В тази статия ще опишем подробно как тялото на жената се възстановява след раждането на бебето..

В края на бременността теглото на матката става около 1 кг, по време на раждането жената губи около 250-300 мл кръв - и това е нормално. След раждането, в рамките на два дни, матката все още се свива, както по време на раждането. Всяка жена преживява тези контракции след раждането по различен начин..

Със сигурност не мислите, че след раждането коремът ви ще бъде същият като преди раждането. Напълно нормално е той да стърчи известно време. Размерът на корема ви ще зависи от разтягането на коремната стена.

Матката също ще заеме нормалното си положение, всеки ден ще спуска по един пръст. Вече писахме по-горе за маточните контракции, най-чувствителните контракции ще бъдат по време на кърмене. Матката ще се свие за още около 6-7 седмици.

За да се възстановят коремните стени по-бързо, някои жени носят специална превръзка..

След раждането жената ще получи изпускане от пъпа, което се нарича лохии. Първите две седмици от изписването ще бъдат кафеникави и след това прозрачни.

След раждането обърнете специално внимание на тези процеси в тялото си, ако забележите тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар:

 • ако имате интензивно кафяво или червено отделяне от влагалището след раждане;
 • специфична, неприятна миризма на отделяне;
 • треска, студени тръпки.

При кърмене възстановяването в тялото на жената настъпва по-бързо. Пролактинът е хормон, който осигурява производството на мляко в млечните жлези на жената, има положителен ефект върху яйчниците. И ще помогне за по-бързото възстановяване на менструалния цикъл.

Жената трябва да помни, че след раждането през първите два месеца има голям шанс да забременеете отново, дори ако нямате менструация. Ето защо, ако бременността е нежелана, най-добре е да използвате контрацепция..

Ако менструацията на жената не се е възстановила в рамките на една година след раждането или когато тя спре да кърми, трябва да посетите лекар..

Менструацията може да се промени след бременност. Например, ако вашият период преди това е бил придружен от силна болка, тогава след раждането болката ще изчезне или ще бъде много по-малка.

Ако имате сълзи в матката по време на раждането и докато конците заздравеят напълно, внимателно следвайте хигиената си. Необходимо е внимателно и внимателно да се измиете, да се уверите, че чаталите не подкопават, особено през лятото.

Сменяйте често уплътненията. По-добре е да заспите без бельо. Обърнете специално внимание на материала, от който е ушито вашето бельо, то трябва да е от естествени материи.

След като имате шевове, опитайте се да не правите резки движения. Различни мехлеми могат да помогнат за бързото заздравяване на шевовете, попитайте Вашия лекар кои мехлеми трябва да използвате.

Могат да се изпълняват различни упражнения за поддържане на тонуса на мускулите на матката. Например упражнение, което ще укрепи коремните ви мускули или ще задържи урината за няколко секунди, докато уринирате. Полезно е да се правят такива упражнения не само след раждането, но и преди.

Също така може да не почувствате желание за уриниране, не се притеснявайте, ще мине, отделете тоалетната на всеки 2-3 часа, независимо дали искате или не.

Погрижете се за себе си след раждането, опитайте се да не натоварвате тялото си и тогава ще се възстановите много по-бързо.

усложнения при раждане и как се справят с тях

Усложнения по време на раждане

Това е една от най-вълнуващите теми както за бъдещата майка, така и за нейното семейство. Особено, ако бременната жена е впечатлителен човек, тогава чакането на деня на раждането с наближаването му се превръща в истинско предизвикателство. Но струва ли си да се притеснявате? В крайна сметка изобщо не е факт, че именно вие ще сбъркате нещо. Особено ако бременността протича добре и без усложнения, а вие сте във форма. По-добре е да забравите за историите на ужасите от устните на „опитни“. Много хора умеят да украсяват и преувеличават това, което са почувствали или са им разказвали. Но, за съжаление, има и реални случаи, когато родовият процес се усложнява от едно или друго явление. Трябва да знаете за това, за да реагирате навреме и да вземете необходимите мерки. Не се притеснявайте, компетентните специалисти и съвременните технологии ви позволяват да разрешите всички трудни проблеми, които възникват пред тях в момента, когато бебето се роди.

Съвременната медицина ви позволява да идентифицирате и предотвратите възможни причини за усложнения много преди X-деня. Следователно трудното раждане в наше време е доста рядко явление. Обикновено лекарят вижда веднага какво трябва да се направи. Може би той ще инжектира жената с лекарства, които подобряват раждането, може би ще реши да използва един от добре познатите методи за облекчаване на болката и т.н. Нека да разгледаме някои от усложненията, които могат да възникнат по време на раждането..

Продължителен труд

Съществуват обаче обстоятелства, при които раждането наистина продължава по-дълго от обикновено и в този случай продължителният труд обикновено се отбелязва, когато има забавен ход на раждане, оценяван от това как главата на бебето се спуска надолу и шийката на матката се разширява.

Има три основни причини за забавяне на раждането. Не може да бъде:

