Всички бъдещи майки очакват с нетърпение движенията на плода по време на бременност, това е първият контакт с бебето, който кара инстинкта на майката да се включи, ако това не се е случило по-рано. Движенията на бъдещото бебе не само носят голяма радост на бъдещите родители, но им помагат да подозират патология и незабавно да се свържат с акушер. Кога започват, колко движения обикновено трябва да представляват интерес за всички бременни жени.

Защо плодът се движи?

Движенията на малко човече в утробата са необходими, те говорят за неговия растеж и развитие. Детето започва да се движи през първия триместър, на около 7 - 8 седмици. До 10-та седмица той има преглъщащи движения, той може да промени траекторията на своите движения и да докосне стените на околоплодния мехур. Но размерът на ембриона все още е недостатъчен, той само плава свободно в околоплодната течност, много рядко се "сблъсква" със стените на матката, така че жената все още не чувства нищо.

Започвайки от 16-та седмица, плодът вече е чувствителен към звуци, което се проявява чрез активна двигателна реакция. От 18-та седмица бъдещото бебе започва да докосва пъпната връв с дръжките, знае как да стиска, отпушва пръсти, докосва лицето.

Следователно плодът се тревожи в корема на майката, което от своя страна притеснява жената, когато е изложена на външни фактори, неприятни за бебето:

 • силни, неприятни, силни звуци;
 • чувство на дискомфорт в утробата, например, глада на майката;
 • стрес, преживян от майката (поради отделянето на адреналин, кръвоносните съдове, включително в плацентата, контракт, кръвоснабдяването се влошава);
 • кислороден глад (поради активни движения се стимулира плацентата, засилва се кръвоснабдяването й, което осигурява на детето допълнителен кислород).

Освен това, ако жената заеме неудобно положение, когато се притискат големи съдове, детето изпитва липса на кислород и също става активно..

Първи движения

Всяка жена чувства различното движение на плода по различен начин в различно време. Когато това се случи, зависи от няколко фактора:

 • гестационна възраст;
 • първи или втори и т.н. бременност;
 • време на деня (обикновено вечер или през нощта);
 • тен на майката (слаб или пълен);
 • Времето на деня;
 • опция за закрепване на плацентата;
 • Начин на живот;
 • индивидуална чувствителност (някои се чувстват от 15 до 16 седмици);
 • поведение на майката (физически активните жени просто не забелязват движения).

Според статистиката първото движение на плода по време на първата бременност се усеща от бременна жена на 20 седмици. И при многократно носене на плода, периодът на смущения се намалява до 18 седмици.

Но всичко е индивидуално, дори при отделна жена, втората, третата и следващите бременности протичат по нов начин всеки път. Ако една жена във втората бременност започне да усеща движение на плода на 19 седмица, то на третата, тези периоди могат да се променят (усеща се по-рано или по-късно).

Скоростта на движенията

Скоростта на движение на плода зависи от това колко дълго бъдещата майка е бременна. Хлапето непрекъснато се движи, но разбира се, жената не може да усети всичките му движения..

 • За период от 20 - 22 седмици плодът прави до 200 движения на ден,
 • но към 27 - 32 седмици той вече изпълнява около 600 движения. Характерно е, че с началото на третия триместър (32 седмици) количеството намалява, което се обяснява с теглото му (плодът вече е достатъчно голям) и става тесно в матката. Няма "големи" движения (завъртания и преобръщане в матката) и бебето може да прави само "малки" ръце и крака.
 • След 28-та седмица средната стойност е от 8 до 10 на час. Изключение правят периодите на сън на детето, който е равен на 3 - 4 часа - по това време бебето не извършва активни движения. Бъдещата майка трябва да помни определени цикли от дейността на детето. Най-голямата активност се наблюдава от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а намаление на активността или така нареченото състояние на покой настъпва между 4 ч. Сутринта и 9 сутринта.
 • До 32 седмици плодът заема крайното положение, като правило това е главата към малкия таз (надлъжно положение, цефалично представяне). Но напречното положение или седалищното представяне не е изключено. Мама не трябва да се отчайва, за да коригира такива разпоредби, лекарят винаги ще предписва изпълнението на специална гимнастика, които допринасят за преобръщане на плода и приемането му в "правилната" позиция - надлъжна, глава към малкия таз.

Ако детето е заело "правилната" позиция, т.е. главата надолу, тогава бременната жена ще усети движения в горната част на корема (детето "рита" с краката си). В случай на седалищно представяне движенията ще се усещат отдолу, близо до пазвата.

Промяна в интензивността на движенията

Ако бебето е добре и му е удобно в утробата, а майката не изпитва никакви външни или вътрешни стимули, тогава движенията са ритмични и плавни. В противен случай характерът на движенията се променя драстично, което трябва да предупреди жената и да изисква консултация с акушер-гинеколог.

Като правило жената отбелязва "повишената" активност на бебето, когато е спокойно и си почива. И обратно, много майки се страхуват, че по време на енергичната й дейност детето изобщо не се движи. Това явление е лесно обяснимо. Когато жената е в покой, тя слуша по-внимателно чувствата си и внимателно отбелязва движенията на детето. Когато е заета, тя няма време да се разсейва от бизнеса и просто не забелязва, че бебето се движи. За да разсее съмненията й (детето е болно, то умира), бременната жена трябва да седне и да се отпусне, гледайки как се движи.

Лекарите много често съветват бременните жени да заемат позицията за легло - от лявата страна. Именно в това положение се засилва кръвоснабдяването на матката, което се използва при лечението на хронична фетална хипоксия и за нейната профилактика..

