Новороденото бебе изглежда само като безпомощна малка бучка, всъщност природата се е погрижила за него и е предоставила редица вродени безусловни рефлекси, предназначени да го защитават и съхраняват. За какво говорят тези забавни реакции на тялото и защо са необходими? Обяснява кандидатът за медицински науки Елена Борисовна Мачнева.

Какво представляват рефлексите

Някои рефлекси избледняват много бързо, други се запазват за по-дълъг период - и това е абсолютно нормално. Важно е родителите да знаят времето за проява и изчезване на безусловните рефлекси, но във всеки случай бебето не може да мине без редовни прегледи при невролог.

Всички безусловни рефлекси на новородено са разделени от педиатри - неонатолози на три основни групи:

 • Осигуряване на общо нормална жизнена дейност (дихателни, смучещи, преглъщащи, както и гръбначни рефлекси);
 • Насочена към защита на детското тяло от външни влияния на ярка светлина, студ, топлина и други дразнители;
 • „Временни“ рефлекси - например рефлексът за задържане на дъха, който е необходим за преместване на родовия канал на майката.

Най-важните безусловни рефлекси на малко дете са оралните рефлекси. Те позволяват на детето да получи собствена храна..

Смукателният рефлекс се проявява веднага след раждането - при условие, че детето е здраво. Бебето прихваща зърното, пръста, зърното с ритми и ги смуче ритмично - нещо подобно от гледна точка на физиологията изглежда като нормален процес на хранене. Смукателният рефлекс започва да избледнява с около година и постепенно изчезва само с 1,5-3 години. Експертите смятат, че по този начин самата природа е определила оптималното време за края на кърменето..

Хоботен рефлекс. Лесно е да се докосне устните на бебето и те нелепо изпъкват в тръбичка - точно като хобота на слонско теле - в този момент кръговият мускул на устата неволно се свива.

Палмарно-орален рефлекс - опитайте се да натиснете палеца върху дланта на бебето - то ще отвори устата си.

Спиналните рефлекси са набор от реакции, отговорни за състоянието на мускулния апарат. Това са двигателни рефлекси, регулирани от гръбначния мозък. С тяхно участие тялото ни заема различни пози и се движи в пространството..

Горен защитен рефлекс. Този рефлекс се проявява веднага след раждането, ако бебето е здраво. Ако новородено бебе е поставено по корем: главата веднага се обръща настрани и бебето се опитва да го повдигне. Така бебето възстановява достъпа на въздух до дихателните пътища.

Рефлекс за търсене - ако докоснете ъгъла на устата на бебето, то обръща главата си към стимула.

Хващане - пъхнете пръста си в ръката на бебето и то ще стисне здраво юмрука до такава степен, че да може лесно да се вдигне!

Рефлекс Бабински. Въпросът е, че ако погладите ръбовете на подметката отвън, тогава пръстите се отварят под формата на ветрило, а краката се огъват отзад. Лекарят оценява енергията и симетрията на движенията.

Рефлекс реквизит и автоматично ходене. Този рефлекс подготвя бебето да ходи. Спуснете бебето с крака на пода и то ще застане, облегнато на стъпалото и ако се наклони напред, ще започне да „стъпва над краката си“.

Рефлекс на пълзене. Поставете бебето на корема му и докоснете с длани ходилата си. Той веднага ще се отблъсне от опората и ще продължи напред.

Рефлекс Галант. Състои се в това, че ако прекарате пръста си по гръбнака на бебето отгоре надолу, отстъпвайки на 1 см от него наляво - бебето ще огъне гърба надясно и ще разгъне левия крак, направете същото от дясната страна - бебето ще огъне гърба наляво и разгъне десния крак Лекарят оценява симетрията на отговора на рефлекса.

Рефлекс на Перес. Поставете бебето на корема и плъзнете пръста си по гръбначния стълб, като се движите от опашната кост до врата и леко натискате прешлените. В отговор бебето ще повдигне главата и таза, ще огъне гърба и ще свие крака в коленете. Той обаче може да крещи, да уринира или да се качи. Рефлексът помага на лекаря да оцени функцията на гръбначния мозък.

Рефлекс Моро. Това е защитен рефлекс. Можете да го проверите по много начини, например, пуснете играчка до детето, рязко повдигнете долната половина на тялото му за краката, плеснете по масата за повиване, на която лежи бебето. В отговор на това бебето първо ще разтвори ръцете отстрани, ще отвори юмруците и ще изправи свитите крака. И след 2-3 секунди дръжките или ще се върнат в първоначалното си положение, или бебето ще се прегърне с тях. Продължава до 3-4 месеца. Ако бебето често разстила ръце без видима причина или движенията му са асиметрични, трябва да обърнете внимание на това.

Рефлекс Magnus-Klein, или Асиметричен рефлекс. Ако обърнете главата на детето надясно, то ще изправи дясната си ръка и десния крак и ще огъне лявата си ръка и левия крак - ще застане в „поза на фехтовка“. Рефлексът координира очите и мозъка и подпомага развитието на вестибуларния апарат.

Симетричен рефлекс. Внимателно огънете главата на бебето, така че брадичката да докосне гърдите: ръцете веднага ще се огънат, а краката са разгънати. Ако главата е огъната, всичко ще бъде обратното: дръжките са огънати, а краката са огънати. Подгответе детето си за внимателно пълзене.

Тонизиращ рефлекс в лабиринт. Причинява се от промяна в положението на главата на бебето в пространството. В позиция „предразположена” главата на бебето пада върху гърдите или е хвърлена назад, задните дъги, ръцете са притиснати към гърдите, пръстите са свити в юмруци, краката са свити в коленете и притиснати към стомаха. След няколко минути детето започва да изпълнява плувни движения, които преминават в спонтанно пълзене..