 • Усложнения, свързани с труда. Например, жената има непериодични контракции. Те могат да бъдат твърде къси, слаби или оскъдни. Напротив, те могат да бъдат много силни и чести. И в първия, и във втория случай контракциите са неефективни и не водят до пълноценен труд. Ако контракциите са твърде бавни и редки, може да се използва стимулация на матката. За това на жената се дава капкомер. Ако, напротив, се опитват да успокоят дейността на матката, като използват болкоуспокояващи или епидурална анестезия.
 • Усложнения, свързани с детето. Възможно е жената да е трудна за раждане, тъй като бебето е много голямо или е разположено неправилно. Известно е, че известно време преди раждането бебето се инсталира с главата надолу. В същото време главата му е спусната надолу, а брадичката му е притисната към гърдите. Това е успешна, обмислена от природата, поза, най-благоприятна за раждане. Но се случва така, че бебето не е сведело главата си и при раждането брадичката „иска да излезе първо“. В този случай диаметърът, насочен към отвора на таза, се увеличава и въпреки че главата на бебето може да е съвсем нормална по размер и форма, нейното положение изкуствено увеличава размера, който трябва да премине през родовия канал, което води до известно забавяне на раждането. Ако във втората фаза на раждането бебето все още не завърта главата правилно (и това обикновено се случва), лекарят ще вземе решение и ще завърти главата си с помощта на акушерски форцепс или вакуум екстрактор. Ако това не помогне, се прави спешно цезарово сечение. Това е много рядко, но все пак се случва, когато главата на бебето е обърната към тазовия отвор с неговата странична страна, а в някои случаи представящата част може да бъде лицето или дори челото на детето. Въз основа на всяка конкретна ситуация се взема решение за метода на управление на доставката. Същото се отнася и за ситуациите по отношение на седалищното (седалищно) представяне на плода. Естественото раждане при седалищно предлежание е по-опасно, тъй като когато детето премине през родовия канал, цялата „работа“ се извършва от задните му части, а главата на бебето просто няма време да се адаптира към натиска, упражняван върху него, променяйки формата си по подходящ начин. Тъй като главата по време на естествено раждане със седалищно предлежание е по-уязвима, се изисква изключително внимание от страна на акушер-гинеколозите. Най-често срещаният метод за раждане в този случай е чрез цезарово сечение. Особено ако жената е първороден. Ако плодът е много голям и има опасност от разкъсване на перинеума, или ако се наблюдава остра фетална хипоксия, е възможна епизиотомия (дисекция на перинеума от центъра му встрани) или перинеотомия (разрез към ануса). Тези манипулации се извършват и при седалищно предлежание, преждевременно раждане или когато се установи, че водите са зелени.
 • Усложнения, свързани с родовия канал. Този тип усложнения включват тесен таз. Това предполага, че родовият канал, образуван от тазовите кости, както и меките тъкани на шийката на матката и влагалището, може да бъде много по-тесен от обикновено. В този случай раждането се извършва чрез цезарово сечение. Ако тазът е леко стеснен, може да се разреши естествено раждане. Възможно е размерът на таза да е нормален и усложненията са резултат от други аномалии на родовия канал (тумори като миома на матката или кисти на яйчниците; стегнат перинеум).

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане може до известна степен да се отдаде на усложнения, тъй като бебе, родено между 28 и 37 седмици от бременността, е много слабо и страда по време на процеса на раждане. При такова бебе органите и системите не са достатъчно развити, теглото е 0,5-2,5 кг. Недоносените бебета са по-склонни да претърпят родова травма по време на раждането, тъй като костите им са много меки. Много бебета, родени преждевременно, се нуждаят от наблюдение в педиатричното интензивно отделение.

Фетален дистрес

Твърди се, че дистресът е, когато на плода липсва кислород. Има няколко причини за това състояние: затягане на пъпната връв, преплитане около врата или тялото на детето, кървене, причинено от преждевременно отлепване на плацентата. Дистресът често е резултат от прекомерен натиск върху главата на бебето по време на кратък, интензивен или продължителен труд. В това състояние сърдечната честота и сърдечната честота на детето се променят (тя може да бъде над 160 или под 100 удара в минута при скорост от 120).

Ако околоплодната течност е жълта или кафява на цвят, се казва, че тя съдържа меконий. Това е следствие от стреса. В този случай, особено ако има нарушение на сърдечния ритъм, се извършва внимателно електронно наблюдение на плода. Може да се реши да се вземе малка проба от кръвта на детето чрез пункция в скалпа. Електронна машина измерва нивото на киселинност, което ще определи тежестта на плода. Въз основа на получените резултати се взема решение за начина на доставка.

Пролапс на пъпната връв

Това е опасна ситуация, тъй като затегнатата пъпна връв не доставя кислород на бебето, което заплашва с хипоксия и, при продължително изстискване, смърт. В този случай е необходим спешен труд. Възниква ситуация, когато примката на пъпната връв е под настоящата част на детето и изпъква във влагалището във феталния пикочен мехур или пада, ако мембраните на феталния мехур вече са се разкъсали.

Кървене по време на раждане

Кървенето може да се развие по време на раждане или в ранния следродилен период, което представлява сериозна опасност за здравето (а понякога и живота) за майката и нероденото бебе. Най-честата причина за кървене са проблеми, свързани със състоянието на плацентата. Това е особено вярно, ако има хронични възпалителни заболявания на маточната лигавица (особено нелекувани или нелекувани), има „стари“ наранявания на тазовите органи и белези на матката, жената е диагностицирана с миома на матката и други заболявания на вътрешните полови органи, хормонални нарушения, ендокринни заболявания, тежки сърдечно-съдови заболявания, някои бъбречни и чернодробни заболявания. Освен това, причината за кървенето по време на раждането може да бъде травма, претърпена по време на бременност или голям брой аборти, спонтанни аборти и (или) раждане в живота на жената..

Ако кървенето все още е отворено, лекарят ще действа в няколко посоки едновременно. В този случай жената ще бъде инжектирана със специални кръвозаместващи разтвори и кръвни продукти през големи вени. Също така (за подобряване на съсирването на кръвта) - прясно замразена плазма, еритроцитна маса. Често върху лицето на жената се нанася маска с овлажнен кислород. По това време се следи внимателно кръвното налягане, сърдечната честота, насищането на кръвта на майката с кислород. Жената се поставя в състояние на анестезия, за да се проведе по-нататъшно хирургично лечение.

Сълзи по време на раждане

Разкъсванията на тъканите по време на раждане са едно от най-честите усложнения на процеса на раждане. Те могат да имат различен произход и последици. Това могат да бъдат разкъсвания в перинеума, влагалището, шийката на матката или самата матка..

