Движенията на бебето в стомаха предизвикват неописуеми усещания за майките - точно в този момент жената осъзнава, че в действителност скоро ще стане майка. А за хлапето „ритници“ и „дръпвания“ са опитите му да се свърже с майка си по единствения достъпен за него начин.

За това кога детето започва да се движи, какви са изтласкванията му, колко често трябва да се движи в корема, в които случаи трябва да посетите лекар - подробно описано в тази статия.

Кога бебето започва да се движи? Акушерски норми

Бебето започва да се движи в корема на майката много преди да усети. Първите движения на детето падат на 8-9 седмици след зачеването.

През този период на развитие малкото тяло на бебето започва да расте обрасло от снопчета мускули и неврони, но нервната система все още е в „рудиментарно“ състояние, така че първите движения на детето наподобяват конвулсивни контракции.

Естествено, майката не може да почувства такива незначителни „шокове“, защото в този момент бебето е все още много мъничко - тежи само 3,5 грама и по очертания прилича повече на зрънце, отколкото на дете.

До 12-та седмица на бременността се оформят ръцете и краката на бебето, повишава се двигателната му активност, то започва да се преобръща и бута, но майката все още не може да усети това поради малкия размер на плода.

До 16-та седмица плодът е развил черти на лицето, той вече може да различава звуците и да реагира на тях. Освен това бебето става по-силно, движенията му стават по-уверени и в феталния пикочен мехур има все по-малко място за него. Но жената ще може да усети уверените „тръпки“ на бебето по време на първата бременност само на 5 месеца - на около 18-20 седмици.

Второ / трето дете

Факт е, че жените, които са бременни с първото си дете, често бъркат плахите точки на плода с проблеми с чревната перисталтика и не разбират, че бебето вече е започнало да дава сигнали.

Въпреки че развитието на плода не зависи от броя на бременностите, опитни майки вече знаят кога бебето може да започне да се движи и с нетърпение очакват този момент.

Естеството на усещанията: какви са трепетите?

Какви са тласъците на бебето? Жена, която е бременна за първи път, със сигурност ще се замисли какви са движенията и тласъците на едно дете и как да ги разпознае, защото никога не е изпитвала подобно нещо..
Всъщност първите движения на бебето са описани от бъдещите майки по различни начини:

 • Някой усеща леко поглаждане от вътрешната страна на корема;
 • Някои хора сравняват това усещане с плуваща риба;
 • Някой си мисли, че пеперудите пърхат вътре в корема;
 • Най-често активността на бебето може да бъде объркана с буболене в стомаха..

Особено ясно „тръпките“ на бебето се усещат легнали по гръб. В това положение можете дори да забележите как коремът изглежда „трепери“ поради действията на бебето.

Ако първите плахи дръпвания на детето все още могат да бъдат объркани с дейността на червата, то на по-късен етап движенията стават по-изразени: бебето започва да се преобръща, за да заеме удобна поза, докато „рита” майката с крака и ръце. Също така, бебето може да завърти главата си, да играе с пъпната връв и дори да смуче пръстите на краката си, включително на краката си.

От време на време бъдещата майка, вместо единични дръпвания, може да усети ритмичното движение на целия корем, което може да я изплаши. Гинеколозите казват, че в това няма нищо лошо - бебето просто поглъща околоплодната течност.

На 6-ия месец от бременността бъдещият баща също може да усети движенията на бебето: за това той ще трябва да сложи ухо до стомаха си. Впоследствие за „контакт“ с детето ще е достатъчно да докоснете стомаха с ръка.

Колко пъти и колко често детето „рита“?

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето започва активно да общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. И бъдещата майка трябва да се научи да го разбира, защото много може да се съди по поведението на бебето..

С помощта на движенията си бебето може: да предаде настроението си - да докладва радост или безпокойство, да разкаже за здравето си и дори да покаже своя „характер“.

Движенията на бебето в корема също са доказан метод за самодиагностика - за да намали или повиши активността на бебето, майката трябва да определи здравето му и при необходимост да уведоми лекаря.

Как и защо да проследявате активността на вашето бебе?

Гинеколозите препоръчват на всички бъдещи майки, започвайки от 27-та седмица на бременността, да проследяват честотата на движенията на бебето и да записват тези показатели в специално списание.

Тези данни ще позволят на лекаря да оцени състоянието на плода и при най-малкото съмнение за патология да предпише допълнителни изследвания.

Най-често методът на Д. Пиърсън се използва за наблюдение на движенията на бебето, който се основава на воденето от страна на майката на специален календар, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Методът се състои в наблюдение на движенията на бебето от 9 до 21 часа, а времето на всяко 1-во и 10-то движение на детето се записва в дневника.

Какво показват резултатите:

 1. Ако интервалът между първото и десетото движение на детето е 20 минути, бебето се развива нормално и няма от какво да се притеснявате;
 2. Допустим е и интервал от 30-40 минути - по това време бебето може да си почине или просто има спокоен характер;
 3. Ако от първия до 10-ия тласък е изминал повече от час, майката трябва да се консултира с лекар за съвет..

Какво да правите, ако бебето ви е тихо или се държи необичайно?

Хипоксията - ниско съдържание на кислород в организма, в този случай липса на кислород в плода - може да доведе до сериозни патологии и дори фетална смърт. Нервната система и мозъкът най-често страдат от хипоксия..

Ето защо, ако в продължение на дълъг период от време не усещате движенията на бебето, незабавно се консултирайте с лекар. Най-вероятно няма от какво да се притеснявате, но ще се почувствате по-спокойни, ако лекарят, след провеждане на преглед, не потвърди наличието на хипоксия.

Полезно видео

Повече за това кога бебето започва да се движи в корема, каква е нормата и какво е патология, е описано във видеото:

Разбъркване, дръпване, ритници са първите наистина осезаеми прояви на жизнената дейност на плода. По този начин бебето се опитва да "говори" с вас по единствения достъпен за него начин. По време на този период на бременност много жени напълно осъзнават, че скоро ще станат майка..

От 28-та седмица на бременността си струва внимателно да наблюдавате движенията на бебето и да водите специален дневник, за да проследявате неговата активност, за да сте сигурни, че бебето се развива правилно и всичко е в ред с него..

