специалист. За да напълните балона достатъчно, трябва да изпиете около един и половина до два литра топла вода. Ако има причина за спешен преглед и няма начин да се изчака, пикочният мехур ще се напълни с течност през специален катетър.

Ултразвуковото изследване малко след раждането се извършва чрез инсталиране на сензор на коремната стена: матката е все още много голяма, трансвагиналният ултразвук (достъп през вагината) няма да покаже обективна и точна картина.

Процедурата за изследване отнема около тридесет минути. Жената сяда по гръб.

Какво ще покаже ултразвукът на матката след раждането

Диагностика на състоянието на матката, както и на тазовите органи, след миналото раждане се извършва, за да се открият възможни нарушения, които могат да доведат до усложнения. Лекарят анализира и изучава здравословното състояние на жената по няколко параметъра:

 • размера на матката, как се свива, къде и как се намира по време на изследването;
 • ако в кухината вътре в матката има някакви образувания или фрагменти (например могат да бъдат открити кръвни съсиреци, части от феталната мембрана или останалата плацента);
 • какъв е обемът на течността в матката, прекомерен ли е;
 • оценка на ендометриума: има ли развитие на възпалителни явления;
 • оценка на шева на мястото на операцията (в случай, че раждането е станало чрез цезарово сечение);
 • общо състояние на всички органи на малкия таз.

Резултати от ултразвук след естествено раждане

След като детето е родено през естествения родов канал, диагнозата на състоянието на малкия таз чрез ултразвук се предписва от втория до четвъртия ден. Ако раждането е протекло с усложнения или има страх, че има разкъсване на маточната стена, спешно ще се извърши ултразвук. Визуално нормалната матка ще има определена форма, близка до сферична. Веднага след раждането той ще бъде разположен в средната тазова област. Ако жената е имала две или повече деца, както и при раждането на едно голямо дете, матката ще бъде леко изместена към долната част на таза.

Ако изследването се извършва няколко пъти за кратък период от време в следродилния период, възможно е да се проследи как теглото на свиващата се матка намалява и как се стеснява. Намаляването на органа и изместването му до мястото, което е било преди раждането, преминава малко по малко. Нормата за промени е изместване от 1-2 cm всеки ден. По тегло матката губи през първите няколко дни (до седмица) около половината (около 450-550 g). В бъдеще загубата на тегло става по-плавна, постепенна: около 100 g на седмица, до нормативните 95-100 g, които са били преди раждането.

Резултати от ултразвук след цезарово сечение

След раждането, което е извършено чрез цезарово сечение, възстановяването на репродуктивните органи отнема много време поради факта, че масата и общият размер на матката, като се вземе предвид хирургическата интервенция, се разширява и добавя тегло с около 40% в сравнение с естественото раждане. По време на ултразвукова диагностика лекарят може да види малки хематоми, които са огнища на кръвоизлив в областта на белега, образуван на мястото на операцията. Такива огнища не са опасни, но са напълно способни да нарушат преминаването на ултразвук от сензора към органа и обратно. И ако белегът набъбне, тогава това явление може да е признак за появата на възпаление в маточната кухина, ендометриума.

След като раждането е извършено чрез цезарово сечение, теглото на матката намалява с около 200–250 g през първата следродилна седмица. Органът се връща към първоначалните си стойности на теглото, като правило, след два месеца. По отношение на формата на органа: външния вид, който е бил преди раждането, той придобива не по-рано от средата или края на втората седмица след операцията. Стандартните, основни стойности на измерване (дължина, ширина и предно-заден размер) по същия начин изостават в параметрите в сравнение със същите по време на вагинално раждане. След оперативното раждане лекарят със сигурност ще проведе изключително задълбочен ултразвуков преглед на яйчниците, вените и артериите в тази област, за да е сигурен, че целостта им не е нарушена..