Перинеалните сълзи обикновено са повърхностни под формата на пукнатини и ожулвания, не кървят и заздравяват в рамките на няколко дни след раждането на бебето. Като профилактика на разкъсването на перинеалната тъкан се препоръчва да се подготви перинеума за раждане дори по време на бременност (ограничаване употребата на месни продукти и увеличаване на консумацията на растително масло, извършване на специални упражнения за бременни жени и др.). Жената трябва да знае, че релаксацията по време на раждане е отлична профилактика на перинеални сълзи, тъй като при напрегнати мускули вероятността от разкъсвания на тъканите се увеличава значително.

Вагиналните сълзи, също като перинеалните, могат да бъдат спонтанни или насилствени (в резултат на работата на лекарите). Причините за спонтанно вагинално разкъсване са бърз труд, ако жената има недоразвита къса (или тясна) вагина или тесен таз. Обикновено спонтанните вагинални сълзи са продължение на сълзи в други части на родовия канал, най-често в перинеума. Силни вагинални разкъсвания възникват поради използването на акушерски форцепс, вакуумна екстракция на плода и други. Когато лекува вагинални сълзи, лекарят ги зашива с отделни кетгутови конци. Дълбоките вагинални сълзи се зашиват под обща анестезия. Много е важно тази операция да се извършва от професионалист.

Понякога се случва, че разкъсванията на меките тъкани могат да бъдат доста значителни и да доведат до сериозни последици. Това важи особено за руптура на матката или шийката на матката. За съжаление такива почивки често водят до смъртта на бебето и (или) родилката. Разкъсване на матката е възможно, ако преди това жената е претърпяла цезарово сечение или ако по някаква друга причина има белег на матката. В случай на разкъсване на матката, раждането спешно се спира чрез въвеждане на жената в обща дълбока анестезия и извършване на необходимите манипулации. Ако самото разкъсване не е настъпило, но има заплаха от неговото възникване или разкъсването тепърва започва, се извършва спешно цезарово сечение, тъй като в този случай има шанс да се спаси бебето.

Следродилно кървене

Разбира се, без загуба на кръв по време на раждането и известно време след него е невъзможно. Кръв тече от всяка рана. По време на раждането площта на получената рана е достатъчно голяма, така че кървенето продължава няколко дни. Понякога обаче следродилното кървене може да бъде доста обилно. Възможно е причината за това да е епизиотомия или разкъсване на перинеума (понякога на шийката на матката). Ако няма разкъсвания или увреждания, тогава лекарят определя дали матката е твърде отпусната или в нея остава фрагмент от плацентата.

Понякога кървенето може да се появи няколко дни по-късно или дори три до четири седмици след раждането. Една от причините за това явление са хормоналните промени. Също така инфекциозното възпаление може да бъде причината. Ако в матката остане малък фрагмент от плацентата, лекарят ще предпише лекарства. Ако се окаже неефективно, може да се наложи кюретаж на матката.

Усложнения по време на раждането - митове, заблуди и най-популярните "истории на ужасите"

Изглежда, какво по-щастливо за бъдещите майки и бащи от срещата с дългоочакваното бебе. Въпреки това, дори през 21 век, раждането за някои продължава да бъде рисков фактор или един вид „руска рулетка“ - който има късмет. За това какви здравословни усложнения могат да се случат по време на раждане и какви са основните причини за майчината смъртност - в материала на Passion.ru и акушер-гинеколог Ирина Федюнина.

Тъжна статистика

На пръв поглед дори самият термин „майчина смъртност“ е странно да се чуе в нашето време, ерата на съвременните медицински технологии, широкото развитие на възможностите на репродуктивната медицина. В същото време лекарите определят майчината смъртност като смърт на жена, която настъпва по време на бременност или в рамките на 42 дни след нейното прекратяване. Въпреки очевидната тенденция на спад през последните 20 години майчината смъртност в Русия и в света като цяло остава доста висока.

Нека се обърнем към данните на Световната здравна организация. Около 830 жени умират всеки ден от предотвратими причини, свързани с бременността и раждането. И 99% от всички смъртни случаи на майки се случват в развиващите се страни. Всяка година в света се регистрират около 350 000 смъртни случая на майки и между другото тази цифра е равна на населението на град Сочи. Освен това жителите на големи градове и регионални центрове имат по-големи шансове за успешна доставка - най-високите нива на майчина смъртност се наблюдават сред жените, живеещи в селските райони, и сред по-бедните общности. През 2015 г. се изчислява, че приблизително 303 000 жени са починали по време и след бременност и раждане. Следователно, днес усилията на медицинската общност са насочени към значително намаляване на глобалната смъртност на майките до по-малко от 70 на 100 000 живородени деца..

В Русия, според Министерството на здравеопазването на Руската федерация, година след година се наблюдава систематично намаляване на майчината и детската смъртност. Например през 2017 г. майчината смъртност е намаляла с 27% в сравнение с предходната година. В числово изражение това е 7,3 случая на 100 хиляди раждания. За сравнение, през 1990 г. тази цифра е била 6,5 пъти по-висока - 47,7 случая на 100 хиляди раждания. Но, както казват лекарите, рано е да се празнува победа, ако поне един такъв случай се случи годишно. През 2018 г. 149 руски жени починаха от последиците от раждането. Ако някой смята, че това не е достатъчно, представете си, че на мястото на всеки от тях може да бъде някой от вашите роднини, познати, колеги, приятели. Всяка такава смърт е огромна скръб за семейство, родено дете, което остава сирак за цял живот. Но също така трябва да се отбележи, че степента на майчина смъртност у нас също намалява и се доближава до тази в развитите страни..

Основни причини за майчината смъртност

Причините за майчината смъртност могат да бъдат няколко. Нека назовем основните. На първо място, неблагоприятният изход от раждането може да се дължи на факта, че все още има такива заболявания в акушерството, причините и механизмът на развитие на които не са напълно изяснени, което означава, че е невъзможно да се предотвратят в 100% от случаите. На първо място, това е екстрагениталната патология - това включва хронични заболявания на майката, съществували преди бременността и усложняващи я, или заболявания, които за първи път се обострят по време на бременността.

