Пъпната връв е връвта, която свързва плода с плацентата на майката. Пъпната връв съдържа две пъпни артерии и пъпна вена. Артериите пренасят кръвта с метаболитни продукти, обогатени с въглероден диоксид, до плацентата на майката. Кръв, съдържаща полезни съединения и кислород, попада във плода през вената. В някои случаи пъпната връв може да бъде оплетена около шията на плода, което усложнява хода на раждането и понякога представлява заплаха за живота и здравето на детето. Трябва да се отбележи, че компресиращият ефект на пъпната връв върху шията не е опасен за плода, тъй като през вътрематочния период дишането през белите дробове и горните дихателни пътища не се извършва. Опасността е напрежението на пъпната връв, водещо до отлепване на плацентата, и притискане на съдовете вътре в нея, водещо до остра хипоксия и задушаване на плода.

Истинското заплитане е ситуация, когато пъпната връв е разположена около врата на плода на 360 градуса или повече.

 1. Статистика
 2. Причини за заплитане
 3. Симптоми на заплитане на пъпната връв
 4. Диагностика на заплитането на пъпната връв
 5. Лечение на заплитане
 6. Прогноза и превенция

Статистика

Честотата на еднократно заплитане на феталната шийка с пъпната връв е около 20%, два пъти - по-малко от 2,9%, три пъти - 0,6%. Максималното заплитане, описано в литературата, е 9 пъти. Когато хипоксията на плода се появи в 50% от случаите, причината е заплитането на пъпната връв. В 3% от случаите патологията е причина за смъртта на дете по време на раждането..

Причини за заплитане

Причината за заплитането най-често е дълга пъпна връв. Обикновено дължината на пъпната връв е 50–70 см. Когато дължината на пъпната връв е повече от 80 см, вероятността от патология се увеличава няколко пъти.

Друга причина е хроничната фетална хипоксия, която често се наблюдава при майките, които пушат..

Никотинът, съдържащ се в цигарите, допринася за стесняване на съдовете на плацентата и плода, увреждане на фетоплацентарния кръвен поток. Плодът не получава достатъчно кислород, хормоните на стреса - адреналин и кортизол - се освобождават в кръвния поток, което води до появата на неспокойни хаотични движения на бебето и допринася за заплитането на пъпната връв около торса и шията. Хронична фетална хипоксия може да се появи и при някои заболявания на майката, като захарен диабет, тромбофилия, прееклампсия, хипертония.

Предразполагащи фактори са многоводието и честият стрес при майката. Хормоните на стреса проникват през пъпната връв в кръвта на плода, в резултат на което детето става по-подвижно, в присъствието на полихидрамнион, може да заплита пъпната връв.

Често срещани митове за появата на заплитане, когато майката прави гимнастика или домашна работа с повдигане на ръцете нагоре, плете, нямат основание.

Класификация на заплитането на пъпната връв:

 • преплитане на врата:
  • непълна (под 360 градуса);
  • завършен:
   • завършен:
   • еднократно влизане;
   • двойно;
   • многократни;
 • заплитане на тялото;
 • заплитане на крайниците;
 • комбинирано заплитане (множество области).

Симптоми на заплитане на пъпната връв

По време на бременност преплитането на въжетата обикновено не дава клинична картина. По време на раждането настъпват промени в състоянието на плода. С едно заплитане раждането обикновено протича добре и без усложнения. Може би краткосрочно увеличаване на сърдечната честота на плода във втория етап на раждането (по време на опити), когато главата изригва.

При многократно заплитане може да възникне остра фетална хипоксия (недостиг на кислород). Възниква от относителното скъсяване на пъпната връв. Има изразено напрежение на пъпната връв, стесняване на лумена на кръвоносните съдове, има остра липса на кислород. Това състояние застрашава живота на плода. Рискът се увеличава при комбинация от заплитане с други патологии (олигохидрамнион, кльощава и необясната пъпна връв, наличие на истински възел на връвта).

Едно от усложненията по време на раждането поради прекомерно напрежение на пъпната връв може да бъде преждевременно отлепване на плацентата..

При липса на патология плацентата се отделя от матката известно време след раждането на детето. При заплитането настъпва относително скъсяване на пъпната връв, тя се разтяга и се получава тракция на плацентата. По време на един от опитите може да настъпи отлепване на плацентата, което води до остра фетална хипоксия и нейната смърт.

Ако пъпната връв се преплита многократно около шията по време на раждане, могат да възникнат разтегателни позиции на главата на плода. Обикновено плодът преминава през родовия канал със задната част на главата, тоест минималният размер на обиколката на главата. В същото време главата му заема умерена позиция на флексия. Примките на пъпната връв на шийката на плода предотвратяват това огъване. В резултат на това детето преминава през родовия канал с короната, челото или лицето, което допринася за появата на наранявания при майката (разкъсвания на шийката на матката, вагината, перинеума) и увреждане на шийните прешлени при детето.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

Приемането на анамнеза е от голямо значение. Вероятността от развитие на патология на пъпната връв се увеличава, ако заплитането вече е наблюдавано при предишна бременност.

Основният диагностичен метод е ултразвукът, извършен след 12-та седмица от бременността. Най-често заплитането се открива при третото задължително ултразвуково сканиране (на 32-ра гестационна седмица). Лекарят оценява наличието на заплитане, определя дали е завършен или не, броят на завъртанията, стегнат или свободен. Единичното хлабаво заплитане често изчезва преди раждането.

За да се определи честотата на заплитане, се извършва доплерометрия, при която се визуализира кръвният поток на плода и плацентата.

Доплеровото цветно картографиране се извършва и в трудни диагностични случаи, когато е невъзможно да се каже със ултразвук със сигурност дали има заплитане или примките на пъпната връв са просто разположени до шийката на плода.

