Бъдещите майки често подготвят неща за своите бебета предварително. Това са първите комплекти дрехи, хигиенни предмети и спално бельо. И ако всичко е просто с размера на дрехите - можете да вземете най-малкото и малко повече, тогава с параметрите на детското спално бельо в креватче ситуацията е по-сложна. Размерите на съвременните бебешки кошари, като цветовите предпочитания на родителите, са напълно различни. Ето защо много майки са изправени пред дилема: да си купят комплект или все пак да организират шиене на бельо за новородено сами.

Спящи зададени параметри

Първото легло за бебето трябва да е най-мекото, удобно и приканващо за сън. И ако по-рано в магазините имаше само стандартни сини и розови памперси, то съвременната текстилна индустрия предлага огромен избор от спални комплекти от всякакви размери и цветове. Основният комплект за новородено обикновено се състои от няколко елемента:

 • лист (стандартен или еластичен);
 • завивка;
 • калъфка за възглавница;
 • тънка възглавница;
 • одеяло;
 • брони в креватчето.

Размерите на „стандартните“ комплекти спално бельо за бебета не винаги са еднакви за различните производители. По принцип шивашките фабрики започват от размерите на леглото - 120x60 см. Но например одеялата за бебета могат да имат размери, подобни на завивките: 110 на 140 см, 147 на 112 см. Същата ситуация е и с чаршафите (140 на 100 или 150 на 110 см) и дори с калъфки за възглавници (40 на 60 см или 40 на 40 см).

За да направите размера на спалното бельо съвпадащ с завивката и възглавницата, по-добре е да закупите продукти от един производител. Но ако не е намерена опция, подходяща по отношение на параметрите, има само един изход - да шиете комплекта сами, като следвате инструкциите стъпка по стъпка.

Подготовка за шиене

Дори начинаеща шивачка може да шие комплект за бебе. Основното нещо е да разполагате с необходимото оборудване и материали. Но след като взехте решение да шиете спално бельо в креватче, е необходимо предварително да изясните всички възможни нюанси, а именно:

 • шиенето по поръчка не винаги е по-евтино, отколкото в магазин. Не е трудно да ушиете два разфасовки сами, но висококачественият материал е скъп;
 • по-добре е да изберете материал в пастелни цветове, защото това е своеобразно гнездо за бебето. Блестящите и ярки цветове могат да бъдат досадни и възбуждащи, а не провокиращи съня;
 • шивачеството има смисъл да започнете, когато има поне малко свободно време. Ако утре отидете в болницата, тогава е по-добре да си купите готов комплект и да прекарате свободните часове за нещо друго, например, за подготовка за раждане;
 • размерите на бебешко одеяло за новородени със собствените си ръце могат да бъдат направени с каквото ви харесва, но е по-добре да не се отдалечавате от стандартите - това ще намали неудобствата както за бебето, така и за майката.

Ако имате достатъчно свободно време, тогава е напълно възможно да прекарате няколко дни в закупуване на плат и аксесоари и да шиете точно такъв комплект, който ще зарадва родителите и бебето.

Комплект материали

За да разберете какво е необходимо за шиене, можете да напишете списък, който трябва да включва:

 • шевна машина. Без него няма да можете да шиете нито одеяло, нито плик за изявление;
 • дрехата. Трябва да е от естествен памук, като chintz, сатен или фланела. За да шиете бебешко бельо в креватче от три единици (чаршафи, калъфки за възглавници и завивка), ви трябват около 4 метра плат с ширина 150 см.
 • конци, ножици, игли.

Когато всичко е подготвено по списъка, можете да се захващате за работа. Работното място за рязане трябва да е удобно. Тогава шансовете за извършване на неравна линия или неточно изрязване значително ще намалеят..

Инструкция стъпка по стъпка

Преди да изрежете листа или да шиете завивка за новородено при изписване, е необходимо да измиете и изплакнете добре плата. Всички памучни материали са склонни към свиване, предварително измиване ще реши този проблем. Освен това, ако тъканта е боядисана, тогава е по-добре да я изплакнете допълнително, така че излишната боя да бъде напълно измита..

Правилно рязане - вече е закачено. Широчината на тъканта е дължината на завивката и завивката, по-добре е да се вземе предвид това при избора на модел. При дължина на плат от 4 метра трябва да измерите:

 • 110 + 5 см за листа;
 • 110 + 110 + 5см за завивка.

Допълнителни 5 см са резерва за възможно свиване на тъкани, шиене и шиене, ако е необходимо. Останалото парче плат с ширина 45 см се използва за изрязване на калъфка за възглавница, поставя се заедно и се правят 2 марки от 60 см и плюс 20 см за входа и 5 см за надбавката.

След изрязването ръбовете на листа просто се сгъват и зашиват от четири страни. Ако желаете, можете да зашиете лист с ластик в креватчето. По-трудно е и изисква по-голям разход на материал, но е по-удобно в ежедневието - листът няма да се набръчква и търкаля.

Секцията за завивка се сгъва наполовина и се зашива от три страни. От четвъртата страна трябва да оставите дупка за завиване на одеялото. По-добре е да го обработите с шев в подгъв със затворен разрез.

Последното парче от комплекта е калъфка за възглавници. Преди шиене, разрезът се сгъва с грешната страна навътре и се зашива по страничните ръбове.

След като шиенето приключи, комплектът трябва да се измие и да се изглади отново. По-добре е да не добавяте декоративни елементи и горни детайли - те могат да наранят нежната кожа на бебето. Всички елементи „направи си сам“ трябва да бъдат практични, удобни и удобни за новороденото.

Шиене на бебешко спално бельо за креватче

Голям брой млади родители се интересуват от въпроса: как да шият бебешко спално бельо. Или може би най-добрият вариант е да вземете бельото на бебето си от магазина? За да определите кое е най-доброто, е необходимо да сравните плюсовете и минусите на всяка страна. Разбира се, цената на пълен комплект спално бельо е по-висока от тази, закупена отделно. Шиенето обаче отнема много време и усилия, което вече не е достатъчно..

Предимството на самозашиването е също така, че майката сама ще избере подходящия материал с добро качество и цвят, а процесът, макар и да отнеме известно време, не е труден дори за начинаещи. Днес ще се обмисли: как да шиете комплект в креватче за новородено със собствените си ръце.

