Залъгалка (манекен) е обект, който служи за задоволяване на нуждата на бебето от сукане. В съвременната си форма той се състои от три части: гумено или силиконово зърно, дюза и дръжка. Нощният сън е много важен за здравето на детето и правилното му развитие. За да може бебето да спи спокойно през цялата нощ, родителите прибягват до различни трикове. Един ефективен начин е да дадете на бебето си манекен. Колко оправдано е това лекарство, има ли вреда от него, описано подробно в тази статия.

Може ли на новородено да се дава залъгалка през нощта?

Смукателният рефлекс е силно развит при новородени бебета. Колкото по-изразено е, толкова по-трудно е да успокоите бебето без залъгалка. Такова дете ще изтегли всичко в устата си - пръсти, одеяло, пелена. В този случай е по-добре да му дадете залъгалка. След като задоволи нуждата от сукане, бебето ще спи спокойно.

Какви са последствията, ако бебето остане със залъгалка през нощта?

Най-често срещаният проблем при бебета, които не могат да спят без зърно, е, че той пада от устата по време на дълбок сън. Веднага след като детето открие загубата, то ще изкрещи и ще поиска обратно. Тази ситуация може да се повтори няколко пъти през нощта. В резултат нито бебето, нито родителите ще получат достатъчно сън..

В допълнение към нарушаването на съня, смученето на залъгалка през нощта може да доведе до следните негативни последици:

 • Образуване на неправилна захапка. Вероятно поради редовно продължително сучене. Залъгалката с анатомична форма може да помогне за намаляване на риска.
 • Стомашно-чревни проблеми. Смукането помага не само за успокояване, но и за отделяне на слюнка и стомашен сок. Прекомерните количества от тези течности по време на сън са вредни.
 • Проблеми с кърменето. Честото смучене пречи на правилното образуване на резето на зърното и може да доведе до отказа на бебето да кърми. Особено не е препоръчително да се злоупотребява с манекена през първите месеци от установяването на GW.
 • Удушаване. Детето не може да се задави със залъгалката благодарение на защитния диск. Опасността възниква след никнене на зъби. Бебето е в състояние да гризе зърното и тогава малки парченца могат да навлязат в дихателните пътища.
 • Пристрастяване. Колкото по-често бебето суче залъгалката, толкова по-трудно ще бъде да я откажете..
обратно към съдържанието ↑

Как да отучим дете от нея?

По-добре е да започнете отбиването от залъгалка не по-рано от 5-6 месеца. По това време смукателният рефлекс започва да избледнява и процесът ще бъде по-малко болезнен..

Ако моментът е пропуснат и детето няма никакви специални проблеми, тогава е по-добре да изчакате още шест месеца или година, когато бебето е узряло за съзнателно отхвърляне на манекена. Обикновено децата се съгласяват с аргумента, че вече са възрастни и не се нуждаят от залъгалка..

За да направите процеса на отбиване от зърното безболезнено за дете, трябва да следвате някои правила:

 1. Не започвайте да отбивате по време на заболяване, смяна на обстановката или спиране на кърменето. Това ще бъде двоен стрес за бебето..
 2. Правете го постепенно. Първо, съкратете времето за сучене през деня, като разсейвате бебето. След това оставете зърното само преди лягане и в моменти на интензивна възбуда. И само след 1-2 седмици премахнете напълно.
 3. Ако бебето откаже да спи без зърно, можете да опитате да спите заедно. Усещането за майчина топлина ще успокои бебето.

Какво да не се прави:

 • Намажете зърното с горчица, брилянтно зелено, отрязана част или пробийте. Такива методи са вредни за психологическото здраве на бебето, тъй като обект, свързан с безопасност и спокойствие, изведнъж придобива неприятни свойства. Такива промени причиняват безпокойство и чувство за нестабилност в околния свят..
 • Заменете залъгалката с шише с храна. Честото хранене през нощта може да доведе до кариес. А оставянето на бебе с бутилка насън не е безопасно.

Гледайте видеоклип за това как да отучите бебето си от зърното:

Съвет на лекаря

Експертите се разминават по отношение на използването на залъгалка.

