Изглежда, че едно дете се ражда абсолютно безпомощно. Не може да се движи самостоятелно, да се грижи за себе си, затова се нуждае от помощ и подкрепа от възрастни. Но природата е много мъдра, тъй като е дарила дори новородените със специални реакции, които им позволяват да оцелеят през първите месеци. Такива вродени реакции на организма към външни дразнители на новородено дете се наричат ​​рефлекси. Техният спектър се променя и разширява, докато бебето расте..

Оценявайки рефлексите на новороденото, лекарите определят колко здраво е бебето, а в помощ на майките от месеци се разработва специална таблица. С негова помощ родителите могат сами да оценят състоянието на детето си и незабавно да забележат отклонения от нормата, за да потърсят навреме квалифицирана помощ.

Видове и функции на рефлексите

Вродените рефлекси (първият дъх и плач на бебе, смучене на гърдите, хващане на предмети с ръце) също се наричат ​​безусловни. С тяхна помощ бебето е в състояние да оцелее в нови за него условия - основната функция на рефлекторната дейност. С течение на времето те избледняват и някои от тях изчезват до 3-6 месеца. Основните видове вродени реакции в зависимост от тяхната посока:

  Осигуряване на поддръжка на живота. Това са реакции, без които бебето не би могло да оцелее. Това включва рефлекси на дишане, смучене и преглъщане. Както и гръбначните, които осигуряват нормалното функциониране на мускулния апарат.

 • Защитни. Подобни реакции помагат на детето да се предпази от дразнители на външния свят - ярка светлина, студ или топлина..
 • Краткосрочен. Те се появяват само за кратко време, когато е необходимо. Например, задържане на дъх при преминаване през родовия канал. Това включва и рефлекс на повръщане или тласък, който е необходим, за да се предотврати навлизането на твърда храна в хранопровода (трохата може да се задави).
 • Повечето от тях избледняват, докато детето расте. Но някои остават за цял живот - това са преглъщане, повръщане, роговица и други.

  Таблица на основните рефлекси на новородено по месеци

  Бебето има много от тях. Таблицата показва основните, тяхното описание и време на проява (по месеци).

  ИмеОписаниеПродължителност според възрастта на бебето
  Палмарно-оралноАко натиснете дланта, бебето отваря уста0-3 месеца.
  УстноПри натискане на горната устна бебето изпъква устни под формата на хобот0-1 месец
  СмученеКогато погладите устата на бебето, то започва да движи ритмично устните и езика сиот 0 до 2 месеца.
  ТърсенеАко погладите бузите или ъгъла на устата, бебето обръща глава и изпъва устни..2-4 месеца.
  ИмеОписаниеПродължителност според възрастта на бебето
  ЗащитниКогато полага бебето по корем, той обръща главата си настрани.0-2 месеца.
  Справка и стъпкаКогато бебето е изправено, то ще се опита да си почине срещу опората. Когато се наведе напред, той ще се опита да предприеме стъпки.до 3 месеца
  PrehensileАко поставите някакъв предмет в дланта на трохите, той рефлекторно го стиска в ръката си.0-3 месеца.
  Спонтанно пълзенеАко натиснете крака в легнало положение, бебето ще се опита да отблъсне опората.от 1 седмица до 4 месеца
  Рефлекс ГалантАко прокарате ръка по гръбначния стълб, детето извива гърба, а кракът му е удължен.от 5 дни до 4 месеца.
  Рефлекс БабинскиКогато ръката се премине по ходилото, тя рефлекторно се огъва, докато пръстите на ръцете се разминават под формата на ветрило.0-2 години

  Подробно описание

  Учените са открили огромен брой безусловни рефлекси, които се появяват при бебето след раждането и му помагат да се адаптира към новия свят. От тях само около 15 са наистина важни за живота. Те са разделени на няколко групи..

  Орални рефлекторни реакции

  1. Смучене. Това е един от основните рефлекси, от които бебето се нуждае, за да поддържа живота. Появява се в първите часове след раждането и продължава до 1-2 години. Нейната същност - когато се приложи върху гърдата, детето плътно увива устните си около зърното и започва ритмично да движи устните и езика си, като изсмуква съдържанието му. Ако предложите на бебето шише, то също може да яде.
  2. Преглъщане. Това е много важно, защото позволява на храната да попадне в хранопровода. Той продължава през целия живот на човека.
  3. Хобот. Проявява се чрез изпъкване на устните под формата на хобот при натискане върху горната устна на бебето. Тази реакция изчезва до 3 месеца..

  Орален рефлекс на Ешерих

 • Палмарно-орално. Смята се за смесен (орално-двигателен). Проявява се чрез отваряне на устата при натискане върху центъра на дланите на бебето. След 2 месеца изчезва.
 • Търсене (реакция на Kissmaul). Изисква се за намиране на храна. При най-малкото докосване до бузите или ъгъла на устата бебето обръща глава и отваря уста. Изчезва, когато малкото дете започне да вижда храна.
 • Хващащи рефлексни движения

  1. Рефлекс на Робинзон-Янишевски. Проявява се чрез здраво стискане на пръстите на възрастен. В този случай детето може дори да бъде вдигнато. Той продължава няколко месеца и след това изчезва. Ако присъства при деца на възраст над 5-6 месеца, тогава най-вероятно има неврологични нарушения.

  Рефлекс за хващане в горната част

 • Рефлекс Бабински (или плантарен). Ако погладите или леко натиснете подметката на крака, детето ще го стисне рефлекторно и пръстите му ще се разгънат под формата на ветрило. Оценката взема предвид симетрията и енергичността на движенията. Може да се запази доста дълго време - до 1 или дори 2 години.
 • Моторни реакции

   Рефлекс Керниг. Те го проверяват така - при дете, легнало по гръб, единият крак е сгънат в тазобедрената и колянната става, след което се опитват да изправят крака в коляното. При положителен рефлекс това няма да работи..