Самият шев на бельо е интересен не само за мама, но и за детето

Изборът на подходящия плат

Ако изборът е направен независимо, тогава трябва да имате предвид само висококачествена тъкан, за предпочитане от естествен произход. Струва си да избирате само тези видове материали, които имат следните качества:

 • Хипоалергичен;
 • Екологична чистота;
 • Повишен комфорт;
 • Въздушна пропускливост;
 • Лесно се мие и почиства.
Комплектът трябва да отговаря на всички стандарти за качество

Най-добрият вариант е 100% памучен плат. Спалното бельо от него е подходящо за всеки сезон: лято и зима. Има следните класове памучни тъкани, които се различават един от друг по вида на тъкане на конци:

 • Калико. Той е хипоалергенен, дишащ в двете посоки и има висока износоустойчивост, но се чувства по-груб от другите видове и изисква правилно измиване или ще започне да избледнява;
 • Чинц. Материалът е естествен и приятен на допир. Освен това е добре дишащ, но за разлика от бялата калико не изисква специални грижи. Недостатъкът му е бързото износване и загубата на яркост (цвят) с течение на времето. Идеален за деца веднага след излизане от болницата;
 • Сатен. Има отлична устойчивост на износване, не се наелектризира и не се набръчква. Освен това сатенът запазва външния си вид след многократно пране и пренася добре топлината. Той няма отличителни недостатъци;
 • Поплин. Перфектно прониква във въздуха и изпарява влагата, непретенциозен е при пране и не натрупва статично електричество. Той практически няма отрицателни качества, но може да се свие, когато се измие в гореща вода;
 • Бамбук. Притежава висока якост и антимикробно действие. Перфектно абсорбира влагата и миризмите. Недостатъкът е високата цена;
 • Фланел. Мек на допир и дори по-мек след измиване. Задържа топлината бързо и не предизвиква алергични реакции. Отрицателно: образуването на пелети с течение на времето, както и силна гънка.

Размери и измервания

Всичко е просто с измервания на спално бельо, както за възрастни, за деца има класификация на спално бельо на единично, полу и половина и двойно. Ушит е в два стандарта: европейски и руски. Детското спално бельо трябва да се шие въз основа на ръста и личните предпочитания. Като цяло стандартът определя следните размери за деца:

 • Покривало за завивка - 110 - 120 сантиметра на 140-150 сантиметра;
 • Спално бельо - 100-120 сантиметра на 138-160 сантиметра;
 • Калъфки за възглавници - 40 на 60 сантиметра.

Важно! Детският комплект се различава от възрастен не само по размер, но понякога и в пълен комплект. Една от характеристиките е наличието на еластични ленти, които прикрепват листа към матрака. Това предотвратява завиването на чаршафа сутрин и осигурява по-добро качество на съня за бебета, които често се мятат и обръщат през нощта..

Разход на плат за шиене

За да закупите точно това количество плат, което ви е необходимо за шиене, и за да не се объркате с размера, трябва да измерите всеки атрибут:

 • Възглавница;
 • Одеяло;
 • Матрак;
 • Легло.

Можете да измерите съществуващото си пране, за да спестите още повече. Можете също така да броите, като използвате стандартни размери, без да обикаляте с владетел около къщата, като използвате номерата на размера, посочени в предишния раздел. Трябва също да се отбележи, че платното трябва да бъде закупено с 10 или 15 см повече от необходимото. Тъканта често се „свива“ и при шиене може да се наложи да направите продукта с няколко сантиметра по-дълъг.

Пример за изрязване на бебешко спално бельо

Как да шиете постелки в креватче със собствените си ръце

Преди да започнете да шиете, трябва да подготвите всички необходими инструменти за това:

 • Плат, чиято ширина ще бъде от един и половина метра с дължина от четири метра;
 • Плътен материал за стените;
 • Конец и игла;
 • Шевна машина;
 • Ножици и щифтове;
 • Лента и владетел;
 • Пастели или остатъци;
 • Пореста гума и желязо.

Освен това имате нужда от добро настроение и свободно време. Работата, извършена набързо, ще има съответното качество.

Разкрояването е също толкова важно, колкото и шиенето

Калъфки за възглавници

Шиенето на калъфката за възглавници е лесно, но трябва да внимавате. За да направите това, трябва да сгънете шаблона и да следвате инструкциите:

 • Измерете от платното парче плат с размери 70 на 50 см и го сгънете отдясно навътре;
Модел за калъфки
 • 30-сантиметровият ъгъл, който остава от резника, трябва да се увие, за да се създаде капак, който предотвратява падането на възглавницата от калъфката;
 • Сгънете страните и ги зашийте първо от предната страна, а след това от грешната страна;
 • Препоръчително е готовият продукт да се запари и да се глади с ютия.

Лист

Листът е направен по няколко начина: с еластична лента и по обичайния начин. За първия метод инструкциите стъпка по стъпка са както следва:

 1. Отрежете парче плат и оставете няколко сантиметра надбавка от всяка страна. Получавате парче с дължина 145 и ширина 115;
 2. Сгънете плата един или два пъти от всяка страна и започнете да шиете. Завършените ръбове не изглеждат много хубаво, така че можете да ги обшиете също;
 3. Продуктът също трябва да се глади, особено ръбовете.
Схема за шиене на листове

Вторият тип чаршафи е идеален за активни бебета. По-трудно е да го шиете, но следвайки инструкциите, всичко ще се получи:

 1. Изрежете плата 120 на 150 см;
 2. Сгънете го четири пъти и измерете квадрата 20 на 20 в горния десен ъгъл;
 3. Отрежете го с ножица и след това зашийте ъглите и ги обърнете;
 4. Подгънете всички страни, като вземете предвид мястото за ластика, който ще бъде вкаран по-късно;
 5. Поставете ластика в листа и разтегнете във всичките му страни, след това подгънете.

Важно! Лист с еластична лента трябва да прилепва плътно, но не плътно, върху матрака, така че да не може да бъде пометен с просто завъртане на тялото. Ако не е поставен, тогава трябва да смените ластика с по-дълъг или, обратно, да го подгънете, ако листът падне.

Покривало за завивка

За производството ви е необходим разрез с размери 210 на 290 см. Веднага трябва да го изпробвате върху одеялото и да се уверите, че той се побира там. По-нататъшните действия са както следва:

 1. Сгънете плата наполовина и обработете горната и долната част;
 2. Отстрани са оставени 40-50 см плат за отвор за вложка на одеяло;
 3. Изсипете лента върху дупката или я обработете по желание;
 4. Изгладете продукта с ютия и изправете всички ъгли и шевове.
Готово покривало за завивка, ушито от вас сами

Брони в креватчето

Броните са полезно нещо, което може да предпази децата от удряне на клонките на леглото. За да ги направите, ви е необходима по-плътна материя, която трябва да закупите отделно. Можете да го направите, както следва:

 1. Направете шаблон за страните на правоъгълна форма. Тъкани 40 на 60 се изрязват по дължината на леглото, ширина 40 на 120;
 2. Обработвайте краищата, като пришивате плитка или панделки към тях, за да завържете леглата им;
 3. Обърнете страните отвътре и ги напълнете с пяна за мекота;
 4. Зашийте цип във всеки продукт, за да извадите пяната при пране;
 5. Разширете и подсилете страните по леглото.

