Жените очакват с нетърпение бременността. Трябва обаче да се разбере, че през този жизнен период не всичко върви толкова гладко. Жената трябва да изпитва токсикоза, оток. Освен това коремът започва да расте все повече и повече всеки месец. И това е изпълнено с проблеми с гръбначния стълб. В този случай е необходима пренатална превръзка. И веднага възниква следващият въпрос: колко време трябва да се носи такава превръзка??

От кой месец носят превръзка за бременни жени?

Като правило, пренатален корсет се изисква още на четвъртия месец от бременността. По това време стомахът обикновено вече се вижда. Превръзката от своя страна е в състояние да предотврати появата на стрии върху деликатната кожа. Освен това е необходима превръзка в случай, че:

 • многоплодна бременност;
 • с прекомерно високо съдържание на вода;
 • ако има белези поради предишна операция на матката.

По този начин можете да намалите възможността от усложнения от шестнадесетата седмица. Също така, превръзката се препоръчва да се носи, когато плацентата е ниска и ако матката или плодът са неестествено увеличени. Този списък включва непланирано прекъсване на бременността. Положението на плода в матката може да не е правилно. След това трябва да откажете корсет..

При втората и следващите бременности коремната стена е силно опъната. В този случай носенето на пренатална скоба е изключително важно. И веднага, веднага щом се появи коремчето. Има моменти, когато превръзката се носи по-рано или по-късно от препоръчания период. Зависи как протича бременността. И само лекар може да определи времето.

Колко време отнема носенето на превръзка?

От тридесет и осмата седмица носенето на корсет е ограничено. Факт е, че по това време тялото на бременна жена се подготвя за раждането на дете. В този случай коремът пада и допълнителната подкрепа само ще навреди. Тогава се препоръчва носенето на превръзка само при определени натоварвания, независимо дали става въпрос за почистване на къщи или дълги разходки..

За да бъдат мускулите на корема и матката подготвени за процеса на раждане, се правят различни физически упражнения. Много жени се замислят дали да носят продукт по време на фитнес. Като правило, това зависи от състоянието на бременната жена..

Ако жената води активен начин на живот, тя има силни коремни мускули и здрав гръб, тогава носенето на превръзка не е задължително. Също така някои жени отбелязват, че пренаталният корсет ги кара да се чувстват по-добре на тренировка. Без превръзка може да се появят болки в гърба, тъй като мускулите работят активно и напрегнати.

В някои случаи превръзката се носи до раждането. Това важи особено за жени, които имат риск плодът да слезе рано..

Как се поставя правилно пренатална превръзка?

Сега е ясно от кой месец на бременността трябва да носите превръзката, така че остава да разберете как се носи. Лекарите не препоръчват да ходите през бинт през целия ден, тъй като продуктът може да навреди не само на бъдещата майка, но и на плода. В този случай бременната жена трябва да премахва продукта на всеки 2 или 3 часа. След половин час може да се облече пренаталния корсет.

Трябва да се внимава продуктът да не стиска стомаха и да не причинява очевиден дискомфорт. Най-добре е, ако самият лекар покаже как се поставя продукта. Не се препоръчва носенето на превръзката да е твърде високо, тъй като такава позиция притиска плода.

Продуктът се поставя в легнало положение на гърба. В същото време бедрата трябва да бъдат повдигнати. В това положение плодът няма да притиска предната коремна стена, тъй като тя е по-висока. Когато жената стане на крака, тогава в този момент матката започва да се спуска. Това се случва под собственото му тегло. И ако го поправите в това положение, тогава проблемите, с които трябва да се справите с помощта на превръзки, само ще се влошат.

Кой е най-удобният начин за премахване на превръзката? Това се прави и в легнало положение. Но просто трябва да разберете, че ако жената се озове на друго място, но не и вкъщи, ще бъде много по-трудно за нея да излети и да облече продукта. Но какво да направя в този случай? Лекарите съветват да се облегнете назад, след това да повдигнете стомаха с ръка и да го притиснете. Сега можете да фиксирате тази позиция с пренатален корсет. Лекарите съветват да носите превръзка върху бельото си. В този случай продуктът ще продължи много по-дълго от обикновено и жената ще бъде по-удобна..

Ако превръзката е поставена правилно, тогава тя не е в състояние да упражнява натиск. Как да си сложа бинт колан? Най-добре е, ако тече по горната част на седалището, след това отдолу под корема, а отпред - хващайки срамната кост. Превръзният колан се облича в легнало положение. В този случай е необходимо да закрепите предния му капак. Напрежението на продукта трябва да се регулира със страничните капаци. Това вече е направено в изправено положение. Тогава няма нужда от ежедневно разкопчаване на страничните клапи. Достатъчно е да регулирате степента на напрежение на корсета, докато пораснете само веднъж.

В рамките на два или три дни жената ще трябва да свикне с факта, че превръзката е поставена, и едва след това ще спре да я чувства. Препоръчително е да премахнете превръзката през нощта, преди да си легнете. Бъдещата майка трябва да си почине напълно.

По този начин можем да заключим, че знаейки колко дълго се носи превръзката за майчинство и кога е свалена, ще помогне да се избегнат много проблеми..

От кой период на бременността трябва да носите превръзка

Раждането на бебе е голямо щастие и радост за всяка жена, но периодът на раждане на дете отнема много сили и здраве. Бременността е изпълнена с появата на стрии по кожата на корема и бедрата, проблеми с гърба. За да се намали стресът на гръбначния стълб и да се предотврати болката в гърба, лекарите препоръчват на бъдещите майки да носят скоба. Той ефективно подпомага мускулите на бедрата и корема.

Можете да закупите модел с необходимия размер в онлайн магазина "Дъщери-синове".

Превръзка за бременни жени: колко време да се носи

Производителите правят много опции за поддържащи устройства, модели могат да бъдат направени под формата на бикини, корсет (остаряла версия, която лекарите не препоръчват да се използва) и колан. Основното нещо, което всяка жена трябва да знае, е колко време отнема носенето на пренатална превръзка. Лекарите препоръчват да се носи от 20-та седмица на бременността. По това време коремът нараства интензивно, става по-трудно да се носи, така че е необходима подкрепа.

Наложително е да се използват поддържащи продукти за жени, които очакват близнаци или тризнаци. В допълнение към многоплодната бременност, превръзката е показана и за:

 • ниско положение на плода;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • силни стрии;
 • болка в гърба.

Моделите гащи са високо бельо, което ефективно поддържа корема. При качествените продукти лумбалната област е подсилена с корсетни кости, които облекчават напрежението от гърба.

Коланът изглежда по-опростен, той се поставя върху бельото. Моделите са оборудвани с регулиране на размера. Ние предлагаме на нашите клиенти подобрени опции за колан с плетена вложка на корема. Популярни са универсалните продукти, които могат да се носят не само преди, но и след раждането..

Важно!

Можете да използвате превръзката от 20-та седмица на бременността; препоръчително е да я носите не повече от 5 часа. За да се избегне изстискване и претоварване, на всеки 2-3 часа продуктът се отстранява за 20-30 минути. Не затягайте колана твърде здраво.

Характеристики на носенето на поддържащо бельо

Ако правилно сте определили от кой етап на бременността може да се носи превръзката, тогава половината от проблема е решена. За да се възползвате от използването на избрания модел, трябва да го носите правилно. Регулирайте закопчалките в удобно положение. За да направите това, трябва правилно да облечете и закрепите превръзката. По-добре е да направите това, докато лежите, след което, без да ставате, фиксирайте крепежните елементи. Когато закопчавате продукта, не забравяйте, че не можете да стискате прекалено много стомаха, но няма смисъл да носите свободно такива устройства..

