Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Когато плодът има сърдечен ритъм?

Отчитанията на пулса на плода са една от основните характеристики на нормалната бременност и жизнеността на нероденото дете. Ето защо акушер-гинеколозите постоянно наблюдават сърдечната честота и развитието на сърдечно-съдовата система на плода..

Без използването на високотехнологично оборудване, първите сърдечни удари на плода могат да бъдат чути със стетоскоп не по-рано от 18-20 седмици от бременността. В началото на бременността стана възможно да се оцени състоянието на сърцето и да се слуша сърдечен ритъм само след изобретяването на ултразвук.

Сърцето е положено в плода на 4-та седмица, По това време това е куха тръба и вече в началото на 5-та седмица се появяват първите контракции на бъдещото сърце на детето. При използване на трансвагинален ултразвуков сензор е възможно да ги слушате при изследване на плода на 5-6 седмици, а при използване на трансабдоминален сензор - не по-рано от 6-7 седмици.

Пулс на плода по седмици

Методи за контрол на сърдечния ритъм на плода

Слушане

Прослушването или аускултацията на сърдечния ритъм на плода се извършва с акушерски стетоскоп (малка тръба с широка фуния). Този начин на слушане става възможен едва от 20 (по-рядко от 18) седмици на бременността.

Прослушването на сърдечния ритъм на плода със стетоскоп се извършва при бременна жена, лежаща (на дивана) през коремната стена на майката при всяко посещение при акушер-гинеколог. Палпитациите се чуват под формата на отчетливи двойни ритмични удари. В този случай лекарят определя техните характеристики:

 • честота;
 • ритъм;
 • характер (ясен, свеж, приглушен, глух);
 • точката на най-доброто слушане на сърдечни звуци.

Всички тези показатели отразяват жизнената дейност и състоянието на плода. От гледна точка на най-доброто слушане на сърдечния ритъм, лекарят може да определи позицията на детето:
 • при презентация на главата тази точка се определя под пъпа на майката (вдясно или вляво);
 • с напречно предлежание - отдясно или отляво на нивото на пъпа на майката;
 • със седалищно предлежание - над пъпа.

При 24 седмици многоплодна бременност сърдечните удари се чуват след 24 седмици в различни части на матката.

Прослушването на сърдечния ритъм на плода с акушерски стетоскоп също се извършва по време на раждането (на всеки 15-20 минути). В този случай лекарят наблюдава тяхното изпълнение преди и след контракция или всеки опит. Това наблюдение на сърдечната честота на плода позволява на специалистите да оценят реакцията на тялото на детето към маточните контракции..

Ранни дати
Първите сърдечни удари на плода могат да бъдат чути с помощта на ултразвук с трансвагинален сензор още на 5 или 6 седмица от бременността, а при използване на трасабдоминален сензор - на 6-7 седмици. По това време лекарят определя броя на сърдечните удари на плода и липсата им може да означава пропусната бременност. В такива случаи бременната жена се препоръчва да се подложи на второ ултразвуково сканиране за 5-7 дни, за да потвърди или опровергае тази диагноза..

II и III триместър
Когато провежда ултразвуково сканиране на тези етапи на бременността, лекарят оценява не само броя на сърдечните удари, но и честотата им, както и местоположението на сърцето в гърдите на нероденото дете. На този етап от бременността сърдечната честота зависи от различни фактори: движенията на нероденото бебе, физическата активност на майката, различни външни фактори (студ, жега, всякакви заболявания). За да се идентифицират възможни малформации на сърцето на плода, се използва техника като четирикамерно "изрязване". Този ултразвук на сърцето на плода ви позволява да "видите" структурата на предсърдията и вентрикулите на сърцето. Използването на тази ултразвукова техника позволява да се открият около 75% от вродените сърдечни дефекти.

Кардиотокография

Ехокардиография

Ехокардиографията е ултразвукова техника, която изучава структурните особености на сърцето и кръвния поток в различните му части. Тази диагностична процедура е най-показателна на 18-28 седмица от бременността..

