По време на бременността в тялото на жената настъпват промени, които засягат всички вътрешни органи без изключение. Докато малкият човек се развива и расте, тялото на бъдещата майка трябва да работи за двама, осигурявайки всички условия, необходими за него. В същото време повишеното натоварване на сърдечно-съдовата система може да повлияе на различни показатели за нейната работа, например сърдечната честота (HR) или, по-просто казано, пулса. Ето защо е важно бъдещите майки да знаят какъв трябва да бъде нормалният пулс в тяхната позиция, как да го измерват правилно, за да се избегнат грешки и в какви случаи си струва незабавно да се консултирате с лекар.

Основни правила и методи за измерване на пулса у дома

Най-лесният и точен начин за измерване на пулса е с електронен пулсомер, но не всеки има такова устройство. Не си струва да харчите пари за покупката му, ако няма нужда от постоянно измерване на пулса. Повечето съвременни апарати за измерване на кръвно налягане (устройства за измерване на налягане) също са оборудвани с тази функция, освен това те се намират в домашна аптечка много по-често, особено ако вкъщи има възрастни роднини..

Ако не са налични технически средства, винаги можете да измервате сърдечния си ритъм ръчно, за това ви е необходим само хронометър, който е наличен в почти всеки телефон. Всяка голяма артерия (лакътна, брахиална, темпорална, бедрена или подколенна) е подходяща за измерване, но най-лесно е китката или шията..

- как правилно да се измери сърдечната честота на цервикалната артерия?

Каротидната артерия е ясно видима както от лявата, така и от дясната страна на шията, поради нейния размер и достъпност, дори слаб и рядък пулс може да бъде ясно разграничен на това място. За да получите правилни показания, трябва:

 • Подгответе хронометър предварително.
 • Седнете и заемете удобна поза.
 • С два пръста усетете пулсацията в браздата на врата.
 • Бройте треперенето на кръвта за 1 минута.

Силният натиск върху артерията в никакъв случай не е необходим, това може да доведе до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка, замаяност и дори припадък.

- как да се измери сърдечната честота на китката?

Можете да използвате този метод както отляво, така и отдясно, но практиката показва, че измерванията вляво са по-точни, тъй като е по-близо до сърцето. Последователността на действията практически не се различава от тази, използвана при измерване на пулса на цервикалната артерия, също така трябва да подготвите хронометър и да заемете удобно седнало положение. Лявата ръка трябва да се постави с дланта нагоре и да прихване китката с дясната ръка, така че показалецът, средният и безименният пръст да са над артерията. В тази позиция най-лесно се различават тласъците на кръв..

- измерване на пулса за 10 секунди

Това е колко често сърдечната честота обикновено се счита от спортистите за контрол на работата на сърцето, но единственото предимство на този метод е неговата скорост. За съжаление, той не е подходящ за точни измервания, тъй като грешката му може да бъде 15-20 удара в минута..

За да се получат надеждни данни, е необходимо да се правят измервания за поне минута. По-точен резултат може да се получи чрез повторение на процедурата няколко пъти..

Какъв трябва да бъде нормалният пулс?

За здрав възрастен нормалният пулс е между 60 и 80 удара в минута. По време на периоди на физическа активност тази стойност може да се увеличи до 120 удара - това е напълно естествено явление, тъй като работещите мускули се нуждаят от допълнителен кислород, снабден с ускоряващ се кръвен поток..

По време на бременност пулсът също може да се увеличи средно с 10-15 единици (но в някои случаи до 40), като правило това явление е чисто физиологично по своя характер и не е причина за безпокойство.

Фактори, влияещи върху сърдечната честота по време на бременност

Има няколко причини, поради които пулсът на бременна жена може да се промени и повечето от тях не показват наличието на някаква патология. Тези причини включват:

 • промени в хормоналните нива (повишено съдържание на полови хормони);
 • увеличаване на обема на кръвта в тялото със средно 1,5 литра;
 • изместване на вътрешните органи (включително сърцето) поради нарастващата матка;
 • бързо наддаване на тегло;
 • стрес и нестабилно емоционално състояние;
 • тежка токсикоза, причиняваща нарушение на водно-солевия баланс в организма.

Като правило няколко причини в комбинация засягат увеличаване или намаляване на сърдечната честота и преди да предприемете каквито и да било мерки, е наложително да се консултирате с лекар, тъй като самолечението по време на бременност може да причини непоправима вреда на тялото на бебето.

Бавен пулс

Лекарите наричат ​​намаляване на сърдечната честота брадикардия, това не е отделно заболяване, а само симптом. По време на бременност може да се говори за брадикардия, ако пулсът падне под 60 удара в минута. Това състояние е рядко и може да бъде придружено от световъртеж, слабост, гадене и припадък. Ако се появят такива симптоми, трябва незабавно да информирате лекаря, водещ бременността, за тях, тъй като те могат да са доказателство за обостряне на хронично заболяване или поява на ново.

Повишена сърдечна честота

Както бе споменато по-рано, палпитации или тахикардия под една или друга форма се наблюдават при по-голямата част от бременните жени. Ускорената работа на сърцето се обяснява с факта, че нарастващото тяло се нуждае от все повече и повече кислород и хранителни вещества, които получава от кръвта на майката. Следователно, пикът на физиологичната (естествена) тахикардия по време на бременност обикновено се случва в края на втория или началото на третия триместър, когато бебето расте най-активно. През последните няколко седмици пулсът, напротив, се нормализира, тъй като тялото на майката и детето се подготвя за предстоящото раждане.

Основните причини, водещи до увеличаване на сърдечната честота по време на бременност, са:

 • високо кръвно налягане;
 • наднормено тегло;
 • стрес и емоционален стрес;
 • сън в грешна позиция (на гърба), при която коремната аорта е компресирана;
 • активна физическа активност, спорт;
 • пиене на кафе, силен чай и други продукти, съдържащи кофеин;
 • лекарства, които допринасят за появата на тахикардия.