Има екстрагенитални заболявания, които са от малко значение за бременността, които имат малък ефект върху хода на бременността (броят на пълните гестационни седмици, които са преминали от датата на първия ден на последната менструация до раждането на детето) и не представляват заплаха за живота на майката и плода: хроничен гастрит, хроничен цистит, остеохондроза и др..

Съществува и по-страшна група от соматична (екстрагенитална) патология, която може значително да усложни хода на бременността, раждането и следродилния период и да увеличи риска от неблагоприятни резултати, до смърт (сърдечно-съдова недостатъчност и по-специално сърдечни пристъпи, мозъчни заболявания - инсулти, мозъчни кисти мозък, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, което води до намаляване на тяхната функция и др.).

Кървенето поради различни причини също може да провокира неблагоприятен изход от раждането: преждевременно отлепване на плацентата (по време на бременност и раждане), нарушена контрактилитет на матката в ранния следродилен период (атония и хипотония), травматични наранявания по време на раждането (руптура на матката и мекия родов канал) ), както и вродена или придобита патология на кръвосъсирващата система (генетична тромбофилия, болест на von Willebrand и др.).

Струва си да се отбележи, че акушерското кървене се характеризира с масивност и светкавична скорост на увеличаване на загубата на кръв, следователно, ако в рамките на няколко минути в тази ситуация не бъде предоставена квалифицирана помощ, жената ще умре. Следователно, в тази ситуация опитът и квалификацията на лекаря, който приема раждането, са важни, така че в случай на възможни усложнения незабавно да вземете мерки за спасяване на жената..

Третата група патологии, които могат да причинят майчина смъртност, са прееклампсия, еклампсия, които са тежки стадии на гестоза или, с други думи, късна токсикоза, характеризираща се с дисфункция на жизненоважни органи.

Прееклампсията е преконвулсивно критично състояние на родилката, което се характеризира със значително повишаване на кръвното налягане, високо съдържание на протеин в урината и най-често е придружено от тежък оток. Това е тежко усложнение от втората половина на бременността или следродилния период, което в крайна сметка води до полиорганна недостатъчност (отказ на няколко органа наведнъж). Според тежестта се разграничават умерена и тежка прееклампсия. Ако при умерена прееклампсия е възможно удължаване на бременността за определен период (под контрола на състоянието на майката и плода), тогава тежката прееклампсия е животозастрашаващо състояние и индикация за спешно раждане..

Също така, приемането на спешни спасителни мерки изисква състоянието на еклампсия - това е конвулсивен припадък, който или може да бъде отстранен, или преминава в кома. Разграничаване на мозъчна, коматозна, чернодробна и бъбречна еклампсия.

Младите жени в раждане, жени с неблагоприятна гинекологична анамнеза, с последствия от аборт, са най-често изложени на риск от появата на такива критични състояния. В същото време точните причини за развитието на прееклампсия и еклампсия все още не са установени, но общото мнение на всички лекари е наличието на патология на плацентата, чието образуване е нарушено в ранните етапи на бременността.

Съзнателното планиране на бременността, извършването на необходимите прегледи, които лекуващият лекар ще назначи на бъдещата майка, редовно наблюдение както преди бременността, така и по време на нея от гинеколог и други специалисти, ще сведе до минимум рисковете от усложнения при жените.

Значителна опасност за увеличаване на майчината и детската смъртност е настоящата тенденция за така наречените „домашни раждания“, когато жената решава да роди вкъщи, или напълно без помощта на медицинския персонал, или в най-добрия случай - в присъствието на акушерка или дула. Освен това много бъдещи майки апелират, че раждането не е първото и че „всичко беше добре преди“. Дори при най-идеалния ход на бременността и преди това успешно раждане могат да възникнат усложнения по време на раждането, които застрашават живота на майката и плода. Едно е, ако в този случай жената е в болница, където може да й бъде предоставена навременна висококвалифицирана помощ за броени минути, и друго нещо, ако е вкъщи в този момент, а ценни минути се изразходват за обаждане на екипа на линейката и транспортиране на жената до най-близката болница... И като се има предвид задръстванията в града, понякога цената на такъв несериозен подход е човешкият живот, а понякога, уви, не един.

Акушерска фистула

Едно от най-честите усложнения при раждането е акушерската фистула. Това е травматично усложнение на раждането, което често се развива при продължително раждане, клинично тесен таз, когато размерът на таза на майката не съвпада с размера на плода и това е едно от показанията за раждане чрез цезарово сечение.

Трофичните нарушения в меките тъкани, до некротизация, водещи до появата на акушерска фистула, се появяват в резултат на продължително компресиране на меките тъкани на родовия канал (шийката на матката, вагиналните стени) от главата на плода. В резултат на това се образуват фистули - ректовагинални (между ректума и вагината), везиковагинални (между пикочния мехур и вагината) и др. Последиците от акушерските фистули (изтичане, инконтиненция на урина, изпражнения) деактивират жената и значително нарушават качеството й на живот. Често тази патология е придружена от изразен гнойно-възпалителен процес, до сепсис, а в някои случаи може да доведе до смърт на жена.

Важно е да се отбележи, че е възможно да се предотврати появата на акушерски фистули, както и да се излекуват успешно, ако такова усложнение възникне по време на раждането. Управлението на раждането под наблюдението на квалифициран лекар и навременното разрешаване на въпроса, като се вземат предвид съответните показания за операция цезарово сечение в случай на усложнения при естествено раждане, помага да се предотврати образуването на много последици, включително акушерски фистули. В допълнение, вече оформена фистула може да бъде елиминирана с помощта на реконструктивна хирургия в следродилния период..

Днес тази патология се наблюдава най-често при жените в развиващите се страни, което е свързано с липсата на достъпна квалифицирана медицинска помощ по време на раждането и следродилния период. Изкореняването на акушерската фистула е глобален здравен проблем. В тази връзка Общото събрание на ООН прие резолюция, според която 23 май се обявява за международен ден срещу акушерската фистула. Следователно лекарят, когато взема решение за тактиката на управление на раждането и начина на раждане, винаги трябва да взема предвид възможните рискове за здравето на родилката..

