Бременността по време на прием на контрацептиви е практически невъзможна, но индексът на Пърл, който отразява ефективността на контрацептива, все още не е нула. Най-често настъпването на бременност е свързано с нарушение на режима на прием, а не с ефективността на метода за защита срещу нежелана бременност.

 1. Възможна ли е бременност по време на контрол на раждаемостта?
 2. Причини за бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета
 3. Първи цикъл на прием на COC без допълнителна защита
 4. Прескочи
 5. Неправилен избор на контрацептив
 6. Лошо храносмилане
 7. Прием на определени лекарства
 8. Консумация на алкохол
 9. Симптоми на бременност при прием на ок
 10. Последици за плода
 11. Какво да правите, ако забременеете, докато приемате КОК

Възможна ли е бременност по време на контрол на раждаемостта?

Прогестогенният компонент е отговорен за контрацептивния ефект в състава на хормоналните агенти. Естрогените се дават в таблетки само за поддържане на функцията на хипофизната жлеза и яйчниците и за предизвикване на менструално кървене. Контрацептивните хапчета водят до промяна в работата на хипофизната жлеза, инхибират производството на FSH и LH, следователно, яйцеклетката не узрява, овулацията е невъзможна.

Вероятността от извънматочна бременност също се намалява с противозачатъчни хапчета. Хормоните потискат перисталтиката на фалопиевите тръби, увеличават вискозитета на цервикалната слуз, така че сперматозоидите не могат да проникнат в яйцеклетката. Отнема 7 дни, за да се развие противозачатъчно действие. През този период има преструктуриране на ендокринната система на жената.

Индексът на Pearl за орални контрацептиви е 1. Това означава, че бременността с OC настъпва в рамките на една година при 1 от 100 жени, използващи този метод. Но статистическите данни не отчитат правилността на употребата и липсата на грешки при приемането на противозачатъчни хапчета..

Причини за бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Спазването на препоръките в инструкциите за перорален контрацептив надеждно предпазва от зачеване. Бременност, докато приемате противозачатъчни, настъпва, ако жената наруши режима и дозировката, пропусне хапчетата. Намалена ефективност при използване на определени лекарства, които влияят върху чернодробния метаболизъм на хормоните. Жените, които са избрали този метод за защита от непланирано зачеване за себе си, трябва да се опитат да изключат фактори, които влияят на контрацептивните свойства..

Първи цикъл на прием на COC без допълнителна защита

Тези, които току-що са започнали да използват орални контрацептиви, трябва да бъдат внимателни. Таблетките започват да пият от първия ден на менструацията и защитен ефект трябва да се развие в рамките на седем дни. Но в някои случаи тялото се нуждае от период на свикване с контрацептива. През този период работата на хипофизната жлеза и яйчниците се възстановява, производството на собствени хормони се потиска, тялото свиква с новото състояние. Опасно е да се наруши режимът в самото начало на курса.

Лекарите препоръчват да не настъпва бременност, докато приемате контрацептиви, използвайте допълнителни средства. Препоръката е особено подходяща за жени, които преди това не са използвали контрацептиви, както и в следродилния период, ако КОК започват да се използват преди началото на менструацията..

Прескочи

Прескачането на времето за приемане на ОК до 12 часа е относително безопасно. Необходимо е, ръководейки се от инструкциите, да изпиете липсващото хапче и след това внимателно да наблюдавате времето за прием. Възможността да забременеете се появява, ако са изминали повече от 12 часа от времето, когато трябва да пиете добре. В този случай трябва да се съсредоточите върху номера на таблета в опаковката:

 • началото на курса - голям шанс за бременност, трябва да изпиете пропуснатото хапче и да използвате презервативи за дълго време;
 • сива коса на опаковката - рискът от полет също е увеличен, допълнителни контрацептиви се използват до края на курса;
 • последните няколко хапчета или "залъгалки" - не можете да пиете пропуснатата, но изчакайте 7 дни и започнете нова опаковка.

Опасно е да пропускате контрацептиви два пъти в рамките на един месец, шансът да забременеете значително се увеличава.

Неправилен избор на контрацептив

Жената може да забременее с хормонални противозачатъчни хапчета, ако лекарството не е избрано правилно. Има оптимални комбинации за всяка възраст. За млади момичета, които не раждат, се препоръчват следното:

 • Джес;
 • Джес плюс;
 • Линдинет 20.

Ярина и Ярина-Плюс, Ригевидон, Белара се използват при по-възрастни жени. Лактинет или Charosetta е избран за кърмещи майки. Основният компонент, върху който се фокусира лекарят, е гестагенът. Не трябва да бъде в твърде висока доза, но значително намаляване ще доведе до липса на противозачатъчни действия.

Лошо храносмилане

Бременност след противозачатъчни хапчета може да възникне, ако жената развие повръщане или диария в рамките на няколко часа след приема на дозата. Отнема до 2 часа, докато лекарството се разтвори и абсорбира напълно, но храната може да повлияе на този процес и да го забави малко. Следователно тези, които имат лошо храносмилане, диария след приема на хапчето, трябва да пият отново добре..

Прием на определени лекарства

Хормоналният метаболизъм възниква в черния дроб под въздействието на цитохромната Р450 система, микрозомално окисляване. Някои вещества са в състояние да го ускорят и забавят. Следните лекарства намаляват контрацептивния ефект:

 • съдържащ жълт кантарион;
 • Фенитоин;
 • барбитурати;
 • Гризеофулвин;
 • Карбамазепин;
 • Рифампицин.

Лекарствата, използвани за лечение на ХИВ, могат както да ускорят, така и да забавят метаболизма на КОК.

Консумация на алкохол

Пиенето на алкохол в малки дози, което не води до алкохолна интоксикация, е безопасно. Честото злоупотреба с алкохол помага за ускоряване на чернодробното микросомално окисление и намалява защитния ефект.

