Бъдещата майка винаги се притеснява от протичането на бременността без никакви усложнения, бебето се развива систематично и според показанията. Ето защо не е изненадващо, че такова относително отклонение от нормата, като заплитане на пъпна връв на плода, кара бременната жена да се тревожи. Ситуацията се влошава от всякакви плашещи истории за клюки за това колко опасно и нежелано е заплитането за едно дете. Да, наистина, заплитането с пъпната връв се счита за усложнение на бременността, но с правилната тактика на нейното управление, с рационален подход към решаването на възникналия проблем, оплитането се оказва не толкова плашещ фактор. Съвременната медицина вече знае как да прави почти чудеса: лекарите осигуряват оптимално управление на бременността при наличие на заплитане и успешно завършват процеса на раждането, без да навредят на майката и бебето. Което още веднъж потвърждава популярната мъдрост, че дяволът не е толкова ужасен, колкото е нарисуван.

Причини за заплитането на пъпната връв

Пъпната връв, освен плацентата, е основната „връзка“ между майката и детето. Чрез пъпната връв плодът получава кислород, всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пъпната връв е напълно оформена от около 14 гестационни седмици и обикновено дължината й е около 40-60 сантиметра. В същото време дължината на пъпната връв вече се определя генетично: т.е. нейните показатели ще бъдат еквивалентни на тези на пъпната връв, която по едно време е била свързана с бременната жена с майка си. И така, заплитането на пъпната връв е типично точно когато дължината му надвишава нормата и достига над 70 сантиметра. Но дори и в този случай заплитането не винаги се случва - рискът му се увеличава при наличие на повишена двигателна активност на плода, причината за която може да бъде липсата на тестван от него кислород: поради хипоксия плодът започва да се движи по-активно (от една страна, поради тествания дискомфорт, от друга - за да си набавите допълнителна порция кислород).

Също така, причината за заплитането може да бъде полихидрамнион. Но наличието на тези фактори не винаги води до объркване на бебето. Освен това понякога заплитането се случва случайно, без видима причина..

Защо е опасно заплитането на пъпната връв?

Възможно е да се открие заплитането с пъпната връв, като се започне още от 17-та седмица на бременността. Но ако фактът за това все пак е бил установен, това не означава, че заплитането ще продължи до края на бременността: бебето, също толкова заплетено, може, непрекъснато да се движи, да се разнищва само. Заплитането на пъпната връв може да възникне около малкото тяло, крайниците, врата на бебето; и дори в последния случай не е опасно за плода - детето в утробата не диша с белите си дробове, кислородът му се подава само през пъпната връв. Тоест, ако съдовете в него не са притиснати, тогава плодът получава хранителни вещества в пълен размер. Ситуацията се влошава само ако по време на заплитането с пъпната връв кръвоносните съдове също са притиснати, в резултат на което се нарушава притока на кръв. И това означава, че най-важният аспект при наличието на заплитане на пъпната връв става проследяване дали плодът страда от липса на кислород - хипоксия - или не. В допълнение, въпросът за напрежението на пъпната връв също е важен: от неговото силно напрежение може да възникне преждевременно отлепване на плацентата, което е изключително нежелателно по време на бременност. В тази връзка, в случай на бременност с оплитане, на преден план излиза постоянно наблюдение на състоянието на плода, което се извършва редовно през цялата бременност..

8 въпроса за заплитането на кабела

Заплитането на пъпната връв е диагноза, която плаши много жени, които очакват бебе. Заслужава ли си да се тревожим толкова много и как да се държим, за да намалим възможните рискове?

Юлия Чернишева
Акушер-гинеколог, Москва

Въпрос 1. Колко често е заплитането на пъпната връв?

Това състояние, открито с ултразвук, се диагностицира при всяка трета бременна жена. Ако за заплитането стана известно в ранните етапи, тогава все още няма причина за размирици. По това време плодът е все още много малък, има много място за активни движения. Той плува, обръща се. И понякога, няколко пъти седмично, първо попада в примката от пъпната връв, а след това също толкова лесно се освобождава от тази примка. Трябва да се вземат мерки, ако преплитането се установи по-близо до раждането, когато детето вече е заело крайната си позиция преди раждането.

Въпрос 2. Защо е заплитането на пъпната връв?

Пъпната връв е специален орган, който свързва плацентата с плода. Формирането на пъпната връв започва на 11 седмица. По време на доставката дебелината му достига 2 см: по това време тя се състои от две артерии и една вена. Артериите носят фетална кръв, наситена с въглероден диоксид и метаболитни продукти, до плацентата. И през вена кръвта, обогатена с кислород и хранителни вещества, навлиза в детето. Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално вещество - желе от Уортън. Това желеобразно вещество предотвратява изстискването им..

Нормалната дължина на пъпната връв е от 40 до 70 сантиметра. Ако е по-дълъг, тогава в края на бременността могат да се образуват бримки на пъпната връв, в които главата, ръката, кракът на детето или торсът му могат да паднат. Размерът на пъпната връв не зависи по никакъв начин от външните условия или начина на живот на жената. Това е наследствен фактор.

Друг фактор, който увеличава вероятността от заплитане, е полихидрамнионът. При голям обем околоплодна течност плодът продължава да се движи активно в по-късните етапи. Многоводието е усложнение на бременността. За да установите причините за него, трябва да се консултирате с гинеколог.

Някои бебета, дори в утробата, са по-активни от други и това увеличава риска от заплитане на връвта. Често мобилността е свързана с характеристиките на характера на детето, които се появяват още преди раждането. Но се случва това да се дължи на хронична хипоксия (кислородно гладуване на плода). Когато няма достатъчно кислород, плодът започва да се тревожи. В тялото му се произвежда хормонът на стреса кортизол. Сърцето започва да се свива по-често, за да се насити цялото тяло с малко количество кислород. На този фон се увеличава физическата активност и в резултат на това рискът от заплитане на пъпната връв.

Една от основните причини за недостатъчното снабдяване на плода с кислород е тютюнопушенето по време на бременност. Под въздействието на никотина кръвоносните съдове се стесняват, нормалното кръвообращение се нарушава. Това се случва не само в тялото на майката, но и в тялото на плода, тъй като никотинът лесно преминава през плацентарната бариера. Пушенето увеличава риска от много усложнения, феталната хипоксия е само едно от тях.

