Най-удивителният период в живота на жената е времето, когато тя очаква бебе. За съжаление, подобни очаквания често са помрачени от някои видове проблеми, свързани със здравето както на бъдещата майка, така и на детето. И въпреки че майката природа се е погрижила за пълното развитие на бебето предварително, обграждайки го с околоплодни води (действащи като основен доставчик на кислород и хранителни вещества) по време на престоя му в утробата, днес лекарите все по-често започват да диагностицират полихидрамниона при бременни жени..

Съдържанието на статията

 1. Какво е многоводие по време на бременност
 2. Как да се определите
 3. Норма или патология
 4. Как да определим полихидрамнион
 5. Причини и последици от многоводието
 6. Възможно ли е лечение на полихидрамнион?
 7. Превантивни мерки за предотвратяване на многоводие

Какво е многоводие по време на бременност

Многоводието е патологично състояние на жена, диагностицирана през целия период на бременността. С други думи, това е промяна в индекса на околоплодните води, която надхвърля установените показатели.

Амниотичната течност играе голяма роля в развитието на детето. Те не само го предпазват от външни влияния (шок или шум), но и осигуряват комфортното съществуване на плода през целия период на бременността и по време на раждането.

Освен това околоплодната течност доставя на детето хранителните вещества, които съдържа, поддържа оптимален температурен режим (около 37 градуса) и налягане във феталния мехур, осигурява свобода на движение в матката (особено през първите седмици), а също така предотвратява компресията на пъпната връв и други части от плода. Също така в околоплодната течност има антитела, които предотвратяват инфекцията на ембриона, докато самите води остават защитени от външни инфекции поради непропускливостта на феталния пикочен мехур.

По време на бременността количеството вода непрекъснато се променя, например на десетата седмица от бременността техният обем е около 30 ml, докато при 14 количеството им се повишава до 100 ml. Нормата в края на срока е около литър или един и половина. В случай, че има леко превишаване на нормата, понякога са достатъчни само постоянно наблюдение от лекар и постоянно наблюдение (ултразвук). Ако обемите се увеличат повече от предвиденото, говорим за полихидрамнион..

Как да се определите

Също така е възможно да се определят многоводията при бременна жена по някои характерни външни признаци:

• постоянно усещане за тежест (или болка) в корема;

• наличие на слабост в тялото и задух;

• възникващи тежки отоци, особено в областта на корема;

• повишен пулс и сърдечен ритъм;

• увеличаване на обема на корема в областта на пъпа.

Също така, при многоводие, една жена вътре в себе си (корема) може да чуе звуците на буболене.

Норма или патология

Когато се подозира многоводие, основният акцент е върху индекса на околоплодната течност (AFI) - оптималното количество околоплодни води, установено за всяка гестационна възраст. Но тъй като индикаторите непрекъснато се променят и броят им директно зависи от състава и обема на самата амниотична течност, бяха получени средните показатели за възможни колебания. Когато провежда ултразвук, лекарят изчислява AFI и сравнява получените данни с физиологични показатели за конкретна гестационна възраст според данните, отразени в специална таблица.

Въз основа на количеството на околоплодната течност се различават няколко вида полихидрамниони:

* умерен (или лек) - показателите не надвишават 3000 ml.;

* хронична (умерена) - данните варират в рамките на 3000 - 5000 ml.;

* пикантен (тежък) - повече от пет литра.

В същото време полихидрамнионите могат да се появят както внезапно, тогава те говорят за остра степен на тежест и постепенно - по време на цялата бременност. В първия случай заболяването най-често се проявява през втория триместър, когато има увеличаване на натоварването върху вътрешните органи на жената. Бъдещата майка започва да усеща дърпащи болки, има рязко увеличаване на обема на корема, появява се задух и други подобни..

Във втория случай е много трудно да се диагностицира полихидрамнион и жената може дори да не знае за появата му, докато не направи нов ултразвук. Следователно, хроничните полихидрамниони най-често се откриват едва през третия триместър, когато количеството на околоплодните води значително надвишава нормата. Опитен лекар може да подозира наличието на полихидрамнион по следните причини:

Как да определим полихидрамнион

* ако размерът на корема не съответства на гестационната възраст,

* ако имате затруднения да слушате сърдечния ритъм на бебето,

* плодът е изключително подвижен, а коремът е напрегнат.

Но по-изразена картина все пак може да се покаже само чрез ултразвуково сканиране, по време на което се изчислява индексът на околоплодната течност, което е допустимо в определен период от бременността. В допълнение към диагностиката се предписват и редица тестове:

* кръвна глюкоза за потвърждаване / изключване на захарен диабет,

* цитонамазка и кръв за наличие / отсъствие на генитални инфекции,

* общи и подробни изследвания на кръв и урина,

* анализ за антитела,

* редица изследвания за наблюдение на състоянието на детето (CTG - за оценка на състоянието и сърдечната честота на плода и доплер анализ - за анализ на състоянието на кръвния поток).

По време на лечение в болница индикаторите за растеж на корема на бременната жена, сърдечния ритъм на бебето и неговото положение се държат под контрол.

Причини и последици от многоводието

Невъзможно е точно да се определят основните причини за многоводие по време на бременност. Всички фактори, които в една или друга степен влияят върху формирането на тази патология, могат условно да бъдат разделени на четири групи:

* 1 група - заболявания, диагностицирани при майката: захарен диабет, различни видове инфекции (рубеола и други цитомегаловирусни инфекции), хронични заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система, както и гинекологични патологии (заболявания, свързани с репродуктивната система).

* 2 група - усложнения, възникващи по време на бременност: развитие на гестоза, възможен конфликт на резус, намаляване на хемоглобина и патология на плацентата.

* Група 3 - свързани с развитието на детето в утробата: заболявания, които възникват по време на развитието на плода (различни видове патологии), присъствие в утробата на не един, а два или повече ембриони, както и размера на плода (ако е твърде голям).

* 4 група - свързана с нарушение на обмена на вода. Подобен процес се причинява от аномалии в развитието на плода, свързани със стомашно-чревния тракт, отделителната система и белите дробове..