Промяна в активността е възможна от неудобно или неправилно положение на тялото на жената, например, легнала по гръб или седнала с прав гръб. Когато бъдещата майка лежи по гръб, бременната матка силно притиска долната куха вена (един от основните кръвоносни съдове).

Когато този съд е компресиран, притокът на кръв към матката е значително намален и бебето започва да изпитва недостиг на кислород.

За да може мама да разбере, че се чувства зле, той има бурни и чести движения. Съвсем лесно е да се установи кръвообращението и да се премахне хипоксията - мама трябва да се обърне на своя страна.

Също така, физическата активност на детето се променя, ако майката е в задушна или задимена стая. Поради липсата на кислород детето реагира на ситуацията с болезнени и силни сътресения. Жената трябва да напусне стаята и да се разходи, за да си върне комфортно състояние за себе си и бебето..

Освен това треперенето на плода се променя, ако майката е гладна. Изпитва недостиг на хранителни вещества и се "успокоява", движи се вяло и неохотно. Но щом бременната жена закуси, радостта на бебето се изразява в повишена активност..

Разбъркване при патологични състояния

Ако физическата активност на детето внезапно стане бурна, продължителна и причинява болка на жената, това показва някакво патологично състояние и изисква незабавно посещение на лекар:

 • Заплашително преждевременно раждане

Движенията стават чести и бурни поради повишения тонус на матката.

В този случай естеството на трусовете е коренно различно. Те се усещат рядко от жена, а силата им е незначителна, което се обяснява с големия обем на матката, където бебето рядко докосва стените му, а майката често не усеща движенията му.

Поради малкия обем околоплодна течност, детето се стяга в утробата, постоянно „бие“ в корема на майката, което се характеризира от жената като чести и болезнени треперения.

 • Остра хипоксия

При патологии като преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия и други, плодът изпитва остра липса на кислород и реагира съответно.

 • Хронична хипоксия

Развива се при наличие на плацентарна недостатъчност, анемия, прееклампсия. Движението е бавно и става рядко.

 • Диафрагмална херния при бременна жена

В този случай майката, когато плодът се движи, изпитва болка под гръдната кост..

 • Несъответствие на белега на матката

Ако жената има анамнеза за цезарово сечение, тогава ако белегът е непостоянен, което може да доведе до разкъсване на матката, тя усеща болка в областта на белега, когато бебето се движи.

 • Остър цистит

При възпаление на пикочния мехур бременна жена се оплаква от често, болезнено уриниране, болка при движение в долната част на корема.

Как се чувстват трусовете

Всяка бременна жена описва усещанията по свой начин, освен това те се променят с увеличаване на гестационната възраст.

 • За кратки периоди от време (20 - 25 седмици) жените ги характеризират като „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риби“. Други бременни жени говорят за „пърхане“ или „вибриране на телефона“ или „гъделичкане“. Някои от тях описват чувствата си по-малко романтично: „буболене в стомаха, сякаш червата са боклуци“.
 • След 27 - 28 седмици, когато плодът вече е достатъчно стар, движенията му стават по-ясни и по-специфични. Бъдещата майка и дори бъдещият баща може да почувства ритник в корема, където е поставена ръката. Недоволството на бебето много често се изразява с такива „ритници“ - в случай на неудобно положение от майката или със силни и досадни звуци. Но ако непозната ръка целуне корема на майката, детето се свива от страх и не иска да "рита".

Броя

За да определите как се чувства плодът, е важно да преброите движенията му. Как да броим движенията на плода? За тази цел се използват няколко техники:

Методът на Пиърсън

Този метод се основава на броене на движения в продължение на 12 часа. Произведено от 9 до 21 часа. По време на този тест от жената се изисква само едно условие - да намали физическата активност. Всички движения се отчитат, дори най-малките или най-слабите. В предродилната клиника лекарят издава специален формуляр или ви моли да съставите самостоятелно таблица с движения на плода, където ще бъде отбелязано времето на десетото движение. Обикновено между първото и десетото движение трябва да мине около час. И разбира се, мама трябва да помни, че е възможен и период на почивка, който трябва да продължи не повече от 4 часа. Ако това време бъде надвишено, спешно трябва да се свържете с акушер-гинеколог.

За да съставите таблица, трябва да вземете лист от тетрадка в кутия и да я подредите, както следва. Гестационната възраст се записва отгоре. Часовете от 9.00 до 21.00 са маркирани вертикално, а дните от седмицата или датите - хоризонтално. От девет сутринта трябва да започнете да броите движения. Веднага щом броят им достигне 10, в таблицата се поставя знак в часа, когато това се е случило. В таблицата се въвежда допълнителна информация: имаше по-малко от 10 движения и колко общо. Продължаваме преброяването през следващите дни и трябва да въведем данните в таблицата, с която трябва да отидем до назначението на лекаря..

28 седмици9:0012:0015:0018:00Бележки
15 юли
16 юли
17 юли
...

Метод от Кардиф

Основата на този метод също се състои в преброяване на движенията на бебето за 12 часа, единствената разлика е, че жената сама избира часа, за да започне да брои. Отново се съставя таблица, където се записва десетото разбъркване. Счита се за нормално, когато десетото мърдане се е случило преди 12-ия час на изследването. В противен случай незабавно отидете на лекар.

Метод на Садовски

Преброяването на движенията на плода започва след вечеря от 19.00 до 23.00. Този метод се основава на факта, че вечер и след хранене плодът увеличава двигателната активност. Не забравяйте да запишете началния час на преброяването и в този момент бременната жена трябва да лежи на лявата си страна.

