Нормалното вътрематочно развитие се определя от много показатели. Един от тези параметри е теглото на детето. Теглото на плода по седмици от бременността с отклонения нагоре или надолу показва недостатъчно хранене или образуване на хипоксия.

Какво определя теглото на плода по време на бременност?

Теглото на бебето зависи от функционирането на плацентата и доставените хранителни вещества с кислород. Започвайки от втория триместър, плодът нараства до 80 грама. В по-късните етапи седемдневният прием достига 200 грама, но преди раждането темпото се забавя значително, поради смъртта на плацентата.

Индикаторът зависи и от следните фактори:

 • небалансирано хранене на майката;
 • стресови ситуации по време на бременност;
 • хронични болести;
 • токсикоза;
 • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол;
 • генетично предразположение.
Теглото на бебето, по време на вътрематочното развитие, също зависи от пола. Момчетата се раждат по-големи от момичетата.

Норма за тегло на плода по седмици от бременността

През първите седем дни след зачеването, оплодената яйцеклетка започва да се дели, образувайки плацентата и плода. До 7 седмици всички жизненоважни органи се полагат и формират. Появяват се очертания на човек - крака, ръце, глава, сърдечен мускул. Бебето може да се измери вече на 5-та седмица.

От втория триместър започва интензивният растеж на бебето. Скоростта на нарастване е около 80 g / седмично. Освен това теглото на плода нараства още по-бързо, достигайки до 300 g / седмица. Матката за 9-месечен период на вътрематочно развитие се увеличава 500 пъти.

Лекарите, когато оценяват параметрите за ултразвук, се ръководят от общите показатели за размери и обиколки. Основният компонент е положителната динамика на вътрематочната формация на бебето и пълното му развитие.

Приблизителното тегло на дете на 30 седмици е до 1,4 кг. Всяко незначително отклонение може да се възприеме като патология или нормално състояние, в зависимост от индивидуалните параметри на бъдещата майка и самото бебе. До началото на раждането бебето достига поне 3 кг 100 g.

Таблица на теглото на плода по седмици от бременността

Очакваното тегло на ранния плод се изчислява с помощта на ултразвук. На по-късен етап лекарят, благодарение на измервания на коремната обиколка и височината на матката, може да изчисли този показател.

Изчисляват се нормите за теглото на детето по седмици на бременността, представени в таблицата:

СедмициДължина, смТегло, гр
11 седмица4.17
12 седмица5.4четиринадесет
13 седмица7.423.
14 седмица8.743
15 седмица10.170
16 седмица11.5100
17 седмицатринадесет140
18 седмица14.2190
19 седмица15.3240
20 седмица25.8300
21 седмица26.7360
22 седмица27.8430
23 седмица28.9500
24 седмицатридесет600
25 седмица34.6670
26 седмица35.6760
27 седмица36.6875
28 седмица37.61000
Седмица 2938.61150
30 седмица39.91320
31 седмици41.11500
32 седмица42.41700
33 седмица43.81900 г.
34 седмица452150
35 седмица46.22380
36 седмица47.42500
37 седмица48.62800
38 седмица49.83000
39 седмица50.73300
40 седмица51.23400

Изчислете теглото на бебето по време на бременност по седмици - калкулатор

Най-информативният метод за изчисляване по време на бременност е ултразвукът. Техникът измерва дължината на бедрото, размера и обиколката на главата и диаметъра на гърдите. След това получава съотношението, което се проверява спрямо таблицата на нормите.

При преглед лекарят е в състояние да изчисли телесното тегло на бебето, използвайки специална формула, която отчита височината на дъното на матката, обиколката на корема и дебелината на костта на жената. Методът се прилага през третия триместър. В случай на значителни отклонения се предписва специфична диета и медикаментозна терапия.

За пълното развитие на бебето, както прекаляването, така и намалените показатели са еднакво опасни. Струва си да се придържате към разумните хранителни норми и да не пренебрегвате разходките на чист въздух, а калкулаторът за тегло и височина на детето по време на бременност ще помогне да се изчислят приемливите граници.

Формуляр за изчисляване на параметри на плода

Как да наддават на тегло по време на бременност?

Когато лекарят установи, че плодът е малък, е необходимо, на първо място, да се коригира диетата. Продуктите трябва да са възможно най-здравословни, с много витамини и минерали. Осигурено е пълно отхвърляне на алкохола и тютюневите изделия, за да се избегне фетална хипоксия.

Някои експерти препоръчват специални хранителни формули, като нутризон, който помага на бебето да наддава на тегло по време на бременност и намалява рисковия фактор за развитието на различни патологии.

Освен това се определят основните причини, довели до спада. След това, най-често в болнични условия, се предписва компенсаторна терапия, за да се стимулира увеличаване на телесното тегло на плода..

Тегло на плода по седмици от бременността. Какво определя теглото на плода?