РЕФЛЕКСИ НА НОВОРОДЕНИ

Рефлекси на новородени

Рефлекс - (от лат. Reflexus - обърнат назад, отразен), реакцията на тялото, причинена от централната нервна система, когато рецепторите се дразнят от агенти на вътрешната или външната среда; се проявява в появата или промяната на функционалната активност на органите и тялото като цяло [„Великата съветска енциклопедия“].

Какви способности има новороденото??

Набор безусловни рефлекси, които улесняват адаптирането към новите условия на живот:

рефлекси, които осигуряват работата на основните телесни системи (дишане, кръвообращение, храносмилане и др.), по-специално смучещ рефлекс, рефлекси на храната и вестибуларна концентрация (успокояване, инхибиране на движенията);

защитни рефлекси (например, когато докосва клепачите, детето затваря очи, мига при ярка светлина);

ориентационни рефлекси (рефлекс за търсене, завъртане на главата към източника на светлина);

атавистични рефлекси, т.е. онези рефлекси, които постепенно изчезват и изчезват (например, рефлексът за хващане или рефлексът на Робинсън; спонтанният рефлекс на пълзене или рефлексът на Бауер; автоматична походка и др.).

Наличието на безусловни рефлекси показва функционалната зрялост на централната нервна система на новороденото, но през първата година от живота повечето от тях изчезват.
В същото време има ясна връзка между узряването на мозъка и изчезването на повечето от тези по-прости рефлекси. Причината е, че много от тях се контролират от подкоркови структури, предимно от средния мозък, който се развива в плода с голям напредък. Най-простите рефлекси постепенно отстъпват място на по-сложни рефлекторни реакции и условнорефлексни поведенчески комплекси, при които мозъчната кора играе решаваща роля

Към днешна дата са известни повече от седемнадесет вродени рефлекси на новородени. Трудно е да се каже защо природата е „измислила“ такъв брой вродени рефлекси, но някои от тях младите родители не само трябва да могат да определят в бебето, но и да ги стимулират. За какво? Стимулирането на вродените рефлекси, което е придружено от активен контакт между детето и родителите, разширява не само двигателната инициатива, но и способността му да общува с околната среда и това допринася за развитието на бебето.

Помислете за основните рефлекси на новородените:

Смучещ рефлекс
Най-важният и най-обичаният от педиатрите. Ако този рефлекс отсъства при дете, тогава прогнозата не е много добра. Лесно е да се определи смукателният рефлекс: когато докоснете устните и езика на новороденото или когато показалецът на изследваното дете е поставен в устата на дълбочина 1-2 см, новороденото прави ритмични смучещи движения.

Смукателният рефлекс отшумява с 12 месеца, което е една от причините педиатрите да препоръчват продължаване на кърменето до 1 година.

Психолозите отбелязват, че нереализираният смучещ рефлекс при деца, хранени с бутилка, може впоследствие да доведе до обсесивно-компулсивно разстройство: смучене на пръст, писалка, ъгъл на възглавница и т.н..

Рефлексът за търсене е в основата на формирането на много имитиращи (изразителни) движения: поклащане на главата, усмивка. Наблюдавайки храненето на бебето, може да се отбележи, че преди да хване зърното, той прави поредица от люлеещи се движения с главата си, докато не хване здраво зърното.

Хоботен рефлекс.
Ако рязко докоснете кожата на новороденото близо до носогубната гънка, бебето изважда устните с "хобот" и започва да завърта главата в търсене на зърното. До 3-4 месеца рефлексът изчезва, с изключение на децата с увреждане на ЦНС.

Палмарно-орален рефлекс (рефлекс на Бабкин) - натискът върху областта на дланта кара устата да се отвори и главата да се огъне. Рефлексът е нормален при всички новородени, по-силно изразен преди хранене. Летаргичен рефлекс се наблюдава при увреждане на централната нервна система (ЦНС). Бързото развитие на рефлекса е прогностично благоприятен признак при деца, претърпели родова травма. Палмарно-оралният рефлекс може да отсъства при периферна пареза на ръката от засегнатата страна. През първите 2 месеца от живота рефлексът се изразява, а след това започва да отслабва и на 3-месечна възраст могат да се отбележат само отделните му компоненти. При увреждане на централната нервна система при дете на възраст над 2 месеца рефлексът няма тенденция да избледнява, а напротив, той се засилва и възниква дори при леко докосване на дланите на пасивните ръце.

Рефлекс за задържане на дишането
Този рефлекс помага на бебето безопасно да преодолее родовия канал и да не поглъща околоплодната течност. В бъдеще може да се използва при обучение на бебето да плува. Трябва обаче да се помни, че по време на първото пълно потапяне във вода, продължителността на рефлекторното спиране на дишането е не повече от 5-6 секунди. До шест месеца, с редовно упражнение, можете да го донесете до 25-30 секунди, а до годината - до 40 секунди.

Внимание! Престоят на детето под вода по-дълъг от определеното време може да доведе до сериозни и дори необратими последици. Преди да започнете да учите бебето си да плува, консултирайте се със специалист, който ще ви научи как да го правите правилно..

Рефлекс за плуване
Дете, потопено във вода, увеличава двигателната активност на ръцете и краката, която е характерна за него по време на сън. Подобна дейност няма нищо общо с истинските движения по плуване, но детето може да лежи известно време на водата без подкрепа. Детето може да научи сложните координирани движения, необходими за всеки стил на плуване, не по-рано от 2,5 - 3 години. Децата обаче, чийто плувен рефлекс се стимулира от раждането, растат физически по-силни, по-устойчиви на стрес, боледуват по-малко и впоследствие много обичат водата и плуването. Дори за известно време от живота си те да нямат условия за плуване, при първата възможност те ще възвърнат способността си да останат на водата и бързо да овладеят стила, на който ще бъдат научени. Детският им опит ще им помогне в това..