Показателите за сърдечен ритъм по време на бременност могат да достигнат 110-120 удара в минута дори в спокойно състояние, което не се счита за отклонение от нормата. Ускореното сърцебиене може да бъде придружено от същите симптоми като бавното сърцебиене: гадене, замаяност, слабост, замаяност. Само по себе си това не представлява опасност за детето или майката, но ако жената припадне, тя може сериозно да нарани не само себе си, но и бебето. Ето защо, ако се появят такива симптоми, е необходимо да се консултирате със специалист, който може да предпише правилната терапия, която намалява сърдечната честота..

В редки случаи инфекциозно заболяване или обостряне на хронични сърдечни заболявания може да причини тахикардия. За да се елиминира рискът от усложнения, е необходимо да се консултирате с кардиолог и да се подложите на преглед (EGC или EchoCG).

Кога трябва да подадете аларма?

Ако пулсът ви падне под 40 удара в минута или се покачи над 120, има причина за безпокойство.

Намаляването на сърдечната честота може да бъде причинено от:

 • заболявания на сърдечно-съдовата и централната нервна система, както и на черния дроб и бъбреците;
 • ниско кръвно налягане;
 • нарушения в щитовидната жлеза;
 • лекарства, които причиняват хипотония.

Честите причини за тахикардия са:

 • хипертония;
 • желязодефицитна анемия (от която бременните жени често страдат);
 • хормонален дисбаланс;
 • нарушения в работата на сърцето или кръвоносните съдове.

Определете точната причина и предписвайте правилното и най-важното безопасно лечение може да бъде само специалист, който има опит в работата с жени по време на бременност..

Как да върнем пулса към нормалното?

Като правило, за да се намали сърдечната честота, се предписват витаминно-минерални комплекси, които помагат за подобряване на сърдечната функция, билкови успокоителни (Персен, валериана, майчинство или специални колекции въз основа на тях), както и самомасаж (яка зона). Освен това, за да намалите риска от тахикардия, можете също да следвате тези препоръки:

 • нормализирайте ежедневието, отделете повече време за сън и почивка;
 • коригирайте храненето, направете го по-балансирано;
 • не преяждайте и не контролирайте теглото, яжте на малки порции;
 • намалете физическата активност, дайте предимство на ходенето на чист въздух;
 • не спи по гръб;
 • в никакъв случай не приемайте никакви лекарства без лекарско предписание.

При брадикардия, не причинена от сериозни патологии, в повечето случаи е достатъчно да се приемат допълнителни витаминно-минерални комплекси с магнезий и калий, както и лекарства в лека форма, които повишават кръвното налягане (предписани от лекар).

Накрая

Промяната в пулса по време на бременност е абсолютно естествено явление поради процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Малките отклонения от нормалната стойност не са причина за безпокойство, но ако се появят някакви симптоми на безпокойство, най-добре е незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете възможната причина и да поставите правилна диагноза..

Палпитация на сърцето, притеснена от бременността - какво да правя?

Бременността е най-прекрасното време за жената, когато в тялото й се развива още един малък живот. Това е решаващ период от живота, в който още в първите дни след зачеването тялото започва да се възстановява и работи по съвсем различен начин. Ускореният пулс по време на бременност е нормална реакция, когато сърцето е под повишено налягане, за да изпомпва повече кръв, тъй като търсенето на органи от кислород се увеличава. Честото сърцебиене не само влияе върху благосъстоянието на жената, но може да повлияе и върху развитието на детето..

Симптоми на тахикардия

По време на бременността бъдещата майка се сблъсква с много нови усещания, които преди не са й били присъщи. В такава ситуация трябва да обърнете внимание на нередностите в сърдечния ритъм навреме и незабавно да вземете мерки за отстраняване на подобни проблеми. Емоционалното състояние на бъдещата майка играе съществена роля в това състояние. Ако нарушенията в ритъма се появяват многократно и причиняват дискомфорт, определено трябва да информирате личния си гинеколог за това..

Сърцебиенето по време на бременност обикновено е нередовно и бързо преминаващо. Освен това в някои случаи това е признак на друга патология в тялото на бременна жена. Как да различим опасните симптоми от тези, свързани с хода на бременността? В този случай заболяванията имат следните симптоми:

 1. шум в ушите и световъртеж;
 2. потъмняване на очите и припадък;
 3. главоболие;
 4. болка в гърдите, пароксизмална и болезнена;
 5. повишена умора дори при обичайните леки натоварвания;
 6. в областта на гърдите има усещане за пълнота;
 7. изтръпване или временна загуба на чувство в горните или долните крайници.

Ако се открие поне един от тези признаци, трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като в тези случаи лечението и своевременното откриване на причините за заболяването са важни не само за майката, но и за нейното неродено дете..

Причини за възникване

Основната причина за появата на учестен пулс по време на носене на дете е физиологичните промени в тялото на жената. На ранен етап настъпва пълно хормонално преструктуриране поради увеличеното производство на полови хормони, което води до увеличаване на работата на сърдечния мускул, т.е. да се увеличи честотата на нейното намаляване.

Детето се развива и расте едновременно с матката, което увеличава обема на изпомпваната кръв, което води до маточно-плацентарен кръг на циркулация. Тези фактори поставят допълнителен стрес върху сърцето..

На по-късна дата, когато детето вече е много голямо, вътрешните органи се компресират и изместват. Между другото, някои жени изпитват изместване на сърцето, което се отразява на работата му..

Има и други причини за тахикардия, които не са изцяло и не винаги са свързани с бременността:

 • анемия (липса на желязо в организма);
 • извънматочна бременност;
 • злоупотреба с кофеинови напитки и храни;
 • наднормено тегло;
 • хипотония или хипертония;
 • възпаление и инфекция;
 • повишен метаболизъм, което води до дефицит на витамини в организма;
 • страхове, стрес, безпокойство;
 • неизправности в работата на щитовидната жлеза;
 • тежка форма на токсикоза;
 • приемане на някои лекарства;
 • бронхиална астма и алергични реакции.