Как расте плодът

Процесът на растеж на ембриона е важен аспект от неговото формиране. На равна нога с останалите показатели, растежът на плода по седмици се вписва във веригата от характеристики, по които гинекологът преценява благоприятната бременност. Забавянето на растежа показва някои патологии на формирането, а в ранните етапи понякога показва замразена бременност.

До 8-та седмица протича ембрионалната фаза от формирането на нероденото бебе. През този период той получава само признаци, характерни за човек. Добрият растеж на ембриона с нормално увеличаване на обема на матката е показател за благоприятна бременност. И така, самата матка претърпява големи метаморфози за 9 месеца, като никой друг орган - от първоначален размер от 7 см, той достига 40 см.

Фетометрия на плода по време на бременност

Растежът и теглото на плода по седмици може да съответстват на нормите или може би малко повече или по-малко. Забавянето или ускореният растеж трябва да бъде не повече от 2 седмици. Нито закъснението в зреенето, нито авансът в рамките на тази разлика не се признават за аномалия. Освен това гинекологът може да попита с какъв ръст и тегло са родени родителите на бебето.

Данните за образуването на човешки ембрион в утробата на майката се определят по такъв метод като фетометрия. Това дава възможност с най-висока надеждност да се установи времето на бременността и да се определят видимите аномалии в пренаталния период.

Само унифицирането на направените измервания може да стане основа за разкриване на патологии на развитието. Няма смисъл да се сравнява средната норма на фетално тегло по седмици с признаците на действителния растеж на ембриона: само гинекологът взема решение, използвайки цялата информация. Естествено, реалните числа могат да се различават от посочените в таблиците, тъй като действителните размери се влияят от различни причини, по-специално наследствени характеристики.

За да се направят обективни изводи за това как се развива плода, не е достатъчно да се сравнят действителните му параметри с нормативните. Основното тук е общата тенденция към увеличаване и на двата показателя за ръст и тегло. Обикновено растежът на ембриона се измерва изключително от половината от първия триместър, тъй като по-ранната му стойност все още е много малка.

Растежът на плода е разстоянието от короната до края на гръбначния стълб. Следователно този размер се нарича опашната кост и се класифицира като CTE.

Тегло на плода и темп на растеж по седмици

Теглото при раждане на всяко бебе е различно. Някой го има, равен на 2,5 кг, а някой се смята за голямо бебе - от 4 кг или повече. Няколко фактора влияят върху това разпространение в теглото на новородените:

 1. Потенциал за височина и тегло. Индикаторът се определя от гените и е невъзможно да се промени.
 2. Майчино здраве. Ако жената е страдала от анемия преди или по време на бременност, страда от захарен диабет или други негинекологични заболявания с усложнения, съществува риск от намаляване на тегловните параметри на плода.
 3. Здраве на плацентата. Кръвоносните съдове трябва да са в идеално състояние, за да доставят на бебето достатъчно хранителни вещества. Ако кръвообращението между матката и плацентата е нарушено, бебето няма да може да нарасне до размера, предвиден от гените.

Всяка седмица бебето в утробата напълнява малко. Всеки етап от неговото развитие изисква повече жизненоважни ресурси, които бебето получава чрез плацентата. С настъпването на бременността плодът печели средно по 10 g на седмица. Започвайки от 4 месеца, тази цифра се увеличава до 80g. Тенденцията към рязко ускоряване на наддаването на тегло продължава от 26 до 38 седмици: на този етап детето добавя до 200 g на седмица. След 38 седмици темпото се забавя. Лекарите обясняват това с факта, че плацентата остарява с течение на времето и вече не може да харчи толкова ресурси, колкото преди..

Няма смисъл да се прави ултразвуково сканиране по-рано от 8-та седмица. Преди това специалистът ще може само да потвърди наличието на яйцеклетка в матката и да установи нейния размер. Обикновено на 6-7 седмици (акушерски) тази цифра е с диаметър 2-4 милиметра, а на 10-та - почти 22 милиметра.

Таблицата с приблизителното тегло на бебето, в зависимост от гестационната възраст, може да бъде намерена по-долу.

Таблица на теглото на плода по седмици:

През годините акушер-гинеколозите забелязват връзката на някои параметри на майката с това как бебето в крайна сметка ще се роди:

 • съотношението на ръста на майката към теглото на новороденото е пряко свързано. Жените със среден и висок ръст (над 164 см) раждат деца с тегло 250-300 г повече от майки с нисък ръст (под 158 см);
 • първото дете ще тежи около 200 г по-малко при раждането от следващото;
 • момчетата в утробата растат по-бързо от момичетата. Общата разлика е около 150-200 g.

Отклонения на теглото на плода

Здравето на бременната жена е важно за нейното бебе. Ако майката е била болна по време на носенето на бебето, при раждането детето може да тежи по-малко или повече от предписаното.