Подкрепящи бикини се носят на голо тяло, колан - на бельо. Това е най-добрият вариант, който предотвратява дразненето на кожата и бодливата топлина. За да не купувате менте, пазарувайте в специализирани магазини или аптеки.

заключения

Вашият лекар ще Ви препоръча да носите поддържащото устройство. За да накарате жената да се чувства комфортно, размерът на превръзката трябва да бъде избран правилно. За това се използва размерна мрежа. Когато изчислявате, трябва да вземете предвид обема на бедрата. Ако ви е трудно да разберете размерната мрежа, свържете се с нашите консултанти.

Важен момент - не можете да носите модела през цялото време, оставяйте стомаха си да почива на всеки три часа. През това време се опитайте да легнете или да седнете на удобно място..

Кога е необходима превръзка по време на бременност?

Носенето на превръзка по време на бременност може да бъде много полезно не само за жената, но и за нейното бебе. Сред лекарите обаче няма единство по въпроса дали си струва да се прибегне до помощта му..

За да вземете решение, трябва да слушате различни гледни точки. И ако все пак искате да носите превръзка, тогава веднага ще имате много въпроси: какви са те, как да ги носите, защо изобщо са необходими и други. Нека се опитаме да го разберем.

Видове превръзки

Превръзките принадлежат към категорията на бельото, което в зависимост от целта се носи по време на бременност или след раждане, тоест се разграничават пренатални и постнатални превръзки. Съществуват и универсални модели, които са подходящи за носене и през двата периода..

Освен това превръзката може да бъде с различни форми:

 • Бинт-гащи с еластична поддържаща вложка отпред над корема: облича се като бикини, но е неудобно, защото ежедневното носене е невъзможно или трудно, тъй като такава превръзка трябва да се измива всеки ден.
 • Коланът с превръзка се носи върху бельото. Той е под формата на еластична лента, която поддържа корема и предотвратява появата на стрии. Много удобен за използване, специални клапани отстрани ви позволяват да регулирате размера и плътността на напасването.
 • Бондажният корсет се смята за реликва от миналото - много непрактично.
 • Комбинираната превръзка се използва както преди, така и след раждането. Изработен е и под формата на колан - изработен от гумиран плат, който се разтяга. Такава превръзка с велкро се закрепва: по време на бременност широката част укрепва гърба, а тясната поддържа корема. След раждането коланът се закопчава обратно - с тясна част назад, а широка по това време стяга стомаха.

Кой се нуждае от превръзка и кога?

Веднага след като коремът започне да расте бързо, е време да помислите за носене на превръзка. Това обикновено се случва от четвъртия месец - на 20-24 седмици. Но в някои случаи носенето на превръзка е препоръчително малко по-рано или обратно - по-късно. Това важи особено за жените, които водят активен начин на живот и са на крака няколко часа подред. Скобата ще ви помогне да намалите болката, причинена от натиска на плода върху опашната кост и тазовите кости, както и да облекчите стреса върху гръбначния стълб.

Ако коремните мускули са отслабени, не можете да направите без превръзка. Той ще подкрепи детето, като изпълнява функциите на силни коремни мускули. Отслабването на коремната кухина е по-често при многократни или многоплодни бременности. Освен това е необходима превръзка, ако се появят стрии или има предразположение към това..

Също така носенето на превръзка е показано за остеохондроза, разширени вени, с някои видове акушерски патологии и със заплаха от преждевременно раждане.

Колко дълго да носите превръзка за майчинство

По време на бременността много жени се предписват от лекарите да носят превръзка. Това е вид медицинско изделие, което обикновено се прави под формата на корсет със специална форма или широк колан. Целта на такива продукти е да поддържат корема, което допринася за по-здравословен ход на бременността, намаляване на стреса на гърба и болката, а също така предотвратява образуването на стрии. Продуктът се предписва само по медицински показания. Важен момент е правилният избор на периода на бременност, от който трябва да започнете да използвате продукта..

Кога да започнете да носите превръзка по време на бременност

Общи препоръки за употребата на този продукт са дадени от лекуващия лекар. Той също така определя от кой месец да носи превръзка за бременни жени. При определянето на този период трябва да се вземе предвид цяла гама от фактори..

Като правило носенето на колан се препоръчва от около 4-5 месеца от бременността. По това време коремът вече е достатъчно увеличен. Сигналът да започнете да използвате колана е увеличеното натоварване, с което се затруднявате да се справите сами. До 20-та седмица много лекари съветват да не се носи ортопедична скоба, освен ако няма конкретни медицински показания за това..

Въпросът се решава индивидуално от коя седмица да носите превръзка за бременни жени при следните условия:

 • многоплодна бременност;
 • белег в резултат на предишна операция на матката;
 • излишък на околоплодна течност.

В такива случаи носенето на колан от 16-та седмица може да намали възможността от усложнения. Задължителните медицински показания включват също необичайно уголемяване на плода или матката, твърде ниско разположение на плацентата, както и съществуващата заплаха от непланирано прекъсване на бременността. Трябва да се имат предвид и възможни противопоказания. Основната е неправилното положение на плода вътре в матката..

При добро развитие на коремните мускули няма нужда да носите колан в ранните етапи. Ако не се притеснявате от дискомфорт и болка в лумбалната област, се препоръчва поддържащ колан от около 28 седмици. Тези препоръки обаче, от кой период на бременността се носи превръзката, са валидни само при носене на първото дете. По време на втората и следващите бременности се наблюдава по-силно разтягане на коремната стена, поради което се препоръчва носенето на превръзката вече, когато се появи забележим корем.

Режим на носене

В допълнение към правилното определяне на периода, от който да се постави превръзката, е необходимо също така да се спазва препоръчаният от лекаря режим на неговото използване. Не можете да носите колан денонощно. Продуктът трябва да се сваля през нощта, както и през деня. През деня превръзката трябва да се сваля на всеки 2-3 часа. Продължителността на такива почивки при носене трябва да бъде 30-40 минути.

От 38-та гестационна седмица използването на превръзката е ограничено максимално. По това време тялото на бъдещата майка се подготвя активно за раждането на дете. Коремът започва да потъва постепенно. Допълнителната поддръжка вече може да бъде вредна. Следователно превръзката трябва да се носи само при стрес, например преди да вършите каквато и да е работа у дома или преди дълги разходки. Трябва обаче да се има предвид, че тази препоръка е валидна само за онези случаи, при които няма конкретни индикации. Например, ако превръзката се препоръчва въз основа на повишения риск от ранен пролапс на плода, тогава тя трябва да се носи почти до последните дни на бременността.

Превръзка за майчинство

През втората половина на бременността или малко по-рано лекарят обикновено препоръчва на бъдещата майка да носи превръзка.

За да го направим полезен, нека разберем как да го изберем и да го използваме правилно..

Бандажът в медицината е специален колан за задържане на предната коремна стена и вътрешните органи в нормално положение. Използва се в следоперативния период, при хернии, бременност и в следродилния период. Превръзката помага на жената да се чувства по-добре по време на бременност и да се възстанови по-бързо след раждането.

За какво е превръзката?

