Всички бебета, родени между 28 и 37 седмици, се считат за недоносени. Родителите на седеммесечни и осеммесечни бебета, естествено, се притесняват как правилно да се грижат за бебето, да го хранят, каква рехабилитация трябва да извърши, така че седеммесечното бебе да не изостава в развитието си и да има нормално здраве в бъдеще. Трябва да разберете, че всички деца, родени в рамките на 7-8 месеца, изискват специални, доста трудни, но доста изпълними, компетентни грижи. Медицинският патронаж, цялостното и редовно наблюдение, както и професионалното консултиране на такива бебета, съчетано с искреното желание на родителите да помогнат на детето си, значително намаляват резонансната картина от преждевременно раждане. Разбира се, раждането на 7 месеца променя началото на развитието на детето, но ще мине малко време и с подходящи грижи всички различия на такова бебе в сравнение с родените навреме със сигурност ще останат в миналото..

Описание

Плодът на 7 месеца е почти напълно оформен, което му позволява да живее извън утробата на майката. Въпреки това, неговите органи все още не са напълно развити, а системите за поддържане на живота все още не са напълно функционални. В този период само стомахът и червата на бебето са били напълно оформени. Бъбреците му са почти напълно развити, но започват да работят едва когато се роди детето. Също така през този период белите дробове на бебето се развиват активно. До 7 месеца плодът почти напълно заема цялото свободно пространство, което е в матката на майката. Главата на седеммесечно бебе е пропорционална на тялото, това е периодът, който е пиковият момент в развитието на мозъчната кора. Бебе на седем месеца може вече да реагира на болка по същия начин като възрастен, т.е. доносен плод. Освен това едно дете на 7 месеца вече може да вкуси храна..

Кожата на седеммесечно бебе все още е набръчкана и зачервена, но под нея вече се развива мощна мастна тъкан. На този етап от бременността мозъкът на плода се увеличава по размер. Детето създава нервни връзки, т.е. нервните му клетки се включват в пълна работа.

Причини за раждането на седеммесечни деца

Доста трудно е да се определи точната причина за раждането на деца на 7 месеца, тъй като в по-голямата си част тя не е изолирана, а сложна. Въпреки това, гинеколози и акушер-гинеколози, които практикуват повече от дузина години, са идентифицирали някои основни предпоставки за това. Причините за раждането на седеммесечни деца могат да бъдат както клинични и биологични, така и социално-икономически фактори. Основните причини за преждевременно раждане от майката са:

 • неадекватни условия на живот на жената, която очаква дете - нейната ненавременна жалба за медицинска помощ, неправилно балансирана диета на нейната диета, липса на нормални условия в ежедневието;
 • вреден / тежък труд - бременната жена трябва да помни, че съгласно трудовия кодекс на страната ни, тя има пълното право да се свърже с висшето си ръководство и да поиска да бъде прехвърлена на по-лек труд;
 • навици, които са опасни за здравето на бременна жена и плода - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, особено употребата на наркотици;
 • твърде късна бременност или твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • присъствието на бременна жена в миналото, спонтанен или медицински аборт;
 • различни клинични фактори, включително хронични заболявания на бъдещата майка;
 • проблеми в ендокринната система на бременна жена;
 • постоянен нервен шок.

В допълнение към горното, има и фактори за преждевременно раждане от страна на плода - те включват генетични или хромозомни патологии, както и имунологичния конфликт на плода с тялото на майката.

Какво е нормалното тегло за седеммесечно бебе

Според съвременните специалисти по акушерство и гинекология нормално теглото на седеммесечно дете трябва да бъде 1,5 килограма, а дължината на тялото му трябва да е 41 см.

По принцип всички тези деца, които се раждат между 28-37 седмици, тежат не повече от 2,5 килограма. Въпреки нормите, едно седеммесечно бебе може да има напълно различни тегла в тези граници - това зависи от много фактори. Съвременните експерти класифицират четири нива на недоносеност за бебе, което е родено преждевременно. Трябва да се има предвид, че грижите и развитието на такива бебета трябва да се извършват в съответствие със специфичното ниво, към което той принадлежи по отношение на теглото му при раждане:

 • Ниво I: 2000-2500 грама;
 • Ниво II: 2000-1500 грама;
 • Ниво III: 1500-1000 грама;
 • IV ниво: по-малко от 1000 грама.

Хранене за седеммесечно бебе

Бебетата на седем месеца са естествено с по-ниско телесно тегло от родените на термина. Съответно тялото на такива деца трябва да се развива с по-бързи темпове. Но от друга страна, при седеммесечните бебета храносмилателната система все още е незряла. Освен това те имат недостатъчно развити рефлекси за преглъщане и смучене..

Освен това недостатъчното производство на слюнка е пречка за нормалното функциониране на храносмилателната система - това е доста характерно за седеммесечните бебета. Също така капацитетът на стомаха на недоносеното бебе е по-малък от този на децата, родени навреме - съответно те плюят много по-често. Освен това кърмата не се усвоява напълно от детето поради намалената секреция на стомашен сок..

В някои съвременни родилни болници те практикуват допълнително хранене на седеммесечни бебета с изкуствени смеси. Трябва предварително да обсъдите този въпрос с вашия педиатър. Но когато решава как да храни седеммесечно бебе, майка му трябва да помни, че най-пълноценната и здравословна храна е нейното кърма!

Следователно майката на седеммесечно дете трябва да се опита да поддържа кърменето по всички възможни начини. Дори в случая, когато бебето е родено изключително слабо и не може да се храни самостоятелно, но се храни през сонда, все още е възможно да го нахраните с изцедена кърма.

Кога можете да вземете от болницата

Трябва да се отбележи, че при раждането по всяко време абсолютно всички бебета отслабват. Ясно е, че това е много по-забележимо, когато детето се роди преждевременно. Седеммесечно бебе по време на раждането може да загуби около 15% от телесното си тегло. Загубата на тегло сериозно засяга терморегулацията на тялото му, поради което такова дете се нуждае от специални условия за отопление. За тези цели днес в родилните болници се използва метод на инкубатор, който е доста ефективен, защото дава възможност да се създадат абсолютно тези физиологични условия, които са необходими за живота и нормалното развитие на седеммесечно дете..