Когато плодът прави 10 движения в час или по-малко, броенето спира. Но ако бяха по-малко от тях, продължете да броите движенията. Неблагоприятен знак - намаляване на смущения (по-малко от 10) за 2 часа.

По този начин става ясно, че всяка бременна жена може да овладее изброените методи за преброяване на движенията на бебето. Използването на тези техники не изисква никакво оборудване и медицински контрол..

Диагностика на патологията

Промяна в характера и интензивността на движенията при нероденото бебе показва неговите проблеми. Ужасен знак е липсата на движение в продължение на 6 или повече часа, което изисква незабавна медицинска помощ. Методите за изследване на състоянието на плода включват:

Аускултация на сърдечния ритъм на плода

Прослушването на пулса се извършва директно от акушер-гинеколога с помощта на акушерски стетоскоп (дървена тръба). Обикновено сърдечната честота на плода е 120 - 160 удара в минута. В случай на отклонение в една или друга посока, те говорят за кислородното гладуване на бебето, което изисква инструментални методи за изследване.

Кардиотокография (CTG)

CTG по право се счита за достъпен, надежден и най-точен метод за оценка на състоянието на плода. CTG се извършва от 32 гестационна седмица и при съмнение за вътрематочна патология и в по-ранен период (от 28 седмици). С помощта на кардиотокография се записват не само движения на плода, но и ритъмът на неговите сърдечни контракции и контракции на матката. Изследването се извършва по следния начин: бременната жена се поставя на диван и към стомаха й са прикрепени 2 сензора. Единият е на добре слушано място на сърдечния ритъм на плода (той ще отчете пулса), а другият е наблизо (записва маточните контракции). Записването на кардиотокограмата се извършва най-малко 30 минути, но е възможно да се увеличи времето за изследване до 1,5 часа. Докато прави кардиотокограма, жената трябва да отбележи всяко движение на бебето и да натисне специален бутон. Анализът на кардиотокограмата включва:

 • базален пулс (норма 120 - 160 удара в минута);
 • амплитуда на вариабилност (толеранс на отклонения нагоре или надолу) на базалния ритъм (норма 5 - 25 удара в минута);
 • забавяне (внезапни скокове на кривата надолу) - обикновено се наблюдават или са спорадични, съкратени и плитки;
 • ускорение (внезапни скокове на кривата нагоре) - обикновено трябва да бъде поне 2 в рамките на 10 минути от проучването.

За по-точна диагноза на състоянието на плода CTG се извършва с функционални тестове (без натоварване и с въвеждането на интравенозен окситоцин).

Доплер ултразвук

Ултразвуковото изследване ви позволява да оцените размера на плода, съответствието му с гестационната възраст (при хронична хипоксия има изоставане в размера). Лекарят изучава също структурата на плацентата, степента на зрялост (признаци на стареене), обема на околоплодната течност и нейния тип (тези показатели се променят с кислородното гладуване на бебето). С помощта на доплерометрия, плацентарни и пъпни съдове се изследва скоростта на кръвния поток в тях. Ако притока на кръв е намален, те говорят за вътрематочна фетална хипоксия..

По време на ултразвуковото сканиране се оценяват движенията на детето, сърдечната честота и мускулния тонус за 20-30 минути. Ако плодът не изпитва дискомфорт, тогава крайниците му са свити - знак за нормален мускулен тонус. В случай на разширени ръце и крака, те говорят за намален тонус, което показва кислороден глад..

Въпрос отговор

Имам първото си дете, но вече са изминали 4 часа и не усещам движения на плода. Какво да правя?

На първо място, трябва да се успокоите. Плодът не винаги се движи активно, за 3-4 часа е разрешено отсъствието на движение, по това време бебето спи. Опитайте се да задържите дъха си за кратко, кръвта ще спре да тече към плацентата, към детето, то ще изпита лека хипоксия и в отговор „ще се възмути“ - ще започне да „бие“ с ръце и крака. Ако този метод не помогне, наблюдавайте бебето още 30 - 40 минути. При липса дори на най-малките движения, спешно се консултирайте с акушер.

Какви движения на плода трябва да бъдат преди раждането?

В навечерието на раждането бебето на практика спира да се движи, което се счита за нормално. Бебето се подготвя за раждане, което е много труден процес за него и изисква много сили, а намаляването на двигателната активност на плода спестява енергия преди раждането. Но не трябва да има абсолютно отсъствие на движение, бебето, макар и от време на време, прави движения.

Как кардиотокографията и доплер ехографията влияят върху състоянието на детето? Не е ли вредно?

Не, тези методи са абсолютно безопасни както за бебето, така и за майката..

Ще родя третото си дете, срокът все още е кратък, 10 седмици. Какво и кога трябва да има движения при третата бременност?

Невъзможно е да се каже със сигурност след колко седмици ще усетите движението. Всичко тук е индивидуално. Обикновено при многократна бременност майката започва да усеща движенията на плода от 18 седмици. Но е възможно и по-ранното им начало, на около 16 седмици, но естеството на движенията може да е напълно различно, за разлика от първите две бременности и това не трябва да се плаши. Всички деца са различни, дори докато са още в стомаха на майката.

Имам "лош" CTG, който беше направен два пъти. Не забравяйте да отидете в болницата?

Да, "лошите" резултати от кардиотокографията говорят за вътреутробно страдание на плода и изискват медицинско лечение в болница. В допълнение към лечението в болницата ще Ви бъде направена CTG и при необходимост ще вземете решение за ранно раждане..