Хроничната фетална хипоксия може да е косвен признак на заплитане. След 32-та седмица на бременността (а по показания и по-рано) се извършва кардиотокография (CTG). По време на CTG се отчитат движенията на плода и се определя сърдечната честота. При хипоксия по време на CTG се определят чести епизоди на намаляване на сърдечната честота.

Лечение на заплитане

Невъзможно е разплитането на бримките на пъпната връв при плода по време на пренаталния период. Лечението се състои в строг контрол върху състоянието на плода, предотвратяване на фетоплацентарна недостатъчност и хипоксия, определяне на оптималното време и начин на раждане.

Ако има единично заплитане на пъпната връв, не се вземат допълнителни мерки. При двойно заплитане на жената се препоръчва да провежда кардиотокография (CTG) на всеки 7-10 дни. CTG ви позволява своевременно да определите феталната хипоксия и да вземете подходящи мерки. Многократното заплитане е индикация за пренатална хоспитализация в отделението по патология на бременността за интензивно ежедневно наблюдение на плода, определяне на времето и определяне на начина на раждане. Ако има хронична фетална хипоксия, могат да бъдат предписани специални лекарства за защита на нервната система от увреждане и за подобряване на притока на кръв. С развитието на остра фетална хипоксия се извършва спешно цезарово сечение, независимо от гестационната възраст. В други случаи времето за раждане зависи от състоянието на плода, наличието на усложнения (например забавяне на растежа на плода по време на хронична хипоксия).

По време на раждане, ако има заплитане на пъпната връв, CTG се извършва на всеки 30 минути по време на контракциите и след всеки опит.

В случая, когато сърдечната честота е извън нормалните граници в първия стадий на раждането (по време на раждането), се извършва спешно цезарово сечение (с леко разширение на шийката на матката) или окситоцинова стимулация (с отвор над 8 cm). Ако се открият нарушения през втория период (по време на опити), се използва епизиотомия (дисекция на перинеума). След раждането на главата, задачата на лекаря е да освободи врата на бебето от примките на пъпната връв, за да предотврати напрежението и нарушения кръвоток.

Прогноза и превенция

Страхът от заплитане на пъпната връв около шията на плода е силно преувеличен. Единично хлабаво заплитане се развива по време на раждането при 30% от жените и по никакъв начин не засяга труда и здравето на децата.

Еднократното заплитане при липса на друга патология не е индикация за цезарово сечение.

Предотвратяването на заплитането е да се предотврати феталната хипоксия. Бременната жена трябва да спазва режима, да избягва стреса, да спре да пуши, да прекарва повече време на чист въздух. Според показанията лекарят може да предпише лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток.

Коварен цикъл. Заплитане на пъпната връв

Защо е опасно да се оплита пъпната връв около шията на плода? Особености на управлението на раждането по време на заплитане.

Нина Абзалова, акушер-гинеколог, д.м.н. пчелен мед. науки

Часовникът тъкмо започваше, когато в спешното отделение прозвуча настойчиво обаждане. На прага на родилния дом стоеше бременна жена, придружена от съпруга си и жена на средна възраст (свекърва, както стана ясно по време на разговора). Всички бяха много развълнувани.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Както се оказа, жената пристигна след претърпяване на ултразвуков преглед в предродилната клиника. Без излишни предговори Юлия (така се казваше бременната жена) каза: „Съгласна съм на цезарово сечение, роднините сега ще донесат необходимите неща“. „Чакай, чакай, нека първо разберем“, отговорих и поканих Джулия в стаята за прегледи. Оказа се, че бременността на Юлия в момента е 36 седмици и ултразвукът разкрива заплитане на пъпна връв около шията на плода. Този факт много притесни бременната жена и нейното семейство, затова те решиха да отидат в родилния дом без забавяне..

Пъпната връв (или пъпната връв) е орган, който функционира само по време на бременност и изпълнява изключително важна функция на комуникация между майката и плода. Основният компонент на пъпната връв са съдовете - една вена, през която артериалната кръв тече от майката към плода, доставяйки всички вещества и кислород, необходими за жизнената дейност, както и две артерии, чрез които венозната кръв на плода отстранява отпадните продукти от метаболизма и въглеродния диоксид в тялото на майката.

Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално желеподобно вещество - желе от вартон, което поради своята консистенция играе важна защитна роля - предпазва съдовете от изстискване. Средно дължината на пъпната връв е 50-60 см, дебелината е 1,5-2 см. Ако дължината на пъпната връв е повече от 70 см, тя се счита за дълга, ако е по-малка от 40 см, тя се счита за къса. Увеличаването на дължината на пъпната връв може да доведе до различни патологични състояния, като заплитане на пъпната връв около врата, багажника, феталните крайници, образуването на пъпни връзки, които от своя страна се делят на истински и фалшиви. Важно е да се отбележи, че около една пета от всички родени деца се раждат с преплитане на пъпната връв и това не винаги води до нарушения във вътрематочното състояние на плода. Факт е, че, намирайки се в матката, бебето не диша с бели дробове до момента на раждането, следователно изстискването на врата, което винаги плаши бъдещите майки, не е опасно за него. Проблеми могат да възникнат в случаите, когато притока на кръв е нарушен поради напрежение или изстискване на пъпната връв поради многократно или стегнато заплитане.

Какво показа ултразвукът?

Според данните от ултразвуковото изследване е установено, че няма признаци на хипоксия (т.е. липса на кислород) при плода; по време на доплер анализ (проучване, при което се определя скоростта на кръвния поток в основните съдове на матката и плода) не са открити нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Плодът съответства на 36 гестационна седмица, има признаци на заплитане на единична връв около врата на плода. „Уау, когато ми направиха ултразвуково сканиране на 32 седмици, те не казаха нищо за заплитането“, каза Юлия. „Напълно възможно е тогава да не е съществувало и изобщо не е необходимо да остане до раждането“, отговорих аз.