Разбира се, бременна жена, която е заплашена от преждевременно раждане, има възможност да се свърже със специализиран родилен дом за помощ, който е специализиран специално за извършване на такова раждане, тогава трябва да направите това. В лечебни заведения от този вид кърменето на седеммесечни деца е най-често срещаното събитие и медицинският персонал на такова заведение разполага с всички практически умения, необходими за това. Ако това не е възможно, тогава така или иначе не трябва да се паникьосвате, тъй като всеки съвременен родилен дом има инкубатор за недоносени бебета, така че степента на преживяемост на седеммесечни и осеммесечни бебета днес е доста висока..

В кувьоза има най-подходящата среда за бебето, която му помага да не губи много енергия при дишане. Освен това компетентните специалисти, работещи в кувьози, ще помогнат на детето да наддаде на тегло, то ще бъде под постоянен надзор и т.н..

Ако говорим за това кога е възможно да вземем седеммесечно бебе вкъщи от болницата, то по този въпрос човек определено трябва да се подчинява на лекаря, който се занимава с недоносеното бебе. Когато бебето, забързано да се роди, придобие телесното тегло, необходимо за него, придобие абсолютно всички умения, необходими за нормалния живот (т.е. научи се да диша, плаче и суче пълноценно), тогава компетентен лекар ще напише само майката и бебето вкъщи!

Рехабилитация на дете, родено на седем месеца след изписване от болницата

Родителите на седеммесечни бебета са загрижени за рехабилитацията на такива деца у дома, т.е. как да се грижим за него, след като детето е у дома. Трябва да се отбележи, че при неусложнени случаи обикновено не се изисква специална програма за рехабилитация - с течение на времето природата и майчините грижи ще си свършат работата. Освен това при изписване от болницата истински квалифициран специалист определено ще даде на майката на преждевременно родено бебе основни подробни препоръки и съвети как правилно да се грижи за такова дете. Основните условия, които трябва да се спазват, са да се спазват точно тези препоръки, както и своевременно и редовно да се наблюдава бебето в клиниката. В този случай дете, родено на седем месеца в бъдеще, ще расте напълно здраво, пълноценно и по нищо няма да се различава от тези деца, които са родени точно навреме..

Дете се роди на 7 месеца. Бебе на седем месеца

7-месечният плод е вече напълно оформен организъм, който може да съществува извън корема на майката. Въпреки това, органите на този малък човек все още не са достатъчно развити, така че лекарите го срещат напълно въоръжен, за да има време да окаже необходимата помощ. На седмия месец мозъчната кора е окончателно оформена и плодът вече знае как да прави разлика между вкусовете и може да реагира и на болка.

Защо бебето може да се роди на 7 месеца?

Раждането на 7-месечно бебе има свои причини, а понякога и повече от една. Нека започнем с факта, че понякога гинеколозите или самата бременна жена правят грешки при изчисляването на времето, а дете, което „по документи“ минава като 7 месеца, всъщност се оказва абсолютно доносено.

Причините за раждането на 7-месечно бебе включват още неправилно управление на бременността, безотговорно отношение на бъдещата майка към нейното състояние и неспазване на медицинските препоръки. Лошите навици, от които бременната жена не си е направила труда да се отърве предварително, като пушене, алкохолизъм или наркомания, могат да провокират преждевременно раждане. Ако бъдещата майка до самия указ е работила на вредна работа или е била ревностна при физическо натоварване, това също може да доведе до раждането на 7-месечно бебе.

История на множество аборти (включително спонтанни аборти), както и спонтанни аборти и пропуснати бременности могат да доведат до преждевременно раждане. Разбира се, силните нервни шокове (например смъртта на любим човек или фалита на семейството) също могат да доведат до това детето ви да се роди по-рано от планираното. Възрастта на майката също влияе върху зрелостта: раждането на 7-месечно бебе може да бъде преживяно от млада ученичка или жена над 40 години.

Раждането на 7-месечно бебе: характеристики

Самият процес на раждане на 7-месечно бебе не се различава особено от раждането на обикновено дете, с изключение на това, че в раждането (или операционната, ако говорим за цезарово сечение) е дежурен повече медицински персонал, а повече родители са свързани с родилката Що се отнася до грижите за седеммесечно бебе, това зависи от степента на недоносеност, тегло и здравни показатели..

Например, при някои деца стомахът има достатъчен обем, за да поеме необходимото количество храна, което им е необходимо, за да наддават бързо, докато други трябва да ядат много малки порции. Раждането на 7-месечно бебе обаче определено не трябва да бъде пречка за кърменето, дори ако първо се храни през сонда. Майката на такова бебе трябва предварително да обсъди този момент с лекарите, за да не започнат да дават на бебето смес по собствена инициатива. Млякото може да се изцежда в стерилен съд и по същия начин може да се дава на бебето през сонда, докато то се научи да суче..

По правило 7-месечните бебета не се изписват от болницата след 3-5 дни като доносени бебета. Някои бебета прекарват месец или повече в болницата. И след завръщането си у дома, майката ще трябва да полага по-внимателни грижи за такова дете, за да може по-скоро да настигне връстниците си, доносени по височина, тегло и ниво на развитие.

Преждевременното раждане е раждане, което настъпва преди 37 гестационна седмица и ембрионът остава жизнеспособен. Преждевременното раждане може да настъпи спонтанно или да бъде предизвикано по медицински причини, ако съществува риск за живота на детето или майката.

От медицинска гледна точка бебето се счита за „недоносено“, ако раждането му настъпи преди 8-месечна бременност. Като цяло има разлика във времето на недоносените бебета: деца, родени между 7 и 8 месеца от бременността, деца, родени между 6 и 7 месеца от бременността, и деца, родени преди 6 месеца от бременността. Ситуациите са много различни и рискът е различен: колкото повече се ражда бебето, толкова по-голям ще бъде рискът за бебето.

ПРИЧИНИ могат да бъдат много различни, понякога дори няколко причини създават причина за раждането преди време. Въпреки това могат да бъдат идентифицирани три основни типа причини: медицински, случайни и социално-икономически..

Болести: захарен диабет, инфекции на пикочните пътища.
Работа в изправено положение повече от 6 часа на ден, работа на смени, носене на тежки товари, шум, тежки условия на работа, пушене, умора, преумора, стрес.
Пътувания.
Падания или автомобилна катастрофа.
Психологически фактори.