Майките с диабет могат да раждат истински герои. За да се избегнат негативни последици, диабетиците са принудени постоянно да приемат инсулин. Това лекарство стимулира разделянето на мастните клетки, което ги кара да стават по-големи. Други клетки и тъкани също се развиват много по-бързо. Това засяга детето, тъй като бебето в утробата няма диабет, но в същото време получава повече инсулин, отколкото е необходимо. В резултат на това напълнявате.

Анемията е заболяване, при което няма достатъчно хемоглобин в кръвта. При липса на този елемент плацентата се развива слабо. Дете може да се роди не само с ниско тегло при раждане, но и със забавяне на развитието на плода.

Плацентарната недостатъчност може да се развие не само поради анемия, но и поради проблеми с кръвообращението между матката и плацентата. Ако плацентата остарее преждевременно, плодът не е снабден с достатъчно кислород и основни витамини. След като получи по-малко ресурси, бебето се ражда твърде малко. Тук са възможни и проблеми с по-нататъшното развитие..

Самото наличие на анемия или диабет при бременна жена не означава, че новороденото бебе определено ще има проблеми. Всеки случай е различен.

Ако една жена със захарен диабет се придържа към необходимата диета и спазва всички препоръки на лекарите, тя ще има здраво бебе с нормално телесно тегло. Плацентарната недостатъчност, която е била открита и лекувана навреме, също не е задължително да причини раждането на слабо развито или недоносено бебе..

Доносеното бебе е бебе, родено през пълните 37 гестационни седмици. Неговата маса трябва да бъде най-малко 2500 g, а 45 см се счита за нормален растеж. Средното тегло на момчетата е 3500-3600 g, а момичетата - 3200-3600. Дължината на тялото варира от 48 до 53 см. Лекарят, който провежда бременността, може индивидуално да оцени възможните отклонения в теглото на плода от средното.

Големи плодове

Необичайно преминаващата бременност или заболяването на жената влияе върху теглото на бебето по седмици по такъв начин, че може да се роди твърде голямо. Храненето на бременната жена играе важна роля. Страстта към нездравословната храна влияе негативно на развитието на плода. В голям брой случаи, когато бебета са родени с прекомерно тегло, това е повлияно от неконтролираната консумация на храна от майката. За да е оптимално храненето, трябва да направите меню за всеки ден и да се придържате не само към хранителни стоки, но и към препоръчаните препоръки.

Не на последно място е генетиката. Ако и двамата родители са високи, тогава детето ще се роди доста голямо. В случай на захарен диабет при бременна жена, инсулинът, който приема, повишава нивото на глюкозата в кръвта на бебето. Има силен скок на растежа. За да избегнете неприятни последици, трябва редовно да се наблюдавате от лекарите, а също и преди раждането, не по-късно от 32-та седмица, да отидете в болницата. В определени случаи бебето е закъсняло. Необходима е помощта на лекарите, за да се предотврати това.

Тежим малко?

Ниското тегло в отделни случаи показва нарушения в развитието. Но всички патологии ще бъдат видими с ултразвук.

Друга причина за недостиг на плода често е наследствеността. Новороденото ще тежи приблизително колкото родителите си при раждането. И ако и двамата родители са ниски, тогава гигантът не бива да се очаква.

Друга причина е начинът на живот, който бременната жена води. Дори след като се е отървала от лошите навици - например пушенето - жената не освобождава тялото от ефектите на излагане на никотин. Някои от клетките вече са мутирали и генетичната информация може да бъде нарушена. Тези фактори влияят върху развитието на патологии при бебето..

Майките с активни или анамнеза за лоши навици са изложени на риск. Ходът на бременността им трябва да се следи с голямо внимание..

Алкохолът, наркотиците, цигарите в настоящето или дори много рано миналото ще повлияят на развитието на бебето по време на бременност. Ако не се отървете от навика преди зачеването, детето е гарантирано родено с отклонения..

Антибиотиците са противопоказани по време на бременност. Те трябва да се използват само ако има заплаха за живота на жената. Самото наименование "анти" - срещу и "био" - живо, показва, че това лекарство засяга живите тъкани и компонентите на тялото. Включително бебето, живеещо в утробата. Сред възможните негативни последици от приема на антибиотици за бременна жена има дори спонтанен аборт..

Какво трябва да бъде теглото на плода по седмици от бременността?

Теглото на плода е много важен критерий за оценка на неговото развитие. Заедно с други диагностични параметри, той позволява на лекаря да направи заключение за това как протича бременността, дали се развива по принцип и дали бебето е изложено на патогенни фактори. Например, изоставане в теглото може да показва „гладуването“ на бебето (както кислород, който се наблюдава при пушене и пиене на бременни жени, така и питателен, когато тялото на жената не получава достатъчно хранителни вещества), изоставането му в развитието (което може да се случи в редица причини) и дори замръзване на плода. Прекомерното тегло на дете също е неблагоприятен сигнал за някакъв вид нарушение..