Хипоксията често се провокира от неправилния начин на живот на бъдещата майка, нарушения на режима и физическо бездействие. За да има дете достатъчно кислород, жената трябва сама да получава достатъчно кислород. Необходимо е да се проветри помещението, да се разхожда на чист въздух, да се движи. Разбира се, не говорим за сериозни физически натоварвания, но специалните упражнения, плуването и ходенето в спокойно темпо ще са само от полза..

Хипоксия на плода може да възникне поради нервността на бъдещата майка. Когато една жена се притеснява, в кръвта й се отделят хормони на стреса: адреналин и кортизол. Те преминават плацентарната бариера и стигат до плода, в резултат на което бебето започва да се движи повече, отколкото би трябвало..

Фетоплацентарната недостатъчност също може да бъде причина за хипоксия. Провокира се от хипертония, кръвни заболявания, включително тромбофилия, както и диабет и бъбречни заболявания. Прееклампсията (гестоза) и вътрематочните инфекции също са опасни..

Въпрос 3. Какви видове заплитане са?

Най-честият и безопасен случай е единично, хлабаво заплитане. Въпреки че се случва пъпната връв да е образувала не една, а две или дори три бримки около плода. За да разберете с какъв вид оплитане трябва да се справите във всеки конкретен случай, един ултразвук не е достатъчен. На жената се предписва цветно доплер изображение (не го бъркайте с доплер). Тази техника ви позволява да видите посоката на притока на кръв в големи съдове и от тези данни да определите точно колко бримки е образувала пъпната връв. В някои случаи се изисква и извършване на триизмерно ехографско изследване..

Въпрос 4. Може ли плодът да се задуши, ако пъпната връв се увие около гърлото на бебето??

Плодът не може да се задуши по никакъв начин нито по време на развитието на плода, нито по време на раждането. Белите дробове започват да работят едва след раждането на бебето и устната му кухина не съдържа слуз. До този момент дихателните пътища не участват в осигуряването на бебето с кислород. Следователно не е толкова важно дали пъпната връв е увита около гърлото, ръката, крака или торса. Състоянието на самата пъпна връв е важно. Чрез нея, както по време на вътрематочното развитие, така и по време на самото раждане, плодът получава кислород и хранителни вещества. Докато притокът на кръв в пъпната връв не е нарушен, детето не страда, дори ако гърлото му е преплетено. Опасно състояние е, когато луменът на съдовете му се стеснява от напрежение или притискане на пъпната връв. В този случай плодът изпитва липса на кислород - хипоксия.

Въпрос 5. Заплитането влияе ли върху вътрематочното развитие на плода?

За да се разбере дали има заплаха, се предписва кардиотокография (CTG). По време на това проучване, с помощта на ултразвуков сензор, се записва сърдечният ритъм на плода, неговите движения, както и свиването на матката. Изследването се провежда за всички бъдещи майки, започвайки от 33 седмици на бременността. Ако по време на движения броят на сърдечните удари намалее, тогава има опасност за здравето на детето. В този случай се прави и доплер ултразвук. Това дава възможност да се оцени естеството и скоростта на притока на кръв в съдовете на плацентата и пъпната връв: ако тези показатели са нормални, тогава всичко е в ред и бременната жена трябва само да спазва точно всички предписания на лекаря. Обикновено при преплитане се предписва динамично наблюдение. Това е необходимо, за да се подозират навреме нарушения в състоянието на бебето и да се вземат необходимите мерки възможно най-скоро. Проучванията могат да се извършват веднъж на всеки 4-7 дни или може би всеки ден: всичко зависи от състоянието на плода. Ако се изисква ежедневно наблюдение, тогава на жената обикновено се предлага да отиде в отдела по патология на бременността.

Ако доплерометрията е показала аномалии, това показва, че детето вече изпитва хипоксия. Това състояние е остро и хронично. Острата хипоксия е индикация за спешно раждане. Най-просто казано, детето трябва спешно да бъде спасено. Но това все още е рядкост. Хроничната хипоксия е по-честа. Недостатъчното снабдяване с кислород може да доведе до промени в метаболитните процеси, нарушено вътрематочно развитие и намаляване на адаптивните възможности на новороденото бебе. Нервната система е особено чувствителна към хипоксия. Колкото по-дълго плодът изпитва липса на кислород, толкова по-изразени могат да бъдат всички тези усложнения. За да се премахнат нежеланите последици, лекарите могат да предписват на жена лекарства, които поддържат маточно-плацентарната циркулация. Обикновено се препоръчват и за профилактика на хипоксия..

Въпрос 6. Има ли начини за разплитане на оплитането на въжетата още в утробата?

Никакви медицински манипулации няма да помогнат за освобождаването на плода от примката. И ако някои "лечители" обещаят да направят това по някакви "народни" методи, непознати за медицината, не бива да им вярвате. Няма такива методи. Лекарят може да предпише упражнения, свързани с промяна на положението на тялото на бременната жена, като „Кити“. В изходна позиция трябва да се качите на четири крака с опора на дланите и коленете. Дръжте главата си изправена. Поемете дълбоко въздух, накланяйки главата си надолу, докато навеждате гърба нагоре. Бавно се върнете в изходна позиция. Не задържайте дъха си. Изписва се и добре познатият „Велосипед“. Бременните жени трябва да го правят в спокойно темпо. Шест или девет „завъртания“ ще бъдат достатъчни. Друго добро упражнение се прави срещу стената. Изходно положение: легнало по гръб, ръце по тялото, крака свити в коленете. Вдигнете краката си, подпрете ги до стената. След това, докато вдишвате, продължавайки да си почивате, разтворете крака. На издишване бавно се върнете в изходна позиция. Повторете 4-5 пъти. Същността на упражненията е, че с промяна в положението на тялото на бременна жена, положението на плода също може да се промени и той може да се освободи от примката. Но е по-добре да не очаквате 100% резултат от тях. И не се разстройвайте, ако стана ясно, че специалните упражнения не помогнаха. Много по-добре е просто да се успокоите. Колкото по-малко бъдещата майка е нервна, толкова по-малко ще се тревожи детето. Това означава, че рискът от затягане на веригата ще намалее..

Въпрос 7. Инпликация за цезарово сечение заплитането на въжето ли е??

Едно отделно заплетено въже само по себе си най-често не се превръща в индикация за оперативна доставка. Но в този случай целият период на раждането изисква внимателно наблюдение на състоянието на детето. При остра хипоксия се прави спешно цезарово сечение.