  Рефлекс Моро. Тази реакция се наблюдава с остър звук (например, удряйки повърхността, където лежи бебето). Провежда се в 2 фази:

  • бебето изправя краката си и разперва ръце в страни;
  • връщане в противоположната позиция (докато детето се гушка като че ли).

  Той продължава до 5-месечна възраст и след това изчезва.

  Защитни реакции

  Ако бебето е поставено по корем, то инстинктивно повдига глава и я обръща на една страна. Така осигурява достъп до въздуха, за да не се задуши. Друг пример е задържането на дъха ви за няколко секунди, когато вода или струя въздух попаднат на лицето ви..

  Как да идентифицираме нарушения в развитието?

  Има деца, при които една или друга реакция е отслабена или напълно отсъства. Това се дължи на няколко причини:

  • недоносеност;
  • родова травма;
  • неврологична патология;
  • кислороден глад поради асфиксия;
  • необичайно развитие на гръбначния стълб.

  При определяне на нормалното или необичайно развитие на реакции при кърмаче се обръща внимание на следните характеристики:

  1. Експресивност на реакцията. Ако рефлексите (особено гръбначните) напълно липсват, това е лош знак. Често липсата им показва неврологични патологии - церебрална парализа (церебрална парализа), намален мускулен тонус.
  2. Симетрия и еднородност на движението. При оценка на реакцията е важна симетрията на движенията на бебето. Например, ако само една ръка работи при хващане, това може да е симптом на церебрална парализа, пареза или мозъчен кръвоизлив. Когато Моро рефлексът е проверен, той също търси симетрия..

  Развитие на рефлекси по Комаровски

  Известният лекар Евгений Комаровски съветва родителите да развиват рефлексите на новороденото. За да направите това, следвайте прости препоръки всеки ден:

  1. През първите седмици от живота бебето се нуждае от сън и храна. Честото прикрепване към гърдата развива рефлекси на смучене и преглъщане у бебето. За да провери реакцията на търсене, майката може да не даде веднага гърда, но леко да я докосне до устата на трохите, така че той да се опита да достигне желания обект.
  2. Периодично трябва да давате различни предмети на ръката си..

  Също така, добро упражнение, което също укрепва мускулите на гърба, ще бъде повдигането на трохите, които здраво хванаха пръстите на майка ми.

 • Много е важно да говорите с бебето си и да издавате различни звуци. Така той ще обърне глава към звука, слушайте го.
 • Ежедневно къпане. Някои майки също практикуват гмуркане. В същото време детето се опитва да задържи дъха си..
 • Препоръчително е да поставяте трохичката върху корема за няколко минути всеки ден. Това също укрепва мускулите на гърба и подобрява храносмилането..
 • Основни рефлекси на новородените (Таблица)

  Невропсихичното развитие на детето се оценява чрез рефлекси и взаимодействие с предметите около него, тоест поведенчески реакции. Отклоненията на тези параметри от раждането показват патология. Безусловните рефлекси на новородените продължават няколко месеца. Липсата на рефлекс или неговото запазване след посочената възраст може да е признак за отклонение в развитието на детето..

  Таблица на основните рефлекси на новородените

  Рефлекси на устния автоматизъм

  Отваряне на устата (понякога завъртане на очите, разтягане на краката) с натиск с пръст върху дланта

  Устен процес на Escherich

  Хоботна издатина на устата при натискане върху горната или долната устна

  Ритмични движения на устните, езика при поглаждане около устата

  Процес на търсене Kussmauli

  Обръщане на главата и разтягане на устните при поглаждане на бузата близо до ъгъла на устата

  Обръщане на главата настрани при полагане на стомаха (след 2-3 месеца - почивка на ръцете)

  Реквизит и степер

  Изправяне на краката и акцент върху тях, стъпкови движения при навеждане напред (след 3 месеца - изправяне)

  Процесът на хващане на Робинзон

  Неволно хващане на предмет, вмъкнат в ръката. Стискане на пръстите с натиск върху плантарната повърхност на светлините

  Опити за пълзене с натиск върху краката, докато лежите

  Стартовият процес на Моро

  Отваряне на ръцете и отпускане на ръцете, след това прегръщане на тялото в отговор на звука, разгъване на краката, потупване по бедрото

  Огъване на гръбначния стълб с дъга (и често удължаване на крака), отворено по посока на ивично дразнене на паравертебралната област отгоре надолу

  Симетрично: огъване на ръцете при огъване на главата в легнало положение

  Асиметрично: чрез завъртане на главата, удължаване (повече ръце) от същата страна, флексори от другата. Запазването му след 6 седмици (поза на фехтовка) се наблюдава при церебрална парализа

  Завъртане на торса в същата посока при завъртане на главата

  При завъртане на главата раменният пояс, торсът и по-късно тазовият пояс се завъртат последователно в същата посока

  Какви са видовете рефлекси при новородени и техните описания

  Раждането на бебе е голям стрес за тялото му, което започва активно да се адаптира към живота още от първите минути на раждането. Първите 28 дни, неонаталният период, са особено важни за адаптацията на бебето. През първите четири седмици рефлексите на новороденото се считат за важен критерий за оценка на нормалното развитие на детето, което позволява на педиатъра да направи заключение за състоянието на нервната система на бебето.

  Дори в родилния дом лекарят извършва поредица от манипулации с бебето: прехвърля го от гърба към корема, дава на бебето пръстите си в ръцете, докосва краката. Всичко това дава възможност да се оцени развитието на нервната система на децата, да се забележат всякакви нарушения. Ето защо е важно родителите да знаят за какво са предназначени рефлексите, което се доказва от тяхното отсъствие и на каква възраст трябва да изчезнат..