Ехокардиографията се предписва само ако се открият или подозират възможни сърдечни дефекти.

Показания:

 • наличието на вродени сърдечни дефекти при майката;
 • деца със сърдечни дефекти от предишна бременност;
 • инфекциозни заболявания при бременна жена;
 • захарен диабет при майката;
 • бременност след 38 години;
 • наличие на дефекти в други органи на плода или съмнение за наличие на вродени сърдечни дефекти;
 • забавяне на вътрематочния растеж.

При извършване на ехокардиография се използва не само обичайният двуизмерен ултразвук, но се използват и други режими на ултразвуковия скенер: доплеров режим и едномерно ултразвуково изследване. Тази комбинация от техники позволява не само да се изследва структурата на сърцето, но и да се изследва естеството на кръвния поток в него и големите съдове..

Детектор за сърдечен ритъм на плода

Ултразвуковите фетални детектори за сърдечен ритъм могат да се използват за определяне на броя и естеството на сърдечните удари на плода по всяко време: не само за предотвратяване на патология, но и за успокояване на майката, която, като ги чуе, се радва на сърдечния ритъм на бъдещото бебе.

Тези устройства са абсолютно безопасни за използване и удобни за използване в болница и у дома (с разрешение на лекар). Работата на това устройство се основава на ефекта на Доплер (т.е. на базата на определяне на сърдечната честота на плода чрез анализ на отраженията на ултразвукови вълни от бебешките органи). Те позволяват своевременно откриване на сърдечни аритмии и имат успокояващ ефект върху психо-емоционалното състояние на майката..

Ултразвуковите детектори за сърдечен ритъм на плода могат да открият сърдечния ритъм на бебето още на 8-12 гестационна седмица, но повечето акушер-гинеколози препоръчват да се използват след първия триместър. Продължителността на едно проучване трябва да бъде не повече от 10 минути.

Патология на сърдечния ритъм на плода

Cardiopalmus

Бързият сърдечен ритъм на плода (или тахикардия) е състояние, при което се открива увеличение на сърдечната честота над 200 удара / минута.

Бързото сърцебиене на плода преди 9-та седмица от бременността може да показва както неспокойно състояние на майката, така и развитие на фетална хипоксия и заплаха от по-тежки усложнения. Задушното помещение, физически стрес, желязодефицитна анемия, безпокойство не са всички външни фактори, които могат да причинят по-чести сърдечни удари при плода. В такива случаи лекарят определено ще препоръча на жената да се подложи на втори преглед..

В някои случаи увеличаването на сърдечната честота при плода е свързано с развитието на хипоксия при него, което е изпълнено с различни допълнителни усложнения (малформации, забавяне на развитието, патология на пъпната връв или плацентата). В такива случаи лекарят ще предпише на жената необходимите допълнителни изследвания и курс на лечение..

Увеличението на сърдечната честота с 15 удара в минута за 15-20 секунди по време на раждането показва нормална реакция на нероденото бебе към вагинален преглед, който се извършва от акушер-гинеколог. В някои случаи акушер-гинеколозите използват тази реакция на плода като тест за неговото благосъстояние..

Приглушен сърдечен ритъм

Понякога слушането на заглушени сърдечни тонове на плода може да бъде свързано със затлъстяването на майката.

В други случаи приглушеното сърцебиене на плода може да показва:

 • фетално-плацентарна недостатъчност;
 • продължителна фетална хипоксия;
 • висока или ниска вода;
 • седалищно предлежание на плода;
 • местоположението на плацентата върху предната стена на матката;
 • повишена двигателна активност на плода.

Слаб сърдечен ритъм

Слабият сърдечен ритъм на плода показва нарастваща хронична хипоксия, която застрашава живота на плода. В ранните етапи слабото сърцебиене на плода може да служи като сигнал за заплахата от прекъсване на бременността, но понякога това състояние е само резултат от неправилно установяване на гестационната възраст.