Ето защо, бъдещите родители, за да се избегне неблагоприятен изход от бременността, е важно да се подходи компетентно и отговорно към неговото планиране. Всяка бременност е придружена от увеличаване на натоварването на всички органи и тъкани: сърце, черен дроб, бъбреци и др. При физиологично протичаща бременност тялото се адаптира към повишен стрес чрез редица компенсаторни промени. В случай, че компенсаторните механизми не са достатъчни за осигуряване на хомеостаза, се развиват усложнения на бременността и раждането. А недостатъчният адаптационен капацитет по време на бременност се наблюдава по-често при жени с екстрагенитални заболявания и различни неблагоприятни социални фактори. В тази връзка е важно точно да се планира бременност, за да може предварително да се подложат на необходимите прегледи от специалисти и да се изключат възможните рискови фактори.

Естествено раждане Процес и етапи на раждането

Периодите на раждане и техните фази: какво трябва да знаете primipara

Продължителността на нормалното раждане е от 5 до 14 часа. Бързо раждане е раждане, което трае по-малко от 5 часа, а бързото раждане е по-малко от 4 часа. Раждането с продължителност 18 часа или повече се нарича продължително. При първичните животни продължителността е по-голяма, отколкото при многородните. Цялото това време е разделено на три периода:

 • разкриване на маточния фаринкс;
 • изгонване на плода;
 • експулсиране на плацентата.

Началото на трудовата дейност е окончателното развитие на плода в утробата на майката. Този момент настъпва на 38-40 седмици. Женското тяло се подготвя за раждането на дете в рамките на 10 дни. Признак за готовност - узряване на шийката на матката.

Раждането на бебе има три етапа

Две седмици преди раждането се появяват техните предвестници. Те включват - накланяне на тялото напред, горда походка, спускане на дъното на матката. Налице е кърваво отделяне от влагалището. Възможни са фалшиви контракции. Предвестниците означават установяването на „генерично доминиращо“ - място на повишена активност в мозъка, което регулира генеричния процес.

Периодът на отваряне е най-дългият

През първия период шийката на матката узрява - става по-къса, фаринкса се отваря. Зрелостта на маточната шийка се определя от следните параметри:

 • консистенция на шията;
 • дължина на шийката на матката;
 • степента на разкриване на маточния фаринкс;
 • местоположението на шията вътре в тазовата кухина;
 • състояние на долния сегмент на матката.

Въз основа на тези характеристики са разработени класификации за определяне на зрелостта. На практика те използват две класификации - според Бишоп и според Хечинашвили.

Таблица: Критерии за епископ за цервикална зрялост

Знак1 точка2 точки3 точки
Положение на шийката на матката спрямо сакрумаКъм сакрумаМедианаПо оста на родовия канал
Дължина на шийката на матката2 см или повече1 смПо-малко от 1 cm
Консистенция на маточната шийкаПлътноОмекотенаМека
Отваряне на външната осЗатворено1-2 см3 см
Местоположение на представящата част на плодаНад входаВ средата на срамната костПо долния ръб на срамната кост

Точка се присвоява на всяка характеристика, след което те се обобщават. Ако резултатът е по-малък от 5 точки, шийката на матката е незряла. Пълната зрялост съответства на резултат 10 или повече.

Според класификацията на Khechinashvili се различават 4 степени на маточна зрялост.

 1. Незряла шия. Консистенцията е плътна, не се получава скъсяване. Външният маточен фаринкс е плътно затворен или преминава само върхът на пръста.
 2. Зреещ врат. Консистенцията е мека само в определени области. Частта на шията, простираща се във влагалището, е леко скъсена. Външният маточен фаринкс преминава през целия пръст, е на нивото на долния ръб на срамната симфиза.
 3. Не напълно узрял врат. Консистенцията става напълно мека. Пръстът преминава през вътрешната маточна ос. Външната ос е разположена под ръба на срамната кост.
 4. Зряла шия. Консистенцията е напълно мека, шията е изгладена. Два пръста преминават свободно по цервикалния канал. Главата или задните части на плода се определят през вагиналния свод.

По време на периода на дилатация лекарят оценява степента на зрялост на шийката на матката

Латентна, активна и преходна фаза

Първият период е разделен на три фази, свързани с спускането на плода от матката..

 • Латентна фаза. Започва с контракции, завършва с отваряне на маточния фаринкс с 3-4 см. Продължава 5-6 часа. Безболезнени контракции.
 • Активна фаза. Започва, когато маточният фаринкс се отвори 4 см или повече. Издържа 3-4 часа, контракциите стават осезаеми за родилката. В тази фаза водите се изливат.
 • Преходна фаза. Окончателното разширяване на маточния фаринкс, обикновено наблюдавано при първородни, продължава до 2 часа.

Продължителност при новородени и многородени жени

При първородните жени този период продължава 10-12 часа, при многоплодните 8-10 часа.

Важно! Безводният период, т.е. времето от изтичането на околоплодната течност до раждането на дете, не трябва да надвишава 6 часа, разрешени са максимум 24 часа. Дългият безводен период е опасен от вътрематочна инфекция на детето, развитие на хипоксия. За родилката, дългият безводен период е риск от възпалителни усложнения след раждането.

Периодът на фетално експулсиране е най-краткият, но активен

Включва подготовката на плода за живот извън утробата на майката и отстраняването му от матката. Продължителността при първородени жени е 30-60 минути, при многоплодни жени - 15-20 минути. Трябва да предприеме не повече от 10 опита. Ако опитите продължават по-дълго, кръвният поток в плацентата страда, което води до фетална хипоксия, влияе негативно на гръбначния стълб.

Важен момент през втория период е изместването на костите на главата на плода. Това е необходимо за преминаване през тесния родов канал. Изместването на костите на черепа е възможно, тъй като те не са снадени заедно, а имат дупки - големи и малки фонтанели. На главата се появява раждащ тумор - оток поради притискане от костите на таза на майката. Това е нормално, туморът изчезва сам на третия ден..

