Разбира се, има някои компоненти в кърмата, които не могат да бъдат възпроизведени в смеси, въпреки всички усилия на учените и възможностите на сегашното ниво на производство. На първо място, това са имуномодулатори (вещества, които активират имунната система и предпазват тялото на бебето от заболявания през целия период на кърмене), докозахексаенова киселина (DHA) и други незаменими полиненаситени мастни киселини, необходими за успешното интелектуално развитие на бебето, както и някои други компоненти... Но всички тези вещества са специфични съставки, които се намират само в майчиното мляко и никъде другаде и никоя допълваща храна не може да ги замести..

Защо се нуждаете от допълващи храни?

Следователно въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене не трябва да си поставя за задача да компенсира нещо, което изкуственото бебе не е получило, необходимо е да се получат нови витамини и микроелементи, от които тялото на бебето започва да се нуждае, докато расте, да се увеличи броят на калориите, необходими на бързо растящия организъм за постепенното запознаване на детето с „възрастната“ храна. Причините за въвеждането на допълващи храни са абсолютно същите, както при бебетата: детето расте, преминава към нови етапи на развитие, нуждите му се променят и родителите се опитват да ги задоволят навреме.

Всички деца - както изкуствено, така и естествено хранени, имат абсолютно еднаква структура на храносмилателната система, а нашите организми са „старо събрание“, независимо от успеха на хранителната индустрия: преди стотици години, когато адаптирано мляко по принцип не е съществувало, децата са били абсолютно еднакви същото, както и сега, и в традициите на почти всички народи по света, въвеждането на първите допълващи храни е приурочено към появата на първите млечни зъби и развитието на способността да седи. Заедно с началото на проявата на интерес към вашата „храна за възрастни“, това са трите основни маркера за готовността за получаване на нови видове храна и средно тази възраст се оценява от съвременните експерти като 5-6 месеца: за деца на изкуствено хранене малко по-рано, за бебета на GV - от половин година.

Кога да започнете да храните бебе: защо не от 3 месеца?

В средата на миналия век, по време на разцвета на ерата на изкуственото хранене, педиатрите по целия свят препоръчват на майките да въвеждат първите допълващи храни от 3 или дори 2 месеца и те съветват да се започне с ябълков сок, предназначен да компенсира липсата на желязо в смесите. Но в момента както възрастта на началото на допълващото хранене, така и неговият тип от компетентните педиатри се признават за недоносени: на 3 месеца (и дори още по-рано) стомахът на бебето не е готов да обработва нищо, освен майчиното мляко или неговите заместители, и дори повече - киселини: те дразнят и водят до гастроентерологични проблеми по-късно. Ето защо, ако наистина започнете ранното хранене, тогава определено не с ябълков сок, както се препоръчва от десетилетия..

За съжаление и сега педиатрите, които не се стремят да се занимават със собствен професионален растеж и се запознават с най-новите изследвания в своята област, продължават да настояват за прекалено ранното въвеждане на допълващи храни за изкуствени бебета (те препоръчват допълнителни храни на 3 месеца с изкуствено хранене). Въпреки че храненето с адаптирано мляко се е променило от изобретяването на този постулат и адаптираните храни са претърпели значителни промени, значително подобрявайки състава им, освен това са изследвани и описани последиците от въвеждането на допълнителни храни за бебета в толкова ранна възраст. Но досега лекарите в клиники и „експертите“ в Интернет съветват да се въвеждат първите допълващи храни с изкуствено хранене възможно най-рано - сайтовете са пълни с подобни препоръки, а майките с доверие ги следват (още повече, че бабите ги подкрепят - в крайна сметка те самите са отглеждали децата си според "Стари" схеми).

Също така много хора обичат да се позовават на „препоръките на СЗО“, въпреки че ако все пак ги прочетете внимателно, можете да сте сигурни, че те не са категорични и имат доста размити възрастови граници поради социално-културните различия в различните държави и етнически групи.

Няма да заблуждаваме родителите и ще им предложим най-правилния вариант за въвеждане на първите допълващи храни с IV - можете да използвате нашите правила и схема и да оцените как работят.

Въвеждането на допълнителни храни с изкуствено хранене: основни правила

 1. Първите допълващи храни за изкуствено хранене се предлагат на бебе, което е напълно здраво, енергично и в добро настроение. За дете, което наскоро е било болно или е било ваксинирано, е по-добре да изчакате една седмица с допълнителни храни.
 2. Времето на първата лъжица е преди началото на следващото хранене: даваме порция допълващи храни и след това я измиваме със смес. Допълнителните храни се дават винаги сутрин, за да се проследи реакцията към тях през деня и да не се претоварва стомаха на бебето през нощта.
 3. Дозирането на допълващи храни започва с микродози: първите 1-2 дни, половин чаена лъжичка, след това, ако няма алергични прояви и детето харесва предложената храна, увеличаваме количеството й до 1-2 лъжици в рамките на една седмица, а след това според ситуацията, в зависимост от апетита и вкусовите предпочитания на бебето.
 4. Консистенцията на първите допълващи храни е течна, след това под формата на картофено пюре и едва след 10 месеца можете да започнете да предлагате на бебето си да дъвче парчета храна, ако вече има поне няколко зъба. Не се опитвайте да мелите всичко на блендера твърде дълго - детето ще свикне с тази консистенция и ще има нищо против най-малките „бучки“ в храната. На 6-7 месеца започнете с бебешка бисквитка или клин от ябълки, които можете да дъвчете, и тогава ще бъде по-лесно бебето да свикне по-късно с парченца зеленчуци в супата.
 5. В началото на въвеждането допълнителните храни трябва да бъдат подложени на топлинна обработка и се дават на бебето във варена, задушена или печена форма. Температурата на храната трябва да е комфортно топла - около 36-37 градуса.
 6. Водете дневник, който да ви помогне да определите какво и кога е причинило алергията или разстройството на храносмилането Запишете в него какво, по кое време и колко бебето се е опитало и тогава ще ви е по-лесно да се ориентирате в случай на проблеми. И за да разберете какво харесва и не харесва, обърнете внимание на емоционалните реакции към различни видове допълващи храни..
 7. Допълнителните храни в „началото на пътуването“ винаги са монопродукти: можете да смесвате пюре от тиква, ябълка или морков само когато сте убедени, че нито един от компонентите не причинява алергии у детето. Когато всички продукти вече са тествани, можете да ги смесвате заедно, като приготвяте смесени зеленчукови или плодови пюрета, както и добавяте към зеленчукова смес месо, яйчен жълтък или риба.
 8. Не предлагайте ново ястие, докато не сте сигурни, че предишното е напълно безопасно, като правите интервал от поне 5-7 дни.
 9. Ако се появят алергии, незабавно извадете този продукт от менюто и потърсете помощ от вашия педиатър. Можете да се върнете към него не по-рано от няколко месеца, ако всичко се повтаря - изключете го от диетата, докато детето порасне.
 10. Не забравяйте да предложите на бебето напитка (първо преварена вода, след това компот или сок), когато допълнителните храни вече са започнали.
 11. Никога не насилвайте бебето! Колкото и полезен да е продуктът според вас, да блъскате детето му против волята му е напълно погрешно. Първо, бебето е жив човек, а не пълнени чушки, и второ, вие самите не обичате всички ястия, така че детето ви има право да даде предпочитание на нещо и да откаже нещо..