  Основни рефлекси

  Рефлексите са реакциите на тялото на действието на всякакви външни дразнители. Тяхното значение е изключително важно за нормалния живот..

  В медицинската практика основните рефлекси обикновено се разделят на две групи:

  • Безусловно. Те са вродени отговори на организма, формирани по време на процеса на еволюция. Безусловните рефлекси се считат за относително постоянни, появата им се извършва с участието на всички части на централната нервна система. Някои от тях изчезват известно време след раждането..
  • Условна. Те са така наречените индивидуални реакции, които се осъществяват с помощта на мозъчната кора. Условни рефлекси се формират в процеса на живота. Едно от най-важните им значения е адаптирането на човек към промените в условията на живот..

  Трябва да се отбележи, че през първите месеци от живота при детето са добре развити само безусловните рефлекси. С тях се ражда бебето. Някои остават за цял живот: преглъщане, сухожилие (свиване на мускулите при потупване по сухожилието - това е техника, използвана от невропатолозите чрез нанасяне на леки удари в областта на коляното), роговица. Последният се характеризира с рефлекторно затваряне на клепачите при докосване на роговицата. Условни се образуват с развитието на трохите.

  Стойка и автоматичен рефлекс на походката

  Как да проверите. Вземете и вдигнете бебето под мишниците. На тегло бебето ще стегне краката и ако го спуснете на здрава опора, то с вашата опора то ще застане. Проверете дали той притиска пръстите на краката си, краката трябва да са леко свити и да стоят на пълен крак. Наведете бебето леко напред и то ще направи няколко крачки. Наблюдавайки кръстосването на краката, не се разстройвайте: през първия месец и половина от живота това е норма. На какво обръщаме внимание. Потискане или отсъствие на рефлекс се наблюдава при деца, претърпели асфиксия или вътречерепно увреждане и могат също да говорят за слаби мускули на бебето или за наранявания на нервната система. Струва си да посетите лекар, ако детето не почива на цялото стъпало или ходи на прави крака, пресичайки ги високо.

  -Когато изчезне. След месец и половина. След това, когато се опитват да поставят бебето на крака, те неволно отстъпват. Отново бебето ще се научи да стои до годината.

  За какво са безусловните рефлекси??

  През първия месец след раждането децата се считат за беззащитни, тъй като адаптацията към новите условия на живот е огромен стрес за детето. Следователно безусловните рефлекси играят важна роля в адаптацията на трохите към съществуването извън тялото на майката..

  Педиатрите смятат, че основните им функции са:

  • Защита на тялото на детето, което все още не е свикнало с нови условия на живот.
  • Някои от тях са необходими за последващо заместване с условни, разработени в по-напреднала възраст..
  • Осигуряване на нормалното съществуване на дете във външната среда.

  Важно е да се знае, че основното значение на всички безусловни рефлекси на новородено дете е да помогне на тялото да се адаптира към живота през първите месеци след раждането. Ето защо липсата или отслабването на някои отговори алармира лекарите..

  Слюноотделяне при човек при вида на лимон - какъв рефлекс

  Това е условен изглед. Образува се поради факта, че богатият вкус на лимон провокира слюноотделяне толкова често и силно, че един поглед върху него (и дори споменът за него) предизвиква отговор.

  При хората, за разлика от животните, условната форма се развива по-бързо. Но за всички механизмът е един и същ - съвместното представяне на стимули. Единият, предизвикващ безусловен рефлекс, а другият - безразличен.

  Например, за тийнейджър, който падне от велосипед под някаква специфична музика, по-късно неприятни чувства, възникващи под същата музика, могат да се превърнат в придобиване на условен рефлекс.

  Устни рефлекси

  Устните рефлекси играят важна роля в развитието на новороденото. Благодарение на тях детето е в състояние да суче майчината гърда. Родителите трябва да знаят какви орални физиологични рефлекси съществуват, защото тяхното отсъствие може да доведе до сериозно нарушаване на нормалния живот..

  Име на рефлексКак се проверяваНа колко години е
  СмученеВъзниква в резултат на поставяне на пръст (зърно) в устата на детето на дълбочина около 2-3 см. В този случай бебето започва да прави определени движения с език, бузи, устни. Същото се случва, когато бебето се приложи на гърдата на майката. Рефлексът се развива от първите минути на живота, играейки важна роля в храненетоДо 12 месеца
  ПреглъщанеКогато храната навлезе в устната кухина, бебето автоматично поглъща съдържаниетоОстава до края на живота
  ХоботАко леко почукате с пръст по горната устна на детето, мимическите мускули започват да се свиват, проявява се чрез издърпване на устните напред под формата на "лък", наподобяващ хоботДо 2-3 месеца
  Палмарно уста (Babkina)Ако вземете дланта на бебето и леко го натиснете с подложките на пръстите, бебето завърта главата си в тази посока, като същевременно отваря устата сиДо 2-3 месеца
  Търсачка (Kussmaul)Когато поглаждате бузата на новороденото близо до ъгъла на устата, главата се обръща в тази посока. Детето „търси” майчината гърда, като отваря уста. Затова много жени докосват бузата на бебето със зърно преди хранене.До 3-4 месеца, понякога може да продължи през първите 10-12 месеца от живота

  Един от най-важните през първите месеци от живота (освен орален) е горният защитен рефлекс. Проявява се в завъртане на главата на една страна с едновременни опити да я повдигнете, когато обръщате бебето върху корема. Така бебето си осигурява нормална проходимост на дихателните пътища..

  Спинални рефлекси

  Гръбначните рефлекси на бебето имат голяма диагностична стойност. Те се наричат ​​още двигателни автоматизми, които дават възможност да се оцени състоянието на мускулната система на детето. Гръбначните рефлекси включват хващане, както и други видове отговор.