Всеки от изброените видове заболявания има своите последствия:

* загуба на дете (спонтанен аборт),

* насилствено повръщане, водещо до дехидратация,

* преждевременно стареене или отлепване на плацентата (в този случай се предписва спешно цезарово сечение, по време на което може да се наблюдава частична загуба на някои части от тялото на детето или пъпната връв);

* ранно раждане (понякога лекарите са принудени да прекъснат бременността на 28 седмици, за да спасят живота на майката и бебето);

* късна гестоза, придружена от силно повръщане и повишено кръвно налягане.

Увеличаването на индекса на околоплодната вода също може да доведе до редица промени в развитието на детето:

* появата на плацентарна недостатъчност, в резултат на което бебето може да бъде диагностицирано с хипоксия,

* до развитието на вродени малформации на централната нервна система и стомашно-чревния тракт.

Ако една жена е била заразена по време на бременност, тогава е възможно и детето да бъде заразено и в бъдеще то (или тя) може да получи спад в имунната система.

В случай, че диагнозата полихидрамнион е потвърдена, бъдещата майка е поканена да извърши цезарово сечение като акушерска помощ.

Възможно ли е лечение на полихидрамнион?

Много е трудно да се каже как ще протече бременността, ако се открие патология. Многоводието е опасно, на първо място, защото е невъзможно да се предвидят всичките му възможни последици. И все пак, благодарение на навременните методи за диагностика, правилното и навременно лечение, е възможно да се спаси ситуацията до известна степен..

Как да лекуваме многоводие по време на бременност? Ако се открие полихидрамнион, жената трябва да бъде под неуморния надзор на лекарите, за да се предотвратят всички възможни усложнения с тази патология. А точното определяне на възможната причина за увеличаване на околоплодните води значително ще спомогне за улесняване на процеса на лечение и по-нататъшно възстановяване. Например, ако заболяването не е придружено от клинични промени (кръвообращението е нормално) и дишането не е нарушено (няма задух), което е типично за леки и умерени стадии на многоводие, лекарите се опитват да запазят бременността и да дадат на жената шанс за естествено раждане. В този случай лечението може да се проведе у дома и на бременната жена се предписва:

* терапия с широкоспектърни антибиотици, разрешена по време на бременност,

* лекарства, които нормализират циркулационните процеси на кръвоносната система, метаболитните процеси и маточно-плацентарния кръвен поток,

* имуномодулиращи агенти при наличие на инфекция,

* диуретици за облекчаване на отока,

Също така, бременна жена се препоръчва да се придържа към диета, която ще помогне за предотвратяване на киселини и други стомашни проблеми..

В същия случай, когато жената се лекува в болница и има заплаха за живота на бременна жена (или дете), както и времето, което позволява, лекарите решават необходимостта от ранна акушерска помощ, прибягвайки до хирургическа интервенция (цезарово сечение). В много редки случаи те прибягват до процедурата на коремна амниоцентеза - отстраняване на малко количество околоплодни води чрез пробиване на феталния пикочен мехур.

Превантивни мерки за предотвратяване на многоводие

Многоводието е доста сериозно заболяване, така че е важно да сте наясно с пълната степен на неговата сложност още на ранен етап от бременността. За съжаление, няма специфични превантивни мерки за лечение на полихидрамнион като патология, тъй като причините за появата му все още не са напълно проучени..

Ето защо бъдещите майки трябва да се придържат към диета и здравословен начин на живот, предпазвайки тялото си от всякакви инфекции и възпаления. За да се почувствате по-добре, трябва да избягвате прекомерно физическо натоварване, което вече е противопоказано при бременност, и всякакви нервни шокове.

Освен това е важно да посетите антенаталната клиника своевременно и да разкажете на лекаря възможно най-подробно за всички обезпокоителни проблеми. Това, разбира се, не означава, че трябва да слушате абсолютно всички възможни краткосрочни болки, но също така не бива да губите контрол над случващото се..

Всъщност по време на бременност тялото претърпява редица значителни промени и фактът, че някъде колит, дърпа или боли малко се счита за нормален. Но ако болката не изчезне, а, напротив, се усили, все още е необходима консултация с лекар (и възможна хоспитализация).

Многоводие. Гестационен диабет - утре ще се опитат да бъдат хоспитализирани.

Момичета, които са имали подобен случай? При ултразвуково сканиране на 32 седмици бяха открити полихидрамниони в СП (IAJ 251), първоначално те не плашеха, а само предписваха антибиотици и ми казаха да спазвам строга диета (според TSH, която взех 2 пъти на гладно 5.2, 2 часа след 75 g глюкоза - 8.6, въз основа на който е диагностициран гестационен диабет, въпреки че нямам рискови фактори и не съм наддал). На 34 седмици стигнах до контрола на водите, един узист просто ми изкрещя, измери водата за 30 секунди и написа, че имам изразени полихидрамниони, из 300, а водите са "мръсни" и като цяло това е капец (те не знаят как да общуват в жилищния комплекс с хората разбирам, че заплатата е малка, но за какво са виновни бременните жени?). Бях сплашен, така че натискът се повиши!

На следващия ден (днес, 35-та седмица) си включих мозъка, записах се в частна клиника за ендокринолог и за ултразвук. Ендокринологът въпреки това написа диагноза гестационен диабет, предписа диета и повторен контрол на захарта за една седмица. На ултразвуково сканиране (клиниката е най-добрата в Киев, която има европейски подход) тя поиска преди всичко да изключи малформации на стомашно-чревния тракт и бъбреците - всичко е наред, те погледнаха мозъка, централната нервна система, направиха доплер - всичко е наред, всичко е наред с плода, без да броим 1-кратния заплитане, параметрите са с 1 седмица преди периода, но разбирам, че колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голяма е точността на измерванията, IAZH е предвидил същото 251 - според таблиците това е горната граница на нормата. Тоест динамиката на количеството вода не се е променила. Гинекологът в клиниката каза да не се изнервяте и просто да наблюдавате.

Успокоих се, но знам, че утре ще се опитат да ме настанят в болница в патологична болница, за да се освободя от отговорността и да не се занимавам повече с мен и така да лежа там до самия край. Ще напишат посока - просто ще си тръгна мълчаливо и няма да отида никъде (. Като цяло пред LCD-то се появи някакъв страх (.