Как да украсим комплект бебешко спално бельо

Можете също така да украсите готовия комплект. В този случай всеки трябва да прояви въображение и грижа. Също така трябва да се има предвид, че детето лежи в леглото и то може да постави елемент от декора в устата си, което може да бъде опасно.

Можете да украсите комплекта с бродирани дантели, волани, волани, широки панделки. Настоятелно не се препоръчва използването на копчета, ципове, кристали и мъниста. Те могат да паднат или да бъдат откъснати и детето ще ги погълне от любопитство..

Дантелена декорация за калъфка

Полезни съвети за довършителни работи

Когато комплектът е готов, трябва отново да го измиете старателно, да го изсушите и изгладите, да видите дали бельото се е свило. След това можете спокойно да пъхнете възглавниците в калъфките за възглавници, а одеялото в завивката. Ако процесът ви е харесал, можете да направите няколко комплекта за детско креватче и да ги смените един по един. Всеки от тях може да бъде украсен със собствени елементи..

Важно! Преди да използвате, трябва внимателно да погледнете отново дали в тъканта са останали игли или щифтове. Това е напълно възможно и рано или късно детето ще се нарани или дори ще нанесе непоправима вреда на здравето си..

Красиви комплекти спално бельо за вдъхновение

Ето селекция от красиви бебешки спални комплекти, които ще ви помогнат да хванете вдъхновение и да разберете какво точно искате да направите, какъв плат и как да го украсите по-късно.

Комплект за динозаври

По този начин, шиенето на бебешко спално бельо е лесно и забавно дори за начинаещите шивачки, да не говорим за майсторите на техния занаят. Избирайки материал и шиейки сами, можете не само да спестите пари, но и да донесете удоволствие на себе си и вашето бебе.

Какво и как да шият бебешко спално бельо

Детското спално бельо трябва да се сменя често и да се пере на висока температура, така че има смисъл да се запасите с 3-4 комплекта, така че да издържат по-дълго. Купуването им в магазин е доста скъпо, затова предлагаме да шиете няколко със собствените си ръце. Разходът на плат за люлката ще бъде относително малък, за децата и тийнейджърите, разбира се, малко повече. Основното предимство на самостоятелно изработеното спално бельо е, че сте сигурни в качеството на материала, конците и шевовете. Такъв комплект винаги трае по-дълго от закупения..

Материали

На първо място, трябва да решите от какво ще създаваме бебешко спално бельо. За бебета памукът е идеален. Той е приятен за тялото, води до пропускливост на въздуха и хигроскопичност, не се наелектризира, не причинява алергии или дразнене и най-важното е непретенциозен в грижите, дори издържа на кипене.

Видове памучни тъкани:

 1. Каликото е най-популярният вид плат сред индустриалните производители. Произвежда се с плътност 110-145 g / m 2, оптималната дебелина е 120. Гладкостта на бялата бяла варира значително, трябва да се оцени на допир. Тъкането е доста хлабаво, така че провежда въздуха по-добре от другите и премахва влагата.
 2. Поплин е конкурент на бял калико, който бързо набира фенове. Тя се различава по това, че се състои от тънки нишки на основата и дебели конци на вътъка, така че платното се оказва непрозрачно за светлината, по-гъвкаво, течащо, по-леко. Предлага се с различна дебелина, но оптималната площна плътност 115-120 g / m 2.
 3. Сатенът е плат, който е почти толкова гладък, колкото сатен, поради факта, че вътъкът излиза на повърхността чрез 4-5 основи нишки. Тъканта е много плътна както на допир, така и на светлина, оптималната дебелина е 120 g / m 2 за обикновени и около 200 за жакардови.

Важно! В никакъв случай не вземайте chintz: той е твърде тънък и нишките са твърде слабо усукани, такъв комплект ще загуби своята привлекателност след няколко измивания.

Лично аз препоръчвам да приемате поплин, ако се страхувате, че бебето ще бъде неприятно поради леката грапавост на бялата бяла. Няма смисъл да плащате прекалено много за сатен, особено след като той изисква нежно измиване, така че платното да не загуби блясъка си.

Размери

Консумацията на материя и съответно парите ни за шиене на детски спални принадлежности зависи от два параметъра: размера на спалното бельо с матрак и ширината на платното. Вторият размер на памука е 140, 150 или 220 см, включително подгъв. За люлката е достатъчен първият вариант, за деца и тийнейджъри (когато дължината на спалното място е 160 см и повече) препоръчвам веднага да вземете максималната ширина на платното.

По-долу са най-често срещаните размери на постелките. Нека направим резервация веднага, че стандартът за руски легла (GOST 31307-2005) предвижда по-голям асортимент.

Таблица. Типични размери на бебешки комплекти

ЛеглоМатрак / чаршаф, смПокривало за завивка, смВъзглавница / калъфка
Люлка120 × 60/140 × 90-100147 × 112- *
Деца160 × 70/180 × 100180 × 14530 × 40, 60 × 40/35 × 45, 60 × 40
Тийнейджърска180-190 × 70-90 / 200-220 × 112-140200-220 × 145-16045 × 45, 60 × 45, 60 × 60/50 × 50, 70 × 50, 70 × 70

Съвет! Според педиатрите и ортопедите бебетата на възраст под 2 години не се нуждаят от възглавница, нито проста, нито ортопедична..

Разрез

Спалното бельо може да се разкрои и това е най-добрият вариант, при който остава най-малко неизползвани остатъци. Затова се опитайте да вземете материал с модел, разположен произволно или по краищата..

Бельо за новородено

За 1 комплект вземаме:

 1. Поплин, 115-120 g / m 2 дебел и 150 cm широк (необходими 257 cm плат).
 2. Конци от същия цвят или малко по-светли.
 3. Дръжка (инкрустация с отклонение) в цвета на основния плат (ще отнеме около 85 см).
 4. Шевна машина с игла No 80-90.