Движение на плода по време на втората бременност: норма

Статията разкрива основните аспекти на усещането на жената да движи детето си по време на втората си бременност. Описани са характеристики, норми и много други. Той също така описва подробно как правилно да разпознаете периода от началото на движението на бебето..

Каква е физическата активност на детето?

Най-приятните усещания, свързани с всяка бременност, създават движения на плода. Такъв радостен знак за връзка с бебето за една жена й дава "тласък" да възприеме плода по-ясно. И много бъдещи майки от този момент започват да се идентифицират с нова роля и да говорят с бебето..

Движенията на плода са неговите плавни движения

Жена във втората си бременност започва да ги усеща на около 18-20 седмици. Само тези термини са различни за всеки човек. Единият започва да чувства детето си малко по-рано от средното, а другият - малко по-късно.

Това се случва по различни причини.

1. Психологическото състояние на всички жени е различно не само като цяло, но и в определен момент.

2. Характеристиките на нервната й система всеки път са различни.

3. Тенът на бременните жени също е различен (смята се, че слабите жени усещат движенията на плода много по-рано от пълните жени).

4. Количеството вода за всяка бъдеща майка е различно (колкото повече са, толкова по-просторно е бебето).

И много жени, които очакват дете, твърдят, че не само времето за настъпване на двигателната активност на бебето е различно за тяхното „интересно“ положение за втори път. Често и сензации.

Първо движение на плода. Втора бременност

Всъщност плодът вътре в матката започва активно да се проявява много по-рано, след около 49-56 дни от началото на бременността и на 10 седмици той вече може да промени траекторията на своите движения и дори да се премести от една част на корема в друга. Само плодът е все още много малък и рядко докосва стените, за да можете да усетите тези движения. Той "плава" в околоплодните води, като не пречи особено на майка си.

От 16-та седмица започва реакцията на звука, от 17-та седмица очите се затварят и отварят (детето присвива очи). Но с 18-те дръжки той издърпва пъпната връв, движи пръстите си (разтваря и ги стиска), докосва лицето си. От тази „епоха“ движението му се усеща доста силно.

Лекарите вярват, че плодът започва да се движи веднага щом определени части от мозъка са „включени” в работата. Детето като че ли показва, че е започнала фазата на неговата умствена дейност.

Отначало движенията на плода едва се усещат, хаотични, донякъде напомнящи хаотичното движение на много риби в аквариум или някакъв вид мехурчета. Следователно, неопитна майка не различава тези трусове.

Причини за различия в чувствата на жените

След 140 дни развитие движенията са по-активни: бебето може да промени позицията си, да се премести в различни части на корема на майката.

По време на първата бременност жените обикновено усещат бебето си за първи път на около 18-20 седмици, когато вече „напъване“ не може да бъде объркано с нищо. Но по време на повтарящи се такива може да дойде много по-рано - на 15-16 седмици. Но такива усещания могат да се появят по-късно, особено ако майката е с наднормено тегло. Движението на плода по време на втората бременност при затлъстели жени, като правило, се усеща по-късно до седмица или две.

И тази разлика се дължи не на разликата в развитието на плода, а на факта, че бъдещата майка вече "знае" всички усещания, свързани с движението на бебето, и следователно знае как да ги разпознае.

А жените с наднормено тегло имат леко намалена чувствителност. А чрез мастния слой също е по-трудно да се усети „напъването“. Но неговата пълнота не влияе върху развитието на плода..

По-близо до раждането детето заема почти постоянно вертикално положение в матката с главата надолу и ще се движи главно с краката. С това бебето често може да причини на мама болка, дискомфорт..

Движение на плода по време на втората бременност: норма

Сред хората има поверие, че по време на повтаряща се „интересна“ поза детето започва да „бие“ 2-3 или дори 4 седмици по-рано, отколкото през първата. Вероятността за това, разбира се, е голяма. Това, както беше написано по-горе, може да се обясни просто: бъдещата майка вече знае как да различава движенията на плода от другите усещания в тялото. Във всеки период на изчакване бебето буташе по същия начин, но жената все още не знаеше как да различи неговата дейност.

Развиващият се плод се движи почти през цялото време, с изключение на съня. Той прави около 200 движения на ден през периода, когато майката започва да ги усеща в себе си. От около 20 седмици бебето започва да се движи три пъти по-активно. Но с увеличаването на размера на бебето, пространството за движение става все по-малко. Следователно сякаш отшумява и в навечерието на раждането почти напълно се успокоява.

Гладът може да накара бебето да се движи активно. Например, ако мама реши да се подложи на диета с глад, за да поддържа фигурата си, това може да предизвика бунт в стомаха. Бременната жена, напротив, трябва да се храни по-често и да отложи диетата засега. Развиващият се плод трябва да получава питателна храна.

Само не мислете, че при втората бременност „ударите“ на плода задължително трябва да се усетят на 16 седмица. И ако жената все още не ги усеща, няма нужда да се притеснявате за това. Дори ако движенията не се усещат дори на 20-21 седмица, няма нужда да се притеснявате. Бременността е много, много "личен" процес. Това зависи не само от броя на предишните „интересни“ разпоредби. Той се влияе от физическото и психическото състояние на жената през този период..

Освен това на 20 седмица се извършва контролен ултразвук. След него лекарят ще ви разкаже за състоянието на плода..

Често жената, която се грижи за първото си дете, просто няма достатъчно време да изслуша чувствата си, особено ако първото бебе е още съвсем малко. Следователно майката няма време да обърне пълно внимание на себе си и бъдещото второ дете..

Но ако бебето в корема започна да се движи активно на първия етап и след това се "успокои", определено трябва да отидете на лекар и да го информирате за това.