Диагностика

По време на бременност основният метод за откриване на възможна патология е електрокардиографията (ЕКГ). Предимството на тази процедура е, че тя е абсолютно безвредна за плода и майката. Освен това е информативен, т.е. полученият резултат дава възможност незабавно да се идентифицира проблемът и да се установи диагноза.

В преобладаващото мнозинство от случаите, бързият ритъм на сърдечните удари се дължи на развитието на синусова тахикардия. Това разстройство не изисква специализирано медицинско лечение и изчезва само по себе си след раждането на детето. Тази форма на тахикардия най-често се появява след хранене и се влошава в задушно помещение, в легнало положение. Често това е свързано с нестабилно емоционално състояние на жената..

Ако картината след ЕКГ е неточна, могат да бъдат предписани други видове изследвания, включително:

 1. общ анализ на кръв и урина;
 2. Ултразвук на кръвоносни съдове и сърце;
 3. кръвен тест за наличие на хормони;
 4. Ултразвук на щитовидната жлеза.

Такива проучвания могат също да бъдат предписани, ако в анамнезата са присъствали ендокринни, съдови и инфекциозни патологии. Често при синусова тахикардия може да се развие изчерпване на миокарда.

Лечение

Сърдечното сърцебиене по време на бременност трябва да се лекува, ако се задейства от сърдечно-съдови патологии, алергични реакции, проблеми с щитовидната жлеза, както и възпаление и инфекции. В този случай гинекологът насочва пациента към по-тесни специалисти, които ще предписват необходимите лекарства.

Когато проблемът е свързан с преструктуриране на организма, не се изисква специално лечение. Просто трябва да премахнете факторите, допринасящи за развитието на тахикардия. На първо място, трябва да коригирате диетата си, като изключите продукти, съдържащи кофеин от нея. Важно е да следите нивото на хемоглобина, което е отговорно за наличието на желязо в тялото ви. Нормализирането на ежедневието и премахването на източниците на стресови ситуации е основен фактор за нормалния ход на бременността и липсата на проблеми с кръвообращението. Препоръчително е да овладеете уменията за самоконтрол и релаксация.

Първа помощ

Ако възникне пристъп на тахикардия, който е достатъчно тежък, трябва да се вземат следните мерки:

 • заемете седнало или полегнало положение, за да се отпуснете;
 • можете да приемате тинктура от валериана;
 • осигурете въздушен поток чрез разкопчаване на тесни дрехи;
 • поемете дълбоко въздух и издишайте няколко пъти или кашляйте;
 • поставете влажна кърпа на челото си или изплакнете лицето си със студена вода;
 • затворете очи и упражнявайте лек натиск върху очите си няколко пъти.

Сърцебиене по време на бременност: причини и лечение.

Поздрави, мили мои! Бременността, въпреки че е нормално физиологично състояние, не винаги протича гладко. Причините за това са много и неприятните симптоми могат да се появят дори при най-здравата жена, която очаква желаното бебе. Това не е изненадващо: тялото преминава през истински тест и натоварването на вътрешните органи се увеличава значително. Бързото сърцебиене по време на бременност е доста често срещано явление и добра причина да посетите лекар. Искате ли да знаете защо възниква тахикардия, как да се държим в този случай? След това прочетете.

Съдържание:

 1. Работете усилено: защо сърцето се ускорява
 2. Самодиагностика: как да разберем, че пулсът се е увеличил
 3. Атака на тахикардия: запазете спокойствие
 4. Бърз сърдечен ритъм: първи триместър
 5. Втори и трети триместър: контролиране на сърдечната функция
 6. Лош момент: задух
 7. Лечение: Успокояване на сърдечната честота
 8. Заключение

Работете усилено: защо сърцето се ускорява

Пулсът е индивидуален физиологичен показател за всеки човек. Здравен статус, индекс на телесна маса, начин на живот, диета, възраст - всички тези фактори имат сложен ефект върху сърцето. Тялото се възстановява интензивно след зачеването, преминавайки към специален режим на работа. Следователно причините за ускорението на сърцето са много различни и проблем може да възникне както в първите седмици, така и в по-късните периоди. Понякога дори опитни лекари свиват рамене и не могат да посочат точните подробности за увеличаването на сърдечната честота, но официалната медицина изброява основните рискови фактори:

 • промени в общия хормонален фон на тялото;
 • постоянни стресови ситуации, безпокойство, склонност към депресия;
 • значителна загуба на кръв, анемия;
 • сърдечни проблеми, причинени от дисфункция на щитовидната жлеза;
 • инфекциозни заболявания, които са придружени от повишена телесна температура, както и възпалителни процеси;
 • в ранните етапи повишеният пулс може да предупреди за неправилно закрепване на ембриона и развитие на извънматочна бременност;
 • история на хронични заболявания;
 • отлепване на плацентата;
 • наднормено тегло;
 • високо (ниско) кръвно налягане;
 • прекомерна страст към храни, съдържащи кофеин, които включват кафе, чай и незабавни зърнени храни;
 • лоши навици: употреба на наркотици, алкохолни напитки, пушене.

Самодиагностика: как да разберем, че пулсът се е увеличил

Не винаги е възможно бременна жена веднага да осъзнае, че причината за дискомфорта й е ускорен пулс. Обърнете внимание на следните симптоми:

 • болезненост в областта на гърдите;
 • чувството, че сърцето „е на път да изскочи“;
 • пристъпи на слабост и световъртеж, краткотрайна загуба на съзнание;
 • изтръпване на пръстите;
 • главоболие, което е систематично;
 • малка физическа активност води до бърза умора и пристъпи на умора.