Всъщност на практика често има случаи, когато според ултразвука е установено заплитане на пъпна връв и детето е родено без него. Това може да се дължи, първо, на факта, че петлите на пъпната връв според ултразвука са били разположени близо до феталната шийка, но не е имало заплитане като такова, и второ, по време на фетални движения, заплитането на връвта е било самоликвидирано (разбира се, това се случва, като правило, с едно заплитане).

Предразполагащите фактори за образуването на заплитане на пъпната връв са повишената двигателна активност на плода, която може да бъде причинена от вътрематочна хипоксия (т.е. липса на снабдяване с кислород), полихидрамниони, повишен адреналин в кръвта на майката поради стрес. Естествено е, че в по-голямата част от случаите дълга пъпна връв води до заплитане на различни части на плода.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е така, "сгъната" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: ще има ли операция?

Мина около месец, аз вече бях успял да забравя за онова посещение на Джулия, когато на следващия часовник бях поканен да прегледам идващата бременна жена. Пристигайки в спешното отделение, отново се срещнах с Юлия и нейния съпруг. Оказа се, че в продължение на 3 часа жената се тревожи от дърпащи болки в долната част на корема, които преди час станаха редовни и по-интензивни. При преглед беше установено, че Джулия е влязла в процеса на раждане - шийката на матката се отваря с 3 см, околоплодните води не се изливат.

Родилката е на 24 години, истинската бременност на Джулия е първа, не е имало гинекологични заболявания, аборти и аборти. Последният ултразвук е направен на 39 седмица от бременността, според неговите данни, оплитането на връвта около феталната врата е запазено. Приблизителното тегло на плода е 3400, гестационният период в момента е 40 седмици. При аускултация (слушане на сърдечни тонове на плода през предната коремна стена със специална тръба - акушерски стетоскоп), сърдечният ритъм на плода е ясен, ритмичен, сърдечната честота е 144 удара в минута, което е нормално (нормалната сърдечна честота на плода е 120-160 удара в минута). Контракции по време на пристигане на слаба сила, след 10 минути, с продължителност 30 секунди. След попълване на историята на раждането и настаняване на Юлия в пренаталното отделение, тя незабавно е записана с CTG (кардиотокограма). Провеждането на КТГ при раждане е абсолютно безвреден и информативен метод за определяне на вътрематочното състояние на плода и неговата реакция на съкратителната активност на матката, което определя тактиката на управление на раждането за всеки пациент - тя може да роди по естествен път или в интерес на плода, необходимо е раждане чрез цезарово сечение. В случая с Юлия дадените CTG зависят от това кой вариант за управление на раждането ще бъде избран. За щастие не са открити патологични промени на CTG. Джулия много искаше да роди сама. Тъй като тя имаше всички шансове за това, те решиха да извършат раждане през вагиналния родов канал под строго наблюдение на плода.

Когато се преплита с пъпна връв, е много важно да се следи както състоянието на плода, така и хода на процеса на раждане при майката, тъй като по време на раждането заплитането с пъпната връв може да доведе до редица усложнения.

Най-честото усложнение, което възниква при преплитане на пъпната връв, е появата на фетална хипоксия, която възниква в резултат на притискане на съдовете на пъпната връв, когато тя е изтеглена или плътно заплетена около тялото, шията или крайниците на детето. Доста често това се случва в момента, когато плодът започва да се движи по родовия канал..

При многократно заплитане на пъпната връв се образува къса пъпна връв, която, първо, може да попречи на плода да се движи по родовия канал, и, второ, разтягането с всяка контракция, може да доведе до преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена (обикновено плацентата е отделена от маточната стена) след раждането на плода), което води до необходимостта от спешно хирургично раждане.

В редки случаи при многократно заплитане на пъпната връв около шията на плода могат да възникнат усложнения като разширителни вложки на главата на плода, което може да затрудни раждането на дете по естествен път. Факт е, че при нормално вкарване на плода в таза на майката главата е в състояние на умерено огъване (в този случай брадичката на плода е притисната към гърдите, което позволява на главата правилно да се вкара в тазовата кухина и да премине без затруднение през родовия канал в най-"изгодното" т.е. в най-малкия размер) - в това положение той преминава през родовия канал в най-малкия и най-удобен размер. Примките на пъпната връв, разположени на шията, пречат на главата на бебето да се огъва, което води до факта, че главата е инсталирана в таза на майката не с тила, а с короната, челото или дори лицето, което може да доведе до значителни затруднения при раждането на плода и в резултат на това травма.

По справедливост трябва да се каже, че горните усложнения се случват доста рядко и при навременна и правилно предоставена помощ не водят до неблагоприятни последици за майката и плода..

Раждане с преплитане на пъпната връв

Изминаха 4,5 часа от приемането на Джулия. Контракциите бързо зачестиха, станаха по-силни и по-дълги. По време на втори преглед на стола се установи, че шийката на матката се отваря със 7 см, извършва се амниотомия (инструментално отваряне на феталния пикочен мехур) - изливат се 250 ml бистра прозрачна околоплодна течност. Според CTG данни и редовно слушане на сърдечни тонове с акушерски стетоскоп на плода, състоянието му е задоволително. Джулия отказа предложената лекарствена анестезия, като каза, че се чувства съвсем нормално.