Схема на първото допълващо хранене с изкуствено хранене

Първите допълващи храни при изкуствено хранене: подбор на храни

Маса за допълнително хранене за изкуствено хранене

Съдове5-6 месеца6-7 месеца7-8 месеца9-10 месеца11-12 месеца
Зеленчуково пюре5-100 g100-150 g160-170 g170-180 g190-200 g
Плодово пюре5-50 g50-60 g60-70 g80-90 g90-100 g
Плодов сок или компот5-50 g50-60 g60-70 g80-90 g90-100 150 g
Каша-50-100 g150 гр180 гр200 гр
Кефир-10-30 g50-100 g100-150 g200-300 g
Извара-10-30 g40 гр40 гр50 гр
Масло-1-3 g4 g5 g6 g
Растително масло-1-3 мл4 мл5 мл6 мл
Жълтък--1 4121 2-1
Бебешки бисквитки--3-5 g10 g15 g
Пшеничен хляб--3-5 g10 g15 g
Месно пюре--10-30 g50 гр60-70 g
Рибно пюре---10-30 g30-60 g

Дозирането на продукти съвсем не е трудно: 5 g са малко по-малко от чаена лъжичка, 10 g са 2 чаени лъжички и т.н..
Е, успех ти! Внимателно наблюдавайте бебето, реагирайте чувствително на сигналите на тялото му, хранете го с любов - и то ще бъде здраво, весело и добре развито бебе.

Кога да се въвеждат допълнителни храни с изкуствено хранене?

На каква възраст на дете на IV се дава допълнителна храна?

Маса за допълнително хранене

Правила за въвеждане на нова храна за изкуствено хранени деца

 1. Въведете нови храни в диетата на здраво дете, което не страда от колики, подуване на корема, проблеми с изпражненията или дисбиоза.
 2. По 1 продукт се въвежда в диетата на бебето седмично, като се наблюдава реакцията на тялото му. Не давайте на детето си сок и месо наведнъж, в противен случай няма да можете точно да определите естеството на алергията..
 3. 99% от децата не са алергични към ябълков сок. Затова си струва да започнете да давате на бебето тази конкретна напитка с ½ част от чаена лъжичка. След това трябва да изчакате поне един ден, при липса на алергии, дневната доза се коригира до необходимия обем, като постепенно се увеличава количеството сок.
 4. Бебето първо се храни и след това му се дават допълнителни храни, когато бебето е в седнало положение, за да не се задави.
 5. Хлапето още не знае как да дъвче и липсва необходимия брой зъби в устата му, така че цялата храна трябва да е течна или пюре. Уверете се, че няма бучки в зърнени храни, филми в месо и груба плът или кожи в сокове.
 6. След сокове - зеленчуци, изберете неалергенни картофи, тиквички, броколи.
 7. По време на разработването на нова храна, можете, не, дори трябва да дадете на детето преварена вода.

Какви храни да се дават при въвеждане на първите допълващи храни?

Плодови сокове

Зеленчукови пюрета

Извара и млечни продукти

Как да сок и пюре зеленчуци?

Особености на въвеждането на зърнени храни и извара

 1. Елда и ориз (последното в случая, когато бебето няма запек).
 2. Овесени ядки, варени до гладка смес.

Кога да давате месо и жълтък на бебета?

Каша за деца, страдащи от поднормено тегло

 1. Смелете една чаена лъжичка елда в кафемелачка.
 2. Полученото брашно се залива със 100 мл вода.
 3. Гответе само 3 минути, защото крупите са добре накълцани.
 4. Ако съдът е твърде дебел, тогава може да се разрежда с мляко или смес.

Вкусна и естествена извара за бебета

 1. 200 мл кефир се изсипва в дълбока емайлирана чиния.
 2. След това чиниите се поставят на огъня и кефирът се загрява.
 3. Кефирът трябва да започне да се свива (колкото по-подсирена, толкова по-плътна ще бъде изварата).
 4. Това е, сега покрийте гевгира с марля, изсипете в него бъдещата извара и изчакайте суроватката да се отцеди.

Компот за облекчаване на запек

 • Около 7-8 сини сливи се обезкостяват и измиват добре.
 • Сега плодовете трябва да се прехвърлят в дълбока чаша и след това се заливат с чаша вряща вода.
 • Този бульон се влива половин ден, така че е по-добре да го готвите вечер..
 • След настояване, бульонът се декантира и се дава на дете на възраст над 6 месеца за 1 ч.л. Ако бебето пие това лекарство за първи път, тогава полученият бульон трябва да се разрежда с вода 1: 1.

заключения

Популярни промоции на Mamsy

Популярни публикации

Как да се оженим успешно с помощта на хороскоп! Заедно с настоящите обстоятелства проблемът с брака изглежда без значение. И напразно. Кризата ще приключи и едва ли някога ще дойде желанието да създадете щастливо семейство или да намерите същия партньор

Жени, които управляват света! Действащи държавни и правителствени ръководители! Списък на жените, заемащи най-влиятелните позиции в политиката. Седем от десет настоящи жени държавни глави станаха първите жени президенти в историята на своите страни и го направиха с

Топ 6 неща за закупуване това лято! Стилът на хипито се завръща: дрехите на една кука отново са популярни! На изложбите пролет-лято 2020 дизайнерите предложиха десетки вариации на тази тема: ажурни полупрозрачни рокли, разноцветни

Мога ли да пия вода, докато тренирам? Има две противоположни мнения относно това дали да пиете вода по време на тренировка или не. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да пиете, докато тренирате..