Рефлекс за хващане (рефлекс на Робинзон)
Рефлексът за хващане е повишаване на засилването на общия тонус на мускулите на дланта, предмишницата, рамото и всички скелетни мускули. Тя може да бъде толкова изразена, че новородено, което е хванало пръстите на възрастен, може да бъде вдигнато: хватката му може да поддържа тежестта на тялото.
Погладете ръката на бебето си или опитайте да залепите показалеца си в малкия му юмрук и можете да усетите колко силно той стиска пръстите си. Можете да откриете грабващия рефлекс, ако поставите играчка в ръката на детето и след това се опитате да я отнемете от този малък Херкулес. Хващащият рефлекс е силен през първите два месеца. Ако този рефлекс не бъде развит, той отслабва до третия месец и изчезва до шест месеца..
Стимулирането на този рефлекс ускорява психофизиологичното развитие на бебето. За първи път той е използван целенасочено през 70-те години от инженер Скрипалев, което е тласък за създаването на известния спортен комплекс за кърмачета Скрипалевски, който днес е най-добрият и надежден спортен комплекс за деца. Наличието на рефлекс след 4-5 месеца показва увреждане на нервната система.
Същият хващащ рефлекс може да се задейства от долните крайници. Натискането на палеца върху топката на крака причинява плантарна флексия на пръстите. Ако обаче се приложи пръст върху пунктираното дразнене на ходилото на стъпалото, тогава гръбната рефлексия на крака и ветрилообразното разминаване на пръстите (физиологичен рефлекс на Бабински).

Плантарен рефлекс (рефлекс на Бабински)
Това рефлекторно движение се причинява от дразнене на кожната повърхност на вътрешния ръб на подметката, проявяващо се чрез удължаване на палеца и огъване на останалите пръсти. Това се комбинира с флексия на краката в колянната и тазобедрената става и повишено свиване на останалата част от мускулите на тялото на новороденото..

Рефлекс на пълзене (рефлекс на Бауер)
В легнало положение бебето се отблъсква с крака от дланта, поставена на ходилата, и прави движение напред, сякаш пълзи. Стимулирането на „пълзящия“ рефлекс укрепва мускулите на гърба и корема, бебето започва да държи добре главичката си от 2-3 седмици и лежи по корем с удоволствие. Рефлексът изчезва с 3-4 месеца.

Рефлексът е депресиран или липсва при деца, родени при асфиксия, както и при вътречерепни кръвоизливи, наранявания на гръбначния мозък. Трябва да се обърне внимание на асиметрията на рефлекса. При заболявания на централната нервна система пълзящите движения продължават до 6-12 месеца, подобно на други безусловни рефлекси.

 • Стоп е рефлекс. Ако бебето се притисне вертикално към гърдите и леко се удря с дланта на стъпалата му, тогава настъпва активна двигателна реакция на разтягане и напрежение на цялата скелетна мускулатура. Хлапето изглежда разтегнато от вниманието!.
  Стимулирането на този рефлекс добре развива скелетните мускули, което е превенция на последващи нарушения на стойката. Добре е да правите това упражнение след хранене (при условие, че бебето е будно), за да освободите въздух, който е влязъл в стомаха по време на сучене..
 • Рефлекс на петата (рефлекс на Аршавски)
  Причинява се от умерен натиск върху калтенеуса, което води до генерализирана разтегателна активност с разтягане, с гримаса на „плач“ и писък. Рефлексът е добре изразен само при физиологично зрели новородени..
 • Стъпков рефлекс
  Дръжте бебето си над масата, така че единият крак да лежи на повърхността му. Този крак ще бъде компресиран, а другият, напротив, ще падне на масата, сякаш детето е на път да отиде. Ако откъснете чорапа му от плота на масата, той ще стисне крака, сякаш е на път да стъпче по масата. Когато стимулирате стъпаловия рефлекс, не забравяйте да завършите упражненията с прикрепване към гърдите. Ако рефлексът не се стимулира, той изчезва с два до три месеца..
  Експертите са забелязали, че стимулирането на стъпковия рефлекс ускорява цялостното физическо и психическо развитие на бебето. Такива деца започват да ходят на 8-9 месеца, фината им моторика е перфектно загрята, те говорят до година с фрази от 3-4 думи, често имат перфектна височина и способност да говорят.

Внимание! Стимулирането на стъпаловия рефлекс, както и рефлексът „стоп“, е възможно само при кърмачета, които нямат ортопедични аномалии: дисплазия на тазобедрените стави, дислокации и сублуксации на тазобедрените стави, вродени клишои.

Рефлекс на страх (Моро рефлекс)
Ако изведнъж премахнете ръката, поддържаща детето, то моментално ще се опита да хване нещо и, като не намери опора, ще започне да крещи с уплашено лице. Неволно хващащо движение при уплах - защитен рефлекс на бебето.
Стресателният рефлекс е особено забележим през първия месец от живота и постепенно изчезва с 3-4 месеца. Антрополозите вярват, че този рефлекс, подобно на рефлекса за хващане, са примитивни поведения, които позволяват на децата да се "привързват" към майка си.
Рефлексът се задейства и от различни техники: удряне на повърхността, върху която лежи детето, на разстояние 15 см от главата му, повдигане на разширените крака и таза над леглото, внезапно пасивно удължаване на долните крайници. Новороденото движи ръцете си встрани и отваря юмруци - фаза I на рефлекса Моро. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение - фаза II на Моро рефлекса.
Рефлексът се изразява веднага след раждането, може да се наблюдава по време на манипулацията на акушер-гинеколога.
При деца с вътречерепно увреждане рефлексът може да липсва през първите дни от живота. При хемипареза, както и при акушерска пареза на ръката се наблюдава асиметрия на рефлекса Моро. При изразена хипертония има непълен Моро рефлекс: новороденото само леко отстранява ръцете си. При кърмачета с увреждане на ЦНС Моро рефлексът се забавя за дълго време, има нисък праг и често се появява спонтанно с тревожност, различни манипулации.
При здрави деца рефлексът е добре изразен до 4-ти-5-ия месец, след това започва да избледнява; след 5-ия месец могат да се наблюдават само някои от неговите компоненти.