Слабият сърдечен ритъм през II и III триместър може да показва продължителна фетална хипоксия. Появява се след период на тахикардия и се характеризира с рязко намаляване на броя на сърдечните контракции (по-малко от 120 удара / минута). В някои случаи това състояние може да се превърне в индикация за спешна оперативна доставка..

Пулсът на плода не може да се чуе

Ако с размер на ембриона 5 mm или повече, сърдечният ритъм на плода не се чува, тогава акушер-гинеколозите диагностицират "неразвита бременност". Повечето случаи на пропусната бременност се откриват точно преди 12 гестационна седмица..

В някои случаи се наблюдава липса на сърдечен ритъм на плода, когато се открие ултразвук на яйцеклетката при липса на ембрион в нея - това състояние се нарича анембриония. Това показва, че смъртта на ембриона е настъпила на по-ранна дата или изобщо не е започнала.

В такива случаи на жената се предписва втори ехографски преглед след 5-7 дни. При липса на сърцебиене и при повторно изследване се потвърждава диагнозата „неразвита бременност (анембриония)“; на жена се предписва кюретаж на матката.

Вътрематочната фетална смърт може да бъде показана от отсъствието на сърдечен ритъм на плода на 18-28 гестационна седмица. В такива случаи акушер-гинекологът решава да извърши изкуствено раждане или операция на плода.

Възможно ли е да се определи пола на детето по сърдечния ритъм на плода?

Има няколко популярни метода за определяне на пола на детето по сърдечния ритъм на плода, но лекарите ги опровергават..

Един такъв метод предполага прослушване на сърдечната честота на плода. При момчетата, според привържениците на тази техника, сърцето бие по-ритмично и ясно, а при момичетата е по-хаотично и ритъмът на сърдечния ритъм не съвпада с майчиния.

Според втората подобна народна техника полът на бебето може да показва местоположението на сърдечния ритъм. Чуването на тон вляво означава, че ще се роди момиче, а вдясно - момче.

Третата популярна техника казва, че броят на сърдечните удари може да показва пола на бебето, но има толкова много версии на този метод, че те са станали много объркващи. Някои твърдят, че момичетата трябва да имат повече от 150 или по-малко от 140 удара в минута, докато сърцата на момчетата бият повече от 160 удара в минута или около 120. Точното време на такива тестове също варира..

Въпреки че тези методи са забавни, те са малко повече от игра на познаване. Всички тези методи са напълно опровергани от научно доказани факти, сочещи, че броят на сърдечните контракции се влияе от:

 • гестационна възраст;
 • положението на тялото на майката, докато слушате сърдечния ритъм;
 • двигателна и емоционална активност на майката;
 • здравословното състояние на бъдещото бебе и майка.

Медицински изследвания потвърждават, че е възможно да се установи пола на нероденото дете със 100% точност само със специален метод, по време на който околоплодната течност или парче тъкан от плацентата се вземат за изследване.

Побоят на живота. Контрол на сърдечната честота на плода

Изследвания на сърдечната честота на плода по време на бременност: ултразвук, ехокардиография, фетална аускултация, CTG.

Марина Ершова акушер-гинеколог, лекар по ултразвукова диагностика

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и се променя незабавно, веднага щом възникне неблагоприятна ситуация. Ето защо лекарите наблюдават работата на сърцето на бебето през цялата бременност и особено по време на раждането..

Един от важните показатели за нормално развиваща се бременност е сърдечният ритъм на плода. По време на бременността и особено по време на раждането лекарите внимателно наблюдават сърдечните удари на бебето, тъй като честотата и естеството на сърдечния ритъм отразяват общото му състояние.

Развитието на сърцето е много сложен процес. Ембрионът на сърцето в плода е положен през 4-та седмица от бременността и представлява куха тръба. Приблизително на 5-та седмица настъпват първите пулсиращи контракции и до 8-9 седмица сърцето става четирикамерно (две предсърдия и две вентрикули), т.е. като възрастен. Поради факта, че плодът не диша самостоятелно, а получава кислород от майката, сърцето му има свои особености - наличие на овален прозорец (дупка между дясното и лявото предсърдие) и артериален (боталова) канал (съд, свързващ аортата и белодробната артерия). Това отличава сърцето на плода от сърцето на възрастен. Тези структурни характеристики на сърцето допринасят за факта, че кислородът се доставя във всички органи и системи на плода. След раждането на бебето, овалният прозорец се затваря и дуктус артериос се срутва.