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Когато плодът започне да се движи

Какво трябва да знаете за движенията на плода

Когато започват първите движения на плода, времето на появата им се различава при жените. Много зависи от броя на бременностите в анамнезата, наличието на наднормено тегло, физическата активност и накрая, само от грижите на жената. Последното обаче понякога води до ситуации, при които движенията на плода се бъркат с нещо, което не е така. Кога започва движението на плода при повечето жени и за какви симптоми трябва да се свържете с гинеколога, водещ бременността и (или) да се подложите на непланиран ултразвуков преглед?

Известно е, че ембрионът започва да се движи в много ранен стадий - само 8 седмици от бременността. Но, разбира се, жената все още не усеща това, тъй като ембрионът все още е много малък и има много място за плуване в околоплодната течност. Но той бързо расте, напълнява. И ако първото движение на плода по време на първата бременност, като правило, се усеща на 18-20 седмици, то започва с „пърхане на пеперуда“, „движение на риба“, след това с второ движение по-рано с 2-3 седмици, тоест на 16-18 седмици. И често дори от 14 седмици. При третата бременност движенията на плода започват по същия начин, както при втората или малко по-рано. Тази разлика може да се обясни много просто - жената вече е добре запозната с това как детето се държи вътреутробно и лесно различава треперенето си от метеоризъм или други усещания в червата. При близначна бременност движението на плода започва също толкова рано. И това се дължи на факта, че децата заемат повече място в матката, коремът на бъдещата майка има впечатляващи размери, отколкото при едноплодна бременност и има повече прилепване към предната стена на матката.

Лекарите молят пациентите си да запомнят колко седмици бебето започва да се движи по време на първата бременност, тъй като по този начин периодът може да се коригира. Обикновено датата на първите осезаеми движения на бебето е точно "екваторът" на бременността, 20 седмици. И знаейки точната дата, можете да изчислите надеждната прогнозна дата на раждане, тя също се нарича PDR. Когато бебето започне да се движи по време на втората бременност, това вече не е толкова важно, тъй като тази дата не винаги може да се използва за изчисляване на деня на раждането.

Кога трябва да биете алармата? Много жени вече имат възможност да закупят специални устройства - фетални доплери. С тяхна помощ можете самостоятелно да диагностицирате сърдечния ритъм на детето и следователно появата на движенията му на по-късна дата не се възприема толкова рязко. Особено ако лекарят редовно измерва височината на дъното на матката и обема на корема, като записва растежа им в съответствие с гестационната възраст. С акушерски стетоскоп пулсът не може да се чуе до 20 седмици. Това е особено трудно, ако плацентата е разположена по протежение на предната стена на матката. Можете спокойно да изчакате активността на детето до 18 седмици - когато първото движение на плода по време на бременност, второто обикновено вече се усеща и до 20 седмици от първородните. По-късно има смисъл да отидете на лекар непредвидено и вероятно да направите ултразвук.

Защо е толкова важно да наблюдавате дейността на детето си? Това е най-ефективният и бърз начин да разберете навреме, че нещо не е наред с детето. Твърде честите и редки движения се считат за негативни симптоми. И ако първото често може да бъде решено просто чрез разходка в парка, далеч от натоварените пътища или чрез промяна на положението на тялото (плодът понякога може да бъде и неудобен), тогава ниската активност на детето може да показва тежка хипоксия, фетоплацентарна недостатъчност или дори вътрематочна смърт

Разбира се, лекарите следят вътреутробно състоянието на детето - изпращат го на ултразвук и CTG, но жената не посещава всеки ден антенатални клиники, което означава, че винаги трябва да бъде сама.

Има различни методи за оценка на движението на плода по време на бременност, въпреки че повечето жени предпочитат да не се занимават с тях. Те забелязват кога плодът е най-активен, обикновено вечер и през нощта, когато бъдещата майка си почива. И ако активността внезапно намалее и нито почивката от лявата страна, нито обилната вечеря или нещо сладко помагат за раздвижването на детето, тогава трябва да сте нащрек.

Много от бъдещите майки използват методите на Кардиф, Пиърсън и Садовски за изчисляване на активността на плода..
За справка: на 20 седмица от бременността плодът прави около 200 движения на ден, а от 28 до 32 до 600. Но това не означава, че всички движения се усещат от майката. С увеличаване на продължителността на бременността броят на движенията става малко по-малък. Това се дължи на факта, че плодът е тесен в матката. В допълнение, по-малко движения на плода се усещат при олигохидрамнион и, напротив, повече при полихидрамниони. Но за идеал се считат поне 8-10 движения на детето на час, когато то е будно.

Методите за изчисляване на смущения на Пиърсън, Кардиф и Садовски са сходни. Първият предлага да се броят движенията от 28 седмици на бременността всеки ден и да се въвеждат данните в таблица, така че да можете да ги демонстрирате на лекаря. Преброяването започва в 9 сутринта и завършва точно 12 часа по-късно. В този случай времето на първото разбъркване в този период от време и последното се въвежда в чинията. Трябва да са поне десет от тях. В този случай при изчислението не трябва да се вземат предвид така наречените фетални хълцания, неговите дихателни упражнения. Смята се, че плодът се чувства добре, ако бъдещата майка усети 10 от неговите движения в рамките на половин час. Ако в рамките на един час - може би това са само индивидуалните характеристики на детето. Ако това отне повече от час, изчислението трябва да се повтори отново. Ако нищо не се е променило или се е влошило, трябва да информирате лекаря за това.

Според метода на Кардиф се изчислява времето, през което плодът прави 10 натискания и движения. Обикновено това е час. Ако в продължение на 3 часа жената не забележи присъствието на детето, възможно е то просто да спи. Трябва да отидете на лекар за среща, ако през следващите няколко часа жената не е усетила активността на детето.

Методът на Садовски включва преброяване на движенията вечер, от 19 до 23 часа, когато плодът е най-активен. Жената ляга на лявата си страна и започва да брои. Обикновено плодът трябва да се движи около 10 пъти на час. Жената може леко да провокира неговата дейност, като го погали по корема. Ако за 2 часа не са натрупани 10 движения, тогава е вероятно състоянието на плода да бъде нарушено, хипоксия.

Бъдещите майки трябва да помнят, че активността на плода винаги се увеличава след добра закуска. Това се дължи на навлизането на глюкоза в кръвта. И това е норма. Също така, активността на плода може да се увеличи, ако жената се намира в опушена или задушна стая. Тогава активността на детето вече свидетелства за неприятности. Трябва да излезем на чист въздух възможно най-скоро. Ако детето не се успокои в рамките на един час, трябва да отидете на лекар в същия ден.

Разбъркване при 3 бременност. Кога?

Кога усетихте и разбрахте, че се забавляват именно те, а не червата?)))