По време на контракциите сърдечният ритъм на бебето се наблюдава с помощта на фетална CTG. Това ви позволява да разберете как бебето реагира на остри контракции на матката. Във втория етап на раждането рискът от хипоксия се увеличава. Следователно сърцето на бебето се слуша на всеки 3 минути и след всеки опит с помощта на акушерски стетоскоп - с други думи, тръба. Ако пулсът Ви е необичаен, Вашият лекар може да даде стимул за ускоряване на раждането. В някои случаи се използва и епизиотомия - дисекция на перинеума. Ако пъпната връв се е увила около гърлото, тогава акушерът я освобождава от примката веднага след раждането на главата на бебето. В този момент не можете да натискате. Лекарят определено ще предупреди за това.

Ако оплитането е стегнато и пъпната връв е значително опъната, тактиката на раждането ще бъде различна. В този случай рискът от остра хипоксия при естествено раждане е много голям. Причината е, че когато детето премине родовия канал, пъпната връв се опъва още повече, луменът на съдовете му е значително стеснен. Има и друга опасност. Примката прави пъпната връв по-къса. Тази дължина може да не е достатъчна, за да позволи на плода да се движи свободно през родовия канал. Има заплаха от преждевременно отлепване на плацентата. Обикновено се отделя от стената на матката след раждането на бебето. Преждевременното отлепване на плацентата е едно от най-сериозните усложнения на бременността и раждането. Това е много опасно състояние за детето, тъй като именно през плацентата то получава кислород до момента, в който започне да диша самостоятелно. За да се минимизират рисковете в случай на плътно заплитане, на жената обикновено се предлага планирано цезарово сечение.

Въпрос 8. Възможно ли е по някакъв начин да се предотврати заплитането на пъпната връв?

Прекратяването на тютюнопушенето (включително пасивното пушене), правилното ежедневие и липсата на стрес ще помогнат да се избегне хипоксия при плода и следователно да се намали рискът от заплитане на пъпната връв. Бъдещата майка трябва да се регистрира за бременност в медицинско заведение възможно най-рано, да се подложи навреме на всички необходими прегледи и да следва препоръките на лекаря. Особено важно е да бъдете под постоянен надзор, ако има анамнеза за заболявания, които увеличават риска от развитие на хипоксия.

Ако се е образувал възел...

Много бъдещи майки се интересуват дали състоянието, при което пъпната връв е завързана на възел, е опасно? Разграничете истинския и фалшивия възел. Това, което изглеждаше като възел по време на първия ултразвук, всъщност може да бъде разширено разширение на един от съдовете или усукана част на пъпната връв. В това няма заплаха за здравето на детето. Истинският възел е много рядък. Това се случва, ако пъпната връв първо образува примка и след това плодът плува през тази примка. Няма начин да се предотврати образуването на истински възел, тъй като нито жената, нито лекарят могат да контролират всички движения на плода. Самият възел не е опасен, освен ако не е здраво затегнат. При плътно стягане съдовете на пъпната връв могат да бъдат притиснати. Това води до нарушен кръвен поток и в резултат на това до хипоксия при детето. За да разбере дали възелът е заплаха, лекарят предписва и доплер измервания.

Не вдигайте ръце нагоре?

Много жени, особено по-старото поколение, все още са убедени, че заплитането се случва поради факта, че бременна жена вдига високо ръцете си, например при окачване на дрехи или завеси. От това се твърди, че плодът се обръща и се заплита в пъпната връв. Всичко това няма нищо общо с реалността. Нито едно съвременно изследване не потвърждава, че вдигането на оръжие по някакъв начин е вредно за детето. Тази поза е напълно естествена и не може да доведе до нежелани последици..

Заплитане на пъпната връв. Причини, видове, признаци, последици от патологията. Защо това състояние е опасно? Как да родим, ако плодът е „заплетен“ в пъпната връв? Възможно ли е да се "разплете"?

Какво явление се счита за заплитане на пъпната връв?

Заплитането на пъпната връв е състояние, при което пъпната връв образува примка около тялото на плода. При тази патология пъпната връв се обвива около врата на бебето, крайника или торса на бебето един или повече пъти. Лекарите наричат ​​това явление нарушение на местоположението на пъпната връв, когато то престава свободно да "плува" около бебето, обвивайки една или повече големи части от тялото му. Всяка бримка съкращава дължината на пъпната връв и я стяга. Някои видове заплитания са безвредни, други повишават риска от неблагоприятен ход на раждането и могат да застрашат живота на плода.

Интересни факти

Преплетената пъпна връв се среща доста често.

Всяка трета бременна жена, докато носи бебе, може да изпита феномена на заплитане на пъпната връв около плода.

В същото време статистиката за раждането е различна - всяко пето раждане се случва с пъпна връв, оплетена около плода. Това означава, че по време на бременност, в някои случаи заплитането е временно..

Малко по-често тази „объркваща ситуация“ се разкрива при момчетата, поради наследствени характеристики, например, ако говорим за дълга пъпна връв, то тя по-често се формира при мъжки плод.

В повечето случаи се случва едно заплитане, по-рядко плодът се ражда с няколко бримки по тялото. В историята на медицината има 2 случая на 9 пъти заплитане с пъпната връв - това е максималният брой бримки, който е регистриран от лекарите при раждането на плод, заплетен в пъпната връв.

Заплитането на пъпната връв представлява сериозна опасност за плода само в 10% от всички случаи..

Половината от всички случаи на кислородно гладуване на плода са причинени от тази конкретна аномалия на връвта, но неблагоприятен изход за живота на плода се отбелязва само при 2-7%. В други ситуации примката от пъпната връв е разположена така, че да не пречи на плода по никакъв начин, нито по време на бременност, нито по време на раждане.

Причини за "объркване"

Няма конкретна причина за заплитане в пъпната връв, но има фактори, които предразполагат към това, тъй като това не е болест, а явление и не е трайно. Може да мине. За да разберете защо възниква заплитане, трябва да научите за характеристиките на пъпната връв.

Пъпната връв е връв, свързваща плода и майката, която се състои от няколко усукани заедно тръби, тоест съдове. Пъпната връв съдържа 3 съда (2 артерии и 1 вена) и един урахус (пикочния канал, който излиза от горната част на пикочния мехур при плода). Всички тези тръби са заобиколени от желеобразна маса, наречена вартониев желе. Това желе осигурява както стегнатост, така и гъвкавост на пъпната връв. Пъпната връв с единия край се присъединява към предната стена на корема на плода (пъпът се образува там след раждането), а другият - към плацентата (това е орган, който предотвратява смесването на майчината кръв с кръвта на плода, като по този начин осигурява нормалното развитие на новото човешко тяло).