Всичко за калция за жени Какъв е процентът на калций в кръвта при жените и какво да правя, ако тази цифра е под посочените стойности? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Допълнително хранене на бебе на изкуствено хранене

Споровете между родители и баби относно това кога да се въведат първите допълващи храни на бебе, хранено на бутилка, започват веднага щом бебето порасне малко. Млечната формула е близка до майчината кърма, но не е в състояние да я замести напълно и да осигури на тялото на бебето всички необходими вещества. Изкуственият организъм е свикнал да получава сместа и понася по-лесно въвеждането на друга храна. Следователно изкуствените хора започват да въвеждат допълнителни храни малко по-рано от децата, които получават кърма..

 1. Обща схема за въвеждане на допълващи храни с изкуствено хранене
 2. Как да въведем правилно допълващи храни
 3. Даваме плодове
 4. Представяне на зеленчуци
 5. Каша от пълномаслено мляко
 6. Ние свикваме с месото
 7. Яйчен жълтък
 8. Извара
 9. Ние учим вашето бебе да лови
 10. Няколко съвета за допълнително хранене
 11. Видео: хранене на бебето по месеци

Все още има разногласия сред лекарите относно времето на появата на първите допълващи храни. Някои се застъпват за въвеждането на допълващи храни от три месеца, като твърдят, че вентрикулът на бебето вече е готов да приеме твърда храна. Ще се съсредоточим върху стандартите на Световната здравна организация, които препоръчват започването на въвеждането на нова храна от 4,5 месеца.

Четем подробно как да определим, че детето е готово за допълващи храни - 10 признака

Ние разглеждаме кога да въведем допълващи храни: изключения от правилата:

Обща схема за въвеждане на допълващи храни с изкуствено хранене

(Щракнете върху снимката, за да я увеличите)

Приблизителна схема за въвеждане на допълващи храни за деца с изкуствено хранене

Как да въведем правилно допълващи храни

Внимание, мненията на експерти, майки, баби, дядовци и всички могат да бъдат различни за това откъде да започнат допълнителни храни, някои съветват да започнете със зеленчукови пюрета, за да не привиквате детето първоначално към сладки плодови пюрета, други съветват да започнете със сокове и плодове картофено пюре. Ние вярваме, че преди да започнете да храните бебето си с нещо различно от адаптирано мляко, трябва да се консултирате с педиатър.

Въвеждаме допълващи храни по схема No1

 • Започнете да въвеждате нова храна, в случай че детето е здраво (това е желязно правило);
 • Давайте на трохите по един нов продукт наведнъж;
 • Започнете със сок, за предпочитане ябълков сок (той не причинява алергии). Първо, дайте малка порция (половин чаена лъжичка). Ако вентрикулът на бебето е приел добре новата храна, постепенно доведете единичната доза до необходимия обем (вижте таблицата. Ето статия за първия сок);
 • Тъй като бебето е свикнало първо да получава сместа, дайте му шише и след това му предложете да опита нов продукт;
 • Давайте допълнителни храни на бебето само в "седнало" положение;
 • Докато бебето се научи да дъвче, всички твърди храни трябва да се пречистват. Можете да го разреждате с мляко, смес или просто преварена вода до течна каша. Уверете се, че отначало в пюрето не попадат бучки или малки парченца, в противен случай трохите могат да се задавят от тях;
 • След като бебето ви свикне със сока, опитайте плодово пюре (отново е по-добре да започнете с ябълков сайдер);
 • Когато бебето свикне с плодово пюре, започнете да го учите на зеленчуци. Най-малко алергенните храни са тиква, тиква, карфиол и броколи. Най-добре е да се пюрирате сами, като добавите 2 - 3 капки растително масло;
 • Не забравяйте, че на изкуствения трябва да се пие преварена вода;
 • Предпоставка: започнете да въвеждате нов продукт, като се уверите, че стомахът на трохите е свикнал с предишния.

Прочетохме подробна статия за началото на допълнителните храни - откъде да започнем, как да дадем първите допълващи храни

Даваме плодове

Къде точно да започнете да храните бебето си - със зеленчуци или плодове, педиатърът ще ви каже. Децата обикновено ядат плодово пюре с удоволствие. Съдържа много витамини и други вещества, необходими на малкото дете..

В самото начало, за приготвянето на картофено пюре, ябълката, крушата, кайсията, прасковата са най-добре печени или приготвени на пара, даваме банана суров. Проследете реакцията на тялото на бебето към всеки нов плод. Ако всичко се усвоява добре, можете да давате плодово пюре сутрин и вечер..

Повтаряме, ако първо въведете сладки плодови пюрета, тогава има шанс детето да яде по-малко зеленчуково пюре и ще бъде по-трудно да въведете растителни добавки! Изборът е твой!

Представяне на зеленчуци

Две седмици след въвеждането на плодовете можете да опитате да дадете пюре от зеленчуци. Обикновено се дава по обяд..

Следете здравето на детето си. Ако в изпражненията се появи диария или слуз, извадете зеленчуците от менюто на детето, докато проблемите бъдат напълно отстранени. И едва след това опитайте отново да дадете зеленчуковото пюре..

Първо направете картофено пюре от един вид зеленчуци, като постепенно привиквате вентрикула на трохите към тях. Когато бебето опита няколко вида, можете да направите смесено картофено пюре: от тиквички и тиква, от карфиол и моркови, от броколи и картофи.

От зеленчуци на бебе под една година може да се дават зеле (карфиол, броколи, бяло зеле), тиквички, тиква, картофи, моркови, зелен грах, ряпа, цвекло и много внимателно - домати. Зеленчуковото пюре може да бъде леко осолено. И не забравяйте да капнете няколко капки растително масло в него. Цвеклото може да оцвети изпражненията и урината на вашето бебе в розово. Не е опасно, не се притеснявайте.

Каша от пълномаслено мляко

Започнете да свиквате бебето си с каша след месец - един и половина след зеленчуците. По-добре е да започнете със зърнени храни, които не причиняват алергии: елда, овесени ядки. След това преминете към останалото - царевица, ориз, грис.

Препоръки за първите зърнени култури (кои зърнени култури и как правилно да влизат в диетата на детето) >>>

Можете да готвите каша както в краве, така и в козе мляко. Козата е дори за предпочитане (За козето мляко). Отначало млякото трябва да се разрежда наполовина с вряща вода, след това все по-малко и изобщо да спре да се разрежда.

По-добре е да предлагате каша за закуска, зеленчуци - за обяд..