Много работещи жени може да не усетят движението дори на 22 седмици. В случай, че движенията на плода не се усещат, могат да се извършат допълнителни изследвания, например, повторен ултразвук. След това вече можете да прецените развитието на бебето..

Лекарят заключи, че с плода всичко е наред? За какво да се притеснявате?

Като правило на 24 седмици движенията ще станат толкова забележими, че дори много заета или по-скоро пълничка майка ще ги усети. Така че скоростта на времето на феталните движения е различна за всеки отделен случай..

За някои жени, които се притесняват за нероденото си дете или казват, че се чувстват ненормални, въпреки че ултразвукът не показва нищо, лекарите съветват да преброят броя на движенията, за да проследят промените в развитието на бебето и да се успокоят. Лекарите препоръчват записването на техните данни и воденето на своеобразен дневник или график на „трусове“.

По този начин можете да контролирате движението на плода по време на втората бременност. Вече обсъдихме колко често бебето прави осезаеми движения за майката на различни етапи от своето развитие..

Честотата на треперенето може да каже на лекаря много. По времето, когато ултразвукът все още не е бил наличен, лекарите са следили състоянието на плода по броя на движенията. А самата майка може да определи дали всичко е наред с бъдещото й бебе, без да прибягва до допълнителни прегледи.

Методи за преброяване на движенията на плода

Лекарите обикновено предлагат няколко метода за правилно изчисление, от които да избирате..

Сред тях са методът на Пиърсън, технологията на Кардиф и методът на Садовски. Обикновено такива изчисления се предлагат от лекарите само на онези бъдещи майки, които няма да бъдат объркани от такава задача и няма да ги изнервят отново. Следователно тази процедура трябва да се прилага само след разговор с лекар и постигане на съгласие, че такова проучване си струва да се проведе. Броят на движенията на плода по време на втората бременност, както и по време на първата, може да каже на майката и лекаря дали са необходими допълнителни наблюдения. В крайна сметка развитието на детето се извършва във всички случаи еднакво, ако няма отклонения.

Резултатите трябва да са тревожни, когато движенията на плода се случват по-малко от 10 пъти на час. Въпреки че по някое време от деня това може да се случи и при нормалното развитие на бебето. Например, когато мама работи физически или прави гимнастика. Поради това не се препоръчва да се брои броят на движенията на детето веднага след тренировка или спортно натоварване..

Методите за отчитане на движенията на плода са прости, не изискват никакви специални инструменти и устройства или сложни изчисления. Има само един недостатък, който е, че самите бъдещи майки броят..

Всяка жена изпитва индивидуални чувства, описва по различен начин особените шокове на бебето. Особено интересно е да слушате историите на "опитни" майки за движението на плода по време на втората бременност. Отзивите са единодушни само в едно: да усещаш движенията на малките крака, дръжки, глави е голямо щастие.

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Първи движения на плода: когато бебето започне да се движи, акушерски норми и естеството на усещанията

Движенията на бебето в стомаха предизвикват неописуеми усещания за майките - точно в този момент жената осъзнава, че в действителност скоро ще стане майка. А за хлапето „ритници“ и „дръпвания“ са опитите му да се свърже с майка си по единствения достъпен за него начин.

За това кога детето започва да се движи, какви са изтласкванията му, колко често трябва да се движи в корема, в които случаи трябва да посетите лекар - подробно описано в тази статия.

Кога бебето започва да се движи? Акушерски норми

Бебето започва да се движи в корема на майката много преди да усети. Първите движения на детето падат на 8-9 седмици след зачеването.

През този период на развитие малкото тяло на бебето започва да расте обрасло от снопчета мускули и неврони, но нервната система все още е в „рудиментарно“ състояние, така че първите движения на детето наподобяват конвулсивни контракции.

Естествено, майката не може да почувства такива незначителни „шокове“, защото в този момент бебето е все още много мъничко - тежи само 3,5 грама и по очертания прилича повече на зрънце, отколкото на дете.

До 12-та седмица на бременността се оформят ръцете и краката на бебето, повишава се двигателната му активност, то започва да се преобръща и бута, но майката все още не може да усети това поради малкия размер на плода.

До 16-та седмица плодът е развил черти на лицето, той вече може да различава звуците и да реагира на тях. Освен това бебето става по-силно, движенията му стават по-уверени и в феталния пикочен мехур има все по-малко място за него. Но жената ще може да усети уверените „тръпки“ на бебето по време на първата бременност само на 5 месеца - на около 18-20 седмици.

Второ / трето дете

Факт е, че жените, които са бременни с първото си дете, често бъркат плахите точки на плода с проблеми с чревната перисталтика и не разбират, че бебето вече е започнало да дава сигнали.

Въпреки че развитието на плода не зависи от броя на бременностите, опитни майки вече знаят кога бебето може да започне да се движи и с нетърпение очакват този момент.

Естеството на усещанията: какви са трепетите?

Какви са тласъците на бебето? Жена, която е бременна за първи път, със сигурност ще се замисли какви са движенията и тласъците на едно дете и как да ги разпознае, защото никога не е изпитвала подобно нещо..
Всъщност първите движения на бебето са описани от бъдещите майки по различни начини:

 • Някой усеща леко поглаждане от вътрешната страна на корема;
 • Някои хора сравняват това усещане с плуваща риба;
 • Някой си мисли, че пеперудите пърхат вътре в корема;
 • Най-често активността на бебето може да бъде объркана с буболене в стомаха..