Какви са усложненията

Провеждането на ултразвуково сканиране на таза почти веднага след раждането осигурява откриването на някои възможни проблеми, които, ако не бъдат отстранени навреме, са напълно способни да се превърнат в сериозни усложнения, изискващи лечение. Най-честите аномалии, които специалист може да види по време на ултразвукова процедура, включват:

 1. наличието на остатъчни кръвни съсиреци, които са се коагулирали в маточната кухина или фрагменти от плацентата. Ако се натрупат достатъчно от тези фрагменти, те пречат на изтичането на нормалното отделяне след раждането, което води до възпалителни заболявания или дори кървене от матката. За да премахне остатъците от матката, лекарят обикновено предписва вакуумна аспирация (т.е. отстраняване) на съдържанието на кухината;
 2. недостатъчна активност на контракциите на мускулите на матката. Лекарят ще подозира такова състояние, когато измерванията на органите не отговарят на стандартните стойности. Предписването на някои лекарства ще помогне за коригиране на ситуацията;
 3. възпаление на лигавичния слой на маточната кухина (т.нар. ендометрит). Основата за развитието на болестта, като правило, е добавянето на бактериална инфекция. Патологичните микроорганизми навлизат в кухината на органа от гениталиите, ако малко преди раждането вагиналната микрофлора е била нарушена или не е извършено нейното саниране (прочистване).

Ултразвук на матката след изписване от болницата

Новородената майка трябва да се подложи на повторен или така наречен контролен преглед по местоживеене, при стриктно спазване на препоръките на лекаря при изписване. Въпреки това може да се наложи спешен преглед. Индикациите за него ще бъдат следните условия и признаци:

 • голямо количество отделяне с остра, кисела или неприятна миризма от влагалището;
 • внезапно кървене;
 • болка, дискомфорт в областта на таза;
 • появата на нагнояване и / или подуване на белега след цезарово сечение;
 • продължителна треска, не свързана с настинка.

Важно е да знаете, че ако ултразвуковото изследване не е извършено, докато жената е била в родилното отделение, е необходимо да се консултирате с лекар за консултация и да извършите ултразвук самостоятелно, дори ако тревожните симптоми не притесняват.

Шийка след раждане: свиване, ерозия, пролапс на матката, размер, ултразвук след раждане, съсиреци в матката

Матката и шийката на матката претърпяват драстични промени по време на бременност и раждане. Разтягането им, което е физиологично, не винаги изчезва след раждането. Основната причина за усложненията е механична травма по време на преминаването на детето през родовия канал. Колкото по-скоро се открие патологията, толкова по-ефективно ще бъде лечението, следователно, скоро след раждането, жената се подлага на планиран ултразвук.

Сега нека се спрем на това по-подробно..

Какво се случва с шийката на матката и матката след раждането?

Матката е мускулен орган, така че разтягането е нормално за нея. Обичайният му размер не надвишава женския юмрук и по време на бременност може да се увеличи 500 пъти. След раждането на бебето този орган трябва да се върне към нормалния си размер само за няколко седмици..

Контракциите са много тежко натоварване на матката и след разкъсване на плацентата върху нея остават увредено място и тромбозирани съдове. Природата е създадена така, че процесът на прочистване и свиване на матката да се случва достатъчно бързо - след 6 седмици тя се връща към първоначалния си размер. Теглото на матката след раждане е приблизително 1 кг, а в края на следродилния период - само 50 грама.

След раждането в матката се образува специална тайна - лохии, които приличат на кървави отделяния и допринасят за бързото зарастване на раната. След няколко седмици те стават течни и леки и до 6 седмици отделянето трябва напълно да изчезне.

Матката е стерилен орган и след раждането на дете тялото прави всичко, за да осигури този показател. Веднага след раждането започват процесите на фагоцитоза и протеолиза, които убиват цялата патогенна микрофлора и допринасят за възстановяването на тъканите на ендометриума.

Шийката на матката веднага след раждането на бебето е доста разширена - луменът й достига приблизително 12 см. Въпреки това, след един ден, шийката на матката се свива и се разширява само с 1-2 пръста. Пълното затваряне на фаринкса до първоначалното му състояние настъпва 3 седмици след раждането. В същото време визуално шията на родилка се различава от врата на жена, която не е родила, което е ясно видимо за гинеколога.

Преди бременността шийката на матката има кръгла форма и кръгъл отвор на фаринкса, след раждането става цилиндрична, а формата на фаринкса прилича на цепка.