Потребителски коментари

трети на 12 седмици)

Имам и трите на 19-20 седмици.

добре, чувствам, че и за мен ще бъде същото)))

xs, от които зависи в 3 ber в 15-16 се почувствах в момента 4ber ток в 18 почувствах и в момента се чувствам, но не силен

е, те пишат за плацентата, че ако отпред, тогава по-късно се чувства... xs, тъй като всъщност имаше плацента както отпред, така и отзад, и двата пъти се чувствах същото, на 18-20)

Но всъщност се оказва обратното, добре, поне за мен, на гърба имаше B на 16 седмици, на предната страна на 13 седмици

Имам всички бременности на задната стена. а също и на гърба

На задната си стена все още не се чувствам

Имам втори Б. И всички тук казаха, че този път ще почувствам ритниците по-рано. Но синът ми се свърза на 18 седмици, а дъщеря ми вече беше на 20)

кажете, че по-рано от втория))))

И двата B са ми еднакви, на 18-20, мислех, че mb в това по-рано)))

Смятам, че го знам, не си спомням как беше през първите две, но в третия все още не знам))))))) Дай Боже, някой ден ще посмея да разбера)))))

Искам... но не можем да си го позволим. и годините минават.

Както при втория, на 12-13 седмици.

Жалко, че все още не винаги се усещат

Всичко зависи от това на коя стена е закрепването. На гърба си се чувствах на 15 седмици

на гърба, с преход към някаква стена

И как влияе стената??

Е, тогава трябва да се чувствам рано

Ако отпред се усеща по-късно, плацентата е като възглавница, намалява треперенето на бебето

Не знам, лекарят ми каза, че привързаността влияе на движенията

Първото Б е отзад, на 14 имаше, а сега отпред. Докато само си мислех, че коремът вероятно ще бъде огромен... ще бъде интересно да се сравни, когато се почувствам този път)

да, отпред, ако започне да расте по-рано и е повече))

Да) Вече се чудя какво да нося от зимните дрехи през зимата))

Вече имам всичко? Дъщеря ми имаше PDR на 19 януари, те поставиха същото в този B?

Не искам да купувам нищо, имам краен срок за края на февруари. Съпругът ми все още се шегува, високосна година, вижте, все още ще раждате 29.02) сега параноичен ли съм и се страхувам, че мислите ми няма да се материализират? накратко, погледнах козината на майка ми. Имам го пълен, коремът ми е кръгъл)) Мисля, че просто ще се впиша)) основното нещо е да не се обиждам))))

Е, какво, правила, а не специално за закупуване на яке за една зима))

Така че мисля така. Дори не за зимата, а за месец-два. Преди това мисля, че ще се кача на моето, ще трябва да й дам тази идея преди зимата)

Коя седмица се усеща движението на плода по време на третата бременност

Бременността носи много наистина вълшебни моменти за жените. Едно от тях е първото движение на бебето. Бременните жени очакват този момент с голямо нетърпение. Кога бебето започва да се движи по време на бременност?

Бебето започва да се движи в утробата на около 8 седмици. През този период се появяват първите снопове мускули и нервни окончания, които са отговорни за двигателната активност. Развитието на нервна дейност за толкова кратко време е на ранен етап, а движенията на плода са хаотични, конвулсивни..

Освен това детето все още е твърде малко, за да може жената да усеща движенията му: по-голямата част от пространството на матката по това време е заето от околоплодни води, а бебето рядко докосва стените и докосванията му все още са твърде нежни.

След няколко седмици обаче детето в утробата започва да расте активно и с времето ще достигне такъв размер, че движенията му ще станат доста осезаеми първо за майка му, а след това хората около нея ще могат да ги усетят, като поставят ръка върху корема й. И по-близо до датата на падежа можете дори да ги видите..

И така, колко седмици бебето започва да се движи? Средно това се случва на 18-22 седмици. всичко обаче е твърде индивидуално, за да може да се каже със сигурност колко дълго дадена жена ще усеща движението. Едно е, когато бебето започне да се движи по време на първата бременност, а друго е, когато, през втората или третата.

Смята се, че жената усеща първите движения на около 20 седмици от бременността. Всъщност обаче много зависи от това за какъв вид бременност говорим и колко изразен е мастният слой върху коремната стена на майката. И така, второродени жени, които вече са запознати с усещанията от движенията на бебето, вероятно ще ги усетят 1-2 седмици по-рано. Тънките момичета с астенична физика също имат шанс да усетят движенията на плода по-рано..

Как изглеждат движенията на бебето? Различните жени ги описват по различен начин и с различна степен на поезия. Те казват, че са подобни на пърхането на пеперуди в стомаха и „сякаш рибата е плувала“. По-прозаично, първите движения на плода са подобни на чревната перисталтика или сякаш някои предмети се търкалят в стомаха.

Не забравяйте да запомните кога сте усетили първите движения на бебето. Ще бъдете помолени за тази информация в антенаталната клиника. Факт е, че според това, когато бебето започне да се движи в стомаха, лекарите изчисляват предварителната дата на раждане: ако раждането е първото, тогава към датата на първото движение се добавят 20 седмици, ако второто или повече яде, тогава 22.

Разбира се, това изчисление се оказва твърде приблизително, но заедно с други данни: датата на последната менструация, ултразвукови данни през първия, втория и третия триместър на бременността и т.н. можете повече или по-малко точно да познаете кога точно жената ще роди.

От момента, в който за първи път усетите движенията на бебето си, ще ги усещате почти постоянно. Активността на плода се увеличава непрекъснато от 24 на 32 седмици. Бебето расте, нервната му дейност се развива, движенията стават подредени и смислени. Детето може дори да информира майката, че нещо не му подхожда: положението на тялото на майката, твърде силен звук и т.н. И след 32 седмици активността на плода рязко намалява. тъй като за детето става просто трудно да се движи - в матката има твърде малко място за него. През този период дори редки движения могат да причинят дискомфорт на майката..

Често жените се оплакват, че бебето, повече или по-малко спокойно през деня, започва да се движи активно веднага след като майката си легне. Няма нищо изненадващо. Факт е, че през деня жената обикновено е заета със собствен бизнес и може да не обръща внимание на движенията на детето, нощем те наистина пречат на съня й. Освен това детето може да е недоволно от спирането на приятното люлеене или, легнало по гръб, майката може да прищипе големи съдове, което причинява липса на кислород у бебето. С течение на времето ритъмът на съня и будността при майката и детето ще се изравни.