Бъдещата майка се нуждае от превръзка не само за да запази красотата и здравето си - тя помага да се поддържа качеството на живот, на което жената е свикнала. С всеки месец от бременността се увеличава натоварването на гръбначния стълб, мускулите на гърба и предната коремна стена. Това води до чести болки в гърба, умора. Правилно подбраната превръзка осигурява опора за коремните мускули, без да я притиска, разпределя натоварването върху гръбначния стълб и мускулите на гърба, облекчавайки болките в гърба. Освен това предпазва кожата на корема и бедрата от преразтягане, предотвратявайки появата на стрии, а също така намалява натоварването на вътрешните органи, включително пикочния мехур, облекчавайки жената от постоянното желание за уриниране..

Превръзката се препоръчва да се носи от момента на бременността, когато има активен растеж на плода и съответно корема. За повечето жени това се случва около 20-та седмица, понякога и по-късно. Някои бъдещи майки, като например близнаци, може да имат индикации за носене на превръзка дори по-рано от 20 седмици. Препоръчва се използването на превръзка, независимо от размера на корема - веднага щом започне да расте.

Наложително е да носите превръзка при следните условия:

 • болки в гърба, включително в долната част на гърба, по време на бременност, изкривяване на гръбначния стълб, остеохондроза: превръзката облекчава натоварването на лумбосакралния гръбначен стълб, което ще облекчи жената от ежедневни болки през последните месеци на бременността;
 • слаби мускули на предната коремна стена и тазовото дъно, предразположение към стрии - стрии на бременни жени: превръзката ще предотврати прекомерното разтягане на кожата и мускулите на предната коремна стена, благодарение на своя дизайн, разпределяйки равномерно налягането по цялата повърхност на корема;
 • многократна бременност, по време на която коремната стена се разтяга по-бързо и по-силно - превръзката няма да позволи преразтягане на кожата и мускулите, ще намали риска от слабост в раждането;
 • прекомерно увеличаване на размера на матката, многоводие, многоплодна бременност, големи размери на плода - при всички тези състояния превръзката намалява хиперекстензията на кожата, предпазва гръбначния стълб от претоварване;
 • заплахата от прекъсване на бременността през втория и третия триместър, истмично-цервикална недостатъчност - състояние, при което шийката на матката се отваря много преди датата на падежа: използването на превръзка в този случай може значително да намали налягането на представящата част на плода и околоплодната течност върху некомпетентната шийка;
 • ниско положение на главата на плода до 36 седмици от бременността - превръзката фиксира детето по-високо и не му позволява да слезе преди време;
 • предлежание или ниско разположение на плацентата - ролята на превръзката се свежда до предотвратяване на преждевременно раждане, намалява натиска върху шийката на матката от представящата част на плода и плацентата;
 • белег на матката след цезарово сечение или премахване на миома на матката - превръзката предотвратява увисването на корема над шева, намалява натиска върху областта на белега;
 • промяна на положението на плода в матката от таза към главата - превръзката фиксира плода в правилното надлъжно положение;
 • болки в краката, отоци, разширени вени - лентата намалява налягането на нарастващата матка върху големите венозни съдове по гръбначния стълб, като по този начин намалява венозната конгестия и отоци;
 • активен начин на живот, когато бъдещата майка е в изправено положение в продължение на 3 часа на ден или повече - превръзката спомага за по-лесно прехвърляне на товари.

Противопоказания

Някои лекари смятат, че носенето на превръзка прави коремните мускули "мързеливи" и по-трудно се възстановяват след раждането. Много по-голям брой специалисти обаче подкрепят превръзката. Акушерът-гинеколог предписва използването му, като се вземат предвид възрастта на майката, продължителността на бременността, положението на плода и броят на предишните раждания. Ето защо, преди да вземете решение за покупка, е задължително да се консултирате с лекар..

Използването на превръзки не се препоръчва или ограничава от лекар в следните ситуации:

 • неправилно положение на плода за повече от 30 седмици от бременността. Превръзката фиксира позицията на бебето, а при тазовата или напречната позиция ще бъде почти невъзможно детето да се обърне, което означава, че рискът от усложнения и операция по време на раждането се увеличава. За коригиране на неправилни позиции превръзката се отменя и се предписва специална гимнастика, стимулираща плода да заеме правилната позиция. Веднага след като се установи цефалното предлежание на плода, на жената незабавно отново се предписва превръзка за постоянно носене до падежа;
 • хирургическа интервенция в корема по време на бременност: триенето на шева ще доведе до забавено зарастване и инфекция на рани;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт: например, при запек и подуване на корема, лентата може да попречи на движението на чревното съдържание, увеличавайки дискомфорта;
 • кожни и алергични заболявания, като реакции към синтетични продукти. При екзема, бенки, рани превръзката ще нарани болезненото място и ще увеличи дискомфорта;
 • бъбречно заболяване, придружено от оток.

Какво са

Най-често се срещат три вида превръзки: пренаталните превръзки са предназначени за използване от бременни жени, превръзки след раждането - през първите седмици след раждането. Комбинираната превръзка може да се използва преди и след раждането: просто го обърнете от другата страна.

Превръзката може да бъде направена от памук, еластан, микрофибър или техни смеси.
Сред превръзките най-често се срещат следните модели:

Бандажни слипове с еластична поддържаща вложка отпред под корема. Такава превръзка наподобява високи бикини за майчинство със зашита еластична лента отстрани на корема. В студено време можете да го носите върху бельото си, което улеснява грижата за превръзката.

Колан за превръзка. Това е много популярен модел на ластик. Използва се както преди, така и след раждане. По време на пренаталния период по-широката част на колана укрепва гърба, разпределяйки товара, а по-тясната част е фиксирана под корема. След раждането коланът е обърнат с главата надолу: широката част държи стомаха, тясната част държи гърба. Тези ленти имат 3 стави - една отпред и две отстрани. Дължината на всеки от тях се променя с помощта на "велкро". Страничните фуги са подсилени с еластична лента. Ако по време на носене се окаже, че превръзката е започнала да притиска повече върху корема или, обратно, изпъната, тогава страничните клапани ви позволяват да регулирате диаметъра, без да разкопчаете превръзката. Този модел е предпочитан при проблеми с гърба, особено ако поддръжката не е необходима през целия ден..

Опорният колан се носи върху бельото. Някои производители имат перфорирана лента: благодарение на дупките материалът „диша“ и не е толкова горещо в превръзката. Някои модели колан имат еластична част, която покрива корема, предназначена да фиксира по-добре превръзката в желаното положение.

Някои модели превръзки могат да се използват както по време на бременност, така и след раждане. В първия случай продуктът се облича така, че широката част да е отзад, във втория - отпред.

Следродови превръзки. Такива превръзки не са подходящи за бременни жени. Носенето на скоба след раждането не е задължително. Лекарите препоръчват да се използва след раждане за бързо възстановяване на тонуса на коремните мускули и след цезарово сечение за фиксиране на шева и поддържане на коремната стена. Следродилните шорти обикновено приличат на широка лента, със същата ширина. Те стягат стомаха доста добре. Някои от превръзките след раждането са високи бикини със закопчалки отстрани или от двете страни на корема, често с долна закопчалка, като боди, което им позволява да не се свалят, ако е необходимо, например да отидат до тоалетната.

Постоперативните превръзки са специално създадени за жени, които са родили чрез цезарово сечение. Те приличат на много широк колан - от кръста до почти до пубиса (ширина 20–30 cm), с закопчалка по цялата височина. Той е по-мек от обикновената лента след раждането и е специално проектиран да се носи след операция. Той фиксира следоперативния шев и поддържа мускулите на предната коремна стена. Препоръчително е да го носите легнал.