За оценка на сърдечната дейност на плода се използват ултразвук (ултразвук), ехокардиография (ехокардиография). аускултация (прослушване) на плода, CTG (кардиотокография).

Ултразвук на сърцето на плода

В началото на бременността сърдечният ритъм на плода може да се определи с помощта на ултразвук (ултразвук). Обикновено при трансвагинален ултразвук (сензорът се вкарва във влагалището) контракции на сърцето на ембриона се откриват на 5-6 седмица от бременността, а при трансабдоминален ултразвук (сензорът е разположен на корема) - на 6-7 седмици. През първия триместър на бременността (до 13 седмици) сърдечната честота (HR) на ембриона се променя в зависимост от гестационната възраст. На 6-8 седмици пулсът е 110-130 удара в минута, на 9-10 седмици - 170-190 удара в минута, от 11-та седмица на бременността до раждането - 140-160 удара в минута. Такива промени в сърдечната честота са свързани с развитието и формирането на функцията на автономната нервна система (онази част от нервната система, която е отговорна за функционирането на вътрешните органи на плода). Пулсът е важен показател за жизнеспособността на ембриона. Така че, неблагоприятните прогностични признаци са намаляване на сърдечната честота до 85-100 удара в минута и увеличение над 200 удара. В този случай е необходимо да се проведе лечение, насочено към премахване на причината за промяната в сърдечната честота. Липсата на сърдечен ритъм с дължина на ембриона над 8 mm е знак за пропусната бременност. За да се потвърди неразвиваща се бременност, се прави втори ултразвук след 5-7 дни, въз основа на резултатите от който се поставя окончателна диагноза.

В II-III триместър на бременността ултразвук изследва местоположението на сърцето в гърдите (сърцето е разположено вляво и заема около 1/3 от гърдите по време на напречно сканиране), сърдечната честота (нормата е 140-160 удара в минута), естеството на контракциите (ритмични или нередовен). Пулсът в по-късните етапи зависи от много фактори (движения на плода, физическа активност на майката, въздействието върху майката на различни фактори: топлина, студ, различни заболявания). При липса на кислород сърдечната честота първо се увеличава компенсаторно над 160 удара в минута (това състояние се нарича тахикардия), а след това, когато състоянието на плода се влоши, пада под 120 удара в минута (брадикардия).

За да се идентифицират малформации на сърцето, се изследва така нареченият "четирикамерен разрез". Това е ултразвуково изображение на сърцето, при което всички четири камери на сърцето - две предсърдия и две вентрикули - могат да се видят едновременно. С конвенционален ултразвук на четирикамерна сърдечна секция могат да бъдат открити приблизително 75% от сърдечните дефекти. Според показанията се извършва допълнително проучване - ехокардиография на плода.

Ехокардиография на плода

Ехокардиографията / EchoCG е специално ултразвуково изследване, което се фокусира върху сърцето. Феталната ехокардиография е сложен метод, при който освен двуизмерен (конвенционален) ултразвук се използват и други режими на работа на ултразвуковия скенер: М-режим (едноизмерен ултразвук, използван само за изследване на сърдечно-съдовата система) и доплер режим (използван за изследване на кръвния поток в различни части на сърцето ). Това проучване ви позволява да изучавате структурата и функцията на сърцето и големите съдове и се извършва само според показанията.

Показания за фетална ехокардиография са:

 • възрастта на бременната жена е над 38 години;
 • със захарен диабет при бременна жена;
 • инфекциозни заболявания, прехвърлени по време на бременност;
 • вродени сърдечни дефекти (ИБС) при бременна жена;
 • по-ранно раждане на деца с вродени сърдечни заболявания;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • идентифициране на промени в сърцето по време на ултразвук на плода (нарушение на ритъма, разширяване на сърцето и др.);
 • идентифициране на други вродени дефекти или генетични заболявания, често свързани със сърдечни дефекти.