Работна процедура:

 1. Разстиламе листа през, измерваме по ръба желаната ширина на детайла (100 см) + надбавка за шева (1,2-2 см).
 2. Отрязвам. Правим двоен подгъв от страничните разфасовки (увиваме го два пъти по 0,3-0,5 см).
 3. Поставяме и завивката перпендикулярно на краищата. Измерете 2 ширини + надбавка за шева (ще бъде една).
 4. Изрежете, сгънете ръб до ръб, за да маркирате средата. Отделяме еднакво разстояние нагоре и надолу, около 15 см. Същото количество е перпендикулярно. Маркирайте равновесен триъгълник с тебешир и изрежете.
 5. Зашийте централния шев под и над ъглите на ромба с шев.
 6. Зашиваме горния и долния край (правим обичайната линия, тъй като разрезът съвпада с ръба и очевидно няма да трепти).
 7. Обработваме изреза с коса инкрустация.
 8. Ако трябва да шиете калъфка за възглавници, поставете я така: измерете 42 см по ръба (2 см за шевовете), начертайте линия от ръба до ръба и изрежете по нея. След това огъваме допълнителните 30 см на грешната страна, фиксирайте го с щифтове. Сгънете калъфката за възглавници наполовина, с ръба до гънката на клапана и покрийте страничните разфасовки.

Съвет! Възглавница за новородени бързо ще стане малка за дете, а съвременните перални перат ефективно и внимателно, така че няма голяма нужда да се смила калъфката за възглавници в люлката със зашит или двоен шев.

Ние шием бельо в креватче (160 и повече дълги) по подобен модел, вземаме платно с ширина 220 см. За да шиете калъфка за възглавници с шев, тя ще трябва да бъде ушита от два панела. Поставяме ги лице в лице (клапанът вече е подгънат и огънат на грешната страна), преместваме горната страна настрани с 4-8 мм, огъваме дъното и полагаме линия на разстояние 2-3 мм от среза. Обърнете се и повторете: огънете се и зашийте. Обръщаме го върху лицето, като разпределяме тъканта равномерно, така че шевът да лежи в средата и да зашием 2 мм от гънката. Същото - от другата страна.

Направи си сам спално бельо ще бъде отличен подарък за деца и незаменим атрибут в къща, където наскоро се е появило бебе. Избирайки плат и конци по ваша преценка, ще бъдете сигурни в тяхното качество.

Шиене на бебешко спално бельо

Много млади майки се интересуват от: по-добре е да си купите готово бебешко спално бельо или да го шиете сами. За да се разбере кой вариант е за предпочитане, е необходимо да се сравнят всички предимства и недостатъци на такъв избор. Цената на готовия комплект спално бельо е много по-висока от материалите за шиене поотделно. При избора на тъкани майката на бебето ще може да избере материал с добро качество, желаните цветове и шарки.

Тази опция ще се превърне в „спасител“, ако леглото на новородено или по-голямо дете има нестандартни размери и е невъзможно да се закупи спално бельо по размер. Това също е добра мотивация за прилагане на уменията ви в ръкоделието или за овладяване на нещо ново и полезно. Освен това не е трудно да шиете комплект спално бельо, дори и за начинаещи, препоръките, дадени по-долу, ще ви помогнат да постигнете това, което искате.

Изборът на подходящия плат

Необходимо е да се има предвид само висококачествена, естествена тъкан. Предпочитание трябва да се дава на онези видове, които отговарят на следните изисквания:

 • хипоалергичен;
 • екологичност;
 • комфорт;
 • дишане;
 • лекота на грижи.

Най-добрият вариант би бил 100% памучен плат. Памучното спално бельо е подходящо както за лятото, така и за зимата. Варира според тъкането на нишките.

РазнообразиеПолзинедостатъци
КаликоХипоалергиченПо-груби от другите памучни тъкани
Устойчива на износване
Отлична въздухопропускливостНеправилното измиване може да причини проливане
ЧинцЕстественоИзносва се бързо
Мек и приятен на допир
Има добра дишаща и абсорбираща влагаС времето губи първоначалната си яркост
Не се нуждае от специални грижи
СатенОтличава се с добра износоустойчивост-
Не натрупва статично електричество
Не се мачка
Поддържа същия вид след измиване
Различава се по топлопроводимост
Спално бельоЕкологиченПо-здрави от други материали
Поддържа топлоВисока цена
Отлично абсорбиране на влагаБръчки бързо
БамбукВисока якостХарактеризира се с висока цена
Притежава антимикробни и анти-акари свойства
Способен да неутрализира миризмите и да абсорбира влагата

Интересен факт! Ако сравните представените тъкани, бамбукът е по-добър от останалите. Това се вижда от уникалните му полезни свойства. Единственият недостатък ще бъде цената.

Разход на плат за шиене

За да закупите незабавно необходимото количество плат, ще трябва да измерите всеки елемент:

 • възглавница;
 • одеяло;
 • матрак;
 • детско креватче.

Можете също така да измерите съществуващите си постелки. Това ще ви спести много повече време..

Пример за това как можете да изрежете постелките в комплект от един и половина

Има и стандартни размери на леглото за по-големи бебета и новородени. Можете да навигирате по тези номера.

Ленени компонентиНовороденоНад година
Калъфка за възглавница40 × 6050 × 70
Лист110 × 140150 × 210
Покривало за завивка100 × 140150 × 210

Важно! Трябва да се помни, че трябва да закупите материала с марж от 10-15 см. Тъканта има тенденция да се свива след измиване, така че преди шиене трябва да се измие, изсуши и изглади.

Как да шиете постелки в креватче със собствените си ръце

Преди да започнете да шиете комплект спално бельо, трябва да подготвите всички необходими материали и инструменти. Ще са необходими следните елементи:

  плат (приблизителната дължина на платното с ширина 1,5 м ще бъде 4 - 4,5 м);

Плат за шиене на комплект детско спално бельо

Инструменти и консумативи за шиене на комплект спално бельо

Освен това трябва да се запасите със свободно време, желание, добро настроение и най-важното - търпение. Тогава всичко определено ще се получи и работният процес ще донесе само удоволствие..

Разкрояването е момент, не по-малко важен от изчисляването на разхода на плат

Шиене на калъфки за възглавници

Модел на калъфка с основни надбавки и вътрешна клапа

Шиенето на калъфката за възглавници не е трудно, ако се придържате към прецизността. За да направите това, внимателно сгънете шаблона..

  Необходимо е да се измерят 70 × 50 см плат от цялото платно и да се сгънат с дясната страна навътре.

