Възрастта на вашето бебе бързо се приближава до шест месеца - скоро ще се въведат първите допълващи храни. И тогава родителите имат много въпроси - защо се въвеждат допълващи храни, откъде да започнат, колко да дават и как? А бебето, което яде майчино мляко, има ли нужда от него? В края на краищата всички казват, че няма нищо по-полезно от GW...

Как да храните бебето си?

До шест месеца всички нужди на бебето от храна и напитки, минерали, витамини и биологично активни вещества се попълват с кърмата и не е необходимо да се въвеждат допълнителни продукти. Но след шест месеца тялото на бебето се нуждае от много по-голямо количество протеини, енергия, витамини и минерали - желязо, калций, магнезий, цинк. Кърмата вече не може напълно да задоволи тези нужди и има нужда от допълнителни храни. В допълнение към около шест месеца ензимите и чревната стена узряват, ставайки непроницаеми за алергени и токсини, което прави възможно правилното усвояване на храна, различна от млякото. От тази възраст челюстите започват да растат и за правилното им формиране е необходимо да се научите да дъвчете. Ако допълнителните храни закъсняват, може да е трудно да се въведат нови храни и да се развият дъвкателни умения. В допълващите храни основното е да не бързате, но също така не си струва да отлагате въвеждането му дълго време, след 7-8 месеца ще бъде трудно да въведете допълнителни храни - детето ще се противопостави на новия продукт, ще се храни зле. И е време да научите нови вкусове, защото освен миризмата и вкуса на майчиното мляко, бебето все още не знае нищо друго. В редки случаи, само по медицински причини, е допустимо да се започне допълнително хранене малко по-рано - на 4,5-5 месеца. Този въпрос се решава само съвместно с лекар и консултант по кърмене, при условие че майката не може да установи пълноценно кърмене.

Признаци за готовност за допълващи храни

За да въведе допълнителни храни, детето трябва не само да е на подходяща възраст, но и да има индивидуални признаци на готовност да го получи. Какви са тези знаци? 1. Бебето увеличава честотата на хранене, показва признаци на глад след изпразване на майчината гърда. 2. Когато се опитвате да почерпите детето си с нещо ново, то не изтласква лъжицата навън с езика си и не я отмята. 3. Бебето се интересува от храна за възрастни, опитва се да вкуси храна от вашата чиния. 4. Хлапето може да седи дълго време на висок стол или в скута на възрастен и знае как да приема храна с ръце. Ако повечето от признаците на детето ви вече са налице, можете да закупите набор от първи ястия и да запознаете бебето си с нова храна. Допълнителните храни не се прилагат 2-3 дни преди планираната ваксинация и в рамките на 4-5 дни след нея. Също така трябва да отложите въвеждането на нов продукт, ако бебето е болно или никне на зъби, ако навън има силна топлина. Ако планирате пътуване, пристигане на гости, преместване, изменение на климата, по-добре е да отложите запознаването с допълнителни храни за 2-3 седмици.

Правилното начало

За бебета се препоръчва да се дават всички допълващи храни само от лъжица - неприемливо е да се използват бутилки за тези цели, дори производителите да посочат, че имат зърно специално за допълващи храни. В края на краищата запознаването с бутилката е рискът да се откажете от гърдите и да нарушите формирането на правилно хранително поведение. Закупете специална лъжица от аптека или специализиран детски магазин. Може да е със силиконово покритие от метал или пластмаса. Помиришете и огънете лъжицата. Ако не се счупи и няма силна химическа миризма, тогава можете да си купите. Като започнете да въвеждате допълващи храни, започнете хранителен дневник. По този начин, в случай на неприятни реакции или алергии, можете да проследите продукта, отговорен за тези симптоми. В дневника отбележете времето, вида и количеството на продукта, който детето яде, начина на приготвянето му (готвене, приготвяне на пара, задушаване) или производителя, ако това са индустриални допълващи храни. Воденето на хранителен дневник се препоръчва най-малко на възраст една година и половина. Струва си да се помни за естеството на изпражненията: с въвеждането на допълващи храни, той се променя доста силно, което тревожи и плаши родителите. Например, зеленчуците, благодарение на фибрите, разхлабват изпражненията, следователно за деца, склонни към запек, те ще бъдат препоръчани като първите курсове на допълващи храни. Плодовете влияят на изпражненията двусмислено - месестите и воднисти (кайсия, праскова, киви, ябълка) обикновено са отслабени, но плътните плодове (круша, банан) се укрепват. Първите допълващи храни активират черния дроб и ензимите, което може да предизвика леко примесване на зеленина и слуз в изпражненията. Ако в същото време благосъстоянието на бебето не бъде нарушено, това е нормална храносмилателна реакция, изпражненията ще се нормализират в рамките на една седмица. Освен това отначало картофеното пюре може да напусне тялото почти неусвоено - това също е нормална чревна реакция: ензимите просто се учат да работят с нова храна. Не се опитвайте да представяте колкото се може повече продукти на вашето дете. Често такъв прилив се превръща в категорично отхвърляне на всички допълващи храни като цяло. За да оцени ново ястие, детето трябва да го опита поне 10 пъти, след което ще се храни добре. Обикновено се препоръчва въвеждането на нов продукт не по-рано от 7-10 дни след въвеждането на предишния. Ако бебето не иска да яде допълващи храни, опитайте се да се възползвате и го разредете с майчиното мляко - може би по този начин то ще стане по-подкрепящо. Децата са ужасни консерватори и те възприемат всичко ново с повишено внимание, включително новата храна. Усещайки познат вкус, детето по-смело ще пробва нови неща.!