Ние свикваме с месото

След шест месеца поканете бебето си да опита месното пюре. Можете да си купите готови в магазина, или можете да си го направите сами, като превъртите месото в месомелачка или го избършете в блендер. Най-добре е да започнете със заек или пуйка, след това да добавите пилешко, телешко и свинско месо. В пюрето от месо има голямо количество желязо, което е особено важно за предотвратяване на анемия. (Вижте за картофено пюре: как правилно да въведете картофено пюре в диетата на детето)

На 6 - 7 месеца на детето се дава месо под формата на картофено пюре, от осем вече можете да приготвяте кюфтета на пара, а до годината - парни котлети. До една година е нежелателно да се дава бебешки бульон от месо, може да провокира алергии.

Яйчен жълтък

Съвсем наскоро жълтъкът започва да се дава на бебе на четири месеца. Сега лекарите предлагат да се въведе в диетата на детето от седем месеца, като се започне с ¼ от жълтъка. Преди да го дадете на бебето, смажете го и го разредете с мляко или млечна смес до течна каша. Можете да добавите жълтък към зеленчуково или месно пюре.

Извара

Ние добавяме този продукт малко по малко и строго на определената скорост. Твърде много извара ще доведе до претоварване с протеини в не съвсем силните бъбреци на бебето. Изварата е от съществено значение за укрепването на костите като допълнителен доставчик на калций. Първо го разреждаме със смес, след което можете да смесите извара с кефир. (Подробности за храненето с извара)

Ние учим вашето бебе да лови

Бебето е на 8 месеца. Оттогава постепенно въвеждаме риба, сортове с ниско съдържание на мазнини (мерлуза, треска, лаврак). Два пъти седмично сервираме рибни ястия вместо месни, за обяд или вечеря. С рибата тялото на бебето получава витамин D, от който се нуждае толкова много. Освен това той се усвоява по-добре от месото.

Четем по-нататък: допълващо хранене на деца на GV

Няколко съвета за допълнително хранене

 1. Вашето бебе все още е много мъничко. Ето защо е по-добре да вземете малка лъжица за него - кафе.
 2. Нека бебето първо смуче сместа, а след това предлагайте нова храна. И едва след като го свикнем с нея, нека в началото на храненето картофено пюре.
 3. Научете детето си да се храни по едно и също време. Честота на хранене - 5 - 6 пъти на ден.
 4. Не насилвайте малкото си дете да яде. Дайте му време да огладнее. И бебето с удоволствие ще изяде всичко, което е отказало преди време.
 5. По-удобно е да храните детето, като го поставите в специално столче за хранене.
 6. Вземете си дневник за хранене на детето, където записвате какъв продукт сте предложили на бебето, кога, как го е взел. Ако бебето има разстроен стомах или алергичен обрив, бележникът ще ви помогне и лекарят бързо ще открие причината за заболяването..

Какво да правите, ако сте алергични към нов тип храна:

Ако се съмнявате дали правите всичко правилно, консултирайте се с Вашия лекар. Най-добрият показател е здравето на бебето. Детето е весело, подвижно, расте и напълнява според нормите, което означава, че сте на прав път.

Видео: хранене на бебето по месеци

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Допълнителни храни за изкуствени

Защо изкуствените хора започват да дават допълнителни храни по-рано?.

 1. Те се хранят с адаптирана млечна формула, която, въпреки че е продукт, сходен по свойства на майчиното мляко, все още е продукт, чужд на детето, и такова дете е принудено да се адаптира към храносмилането му в ранна възраст. Следователно, при деца на изкуствено хранене, храносмилателният тракт е по-рано готов да смила и усвоява нови и непознати за детето продукти. И алергични и други нежелани реакции с въвеждането на допълнителни храни, те се появяват по-рядко от бебетата.
 2. Тъй като млечните формули се различават по състав от майчиното мляко, техните компоненти са по-трудни за смилане и усвояване, преди въвеждането на допълващи храни, изкуствениците по-често от бебетата имат регургитация, запек, чревни колики, анемия, рахит, излишно тегло А въвеждането на допълващи храни сред изкуствени хора често помага да се справим с тези проблеми..

Следователно, децата, които са на изкуствено хранене, получават допълнителни храни 1-2 месеца по-рано от децата, които са кърмени. Към днешна дата допълнителните храни за изкуствено дете се предписват от 4-5 месеца. Конкретният период се определя от педиатъра заедно с майката. Ако детето има симптоми на анемия, рахит, запек, чревни колики, наднормено тегло - можете да започнете от 4 месеца. Ако на изкуствено хранене детето е здраво и се развива хармонично - от 5 месеца. Не забравяйте, че допълнителните храни не се въвеждат по време на остри заболявания, преди и непосредствено след ваксинацията, ако детето има алергични кожни обриви. На практика по-често допълващите храни започват да се дават в интервала от 4 до 4,5 месеца..

Първата допълваща храна е най-често зеленчуково пюре.

 • По правило децата, хранени с бутилка, имат нормално или с наднормено тегло, така че допълнителните храни обикновено започват с http://mamadoktor.ru/38-28/ovoshhnoy-prikorm.html
 • Първото пюре винаги трябва да се състои от един зеленчук, а първият зеленчук трябва да бъде тиква или карфиол (не картофи).
 • Допълнителните храни трябва да се дават от лъжица, а не от бутилка. Изкуствениците по-често от бебетата са научени от родителите си да ядат всякаква храна от бутилка, да ядат течна храна дълго време, не знаят как да дъвчат и в резултат на това по-късно имат проблеми с говора.
 • Отначало пюрето трябва да има хомогенна полутечна консистенция..
 • Допълнителните храни винаги се дават в началото на храненето и след това бебето се храни с бутилка до правилното количество за храна. На 4 месеца общият обем на едно хранене (пюре + смес) е 180 ml, а на 6 месеца - 200 ml.
 • Започнете с ½ ч.л. за 10-14 дни, доведете обема на пюрето до 80-150 мл. На първия ден ½ ч.л., на втория - 1 ч.л., на третия - 2, четвъртия - 4 ч.л., петия - 7 ч.л., шестия - 10 ч.л. (50 мл), седмия - 15 ч.л. (75ml), осмият - 20 tsp (100ml), деветият - 25 (125ml) и десетият - 30 tsp или 150 ml. Дайте на детето още няколко дни да свикне с новия вид храна и след това добавете следващия продукт.
 • Тъй като това е първата допълваща храна за вашето дете и всичко е ново: външният вид, мирис и вкус на храната, консистенцията, начинът на приемането й, не бива да бързате и да се увличате, можете да действате с още по-бавно темпо, оставете детето да свикне с новата храна след 15- 20 дни.
 • Обемът от 150 мл е максималното количество зеленчуково пюре, което може да се дава на дете на 4-6 месеца, но това не означава, че това количество пюре трябва да се вкара в детето. Ако едно дете с удоволствие изяде 10 чаени лъжички картофено пюре и не яде повече, това означава, че засега е необходимо да се спре на този обем - това е достатъчно за вашето дете, може би по-късно то ще иска да яде повече.
 • Заедно с въвеждането на допълнителни храни, трябва да включите вода в диетата на детето (ако не сте правили това преди). Необходимият обем питейна вода на ден за дете до 6 месеца - 50 ml, от 6 месеца до 1 година - 100 ml.