Разбира се, детето не може да се движи постоянно: обикновено периоди на активност. с продължителност около час, осеяна с периоди на почивка. продължителността им е около половин час. Периодите на почивка трябва да се вземат предвид при преминаване на процедура като CTG. Така че периодът на почивка да не пречи на получаването на адекватни резултати, продължителността на процедурата е предписана като 30-40 минути. Ако обаче от самото начало на процедурата бебето ще се движи активно, тогава жената няма да трябва да седи на апарата половин час. Освен това има периоди до 3 часа, когато бебето спи и следователно не се движи..

Обикновено лекарите съветват да се потърси медицинска помощ, ако жената не усеща движение на плода в продължение на 10-12 часа. Въпреки че всъщност може да се случи, че не се е случило нищо ужасно, но е по-добре да играете на сигурно още веднъж. В някои случаи такъв дълъг период на почивка може да показва проблеми. Най-често говорим за хипоксия - липса на кислород. Обикновено преди това детето е необичайно активно, движенията му са резки, удари.

Има 2 вида хипоксия - остра, която се развива много бързо и изисква спешна намеса, и хронична, която се развива много по-бавно, в този случай не можете да се справите без медицинска помощ, въпреки че, разбира се, няма такава спешност, както в предишния случай.

Разбъркването е една от първите прояви в живота на бебето. От този момент нататък много майки наистина разбират, че в тях расте нов, независим живот. Не забравяйте обаче да наблюдавате активността на бебето, за да сте сигурни, че всичко е наред с вашето бебе..

Съветваме ви да прочетете: Простият и генитален херпес по време на бременност: каква е опасността от вируса, какво е лечението и профилактиката на заболяването при бременни жени

Всички бъдещи майки очакват с нетърпение движенията на плода по време на бременност, защото това е първият контакт с детето, който кара инстинкта на майката да се включи, ако това не се е случвало преди. Движенията на бъдещото бебе не само носят голяма радост на бъдещите родители, но и им позволяват да подозират всяка патология и незабавно да се свържат с акушер-гинеколог. Кога започват и колко движения обикновено трябва да представляват интерес за всички бременни жени без изключение.

Движенията на малко човече в утробата са жизненоважни, те говорят за неговия растеж и развитие. Плодът започва да се движи през първия триместър, на около 7 до 8 седмици. До 10-та седмица той има преглъщащи движения, той може да промени траекторията на своите движения и се натъква на стените на околоплодния мехур. Но размерът на ембриона все още е недостатъчен и той само плава свободно в околоплодната течност и много рядко се "сблъсква" със стените на матката, така че жената все още не чувства нищо.

Започвайки от 16-та седмица, плодът вече е чувствителен към звуци, което се проявява чрез активна двигателна реакция. От 18-та седмица бъдещото бебе започва да докосва пъпната връв с дръжки, знае как да стиска и разхлабва пръстите си, докосва лицето си.

Следователно плодът започва да се тревожи в корема на майката, което от своя страна притеснява жената, когато е изложена на външни фактори, неприятни за бебето:

 • силни, неприятни и силни звуци;
 • чувство на дискомфорт в утробата, например, глада на майката;
 • стрес, преживян от майката (поради отделянето на адреналин, съдовете, включително плацентата, се свиват и кръвоснабдяването се влошава);
 • кислороден глад (поради активни движения на плода се стимулира плацентата и се засилва нейното кръвоснабдяване, което осигурява на детето допълнителен кислород).

В допълнение, плодът започва активно да се движи, ако жената заеме неудобно положение, когато големите съдове са притиснати и детето няма кислород.

Всяка жена усеща първото движение на плода по различни начини и по различно време. Когато това се случи, зависи от няколко фактора:

 • гестационна възраст;
 • първа или втора (трета и т.н.) бременност;
 • време на деня (обикновено вечер или през нощта);
 • тен на майката (слаб или пълен);
 • Времето на деня;
 • опция за закрепване на плацентата;
 • Начин на живот;
 • индивидуална чувствителност (някои се чувстват от 15 до 16 седмици);
 • поведение на майката (физически активните жени просто не забелязват движения).

Според статистиката първото движение на плода по време на първата бременност се усеща от бременна жена на 20 седмици. И при многократно носене на плода, периодът на смущения се намалява до 18 седмици. Но всичко е индивидуално, дори при отделна жена, втората, третата и следващите бременности протичат по нов начин всеки път. Ако една жена във втората бременност започне да усеща движение на плода на 19 седмица, то на третата, тези периоди могат да се променят (усеща се по-рано или по-късно).

Естествено, скоростта на движенията на плода зависи от това колко дълго бъдещата майка е бременна. Бъдещото бебе постоянно се движи, но разбира се, жената не може да усети всичките му движения..

 • За период от 20 - 22 седмици плодът прави до 200 движения на ден,
 • но към 27 - 32 седмици той вече изпълнява около 600 движения. Характерно е, че с началото на третия триместър (32 седмици) броят на движенията от бебето се намалява, което се обяснява с теглото му (плодът вече е достатъчно голям) и то се свива в матката. Бебето вече не прави "големи" движения (обръща се и се преобръща в матката) и може да прави само "малки" движения (ръце и крака).
 • След 28-та седмица средният брой движения е 8-10 на час. Изключение правят периодите на сън на детето, който е равен на 3 - 4 часа - по това време бебето не извършва активни движения. Бъдещата майка трябва да помни определени цикли от дейността на детето. Най-голямата активност на плода се наблюдава от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а намаляването на активността или така нареченото състояние на покой настъпва между 4 ч. Сутринта и 9 сутринта.
 • До 32 седмици плодът заема крайното положение, като правило това е главата към малкия таз (надлъжно положение, цефалично представяне). Но напречното положение или седалищното представяне не е изключено. Мама не трябва да се отчайва, за да коригира такива разпоредби, лекарят винаги ще предписва изпълнението на специална гимнастика, които допринасят за преобръщане на плода и приемането му в "правилната" позиция - надлъжна, глава към малкия таз.

Ако плодът е заел "правилната" позиция, тоест с главата надолу, тогава бременната жена ще усеща движения в горната част на корема (детето "удря" с крака). В случай на седалищно предлежание, движенията на плода от бъдещата майка ще се усетят отдолу, близо до пазвата.

Какви трябва да бъдат правилните движения? Ако бебето е добре и му е удобно в утробата, а майката не изпитва никакви външни или вътрешни стимули, тогава движенията на плода са ритмични и плавни. В противен случай характерът на движенията се променя драстично, което трябва да предупреди жената и да изисква консултация с акушер-гинеколог.