3 ултразвукови полихидрамниони, голям плод, висока кръвна захар.. всичко на куп.

Момичета, на които беше написано заключението на последния ултразвук, многоводие? тенденция към образуване на голям плод?

schA на ултразвук 31 седмици... детето ми вече е малко по-напред от размера на uzishny срок... изглежда 32-33 седмици... вече тежи 2 кг)))

дори при консултацията се казва, че резултатът от изследването на кръвната захар е над нормалното 5.67.

Почти отидох в болницата, но няма с кого да оставя дъщеря си, затова трябваше да напиша отказ.

момичета, които са имали многоводие? с какво е изпълнено? Ограничили ли сте се до прием на течности? имаше ли подуване? пили ли сте антибиотици?

тези, чиято захар е над нормата - са били на диета? как намалиха?

Захарен диабет и полихидрамнион

Полихидрамнионът се среща при 30-60% от бременните жени със захарен диабет (без диабет - при 1-3% от жените). Многоводието значително усложнява хода на бременността, допринася за появата на малформации и увеличаване на феталната смъртност.

В патогенезата на полихидрамнионите играе роля полиурията на плода, реакцията на водната мембрана на плода в отговор на повишеното съдържание на захар в околоплодната течност, тъй като глюкозата преминава през плацентарната бариера.

Пациентите със захарен диабет с полихидрамнион имат до 6 литра околоплодна течност (обикновено 1,5-3 литра). Това увеличава натиска върху плацентата, което води до влошаване на нейното кръвоснабдяване. В резултат на тези и други нарушения, храненето на плода се влошава, жизнената му активност намалява и се развива така нареченият дистрес синдром..

При наличие на вродена хипоплазия и увеличаване на метаболитната недостатъчност, предимно хипоксия, може да настъпи фетална смърт. Вътрематочната смърт на плода често настъпва на 39-40 гестационна седмица. Перинаталната смъртност (преди раждането, по време и след раждането) според литературата при пациенти със захарен диабет в момента е от 8 до 35%, в специализирани институции - от 7 до 11%.

Захарен диабет и полихидрамнион

Захарен диабет по време на бременност: препоръки и дневник

Консултациите се провеждат от служители на Катедрата по ендокринология и диабетология на Факултета за допълнително професионално образование на Федералната държавна автономна образователна институция за висше образование "Руски национален изследователски медицински университет на името на Н. И. Пирогов" на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Дневник за самоконтрол на бременна жена със гестационен захарен диабет (Word, docx).

Гестационният захарен диабет е заболяване, характеризиращо се с хипергликемия (повишени нива на глюкоза в кръвта), което е диагностицирано за първи път по време на бременност. Най-често гликемията на жената се нормализира след раждането, но има голям риск от развитие на захарен диабет при следващи бременности и в бъдеще..

Гестационният захарен диабет по време на бременност е доста често срещано заболяване в Русия и света като цяло. Честотата на хипергликемия по време на бременност според международни проучвания е до 18%.

Нарушение на въглехидратния метаболизъм може да се развие при всяка бременна жена, като се вземат предвид хормоналните и метаболитни промени, които постоянно се появяват на различни етапи от бременността. Но най-високият риск от развитие на гестационен диабет е при бременни жени с:

 • Наднормено тегло / затлъстяване и над 25 години;
 • Наличието на SD в близкото семейство;
 • Нарушение на въглехидратния метаболизъм, установено преди тази бременност (нарушен глюкозен толеранс, нарушена гликемия на гладно, гестационен диабет при предишни бременности;
 • Раждането на дете с тегло над 4000 g).

При здрава бременна жена, за да се преодолее физиологичната инсулинова резистентност и да се поддържат нормални нива на глюкоза в кръвта за бременност, има компенсаторно увеличение на секрецията на инсулин от панкреаса с около три пъти (масата на бета клетките се увеличава с 10-15%).

Въпреки това, при бременни жени, особено при наличие на наследствена предразположеност към захарен диабет, затлъстяване (ИТМ над 30 kg / m2) и др., Съществуващата инсулинова секреция не винаги позволява да се преодолее физиологичната инсулинова резистентност, която се развива през втората половина на бременността.

Това води до повишаване нивата на глюкоза в кръвта и развитие на гестационен захарен диабет. С кръвния поток глюкозата незабавно и безпрепятствено се пренася през плацентата към плода, допринасяйки за производството на собствен инсулин.

Феталният инсулин, имащ "подобен на растеж" ефект, води до стимулиране на растежа на вътрешните му органи на фона на забавяне на тяхното функционално развитие, а излишъкът глюкоза, идващ от майката чрез неговия инсулин, се депозира от 28-та седмица на бременността в подкожното депо под формата на мазнини.

В резултат на това хроничната майчина хипергликемия уврежда развитието на плода и води до формирането на така наречената „диабетна фетопатия“. Това са фетални заболявания, които се появяват от 12-та седмица на вътрематочния живот до раждането:

 • Голямо тегло на плода; нарушение на пропорциите на тялото - голям корем, широк раменен пояс и малки крайници;
 • Подобряване на вътрематочното развитие - с ултразвук, увеличаване на основните размери на плода в сравнение с гестационната възраст;
 • Подуване на тъканите и подкожната мастна тъкан на плода;
 • Хронична фетална хипоксия (нарушен кръвен поток в плацентата в резултат на продължителна некомпенсирана хипергликемия при бременна жена);
 • Забавено образуване на белодробна тъкан;
 • Травма при раждане;
 • Висок риск от перинатална смъртност.

При раждането децата с диабетна фетопатия са по-чести:

 • Макрозомия (тегло на новороденото ≥ 4000 g или ≥90 процентили при преждевременна бременност);
 • Нарушение на адаптацията към извънматочния живот, което се проявява с незрялостта на новороденото дори при доносена бременност и големият му размер;
 • Дихателни нарушения;
 • Асфиксия;
 • Хипогликемия на новороденото;
 • Органомегалия (уголемяване на далака, черния дроб, сърцето, панкреаса);
 • Кардиомиопатия (първично увреждане на сърдечния мускул);
 • Жълтеница;
 • Нарушения в системата за кръвосъсирване, съдържанието на еритроцити (червени кръвни клетки) в кръвта се увеличава;
 • Метаболитни нарушения (ниски стойности на глюкоза, калций, калий, магнезий в кръвта).

