Новороденото бебе е цяла вселена, която изисква задълбочено проучване. На пръв поглед напълно безпомощното дете не е приспособено за нищо. Но природата се е погрижила за много.

Детското тяло е надарено с редица функции и способности, които му позволяват да премине през трудния родов канал и да се адаптира възможно най-бързо към новата среда. Едно от тези уникални свойства за кърмачета е фонтанелата..

Какво е фонтанела

Фонтанелата е малка част от черепа на бебето, която не е покрита от костна тъкан, но е защитена от слой кожа. Тъй като черепните кости растат заедно, зоната на фонтанела се стяга и тя изчезва.

Видове фонтанели

При раждането на главата има няколко фонтанели. Някои от тях са затворени в утробата.

Фонтанелите се различават по размер и местоположение:

Временните фонтанели (по 2 от страните на главата) често са обрасли вътреутробно. Въпреки това, при деца, родени преждевременно, те могат да продължат от един до три месеца. Така че отворените темпорални фонтанели при едномесечно бебе не са причина за притеснение..

Тилната фонтанела също почти винаги изчезва в утробата. Диаметърът му не надвишава пет милиметра. В някои случаи, подобно на фонтанелите във временните области, може да се излекува малко по-късно. При условие, че всички други показатели на бебето са в рамките на нормата, това състояние на нещата не е патология.

Най-голямата фонтанела (предна, 2: 3 см) е разположена на кръстовището на челната и теменната кости. Поради това се нарича още „мека корона“. Има диамантена форма и се затваря напълно след година-две след раждането..

„Меката корона“ е своеобразен лакмус за педиатрите. По своя размер и интензивност на пулсациите опитен лекар може да определи нивото на развитие на тялото на бебето и дори да постави предварителни диагнози.

Функции на предния фонтанел

Вътрематочната норма на фонтанелите при дете е 6 броя. След раждането повечето бебета имат непокрита само „меката корона“. Преди окончателното си обрастване, предната фонтанела изпълнява функции, важни за тялото..

Помощ при преминаването на родовия канал (гъвкавите черепни кости, които не са се слели до края, сякаш се „лежат“ една върху друга, временно намалявайки диаметъра на главата на бебето и по този начин улеснявайки раждането на детето).

Участие в правилното и хармонично формиране на интензивно растящи черепни кости в ранните години от живота.

Функция за терморегулация на мозъка (например при високи температури фонтанелата играе ролята на един вид „ветрило“ и не позволява на мозъка да се нагрява твърде много).

Омекотяване на черепа в случай на инцидентен удар или падане.

Възможност за провеждане на високо прецизен ултразвук на мозъка на бебето в областта на отворената предна фонтанела.

Период на закриване на Фонтанела

Човешките организми са много сходни помежду си и въпреки това всеки от тях е уникален. Невъзможно е да се стандартизират всички жизнени процеси.

Години на медицинско наблюдение и изследвания показват, че периодът от време, когато фонтанелата прераства при дете, може средно да продължи до 2 години. За някои процесът е по-бърз, за ​​други е по-бавен. И в двата случая, с цел превенция, е показано редовно наблюдение от педиатър и невролог..

Размер на фонтанела

Размерът на "меката корона" се влияе от обмена на фосфор и калций в тялото на бебето. Ако майката, като е била в позиция, се е хранила балансирано, тогава фонтанелата на новороденото ще бъде средно голяма.

Излишъкът от калций и мултивитамини в диетата на бременна жена може да доведе до преждевременно втвърдяване на черепа на бебето (такъв обрат е изпълнен с нараняване при раждането, тъй като втвърдената костна тъкан е негъвкава и губи способността да преминава свободно през родовия канал).

Преглед на Фонтанел

Всички бебета, без изключение, преминават ежемесечни профилактични прегледи. Освен всичко друго, на рецепцията лекарят палпира и измерва „меката корона“. Резултатите трябва да бъдат записани в картата на детето. На тяхна основа лекарят следи динамиката на свръхрастежа на фонтанела.

Ако има предразположение към някакви отклонения, тогава твърде големият или малък, вдлъбнат или изпъкнал фонтанел веднага ще посочи това. Подобна диагностика в началния етап е много важна, тъй като ви позволява да предприемете проактивни мерки и да предотвратите развитието на болестта.

Фонтанелът е повече от нормален

Има няколко причини за увеличения размер на "меката корона":

 • последиците от недоносеността;
 • нараняване при раждане (кръвоизлив);
 • предразположение към рахит поради метаболитни нарушения и липса на калций;
 • анормални малформации на тялото;
 • натрупване на течност в някои от мозъчните области;
 • нарушаване на ендокринната система;
 • всички видове инфекции.

Фонтанелата е по-малка от нормалната

Случва се, че "меката корона" се затяга в рамките на шест месеца от датата на раждане, или, не е затворена, тя, въпреки това, е значително по-малка от общоприетите показатели. Ранният свръхрастеж може да бъде симптом на редки заболявания като краниостеноза (деформация на черепа) или необичайно мозъчно развитие.

Не изпадайте обаче в паника твърде рано. Тежките диагнози са рядкост. Освен това, като правило, те са посочени не само от неформален фонтан, но и от различни заболявания.

При своевременна консултация най-често се установява, че визуалните несъответствия между „меката корона“ и стандартите са просто индивидуални или наследствени характеристики на детското тяло..

Критерии за оценка на "меката корона"

Вариант на нормата за фонтанела за новородено: разположение малко по-ниско или изравняване със съседни тъкани.

На възраст до шест месеца фонтанелът пулсира при дете. Това е неговият отговор на сърдечния ритъм (а сърдечната честота на новороденото е много по-висока от тази на възрастен). Може би в този възрастов период страхът се причинява от липсата на визуална пулсация на „меката корона“.

Изпъкналата фонтанела по време на плач, а понякога и в покой, сигнализира за възможно повишаване на вътречерепното налягане.

Понякога чуваме, че детето има фонтанела. Една от възможните причини за аномалията е дехидратацията на тялото, което е следствие от отравяне. Ако на фона на хлътнала фонтанела бебето има сухи лигавици, рядко уриниране, повръщане, тогава спешно трябва да се обадите на лекар!

Тревогата за това защо фонтанелът на детето не расте дълго време е разбираема. Ако причините са недоносеност, хранене с адаптирано мляко вместо кърма или дефицит на витамин D, тогава проблемът може лесно да бъде отстранен. Ако бавният свръхрастеж е следствие от сериозна диагноза, тогава ще е необходимо подходящо дългосрочно лечение..

Общи препоръки

Въпреки факта, че фонтанелата изглежда много крехка, това не е напълно вярно. Мозъкът е защитен в тази област не само от кожата, но и от специални менинги и съединителни тъкани като мембрани.

И все пак, за да избегнете евентуални проблеми с „меката корона“, трябва да вземете на борда няколко съвета.