  Име на рефлексКак се проверяваНа колко години е
  Хващащи рефлекси
  Янишевски и РобинзонАко поставите показалци в дланта на новороденото, бебето ги стиска здраво. Понякога силата е толкова голяма, че бебето може дори леко да бъде повдигнато в това положение.До 3-4 месеца
  Плантарна (Бабински)При леко поглаждане на пръстите на крака на бебето се получава удължаване на палеца отзад, а останалите пръсти се огъват едновременно (във форма на ветрило)Изчезва, когато детето започне да ходи самостоятелно (11-12 месеца)
  Други двигателни рефлекси
  Моро (рефлекс за прегръдка)Извършва се чрез нанасяне на лек удар върху повърхността, върху която лежи детето. В същото време той първо разтваря ръцете в страни, докато изправя краката си, а след това, като че ли, притиска тялото си. Можете също така да проверите рефлекса, като бързо спуснете бебето с 20-25 см надолу, след това го върнете в първоначалното му положение или рязко изправете краката на бебето в колянната и тазобедрената ставаДо 3-4 месеца
  КернигКракът на бебето е огънат в тазобедрената и колянната става, след което се опитват да изправят последните. Обикновено това е невъзможно.До 2-3 месеца
  Рефлексна "автоматична" походкаАко поставите новороденото на масата, докато държите гърба и главата, бебето автоматично прави определени движения с крачета, напомнящи на ходенеДо 1,5-2 месеца
  Поддържащ рефлексОбикновено се проверява заедно с предишния рефлекс. Бебето, поставено на опора, изправя малко торса, опитвайки се да остане в изправено положениеДо 1,5-2 месеца
  Обхожда (Bauer)Ако новороденото се обърне по корем и на подметките му се постави длан, бебето ще започне да прави отблъскващи движения, наподобяващи пълзенеДо 3-4 месеца
  ГалантКогато прокарате пръста си по гърба на бебето по посока на дупето, детето го огъва на дъга. В същото време кракът е удължен от докосващата се странаДо 3-4 месеца

  Струва си да се отбележи, че съществуват и така наречените постурални рефлекси. Те се състоят в определено преразпределение на мускулния тонус при смяна на положението на трохите. Един от позотоничните е рефлексът на Магнус-Клайн. Състои се в това, че бебето заема определена поза при завъртане на главата встрани: ръката, в която бебето „изглежда“ се огъва, а противоположната се огъва. Това е така наречената „поза на фехтовка“. Този рефлекс се появява през първите седмици от живота на бебето и обикновено отшумява с 4-5 месеца..

  Как самостоятелно да проверявате за рефлекси при дете?

  Много родители се интересуват от това какви рефлекси трябва да има детето през първия месец от живота и дали е възможно сами да проверят присъствието си. Обикновено състоянието на нервната и мускулната система на бебето се оценява от педиатър по време на прегледа. Въпреки това, при наличието на каквато и да е патология, е изключително важно да се консултирате с лекар навреме, така че майките и татковците могат периодично да проверяват за някакъв отговор от тялото на бебето у дома..

  Това е доста просто да направите това:

  • Мама може да проверява оралните рефлекси преди всяко хранене на бебето. Преди да дадете на бебето бутилка с гърди или зърна, можете да докоснете бузата или горната си устна. В отговор на това новороденото ще започне бързо да търси стимула, като отваря уста. Много майки правят това преди хранене, за да помогнат на бебето, дори не подозирайки, че това проверява редица орални безусловни рефлекси..
  • Много родители пъхат пръсти или играчки в дланите си, те са изненадани, че на възраст 1-2 месеца бебето ги стиска здраво. Новороденото обаче прави това несъзнателно. Това проявление не е нищо повече от хващащ рефлекс. За да го проверите, достатъчно е да поставите показалеца си в дланите на трохите. В този случай майката трябва да оцени силата на компресия, симетрията и, ако има нарушения, да се консултира с педиатър.
  • Обръщайки бебето по корем, родителите ще забележат как той веднага обръща главата си на една страна. Това е проява на горния защитен рефлекс. След това можете да поставите дланта си на краката на бебето и ще забележите колко активно то започва да се отблъсква, опитвайки се да пълзи. Проверката на този рефлекс е дори полезна, това е вид гимнастика за бебе..
  • Внимателно прокарайте пръста си по плантарната страна на стъпалото на новороденото, гледайки пръстите на краката.
  • Всеки път, когато сменяте дрехите на бебето си, можете да проверите рефлексите на подкрепа и автоматично ходене. В този случай е важно да държите гърба и главата на детето.

  Не забравяйте, че през първите месеци от живота детето изисква специално внимание и предпазливост от страна на мама и татко. Дори само да се преоблече за бебе, е лесно да го нараните. Затова най-добре е лекарят да определи наличието на рефлекси..

  Или родителите могат да попитат педиатъра кои от безусловните реакции могат да проверят сами, без да навредят на бебето, и как да го направят правилно, превръщайки процеса в полезна гимнастика, която развива целенасочената двигателна активност на детето в бъдеще..

  Какво да правите, ако рефлексите са слаби?

  Някои рефлекси на новородените не се появяват веднага след раждането или не се проявяват в достатъчна степен. Причините за това могат да бъдат много: родова травма, нарушения в развитието на нервната система на детето, недоносеност, патология на гръбначния стълб (особено на шийните прешлени), асфиксия. Важно е да се знае, че отслабването на някои рефлекси не винаги показва заболяване. Например, когато бебето не е гладно, когато зърното на гърдата на майката е поставено в устата му, смучещи движения може да не се получат.

  При диагностицирането на патологии на централната нервна система наличието на гръбначни рефлекси е от голямо диагностично значение..