  Педиатрите смятат, че смученето на зърната преди навършване на шест месеца е оправдано от силен смукателен рефлекс. Нуждата на детето от него ще отмине сама и няма нужда да се притеснявате.

Заключение

Няма нищо лошо в това да използвате залъгалка разумно, ако помага на бебето да се успокои. Що се отнася до даването на залъгалка или не, кога и как да се отучи от нея, човек трябва да се съсредоточи върху индивидуалните характеристики и нужди на бебето.

Може ли бебето да спи със залъгалка?

Не позволявайте на бебето да заспи със залъгалка в устата. Това може да се превърне в лош навик, от който детето няма да бъде лесно да се отучи..

През първите месеци от живота залъгалката трябва да се предлага на бебето по време на периоди на будност, по време на разходка или преди лягане. Така той ще задоволи смукателните си рефлекси и ще се успокои. След вечерните хранения можете да сложите бебето си в креватчето, да му дадете залъгалка и да изчакате да задряма. След това зърното трябва да бъде внимателно извадено. В противен случай детето ви ще започне да се събужда всеки път, когато загуби залъгалка, а след това напълно се отучи заспи без нея.

От друга страна, ако лежите бебето със зърно в устата си и по време на сън той го изплюва сам, но не се събужда, тогава не трябва да се намесвате в този процес. Достатъчно е просто да извадите залъгалката от креватчето, така че да не пречи на съня на вашето бебе. Но строго не се препоръчва да поставяте паднало зърно обратно в устата на бебето..

Бебето заспива със залъгалка. "Предимства и недостатъци"

За родителите зърното често се превръща в истински „спасител“. Въпреки това, употребата му често върви по тънката граница между вреда и полза. Много хора се замислят дали зърното помага на бебето да спи цяла нощ или това е, което провокира чести събуждания и фрагментиран сън? Майките на порасналите бебета започват да се притесняват от въпроса как да отучат дете от зърното и до каква възраст е оптимално да го използват.

Един добър начин да разберете всичко е подробен преглед на всички плюсове и минуси на използването на залъгалка и разбиране какви условия са оптимални за нейното използване..

Аргументи за "

 • Задоволява смучещия рефлекс

Бебетата през първите 6 месеца от живота изпитват нужда да задоволят смучещия рефлекс, това ги успокоява и разсейва. Честото и продължително хранене обаче може да доведе до преяждане, както и до невъзможност за установяване на график на хранене. В този случай манекен ще ви помогне..

 • Заспиващ ​​асистент

Бебето заспива със залъгалка и това е прост и ефективен начин за него да се успокои и заспи сам, без помощта на майка си. Този артикул е безопасен, може да бъде в креватчето на бебето от първите дни на живота и да служи като добра асоциация за сън..

Ако детето спи неспокойно, губейки залъгалка, често се събужда през нощта и трябва постоянно да сте нащрек и да поставяте залъгалката обратно - научете бебето да го прави самостоятелно или откажете такъв асистент, тъй като залъгалката се е превърнала от добра асоциация в причината за лошия сън.

 • Успокоява и отвлича вниманието от лека болка и дискомфорт

След като получи залъгалка, бебето напълно се концентрира върху сученето, а процедури като вземане на кръв за анализ, ваксинация или други медицински интервенции, които причиняват краткосрочен дискомфорт, могат да останат незабелязани за бебето.

Има смисъл да предлагаме залъгалка като успокояващ ефект при неразумно „лилаво“ плачене, което е следствие от незрялостта на нервната система при бебета до 16 седмици.

Зърното може да помогне за успокояване на коликите, ако родителите правилно разбират определението за колики - това е неспокойно, нервно състояние на бебето, което често води до плач. Атаките продължават повече от 3 часа на ден, повече от 3 пъти седмично и повече от 3 седмици и не са свързани с повишено производство на газ.

Ако видите, че бебето е притеснено от газове, не трябва да предлагате зърното, тъй като въздухът, погълнат по време на сучене, може да влоши ситуацията.