Изхвърлянето на плода от маточната кухина се случва по време на опити

Последователен период

След раждането на детето, последиците се изгонват. Матката рязко намалява по обем, след 5-7 минути след раждането на детето, остатъците остават. Изхвърлянето му се извършва чрез 2-3 контракции, придружени с кървене от не повече от 200 ml.

Разширение на шийката на матката

През този период шийката на матката постепенно се разширява, в резултат на което в нея трябва да се образува отвор с достатъчен диаметър, през който плодът след това влиза от матката в родилния канал, разположен в малкия таз.

Отварянето на шийката на матката възниква поради нейното свиване. Колкото повече шийката на матката се разширява, толкова по-често се свива. Всъщност тези контракции се наричат ​​контракции..


Първият етап на раждането е началото на редовни контракции, които по-късно стават по-чести и продължителни. В първия стадий на раждането се различават две фази - латентна и активна.

Латентна фаза - до 4-5 сантиметра отваряне, трудовата дейност е слаба, а контракциите са редки и леко болезнени.

Активна фаза - отваряне от 5 до 10 см. На този етап от раждането контракциите стават все по-чести и болката е по-изразена.

Освен контракциите, важна част от първия етап на раждането е отделянето на околоплодната течност. Обикновено водата излиза в активната фаза на раждането, а не в латентната фаза и именно поради интензивните контракции на матката. Освен това, колкото повече матката се отвори по това време, толкова по-добре. При нормалното протичане на раждането, след отварянето на феталния пикочен мехур, трудовата дейност става по-интензивна. Ако водите се излеят и матката се отвори по-малко от 5 см, тогава съществува сериозен риск от отслабване и дори прекратяване на раждането, което може да бъде изпълнено с развитието на вътрематочна инфекция, тъй като целостта на феталния пикочен мехур е нарушена и не защитава адекватно плода от излагане външни фактори.

Как да се държим с родилката?

 1. Ако имате редовни дърпащи болки в долната част на корема, тогава трябва да започнете да записвате времето на тяхното начало и край, както и продължителността им. Ако след 1-2 часа те се появяват на всеки 20 минути и продължават около 15 секунди, това показва, че шийката на матката е започнала да се отваря и е започнал първият етап на раждането. Вече можете да започнете да ходите в болница, но не бива да изпадате в паника и да бързате.
 2. Ако околоплодната течност е заминала, независимо от това дали контракции са се появили или не, по-добре е да не отлагате пътуването до болницата. Освен това е важно да се запише точното време на изливане на вода, както и времето на поява на редовни контракции, тъй като тази информация може след това да повлияе на избора на тактика за раждане..
 3. Ако водата изтича малко (изтича), тогава по пътя към болницата трябва да поставите чиста пелена или памучен тампон между краката си. Това е необходимо, за да може лекарят от спешното отделение да има възможност да прецени количеството и естеството на водите. Обикновено околоплодната течност, която е изтекла, трябва да бъде прозрачна и без чужда миризма. Ако водите имат жълтеникав или зеленикав оттенък, това може да означава Rh конфликт или кислороден глад на плода.
 4. За облекчаване на болката по време на раждането е полезно да вдишвате дълбоко през носа и бавно да издишвате през устата..
 5. По време на контракциите не трябва да лежите, а по-скоро да се движите повече. Фитбол - голяма надуваема топка - много добре облекчава болката по време на контракции. Можете да седнете, да лежите, да се люлеете на него.

Какво прави лекарят?

По време на първия етап на раждането лекарят на спешното отделение провежда външен преглед на родилката, оценка на приблизителното тегло на плода, измерване на размера на таза, определяне на положението на плода, както и проверка на шийката на матката за степента на дилатация.

В нормалния ход на първия период вагинален преглед трябва да се извършва приблизително на всеки 4 часа. Ако има някакви усложнения, това проучване може да се извършва по-често. Също така на всеки час се измерва кръвното налягане на родилката и се оценява сърдечната честота на плода.

План за управление на труда по период

На всеки етап от раждането се извършва специфичен алгоритъм, който се нарича тактика на управлението. Раждането трябва да се извършва в специализирано лечебно заведение - болница за майчинство. Жената се ръководи от двама специалисти - акушер-гинеколог и акушерка.

Първият

Началото на раждането е индикация за хоспитализация на родилка в родилен дом. Акушерката провежда първоначалния преглед на жената, прави анкета:

 • идентифициране на контакти с инфекциозни пациенти;
 • измерване на пулса и налягането;
 • измерване на телесна температура;
 • изследване на кожата и косата;
 • определяне на признаците на настинка.

Здрави родилки, наблюдавани в антенаталната клиника, се изпращат в редовното родилно отделение. Родилка с признаци на инфекциозно заболяване, която няма документи и обменна карта за предродилни клиники, се изпраща в наблюдателния отдел.

Всяка родилка се дезинфекцира. Включва:

 • поставяне на клизма, ако жена е била приета преди началото на опитите;
 • душ;
 • срамно бръснене;
 • хигиенно лечение на гениталиите и перинеума;
 • смяна на бельо.

Жената прекарва целия период на разкриване в пренаталното отделение. На всеки два часа тя се преглежда от акушер-гинеколог, като прави бележки на картата. Оценката на състоянието на плода включва определяне на характера на неговите движения, прослушване на сърдечния ритъм, провеждане на кардиотокография. Трудовата дейност се оценява чрез външен акушерски преглед - абдоминална палпация, за да се определи позицията на главата или тазовата част на плода. По време на палпацията лекарят преброява броя на контракциите. Вагинално изследване се извършва при приемането на родилката и след изливането на вода.

Родилката се преглежда от лекар на всеки 2 часа през периода на отваряне.

При много болезнени контракции се дава адекватно облекчаване на болката. Лекарствата се предписват само когато е абсолютно необходимо. Правилно извършената психопрофилактика от акушерка се препоръчва за облекчаване на болката. Тя учи родилката на правилното дишане, поведение по време на раждане и опити.