  Те могат да отслабят или изобщо да не се появят в случай на сериозни нарушения, така че майките и татковците трябва да обърнат внимание на следните точки:

  • Симетрия на хващащия рефлекс. Ако детето стисне пръста на майка си само с една ръка, това може да означава церебрална парализа, пареза, мозъчен кръвоизлив.
  • Развъждане на ръцете на бебето отстрани (Моро рефлекс). Ако е отвлечена само една дръжка, това може да е признак на фрактура на ключицата, пареза.
  • Отслабените рефлекси на пълзене често са показателни за увреждане на гръбначния мозък.
  • „Автоматично ходене“ отсъства при пареза, намален мускулен тонус, церебрална парализа. Подобни причини водят до отслабване на поддържащия рефлекс..

  Важно е да наблюдавате положението на главата на новороденото, когато я обръщате върху корема. Липсата или отслабването на защитния рефлекс се счита за един от първите симптоми на церебрална парализа. Ако майка е забелязала такива нарушения при бебето си, е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Няма нужда да се паникьосваме: може би родителите са проверили неправилно наличието на някои безусловни рефлекси.

  Не бива да пренебрегвате възникналите проблеми, като отлагате посещението при педиатър за по-късно. Запомнете: само квалифициран специалист може да оцени състоянието на нервната и мускулната системи..

  Важен момент е майките и бащите да знаят до каква възраст детето запазва безусловни рефлекси. Ако до 5-6 месеца изчезването на много от тях не се наблюдава, трябва да се консултирате с лекар. Укрепването или наличието на безусловни рефлекси в по-напреднала възраст се случва с повишена нервна възбудимост, мускулна хипертония.

  След като научиха информацията за това какви рефлекси трябва да има новороденото, както и тяхното значение в развитието на детето, майките и бащите ще могат внимателно да следят здравето на своето бебе. Важно е да запомните, че често чрез тяхното отсъствие или отслабване могат да се определят патологиите на нервната, мускулната и костната система. Всичко, което се изисква от родителите, е вниманието, което е неразделна част не само във възпитанието, но и в поддържането на здравето на детето..

  Кога родителите трябва да бъдат загрижени

  В случаите, когато вродените рефлекси се появяват със слаба степен на интензивност или са леко забавени, е необходимо да се потърси съвет от специалист. Такива аномалии могат да показват определени здравословни проблеми, например:

  • нараняване на бебе по време на раждането;
  • наличието на определени заболявания;
  • раждане на дете преждевременно;
  • раждане с асфиксия;
  • специфична индивидуална реакция на прием на определени лекарства и др..

  Особено опасна ситуация ще бъде, когато рефлексите отсъстват напълно поради сериозни раждания, тежки вътрематочни малформации, дълбока асфиксия. Този факт е в основата на спешните реанимационни мерки. Ако обаче на детето се помогне своевременно, проблемите могат лесно да бъдат избегнати, тъй като резервите на тялото на бебето са огромни.

   Подобни публикации
  • Какво да правите, ако детето се страхува от гърнето и причините за страха?
  • Кога да отучите бебето си от залъгалка и как да го направите?
  • На колко месеца децата започват да ходят с и без помощ

  Рефлекси на новородени: характеристики и таблица

  Новороденото не може да направи много самостоятелно, но не е толкова безпомощно, както си мислехме. Той знае как да поиска помощ в нещо, но може да направи нещо сам. Намерете например източник на храна. Или рефлекторно да сигнализирате за неразположение.

  За какво говорят новородените рефлекси и защо е важно да се проследи изчезването им - прочетете нататък.

  1. Главна информация
  2. Особености на рефлекторната дейност
  3. Каква е причината за слабото изразяване на рефлексите
  4. На какви групи са разделени вродените рефлекси?
  5. Устни автоматизми
  6. Тонични автоматизми
  7. Спинални двигателни автоматизми
  8. Хващане на автоматизми
  9. Защитни автоматизми
  10. Когато вродените рефлекси изчезнат
  11. Заключение

  Главна информация

  Рефлексите са реакцията на тялото на стимул. Те се делят на вродени и придобити. Бебето се ражда със специфичен набор от умения, които му позволяват да се адаптира към новите условия.

  Всички рефлекси от този период могат да бъдат разделени на:

  1. Подкрепяща. Благодарение на тях детето може да диша, суче, преглъща.
  2. Защитни. Те свеждат до минимум или неутрализират външните влияния като студена или ярка светлина.
  3. Временно. Те са необходими за първите часове от живота за адаптация или действат само по време на раждането. Като правило през първите три месеца те изчезват..

  Оценката на рефлексите на бебето дава представа за състоянието на неговата нервна система. Всяко отклонение изисква наблюдение от невролог.

  Особености на рефлекторната дейност

  Здравото бебе изпълнява рефлекси симетрично. Тоест същото за лявата (ръка, крак) и дясната.

  Отклоненията са причина да се консултирате с лекар. Тежестта и изчезването на рефлексите трябва да съответстват на възрастта.

  Каква е причината за слабото изразяване на рефлексите

  Отслабването на двигателната активност, като правило, е свързано с травма при раждане, асфиксия или недоносеност. Отслабените или недоносените бебета имат по-лоши гръбначни и орални рефлекси.

  Понякога при здрави бебета смукателният или гълтателният рефлекс се гаси. Не бийте алармата веднага. Това може да се дължи на факта, че детето не е гладно. Ако проблемът остане по време на хранене, е необходимо да се консултирате с невролог..

  Пълното отсъствие на рефлекси изисква незабавна реанимация. Това може да е последица от трудно раждане, асфиксия.

  На какви групи са разделени вродените рефлекси?

  Безусловните рефлекси за кърмачета могат да бъдат разделени на няколко групи. Ето класификацията, която е най-опростена за възприятието на не-лекар:

  • орално;
  • тоник;
  • гръбначно движение;
  • хващане;
  • защитен.

  Всяка група автоматизми е разделена на подгрупи или включва набор от вродени реакции.