 • Намалява риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS)

Използването на залъгалка при заспиване значително намалява риска от SIDS и има положителен ефект върху сърдечната функция. Проучванията не са установили намаляване на положителния ефект на зърното след падането му от устата на спящо бебе, поради което в такива случаи експертите не препоръчват връщането на залъгалката обратно.

 • Използването на зърното развива смучещия рефлекс и насърчава ранното възстановяване на недоносени бебета.

Аргументи срещу "

 • Причината за затруднения с лактацията

Не се препоръчва използването на залъгалката, докато лактацията се установи напълно (обикновено първите 3-4 седмици от живота). Манекен през този период може да доведе до задоволяване на смукателния рефлекс без прикрепване към гърдата, което може да бъде изпълнено с намаляване на количеството производство на мляко и преминаване към изкуствено хранене. Зърното обаче може да бъде полезно, ако решите да спрете кърменето..

 • Пристрастяване

Опитайте се да не използвате залъгалката там, където не сте могли да я използвате. Често родителите сами провокират пристрастяване на бебето, предлагайки манекен при всяка възможност. Направете почивка и погледнете по-отблизо бебето - може би то иска да спи и едното зърно не е достатъчно, за да задоволи нуждите му. Малките бебета често се притесняват от глад или жажда..

Използването на зърното при поискване, а не при поискване, ще предотврати появата на зависимост. В бъдеще, когато решите да отучите бебето от зърното, ще бъде много по-лесно да премахнете залъгалката, свързана само с една асоциация (например за сън), отколкото когато тя се използва от бебето денонощно.

Не е безопасно да се използва скъсяване на зърната като метод за отбиване от него. Може ли на спящо бебе да се даде обрязана залъгалка? Определено не - обектът е загубил целостта си и при интензивно смучене насън парче залъгалка може да попадне в дихателните пътища на бебето.

Опитите за намазване на зърното с нещо неприятно за бебето също са несигурни и могат да доведат до алергии или хранително отравяне. След като взехте решението да изоставите зърното, просто го махнете от зрителното поле - бебетата ще отнемат няколко дни, за да поправят всеки навик, включително да правят без залъгалка.

През този период обърнете повече внимание на бебето, помислете за алтернативни начини за успокояване - за бебета това са повиване, люлеене, мека музика, пеене и бебешки масаж. По-големите деца ще помогнат да преживеят загубата на любим аксесоар с добронамерено обяснение, терапевтична приказка, тихи игри или подмяна на зърното с любима играчка.

 • Образува неправилна захапка

Проучвания (1, 2) показват, че използването на зърно след 2-годишна възраст може да повлияе отрицателно на образуването на ухапване на бебето. Следователно има обща препоръка от Американската академия по педиатрия, която предлага да се елиминира напълно залъгалката, когато детето достигне 4-годишна възраст..

 • Може да провокира отит на средното ухо

Лекарите препоръчват използването на зърното да се ограничи до периода на заспиване или напълно да се изостави на възраст 6-18 месеца, тъй като редовното му използване може да провокира отит на средното ухо.

Бебето спи със залъгалка в устата

Хммм..
преди вашия връх, никога не съм мислил за това)))

СПЕМ САМО със залъгалка. Почти винаги изплюва, но това й се случва и спи. Харесайте го с издънка - добре, моля, с каквото и да се забавлява детето, само да спя през нощта.: 004:

Напълно съм съгласен. само ако детето беше щастливо): support:

Чух, че има предложение - зърното в устата намалява вероятността от SIDS. Изглежда, че това изследване е извършено. Така че може би това е благо.
И какво нещо е това 6 SVDS: 009:
СПЕМ САМО със залъгалка. Почти винаги изплюва, но това й се случва и спи. Харесайте го с издънка - добре, моля, с каквото и да се забавлява детето, само да спя през нощта.: 004:

По-добре, разбира се, не със зърно, а с гърди.