Бебето расте много бързо в утробата на майката, което е възможно поради силното увеличение на женската матка, превърнала се в негов временен дом. От 7-8-сантиметров орган той се превръща в почти 40-сантиметров до края на срока, увеличавайки обема си почти 500 пъти! Теглото на матката преди раждането достига 1200 g, докато в началото на бременността е тежало само 50-60 g. Всички тези трансформации осигуряват на растящото бебе пространство, защита и условия, нормални за развитие и растеж..

Теглото на плода по седмици от бременността ще се следи всеки път, когато жената се подложи на ултразвуково сканиране. Този метод е доста надежден и с висока точност ви позволява да оцените този критерий. На по-късна дата гинекологът ще определи теглото на плода по седмици „на око“ - чрез измерване на височината на маточното дъно и обиколката на корема. Но този метод постепенно се заменя с първия поради ниска обективност и голяма грешка в изчислението..

Определянето на теглото на плода по седмици на бременността дава възможност да се идентифицира вероятен проблем или изоставане в неговото развитие и да се коригира ситуацията в случаите, когато това е възможно. Оценява се в комбинация с други показатели (височина, параметри на частите на тялото, сърдечна честота) и корелира с гестационната възраст.

Тегло и височина на плода по седмици от бременността

Теглото на детето при раждането е един от критериите за оценка на състоянието му. И затова не е изненадващо, че бъдещите майки се интересуват много от тежестта, с която ще се роди син или дъщеря. Тази статия ще обсъди как теглото на плода се увеличава през седмицата, както и от какви фактори зависи..

Темпове на растеж

През първия триместър на бременността протича процесът на ембриогенеза - през това време всички органи и системи, тъкани се формират в ембриона и до 10-12 седмици развитието на различни ембриони има почти същите характеристики - растежът на дете в утробата е близък до единните стандарти. След 12 седмици развитието на бебетата придобива индивидуалност, предвидена от наследственост, генетична информация (има по-големи и по-малки хора, високи и ниски, с голяма или малка глава и т.н.). И колкото по-близо до края на бременността, толкова по-индивидуални характеристики има вашето бебе..

До 8 седмица от бременността въпросът за растежа на ембриона не се повдига, той не може да бъде измерен поради твърде малкия си размер, а специалистите по ултразвук измерват само диаметъра на яйцеклетката и КТР - кокцигеално-теменната големина, което по никакъв начин не показва наддаване на тегло.

Активното наддаване на тегло в плода започва след завършване на ембриогенезата и всички органи и системи са напълно оформени (след 11-12 седмици).

Към средата на втория триместър детето започва активно да трупа подкожни мазнини, а наддаването на тегло става още по-значително и интензивно..

Най-бързите темпове на растеж се наблюдават през последния, трети триместър. По това време детето става тясно, вече не може да се движи активно в матката. Последната седмица преди раждането се характеризира с малко увеличение - бебето е напълно оформено и готово да се срещне с родителите си.

В последната трета от бременността се появяват и различия между половете: момичетата започват да наддават малко по-бавно от момчетата.

Влияещи фактори

Как точно ще наддаде бебето, какво ще бъде седмичното наддаване на тегло и крайното тегло при раждането, зависи от наследствеността. Големите родители имат по-голям шанс да родят голямо бебе, докато астеничните мъже и жени обикновено имат едни и същи миниатюрни деца. При това бъдещата майка не може да промени нищо - информация за телосложението и конституцията е вградена в ДНК на трохите още в деня на зачеването му.

Но има придружаващи фактори, които не са в еднаква степен, но също така влияят върху теглото на бебето..

 • Хранене на мама - при балансирана диета на жената е трудно за детето да натрупа излишни грамове, тъй като с кръвта получава всички необходими вещества в точното количество. При преяждане, пристрастени към въглехидрати, сладкиши, теглото на бебетата също бързо става голямо, тъй като те произвеждат малко от собствения си инсулин. При недостатъчно хранене на майката бебето също има дефицит на хранителни вещества и теглото му може да се отклонява от това, определено от генетичната програма.
 • Пушенето при майката по време на бременността - седем от десет бременни жени, които пушат, имат бебета с недохранване.
 • Начин на живот на жената - теглото на детето може да бъде повлияно от преживяванията и стреса на мама, липсата на сън, упоритата работа, вредното въздействие на отровите и токсините.
 • Болести на майката - със захарен диабет жената има десетки пъти по-голяма вероятност да развие голям плод, а хроничните заболявания на бъбреците и сърцето могат да доведат до недохранване (ниско тегло).
 • Многоплодна бременност и други характеристики на бременността - на фона на заплахата от спонтанен аборт по време на патологична бременност, теглото на плода обикновено печели по-малко интензивно, а при носене на близнаци или тризнаци размерът (височината и теглото) на децата в утробата е по-малък от средния по физиологични причини.