Когато пъпната връв е преплетена, принципите на управление на труда имат редица важни моменти:

 • вътрематочното състояние на плода се наблюдава внимателно чрез CTG и чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода през предната коремна стена;
 • когато се появят признаци на фетална хипоксия, тактиката ще зависи от периода на раждането, когато се появят тези признаци. Ако признаци на фетално страдание се появят в първия стадий на раждането (периодът на дилатация на шийката на матката), когато краят на раждането е все още далеч, се прави цезарово сечение, ако феталната хипоксия се открие през втория период (периодът на фетална експулсия), тогава за ранното завършване на раждането, когато главата избухне, се извършва дисекция перинеум (епизиотомия), при раждането на главата, без да се чака раждането на цялото тяло на детето, петлите на пъпната връв се отстраняват, ако е възможно.

Щастлив край

Вече беше дълбока нощ, от всички родилки в родилното отделение остана само Юлия - всички останали вече бяха безопасно раждали. Разширението на шийката на матката на Юлия беше завършено, тя обиколи отделението, като отбеляза, че по време на контракцията е усетила умерено чувство на натиск върху ректума. "Това е много добре, това означава, че главата на бебето постепенно започва да потъва в таза, скоро ще се появят опити и ние ще родим", казах..

След 15 минути при родилката се появи ясно изразено желание да се бута по време на контракцията. На монитора на CTG апарата по време на контракцията се появиха тревожни признаци - с повишаване на тонуса на матката, сърдечната честота на плода намаля. Необходимо е да завърши раждането възможно най-скоро и да премахне бебето, за щастие главата на плода вече е била близо до равнината на излизане от таза.

Интравенозно чрез специален катетър се извършва въвеждането на лекарство, което подобрява съкратителната способност на матката. Джулия беше на масата за раждане и главата на плода се придвижи достатъчно бързо по родовия канал. Родилката се напъваше с всички сили и безспорно следваше командите на акушерката. Още от родовия канал се появи задната част на главата на бебето и след дисекцията на перинеума, която Джулия дори не усети, се роди главата и шийката на плода, преплетена с две бримки на пъпната връв. Акушерката ловко и бързо извади пъпната връв от шийката на матката и бебето се роди напълно. Но изненадите не свършиха дотук - пъпната връв, която следваше бебето, беше дълга повече от 1 метър, а в средната трета от него имаше истински възел от пъпна връв! Новороденото момиченце изкрещя силно и беше предадено на детски неонатолог.

Възлите на пъпната връв се класифицират като верни и неверни. Фалшивият възел е удебеляване на пъпната връв поради разширени вени или локално увеличаване на дебелината на желето на Wharton и е получило името си само поради външната прилика с възела; не представлява никаква опасност за бебето. Истински възел се формира в началото на бременността, когато плодът е все още много малък и връзката между размера на плода и маточната кухина му позволява да се плъзне в примката на пъпната връв. Предразполагащият фактор за образуването на истински пъпна връв е увеличаването на дължината му, причините за това отклонение все още не са точно установени, но генетичната предразположеност е ясно проследена (ако майката е имала дълга пъпна връв, вероятно дъщерята ще има тази функция по време на раждането). Опасността на възела е, че той може да се стегне и да доведе до намаляване или прекратяване на кръвоснабдяването на плода, но, за щастие, това не се е случило, а истинският възел е само „находка“, която не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на плода. Тъй като е изключително трудно да се установи наличието на пъпна връв по време на бременност, следователно те обикновено ще разберат за неговото присъствие след раждането, както се случи с нашия пациент.

Теглото на момичето е 3450 г, височината му е 51 см. Резултатът по Apgar веднага след раждането е 7 точки, след 5 минути - 8 точки. На 5-ия ден след раждането Даша (така се казваше бебето) и майка й бяха изписани у дома.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Заплитане на пъпната връв: няма нужда да се страхувате

Всяка бъдеща майка е чувала: „Не закачайте дрехите си, бебето ще се заплете в пъпната връв“. И ако лекарят на ултразвук открие заплитането на пъпната връв, бременната жена се страхува сериозно. В крайна сметка това е ужас - дете на примка! Всъщност заплитането не е толкова страшно, както обикновено се смята..

Снимка - фотобанка Лори

Пъпната връв такава, каквато е

Да започнем с теорията. Пъпната връв (пъпният канал) е „тръбата“, която свързва бебето с майката, докато се роди. Състои се от три съда и съединителна тъкан. Една пъпна вена е отговорна за доставянето на кръв, наситена с кислород и хранителни вещества, на бебето от плацентата. А другите двама „взимат“ кръв с фетални метаболитни продукти.

Дебелината на пъпната връв може да варира до известна степен. Зависи от това колко е така нареченото желе на Уортън - специално желеподобно вещество, което предпазва съдовете от изстискване. Дебелина от един и половина до два сантиметра се счита за нормална. Именно тези размери показват достатъчно количество желе от Wharton и това гарантира добър кръвен поток.

Дължината на пъпната връв също не е еднаква. Традиционно има три размера:

 • къси - 40 - 55 см
 • нормално - 56 - 70 см
 • дълги - повече от 70 см

Всички тези опции се считат за нормални. Само твърде късата пъпна връв е опасна за детето, тъй като може да попречи на прогреса му през родовия канал. За щастие, абсолютно късата пъпна връв (по-къса от 40 см) не е толкова често срещана, в 12 - 13% от случаите. Това често се открива по време на раждане, понякога се налага да се прибегне до спешно цезарово сечение, но не винаги. Има вероятност бебето да се роди по естествен път..

Пъпната връв е достатъчно здрава, за да издържа на големи натоварвания. По време на бременност може да се разтяга, свива, извива, без да навреди на бебето..