Лекарството за анестезия, особено гръбначната анестезия, намалява рефлексната поява на контракции и впоследствие опитите. Това води до слабост на труда, продължителен труд. Страдат както родилката, така и плодът.

Лекарственото облекчаване на болката включва:

 • промедол - 1 ml 1% разтвор интрамускулно;
 • фентанил - 0,2 mg интрамускулно;
 • дроперидол - 5 mg интрамускулно;
 • азотен оксид или флуоротан през маска;
 • натриев оксибутират или виадрил в гръбначния канал.

На този етап спазването на строг режим на легло не е задължително. Ако жената по-лесно издържа на контракции в изправено положение, й се разрешава да ходи в отделението или коридора. За облекчаване на болката се извършва сакрумен масаж, контрастен душ. Храненето не се препоръчва, разрешено е да се пие бульон, сладък чай, сок, да се ядат плодове.

Втори период на раждане, акушерска дейност

След изтичането на околоплодната течност и установяването на зрелостта на шийката на матката, жената се прехвърля в родилната зала. На този етап се изисква строга почивка в леглото. В началото на раждането най-физиологичното положение на жената е на нейна страна. Доставката започва след изригването на главата на плода. За да се предотврати разкъсване на перинеума на родилката, компресия на главата на детето, акушер-гинекологът осигурява ръчна помощ. Състои се от четири последователни действия.

 1. Запушване на рязко удължаване на главата. Акушерът поставя ръката си на задната част на главата на плода и леко я притиска, забавяйки движението по родовия канал.
 2. Намаляване на натиска върху перинеума. Акушерът поставя ръката си върху перинеума от страната на срамната кост, обхващайки избухналата глава. Другата ръка поддържа чатала отдолу.
 3. Отстраняване на главата от перинеума. След натискане акушерът леко разтяга вулвата над главата, като я отстранява от гениталната цепка.
 4. Освобождаване на раменете и торса. По време на опит акушерът леко изважда детето, като го изважда от гениталната цепка.

Акушерката помага на жена по време на раждане, предпазвайки перинеума от разкъсване

Ако лекарят забележи, че руптура на перинеума не може да бъде избегната, той прави епизиотомия - малък разрез на перинеума със скалпел. Гладката рана винаги зараства по-бързо от разкъсването.

Норми на състоянието на бебето

Когато се роди дете, неонатологът оценява състоянието си по скалата на Apgar. Включва 5 функции, на всяка от които се дава оценка от 0 до 2 точки.

Таблица: характеристики на състоянието на новороденото по скалата на Апгар

Знак0 точки1 точка2 точки
Пулс в минутаОтсъстващПо-малко от 100Над 100
Честота на дишане в минутаОтсъстващПо-малко от 20, неравномерно дишанеПовече от 20, придружени от плач
Мускулен тонусКрайниците увисватФлексия на крайницитеАктивни движения
РефлексиБез отговорГримасаКашлица, кихане, писък
Оцветяване на кожатаБледост или цианозаТялото е розово, крайниците са синкавиРозов

Доброто състояние на новороденото отговаря на резултат от 8-10 точки. Граничната държава се оценява на 7 точки. Леката степен на асфиксия се оценява на 6 точки, средната - 5 точки. Ако новороденото получи оценка по-малка от 4 точки, това означава тежка асфиксия или смърт. Състоянието се оценява два пъти - една минута след раждането и пет минути.

Превръзка на пъпната връв и грижи за новороденото

Пъпната връв се лигира 2 минути след отстраняването на бебето - когато спре да пулсира. Първо пъпната връв се затяга с две скоби на разстояние 10 см от корема на бебето. След прекратяване на пулсацията между скобите, пъпната връв се прерязва. Новороденото се прехвърля на маса за повиване. Пъпната връв се захваща на самия пъпен пръстен със специална скоба и се изрязва точно над нея. Пъпната връв се третира с антисептик.

След това се извършва основната тоалетна на детето:

 • вливане на една капка разтвор на натриев сулфацил в очите - профилактика на бленореята;
 • почистване на кожата на детето от мазнина и кръв, подобна на сирене, с помощта на марля, напоена със стерилен вазелин;
 • претегляне на детето;
 • измерване на дължината на тялото, обиколката на главата.

След това детето се повива, на крака се окачва марля с клей с името на майката, теглото и ръста на детето, датата и часа на раждането. Новороденото се наблюдава в родилната зала в продължение на 2 часа, след което се прехвърля в отделението за новородено или отделението за съвместен престой на майката и детето.

След раждането на детето се дава първична тоалетна

Третият е етапът на раждане на плацентата

По време на изхвърлянето на плацентата тактиката има очакван характер. Матката не може да се палпира, в противен случай плацентата може да не се отдели правилно, ще настъпи кървене. Следните признаци помагат да се определи окончателното отделяне на плацентата:

 • Шрьодер - изместване на дъното на матката нагоре и вдясно;
 • Алфелда - изместване на скобата на пъпната връв на 10 см под гениталната цепка;
 • Чукалова - притискането с ръба на дланта над пубиса не води до изтегляне на пъпната връв в гениталната цепка;
 • Клайн - бутането не води до изтегляне на пъпната връв.

Ако плацентата не се роди в рамките на 30 минути, жената се анестезира и плацентата се отстранява ръчно. Лекарят вкарва ръката си в маточната кухина и бавно отделя плацентата. След това премахва последиците и масажира корема на родилката. Плацентата се изследва внимателно за дефекти. Обикновено майчината страна на плацентата, която е била прикрепена към матката, има гладка лъскава повърхност, всички нейни лобули трябва да бъдат запазени.