 • Необходимо е да се предпази фонтанелата от случайни удари.
 • Препоръчително е да избягвате течения, като поставяте шапка или шапка на главата на бебето.
 • За да се избегнат резки спада на налягането, се препоръчва да се изключи пълното потапяне под вода при плуване.

Едно от често срещаните заблуди е, че фонтанелът не трябва да се пипа. Можете да докоснете, но, разбира се, нежно. Пенирането, шампоането, подстригването по никакъв начин няма да увредят или докоснат структурата на мозъка.

Нежният масаж на скалпа не е противопоказан. Това ще подобри съня на детето, ще помогне на мускулите да се отпуснат..

„Меката корона“ изисква внимание от родители и педиатри. Фокусирайки се върху "поведението" на фонтанелата, можете да добиете представа за благосъстоянието на бебето и, идентифицирайки заболявания на ранен етап, да изберете правилната терапия.

Когато фонтанелата се затваря при новородени

Много млади родители, след като научиха за пулсиращата фонтанела на главата на новородено, се страхуват не само да сресат и измият главата на бебето, но дори да я докоснат. Тези страхове се задълбочават от митове, според които, ако фонтанелът се обработва неправилно при новородени, е възможно да се увреди мозъкът му. Разбира се, това не е единственият предразсъдък, който съществува около мистериозната част на главата на бебето..

Кои са истинските факти? И дали времето на затваряне на фонтанела наистина има значение при поставяне на сериозни диагнози при дете? Нека се опитаме да го разберем.

Какво представлява фонтанелата?

Костите в основата на черепа на новороденото са закрепени заедно с "конци", а самата костна тъкан е снабдена с голям брой кръвоносни съдове. Тази костна тъкан все още не е закостеняла, както при възрастен, но е мека, състояща се на някои места от "мембрани". Тези места са фонтанелите, които се намират в зоните, където няколко кости на черепа са свързани помежду си..

Повечето от нас са свикнали да мислят, че бебето има само една фонтанела на главата си, но всъщност има няколко или по-точно шест. Фонтанелата, за която всички знаят, се намира в самия връх на главата на бебето, между теменните и челните кости. Нарича се голям фонтан, защото е най-големият по размер: диаметърът му е около 3 см. Големият фонтанел съвсем не е с овална форма, както изглежда: той е ромб и вътре в него можете лесно да видите пулсацията.

Защо фонтанелата при кърмачета има пулс??

Отгоре фонтанелата е покрита със съединителна тъкан: тя е доста тънка, така че под нея можете да видите как цереброспиналната течност се колебае (течността постоянно циркулира в мозъчните вентрикули) и съдовете на мозъка пулсират. Пулсирането на фонтанелата не трябва да предизвиква безпокойство у родителите, тъй като това е физиологично здравословен процес.

Друга фонтанела при новородено, която обикновено се нарича малка, се намира зад голямата - там, където се срещат тилната и теменната кости. Има триъгълна форма и много по-малък диаметър от около 5 мм. Всъщност тази фонтанела често е затворена още при раждането. Бебетата, родени с пулсиращ малък фонтанел, ще отнемат около няколко месеца, за да се затворят..

На главата на детето има още няколко фонтанели: чифт от тях, с клиновидна форма, разположени симетрично в областта на двата храма, а другата двойка зад ушите на бебето. Сдвоените фонтанели се затварят малко след раждането на бебето.

Защо новороденото има фонтанели?

Всеки орган в човешкото тяло има свое уникално предназначение и системата на детето не прави изключение. Така че фонтанелите при кърмачета имат свои собствени лични функции..

 • Първо, фонтанелата помага на бебето да се роди, правейки костите на черепа меки и податливи, така че, ако е необходимо, да променят формата си и, свивайки се, да се движат през родовия канал. Неслучайно формата на главата на новороденото не е кръгла, а удължена, сякаш е малко притисната от двете страни. След малко ще забележите, че главата на детето постепенно променя формата си, приближавайки се по външен вид до нормален човешки череп. Костите на черепа ще станат по-плътни и с по-големи размери, а фонтанелите постепенно ще се стегнат.
 • Второ, докато има фонтанели, мозъкът на бебето може да расте и да се развива..
 • Трето, фонтанелата участва в терморегулацията на тялото, тоест помага да се поддържа телесната температура в норма. И когато температурата се повиши над 38 градуса, именно фонтанелът помага да се охладят мозъчните обвивки и самият мозък.
 • Четвърто, фонтанелата е естествен амортисьор: въпреки крехката си и на пръв поглед уязвима структура, той е този, който е в състояние да защити мозъка на детето, когато бебето падне.

Когато фонтанелата се стегне?

Колко време трябва да се затваря фонтанелата? Най-дългият срок е в голямата фонтанела: за различните деца отнема от 6 месеца до две години, за да я затворят. След раждането се променя не само конфигурацията на главата на бебето, но и формата на фонтанела и дори неговият размер. С постепенно закръгляване на главата, размерът на короната също ще намалее..

Малката фонтанела може или да е затворена при раждането на дете, или да се влачи след месец-два. Сдвоените фонтанели при доносени бебета рядко пулсират и ако останат, тогава само страничните, които се затварят доста скоро, в рамките на няколко седмици след раждането.

Понякога родителите се притесняват: защо при едно дете фонтанелата се чувства като малка точка и расте обрасъл скоро след раждането, докато при други може да се усети дори на две години? Няколко фактора могат да повлияят на времето на затваряне на фонтанелата..

 • Генетични характеристики. Времето на свръхрастежа на фонтанелата и нейният размер пряко зависи от наследствената предразположеност. Ето защо, ако искате да знаете колко бързо ще нарасне фонтанелата на вашето дете, попитайте родителите си (и родителите на вашия съпруг) колко бързо е протичал този процес при децата им..
 • Дата на раждане на детето. Недоносените бебета могат да изостанат леко физически от своите доносени връстници: не се притеснявайте, до двегодишна възраст ще забравите за тази разлика. Междувременно фонтанелата на преждевременно родено дете ще порасне още малко.
 • Нивото на витамин D и калций в тялото на бебето. Дългото свръхрастеж на фонтанелата може да е резултат от недостиг на калций, но прекомерното изобилие от този елемент кара кухината да прераства твърде бързо.
 • Прием на определени лекарства по време на бременност. Ако бременна жена приема калций и продукти, съдържащи калций по време на бременност, това също може да повлияе на времето за свръхрастеж на фонтанелата..

И ако не прерасне?

Заслужава ли си да се притеснявате и да посетите лекар, ако фонтанелата на новородено не се лекува дълго време?

Експертите казват, че всяко бебе има свой собствен момент на свръхрастеж на фонтанела: някой вече е роден с депресии с много малък диаметър, докато чужд фонтанел все още се усеща на две години. При условие, че детето се развива нормално и се чувства добре, и двете ситуации са нормални.