  Някои от безусловните рефлекси се трансформират и на тяхна основа се развиват нови умения. Други изчезват напълно. Те се наричат ​​още рудиментарни рефлекси..

  Устни автоматизми

  Тази група безусловни реакции е свързана предимно с храненето и защитата на бебето. Така се появяват рефлексите за смучене и преглъщане веднага след раждането. Първият изчезва на възраст от дванадесет месеца.

  Рефлексът на запушването играе защитна роля. Детето автоматично изтласква всички твърди предмети, които са паднали в устата му.

  Загубена е за шест, седем месеца. От този момент можете да започнете да въвеждате допълващи храни..

  Рефлексите на оралния автоматизъм включват:

  1. Хобот. Ако докоснат устните на бебето, то ще ги извади като хобот на слон.
  2. Кусмаул. Ако погладите зоната близо до ъгъла на устните на бебето, то ще обърне главата си. Ако поглаждането беше отдясно, тогава отдясно. Ако наляво, после наляво. В същото време ъгълът на устата трябва да слезе надолу.
  3. Реакцията на Бабкин. Това се случва при натискане на трохи върху дланта. В този момент детето отваря уста и се стреми да привлече главата към гърдите.

  Повечето от рефлексите в тази група са елементарни..

  Тонични автоматизми

  Тази група включва рефлекси, свързани с поддържане на положението на тялото. Те са в основата на умения като поддържане на главата, седене, изправяне.

  Тоничните рефлекси включват:

  1. Лабиринт. Ако поставите трохичката върху корема си, тя автоматично ще придърпа ръцете ви към тялото. В този случай краката спонтанно ще притиснат корема (сгънете се в коленете).
  2. Магнус-Клайн. Нарича се още реакцията на фехтувача. Появява се в момента, когато бебето лежи по гръб. Ако главата му е обърната и докосне дясното му рамо, тогава той автоматично ще изправи дясната си ръка. В този случай лявата ще се огъне. Това е симетричен рефлекс, тоест реакцията трябва да бъде и при завъртане на главата наляво..
  3. Вратни рефлекси. Проявява се в легнало положение. Ако главата на бебето е огъната към гърдите, краката му ще се огънат. В същото време той ще изправи ръцете си. Ако главата е наклонена малко назад, бебето ще сгъне ръце и ще изправи краката си.

  За младите родители е забавно периодично да проверяват рефлексите на бебето. Това е доста необичайна и изумителна гледка. Но лекарите не съветват често "експериментиране" с бебето.

  Спинални двигателни автоматизми

  Най-обширната група рефлекси е спиналните. Ще разгледаме основните.

  Реакции на подкрепа и ходене. Ако бебето е поставено с крака върху твърда повърхност, като държи дръжките, то ще запази изправено положение. Ако в този момент го огънете леко напред, трохичката ще пристъпи. Това се дължи на изместване в центъра на тежестта.

  Рефлексът на Галантан е реакцията на гръбначния стълб на външни дразнители. Неговото присъствие и нормална тежест показват здравето на нервната система на бебето. Проявява се чрез извиване на гърба при докосване.

  Ако легнете бебето настрани и внимателно прекарате пръста си по билото, то ще се наведе към стимула. Ако прекарате пръст вдясно от гръбначния стълб, детето ще изправи напълно десния крак. Ако наляво, после наляво.

  Моро. Здравословната реакция на страха при новородено се проявява като Моро рефлекс. Той може да помогне за идентифициране на сериозни патологии на ЦНС, хипертония или тежка черепна травма.

  За да се провери реакцията, бебето се поставя по гръб. Ударете леко по опорната повърхност. Важно е да направите това в рамките на петнадесет сантиметра от главата на бебето. Рефлексът ще се прояви в две фази. По време на първата детето ще разпери ръце встрани, докато дланите ще се отворят. Във втория хванете тялото си с тях, сякаш се гушкате и защитавате.

  Реакция може да бъде предизвикана чрез повдигане на краката и таза на новороденото над опорната повърхност. Също така автоматизмът ще се прояви, ако изведнъж изправите краката на бебето.

  Хващане на автоматизми

  Тази група включва рефлекса на Робинзон (хващане). Нарича се още маймунска реакция. Тя се проявява по следния начин. Ако възрастен постави палци в юмруците на бебето, бебето ще ги стисне здраво.

  В това положение бебето може безопасно да бъде повдигнато над повърхността..

  Реакцията на Бабински може да бъде отнесена към същата група. Тя се проявява по следния начин. Ако прекарате пръста си по външната повърхност на ходилото на крака, трохичката ще разнесе пръстите на краката.

  Ще бъде донякъде като фен. Важно е реакцията да бъде изразена еднакво и в двата крака..

  Защитни автоматизми

  Този комплекс от реакции е предназначен да неутрализира външните влияния. Така нареченият патешки рефлекс позволява на бебето да се гмурка и плува от първите дни на живота. Проявява се чрез задържане на дъха, когато водата попадне в областта на носа и устата.

  Мигащият автоматизъм се проявява по следния начин. Ако духате по лицето на бебето, то ще затвори очи. Реакцията на зеницата е предназначена да предпазва очите от ярко осветление. Когато се появи дразнител, зеницата на детето се стеснява.

  Основният защитен рефлекс е способността да се обърне главата настрани, когато трохата е положена върху стомаха. Това позволява на новороденото да диша..

  Ако детето няма сериозни патологии на нервната система, реакцията се проявява от първите часове от живота.

  Когато вродените рефлекси изчезнат

  Повечето от вродените рефлекси са елементарни. Всеки има своя собствена дата на годност. Важно е родителите периодично да ги проследяват и да проверяват рефлекторната таблица. За ваше улеснение сме го съставили по месеци от новородено до една година.