Степента на телесно тегло на плода и скоростта на наддаване на тегло са относителни понятия, поради което се изисква анализ на наследствеността, анамнезата на бременната жена и характеристиките на хода на гестационната възраст.

Плащане

За да се определи очакваното тегло на бебето в утробата на майката, се използват няколко формули, които могат да се използват не само от акушер-гинеколозите, но и от самите бъдещи майки. Не е трудно.

Според формулата на Lankowitz

За да изчислите, ще ви трябват два показателя - коремната обиколка на бъдещата майка и височината на маточното дъно (охлаждаща течност и VSDM). Можете да намерите тези данни в обменната карта; лекарят измерва тези показатели всеки път, когато бъдещата майка посещава антенаталната клиника. Вземете изброените последни.

Също така трябва да знаете височината и теглото си. Формулата е: (VSDM + охлаждаща течност + височина + тегло) x 10

Пример: гестационната възраст е 29 седмици, OB = 110, VSDM = 29, височина = 160 см, тегло = 65 кг. Умножавайки сумата от числата по 10, получаваме приблизителното тегло на бебето, равно на 3640 грама.

Допустимата грешка на метода е плюс / минус 0,5 килограма.

Според формулата на Бубченко

Теглото на майката е основният показател. Формулата е: (Тегло / 200) x 10

Тоест, за жена с тегло 80 кг, бебето по тази формула тежи около 4 килограма. Допустимата грешка е плюс / минус килограм. Това прави формулата неудобна за точно представяне и следователно специалистите не използват този метод на изчисление..

Според формулата на Якубова

При това изчисление отново ще помогнат данните за охлаждащата течност и VSDM от обменната карта. Формулата е както следва: (VSDM + охлаждаща течност) / 4) x 100.

При изправена височина на дъното на матката, равна на 30, и обиколка 110, се оказва, че бебето тежи точно 3,5 килограма.

Формулата се счита за доста точна, но само за жени с нормална конституция, с майчино затлъстяване, данните могат да бъдат много различни от реалността.

Според формулата на Йордания

(ОЖ х ВСДМ) - това означава, че две стойности от обменната карта просто трябва да се умножат помежду си. При VSDM = 30 и OB = 110, очакваното тегло на плода ще бъде 3300 g.

Ултразвуково изследване

В момента сонографията (ултразвуково изследване) се счита за най-точния метод за оценка на очакваното тегло на дете. Формулите и уравненията, които се използват за това, са доста трудни за практикуване сами, без да сте завършили математика. Скенерът изчислява сам, повечето ултразвукови машини го правят по метода Headlock. За изчисления размерът на фетална фетаметрия е достатъчен - BPR, дължина на бедрото, коремна обиколка, обиколка на главата. Самата програма извършва необходимите изчисления.

Грешката при определяне на приблизителното тегло на плода чрез ултразвук е приблизително 8-11%, ако жената ражда едно дете, и до 15-17% в случай на многоплодна бременност.

Както можете да видите, невъзможно е да се разгледа точното определение на масата чрез ултразвук, но по-точно науката все още не е измислила нищо и следователно трябва да се задоволите с наличното. Въз основа на данни от ултразвук, медицински таблици с тегло на плода се съставят днес по акушерски седмици на бременността.

Таблица с прогнозно тегло на плода

Срок в седмициВъзможно тегло (грамове)Височина (сантиметри)
единадесет11-136-8
1219-268-10
тринадесет31-4110-12
четиринадесет52-6612-14
петнадесет77-10414-16
шестнадесет118-13716-18
17160-18218-20
осемнадесет217-23220-22
19.270-30222-24
20.345-37324-26
21.416-46226-27,5
22.506-53527,5-29,5
23.607-64329,5-31
24733-80531-32
25844–90732-33,5
26966-100033,5-35,5
271135-120535,5-37
281319-141037-38,5
291482-155038,5-40
тридесет1636-169540-41
311778-185041-42,5
321930-199042,5-43,5
332088-218043,5-44,5
342248-230044,5-45,5
352414-250045,5-46,5
362612-269046,5-48
372820-291048-49
382992-300049-50
393170-325050-51
403373-350051-54

Трябва да се отбележи, че таблиците са много груба насока, тъй като в действителност децата в утробата са толкова различни, колкото вие и аз. Също така не трябва да се опитвате да изчислявате допустимата седмична печалба от тях - децата растат "на скокове" и доста често теглото може да се удвои само за няколко седмици, а след това "да се забави" за една седмица, няма нищо патологично и тревожно.

Ако размерите не са правилни

Растежът и теглото на плодовете, както разбрахме, са доста индивидуални. Но в медицината „златният стандарт“ при раждането на 38–39 седмици е теглото от 3000 до 3700 грама. Бебетата с тегло над 4 килограма се наричат ​​големи, а от 5 килограма - гигантски.