Разбира се, наличието на определени заболявания може да се отчете чрез промяна в размера на фонтанелата, но е невъзможно да се каже със сигурност за патологията само въз основа на това..

Кога да подозирате патология?

Има редица състояния, при които фонтанелата се затваря твърде късно при новородено. Но освен този симптом със сигурност има и други.

При рахит бавното прерастване на кухината е придружено от забележимо изоставане във физическото развитие на детето: неговата сърдечно-съдова и мускулно-скелетна система са слабо развити и имунитетът страда. Причината за това състояние често е преждевременно раждане, след което на недоносеното бебе не се дават профилактични дози витамин D.

С хипотиреоидизъм - вродена патология, когато щитовидната жлеза не е в състояние да изпълнява функциите си. Късното затваряне на фонтанелата е придружено от сънливост и летаргия при бебето, аномалии в развитието, хроничен запек.

При ахондроплазия (непропорционално нанизъм) забавянето на затварянето на фонтанелата е придружено от сериозни патологии при образуването на костна тъкан.

При синдром на Даун (хромозомна патология) фонтанелата също се затваря късно и има отклонения в психическото и физическото развитие на детето.

Фонтанелата при бебето се затвори твърде рано: какво означава това?

Времето на затваряне на фонтанелата не влияе върху формирането на мозъка и развитието на интелектуалните способности. Вярно е, че патологии, свързани с нарушен метаболизъм на калция в организма или хормонален дисбаланс, са рядкост. Но в допълнение към ранното затваряне на фонтанелата, те имат редица други очевидни признаци и тежък ход. При нормално здраве и развитие на детето времето на затваряне на фонтанелата няма значение.

Ако фонтанелата се промени

Но очевидните промени в "поведението" на фонтанелата са много важни, тъй като те могат да показват проблем.

Изпъкналата фонтанела при новородено може да е признак на сериозни проблеми - вътречерепен кръвоизлив, енцефалит или менингит. За всяко от тези заболявания е характерно повишаване на вътречерепното налягане - именно това води до издуване на фонтанелата. Не се паникьосвайте преди време и не поставяйте на детето си сериозна диагноза сами, тъй като изпъкналата фонтанела не е единственият признак на мозъчни патологии. Във всеки случай се свържете със специалист.

Какво трябва да бъде тревожен сигнал, освен изпъкнала фонтанела? Трудно е да се контролира треска, летаргия или, напротив - силен писък, конвулсии, припадъци, наранявания и падания от височина, внезапна поява на кривогледство или други симптоми, свързани със зрителния апарат. Всеки от тези признаци, придружен от подуване на фонтанела, трябва да е причина за спешно повикване на линейка.

Прибраната фонтанела при новородено може да бъде симптом на дехидратация в тялото на бебето. Загубата на течности и сериозната й липса могат да се усетят при силно повръщане, диария и много висока температура. Прибраната фонтанела често е придружена от суха кожа, могат да се образуват пукнатини по устните и детето става много летаргично. При такива симптоми е необходимо спешно да се извика линейка, за да се компенсира липсата на течност в тялото на детето чрез медицински методи. Преди да пристигне линейката, опитайте да запоите бебето с преварена вода от лъжица.

Горните състояния са сериозни и критични и промяната в състоянието на фонтанела не е единственият им признак. Ето защо, ако подозирате, че нещо не е наред, не бързайте да изпадате в паника и поверявайте диагнозата на фонтанелата на специалист при новородено: опитен лекар ще го направи само за няколко секунди. А вашата основна задача е да поддържате спокойствие и да следите развитието, общото състояние и настроението на детето. Ако забележите промени, които ви вълнуват, информирайте навреме педиатър за тях.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Фонтанелата при бебе: отговори на въпросите на родителите

Младите родители задават на лекаря много въпроси за своите малки. Особено често възникват въпроси за това защо децата се нуждаят от фонтанели на главата, какъв размер трябва да бъдат и кога трябва да се затворят. Майчинството помоли педиатър Алена Парецкая да отговори на най-честите въпроси за фонтанелите.

Какво представляват фонтанелите?

Фонтанелите се наричат ​​специални съединителнотъканни мембрани в областта на главата, които се образуват на кръстовището на костите на черепа. За разлика от главата на възрастен, която представлява единична кост в областта на мозъчната част на черепа, при новородените костите са отделени една от друга, те са свързани помежду си с подвижни шевове, в ставите на които се образуват фонтанели.

В областта на тези фонтанели мозъкът на детето е покрит само от самите мембрани на мозъка, както и мембрани от съединителната тъкан и отгоре от кожата. Обикновено по време на раждането детето има две фонтанели - предна или голяма фонтанела в областта на короната, която има формата на диамант, както и задна или малка фонтанела, с триъгълна форма, в задната част на главата, която се затваря през първия месец, а понякога дори в утробата.

При недоносени бебета тези фонтанели за раждане могат да бъдат големи, а в храмовете може да има и странични фонтанели. Те, заедно с малкия фонтан, трябва бързо да се затворят след раждането, но големият фонтанел ще се затвори много по-късно, на определена възраст. Регионът на предната фонтанела образува ставите на париеталните кости и челните кости, задният регион - костите на короната и тилната кост.

Какви са функциите на фонтанелите при децата??

Първоначалната и основна функция на фонтанелите е да им помага в процеса на раждане на бебе. Когато бебето е готово за раждане и началото на раждането, в процеса на отваряне на шийката на матката, главата се конфигурира - бебето първо преминава през родовия канал на майчината глава. В същото време костите на черепа, поради шевовете и фонтанелите, се припокриват леко, което придава на главата малко по-малък размер и обем, позволявайки й да премине през родовия канал гладко и без наранявания. При раждането на дете главата му може да не е изцяло плоска, леко удължена напред и нагоре и с яйцевидна форма. Ако нямаше роднички и конци, тогава щеше да има по-голяма вероятност от наранявания както на главата на плода, така и на родовия канал на майката..

След раждането на бебето зоната на фонтанела позволява на главата на бебето да нараства в обем, докато шевовете постепенно растат заедно. Също така фонтанелата действа като естествен амортисьор, тъй като децата понякога могат да удрят с главата си, а поради фонтанелата ударите омекват и течността вътре в главата може да се движи по-свободно. Освен това, поради активната работа на мозъка и повишения метаболизъм в него, мозъкът може да се нагрее доста. И тъй като терморегулацията при бебета е несъвършена, фонтанелата служи като един вид „прозорец“ за изтичане на излишната топлина.

Благодарение на наличието на фонтанелата, съвременните лекари имат възможност да изследват мозъка на детето, като използват ултразвук през него, тъй като ултразвуковите лъчи не проникват през костната тъкан и те проникват доста лесно през съединителнотъканната мембрана. Такова изследване на мозъка чрез фонтанелата се нарича невросонография (NSG или ултразвук на мозъка).

Какво определя размера на фонтанелата при раждането?