Искам да отбележа, че ако сърдечната честота се увеличи леко, с 15-20 удара в минута, тогава горните симптоми не се появяват. Когато забележите поне един симптом в себе си, това може да означава, че сърцето бие силно и работи с ускорена скорост. Скъпи мои читатели, внимателно следете състоянието си, бъдете придирчиви към подробностите и не задържайте информацията, когато посещавате лекар.

Атака на тахикардия: запазете спокойствие

Сърцебиенето по време на бременност най-вероятно не е придобито заболяване на сърдечно-съдовата система, а временно физиологично състояние. Не забравяйте, че сърцето ви е заето, като осигурява повишена циркулация, така че вие ​​и вашето бебе да получите необходимия кислород и хранителни вещества. Тахикардията може да ви даде няколко неприятни минути, особено ако не сте я изпитвали преди. Простите и достъпни действия ще ви помогнат бързо да нормализирате пулса си:

 • заемете удобна поза - можете да легнете или да седнете на ергономичен стол;
 • не се фокусирайте върху състоянието си, отпуснете се и помислете за нещо приятно. Винаги съм си представял как бебето ми се смее и тича към мен из цъфналата градина;
 • не се колебайте да помолите за помощ;
 • осигурете безплатен достъп до кислород - разкопчайте дрехите си, уверете се, че стаята, в която се намирате, е добре проветрена;
 • дишайте дълбоко и ритмично със спокойно темпо;
 • измийте с хладка вода или нанесете влажна кърпа на лицето си;
 • изпийте чаша вода;
 • затворете очи и леко натискайте клепачите с върховете на пръстите си;
 • проверете пулса си.

И разбира се, избягвайте стреса, конфликтните ситуации, общуването с хора, които са неприятни за вас. Опитайте се да поддържате ниво и спокойно настроение. Избягвайте или минимизирайте напитките, съдържащи кофеин. Вземете лекарства с повишено внимание. Не забравяйте, че дори витамини и микроелементи, от които тялото ви се нуждае толкова много сега, могат да провокират атака на тахикардия. И не забравяйте незабавно да докладвате за всички промени и симптоми на лекаря, който следи хода на бременността..

Бърз сърдечен ритъм: първи триместър

Нормалната скорост на работа на здраво сърце е 60-80 удара в минута. След зачеването сърдечната честота може да се ускори леко и да достигне стойност от 120. Сърдечната честота се влияе не само от промененото ниво на хормоните, но и от редица други фактори:

 • повишена тревожност при майката;
 • натоварено ежедневие, което включва физическо и интелектуално претоварване;
 • липса на магнезиеви и калиеви йони в организма.

Премахването на тези фактори често е достатъчно за нормализиране на пулса, тоест не се изисква допълнително лечение. Допълнете ежедневната си диета със сушени плодове и банани, яжте често и частично, не лягайте веднага след ядене.

Втори и трети триместър: контролиране на сърдечната функция

Бебето вече е напълно оформено и започва да расте активно, теглото на майката също се увеличава, а натоварването върху женското тяло се увеличава значително. През този период е напълно възможно ускоряване на пулса до 115 удара в минута и временна аритмия. Сърдечното налягане също може да се променя често. Това състояние се нарича физиологична тахикардия на бременността. Ако няма съпътстващи симптоми (гадене, повръщане, замаяност), не се изисква лекарствена терапия, но консултацията с компетентен специалист е необходима във всеки случай..

За да изключите вероятността от развитие на патологии и късна токсикоза, уведомете Вашия лекар за промени в сърдечната честота, продължителността и честотата на атаките.

В момента лекарите диагностицират различни видове тахикардия:

 • синусова тахикардия, при която има увеличение на сърдечната честота с не повече от 15-20 удара в минута;
 • пароксизмалната тахикардия ще се почувства при по-високи нива - 160-200 инсулта.

Точната диагноза ще помогне да се установи електрокардиограма - абсолютно безопасно проучване. В случай на значително отклонение от стандартите, специалистът има право да предпише допълнителна диагностика, включително кръвен тест за хормони, ултразвук на сърцето и щитовидната жлеза.

Вземете допълнителна бдителност, ако имате анамнеза за съдови или сърдечни заболявания преди бременността.

Лош момент: задух

През втората половина на бременността много хора отбелязват не само, че сърцето бие по-бързо. Често тахикардията е придружена от задух, при който честотата на вдишванията в минута се увеличава от 16-20 (физиологична норма) на 24. Това също трябва да се съобщи на лекаря: задухът може да сигнализира както за претоварване, така и за поява на сърдечно-съдови заболявания, особено имате подуване.

В повечето случаи почивката, удобното положение на тялото, медитацията, дихателните упражнения и добрата балансирана диета ще помогнат за нормализиране на дишането..

Лечение: Успокояване на сърдечната честота

Много бременни жени, притеснени от капризите на благосъстоянието, незабавно питат лекаря какво могат да пият, за да подобрят работата на сърцето.

Преди да започнете лекарствена терапия, съветвам ви да приложите прости препоръки:

 • научете се да се отпускате. Медитация, йога, гимнастика за бременни жени перфектно успокояват и оптимизират работата на миокарда;
 • избягвайте стреса и конфликта. Знам, че е по-лесно да давате такъв съвет, отколкото да го следвате, но равномерното настроение е много важно за адекватното развитие на бебето и благосъстоянието на майката, поради което бременните жени трябва да положат специални усилия за създаване на спокойна среда наоколо;
 • следете водно-солевия баланс: един и половина литра чиста вода е вашето ежедневно изискване;
 • разходка на чист въздух;
 • минимизиране на употребата на тонизиращи напитки;
 • спазвайте екологосъобразността на диетата. Не забравяйте да ядете достатъчно банани, сушени кайсии, морски дарове, мляко;
 • яжте в изправено положение и не лягайте веднага след хранене;
 • контролирайте телесното тегло;
 • не употребявайте алкохол, наркотици, откажете цигарите, включително пасивни;
 • водете спокоен и премерен начин на живот, намерете хоби, което ви успокоява - бродерия, плетене, четене;
 • приемайте лекарства и витамини само според медицинските препоръки.