Като правило жената отбелязва "повишената" активност на бебето, когато е спокойно и си почива. И обратно, много майки се страхуват, че по време на активна трудова дейност детето изобщо не се движи. Това явление е лесно обяснимо. Когато бъдещата майка е в покой, тя слуша по-внимателно чувствата си и внимателно отбелязва движенията на детето. Когато една жена е заета, тя няма време да се разсейва от бизнеса и просто не забелязва, че бебето се движи. За да разсее съмненията й (детето е болно, то умира), бременната жена трябва да седне и да се отпусне, гледайки как бебето се движи.

Възможна е промяна в характера на движенията от неудобно или неправилно положение на тялото на жена, например легнала по гръб или седнала с прав гръб. Когато бъдещата майка лежи по гръб, бременната матка силно притиска долната куха вена (един от основните кръвоносни съдове). Когато този съд е компресиран, притокът на кръв към матката е значително намален и бебето започва да изпитва недостиг на кислород. За да може мама да разбере, че се чувства зле, той има бурни и чести движения. Съвсем лесно е да се установи кръвообращението и да се елиминира хипоксията - мама трябва да се обърне на своя страна. Лекарите много често съветват бременните жени да заемат позицията за легло - от лявата страна. Именно в това положение се засилва кръвоснабдяването на матката, което се използва при лечението на хронична фетална хипоксия и за нейната профилактика..

Също така, физическата активност на детето се променя, ако майката е в задушна или задимена стая. Плодът отново страда от липса на кислород и реагира на ситуацията с болезнени и бурни движения. Жената трябва да напусне стаята и да се разходи, за да си върне комфортно състояние за себе си и бебето..

Освен това движенията на плода се променят, ако майката е гладна. Изпитва недостиг на хранителни вещества и се "успокоява", движи се вяло и неохотно. Но щом бременната жена закуси, радостта на бебето се изразява в повишената активност на движенията..

Ако физическата активност на детето внезапно стане бурна, продължителна и причинява болка на жената, това показва някакво патологично състояние и изисква незабавно посещение на лекар:

 • Заплашително преждевременно раждане

Движенията стават чести и бурни поради повишения тонус на матката.

В този случай естеството на движенията е коренно различно. Те се усещат рядко от жена, а силата им е незначителна, което се обяснява с големия обем на матката, където бебето рядко докосва стените му, а майката често не усеща движенията му.

Поради малкия обем околоплодни води, плодът се стяга в утробата, той постоянно „бие“ в корема на майката, което се характеризира от жената като чести и болезнени движения.

При такива патологични състояния като преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия и други плодове те изпитват остър недостиг на кислород и реагират съответно (болезнени и изразени движения).

 • Хронична фетална хипоксия

Развива се при наличие на плацентарна недостатъчност, анемия, прееклампсия. Двигателната активност на бебето е летаргична и става рядка..

 • Диафрагмална херния при бременна жена

В този случай бъдещата майка, когато плодът се движи, изпитва болка под гръдната кост.

 • Несъответствие на белега на матката

Ако жената има анамнеза за цезарово сечение, тогава ако белегът е непостоянен, което може да доведе до разкъсване на матката, тя усеща болка в областта на белега, когато бебето се движи.

При възпаление на пикочния мехур бременна жена се оплаква не само от често и болезнено уриниране, но и от болезненост при движение в долната част на корема.

Този въпрос притеснява всички първични бременни жени. Усещанията при движение всяка бременна жена описва по свой начин, освен това те се променят с увеличаване на бременността.

 • За кратки периоди от време (20 - 25 седмици) жените характеризират движенията на детето като „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риби“. Други бременни жени говорят за „пърхане“ или „вибриране на телефона“ или „гъделичкане“. Някои бъдещи майки описват чувствата си не толкова романтично: „бълбукане в стомаха, сякаш червата са боклуци“.
 • След 27 - 28 седмици, когато плодът вече е достатъчно стар, движенията му стават по-ясни и по-специфични. Бъдещата майка и дори бъдещият баща може да почувства ритник в корема, където е поставена ръката. Недоволството на бебето много често се изразява с такива „ритници“ - в случай на неудобно положение от майката или със силни и досадни звуци. Но ако непозната ръка целуне стомаха на майката, бебето се свива от страх и не иска да "рита".

За да определите как се чувства плодът, е важно да преброите движенията му. Как да броим движенията на плода? За тази цел се използват няколко техники:

Този метод се основава на преброяване на движенията на бебето за 12 часа. Преброяването се извършва от 9 до 21 часа. По време на този тест от жената се изисква само едно условие - да намали физическата активност. Отчитат се всички движения, дори най-малките или най-слабите. В предродилната клиника лекарят издава специален формуляр или ви моли да съставите самостоятелно таблица с движения на плода, където ще бъде отбелязано времето на десетото движение. Обикновено между първото и десетото движение бебето трябва да отнеме около час. И разбира се, бъдещата майка трябва да помни, че е възможен и периодът на почивка на бебето, който трябва да продължи не повече от 4 часа. Ако това време бъде надвишено, спешно трябва да се свържете с акушер-гинеколог.

За да съставите таблица, трябва да вземете лист от тетрадка в кутия и да я подредите, както следва. Гестационната възраст се записва отгоре. Часовете от 9.00 до 21.00 са маркирани вертикално, а дните от седмицата или датите - хоризонтално. От девет сутринта трябва да започнете да броите движения. Веднага щом броят им достигне 10, в таблицата се поставя знак в часа, когато това се е случило. По-долу в таблицата се въвежда допълнителна информация: имаше по-малко от 10 движения и колко общо. Продължаваме преброяването през следващите дни и трябва да въведем данните в таблицата, с която трябва да отидем до назначението на лекаря..

Основата на този метод също се състои в преброяване на движенията на бебето за 12 часа, единствената разлика е, че жената сама избира часа, за да започне да брои. Отново се съставя таблица, където се записва десетото разбъркване. Счита се за нормално, когато десетото мърдане се е случило преди 12-ия час на изследването. В противен случай незабавно отидете на лекар.

При този метод броенето на движенията на плода започва след вечеря от 19.00 до 23.00. Този метод се основава на факта, че вечер и след хранене плодът увеличава двигателната активност. Не забравяйте да запишете началния час на преброяването и в този момент бременната жена трябва да лежи на лявата си страна. Когато плодът прави 10 движения в час или по-малко, броенето спира. Но ако бяха по-малко от тях, продължете да броите движенията. Неблагоприятен знак - намаляване на смущения (по-малко от 10) за 2 часа.