Най-оптималното време за фетална ехокардиография е 18-28 седмици от бременността. На по-късна дата визуализацията на сърцето е трудна, тъй като количеството на околоплодните води намалява и размерът на плода се увеличава.

Аускултация

Друг метод за оценка на сърдечната честота на плода е аускултацията (прослушването) на сърцето на плода. Аускултацията на сърдечния ритъм на плода е най-простият метод. За да го завършите, ви е необходим само акушерски стетоскоп - малка тръба. Акушерският стетоскоп се различава от обичайния с широка фуния, която се прилага върху голия корем на бременна жена, акушерът прилага ухото си до другия край.

Формата на стетоскопа остава до голяма степен непроменена през годините. Класическият акушерски стетоскоп е направен от дърво, но сега има и пластмасови и алуминиеви стетоскопи..

Сърдечният ритъм на плода, чуван през коремната стена, е един от най-важните показатели за активността на плода, тъй като състоянието на плода може да бъде оценено по неговата природа.

Сърдечните тонове на плода се чуват приблизително от средата на бременността, тоест от 20-та седмица и по-рядко от 18-та седмица. С напредването на бременността сърдечните тонове се чуват все по-ясно. Акушер-гинекологът трябва да изслушва сърцето на плода при всеки преглед на бременната жена и по време на раждането. Аускултацията на сърдечни тонове на плода се извършва с бременна жена, лежаща на дивана.

При аускултация на корема на бременна жена, в допълнение към сърдечния ритъм на плода, се определят и други звуци: чревни шумове (неравномерно бълбукане и ириса), контракции на аортата и маточните съдове (духащи шумове, съвпадащи с пулса на самата жена). С аускултация на сърдечния ритъм на плода, акушер-гинекологът определя точката на най-добро слушане на тонове, сърдечна честота, ритъм и характер на сърдечните контракции. Феталните сърдечни звуци се чуват под формата на ритмични двойни удари с честота около 140 удара в минута, т.е. два пъти по-често от майката. Точката, в която сърдечните тонове се чуват най-добре, зависи от положението на плода в матката. При презентация на главата (когато детето е с главата надолу), сърдечният ритъм се чува ясно под пъпа надясно или наляво, в зависимост от коя страна е обърнат гръбът на плода. При напречното положение на плода сърдечният ритъм се чува добре на нивото на пъпа, надясно или наляво, в зависимост от това към коя страна е обърната главата на бебето. И ако детето е в тазова позиция, тогава сърцето му се чува по-добре над пъпа. При многоплодна бременност след 24 седмици сърдечният ритъм е ясно дефиниран в различни части на матката.

Слушайки сърдечните звуци на плода, акушерът определя техния ритъм: тоновете могат да бъдат ритмични, тоест те се появяват на равни интервали и аритмични (неправилни) - на нередовни интервали. Аритмичните тонове са характерни за вродени сърдечни дефекти и вътрематочна хипоксия (дефицит на кислород) на плода. Естеството на тоновете също се определя от ухото: различават се ясни и скучни сърдечни звуци. Ясните тонове се чуват ясно и са нормални. Глухотата на тоновете показва вътрематочна хипоксия.

Пулсът на плода може да бъде труден за слушане, ако:

 • разположение на плацентата върху предната стена на матката;
 • многоводие или слабо вода;
 • прекомерна дебелина на предната коремна стена при затлъстяване;
 • многоплодна бременност;
 • повишена двигателна активност на плода.

По време на раждането (раждането) акушерът проверява сърдечната честота на плода приблизително на всеки 15-20 минути. В този случай лекарят оценява сърдечния ритъм на плода преди и след контракцията, за да разбере как плодът реагира на него. По време на бутане акушерът слуша сърдечния ритъм след всяко натискане, тъй като бутането е много важен период за плода: по време на бутане мускулите на матката, коремната стена и тазовото дъно на майката се свиват, което води до компресия на маточните съдове и намаляване на доставката на кислород към плода.