Рефлекс Галант.

Когато кожата на гърба е раздразнена, паравертебрално по протежение на гръбначния стълб, новороденото огъва гърба, образува се дъга, отворена към стимула. Кракът от съответната страна често е удължен в тазобедрената и колянната става. Този рефлекс се предизвиква добре от 5-6-ия ден от живота..
При деца с увреждане на нервната система тя може да бъде отслабена или напълно отсъства в рамките на 1 месец от живота. Ако гръбначният мозък е повреден, рефлексът отсъства дълго време.
Рефлексът е физиологичен до 3-4 месеца от живота, с увреждане на нервната система, тази реакция може да се наблюдава през втората половина на годината и по-късно.

Рефлекси на позата или защитни рефлекси
Поведението за оцеляване се нарича рефлекси на позата. Тези рефлекси помагат на бебето да задържи торса, главата, ръцете и краката в положение, което е най-удобно за дишане и нормално развитие. Ако сложите бебето с лицето надолу, то ще вдигне малко глава (точно колкото да се откъсне от повърхността) и ще го обърне настрани, така че да има достъп на въздух за носа. Ако покриете главата на бебето с пелена, то първо ще я захапе, а след това енергично ще обърне главата си от едната страна на другата и ще движи ръцете, опитвайки се да я махне от лицето си, така че нищо да не пречи на гледането и дишането. При деца с увреждане на ЦНС защитният рефлекс може да отсъства и ако главата на детето не е обърната пасивно настрани, то може да се задуши. При деца с церебрална парализа, с повишаване на екстензорния тонус, има продължително повдигане на главата и дори хвърлянето й назад.

Gag рефлекс
По време на периода, когато бебето се учи да суче и преглъща, този рефлекс го кара да изтласка всеки предмет от устата (това предпазва детето от шок). Ако натиснете върху гърба на фаринкса на бебето, долната му челюст и език ще се натискат надолу и напред, за да освободят фаринкса. Рефлексът на кълнове остава в човека за цял живот, но езикът се включва само през първите 6 месеца. След като вече знаем за този рефлекс, става ясно защо бебетата трудно поглъщат твърда храна..

Рефлекс на врата за почивка (рефлекс за фехтовка)
Когато бебето лежи по гръб, обърнете главата му настрани и ще видите, че ще премести ръката и крака си от същата страна, като заеме позицията на фехтовач, който се готви за атака. Този рефлекс както насърчава, така и възпрепятства развитието на мускулите. От една страна, благодарение на този рефлекс, детето гледа собствената си ръка и фиксира вниманието върху затегнатата в нея играчка. От друга страна, рефлексът не позволява да бъде в центъра на главата, ръцете на бебето и играчката. До 3-4 месеца този рефлекс изчезва и детето започва да държи играчките точно пред себе си.

Рефлекс на отнемане
Този рефлекс предпазва детето от болка. Ако кракът на бебето е убоден (за кръвен тест по време на лабораторни изследвания), той ще го изтегли назад, за да избегне болка, а другият ще започне да натиска в този момент, сякаш отблъсква нарушителя от себе си.

Грижи за деца от раждането до 5 години. - М., 2008.

Местен педиатър. Справочно ръководство / Изд. М. Ф. Рзянкина, В. П. Молочни. - М., 2008.

Шаповаленко И.В. Психология на развитието: Психология на развитието и психология на развитието. - М., 2005.

Правилни рефлекторни норми при новородени

За успешно оцеляване в нови условия природата е наградила бебетата с рефлекси, които им помагат да се адаптират към вътрешните и външните дразнители на околната среда..

Много от тях присъстват в човешкия живот само през първия месец от раждането..

 1. Сортове
 2. Безусловен (вроден)
 3. Условна
 4. Месечна таблица
 5. Атавистични рефлекси
 6. Тонични рефлекси
 7. Как сами да проверите за рефлекс при дете?
 8. Рефлекс Моро
 9. Смучещ рефлекс
 10. Хващащ рефлекс
 11. Рефлекс Бабински
 12. Рефлекс Бабкин
 13. Хоботен рефлекс
 14. Рефлекс на Бауер
 15. Рефлекс Ландау
 16. Рефлекс Перес
 17. Рефлекс на ходене (стъпка)
 18. Рефлекс Галант
 19. Поддържащ рефлекс
 20. Рефлекс на Робинзон
 21. Как да генерирам?
 22. Какво да правите, ако рефлексът е слаб или липсва?

Сортове

Рефлекси - реакцията на тялото на външни дразнители.

Те са изключително важни за всички, и особено за бебетата..

Безусловен (вроден)

Тези физиологични рефлекси са се развили..

Те се считат за относително постоянни, възникват с помощта на цялата централна нервна система..

Малка част изчезва след определено време след раждането.

Условна

Тези реакции са индивидуални, посочени от мозъчната кора. Тяхното формиране продължава през целия живот. Една от най-важните ценности е способността на човека да се адаптира към нова среда..

ВАЖНО! В началото на живота си бебето има само безусловни рефлекси, някои от които го придружават през целия му следващ живот..