По този начин става ясно, че всяка бременна жена може да овладее изброените методи за преброяване на движенията на бебето. Използването на тези техники не изисква никакво оборудване и медицински контрол..

Промяна в характера и интензивността на движенията при нероденото бебе показва неговите проблеми. Ужасен знак е липсата на движение в продължение на 6 или повече часа, което изисква незабавна медицинска помощ. Методите за изследване на състоянието на плода включват:

Прослушването на пулса се извършва директно от акушер-гинеколога с помощта на акушерски стетоскоп (дървена тръба). Обикновено сърдечната честота на плода е 120 - 160 удара в минута. В случай на отклонение в една или друга посока, те говорят за кислородното гладуване на бебето, което изисква инструментални методи за изследване.

CTG по право се счита за достъпен, надежден и най-точен метод за оценка на състоянието на плода. CTG се извършва от 32 гестационна седмица и при съмнение за вътрематочна патология и в по-ранен период (от 28 седмици). С помощта на кардиотокография се записват не само движения на плода, но и ритъмът на неговите сърдечни контракции и контракции на матката. Изследването се извършва по следния начин: бременната жена се поставя на диван и към стомаха й са прикрепени 2 сензора. Единият е на добре слушано място на сърдечния ритъм на плода (той ще отчете пулса), а другият е наблизо (записва маточните контракции). Записването на кардиотокограмата се извършва най-малко 30 минути, но е възможно да се увеличи времето за изследване до 1,5 часа. Докато прави кардиотокограма, жената трябва да отбележи всяко движение на бебето и да натисне специален бутон. Анализът на кардиотокограмата включва:

 • базален пулс (норма 120 - 160 удара в минута);
 • амплитуда на вариабилност (толеранс на отклонения нагоре или надолу) на базалния ритъм (норма 5 - 25 удара в минута);
 • забавяне (внезапни скокове на кривата надолу) - обикновено се наблюдават или са спорадични, съкратени и плитки;
 • ускорение (внезапни скокове на кривата нагоре) - обикновено трябва да бъде поне 2 в рамките на 10 минути от проучването.

За по-точна диагноза на състоянието на плода CTG се извършва с функционални тестове (без натоварване и с въвеждането на интравенозен окситоцин).

Ултразвуковото изследване ви позволява да оцените размера на плода, съответствието му с гестационната възраст (при хронична хипоксия има изоставане в размера). Лекарят изучава също структурата на плацентата, степента на зрялост (признаци на стареене), обема на околоплодната течност и нейния тип (тези показатели се променят с кислородното гладуване на бебето). С помощта на доплерометрия, плацентарни и пъпни съдове се изследва скоростта на кръвния поток в тях. Ако притока на кръв е намален, те говорят за вътрематочна фетална хипоксия..

По време на ултразвуковото сканиране се оценяват движенията на детето, сърдечната честота и мускулния тонус за 20-30 минути. Ако плодът не изпитва дискомфорт, тогава крайниците му са свити - знак за нормален мускулен тонус. В случай на разширени ръце и крака, те говорят за намален тонус, което показва кислороден глад..

На първо място, трябва да се успокоите. Плодът не винаги се движи активно, за 3-4 часа е разрешено отсъствието на движение, по това време бебето спи. Опитайте се да задържите дъха си за кратко, кръвта ще спре да тече към плацентата и към детето, то ще изпита лека хипоксия и в отговор ще „възмути” - ще започне да „бие” с ръце и крака. Ако този метод не помогне, наблюдавайте бебето още 30 - 40 минути. При липса дори на най-малкото движение, спешно се консултирайте с акушер.

В навечерието на раждането бебето на практика спира да се движи, което се счита за нормално. Бебето се подготвя за раждане, което е много труден процес за него и изисква много сили, а намаляването на двигателната активност на плода спестява енергия преди раждането. Но не трябва да има абсолютно отсъствие на движение, бебето, макар и от време на време, прави движения.

Не, тези методи са абсолютно безопасни както за бебето, така и за майката..

Ще родя третото си дете, срокът все още е кратък, 10 седмици. Какво и кога трябва да има движения при третата бременност?

Невъзможно е да се каже със сигурност след колко седмици ще усетите движението. Всичко тук е индивидуално. Обикновено при многократна бременност майката започва да усеща движенията на плода от 18 седмици. Но е възможно и по-ранното им начало, на около 16 седмици, но естеството на движенията може да е напълно различно, за разлика от първите две бременности и това не трябва да се плаши. Всички деца са различни, дори докато са още в стомаха на майката.

Да, "лошите" резултати от кардиотокографията говорят за вътреутробно страдание на плода и изискват медицинско лечение в болница. В допълнение към лечението в болницата ще Ви бъде направена CTG и при необходимост ще вземете решение за ранно раждане..

Дори ако една жена вече два пъти е трябвало да премине през периода на майчинството и да изпита радостите и преживяванията, свързани с него, чакането на бебето за трети път е не по-малко вълнуващо. Разбира се, не за първи път родилите вече са имали опит да носят плод и са запознати с усещанията, които ще трябва да изпитат отново. Натрупаният по-рано опит е безценен, тъй като бъдещата майка в повечето случаи вече знае кои усещания означават плахите изтласквания на бебето и кои са само процеси, протичащи в корема.

Внимателните жени, които изслушват чувствително корема си, доста рано започват да забелязват първите движения по време на третата бременност.

Както отбелязват майките, които имат две деца, за трети път те започват да усещат и най-леките сътресения на детето по-рано, отколкото по време на първата и втората бременност. И така, за първи път това дългоочаквано събитие се случва на 18 - 20 седмици, втори път - на 17 - 18 седмици и за трети път жената започва да усеща бебето на 15 - 17 седмици. Въпреки дадените приблизителни показатели, дори лекарите няма да могат да посочат точното време, когато настъпва първото движение на плода по време на третата бременност, тъй като във всеки случай всичко е индивидуално и зависи от тялото на жената, нейния праг на чувствителност, начин на живот, двигателна активност.

За първи път плодът започва да се движи и се натиска много преди бъдещата майка да ги почувства. В период от 7 - 9 седмици той докосва стените на матката, но поради малкия размер на ембриона, жената не може да усети тези движения на толкова ранен етап, дори след като забременее за трети път.