Как да изберем размера?

Някои жени установяват, че превръзката притиска корема и уврежда плода. Не е вярно. Абсолютно безопасен е както за майката, така и за детето, при условие че е с подходящ размер. Ако превръзка подхожда на жената, тя не притиска никъде, а, напротив, предизвиква облекчение.

Обикновено, когато предписва превръзка, лекарят помага на пациента да намери правилния размер. Ако сами изберете размера, свържете се с POS консултант за помощ. Коланът на превръзката е избран по следния начин: трябва да измерите обиколката на бедрата под корема с измервателна лента - тази цифра ще бъде размерът на превръзката. И така, с обиколка на ханша 85–95 ° Cm, размерът на превръзката ще бъде 90 или 1-ви; с обиколка 95-105, съответно 100 или 2-ра, повече от 105-115? cm - 110, или 3-та. Някои производители препоръчват да изберете превръзка въз основа на обиколката на бедрата и талията: броят на размерите в линията в този случай може да достигне шест. Понякога размерът на превръзките-коланите се обозначава с латински букви или обичайните номера на размерите на дрехите: в този случай размерът на превръзката съответства на размера на дрехите преди бременността: S (42–44), M (46–48), L (50–52), XL (52– 54), XXL (56 и по-висока). За да разберете размера на бинт гащичките, добавете още един размер към размера на „преди бременността“ на бельото.

Препоръчително е да закупите бельо, където има възможност за монтиране. Най-добре е да опитате няколко варианта и да се спрете на този, в който се чувствате най-комфортно..

Превръзки за бременни се продават в аптеките и магазините, където можете да си купите и дрехи за бременни.

Как да носите превръзка

Лекарят трябва да покаже как правилно да се постави превръзката, тъй като илюстрациите на опаковките не винаги са правилни. Често бельото се носи твърде високо на модела: в този случай то може да изцеди плода.

Необходимо е да поставите превръзката, лежаща по гръб, леко повдигайки бедрата: в това положение плодът не притиска предната коремна стена, тъй като е разположен по-високо. Когато една жена стои, матката потъва под собственото си тегло и като я фиксираме в това положение, ние само ще влошим проблемите, с които превръзката е предназначена да се справи. Също така е по-удобно да премахнете превръзката, докато лежите. Доста трудно е да се съобразите с правилото „сваляйте и обличайте, докато лежите“ извън къщата. В случай, че няма къде да легнете, наведете се назад, леко повдигнете стомаха си с ръка и го притиснете, а след това веднага фиксирайте това положение с превръзка. По-добре е да носите превръзката върху бельото си: това ви кара да се чувствате по-комфортно и удължава живота на групата.

Правилно износената лента не трябва да упражнява прекомерен натиск. Коланът на превръзката се поставя косо: той трябва да се изкачва в долната част на гърба, горната част на седалището, след това отдолу под стомаха, опирайки се в бедрата, а отпред - да хване срамната кост. Ако поставите превръзката правилно, след известно време просто ще спрете да го забелязвате, усещайки го върху себе си. Предната клапа на превръзката се закопчава, когато лежите. Напрежението на превръзката в изправено положение се регулира от странични клапани. В бъдеще не е необходимо страничните клапани да се разкопчават и закрепват ежедневно - необходимо е само да се регулира степента на напрежение на превръзката, докато коремът расте.

Фактът, че превръзката не се носи правилно, ще бъде посочено от чувство на дискомфорт. Въпреки това, често през първите 2-3 дни е необходимо да свикнете с нови усещания, едва след това престоят в превръзката ще стане по-удобен.

С всички предимства на превръзката за бременни жени, не можете да останете в нея 24 часа. На всеки 3-4 часа трябва да правите почивка за 40 мин. Превръзката трябва да се сваля, когато бъдещата майка си ляга през нощта или си почива легнала през деня.

Ако превръзката е предписана от лекар по медицински причини, тогава е необходимо да я носите до самото раждане, особено ако прекарвате много време на краката си. Ако го използвате само за подобряване на общото благосъстояние, тогава не е необходимо да го носите постоянно..

За да подготвите вашите маточни и коремни мускули за раждане, пренаталните и постнаталните брекети трябва да се комбинират със специфични упражнения. Дали да носите превръзка по време на фитнес зависи от състоянието на жената. Ако сте свикнали с активен начин на живот, имате силни коремни мускули и здрав гръб, може изобщо да не се нуждаете от превръзка. За други жени превръзката по време на тренировка ще ви позволи да се чувствате по-уверени и да премахнете възможните негативни последици: тъй като мускулите работят активно, болката в гърба може да се появи без превръзка..

Как да носите превръзка по време на бременност

Необходимо е да се използва превръзка по време на бременност, когато има нужда от поддържане на тежък корем. Намалява чувството на умора, облекчава болките в гърба, подпомага позицията на плода вътре в матката.

Предписвайте носенето по-често от втората половина на срока, без специални препоръки, не е необходимо да използвате това устройство.

Защо е необходимо

Не се препоръчват експерименти със здравето, особено при бременни жени. Въпреки че мнозина носеха превръзка по време на бременност, дали е необходима в конкретен случай, самата жена решава заедно с лекаря..

Има индикации, когато използването му ще помогне за решаването на проблеми. След това се присвоява специфичен тип, чак до рецептата. Има и противопоказания, които дори могат да причинят вреда..

СрокПоказанияПротивопоказания
Първо тримесечиеНосенето на специална превръзка се предписва изключително рядко, от около 10-11 седмици от бременността, с патологии на коремните мускули (например разминаване след предишна бременност), гърба, гръбначния стълбАлергична реакция към материали, субективен дискомфорт
Втори триместърБолка в мускулите на гърба, заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане, патология на шийката на матката, нейният пролапс или наличие на белези, коремна операция след година и половина или по-късно, прищипване на седалищния нерв, многоплодна бременностСъщото като през първия триместър
Трети триместърСъщото като при второто, плюс риска от напречно или седалищно предлежание - превръзката по време на бременност ще държи бебето "на място"Същото, плюс грешната позиция на плода (ще му попречи да се обърне)
След ражданетоНе е задължително. Помага за бързо възстановяване на формата, насърчава "връщането" на вътрешните органи "на място". Може би назначаването на специален сорт след цезарово сечениеНапречен шев след цезарово сечение, заболявания на храносмилателната система, бъбреците, кожни заболявания

Наличието на индикации по време на бременност не означава, че е необходимо да се носи неудобна превръзка. Да страдате в неудобно бельо, дори ортопедично, ще бъде по-вредно от проблемите, които могат да бъдат решени по други начини. Противопоказанията правят използването му невъзможно..

Използвайте това бельо според препоръките на гинеколога

Напротив, когато лекарят не препоръчва носенето на превръзка, но жената е удобна и се нуждае от нея по време на бременност, няма категорични забрани, различни от посочените в таблицата. Разумната употреба в продължение на няколко часа на ден няма да навреди на мускулите. За такъв период те няма да бъдат отслабени, въпреки някои погрешни твърдения. А за жената, която работи и води активен начин на живот, това лекарство ще донесе необходимото облекчение.

Защо превръзката е полезна по време на бременност.