Месечна таблица

ИмеОписаниеДо кой момент съществува
МороПроверка на централната нервна система за скорост на реакция.До 6 месеца включително.
СмученеВъзможност за смучене на майчината гърда или зърното, вградено в шишето за хранене.Отслабва до 12 месеца, изчезва напълно след 3-4 години.
ЗащитниСпособността да защитава жизненоважните органи на възприятие.Наблюдава се през целия живот.
Хващане (търсене)Способността да възприемаме света чрез тактилни усещания и хващане на различни предмети в близост.До 12 месеца включително.
БабинскиЕ разтегателен рефлекс на стъпалото.До 12-14 месеца включително.
БабкинаСпособността да завъртите главата и да отворите устата, когато са изложени на дланта.До 3 месеца включително.
ХоботСпособността за сгъване на устните в тръба при докосване е свързана със смучещия рефлекс.До 3 месеца включително.
БауерСпособността да избягате от дразнителя, действащ върху краката, като пълзи в обратна посока.До 4 месеца включително.
Рефлекс за подкрепа (подкрепа)Способността да стоите изцяло на краката с опора отстрани.До 2 месеца включително.
Рефлекс на ходене (стъпка)Възможност за малки стъпки, когато огъвате детето извън положението "опора".До 2 месеца включително.
Рефлекс за задържане на дишанетоСпособността да задържате дъха си извън нормалното.До 2 месеца включително.
ГалантСпособността да се огъвате, когато сте изложени на стимул в долната част на гърба.До 3 месеца включително.
ЛандауСпособността да се извършват по-сложни движения, да се запази навес на главата, ръцете и краката.4 до 8 месеца включително.
ПересРеагиране на стимул, който причинява болка.До 4 месеца включително.
РобинзонСпособността да хванете здраво стимул, който засяга дланта.До 4 месеца включително.
ПреглъщанеСпособността да поглъщате храна, необходима за живота.Остава за цял живот.

И от видеото ще научите как можете да проверите повечето реакции:

Атавистични рефлекси

Атавистичните рефлекси са безусловни рефлекси, които изчезват в процеса на живота на бебето като ненужни. Повечето от тези реакции действат само през първите 6 месеца от живота..

Примери за атавистични рефлекси:

 • Робинзон;
 • Моро;
 • задържане на дъха;
 • разходка.

Тези реакции на организма не формират по-нататъшното му развитие, а само показват пълноценното функциониране на централната нервна система. Дори рефлексът на Бауер не е източник на допълнително обучение за пълзене, тъй като бебето се движи с помощта на движения на ръцете, а не отблъскване. Детските рефлекси са от значение само в животинското царство..

Тонични рефлекси

Тоничните рефлекси са безусловни рефлекси, които изчезват от живота на бебето след 3 месеца живот. Ако те се наблюдават по-нататък, тогава можем да говорим за церебралната парализа на детето..

Примери за тонични рефлекси:

 • Ландау;
 • симетричен цервикален рефлекс;
 • асиметричен цервикален рефлекс.

Как сами да проверите за рефлекс при дете?

Всички реакции, необходими за хармоничното развитие на бебето, се проверяват от педиатър, в зависимост от възрастта на бебето. Има обаче моменти, когато трябва сами да проверите наличието на един или друг рефлекс. Това е достатъчно лесно да се направи, като се знае ясен алгоритъм на действията..

Рефлекс Моро

Дейности за възрастен:

 1. Поставете бебето си на равна, твърда повърхност.
 2. Удряйте повърхността на разстояние 15 см от главата на детето (или пляскайте силно с ръце).

Обратна връзка, нормален отговор:

 1. Остро, симетрично хвърляне на ръцете встрани.
 2. Отваряне на гърбиците.
 3. Уплашено / плачещо бебе, прилив на адреналин или сърцебиене.

Можете да проверите за Моро рефлекс, използвайки други методи. Реакцията с дръжките ще бъде идентична.

 1. Изправете и повдигнете краката на детето заедно с таза.

ВАЖНО! Рефлексът може да се наблюдава и в ежедневието. Например, когато рязък сигнал от кола, телевизор внезапно се включи или предмет падне.

Смучещ рефлекс

 1. Погладете бебешката буза или леко натиснете устните.

Нормален отговор:

 1. Отваряне на устата и мърдане на езика, сякаш смуче.

След хранене смукателният рефлекс отслабва, но след час се възстановява.

Хващащ рефлекс

 1. Натиснете леко върху отворената длан на детето.

Нормален отговор:

 1. Силен захват на обекта или пръста на възрастен.

Рефлекс Бабински

 1. Натиснете надолу от петата до пръстите.

Обратна връзка, нормален отговор:

 1. Палецът изпъква, останалите са леко прибрани.
 2. Всички пръсти се разветряват.

ВАЖНО! Действията трябва да са симетрични.

Рефлекс Бабкин

 1. В същото време оказвайте лек натиск върху дланите на бебето.

Нормалната реакция на детето е:

 1. Отваряне на устата, евентуално стърчане на езика.

Хоботен рефлекс

 1. Поставете пръста си върху горната устна на бебето.

Нормален отговор:

 1. Издърпва устните, сгъвайки ги в "тръба".

Рефлексът е свързан със свиването на лицевите мускули.

Рефлекс на Бауер

 1. Поставете бебето на корема.
 2. Натиснете леко краката.

Нормален отговор:

 1. Извършване на движение, което симулира обхождане.

Рефлекс Ландау

Тази реакция е двуфазна. Първият е горните рефлекси, вторият е долният.

За да идентифицирате горния рефлекс, трябва:

 1. Поставете бебето по корем, така че гърдите му да са извън масата.

Нормален отговор:

 1. Удължаване на гърба, врата и ръцете назад. Понякога бебето може да се преобърне.

За да идентифицирате долния рефлекс, трябва:

 1. Поставете детето на равна повърхност, лишавайки краката и таза от опора, или го вдигнете.
 1. Арка арка.
 2. Повдигане на краката към вас.

Рефлекс Перес

 1. Прокарайте пръста си по гръбначния стълб (по заострените ръбове) от опашната кост до врата.

Нормален отговор:

 1. Плач или писък.
 2. Флексия на крайниците.
 3. Вдигане на главата.
 4. Удължаване на багажника.

Рефлексът на Перес се възприема изключително негативно от новороденото.

Рефлекс на ходене (стъпка)

 1. Вземете бебето на ръце и го поставете в изправено положение.
 2. Наведете се леко напред.