На първо място, размерът на фонтанелата зависи от нивото на метаболизма на калция и фосфора в тялото на бебето. И това ниво до голяма степен се определя от това как бременната жена се е хранила, докато е носила бебето. Ако тя е приемала големи количества мултивитамини, докато диетата й е съдържала много млечни продукти и вещества, съдържащи калций, фонтанелите на детето ще бъдат малки по рождение, костите ще са доста плътни, конците и фонтанелите бързо ще се затворят. Ето защо трябва стриктно да следвате препоръките на лекаря, когато приемате мултивитамини и минерални комплекси, не злоупотребявайте с храни с калций, тъй като това засяга както плода, така и стареенето на плацентата. Веднага след раждането е трудно да се прецени размерът на фонтанела, тъй като костите на черепа все още не са заели правилните си места, но след няколко седмици всичко ще стане по-ясно.

С излишък на калций и ранно вкостяване на костите на черепа преди раждането, костите и конците стават упорити и тогава главата ще бъде по-трудна за преминаване през родовия канал. Това може да доведе до образуване на кефалогематоми (кръвоизлив под надкостницата), вътремозъчен кръвоизлив и травма.

Естествено, размерът на фонтанелата зависи от срока на доставка. Ако бебето е доносено, фонтанелът ще бъде по-малък от този на недоносените и незрелите бебета. С недоносеността костите на черепа все още не са напълно осифицирани и между тях може да има големи пролуки в областта на шева и съответно размерът на фонтанелите също ще бъде по-голям. Динамиката на затваряне на фонтанела при такива деца ще има своя собствена.

Какъв размер трябва да бъде фонтанелата? Ако е повече или по-малко от нормата, какво означава и какво да правя?

Размерът на фонтанелата при децата зависи от възрастта и характеристиките на метаболизма, наличието или отсъствието на някакви неврологични или метаболитни заболявания (рахит, хидроцефалия, хипотрофия и др.). Ако говорим за здрави и нормално развиващи се бебета, размерът им на фонтанела има определена динамика на затваряне по възраст.

Средно при раждането дължината на фонтанела е приблизително 250-320 мм и поради подравняването на главата след раждането, тя може леко да се увеличи през първите седмици от живота. При здрави доносени бебета през този период размерът на фонтанелите може да се увеличи и след това постепенно да намалее, поради което е важно да се определи абсолютният им размер - дължината на фонтанелата не трябва да надвишава 3,2 cm.

Размерът на фонтанелата може да бъде по-голям от нормалния в случай на недоносеност, или в резултат на проблеми с осификацията на черепа, или в резултат на вродена или придобита хидроцефалия.

Ако при раждането има пълно затваряне на страничните и задните фонтанели, докато голямата фонтанела е с много малки размери, има съмнение за микроцефалия. Такива състояния изискват задълбочен преглед от невролог и допълнителни изследвания..

С бързо и прогресивно увеличаване на размера на фонтанелите с разминаване на шевовете на черепа, трябва незабавно да се консултирате с невролог, това е признак на повишено вътречерепно налягане и натрупване на течност в главата. При лезии на нервната система фонтанелите и конците могат да се затворят патологично бързо - това също изисква консултация с лекар.

При деца с органични мозъчни лезии размерът на фонтанела намалява на фона на много малко увеличение на обиколката на главата (или липсата му), което не дава място за мозъчен растеж. При хидроцефалията картината ще бъде обратната.

На каква възраст обикновено трябва да се затваря голямата фонтанела?

В периода от един до три месеца страничните и малките фонтанели трябва да се затворят, а размерът на големия фонтанел не трябва да надвишава 240-220 mm.

В периода от три до шест месеца размерът на голямата фонтанела намалява до 210-180 mm, като същевременно е важно да се разгледа и нарастването на обиколката на главата.

В периода от шест до девет месеца фонтанелата също намалява по размер до 160-140 mm, а на възраст от 9 до 12 месеца достига размер от 100-120 mm.

Обикновено големият фонтанел се затваря напълно на възраст от 12 до 18 месеца, за някои бебета (недоносени бебета, с рахит или проблеми с развитието), затварянето с 20-22 месеца е приемливо. Това до голяма степен зависи от индивидуалния темп на развитие..

Ако фонтанелата се затвори твърде рано, това е лошо.?

В редки случаи има възможности за затваряне на голямата фонтанела до шестмесечна възраст, след което се препоръчват консултации с детски невролог, за да се изключат краниостенозата и микроцефалията. Тези патологии пречат на нормалния растеж на мозъка и неговото развитие, което ще повлияе на умствените способности..

Понякога фонтанелата се затваря в рамките на 7-10 месеца, при нормалното развитие на децата това не е патология. Ако месечният ръст в обиколката на главата не страда, тогава нищо не пречи на развитието и растежа на мозъка и детето се развива по възраст.

Какво да правите, ако детето е на година и половина, а фонтанелата по никакъв начин не прераства?

Ако фонтанелата не се затвори добре след година, струва си да покажете детето на педиатър и да изключите от него рахит - заболяване, свързано с дефицит на витамин D и нарушение на вкостяването на скелета. Обикновено при правилно лечение всичко изчезва бързо..

Какво определя времето за затваряне на фонтанелите?

Често можете да чуете, че ранното затваряне на фонтанелата може да повлияе негативно на състоянието и развитието на детето, но това е вярно само отчасти. Ако това са индивидуални характеристики и размерът на главата в същото време се увеличава според възрастта, тогава всичко е наред. Но ако бързото затваряне на фонтанелата е придружено от забавяне на растежа на обиколката на главата, тогава затварянето на фонтанелата ще повлияе на растежа на мозъка, ограничавайки количеството свободно пространство вътре в черепа..

Ако фонтанелата се затвори късно, това ще означава ли недостиг на калций??

Това също е вярно само отчасти. Късното затваряне на фонтанела може да е индивидуална характеристика или може да е признак на недостиг на витамин D в организма, който помага за усвояването на калция от костната тъкан. Недостигът на витамин D води до развитие на рахит, а след това, освен фонтанелите, ще има нарушение на образуването на цялата костна тъкан с нарушения в структурата на ребрата, костите, зъбите, както и тревожност на детето, изпотяване, плешивост на врата и лош сън.

Рахитът е типичен за деца, родени в условия на недостатъчна слънчева активност (деца от северните ширини, деца, родени през есента и зимата), а за предотвратяване на това заболяване на бебетата се предписват капки витамин D. В бъдеще профилактиката се извършва чрез въвеждане на допълващи храни, обогатени с витамин D. Честото излагане на слънце, масажи, а в някои случаи и калциеви препарати са полезни..

Ако фонтанелата е повече от нормалното, това може да е признак за нарушен отток на церебрална течност от областта на страничните вентрикули на мозъка (в резултат на инфекции, кръвоизливи и други проблеми). В допълнение, големият размер на фонтанелата може да бъде резултат от метаболитни нарушения, хипофункция на щитовидната жлеза или с болест на Даун, с недоносеност.