Кога трябва да се спре въвеждането на допълващи храни?.

 • Ако в отговор на въвеждането на допълнителни храни детето има нежелани реакции: алергичен обрив, нарушения на изпражненията или регургитация, трябва да спрете да давате на детето допълнителни храни, да изчакате, докато всичко се нормализира, и да започнете въвеждането на допълващи храни 3-4 дни след изчезването на всички нежелани признаци - от друг продукт.
 • Ако сте започнали да давате картофено пюре от лъжица, а детето се задави, задави се, то започва да повръща - детето още не е готово да въведе допълнителни храни, опитайте се да дадете картофено пюре от лъжица след 1-2 седмици (не го давайте от шише).
 • Ако детето откаже да яде картофено пюре (от тиквички): Много пъти сте му предлагали, опитвали сте се да разреждате картофеното пюре с обичайната за детето смес, опитвали сте се да го осолите леко, но детето не яде, спрете да давате тиквички, пропуснете 2-3 дни и опитайте да започнете с карфиол или броколи или картофи и т.н..

Ако успешно сте въвели картофено пюре от един зеленчук (например тиквички) в диетата на детето, вие сте достигнали определен обем, който детето ви яде с удоволствие (най-често това е 100 мл, тъй като това е обемът на бурканчета готово пюре за бебешка храна ), детето вече няколко дни яде това количество картофено пюре и няма нежелани реакции - въвеждаме следващия зеленчук, например картофи. Може да се добави малко към пюрето от тиква или да се даде отделно в началото на фуража. Общото количество зеленчуково пюре може да се увеличи с картофи или да се остави непроменено, в зависимост от желанието на детето. Тук ще отнеме по-малко време, тъй като окончателният обем на картофа вече не е от основно значение, трябва да опитате как го понася детето, да го доведете до 5-6 чаени лъжички (30 мл), нека свикне за няколко дни. Всичко ще отнеме 5-7 дни и можете да добавите следващия зеленчук към диетата. Така че можете постепенно да въведете в диетата на детето: тиквички, карфиол, картофи, моркови, тиква. Ще отнеме около месец, за да се запознаете със зеленчуците, а след това можете да въведете следващата допълнителна храна - каша.

Втора допълваща храна каша.

 • Ако сте започнали да давате на детето си зеленчуци от 4 месеца, ще започнете да давате каша от около 5 месеца.
 • http://mamadoktor.ru/38-28/prikorm-kashey-ili-zlakovyiy-prikorm.html трябва да е без млечни продукти, без добавки, най-често се избира елда. Обикновено се приготвя в смес, позната на детето (понякога в зеленчуков бульон).
 • Кашата се дава за друго хранене - обикновено сутрин, а картофено пюре - следобед. В резултат на това детето постепенно развива закуска и обяд..
 • Кашата вече е втората допълваща храна, обикновено нейното въвеждане се понася по-лесно, защото детето вече е свикнало да яде от лъжица и да опитва нова храна. Отнема 5-7 дни, за да свикнете с каша от елда и да я доведете до необходимия обем (80 - 150 ml).
 • Но не забравяйте да вземете предвид характеристиките на вашето дете, ако то е предразположено към алергични реакции или стомашно-чревни разстройства, трябва да правите всичко по-бавно.
 • След това можете да опитате овесени ядки, това ще отнеме още 5-7 дни.

Плодови пюрета и сокове.

 • След каша се въвежда http://mamadoktor.ru/38-28/soki-i-fruktovyie-pyure.html. Ако детето има анемия, трябва да се ограничите до каша от елда и веднага след нея да отидете на запознаване с плодове, винаги да започвате с ябълки.
 • Ябълковият сос може да се добавя малко по малко към кашата или да се дава отделно след нея, като десерт или компот за готвене, постепенно довеждайте обема до 50-60 мл (добавете още 5-7 дни).
 • След това опитваме още малко плодово пюре, например от сини сливи.
 • Наложително е да се вземат предвид свойствата на отделните плодове и зеленчуци, не забравяйте, че сините сливи имат слабително действие, а крушата има фиксиращ ефект и т.н..
 • Ще са необходими още 3-4 седмици, за да се запознаете с каши и готови плодови пюрета (картофено пюре от варени плодове и компоти).

Прясно изцедени сокове и пюрета от пресни плодове.

 • Около 5,5-6 месеца достигаме прясно изцедени сокове и пюрета от пресни плодове и зеленчуци.
 • Започваме с ябълков сок, както обикновено от ½ чаена лъжичка до 60 ml, ако се дават пресни сокове и пюрета, намаляваме количеството готови пюрета и сокове със същия обем. След това вкусваме сок от моркови и т.н..
 • Не забравяйте, че общият дневен обем плодово пюре за дете под 6 месеца е 60 ml, т.е.до 6 месеца можете да давате на детето максимум 60 ml плодово пюре и 60 ml сок или течност от компот.

Месно пюре.

 • От 6 месеца на детето може да се даде http://mamadoktor.ru/38-28/prikorm-myaso.html. Това е много важен продукт в диетата на детето, особено за деца с анемия. Но не е позволено да се въвежда в диетата на деца по-рано от 6 месеца..
 • Удобно е да го комбинирате със зеленчуково пюре, можете да смесите пюрето от месо с зеленчуково пюре или да го дадете отделно: първо месо, след това зеленчуци.
 • При деца на изкуствено хранене до 6 месеца, като правило, вече е въведена 1 допълваща храна - зеленчуково пюре, за такива деца, ако имат анемия, можете да пропуснете останалите точки и да започнете да давате месно пюре от 6 месеца.
 • За деца, които нямат анемия, пюрето от месо се въвежда след пресни сокове и пюрета.
 • Започват с говеждото месо, което е най-богато на желязо. Максималният дневен обем месно пюре за дете под 7 месеца е 30 g. По-късно пробват и други видове месо: заешко, агнешко, пилешко. Но телешкото месо обикновено преобладава в диетата на детето, като най-достъпното и здравословно месо.

Други продукти.