Нарушения в структурата на матката
Бактериални инфекции
Увреждане на плода
Многоводие
Многоплодна бременност
Преждевременно разкъсване на феталната мембрана.

УСЛОВИЯ ЗА ДЕТЕТО. Основните усложнения се появяват в първите дни след раждането. Те са по-често от раждането по-рано..

Дихателните усложнения възникват от незрялостта на белите дробове и дихателните контролни центрове. Дихателната недостатъчност е по-важно усложнение, което се среща в 60% от случаите. Може да се предотврати с лечение за бременна майка и дихателна подкрепа за новородено. Друго усложнение е паузата в дишането..
Неврологичните усложнения поради крехкост на мозъчните съдове (риск от кървене) могат да имат дългосрочни последици. Последствията могат да бъдат дихателна недостатъчност, нарушено мозъчно развитие, обучителни затруднения, хиперактивност и / или липса на внимание. Те трябва да бъдат идентифицирани възможно най-рано, за да се осигури нормален растеж и развитие..

Бебетата, родени между 7 и 8 месец от бременността, ще имат по-малко проблеми от тези, родени по-рано: някои дори могат да сучат и дишат (но това не означава, че рискът от проблеми с дишането е изчезнал). Тези недоносени бебета са най-устойчиви: те ще бъдат подкрепяни известно време в терапия, а след това, след като тялото им стане по-силно, те ще бъдат прехвърлени на майката.

Може да ви хареса също:

5 важни симптома, които не трябва да игнорирате по време на бременност (вижте Признаци за опасност по време на бременност)

Раждане - как да дишаме и да натискаме правилно

Как да облекчим раждането и контракциите народни средства

Какво трябва да се подготви за раждането на дете, списък до болницата

Какво да изберем, естествено раждане или цезарово сечение - плюсовете и минусите

40 седмици от бременността и раждането не започва (втора бременност)

Когато избирате поздравления за 7 месеца за момче на нашия уебсайт, опитайте се да изберете думи, така че те да бъдат изпълнени с любов, доброта и искреност, доколкото е възможно. В крайна сметка възприемането им от бебето ще зависи от това как възприемате тези думи. Би трябвало да можете да инвестирате в тях цялата си душа и всички емоции, които изпитвате в момента. Само тогава малкият ще бъде щастлив, а вие ще изпитвате истинска гордост не само за себе си, но и за момчето.

Трябва да кажа, че вече с трохи можете да отгледате човек. Именно в първите години от живота се формират характерът и принципите на светоусещането у детето. Можете да кажете, че той все още не разбира нищо и донякъде ще бъдете прави, но фактът остава - всички основни черти на характера са положени в главата му в ранното детство.

И така, какво ще споделите с момчето? Вие решавате кои думи ще бъдат изречени от вас. И само от вас зависи колко топло ще ги приеме героят на случая. Ние просто ще ви предоставим най-достойните и красиви поздравления според нас, за да имате от какво да избирате. Поемам инициатива!

7 месечно бебе -
Това не е коте за теб,
Това е възрастен мъж,
Той е и тактик, и стратег.

Той знае кога да крещи,
Така че тази майка идва по-рано.
Знае кога да се смее,
И кога да се бия със сестра ми.

Поглежда към монитора на татко -
Разширява съзнанието,
Знае как да грабне котка.
Като цяло, как да живеем в света.

Съвсем наскоро донесе одеяло
Вкъщи от болницата скърцаща бучка.
Днес от сърце поздравяваме
Ти, нашият 7-месечен ангел.

Оставете слънцето нежно да ви потупа по бузите,
Оставете птицата да ви изпее люлка,
Дните ще са светли, нощите ще са спокойни.
И нека има много победи в бъдеще!

Така че израсна от памперса
Нашето любимо дете.
Не се побира плъзгачи -
Сега има панталон.

Носи дънки на каишка,
Вози се в деним панама,
На краката ми са сръчни маратонки,
Вместо блуза - ветровка.

Какво да кажа - модерен човек.
Липсва само китарата.
Това ще порасне малко
И един ще се разходи.

7 месеца е щастливо число,
За бебе, за татко и за мама.
7 дни в седмицата, в дъга от цветове,
В света има седем чудеса, едно от тях е пред нас!

Нека по пътя ви няма ветрозащити,
Нека щастието изпълни душата.
Нека сред приятелки и познати
Ще останат само тези, които са най-добрите!

Ти си седеммесечно бебе,
Ти просто израстваш пред очите ни.
И в този славен момент
Забравете за плача и плача.

Забавлявайте се и се усмихвайте,
Моля, мама и татко.
Опитайте се да бъдете най-щастливите от всички,
Изпълвайки сърцата им със светлина!

Като на трон той седи
На висок стол.
Само дрънкалки с лъжици
В голяма тенджера.

Нашето бебе обича да играе
Кухненски прибори,
Вземете кашата с пръст
С доблестна сила.

Явно готвачът му
Става необходимо -
Цялата сметана ще бъде в сладко
И с храна наблизо.

Малкото е пораснало малко,
Изобщо не го разпознавайте.
Колко месеца е бебето?
Наистина цели 7.

Искам да пожелая днес
Здраво съм бебе.
Нови зъби, щастливи дни,
Щастие само за силен мъж.

Всички бебета, родени между 28 и 37 седмици, се считат за недоносени. Родителите на седеммесечни и осеммесечни бебета, естествено, се притесняват как правилно да се грижат за бебето, да го хранят, каква рехабилитация трябва да извърши, така че седеммесечното бебе да не изостава в развитието си и да има нормално здраве в бъдеще. Трябва да разберете, че всички деца, родени в рамките на 7-8 месеца, изискват специални, доста трудни, но доста изпълними, компетентни грижи. Медицинският патронаж, цялостното и редовно наблюдение, както и професионалното консултиране на такива бебета, съчетано с искреното желание на родителите да помогнат на детето си, значително намаляват резонансната картина от преждевременно раждане. Разбира се, раждането на 7 месеца променя началото на развитието на детето, но ще мине малко време и с подходящи грижи всички различия на такова бебе в сравнение с родените навреме със сигурност ще останат в миналото..