Кардиотокография (CTG) по време на бременност

От 32-та седмица на бременността е възможно обективно изследване на сърдечния ритъм на плода с помощта на кардиотокография (CTG). Кардиотокографията е едновременна регистрация на сърдечния ритъм на плода и маточните контракции. Съвременните сърдечни монитори са оборудвани и със сензор, който ви позволява да записвате двигателната активност на плода.

CTG записът се извършва в положението на бременната жена по гръб, отстрани или в седнало положение. Феталната кардиотокография се извършва преди и по време на раждането. Сензорът е фиксиран върху корема на бременната жена на мястото на най-доброто слушане на сърдечните тонове на плода. Записът се извършва в продължение на 1 час, след което се оценява сърдечната честота на плода и неговата промяна в отговор на контракции и движения на плода.

В редица предродилни клиники, оборудвани с CTG оборудване, това проучване се извършва за всички бременни жени, но е задължително в следните случаи.

От страна на майката:

 • тежката прееклампсия е усложнение на бременността, при което кръвното налягане се повишава, в урината се появяват отоци, протеини, тъй като това състояние нарушава кръвообращението през малките съдове на вътрешните органи на майката и следователно нарушава плацентарния кръвен поток и снабдяването с кислород на плода;
 • наличието на белег на матката;
 • треска при майката над 38 ° C;
 • наличието на хронични заболявания (захарен диабет, артериална хипертония);
 • индукция (индукция) на раждането или родостимулация със слабост на раждането;
 • раждане със следсрочна или преждевременна бременност.

От страна на плода:

 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • нарушения на артериалния кръвен поток, идентифицирани с помощта на доплерометрия;
 • промени в характера и сърдечната честота по време на аускултация.

След регистрация на CTG се оценява основната (средна) сърдечна честота на плода (обикновено 120-160 удара в минута), вариабилност на сърдечната честота (обикновено сърдечната честота може да се промени с 5-25 удара в минута), промени в сърдечната честота в отговор на контракция или движение на плода, наличието на повишен сърдечен ритъм (т.нар. ускорения) и намалява (забавяне). Наличието на увеличаване на сърдечната честота в отговор на свиване на матката и движение на плода се счита за добър прогностичен признак. Намаляването на сърдечната честота може да бъде следствие от фетално-плацентарна недостатъчност и вътрематочна хипоксия на плода, а също така обикновено се случва при седалищно предлежание на плода. Лош прогностичен признак се счита за намаляване на сърдечната честота под 70 удара в минута за повече от 1 минута..

Ако е необходимо (в случай на нарушение на състоянието на плода) CTG се извършва многократно по време на бременност.

По този начин, изследването на сърдечния ритъм на плода с помощта на различни методи е необходимо по време на бременността и по време на раждането, тъй като ви позволява да оцените състоянието на плода и своевременно да извършите необходимото лечение и да вземете решение за метода и времето на раждането..

Марина Ершова, акушер-гинеколог

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Пулс на плода. Норма, патология, контрол

Сърдечният ритъм на плода е като сигнали от личното му пространство: единственият начин за комуникация, по който лекарите използваха, за да преценят състоянието на бебето, неговото развитие, благосъстояние и благополучие. Съвременните диагностични методи ви позволяват да изследвате нероденото бебе нагоре и надолу и дори, ако е необходимо, да оперирате дете, без да прекъсвате бременността. Но сърдечната честота на бебето все още е най-важният показател за акушер-гинеколозите..

Какви са показателите на сърдечния ритъм на плода - нормата и какво може да показва патология?

Устройство за бебешко сърце

Сърцето е един от първите органи, който започва да се формира при бебе. Това се случва почти веднага след зачеването, вече на 2-3 седмици от бременността. Не всички бъдещи майки по това време се досещат, че вътре е вече възникнал нов живот, а сърцето на бебето, което в този момент прилича на обикновена куха тръба, вече се готви да нанесе първите удари.