Контракциите на матката до нормални размери също са придружени от схващащи болки, но те са доста поносими, за разлика от родилните болки. При многородящите жени матката се връща по-бързо в първоначалното си състояние, но болката се усеща по-силно.

Веднага след като излезе след раждането, дъното на матката се намира приблизително на нивото на пъпа. Всеки ден пада с 1-2 см по-ниско. Лекарят наблюдава динамиката на процеса всеки ден, като изследва локализацията на органа при родилка.

След раждането настъпват следните промени:

 • На третия ден - сферичната форма на матката и яркочервеното отделяне от гениталния тракт. Дължина на матката около 136 мм.
 • Петият ден - матката става овална, а отделянето става жълтеникаво. Дължина на матката около 110 мм.
 • След седмия ден матката придобива крушовидна форма и отделянето става познато, същото като преди бременността. Дължина на матката около 90 мм.

По-долу са размерите на маточната кухина, в съответствие с периода, изминал след раждането (седмици):

 • 1 (седмица) - 11 см;
 • 2 - 10 см;
 • 3 - 8 см;
 • 5 - 7,5 см;
 • 6 - 7 см;
 • 7 - 6,9 см;
 • 9 - 6,5 cm.

Какви проблеми могат да възникнат след раждането

Ако матката се свие бавно след раждането, това показва хипотония или атония.

В някои случаи в матката могат да останат лохии или частици от плацентата. Такова състояние не може да бъде пренебрегнато, следователно жената се почиства - механично отстраняване на патологични остатъци. Проблемът обикновено се открива при ултразвук.

Жената може да забележи увеличаване на маточното кървене, което се случва по различни причини. Освобождаването на голямо количество кръв се наблюдава както при лошо свиване на матката, така и при инфекциозен процес.

Едно от най-честите усложнения е цервикалната ерозия. Ако процесът не е придружен от инфекция, лекарите препоръчват да се продължи динамично наблюдение, тъй като структурата на шийката на матката може да се възстанови след известно време. За да се изключат патогенните микроорганизми, се взема намазка от шийката на матката и се прави колпоскопия, за да се потвърди инверсията на тъканите.

Често ерозията е безсимптомна, поради което няколко седмици след раждането жената трябва да дойде на рутинен преглед, за да може лекарят да установи нарушение.

В някои случаи след раждането има усложнение като пролапс на матката. Причинява се от слабост на лигаментно-мускулния апарат и е типичен за многократно раждали жени.

Ако лохиите продължават 6 седмици след раждането, това не се счита за нормално и жената трябва да отиде на лекар. Ранното изчезване на лохиите също може да бъде патология. Това състояние може да настъпи със забавено отделяне в маточната кухина, атония на матката, запушване на цервикалния канал. Ако тайната му бъде извадена, в нея започва да се развива инфекция..

При бързо раждане или голям плод са възможни разкъсвания на маточната шийка, което налага зашиване.

Ендометрит след раждане се появява, когато инфекция навлезе в маточната кухина. Симптомите се появяват няколко дни след раждането. Най-често жената има висока температура, втрисане, гадене, повишен пулс и сърдечен ритъм. В същото време тя усеща силна болка в долната част на корема, която излъчва към лумбалната област. Цветът и миризмата на отделянето стават патологични.

Ултразвук след раждане

Ултразвуковото изследване се извършва 2-3 дни след раждането. Това е най-лесният начин за откриване на проблеми в процеса на маточна инволюция. Ултразвукът може да покаже следните патологични състояния:

 • Отклонение на размера на органите от нормата. Твърде големият размер на матката показва проблеми с обратното й свиване.
 • Следродилен ендометрит. Ултразвуковите вълни помагат да се види намаляване на тонуса на матката, разширяване на нейната кухина или натрупване на газове. В този случай жената се нуждае от спешно лечение..
 • Следродилен кръвоизлив. Според резултатите от изследването остатъците от плацентарната тъкан или феталните мембрани могат да бъдат ясно видими.

След подходяща терапия, ултразвукът се повтаря, за да се оцени неговата ефективност.