Изрежете платове за две сгъваеми калъфки за възглавници

Изрежете платове за три калъфки с цип

Обработваме отделно двете къси страни на бъдещата калъфка, използвайки подгъв със затворен разрез

Поставяме аромата върху вече сгънатите половинки на нашата калъфка

Правим подгъв, очертаваме, полагаме странични линии на пишеща машина

Готов продукт - калъфка за възглавници с подгъв

Шивашки листове

Детският чаршаф може да бъде пришит по няколко начина:

 • обикновен правоъгълен;
 • на еластична.

Шиенето на лист по първия начин е толкова лесно, колкото черупката с круши.

 1. Изрежете до определен размер на тъканта и позволете 1–2 cm надбавка от всяка страна. Ще получите разрез с дължина 145 см и ширина 115 см.
 2. Сега можете да започнете да шиете листа. От всяка страна е необходимо да приберете тъканта 1 или 2 пъти (в зависимост от модела на машината, ако няма оверлок, ще трябва да бъде прибран 2 пъти) и подгънат. Ако тъканта има завършени ръбове, но те изглеждат бедни, по-добре е да подгънете и тези страни..
 3. Готовият продукт също се глади, специално внимание трябва да се обърне на готовите ръбове. Те трябва да се гладят по-внимателно..

Втората версия на чаршафа е подходяща за много активни бебета. По-трудно е да шиете лист с еластична лента, но ако следвате инструкциите, всичко ще се получи.

Модел на лист с ластик с надбавки и размери

 1. Ще ви трябва парче с размери 120 × 150 см.

Сгънете листа за листа наполовина и след това отново наполовина

Изчертаваме квадрат 20 см * 20 см, пробождаме тъканта от двете страни на маркираните линии и изрязваме ъгъла

Сгъваме разфасовките с предните страни, сгъваме ги с подгъв със затворен разрез, шием

Ето как изглеждат ъглите на нашия лист след обработката.

Правим гънка по целия периметър на листа със затворен разрез, за ​​да вкараме ластика

Важно! Чаршафът ще бъде добре фиксиран и няма да се мачка под бебето.

 1. Последният етап. Ластикът трябва да се вмъкне в готовия продукт и да се разтегне по целия периметър, след което да се зашият ръбовете. В края листът трябва да се изглади, така че да придобие желаната форма..

Вмъкваме ластика в листа, изправяме и закрепваме краищата един към друг с няколко шева

Готов детски чаршаф с ластик

Шиене на завивка

За да шиете завивка за комплект спално бельо, ви е необходима тъкан с размери 200 × 280 см. Важно е предварително да поставите одеялото в подготвеното парче плат и да определите дали завивката отговаря на размера на одеялото.

  Готовото парче плат трябва да се сгъне наполовина, да се обработи горната и долната страна.

Разгъваме плата, сгъваме го с лицевата страна навътре, така че участъците на плата да се сгъват един с друг

Обработваме две къси страни на завивката, правим шевовете с отворен подгъв

Обработваме входа - огънете един слой плат на грешната страна и го обработете между две марки с подгъв със затворен разрез, повторете същото от другата страна

Правим от всяка страна на "входа" линия от марка до марка

Почистваме разрезите от двете страни на "входа" с подгъв със затворен разрез, полагаме линиите

Нашата завивка за бебешко легло е готова

Шиене на страните в креватчето

Описание, диаграма и основни размери на страните в креватчето

Броните са много полезно нещо. Те ви позволяват да предпазите децата от повреда от клонките на креватчето. Сега много родители се опитват да оборудват спалното място на бебето с такива елементи като брони. Те изискват много по-плътна материя от спалното бельо. Следователно трябва да го закупите отделно, да избирате между плътни видове материали.

 1. Трябва да направите модел на страните със собствените си ръце. Приема правоъгълна форма. За дългите страни на леглото се изрязва платно 40 × 60 см, а за късите страни - 40 × 120 см.
 2. Ръбовете на платната трябва да бъдат обработени чрез пришиване на дебела лента или плитка към всеки ъгъл (по този начин страните ще бъдат вързани за леглото).
 3. Готовите продукти трябва да се обърнат и след това да се напълнят с "джобове" с пяна гума или подложка полиестер. Трябва да се подготви предварително. Пяната гума трябва да се измерва правилно, така че да отговаря на размера на страните.
 4. След това ключалката е зашита във всеки детайл. Това действие е необходимо, за да може порестата гума да се изтегли по време на пране. По този начин няма да се загуби в една посока. Той ще може да се разгъне и стените винаги ще бъдат в отлично състояние.

Съвет! Отстрани можете да шиете капаци, които от време на време ще трябва да се свалят и измиват. Тогава няма нужда да шиете цип отстрани. Капаците ще бъдат зашити по същия начин като страните, само с 2-3 см по-големи, така че страните да се вписват свободно в кориците и да не се набръчкват там.

Съвети, които да ви помогнат да шиете бебешко спално бельо

Спалното бельо не трябва да е с текстуриран декор (брави, ципове, велкро, копчета, копчета). Така че детето може да си навреди, да залепи частта в устата си (да го погълне или да се задави).

Не е необходимо да залепвате различни апликации върху завивка или лист. Тази опция не е практична. При измиване елементите могат да паднат или да загубят привлекателния си вид.

Как да шиете бебешко спално бельо?

Когато в къщата се появи новородено, всеки иска да го обгради с грижи и красиви неща. От древни времена много неща за раждането на деца са били подготвени и зашити предварително. В съвременния свят ръчно изработените продукти са високо ценени, а някои от тях са толкова изключителни, че участват в различни изложби и шоу програми..


Има много различни ексклузивни неща, които можете да направите за новородени. Например, направете красиво бебешко спално бельо. Между другото, изобщо не е трудно да шиете бебешко спално бельо със собствените си ръце..

Съставът на комплекта бебешко спално бельо

Размери на бебешко спално бельо

Размерите на бебешкото спално бельо могат да се определят от размера на леглото, възглавниците и завивките. Добавете само няколко сантиметра за свободно прилепване. И не забравяйте да вземете предвид способността на тъканта да се свива след измиване или да накиснете тъканта предварително, за да не се свие по-късно..

Можете също да използвате стандартните размери, използвани от нашата индустрия за облекло.

Размери на спално бельо за новородено в креватче

 • Покривка за завивка: 100 (110) * 140;
 • Спално бельо: 100 * 150;
 • Калъфка за възглавница: 40 * 60.

Размери на тийнейджърския комплект

 • Покривка за завивка: 153 * 215, 150 * 210, 160 * 220;
 • Лист: 145 * 220, 150 * 210, 180 * 260;
 • Калъфка за възглавници: 50 (70) * 70.