Защо се получава заплитане

Невероятно е колко активни са децата в утробата си! В кратките периоди на бременността, когато все още има много места за „бебешки фитнес“, те плуват, салто и „танцуват“. И резултатът от тези „упражнения“ може да бъде заплитане на пъпната връв. И това се случва много често, точно тогава много деца сами разплитат възлите. Така че, ако детето ви е все още малко, тогава диагнозата „заплитане на връвта“ не трябва да ви плаши. Най-вероятно мъничето ще реши проблема и ще се освободи от връзките. Той и състоянието му обаче сега ще бъдат наблюдавани с особено внимание..

Какви са заплитанията?

Заплитанията на пъпната връв са различни:

 • неженен
 • многократно (два до четири пъти)
 • изолирани (около една част на тялото: крака, ръце, шия)
 • комбинирани (около няколко части на тялото едновременно)

Какво е изпълнено с преплитане на пъпната връв?

Въпреки че не бива да изпадате веднага в паника, ако сте били информирани за заплитането на кабела, все още не можете да считате това състояние за напълно безопасно. Всеки случай е различен.

Но нормална или къса пъпна връв може да я стисне толкова силно, че да доведе до липса на кислород. В този случай бебето изпитва дискомфорт и се опитва да се освободи, започва активно да се движи, за да се разнищи. Често работи.

Има обаче моменти, когато заплитането води до препятствие на притока на кръв в пъпната връв. Това може да доведе до тежка хипоксия и изисква задължителна медицинска намеса..

Когато заплитането бъде открито

Ултразвуковото сканиране показа ли заплитане на пъпна връв? Най-вероятно ще ви бъдат назначени допълнителни прегледи:

Възможно е прегледите с ултразвук да се извършват по-често от обикновено (в трудни ситуации, дори до няколко пъти седмично). В края на краищата именно с помощта на ултразвук специалистите могат да оценят общото състояние на бебето, динамиката на растежа му, състоянието на плацентата, пъпната връв и околоплодните води и да направят изводи за това как се чувства плодът и до каква степен е засегнат от заплитането на връвта..

Доплер

Това проучване помага да се идентифицират характеристиките на кръвния поток в плацентата, пъпната връв и артериите на мозъка на бебето. Ако бъдат открити нарушения, това е причината за назначаването на лечение.

Кардиотокография (CTG)

CTG се предписва от 33-та седмица на бременността. Преди това проучването не беше информативно поради факта, че сърдечно-съдовата система на плода все още е незряла. Доста дългата (в рамките на 40 - 60 минути) процедура ви позволява да оцените естеството на сърдечния ритъм на плода и честотата на неговите движения. Това се прави с помощта на специално устройство със сензор, което е прикрепено към корема на бъдещата майка. Ако бебето е оплетено с пъпната връв, тогава по време на движенията му се записва намаляване на сърдечната честота. Колкото повече се изразява този знак, толкова по-сериозни са неприятностите. Въз основа на резултатите от CTG, акушер-гинеколозите правят изводи за състоянието на детето и при необходимост назначават лечение.

Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена?

Какво може да се направи в случай на потвърдено от изследването заплитане на кабела?

Състоянието на детето с умерени нарушения се коригира с витамини и хранителни вещества. По този начин намаляването на обема на кръвта, доставяна на плода, се компенсира и той получава достатъчно количество вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Може да се нуждаете и от лекарства, които помагат за подобряване на такъв показател като "течността" на кръвта. Най-често тези мерки са достатъчни за нормализиране на състоянието на бебето..

Бъди внимателен!

Ако при ултразвуково сканиране лекарят установи преплитане на пъпната връв, тогава бъдещата майка трябва внимателно да се изслушва, защото вие можете да уловите първите сигнали за помощ, които детето дава.

На какво трябва да обърнете внимание? За движението на детето.

Със сигурност вече грубо сте разбрали или по-точно сте усетили ежедневния ритъм на вашето бебе: то е „чучулига“ или „бухал“, активно или не твърде много. Така че, имайте предвид, че ако бебето страда от хипоксия, тогава обичайният му ритъм се губи и естеството на движенията също се променя..

Ако притока на кръв леко се намали, тогава движенията се забавят, стават по-редки, бебето, като че ли, спестява сила.

При остра хипоксия ситуацията е обратна: бебето се движи активно, буквално се втурва, може дори да се обърне. В крайна сметка изведнъж и сериозно му липсва кислород. В този случай състоянието му е подобно на паниката, а внезапните движения са, първо, опит да се отървете от оковите, предизвикали хипоксия, и второ, сигнали за бедствие, вик за помощ.

Ако бебето изведнъж не успее да се освободи, тогава започва втората фаза на острата хипоксия. Внимателната майка ще бъде притеснена от внезапното спиране на движенията на бебето след повишена активност. Това се случва, защото силата му е пресъхнала по време на предишното успокоение на борбата.

Ако забележите, че детето, след период на необичайна дейност, внезапно се е успокоило - спешно се свържете с лекарите и то не в областната предродилна клиника, а най-добре в родилния дом.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Мнозина вярват, че заплитането на връвта е пряка индикация за цезарово сечение. Това обаче съвсем не е така. Дори в случай на многократно заплитане, най-често естественото раждане не представлява опасност за детето. Просто по време на такова раждане е необходимо дългосрочно наблюдение на сърдечния ритъм на бебето. Ако стане ясно, че е настъпила остра хипоксия, тогава има две възможности за развитие на събитията:

 1. В случай на сериозни отклонения в благосъстоянието на бебето през първия етап на раждането (шийката на матката току-що е започнала да се отваря и все още е далеч от момента на раждането), се взема решение за провеждане на спешно цезарово сечение.
 2. Ако острата хипоксия се е проявила на втория етап от раждането (главата на бебето вече е потънала до тазовото дъно и моментът на раждането е близо), се прави епизиотомия (дисекция на перинеума). Това ви позволява да ускорите раждането на бебето и да премахнете вплетената пъпна връв от шията му.