Първи продукт

Много майки, по съвет на по-старото поколение, дават на бебетата си сок като първа допълваща храна, което е фундаментално погрешно. До края на миналия век (и дори сега на някои места в пустинята) съществува мнение, че сокът не е допълващ хранителен продукт, а уж коригираща добавка и може да се дава почти от 3-4 месеца. Кърменото бебе обаче не се нуждае от никакви сокове поне до 9-10 месеца, но е по-добре да се въздържате от него до една година. Ранното въвеждане на сок причинява значителна вреда на здравето, което се потвърждава от десетилетия изследвания на педиатри в Европа. Соковете не съдържат висококачествени витамини и минерали (те задоволяват нуждите на детето от тях само с 1-2%), а желязото от ябълков сок изобщо не се усвоява. Соковете са агресивен продукт за незрялото храносмилане на дете, съдържат много плодови киселини, които дразнят и могат да причинят диария. Соковете съдържат твърде много захар: те прекъсват апетита и не са от полза за организма. Поради сладостта си соковете могат да доведат до отхвърляне на други допълващи храни с неприятен вкус. Ако все пак решите да давате сок на бебето си, не забравяйте да го разреждате два до три пъти с вода. Концентриран сок не се дава на дете. И така, откъде да започнете? Има две схеми за въвеждане на допълващи храни: едната препоръчва да се започне с плодове, а другата със зеленчуци и зърнени храни. Първата схема не е особено успешна в клиничната практика - факт е, че всичко казано за сока е вярно за плодовите пюрета. Пюрето се дава сурово, което означава, че съдържа и дразнещи плодови киселини, а освен това съществува риск след сладки плодове детето да не яде зеленчуци, зърнени храни или месо. Поради това повечето съвременни лекари преминават към схемата за допълнително хранене, препоръчана от Световната здравна организация за кърмачета..

Съвети за мама

По време на въвеждането на допълнителни храни даваме гърдите след картофено пюре, въпреки че понякога е по-удобно детето да го прави и обратно. За първите допълващи храни изберете местни зеленчуци, бели или зелени, с изключение на картофите: той е богат на въглехидрати, трудно смилаем и не се дава като отделно ястие до една година и половина, използва се в смес с други зеленчуци (не повече от 30-50% от общия брой)... Първите зърнени култури трябва да са без млечни продукти; те се варят във вода и се разреждат с изцедена кърма. След 1-1,5 месеца можете да правите смеси от познати зеленчуци и зърнени култури - смесете два или три вида зеленчукови пюрета или два вида каши. Можете да добавите тиква към кашата и ако бебето не яде добре каша, е допустимо да добавите няколко лъжици плодово пюре към тях за вкус. Първите допълващи храни се приготвят без сол, захар и подправки. Ако в семейството има страдащи от алергии, препоръчително е да се въвеждат допълнителни храни още по-плавно, като се опитват само монокомпонентни храни през първите 2-3 месеца. Също така си струва да се отбележи, че като такива няма твърди обеми, до които трябва да се доведе въведеният продукт. В края на краищата основната цел на първите допълващи храни е да обогатят вкусовите усещания на трохите и да научат храносмилането им да работи с нови видове храни. Вашето бебе може да яде 40-50 g допълващи храни и може би 150 g: всичко зависи от готовността на храносмилането и вкусовите предпочитания, активността на детето. Не се стремете да храните детето с „коремни“ допълнителни храни, храненето чрез сила предизвиква отрицателен рефлекс и допълнително заплашва с проблеми с храната.

Схемата за въвеждане на допълнителни храни на деца на кърма и смесено хранене (с дневен дял на кърмата от поне 50-70%), според СЗО

Приблизителен график за въвеждане

(взето от потребител Navi с разрешение)

Забележка: Обемите на допълнителни храни, въведени по-долу, са обема, като се вземе предвид последващото кърмене. Тези. частична подмяна на едно хранене. Ако искате напълно да замените едно кърмене (или ако бебето ви е на IV и искате да премахнете сместа), тогава порцията може да бъде доведена до възрастовата норма според същия принцип.

6 месеца - зеленчуци

1 път на ден - обяд.
1 седмица - тиквички
1 ден - 1 ч.л. тиквено пюре (във вода без сол и други камбани и свирки (можете да добавите кърма или няколко капки растително масло (маслина / царевица / слънчоглед))). В продължение на една седмица, като добавяме лъжица всеки ден, я довеждаме до 50-60 грама. (това е 7 ч.л. + - лъжица)

2 седмица - кол. зеле
1 ден - 6 ч.л. тиквички + 1 ч.ч. цвят зеле
Ден 2 - 5 ч.ч. тиквички + 2 ч.ч. цвят зеле и др. в рамките на една седмица, докато напълно заменим тиквичките с цвят. зеле.

3 седмици - картофи
1 ден - 6 ч.л. цвят зеле + 1 ч.ч. картофи
Ден 2 - 5 ч.ч. тиквички + 2 ч.ч. картофи и др. в рамките на една седмица довеждаме нашите картофи до 7 супени лъжици, като редуваме вече въведените зеленчуци.

4 седмици - моркови
1 ден - 6 ч.л. цвят зеле + 1 ч.ч. моркови
Ден 2 - 5 ч.ч. картофи + 2 ч.ч. моркови

Ден 3 - 2 ч.л. тиквички + 2 ч.ч. картофи + 3 ч.ч. моркови и др. в рамките на една седмица, редувайки вече въведените зеленчуци. Донесете морковите до 7 ч.ч. не е задължително.

5 седмица - тиква
въведени по същия принцип като морковите.

Така вкусваме зеленчуци за един месец!

7 месеца - каша

1 път на ден - закуска.

Започваме, както се очаква, със зърнени култури без глутен, без сол и захар. Първо правим абсолютно тънки, след това постепенно по-дебели. (за 100 г вода - 2-3 ч. л. зърнени храни)

1 седмица - елда
1 ден даваме 1-2 ч.л. да опитате (дайте сутрин). Ако няма реакция, продължаваме.
Ден 2 - 3-4 ч.ч. елда
Ден 3 - 5-6 ч.ч. нашата течна елда
Ден 4 - правим кашата по-плътна, консистенция на сметана, само течна заквасена сметана, а не домашна сметана и даваме 5-6 ч.л. такава елда.
5-6-7 дни, ние довеждаме нашата кремообразна каша до 80-100g.

Кашата трябва да се дава само с лъжица, без бутилки, независимо колко много майка иска да бъде чиста и да съкрати времето за хранене.

2 седмици - ориз
1 ден - 1-2 ч.л. ориз + останалата елда.
Ден 2 - 3-4 ч.ч. ориз + останалата елда

Ако няма реакция, ние привеждаме ориза в нормално състояние, ако желаете, можете да въведете ориз за една седмица, без да пречите на елдата, системата за въвеждане е същата като при елдата.

3 седмица - царевица
въведени по същия принцип като другите зърнени култури.

8 месеца - извара и плодове веднъж на ден - плодове като втора закуска, извара за следобедна закуска.

1 седмица - извара. (на тази възраст ви трябват 30 грама.)