Не се самолекувайте!

Заключение

Опитайте се да се отпуснете, да не се изнервяте, включете успокояваща музика, в идеалния случай можете да помолите любим човек за масаж. Освен това масажът на краката не само отпуска, но и помага да се предотврати развитието на оток, който толкова често притеснява жените по време на бременността. Ако искате да съчетаете бизнеса с удоволствието, можете да комбинирате масаж на краката с нежна грижа за красотата. За целта бих искал да насоча вниманието ви към ново изобретение в областта на грижата за кожата на краката - японска електрическа пемза. Това устройство перфектно помага да се отървете от грубата кожа на краката, като ги прави гладки, като кожата на вашето неродено бебе. Жената по време на бременност трябва да остане привлекателна, нежна и добре поддържана. Следователно, всеки без изключение трябва да се грижи за краката си и с такава пемза става бързо, просто и ефективно, дори и за дами с корем)

Наистина се надявам статията ми да е била полезна и информативна за вас. Сигурен съм, че сте разбрали защо има тахикардия на бременни жени и как да се справите с нея. Винаги ви чакам на страниците си, където заедно, като най-добри приятели, можем поверително да обсъдим важни моменти, засягащи жените. Много здраве, лесна бременност и до скоро!

Палпитации по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Носенето на бебе е специален и важен етап от живота на всяка жена. През този период скоростта на функциониране на всички системи на тялото на жената се увеличава. Следователно случаите, когато сърдечният ритъм по време на бременност променя своя ритъм, са доста чести..

Ако броят на ударите в минута надвишава сто, тогава лекарите говорят за повишен сърдечен ритъм, т.е. тахикардия.

Код на ICD-10

Причини за сърдечен ритъм по време на бременност

Оптималният пулс е индивидуален за всеки човек и се коригира в зависимост от неговата възраст, тен (наличие или липса на излишни килограми), физическо състояние (здраве и отношение към спорта - стрес), диета. Но носенето на дете е специално състояние на тялото, поради което причините за сърдечния ритъм по време на бременност могат да бъдат доста различни, някои от тях до момента не са получили физиологично обяснение..

Хормонални промени в тялото на жената. През този период количеството на хормона се увеличава, което влияе върху сърдечната честота..

 • Обемна кръвозагуба.
 • Стрес.
 • Дисфункция на щитовидната жлеза.
 • Белодробна емболия - рязко запушване на белодробната артерия от ембола.
 • Депресия и безпокойство.
 • Инфекциозни заболявания, които причиняват треска.
 • Бронхиална астма.
 • Отлепване на плацентарната тъкан.
 • Проява на извънматочна бременност.
 • Сепсисът е възпалителен процес, причинен от навлизането на патогенни бактерии или едноклетъчни гъбички в кръвта. Хората наричат ​​тази патология "отравяне на кръвта".
 • Страничен ефект от приема на някои лекарства.
 • Причината за тахикардия може да бъде приемът на голямо количество витамин и реакцията на организма под формата на алергични прояви.
 • Наднорменото тегло на бъдещата майка също може да доведе до тахикардия.
 • Кафе.
 • Пушенето, както активно, така и пасивно.
 • Алкохол и наркотици.
 • Анемия.

Както можете да видите от горното, има много рискови фактори, които могат да причинят сърдечен ритъм по време на бременност и те са различни. Въпреки че лекарите казват, че повишеният пулс е норма през гестационния период, но в случай на тахикардия, все пак трябва да преброите пулса си и да уведомите акушер-гинеколога, който води бременността, за резултатите от него.

Симптоми на сърдечен ритъм по време на бременност

Бременността е допълнително натоварване върху цялото тяло на жената, включително нейната сърдечно-съдова система. Най-често симптомите на сърцебиене по време на бременност се изразяват с лека форма на тяхното проявление, но те могат да бъдат симптоматични и за по-тежки заболявания..

 • В областта на гърдите бременната жена започва да изпитва болка.
 • Сърцето започва да бие, така че просто "скача от гърдите".
 • Появяват се признаци на замайване.
 • Жената може да почувства загуба на чувствителност в крайниците, изтръпване.
 • Главата ми започва да ме боли.
 • Жената чувства бърза умора, лошо понасяйки дори малки натоварвания.
 • Появява се задух.
 • Чести краткотрайни припадъци.

Когато се появи този симптом, трябва незабавно да уведомите Вашия лекар. Той ще предпише необходимите изследвания и, ако е необходимо, ще проведе адекватно лечение.

Бърз сърдечен ритъм по време на бременност

Тахикардията е увеличен брой сърдечни удари в минута, проявяваща се в резултат на прекомерен физически, емоционален стрес или заболявания, възникващи в тялото. Бързото сърцебиене по време на бременност, проявяващо се в лека форма, е по-скоро норма, отколкото патология, тъй като през този период сърцето трябва да осигури достатъчен приток на кръв към матката, снабдявайки цялото тяло на жената и плода с хранителни вещества и микроелементи. Ако жената почувства, че нейната „помпа“ започва да се движи по-ритмично, струва си да използва доста прости съвети: •

 • Трябва да седнете на удобен стол и да се отпуснете, мислейки за нещо приятно.
 • Лесна гимнастика за бременни жени, елементи на йога и медитация. Всяка представителка на нежния пол може да намери своя собствена релаксация, която ще помогне за облекчаване на напрежението, привеждане на пулса в ред..
 • Необходимо е да приемате достатъчно количество течности, така че тялото да поддържа нормален водно-солеви баланс.