Колкото и странно да звучи, в медицината заплитането на връвта не се счита за патологично състояние..

Ето защо, ако сте били информирани на ултразвуково сканиране за заплитане на пъпната връв, не се нервирайте, живейте обичайния живот на бъдеща майка, опитайте се да мислите позитивно, ходете повече, грижете се за здравето си и спортувайте. Само без крайност. Защото приливът на адреналин на бъдещата майка със сигурност ще се отрази на нейното дете. Двигателната активност на бебето се увеличава и това заплашва с още по-голямо заплитане в пъпната връв. И така - спокойствие, и само спокойствие. И всичко определено ще се оправи.

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Раждане с преплитане на пъпната връв

Днес ще засегнем важна и трудна тема - раждането с преплитане на пъпната връв. Като начало помислете какво означава заплитане на пъпната връв. Заплитането на пъпната връв е специално състояние в акушерството, придружено от обвиване на пъпната връв около тялото, краката или шията на плода. Това състояние се отнася до патологията на бременността, тъй като може да провокира развитието на сериозни последици - преждевременно отлепване на плацентата, неправилно положение и представяне, хипоксия или задушаване на плода.

Има няколко различни опции за заплитане с пъпната връв:

- единична, при която пъпната връв се увива около врата на плода 1 път;

- двойно / многократно, когато има няколко завъртания около врата;

- изолирана примка - пъпната връв се увива само около шията на плода;

- комбиниран цикъл - преплитане около крайниците и / или тялото на нероденото дете;

- слабо заплитане с пъпната връв;

Често чуваме въпроси като този:

 • Но истината е, че не можете да родите сами, ако детето има заплетена пъпна връв?
 • Ако кабелът е преплетен, трябва да лежите в болницата под наблюдение?
 • Какво трябва да се направи, за да се отпусне детето и да няма заплитане?
 • Какво да направите, за да предотвратите увиването на детето в пъпната връв?
Нека се опитаме да го разберем!

Понастоящем предразполагащите фактори на заплитането на връвта са вътреутробната фетална хипоксия (липса на кислород), чести стресове на майките (повишени нива на адреналин в кръвта), което води до прекомерна подвижност на бебето и наличието на полихидрамнион в майката му позволява да извършва по-голям обхват на движение. Въз основа на горните факти е необходимо да се каже за способността на малкия човек не само да "обърква", но и да "разплита" бримките на пъпната връв независимо. Ето защо, бъдещи майки, не се тревожете, ако бебето ви има заплетена пъпна връв. Най-важният аспект на този проблем е състоянието на детето - дали страда от хипоксия или не?

Как да се избегне заплитането на пъпната връв?

Като се вземат предвид предразполагащите фактори, препоръчвам на бъдещата майка да сведе до минимум стресовите ситуации, да диша по-често свеж въздух, да прави гимнастика, като не забравя за дихателните упражнения, заедно с лекуващия си лекар, своевременно да предотврати вътрематочната фетална хипоксия. И все пак, опитайте се да не обръщате внимание на страшните истории на „доброжелатели“, да не използвате непознати лекарства и да не изпълнявате акробатични упражнения, за да „премахнете“ примката на пъпната връв.

- Възможно ли е да се роди с оплитане?

Отговор: Разбира се, че можете. Разбира се, такива раждания заслужават специално внимание! По време на раждането CTG непрекъснато се записва, за да се наблюдава благосъстоянието на детето. Когато пъпната връв се затегне, CTG ще започне да се променя, в този случай се прави аварийно c / s.

- Може ли плодът да се задуши, ако пъпната връв се увие около гърлото на бебето?

Отговор: Плодът не може да се задуши нито по време на вътрематочно развитие, нито по време на раждане. Белите дробове започват да работят едва след раждането на бебето и устната му кухина не съдържа слуз. До този момент дихателните пътища не участват в осигуряването на бебето с кислород. Следователно не е толкова важно дали пъпната връв е увита около гърлото, ръката, крака или торса. Състоянието на самата пъпна връв е важно. Чрез нея, както по време на вътрематочното развитие, така и по време на самото раждане, плодът получава кислород и хранителни вещества. Докато притокът на кръв в пъпната връв не е нарушен, детето не страда, дори ако гърлото му е преплетено. Опасно състояние е, когато луменът на съдовете му се стеснява от напрежение или притискане на пъпната връв. В този случай плодът изпитва липса на кислород - хипоксия.

- Уплитането на пъпната връв индикация ли е за цезарово сечение?

Отговор: Една единична, разхлабена пъпна връв сама по себе си най-често не се превръща в индикация за оперативно раждане. Но в този случай целият период на раждането изисква внимателно наблюдение на състоянието на детето. При остра хипоксия се прави спешно цезарово сечение.

- Има ли начини за разплитане на оплитането на въжетата още в утробата?

Отговор: Никаква медицинска манипулация няма да помогне за освобождаването на плода от цикъла. И ако някои "лечители" обещаят да направят това по някакви "народни" методи, непознати за медицината, не бива да им вярвате. Няма такива методи..

- Когато е оплетено с пъпна връв, не е необходимо да лежите в болницата, ако няма промени в доплеровите измервания (притока на кръв е в нормални граници). Но веднъж седмично трябва да записвате CTG, ако периодът е повече от 35 седмици. Ако периодът е 40 седмици и въжето е оплетено, тогава се препоръчва хоспитализация в родилния дом за наблюдение (CTG 2 r / d), ако пациентът желае, той може да бъде хоспитализиран по-рано.

Обобщавайки, бих искал да кажа, че при 50% от всички раждания има заплитане на пъпна връв, така че не трябва да се страхувате от това. Но ако е така, след това внимателно наблюдавайте движенията на детето. Ако са много много или много малко, не забравяйте да кажете на Вашия лекар.