1 ден - 1 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
2 ден - 1 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 3 - 2 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 4 - 2 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
Ден 5 - 3 ч.л. извара (чиста без плодове и захар)
6 ден - 4 ч.л. извара (това е само около 30 гр.)

2 седмици - ябълка.
както и зеленчуците, започваме с чаена лъжичка, за 5-7 дни довеждаме до 50гр.

3 седмици - круша (въвеждаме по същия начин като зеленчуците по заместващия метод)

4 седмици - праскова / банан

5 седмица - слива

можете първо да въведете плодове, след това извара
Така до края на 8 месеца менюто ни изглежда така:
кърма винаги във всякакво количество.
9.00 - закуска - каша
11.30 - плодове
13.00 - обяд - зеленчуци или зеленчуково пюре
16.00 - извара.

9 месеца - месо

Въвеждаме месото в обяда като добавка към зеленчуците. Но ние все още не даваме супа в месен бульон.

1 вид месо - заешко
1 ден - 1 ч. Л. Заек
Ден 2 - 2 ч. Л. Заек
Ден 3 - 3 ч. Л. Заек
Ден 4 - 3 ч. Л. Заек
Ден 5 - чисти зеленчуци без месо

2 вида месо - пуйка
1 ден - 1 ч.л. пуйки
Ден 2 - 2 ч.л. пуйки
Ден 3 - 3 ч.л. пуйки
Ден 4 - 3 ч.ч. пуйки
Ден 5 - чисти зеленчуци без месо

3 вида месо - телешко

4 вида месо - говеждо (въвеждаме същото като предходните)

на 9 месеца след месото е време да се въведе жълтъкът. Започваме с размера на главата на кибритената клечка и я довеждаме до половин чаена лъжичка, (смесете я в каша, давайте 2-3 пъти седмично).

също на 9 месеца можете да запознаете детето си с черния дроб, като го смесите с месо и зеленчуци:

1 път - 0,5 ч.л..
след това - 1 ч.л. 1-2 пъти седмично

като независим продукт, черният дроб може да се дава след една година.

10 месеца - риба

въвеждаме риба на обяд като добавка към зеленчуци вместо месо, но не повече от 2 пъти седмично.

1 ден - зеленчуци + риба (щука)
Ден 2 - зеленчуци + месо
Ден 3 - чисти зеленчуци
Ден 4 - зеленчуци + месо
Ден 5 - зеленчуци + месо

кефир

даваме кефир за през нощта.

Започваме с няколко капки и работим до 100гр.

меню до края на 10 месеца

кърма както винаги във всякакво количество

каша за закуска - до 100гр.
втора закуска плодове - 50гр
обяд - супа или зеленчуци с месо, веднъж седмично вместо месо риба, 1-2 пъти седмично чисти зеленчуци - 80-100гр
следобеден чай - извара
вечеря - каша или зеленчуци около 50-70g, но не по-малко от 2 часа преди лягане.
за нощния кефир - 100-150гр

сок и мляко след една година

вода, чай, компот може да започне да се дава заедно с началото на въвеждането на допълнителни храни.

Съвременни принципи на хранене на децата

Съвременните принципи на хранене на децата са един вид сливане на практически опит и най-новите научни разработки. Те се основават на препоръките на Европейската асоциация на детските гастроентеролози, хепатолози, диетолози (ESPGHAN), Американската академия по педиатрия (AAP) и националните насоки на ресорните министерства и асоциации..

Съвременните препоръки се основават на анализа на резултатите от много изследвания върху състава, времето на въвеждане на допълващи храни в Европа за здрави доносени новородени, като се вземат предвид различни аспекти на въвеждането на допълващи храни, въздействието му върху показателите за физическо и психическо развитие. Навременното въвеждане на допълващи храни допринася за оптималното развитие на всички системи и органи на детето, физическите параметри, психомоторното развитие и дейността на нервната система. Периодът на въвеждане на допълващи храни е много важен за растежа и развитието на детето, както и изключителен етап в прехода на детето от кърмене към хранене от обща маса..

Учените и практиците успяха да идентифицират редица принципи на хранене на децата през първата година от живота:

 • Неуместно е да се разработват отделни препоръки за въвеждане на допълващи храни за деца на кърмене или изкуствено хранене, подходите в тези случаи са еднакви;
 • Кърмата остава златният стандарт за изключително кърмене за най-малко 4 месеца (17 седмици) от живота на бебето, до 6 месеца (26 седмици), стандартът за изключително или предимно кърмене;
 • Храносмилателният тракт и бъбречната функция са достатъчно зрели, за да може бебето да приема допълващи храни на 4-месечна възраст, а между 5 и 6 месеца бебето развива необходимите двигателни умения за консумация на плътни храни. Ето защо на тази възраст е важно да се дава храна с подходяща консистенция и по подходящ начин;
 • Майка, която напълно се храни, може да осигури доставката на всички хранителни вещества, витамини, минерали, необходими на детето с изключително кърмене до максимум 6-месечна възраст;
 • Някои бебета може да се нуждаят от допълнително добавяне на желязо по-рано от 6 месеца;
 • Важно е да продължите да кърмите паралелно с въвеждането на допълнителни храни. Доказано е, че намалява риска от стомашно-чревни и респираторни инфекции и хоспитализация при дете;
 • При сравняване на началото на въвеждането на допълващи храни на 4 или 6 месечна възраст не са открити значителни разлики в ефекта върху неговия ръст и телесно тегло, развитието на затлъстяване през първите 3 години от живота;
 • В същото време е установен висок риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване с въвеждането на допълващи храни до 4-месечна възраст;
 • Допълнителното хранене за дете (твърда или течна храна, която се различава от кърмата или адаптираното мляко за кърмачета) трябва да започне не по-рано от 4 месеца и не по-късно от 6 месеца;
 • С възрастта, когато се въвеждат допълнителни храни, на детето трябва да се предлага храна с различна консистенция, текстура, вкус, мирис;
 • Децата имат вродена склонност да различават и предпочитат сладки и солени храни, с неохота ядат горчиви храни, които не можем да променим. Но можем да оформяме и коригираме вкусовите предпочитания на детето чрез упражнения, като системно предлагаме на детето храни с различни вкусове, включително кисели, горчиво зелени зеленчуци;
 • Пълноценното краве мляко не се препоръчва за дете под 12-месечна възраст. Консумацията на краве мляко е свързана с приема на повишено количество енергия, протеини, мазнини и по-ниско желязо. Следователно децата, консумирали големи количества краве мляко в ранна възраст, са имали по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия;
 • Консумирането на повече протеини с въвеждането на допълнителни храни увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване, особено при лица с предразположение към това, следователно приемът на протеини трябва да бъде не повече от 15% от консумираната през деня енергия;
 • Потребността на бебето от желязо е много висока през целия период на въвеждане на допълващи храни, поради което е необходимо да се гарантира, че се получават храни, богати на желязо, особено за кърмените бебета;
 • Алергенни продукти могат да се прилагат от 4-месечна възраст по всяко време, тъй като през този период се формира имунната толерантност към алергена. Например, деца с висок риск от развитие на алергични реакции към фъстъци трябва да се прилагат на възраст 4-12 месеца под наблюдението на специалист. Не е открита връзка между времето за въвеждане на алергенни допълващи храни и развитието на алергични или имунологични заболявания. Това обаче не означава необходимост от ранно въвеждане на алергенни продукти на всички подред, но се фокусира върху факта, че няма нужда да се отлага въвеждането на алергенни продукти след 4 месеца за по-дълъг период;
 • Глутен може да се предлага на дете на възраст 4-12 месеца, но трябва да се избягва голямо количество глутен през първите седмици след началото на въвеждането му, в бъдеще количеството на безопасно количество не е установено. Типът хранене (кърма / изкуствено) с въвеждането на глутен не е разкрит, за да се намали рискът от развитие на цьолиакия, захарен диабет тип 1;
 • Захар или сол не трябва да се добавят към допълващи храни, а подсладените напитки и сокове трябва да се избягват. Децата от първите месеци обичат сладки напитки, но ако не им се дават, но след 6 месеца децата вече не ги харесват. Захарта влияе върху бъдещото хранително поведение. Захарта е важен фактор за развитието на кариес - допринася за кариеса, тъй като могат да се образуват глюкани, които увеличават адхезията на бактериите към емайла на зъбите, нарушават дифузията на баланса на киселинната и буферната системи, което в крайна сметка допринася за увреждане на емайла.
 • Вегетарианската диета е противопоказана при малки деца поради риск от дефицит на витамин В12, желязо, цинк, фолати, дълговерижни мастни киселини, протеини и калций, което може да доведе до необратими нежелани последици и нарушено когнитивно развитие;
 • Вегетарианската диета може да се използва изключително под строг надзор на лекар и диетолог, със задължителното допълнително въвеждане на витамини В, D, желязо, цинк, калций, протеини, PUFAs, които могат да осигурят подходящия растеж и развитие на детето. Важно е родителите да са наясно с риска от необратими вредни последици (умствено увреждане, смърт на дете), които могат да се развият, ако не спазват препоръките на специалисти.

Разработени са общи правила за въвеждане на допълващи храни за деца от първата година от живота:

 • По-добре е да се въведе първата допълваща храна в сутрешното хранене (9-11 сутринта), за да се проследи реакцията на детето към новия продукт.
 • Без добавена захар или сол.
 • Давайте на бебето първата храна, когато е спокойно и не е уморено..
 • Започнете с 0,5-2 чаени лъжички. Ако детето откаже, не настоявайте, опитайте да дадете по-късно или на следващия ден.
 • Ако реакцията е нормална (няма обрив, промени в кожата, промени в изпражненията), удвоете дозата на следващия ден. Постепенно довеждайте първата храна на детето до възрастовата норма (80-200 g).
 • Ако има алергична реакция или друга реакция на непоносимост - откажете да въвеждате тази допълнителна храна в продължение на три дни, в случай на повтаряща се нежелана реакция - не давайте този продукт, свържете се с вашия педиатър.
 • Всеки следващ нов допълнителен хранителен продукт трябва да бъде еднокомпонентен (само тиквички, зеле, броколи, елда, месо и др.).
 • Дайте ястие от смесени продукти, когато детето вече се е запознало поотделно с всички продукти.
 • Не е препоръчително да се въвеждат нови продукти три дни преди и след ваксинациите.

Ако мислите за въвеждане на допълващи храни, тогава детето ви вече трябва да има определени признаци на готовност за това:

 • Държи главата си;
 • Може да седи самостоятелно, практически без опора (на специален стол за хранене със странична опора);
 • Отваря устата си, когато се донесе лъжица храна;
 • Обръща се от лъжица храна, когато не е гладен;
 • Затваря устата си с лъжица в устата, задържа храната в устата си и след това поглъща, вместо да я изтласква или изплюва.

Първо хранене на 4 месеца

Възрастта от 4 месеца, като минимална възраст за въвеждане на допълнителни храни, също е избрана, тъй като на 4 месеца стомашно-чревният тракт на детето става по-зрял: първоначално повишената пропускливост на лигавицата на тънките черва намалява, редица храносмилателни ензими узряват, образува се достатъчно ниво на местен имунитет, детето придобива способността да преглъща полутечни и по-плътни храни, свързани с изчезването на „рефлекса на натискане на лъжица“.

Следователно, когато ни попитат дали е необходимо да се дават допълнителни храни на 3-месечно бебе, човек може еднозначно да отговори: не, още е рано!

Но 4 месеца, това е времето, когато можете да мислите за въвеждането на допълващи храни. В същото време трябва да се помни, че на 4-месечна възраст детето има достатъчно майчино мляко или силно адаптирана млечна формула за пълното му развитие. Освен това, когато говорят за допълващи храни на 4 месеца, те обикновено означават края на 4-ия месец от живота. Важно е да продължите да кърмите паралелно с въвеждането на допълнителни храни..

Ако въведете допълващи храни на 4-ия месец от живота на детето - обикновено това е еднокомпонентно зеленчуково или плодово пюре, ако детето не наддава достатъчно добре, тогава това могат да бъдат безглутенови зърнени храни (ориз и елда). По-добре е да започнете със зеленчуково пюре. Децата са умни и ако опита по-сладко плодово пюре, може дълго време да отказва зеленчуково пюре и може да имате затруднения при въвеждането на това много здравословно ястие.

Какво е полезно в зеленчуковите допълващи храни и кой е най-добрият начин да го приготвите?