Описание

Плодът на 7 месеца е почти напълно оформен, което му позволява да живее извън утробата на майката. Въпреки това, неговите органи все още не са напълно развити, а системите за поддържане на живота все още не са напълно функционални. В този период само стомахът и червата на бебето са били напълно оформени. Бъбреците му са почти напълно развити, но започват да работят едва когато се роди детето. Също така през този период белите дробове на бебето се развиват активно. До 7 месеца плодът почти напълно заема цялото свободно пространство, което е в матката на майката. Главата на седеммесечно бебе е пропорционална на тялото, това е периодът, който е пиковият момент в развитието на мозъчната кора. Бебе на седем месеца може вече да реагира на болка по същия начин като възрастен, т.е. доносен плод. Освен това едно дете на 7 месеца вече може да вкуси храна..

Кожата на седеммесечно бебе все още е набръчкана и зачервена, но под нея вече се развива мощна мастна тъкан. На този етап от бременността мозъкът на плода се увеличава по размер. Детето създава нервни връзки, т.е. нервните му клетки се включват в пълна работа.

Причини за раждането на седеммесечни деца

Доста трудно е да се определи точната причина за раждането на деца на 7 месеца, тъй като в по-голямата си част тя не е изолирана, а сложна. Въпреки това, гинеколози и акушер-гинеколози, които практикуват повече от дузина години, са идентифицирали някои основни предпоставки за това. Причините за раждането на седеммесечни деца могат да бъдат както клинични и биологични, така и социално-икономически фактори. Основните причини за преждевременно раждане от майката са:

 • неадекватни условия на живот на жената, която очаква дете - нейната ненавременна жалба за медицинска помощ, неправилно балансирана диета на нейната диета, липса на нормални условия в ежедневието;
 • вреден / тежък труд - бременната жена трябва да помни, че съгласно трудовия кодекс на страната ни, тя има пълното право да се свърже с висшето си ръководство и да поиска да бъде прехвърлена на по-лек труд;
 • навици, които са опасни за здравето на бременна жена и плода - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, особено употребата на наркотици;
 • твърде късна бременност или твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • присъствието на бременна жена в миналото, спонтанен или медицински аборт;
 • различни клинични фактори, включително хронични заболявания на бъдещата майка;
 • проблеми в ендокринната система на бременна жена;
 • постоянен нервен шок.

В допълнение към горното, има и фактори за преждевременно раждане от страна на плода - те включват генетични или хромозомни патологии, както и имунологичния конфликт на плода с тялото на майката.

Какво е нормалното тегло за седеммесечно бебе

Според съвременните специалисти по акушерство и гинекология нормално теглото на седеммесечно дете трябва да бъде 1,5 килограма, а дължината на тялото му трябва да е 41 см.

По принцип всички тези деца, които се раждат между 28-37 седмици, тежат не повече от 2,5 килограма. Въпреки нормите, едно седеммесечно бебе може да има напълно различни тегла в тези граници - това зависи от много фактори. Съвременните експерти класифицират четири нива на недоносеност за бебе, което е родено преждевременно. Трябва да се има предвид, че грижите и развитието на такива бебета трябва да се извършват в съответствие със специфичното ниво, към което той принадлежи по отношение на теглото му при раждане:

 • Ниво I: 2000-2500 грама;
 • Ниво II: 2000-1500 грама;
 • Ниво III: 1500-1000 грама;
 • IV ниво: по-малко от 1000 грама.

Хранене за седеммесечно бебе

Бебетата на седем месеца са естествено с по-ниско телесно тегло от родените на термина. Съответно тялото на такива деца трябва да се развива с по-бързи темпове. Но от друга страна, при седеммесечните бебета храносмилателната система все още е незряла. Освен това те имат недостатъчно развити рефлекси за преглъщане и смучене..

Освен това недостатъчното производство на слюнка е пречка за нормалното функциониране на храносмилателната система - това е доста характерно за седеммесечните бебета. Също така капацитетът на стомаха на недоносеното бебе е по-малък от този на децата, родени навреме - съответно те плюят много по-често. Освен това кърмата не се усвоява напълно от детето поради намалената секреция на стомашен сок..

В някои съвременни родилни болници те практикуват допълнително хранене на седеммесечни бебета с изкуствени смеси. Трябва предварително да обсъдите този въпрос с вашия педиатър. Но когато решава как да храни седеммесечно бебе, майка му трябва да помни, че най-пълноценната и здравословна храна е нейното кърма!

Следователно майката на седеммесечно дете трябва да се опита да поддържа кърменето по всички възможни начини. Дори в случая, когато бебето е родено изключително слабо и не може да се храни самостоятелно, но се храни през сонда, все още е възможно да го нахраните с изцедена кърма.

Кога можете да вземете от болницата

Трябва да се отбележи, че при раждането по всяко време абсолютно всички бебета отслабват. Ясно е, че това е много по-забележимо, когато детето се роди преждевременно. Седеммесечно бебе по време на раждането може да загуби около 15% от телесното си тегло. Загубата на тегло сериозно засяга терморегулацията на тялото му, поради което такова дете се нуждае от специални условия за отопление. За тези цели днес в родилните болници се използва метод на инкубатор, който е доста ефективен, защото дава възможност да се създадат абсолютно тези физиологични условия, които са необходими за живота и нормалното развитие на седеммесечно дете..

Разбира се, бременна жена, която е заплашена от преждевременно раждане, има възможност да се свърже със специализиран родилен дом за помощ, който е специализиран специално за извършване на такова раждане, тогава трябва да направите това. В лечебни заведения от този вид кърменето на седеммесечни деца е най-често срещаното събитие и медицинският персонал на такова заведение разполага с всички практически умения, необходими за това. Ако това не е възможно, тогава така или иначе не трябва да се паникьосвате, тъй като всеки съвременен родилен дом има инкубатор за недоносени бебета, така че степента на преживяемост на седеммесечни и осеммесечни бебета днес е доста висока..

В кувьоза има най-подходящата среда за бебето, която му помага да не губи много енергия при дишане. Освен това компетентните специалисти, работещи в кувьози, ще помогнат на детето да наддаде на тегло, то ще бъде под постоянен надзор и т.н..

Ако говорим за това кога е възможно да вземем седеммесечно бебе вкъщи от болницата, то по този въпрос човек определено трябва да се подчинява на лекаря, който се занимава с недоносеното бебе. Когато бебето, забързано да се роди, придобие телесното тегло, необходимо за него, придобие абсолютно всички умения, необходими за нормалния живот (т.е. научи се да диша, плаче и суче пълноценно), тогава компетентен лекар ще напише само майката и бебето вкъщи!