Жената може да забременее няколко дни след спиране на контрола на раждаемостта, ако преди това е използвала често алкохол. Но това може да повлияе на състоянието на плода повече от действието на хормоните. Етанолът има доказан тератогенен ефект, води до нарушено формиране на плода и тежки малформации.

Прочетете повече за съвместимостта на контрацептивите и алкохола тук.

Симптоми на бременност при прием на ок

Когато приемате контрол на раждаемостта, могат да се появят симптоми на бременност, които са по-малко тежки от тези на нормалните жени. Следните знаци трябва да предупреждават:

 • липсата на менструация, която преди това дойде 2 дни след отмяната на ОК;
 • набъбване на млечните жлези, повишената им чувствителност;
 • чувство на слабост, повишена умора.

Промените във вкуса, апетита, гаденето и признаците на токсикоза не са типични за първата седмица или две от бременността, тези признаци се появяват малко по-късно.

Когато приемате ОК, тестът за бременност ще бъде положителен, ако е настъпило зачеване. Появява се слабо положителен резултат при прикрепване на извънматочна ембриона.

Последици за плода

Жената може да забременее след хормонални хапчета, без да навреди на плода, но ако продължи да приема ОК, това увеличава риска от негативни последици. Основният хормон, отговорен за подготовката на тялото за имплантиране и последващото развитие на ембриона, е прогестеронът. Обикновено се секретира от жълтото тяло, но жените, използващи ОК, го нямат.

Прогестогенът в състава на КОК се различава по структура и не пренася лигавицата на матката в секреторната фаза. Следователно ембрионът е по-слабо свързан с матката, където ще има заплаха от прекъсване в ранен период. За да го премахне, лекарят ще предпише лекарства с прогестерон Дуфастон, Утрожестан. Те ще позволят на ембриона да стане по-силен и да се образува плацентата. Но симптомите на заплашен спонтанен аборт могат да продължат до 20 седмици и по-късно..

Състоянието на вагиналната флора може също да се промени към развитието на дисбиоза, кандидоза. Ето защо, ако настъпи бременност след премахването на противозачатъчните хапчета, са необходими цитонамазка и подходящо лечение..

Какво да правите, ако забременеете, докато приемате КОК

Лекарите препоръчват, когато при прием на ОК се появят признаци на бременност, не трябва да започвате следващата опаковка, а да спрете приема. За да потвърдите зачеването, трябва да направите тест за бременност. Той ще покаже положителен резултат, ако закъснението е повече от 2 дни. Ако подозрението е възникнало преди опаковането на таблетките да приключи, можете да вземете кръвен тест за hCG. Този хормон се открива само при бременни жени и се определя в рамките на няколко дни след оплождането..

При потвърждаване на бременността трябва да се вземе решение дали да се запази или прекрати. Хормоните нямат доказан тератогенен ефект, но могат да повлияят на носенето на плода. Поради това лекарят ще предпише специална поддържаща терапия за поддържане на бременността. Възможно е да се роди след прием на орални контрацептиви по естествен път. На тези, които решат да го прекъснат, ще бъде предложен медицински аборт като най-безопасният начин.

Възможно ли е да забременеете, ако приемате противозачатъчни хапчета?

Хормоналните контрацептиви са уникално откритие на ХХ век, което направи пробив в съвременните методи за защита.

Въпросът дали едно момиче или жена може да забременее, докато пие противозачатъчни днес, е чисто риторичен..

Начинът на работа на контрацептивите е доста прост. Определена комбинация от хормони блокира процеса на овулация. В резултат на това узряването на яйцеклетката и освобождаването й от яйчника става невъзможно..

Съответно мъжките гамети са неактивни, тъй като те просто няма какво да оплодят..

Под въздействието на прогестогенни компоненти вискозитетът на цервикалната слуз се увеличава, което значително намалява активността на сперматозоидите.

В същото време се наблюдава намаляване на перисталтиката на фалопиевите тръби и матката, докато ендометриалният слой изтънява.

Дори ако най-оживеният сперматозоид успее да измисли и оплоди яйцеклетката (което е изключително съмнително), тя пак няма да може да се закрепи върху стените на матката. Следователно шансовете за забременяване са нулеви..

На противоположния въпрос, възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни, всеки опитен лекар ще отговори - това е невъзможно.

Струва си да се отбележи, че ефективността на оралните контрацептиви (OC) директно зависи от правилната и систематична употреба на лекарството, избрано от специалист..

Какви са оралните контрацептиви?

Днес фармацевтичните производители предлагат широка гама от контрацептивни лекарства с различни свойства..
Някои орални контрацептиви са успешно използвани за лечение на гинекологични заболявания. Това се дължи на спомагателните ефекти, които имат лечебните свойства на таблетките..

По отношение на вида на хормоните в състава на средствата, има две основни контрацептивни групи:

 • комбинирани орални контрацептиви (КОК) - се състоят от два вида: прогестини (прогестерон) и естрогени;
 • прогестинови (гестагенни, гестагенни, мини-пили) лекарства - те се състоят от прогестинови хормони.

Принадлежността към един или друг тип е задължително посочена в инструкциите за употреба, приложени към таблетките.

Най-популярни са COC (комбинирани фондове). Всеки вид обаче има определени индикации и противопоказания. Следователно едно и също момиче може да използва и двата типа, но в различни ситуации или периоди..

COC имат разлики:

 • еднофазна - количеството хормони е равно;
 • двуфазни - имат два подтипа, всеки с различна комбинация от хормони;
 • трифазни - имат три подтипа, с различна комбинация от хормони.

Всеки комбиниран орален контрацептив трябва да съдържа един хормон от типа гестагени и един вид естроген.

Изключение правят контрацептивните "мини-хапчета", състоящи се само от един вид прогестин.

Как да ги изберем и приложим правилно?