 • След това се въвежда извара, максималният дневен обем на извара през първата година от живота е 50g. Изварата се съчетава добре с плодове, така че друго хранене постепенно се превръща в следобедна закуска или вечеря. Новите храни все още се сервират най-добре сутрин, така че може да се наложи да преместите кашата за вечерта..
 • От 7 месеца можете да давате морски бели постни риби. Вместо месо се дава риба. Препоръчително е да замествате месото с риба не повече от 1-2 пъти седмично..
 • Освен това - също от 7 месеца - жълтъкът. Ако искате да го давате ежедневно - не повече от 1/2 от жълтъка на ден или по 1 жълтък през ден. Жълтъкът може да се смесва със зеленчуково пюре.
 • И - от 8 месеца - кефир, не повече от 200 ml на ден - до 1 година.

Всички препоръчителни дневни количества храна, в зависимост от възрастта, са посочени в календара за допълнително хранене, не е необходимо да надвишавате тези количества, за да не навредите на детето, дори ако детето яде този продукт много добре и иска да яде повече.

Бисквитките, тестените изделия, хлябът могат да бъдат въведени в диетата на детето от 7-8 месеца, след въвеждането на основните допълващи храни. Те нямат хранителна стойност за дете. Те могат да помогнат да се развият някои умения у детето: независимо да държите парче хляб в ръката му, да отхапвате от него, да дъвчете. Не се препоръчва да се увличате с тези продукти.

Маса за допълнително хранене за изкуствено хранене

Таблицата за въвеждане на допълващи храни за деца с изкуствено хранене е съставена според данните на Съюза на педиатрите на Русия. В него са изброени кои основни храни и на каква възраст е полезно и безопасно да се въведат в диетата на детето..

Естествено кърмените бебета се запознават с допълнителни храни не по-рано от шест месеца от раждането. Бебетата, хранени с бутилки, се нуждаят от повече витамини, хранителни вещества и минерали. Педиатрите не дават точни препоръки относно възрастта, на която допълващите храни могат да бъдат въведени на изкуствен, но съветват да не се прави това до три месеца.

Кой период е благоприятен за въвеждането на допълващи храни

Трябва да се съсредоточите преди всичко върху развитието на вашето бебе. Ако детето яде добре сместа, напълнее, развитието му е нормално, тогава началото на допълнителното хранене може да се отложи до 5-6 месеца. Но ако трохата изостава от показателите на нормата в развитие, тогава има смисъл да се въведе от 4 месеца. Как да разберем, че детето е готово за допълващи храни:

 • бебето седи уверено в столчето за хранене, не се плъзга надолу поради слабостта на гърба и не пада отстрани;
 • детето се интересува от храна, наблюдава как се хранят мама и татко, ако седне в ръцете му, опитва се да се качи в чинията на родителя, помирисва храната и реагира на нея - обръща глава към източника на миризмата;
 • когато мама или татко ядат, той поглежда в устата им, може би дори подава химикалка, ясно показва, че се интересува от нея;
 • детето активно се опитва да приема храна с ръце и я изтегля в устата си.

Не се препоръчва да комбинирате началото на допълващи храни с периоди, когато бебето е слабо или не се чувства добре. Няма нужда да започнете да опознавате новата храна:

 • след ваксинация, тъй като това е голяма тежест за имунната система, едно дете през такъв период може да реагира зле на нова храна, може да се развие алергия към напълно безвреден продукт;
 • ако е лято, е много горещо, по-добре е да пиете повече и да не преуморявате тялото на бебето с запознаване с допълващи храни;
 • ако бебето е болно или току-що е преболедувало, по-добре е да отложите въвеждането на допълнителни храни до момента, в който тялото на трохите стане по-силно.

Педиатрите препоръчват условия за въвеждане на допълващи храни с изкуствено хранене (таблица по месеци). Удобно е да навигирате по него. Ако бебето се чувства добре, доволно е, не е капризно, интересува се от храната на родителите, тогава си струва да започнете да се запознавате с нова храна.

Правила за допълнително хранене

Трябва да се помни, че до една година детето продължава да получава адаптирана смес. Допълнителното хранене не трябва напълно да замества фуража със смес. Сместа трябва да бъде основата, към която е свързана допълнителната храна. Родителите точно запознават детето с нови продукти, учат малкия организъм да смила нова храна, без задачата да захранва напълно детето с тази храна.

По време на въвеждането на допълнителни храни се препоръчва да се премине към пет хранения на ден. Тялото на бебето се възстановява до нов режим.

На всеки две седмици се въвежда нов продукт. Това позволява на тялото да свикне с новия продукт. Ако допълнителните храни се въвеждат лесно, няма реакции: обриви, лошо храносмилане или други подозрителни прояви, времето между въвеждането на нови продукти може да бъде съкратено.

Храната трябва да представлява интерес за бебето. Той просто трябва да опита. Не се притеснявайте, че бебето няма да изяде дори лъжица през първите дни. Той може да ближе, това ще е достатъчно. Опитайте „педагогически допълващи храни“: имайте в чинията си храна за възрастни, но безопасна, без кетчуп, майонеза, сосове и подправки. Позволете на детето да „открадне“ парче от чинията ви. Ако му харесва, опознаването на новата храна ще отиде по-бързо и по-забавно. За удобство на родителите е разработена схема за въвеждане на допълващи храни с изкуствено хранене (таблица по възраст на бебето). Разчитайки на него, можете да използвате както „педагогически допълващи храни“, така и класическата, препоръчана от педиатрите.

Схема за допълнително хранене

За да започне правилно допълващото хранене с изкуствено хранене, таблицата взема предвид реда на въвеждане на храна.

Допълнителни храни, таблица по месеци, изкуствено хранени

Продукти, мл.Бебешка възраст
4-6 месеца
7 месецаОсем месеца9-12 месеца
Зеленчуково пюре10-150170180200
Млечна каша10-150150180200
Плодов сок5-60708090-100
Плодово пюре5-60708090-100
Месно пюре (от 6 месеца)5-30тридесет5060-70
Извара (от 6 месеца)10-40404050
Детски кефир, бифидокефир-200200200
Жълтък, бр.-1/41/21/2
Рибно пюре--5-3030-60
Крутони, бебешки бисквити-3-5пет10-15
бял хляб--петдесет
Растително масло1-3петпет6
Масло1-44пет6

Допълнителното хранене започва с пюре от зеленчуци, след което се въвеждат зърнени храни и плодове. Ако има недостиг в теглото на бебето, можете да опитате да въведете зърнени храни, първо без млечни продукти, а по-късно - в мляко. По-добре е да не бързате с извара, кисело мляко и кефир. Въпреки че са на масата от половин година, по-добре е да ги въведете по-късно, когато детето има ензимите, необходими за правилното усвояване на тези продукти. Ако ги въведете по-близо до 8 месеца, няма да има проблеми с храносмилането..