Зеленчуково пюре - за първо хранене може да се направи от карфиол, тиквички, тиква, броколи - това са нискоалергенни продукти, са сред десетте най-полезни зеленчука в диетата на децата, съдържат голямо количество здравословни протеини, фибри и витамини, микроелементи! Фибрите помагат на движението на храната през храносмилателния тракт и развитието на полезна микрофлора в червата. Пектиновите вещества абсорбират и премахват токсините от тялото на бебето. Зеленчуците имат положителен ефект върху състоянието на киселинно-алкалния баланс на организма, създавайки условия за правилното функциониране на всички органи и системи.

Карфиолът е добър източник на фибри, протеини, минерали и витамини: A, B1, B2, B3 (PP), B6, както и малко количество витамини К, D и токоферол (витамин Е). Съцветията на зелето съдържат много магнезий, натрий, калий, фосфор, калций, желязо. Съдържа два пъти повече желязо от зеления грах, чушките и марулята. Протеинът на карфиола е лесно смилаем и съдържанието му е доста високо. Основният витамин U (метионин) присъства в протеина на карфиола. Това е една от основните аминокиселини, които не се синтезират от човешкото тяло. В малки количества присъстват и други основни аминокиселини: аргинин, триптофан.

Тиквичките са богати на витамини и минерали. Съдържа калий, магнезий, фосфор, калций, витамини С, В1 и В2 и други, фолиева киселина. Което играе важна роля в процесите на хемопоезата. Тиквичките са богати на важни микроелементи като желязо и мед. Те са необходими за образуването на нервна тъкан, нормализиране на метаболизма, както и за образуването на хемоглобин, което е добра профилактика на анемията..

Броколите са много здравословен зеленчук, който е вид карфиол. Приятен мек вкус и добра усвояемост на продукта, уникален състав имат благоприятен ефект върху здравето както на възрастни, така и на деца. Яжте неотворени зелеви съцветия. Това също е нискоалергенен зеленчук, богат на протеини, фибри, витамини, калций, желязо, микроелементи и дори фитонциди. Съдържанието на калций и магнезий е достатъчно, за да балансира функционирането на нервната система, да осигури нормалното регулиране на цикъла на сън и будност на детето и добра устойчивост на стрес. С тази диета детето става по-спокойно, по-малко развълнувано и капризно.

Броколи е лидер в съдържанието на холин и метионин. Само 50 г броколи осигуряват на бебето пълен набор от хранителни вещества за един ден.

Тиквата е най-големият зеленчук на Земята. Той е един от десетте най-полезни зеленчуци в диетата на децата, съдържа голямо количество полезни протеини, фибри и витамини, включително бета-каротин, витамини С, Е, К, желязо, калий, магнезий, микроелементи, които са незаменими за храненето на децата, тъй като те укрепват имунитет и помагат в борбата с възпалителните процеси, имат благоприятен ефект върху нервната система. По отношение на съдържанието на каротин, тиквата е 5 пъти по-висока от моркова.

Витамините и микроелементите, съдържащи се в тиквата, помагат на детето да расте, осигуряват здравословен сън, отговарят за състоянието на кожата и очите, подобряват метаболитните процеси и ускоряват елиминирането на вредните вещества от детския организъм. Благодарение на полезните си качества, тиквата може да бъде един от първите видове допълващи храни за бебето..

Всички зеленчукови пюрета имат специфична зеленчукова миризма, това е абсолютно нормално

Въвеждане на зеленчуково пюре

Необходимо е постепенно да се въвеждат зеленчуци в менюто на детето. Започнете да давате всеки нов зеленчук под формата на монокомпонентно пюре в количество ½ чаена лъжичка, за предпочитане на закуска, за да можете да проследите проявите на хранителни алергии или реакции на непоносимост към този продукт. Ако всичко е наред, на следващия ден му предложете чаена лъжичка. Така че постепенно трябва да доведете порцията до 50-100 грама. Порция пюре от зеленчуци на ден за 8-месечно бебе е приблизително 80 грама. Може да се увеличи до 150 грама годишно. Следващият продукт може да бъде въведен не по-рано от 4-5 дни. Ако детето има кожни обриви, изпражненията му са се променили, тогава трябва да премахнете продукта от диетата и да се свържете с педиатър.

Ако детето не хареса ястието, например броколи, не се отказвайте от плана и продължете да предлагате този зеленчук в малки количества - 1-2 супени лъжици на ден, можете дори не веднъж, а 2-3 пъти преди хранене и след 7-10, а понякога и 15 дни, бебето ще свикне с новия вкус. Това ще разнообрази диетата, ще помогне да се формират правилните вкусови навици у детето..

Въвеждане на плодово пюре

Плодовите пюрета са определена алтернатива и допълнение към зеленчуците. Може да се направи от ябълки, банан (между другото, знаете ли какво е това зрънце?), Сладки круши. Тези плодове ще съдържат полезни за бебетата хранителни вещества, витамини и минерали, включително желязо, от което бебетата наистина се нуждаят. Пюрето от сини сливи струва малко по-отделно, има добър ефект върху храносмилането на бебето, особено с тенденция към запек и, разбира се, съдържа и много полезни вещества.

Каша в диетата на дете от първата година от живота.

Кашата може да се въведе в диетата на бебето в края на 4 месеца или на петия или шестия месец от живота. Като правило те са втората допълваща храна след зеленчуково или плодово пюре. Но ако детето ви не наддава много добре или сте почти до края на 6 месеца хранели детето с кърма или адаптирано мляко, тогава допълнителните храни могат да започнат с въвеждането на зърнени храни.

Важно е да започнете с избора на еднокомпонентни, нискоалергенни зърнени храни, които не съдържат глутен: това са елда, ориз, царевична каша.

Безглутеновите зърнени култури включват пшеница, овес, ръж, ечемик, просо.

Според съвременните данни периодът на глутен в диетата на детето не е от основно значение, но последните препоръки насочват вниманието към факта, че количеството му в диетата на бебето не трябва да е голямо. Ето защо е по-добре да добавяте грис и овесени ядки към други каши в ограничено количество и да не ги давате сами. Не е открита връзка между времето на започване на храни, които съдържат глутен, и развитието на целиакия при дете. Ако детето ви все още не е опитвало каша, започнете с едностранна елда или оризова каша без млечни продукти, без глутен..