Много жени подхождат към избора на орални контрацептиви не само неправилно, но и напълно безотговорно.

В повечето случаи жените разчитат на опита на своите приятели, познати или на наличната информация от Интернет..

Важно е да се разбере ясно! Лекарство, което е идеално за една жена, може да е напълно изключено за друга. Следователно изборът на контрацептивно лекарство със сигурност трябва да бъде съгласуван с гинеколога.

Сами по себе си, съдържащите естроген контрацептиви, правилно подбрани от гинеколог за определена жена, са един от най-ефективните начини за защита срещу нежелана бременност.

За да изберете правилно подходящите хапчета, лекарят може да предпише редица от следните тестове:

 • общ анализ на кръвта;
 • вагинална цитонамазка;
 • пълен преглед по линията на гинекологията;
 • изследване на млечните жлези за наличие на патология;
 • направете ултразвук на тазовите органи;
 • изследване на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците за признаци на възможни заболявания;
 • основният анализ е тест за хормони.

След като разгледа получените резултати, лекарят уверено ще може да избере лекарството, което е подходящо за здравословното състояние, както и индивидуалните характеристики на вашето тяло..

Тази процедура за избор на контрацептив се препоръчва, така че да няма непредвидени сериозни последици от приемането на контрацептив.
Особено внимание се обръща на избора на таблетки за бременни поради възможните негативни ефекти на някои таблетки върху плода.
За да премахне влиянието на хормоните върху детето, лекарят ще избере най-щадящия метод на защита.

По същия начин те подхождат към избора на контрацептив за жени по време на менопаузата. С правилния избор на контрацептивно лекарство ще бъде възможно не само да се избегне бременност, но и да се премахнат или отслабят неприятните симптоми на менопаузата.

Контрацептивните лекарства имат таблетна форма за освобождаване в опаковки от 21 или 28 броя. По отношение на броя на таблетките се планира режим на дозиране.

Ако в опаковката има 21 таблетки, тогава лекарството се приема точно 21 дни. Това трябва да бъде последвано от интервал от седем почивни дни, който обикновено съвпада с менструацията. На 8-ми ден започнете да приемате следващата опаковка от използвания продукт.

Решението за пушещи жени над 35 години може да бъде само прогестинови орални контрацептиви (мини-хапчета)

Ако в опаковката има 28 таблетки, тогава лекарството се приема без прекъсване, пийте 1 бр дневно.
За да се увеличи максимално ефективността на контрацептива, се препоръчва да се приемат хапчетата по едно и също време на деня..

Ако използвате контрацепция през първия месец, най-добре е да започнете да приемате противозачатъчни хапчета в самото начало на МК. Тоест, вземете първото хапче в първия ден от цикъла си..

Ефективността на този метод на приложение се дължи на факта, че в този случай допълнителна защита от други контрацептиви (презервативи и др.).

Ако започнете да приемате контрацептив седмица след началото на менструацията, това може да доведе до загуба на ефективност.

Нещо повече, още около месец ще има риск от забременяване след приемане на контрацептивни хапчета, без да се спазва това правило. По тази причина има много известни случаи на бременни жени..

Съответно, доста често можете да чуете недоволство от недостатъчния ефект на контрацептивите.

Например една жена пиеше противозачатъчни хапчета Regulon и беше възмутена от факта на зачеването..

При изясняване на обстоятелствата обаче се оказа, че приемът на тези орални контрацептиви не е причина за бременност..

Трябва да приемате такива хапчета всеки ден по едно и също време.

Факторът на непланираното оплождане е елементарно неспазване на инструкциите за употреба..

Таблица на най-добрите лекарства

Име на лекарствотоХарактеристика:
НовинетПреди започване и на всеки 6 месеца от употребата на Novinet се препоръчва общ медицински и гинекологичен преглед, нисък процент на бременност
БелараУпотребата по време на бременност и по време на кърмене е противопоказана
РегулонИма благоприятен ефект върху липидния метаболизъм, нормализира менструалния цикъл, има благоприятен ефект върху кожата (особено при наличие на акне вулгарис).
ЯринаMC се регулира, болезнено кървене се наблюдава по-рядко, интензивността и продължителността им намаляват, рискът от желязодефицитна анемия, рак на ендометриума и яйчниците намалява.
Джес®Показания: контрацепция, лечение на умерено акне (акне вулгарис), лечение на тежък предменструален синдром (ПМС)

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Както показва практиката и потвърждава медицинската статистика, оралните контрацептиви са по-ефективен начин за предотвратяване на нежелана бременност, като гарантират 100% резултат..

Следователно въпросът каква е възможността жените да забременеят, докато приемат контрацептивни контрацептиви, може да изглежда донякъде провокативен..

И все пак, според експерти, са регистрирани от 0,3 до 0,8% от случаите на непланирана бременност. Следователно, струва си да говорим за причините за началото на зачеването по-подробно..

Надеждна алтернатива на контрацептивите, съдържащи естроген Mini-pili

Причини за шанс за оплождане с контрацептиви

Няколко фактора всъщност допринасят за намаляване на ефективността на лекарствата. Ако вземете необходимите мерки, гарантирано ще можете да избегнете нежелана бременност..

Причини за повишен риск:

 • преди да започнете първия курс за предотвратяване на зачеването - не забравяйте да започнете да приемате противозачатъчни хапчета в комбинация с допълнителна защита;
 • ако през първите 7-14 дни ще приемате само контрацептиви, като правите незащитен секс без презерватив, тогава съществува реален риск от забременяване (състоянието е от значение само за първия цикъл);
 • при следващото приемане са пропуснали противозачатъчните хапчета - ако жената е пропуснала едно хапче за интервал от повече от 12 часа, тогава защитният ефект намалява и рискът от зачеване се удвоява;
 • неграмотен избор на контрацептив - например, ако едно момиче пие хормонални хапчета с минимален набор от хормони, предназначени за употреба по време на кърмене, тогава вероятността да забременее по време на прием на контрацептиви е много висока;
 • разстроен стомах - ако след изпиване на лекарството имате повръщане или диария в рамките на 3 часа, тогава ефектът от противозачатъчните хапчета намалява;
 • комбинацията от орални контрацептиви с някои други лекарства или традиционна медицина намалява ефекта от контрацепцията;
 • за тези, които пият алкохол в комбинация с противозачатъчни хапчета, е важно да запомните, че алкохолът неутрализира ефекта на хормоните, но увеличава шансовете за нежелано зачеване.