Ако ултразвуковото сканиране покаже, че теглото на корема ви е по-малко или повече от нормата за акушерските седмици, не трябва да изпадате в паника. Не забравяйте да коригирате грешки (те са изброени по-горе).

За да се изчисли теглото, не е важна текущата стойност, а динамиката на наддаването на телесно тегло. Както диагнозата "голям плод", така и диагнозата "недохранване" ще бъдат установени само в случаите, когато съществено отклонение от нормите ще бъде регистрирано за няколко поредни прегледа..

Ако теглото на бебето в утробата е под долната граница на нормата, на жената се препоръчва да се подложи на преглед, включително ултразвуково сканиране с доплер за оценка на състоянието на маточно-плацентарния кръвен поток, експертно ултразвуково сканиране за оценка на правилното развитие на плода, изключване на аномалии и дефекти. Причината за вътрематочна хипоксия може да бъде както резус-конфликт, така и вътрематочна инфекция. Следователно, в повечето случаи ниското тегло е придружено от други признаци на нарушения в развитието..

Ако отдавна се забелязва хипотрофия, може да се препоръча ежедневно проследяване на CTG, да се посочи хоспитализация и лечение, включително въвеждане на витамини, средства за подобряване на функционирането на съдовете на пъпната връв, плацентата.

Ако бебето изостава от нормите по тегло и височина, но всички части на тялото му са еднакво намалени (симетрично), тогава това е най-благоприятната ситуация. Асиметрична хипотрофия - почти винаги говори за нещастието на плода, за дефектите и аномалиите в неговото развитие.

Ако теглото бъде превишено, може да се подозира голям плод и в този случай жената се изследва за захарен диабет и ако не се потвърди, се взема решение за тактиката на акушерството. Министерството на здравеопазването на Русия препоръчва за безопасността на майката и плода да се извърши планирано цезарово сечение в тези случаи.

Преди да започнете да се притеснявате за поднорменото или наднорменото тегло в трохите, струва си да повторите ултразвуковото изследване на друго устройство, по-модерно - такива има в много клиники за репродуктивно здраве и в съвременните перинатални центрове..

Често причината за погрешното определяне на очакваното телесно тегло на бебето е лошата визуализация по време на ултразвуково сканиране поради факта, че консултацията е "допотопна" техника.

Грешката при определяне на очакваното тегло е по-голяма, ако жената има излишни килограми, особено в областта на корема. Не забравяйте да вземете предвид този факт. Жените, които със собствен пример знаят колко приблизителни могат да бъдат данните за ръста и теглото на бебето преди раждането му, обикновено се отнасят по-лесно към прогнозите на лекарите, защото най-точният начин да се разбере колко тежи бебето е да се претегли. И това ще стане възможно още в родилната зала, когато бебето се роди.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Тегло и размер на плода според седмицата на бременността

Вашето бебе все още е в плановете

Последната ви менструация току-що започна и вече можете да планирате бременността си.

Моментът на зачеването

Бременността настъпва на 14-ия ден. В резултат на еякулацията милиони сперматозоиди се транспортират през вагината през фалопиевата тръба. Само една сперма ще може да стигне до яйцеклетката. Това е моментът на зачеването.

Размер на плодовете:

Образува се бластоциста - куха, пълна с течност ембрионална везикула, натрупване на клетки: тя все още е едва видима с просто око и нейният размер е около 0,1-0,2 mm в диаметър.

Размер на плодовете:

За една седмица бебето почти удвоява размера си: дължината му не надвишава половин милиметър.

Размер на плодовете:

През изминалата седмица бебето е удвоило размера си: сега дължината му е 1,5 мм.

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 18

Площ (mm2) - 245

Обем (mm3) - 2187

Среден размер на ембриона

Размери на опашната кост (mm) - 3

Размер на плодовете:

Дължината на бебето вече достига 4 мм.

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 22

Площ (mm2) - 363

Обем (mm3) - 3993

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 6

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 3

Тегло на плодовете:

Размер на плодовете:

Дължината на бебето сега достига 1,5 см и на този етап почти половината от него пада върху непропорционално голяма глава.

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 24

Площ (mm2) - 432

Обем (mm3) - 6912

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 10

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 4

Тегло на плодовете:

Дължината от короната до сакрума е приблизително 8-11 мм.
Тегло - около 1,5г.

Размер на плодовете:

Дължината му от короната до опашната кост е 2,2 см, съответно наречена париетококцигеална дължина. Този израз се прилага дори след като краката са пораснали до пълна дължина - тъй като те често са свити, това затруднява измерването от върха на главата до петите.

С какво да се сравни?

Сега, по размер и форма, бебето прилича на ядка от кашу..