За тези, които носят дете за трети път, действителният въпрос е „зависи ли интензивността на движенията на тялото на детето от вида на бременността“. Всъщност колко активно е бебето ще бъде резултат от неговото благосъстояние и индивидуални характеристики..

Опитната майка вече няма да пропусне първото разбъркване на плода по време на третата бременност, като в същото време ще може да „разбърква“ детето си, дори ако то се държи много тихо дълго време.

Жена, която иска да усети сътресенията, ще лежи по гръб или отстрани, тоест в поза, която не е напълно удобна за бебето. Тя вече знае, че с това ще създаде дискомфорт на детето, което означава, че ще го накара да бъде активно..

Всяко психологическо настроение на майката пряко влияе върху настроението на бебето. Така например, за да го успокоите, трябва да включите тиха, релаксираща мелодия или да прочетете приказка. Бебето със сигурност ще реагира на гласа на майката, нейното настроение, емоционално състояние. Гинеколозите препоръчват на бременните жени да избягват стреса и безпокойството, тогава детето ще се държи спокойно, без да причинява дискомфорт на майката с повишената си двигателна активност.

За да може третата бременност да протече успешно, както и първия и втория път, една жена задължително трябва да посети гинеколог, без да пропуска планирани прегледи, където се измерва наддаване на тегло, слуша се сърцето на плода, предписват се необходимите изследвания и ултразвук.

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.
 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.

Дори ако една жена вече два пъти е трябвало да премине през периода на майчинството и да изпита радостите и преживяванията, свързани с него, чакането на бебето за трети път е не по-малко вълнуващо. Разбира се, не за първи път родилите вече са имали опит да носят плод и са запознати с усещанията, които ще трябва да изпитат отново. Натрупаният по-рано опит е безценен, тъй като бъдещата майка в повечето случаи вече знае кои усещания означават плахите изтласквания на бебето и кои са само процеси, протичащи в корема.

Внимателните жени, които изслушват чувствително корема си, доста рано започват да забелязват първите движения по време на третата бременност.

Както отбелязват майките, които имат две деца, за трети път те започват да усещат и най-леките сътресения на детето по-рано, отколкото по време на първата и втората бременност. И така, за първи път това дългоочаквано събитие се случва на 18 - 20 седмици, втори път - на 17 - 18 седмици и за трети път жената започва да усеща бебето на 15 - 17 седмици. Въпреки дадените приблизителни показатели, дори лекарите няма да могат да посочат точното време, когато настъпва първото движение на плода по време на третата бременност, тъй като във всеки случай всичко е индивидуално и зависи от тялото на жената, нейния праг на чувствителност, начин на живот, двигателна активност.

За първи път плодът започва да се движи и се натиска много преди бъдещата майка да ги почувства. В период от 7 - 9 седмици той докосва стените на матката, но поради малкия размер на ембриона, жената не може да усети тези движения на толкова ранен етап, дори след като забременее за трети път.

За тези, които носят дете за трети път, действителният въпрос е „зависи ли интензивността на движенията на тялото на детето от вида на бременността“. Всъщност колко активно е бебето ще бъде резултат от неговото благосъстояние и индивидуални характеристики..

Опитната майка вече няма да пропусне първото разбъркване на плода по време на третата бременност, като в същото време ще може да „разбърква“ детето си, дори ако то се държи много тихо дълго време.

Жена, която иска да усети сътресенията, ще лежи по гръб или отстрани, тоест в поза, която не е напълно удобна за бебето. Тя вече знае, че с това ще създаде дискомфорт на детето, което означава, че ще го накара да бъде активно..

Всяко психологическо настроение на майката пряко влияе върху настроението на бебето. Така например, за да го успокоите, трябва да включите тиха, релаксираща мелодия или да прочетете приказка. Бебето със сигурност ще реагира на гласа на майката, нейното настроение, емоционално състояние. Гинеколозите препоръчват на бременните жени да избягват стреса и безпокойството, тогава детето ще се държи спокойно, без да причинява дискомфорт на майката с повишената си двигателна активност.

За да може третата бременност да протече успешно, както и първия и втория път, една жена задължително трябва да посети гинеколог, без да пропуска планирани прегледи, където се измерва наддаване на тегло, слуша се сърцето на плода, предписват се необходимите изследвания и ултразвук.

Движението на плода е един от най-вълнуващите моменти на бременността. Какво трябва да знаете за него?

Този удивителен момент идва по време на бременност за всяка жена. Отначало е лесно да го объркате с чревна подвижност или мускулно напрежение в коремните стени, но с течение на времето движенията стават все по-силни и отчетливи..

Важността се крие във факта, че тежестта и активността на пертурбациите са диагностични критерии за здравето на нероденото дете. Още през миналия век са създадени диагностични тестове, които, използвайки фетална подвижност, могат да разкрият хипоксия и фетоплацентарна недостатъчност.

Но каква е правилната интерпретация на тези резултати? Какви фактори влияят върху двигателните умения на бебето в утробата?

Нервната система на ембриона започва да се формира на 6-та седмица от бременността. Вече на 7-8 седмици се регистрират неволеви движения, но през този период ембрионът все още е твърде малък (дължината му е само 15-22 мм), така че жената не усеща тези движения. На 10-11-та седмица в мозъка се формират центровете за двигателна регулация. Тогава настъпват първите доброволни мускулни контракции..

След края на развитието на плацентата през първия триместър плодът е в „свободно плуване“ в околоплодните води, което го предпазва от инфекциозни, температурни и механични фактори. Той може самостоятелно да се отблъсне от стените на матката, но поради своите размери и малка сила бременната жена не усеща тези сътресения.

Преломният момент идва на 16-22 седмици. Бъдещото дете достига размера на 18-22 см, а теглото му се увеличава рязко до 150-300 г. То започва да реагира на външни стимули (звукови, механични).

За първи път усещането за фетални движения се отбелязва при бременни жени по различно време. Защо се случва? Това се влияе от редица фактори:

 1. Характеристики на конституцията на тялото. При жени с наднормено тегло или с наднормено тегло това се случва по-често на 21-22 седмици. Мастните натрупвания в коремната кухина действат като амортисьор за движенията на детето. Сухите бременни жени забелязват движение още на 18-19 седмица.
 2. По време на първата бременност жените обикновено усещат движения по-късно, отколкото по време на следващата бременност. Това се дължи на факта, че след раждането тонусът на предната коремна стена намалява и усещанията за движения на плода вече са познати на жената. Затова по време на втората бременност тя ги отбелязва около две седмици по-рано..
 3. Броят на плодовете. При многоплодна бременност майката може да усети движенията им от 16-та седмица (или дори по-рано).
 4. В очакване на майката. Ако бременна жена целенасочено чака движенията на бебето и постоянно се изслушва, тогава тя ги отбелязва малко по-рано.