Допълнително хранене с изкуствено хранене

Кога могат да се въведат допълващи храни, как да се прави правилно и с какви продукти да се започне? Всички родители на бебета са изправени пред този въпрос. Няма значение дали майката кърми бебето или използва адаптирана формула като заместител. Видът на храненето зависи от срока за въвеждане на продукти за възрастни в диетата на бебето. Педиатрите препоръчват да се запознаят занаятчиите със зеленчуци и плодове по-рано от малки деца на пазачи.

Бебето яде допълващи храни

Защо се нуждаете от допълващи храни

Необходимостта от въвеждане на допълващи храни се дължи на няколко фактора:

 1. Невъзможно е да се снабди зреещото тяло на бебе от определена възраст с необходимото количество минерали, хранителни вещества и микроелементи само със смес..
 2. Необходимо е да се тренира храносмилателната система, за да може детето лесно да премине към „възрастна“ храна;
 3. Навременното стартиране на чревните двигателни функции е важно;
 4. Изисква развитието на умения за дъвчене и преглъщане, привикване към твърда храна.

Допълнителна информация. Навременното въвеждане на допълнителни храни ви позволява да запознаете бебето с нови вкусови усещания, да разберете предпочитанията му и да формирате приблизителна диета за в бъдеще.

От кой месец да давате допълващи храни на дете на IV

Въвеждането на първото допълващо хранене при изкуствено хранене (IV) няма ясен възрастов диапазон. Това зависи от скоростта на развитие на бебето и от увеличаването на телесното тегло. Новите продукти се въвеждат в диетата на изкуствени хора от приблизително 4-месечна възраст.

Важно! Въвеждането на бебето в нова храна по-късно от 6-месечна възраст може да доведе до проблеми с привикването на бебето към твърди и бучки храни..

Внимателните родители сами могат да определят кога детето им е готово да опита нова храна по следните признаци:

 • бебето активно се интересува от това какво ядат възрастните;
 • детето седи самостоятелно на стола за хранене;
 • бебето е загубило рефлекса на изтласкване на храната навън;
 • взема предложената храна и я слага в устата си;
 • гладно бебе отваря уста, ако донесете лъжица храна на лицето си, пълна се отвръща.

Друг признак, по който е възможно да се определи готовността на бебето да приема допълнителни храни, е увеличаване на теглото му с 2 пъти в сравнение с теглото при раждане.

Детето се подготвя за ядене

Откъде да започна

Често педиатрите препоръчват започването на запознаване на новородено с нова храна с бебешки сокове или неподсладени компоти. Поради незрялостта на храносмилателната система, трохи от сок или компот е разрешено да се въвеждат в диетата не по-рано от 3 месеца.

Ако родителите харесват тази схема и педиатърът я одобрява, тогава в диетата първо се въвежда ябълков сок. Ако напитката се възприема успешно, тогава можете да давате сокове от кайсия, круша, слива, праскова и други.

Важно! Преди 1 година соковете трябва да бъдат изключени от потенциално алергенни плодове: ягоди, мандарини, портокали, грозде и други.

От около 4-4,5 месеца бебетата имат право да дават първото плодово пюре. Предпоставка за успешно допълващо хранене е спазването на същия ред за поръчка на храна, както при соковете.

Някои педиатри препоръчват като първа допълваща храна да се даде пюре не от сладки плодове, а от зеленчуци с неутрален вкус. Първите в случая са тиквички, карфиол и броколи. След като свикнете с тези продукти, можете да въведете нови, както и да комбинирате зеленчуци.

Въвеждане на допълващи храни за IV

Въвеждането на допълващи храни е отговорно събитие. Експериментите са изпълнени не само с появата на алергични реакции, стомашно-чревни разстройства, но и с пълния отказ на бебето от допълващи храни. Така че допълващите храни да не причиняват негативни реакции при бебето, трябва да следвате препоръките:

 1. Без да се прекъсва изкуственото хранене, допълнителните храни се въвеждат постепенно. До 1-годишна възраст е невъзможно да се премахне сместа от диетата на бебето. Няма гаранция, че с нови продукти детето ще получи необходимите за растежа вещества.
 2. Първата проба от продукта започва с половин десертна лъжица. Ако в рамките на 2 дни бебето няма алергия или разстройство, тогава обемът на пюрето постепенно се увеличава до 2 чаени лъжички до края на първата седмица.
 3. От момента на въвеждането на картофено пюре, трохите се прехвърлят на 5 хранения на ден, на час.
 4. Допълнителните храни се дават само сутрин или следобед. Не можете да храните бебешкото пюре след 14-00.
 5. Първите се предлагат да опитат зеленчуково или плодово пюре, в края на храненето те дават сместа.
 6. Първите рецепти за бебешка храна бяха съставени само от един продукт. Например, това може да бъде тиква или пюре от тиква. Веднага след като бебето свикне с нововъведенията в диетата, е допустимо да се правят различни комбинации от зеленчуци или плодове.

Различни пюрета за допълващи храни

 1. Сготвеното пюре трябва да се разрежда с бульона, в който се е готвил зеленчукът, или с преварена вода, докато стане течно. С течение на времето консистенцията става по-плътна, като постепенно остават малки парченца от продукта, така че бебето да свикне с твърда храна и да се научи да дъвче.
 2. Ако мама сама прави картофено пюре, препоръчително е да сварите продуктите или да ги готвите в двоен котел.
 3. Готовата храна е допустимо да се съхранява в хладилник, в плътно затворен съд за не повече от един ден. До навършване на една година е по-добре да правите прясна храна ежедневно.
 4. Ако трохите имат обрив, стомахът боли, тогава въвеждането на продукта трябва да бъде спряно за няколко дни. След това опитайте да дадете друг зеленчук или плод.
 5. Пюрето трябва да е топло, около 37 ° C, така че бебето да не изгаря устата.
 6. Ако детето откаже продукта, е капризно, тогава не можете да го принуждавате да яде. Можете да опитате да дадете същия продукт на следващия ден или да изчакате с него и да предложите нещо различно..
 7. С въвеждането на допълнителни храни в менюто на трохите се изисква да се въведе вода, компот или сок.
 8. За да проследи напълно въвеждането на допълнителни храни, майката трябва да води така наречения „дневник за хранене“. В него запишете датата на въвеждане, име и реакция на нов продукт.
 9. Абсолютно невъзможно е да давате сол и захар на бебе под една година..