Мнозина се интересуват дали една жена може да забременее, докато прескача или между приема на противозачатъчни хапчета.
Ако са пропуснати две (или повече) таблетки, трябва да удвоите дозата (2 таблетки на ден), за да влезете в обичайния график. В този случай се препоръчва да се използва допълнителна защита за една седмица.
Ако по време на тази почивка настъпят менструации, тогава трябва да направите седемдневна почивка и да започнете следващия пакет.

Подобна ситуация, ако има разлика от 36 часа или повече между хапчетата.

Няма странични ефекти

Не се приема едновременно

За да се повиши ефективността на контрацептивните лекарства, лекарите препоръчват на организма да развие подходящ навик да приема хапчета..

Когато се използват COC (комбинирани средства), малките времеви пропуски не са критични, но са нежелани.

Ако приемате лекарства, съдържащи само прогестерон, препоръчително е да ги пиете едновременно. Лекарството спира да действа след 26 часа.

Изберете най-подходящото време за себе си, например, вземете през нощта. Можете да използвате будилника, за да не забравите със сигурност.

Имаше повръщане, диария и не изпихте друго хапче

За да се запази ефективността на контрацептива срещу нежелана бременност, се препоръчва да се извършат следните действия:

 • ако повърнете в рамките на три часа след последния прием на контрацепция, тогава трябва да вземете хапчето със същия номер от друга опаковка възможно най-скоро или следващото, когато приемате еднофазно лекарство;
 • ако повръщането се случи по-късно от 3-4 часа, тогава не е необходимо повторно приемане, тъй като активните вещества вече са осигурили защита срещу зачеване;

Подобни стъпки трябва да се предприемат при диария. Но ако диарията не спира дълго време, тогава се препоръчва да спрете приема на лекарството за 7 дни.

В комбинация с други лекарства

Когато се комбинират орални контрацептиви с други лекарства, ефективността на контрацепцията значително намалява.
Това важи особено за едновременната употреба с барбитурати, антибиотици, противогъбични или антиконвулсанти.

Няма нищо трудно да ги вземете.

Ако е необходимо да се комбинират контрацептиви и използвани лекарства, препоръчително е да се използват допълнителни защитни средства (например презерватив).

Няма значение какво лекарство използвате Белара, Ярина или Новинет, но ще се нуждаете от одобрението и препоръките на гинеколог.

Как правилно да спрете да използвате хормонални хапчета

Отказът от лекарството може да се дължи на различни причини:

 • при планиране на дете;
 • при смяна на контрацептиви;
 • със влошено здравословно състояние:
 • преди операция.

Ако се планира операция, ще трябва да направите месечна почивка, за да предотвратите тромбоза.
За да се предотвратят болки или странични ефекти след спиране на употребата на контрацептивното лекарство, трябва стриктно да се спазват следните препоръки:

 • отказът от ОК е неприемлив без консултация с лекар;
 • необходимо е да завършите целия си цикъл на лекарството, не можете да се откажете, без да завършите курса на приложение;
 • не се допуска рязък отказ, препоръчва се плавно прекратяване по схемата, установена от гинеколога.

Планиране на бременността

Ако партньорите мислят за попълване на семейството, то този момент е не само най-важното решение в живота им, но също така изисква компетентен подход и голяма отговорност.

Много хора смятат, че е достатъчно да се направи просто действие - да се откажат от контрацептивите за контрол на раждаемостта. В края на краищата, ако не се предпазите, една жена може да забременее веднага..

Изисквайте систематичен подход

Възможно е да е така. Но ако искате оплождането да дойде със сигурност, тогава трябва да вземете предвид някои важни фактори:

 • възраст на жената;
 • продължителността на приема на лекарството;
 • здравен статус;
 • наличието на патологии или хронични заболявания.

Когато планирате дете, препоръчително е непременно да дойдете на консултация с лекуващия гинеколог и да разчитате изцяло на неговия професионализъм.
Лекарят ще предпише да се подложи на преглед, най-вероятно не само за жената, но и за нейния партньор.

В някои случаи бременността може да настъпи само с помощта на помощни средства. Често се използва изкуствено стимулиране на процеса на овулация.

Не забравяйте, че фразата „да не забременееш без да се използва защита е невъзможно“ за мнозина е без значение.

Зачеване след приключване на приема на лекарството

Каква е вероятността да забременеете бързо след прием на противозачатъчни хапчета, пряко зависи от продължителността на използването на тези средства.

Ако пием хормонални лекарства дълго време, то постепенно тялото ни се отби от независима дейност. Тоест спира да произвежда хормоните естроген и прогестерон.

Има проста формула, която лекарите обикновено използват - скоростта на оплождане е 3 регенериращи месеца за 1 година употреба на контрацептиви.

Ако използвате контрацепция за по-малко от 6 месеца, възможно е понякога да се получи обратна реакция. Женската клетка може да се държи като "гладна" клетка. В медицината този феномен се тълкува като "концепция за отмяна" или "отскок ефект".

Това означава, че има голяма вероятност да забременеете при първия акт, дори на следващия ден след спиране на употребата на контрацептиви..

Нуждаем се от отговорен подход към приемането на ОК

Има дори практика, при която безплодието се лекува чрез създаване на ефект на изкуствен рикошет..