Децата, родени от майки с недиагностициран, некомпенсиран гестационен захарен диабет, са по-склонни да имат:

 • Неврологични заболявания (церебрална парализа, епилепсия) с родова травма;
 • По време на пубертета и след това се увеличава рискът от затлъстяване, метаболитни нарушения (по-специално въглехидратния метаболизъм), сърдечно-съдови заболявания.

От страна на бременна жена със гестационен захарен диабет са по-чести:

 • Многоводие;
 • Инфекции на пикочните пътища;
 • Токсикоза през втората половина на бременността (патологично състояние, което се развива през втората половина на бременността и се проявява с появата на отоци, повишено кръвно налягане);
 • Прееклампсия, еклампсия;
 • Преждевременно раждане;
 • Аномалии на труда;
 • Травма при раждане;
 • Доставка чрез цезарово сечение.

Гестационният захарен диабет няма клинични прояви, свързани с хипергликемия (сухота в устата, жажда, увеличен обем на отделяна урина на ден, сърбеж и др.) И поради това изисква активно откриване на това заболяване при всички бременни жени.

Анализ и изследване на диабета при бременни жени

Всички бременни жени задължително трябва да изследват глюкоза в плазмата на венозна кръв на празен стомах, в лаборатория - на фона на нормална диета и физическа активност - при първото посещение в антенаталната клиника или перинаталния център, не по-късно от 24 седмици от бременността.

Ако резултатите от проучването съответстват на нормалните показатели по време на бременност, тогава орален тест за глюкозен толеранс - OGTT („стрес тест“ със 75 g глюкоза) е задължителен на 24-28 седмица от бременността, за да се идентифицират активно възможните нарушения на въглехидратния метаболизъм.

OGTT със 75 g глюкоза е безопасен и единствен диагностичен тест за откриване на нарушения на метаболизма на въглехидратите по време на бременност.

Правила за провеждане на OGTT

 • OGTT се извършва с нормална диета (най-малко 150 g въглехидрати на ден) и физическа активност в продължение на поне 3 дни преди проучването;
 • Тестът се извършва сутрин на гладно след 8-14 часа нощно гладуване;
 • Последното хранене трябва да съдържа поне 30-50 г въглехидрати;
 • Пиенето на обикновена вода не е забранено;
 • По време на теста пациентът трябва да седне;
 • Лекарства, влияещи върху нивата на кръвната глюкоза (мултивитамини и железни препарати, съдържащи въглехидрати, глюкокортикоиди, β-блокери), ако е възможно, трябва да се приемат след края на теста
 • Определянето на глюкозата във венозна плазма се извършва само в лабораторията на биохимични анализатори или на глюкозни анализатори. Забранява се използването на преносими устройства за самоконтрол (глюкомери) за теста.

Етапи на OGTT

След вземане на първата проба от венозна кръвна плазма на празен стомах, пациентът пие разтвор на глюкоза в продължение на 5 минути, състоящ се от 75 g суха глюкоза, разтворена в 250-300 ml негазирана вода, или 82,5 mg глюкозен монохидрат. Началото на глюкозния разтвор се счита за начало на теста..

Следните кръвни проби за венозна плазмена глюкоза се вземат 1 и 2 часа след зареждане с глюкоза.

Норми на венозна плазмена глюкоза за бременни жени:

Захарен диабет и бременност: опасност и последици

Захарният диабет днес е едно от най-страховитите заболявания, с които човечеството е трябвало да се справи. Стотици учени са провели хиляди експериментални изследвания, за да намерят лек за това заболяване. В момента има много митове за това заболяване. В тази статия ще говорим за възможността да забременеете и как да постъпите, ако бременността е настъпила.

Какво е захарен диабет?

Захарният диабет е заболяване на ендокринната система, което е придружено от абсолютна или относителна недостатъчност на инсулин - хормон на панкреаса, водещ до повишаване нивата на кръвната глюкоза - хипергликемия.

Просто казано, гореспоменатата жлеза или просто спира да секретира инсулин, който използва входящата глюкоза, или се произвежда инсулин, но тъканите просто отказват да го приемат..

Има няколко подвида на това заболяване: захарен диабет тип 1 или инсулинозависим захарен диабет, тип 2 - и неинсулинозависим захарен диабет, както и гестационен захарен диабет.

Захарен диабет тип 1

Захарният диабет тип 1, наречен инсулинозависим, се развива в резултат на унищожаването на специализирани островчета - островчета на Лангерханс, които произвеждат инсулин, в резултат на което се развива абсолютен дефицит на инсулин, водещ до хипергликемия и налагащ въвеждането на хормона отвън с помощта на специални „инсулинови“ спринцовки.

Захарен диабет тип 2

Захарният диабет тип 2 или независим от инсулина не е придружен от структурни промени в панкреаса, тоест хормонът инсулин продължава да се синтезира, но на етапа на взаимодействие с тъканите възниква „неизправност“, тоест тъканите не виждат инсулин и поради това глюкозата не се използва. Всички тези събития водят до хипергликемия, която изисква прием на хапчета за понижаване на нивата на глюкоза..

Захарен диабет и бременност

При жените с диабет често възниква въпросът за това как ще протече бременността в комбинация с тяхното заболяване..

Управлението на бременността при бъдещи майки с диагноза захарен диабет се свежда до внимателна подготовка на бременността и спазване на всички лекарски предписания през всичките й тримесечия: навременни скринингови тестове, прием на лекарства, които понижават нивата на кръвната захар, спазване на специални диети с ниско съдържание на въглехидрати. При захарен диабет тип 1 е необходимо да се контролира доставката на инсулин отвън. Разликата в дозировката му варира в зависимост от тримесечието на бременността..

През първия триместър нуждата от инсулин намалява, тъй като се образува плацентата, която синтезира стероидни хормони и е своеобразен аналог на панкреаса. Също така, глюкозата е основният източник на енергия за плода, така че нейните стойности в тялото на майката намаляват. През втория триместър нуждата от инсулин се увеличава.