До четвъртата седмица на бременността сърдечната тръба започва да се огъва, през петата седмица в нея се появява първата преграда и в същото време първите контракции. Колкото по-нататък, толкова повече сърцето на бебето става подобно на сърцето на възрастен: на шестата седмица междукамерната преграда започва да расте, последвана от междупредсърдната преграда. До осмата седмица на бременността сърцето на плода придобива почти възрастен вид. Почти - тъй като бебето не диша, кръвта, наситена с кислород, не идва от него от белите дробове, а от майката.

„До самия момент на раждането кръвообращението на бебето не е разделено на два кръга - малък, който преминава през белите дробове, и голям, който храни останалите органи и тъкани..

Всички предсърдия и вентрикули действат като единичен кух орган и кръвта от атриума в атриума тече през отворения овален прозорец - специален отвор в предсърдната преграда, който се затваря веднага след раждането, когато бебето поеме първото спонтанно вдишване.

Пулс на плода на различни етапи от бременността

Въпреки че кръвоснабдяването на бебето зависи изцяло от майката, кръвта, изтичаща от плацентата през тялото, "ускорява" собственото му сърце. Следователно сърдечната честота на плода се различава от тази на майка ми, „две сърца бият в унисон“ е поетична метафора, нищо повече.

Тъй като плодът расте, сърдечната честота се чува все по-ясно - от шестата седмица може да бъде записана на ултразвуков апарат, а от 20-та седмица лекарят буквално го чува - за това е достатъчно да прикрепите стетоскоп и по-често - специална слухова тръба към корема на бъдещата майка.

”Тази процедура („ изслушване “на пациента от лекаря) се нарича аускултация и е един от най-старите диагностични методи..

Започвайки от третия триместър, ако лекарят се тревожи за състоянието на плода, сърдечният ритъм на бебето може да се наблюдава чрез кардиотокография, CTG. Именно този метод се използва за наблюдение на състоянието на бебето по време на пренатални контракции, така че спокойно можем да кажем, че повечето майки са запознати с тези три метода за измерване на пулса на бебето - ултразвук, аускултация, CTG.

Какво измерват лекарите? На първо място, сърдечната честота на бебето. Той е много по-висок от този на майката и зависи от гестационната възраст..

Гестационна възраст

Пулс на плода

110 - 130 удара в минута

170 - 190 удара в минута

140 - 170 удара в минута

13 седмици и до доставката

130 до 160 удара в минута

Много майки се притесняват, когато установят, че сърдечната честота на бебето им е извън обхвата. Но при плода, както при възрастен, сърдечният ритъм зависи от много фактори: дали е активен или си почива, какви лекарства приема майка му, дали е спокойна или развълнувана и накрая, по какъв метод се изчислява пулсът, къде се намира плацентата (на предната стена на матката, тя „ предпазва бебето от лекаря).

„Акушерът определя не само сърдечната честота, но (което е много важно) нейния ритъм и монотонност, сърдечната честота се увеличава или изведнъж става по-рядка. Ето защо, не се притеснявайте, ако видите фигура в медицинската карта, която надхвърля границата на нормата: ако това не притеснява лекаря, то не бива да притеснява и вас..

Разстройство на сърдечната честота на бебето

Какво се счита за патология на сърдечния ритъм? На първо място - сериозни отклонения от нормата, например рязко намаляване на сърдечната честота - под 100 (особено 80) удара в минута.

Брадикардия на плода

Намаляването на пулса на детето може да бъде причинено от редица причини, от изключително рядката наследствена брадикардия, когато ниският сърдечен ритъм е вариант на нормата през целия живот, до заплитането на връвта, олигохидрамниона или полихидрамниона. Ето общ списък:

 • неправилен начин на живот: пушене, консумация на алкохол, недостиг на витамини, липса на разходки на чист въздух, заседнал начин на живот;
 • хронични заболявания на сърцето и белите дробове на майката;
 • анемия, включително тези, които се появяват за първи път по време на бременност;
 • инфекциозни заболявания;
 • приемане на определени лекарства;
 • стрес;
 • резус конфликт;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • многоплодна бременност.
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • заплитане с пъпната връв;
 • ниско и многоводие.