Има случаи, когато дори след пет години употреба на наркотици, жените са успели да забременеят след първия незащитен акт буквално в рамките на две седмици.

Много зависи и от възрастта. Медицинската практика показва, че момиче след 22-23 може да забременее по-бързо, без да използва контрацепция.

При продължителна употреба на контрацептиви в тази възраст може да отнеме не повече от година за възстановяване на овулаторния цикъл.

Но жените над 30 години ще отнемат два пъти повече време, за да забременеят без предпазители..
Такава несигурност във времевите параметри се дължи на факта, че контрацептивите могат да причинят проблеми с червата или обостряне на гинекологични патологии..

Каква е вероятността да забременеете без контрацептиви?

Безспорен факт - най-големият процент нежелана бременност настъпва поради незащитен полов акт.
В същото време се отбелязва следната тенденция. Ако партньорите постоянно използват незащитен сексуален контакт, тогава се извършва оплождане:

 • 40% - в рамките на три месеца след началото на полов акт;
 • 65% - максимум след шест месеца;
 • 90% - след 1,5-2 години.

Продължителността на времето зависи от много фактори..

MC катастрофира

Мнозина вярват, че практикуването на полов акт в дните на овулация с презерватив е достатъчно, за да се предотврати зачеването..

Статистиката обаче показва, че при определен набор от обстоятелства можете да забременеете всеки ден, дори по време на менструацията..

Какво да правим в случай на нежелано торене

Всички знаят какво е токсикоза и колко трудно е за повечето жени. Мнозина се страхуват, че лошото здраве може да повлияе на професионалните дейности и да наруши всички планове..

Какво да правите, ако бременността настъпи при такива обстоятелства и дори по време на периода на прием на противозачатъчни хапчета.

Самият факт на използване на ОК не трябва да е решаващ по въпроса за напускане на детето или аборт. Всеки гинеколог ще потвърди, че контрацептивите не са пречка или противопоказание за бременност.

По-добре е да вземете решение за задържане на детето или не през първите седмици на бременността.

Последици от ОК за тялото на майката и детето

Неочаквана бременност при използване на орални контрацептиви поражда много опасения у жените.
Жената е победена от постоянно чувство на безпокойство:

 • как използваните лекарства ще повлияят на хода на бременността;
 • какъв ефект могат да имат контрацептивите върху развитието на дете, внезапно бебето се ражда с патология, физически или умствени увреждания.

Съставът на препаратите е подбран по такъв начин, че съдържащите се в него хормони да не са в състояние да навредят на здравето на майката и детето. Бременността при тези обстоятелства се наблюдава по същия начин, както обикновено.

Препоръки на лекарите към жените

Общи препоръки за жени, приемащи орални контрацептиви:

 1. Ограничете броя на цигарите или напълно премахнете навика за пушене.
 2. Спазвайте стриктно инструкциите за употреба на лекарството.
 3. Ако имате оплаквания относно приема на ОК, трябва да се консултирате с лекар.
 4. В случай на внезапна, локализирана, тежка цефалалгия, пристъпи на мигрена, болка в гърдите, остро зрително увреждане, повишаване на кръвното налягане до критични стойности, лекарството трябва да се спре незабавно.
 5. Периодът на адаптация е 3 цикъла, ако менструацията е нередовна, усеща се състояние на дискомфорт, тогава трябва да се свържете с вашия гинеколог, за да смените лекарството с по-високо ниво на естроген.
 6. В първите цикли на прием на ОК се разрешават оскъдни интерменструални зацапвания, можете да изпиете 1 маса. (допълнително) от следващата опаковка, когато приемате КОК - пийте по 1 таб., посочено на същия ден.
 7. Ако кървенето продължава на по-късна дата (след 3 цикъла), след това посетете гинеколог, необходимо е да се установи причината.
 8. В случай на болка (или напрежение) в млечните жлези се препоръчва да се комбинира ОК с витамин Е.
 9. При галакторея (отделяне от млечните жлези) вземете направление за изследване или променете метода на контрацепция.
 10. При липса на менструация продължете да приемате ОК по обичайната схема и посетете лекар за зачеване или "аменорея след хапче".

За автора: Боровикова Олга

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета

Въпреки съвършенството и високата цена на оралните контрацептиви, те не осигуряват 100% гаранция за защита. Затова момичетата се интересуват дали е възможно да забременеете, като приемате противозачатъчни хапчета. Има няколко причини за това, които трябва да се разберат..

Възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Бременността по време на прием на противозачатъчни хапчета се появява по ред причини, въпреки че това се случва само при 30% и най-често, ако не се спазват правилата за използване на лекарства. Първо, нека разберем как възниква зачеването, защото не винаги е възможно да забременеете, когато използвате орална контрацепция, а само по време на овулация.

В този момент тялото на жената произвежда специални хормони, а лекарствата увеличават естрогена в кръвта. В резултат на това производството на FSH се блокира, поради което овулацията в тялото не настъпва. Има два основни вида лекарства: първият увеличава количеството естроген и увеличава вискозитета на секретите; втората усложнява преминаването на сперматозоидите в матката, което е напълно ненадеждно.

Ако едно момиче забременее, докато приема контрол на раждаемостта, причината е следната:

 • прескачане на времето за приемане;
 • неправилен избор;
 • странични ефекти под формата на гадене.

Колко вероятно е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

Ако се обърнем към статистиката, тогава около 25% от момичетата са изправени пред този проблем и най-често поради пропускане на времето за прием или лечение с антибиотици. Със сигурност можем да кажем, че процесът се контролира напълно от жена и изборът на лекарства трябва да бъде само под наблюдението на лекар..