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 30

Площ (mm2) - 675

Обем (mm3) - 13490

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 16

Размер на бипариета (mm) - 6

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 4,5

Тегло на плодовете:

Размер на плодовете:

Дължината от короната до сакрума е приблизително 13-17 мм.

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 33

Площ (mm2) - 972

Обем (mm3) - 16380

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 23

Бипариетален размер (mm) - 8,5

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 5

Тегло на плодовете:

Размер на плодовете:

Дължината от короната до сакрума е приблизително 27-35 мм.

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 39

Площ (mm2) - 1210

Обем (mm3) - 31870

Среден размер на ембриона

Размери на опашната кост (mm) - 31

Размер на бипариета (mm) - 11

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 5.1

Тегло на плодовете:

Дължината от короната до сакрума е приблизително 55 mm.
Тегло - около 7 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 47

Площ (mm2) - 1728

Обем (mm3) - 55290

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 41

Размер на бипариета (mm) - 15

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 5,5

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 6.8

Тегло (g) - 11

Дължина на бедрото (mm) - 7

Диаметър на гърдите (mm) - 20

Тегло на плодовете:

Дължината от короната до сакрума е приблизително 70-90 мм.
Тегло - около 14-15 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 56

Площ (mm2) - 2350

Обем (mm3) - 87808

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 53

Размер на бипариета (mm) - 20

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 6

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 8.2

Тегло (g) - 19

Дължина на бедрото (mm) - 9

Диаметър на гърдите (mm) - 24

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - 10,5 cm.
Тегло - приблизително 28,3 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на яйцеклетката през първия триместър на бременността

Вътрешен диаметър (mm) - 65

Площ (mm2) - 3072

Обем (mm3) - 131070

Среден размер на ембриона

Размер на опашната кост (mm) - 66

Бипариетален размер (mm) - 24

Диаметър на жълтъчната торбичка (mm3) - 5.8

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 10

Тегло (g) - 31

Дължина на бедрото (mm) -12

Диаметър на гърдите (mm) - 24

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума -12,5 - 13 cm.
Тегло - около 90-100 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 26

Периметър на черепа (mm) - 80

Площ на черепа (mm2) - 510

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 12.3

Тегло (g) - 52

Дължина на бедрото (mm) -16

Диаметър на гърдите (mm) - 26

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - 93-103 мм.
Тегло - около 70 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 32

Периметър на черепа (mm) - 90

Площ на черепа (mm2) - 675

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 14.2

Тегло (g) - 77

Дължина на бедрото (mm) -19

Диаметър на гърдите (mm) - 28

Тегло на плодовете:

дължина: 16 см;
тегло: 85гр.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 35

Периметър на черепа (mm) - 102

Площ на черепа (mm2) - 860

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 16.4

Тегло (g) - 118

Дължина на бедрото (mm) -22

Диаметър на гърдите (mm) - 34

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - 15-17 cm.
Тегло - около 142 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 39

Периметър на черепа (mm) - 120

Площ на черепа (mm2) - 1080

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 18

Тегло (g) - 160

Дължина на бедрото (mm) -24

Диаметър на гърдите (mm) - 38

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - 20,5 cm.
Тегло - около 198-200 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 42

Периметър на черепа (mm) - 126

Площ на черепа (mm2) - 1320

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 20,3

Тегло (g) - 217

Дължина на бедрото (mm) -28

Диаметър на гърдите (mm) - 41

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - 20-22 cm.
Тегло - около 227-230 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 44

Периметър на черепа (mm) - 138

Площ на черепа (mm2) - 1450

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 22.1

Тегло (g) - 270

Дължина на бедрото (mm) -31

Диаметър на гърдите (mm) - 44

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 25 cm.
Тегло - около 283-285г.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 47

Периметър на черепа (mm) - 144

Площ на черепа (mm2) - 1730

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 24.1

Тегло (g) - 345

Дължина на бедрото (mm) -34

Диаметър на гърдите (mm) - 48

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 25 cm.
Тегло - около 360-370 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 51

Периметър на черепа (mm) - 151

Площ на черепа (mm2) - 1875

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 25,9

Тегло (g) - 416

Дължина на бедрото (mm) -37

Диаметър на гърдите (mm) - 50

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 27-27,5 cm.
Тегло - около 420-425 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 54

Периметър на черепа (mm) - 162

Площ на черепа (mm2) - 2190

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 27,8

Тегло (g) - 506

Дължина на бедрото (mm) -40

Диаметър на гърдите (mm) - 53

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 30 cm.
Тегло - около 500-510 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 58

Периметър на черепа (mm) - 173

Площ на черепа (mm2) - 2520

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 29,7

Тегло (g) - 607

Дължина на бедрото (mm) -43

Диаметър на гърдите (mm) - 56

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 29-30 см.
Тегло - около 590 - 595гр