Третият триместър е белязан от тенденция към намаляване на нуждите от инсулин поради фетална хиперинсулинемия, която може да доведе до хипогликемия на майката. Захарният диабет тип 2 в началото на бременността изисква премахването на таблетираните лекарства за намаляване на захарта и назначаването на инсулинова терапия.

Необходими са корекции на диетата с ниско съдържание на въглехидрати.

Гестационен захарен диабет

По време на живота си жената може да не бъде обезпокоявана от нарушения на въглехидратния метаболизъм, показателите в тестовете могат да бъдат в нормалните граници, но при вземане на тестове в антенаталната клиника може да се открие заболяване като гестационен захарен диабет - състояние, при което за първи път се установява повишаване на кръвната захар по време на бременност и преминаване след раждане. Развива се поради хормонален дисбаланс, който съпътства развитието на плода в тялото на жената на фона на съществуващата латентна инсулинова резистентност, например поради затлъстяването.

Причините за гестационен захарен диабет могат да бъдат:

 • наличието на захарен диабет при роднини;
 • вирусни инфекции, които засягат и нарушават функцията на панкреаса;
 • жени с поликистоза на яйчниците;
 • жени, страдащи от хипертония;
 • жени на възраст над 45 години;
 • пушещи жени;
 • жени, които злоупотребяват с алкохол;
 • жени с анамнеза за гестационен захарен диабет;
 • многоводие;
 • големи плодове. Всички тези фактори са включени в рисковата зона за развитието на тази патология..

Инсулиновата резистентност възниква в резултат на действието на фактори като:

 • увеличаване на образуването на контраинсуларен хормон кортизол в кората на надбъбречната жлеза;
 • синтез на плацентарни стероидни хормони: естрогени, плацентарен лактоген, пролактин;
 • активиране на плацентарния ензим, който разгражда инсулина - инсулиназа.

Симптоматологията на това заболяване е неспецифична: до 20-та седмица и точно това е периодът, от който е възможна диагнозата гестационен захарен диабет, жената не се притеснява.

След 20-та седмица основният признак е повишаване на кръвната глюкоза, което преди това не е наблюдавано. Може да се определи с помощта на специален тест, който открива глюкозен толеранс.

Първо се взема кръв от вена на празен стомах, след това жената приема 75g глюкоза, разредена във вода, и кръв отново се взема от вената.

Диагнозата гестационен захарен диабет се установява, ако първите показатели са не по-малко от 7 mmol / l, а вторите не по-малко от 7,8 mmol / l. В допълнение към хипергликемията могат да се присъединят симптоми като жажда, повишено уриниране, умора, неравномерно наддаване на тегло.

Явен захарен диабет

Друг тип захарен диабет, който за разлика от гестационния диабет се среща предимно през първия триместър на бременността и съответства на стандартния ход и механизма на развитие на захарен диабет от първия и втория тип.

Важна разлика между явен и гестационен захарен диабет е гликозилираният хемоглобинов индекс, който отразява количеството хемоглобин, свързано с глюкозата - при явен диабет този показател надвишава 6,5%, а при гестационен хемоглобин под 6,5%.

Възможни усложнения от диабет

Ако диагнозата все пак се потвърди, тогава веднага възниква въпросът - как ще се отрази на детето? За съжаление, тази патология има огромен отрицателен ефект върху плода, тъй като захарният диабет при майката води до нарушаване на микроциркулацията в малки съдове, което води до фотоплацентарна недостатъчност и хронична фетална хипоксия. Това от своя страна води до ужасни последици, нарушен растеж и развитие на детето..

Хипергликемията на майката води до ранно изчерпване на клетките на гореспоменатите островчета Лангерханс, което води до тежки нарушения на въглехидратния метаболизъм. Дете може да развие патологии като макрозомия (увеличаване на размера и теглото на плода), дисфункция на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната, нервната и други телесни системи.

Но, за съжаление, усложнения могат да възникнат не само при плода, но и при самата майка..

Гестационният захарен диабет може да причини развитието на късна гестоза, която може да се прояви под формата на синдроми като прееклампсия и еклампсия (повишено кръвно налягане, нарушена бъбречна функция, конвулсивен синдром, зрително увреждане и др.), Нефропатия на бременни жени, воднянка на бременни жени, диабетна ретинопатия.

Този тип захарен диабет може да „изчезне“ след раждането, но да остави след себе си диабет тип II. Следователно е необходим гликемичен контрол, който се извършва веднъж на всеки 3 години при нормални нива на глюкоза, веднъж годишно, ако се установи нарушение на глюкозния толеранс.

Профилактика на диабета по време на бременност

За да се намали рискът от развитие на гестационен захарен диабет, е необходима достатъчна физическа активност - правенето на йога или посещението на басейна е отлично решение за жени в риск. Особено внимание трябва да се обърне на диетата..

Необходимо е да се изключат от диетата пържени, мазни и брашнени продукти, които са „бързи“ въглехидрати - тези продукти бързо се усвояват и допринасят за рязко и значително повишаване на нивата на глюкозата в кръвта, като имат малко запаси от хранителни вещества и голям брой калории, които имат лош ефект върху тялото.

Солените храни трябва да бъдат елиминирани от вашата диета, тъй като солта задържа течности, което може да доведе до подуване и повишено кръвно налягане.

Храните, богати на фибри, са съществена част от диетата на „диабетиците“ и особено на жените с гестационен диабет..

Факт е, че фибрите, освен че имат голям запас от витамини и минерали, стимулират работата на стомашно-чревния тракт, забавят абсорбцията на въглехидрати и липиди в кръвта.

Включете във вашата диета плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца. Трябва да се храните на малки порции, правилно балансираната диета играе една от основните роли в превенцията на диабета. Също така, не забравяйте за глюкомера. Това е чудесен инструмент за ежедневно измерване и мониторинг на кръвната глюкоза.

Вагинално раждане или цезарово сечение?

Този проблем почти винаги се сблъсква с лекарите, когато се изправят пред бременна жена с диабет..

Тактиката на управление на труда зависи от много фактори: очакваното тегло на плода, параметрите на таза на майката, степента на компенсация на заболяването.