Но това не е по-добре за мама: 010:
особено ако пусне гърдата, детето се събужда: 015:

И какво нещо е това 6 SVDS: 009:


: 0005 :: 0005 :: 0005:
SIDS-Синдром на внезапна детска смърт
Към автора: скоро сме на годинка, все още спим със зърно: 019:. Старшият беше отбит на 1.3, така че. все още има време: fifa:

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
можете да си намерите работа, гледайки телевизия, и да дадете възможност на детето да спи на равна повърхност спокойно, без шум))))))) или сте така) заради агитация за GW? :))

макар да пишете. скърцане))) провокацията е вашето всичко): support :: 004: :)) :)) :)) :))

Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до него.
И всичко това можете да правите без гърди, със зърно: 004:. От зърното детето не става голямо, грубо, нещастно, неспокойно и несигурно и т.н. Но това е изключено;).


По тази тема. Детето ми заспа няколко пъти със залъгалка в уста и спеше така. Той спеше спокойно, както обикновено. На 3 месеца той изплю зърното веднъж завинаги. Самият аз спях със залъгалка, няма навик да държа нещо в устата си насън (а също така не пуша и ухапването ми е перфектно, но по никакъв начин не го свързвам със зърното): 065:.

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Ляпота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
Е, в устата силиконът е по-хигиеничен от IMHO за кожата.
И като цяло можете да бъдете прегърнати с дете, когато пожелаете, а не когато спи и може би не иска да се прегърне: 065 :: fifa:

: 001 :: 001 :: 001 :: 001:
О
кого убихте.

Тя ме уби по собствените си думи, аз съм леля-майка с опит и чух такава дума за първи път. 016:

никой дори не опита): цвете :: цвете :: цвете :: цвете :: цвете:


И с право. Ние сме умни момичета, не се поддаваме на провакации, живеем заедно: 014.

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
И като цяло, между другото, не всички майки имат ъ-ъ. техническа възможност за кърмене на бебе, както и използването й вместо зърната.
И с изявленията си обиждате чувствата на такива майки IMHO

Е, в устата силиконът е по-хигиеничен от IMHO за кожата.
Вашите познания за пластмаси с хранителен клас изглеждат много ограничени..
И като цяло можете да бъдете прегърнати с дете, когато пожелаете, а не когато спи и може би не иска да се прегърне: 065 :: fifa:
Е, тя не съжалява, че когато мама си вземе гърдите, тя се събужда и плаче :)): 065: О, или за "събуждане и плач", не сте ли писали? съжалявам, не помня: 008: но някой спомена, това е сигурно: 073:

Добре, млади дами, изразих идеята си съвсем разбираемо, кой я хареса - на здравето си, кой не - и не се разболявате, всеки има право наляво, чао-чао, лека нощ! : цвете:

Бебето спи със залъгалка в устата

Много майки използват залъгалки, защото когато бебето им суче, то се успокоява и заспива по-добре. Да видим дали зърното наистина помага на бебето да спи по-добре.?

 • ако детето е на НВ, по-добре е да се откажете от залъгалката през първия месец от живота му. Необходимо е майката да настрои процеса на лактация, а бебето няма липса на тегло;
 • не замествайте контакта с мама с биберон;
 • предложи манекен, когато бебето е започнало да се уморява, но все още не е преуморило, в противен случай е възможен протест;
 • ако смятате, че бебето се нуждае от залъгалка, но не я взема, можете да експериментирате със зърна от различни фирми и от различни материали;
 • ако детето изплюе залъгалката, преди да заспи, не я поставяйте обратно в устата си, за да не позволи смучене по време на плитък сън;
 • залъгалката трябва да се мие често и да се сменя редовно, не я смазвайте с нищо сладко.

Смята се, че залъгалката намалява риска от SIDS, а Американската академия по педиатрия препоръчва използването на залъгалка през първата година от живота, за да заспи бебето.

Но ако бебето се събуди със загубата на залъгалката и вие постоянно я вкарвате, за да удължите съня, детето е развило негативна асоциация за заспиване, от която трябва да си тръгнете. Необходимо е да научите трохите да заспиват сами, методите за преподаване на заспиване помагат в това.