Тези прости съвети вероятно ще позволят на пулса ви да се нормализира. Ако се наблюдава увеличаване на ритъма достатъчно част и симптомите му не изчезват след предложените мерки, е необходимо спешно да се потърси съвет от специалист. За да сведе до минимум риска от тахикардия, бъдещата майка трябва да избягва ситуации, които могат да провокират стресово или депресивно състояние. Общувайте само с приятни хора, бъдете по-често сред природата.

Любителите на силно кафе и чай през този период трябва да премахнат тези напитки от диетата си или поне да намалят консумацията им до минимум. Не забравяйте за витамините и микроелементите, които са особено необходими за бъдещата майка и малкия човек, развиващ се в нея, но не трябва да се допуска предозирането им. В края на краищата такъв бюст може да причини и ускорен пулс по време на бременност. Ако има медицинска необходимост от прием на лекарства, консумацията им трябва да бъде свирена до минимум. Основното нещо е да не отхвърляте този проблем, просто трябва да бъдете малко по-внимателни към вашето здраве и в тази ситуация към здравето на вашето бебе.

Сърцебиене в началото на бременността

По правило броят на сърдечните удари в покой, който се приравнява на нормата, е 60 - 80. След зачеването тялото на бъдещата майка започва активно да се възстановява, приспособявайки се към новото си положение. Следователно сърдечният ритъм в ранните етапи на носене на плода може да достигне цифри от 120 удара в минута или повече. Тази ситуация възниква на фона на рязка промяна в хормоналния фон, ускоряване на метаболитните процеси в организма на бъдещата майка. През този период се активира консумацията на витамини и минерали и ако тялото на жената не получава достатъчно от тях (например магнезий), това също може да провокира тахикардия. Но такова отклонение в началото на бременността е доста рядко. Най-често причината за това проявление е банална физическа активност или стресово състояние на бъдещата майка..

В този случай е достатъчно да се премахнат тези досадни фактори и проблемът е решен. Ако въпреки това сърдечната честота се увеличи, можете да измиете лицето си със студена вода и след като сте заели удобна позиция на тялото, да се отпуснете. Бъдещата майка трябва да се фокусира повече върху положителните емоции, абстрахирайки се от негативните.

Все още такива нехитри съвети:

 • яжте често, но на малки порции.
 • ако сърдечният ритъм е много силен, тогава е по-добре да се храните, като стоите! В същото време, в продължение на 40 - 60 минути, не трябва да си лягате.
 • струва си да увеличите консумацията на храни, богати на калий и магнезий (те се наричат ​​още сърдечни витамини): сушени кайсии, банани, стафиди, морски дарове и други.

Силен пулс по време на бременност

Започва вторият триместър на бременността, телесното тегло на бъдещата майка започва да се увеличава и натоварването на сърдечно-съдовата система също се увеличава, което може да доведе до отчитане на тонометъра в цифри от 100 - 115 удара в минута, защото сега той трябва да отговаря за два живота. Неговите ритми могат да се променят драстично, като се настройват, за да направят плода удобен в утробата. Всъщност към втория триместър всички системи и органи в тялото на бъдещия човек вече са заложени и той започва да се развива по-нататък, като се учи да ги използва. През този период детето особено се нуждае от достатъчно количество кислород и хранителни вещества, което може да предизвика силно сърцебиене по време на бременност. Именно на тези фактори лекарите обясняват честите оплаквания на бременни жени от пронизващи болки в сърцето и удари в сърцето. Това състояние на пациента в медицинските кръгове се нарича физиологична тахикардия..

В този случай няма причина да се притеснявате нито за вашето здраве, нито за здравето на вашето бебе. Краткосрочният, силен пулс по време на бременност не вреди нито на майката, нито на бебето. В повечето случаи след раждането тази патология изчезва сама по себе си..

Но все пак си струва да обърнете внимание на този фактор на Вашия лекар, особено когато увеличаването на ритъма е придружено от други симптоми (например повръщане и гадене). Такива симптоми могат да показват по-тежка патология: сърдечни заболявания, ранна, но по-лоша, късна токсикоза..

Възниквайки по една причина, интензивността на симптомите може да бъде различна. Днес лекарите носят две различни форми на такива прояви:

 • Синусова тахикардия, която се диагностицира, ако броят на ритмите се отклонява от нормата с не повече от 15 - 20 удара в минута.
 • По-"неудобните" лекари смятат за пароксизмална тахикардия, която е показана на тонометъра с цифрите 160-200 удара в минута.

Повишеният пулс сам по себе си е неприятен феномен, който може да възникне напълно спонтанно и също толкова внезапно да изчезне. Не бива да се паникьосвате в тази ситуация - консултацията със специалист ще ви позволи да разберете причината за възникването му и ако е необходимо да вземете ефективни мерки.

Сърцебиене и задух по време на бременност

По време на раждането на бебето промените засягат не само съдовата система на тялото на майката, преструктурирането засяга и дихателната система на жената, тъй като сега кислородът се изисква не само за майката, но значителна част от него отива в плацентата, осигурявайки нормалното формиране и развитие на бъдещия малък човек. Въз основа на това се повишава ефективността на дишането на бъдещата майка, тя започва да диша по-често, което периодично води до задух - липса на въздух. Но това не означава, че бременната жена и нейното дете са заплашени от "кислороден глад", просто човешките дробове са ограничени от гърдите и не могат да се разширяват при вдишване. Задухът е реакцията на тялото на претоварване. Успоредно с това, благодарение на хормоните, гръдното пространство се компенсира, бременната жена започва да диша по-често.

Следователно сърцебиенето и задухът по време на бременност е нормално състояние, което не противоречи на физиологията на жената. В периода на задух и повишен пулс можете да препоръчате на бъдещата майка:

 • Легнете, за предпочитане на удобно място и се опитайте да изравните дишането си. Опитайте се да намерите такава удобна позиция специално за себе си..
 • Опитайте се да промените позицията на тялото, може би растящият плод притиска твърде много белите дробове, допълнително намалявайки обема им.
 • Опитайте дихателни упражнения.