Оризът е много полезен за растящото тяло на бебето. Той е с ниско съдържание на растителни протеини, така че е лесно смилаем и е особено полезен за малки деца с нестабилни изпражнения. Оризът има висока хранителна стойност и до известна степен предпазва деликатните черва на бебето поради обгръщащия си ефект. Това е обилно и питателно ястие с добро количество въглехидрати и протеини, калий и магнезий, калций и фосфор, здравословни аминокиселини и витамини. Попълва енергийните разходи, зарежда ви с бодрост и придава сила. Оризът не се препоръчва за деца с наднормено тегло и такива, които страдат от тежък запек.

Безглутеновата каша от елда е много питателна и богата на желязо, фибри, пълна с различни витамини и микроелементи. Това също е добра отправна точка за запознаване на детето с храна за възрастни. Тези зърнени храни могат да се готвят във вода, кърма или адаптирано мляко, с което бебето ви е свикнало. Няма нужда да добавяте сол и захар.

Правила за въвеждане на зърнени храни в допълващи храни

Ако детето вече яде каша от 5 месеца, тогава на 6 месеца можете да му предложите по-сложна каша - например оризова каша с кайсия или с малини, оризова каша с банан (това е много успешна комбинация както по вкус, така и по свойствата си) или дори по-сложна каша - царевично-оризова с банан.

С течение на времето можете да започнете да добавяте към кашата ябълка, банан, круша, слива и сини сливи, кайсии и сушени кайсии, броколи, моркови, горски плодове, при условие че детето няма алергия към тях.

Правилата за въвеждане на каша са същите като за зеленчуково пюре. За да може детето да свикне по-лесно с новия продукт и неговата консистенция, първо пригответе 5% каша (5 г зърнени храни на 100 г вода), ако я правите сами. Кашата обикновено се приготвя във вода, но може да се приготви с кърма, адаптирано мляко. Първо, те дават на бебето една чаена лъжичка, след това в рамките на 7-10 дни довеждат обема на каша от същия процент до пълния обем на хранене (150 g). Ако през цялото това време кашата се понася добре, т.е. няма кожни обриви, детето има стабилни изпражнения, - те преминават към постепенно (започвайки от 20-30 g) въвеждане на каша от същата зърнена култура, но вече 10% концентрация (10 g зърнени храни на 100 g вода). С други думи, по-дебела каша се въвежда не по-рано от 7-10 дни от началото на въвеждането на кашата. Пълното въвеждане на 10% каша на бебето също се извършва за 7-10 дни. Третата седмица се пада на пълното свикване на детето с новото ястие. Едва след това може да се въведе нова зърнена култура (под формата на 10% каша) или следващата допълнителна храна.

Трябва да давате каша с лъжица, за предпочитане сутрин за закуска. След каша, на етапа на нейното въвеждане, на детето трябва да се предложи кърма или млечна формула. При изкуствено хранене обемът на сместа след порция каша трябва да бъде такъв, че заедно с кашата да е 200 ml с пет хранения на ден.

Процент на въвеждане на каша

В бъдеще обемът на порция каша постепенно се увеличава, като възлиза на:

 • 7-8 месеца - 160-170 мл
 • 8-9 месеца - 170-180 мл
 • 9-12 месеца - до 200 ml (има пълно заместване на едно хранене на детето с допълнителни храни.)

Схема за администриране на каша

 • 1-ви ден - 1 чаена лъжичка (5 g)
 • 2-ри ден - 2 чаени лъжички (10 g)
 • 3-ти ден - 3 чаени лъжички (15 g)
 • 4-ти ден - 4 чаени лъжички (20 г)
 • 5-ти ден - 50 ml (50 g)
 • 6-ти ден - 100 ml (100 g)
 • 7-ми ден - 150 ml (150 g)

Месни допълващи храни - правила за въвеждане на месо в диетата на детето

Месото обикновено е третият, много важен допълващ хранителен продукт след зеленчуците и зърнените култури. Месото съдържа аминокиселини, пълноценен животински протеин, витамини от група В (В1, В2, В6 и В12), хем желязо, калий, калций, цинк, фосфор, които са необходими за растежа и развитието на детето. Много е важно да се разбере, че пюрето от месо съдържа желязо, което се усвоява лесно. А добавянето на месо към зеленчуците подобрява усвояването на желязо от и от тях, от зеленчуци.

Недостигът на желязо може сериозно да засегне интелектуалното развитие на детето, имунитета и хематопоезата. Тъй като вашата задача е да отгледате здраво и интелигентно дете, хранителните добавки с месо трябва да се въвеждат непременно и своевременно..

Хем желязо - намира се в месни продукти и се усвоява лесно (червено месо, телешко месо, черен дроб), абсорбция около 25%.

Нехемно желязо - намира се в растителните храни (боб, боб, леща, грах, ядки, домати, карфиол, зелени листни зеленчуци, ябълки, сушени плодове, но се усвоява от растенията много по-зле - само 3-5% Абсорбция на желязо от други животински продукти произход (яйца, риба) е 10-15%.

Важно е да знаете, че човешкото мляко подобрява, а кравето намалява усвояването на желязо.

Условия за въвеждане на месо допълващи храни

Препоръчително е да се въведе пюре от месо на дете на възраст 6-8 месеца. Това до известна степен зависи от това кога са въведени зърнените и зеленчуковите / плодови пюрета. ако детето ви яде зеленчуци и зърнени храни от 4 месеца, месото може да се въведе на 6 месеца. От 7 месеца може да се прилага, ако детето не наддава. От 8 месеца до бебета, които са започнали допълнителни храни на 6 месеца.

Децата с риск от развитие на анемия се съветват да въвеждат месо по-рано на възраст от 5-6 месеца.

Доказано е, че само ежедневната употреба на подсилени каши и пюрета от деца може напълно да задоволи нуждите на децата от желязо, цинк и други микроелементи.

Можете да започнете месо допълващи храни с постно говеждо, телешко, но по-добре с по-малко алергенни домашни птици (пуйка, пиле) или заек, това са най-лесно смилаемите меса.

Гъската и свинското месо са мазни за бебето, а месото от патици и други птици от резервоарите също не е подходящо за първото хранене. Препоръчва се да се дават само след 3 години;

Конското месо е идеално за малко дете. Продуктът е богат на въглехидрати и протеини, но е почти невъзможно да се намери конско месо в продажба..