Двигателната активност на плода се улавя от механорецептори, които са разположени по стените на коремната кухина и по вътрешните органи. Следователно, отначало нейните симптоми са неспецифични. Жените често описват мърдането като усещане за „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риба“ в стомаха. Също така движенията на детето се бъркат с чревната двигателна активност..

От 22-ра седмица движението става по-забележимо. Усеща се като натиск или „ритници“ в различни части на корема, чиято интензивност се увеличава с времето. През втория триместър бебето може свободно да променя местоположението си в матката. При обръщане можете да забележите промяна във външната конфигурация на корема. Понякога отпечатък е ясно видим.

През третия триместър на бременността плодът нараства до 40-50 см дължина и заема по-стабилна позиция. Треперенето му може да бъде болезнено, тъй като крайниците му често докосват пикочния мехур, черния дроб или стомаха.

Плодът, докато е в матката, е в състояние да реагира на различни външни и вътрешни стимули. Неговата двигателна активност зависи от следните фактори:

 1. Времето на деня. Много бременни жени съобщават, че бебето им е най-активно вечер или през нощта..
 2. Връзка с храненето. Често физическата активност на майката се увеличава след обяд или, обратно, когато е гладна.
 3. Гласове на познати хора. Експериментите потвърдиха, че плодът може да разпознава гласовете, които често чува от втория триместър. Те могат да го успокоят или, обратно, да активират.
 4. Външен шум. Грубите звуци стимулират движението.
 5. Психоемоционално състояние на майката. По време на стрес, вълнение, страх или депресия на майката, детето може да има хипо- или хипердинамия.
 6. Неудобна стойка на майката и физическа активност. По-често детето се движи в покой или когато му е неудобно.

Активността на детето в утробата постепенно се увеличава. На 20-та седмица той прави средно 160-180 движения, а максималният брой се наблюдава на 28-30-та седмица - 500-600. През третия триместър броят им леко намалява поради малкото свободно пространство. Естествено, майката усеща само най-мощните сътресения на плода..

Колко време е желателно да започнете да наблюдавате честотата на движенията на детето? Експертите препоръчват това да се прави от 28-та седмица. На жената се дават специални формуляри с таблици, където тя записва своите наблюдения. Медицинският персонал трябва да обясни на бременната жена как да прави това правилно, в какви ситуации не трябва да изпадате в паника и кога да посетите лекар.

Колко дълго трябва да се тревожите, ако няма движение? Почти всички пациенти усещат движения на плода до края на 22-ра седмица. Но ако това не се случи, тогава е по-добре да се свържете с вашия гинеколог.

Кардиотокографията е неинвазивен ултразвуков метод за диагностика на сърдечната честота на плода. Скоростта на този показател е 120-160 удара в минута. Извършва се по план през втория и третия триместър на бременността след преглед от гинеколог.

Моторно-сърдечният рефлекс, който се появява при плода от 28-та седмица, има важна диагностична стойност. По време на конвенционалната кардиотокография двигателната активност се наблюдава едновременно. На бременната жена се дава дистанционно управление с бутон, който тя натиска, когато бебето се движи. В тези моменти сърдечната честота при ултразвук за повече от 10 секунди се увеличава с 15-30 удара в минута.

Ако детето е останало спокойно по време на прегледа, тогава бременната жена е помолена да се разхожда малко из офиса.

Липсата на двигателно-сърдечен рефлекс показва развитието на фетоплацентарна недостатъчност, която е придружена от нарушено кръвоснабдяване на плода.

В гинекологичната практика се използва таблица на пертурбациите, в която бременната жена въвежда своите наблюдения върху двигателната активност на плода. Има няколко разновидности от него:

 1. Най-често се използва таблицата на Пиърсън ("Брой до десет"). Наблюдението се извършва от 9 до 21 часа. В този случай е необходимо да запишете времето на 10-то разбъркване в специална таблица (например 12:30).
 2. Метод от Кардиф. Жената избира самостоятелно времето за наблюдение (но също така и 12 часа) и записва кога е настъпило 10-то движение, чието време се записва на специален формуляр.
 3. Техника на Садовски. След вечеря бременната лежи на лявата си страна (тези фактори допринасят за повишена физическа активност). В рамките на четири часа тя трябва да почувства повече от 10 отделни шока..

Използвайки методите на Пиърсън или Кардиф, бременната жена може да се занимава с ежедневни дейности, но без прекомерно физическо натоварване.

Има редица ситуации, когато бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ:

 • няма физическа активност на детето повече от шест часа;
 • треперенето на плода внезапно рязко отслабва и започва да се появява много по-рядко;
 • на фона на хиподинамия имаше остра болка в корема, появи се кръв или гнойно отделяне от гениталния тракт;
 • водата се разпадна преждевременно или започнаха контракции.

Ако по време на кардиотокография се установи намаляване на двигателната активност на плода, липсва двигателно-сърдечен рефлекс, бременната жена се препоръчва да бъде хоспитализирана в патологичния отдел, където се провеждат допълнителни изследвания (кръвни тестове, доплер ултразвук, амниоцентеза и други), се предписва поддържаща терапия. Тъй като целта е да се запази живота на майката и детето, се обсъжда възможността за преждевременно раждане (с помощта на цезарово сечение).

Понякога плодът може да погълне околоплодна вода, което провокира ритмичните контракции на диафрагмата (хълцане), които майката усеща. Това е абсолютно безопасно състояние..

Не изпадайте в паника, ако в продължение на няколко часа липсват активни движения. По това време бебето може да спи. Циркадният му ритъм често не съвпада с този на майка му.

Ако той е твърде активен през нощта и пречи на почивката на жената, тогава е по-добре да се адаптира към ритъма на детето. Няколко часа дрямка ще ви помогнат да възстановите напълно силите си.

По време на първата бременност често се отбелязва активно движение на плода, което носи значителен дискомфорт или болка на бременната жена. Няма риск от нараняване или дисфункция на храносмилателната или пикочната система. Това не е предвестник на преждевременно раждане. Бременните жени се съветват да избират удобна поза (на тяхна страна), да използват широки дрехи, възглавници и ортопедични матраци.