Рехабилитация на дете, родено на седем месеца след изписване от болницата

Родителите на седеммесечни бебета са загрижени за рехабилитацията на такива деца у дома, т.е. как да се грижим за него, след като детето е у дома. Трябва да се отбележи, че при неусложнени случаи обикновено не се изисква специална програма за рехабилитация - с течение на времето природата и майчините грижи ще си свършат работата. Освен това при изписване от болницата истински квалифициран специалист определено ще даде на майката на преждевременно родено бебе основни подробни препоръки и съвети как правилно да се грижи за такова дете. Основните условия, които трябва да се спазват, са да се спазват точно тези препоръки, както и своевременно и редовно да се наблюдава бебето в клиниката. В този случай дете, родено на седем месеца в бъдеще, ще расте напълно здраво, пълноценно и по нищо няма да се различава от тези деца, които са родени точно навреме..

Какви проблеми могат да имат недоносените бебета в бъдеще: последиците от преждевременното раждане

През първата година от живота си всяко дете активно се развива и расте. Но този период е много уязвим за тялото, защитата е изключително слаба. Това важи особено за деца, родени преждевременно..

Причините за раждането на недоносени бебета включват социално-демографски условия (млада възраст, нисък социален статус, неуреден семеен живот), медицински (хронични заболявания, аборти, многоплодни раждания). Физически наранявания в процеса на раждане на дете, психични разстройства, пристрастяване към алкохол и никотин, трудни условия на труд - също могат да доведат до недоносеност.

Общи разпоредби

Степента на недоносеност се определя, като се вземат предвид седмиците на бременността и теглото на новороденото.

 • I степен - тази група включва деца, родени на 34-36 седмици с тегло 2001-2500 грама. Децата са доста зрели и жизнеспособни, не се нуждаят от специални условия. В редки случаи може да са необходими специални грижи и лечение.
 • II степен - тази група включва деца, родени на 31-33 седмици с тегло 1501-2000 грама. Дете, родено на 31-33 седмица, често бързо свиква с новите условия на живот, ако медицинската помощ беше предоставена навреме, бяха създадени необходимите условия за хранене и грижи.
 • III степен - много ранни бебета, родени на 28-30 седмици с тегло 10001-1500 грама. Много от тях оцеляват, но изискват дълго възстановяване и проследяване от лекари от различни специализации. Бебе, родено между 28 и 30 седмици, може да има вродени заболявания и генетични нарушения.
 • IV степен - деца, родени преди 28-та седмица с тегло под 1 кг. Това е изключително тегло за новородено. Той се ражда неподготвен за нови условия на живот и незрял. Според статистиката всяко пето дете оцелява, но шансовете за живот са много малки. Най-често тези бебета не живеят до 1 месец и са склонни към много сериозни заболявания..
обратно към съдържанието ↑

Ефекти

Прогнозата е силно повлияна от това колко рано е родено детето. Поради преждевременно раждане, бебето не може да постигне необходимото развитие в утробата.

Освен възможни неприятности при раждането, детето се сблъсква и с последствия в бъдещия живот. Те често са придружени от болезненост и слабост. В зависимост от степента на недоносеност могат да се появят нарушения, които ограничават способността за живот и развитие без помощта на лекарите:

 1. леко тегло;
 2. белодробна недостатъчност;
 3. проблеми със слуха и зрението;
 4. дълга жълтеница на новородено.

Тези нарушения могат да причинят редица усложнения, които изискват бърза диагностика и навременна помощ:

 • отворен артериален канал (при нормални бебета той се затваря по време на раждането);
 • забавено умствено развитие, вътречерепен кръвоизлив, некротизиращ ентероколит и др..

Бебетата, родени на 24-26 седмица, са по-склонни към забавено двигателно и умствено развитие. Церебралната парализа е често срещана. Бебетата, родени на възраст под 28 седмици, често са склонни към ретинопатия (влошаване на зрението).

Повечето от психомоторните умения при недоносени бебета се появяват със закъснение, което се изразява по-често при деца, родени с телесно тегло под 1500 грама.

Показателите за психомоторно развитие са по-бързи в сравнение с доносените бебета, отколкото показателите за тегло и ръст. За по-ефективно развитие е необходим индивидуален набор от класове (гимнастика, реч, масажи и др.).

7 месеца (27-31 седмици)

По това време (27-31 седмици) бебетата тежат 1500-2000 грама, повечето от тях също се нуждаят от помощ.

Когато бебето достигне тегло от 1700 грама, то се прехвърля в специално отопляемо легло. С тегло от 2000 грама, детето не се нуждае от специални условия.

Седеммесечните бебета, родени преждевременно, могат да очакват проблеми като:

 • хранителен дефицит, забавен растеж, сепсис;
 • дистрес синдром, хемолитични заболявания;
 • нарушен церебрален статус, kernicterus и др..

6 месеца (22-26 седмици)

Недоносените бебета, родени на 6 месеца, обикновено имат телесно тегло от 1 до 1,5 килограма.

За грижа за 6-месечно дете се използва механична вентилация, кислородът се дава изкуствено, храната се инжектира със сонда и във вената.

За ранно развитие се въвеждат хормони, аминокиселини, глюкоза и др.

Шестмесечни бебета, които са родени преждевременно, могат да очакват проблеми като:

 • чести соматични разстройства;
 • деформации и вродени аномалии в развитието;
 • заболявания на дихателните и хемопоетичните органи;
 • заболявания на ендокринната и храносмилателната системи, нарушен метаболизъм.
обратно към съдържанието ↑

5 месеца (18-21 седмици)

Бебето тежи по-малко от 1000 грама, такива недоносени бебета се раждат в по-малко от 5% от всички случаи. Те често се нуждаят от медицинска помощ и подкрепа за изкуствено дишане.

Пет месечни бебета, родени преждевременно, могат да очакват проблеми като:

 • ендокринни заболявания, хранителни разстройства, рахит;
 • хипотрофия, остър бронхит, пневмония;
 • заболявания на дихателната система, кръвоносната система.

Гледаме видео за това какви шансове има недоносеното бебе да узрее, както и последиците от преждевременното раждане:

Проблеми в бъдеще

Ако новороденото е с поднормено тегло, то ще се нормализира, когато достигне 1-2 годишна възраст. Психичното здраве ще се развие нормално след 2-3 години, в някои случаи след 5-6 години.