  РефлексВъзраст, месеци
  1234пет678деветдесетединадесет12
  Смучене+++++++++++±
  Хобот++±---------
  Кусмаул+++++++++++±
  Бабкина+++±--------
  Лабиринт+++±--------
  Мангус-Клайн++±---------
  Вратни рефлекси++±---------
  поддържа+±----------
  Автоматична разходка+±----------
  Галантана+++±--------
  Моро+++±--------
  Робинзон+++±--------
  Бабински+++±--------

  Трябва да проверявате рефлексите на детето си не повече от веднъж или два пъти месечно. Важно е той да е в добро настроение. Препоръчително е да направите това поне 30 минути след хранене..

  Заключение

  Рефлекторните действия на бебето му помагат да се адаптира и при необходимост се превръща в сигнал за родителите, когато детето е гладно, нездравословно или изпитва дискомфорт..

  Повечето родители смятат, че рефлексите на новороденото са достатъчно забавни за игра. Педиатрите съветват да не се включват в подобни игри, за да не уморяват бебето.

  Но трябва периодично да проверявате за рефлекси - това е също толкова важно, колкото проверката на слуха на бебето. Проследяването на рефлексните действия ще помогне да се установи преждевременното изчезване на необходимия рефлекс. Или дайте увереност, че бебето се развива нормално.

  Вродени рефлекси при деца: какво новородено вече може да направи?

  Автор: 4mam Дата на публикуване

  Когато се роди дете, неговата нервна система все още не е формирана. Независимо от това, за да се адаптира към „новия свят”, бебето вече има някои умения - рефлексите на новороденото (реакция на стимула от външната или вътрешната среда на тялото). Помислете какво вече може да направи новороденото и как правилно да проверите основните автоматизми.

  Какво представляват рефлексите и какви са те

  Рефлексът е реакцията на живия организъм, която се осъществява с участието на централната нервна система (централна нервна система) на какъвто и да е ефект.

  В зависимост от вида на образованието или биологичното значение рефлексите на новородените и кърмачетата се разделят на групи.

  По вид образование

  Като се има предвид вида на образованието, всички видове рефлекси се разделят на:

  • безусловна (вродена) - с която детето вече е родено;
  • условен (придобит) - личен опит на детето.

  По анатомично местоположение

  Различните части на нервната система са отговорни за функционирането на рефлексите. В зависимост от това коя част на НС осигурява реакцията, рефлексите се разделят на 2 групи:

  • Сегментарен двигател (осигурен от гръбначния мозък и мозъчния ствол);
  • Надсегментарен позотоник (осигурен от центровете на продълговатия мозък и средния мозък).

  По биологично значение

  В зависимост от целта, вродените рефлекторни реакции се разделят на 4 класа:

  • осигуряване на работата на основните системи на тялото (дишане, храносмилане, отделителна система);
  • защитни (затваряне на очите, кашлица);
  • ориентировъчно (реакция на нов стимул);
  • атавистични (наследствени, които изчезват в рамките на 2-4 месеца).

  Основни рефлекси на новородено: таблица по месец

  Общо се отличават 13 от най-важните рефлекси на бебето. Нека дадем тяхното кратко описание в таблицата.

  Име на рефлексКак да се обадя / Как се проявяваКогато изчезне
  МороКогато бебето внезапно е повдигнато или спуснато, ръцете, свити в лактите, са разтворени в страни и пръстите са разтворени; след - ръцете се връщат в първоначалното си положение, а пръстите са стиснати в юмруци.След 4 месеца
  Асиметричен цервико-тоник (Magnus-Klein)При рязко завъртане на главата, лежаща на гърба на детето, ръката и кракът се удължават към обърнатата глава; противоположните крайници се огъват в „поза на фехтовка“.След 4 месеца
  РазходкаКогато държите детето вертикално (опирайки краката на твърда повърхност), леко придвижвайки торса напред, можете да видите нещо подобно на стъпки.След 2-3 месеца
  поддържаКогато държите детето вертикално, докосвайки ръба на масата с ходилата, бебето ще се опита да застане върху него.След 2 месеца
  Хващане (четка)Когато докоснете дланта с пръст, бебето я стиска плътно, а когато се опитате да я вземете, стиска още повече.След 5 месеца
  БабкинаС натиск върху дланта и предмишницата на която и да е ръка, детето отваря уста, затваря очи и обръща главата си към стимула.След 4 месеца
  Хващане (крака)Когато натиснете върху предната част на подметката, детето има тонизиращо (осигуряващо мускулен тонус) огъване на пръстите на краката.След 9 месеца
  Симптом на БабинскиДорсифлексията на големия пръст и плантарната флексия на всички останали пръсти могат да се видят при поглаждане на крака от петата до пръстите..След 6 месеца
  Търсене на гърдиКогато пръст докосне бузата на бебето, той ще обърне главата си към стимула и ще отвори уста, сякаш търси зърно.След 3-4 месеца
  СмученеКогато поставя пръст в устата на детето, то ще прави смукателни движения.След 12 месеца
  ПлуванеКогато бебето е поставено с корем надолу във водата, то ще се опита да направи координирани движения по плуване.След 6 месеца
  ПреглъщанеАко храната попадне в устата, позволява преглъщане.Не минава
  ЗеницаПри ярка светлина или заспиване зениците на детето се стесняват и се разширяват при събуждане или на тъмно.Не минава

  Спинални двигателни автоматизми

  Доставя се от гръбначния мозък. Те създават „библиотека“ от елементарни програми за поза и движение, които след това се развиват в умишлени движения. Нека разгледаме основните:

  Защитни

  Опитайте се да поставите новороденото по корем, то веднага ще завърти главата си (тази реакция се проявява от първите часове от живота).

  При деца с увреждания рефлексът може да отсъства, трябва незабавно да помогнете на бебето, за да не се задуши.