Ако бебето използва залъгалка, докато е будно, но майката реши да отбие бебето, няма мек начин - залъгалката просто се изхвърля и това е всичко. Можете да преговаряте с по-големи деца и да подарите залъгалка на куче, патица, малко дете или някой друг.

Както можете да видите, трябва да внимавате със залъгалка, за да не създадете силна негативна асоциация със заспиването и да спрете да използвате зърното навреме. Оптималната възраст е около 6 месеца, но изборът, разбира се, зависи от майката.

Бебето спи със залъгалка в устата

Хммм..
преди вашия връх, никога не съм мислил за това)))

СПЕМ САМО със залъгалка. Почти винаги изплюва, но това й се случва и спи. Харесайте го с издънка - добре, моля, с каквото и да се забавлява детето, само да спя през нощта.: 004:

Напълно съм съгласен. само ако детето беше щастливо): support:

Чух, че има предложение - зърното в устата намалява вероятността от SIDS. Изглежда, че това изследване е извършено. Така че може би това е благо.
И какво нещо е това 6 SVDS: 009:
СПЕМ САМО със залъгалка. Почти винаги изплюва, но това й се случва и спи. Харесайте го с издънка - добре, моля, с каквото и да се забавлява детето, само да спя през нощта.: 004:

По-добре, разбира се, не със зърно, а с гърди.

Но това не е по-добре за мама: 010:
особено ако пусне гърдата, детето се събужда: 015:

И какво нещо е това 6 SVDS: 009:


: 0005 :: 0005 :: 0005:
SIDS-Синдром на внезапна детска смърт
Към автора: скоро сме на годинка, все още спим със зърно: 019:. Старшият беше отбит на 1.3, така че. все още има време: fifa:

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
можете да си намерите работа, гледайки телевизия, и да дадете възможност на детето да спи на равна повърхност спокойно, без шум))))))) или сте така) заради агитация за GW? :))

макар да пишете. скърцане))) провокацията е вашето всичко): support :: 004: :)) :)) :)) :))

Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до него.
И всичко това можете да правите без гърди, със зърно: 004:. От зърното детето не става голямо, грубо, нещастно, неспокойно и несигурно и т.н. Но това е изключено;).


По тази тема. Детето ми заспа няколко пъти със залъгалка в уста и спеше така. Той спеше спокойно, както обикновено. На 3 месеца той изплю зърното веднъж завинаги. Самият аз спях със залъгалка, няма навик да държа нещо в устата си насън (а също така не пуша и ухапването ми е перфектно, но по никакъв начин не го свързвам със зърното): 065:.

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
Е, в устата силиконът е по-хигиеничен от IMHO за кожата.
И като цяло можете да бъдете прегърнати с дете, когато пожелаете, а не когато спи и може би не иска да се прегърне: 065 :: fifa:

: 001 :: 001 :: 001 :: 001:
О
кого убихте.

Тя ме уби по собствените си думи, аз съм леля-майка с опит и чух такава дума за първи път. 016:

никой дори не опита): цвете :: цвете :: цвете :: цвете :: цвете:


И с право. Ние сме умни момичета, не се поддаваме на провакации, живеем заедно: 014.

И защо естествената кожа е по-добра от силикона? :)

И за майката това също е добре - толкова е хубаво да бъдеш с детето в прегръдка, то е толкова мъничко, нежно, доволно и уверено, миролюбиво, спокойно и уверено. любов: Можете да седнете удобно на стол, да гледате телевизия или да легнете до мен. 014: Лапота. любов: О, това съм аз. 008: Как смея :)
И като цяло, между другото, не всички майки имат ъ-ъ. техническа възможност за кърмене на бебе, както и използването й вместо зърната.
И с изявленията си обиждате чувствата на такива майки IMHO

Е, в устата силиконът е по-хигиеничен от IMHO за кожата.
Вашите познания за пластмаси с хранителен клас изглеждат много ограничени..
И като цяло можете да бъдете прегърнати с дете, когато пожелаете, а не когато спи и може би не иска да се прегърне: 065 :: fifa:
Е, тя не съжалява, че когато мама си вземе гърдите, тя се събужда и плаче :)): 065: О, или за "събуждане и плач", не сте ли писали? съжалявам, не помня: 008: но някой спомена, това е сигурно: 073:

Добре, млади дами, изразих идеята си съвсем разбираемо, кой я хареса - на здравето си, кой не - и не се разболявате, всеки има право наляво, чао-чао, лека нощ! : цвете:

Как да отучим бебето да спи със залъгалка - препоръки

Младите родители често се притесняват как да отучат бебето да спи със залъгалка. По-добре е да подхождате към този процес умишлено, за да не нараните бебето. Мама и татко трябва да разберат защо бебето е толкова привързано към манекена и да не оказват натиск върху него, а да помагат да се разделят с нея.

Бебе с биберон

Защо да отбиваме дете да заспива със залъгалка

В обществото е обичайно да се осъжда детето, което използва залъгалката и неговите родители. Смята се, че залъгалка трябва да се купува само за бебета. Ето защо младите майки се опитват бързо да я отнемат от детето, особено ако бебето ходи на детска градина или посещава колективни класове.

Комаровски не вижда нищо лошо в дългосрочната употреба на зърното и вярва, че това не може да навреди много. По-скоро развитието и здравето на детето ще бъдат повлияни от нарастващата среда, диетата и наследствените фактори. Съществуват обаче различни мнения, изразяващи плюсовете и минусите на залъгалките..

Аргументи за "

Сред положителните аспекти на използването на зърното, по-специално при заспиване и през нощта, можем да подчертаем:

 • Бебето бързо се успокоява, особено ако е малко и е невъзможно да успокои сълзите с думи. Това е удобно, ако искате детето ви да спи на пътя и по време на полета. В последния случай той практически не обвързва ушите, ако бебето смуче залъгалка. В самолет с постоянни спадове на налягането това се случва често;
 • Залъгалката компенсира смучещия рефлекс. Детето иска да вкуси от всичко: памперси, дрехи. По-добре да е зърното, стига да се поддържа чисто. Необходима е стерилна обработка, за да се избегне например появата на стоматит, който значително влошава състоянието на бебето, пречи на храненето и пиенето;
 • Намалява се рискът от внезапна детска смърт. Ако бебето вече е започнало да се преобръща, движи активно ръцете си, тогава може да се заплете в одеяло или чаршаф. Специалните дупки на залъгалката няма да пречат на въздуха и дишането на бебето няма да бъде нарушено.

Забележка! С биберон бебето заспива много по-бързо. Ето защо младите родители прибягват до нейната помощ, ако бебето откаже да си легне в определено време. Това е доста прост начин да успокоите бебето си и да го обучите на режим..

Бебето спи със залъгалка

Аргументи "СРЕЩУ"

Има аргументи, които предполагат, че продължителното използване на зърното през деня и при заспиване е вредно за бебето:

 • Ухапването е счупено;
 • Има забавяне на речта, проблеми с произношението на съскащи звуци;
 • Детето се интересува по-малко от това, което се случва около него, това важи и за общуването с други деца. Когнитивните му способности се развиват по-бавно, той става по-малко емоционален.

Ето защо, въпреки предимствата на силиконовото устройство, експертите съветват: откажете се от него възможно най-рано, за да не провокирате забавяне в развитието на детето.

Кога да започнем отбиването

Препоръчително е да отучите детето да заспива със залъгалка след навършване на 6 месеца. На тази възраст смукателният рефлекс практически изчезва. Зърното се превръща от необходимост в навик. Бебето ще установи силна асоциация, ще свърже залъгалката с почивка и защита и няма да иска да я откаже. Тя ще го успокои, ще му помогне да се потопи в света на мечтите. Следователно в по-късна възраст детето ще възприеме отказа на зърното болезнено. Ще трябва да прибегнете до трикове, да понесете детски сълзи или да изчакате бебето самостоятелно да реши, че вече няма нужда от манекен.