Основните причини за задух включват:

 • Плодът расте, набира тегло. В същото време се увеличава и нуждата му от кислород..
 • Поради растежа на ембриона се увеличава и обемът на циркулиращата кръв..
 • Плодът расте, увеличава се по размер, има нужда от все повече и повече пространство, поради което започва да притиска вътрешните органи на майката, включително сърцето, белите дробове, диафрагмата. Тоест нуждата от кислород се увеличава и обемът на гръдния кош намалява, което води до увеличаване на сърдечната честота и затруднено дишане..
 • Ако жената не се храни адекватно през периода на бременността, може да се развие анемия, което води до сърцебиене и задух по време на бременност.

Следователно през този период лекият задух (22-24 вдишвания в минута при скорост 16-20 вдишвания) и сърцебиене (до 100 удара в минута) са нормални и не оправдават паниката.

Тази симптоматика се влошава на фона на стресови ситуации, физическо натоварване. И съответно, колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-изразено е неговото проявление..

Диагностика на сърдечния ритъм по време на бременност

Жената, в очакване на раждането на детето си, е доста ограничена в диагностичните методи, тъй като те трябва да бъдат абсолютно безвредни за нововъзникващия и развиващ се плод. Но в случай на учестен пулс, най-информативният метод е електрокардиографията. Въз основа на ЕКГ кардиологът вече може да постави доста обоснована диагноза. И ако звучи като синусова тахикардия, тогава човек може само да се радва, тъй като този вид сърцебиене не изисква специално лечение и може да изчезне сам след акушерска помощ.

Диагностиката на сърдечен ритъм по време на бременност въз основа на данни от ЕКГ дава възможност еднозначно да се посочи наличието или отсъствието на заболяване на сърдечно-съдовата система. Други симптоми могат да служат като потвърждение за синусова тахикардия:

 • Повишена сърдечна честота се появява след хранене.
 • Тахикардията се влошава, когато бременната жена е в легнало положение.
 • Атаките зачестяват в задушна стая.
 • Те могат да бъдат провокирани от емоционални изблици на настроение..

Такива причини за появата на бърз сърдечен ритъм се наричат ​​екстракардиални, тъй като те не са свързани със сърдечно-съдовата патология..

В допълнение към електрокардиограмата могат да се използват и други методи за диагностика на сърдечния ритъм по време на бременност, както е указано от лекуващия лекар:

 • Ултразвуково изследване на сърцето.
 • Ултразвук на щитовидната жлеза.
 • Кръвен тест за хормони.

Най-опасно, лекарите смятат комбинация от синусова тахикардия и сърдечни заболявания в историята на жената, докато, ако повишаване на сърдечната честота се наблюдава доста често и показва цифри над 120 удара в минута. Това води сърдечния миокард до бързо изчерпване, което е изпълнено с всякакви усложнения, както със здравето на самата жена, така и с нейното неродено дете..

Към кого да се свържете?

Лечение на сърдечен ритъм по време на бременност

Ако бременна жена често усеща как сърцето й трепти и това й носи значителен дискомфорт, струва си да се притеснявате и при следващия планиран преглед уведомете за това своя акушер-гинеколог. Само специалист има право да посочи диагнозата и да установи причината за патологията. И само въз основа на резултатите от изследването той е в състояние да реши дали си струва да се предпише някакъв вид лечение или това е резултат от напълно естествени промени в тялото на жената, които със сигурност ще настъпят веднага щом се роди нов живот в нейната утроба..

В повечето случаи не се предписва лечение на сърдечен ритъм по време на бременност. За облекчаване на симптомите ще са достатъчни обичайната добра почивка, балансирано хранене и прием на витаминно-минерален комплекс. Лекарите казват, че това е напълно естествена реакция на тялото към новото му положение..

Ако бременната жена е твърде емоционална и това вреди на състоянието й, можете да опитате медитация или да овладеете прости йога упражнения, подходящи за бъдеща майка.

Систематичната медитация и йога в страните от Изтока се счита за една от най-добрите техники за подготовка на жена и плод за раждане..

 • За да започнете медитация, първо трябва да се настроите, оставяйки домашните си задължения и ежедневни проблеми.
 • Медитацията с пълен стомах е неприемлива, така че последното хранене преди класа трябва да бъде не по-късно от час и половина.
 • В същото време помещението, в което ще се проведе урокът, трябва да бъде добре проветриво и тихо. Нищо не трябва да разсейва жената от самоусъвършенстването..
 • Можете, ако е необходимо, да запалите мека, ненатрапчива светлина или ароматна свещ. Включете плавна спокойна мелодия, звуците на сърфа, птичи песни.
 • Дрехите трябва да са меки, приятни на допир, свободни, за да не се стиска никъде нищо и за предпочитане да са от естествени материи. Отстранете всички бижута, фиби, часовници, контактни лещи, косми от тялото. Нищо не трябва да ограничава тялото и да разсейва съзнанието.
 • Удобно е да седнете на тахта или диван, докато гърбът трябва да е изправен, за да отпуснете всички мускули. Ако периодът на раждане на плода вече е дълъг и е трудно за родилката да седи, медитация може да се извърши и докато лежи настрани. За да направите позицията по-удобна, можете да използвате възглавници.
 • Започваме медитация с вдишване (затворени очи). След като се отпуснете, е необходимо да си представите пътя на въздуха през тялото. Първо, той навлиза в гърлото през носа. Усетете вкуса му, аромата му. Тогава той плавно започва да изпълва белите дробове, гърдите се разширяват едновременно, въздухът леко се влива в стомаха и след това започва обратното пътуване. Представете си ярък, радостен балон, който първо се надува плавно, а след това се издухва по същия начин. По време на дихателните упражнения се опитайте да мислите за нищо, като се фокусирате изцяло върху самия процес.
 • По време на вдишване и издишване е необходимо да преброите - това ще ви позволи бързо да се абстрахирате от ситуацията наоколо. Веднага щом се появи усещането за полет или присъствие в друго измерение, е необходимо да спрете да броите. Опитайте се да станете едно с това състояние..
 • 20 - 30 минути са достатъчни, за да получите зашеметяващи резултати.