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 61

Периметър на черепа (mm) - 183

Площ на черепа (mm2) - 2710

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 31,2

Тегло (g) - 733

Дължина на бедрото (mm) -46

Диаметър на гърдите (mm) - 59

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 31 cm.
Тегло - около 700-709 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 64

Периметър на черепа (mm) - 194

Площ на черепа (mm2) - 3072

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 32.4

Тегло (g) - 844

Дължина на бедрото (mm) -48

Диаметър на гърдите (mm) - 62

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 32,5-33 cm.
Тегло - около 794 - 800 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 67

Периметър на черепа (mm) - 199

Площ на черепа (mm2) - 3260

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 33,9

Тегло (g) - 969

Дължина на бедрото (mm) -51

Диаметър на гърдите (mm) - 64

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 34 cm.
Тегло - около 900 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 69

Периметър на черепа (mm) - 215

Площ на черепа (mm2) - 3675

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 35,5

Тегло (g) - 1135

Дължина на бедрото (mm) -53

Диаметър на гърдите (mm) - 69

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 35 cm.
Тегло - около 1000 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 72

Периметър на черепа (mm) - 218

Площ на черепа (mm2) - 3880

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 37,2

Тегло (g) - 1319

Дължина на бедрото (mm) -55

Диаметър на гърдите (mm) - 73

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 36-37 cm.
Тегло - приблизително 1150-1160 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 75

Периметър на черепа (mm) - 225

Площ на черепа (mm2) - 4107

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 38,6

Тегло (g) - 1482

Дължина на бедрото (mm) -57

Диаметър на гърдите (mm) - 76

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 37,5 cm.
Тегло - приблизително 1360 - 1400 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 78

Периметър на черепа (mm) - 234

Площ на черепа (mm2) - 4563

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 39,9

Тегло (g) - 1636

Дължина на бедрото (mm) -59

Диаметър на гърдите (mm) - 79

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 38-39 cm.

Тегло - около 1500 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 80

Периметър на черепа (mm) - 240

Площ на черепа (mm2) - 4810

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 41.1

Тегло (g) - 1779

Дължина на бедрото (mm) -61

Диаметър на гърдите (mm) - 81

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 40 cm.
Тегло - приблизително 1700 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 82

Периметър на черепа (mm) - 246

Площ на черепа (mm2) - 5040

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 42.3

Тегло (g) - 1930

Дължина на бедрото (mm) -63

Диаметър на гърдите (mm) - 83

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 42 cm.
Тегло - приблизително 1800 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 84

Периметър на черепа (mm) - 255

Площ на черепа (mm2) - 5290

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 43,6

Тегло (g) - 2088

Дължина на бедрото (mm) -65

Диаметър на гърдите (mm) - 85

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 42 cm.
Тегло - приблизително 2000 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 86

Периметър на черепа (mm) - 264

Площ на черепа (mm2) - 5547

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 44,5

Тегло (g) - 2248

Дължина на бедрото (mm) -66

Диаметър на гърдите (mm) - 88

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 45 cm.
Тегло - приблизително 2215 - 2220 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Бипариетален размер (mm) - 88

Периметър на черепа (mm) - 270

Площ на черепа (mm2) - 5810

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 45.4

Тегло (g) - 2414

Дължина на бедрото (mm) -67

Диаметър на гърдите (mm) - 91

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 45-46 cm.
Тегло - приблизително 2300 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 90

Периметър на черепа (mm) - 272

Площ на черепа (mm2) - 6075

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 46,6

Тегло (g) - 2612

Дължина на бедрото (mm) -69

Диаметър на гърдите (mm) - 94

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 48 cm.
Тегло - около 2800 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 91

Периметър на черепа (mm) - 276

Площ на черепа (mm2) - 6348

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 47,9

Тегло (g) - 2820

Дължина на бедрото (mm) -71

Диаметър на гърдите (mm) - 97

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 50 cm.
Тегло - около 2900 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 92

Периметър на черепа (mm) - 282

Площ на черепа (mm2) - 6620

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 47,9

Тегло (g) - 2820

Дължина на бедрото (mm) -71

Диаметър на гърдите (mm) - 97

Тегло на плодовете:

Дължина от короната до сакрума - около 50 cm.
Тегло - около 3000 g.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 94

Периметър на черепа (mm) - 285

Площ на черепа (mm2) - 6684

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 49

Тегло (g) - 2992

Дължина на бедрото (mm) -73

Диаметър на гърдите (mm) - 99

Тегло на плодовете:

Обичайната дължина на новороденото е 48-51 см, а средното тегло е 3000-3100 грама.

Размер на плодовете:

Среден размер на главата на плода

Размер на бипариета (mm) - 95

Периметър на черепа (mm) - 290

Площ на черепа (mm2) - 6768

Височина и тегло чрез ултразвук

Височина (см) - 50,2

Тегло (g) - 3170

Дължина на бедрото (mm) -75

Диаметър на гърдите (mm) - 101