Причини, поради които може да настъпи бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Оралните контрацептиви и бременността са несъвместими неща, ако се спазват инструкциите. Причини, когато всичко върви "не по план":

 1. Нередовност. Лекарствата трябва да се приемат навреме. Приемът на лекарства, отложен за повече от половин ден, няма да има желания ефект.
 2. Повръщане след прием на контрацептив. Ако момичето повърне по-малко от 3 часа след приема на хапчето, тогава трябва спешно да вземете друго. Направете същото при диария..
 3. Традиционни методи на медицината. Много билки са естествени антибиотици, така че ефектът на таблетките е притъпен. По време на лечение с народни средства, трябва допълнително да използвате бариерния метод на контрацепция.
 4. Простуда. Много лекарства, предназначени да ускорят възстановяването, имат антибактериален характер, за което вече е известно, че притъпява ефекта на оралните контрацептиви.
 5. Кървене и обилно отделяне между периодите. Ако жената изпитва такива явления, тогава през първите две седмици от курса е необходимо допълнително да се предпази по време на полов акт.
 6. Използването на некомбиниран орален контрацептив също намалява производството на хормони в незначителни количества. Това ни позволява да говорим за ниската ефективност на такива средства..
 7. Стрес, липса на сън. Понякога емоционалният стрес засяга работата на лекарствата, в резултат на което хормоналният фон на момичето става нестабилен.
 8. Алкохол. Първо, той може да предизвика повръщане и прочистването на стомаха предотвратява усвояването на таблетката. На второ място, често след пиене на алкохол, момичетата имат кървави петна..

Правила за приемане на орални контрацептиви

Как да приемате противозачатъчни хапчета по време на бременност в ранните етапи и преди това да се случи, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, преди да започнете курса. Също така, правилата са посочени в инструкциите за всяко лекарство. Лекарството се изисква в определен час и не може да бъде пропуснато. Ако пропуснете, трябва да вземете хапче през следващите 12 часа и след това да следвате стандартния график..

Първото хапче трябва да се приема на 2-4 ден от цикъла. Отначало ще трябва да използвате допълнителни средства за защита по време на полов акт, тъй като в началото на курса лекарството в тялото не е имало време да се активира. Седмица след приема на първата опаковка хапчета, трябва да започнете да приемате втората, като периодично се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси или възможни странични ефекти.

Признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Докато приемате контрол на раждаемостта, можете да забременеете, докато симптомите и признаците на това състояние може да са нестандартни за нормалното планирано зачеване:

 • болезнени усещания в гърдите, тежест;
 • гадене, повръщане;
 • ниска ефективност, апатия и понижен тонус на тялото;
 • промяна във вкусовите предпочитания;
 • размазване на кафяви вагинални секрети;
 • забавяне на менструацията.

Такива симптоми при прием на противозачатъчни хапчета показват бременност, освен ако не се изключат други патологични състояния. За да сте сигурни, по-добре е незабавно да направите тест за съдържанието на hCG в урината или да отидете в антенатална клиника.

Тест за бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Възможна е ситуация, когато момичето е пило контрацептиви и е забременяло, но не се е получило веднага. Често в ранните етапи тестът не показва положителен резултат, въпреки че плодът вече се формира и расте. Това се случва поради факта, че хормонът на детето HCG влиза в тялото на жената един от първите, но се появява в кръвта едва на 10-12 седмици.

Колкото по-дълго е закъснението, толкова по-точни ще бъдат анализите и тестовете.

По изключение менструално кървене може да има до 2-ия месец на бременността. Ако има някакво подозрение, препоръчително е да посетите лекар, особено ако не са спазени правилата за употреба на лекарства.

Как противозачатъчните хапчета влияят на бременността?

Безсмислено е да приемате контрацептиви по време на бременност. Ако плодът вече се развива, тогава употребата на контрацептиви няма да го повлияе по никакъв начин и няма да причини дефекти до 5 седмици. Но на 6 седмици се формират гениталиите на детето, които са много чувствителни към въздействието на такива лекарства..

В някои случаи гинекологът специално предписва хормони на жена, ако нейният произход е нестабилен.

Какво се случва, ако пиете контрацептиви по време на бременност?

Гинеколозите не смятат употребата на орални контрацептиви по време на развитието на плода за противопоказание. Тъй като количеството на хормоните, секретирани от лекарството, не е толкова голямо, че да навреди на детето и бъдещата майка. Това също не е причината за аборт, но се препоръчва да спрете приема на контрацептиви с установена бременност възможно най-скоро..

Извънматочна бременност по време на прием на противозачатъчни хапчета

Извънматочна или въображаема бременност при прием на контрацептиви е изключително рядко, както се вижда от многогодишни изследвания. Таблетките намаляват риска от извънматочна бременност, възпаление и тумори с 30%. Също така, лекарствата помагат за възстановяване на нормалната менструация след хормонално нарушение или операция и предотвратяват развитието на кисти.

Последици от бременността при прием на противозачатъчни хапчета

Когато използвате контрацептиви, не трябва да се притеснявате за по-нататъшното развитие на бременността, ако спрете да приемате контрацептиви навреме. В този случай момичето не е заплашено от стерилитет. Напротив, след прекратяване на курса, работата на яйчниците се увеличава, което увеличава шанса за многоплодна бременност. Основното нещо е незабавно да определите състоянието си, да отидете на лекар и да откажете лекарства, особено хормонални.

Заключение

Всяко момиче, което се интересува дали е възможно да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета, трябва да знае, че съществува такава възможност, въпреки че това е просто изключение от правилото. Обикновено се случва, когато не се спазват предписанията на лекаря или поради нестабилен хормонален фон..

За да избегнете проблеми с употребата на орални контрацептиви, трябва редовно да се консултирате с Вашия лекар и да слушате реакциите на тялото си..

Каква вреда за детето е противозачатъчната по време на бременност

Доказано е, че презервативът е един от най-надеждните контрацептиви, но сексът в него не винаги носи на партньорите подходящото удоволствие, така че понякога е препоръчително да се прибегне до алтернативни методи за контрацепция. Жените могат да пият хапчета, за да предотвратят зачеването, но все пак имат шанс да забременеят. Много момичета продължават да използват орални контрацептиви по време на бременност, просто не знаейки, че вече са „в интересна позиция“..