 1. Субективно прави корема "по-лек", това е особено важно в случай на многоплодна бременност.
 2. Намалява напрежението в гръбначния стълб, малкия таз.
 3. Облекчава болките в гърба.
 4. Намалява умората на краката.
 5. Помага за предотвратяване на стрии, ако са свързани със слаби коремни мускули. Но по време на бременност тези проблеми често се появяват по други причини, така че често не е необходимо да се носи превръзка, ако няма други индикации.
 6. Не позволява на матката да се спуска преди време.
 7. Намалява риска от заплашен спонтанен аборт.
 8. Помага за поддържане на плода в правилната позиция.

Как да изберем модел

Външният вид не е основното, качеството е желателно. Важно е скобата да прави това, което прави по време на бременност. Устройството трябва внимателно да поддържа корема, без да причинява дискомфорт.

Има три основни типа, които бременните жени използват.

 1. Гащи или шорти. Това е специално проектиран модел бельо с висока талия и ластик, минаващ отпред под корема и отзад на нивото на талията. Такава превръзка може да се носи по време на бременност вместо редовно бельо, тя е невидима дори през лятото, има затоплени модели за зимата (вижте снимката). Предимствата на такъв модел са лекота на използване, невидимост, широк спектър. Недостатък на ежедневното пране, въпреки че може да се носи върху обикновени бански.
 2. Колан. Прилича на широка еластична лента с лепкаво затваряне. Благодарение на нея можете да регулирате размера. Често са предвидени регулиращи клапани, за да се избегне прекалено разтягане на колана. Необходимо е да поставите такава превръзка правилно, докато лежите или стоите, по време на бременност е особено удобно през лятото, тъй като тя покрива много малка повърхност на тялото. Носете го върху лен, чорапогащи, панталони. Клапани, велкро могат да се открояват под дрехите, придържайте се към него.
 3. Универсален. Този тип се използва преди и след раждането. Изработен под формата на ортопедичен колан. Едната му страна е много по-голяма от другата, има поддържащи кости и твърда подложка. По време на бременност такава превръзка се носи с широката страна назад, след раждането се обръща. Това е най-добрият вариант за проблем назад, а също така дава добра икономия на семейния бюджет. След раждането обаче може да се наложи помощ, за да закрепите лепкавата капачка на гърба..

Дори най-подходящата превръзка по време на бременност може да бъде неудобна през първите няколко дни. Но ако на третия или четвъртия ден от носенето все още се "усеща", още повече притискане, триене, това означава, че е избрано неправилно.

Правила за избор на превръзка по време на бременност.

  Размерът се избира според обиколката на талията и ханша в найб

по-широки местоположения. Няма универсални размери, така че тези параметри са посочени на опаковката.

 • Трябва да закупите в аптека, специализиран магазин или, като алтернатива, при консултация. Трябва да има избор, компетентен консултант, който ще ви помогне да направите правилните измервания. Той също така ще ви каже кой модел да изберете по време на бременност, в зависимост от това защо имате нужда от превръзка. По-добре да опитате няколко, да се движите в тях.
 • Гащичките-шорти трябва да имат широка еластична лента, колкото по-голяма е тя, толкова по-добър е ефектът.
 • Коланът също трябва да има достатъчна ширина, колкото по-плътен е, толкова по-удобен ще бъде по време на работа (няма да се плъзга, търкаля).
 • Правилен начин за използване

  Трябва да започнете да носите превръзка, когато има нежелани усещания по време на бременност - тежест, умора, болки в гърба. Това се случва на около четвъртия месец, с интензивно увеличаване на размера на корема.

  Свалят го непосредствено преди раждането. Има само едно изключение - ако превръзката предотвратява преждевременния пролапс на плода. В този случай износването се спира на 38 седмици.

  Ако една жена трябва да носи превръзка по време на бременност, е важно да се научи как да я поставя правилно. Това не е трудно, особено след като пакетът винаги включва инструкции.

  Най-трудната е ситуацията с тези модели, които се носят легнали. У дома е лесно, но когато трябва да отидете до тоалетната на работа, започват проблеми. Решаването им е просто - просто леко се облегнете назад, натиснете малко стомаха си с ръка и закопчайте велкрото.

  Има различни размери

  Важно е да запомните, че дори най-удобната превръзка, която се носи правилно, не може да бъде денонощна. Като цяло го използват без страх до шест часа на ден. Ако е необходимо, носете целия ден на всеки три часа, свалете колана за около половин час. В никакъв случай не трябва да спите в това устройство..

  Има ситуации, когато по време на бременност е възможна вреда от превръзка, дори ако сте започнали да я носите без проблеми. Необходимо е спешно да разхлабите или дори да премахнете устройството в такива случаи:

  • има усещане за прекомерен натиск;
  • няма достатъчно въздух, появява се задух;
  • бебето се притеснява, „рита“ много.

  Дали изобщо си струва да използвате това устройство, кога да започнете, колко да го носите, една жена е напълно способна да реши сама. При условие, че няма критични ситуации и лекарят не забранява. Правилно избран, разумно използван, превръзката не може да навреди нито на майката, нито на бъдещото дете. Възможно ли е да се пие какао по време на бременност.

  За автора: Боровикова Олга

  Превръзка за майчинство - избор на подходящия

  Жените, които са бременни с първото си дете, често имат въпрос: защо, кога и най-важното, как да носите превръзка за бременни жени? Пренаталната превръзка е специална еластична лента, която се използва за поддържане на увеличения корем. Дали бъдещата майка трябва да носи превръзка, не се решава от самата бременна жена, а от нейния акушер-гинеколог, тъй като той се назначава само по показания, а не от всички. Въз основа на здравословното състояние на жената, оплакванията й от неразположение, лекарят може да препоръча започване на използването на превръзката за период от 20 до 30 седмица.

  Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност?

  По време на бременността превръзката е от голямо значение за здравето на жената. Той представлява специален медицински колан (или еластични гащи) и фиксира предната коремна стена. Не е трудно да се отгатне каква е истинската цел на това устройство - да поддържа. Това има благоприятен ефект не само върху физическото състояние на жената, но също така допринася за нормалното развитие на плода. Не е известно колко голямо е натоварването на гръбначния стълб на бъдещата майка. Особено ако тя очаква две или три бебета да се появят наведнъж. Освен това вътрешните органи, компресирани от разширената матка, също страдат. Това е точно състоянието, когато имате нужда от превръзка по време на бременност. Целта на носенето му е да компенсира стреса и също така да предотврати появата на стрии по кожата. От голямо значение е дали ще изберете специални поддържащи бикини или превръзка за колан за бременни жени: това е индивидуално за всяка бъдеща майка и трябва да се вземат предвид много характеристики на тялото.

  Кога бременните жени трябва да носят превръзка

  Има редица индикации, за които гинеколог може да предпише носенето на превръзка за бременни жени:

  1. Многоплодна бременност. Матката, претеглена от близнаци или тризнаци, е особено тежка за гръбначния стълб.
  2. Захващане на нерв, което причинява болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Ако превръзката не се носи, колкото по-голям става коремът, толкова по-голяма е неврологичната болка. Което в крайна сметка може да доведе до необходимостта от прием на болкоуспокояващи, което е нежелателно за детето.
  3. Ако операция на коремна кухина е била извършена в рамките на 18 месеца преди бременността.
  4. Белег на матката (след гинекологична операция или цезарово сечение).
  5. Ако коремните мускули са слаби и детето е ниско. Превръзката за майчинство ще фиксира плода и ще предотврати преждевременното му потъване.
  6. Недоразвитие на шийката на матката.
  7. Заплахата от прекъсване на бременността.
  8. Постоянни болки в гърба. Превръзката ще помогне за намаляване на стреса върху гръбначния стълб и облекчаване на болката..
  9. Активен начин на живот. Ако една жена прекарва по-голямата част от деня на краката си, тогава превръзката ще помогне да се избегнат усложнения на бременността..