Следните фактори могат да допринесат за заплитането на плода с пъпната връв:

 • Дълга пъпна връв. Средно дължината му е 60 см (от 50 - 70 см), дебелината - 2 см. Тази дължина е необходима, за да може плодът спокойно да се преобърне и да се движи в утробата. Ако дължината на пъпната връв надвишава 80 см, тогава за плода е по-лесно да се заплете в нея..
 • Активните движения на плода са основният фактор за заплитането на връвта. Прекомерното движение на плода в матката, например, когато рязко промени позицията си, завърти се около оста си, накланя се, увеличава шансовете за заплитане.
 • Амниотична течност. Всички активни движения на плода се случват вътре в пикочния мехур, изпълнен с околоплодна течност. Ако има твърде много вода (нормата е 1,5 - 2 литра), тогава детето прави по-активни движения, което увеличава риска от заплитане.
 • Еднояйчни близнаци. При еднояйчни близнаци, които „живеят“ в един фетален пикочен мехур (торбичка, пълна с околоплодна течност), но имат 2 пъпни връзки, може да възникне преплитане на пъпни биччета. Това е така, защото с израстването на близнаците има по-малко място и за двамата. И колкото по-малко място, толкова повече се усуква пъпната връв, което увеличава шансовете за заплитане.
 • Хипоксия. Хипоксията е състояние на кислороден глад. Има много фактори, които причиняват намаляване на количеството кислород в кръвта на майката, което води до фетална хипоксия. В това състояние плодът става твърде активен. Струва си да си спомним човек, който с всички сили дърпа ръцете и краката си, опитвайки се да изплува на повърхността, за да поеме глътка въздух. Плодът не може да излезе. Доставянето на кислород се извършва само през пъпната връв и зависи изцяло от състоянието на майката. Следователно фактът, че бебето е заплетено в пъпната връв, може да означава, че е имало епизод на остро кислородно гладуване и е било много активно. По този начин всички тези фактори, които намаляват притока на кислород към плода, могат потенциално да доведат до заплитане на пъпната връв..

Следните фактори могат да причинят фетална хипоксия и да увеличат риска от заплитане с пъпната връв:

 • всеки стрес на бременна жена (физическо преумора, емоционален стрес);
 • злоупотреба с тонизиращи напитки (чай, кафе и други напитки в големи количества могат да активират стресовите системи на тялото, да увеличат сърдечната честота както при майката, така и при плода);
 • хронични заболявания на майката (особено патологии на дихателната и сърдечно-съдовата системи);
 • гестоза на бременността (късна токсикоза, която води до повишено кръвно налягане, неправилно функциониране на бъбреците и нарушено съзнание).

Може ли вдигането на ръцете на бременна жена да допринесе за това явление??

На много бременни жени, които вече са родили, се казва, че според популярните наблюдения бебетата са се раждали с преплетена пъпна връв на онези майки, които по време на бременността често са вдигали ръце нагоре, например, окачвайки дрехи или дърпайки нещо от горните рафтове. Това наблюдение не е намерило никакво научно потвърждение. Упражненията по време на бременност, от друга страна, действат успокояващо на плода (околоплодните води започват да се изместват, сякаш „разтърсват“ бебето и то заспива). В същото време, ако бременна жена, особено в селата, е била прекалено натоварена с физическа активност (понякога дори без да знае, че вече носи дете), плодът може да изпита стрес, тоест липса на кислород. Както бе споменато по-горе, хипоксията е основният фактор, който кара плода да се движи много активно и да се заплита в пъпната връв..

Във всеки случай няма връзка с повдигане на ръцете по време на бременност и оплитане на пъпната връв, тъй като мускулите на крайниците по никакъв начин не могат да повлияят на движенията на плода вътре в матката (обикновено е невъзможно да се контролират движенията на плода, той ги прави по своя инициатива).

Видове заплитане

Самият процес на заплитане може да протече по няколко начина. Например, плодът направил оборот около оста си (кръжил), а пъпната връв, която в момента на завъртане била около врата, крака или багажника, уловила и образувала примка. Друг вариант е, когато плодът „плува“ през пръстена, образуван от пъпната връв. Освен това, ако примката не е увита около плода, тогава съществува риск след като плодът премине през тази примка, на пъпната връв да се образува възел.

В зависимост от типа се различават следните видове заплитания:

 • пълен - ако цикълът е завършил завой от 360 градуса;
 • непълна - ако пъпната връв е само частично обвита около част от тялото на плода.

В зависимост от броя на завъртанията (бримките) се различават следните видове заплитане на шнура:

 • единичен - ако има една бримка, тоест един завой на пъпната връв около част от плода;
 • многократно - ако пъпната връв е обвита няколко пъти, тоест има двойно, три, четири и дори пет (а понякога и повече) преплитане на връвта.

В зависимост от местоположението на бримките се различават следните видове заплитане на шнура:

 • преплетени около врата;
 • преплитане около тялото;
 • обвийте крайниците.

В зависимост от броя и местоположението на бримките на преплетената пъпна връв има:

 • изолирано заплитане - ако пъпната връв е обвита около една част от плода, например, само около врата;
 • комбинирано заплитане - ако има 2 бримки на различни части на тялото, например около врата и багажника.

Според степента на опън на пъпната връв се различават следните видове заплитане:

 • не е стегнат - примката не е опъната, тя е разположена относително свободно (може да се движи), докато пъпната връв също не е скъсена;
 • стегнат - пъпната връв се скъсява поради силното напрежение на примката (плътно заплитане най-често се случва, ако пъпната връв е обвита многократно).

Защо опасната примка на пъпната връв около шията и други части на плода е опасна??

Заплитането около врата е опасно. По време на раждането се разтяга, което може да доведе до кислороден глад или асфиксия (тежка хипоксия, която нарушава функцията на сърцето и всички метаболитни процеси в плода). Въпреки това, кислородният глад не настъпва поради факта, че гърлото е притиснато, тъй като бебето не диша по обичайния начин по време на бременност и по време на раждане. Кислородният глад е резултат от разтягане на пъпната връв, през която плодът получава кислород. Издърпването означава компресия на съдовете вътре в пъпната връв. В резултат кръвта към бебето през пъпната връв може да спре да тече.

Рискът от задушаване е висок при наличие на оплитане на пъпната връв на шийката на плода.