Особено ясно „тръпките“ на бебето се усещат легнали по гръб. В това положение можете дори да забележите как коремът изглежда „трепери“ поради действията на бебето.

Ако първите плахи дръпвания на детето все още могат да бъдат объркани с дейността на червата, то на по-късен етап движенията стават по-изразени: бебето започва да се преобръща, за да заеме удобна поза, докато „рита” майката с крака и ръце. Също така, бебето може да завърти главата си, да играе с пъпната връв и дори да смуче пръстите на краката си, включително на краката си.

От време на време бъдещата майка, вместо единични дръпвания, може да усети ритмичното движение на целия корем, което може да я изплаши. Гинеколозите казват, че в това няма нищо лошо - бебето просто поглъща околоплодната течност.

На 6-ия месец от бременността бъдещият баща също може да усети движенията на бебето: за това той ще трябва да сложи ухо до стомаха си. Впоследствие за „контакт“ с детето ще е достатъчно да докоснете стомаха с ръка.

Колко пъти и колко често детето „рита“?

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето започва активно да общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. И бъдещата майка трябва да се научи да го разбира, защото много може да се съди по поведението на бебето..

С помощта на движенията си бебето може: да предаде настроението си - да докладва радост или безпокойство, да разкаже за здравето си и дори да покаже своя „характер“.

Движенията на бебето в корема също са доказан метод за самодиагностика - за да намали или повиши активността на бебето, майката трябва да определи здравето му и при необходимост да уведоми лекаря.

Как и защо да проследявате активността на вашето бебе?

Гинеколозите препоръчват на всички бъдещи майки, започвайки от 27-та седмица на бременността, да проследяват честотата на движенията на бебето и да записват тези показатели в специално списание.

Тези данни ще позволят на лекаря да оцени състоянието на плода и при най-малкото съмнение за патология да предпише допълнителни изследвания.

Най-често методът на Д. Пиърсън се използва за наблюдение на движенията на бебето, който се основава на воденето от страна на майката на специален календар, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Методът се състои в наблюдение на движенията на бебето от 9 до 21 часа, а времето на всяко 1-во и 10-то движение на детето се записва в дневника.

Какво показват резултатите:

 1. Ако интервалът между първото и десетото движение на детето е 20 минути, бебето се развива нормално и няма от какво да се притеснявате;
 2. Допустим е и интервал от 30-40 минути - по това време бебето може да си почине или просто има спокоен характер;
 3. Ако от първия до 10-ия тласък е изминал повече от час, майката трябва да се консултира с лекар за съвет..

Какво да правите, ако бебето ви е тихо или се държи необичайно?

Хипоксията - ниско съдържание на кислород в организма, в този случай липса на кислород в плода - може да доведе до сериозни патологии и дори фетална смърт. Нервната система и мозъкът най-често страдат от хипоксия..

Ето защо, ако в продължение на дълъг период от време не усещате движенията на бебето, незабавно се консултирайте с лекар. Най-вероятно няма от какво да се притеснявате, но ще се почувствате по-спокойни, ако лекарят, след провеждане на преглед, не потвърди наличието на хипоксия.

Полезно видео

Повече за това кога бебето започва да се движи в корема, каква е нормата и какво е патология, е описано във видеото:

Разбъркване, дръпване, ритници са първите наистина осезаеми прояви на жизнената дейност на плода. По този начин бебето се опитва да "говори" с вас по единствения достъпен за него начин. По време на този период на бременност много жени напълно осъзнават, че скоро ще станат майка..

От 28-та седмица на бременността си струва внимателно да наблюдавате движенията на бебето и да водите специален дневник, за да проследявате неговата активност, за да сте сигурни, че бебето се развива правилно и всичко е в ред с него..

Разбъркване в дебели момичета

Потребителски коментари

Вечер, ако лежите на една страна, много силно се усеща кълкане, скоро такива ритници ще бъдат, за да не заспите спокойно)

Време е, за второродени от 18 седмици, за първородени от 20 седмици

Имах чувството, че нещо буболя, като пукане на мехурчета или риба като плува. Теглото е приблизително същото.

Да, всичко е наред с вас. Също наднормено тегло, а периодът е същият! Рядко се чувствам сякаш газове. Беше преди 3 дни на прожекцията, казаха, че заради мазнините така

Нищо не дърпа и не хваща, а само конкретни ритници отвътре и отгоре на корема можете да ги видите

Е, трябва да има конкретни ритници... понякога коремът ми потрепва в момента. Но съм кльощава

Ритниците са като мускулен спазъм, буболене на червата, хаотична пулсация. И тогава можете да ги усетите с ръка.

Същата история? Докато бъркаше беше. Но разбрах ритниците от първия път

Е, как рибите пърхат в началото. И тогава директно усещате отделни сътресения и изпъкналост на части от тялото

Отидохте ли в 2 Uzi? На 23 седмици ритниците трябва да се чувстват много добре..

На скрининга беше на 19,4 седмици, всичко е наред, utiskay каза, че поради големия слой мазнина може да не се чувствате, Джини също го имаше, стомахът е нормален само обемът на корема намалява и матката расте нагоре

Отидете отново на ултразвук при друг узист. Не е нормално за такъв период да не се усеща раздвижване. Струва ми се, че мастният слой няма нищо общо. Когато имате бензин например, усещате ли го или не?

Бях притеснен, че ги чувствам зле. Имам две деца. И имам нещо с какво да сравня. Отидох на 20 Н. за ехографско изследване. Тя каза, че не усещам ритници. Нещо едва кипи там. И тя казва, че не е достатъчно. мазнините ти потискат... макар и глупости. Оказа се, че все още имам многоводие. Но след това ритниците изтръпнаха.