Механизъм за контрацептивни хапчета

По време на бременността тялото на жената произвежда хормони - естроген и прогестерон, които помагат да се спре овулацията и да се предотврати узряването на яйцеклетката в яйчника. Същото се случва и при прием на орални контрацептиви (OC), тъй като те също съдържат необходимите хормони, макар и синтетично получени.

Хормоналните контрацептиви изпълняват следните задачи:

 • предотвратява навлизането на еякулат в матката, причинявайки свиване на шийката на матката;
 • забавят развитието на яйцеклетката в яйчника, така че овулационният период не идва.

Оралните контрацептиви са високо ефективни, но трябва да посетите гинеколога си, преди да ги използвате. Специалистът ще избере необходимия вид таблетки, като вземе предвид възможните противопоказания и странични ефекти.

Има два вида хормонални хапчета:

 1. Мини напитки - инхибират овулацията и причиняват удебеляване на цервикалната слуз, съдържат простаген. Трябва да пиете едновременно от първите дни на менструалния цикъл, без да пропускате доза.
 2. Мощен OC - съдържа естроген, който напълно спира началото на овулацията поради незрялата яйцеклетка.

Надеждност

Според последните изследвания в областта на здравеопазването, OC предпазва от нежелана бременност в почти сто от сто случая. Надеждността е 97-99,7%. Но хапчетата не могат да предпазят от всякакви болести, предавани по полов път. Ако една жена излиза с няколко партньори, по-добре е да използвате презервативи, за да се предпазите. Хормоналните лекарства са по-подходящи за двойки, които не бързат да имат деца.

Причини за нежелана бременност

Дори ако пиете контрацептиви, следвайки инструкциите на лекаря, все пак съществува риск от забременяване. Това се случва по редица причини, свързани с характеристиките на човешкото тяло..

Пропускане на хапче

С право е обявен за най-честия виновник за нежелана бременност. Експертите настоятелно препоръчват да се пие строго по една таблетка всеки ден, по едно и също време.

На практика момичетата често забравят или по някаква причина извън техния контрол пропускат приема на лекарството. Прескачането заплашва, че яйцеклетката може да узрее и да попадне от яйчниците в матката.

Прием на антибиотици

Бактерицидните лекарства могат да притъпят ефекта на хормоналните контрацептиви. По-добре е да спрете антибиотичната терапия по време на приема на контрацептиви, в противен случай рискът от зачеване на дете ще бъде доста висок. Или можете да използвате бариерни методи за контрацепция по това време.

Алкохол

Известно е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху човешкото здраве като цяло. Жените, особено младите момичета, определено не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки. Пиенето на алкохол, дори в малки количества, може да намали ефекта на противозачатъчните хапчета.

Лошо храносмилане

Преди да приемат орални контрацептиви, момичетата трябва да бъдат изследвани за заболявания на стомашно-чревния тракт.

Не приемайте хапчета, ако откриете следните симптоми на храносмилателни разстройства:

 • диария, диария;
 • киселини, подуване на корема;
 • гадене, повръщане;
 • запек;
 • чести оригвания, болка и усещане за тежест в корема.

Отнема от 3 до 5 часа, докато хапчето се усвои от тялото. Ако през това време се нарушат признаци на лошо храносмилане, например повръщане, тогава има вероятност хапчето да не работи правилно.

Други причини

Много представители на красивата половина на човечеството се измъчват с различни диети, пият чайове за отслабване, различни билкови чайове. Докато приемате хапчета, по-добре е да откажете такива чаени партита, тъй като съществува риск контрацептивът да се отдели от тялото заедно с вредните вещества. Най-добре е изобщо да не се използва традиционна медицина, особено отвари и тинктури, по време на приема на ОК.

Други фактори, които могат да доведат до бременност, дори ако приемате противозачатъчни, включват:

 1. Използването на лекарства за микози, припадъци и възпаления. По аналогия с антибиотичната терапия ефектът на контрацептива може да притъпи.
 2. Секс в първите дни на използване на противозачатъчни хапчета - ефектът от хапчетата може да не дойде веднага, така че е по-добре да се предпазите допълнително с презервативи през първата седмица от курса.
 3. Неправилна доза - правилните дози на хормона ще бъдат определени от специалист, свържете се с вашия гинеколог преди терапия. Избирайки грешно лекарство и сгрешили с дозировката, лесно можете да забременеете.
 4. Депресивни настроения, стрес, блус - ще намалят ефективността на хормоналните лекарства. Депресията е най-редкият виновник за всички тези причини за бременност, когато приемате контрол на раждаемостта. Но ако има такъв, струва си да се пият едновременно успокоителни, след консултация с лекар..

Симптоми на бременност при прием на ОК

Три седмици - толкова трае хода на контрацептивната хормонална терапия. В края на терапията жената може да наблюдава отделяне, което прилича на менструално кървене. Минава седмица и зацапването изчезва, след което можете отново да използвате OK.

Тревожността засяга момичетата само в случаите, когато няма изхвърляне в края на курса.

След това трябва да разгледате по-отблизо основните симптоми на бременността:

 • гърдата се е увеличила, има усещането, че сутиенът е станал малък;
 • потъмняване на зоната около зърната (потъмнява);
 • безразличие към всичко наоколо, постоянно желание за сън, умора;
 • свръхчувствителност на зърната;
 • чести нощни позиви за използване на тоалетната;
 • повръщане, гадене, запек;
 • базалната температура е над нормалната и не отслабва дълго време;
 • появата на горчивина в устата след хранене;
 • апетитът рязко се повишава или изчезва напълно;
 • либидото се увеличава;
 • появява се обрив по кожата;
 • притеснен от повишена раздразнителност.