При раждане, ако примката е усукана около врата, са възможни следните два сценария:

 • Напрежение на пъпната връв. Пъпната връв се разтяга поради факта, че разстоянието между двете места на закрепване на пъпната връв е рязко намалено - плодът се придвижва напред, а плацентата остава прикрепена към стената на матката. Разтягайки се, пъпната връв притиска частта, около която е увита, докато дори дълга пъпна връв може да се разтегне, което ще я направи относително къса (именно дългата пъпна връв се нарича относително къса, но усукана около плода).
 • Раждане без последствия за плода. Ако пъпната връв не е плътно преплетена, дължината на пъпната връв е нормална и напрежението не е силно, тогава няма неблагоприятни последици. Плодът се ражда здрав, без признаци на задушаване.

Пъпната връв може да бъде издърпана в самото начало на раждането, когато шийката на матката се отваря, а главата на плода потъва все по-надолу или по време на периода, когато настъпят тежки контракции и жената започва да натиска, за да изтласка плода навън (период на изтласкване). Най-често опасността от задушаване поради опъването на пъпната връв възниква точно в периода на изгонване.

Рискът от задушаване се увеличава при многократно заплитане на пъпната връв. Многократното заплитане е опасно, тъй като пъпната връв става много къса. Колкото по-къса е пъпната връв, толкова по-рано ще настъпи напрежението. Плодът се придвижва напред, издърпва плацентата за пъпната връв и съществува риск от преждевременно отлепване на плацентата. Преждевременното отлепване на плацентата по време на раждането е нейното отделяне от стената на матката преди раждането на плода. Това е много опасно състояние, тъй като без плацентата плодът престава да получава кислород и докато напусне родовия канал, той няма друг източник на кислород. В този случай хипоксията ще доведе до вътрематочна фетална смърт, ако плодът не бъде изваден навреме и пъпната връв не бъде разплетена.

Какви са признаците на неправилно разположена пъпна връв?

Ако плодът се заплете в пъпната връв по време на бременност, тогава това може да не се прояви по никакъв начин, усуканата примка около която и да е част от плода просто виси, без да причинява особено безпокойство (като шал или огърлица). Лекарите идентифицират или косвени признаци, показващи фетална хипоксия, или наблюдават самото явление, което не нарушава общото състояние на плода.

Заплитането може да бъде открито по време на бременност или по време на раждане. Много често заплитането се открива само след раждането на главата, особено ако жената не е била подложена на ултразвуково сканиране преди раждането или по време на заплитането не е имало.

По време на бременност има само един начин за диагностициране на патологията на пъпната връв - ултразвуково изследване на плода в два режима - нормален и доплер режим. Нормалното фетално ултразвуково сканиране ви позволява да видите контур на пъпната връв на врата или друга част от тялото му. Доплер режим (доплер изследване) ви позволява да идентифицирате притока на кръв през съдовете на пъпната връв и точно да диагностицирате заплитането, включително преброяване на броя на петлите на пъпната връв (колко пъти е навита). Ако пъпната връв е увита около шийката на плода, след като постави сензора върху тази област, лекарят ще забележи притока на кръв в пъпните съдове (червено и синьо на екрана), което ще се счита за диагностичен признак на заплитане.

Ултразвуково и доплер изследване за патология на пъпната връв също са необходими за определяне на биофизичния профил на плода (BPP) - това е точкова оценка за основните показатели за състоянието на плода. BPP ви позволява да откриете хипоксия с вече преплетена пъпна връв, тоест да оцените степента на нейното напрежение.

Оценката на биофизичния профил на плода с помощта на ултразвук включва измерване на следните показатели:

 • дихателна честота на плода;
 • активни движения на плода;
 • количеството на околоплодните води;
 • мускулен тонус.

Специален режим на ултразвуковото устройство също ви позволява да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите неговата честота.

Всеки параметър се оценява от 0 до 2 точки, където 0 е признак на патология, а 2 е признак на нормалното състояние на плода (1 точка - ако индикаторът има минималните стойности на нормата). Ако общият резултат е 8 - 10, тогава преплитането на кабела не причинява хипоксия, плодът се чувства добре и по-малко от 4 точки показва състояние на тежка хипоксия.

Други методи, като преброяване на движението на плода и кардиотокография (регистрация на маточните контракции, сърдечния ритъм на плода и броя на движенията под формата на графика) позволяват да се идентифицира усложнението на заплитането - хипоксия и да се предположи наличието на заплитане с пъпната връв, но не и самото заплитане.

Следните симптоми могат да показват заплитане на пъпната връв по време на раждане:

 • бавно движение на главата след началото на раждането;
 • изразена промяна в сърдечната честота на плода по време на контракции (норма 120 - 160 удара в минута);
 • нормализиране на сърдечната честота на плода при промяна на положението на родилката.

В коя седмица от бременността най-често се открива тази аномалия?

Пъпната връв се формира след 12 седмици, тоест заедно с плацентата. Плодът по това време е много малък и технически не може да се заплита в пъпната връв. Докато размерът на плода е малък, а пъпната връв е дълга, цялото тяло на бебето лесно преминава през пръстените на флагела. С нарастването на плода и увеличаването на активността му шансовете за заплитане се увеличават. На 17 седмица лекарят вече може да види на ултразвука верига на пъпната връв около тялото на бебето, която обаче при следващия преглед може вече да не се появи (настъпило е разплитане).

По принцип гестационната възраст за заплитане на пъпна връв няма значение, но като се има предвид, че плодът е по-активен по-близо до 30 седмици, най-често заплитането се открива точно по това време или по-късно.

Най-често заплитането настъпва през третия триместър, тоест след 24 седмици от бременността, и се открива на 30 - 32, когато теглото на мъжа вече достига 2,5 - 3 килограма. Освен това през тези седмици на жената се предписва планирано ултразвуково сканиране. Понякога се прави допълнителен ултразвук преди раждането, обикновено на 37 седмица, и това е, когато се открие заплитане на плода в пъпната връв.

Във всеки случай, на всеки етап от бременността, ако се открие патологията на пъпната връв, тогава лекарят взема решение за начина на раждане предварително.

Как най-добре да се роди?

Диагнозата „заплитане на фетална връв“ е индикация за ранна хоспитализация преди раждането. Тоест бременната жена трябва да отиде в болница преди раждането, за да могат лекарите да наблюдават състоянието на плода и да решават дали една жена може да роди естествено, без риск за здравето и живота на плода, или трябва да се направи цезарово сечение.