Ако се съмнявате в размера на фонтанела, струва си да се подложите на пълен преглед от педиатър и да вземете кръвни тестове, както и урина за нивото на калций и фосфор. Ако подозирате по-сериозни патологии, са необходими консултации с невролог, ортопед и други специалисти. Важно е да се следи скоростта на увеличаване на обиколката на главата и нивото на психомоторно развитие, ако се открият промени, ще се предпише лечение.

При нормално развиващите се деца обиколката на главата е по-голяма от гърдите до четири месеца, след това те се сравняват и до шест месеца обиколката на гърдите преобладава над обиколката на главата.

Какво означава подута (изпъкнала) или хлътнала фонтанела??

Обикновено фонтанелата трябва да съответства на нивото на черепните кости. Когато бебето е изправено, то може леко да се наведе навътре, а когато крещи и плаче, може леко да се издуе. Когато докоснете фонтанелата, се усеща лека пулсация, която не се вижда от окото, поради преминаването на мозъчна артерия до нея.

Но ако фонтанелата се издува или потъва, това може да означава възможни патологии..

При прекомерно изпъкване на фонтанела трябва да сте нащрек. Ако това се случи в покой, докато в областта на фонтанелата няма видима пулсация, тя е непроменена при писъци, постоянно напрегната, трябва да се консултирате с невролог. Това може да е признак на хидроцефалия или повишено вътречерепно налягане..

Прибраната фонтанела обикновено се появява в резултат на тежка дехидратация на детето поради диария и повръщане. В случай на такива нарушения е необходимо незабавно посещение на лекар, а преди пристигането му е необходимо да се отпои детето, за да се възстанови водният баланс. Ако разпаяването е невъзможно, ще е необходима капкова инфузия на течност. Без лечение това състояние е опасно за нервната система..

Опасно ли е случайно да докоснете фонтанелата?

Фонтанелата, въпреки своята нежност и привидна крехкост, е доста силна формация и при докосване няма да бъдат повредени мозъчни структури. Следователно можете спокойно да докоснете фонтанелата, да я докоснете и да измиете главата на детето, да срешете косата, без да се страхувате от последствия.

Възможно ли е да отрежете косата на детето, ако фонтанелът не е напълно затворен?

Фонтанелата и подстригването не са взаимосвързани по никакъв начин, при подстригването не може да се повреди по никакъв начин, така че можете да извършвате всякакви процедури с косата на бебето. Самият фонтан не изисква специални грижи.

Когато фонтанелата прераства при новородени

Главна информация

Процесът на раждане на бебе е толкова деликатно „обмислен“ от природата, че осигурява всички моменти, за да може едно дете да се роди здраво. За да може малкото тяло да премине през родовия канал на майката, главата му приема продълговата форма и се изравнява малко отстрани. Бебето има пролуки между костите на черепа, които запълват плочите на съединителната тъкан. Тези интервали се наричат ​​фонтанели и родителите имат много различни въпроси за тях. Повечето от тях - а след раждането има шест фонтанела - бързо прерастват. Затова родителите често просто не забелязват, че са били толкова много от тях. Но основната - челната или голяма фонтанела (съкратено - BR) остава за по-дълъг период. В края на краищата неговата функция е също така да осигурява поглъщане на удари, предпазвайки от наранявания и фрактури по време на падане..

За това кога короната на новороденото е обрасла и как се случва този процес, това ще бъде обсъдено в статията по-долу.

Когато фонтанелата прераства при новородени?

Младите родители често се притесняват дали всичко върви добре и търсят информация кога голямата фонтанела е обрасла. Колкото по-голямо става бебето, толкова повече притеснения имат родителите за това. Но всъщност дори след като бебето навърши една година и короната остане, няма нужда да се притеснявате. Всъщност при децата този процес обикновено завършва преди 1,5 години. Но ако въпреки това има известно безпокойство относно факта, че процесът напредва със закъснение, по-добре е да посетите лекар, който ще помогне да се определи кога фонтанелата при дете е обрасла в един или друг случай.

В края на краищата можем да говорим не само за болестта, но и за определена особеност на развитието. Следователно, понякога отговорът на въпроса до каква възраст расте фонтанелата на детето не е толкова категоричен. Във всеки случай, когато посещава лекаря с бебето, майката трябва да му зададе всички въпроси за това колко трябва да расте фонтанелът на детето.

Каква трябва да е короната?

Лекарят оценява характеристиките на фонтанелата веднага след раждането на бебето, както и всеки път при месечни прегледи. Педиатърът винаги обръща внимание на размера на короната, скоростта на нейното намаляване, плътността на костите, които я заобикалят.

Какъв размер трябва да бъде фонтанелата при здраво бебе? При доносеното бебе размерите му са 2,5-3 см. Лекарят определя това, като палпира черепа и прави измервания между противоположните страни на ромба.

При недоносени бебета тези размери са по-големи - около 3,5 на 3,5 см. Но ако голямо бебе е родено на 41-42 седмици, короната може да е по-малка. Интересното е, че бебе на възраст от 1 месец може да има дори повече BR, отколкото по време на раждането. Работата е там, че през този период мозъкът активно расте и следователно костите се разминават малко.

Следователно е трудно да се определи какъв точно трябва да бъде BR при бебе на определена възраст. В някои източници обаче все още можете да намерите определени показатели:

 • на три месеца - 1,8-2 см;
 • за половин година - 1,8-1,6 см;
 • на девет месеца - 1,3-1,4 см;
 • за една година - 0,4-0,8 cm.

Но трябва да се разбере, че тези показатели са само приблизителна насока. Това се дължи на факта, че:

 • размерът на фонтанелата при всички деца е различен първоначално;
 • как се стяга фонтанелът при деца не зависи от неговия размер; големият може да отнеме до една година, малкият понякога не прераства до година и половина.

Но е много важно да се гарантира, че фонтанелите са на нивото на черепните кости, не са твърде напрегнати. Предполага се, че пружината ще потъне или ще набъбне малко, възможна е и нейната пулсация.

Също така е важно теменните и челните кости, заобикалящи короната, да са плътни и върху тях да няма зони на омекване..

Ако фонтанелът не се затвори - какво да правя?

Трябва да посетите лекар и да се консултирате с него, ако фонтанелът не е затворен до 18 месеца. Това състояние може да е нормално за бебе. Можем обаче да говорим за определени патологии..