  Когато не е необходима превръзка

  Има моменти, когато превръзката за бременни жени е не само ненужна, но дори противопоказана. Например, ако жената има алергична кожна реакция към материала, от който е направена превръзката, тогава е естествено тя да не ходи няколко месеца с кожен обрив и постоянен сърбеж. Друга по-съществена причина, поради която превръзката не може да се носи, е напречното или седалищно предлежание на плода. Всеки акушер-гинеколог ще каже на бременна жена, че носенето на превръзка за бременни с такава подредба на плода няма да позволи на бебето да се обърне правилно (с главата надолу) и следователно съществува риск от усложнения по време на раждането. Следователно, като се има предвид, че превръзката фиксира позицията на плода в корема, ако предлежанието не е главно, тогава дори да има индикации за носенето на превръзката, тя не може да се носи.

  Положителни аспекти на носенето на превръзка по време на бременност:

  • значително улеснява носенето, особено ако бременността е многоплодна;
  • спомага за намаляване на чувството за умора, болка в глезенните стави;
  • намалява дискомфорта в лумбалната част на гръбначния стълб, намалявайки натиска върху гръбначния стълб и органите, разположени в малкия таз;
  • предотвратява появата на стрии;
  • предотвратява преждевременния пролапс на плода (физиологично, феноменът е типичен за 38-та седмица от бременността), намалява риска от преждевременно раждане;
  • поддържа корема, ако коремните мускули са отслабени;
  • допринася за правилното разположение на детето в утробата на майката;
  • благодарение на специални дишащи тъкани в такова устройство няма да е горещо дори през лятото;
  • лесен за използване (всеки модел е допълнен с подробни инструкции и операционна схема).

  Как да изберем превръзка. Видове превръзки!

  Кратки превръзки за майчинство

  Те се появиха в продажба не толкова отдавна, но вече получиха много положителни отзиви поради тяхното удобство. Такава превръзка са бикини с еластичен колан-вложка, разположен под долната част на корема. Има широка гама от стилове и цветове. Едно от очевидните предимства е ниската цена на този тип превръзка. Освен това устройството е лесно за поставяне и удобно за носене. Благодарение на внимателността на модела и по-специално наличието на еластична вложка, се гарантира добра опора за корема - бикините се разтягат, докато расте.

  Недостатъци:

  1. Те трябва да се носят в легнало положение, което ги прави неудобни, ако трябва да използвате тоалетната на обществено място.
  2. Производителите предписват в инструкциите необходимостта от ежедневно измиване. Следователно бъдещата майка ще трябва да купи няколко резервни превръзки наведнъж..
  3. Не е подходящ за жени с предразположение към наднормено тегло: моделът не е предназначен за прекомерно разтягане, така че скоро бикините ще стискат стомаха, триене на кожата и създаване на значителни неудобства.

  Универсална превръзка за майчинство

  Особеността на това медицинско изделие е, че то може да се носи не само по време на бременност: превръзката е предназначена за употреба след раждане. Прилича на колан с широка и тясна секция, всеки от които се регулира с лепкави закопчалки. Когато носите дете, стеснената част на колана трябва да е под увеличения корем, широка зона трябва да бъде разположена в долната част на гърба. Използвайки колана в следродилния период, е необходимо превръзката да се обърне с главата надолу. Този тип е най-удобен за жени, които са склонни към бързо напълняване в периода на бременността. Продуктът предотвратява появата на стрии по тялото и действа като профилактично средство срещу отпусната кожа след раждането. Предимството е практичността на превръзката, нейното универсално предназначение и ниска цена.

  Корсет за превръзка за майчинство

  Сега се счита за реликва от миналото, тъй като съвременните производители предлагат по-удобни и универсални продукти. Основният недостатък на това устройство е наличието на шнур, което е много проблематично да се завърже без помощта на бременна жена.

  Как да го сложите и кога да започнете да носите превръзка?

  Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса коя превръзка за бременни жени е по-добра - трябва да се консултирате с гинеколог, който ще проведе преглед, ще изследва резултатите от прегледа и ще вземе решение. Специалистът ще изясни периода на бременност и възрастта на бъдещата майка, ще разбере кое раждане трябва да настъпи и в каква позиция е бебето. Разбира се, причината за закупуването на превръзка може да бъде усещането на самата жена. Ако тя се чувства по-сигурна с помощта на превръзка, тогава защо да не я носи. Въпреки това няма да е излишно да чуете мнението на Вашия лекар по този въпрос..

  Когато купувате превръзка, обърнете внимание на общите правила за използване на този продукт.

  • Превръзката задължително трябва да е подходяща по размер, в противен случай ще изстиска стомаха и следователно детето. Освен това „малката“ превръзка нарушава процеса на кръвообращение и това не бива да бъде! Ако след поставяне на превръзката почувствате липса на кислород, появи се задух и бебето се движи твърде активно, превръзката трябва спешно да се разхлаби или премахне.
  • Може да се чувствате неудобно да носите скобата през първите няколко дни. Най-вероятно това се дължи на факта, че тялото ви се адаптира към нови усещания и отнема време. Но ако след 2-3 дни дискомфортът не изчезне, можем да кажем, че формата и размерът на превръзката са избрани неправилно.
  • Можете да носите превръзка с почивка на всеки 3-4 часа. В продължение на 30-40 минути можете да ходите или да лежите свободно, без да фиксирате корема и след това отново да се обърнете към превръзката. Някои производители на превръзки са разработили такива дизайни, които им позволяват да се носят през цялото време, като се свалят само по време на сън..
  • Бандажът трябва да се носи по време на активно ходене, дълги разходки. Ако ви предстои да седнете или докато стоите, пригответе храна, свалете я.
  • Коланът или еластичната вложка трябва да са разположени отпред под корема, като леко покриват срамната част. Това е предвидено, така че самата жена да може да използва превръзката: да я закопчава и разкопчава без помощ. Във фиксирано състояние не трябва да оказва натиск върху корема на бъдещата майка, да причинява дори лек дискомфорт или, още по-лошо, болка.

  Как да изберем превръзка за майчинство по размер?

  Има таблица с размери на превръзките, от която можете да се ръководите, когато избирате. Но единственият начин наистина да поставите колан е да го пробвате. Можете да си купите колан в аптека или специални магазини за бъдещи майки. Експертите съветват да изберете устройство в аптека, разположена в родилния дом, или в отделения за бременни жени. Тук работят консултанти, които помагат да се определи както видът, така и материалът на устройството, както и неговият размер. Чувствайте се свободни да пробвате различни колани. В крайна сметка грешният размер на превръзката може да повлияе на здравето на детето. Тъканта не трябва да притиска стомаха, а само внимателно да го обгръща и поддържа. В случай на стегната превръзка рискувате да нанесете сериозна вреда на развиващото се бебе..

  Предимства и недостатъци на превръзка по време на бременност. Как да изберем и облечем правилно?

  Бандажът е специален еластичен колан, който е желателно да се носи по време на целия ход на бременността. Има предимства и недостатъци на превръзка за бременни жени, които трябва да се имат предвид, преди да изберете подходящ продукт и да го използвате..

  Като правило превръзката е под формата на колан или гащи, изработени от специализиран материал с високо ниво на еластичност. Основната му цел е да фиксира удобно външната коремна стена.