Но ранното раждане може да причини следните неприятни последици за едно дете дълбоко в бъдеще:

 • преждевременно раждане, нестабилен менструален цикъл при жена;
 • Церебрална парализа, гърчове и проблеми с нервната система;
 • слаба имунна система, чести настинки, VSD;
 • нарушения на слуха, речта и зрението;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • податливост към сърдечно-съдови заболявания.

За да се сведе до минимум вероятността от тежки последици от преждевременно раждане, се изисква:

 1. стабилен медицински надзор;
 2. изпълнение на всички медицински препоръки;
 3. прегледи в детска и зряла възраст.
обратно към съдържанието ↑

Заключение

Обобщавайки, може да се отбележи, че не всички недоносени бебета растат болезнено и изостават в развитието от другите бебета. Те обаче са много по-склонни да развият различни заболявания. Родителите трябва да обърнат повишено внимание на недоносеното си бебе, да се грижат за него и да спазват всички препоръки на лекарите. Важно е редовно да се изследвате за своевременно откриване и лечение на сериозни заболявания..

Недоносено бебе 7 месеца

Бебетата, родени от 22 до 37 седмици от бременността, се считат за недоносени. Недоносеното бебе на 7 месеца обикновено догонва връстниците си до тримесечна възраст. След като прочетете статията, ще разберете с какви последици могат да се изправят недоносените бебета..

През последните няколко десетилетия медицината се научи да спасява живота дори на дълбоко недоносени трохи, родени след 22 седмици. В същото време лекарите отбелязват, че бебетата, родени толкова рано, са много уязвими към усложнения. При недоносено бебе, родено на 7 месеца, последиците могат да се появят дори в училищна възраст или малко по-късно.

Смъртността от дефекти при деца, родени с тегло под 1 кг, е около 50%. Този показател намалява с увеличаване на теглото при раждане. Недоносеното бебе има по-голям шанс за оцеляване всяка седмица.

Състоянието на бебета, които са родени преждевременно, зависи преди всичко от това в коя седмица от бременността са родени. Тези трохи няма да оцелеят без медицинска помощ и специално оборудване. Но вече родените след 34 седмици обикновено се нуждаят от малко медицинска помощ..

Приблизителна прогноза за недоносени бебета

Недоносеното бебе, родено на 23 - 24 седмици, тежи не повече от 500 грама. Неговите органи все още не са напълно развити и не могат да работят. Веднага след раждането те влизат в инкубатора и се свързват с оборудването, което поддържа жизнените му функции..

Недоносените бебета не могат сами да сучат, да дишат и да поддържат постоянна телесна температура. Впоследствие се очаква те да бъдат постоянно наблюдавани от лекарите..

Недоносените бебета, които идват на този свят малко по-късно между 28-30 седмици, тежат около един и половина кг, а родените на 34-36 седмици около два кг. Последните, ако трябва да са в инкубатор, след това за кратко време (до няколко седмици) и до три месеца наваксват с развитието на навременно родени деца, които са родени с нормално тегло.

Недоносено бебе 7 месеца и по-рано: последици

Бебетата, родени преждевременно или с ниско тегло при раждане, са склонни към чести инфекции. Най-често срещаните здравословни проблеми включват:

Според експерти недоносените бебета са повече от десет пъти податливи на инфекции на дихателните пътища, особено през есента и зимата, отколкото бебетата, родени навреме. През първите месеци от живота до 35% от тях страдат от инфекции на дихателните пътища.

Трябва да се помни, че дете, родено преждевременно, има незрял имунитет, тъй като са необходими антитела за борба с инфекциите. Бебетата получават от мама само в края на бременността. Ето защо, недоносените бебета изискват специални грижи при процедурите за грижа за кожата..

Всяко пето недоносено дете има забавяне в развитието. Тези закъснения могат да се наблюдават през първите месеци от живота на бебето, но като правило в рамките на 2-3 години от живота те се изглаждат..

Рехабилитацията е от голямо значение, на което всички бебета, родени преждевременно, трябва да се подложат. Повечето недоносени седеммесечни бебета се развиват правилно, въпреки че някои от тях, най-често след петгодишна възраст, разкриват нарушения.

Изследвания, проведени в различни страни, показват, че след пет години живот, всяко пето недоносено бебе показва някакъв вид нарушения в развитието. Децата, родени преждевременно, често се справят по-зле в училище, особено през ранните години.

Те са по-слаби в решаването на математически задачи, имат затруднения с чужди езици, четене, концентрация. Повечето от тях изискват допълнителни дейности..
Също така при недоносени бебета има трудности в образованието. Те често имат емоционални разстройства, по-специално с концентрация..

С напредването на възрастта недоносените бебета наваксват развитието си. На 19-годишна възраст по принцип не се различават по нивото на интелигентност с връстниците си.

Причини за недоносеност

Причините за преждевременно раждане могат да бъдат разделени на такива, които зависят от майката и такива, които не зависят от начина й на живот. По време на бременност трябва да се избягват стрес, упражнения, консумация на алкохол и цигари.

Втората група фактори, на които жената не може да повлияе, включват:

Родителите на недоносени бебета, неочаквано за себе си, седят на емоционална люлка. Когато бебето се роди преждевременно, бъдещите майки и бащи нямат време да се подготвят за ролята си. Недоносеното бебе често нарушава идеите им за бебето..

Родителите чакат здраво бебе да суче от гърдите на майката и вместо това са изправени пред стъклото на кувьоза. За тях е по-трудно да установят връзка с детето, защото в този момент бебето е под грижите на медицинския персонал.

В същото време е доказано, че контактът с майката след раждането е много важен. Японски проучвания са установили, че недоносените бебета в кувьоз реагират положително с повишаване на ниската телесна температура, когато майка им ги докосне..

Родителите на недоносено бебе се тревожат естествено за здравето на бебето си и преценяват дали са готови да се примирят с възможни закъснения и заболявания.

Добър съвет за родителите на такива деца: трябва да приемете детето такова, каквото е, да се примирите с неговите характеристики и умения, да обградите бебето с топлина и любов. В крайна сметка той няма по-скъпи и няма да има никой.