Обикновено брадикардията, при условие на ритмичен и немонотонен пулс, не застрашава живота на детето и може да бъде коригирана с лекарства.

Фетална тахикардия

Казва се, че феталната тахикардия е, когато сърдечната честота на плода е стабилна в диапазона от 170-200 удара в минута. Колкото и да е странно, причините за появата му в по-голямата си част са същите като за брадикардия, просто тялото на бебето се опитва да се справи с аварията по различен начин. Сред причините:

 • анемия;
 • дехидратация поради продължителна токсикоза;
 • приемане на определени лекарства;
 • авитаминоза;
 • заболявания на съдовете и сърцето на майката;
 • ендокринни заболявания;
 • вътрематочна инфекция;
 • кръвозагуба на майката.

Тахикардията, подобно на брадикардия, не представлява непосредствена заплаха за живота на плода - много бебета продължават да се развиват нормално по време на такава бременност. В тази ситуация обаче е важно вниманието на лекаря, който ще забележи влошаването на ситуацията навреме и ще го коригира или ще предложи на майката ранна доставка.

Монотонен сърдечен ритъм

Друг тревожен диагностичен знак, който често е неприятна изненада за много майки. Факт е, че пулсът на детето е непостоянен - ​​затова той се движеше, а сърдечният ритъм зачести, успокои се - отново се забави. Ако сърдечният ритъм се измерва с помощта на CTG устройства, тогава записът ще изглежда като поредица от "хълмове" и "ями" или произволен набор от числа - 140, 145, 155, 139...

Цифрите обикновено не се променят, когато бебето спи дълбоко - в края на краищата децата в утробата спят, както всички хора. Обикновено лекарят се опитва да „събуди” бебето - той предлага на майката да смени стойката си, да ходи, понякога дори се опитва да си гъделичка корема...

„Ако отново и отново не е възможно да се събуди детето, има предположение за сериозна хипоксия - кислородно гладуване на бебето.

Обикновено това е сериозна причина за назначаването на допълнителен преглед - ултразвук с доплер, може да се предпише още от 20-та седмица.

Вродена патология на сърцето на детето

Отделно си струва да се спрем на такъв важен момент като вродени сърдечни патологии при дете. Лекарят може да ги заподозре, ако нарушението на сърдечния ритъм на бебето е придружено от забавяне на развитието. В този случай на бъдещата майка се предлага да направи ехокардиография или ултразвук на сърцето, само за да изследва в този случай сърцето на бебето, а не майката. Обикновено това проучване се прави на 18-28 седмица от бременността - по-късно може да е неефективно поради намаляване на количеството на околоплодните води. Echo-KG се предлага и на жени от "рисковата група" - онези бъдещи майки, които поради различни причини имат повишена вероятност от развитие на сърдечни заболявания при плода. То:

 • бременни жени над 40;
 • бременни жени със захарен диабет;
 • сте имали тежки инфекциозни заболявания по време на бременност;
 • бременни жени с вродени сърдечни дефекти;
 • бременни жени, които вече са имали деца с вродени сърдечни дефекти;
 • ако по време на ултразвук на плода се подозира сърдечен дефект;
 • идентифицирани други вродени дефекти или генетични заболявания, обикновено свързани със сърдечни дефекти.

Важно е своевременно да се идентифицират възможните патологии, тъй като това ще помогне да се избере подходящият начин на раждане, както и да се осигури на бебето специализирана помощ веднага след раждането му, без да се губят ценни минути.

Във всеки случай ви съветваме да не пренебрегвате медицинския надзор по време на бременност. Понякога патологиите на развитието на плода могат да бъдат напълно невидими за бъдещата майка: струва й се, че всичко е наред, тя се чувства чудесно и детето по това време страда от недостиг на кислород. Наблюдението на сърдечния ритъм на бебето ще ви позволи своевременно да диагностицирате възникналите проблеми и да ги коригирате с най-малко увреждане на детето.