  Превръзката трябва да се използва за облекчаване на натоварването върху опорно-двигателния апарат на бременна жена. Правилното и удобно фиксиране на гръбначния стълб играе важна роля в нормалния ход на бременността. Пренаталният колан има дълга история. Без да навлизаме в подробности, заслужава да се отбележи, че той започва да се използва още през 60-те години. 19 век.

  Ползи

  1. Пълна подкрепа за бързо нарастващ корем. В същото време няма натиск или вреда върху самия плод..
  2. Превръзката принуждава плода в правилното положение. Това минимизира риска от преждевременно спускане на бебето и значителни проблеми директно по време на раждането.
  3. Пренаталният пояс може значително да намали натоварването на гръбначния стълб, като облекчи натиска върху лумбалния гръбнак. Освен това коланът има благоприятен ефект върху краката на бъдещата майка, насърчавайки правилното кръвообращение и предотвратявайки неговата стагнация..
  4. Козметичен ефект. Благодарение на превръзката броят на стриите може да бъде значително намален.

  Медицински изследвания потвърждават ефективността и ползите от превръзката, както за майката, така и за бъдещото бебе. Трябва обаче да се помни, че положителен ефект може да бъде постигнат само ако превръзката е правилно подбрана и правилно приложена. По медицински причини само определени категории бременни жени под специален контрол трябва да носят пренатален колан. Други бъдещи майки могат да го носят, както решат..

  Медицински показания

  Реномирани експерти съветват използването на превръзката в следните случаи:

  • големи плодове или дават няколко плода наведнъж. В този случай има силен натиск върху опорно-двигателния апарат на бременната жена, който се нуждае от ефективна подкрепа;
  • заплахата от нарушаване на бременността;
  • при липса на тонус на външната стена на корема. В някои случаи това може да доведе до преждевременно пролабиране на плода;
  • пренаталният колан помага за правилното фиксиране на позицията на плода;
  • при наличие на остра болка в лумбалната част на гръбначния стълб, силно подуване или разширени вени;
  • хирургични интервенции в матката няколко години преди момента на зачеването на плода;
  • лошо развитие на шийката на матката;
  • прищипване на нервни окончания в лумбалната област, което може да провокира силна болка;
  • превръзката е задължителна за жени, които прекарват по-голямата част от времето си на крака;
  • в случай на многократна бременност, пренаталният колан помага да се избегне увисване в корема и прекомерна поява на стрии. Трябва да се отбележи, че по време на втората бременност разтягането на перитонеалните тъкани се случва много по-бързо, поради което е важно да се обърне специално внимание на тази област..

  При липса на такива индикации няма нужда редовно да се прилага превръзката. Мускулната тъкан на външната стена на корема вече трябва да е в добра форма, така че да може да се справи сама с увеличеното натоварване.

  Противопоказания

  Превръзката е строго забранена за използване в случай на:

  • неправилно разположение на плода. Ако след 24 седмици плодът не е правилно разположен в матката, използването на превръзка може само да му навреди. Пренаталният колан ще бъде ненужно препятствие, ако бебето въпреки това реши самостоятелно да промени позицията си в утробата и да обърне главата си надолу. В ситуация, в която малко преди началото на раждането бебето въпреки това се е обърнало, някои гинеколози препоръчват използването на превръзка, за да се предотврати връщането на плода в първоначалното му положение;
  • появата на различни алергични реакции, свързани с материала, от който е направена превръзката. В този случай всичко е чисто индивидуално..

  Сортове превръзки

  В съвременния свят има няколко вида превръзки, които е препоръчително да носите по време на бременност. Най-често се правят от памук и еластан. Това могат да бъдат специализирани бикини, колан или корсет..

  В аптеките можете да видите и превръзки, които могат да се носят след бременност. Основната им цел е да възстановят пълноценното функциониране на външната стена на коремните мускули..

  Особено често такива превръзки се използват след цезарово сечение или много трудна бременност. Те имат редица анатомични характеристики, така че бременните жени не могат да ги използват категорично..

  Универсална лента

  Това е може би най-простият и ефективен модел, използван от повечето бременни жени. Универсалната превръзка е широка еластична лента, която се фиксира към корема със специфични велкро ленти. Ефективността на неговото функциониране се крие във факта, че този колан може да се носи както преди, така и след бременност..

  По време на бременност тази скоба помага за правилното разпределение на натиска, който се упражнява върху гърба и лумбалната област, а също така помага за намаляване на натоварването на краката. Този колан може да се носи по всяко време на годината. Носи се върху бельо под дрехи.

  Някои превръзки са направени от специализиран перфориран материал, който позволява на кожата да диша дори в особено горещи сезони. Този модел пренатален колан е най-подходящ за бъдещи майки, които са склонни към бързо напълняване и появата на голям брой стрии. В допълнение, тази превръзка има доста широк ценови диапазон, което я прави достъпна за всяка майка..

  Бинт гащи

  Те са вид коригиращо бельо, което има напомпана вложка в предната част на корема, което ви позволява да поддържате мускулния тонус. Днес има широка гама от различни модели и цветове на такива бикини..

  Основните предимства на такова бельо са удобното му носене, удобната поддръжка на заоблен корем и финансовата достъпност. Въпреки това, както всяко друго нещо, тези бикини имат някои нюанси, които е важно да се спазват при използването им..

  Бинт превръзките трябва да се перат всеки ден, така че за по-добра хигиена трябва да имате няколко модела на склад или да ги използвате върху обикновеното си бельо.

  Има специална линия изолирани модели, които е препоръчително да се носят през студения сезон, за да се затоплят. Тези бикини са противопоказани за бъдещи майки, които бързо напълняват или носят много голям плод, тъй като това устройство не е предназначено за много голямо разтягане. Ако не спазвате това правило, с течение на времето бикините ще започнат да притискат предната стена на корема и просто да се търкат, което има изключително негативен ефект върху целия ход на бременността.

  • в по-късните етапи носенето на такива бикини е доста проблематично, тъй като е изключително трудно да ги облечете с голям корем;
  • ако няма закрепващ клапан на ламела, бикините ще трябва да се свалят напълно всеки път, когато отидете до тоалетната. Това причинява редица сериозни неудобства за бременна жена. Между другото, някои жени имат този проблем дори на рецепция при гинеколог;
  • ако поддържащият агент е неправилно оразмерен и не отговаря на анатомичните особености на жената, това може да причини сериозна вреда на здравето й, както и да наруши пълното развитие на бебето в утробата.

  Невъзможно е да се дадат ясни препоръки по отношение на избора на размера на бикините, така че можем само да се надяваме на максимална грижа и скрупульозност на майката по време на покупката им.

  Фактът, че те могат да бъдат перфектно скрити под дрехите, говори в полза на бинт гащичките, а това е изключително удобно за жени, които се опитват да водят активен начин на живот до късна бременност. Можете да ги използвате, за да отидете на работа, да се разходите или да пазарувате..

  Корсет

  Това е доста интересна версия на поддържащо устройство, което има шнур в предната част на корема. Въпреки факта, че този инструмент перфектно поддържа корема на бъдещата майка, е изключително трудно да го поставите без използването на външна помощ.

  Този модел не е толкова популярен като колан и гащи. Основното предимство на корсета е, че той може лесно да се регулира така, че да пасва на почти всяко коремче, дори ако расте почти всеки ден..

  Как да изберем превръзка, като вземем предвид индивидуалните характеристики на тялото?