Винаги трябва да се фокусирате върху детето си, не трябва да бързате с нещата, ако бебето е привързано към манекен. Ако го вдигнете рязко, това може да нарани бебето. Следователно можем да кажем, че зърното е загубено или е дадено на друго дете:

 • ако бебето реагира нормално, без сълзи, моментът е подходящ;
 • когато истерията започне, малкият човек страда, сънят му се влошава, струва си да отложите отлъчването.

Бебето страда без зърно

Добре е бебето да се откаже от манекена до тригодишна възраст, а именно преди настъпването на кризата, когато детето започва да усеща важността си и прави много напук на родителите си. Отново, на тази възраст вече е възможно да се съгласите с детето, да му обясните, че необходимостта от смучене отдавна е прибегнала, прибягвайте до приказки, най-важното е да не плашите бебето. Важно е да му предадете, че е независим и възрастен, а атрибут от детството е много по-необходим, например на друго бебе, на което може да се даде манекен.

Как да се подготвим за отбиване

Ако детето не се е отказало самостоятелно от зърното, най-вероятно сълзите са незаменими. Комаровски вярва, че няма нищо лошо в траура на трохата за няколко дни, отделяйки се от манекена. Това няма да повлияе на неговото психо-емоционално развитие. Друг е въпросът дали той изобщо не може да заспи и плачът му се превръща в истерия..

Хлапето не разбира какво не е наред с манекен и защо му го отнемат. Нещо повече, родителите му му го предложиха и сега се опитват да докажат, че това е само вреда от нея. Затова той реагира с плач и истерия, тъй като той се е привързал към нея, тя помага да заспи и прави останалите по-силни и по-дълги.

Няма нужда да предлагате на бебето залъгалка, ако не си спомня за нея. По-добре е да го махнете от очите си, така че бебето да не го вижда. Ако той не се нуждае от манекен и спокойно си ляга, скоро можете да го премахнете завинаги. Това е идеалният момент, който не бива да се пропуска. На първия ден, когато бебето е забравило за зърното, няма нужда да го криете. Нищо не може да се направи рязко, дори отбиването от манекен трябва да става постепенно. Основното нещо е да съкратите времето за сучене.

Забележка! Ако детето не спи добре без залъгалка или не може да се успокои и постоянно плаче, по-добре е да го върнете за известно време. В този случай, когато на бебето е била представена история, например за липсващото зърно, по-добре е да си купите нова.

Обикновено бебетата се нуждаят от залъгалка, когато им е скучно или не могат да се успокоят, отпуснат и заспят. Затова трябва да разсеете бебето, да му отделите повече внимание и обич. Важно е да формирате правилните ритуали за лягане. В крайна сметка бебетата бързо свикват с повтарящи се действия, това важи и за ежедневното смучене на биберон. Необходимо е да се насочи вниманието на бебето към четене на книги, песни. Те ще заменят манекена му и с течение на времето ще бъдат свързани със заспиването. Веднага след като мама започне да чете, бебето ще се почувства в безопасност и спокойствие, което ще му позволи да заспи бързо..

Четене преди лягане

Начини за отбиване на бебето от зърното

Можете да отучите бебето си от зърното плавно, като постепенно намалявате времето за използване:

 • Преди да си легнете, разсейвайте го с четене или тихи игри, като не му позволявате да си спомня манекена;
 • Ако бебето настоява, дайте му го, но след това му предложете да го замените за любима играчка или просто го сложете до него на възглавницата. Бебето трябва да разбере, че нищо не му се отнема и е добре, ако сам даде зърното;
 • Ако въпреки това той заспа с нея, след известно време внимателно го отстранете. Когато бебето се съпротивлява, не го правете насила, по-добре изчакайте. Важно е да бъдете търпеливи.

Е, когато бебето е кърмено, тогава зърното може да бъде заменено с гърда, като след известно време вземете залъгалката. Така че постепенно можете да намалите времето за използването му..

Рязкото отбиване обикновено се използва за пораснали бебета на възраст 2-3 години. За тях са измислени приказки и истории. Например, че добра фея дойде и взе залъгалката, оставяйки подарък. Хлапето трябва да чувства, че това е магия, а не че любимото му нещо му е отнето.