Месото трябва да се въвежда в диетата на детето постепенно, по време на обяд, първо четвърт чаена лъжичка и постепенно добавяйки, да го доведе до дневната норма: На 8 месеца около 50 g, на 9 месеца - 60-70 g.

Схема за въвеждане на месно пюре

 • 1 ден ¼ лъжица със зеленчуци
 • Ден 2 - ½ чаена лъжичка
 • Ден 3 - 1 чаена лъжичка
 • Ден 4 - 2 чаени лъжички
 • Ден 5 - 3 чаени лъжички
 • 6 ден 3-4 чаени лъжички + зеленчуци

Отначало е по-добре да давате месо със зеленчуково пюре, което детето вече е яло, така че то се адаптира по-добре към нов продукт, а желязото се усвоява по-добре. Децата в края на първата година от живота вече могат да получат 3 сорта пюре от месо.

Бебешко меню на 7-8 месеца

На 7-8 месеца можете да започнете да давате на бебета извара. Започнете с 1/2 чаена лъжичка. В рамките на един месец дневната консумация на извара от бебе може да се увеличи до 30-40 г. Освен това се препоръчва дете на 8 месеца да дава ферментирало мляко за кърмачета. Но не трябва да давате обикновен кефир от магазина.На тази възраст детето трябва да получава 5 g масло и 5 g (1 чаена лъжичка) растително масло, ¼- жълтък - 2-3 пъти седмично.

Бебешко меню на 9 месеца

Диетата му зависи от възрастта, на която се започват допълнителни храни. Ако на бебето се дава нова храна на 4-5 месеца, списъкът на разрешените храни ще бъде много по-широк, отколкото ако това се е случило на 6-7 месеца. Следователно всичко това е много индивидуално, няма абсолютно твърда рамка и препоръки. На тази възраст детето обикновено получава допълнителни храни 3 пъти на ден..

На 9-месечна възраст вашето бебе вече е запознато, на тази възраст вече обикновено са запознати със зърнени храни, зеленчукови и плодови пюрета, бебешка извара, ферментирала млечна смес и евентуално месо, яйчен жълтък. Може би вече е запознат с месото. Следователно на тази възраст те обикновено дават вече по-сложно картофено пюре и каши, по-малко хомогенизирани, с различен вкус, постепенно го подготвят за хранене за възрастни, увеличавайки разнообразието и количеството на допълващите храни. Препоръчително е да храните бебето на масата с други членове на семейството, то трябва да види как родителите му се хранят с удоволствие, той се учи от тях. Количеството предлагана храна трябва да се основава на принципите за активно насърчаване на бебето да яде, необходимо е да продължим постепенно да променяме консистенцията и да увеличаваме разнообразието от допълващи храни, като се придържаме към препоръчителната честота на въвеждане на допълващи храни.

Зеленчуците са в менюто на 9-месечно бебе

От зеленчуците на бебето може да се даде това, което е яло по-рано, смесвайки ги: тиква, тиквички, карфиол, броколи, моркови и други, добавяйки там 1 ч.л. растително масло. Ако бебето няма кожни реакции, тогава можете да дадете цвекло. Можете също така да давате дву-, трикомпонентни зеленчукови пюрета и супи, но само при условие, че той вече е запознат с тези продукти и не е имал реакция към тях.

Вода в менюто на детето

Ако сте въвели допълващи храни, тогава трябва да запомните, че водата е важна част от бебешката храна. Можете да използвате пречистена вода или специална вода, предназначена за деца. Гледайте видеоклипа: вода при въвеждане на допълващи храни

Бебешки бисквитки в диетата на 9 месечно бебе

Освен това на 9 месеца можете да давате специални бисквитки за бебешка пшеница, които бебето с удоволствие ще яде самостоятелно като възрастен, бял пшеничен хляб подобрява подвижността на ръцете, подобрява хранителните умения, но в същото време трябва да бъде под наблюдение.

Рибно пюре

На тази възраст можете да започнете да давате рибено пюре от сортове с ниско съдържание на мазнини (речен бас, минтай, мерлуза, пикша, щука, минтай - започнете с ½ чаена лъжичка, довеждайки до 40-50 g), следвайки реакцията на детето, давайте го на обяд вместо месо картофено пюре, 1-2 пъти седмично. Но редица педиатри не съветват да се дава до една година, това е полезен, но силно алергичен продукт.

Бебешко меню на 10 месеца

На 10 месеца бебето обикновено получава майчината гърда или специални млечни формули 2 пъти на ден.

Различни зърнени култури (елда, ориз, царевица, овесени ядки, пшеница, грис). 5-10 г масло трябва да се добавят към зърнените култури. На тази възраст вече е възможно да се правят сложни зърнени култури от 2-3 зърнени храни, с които детето е запознато, да се добавят различни плодове и зеленчуци: ябълка, банан, круша, слива и сини сливи, кайсии и сушени кайсии, броколи, моркови, плодове, при условие че детето не е алергично към тях или използвайте готови зърнени храни с плодове.

Зеленчуци

От зеленчуците на бебето може да се даде това, което е яло по-рано, смесвайки ги: тиква, тиквички, карфиол, броколи, моркови, цвекло и други, добавяйки там 1 ч.л. растително масло. Можете също така да давате дву-, трикомпонентни зеленчукови пюрета и супи, но само при условие, че той вече е запознат с тези продукти и не е имал реакция към тях.

На тази възраст бебето обикновено яде около 40-50 г пюре от бебешко месо от пилешко, пуешко, заешко, с добра поносимост на протеини от краве мляко от телешко или говеждо месо. Ако той яде месо от месец или повече, можете да започнете да му давате двукомпонентни пюрета от месо, например пилешко и пуешко..

Рибно пюре

На тази възраст те обикновено започват да дават рибено пюре от сортове с ниско съдържание на мазнини (речен бас, минтал, мерлуза, пикша, щука, минтай с ½ чаена лъжичка, довеждайки до 40-50 g, следвайки реакцията на детето, по-добре е да го давате на обяд вместо пюре от месо, 1-2 пъти седмично.

Млечни продукти в менюто на дете на 10 месеца

На 10 месеца бебешка извара трябва да се дава 2 пъти седмично. Започнете с 1/2 чаена лъжичка, ако не сте я давали преди, дневният обем на извара на тази възраст е 40-50 г. Препоръчва се да се дава специална формула за ферментирало мляко за кърмачета. На тази възраст детето може да получи 5-10 г масло и 5 г (1 чаена лъжичка) растително масло и 2-3 пъти седмично 1/2 - жълтък.