Допустимо е да се използват магазинни пюрета, предназначени за бебешка храна, като допълващи храни..

Забележка! Ако мама сама ще готви храна, тогава към избора на храна трябва да се подхожда отговорно. Супермаркетите зеленчуци и плодове няма да работят. Добър вариант е храната, отгледана самостоятелно или закупена от фермери.

Таблица за допълнително хранене по месеци до година с IV

Понякога е трудно за една майка да се ориентира колко и какви продукти да дава на бебето си. На помощ ще дойдат разработените таблици за хранене, предназначени за деца под една година с изкуствено хранене.

Маса за допълнително хранене до една година

Името на продуктаБебешка възраст
4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месецаот 10 месеца до 1 година
Зеленчуково пюре, g.5-3015-100150160180200
Сок, мл5-3040-50556075100
Плодово пюре, g.5-3040-50556075100
Каша без млечни продукти, мл15-10015-100----
Млечна каша, мл--50-100150180200
Растително масло, мл-1-333пет6
Масло, g.--2-3петпет6
Извара, g.--10-30404050
Ферментирали млечни напитки: кисело мляко, кефир и др., Мл--10-3055-100120-150350-400
Пилешки жълтък, бр.--1/41/41/21 / 2-1
Бебешки бисквитки, бр.---11-24-5
Месно пюре, g.---20.5070
Рибно пюре, g.----2550

Въвеждане на допълнителни храни по месеци

Четиримесечно дете се запознава с плодовите сокове. Въвежда се плодово пюре: първо от зелена ябълка, след това от круша, банан, праскова и други хипоалергенни продукти. Цитруси и червени плодове не могат да се дават на бебе под една година. Първото зеленчуково пюре от четиримесечни трохи се превръща по правило в тиква. Следват ги настърган карфиол и броколи. Бяло зеле, краставици, домати, патладжани, цвекло и други "тежки" храни под една година не се препоръчват за бебета.

От този момент е позволено да се опитате да храните бебето със зърнени храни без мляко. Първо се дават елда и ориз. Оризовата каша обаче има закотвящи свойства и не е подходяща за бебета, страдащи от запек. След елдата е ред да опитате царевична каша. Давайте нова храна само сутрин, веднъж на ден.

Зеленчуци за първо хранене

От петмесечна възраст трябва да добавите капка растително масло към зеленчуковото пюре. Диетата може да бъде разнообразна с компот от сушени плодове, ябълки, круши.

От 6-месечна възраст в менюто за дете се добавят малко масло, млечна каша, една четвърт варен пилешки жълтък, кефир, извара. Количеството пюрирани зеленчуци и плодове, въведени по-рано, се увеличава според таблицата за допълнително хранене.

От 7-ия месец е необходимо да се въведе месо. По-добре е да вземете диетични пуешки гърди, лесно се смила и не предизвиква алергии. Време е да се запасите с бебешки бисквитки, но не бива да давате повече от 1 бройка на ден.

Препоръчително е да се въвеждат пшеница и овесени ядки от 8-мия месец. Грисната каша до една година не трябва да се дава.

На 9 месеца е разрешено да се дава картофено пюре от нискомаслени сортове морски риби.

От 10 месеца до една година диетата на детето не се разширява, те се опитват различни комбинации от вече тествани продукти. Порциите стават по-големи.

От 11 месеца храна за „възрастни“ детето се храни три пъти на ден. След събуждане и преди лягане бебето все още е на адаптирано мляко..

Количеството допълнителни храни според възрастта на изкуственото бебе

Допълнителното хранене започва с оскъдни порции - 5-10 г. Всеки месец количеството храна за възрастни в диетата се увеличава в съответствие с нуждите. Разрешените порции на бебето са ясно посочени в таблицата на допълнителните храни.

Важно! Дори ако бебето охотно яде и се нуждае от добавки, не можете да отидете на убеждаване и провокации. Увеличаването на порцията може да доведе до храносмилателни проблеми.

Най-благоприятният период за въвеждане на допълващи храни

Подходящото време за въвеждане на нова храна в диетата на бебето се счита за възрастта от 4 до 6 месеца. Трохите трябва да спрат „коликите“, трябва да има интерес към храната в чиниите на родителите им.

По време на началото на храненето бебето трябва да е здраво. Скорошно заболяване или ваксинация - причини да се отложи въвеждането на допълнителни храни с поне една седмица.

Ако бебето откаже да яде

Не всички деца охотно се наслаждават на предлаганото пюре. Причините за това са различни. Някои деца не харесват вкуса на продукта, други имат болезнени зъби или изобщо не са гладни.

Хлапето отказва да яде допълващи храни

Важно! Ако вчера трохата е яла пюре от тиквички с апетит, а днес категорично отказва да я яде, тогава не бива да я насилвате да яде. По-добре е да оставите опита за хранене на бебето със зеленчуци за една седмица и да предложите нещо друго следващия път.

Какво трябва да направи една майка, ако детето изобщо не иска да опита „храна за възрастни“? Има няколко доказани метода:

 1. За да се избегне истерия и отказ от допълващи храни, препоръчително е да седите бебето на масата и да храните възрастни по време на хранене..
 2. Добре храненото дете ще откаже необичайна храна. Ето защо, преди ядене, не трябва да го храните със смес..
 3. Ако детето не иска да яде броколи, тогава можете да му дадете карфиол.
 4. Не можете да се скарате на дете, че отказва да яде. Той може дълго време да се откаже от „възрастната“ храна.
 5. Трохата се съпротивлява да яде допълващи храни в продължение на няколко дни, а промяната на продукта не помага? Може би забравете за нова храна за една седмица..
 6. За да направите вкуса на новата храна по-познат, можете да отидете на трик и да добавите малко смес към пюрето..
 7. Ясният график на хранене също помага да се избегнат проблеми с въвеждането на допълнителни храни.

Въвеждането на допълващи храни е важен етап от живота на бебето и допълнителна отговорност за родителите. Преди да започнете запознаването си с храна за „възрастни“, струва си да се консултирате с педиатър. Твърде ранното въвеждане на зеленчуци и плодове в диетата може да повлияе негативно на функционирането на храносмилателната система. Но и вие не можете да го изтеглите. Изкуствените бебета, които са били хранени по-късно от препоръчания период, вероятно ще имат забавяне в развитието. За да избегнете проблеми, не трябва да експериментирате, а да следвате препоръките за въвеждане на допълнителни храни, дозировка на порции и не давайте забранени храни, по-специално захар и сол. Тогава бебето ще се радва да опита нови продукти и да расте здраво..