На 25 седмици ще отида на планиран ултразвук, тъй като сърцето отново се виждаше зле поради мазнини, ще изчакам една седмица и ще разбера защо е така, а пулсацията в корема е осезаема и ръцете ми могат да се движат?

На 20-та седмица имаше нормално количество вода

Разбъркване на плода

Всяка бъдеща майка от самото начало на бременността започва тревожно да изслушва усещанията вътре в нарастващия корем. Нямам търпение да усетя движенията на бебето си. Кога плодът започва да се движи? Колко дълго бременната жена трябва да започне да се вслушва внимателно в очакване на първите движения на детето си? Заслужава ли си да се притеснявате, ако не се усетят или мръвката изведнъж е замряла? И могат ли движенията да носят каквато и да е друга информация, освен комуникацията с мама?

Бъдещото бебе започва да прави първите движения рано - вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите мускули и зачатъци на феталната нервна система. Естествено, по това време движенията на ембриона са все още много примитивни - това са мускулни контракции в отговор на нервните импулси. От около 10 седмици на бременността плодът започва да се движи по-активно в матката и, срещайки препятствие по пътя си (стените на матката), променя траекторията на движенията. Бебето обаче е все още много малко и ударите по стената на матката са много слаби, бъдещата майка все още не може да ги усети. На 11-12 седмици от вътрематочния живот малкият човек вече знае как да стиска юмруци, гримаси, бръчки, до 16 седмица от бременността започва да реагира на силни, груби звуци с повишена двигателна активност, на 17 седмици се появяват първите изражения на лицето, а на 18 седмици той покрива лицето си с ръце и играе с пъпна връв, притиска и разхлабва пръстите.

Постепенно, с увеличаване на продължителността на бременността, движенията стават все по-координирани и по-подобни на съзнателните. Когато бебето порасне, бременната жена започва да усеща движенията му. Смята се, че по време на първата бременност бъдещата майка усеща първите движения на плода на 20 седмица от бременността, при многократни бременности на 18 седмици. Това не е напълно вярно. Майка, която очаква първото си дете, наистина най-често започва да усеща движения на плода малко по-късно от многородна жена. Това се дължи на факта, че "опитни" майки знаят как в началото се усещат движенията на бебето и какво трябва да почувстват. Някои първо бременни жени възприемат първите движения на плода като увеличаване на чревната подвижност, "gaziki". Много жени описват първите движения на плода като усещане за преливане на течност в корема, „пърхащи пеперуди“ или „плуващи риби“. Първите движения обикновено са редки, нередовни. Времето на първите усещания за фетални движения естествено зависи от индивидуалната чувствителност на жената. Някои бъдещи майки усещат първите движения още на 15-16 седмица, а някои едва след 20. Стройните жени, като правило, започват да усещат движения по-рано от пълните. Жените, които водят активен начин на живот, които работят усилено, обикновено усещат движенията на плода по-късно.

До 20 седмици, поради формирането на гръбначния мозък и мозъка, както и натрупването на определено количество мускулна маса в плода, движенията стават по-редовни и осезаеми. От 24 седмици на бременността движенията на плода вече приличат на тези на новороденото - бъдещата майка усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно и пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време активността на движенията на бебето се превръща в един от показателите за нормалното му развитие. След 24 седмици детето започва да „общува“ с майка си чрез движения, да реагира на звуците на гласа, музиката, на емоционалното състояние на майката. С увеличаване на гестационната възраст от повече от 32 седмици двигателната активност на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и то просто няма достатъчно място за активни движения. Това става особено забележимо по време на раждането. До края на третия триместър на бременността броят на движенията на плода може леко да намалее, но тяхната интензивност и сила остават същите или се увеличават.

Бебето в корема на майката се движи почти постоянно. През 20-та седмица от бременността плодът прави около 200 движения на ден, а между 28-та и 32-та седмица броят на движенията достига 600 на ден. Естествено, бременната жена не усеща всички движения на плода, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, обикновено е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периоди на фетален сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ настъпва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта. Разбира се, движенията на плода зависят от настроението на майката, ако майката е притеснена или щастлива, бебето може да се движи по-активно или обратно, да отшуми. Факт е, че когато една майка е щастлива, количеството на хормоните на радостта - ендорфини, които регулират функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, включително съдовете на плацентата, значително се увеличава в тялото й. По време на стрес или изразени отрицателни емоции се произвеждат и биологично активни вещества - хормони на стреса, те също действат върху работата на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на това биологично взаимодействие на организмите на майката и бебето плодът усеща състоянието на майката. Когато бъдещата майка си почива, бебето обикновено става по-активно, ако бременната жена е активна, заета с каквато и да е работа, детето най-често се успокоява. Пертурбациите също се променят в зависимост от ситостта на бъдещата майка. Обикновено бебето започва активно да се разбърква, след като майката яде, особено нещо сладко. В същото време нивото на глюкоза в кръвта рязко се увеличава, което принуждава плода да бъде по-активен..

Феталните движения са езикът, на който нероденото дете говори на майката. Естествено, бременната жена трябва да слуша движения, тъй като в някои случаи промените в движенията на плода могат да показват нарушение на неговото вътрематочно състояние, а не напълно успешен ход на бременността.

Ако след 20 седмици от бременността бъдещата майка не усеща движение на плода, може да си струва да се консултирате с лекар и да се уверите, че всичко е в ред с бебето..