Детето започна да заеква, какво да прави: заекване при деца

Недоносено бебе

Родителите на бебета, родени преждевременно, са принудени да се сблъскат с различни проблеми, включително трудностите при кърменето на трохи в родилния дом и създаването на необходимите условия у дома, установяване на кърменето или избор на подходяща формула, редовни посещения при лекар и притеснения за бъдещото здраве на бебето. Винаги обаче трябва да помнят, че с повишено внимание към бебето и правилни грижи, те ще могат да помогнат на бебето бързо да „настигне“ връстниците си и да расте като здраво и весело бебе, което се потвърждава от популярните снимки „Преди и след“..

Можете да видите още подобни снимки в галерията със снимки в края на статията..

Кое бебе се счита за недоносено?

Официалната медицина класифицира бебетата като недоносени, ако са родени на гестационна възраст под 37 седмици. Такива деца имат по-ниски показатели за растеж и тегло, а органите са незрели.

Причини

Фактори, причиняващи преждевременно раждане, са:

 • Пренебрегване на медицинската помощ за бременност.
 • Наличието на лоши навици при бременна жена.
 • Недостатъчно или небалансирано хранене на жената по време на бременността.
 • Възрастта на бъдещата майка или бъдещ баща е под 18 и над 35 години.
 • Работа на бременна жена при вредни условия.
 • Бременни с ниско тегло (под 48 кг).
 • Живот на бъдещата майка в лоши условия на живот.
 • Пренасяне в неблагоприятна психологическа среда.
 • Аборт в миналото.
 • Многоплодна бременност.
 • Началото на гестоза по време на бременност.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Кратък интервал на раждане (по-малко от две години са изминали от предишното раждане).
 • Несъвместимост на кръвта на бебето и майката за Rh фактор.
 • Гинекологични възпалителни заболявания при майката.
 • Малформации на женските полови органи.
 • Екстрагенитални заболявания при бременна жена, като хипертония, пиелонефрит или захарен диабет.
 • Операции и наранявания при бъдещата майка.
 • Остри инфекции по време на бременност.
 • Генетични или хромозомни заболявания на плода.
 • Детска инфекция по време на вътрематочно развитие.
 • Тежки малформации на бебето.

Класификация на недоносените

Разделянето на степента на недоносеност се основава на гестационната възраст, в която е родено бебето, както и на такива физически параметри на малкото дете като тегло и дължина на тялото. Има такива степени на недоносеност:

 • Първият - дете се ражда на 36-37 седмица от бременността с телесно тегло от 2 до 2,5 кг и дължина на тялото от 41 до 45 см.
 • Второто - бебето се появява в период от 32 до 35 седмици, телесното му тегло е по-малко от 2 кг, но повече от 1,5 кг, а дължината на тялото е от 36 до 40 см.
 • Третото - бебето се ражда на 28-31 гестационна седмица с тегло от 1 до 1,5 кг и дължина на тялото от 30 до 35 см.
 • Четвърто - бебе се ражда преди 28 седмици от бременността с тегло по-малко от един килограм и дължина на тялото по-малко от 30 cm.

Най-необичайните и наистина вълшебни истории за оцеляването на недоносени бебета са тук:

Признаци

Външен вид

В сравнение с бебетата, родени в срок, недоносените бебета се различават:

 • По-тънка кожа.
 • По-малко или никаква подкожна мазнина.
 • Голям размер на главата спрямо тялото.
 • Голям корем и нисък пъп.
 • Незатворена малка фонтанела.
 • Много меки ушни миди.
 • Тънки нокти, които може да не покриват напълно фалангите на пръстите.
 • Отворена генитална цепка при бебета.
 • Тестисите, които не са имали време да се спуснат в скротума при момчетата.
 • По-късно отпадане на пъпната връв.

Тези признаци са колкото по-изразени, толкова по-висока е степента на недоносеност и при кърмачета с първа или втора степен много от тях може да отсъстват..

Анатомични и физиологични особености

Функционирането на органовите системи на недоносеното бебе се влияе от степента на недоносеност, тъй като колкото по-малък е бил плодът в утробата на майката, толкова повече органите му не са имали време да се оформят до състояние, което им позволява бързо да се адаптират към живота след раждането.

 • Дишането е по-често при недоносени бебета, отколкото при бебета, родени навреме, което е свързано с тесни горни дихателни пътища, по-гъвкава гръдна клетка и по-високо разположение на диафрагмата. Освен това белите дробове на малкото дете не са достатъчно зрели, което води до честата поява на пневмония и пристъпи на апнея..
 • Поради преждевременно раждане, кръвоносната система на бебето може да не е напълно оформена. Резултатът е различни сърдечни патологии, които влошават състоянието на трохите. И тъй като съдовите стени са по-крехки и пропускливи, бебето често има кръвоизливи..
 • Мозъкът, дори и с дълбока недоносеност, е напълно оформен, но пътищата в последните етапи на бременността все още се развиват, поради което при бебета, родени преждевременно, нервните импулси са лошо проведени до различни тъкани. Ако е засегната нервната система на бебето, двигателната му активност ще бъде намалена, както и мускулният тонус. Рефлексите при такова дете могат да бъдат депресирани или изобщо да липсват, често се наблюдават треперене.
 • Механизмите, които регулират производството и загубата на топлина в тялото, са слабо развити при недоносеното бебе. Преждевременно родените бебета губят топлина по-бързо и тя се произвежда в тялото им с големи трудности. Също така бебетата могат лесно да прегреят поради недоразвити и нефункциониращи потни жлези..
 • Храносмилателният тракт на недоносеното дете също работи по-зле от този на бебетата, родени на термина. Това се дължи преди всичко на недостатъчно производство на ензими и стомашен сок, както и на дисбиоза на чревната микрофлора. Освен това двигателната функция на стомашно-чревния тракт страда от нарушена проводимост на нервните импулси, което води до забавяне на движението на храната през червата..
 • Процесите на минерализация продължават в костите на недоносени бебета след раждането, което е причината за допълнителното приложение на калций на бебета. Тези бебета са по-склонни към развитие на рахит и тазова дисплазия..
 • Поради незряла бъбречна функция, недоносеното бебе бързо показва признаци на дехидратация или подуване, ако грижите за бебето са недостатъчни.
 • Ендокринната система в случай на недоносеност не работи правилно, поради което хормоните се освобождават в недостатъчно количество и жлезите бързо се изчерпват.