По време на бременността много асани са забранени поради реалната заплаха за хода на самата бременност. Но някои упражнения не само няма да навредят, но ще дадат осезаем положителен резултат в психофизичното състояние на жената.

 • Започваме упражненията с позиция лотос - трябва да седнете изправени, на турски. Опитайте се да се отпуснете максимално. Почувствайте всяка клетка от тялото си и тялото на детето. Направете няколко дихателни упражнения. След това преминете към упражненията.
 • Upavistha Konasana (широк ъгъл на седене). Жената трябва да седне на постелката с широко разтворени крака. Гърбът е изправен, гърдите са повдигнати, което дава на бебето повече пространство. В това положение правите бавни дълбоки вдишвания и същото плавно издишване.
 • Яну Ширшасана (глава близо до коляното). Оставайки в предишното положение, огънете дясното коляно, така че стъпалото на десния крак да лежи върху вътрешната повърхност на лявото бедро. Гърдите са изправени, гърбът е изправен. Отпуснете се и прекарайте известно време в това положение (за да ви е удобно). Сменете крака и направете тази асана отново.
 • Бадда Конасана (обвързан ъгъл). Седнете на ролката и облегнете гръб на стената. Височината на ролката трябва да бъде такава, че коленете на бъдещата майка да са под нивото на тазовите кости. За удобство можете да поставите възглавници или одеяло под бедрата си. Отпуснете се, като държите гърба изправен.
 • Ardha Uttanasana (наполовина се навежда напред, докато стои). Необходимо е да стоите изправени, да поставите краката си на ширината на раменете, ръцете да са изпънати пред вас. Започваме плавно да се огъваме с прав гръб, докато гърбът и краката са на 90 градуса между тях. В този случай ръцете са директно продължение на гърба. Дишането е гладко, балансиращо.
 • Прасарита Падотанасана (широко раздалечени крака). Станете прави, поставяйки долните крайници с ширина 1-1,2 метра. Краката са успоредни един на друг и здраво притиснати към повърхността. Наведете се напред, облегнати на някакъв импровизиран предмет. В същото време гърбът остава изправен, а мускулите на кръста и слабините са отпуснати..
 • Шавасана (почивка). Легнете на повърхността, така че гърбът на бъдещата майка да е върху килим или одеяло, а краката й да са на пода. Поставете валяк под краката си и удобна възглавница под главата си. Сега можете да се отпуснете. Достатъчни са пет релаксиращи минути и бременната жена чувства прилив на сили и психологически мир..

Ако в покой сърдечната честота показва цифра под 110 удара в минута, а след натоварване или стрес се покачва не по-високо от 160 удара в минута, не трябва да се притеснявате, това е норма за такова състояние на тялото.

В случай, че причината за патологичната работа е някое от заболяванията на вътрешните органи или системи на женското тяло, лечение на сърдечния ритъм по време на бременност се предоставя на специалисти от профилното заболяване заедно с акушер-гинеколог.

Предотвратяване

Независимо дали има сърдечни проблеми или не, профилактиката на сърдечния ритъм по време на бременност в никакъв случай няма да навреди.

 • Изключете пушенето и алкохола от диетата на раждащите жени.
 • Проследете скоростта си на наддаване на тегло. Преяждането и наднорменото тегло е лошо по никакъв начин.
 • Не трябва да се претоварвате физически, но постоянното лежане на дивана не е добре. Всичко трябва да е умерено.
 • Струва си да научите техниките на медитация и прости, но ефективни йога упражнения.
 • Трябва да си легнете не по-късно от десет часа вечерта..
 • Рационално балансирано хранене. Струва си да се обърне специално внимание на извара, мляко, твърдо сирене, цитрусови плодове, ядки, риба, грозде и банани.
 • Изключете от диетата силен чай и кафе, газирани напитки, консерви.
 • Разходките сред природата са задължителни. Както от гледна точка на чист въздух и релаксация.
 • Плуване, ежедневни упражнения за бременни жени.
 • Настойки и отвари от билки със седативни свойства: маточина, момина сълза, шипки, мащерка, лайка, глог, валериана, бял равнец, мента, копър.
 • Избягвайте стресови ситуации.
 • Адекватно редуване на стрес и почивка.
 • Ако е възможно, не приемайте никакви лекарства от химичен произход.
 • Превантивен прием на магнезий и калций.
 • Пийте достатъчно течности, за да поддържате водно-солевия баланс в организма на бъдещата майка.
 • Мисълта е съществена - необходимо е бъдещата майка да намери източници на положителни емоции за себе си.

Прогноза

В началото на бременността тахикардията е рядка. Тя започва да набира скорост още през втория триместър. Освен това в повечето случаи се изразява в редки огнища на повишен сърдечен ритъм. Следователно прогнозата на сърдечния ритъм по време на бременност в по-голямата част от случаите е положителна. В крайна сметка състоянието на жената може значително да се подобри дори по време на бременност благодарение на прости превантивни мерки. В същото време след раждането този проблем ще бъде разрешен сам по себе си, без да оставя последствия нито за здравето на майката, нито за новороденото..

По този начин, скъпи бъдещи майки, повишеният пулс по време на бременност не е патология, а естественият ход на процеса на раждане на бебе. Но и вие не бива да се отпускате. В края на краищата никой не познава тялото ви, тъй като вие самите го знаете. При най-малкия дискомфорт в хода на бременността трябва да уведомите Вашия лекар за това, тъй като сега сте отговорни не само за здравето и живота си. Внесете повече положителни емоции в живота си и се насладете на специалната си позиция. Здраве и благоприятно раждане за вас и вашето бебе!