Има няколко начина за оценка на „достатъчността“ на движенията на плода.
Най-лесният начин за оценка на движенията на плода е да се преброи броят на движенията от най-бременната жена. Методите за самооценка са много лесни за използване, не изискват допълнително оборудване, присъствие на лекар и са лесно възпроизводими от всяка жена. Недостатъците им са, че всяка жена има различни прагове на податливост. Най-често срещаният метод за оценка на движенията на плода се нарича „броене до десет“. Може да се извърши след 28 гестационна седмица, когато плодът е достатъчно зрял за активно движение. Същността му се крие във факта, че бъдещата майка отчита движенията на плода в рамките на 12-часов интервал, например от 9 до 21 часа. Времето, когато бременната жена усети десетото движение, се записва на таблета. Ако плодът направи по-малко от 10 движения за 12 часа, това е причина да се консултирате с лекар за допълнителен преглед..

Метод на Садовски. Вечер след вечеря (приблизително в интервала от 19 до 23 часа), жената лежи на лявата си страна и отчита движенията на плода. В същото време всички броят, дори и най-малките движения. Ако в рамките на един час се отбележат 10 или повече движения, това показва, че бебето се движи доста активно и се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава движенията се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Именно през вечерните часове, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода по време на този тест е по-малък от 10 за два часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

За акушер-гинеколога движенията на плода също са важен диагностичен критерий за някои отклонения в хода на бременността от нормата. Твърде активното, насилствено, болезнено движение на плода или слаби, редки движения могат да показват неговото неблагоприятно състояние.

Промените в активността на плода могат да бъдат свързани с външни влияния. Например, ако бременна жена лежи дълго време по гръб, тогава уголемената матка компресира голям съд - долната куха вена, притокът на кръв към плода се нарушава, което веднага предизвиква неговата бурна реакция - активни движения. Същите промени в дейността на бебето могат да настъпят и при всяко друго неудобно положение на майката - ако тя се наведе напред, свивайки корема си, седи с кръстосани крака, детето със своята активност кара майката да промени позицията си. Подобна ситуация възниква, ако бебето само стиска или притиска бримките на пъпната връв, ограничавайки притока на кръв през нея. Започва да се движи по-активно, сменя позицията си и облекчава натиска върху пъпната връв. Въпреки това, в някои случаи увеличение или обратно, избледняване на движенията на плода може да бъде признак на сериозна патология.

Ако след 28 седмици от бременността бебето не ви уведоми за себе си в продължение на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости манипулации не доведат до резултат, струва си да ги повторите след 2-3 часа. Ако този път бебето не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар. Редки и слаби движения също могат да показват фетална дисфункция, най-често липса на кислород за бебето, тоест фетална хипоксия.

За да определи състоянието на плода, лекарят провежда редица изследвания. Най-простото е аускултацията (слушане) - с помощта на специална дървена тръба (акушерски стетоскоп) или специален апарат, който улавя сърдечния ритъм на плода, лекарят слуша сърдечния ритъм на бебето. Обикновено това е около 120-160 удара в минута. Намаляването на сърдечната честота по-малко от 120 или увеличаването на повече от 160 показва вътрематочно страдание на детето.

Ултразвуково изследване и доплерометрия. При провеждане на ултразвук лекарят визуално оценява размера на плода, съответствието на развитието на плода с гестационната възраст, тъй като по време на кислородния глад скоростта на растеж на плода се забавя и размерите му изостават от нормативните за всяка гестационна възраст. Структурата на плацентата също е важна, наличието на признаци на стареене в нея, в резултат на което функцията за пренос на кръв, кислород и хранителни вещества към плода обикновено се влошава. По време на ултразвук се оценява количеството и вида на околоплодните води, които също могат да се променят по време на вътреутробно страдание на плода. Доплер сонографията на съдовете на плацентата и пъпната връв е метод за изследване на скоростите на кръвния поток в тези съдове. С намаляване на скоростта на притока на кръв във всеки съд, можем да говорим за хранителни нарушения на плода с различна тежест.

Кардиотокография (CTG). Това е важен метод за оценка на състоянието на плода. CTG се извършва на гестационна възраст от 33 седмици или повече, тъй като само в този период на вътрематочно развитие на бебето се установява пълноценна регулация на феталната сърдечно-съдова система от центровете на гръбначния мозък и мозъка. Записването на сърдечния ритъм на плода се извършва в продължение на най-малко 40 минути и ако е необходимо, проучването може да бъде удължено до един час и половина. Устройството регистрира и записва сърдечната честота на бебето. Например, с намаляване на концентрацията на кислород в кръвта на плода, доставката на кислород до клетките на нервната система намалява, което от своя страна се отразява на сърдечната честота, особено през периода на будност на детето. Акушер-гинекологът оценява кривата на запис на сърдечния ритъм, епизодите на намаляване и рязко увеличаване на сърдечната честота на плода и въз основа на тези данни прави заключение за това колко комфортно се чувства бебето в стомаха на майката.

Ако по време на допълнителни методи за оценка на състоянието на плода се открият първоначални нарушения в снабдяването на бебето с кислород, се провежда медикаментозно лечение, насочено към увеличаване на достъпа на кръв и кислород през плацентата и задължителни последващи прегледи на фона на продължаващата терапия. Ако промените са дълбоки и бебето изпитва изразен дефицит на кислород и хранителни вещества, състоянието му страда, се извършва спешно раждане на такъв пациент.

Движението на плода е не само индикатор за неговото състояние, то е начин за комуникация между бебето и родителите. Бъркането на бебето в корема на майката е незабравимо усещане, което жената може да изпита само в този кратък, но толкова щастлив период от живота си..