Ние шием бебешко спално бельо със собствените си ръце

Как да шиете лист

Най-лесният начин да шиете бебешко покривало е. От избраната тъкан изрежете правоъгълник с вашия размер. Работете по краищата на плата, по който е изрязан - сгънете ги два пъти не повече от един сантиметър и шийте.

Волани, направени от панделки или шевове, пришити по дългите страни на листа, ще добавят уникалност към продукта. Така че можете да украсите комплект детско спално бельо, вече закупено в магазина..

Поздравления, бебешкият чаршаф е пришит!

Как да шиете бебешка калъфка

Измерете възглавницата, на която ще шиете калъфката. Като вземете предвид тези размери, изрежете квадрат или правоъгълник и правоъгълник с една страна с 15-20 см по-дълга от първата част. Ако планирате да шиете на цип, детайлите може да са едни и същи.

Огънете дългата страна на големия правоъгълник навън, към дясната страна на плата, така че да се подрежда с по-малкото парче по размер. От страната на втората част, която ще съответства на тази клапа, правим подгъв. И ние зашиваме частите с предната страна навътре от останалите три страни. Обработваме ръбовете и се оказваме.


Ако искате да украсите бебешка калъфка за възглавници, можете да зашиете дантелени или лентови волани в горните или страничните шевове на възглавницата. За да направите това, вмъкнете ги по контура навътре, преди да шлайфате страните на частите..

Поздравления, калъфката на детето е пришита!

Как да шиете бебешка завивка

Изрежете два правоъгълника, като вземете предвид посоката на шарката върху плата, до размера на завивката. Ние шием с модел навътре, обработвайки ръбовете. Оставете място в долната част на завивката, където ще поставите завивката и не я зашивайте случайно. От тази страна, ако желаете, можете да шиете конци, да правите бримки и копчета или да шиете цип.

Украсата на детско покривало за завивка също може да бъде дантела и панделки, пришити по краищата.

Поздравления, детската завивка е ушита!

Сега знаете как да шиете бебешко спално бельо със собствените си ръце. И ако цените времето си, което е по-добре да прекарате с детето си, можете просто -

КУПЕТЕ ДЕТСКО СПАЛЬБО

Как да шиете спално бельо в креватче със собствените си ръце: размерът на комплект за новородено, предучилищна възраст, тийнейджър

Докато детето расте, родителите му трябва да регулират параметрите не само на леглото и матрака, но и на спалното бельо. Аксесоари за легло можете да си купите готови или да ги шиете сами. За това е необходимо да изберете подходящия плат, тъй като не всички видове тъкани са подходящи за деца. Когато правите бебешко спално бельо сами, вие също трябва правилно да изчислите размера му, като вземете предвид възрастта на детето.

Какво трябва да бъде спалното бельо за дете?

Има високи изисквания за спално бельо за деца, особено новородени и малки деца:

 • Безопасност. Детските калъфки за възглавници, завивките и чаршафите са ушити изключително от естествени материи, които абсорбират добре влагата, позволяват на въздуха да преминава и не предизвикват дразнене.
 • Качество. Спалното бельо не трябва да има изкривени шевове, изпъкнали конци и възли. Тези недостатъци показват занаятчийството и могат да увредят нежната кожа на бебетата (говорим за различни изпъкнали елементи).
 • Миризма. Бебешкото спално бельо не трябва да мирише, това може да предизвика алергична реакция.
 • Брой набори. Желателно е да имате поне 2-3 парчета от тях. Препоръчително е да закупите повече чаршафи, отколкото калъфки за възглавници.
 • Липса на удължения върху детски и юношески чаршафи.
 • Съответстващи на размера на завивката и матрака. Неприемливо е одеялото да бъде съборено вътре в завивката и завивката да се плъзне от матрака. В допълнение към факта, че това ще причини неудобства на детето, образуваните гънки на чаршафа могат да потрият кожата, а в завивка, която е твърде обемиста, може да се заплете.
 • Съответстващи на типа легло. Обикновено децата спят на единично легло, чиято стандартна ширина е 0,9-1 м, дължина - 2-2,1 м.

Тъкани за шиене на бебешки спален комплект (според GOST и в действителност)

Техническите изисквания за платове за създаване на детски продукти за подреждане на легло са установени от междудържавния стандарт № 31307-2005. Тъканите за тази цел трябва да имат следните свойства:

 • хигроскопичност - не по-малко от 15%;
 • въздухопропускливост - повече от 100 кубически метра дм на кв. m в секунда;
 • специфично повърхностно електрическо съпротивление - 1-1012.

Устойчивостта на оцветяване на материалите, използвани за зашиване на такива продукти на физични и химични въздействия (измиване, контакт с пот, гладене, триене), трябва да надвишава нормата за "трайната" багрилна група.

Когато сами шиете комплект бебешко спално бельо, основната задача е да изберете плата. У дома е малко вероятно да бъде възможно да се определи колко добре абсорбира влагата, преминава въздух, какво ниво на специфично повърхностно електрическо съпротивление има. За да направите правилния избор, трябва да отдадете предпочитание на познати материали. Те трябва да бъдат:

 • направени изключително от естествени суровини;
 • лек и деликатен (тези качества са особено важни за платове, които се използват за шиене на аксесоари за деца, които все още не са посетили детската градина);
 • не възпрепятстват циркулацията на свободен въздух;
 • абсорбират потта и други телесни течности;
 • лесни за почистване.

Размери на чаршафи, завивка и калъфка според възрастта (таблица)

Информация за размера на чаршафа, завивката и калъфката за възглавница в съответствие с възрастта на детето е показана в таблицата:

Цел на използването на пранетоРазмери на продукта, см
ЛистПокривало за завивкаКалъфка за възглавница
За новородени100x145110x14540х60
За бебешка кошара110x150112x147
За предучилищна възраст115x150120x150
За тийнейджъри леглоЗа единични145x215150x22050х70
За един и половина180x260160x220

Как да шиете стандартен комплект спално бельо?

Когато сами шиете тези аксесоари за дете, трябва да се съсредоточите върху стандартни размери, т.е. 120x60 см. След като изберете тъканта, трябва правилно да изчислите консумацията му, като вземете предвид параметрите на чаршафа, завивката и калъфката за възглавници и ширината на плата, да изградите модел и да направите разрез. Едва след това можете да започнете да шиете продукти..

Изчисляване на разхода на тъкан според размера на постелката и ширината на плата

Първо, трябва да определите колко материал е необходим за работата. Консумацията на плат зависи от размера на одеялото, матрака и възглавницата и ширината на плата, която за памучен плат е 1,4, 1,5 и 2,2 м, включително ръба. Първият вариант е подходящ за люлката; препоръчително е да изберете материала с максимална ширина за детските и юношеските легла. Когато изчислявате разхода на плат, трябва също да вземете предвид плътността на матрака и надбавките за шевовете. В първия случай се препоръчва да се положат около 10 см плат, във втория - около 2 см за всяка страна.