Гестационният диабет сам по себе си не е индикация за цезарово сечение или естествено раждане преди 38 седмици. След 38 седмици вероятността от развитие на усложнения не само от майката, но и от плода е висока.

Самостоятелна доставка. Ако раждането настъпи по естествен път, тогава е необходимо да се контролира кръвната глюкоза на всеки 2 часа с интравенозен инсулин с кратко действие, ако по време на бременност е имало нужда от него.

Цезарово сечение. Откриване на значителна фетална макрозомия при ултразвук при диагностицирането на клинично тесен таз при майката, декомпенсация на гестационен захарен диабет са индикации за цезарово сечение.

Също така е необходимо да се вземе предвид степента на компенсация на захарния диабет, зрелостта на шийката на матката, състоянието и размера на плода..

Контролът на глюкозата трябва да се извършва преди операция, преди отстраняване на плода, както и след отделяне на плацентата и след това на всеки 2 часа при достигане на целевите нива и на час, ако може да се развие хипо- и хипергликемия.

Има спешни индикации за цезарово сечение при пациенти със захарен диабет:

 • тежко зрително увреждане под формата на увеличаване на диабетната ретинопатия с възможно отлепване на ретината;
 • увеличаване на симптомите на диабетна нефропатия;
 • кървене, което може да бъде причинено от отлепване на плацентата;
 • тежка опасност за плода.

Ако раждането се случи в период по-малък от 38 седмици, е необходимо да се оцени състоянието на феталната дихателна система, а именно степента на зрялост на белите дробове, тъй като в тези периоди белодробната система все още не е напълно оформена и ако плодът не бъде отстранен навреме, е възможно да се предизвика дистрес синдром при новородени. В този случай се предписват кортикостероиди, които ускоряват узряването на белите дробове, но жените с диабет трябва да приемат тези лекарства с повишено внимание и в изключителни случаи, тъй като те повишават нивото на глюкоза в кръвта, повишават устойчивостта на тъканите към инсулин.

Заключения от статията

По този начин захарният диабет под каквато и да е форма не е „табу“ за жената. Спазването на диета, ангажирането с активна физическа активност за бременни жени, приемането на специализирани лекарства ще намали риска от усложнения, ще подобри вашето благосъстояние и ще намали вероятността от развитие на фетални патологии.

С правилния подход, внимателно планиране, съвместни усилия на акушер-гинеколози, ендокринолози-диабетолози, офталмолози и други специалисти, бременността ще протече по безопасен начин както за бъдещата майка, така и за детето.

Многоводие при бременни жени

Многоводието е, когато има много околоплодна течност. Много повече от обикновено. Акушер-гинеколозите приписват полихидроамнион (това е научното наименование на полихидрамнионите) на редки усложнения на бременността. Една или две от сто жени се сблъскват с този проблем. Многоводието обаче може да бъде важен маркер, че нещо не е наред с бременността..

Сериозните проблеми в хода на бременността (резус-конфликт, некомпенсиран гестационен захарен диабет, вътрематочна инфекция на плода, неимунна воднянка на плода) могат да бъдат придружени от значително увеличение на количеството на околоплодните води.

Как се поставя диагнозата

По-рано, още преди да се появят ултразвукови апарати във всеки портал, акушер-гинеколозите измерват щателно размера на корема с измервателна лента, замислено намръщват челата си и потупват на различни места, сравнявайки нюансите на звуците. Много голям корем, винаги притеснен: много голямо дете или много вода? Или близнаци?

Ултразвуковата диагностика значително улесни живота ни, защото сега е доста лесно да се изчисли количеството на околоплодните води. Лекарят по ултразвукова диагностика задължително оценява количеството на околоплодните води. Количеството вода се изчислява, като се използва индексът на амниотичната течност (AFI) или дълбочината на най-големия джоб (GOC):

 • GNK е вертикалният размер на най-големия джоб на околоплодната течност, който не съдържа пъпната връв или феталните крайници;
 • AFI е сумата от дълбочината (в сантиметри) на четири различни джоба с течност, които не съдържат пъпната връв или крайниците на плода, в четири различни области на корема на бременната жена. Този показател се счита за по-точен..

В зависимост от резултатите от измерването по време на ултразвук се различават леки, умерени и тежки полихидрамниони. Протоколът за ултразвук трябва да включва данни за количеството на околоплодните води.

Степента на многоводиеДълбочина на най-големия джоб (GNK), cmИндекс на околоплодната течност (AFI), cm
Лесно825–39
Средно аритметичноединадесет30–35
Тежкапетнадесет> 35

Какво застрашава многоводието?

Много вода винаги увеличава риска от неблагоприятни резултати от бременността. Най-често поради него има преждевременно разкъсване на мембраните с изтичане на околоплодната течност. В такива случаи бременността завършва с преждевременно раждане, понякога с изключително ниско тегло на бебето.

Може да настъпи отлепване на плацентата или загуба на примки на пъпната връв. Увеличава се рискът от развитие на прееклампсия, страшно усложнение на бременността.

Плодът има по-голяма свобода, поради което той по-често се намира в матката не по начина, по който акушер-гинеколозите биха искали. Увеличава вероятността от цезарово сечение и прехвърляне на новородени в интензивното отделение.

Матката, разтегната от голямо количество околоплодна течност, се свива слабо след раждането. Може да е причина за PPH.

Какво да правим, ако се открие полихидрамнион?

Тежките полихидрамниони могат да придружават някои фетални аномалии. Но ултразвуковата диагностика с голямо количество вода може да бъде сериозно затруднена, тъй като плодът може да е разположен далеч от ултразвуковия сензор или да се движи твърде активно.

Следователно, със значителни полихидрамниони, бременните жени се изпращат в перинатални центрове или други големи клиники, оборудвани с висококачествено оборудване и специалисти на експертно ниво, за да:

 • за изключване на малформации и забавяне на вътрематочния растеж;
 • оценка на двигателната активност на плода - това позволява на човек да подозира неврологични нарушения;
 • направете ехокардиография на плода - за изключване на сърдечни дефекти;
 • доплерометрия - помага за изключване на вътрематочна анемия и плацентарни хемангиоми.