Съществува мнение, че за всяко заплитане на пъпната връв на плода е показано цезарово сечение, тоест раждане по хирургичен метод (разрез в корема, през който се отстранява плода), но това не е така. Цезарово сечение е една от опциите за раждане, когато плодът е преплетен с пъпната връв и се извършва само по показания.

Еднократното заплитане при липса на други усложнения не е индикация за цезарово сечение. Ако състоянието на плода според мониторинга на сърдечния ритъм е нормално, тогава раждането се извършва по обичайния начин. Ако заплитането се открие само по време на раждането, когато плодът вече е в малкия таз (цезарово сечение е твърде късно за извършване), тогава се използват инструменти за бързо отстраняване на плода, докато кислородният поток през пъпната връв, притиснат от примката, спре напълно.

Абсолютните показания за цезарово сечение с преплитане на пъпната връв са:

 • петкратно заплитане около врата;
 • преплитане на две пъпни връзки в еднояйчни близнаци.

Останалите случаи са относителна индикация за хирургично разрешаване на раждането. Ако в допълнение към заплитането има още няколко индикации за цезарово сечение (дори относително), тогава естественото раждане се счита за опасно и жената се подлага на цезарово сечение.

Единично изолирано, не стегнато заплитане

Ако според ултразвуковото изследване на плода преди раждането се установи разхлабена верига около тялото или големи части от плода, тогава това състояние не се счита за опасно. Не стегнатото заплитане означава, че веригата не е опъната, а просто виси, тоест няма опасност от напрежение и компресия на захранващите съдове. Тук е важен още един момент. Ако еднократно заплитане е настъпило при първоначално къса (по-малко от 40 см) и тънка пъпна връв, както и при наличие на многоводие или слабо вода (прекомерно или малко количество околоплодна течност), то това може да се счита за опасно състояние при раждане и да изисква цезарово сечение.

В други случаи раждането се извършва по обичайния начин, но под контрола на състоянието на плода. Ако по време на раждането пъпната връв се разтегне, тоест започват признаци на хипоксия, тогава или жената е подготвена за цезарово сечение (ако това се е случило в началото на раждането), или се вземат мерки за бързо раждане.

Многократно (двойно, тройно или повече) стегнато заплитане

Ако пъпната връв е многократно обвита около врата или торса и също е силно опъната, тогава в самото начало на раждането ще се появят признаци на фетална хипоксия. Колкото повече завъртания е направила пъпната връв, толкова по-стегната е примката и по-къса става пъпната връв, дори ако първоначално е била по-дълга от нормалното. Ако има такова състояние, родилката ще бъде преместена в хирургичното отделение на болницата и ще бъде подготвена за цезарово сечение. Ако при многократно заплитане раждането продължи естествено, тогава много бързо хипоксията ще се превърне в асфиксия (задушаване) и ще има риск от смърт на плода. Факт е, че многократното заплитане ще наруши движението на плода напред, а плодът от своя страна ще дръпне пъпната връв "към себе си", като по този начин ще принуди плацентата да се отдели предсрочно.

Седалищно представяне и заплитане на пъпната връв

Ако плодът преди раждането е взел погрешна позиция с краката или задните части напред, а ултразвуковото сканиране е показало, че пъпната връв е увита около врата, при това плътно и няколко пъти, то това се счита за пряка индикация за цезарово сечение. При липса на заплитане на детето, човек може да се опита да промени позицията на плода, като направи необходимите манипулации с ръцете. Тази процедура обаче е противопоказана, ако пъпната връв е оплетена, тъй като, опитвайки се да премести плода в желаното положение, съществува риск от издърпване на пъпната връв и причиняване на фетална хипоксия.

Как върви раждането с това явление?

Ако плодът е диагностициран с преплитане на пъпната връв по време на раждане и е решено да се извърши раждането по естествен път, тогава е свързан апарат за наблюдение на сърдечния ритъм по време на раждането, т.е. се извършва CTG (кардиотокография) на плода. При раждането по време на заплитането лекарят насочва всички усилия, за да гарантира, че първо, раждането не се проточва, и второ, по време на движението на плода, сърдечният му ритъм се чува ясно и в нормален ритъм. Твърде честите, както и забавеният пулс и тъпите сърдечни звуци показват кислородно гладуване на бебето.

Сърдечният ритъм на бебето по време на раждане може да се наблюдава не само с CTG, но и с конвенционален стетоскоп - слушалка. Единият край на тръбата е инсталиран на стомаха на майката, където е задната част на плода, лекарят поставя другия край на ухото си. Обикновено лекарят слуша сърдечния ритъм, докато акушер-гинекологът (медицински специалист със средно образование) следи развитието на главата. В началото на раждането лекарят ще слуша сърдечния ритъм на бебето на всеки половин час и по време на контракциите на всеки 15 минути. Когато жената започне да натиска (тя започва да натиска, за да изтласка плода навън), лекарят ще слуша сърдечния ритъм след всяко натискане, на всеки 5 минути.

Ако има признаци на кислороден глад поради заплитането на плода с пъпната връв по време на раждане, се вземат следните мерки:

 • стимулиране на раждането - на бременната се прилага лекарство (окситоцин), което засилва съкратителната активност на матката, в резултат на контракциите става по-силно и плодът се изтласква по-бързо;
 • епизиотомия - дисекция на перинеума за улесняване и бързо отстраняване на главата на плода;
 • вакуумна екстракция и акушерски форцепс са два метода на акушерска помощ, благодарение на които главата на плода се улавя или със специална дюза или форцепс и след това се изважда от лекаря от родовия канал.

След раждането на главата акушерът бързо размотава пъпната връв, след което отстранява раменете, багажника на плода и крайниците от гениталния тракт. След това пъпната връв се отрязва и бебето започва да диша самостоятелно.

Какви са последствията, ако се роди бебе с пъпна връв около врата?

Ако се роди дете с хлабаво преплетена пъпна връв, която акушерът бързо разплете, тогава обикновено няма сериозни последици за детето. В тези случаи, когато раждането е продължило дълго време, пъпната връв е била обвита много пъти, детето се ражда цианотично, тоест с рязко намалено ниво на кислород в кръвта. След първия си дъх, който поема след прерязване на пъпната връв, белите дробове се надуват като торба и кислородът постъпва в кръвта на бебето. Въпреки това на детето се дава кислород в маската. След като нивото на кислорода се възстанови, кожата на бебето става розова - това означава, че кръвта е наситена с кислород.