Раждане с преплитане на пъпната връв

 • 7 януари 2016 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 20 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 12 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 7 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 8 часа

Автор: Малек.
Създаден преди 21 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 7 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 11 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 8 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 8 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 8 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 8 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Раждането на дете с преплитане на пъпната връв

Раждането с преплитане на пъпната връв носи опасност от фетална хипоксия поради липса на кислород. Процесът се извършва под наблюдението на акушер, в труден случай се предписва цезарово сечение.

Причини и видове

Пъпната връв е отговорна за доставката на хранителни вещества и кислород до бебето. Съдовете са защитени, те могат да издържат на натоварването на изстискване, усукване.

Заплитането на пъпната връв по време на раждане е усложнение на бременността, свързано с оплитането на плода. Причината за патологията е дължината на пъпната връв, която образува бримки, когато детето се движи.

 1. стегнат - когато няма място между пъпната връв и бебето. Не стегнато не притиска вътрешните органи;
 2. единични, двойни, тройни. Зависи от броя на бримките около тялото на бебето;
 3. изолирани при сплитане около врата на плода, краката. Комбинирано - няколко части на тялото са объркани наведнъж.

Предразположени към появата на патология са жените, които имат повишена активност при развиващо се дете. Бебето се движи около пъпната връв.

 • многоводие;
 • дълга пъпна връв, повече от 70 см;
 • прекомерна активност на плода поради хипоксия;
 • неправилно хранене на майката;
 • тютюнопушене по време на бременност;
 • психични разстройства, стрес.

При многохидрамнионите има голямо пространство за активността на бебето. При хипоксия дългата пъпна връв образува стегнати бримки, когато бебето се движи поради липса на хранене.

До 36-та седмица на бременността, разхлабената, единичното заплитане се счита за временно явление, не представлява опасност за бебето. Плътно и многократно влияе върху образуването на вътрешните органи, доставката на кислород, хранителни вещества.

Признаци и диагноза

Основният симптом, който жената изпитва, е активността на плода. Липсата на кислород, причинена от смачкване, кара бебето да се движи. За да потвърдите резултатите, водете дневник на дейностите, посочете дневния ритъм.

Диагнозата се потвърждава от лабораторни изследвания. Съвременното медицинско оборудване ви позволява да видите патологията от 17-та седмица на бременността. По време на бременността се оценяват рисковете за здравето на бебето.

В допълнение към заплитането пъпната връв може да бъде завързана на възли:

 • вярно - свръхнатягане на кръвоносния съд, има голяма вероятност от пълно блокиране на подаването на кислород;
 • false - не е опасно. Усукване възниква поради разширени вени на пъпната връв.
 1. намаляване на сърдечната честота на кардиотокограмата. Изстискването нарушава доставката на кислород, сърдечната функция;
 2. наличието на бримки около тялото на плода на ултразвук. Специалистът ще може да определи колко плътно е затегната пъпната връв;
 3. цветното доплер картиране ще покаже съдовете на пъпната връв върху части от тялото на бебето. Изследването точно определя положението на бримките, хипоксията, тежестта на увреждането;
 4. общ преглед на бременната жена. Идентифициране на наличието на причини, водещи до патология.

Диагностиката се извършва в динамика, тъй като по време на движението на бебето примките променят напрежението си. Изследванията дават представа как да се действа по време на раждането.

Как да се държим по време на заплитане

Когато се открие патология, жената трябва да запази спокойствие. Само в няколко случая диагнозата е животозастрашаваща за бебето..

Стискането на врата не влияе на дишането на бебето, тъй като белите дробове започват да работят едва след раждането. Докато кръвният поток в пъпната връв е в ред, плодът ще получи необходимото количество хранителни вещества.

Майки, родили с преплитане на пъпна връв, препоръчват:

 • ходете повече, дишайте чист въздух;
 • избягвайте стресови ситуации. Произвежданите хормони влошават ситуацията;
 • прави йога, гимнастика, дихателни упражнения;
 • се подлагат на ехограф по график;
 • не използвайте методи за самолечение.

Ако след 33 седмици са идентифицирани множество, стегнати контури, се предписва ежедневно наблюдение за оценка на рисковете и усложненията. Не се притеснявайте, стресовите ситуации влияят негативно върху дейността на плода, стягайки пъпната връв около тялото.

Възможно ли е да се роди с двойно заплитане на пъпната връв? Естественият процес е разрешен само ако контурите не са затегнати. За многократно и стегнато сплитане се препоръчва цезарово сечение.

Какво се предписва за патология:

 1. планирани посещения при акушер 2 пъти по-често;
 2. редовен CTG;
 3. задължителен ехограф по график;
 4. изследвания на кръв и урина.

Хоспитализацията в болницата е необходима с двойно, тройно стегнато заплитане за постоянно наблюдение. Усложнението се изразява в нарушен кръвен поток, кислороден глад при дете.

Опасност

Естественото раждане по време на заплитането е разрешено, ако бримките не увреждат живота на плода. Кислородът в растящото бебе в утробата влиза през кръвта. Това предполага, че бримките на врата нямат ефект върху белите дробове..

Не е ли опасно да се източва вода, когато е вплетена? Не и ако има само един цикъл. При двойна или повече е възможна продължителна хипоксия от безводен период. След разкъсване на пикочния мехур трябва незабавно да се свържете с болницата.

Последиците от двойното заплитане с пъпната връв по време на раждане:

 • фетална хипоксия;
 • преждевременно раждане;
 • спешно цезарово сечение.

Ако пъпната връв бъде притисната, кръвоносните съдове спират да работят с пълна сила. Появява се дефицит на кислород, вътрематочна хипоксия.