Планът за изследване може да бъде доста обемен:

 1. Ако лекарите открият вродени аномалии или значително изоставане във вътрематочното развитие на плода, те препоръчват провеждането на хромозомен анализ за изясняване на ситуацията.
 2. Също така е необходимо да се изключи развитието на гестационен захарен диабет (диабет по време на бременност) при майката. Може би лекарят го е пропуснал, което е довело до многоводие. Скринингът за гестационен диабет на 24-28 седмици е абсолютно задължителен за всички бременни жени. Много е лошо, ако лекарят първо е открил многоводие, а чак след това диабет.
 3. Полихидрамнионът е причина за изследване за вродени инфекции (първична инфекция с токсоплазмоза, цитомегаловирус, парвовирус В19 и др.). Това са многобройни анализи на кръв, урина, всякакви култури и PCR диагностика.
 4. Ако се установи фетална воднянка, се изисква индиректна реакция на Кумбс - анализ, който изключва / потвърждава Rh-конфликта.

Всичко това звучи много страшно, но, за щастие, най-често не намираме нищо лошо и наричаме многоводието „изолирано“ или „идиопатично“.

Въпреки това, дори ако според резултатите от теста полихидрамнионът не е свързан със сериозни проблеми, все пак индексът на амниотичната течност ще трябва да се наблюдава на всеки 2-3 седмици, за да се разбере: многоводието се увеличава или не.

Ултразвуково сканиране с основни измервания на размера на плода ще трябва да се прави ежемесечно, за да не се пропусне вътрематочно забавяне на растежа.

Какво може да бъде лечението

С лечението на многоводие нещата са тъжни. Ако се установи инфекциозна причина, може да се препоръча специфично лечение, включително антибиотици.

При изразено нарастващо многоводие може да се предложи амниоредукция (декомпресионна амниоцентеза) - отстраняване на излишното количество околоплодна течност чрез пункция. Това избягва редица усложнения, но има свои собствени рискове. До 32 гестационна седмица е възможна медикаментозна амниоредукция с използване на индометацин.

Добрата новина е, че не се изисква намеса при леки до умерени полихидрамниони с окуражаващи резултати от теста на плода. Основното нещо е задълбочен преглед, за да се изключат причините и внимателно наблюдение..

Бременност диабет полихидрамнион

Най-удивителният период в живота на жената е времето, когато тя очаква бебе. За съжаление, подобни очаквания често са помрачени от определени видове проблеми, свързани със здравето както на бъдещата майка, така и на детето..

И въпреки че майката природа се е погрижила за пълното развитие на бебето предварително, обграждайки го с околоплодни води (действащи като основен доставчик на кислород и хранителни вещества) по време на престоя му в утробата, днес лекарите все по-често започват да диагностицират полихидрамниона при бременни жени..

статии

 1. Какво е многоводие по време на бременност
 2. Как да се определите
 3. Норма или патология
 4. Как да определим полихидрамнион
 5. Причини и последици от многоводието
 6. Възможно ли е лечение на полихидрамнион?
 7. Превантивни мерки за предотвратяване на многоводие

Какво е многоводие по време на бременност

Многоводието е патологично състояние на жена, диагностицирана през целия период на бременността. С други думи, това е промяна в индекса на околоплодните води, която надхвърля установените показатели.

Амниотичната течност играе голяма роля в развитието на детето. Те не само го предпазват от външни влияния (шок или шум), но и осигуряват комфортното съществуване на плода през целия период на бременността и по време на раждането.

Освен това околоплодната течност доставя на детето хранителните вещества, които съдържа, поддържа оптимален температурен режим (около 37 градуса) и налягане във феталния мехур, осигурява свобода на движение в матката (особено през първите седмици), а също така предотвратява компресията на пъпната връв и други части от плода. Също така в околоплодната течност има антитела, които предотвратяват инфекцията на ембриона, докато самите води остават защитени от външни инфекции поради непропускливостта на феталния пикочен мехур.

По време на бременност количеството вода непрекъснато се променя, например на десетата седмица от бременността техният обем е около 30 ml, докато при 14 количеството им се повишава до 100 ml.

Нормата в края на срока е около литър или един и половина. В случай, че има леко превишаване на нормата, понякога е достатъчно само постоянно наблюдение от лекар и постоянно наблюдение (ултразвук).

Ако обемите се увеличат повече от предвиденото, говорим за полихидрамнион..

Как да се определите

Също така е възможно да се определят многоводията при бременна жена по някои характерни външни признаци:

• постоянно усещане за тежест (или болка) в корема;

• наличие на слабост в тялото и задух;

• възникващи тежки отоци, особено в областта на корема;

• повишен пулс и сърдечен ритъм;

• увеличаване на обема на корема в областта на пъпа.

Също така, при многоводие, една жена вътре в себе си (корема) може да чуе звуците на буболене.

Норма или патология

Когато се подозира многоводие, основният фокус е върху индекса на околоплодната течност (AFI) - оптималното количество околоплодни води, установено за всяка гестационна възраст.

Но тъй като показателите непрекъснато се променят и броят им директно зависи от състава и обема на самата амниотична течност, бяха получени средните показатели за възможни колебания.

Когато провежда ултразвук, лекарят изчислява AFI и сравнява получените данни с физиологични показатели за конкретна гестационна възраст според данните, отразени в специална таблица.

Въз основа на количеството на околоплодната течност се различават няколко вида полихидрамниони:

* умерен (или лек) - показателите не надвишават 3000 ml.;

* хронична (умерена) - данните варират в рамките на 3000 - 5000 ml.;

* пикантен (тежък) - повече от пет литра.

В същото време полихидрамнионите могат да се появят както внезапно, тогава те говорят за остра степен на тежест и постепенно - през цялата бременност.

В първия случай заболяването най-често се проявява през втория триместър, когато има увеличаване на натоварването върху вътрешните органи на жената..

Бъдещата майка започва да усеща дърпащи болки, има рязко увеличаване на обема на корема, появява се задух и други подобни..

Във втория случай е много трудно да се диагностицира полихидрамнион и жената може дори да не знае за появата му, докато не направи нов ултразвук. Следователно, хроничните полихидрамниони най-често се откриват едва през третия триместър, когато количеството на околоплодните води значително надвишава нормата. Опитен лекар може да подозира наличието на полихидрамнион по следните причини:

Как да определим полихидрамнион

* ако размерът на корема не съответства на гестационната възраст,

* ако имате затруднения да слушате сърдечния ритъм на бебето,

* плодът е изключително подвижен, а коремът е напрегнат.