Някои новородени, родени с пъпна връв, преплетена около врата, развиват малки точковидни кръвоизливи по кожата на лицето, шията, главата, а също и на гърба. Това се дължи на компресия на кръвоносните съдове, кислороден глад. Същото се случва, ако пъпната връв е увита около дръжка или крак. В тези части кръвообращението може да бъде нарушено поради притискане на съдовете, захранващи кожата и подлежащите тъкани..

Има ли лечение, ако плодът е „заплетен“ в пъпната връв? Възможно ли е да го "разплете"?

Заплитането на пъпната връв не се лекува по никакъв начин. Първо, не винаги нарушава състоянието на плода, и второ, технически е невъзможно да се разплете пъпната връв по време на бременност. Тя може да бъде „разплетена“ само след раждането на онази част от тялото, около която е обвита пъпната връв. Ако е врат, тогава е достатъчно да се роди глава, която да освободи бебето от бримките. Ако това не е единственият възел, тогава ще трябва да изтеглите тялото, за да отстраните внимателно вплетената бримка от гърба или крака.

Пъпната връв може да се разплете сама по време на бременност, ако плодът се движи в обратна посока, но това не винаги се случва. Обикновено разплитането се случва, когато не е плътно преплетено, често непълно, а също и веднъж. Опаковането на пъпната връв се счита за не стегнато, ако примката му може лесно да се изплъзне и дори да се разплете сама. В други случаи човек не може да се надява на такова развитие на събитията. При плътно заплитане има голям риск от разтягане на пъпната връв и вероятността възелът да се разплете сам при „успешен“ завой на бебето, в този случай е ниска.

Шансовете за саморазплитане са по-високи, ако заплитането не бъде открито преди раждането, но на 28 - 32 седмици - това са седмици, когато плодът все още не е толкова голям (около килограм) и извършва много активни действия, поради което при следващия преглед ултразвукът може да не разкрие заплетеното преди това пъпно тяло на плода.

Ако според ултразвук и CTG плодът е диагностициран с преплитане на пъпната връв, което е довело до хипоксия, тогава лекарите ще насочат всички усилия не към "разплитане", а към премахване на хипоксията както по време на бременността, така и по време на раждането. Основната цел на борбата с хипоксията е да се прекрати раждането възможно най-рано. Всяко забавяне на движението на плода влошава състоянието му..

Как да избегнем заплитането?

Няма методи за превенция, насочени единствено към предотвратяване на заплитането на пъпната връв на плода, тъй като няма начин да се повлияе на връзката между плода и пъпната връв вътре в матката. Единственото нещо, което може да се направи като превантивна мярка, е да се предотврати фетална хипоксия. Ако плодът не проявява прекомерна активност в матката, тогава дори да има рискови фактори за заплитане, ще бъде възможно да се избегне.

Лекарите могат да предписват лекарства на бременна жена, които нормализират повишения тонус на матката, подобряват съдовата пропускливост, като по този начин възстановяват притока на кръв между матката, плацентата и плода през пъпната връв. Всички тези мерки също са насочени към предотвратяване на хипоксия, а не към предотвратяване на заплитането на плода..

Упражнения

Много лекари препоръчват различни упражнения и гимнастика, занимания по йога за бременна жена, което по презумпция спомага за промяна на положението на бебето, което означава, че увеличава възможността за самостоятелно разплитане на пъпната връв. Този метод обаче не винаги е ефективен, по-точно целта на тези упражнения е да подготви мускулите за раждане, тоест да предотврати хипоксия, а не заплитане на пъпната връв. Колкото по-силни са мускулите, които жената ще използва по време на раждането, толкова по-бързо ще се роди плодът и по-малък риск от недостиг на кислород, дори с пъпна връв, увита около врата.

Бременната жена се препоръчва да изпълнява следните упражнения за предотвратяване на хипоксия, когато плодът е обвит с пъпната връв:

 • Котешка поза. Бременната жена се изправя на четири крака, извивайки гръб, хвърля глава назад. В това положение трябва да останете 5 цикъла на дишане (вдишване - издишване). След това трябва да закръгнете гърба, да спуснете главата си и да притиснете брадичката си към гърдите си. Извиването и закръгляването на гърба могат да се редуват, като се извършват съответно при вдишване и издишване..
 • Колело. Известното упражнение за педали на легнало положение може да помогне на плода да се движи.
 • Упражнения на Кегел. Те укрепват мускулите на тазовото дъно. Същността им е в напрежението на мускулите на перинеума и тяхното отпускане. Такива цикли се повтарят няколко пъти..
 • Дихателни упражнения. Всяко упражнение, което подобрява дишането и не е противопоказано по време на бременност, помага за облекчаване на стреса, поради което може да се счита за превантивна мярка при заплитане на пъпната връв.
 • Плуване. Упражненията във вода също имат благоприятен ефект върху тялото на бременна жена, укрепват мускулите и повишават устойчивостта на стрес..

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Заплитане на пъпната връв: когато е опасно и кога не

Често бъдещите майки трябва да слушат различни страшни и тъжни истории за патологиите на бременността, което не влияе по най-добрия начин на психо-емоционалното настроение на жената. Една от популярните истории на ужасите е заплитането на пъпната връв.

Защо възниква този проблем, какво да правя, как да раждам - ​​за всичко това ще поговорим с вас днес..

 1. Какво представлява пъпната връв
 2. Защо бебето е увито около пъпната връв
 3. Как да разпознаем заплитането на пъпната връв
 4. Заплитането на пъпната връв - какво е опасно
 5. Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена
 6. Как е раждането с преплитане
 7. Заключение

Какво представлява пъпната връв

Пъпната връв (пъпна връв) е основната свързваща връзка между тялото на майката и бебето, тя включва съединителната тъкан, пъпната вена и 2 артерии.

Кръвта с кислород и хранителни вещества тече през съдовете към бебето, след това кръвта се връща обратно, отстранява отпадъчните продукти.

Процесът на формиране на пъпната връв завършва с 14 седмици, докато дължината на връвта е положена на генетично ниво, тя ще бъде същата като тази, която ви е свързала с майка ви веднъж.

Защо бебето е увито около пъпната връв

Основната причина за заплитането са интензивните движения на бебето в ранните етапи, по-късно бебето става тясно, то се движи по-малко.

Но в хода на движенията си детето може не само да се завърти в пъпната връв, но и да се отпусне назад, следователно диагнозата заплитане не се счита за опасна, ако не се наблюдават други патологии на развитието.