Последици от недоносеността и жизнеността

Степента на оцеляване на недоносените бебета зависи от продължителността на бременността и причините, които са провокирали раждането. Ако родените в период от 23 седмици оцеляват само в 20-40% от случаите, то бебетата с гестационна възраст 24-26 седмици оцеляват в 50-70% от случаите, а степента на оцеляване на бебетата, чийто период на развитие е повече от 27 седмици, надвишава 90%.

Бебетата, чието раждане е настъпило по-рано от очакваната дата, наддават на тегло и растат на дължина много интензивно. Много от тях догонват своите доносени връстници по тези показатели с 1-2 години, но има бебета, разликата между които с връстниците им се изглажда едва на 5-6-годишна възраст.

Недоносената анемия се развива по-бързо. Повишен е рискът от сепсис и гнойни инфекции на костите, червата или менингите при недоносени бебета. В по-напреднала възраст децата, родени преждевременно, са по-склонни да имат неврологични патологии, проблеми със зрението или слуха, чести ARVI и проблеми с гениталиите.

Жълтеницата при деца, родени преждевременно, е по-изразена и продължава по-дълго. Това физиологично състояние, резултат от разграждането на феталния хемоглобин, обикновено отзвучава до 3-седмична възраст, но при много недоносени бебета се изисква лечение, за което се използва предимно фототерапия.

Екстремна недоносеност

Това е името на състоянието на бебетата с тегло под 1 килограм. Те се раждат в по-малко от 5% от недоносените случаи, често не могат да дишат сами и се нуждаят от изкуствена и медицинска подкрепа. Дори такива бебета да се кърмят, процентът на увреждане и появата на различни усложнения при тези деца е много висок..

Дълбока недоносеност

Това състояние се отбелязва при кърмачета, чието телесно тегло по време на преждевременно раждане е 1-1,5 кг. За да оставите такива бебета, е необходимо да използвате механична вентилация, да им давате кислород, да инжектирате храна във вената и през тръба. За да може бебето да расте и да се развива по-бързо, му се прилагат аминокиселини, глюкоза, хормонални агенти и други вещества.

7 месеца

На този етап от бременността се раждат бебета с тегло 1,5-2 кг, но повечето от тях не могат да функционират самостоятелно. Малките се настаняват в кувьози с необходимата температура и влажност, извършват необходимите прегледи и осигуряват лекарствена подкрепа. След наддаване на тегло до 1,7 кг, бебето се прехвърля в креватчето, което се загрява. Когато детето напълнее до 2 кг, то вече не се нуждае от термична подкрепа.

Осем месеца

Бебетата, родени по това време, обикновено тежат 2-2,5 кг, могат да сучат и да дишат сами. Те имат повишен риск от пристъпи на апнея, така че бебетата се наблюдават известно време в болницата, но при липса на усложнения и бързо натрупване на тегло до нормалното, бебето се изпраща вкъщи с новоизградени родители..

Как живеят и се развиват недоносени бебета след раждането в съвременните перинатални центрове е описано във видеото:

Клиничен преглед

Недоносените бебета, изписани вкъщи, трябва да бъдат постоянно наблюдавани от педиатър..

Измерванията и изследванията през първия месец след изписването се извършват веднъж седмично, след това до 6-месечна възраст - веднъж на всеки две седмици и от 6 месеца до една година - ежемесечно. На малчугана се предписват прегледи от хирург, невролог, кардиолог, ортопед и офталмолог, а на възраст над една година - от психиатър, както и логопед.

С каква тежест изписват?

По правило майката се завръща у дома с новороденото бебе, след като теглото на бебето се увеличи до поне 2 кг. За изписването също е важно бебето да няма усложнения, да се установи терморегулация и бебето да не се нуждае от подкрепа за сърцето и дишането.

Характеристики на грижите

Бебетата, които са родени преждевременно, се нуждаят от специални грижи. Те постепенно се кърмят с помощта на новородени и педиатри, първо в родилния дом, след това в болницата и след това у дома под наблюдението на специалисти. Най-важните компоненти на грижата за бебето:

 • Осигурете оптимална стайна температура и влажност.
 • Осигурете рационално лечение.
 • Осигурете адекватно хранене.
 • Установете контакт с майката, като използвате метода на кенгуру.
 • Ограничете контакта с непознати след изписване.
 • Къпане и разходки с бебето след разрешението на лекаря.
 • Правете гимнастика с бебето и провеждайте курсове за масаж след разрешение на педиатър.

Няколко съвета как да избегнете проблеми в развитието на бебета, родени преждевременно, са описани във видеото:

Какво да направите, ако има обезпокоителни симптоми?

Ако мама се притеснява от нещо, определено трябва да потърси медицинска помощ. Ще е необходим специалист, когато:

 • Нежелание на бебето да суче или да яде от шише.
 • Пристъпи на повръщане.
 • Продължителна жълтеница.
 • Постоянен силен плач.
 • Спрете да дишате.
 • Силна бледност.
 • Болезнена реакция на дете на звуци, външен вид или докосване на възраст над 1,5 месеца.
 • Липса на взаимен поглед на възраст над 2 месеца.

Ваксинация: кога да се ваксинирате?

Допустимо е да се ваксинира недоносено бебе само когато бебето е достатъчно силно и телесното му тегло се увеличава.

BCG ваксинация в болница за деца с тегло под 2 кг не се прави. Показан е при наддаване на тегло до 2500 g, а ако има противопоказания, може да се отложи за 6-12 месеца. Времето за въвеждане на други ваксини трябва да се определя от педиатър, като се вземат предвид здравето и развитието на малкото дете.

Мнението на Е. Комаровски

Както знаете, популярен педиатър препоръчва отглеждането на деца през първата година от живота, така че бебетата да не прегряват. Комаровски винаги се фокусира върху честа вентилация, овлажняване на въздуха до 50-70% в детската стая и поддържане на температурата в помещението не по-висока от + 22 ° С.

За недоносените бебета обаче препоръките му се променят значително. Комаровски подкрепя колегите в мнението, че терморегулацията при такива бебета е слабо развита, следователно, по-високата температура на въздуха в помещението веднага след изписването (не по-ниска от + 25 ° C), е според него необходимост.

Докато бебето наддаде на тегло до 3000 g и възрастта му не е 9 месеца след зачеването, всички екстремни експерименти (в този случай понижаване на температурата на въздуха до препоръчителните индикатори на Комаровски за доносени бебета) са забранени.