Но по-изразена картина все пак може да се покаже само чрез ултразвуково сканиране, по време на което се изчислява индексът на околоплодната течност, което е допустимо в определен период от бременността. В допълнение към диагностиката се предписват и редица тестове:

* кръвна глюкоза за потвърждаване / изключване на захарен диабет,

* цитонамазка и кръв за наличие / отсъствие на генитални инфекции,

* общи и подробни изследвания на кръв и урина,

* анализ за антитела,

* редица изследвания за наблюдение на състоянието на детето (CTG - за оценка на състоянието и сърдечната честота на плода и доплер анализ - за анализ на състоянието на кръвния поток).

По време на лечение в болница индикаторите за растеж на корема на бременната жена, сърдечния ритъм на бебето и неговото положение се държат под контрол.

Причини и последици от многоводието

Невъзможно е точно да се определят основните причини за многоводие по време на бременност. Всички фактори, които в една или друга степен влияят върху формирането на тази патология, могат условно да бъдат разделени на четири групи:

* 1 група - заболявания, диагностицирани при майката: захарен диабет, различни видове инфекции (рубеола и други цитомегаловирусни инфекции), хронични заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система, както и гинекологични патологии (заболявания, свързани с репродуктивната система).

* 2 група - усложнения, възникващи по време на бременност: развитие на гестоза, възможен конфликт на резус, намаляване на хемоглобина и патология на плацентата.

* Група 3 - свързани с развитието на детето в утробата: заболявания, които възникват по време на развитието на плода (различни видове патологии), присъствие в утробата на не един, а два или повече ембриони, както и размера на плода (ако е твърде голям).

* 4 група - свързана с нарушение на обмена на вода. Подобен процес се причинява от аномалии в развитието на плода, свързани със стомашно-чревния тракт, отделителната система и белите дробове..

Всеки от изброените видове заболявания има своите последствия:

* загуба на дете (спонтанен аборт),

* насилствено повръщане, водещо до дехидратация,

* преждевременно стареене или отлепване на плацентата (в този случай се предписва спешно цезарово сечение, по време на което може да се наблюдава частична загуба на някои части от тялото на детето или пъпната връв);

* ранно раждане (понякога лекарите са принудени да прекъснат бременността на 28 седмици, за да спасят живота на майката и бебето);

* късна гестоза, придружена от силно повръщане и повишено кръвно налягане.

Увеличаването на индекса на околоплодната вода също може да доведе до редица промени в развитието на детето:

* появата на плацентарна недостатъчност, в резултат на което бебето може да бъде диагностицирано с хипоксия,

* до развитието на вродени малформации на централната нервна система и стомашно-чревния тракт.

Ако една жена е била заразена по време на бременност, тогава е възможно и детето да бъде заразено и в бъдеще то (или тя) може да получи спад в имунната система.

В случай, че диагнозата полихидрамнион е потвърдена, бъдещата майка е поканена да извърши цезарово сечение като акушерска помощ.

Възможно ли е лечение на полихидрамнион?

Много е трудно да се каже как ще протече бременността, ако се открие патология. Многоводието е опасно, на първо място, защото е невъзможно да се предвидят всичките му възможни последици. И все пак, благодарение на навременните методи за диагностика, правилното и навременно лечение, е възможно да се спаси ситуацията до известна степен..

Как да лекуваме многоводие по време на бременност? Ако се открие полихидрамнион, жената трябва да бъде под неуморния надзор на лекарите, за да се предотвратят всички възможни усложнения с тази патология. А точното определяне на възможната причина за увеличаване на околоплодните води значително ще спомогне за улесняване на процеса на лечение и по-нататъшно възстановяване..

Например, ако заболяването не е придружено от клинични промени (кръвообращението е нормално) и дишането не е нарушено (няма задух), което е характерно за леки и умерени стадии на многоводие, лекарите се опитват да запазят бременността и да дадат на жената шанс за естествено раждане.

В този случай лечението може да се проведе у дома и на бременната жена се предписва:

* терапия с широкоспектърни антибиотици, разрешена по време на бременност,

* лекарства, които нормализират циркулационните процеси на кръвоносната система, метаболитните процеси и маточно-плацентарния кръвен поток,

* имуномодулиращи агенти при наличие на инфекция,

* диуретици за облекчаване на отока,

Също така, бременна жена се препоръчва да се придържа към диета, която ще помогне за предотвратяване на киселини и други стомашни проблеми..

В същия случай, когато жената се лекува в болница и има заплаха за живота на бременна жена (или дете), както и времето, което позволява, лекарите решават необходимостта от ранна акушерска помощ, прибягвайки до хирургическа интервенция (цезарово сечение). В много редки случаи те прибягват до процедурата на коремна амниоцентеза - отстраняване на малко количество околоплодни води чрез пробиване на феталния пикочен мехур.

Превантивни мерки за предотвратяване на многоводие

Многоводието е доста сериозно заболяване, така че е важно да сте наясно с пълната степен на неговата сложност още на ранен етап от бременността. За съжаление, няма специфични превантивни мерки за лечение на полихидрамнион като патология, тъй като причините за появата му все още не са напълно проучени..

Ето защо бъдещите майки трябва да се придържат към диета и здравословен начин на живот, предпазвайки тялото си от всякакви инфекции и възпаления. За да се почувствате по-добре, трябва да избягвате прекомерно физическо натоварване, което вече е противопоказано при бременност, и всякакви нервни шокове.

Освен това е важно да посетите антенаталната клиника своевременно и да разкажете на лекаря възможно най-подробно за всички обезпокоителни проблеми. Това, разбира се, не означава, че трябва да слушате абсолютно всички възможни краткосрочни болки, но също така не бива да губите контрол над случващото се..

Всъщност по време на бременност тялото претърпява редица значителни промени и фактът, че някъде колит, дърпа или боли малко се счита за нормален. Но ако болката не изчезне, а, напротив, се усили, все още е необходима консултация с лекар (и възможна хоспитализация).