Нарушаването на работата на кръвоносните съдове и тяхното компресиране води до преждевременно раждане. Функционирането на плацентата се променя, отлепване е възможно, ранно стареене.

Последици от заплитането на пъпната връв за детето след раждането:

 1. проблеми с работата на сърцето, мозъка;
 2. неправилна структура на тялото;
 3. наранявания на шийните прешлени;
 4. белите дробове няма да се отворят в случай на преждевременно раждане.

При наличието на няколко стегнати възли естественото раждане е опасно. Въпреки помощта на акушер-гинеколозите са възможни наранявания и наранявания. Тежестта зависи от дължината на пъпната връв.

Усложненията не могат да се предвидят предварително, тъй като бременността и раждането са индивидуални за всяка жена. С патология се раждат както здрави деца, така и с наличие на странични ефекти.

Раждане с преплитане

От 37 седмица се оценяват броят на примките, състоянието на бебето, възможността за независимо раждане. Обърнете внимание на предлежанието на плода, сърцебиене, готовност на матката.

Раждането с едно заплитане се извършва по естествен път. Състоянието не засяга детето, след раждането му акушерката веднага ще премахне примката.

Когато е показана хоспитализация в патологичния отдел:

 • с многократно заплитане;
 • забавено развитие на плода;
 • представяне на пъпната връв.

Раждането на дете с оплитане на пъпна връв става под строгото наблюдение на опитен акушер. С независим процес CTG се извършва през цялото време.

Как да родим с двойно заплитане на връвта:

 • когато напрежението на бримките не е стегнато и няма кислороден глад в плода, се допуска естествено раждане;
 • цезарово сечение се предписва за стегнато и комбинирано заплитане, наличие на бримки, хипоксия.

Тройното и двойно стегнато заплитане на пъпната връв по време на раждане със седалищно предлежание е голяма опасност за живота на бебето. Примките пренатягат жизненоважни органи, водят до деформация на костния скелет.

Предният и задният изглед с двойно обвиване се счита за норма за естественото раждане. Това се дължи на факта, че главата се появява незабавно и е възможно да се премахнат пантите.

Поетапен ход на раждането с пъпна връв, оплетена около врата:

 1. след началото на контракциите или изливането на вода, CTG апаратът веднага се свързва;
 2. при раждането главата започва да премахва бримките;
 3. използване на лекарства за отваряне на белите дробове;
 4. Ако бебе се роди със зелени води, това показва инфекция. Новороденото се настанява в интензивното отделение.
  5. През първия ден се следи състоянието на майката и бебето.

Ражданията с двоен шнур, преплетени около врата, се извършват хирургично. Това позволява да се намалят усложненията при продължителна хипоксия, затягане на бримките.

Предотвратяване

За да се избегне двойно заплитане на пъпната връв около врата по време на раждане, се препоръчва да се следват превантивни мерки. Простите правила ще помогнат за предотвратяване на развитието на хипоксия, многоводие.

 • премахване на лошите навици: пушене, алкохол;
 • лекувайте хронични заболявания по време на планирането на бременността;
 • избягвайте големи тълпи от хора по време на бременността;
 • наблюдавайте храненето. Тя трябва да бъде балансирана. Премахнете или намалете консумацията на кафе, тъмен шоколад;
 • избягвайте стресови ситуации и преживявания;
 • ходене повече на чист въздух;
 • не забравяйте за почивка, трябва да спите поне 7 часа на ден;
 • своевременно посетете гинеколог, вземете тестове, направете ултразвуково сканиране, прегледи.

Нервните шокове водят до производството на адреналин, което увеличава активността на плода. Ако пъпната връв е дълга, по време на движението детето се заплита в нея, образувайки бримки около себе си.

Здравословният начин на живот е от основно значение за здравословната бременност. Препоръчително е да следите диетата си. Не пропускайте да правите гимнастика, йога, плуване в басейна. Физическата активност и специалните пози са превенция по всяко време.

Разходките на чист въздух насищат тялото на майката с кислород, който тече през пъпната връв към бебето. Дихателните упражнения са полезни за бременността, а по време на раждането ще помогнат да се избегнат сълзи.

Суеверия и народни методи за превенция

Популярни поличби и суеверия тревожат бременните момичета. Те се появиха в момент, когато нямаше медицинско оборудване..

Суеверия относно раждането, когато пъпната връв е оплетена около врата:

 1. не можете да шиете и плетете. Смята се, че при работа с конец пъпната връв е завързана на възли, увита около детето. Всъщност ръкоделието не влияе върху появата на патология. Напротив, плетенето успокоява нервната система;
 2. не можете да вдигнете ръце нагоре. Преди това жените се занимаваха с ръчен труд, като пране и окачване на дрехи. Прекомерната работа доведе до тонуса на матката, прекомерна активност на плода. В съвременния свят бременните жени излизат в отпуск по майчинство, за да премахнат тежестта в късните етапи.

Традиционните методи за превенция идват и от бабите. Те включват молитва, упражнения, дишане.

 • смяна на позициите в рамките на 30 минути всеки ден. На свой ред: легнал по гръб, от лявата страна, от дясната страна, застанал на лакти и колене;
 • упражнение "мотор" е ефективно в ранните етапи;
 • дишане в стомаха. Поема се дълбоко вдишване с носа, забавя се за 5-7 секунди, издишване през устата. Повторете 3 пъти на ден в продължение на 2 минути.

Традиционните методи влияят върху работата на сърдечно-съдовата система, подобряват притока на кислород. Преди да се пристъпи към някакво действие, е необходима консултация с лекар, за да се изключат противопоказанията.

Заплитането на пъпната връв е патология, която в някои случаи има отрицателен ефект върху новороденото. Единичните бримки не са опасни, бебето се появява естествено. С многократно цезарово сечение.