Когато определяте количеството плат за калъфка, сгънете платното наполовина, маркирайте параметрите на възглавницата върху сгънатата област и добавете около 20-30 см от един от свободните ръбове. Впоследствие това ще бъде клапан за това спално бельо, така че да не пада от калъфката и да изглежда спретнато.

Конструкция на шаблон и изрязване на материали

Препоръчително е да направите шаблон и да изрежете плата на голяма маса или, в краен случай, на пода. За работа са ви необходими парче сапун или креда, шивашки метър и ножици. Необходимо е да се действа по следната схема:

 1. Разгънете платното.
 2. Измерете 1 м от левия ръб на плата, като поставите линия нагоре. Това ще бъде празното място за листа..
 3. Придвижвайки се по един от ръбовете вдясно, отделете 1 м. Положената линия е средата на завивката. Още 1 м - краят на продукта.
 4. Начертайте 3 перпендикуляра към края на листа, в средата на завивката и края на продукта.
 5. Отделете по 1 м на всяка от тези линии. Начертайте хоризонтална линия през получените маркировки. Това е празно одеяло.
 6. На останалата тъкан (ако предишните стъпки са изпълнени правилно, ще остане парче платно с размер 0,5х2 м), изрежете калъфката за възглавници, оставяйки 45 см, в различни посоки с 50 см, а също и 20 см върху клапана.
 7. Изрежете детайлите по маркираните линии. Средата на завивката не се изрязва, тъй като тя ще бъде гънката. Когато изрязвате калъфката за възглавници, не трябва да режете страничните повърхности и капака, както в предишния случай - продуктът ще се огъне тук.

Размерите, представени на диаграмата, ви позволяват да шиете комплект за детско креватче за новородени, т.е. чаршаф 1,5х1 м, покривало за юрган 1х1 м и калъфка за възглавници 0,5х0,45 м. По подобен принцип можете да шиете продукти с други параметри.

Шивашки продукти

За работа ще ви трябва:

 • игла и конец за метене;
 • щифтове за закрепване на материя;
 • шевна машина.

Процесът на шиене включва следните стъпки:

 1. Шиене на лист. Препоръчително е да се обработват само онези страни, върху които няма ръбове. За да скриете среза, завъртете го два пъти с около 1,5 см. Изберете тъканта с щифтове и поставете бастинг. Издърпайте закрепващите елементи, преди да шиете на шевната машина, в противен случай можете да нараните или повредите устройството..
 2. Изработка на завивка. Обработвайте всички страни без ръбове, съгласно схемата, описана в предишния параграф. Сгънете получения правоъгълник наполовина по маркираната пунктирана линия. Сгъва се с грешната страна навън. Скицирайте странични разфасовки. Разделете горната повърхност на 3 зони, като оставите настрани 40 см по краищата и оставите 20 см в средата. Бастер страните. Препоръчително е да оставите средната част свободна - ще има отвор за одеялото. Поставете линиите върху бастинга. За да укрепите шева в близост до отвора и да предотвратите разплитането му, се препоръчва да закрепите този участък чрез зашиване напред и назад, а след това перпендикулярно на ръба на продукта.
 3. Шиене на калъфки за възглавници. След като обработите секциите, сгънете платното по предварително маркираните гънки с грешната страна навън. Препоръчително е да поставите отвора за поставяне на възглавницата в горната част. След като закрепите детайла с щифтове, направете бастинг. Извадете крепежните елементи и зашийте на шевната машина.

Характеристики на шиене на лист с еластична лента

Каква роля играе ластикът на листа? Еластична лента, зашита по периметъра на продукта, предотвратява изплъзването му от матрака. При изчисляване на количеството плат за шиене на лист с ластик, освен надбавки за шевове и монтиране на матрака, ще ви трябват още 5-10 см плат за кухата част, през която ще бъде опъната еластичната лента.

Ако продуктът се простира по целия периметър, дължината на ластика ще бъде сбор от дължините на всички страни на матрака минус 30–40 см. Ако планирате да поставите ластика само на ширина, дължината му ще бъде 3/4 от ширината на матрака. Производственият процес за тази версия на листа:

 1. Изрежете правоъгълник с необходимия размер от тъканта.
 2. В ъглите му нарисувайте и след това изрежете квадратчета със 17-сантиметрова страна. Можете също така да сгънете платното наполовина два пъти, като отрежете 4 свободни ъгъла.
 3. Зашийте страните на изрезите. За да направите това, сгънете краищата с грешните страни, зашийте, обърнете отвътре навън, поставете линията отново, като направите малко по-голямо отстъп от ръба от първия път.
 4. Сгънете краищата на детайла, така че да получите затворен подгъв. Ширината му трябва леко да надвишава ширината на ластика.
 5. Зашийте продукта по периметъра, оставяйки 4-5 см свободни, за да можете да поставите еластичната лента.
 6. Използвайте предпазен щифт, за да вмъкнете ластик по периметъра на листа.
 7. Зашийте отвора, оставен за ластика.

Трябва ли да измия ушити продукти, преди да ги използвам?

Препоръчително е да се измият ушити предмети преди употреба. Измиването ще позволи:

 • унищожават микроорганизмите, които са били върху новата тъкан и неизбежно са се появили при контакт с ръце и инструменти по време на процеса на шиене;
 • премахване на чужди миризми;
 • омекотяват неизползваното пране.

Препоръчва се дрехите да се гладят или да се приготвят на пара след пране. Допълнителната термична обработка ще ги направи още по-меки и ще унищожи останалите микроби.

Как да шиете бебешко спално бельо в креватче?

В днешната статия бихме искали да поговорим за това как да шиете бебешко спално бельо. Най-добрият начин да направите това е от сатен, който може да бъде закупен евтино в нашия онлайн магазин. Винаги на склад висококачествена материя, изработена от екологично чист памук (100%). Всяка дължина на рязане, ширина - 160, плътност - 140gr / m 2. Разбира се, други видове материали могат да се използват за детско бельо, но само сатенът има такива предимства като:

 • висококачествена материя и пълна безопасност за здравето на детето - хипоалергичен материал;
 • добри експлоатационни характеристики - спалното бельо може да издържи на голям брой прания, без да губи цвета и здравината си;
 • лекота на шиене на спално бельо за бебешкото креватче (материалът се поддава добре на обработка).