БолестКак изглежда фонтанелата? ?Какви изследвания са необходими?Как да процедираме?
РахитЛипсата на калций води до омекотяване на костите, включително черепа. BR остава отворен за дълго време, краищата на костите са меки на допир. Детето става летаргично, често се изпотява по време на сън, тилът му става плешив. По китките и ребрата се появяват костни израстъци, отбелязва се изкривяване на подбедрицата.Необходим е преглед при педиатър, проба от урина по Сулкович, кръвен тест за фосфор, калций, алкална фосфатаза.Практикува се използването на терапевтични дози витамин D.
Вроден хипотиреоидизъмBR не прераства дълго време поради дефицит на хормони на щитовидната жлеза, които регулират, наред с други неща, растежа на костите. Загрижен за запек, гласът става назален, развиват се пъпни хернии. Фонтанелата не заздравява дълго време.Необходимо е да се консултирате с педиатър и детски ендокринолог, да проведете кръвен тест за TSH, T3 и T4, ултразвук на щитовидната жлеза.Заместителна терапия на щитовидната жлеза.
АкондродисплазияКостно заболяване, което води до нарушен растеж. Скелетът става непропорционален, главата е масивна и широка, крайниците са къси. Фонтанелата не заздравява дълго време. Необходима е консултация с генетик.Рентгеновата снимка на черепа се прави чрез PCR, за да се определи генната мутация.Използва се хормон на растежа соматотопин.
ХидроцефалияПоради повишеното налягане на цереброспиналната течност, черепните кости не могат да се "съберат". Фонтанелата се издига над костите, обиколката на главата се увеличава. Вероятна проява на припадъци, слухови и зрителни увреждания, забавяне на развитието.Показано наблюдение на детски невролог, ЕЕГ, ЯМР, ултразвук на мозъка.Предписвайте антиконвулсанти, диуретици, ноотропи. Понякога е посочена байпасна хирургия.

Какво да правите, ако фонтанелата прераства много бързо?

Ако бебето има много малък фонтанел, родителите трябва да покажат детето на специалисти - педиатър, ендокринолог, невролог. Понякога има случаи, когато фонтанелата заздравява при новородено още на 3 месеца. Това се случва рядко - в около 1% от случаите. Ако в същото време всички останали показатели на бебето са нормални, тогава не говорим за отклонения.

Въпреки това, в някои случаи твърде малкият BR може да е доказателство за патология. Таблицата по-долу показва възможните условия, при които фонтанелът на бебето е твърде малък.

БолестКак изглежда фонтанелата??Какви изследвания са необходими?Как да процедираме?
КраниосиностозаШевовете на черепа и фонтанелите растат заедно много рано и бързо. Вероятно деформация на черепа, челюстта, вторична хидроцефалия.Провеждане на ЯМР, КТ на главата, рентгенова снимка на черепа.Оперативна дисекция на конци.
Повишена функция на паращитовидните жлезиПоради нарушения обмен на калций и фосфор, съдържанието на калций в кръвта се увеличава. BR на бебето се затваря рано, болките в костите се тревожат, засягат се бъбреците и стомашно-чревния тракт, появява се аритмия.Извършва се кръвен тест за фосфор и калций, определя се съдържанието на парахормон в кръвта. Също така се правят рентгенови снимки на черепните кости, ултразвуково изследване на щитовидната и паращитовидните жлези.Хирургично лечение.
МикроцефалияПоради необичайното развитие на мозъка костите на мозъчната част на черепа спират да растат и растежът на лицевата кост продължава. Мозъкът остава недоразвит. Отчетено забавяне на развитието.Детето се наблюдава от невролог, извършва се електроенцефалография, ултразвук на мозъка. Консултацията с генетик е важна.Симптоматично лечение.

Какво да правите, ако детето има твърде голяма фонтанела?

Фонтанелата се счита за твърде голяма, ако размерът й надвишава 3,5 см. Но за незрели или недоносени бебета това може да е норма. В такива случаи големият фонтанел на детето се затваря до година и половина. Често на възраст от 3 месеца или повече, BR започва активно да намалява и до определената възраст постепенно се затваря.

В други случаи е наложително да се консултирате с детски невролог, да проведете ултразвук на мозъка и други необходими изследвания за изключване на хидроцефалия и повишено вътречерепно налягане.

Защо фонтанелът пулсира при бебе?

Тъй като мозъкът се доставя активно с кръв и неговите съдове са разположени близо до сърцето, тогава по време на притока на кръв има силен натиск и съответно треперене.

Такава пулсация се предава в цереброспиналната течност, в мембраните на мозъка и плочата, която покрива BR. Следователно, ако фонтанелата пулсира малко на 3 месеца или на друга възраст, това е нормално. Но ако BR пулсира много силно при дете, това може да означава развиващи се заболявания. Но в този случай, като правило, има и други неприятни симптоми - интоксикация, дехидратация, треска, повръщане и др. В такава ситуация трябва да се консултирате с лекар, да установите диагноза и да извършите правилното лечение.

Какво означава, ако фонтанелът е паднал в бебето?

Когато BR потъне, това е индикация, че бебето е недохранено или дехидратирано. Може да се наблюдава паднала фонтанела при дете поради загуба на течност:

 • с екстремна топлина;
 • поради прегряване, ако детето е увито твърде много;
 • в резултат на повишена температура или интоксикация на тялото;
 • след тежко повръщане или диария.

Много е важно загубата на течности да се замени незабавно. Ако бебето е прегрято, то трябва да се охлади и да му се даде течност. При чревна инфекция, проявяваща се с тежки симптоми, лечението се извършва в болница.

Ако фонтанелът стърчи - какво означава това?

Изпъкналостта (издигане над нивото на костите) на фонтанелата може да е доказателство за повишаване на вътречерепното налягане - симптом, характерен за менингит, енцефалит, тумори, вътречерепно кървене. Има и други възможни причини за това явление..

Родителите трябва да бъдат много внимателни и да извикат спешна помощ, ако освен изпъкнали фонтанели се наблюдават и следните признаци:

 • висока температура;
 • диария и повръщане при бебе;
 • нарушения на съзнанието;
 • изпъкналост след травма на главата;
 • страбизъм;
 • конвулсии.

При липса на такива симптоми и подуване за дълго време, също трябва да се потърси специалист. В такава ситуация може да е необходима ехография на мозъка при бебе. Норма ли е или не, резултатите от проучването ще покажат.

Имам ли нужда от специални грижи?

Не е необходимо да практикувате никакви стъпки за грижа за косата. Въпреки че плочата, която го покрива, е много тънка, тя е доста здрава. Следователно родителите могат безопасно да сресват бебето, да режат, да оглеждат главата му, да го къпят. Вярно е, че все още трябва да боравите с гребена внимателно, тъй като бебето може да изпитва неприятни усещания при резки движения.

заключения

Въпреки факта, че обикновено процесът на затваряне на BR се завършва с година и половина, понякога при здрави деца могат да възникнат определени отклонения. Следователно отговорът на въпроса кога трябва да се затвори фонтанелата при дете не винаги е еднозначен. Родителите трябва да бъдат предупредени за ситуацията, когато фонтанелата се затваря при бебета под 3 месеца. Ако родителите имат определени съмнения относно протичащия процес, относно това кога фонтанелата се затваря при детето, по-добре е да попитате педиатър.