Възможно е изброените ефекти да бъдат причинени от прием на хормонални контрацептиви, но не бива да се ласкаете за това.

За оплождането може да се съди въз основа на комплекс от симптоми. Не бийте алармата, ако теглото ви рязко се е увеличило, появят се акне, гадене. По-добре е да направите ултразвуково сканиране, да вземете кръвен тест и да направите тест за бременност, за да сте сигурни, че има плод в утробата..

Някои момичета не обръщат внимание на признаците на бременност, докато продължават да пият хапчета и мислят, че това ще доведе до спонтанен аборт. Това мнение е погрешно, в най-добрия случай бременната жена ще излезе с хормонални нарушения, но няма да работи за прекъсване на бременността.

Други възможни причини за забавянето

Липсата на менструация след края на курса на прием на орални контрацептиви не трябва да разстройва. Хормоните в противозачатъчните хапчета могат да причинят менструация. Менструацията може да дойде с един или повече дни закъснение.

Струва си да се притеснявате, ако сте имали сексуален контакт 5-7 дни преди да започнете да приемате хапчетата или ако нарушите процедурата за използване на ОК.

Правила за кандидатстване ОК

Струва си да се съгласите с експертите: хормоналните хапчета са много надеждни и почти никога не се провалят. Опаковката обикновено съдържа 21 хапчета, но има опаковки от 28 таблетки, те трябва да се пият стриктно ежедневно, за предпочитане по едно и също време.

Има и други правила за прилагане на ОК, например:

 1. Идеалният първи ден за прием е първият ден от Вашия период. Можете да използвате хормонални контрацептиви на следващия ден след аборт, няма противопоказания за това.
 2. Трябва да приемате хапчета по време на хранене, за да не провокирате повръщане или чревно разстройство.
 3. След като сте започнали курса на използване на ОК, първите 7-14 дни допълнително трябва да бъдат защитени с презервативи.
 4. След като изпиете последното (21-во хапче), трябва да спрете да приемате ОК за 7 дни, след това започва нов курс, на 8-ия ден, не по-късно.
 5. Обърнете внимание на появата на зацапвания по време на 7-дневната почивка. Ако те не са там, тогава трябва да отидете на тест за бременност и да бъдете прегледани от гинеколог (може би е настъпило зачеване).
 6. Винаги използвайте презервативи през седмичната почивка.
 7. В случай на диария, диария, повръщане - допълнително трябва да изпиете 1 таблетка, след 10-12 часа от момента на последния прием, след което се връщаме към обичайния график на употреба на ОК.
 8. Забравяйки да пиете хапчета в продължение на 2 дни подред, струва си да спрете по-нататъшния прием за една седмица, след това да започнете отново, като използвате презервативи през първите дни.
 9. Ако ОК се използват паралелно с други лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите съвместимостта на лекарствата.
 10. Опаковка от 28 таблетки трябва да се пие непрекъснато, без да се прави седемдневна пауза между дозите.

Схема за анулиране на OC по време на бременност

Когато се появят признаци на бременност на фона на използването на ОК, не трябва да изпадате в паника, особено ако жената е решила да напусне детето. Контрацептивите няма да навредят на плода, няма да повлияят на здравето на бебето.

След като научите за оплождането, трябва незабавно да спрете да пиете комбинирани хормонални хапчета и да отидете на гинеколог.

Но не всички момичета обръщат внимание на симптомите на зачеването и продължават да приемат контрацептиви по-нататък. В такива ситуации има вероятност да навредите на ембриона, но всичко зависи от продължителността на употребата на хапчетата..

След спиране на използването на ОК трябва да мине време, за да се възстанови репродуктивната функция.

Колкото по-дълго момичето пие хапчетата, толкова по-дълго ще трябва да чака началото на овулацията и възстановяването на функцията на яйчниците..

Кога е показан абортът

Използването на ОК определено няма да навреди на здравето на детето през първите 35 дни от момента на зачеването. По-близо до 6-та седмица на бременността ембрионът образува гениталии, тогава не трябва да пиете хапчета, но не е необходимо да правите аборт.

Изкуственото прекъсване на бременността е показано за:

 • наличието на хронични и инфекциозни заболявания при бременна жена;
 • тератогенни ефекти (вредни физични или химични фактори) върху ембриона;
 • стрес, депресия.

Последици за жената и плода

Необходимо е да спрете приема на контрацептиви по време на бременност, тъй като зачеването вече е настъпило и няма нужда да продължите да приемате хапчета. Комплексните орални контрацептиви (КОК) не представляват сериозна заплаха за плода. Учените не са открили пряка връзка между употребата на хормонални лекарства и усложненията на бременността.

Дългосрочната употреба на КОК (в продължение на няколко години) понякога може да доведе до безплодие - това е единствената отрицателна последица за жените, която е възможна с хормонални хапчета..

Важно е да запомните, че COC:

 • не водят до спонтанни аборти;
 • не предизвикват инхибиране на развитието на ембриона.

Отзиви

Повече от година пия Ярина, помага, не съм открил странични ефекти. Чудесен начин да се предпазите от непланирано зачеване, най-доброто все още не е измислено.

Консултирах се с гинеколог, преди да започна да използвам хормонални лекарства. Лекарят изписа Новинет, пия от 5 месеца, наддадох малко, не открих други странични ефекти.

Преди използвах спирала, но научих от приятели за „вълшебните“ хапчета на Джес. След разговор с лекаря реших да се предпазя с хапчета, но постоянно забравях да ги приемам. Резултатът е две ленти върху тестото. Със съпруга ми решихме да родим, роди се здраво момиченце, въпреки че все още пих хапчета в продължение на три седмици, докато разбрах за бременността. Можете да разберете предлежанието на плацентата по време на бременност на връзката.

Видео

Видео за ефективността на хормоналните контрацептиви.