Ако състоянието на родилката след раждането на детето е нормално, на третия ден се предписва ултразвуково сканиране и се извършва по трансабдоминалния метод. Ако има съмнение за проблем с шийката на матката, лекарят може да предпише трансвагинална диагноза. Ако се подозира руптура на матката, ултразвукът се извършва 2 часа след раждането. В същия ден може да се проведе проучване върху жени, които са родили с цезарово сечение.

След изписване от болницата се препоръчва да се направи ултразвук един месец след раждането. За жени, които са били изложени на риск или са имали усложнения, процедурата трябва да се повтори 5 дни след изписването. Много е важно да отделите време и да посетите гинеколог, за да предотвратите възможни усложнения и да вземете навременни мерки. Ако ултразвуковото изследване показа, че матката се свива нормално, се предписва профилактично ултразвуково сканиране след още 6 месеца.

Причини за патологии на шийката на матката след раждане

Бавно свиване на матката може да възникне по следните причини:

 • многоплодна бременност;
 • раждане чрез цезарово сечение;
 • големи плодове;
 • усложнения или наранявания по време на раждане;
 • индивидуални характеристики на физическото развитие на родилката;
 • неправилно разположение на плацентата;
 • инфекция;
 • хормонален дисбаланс;
 • липса на физическа активност след раждане;
 • патология на матката (инфлексия, недоразвитие, възпаление);
 • нарушение на кръвосъсирването и други.

Силното маточно кървене е често срещана патология след раждането. Може да възникне поради лоша контрактилност на органа, инфекция или остатъци от включвания в маточната кухина.

За своевременно откриване на патологии, жената трябва да посети гинеколог при първите подозрителни симптоми или 6 седмици след раждането. Прегледът е необходим, дори ако родилката не се притеснява от нищо.

Нараняванията на шийката на матката могат да бъдат резултат от:

 • продължителен труд;
 • големи плодове;
 • бързо раждане;
 • минала травма или белези на шията;
 • лоша разтегливост на тъканите;
 • възпалителни процеси.

Лечение на ерозия, премахване на съсиреци, ускоряване на маточната контракция

За да се нормализира контрактилната активност на матката, върху стомаха се поставя студена загряваща подложка веднага след раждането. Това ускорява процеса на мускулно свиване и също така предотвратява кървенето. Умерената физическа активност след раждането е от полза и ускорява свиването на матката. Когато подобни събития не помагат, лекарят може да предпише специални лекарства..

Кърменето има много силно въздействие върху мускулите на гениталния орган. Когато зърното е раздразнено, контрактилитетът на матката се стимулира. Ако в пренаталния период не се препоръчва да се докосва гърдата, за да не се предизвика преждевременно раждане, сега храненето на бебето само помага на жената да се възстанови.

Лекарите препоръчват също да лежите по корем повече, за да се нормализират коремните мускули и матката. Навременното изпразване на пикочния мехур ще помогне за ускоряване на периода на възстановяване. Дори ако за жената е болезнено да ходи до тоалетна (например поради шевове), не се препоръчва да се насърчава стагнацията на урината.

Ако е установен инфекциозен процес, на жената се предписват антибиотици. Често се придружава от повишено маточно кървене, срещу което трябва да се приемат кръвоспиращи лекарства.

С такава патология като пролапс на матката, степента на тежест има значение. С лека промяна в позицията на органа, доста ефективни са специалните физически упражнения - бягане, „велосипед”, укрепваща гимнастика, упражнения на Кегел. В случай на тежък пролапс или пролапс се предписва хирургично лечение.

Ерозията се лекува въз основа на причината за нейното развитие. Вече се предлагат много съвременни техники, които са безопасни, нетравматични и много ефективни. Нелекуваната ерозия в крайна сметка ще доведе до структурни промени в тъканите на шийката на матката. Опасно е за развитието на дисплазия и други патологии, които често са предраково състояние..

За ускорено отстраняване на натрупаните съсиреци се предписват хемостатични лекарства и такива, които засилват контрактилитета на матката. В леки случаи гинекологът може да помогне за отстраняване на съсирека с бимануално лечение. Това става чрез прилагане на натиск върху областта на матката и изтласкване през натрупаното отделяне. Преди такава манипулация е важно да се изключи спазъм на цервикалния канал..