Процесът на затваряне на BR настъпва по-бързо, ако бебето се храни добре и наддава бързо. Най-често кърмените бебета се затварят по-бързо.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Всичко за фонтанелите при деца


Всичко за фонтанелите при деца

03 март 2010 10:07

Каква трябва да бъде фонтанелата при новородено бебе? Кога трябва да се затвори фонтанелата? Какво означава фонтанела твърде голяма или твърде малка? Какво да направите, ако фонтанелата се затваря твърде рано или твърде късно?

Фонтанелите са празни пространства между костите на черепа, покрити със здрава мембрана. Новороденото бебе има шест фонтанели. Четири от тях се затварят през първите дни от живота на детето, петият през втория месец от живота, а шестият, най-големият (преден), се затваря в периода от 3 до 24 месеца или повече. Много често фонтанелите и скоростта на затварянето им предизвикват голяма загриженост у родителите. В тази статия ще обсъдим основните аспекти на развитието на изворите: техния брой, форма, размер в зависимост от възрастта на детето, скоростта и границите на затваряне, както и какво трябва да се направи в случай на твърде ранно или късно затваряне на фонтанелата, нейното прибиране или изпъкналост..

Какво представляват фонтанелите и от какво са направени?

Черепът на новородено бебе се състои от голям брой отделни и бързо растящи кости. Плоските кости на черепа растат в центъра и около краищата. На мястото на срещане на двете кости на черепа се образува шев. Там, където се срещат три или повече кости на черепа, се образува многоъгълна процеп. Такива празнини, покрити със здрава съединителна тъкан, обикновено се наричат ​​фонтанели..
Основата на фонтанелата е изключително здрава съединителна тъкан, която постепенно се вкостява по краищата, което води до постепенно намаляване на размера на фонтанелата и пълното й затваряне.

Новородените бебета имат 6 фонтанела: преден (най-голям) заден (втори по големина), два мастоидни и два клиновидни.
При повечето бебета, родени навреме, се виждат само първите два фонтана - останалите четири или се затварят много бързо след раждането, или са толкова малки, че са много трудни за забелязване.

Растеж на черепа и ролята на фонтанелите в живота на детето

В съзнанието на повечето хора фонтанелите са единственото възможно пространство за растеж на черепа и затварянето на фонтанелата е свързано с края на растежа на черепа. Всъщност това не е така. Костите на черепа, както бе споменато по-горе, растат в центъра и по краищата. Фонтанелите (главно отпред и отзад) заемат само малка дължина на границата между съседните кости и следователно не са от голямо значение за растежа на черепа. Конците играят основна роля в растежа на костите на черепа, които за разлика от фонтанелите остават отворени до 20 години.

Развитието на черепните кости е строго зависимо от скоростта на развитие на мозъка. Най-бързият растеж на мозъка и следователно костите на черепа се наблюдава през първите две години от живота на детето.

Основната роля на фонтанелите е да осигурят еластичността на черепа на бебето по време на раждането и през първите години от живота. В действителност, благодарение на фонтанелите, костите на черепа на новороденото бебе остават много подвижни и размерът на черепа на бебето лесно се адаптира към размера на малкия таз на майката по време на раждането. Главата на новородено дете е донякъде сплескана от двете страни и удължена в предно-задната посока. Благодарение на фонтанелите, тази идеална форма на главата се формира по време на процеса на раждане. Също така, благодарение на еластичността на фонтанелите, формата на главата на бебето придобива нормален вид няколко дни след раждането..
През първите две години от живота детето пада и си блъска главата повече, отколкото през останалата част от живота си. Благодарение на голямата отворена фонтанела по време на удара, остава възможността за еластична деформация на черепа, която потиска цялата кинетична енергия на удара и предпазва детето от сериозни наранявания.

Какви трябва да бъдат нормалните фонтанели??

Обикновено при раждането и по време на последващи прегледи се оценява състоянието на две фонтанели: задната (малка) и предната (голямата).

Размерът на фонтанела се изчислява по специална формула:

(надлъжен диаметър на фонтанела + напречен диаметър на фонтанела) / 2

При повечето новородени размерът на задния фонтанел не надвишава 0,5-0,7 см. Задната фонтанела обикновено се затваря през втория месец от живота на детето.

Големият (преден фонтанел) обикновено се вижда ясно и винаги представлява голям интерес. Съществуват много заблуди, свързани с „нормалния размер“ и „времето на затваряне“ на голямата фонтанела, които често плашат неопитните родители.

Ето някои от тях:

- При раждането размерът на големия фонтанел е еднакъв за всички деца.
- Всъщност нормалният размер на голямата фонтанела варира значително. Границите на нормата на голям фонтан при новородени деца са 0,6 и 3,6 см. (Средният размер е 2,1 см, вижте формулата по-горе).

- След раждането размерът на фонтанелата трябва само да намалява, а увеличаването на фонтанелата е признак на заболяване.
-Всъщност, поради бързото развитие на мозъка, размерът на голямата фонтанела се увеличава леко през първите месеци от живота на детето..

-Има ограничение във времето, когато голямата фонтанела трябва да се затвори.
-Всъщност моментът на затваряне на голямата фонтанела също е индивидуален, както и другите параметри на развитието на детето (начало на ходене, никнене на зъби, начало на съгласувана реч).
Наблюденията на здрави деца показват, че в 1% от случаите голямата фонтанела се затваря на три месеца, след година голямата фонтанела се затваря при около 40% от децата, а при две години при над 95% от децата. Обикновено при момчетата голямата фонтанела се затваря малко по-бързо, отколкото при момичетата..

-Колкото по-малка е фонтанелата при раждането, толкова по-бързо ще се затвори..
-Всъщност няма пряко пропорционална връзка между първоначалния размер на фонтанелата и близостта на момента на нейното затваряне..

-Пълното затваряне на пружината означава пълно спиране на растежа на черепа и води до повишаване на вътречерепното налягане
-Както бе споменато по-горе, костите на черепа растат главно поради увеличаването на централната им част и разширяването на ръбовете в областта на конците. С изключение на метопичния шев (шев в средата на челото), който се затваря на около двегодишна възраст, всички останали конци остават отворени през следващите 18-20 години, което прави възможно нарастването на черепа до размера на възрастен.

-Скоростта на затваряне на фонтанела зависи от приема на калций и витамин D в тялото на детето.
-Калцият и витамин D могат да повлияят на скоростта на затваряне на фонтанелата само ако липсват (в този случай фонтанелата се затваря по-бавно).
Много често родителите и местните лекари, които наблюдават децата им, се притесняват от „бързото затваряне“ на фонтанелата и поради това отменят профилактиката на витамин D при рахит и превключват детето на диета с ниско съдържание на калций. Като се има предвид, че нормалното време на затваряне на фонтанела варира от 3 до 24 месеца или повече, тогава не може да става дума за някакво "бързо" затваряне на фонтанела в повечето случаи. В същото време реалната заплаха за здравето на детето не е затварянето на фонтанелата, а прекратяването на превантивната употреба на витамин D.