 1. Недохранването на майката може да провокира активно движение на детето. Често бебето става много активно след пиене на напитки и продукти със стимулиращ ефект - силен чай и кафе, какао, шоколад, пресен чесън.
 2. Друга причина за прекомерна подвижност е приливът на адреналин в кръвта на бъдещата майка, нивото на хормона се повишава по време на стрес, страх, интензивни физически натоварвания.
 3. Много вода - патологията възниква на фона на диабет, инфекциозни заболявания, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците. Колкото повече околоплодна течност, толкова по-лесно е бебето да се движи в корема..
 4. Прекомерна работа, липса на сън, нервно напрежение, пушене, продължителен престой в задушни стаи.
 5. Но вдигането на ръцете нагоре не може да предизвика заплитане, тази древна вяра не отговаря на реалността, няма научни доказателства за този факт.

Заплитането се диагностицира при 25-30% от бъдещите майки, особено ако пъпната връв е много дълга, но пъпната връв е много гъвкава, толерира разтягане, усукване добре, като същевременно продължава да изпълнява функциите си.

Как да разпознаем заплитането на пъпната връв

Най-добрият начин да разпознаете заплитането на кабела е да се тествате, но тъй като ежедневното бягане до болницата е глупаво и безсмислено, просто се научете да слушате сигналите, които бебето ви дава.

Още от 16-та седмица на бременността повечето бъдещи майки започват да усещат движението на бебето, те могат да разберат кога то е будно и кога спи.

При лека хипоксия детето става летаргично, движи се по-малко и по-бавно.

Но при остра хипоксия се наблюдава различна ситуация - при силна липса на въздух бебето започва да се паникьосва, интензивно се напъва, може да се преобърне, тогава неправилно представяне също ще се включи в заплитането.

Подобно поведение на бебето е напълно разбираемо - то се опитва да се отпусне и да каже на майка си, че с него са се случили неприятности.

Ако този проблем не бъде отстранен навреме, започва вторият етап на кислороден глад, движенията в корема рязко спират, бъдещата майка трябва незабавно да отиде в болницата.

Заплитането на пъпната връв - какво е опасно

Дори ако лекарят диагностицира заплитане около врата, такава ситуация не е много опасна за бебето, всички вещества, необходими за растежа и развитието, ще продължат да навлизат в тялото му..

Детето не може да се задуши в утробата, дори ако пъпната връв е стегната около врата, тъй като бебето прави първото спонтанно вдишване с белите дробове едва след раждането, когато слузът се отстранява от устната кухина.

Следователно не е толкова важно на какво място се наблюдава заплитането, по-голямо значение има състоянието на самата пъпна връв, ако не е притиснато, съдовете са нормални, тогава нищо ужасно не може да се случи.

Видове заплитане на пъпната връв:

 • единично заплитане;
 • двойно заплитане с пъпната връв;
 • изолирани - около една част от тялото;
 • комбинирано - заплитане на пъпната връв около шията на плода и багажника, или около крайниците и тялото.

Опасността възниква само ако пъпната връв е къса, с дължина 40-55 см, в такава ситуация често се развива хипоксия, бебето започва да изпитва недостиг на кислород. Но най-често бебето самостоятелно премахва дискомфорта, върти се в обратна посока.

Но ако в продължение на няколко дни детето не е успяло да се отпусне, кръвообращението между организмите на майката и бебето се нарушава, хипоксията се увеличава. В зависимост от срока лекарите предписват лекарства или спешно цезарово сечение.

Последиците от продължителната или тежка хипоксия са неизправности в работата на нервната система, мозъка и много други вътрешни органи, метаболитни нарушения.

Когато крайниците са преплетени, може да започне некроза на тъканите на фона на нарушен кръвен поток. Ако пъпната връв е плътно издърпана, рискът от отлепване на плацентата се увеличава, което може да доведе до преждевременно раждане..

При новородени, които са страдали силно от липса на кислород в утробата, често се развиват патологии на дихателната система, понякога им е трудно да се адаптират към новите условия на живот.

Но опасните последици от заплитането на пъпната връв са изключително редки..

Какво да правите, когато пъпната връв е преплетена

Нека веднага решим какво да не правим. Не е нужно да се изнервяте, да правите диагнози сами, да търсите ефективни народни методи или доказани бабини рецепти за премахване на заплитането.

Какво може да предпише лекар:

 1. Допълнителен ултразвук за оценка на основните параметри на бебето, плацентата, пъпната връв и околоплодната течност. Процедурата е абсолютно безопасна, дори ако се налага да я правите често.
 2. Доплер е специален диагностичен метод за откриване на патологии на кръвообращението на плацентата, пъпната връв, оценяващ състоянието на мозъчните съдове на бебето. В случай на значителни нарушения се предписва необходимата терапия.
 3. CTG - оценка на естеството на сърдечния ритъм и интензивността на движението на бебето, процедурата се извършва не по-рано от 33 седмици от бременността, по това време формирането на сърдечно-съдовата система завършва.
 4. Ако диагностиката покаже, че хипоксията влияе отрицателно върху развитието на бебето, лекарят предписва витамини, специални биологични добавки, които ще помогнат за запълване на дефицита на необходимите вещества, и предписва лекарства за разреждане на кръвта..

Ходете повече, правете специална гимнастика за бременни, плувайте, правете приятни и любими неща, не слушайте ничии съвети и тъжни истории.

Да, когато диагностицирате заплитането на пъпната връв, ще трябва да посещавате по-често лекар, да правите всякакви тестове. Но всичко това са дребни неща, лесно е да свикнете с тях заради здравето на бебето..

Как е раждането с преплитане

Заплитането на пъпната връв не е задължително показание за цезарово сечение, можете да раждате по естествен път, но лекарите трябва постоянно да следят сърдечния ритъм на бебето.

Ако възникнат усложнения, акушерът променя тактиката на раждането. Понякога се извършва допълнителен разрез на перинеума, за да могат петлите на пъпната връв да бъдат премахнати веднага щом се появи главата.

Цезаровите сечения са задължителни, ако дължината на пъпната връв е много къса, по-малка от 40 см, тази патология пречи на нормалното движение на детето по родовия канал. Или с изразено нарушение на процеса на раждане през първия период, със силно стягане на пъпната връв на врата.

Заключение

Сега знаете причините за заплитането на кабела и последиците от неприятна ситуация. Кажете ни в коментарите дали ви се е налагало да се справяте с пъпна връв, какво са казали и предписали лекарите, как е било раждането.

И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи, така че всяка бременна жена да има по-необходима и полезна информация и тогава бъдещата майка ще бъде по-малко нервна и тревожна..