Така че е по-добре да направите спално бельо за новородени от сатин и със собствените си ръце, защото:

 1. ще предадете цялата си любов и нежност, които имате към бебето - аурата на бельото сама ще бъде положителна;
 2. по-евтино е да шиете спално бельо за леглото на любимото си дете със собствените си ръце, отколкото да го закупите в търговски обект;
 3. ние гарантираме качеството на сатена, който продаваме.
И така, как да шиете сатенено спално бельо за дете (ще ви разкажем подробно в инструкциите).

Какво ти е необходимо?

За да шиете спално бельо, трябва да са на разположение различни аксесоари за шиене, плат и свързани материали:
необходима е само естествена материя (най-добре - 100% памук);

 • рулетка;
 • 5-6 щифта за работа;
 • шивашки ножици (не само качеството на бельото зависи от тяхната острота, но и удобството на шиене);
 • помощни материали за всякакви шевни работи - остатък или пастел;
 • владетел 100 см;
 • конци - необходимо е да съответства на цвета на плата, от който шием комплекта спално бельо;
 • шевна машина и ютия.
Всичко това е достатъчно, за да шиете бельо не само за новороденото, но и за себе си (ако се появи такава мисъл).

Разходите за плат за шиене на комплект спално бельо (както в нашия пример)

1. Тъканен сатен "Ментов сладолед върху масло" - 2 метра с ширина 1,6 метра - 700 рубли.
2. Тъканен сатен "Бял грах върху мента" - 2 метра с ширина 1,6 метра - 700 рубли.
Общо 1400 рубли и 1 час свободно време.
+ Възглавници за стените на леглото - 1 метър плат = 700 рубли. + пълнител за възглавници холофайбър 1 кг = 490 рубли.

Как правилно да определите размера на комплект спално бельо?

Много е важно да не сбъркате, когато разберете размера на бъдещия комплект спално бельо. Как да го направя правилно?
Най-лесният начин, ако имате стар комплект, е внимателно да измерите дължината и ширината му (всички компоненти - чаршафи, завивка и калъфки за възглавници). Това е най-удобният вариант. Но какво, ако нямате такава проба? Всичко е изключително просто!
Необходимо е да се измери матрака на детето, размера на възглавницата и одеялото му. За да не се заблуждавате в изчисленията си и да шиете правилно комплект бельо за новородено, трябва да добавите следните стойности към измерванията:

· Матрак - 10 см от всяка страна;
· Одеяло - 5 сантиметра за измервания;
Възглавница - 3-4 сантиметра.

Около 1,5 сантиметра ще отидат до шева, останалите - така че комплектът да е най-удобен за използване (беше лесно да се свали и постави спално бельо). Но това може да стане само след като сте изпълнили процедурата по-долу..
Много е важно да не забравяте такъв детайл, че всяка тъкан (включително сатен) трябва да се измие преди шиене. По този начин ще бъде възможно да се определи степента на неговото свиване. След измиване сатенът трябва да се изглади (за предпочитане с пара).

Защо сатен (100% памук)?

Ако леглото на бебето има размери: 120x60 cm, сатеновият разрез трябва да бъде 300x150 cm (въз основа на това изчислете размера на изрязания плат, ако леглото има други размери). Можете да използвате сатен - 300x160 сантиметра, няма да стане по-лошо. Преди да започнете да шиете, определено трябва да измерите всичко няколко пъти, за да не сгрешите, да не губите тъкани и време напразно.

Как правилно да се реже?

Ето диаграма за това как правилно да изрежете плата от спално бельо за новородени. Изрязахме калъфка за възглавница от сатен (винаги с клапан), завивка и чаршаф.

Параметрите трябва да бъдат както следва:
Лист - 100x150 или 100x160 сантиметра;
Покривало за завивка - 200х100 сантиметра;
Калъфка за възглавница с клапан - 45х120 сантиметра.
Тази схема на рязане ще улесни максимално работата ви. Нанесете контурите на бъдещия комплект върху сатена (метрова линийка + парче обикновена креда или сух остатък), изрежете заготовките с остри шивашки ножици.

Как да шиете чаршаф за легло на новородено?


Краищата на листа трябва да бъдат огънати с 0,5 сантиметра и подгънати. Това се прави за укрепване на фабричните ръбове. Такъв подгъв се закрепва с щифтове и се зашива на шевна машина (първо единият ръб, а след това другият). Ако детето е хиперактивно, в този завой трябва да се зашие ластик (фиксиране на чаршафа върху леглото).

Как да шиете калъфка за възглавница за бебешко легло?

Сега нека преминем към калъфката за вашето бебе. Как да го шият правилно? Диаграмата е дадена по-горе, ще ви кажем алгоритъма за извършване на работата:
вземете онова парче сатен, приготвено за шиене на калъфка за възглавници. Необходимо е да го приберете и да зашиете необработените по фабричния метод ръбове на шевна машина. В ъглите на бъдещата калъфка за възглавници направете гънка от двете страни и преминете през тези места с пишеща машина в един ред;
след това сгъваме плата така, че "лицето" му да е отвътре. Капакът на нашата калъфка също трябва да бъде сгънат. И да направите това така, че краят му да е от другата страна. След това шиете всичко на шевна машина. Обръщаме получения продукт на лицевата страна - работата е завършена.
Сега остава да изгладите калъфката за възглавници с ютия и параход. И отидете на последния етап - направете завивка.

Как да шиете завивка на детско креватче?

За да шиете завивка за детско креватче, силно ви съветваме да направите следното:

 • трябва да вземете шаблона, който преди това е бил подготвен за завивката, да огънете ръбовете, които не са били обработени по фабричния метод, да закрепите с игли и да шиете на шевна машина (както направиха с други части от комплекта спално бельо);
 • готовото одеяло трябва да се сгъне наполовина, така че страните да са равномерни. Важно е предната страна да е обърната навътре. Ако е направено правилно, получавате правоъгълник от 100x95 сантиметра. След това зашиваме горната част на детската завивка и нейната страна;
 • трябва да разделите долната страна на 3 части: 2 части - по 40 сантиметра, 1 част - 20 сантиметра;
 • едната страна на продукта трябва да бъде зашита до дъното, но оставяме 20 сантиметра незашити. Тези 20 сантиметра са дупката, в която ще се постави одеялото. Минаваме още 40 сантиметра с пишеща машина;
 • извадете получения продукт, изгладете го старателно.

Това е всичко, нашето покривало за завивка е готово!
Измиваме старателно целия комплект и го гладим с параход. Надяваме се, че сега знаете как правилно да шиете детско сатенено спално бельо със собствените си ръце..