Появата на голяма фонтанела при здраво дете

Външно голяма фонтанела при здраво дете изглежда като пулсираща диамантена, леко хлътнала или леко изпъкнала област на скалпа.
Повечето неопитни родители се страхуват да докоснат фонтанелата и със затаен дъх гледат как лекарят смело го усеща с пръсти. Всъщност голямата фонтанела е много по-силна, отколкото изглежда и внимателното й палпиране не може да навреди на детето..

Какви промени в размера или външния вид на фонтанела говорят за заболяването?

Обикновено при изследване на дете се определя размерът на големия фонтанел, връзката им с възрастта и общото развитие на детето, както и външните характеристики на фонтанела.

Което означава твърде голяма фонтанела или бавна (късно затваряща) фонтанела

Голямата фонтанела или нейното бавно (късно затваряне) може да е признак за следните заболявания:

Фонтанелата е твърде голяма или бавна (късно затваряне)

Защото

Други признаци на заболяване

Какво трябва да се направи?

Рахитът е една от най-честите причини за бавно затваряне на фонтанелата..

Най-често рахитът се развива при недоносени бебета, които не получават превантивно лечение с витамин D и които са твърде рядко на слънце.

При дете с рахит краищата на голямата фонтанела са гъвкави, тилът е сплескан, от двете страни на гръдната кост се образуват характерни костни удебеления. Прочетете повече за симптомите на рахит в раздела Рахит.

Ако подозирате рахит, детето трябва да се покаже на педиатър. Ако диагнозата бъде потвърдена, лечението с препарати от витамин D трябва да започне възможно най-скоро..

Вроденият хипотиреоидизъм е доста рядко заболяване, при което се наблюдава намаляване на функцията на щитовидната жлеза. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за растежа на скелета, един от най-ранните признаци на вроден хипотиреоидизъм може да бъде бавното затваряне на фонтанелата..

Други симптоми на вроден хипотиреоидизъм могат да включват хроничен запек, летаргия, сънливост при детето, лош апетит и оток..

За повече информация относно вродения хипотиреоидизъм и неговото лечение вж. Хипотиреоидизъм.

Ако подозирате вроден хипотиреоидизъм, детето трябва да се покаже на педиатър и да се тества, за да се определи концентрацията на тиреоидни хормони (Т4) и хипоталамус (TSH) в кръвта. Ако диагнозата се потвърди, на детето се предписва заместителна терапия с тиреоиден хормон..

Това е рядко вродено костно заболяване, характеризиращо се с нарушен скелетен растеж, значително скъсяване на крайниците и в резултат на това нанизъм.

При новородени с ахондродисплазия, като правило, в допълнение към бавно затварящата се или голяма фонтанела се забелязват къси ръце и крака, широка глава и силно изпъкнало чело.

Понастоящем няма ефективно лечение на ахондродисплазия.

Синдромът на Даун е едно от най-често срещаните хромозомни заболявания, при които има различни аномалии в психическото и физическото развитие на детето..

Обикновено диагнозата на синдрома на Даун се установява веднага след раждането на дете чрез редица характерни признаци, в допълнение към голям фонтан: един напречен съединител в дланта на ръката, характерен израз на лицето, къса шия и т.н..

Ако подозирате синдром на Даун, детето трябва да се покаже на педиатър. Диагнозата на синдрома на Даун се потвърждава чрез кариотипиране (определяне на броя и структурата на човешките хромозоми).

Децата със синдром на Даун се нуждаят от специални грижи и лечение.

В по-редки случаи бавното затваряне на фонтанелата или големият й размер са причинени от някои други вродени заболявания на скелета..

Диагнозата на тези заболявания може да бъде поставена само след подробен преглед на детето в специализирани педиатрични центрове..

Фонтанелата е твърде малка или фонтанелата се затваря твърде бързо

Ранното затваряне на фонтанелата се казва само когато голямата фонтанела се затваря преди три месеца, но дори в този случай изобщо не е необходимо детето да е болно. При оценка на състоянието на фонтанелата е важно да се вземат предвид не само нейните размери, свързани с възрастта на детето, но и общата обиколка на главата на детето. Ако фонтанелата е твърде малка или когато се затваря преди 3 месеца, но с нормална обиколка на главата, детето трябва да се счита за здраво.
Най-честите причини за ранно затваряне на фонтанелата са следните заболявания

Ранно затваряне на фонтанела

Защото

Други признаци на заболяване

Какво трябва да се направи?

Рядко заболяване на костната система, което се характеризира с ранно затваряне на конците на черепа, малка обиколка на черепа, повишено вътречерепно налягане, увреждане на слуха, страбизъм и нарушен растеж на останалата част от скелета. Краниосиностозата може да бъде вродена или да възникне на фона на рахит, повишена функция на щитовидната или паращитовидните жлези.

Краниосиностозата се диагностицира в специализирани педиатрични клиники.

Лечението на краниосиностоза е предимно хирургично.

Аномалии в развитието на мозъка

Много рядко причината за твърде ранното развитие на извор е аномалия в развитието на мозъка..

Диагностиката на това заболяване се извършва от специалисти в областта на невропедиатрията. Лечението зависи от вида и тежестта на аномалията.

Какво означава изпъкнала (подута) или хлътнала фонтанела??

Фонтанелата на здраво дете трябва да бъде само малко над или под нивото на околните черепни кости и да пулсира забележимо.
Промените във външния вид на фонтанелата (потънала или, напротив, изпъкнала) фонтанела могат да показват редица заболявания.

Какво означава потънал фонтанел??

Най-често се наблюдава отдръпване на фонтанелата поради дехидратация на детето на фона на треска, диария, повтарящо се повръщане. Ако се установи хлътнала фонтанела, на детето трябва да се дават много течности и да се потърси лекар за лечение на заболяването, което е причинило дехидратация.

Какво означава изпъкнала фонтанела??

Най-често изпъкнала фонтанела се наблюдава на фона на заболявания, придружени от повишаване на вътречерепното налягане: менингит, енцефалит, тумори, вътречерепно кървене, повишено вътречерепно налягане по друга причина.
Ако изпъкналият фонтанел се комбинира с един или повече от следните симптоми, трябва да се обадите на лекар възможно най-скоро:

 • Силна температура
 • Изпъкналата фонтанела се появи след нараняване на главата, падане на дете
 • Повръщане
 • Сънливост или прекомерна раздразнителност при дете
 • Страбизъм
 • Конвулсии или епилептични припадъци
 • Загуба на съзнание
 • Изпъкнала фонтанела за дълго време без други симптоми

Правилна грижа за фонтанелата

Фонтанелът на детето не се нуждае от специални грижи или защита. Зоната на фонтана може безопасно да се измие, докато се къпе детето

, и след това попийте (не търкайте) с кърпа.