Отговор на детето:

 1. Симулирайте наклонени стъпки.

Рефлекс Галант

 1. Прокарайте дланта си по гърба на бебето.
 1. Флексия на гърба.
 2. Изправяне на крака отстрани на реакцията.

Поддържащ рефлекс

 1. Поставете бебето изправено, като краката докосват опората.
 1. Изправяне на торса.
 2. Стабилна позиция (с опора) на опора.

Рефлекс на Робинзон

 1. Поставете пръстите си в дланта на бебето.
 2. Получете строг отговор.
 3. Вдигам.
 4. Хлапето трябва спокойно да виси на протегнатите ръце.

Как да генерирам?

Основното нещо, което е необходимо при разработването на каквато и да е реакция, е редовността..

Например, слабият рефлекс за хващане може да бъде засилен чрез поставяне на различни предмети в ръката на бебето и окачване на ярки, привличащи вниманието играчки..

Рефлексът на пълзене също не е труден, просто трябва да го стимулирате, както е описано по-горе..

Сами по себе си родителите могат да развият рефлекси за хващане, ходене, пълзене, смучене и други.

Какво да правите, ако рефлексът е слаб или липсва?

Ако рефлексите се забавят или са изключително слаби, тогава детето може да открие увреждане на централната нервна система.

След раждането трябва да посещавате педиатър всеки месец, който може да провери за наличието на необходимите реакции и ако те отсъстват или са слаби, да изпрати за по-сериозна проверка на невролог.

ВАЖНО! В ранна детска възраст смукателният рефлекс е основният рефлекс, тъй като благодарение на него тялото на бебето получава храна, необходима за по-нататъшен растеж и развитие. Ако е слаб или липсва смукателният рефлекс, може да се предпише хранене със сонда или интравенозно хранене..

Нищо не може да се направи без консултация със специалист, тъй като всеки случай е уникален.

Следете внимателно поведението на новороденото бебе. В никакъв случай не бива да пренебрегвате редовните посещения при педиатър, за да наблюдавате здравето си, защото ситуацията може да бъде задействана до екстремно ниво. Погрижете се за бебето си!

Също така ще бъде информативно да разберете мнението на д-р Комаровски от следното видео:

Какви са видовете рефлекси при новородени и техните описания

Раждането на бебе е голям стрес за тялото му, което започва активно да се адаптира към живота още от първите минути на раждането. Първите 28 дни, неонаталният период, са особено важни за адаптацията на бебето. През първите четири седмици рефлексите на новороденото се считат за важен критерий за оценка на нормалното развитие на детето, което позволява на педиатъра да направи заключение за състоянието на нервната система на бебето.

Дори в родилния дом лекарят извършва поредица от манипулации с бебето: прехвърля го от гърба към корема, дава на бебето пръстите си в ръцете, докосва краката. Всичко това дава възможност да се оцени развитието на нервната система на децата, да се забележат всякакви нарушения. Ето защо е важно родителите да знаят за какво са предназначени рефлексите, което се доказва от тяхното отсъствие и на каква възраст трябва да изчезнат..

Основни рефлекси

Рефлексите са реакциите на тялото на действието на всякакви външни дразнители. Тяхното значение е изключително важно за нормалния живот..

В медицинската практика основните рефлекси обикновено се разделят на две групи:

 • Безусловно. Те са вродени отговори на организма, формирани по време на процеса на еволюция. Безусловните рефлекси се считат за относително постоянни, появата им се извършва с участието на всички части на централната нервна система. Някои от тях изчезват известно време след раждането..
 • Условна. Те са така наречените индивидуални реакции, които се осъществяват с помощта на мозъчната кора. Условни рефлекси се формират в процеса на живота. Едно от най-важните им значения е адаптирането на човек към промените в условията на живот..

Трябва да се отбележи, че през първите месеци от живота при детето са добре развити само безусловните рефлекси. С тях се ражда бебето. Някои остават за цял живот: преглъщане, сухожилие (свиване на мускулите при потупване по сухожилието - това е техника, използвана от невропатолозите чрез нанасяне на леки удари в областта на коляното), роговица. Последният се характеризира с рефлекторно затваряне на клепачите при докосване на роговицата. Условни се образуват с развитието на трохите.

Стойка и автоматичен рефлекс на походката

Как да проверите. Вземете и вдигнете бебето под мишниците. На тегло бебето ще стегне краката и ако го спуснете на здрава опора, то с вашата опора то ще застане. Проверете дали той притиска пръстите на краката си, краката трябва да са леко свити и да стоят на пълен крак. Наведете бебето леко напред и то ще направи няколко крачки. Наблюдавайки кръстосването на краката, не се разстройвайте: през първия месец и половина от живота това е норма. На какво обръщаме внимание. Потискане или отсъствие на рефлекс се наблюдава при деца, претърпели асфиксия или вътречерепно увреждане и могат също да говорят за слаби мускули на бебето или за наранявания на нервната система. Струва си да посетите лекар, ако детето не почива на цялото стъпало или ходи на прави крака, пресичайки ги високо.

-Когато изчезне. След месец и половина. След това, когато се опитват да поставят бебето на крака, те неволно отстъпват. Отново бебето ще се научи да стои до годината.

За какво са безусловните рефлекси??

През първия месец след раждането децата се считат за беззащитни, тъй като адаптацията към новите условия на живот е огромен стрес за детето. Следователно безусловните рефлекси играят важна роля в адаптацията на трохите към съществуването извън тялото на майката..

Педиатрите смятат, че основните им функции са:

 • Защита на тялото на детето, което все още не е свикнало с нови условия на живот.
 • Някои от тях са необходими за последващо заместване с условни, разработени в по-напреднала възраст..
 • Осигуряване на нормалното съществуване на дете във външната среда.