Домашни или индустриални допълващи храни - което е по-добре?

Днес европейската практика е, че до една година (а в някои страни се препоръчва до 3 години), хранителните добавки в промишлеността са оптимални, при условие че се произвеждат в страните от ЕС. Те гарантират строг контрол на екологията и качеството на всички етапи на производство, обогатени са с витамини и микроелементи, имат оптимален, постоянен състав и консистенция, които са подходящи за дете на тази възраст, осигуряват разнообразие и напредък на вкусовете, текстурите, значително спестяват вашето време.

Но ако имате много свободно време и сте абсолютно сигурни в качеството и безопасността на продуктите, от които приготвяте допълващи храни, че те не съдържат пестициди, антибиотици и други „вредни химикали“ - можете да си го направите сами. Това е вашият избор.

Бебешка храна на 1 година

Вече е пораснал, вече има 6-10 зъба, с които гризе всичко, което вижда, интересува се от дъвченето на храната, храносмилателните му ензими вече работят добре и вече е срещал различни продукти: зеленчукови и плодови пюрета, различни зърнени храни, месо и риба, ферментирали млечни смеси. Всъщност той вече е подготвен за прехода към по-възрастен хранителен режим. След една година промяната в диетата включва обръщане към нови продукти и постепенна промяна в начина на тяхното приготвяне и степента на смилане..

Трябва да ядете 5 пъти на ден с интервал от 3,5-4 часа.

Основата на храненето - както преди, полутечните ястия трябва да останат, но не само смлени в картофено пюре, но и съдържащи малки парченца храна. Засега не трябва да се дава прекалено суха храна на бебето, тъй като може да има затруднения с преглъщането.

След една година детето вече се опитва да яде с ръце и трябва да го насърчава да го прави. Ситно нарязани, меки храни (като малки парченца меки плодове, зеленчуци, сирене, добре сварено месо, тестени изделия и др.) И храни, които се разтварят бързо (бебешки бисквити, бебешки чипс) могат да се дават като храна с ръцете.

Необходимо е да се избягват храни, които могат да проникнат в дихателните пътища и да предизвикат задушаване - колбаси и други твърди месни продукти, ядки (особено фъстъци), грозде, стафиди, сурови моркови, пуканки, кръгли бонбони. Въздържайте се от това засега.

След една година някои деца се оказват без кърма. Но ако бебето ви все още не е отбито, не бързайте, ако е възможно, дайте му гърда преди лягане през нощта. Можете също да кърмите между храненията. На тази възраст детето получава всички основни витамини и минерали от храната, но може да получи редица биологично активни компоненти от кърмата.

Млечни продукти на 1 година

Млечните продукти все още играят важна роля в храненето на детето; те са източник на калций, витамини от група В, протеини, млечна захар и мазнини. По-добре е да използвате специално бебешко мляко (посочено е с три на опаковката), ферментирали млечни продукти за деца: кефир, кисело мляко общо 500-600 мл на ден.

Детето трябва да получи извара. Дневната доза извара след 1 година може да бъде увеличена до 70 g на ден. Може да се дава пюре или да се комбинира с плодово пюре, пудинг, гювеч. Допринася за развитието на дъвкателни умения.

Маслото може да се добавя към зърнени храни или да се намазва върху пшеничен хляб, бисквитки в доза до 12 г на ден.

След 1 година можете да давате нискомаслена заквасена сметана и сметана в малки количества.

Зеленчуци в диетата на дете на 1 година

След една година на детето трябва да се дават различни зеленчуци, добре е да ги комбинирате с протеинови продукти, месо. Зеленчуковата диета вече може да се разнообрази със зелен грах, домати, ряпа, цвекло, моркови, спанак под формата на картофено пюре. По-добре е все още да не давате бобови растения..

Плодове и плодове в храненето на дете на 1 година

След 1 година можете постепенно да запознаете бебето си с нови плодове и плодове: ягоди, череши, череши, киви, касис, цариградско грозде, арония, морски зърнастец, малини, къпини, боровинки, боровинки, боровинки и дори цитрусови плодове. Но го правете постепенно, като наблюдавате реакцията на детето. Горските плодове, които имат плътна кора (цариградско грозде), се нарязват най-добре в картофено пюре, докато меките сочни плодове (праскови, ягоди, кайсии, киви) могат да се предлагат на бебето на парчета. Дневната доза плодове е около 200 g на ден, можете да го допълвате със сок, 50-100 g.

Месни продукти в диетата на дете на 1 година

Месните продукти могат да се дават под формата на котлети на пара, кюфтета, кюфтета, месо суфле и пудинг в количества до 100 g дневно - телешко, телешко, постно свинско, заешко, пуешко, пилешко.

Риба в менюто на дете на 1 година

Риба може да се дава веднъж или два пъти седмично, 30-40 g на прием като заместител на месни ястия

Яйца в диетата на дете на 1 година

Яйца (пиле, пъдпъдъци) дават варени или под формата на омлети в мляко (можете да опитате със зеленчуци).

Каша в менюто на дете на 1 година

Каша може да се готви от ориз, овесени ядки, елда, царевица, просо, грис. На тази възраст те все още трябва да имат еднаква консистенция, така че ще му бъде по-лесно да преглътне. Можете да използвате готови промишлени, детски незабавни зърнени храни, например различни мулти-зърнени култури, към които вече са добавени плодове, крекери и зърнени храни. Давайте веднъж на ден.

Задължително е да давате на детето да пие чиста вода (за предпочитане бутилирана бебешка вода), колкото иска. Освен нея бебето може да пие зеленчукови и плодови сокове, млечни продукти, компоти, слаб чай.

Сладкарски изделия в менюто на дете на 1 година

Едногодишно дете все още не е необходимо да му се дават сладкарски изделия и сладкиши. От сладкиши на тази възраст понякога можете да давате мармалад, сушени плодове и бисквитки.

Няма нужда да се дават колбаси и колбаси, те рядко се приготвят от висококачествени меса и са богати на различни хранителни добавки

Общото калорично съдържание на консумираната храна на ден трябва да бъде около 1300 калории, а обемът й е около 1200 ml.

Нека децата ви бъдат здрави !