Лекарят изследва плацентата след нейното изхвърляне

Подозрителна за лекаря плацента трябва да бъде изпратена за незабавен хистологичен преглед. Гинекологът изследва родовия канал за руптури. Ако се установят такива, се извършва антисептично лечение на лезиите и зашиването им. Жена, която е родила дете, се ражда от родилка. Тя трябва да бъде в родилната зала още 2-3 часа под наблюдението на акушерка. След това тя е преместена в следродилното отделение..

Предвестници на раждането

Обикновено те се появяват при всяка жена, но естеството и степента на тяхното проявление могат да бъдат индивидуални. Предвестниците са сигнал от тялото за подготовката му за раждане. Женското тяло започва да се подготвя за раждане няколко месеца преди началото му..

Появата на прекурсори се дължи на следните причини:

 • промени в хормоналните нива;
 • промяна в положението на плода;
 • подготовка на шийката на матката и родовия канал за раждане.

Ние изброяваме основните предвестници.

Пролапс на корема

По-близо до решаващия момент плодът започва да заема по-изгодна позиция за себе си, като спуска главата в малкия таз. По това време бъдещата майка може да забележи, че киселините и задухът й са изчезнали и стомахът й е спаднал малко. В същото време налягането върху пикочния мехур се увеличи. При първородните този предвестник се появява на около 35 гестационна седмица, при многоплодните много по-късно - няколко дни преди раждането или само с тяхното начало. Прочетете повече за това кога стомахът пада преди раждането →

Изхвърляне на лигавицата

По време на бременността слузестата запушалка затваря входа на шийката на матката, предпазвайки плода от негативното влияние на външни фактори. Малко преди раждането тапата започва да се отдалечава на части или изцяло. Визуално прилича на светлорозова или кафеникава слуз, набраздена с кръв. Слизестата запушалка може да се отдалечи няколко седмици преди раждането - започвайки от 36 седмици от бременността, по-рядко - ден преди раждането на бебето на 39-41 седмица. Повече за изхвърлянето на лигавицата запушалка →

Отслабване

Повечето жени постепенно наддават от 12 до 16 кг по време на бременност и това е нормално. Няколко дни преди раждането, бъдещата майка може да забележи спиране на наддаването на тегло и дори отслабване - до 2 кг. Телесното тегло намалява на фона на намаляване на обема на околоплодната течност и отоци.

Тренировъчни контракции

Тренировъчните контракции, по друг начин те се наричат ​​контракциите на Бракстън Хикс, са познати на всяка бъдеща майка. Продължителността и честотата им се увеличават няколко дни преди началото на раждането..

Не е трудно да се разпознаят подобни контракции - стомахът се превръща в камък по време на тях, но болката не се появява и те преминават сами, когато положението на тялото се промени. Преди раждането може да се появи болка в долната част на гърба и долната част на корема. В един прекрасен ден подобни контракции плавно се развиват в истински, което означава началото на раждането. Прочетете повече за това как да различите тренировъчните контракции от реалните →

Разстройство на храносмилателния тракт

Коремна болка, гадене, повръщане и диария могат да се появят при бъдещата майка няколко дни преди раждането. Това се дължи на промени в хормоналните нива, които засягат функционирането на храносмилателната система..

Синдром на гнездене

И още един предвестник на раждането, който често се случва при бъдещите майки в последните седмици на бременността. Желанието да измиете целия апартамент, да преминете през килерите, да приготвите много здравословна и вкусна храна - всяка жена има синдром на гнездене се проявява по свой собствен начин.

Основното нещо е правилно да изчислите собствените си сили, за да не се преуморявате до началото на раждането и да не провокирате преждевременно раждане..

Често задавани въпроси от бременни жени към акушер-гинеколога

Бременната жена се съветва да избере предварително родилния дом, в който ще роди, както и да се срещне с акушер-гинеколог, който ще поеме раждането. Непосредствено преди раждането трябва да се срещнете с Вашия лекар и да обсъдите въпроси, неясни моменти. Важни въпроси, на които трябва да се отговори предварително:

 • какви документи ще са необходими в болницата - бъдещата майка трябва предварително да събере целия пакет документи, за да не мисли за това по време на контракции (паспорт, обменна карта, застрахователна полица);
 • как да разберем кога е време да отидем в болница - началото на раждането се счита за появата на контракции, изливането на околоплодната течност;
 • какви неща са необходими в родилния дом - зависи от родилния дом, обикновено са необходими само хигиенни артикули, специално бельо за пуерпера и абсорбиращи подложки;
 • как да се държим по време на раждането - те говорят за това в училищата на бъдещи майки, или акушерката го обяснява вече в болницата;
 • какви са показанията за цезарово сечение - лекарят обяснява, че показанията се определят предварително или се извършва спешно, ако възникнат непредвидени усложнения;
 • дали ще информират за необходимостта от цезарово сечение - за всяка интервенция на родилката се дава съгласие или отказ за подпис;
 • дали е възможно съпруг или роднина да присъстват на раждането зависи от болницата, но обикновено има такава възможност;
 • имате нужда от анестезия - анестезията с лекарства се предписва по строги показания;
 • дали е възможно майка и дете да останат заедно зависи от болницата, тази практика вече е въведена в почти всички институции.

Бременната жена се препоръчва да посещава училище за бъдещи майки, където те разглеждат всички важни въпроси, преподават правилно поведение по време на раждане, грижи за дете.

Следродилен период

По време на третия етап на раждането плацентата се отделя - плацентата с остатъците от пъпната връв. Това обикновено се случва 30-40 минути след раждането на бебето в резултат на слаби маточни контракции.

Какво прави лекарят?

Този родилен период е най-краткият и най-малко болезнен за родилката. От нея не се изискват почти никакви усилия. Лекарят или акушерката наблюдават дали плацентата се е отделила и може да помоли родилката да натисне само малко.

След раждането на плацентата тя се изследва внимателно. Ако лекарят подозира, че част от плацентата е останала вътре, тогава той извършва ръчен преглед на маточната кухина и по този начин отстранява остатъците от плацентата. Тази процедура се извършва под упойка и е необходима, за да се предотврати развитието на инфекция и следродилен кръвоизлив..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.