  За правилния избор на поддържащ агент е необходимо да се потърси съвет от акушер-гинеколог, който води жената през цялата бременност. Тъй като само той знае всички медицински противопоказания, които могат значително да повлияят на избора на превръзка.

  Основните препоръки, които трябва да се следват при избора на превръзка:

  • материалът, от който е направена превръзката, трябва да бъде изключително естествен. Тъканта трябва да се проветрява добре. Задължително е необходимото количество въздух да се подава към кожата;
  • повечето превръзки са прикрепени към стомаха с велкро. Поради това трябва да се обърне специално внимание именно на тяхното качество и здравина. Те трябва да са възможно най-далеч от отворената кожа, за да не ги търкат при носене;
  • важно е продуктът да не изстисква стомаха и да не ограничава движението. Бъдещата майка трябва да ходи, да седи и да се храни удобно. За да направите това, по време на монтажа трябва да направите възможно най-много различни движения, които ще ви помогнат да разберете дали превръзката не ви ограничава;
  • ако бременността е придружена от бързо наддаване на тегло, е необходимо да се сменят превръзките в зависимост от необходимия размер;
  • по-добре е да не купувате първия наличен модел, а да оцените качеството и предимствата на няколко наведнъж. Може би в някои от тестваните модели жената ще се чувства много по-добре..

  След закупуването на превръзката е най-добре да я покажете на вашия гинеколог, който ще потвърди или отрече правилността на избора му..

  Къде мога да купя?

  Днес има много платформи за търговия, където можете да си купите превръзка. Като правило това са аптеки, магазини, специализирани в продажбата на стоки за бъдещи майки, и различни онлайн пазари..

  Както показва практиката, най-добре е да направите покупка на доказани места. Повечето майки предпочитат да закупят превръзка от аптека, тъй като фармацевтът ще предостави квалифицирана помощ при избора на правилния размер и материал, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото. Жената ще може да зададе всички свои въпроси и да получи професионални отговори от лекар.

  И в ситуация, в която той не се побира, парите няма да бъдат върнати, тъй като превръзката се отнася до стоки за лична хигиена, които според закона не могат да бъдат върнати. По време на монтажа жената трябва внимателно да изслушва собственото си тяло, да реагира на всички необичайни контракции и дискомфорт.

  Когато купува продукт за поддръжка през интернет, бъдещата майка рискува да получи не просто нискокачествен продукт, но и здравословни проблеми, които могат да възникнат в резултат на носенето му. Ето защо е по-добре да не прибягвате до тази опция..

  Струва ли си да се носи, ако няма индикации?

  Този въпрос, на първо място, трябва да бъде обсъден с гинеколога, който директно води бременността. Той е този, който е оценил физиологичното състояние на жената и след като е анализирал основните й показатели, може да препоръча или забрани носенето на превръзка.

  Кога да започнете да носите?

  Това решение се взема чисто, като се вземат предвид индивидуалните особености на бъдещата майка. Още веднъж обаче бих искал да обърна внимание на факта, че вземането на независими решения в този случай не се препоръчва. Всички действия трябва да бъдат съгласувани с наблюдаващия гинеколог. Само той може да оцени наличието или отсъствието на медицински показания.

  От кой период?

  Обикновено бременните жени започват да носят поддържащите средства на 23 седмици. От медицинска гледна точка оптималното време за започване на носенето на превръзката е 4-ия месец от бременността. Тъй като по това време матката започва да расте, което води до увеличаване на размера на плода.

  В този случай основното е стриктно да следвате препоръките на специалист и да слушате собственото си тяло. От 39 седмици нататък се изисква превръзка при продължителни гръбначни натоварвания. Много жени го носят за дълги разходки или домакински задължения. По това време детето започва подготовката си за раждане. Ето защо е изключително важно правилно да фиксирате позицията му..

  Как да използвате правилно пренатална скоба?

  Препоръчително е да закупите превръзка на 3-4 месеца от бременността. Тъй като през този период плодът започва забележимо да се увеличава по размер. Някои акушер-гинеколози препоръчват използването на поддържащ продукт не повече от 4-5 часа на ден..

  Повечето лекари са на мнение, че дори продължителното носене на превръзката не засяга здравето на майката и бебето. Все пак си струва да направите някои почивки в носенето му. За да направите това, е достатъчно да свалите колана за поне половин час на всеки 4-5 часа.

  По време на сън коремните мускули трябва напълно да се отпуснат и да си почиват от прекомерно напрежение. Превръзката е от съществено значение по време на дълги разходки, упражнения и спорт. Това лекарство може да се използва и в края на бременността..

  За пълна употреба гинеколозите съветват да имате поне два бинтови колана. Трябва внимателно да следите собствената си хигиена и редовно да измивате превръзките. Това се дължи на факта, че интензивното износване и непосредствената близост до тялото не само замърсяват превръзката, но и значително я разтягат. А това от своя страна води до влошаване на основната му функция - дърпане.

  За да бъде носенето на превръзката полезно както за майката, така и за бебето, е необходимо да се спазват редица стандартни правила за носенето й:

  1. За да фиксирате правилно превръзката, трябва да легнете на равна и удобна повърхност и леко да повдигнете задните си части. В някои случаи можете да използвате мека възглавница.
  2. Необходимо е да се фиксира тази поза за известно време. Това ще помогне на плода да заеме анатомично правилната позиция. Плюс това, точно това разположение на таза ще облекчи натоварването на пикочния мехур..
  3. След това трябва бавно да поставите превръзката. Необходимо е да се уверите, че продуктът не стиска никъде и не носи дискомфорт. Превръзката трябва да бъде фиксирана по такъв начин, че да дърпа, но да не прищипва. Разхлабеното напрежение на лентата не е от полза, а по-скоро неудобно..
  4. В случай на правилно фиксирана превръзка, жената не трябва да изпитва никакви неприятни усещания, нито докато ходи, нито докато седи..
  5. С правилната фиксация на превръзката ръката на жената трябва свободно да преминава между тялото и еластичната тъкан.

  Препоръки от експерти

  Въпреки факта, че изборът на превръзка е чисто индивидуален, е необходимо стриктно да се придържате към стандартните препоръки на специалистите:

  • най-добре е да закупите продукта само на специализирани места (аптека, специализирани магазини), където можете напълно да го изпробвате;
  • необходимо е внимателно да се проучи съставът на превръзковия материал;
  • при избора на превръзка е по-добре да се съсредоточите върху националния производител. Въпреки факта, че разнообразният асортимент от такива продукти не е толкова разнообразен, както в случая с вносни, но местните производители стриктно спазват всички производствени стандарти за такива продукти. Освен това те имат по-демократична цена;
  • в случай на закупуване на бинт гащи, трябва да бъдете особено внимателни при избора на техния размер. Тя трябва да бъде с няколко позиции по-голяма от обичайния размер на вашето бельо;
  • изключително важно е да се следи състоянието на продукта по време на употреба.
  • в случай, че бебето започне активно да се движи, е необходимо незабавно да премахнете поддържащия агент;
  • е необходимо внимателно да проучите инструкциите за използване на продукта, методите на пране и състава на тъканта. Това ще ви позволи да запазите по-дълго еластичността на тъканите;
  • превръзката е забранена за използване по време на сън.

  Познавайки всички правила за избор, изпробване, закупуване и използване на превръзка, жената в положение значително ще улесни бременността си, особено в по-късните етапи, когато е трудно не само да ходи дълго време, но и просто да лъже.