  Подпора и автоматична разходка

  Ако вземете бебето под мишниците (не забравяйте да застраховате главата едновременно), то ще сложи краката си наблизо и ще се опита да ходи.

  Обхожда (Bauer)

  Ако сложите дланта си на краката на новородено, то рефлекторно ще започне да се отблъсква, правейки пълзящи движения - спонтанно пълзене (тази реакция изчезва до 4 месеца).

  Prehensile

  При натискане на дланта новороденото стиска пръстите (изглежда от раждането). От третия месец от живота този механизъм става все по-интензивен и нараства.

  • От раждането до 2 месеца (когато бебето стиска пръстите на родителите. По-голямата част от времето ръцете са стиснати в юмруци);
  • Три месеца (детето се опитва да грабне играчки, които го интересуват);
  • От четири до осем месеца (малкото вече се е научило да държи предмети достатъчно здраво);
  • Девети - дванадесети месец (успешно хващане на предмети както с дясна, така и с лява ръка).

  Робинзон

  При натискане на дланта бебето хваща пръстите толкова здраво, че може безопасно да се вдигне нагоре (автоматизмът се проявява при проверка на рефлекса за хващане при новородено).

  Галант

  Ако прокарате пръста си по гръбнака на бебето, то започва да се огъва, образувайки дъга (съответният крак е разгънат в ставата).

  Перес

  С показалеца тичаме по гръбнака на бебето. Има задържане на дъх, последвано от плач. Всички мускули са в тонус, тазът, ръцете, краката се повдигат.

  С прости думи, това е реакция на страха. Проявява се, когато ударите или ударите на 15 см от главата. В този случай ръцете и краката са разтворени и след това се връщат обратно в първоначалното си положение.

  Този автоматизъм се проверява от лекаря, родителите не трябва да правят това твърде често, тъй като е изключително нежелателно да предизвиквате страх.

  Керниг

  При дете, легнало по гръб, единият крак е сгънат в колянната и тазобедрената става, но те не могат да бъдат изправени (нормална реакция). Рефлексът изчезва след 3-4 месеца.

  Устни сегментарни автоматизми

  Устните сегментарни автоматизми носят няколко концепции.

  Смучене

  Поставяйки зърно или пръст в устата си, можете да забележите активни смукателни движения.

  Търсене (Kussmaul)

  Ако погладите лицето в областта на устата, без да докосвате устните, тогава устната пада, езикът се отклонява и главата се обръща към стимула (този автоматизъм е налице до 3-4 месеца).

  Хобот

  Докосвайки устните с пръст, те се изпъват с хобот (съществува до два месеца живот).

  Палмарно уста (Babkina)

  Чрез натискане на подложката на палеца устата се отваря и главата се огъва (проявява се до 3 месеца).

  Надсегментарни позотонични автоматизми

  Надсегментните постурални рефлекси включват:

  Magnus-Klein асиметричен тоничен цервикален рефлекс

  Ако завъртите главата на новородено, легнало по гръб, така че долната челюст да е на нивото на раменете, крайниците, към които е обърнато лицето, са разгънати, противоположните - огънати.

  Симетричен тоник на шийката на матката

  При огъване на главата мускулният тонус се увеличава във флексорите на крайниците (често в горните), а при удължаване и в екстензорите (тази реакция изчезва на 2 месеца от живота).

  Тоник за лабиринт (LTE)

  В зависимост от това дали детето лежи по гръб или по корем, мускулният тонус се повишава:

  • на гърба - екстензорите на тялото (врата, гърба, ръцете, бедрата, краката) и крайниците;

  Вратът и гръбначният стълб на детето са напрегнати, главата е отхвърлена назад, краката са удължени, краката са в позиция на плантарна флексия. Хвърля глава назад, изправя торса, ръцете и краката. Има значителна съпротива при опит за огъване на главата. Главата не се огъва. Заедно с него тялото се издига, като "дъска".

  • на корема - флексори на тялото и крайниците.

  Легнало по корем на детето, тазът е повдигнат, краката и ръцете са свити, главата е спусната надолу. Не може да вдигне глава и да се облегне на дръжките, както и да притисне долната част на тялото към повърхността, върху която лежи, да се наведе. Ръцете са под гръдния кош в сгънато положение, ръцете са стиснати в юмруци; бедрата и подбедриците са по-често приведени и огънати, тазовият багажник е повдигнат.

  LTE при здраво бебе на практика не се изразява (преминава на 2 месеца от живота).

  Reflex Landau (настройка на лабиринта)

  Когато държите детето на свобода във въздуха, с лицето надолу. Първо той повдига главата си (изправено лице, хоризонтално уста), след което се получава тонизиращо удължаване на гърба и краката. Ако спуснете главата към гърдите, тонусът изчезва и тялото се сгъва (появява се на 5-6 месеца от живота и изчезва на 2 години).

  Какво да правите, ако новороденото има слаби рефлекси

  Рефлексният тест е задължителна процедура, която ви позволява да проверите правилното развитие на бебето.

  Ако рефлексите не са напълно изразени или изобщо не са изразени, спешно трябва да се консултирате със специалист.

  Проблемът може да бъде причинен от:

  • вътрематочна инфекция по време на бременност;
  • нарушение на мускулния тонус;
  • нарушение на нервната система;
  • травма на дете по време на трудно раждане;
  • реакции към силни лекарства.

  Понякога, преди хранене, майката може да забележи слаб смучещ рефлекс. Не се притеснявайте. Може би това означава само, че бебето не е гладно..

  Обърнете внимание не само на присъствието, но и на изчезването на елементарни (рефлекси, които в крайна сметка изчезват) автоматизми. Не пренебрегвайте рутинните прегледи. И не забравяйте, малки отклонения могат да бъдат характеристика на тялото, която няма да повлияе на по-нататъшното развитие на бебето..