Важно е да се знае, че основното значение на всички безусловни рефлекси на новородено дете е да помогне на тялото да се адаптира към живота през първите месеци след раждането. Ето защо липсата или отслабването на някои отговори алармира лекарите..

Слюноотделяне при човек при вида на лимон - какъв рефлекс

Това е условен изглед. Образува се поради факта, че богатият вкус на лимон провокира слюноотделяне толкова често и силно, че един поглед върху него (и дори споменът за него) предизвиква отговор.

При хората, за разлика от животните, условната форма се развива по-бързо. Но за всички механизмът е един и същ - съвместното представяне на стимули. Единият, предизвикващ безусловен рефлекс, а другият - безразличен.

Например, за тийнейджър, който падне от велосипед под някаква специфична музика, по-късно неприятни чувства, възникващи под същата музика, могат да се превърнат в придобиване на условен рефлекс.

Устни рефлекси

Устните рефлекси играят важна роля в развитието на новороденото. Благодарение на тях детето е в състояние да суче майчината гърда. Родителите трябва да знаят какви орални физиологични рефлекси съществуват, защото тяхното отсъствие може да доведе до сериозно нарушаване на нормалния живот..

Име на рефлексКак се проверяваНа колко години е
СмученеВъзниква в резултат на поставяне на пръст (зърно) в устата на детето на дълбочина около 2-3 см. В този случай бебето започва да прави определени движения с език, бузи, устни. Същото се случва, когато бебето се приложи на гърдата на майката. Рефлексът се развива от първите минути на живота, играейки важна роля в храненетоДо 12 месеца
ПреглъщанеКогато храната навлезе в устната кухина, бебето автоматично поглъща съдържаниетоОстава до края на живота
ХоботАко леко почукате с пръст по горната устна на детето, мимическите мускули започват да се свиват, проявява се чрез издърпване на устните напред под формата на "лък", наподобяващ хоботДо 2-3 месеца
Палмарно уста (Babkina)Ако вземете дланта на бебето и леко го натиснете с подложките на пръстите, бебето завърта главата си в тази посока, като същевременно отваря устата сиДо 2-3 месеца
Търсачка (Kussmaul)Когато поглаждате бузата на новороденото близо до ъгъла на устата, главата се обръща в тази посока. Детето „търси” майчината гърда, като отваря уста. Затова много жени докосват бузата на бебето със зърно преди хранене.До 3-4 месеца, понякога може да продължи през първите 10-12 месеца от живота

Един от най-важните през първите месеци от живота (освен орален) е горният защитен рефлекс. Проявява се в завъртане на главата на една страна с едновременни опити да я повдигнете, когато обръщате бебето върху корема. Така бебето си осигурява нормална проходимост на дихателните пътища..

Спинални рефлекси

Гръбначните рефлекси на бебето имат голяма диагностична стойност. Те се наричат ​​още двигателни автоматизми, които дават възможност да се оцени състоянието на мускулната система на детето. Гръбначните рефлекси включват хващане, както и други видове отговор.

Име на рефлексКак се проверяваНа колко години е
Хващащи рефлекси
Янишевски и РобинзонАко поставите показалци в дланта на новороденото, бебето ги стиска здраво. Понякога силата е толкова голяма, че бебето може дори леко да бъде повдигнато в това положение.До 3-4 месеца
Плантарна (Бабински)При леко поглаждане на пръстите на крака на бебето се получава удължаване на палеца отзад, а останалите пръсти се огъват едновременно (във форма на ветрило)Изчезва, когато детето започне да ходи самостоятелно (11-12 месеца)
Други двигателни рефлекси
Моро (рефлекс за прегръдка)Извършва се чрез нанасяне на лек удар върху повърхността, върху която лежи детето. В същото време той първо разтваря ръцете в страни, докато изправя краката си, а след това, като че ли, притиска тялото си. Можете също така да проверите рефлекса, като бързо спуснете бебето с 20-25 см надолу, след това го върнете в първоначалното му положение или рязко изправете краката на бебето в колянната и тазобедрената ставаДо 3-4 месеца
КернигКракът на бебето е огънат в тазобедрената и колянната става, след което се опитват да изправят последните. Обикновено това е невъзможно.До 2-3 месеца
Рефлексна "автоматична" походкаАко поставите новороденото на масата, докато държите гърба и главата, бебето автоматично прави определени движения с крачета, напомнящи на ходенеДо 1,5-2 месеца
Поддържащ рефлексОбикновено се проверява заедно с предишния рефлекс. Бебето, поставено на опора, изправя малко торса, опитвайки се да остане в изправено положениеДо 1,5-2 месеца
Обхожда (Bauer)Ако новороденото се обърне по корем и на подметките му се постави длан, бебето ще започне да прави отблъскващи движения, наподобяващи пълзенеДо 3-4 месеца
ГалантКогато прокарате пръста си по гърба на бебето по посока на дупето, детето го огъва на дъга. В същото време кракът е удължен от докосващата се странаДо 3-4 месеца

Струва си да се отбележи, че съществуват и така наречените постурални рефлекси. Те се състоят в определено преразпределение на мускулния тонус при смяна на положението на трохите. Един от позотоничните е рефлексът на Магнус-Клайн. Състои се в това, че бебето заема определена поза при завъртане на главата встрани: ръката, в която бебето „изглежда“ се огъва, а противоположната се огъва. Това е така наречената „поза на фехтовка“. Този рефлекс се появява през първите седмици от живота на бебето и обикновено отшумява с 4-5 месеца..

Как самостоятелно да проверявате за рефлекси при дете?

Много родители се интересуват от това какви рефлекси трябва да има детето през първия месец от живота и дали е възможно сами да проверят присъствието си. Обикновено състоянието на нервната и мускулната система на бебето се оценява от педиатър по време на прегледа. Въпреки това, при наличието на каквато и да е патология, е изключително важно да се консултирате с лекар навреме, така че майките и татковците могат периодично да проверяват за някакъв отговор от тялото на бебето у дома..

Това е доста просто да направите това:

 • Мама може да проверява оралните рефлекси преди всяко хранене на бебето. Преди да дадете на бебето бутилка с гърди или зърна, можете да докоснете бузата или горната си устна. В отговор на това новороденото ще започне бързо да търси стимула, като отваря уста. Много майки правят това преди хранене, за да помогнат на бебето, дори не подозирайки, че това проверява редица орални безусловни рефлекси..
 • Много родители пъхат пръсти или играчки в дланите си, те са изненадани, че на възраст 1-2 месеца бебето ги стиска здраво. Новороденото обаче прави това несъзнателно. Това проявление не е нищо повече от хващащ рефлекс. За да го проверите, достатъчно е да поставите показалеца си в дланите на трохите. В този случай майката трябва да оцени силата на компресия, симетрията и, ако има нарушения, да се консултира с педиатър.
 • Обръщайки бебето по корем, родителите ще забележат как той веднага обръща главата си на една страна. Това е проява на горния защитен рефлекс. След това можете да поставите дланта си на краката на бебето и ще забележите колко активно то започва да се отблъсква, опитвайки се да пълзи. Проверката на този рефлекс е дори полезна, това е вид гимнастика за бебе..
 • Внимателно прокарайте пръста си по плантарната страна на стъпалото на новороденото, гледайки пръстите на краката.
 • Всеки път, когато сменяте дрехите на бебето си, можете да проверите рефлексите на подкрепа и автоматично ходене. В този случай е важно да държите гърба и главата на детето.

Не забравяйте, че през първите месеци от живота детето изисква специално внимание и предпазливост от страна на мама и татко. Дори само да се преоблече за бебе, е лесно да го нараните. Затова най-добре е лекарят да определи наличието на рефлекси..

Или родителите могат да попитат педиатъра кои от безусловните реакции могат да проверят сами, без да навредят на бебето, и как да го направят правилно, превръщайки процеса в полезна гимнастика, която развива целенасочената двигателна активност на детето в бъдеще..

Какво да правите, ако рефлексите са слаби?

Някои рефлекси на новородените не се появяват веднага след раждането или не се проявяват в достатъчна степен. Причините за това могат да бъдат много: родова травма, нарушения в развитието на нервната система на детето, недоносеност, патология на гръбначния стълб (особено на шийните прешлени), асфиксия. Важно е да се знае, че отслабването на някои рефлекси не винаги показва заболяване. Например, когато бебето не е гладно, когато зърното на гърдата на майката е поставено в устата му, смучещи движения може да не се получат.

При диагностицирането на патологии на централната нервна система наличието на гръбначни рефлекси е от голямо диагностично значение..

Те могат да отслабят или изобщо да не се появят в случай на сериозни нарушения, така че майките и татковците трябва да обърнат внимание на следните точки:

 • Симетрия на хващащия рефлекс. Ако детето стисне пръста на майка си само с една ръка, това може да означава церебрална парализа, пареза, мозъчен кръвоизлив.
 • Развъждане на ръцете на бебето отстрани (Моро рефлекс). Ако е отвлечена само една дръжка, това може да е признак на фрактура на ключицата, пареза.
 • Отслабените рефлекси на пълзене често са показателни за увреждане на гръбначния мозък.
 • „Автоматично ходене“ отсъства при пареза, намален мускулен тонус, церебрална парализа. Подобни причини водят до отслабване на поддържащия рефлекс..

Важно е да наблюдавате положението на главата на новороденото, когато я обръщате върху корема. Липсата или отслабването на защитния рефлекс се счита за един от първите симптоми на церебрална парализа. Ако майка е забелязала такива нарушения при бебето си, е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Няма нужда да се паникьосваме: може би родителите са проверили неправилно наличието на някои безусловни рефлекси.

Не бива да пренебрегвате възникналите проблеми, като отлагате посещението при педиатър за по-късно. Запомнете: само квалифициран специалист може да оцени състоянието на нервната и мускулната системи..

Важен момент е майките и бащите да знаят до каква възраст детето запазва безусловни рефлекси. Ако до 5-6 месеца изчезването на много от тях не се наблюдава, трябва да се консултирате с лекар. Укрепването или наличието на безусловни рефлекси в по-напреднала възраст се случва с повишена нервна възбудимост, мускулна хипертония.

След като научиха информацията за това какви рефлекси трябва да има новороденото, както и тяхното значение в развитието на детето, майките и бащите ще могат внимателно да следят здравето на своето бебе. Важно е да запомните, че често чрез тяхното отсъствие или отслабване могат да се определят патологиите на нервната, мускулната и костната система. Всичко, което се изисква от родителите, е вниманието, което е неразделна част не само във възпитанието, но и в поддържането на здравето на детето..

Кога родителите трябва да бъдат загрижени

В случаите, когато вродените рефлекси се появяват със слаба степен на интензивност или са леко забавени, е необходимо да се потърси съвет от специалист. Такива аномалии могат да показват определени здравословни проблеми, например:

 • нараняване на бебе по време на раждането;
 • наличието на определени заболявания;
 • раждане на дете преждевременно;
 • раждане с асфиксия;
 • специфична индивидуална реакция на прием на определени лекарства и др..

Особено опасна ситуация ще бъде, когато рефлексите отсъстват напълно поради сериозни раждания, тежки вътрематочни малформации, дълбока асфиксия. Този факт е в основата на спешните реанимационни мерки. Ако обаче на детето се помогне своевременно, проблемите могат лесно да бъдат избегнати, тъй като резервите на тялото на бебето са огромни.

  Подобни публикации
 • Какво да правите, ако детето се страхува от гърнето и причините за страха?
 • Кога да отучите бебето си от залъгалка и как да го направите?
 • На колко месеца децата започват да ходят с и без помощ