Забележка! Някои хвърлят залъгалката в реката с бебето, след което организират парти. Този ден сега се превръща в нова отправна точка, той е свързан с израстването на бебето, нарастването на неговата независимост.

Добре е, ако успеете да се съгласите да дадете залъгалката на по-малкия си брат или сестра или да изпратите катерица или лисица в гората. Можете да победите тази ситуация, като си купите плик. Заедно с детето трябва да поставите залъгалка в нея и да я занесете в пощата. Бебето трябва да разбере, че това е наистина важно събитие и неговото нещо е необходимо на другите, а то е възрастен и е в състояние да се справи без него..

Грешни действия на родителите

Когато отбиваме трохи от зърното, родителите трябва да са положителни:

 • не можете да крещите на бебето, да отнемате манекена насила, особено ако то посяга към него или вече го е взело;
 • не трябва да удряте бебето по ръцете, смейте се на привързаността му към зърното.

Често младите майки и бащи се опитват да развалят залъгалката, така че бебето да не изпитва същите усещания при сученето. Например, изрязват го. Но през нощта детето не е под постоянен надзор на възрастен и повреденият обект не може да се нарече безопасен. Има шанс малки части да попаднат в устата на бебето и то да се задави. Ето защо не трябва да провеждате такива експерименти, за да не навредите на детето..

Също така трябва да внимавате, когато разнасяте лимонов сок или горчица върху зърното. Обикновено те използват нещо горчиво, неприятно на вкус, така че бебето да се отврати и да не иска отново да взема залъгалката в устата си. Не забравяйте, че тези вещества могат да доведат до алергични реакции при бебето. В крайна сметка, колкото по-малък е, толкова по-голям е рискът от негативни прояви. Особено не си струва да се използват такива методи до шест месеца, когато детето не е запознато с никакви продукти, с изключение на майчиното мляко или адаптирана смес..

Важно! Не се препоръчва вземането на залъгалка от бебето по време на растежа на зъбите, заболяване или други стресови ситуации, например при преместване или адаптиране към детската градина.

Бебето никне на зъби

Случва се бебетата да „надраснат“ и да отказват да се манекенират сами. Обикновено родителите трябва да отучат детето да заспива със залъгалка, колкото и трудно да е това. За да накарате всичко да мине безболезнено, по-добре е да го правите постепенно. Особено ако бебето вече е над една година и е свикнало с манекен, като с любима играчка и се страхува да се раздели с нея.

Раздяла с манекен

Най-горещият въпрос за нашето семейство е как да отучим възрастното си дете от залъгалка (залъгалка)? Може би някой (и вие, може би) ще кажете, че това не е въпрос за лекар, но не мисля така. Педиатърът е отчасти и учител, и психолог. Антоша е на 3 години. Много умно и енергично хлапе. Той дори не си спомня за манекен през деня, но веднага щом заспи... Той се нуждае само от него, за да заспи, след което можете спокойно да го извадите. Но взимам мерки: месец преди 3-та годишнина беше решено на семейния съвет - това е, трябва да се срещнем 3 години без манекен! И кошмарът започна. Дори Антон не викаше, не, всичко беше доста тихо, хленчещо, жалко... просто детето напълно се отказа от дневния сън, спря да спи през деня изобщо, въпреки че преди да отбие залъгалка, той спеше по 2,5-3 часа всеки ден, станах отпочинал, весел. И след като взеха манекена (с негово съгласие го хвърлиха в кофата, защото показаха, казват, виждате ли, пукнатина, дупка... манекенът се влоши), той започна да се мъчи през втората половина на деня, т.к. нямаше достатъчно сили за целия ден, ставаше зловещ и зловещ, понякога дори падаше от факта, че губи равновесие. Дори мълча за себе си... Ще помня това 2-седмично изтощение дълго време (след 2-3 часа от съня му се възстановявах и си почивах от него и имах време да се занимавам с домакински задължения). В края на краищата прекарах дълго време с него през деня и прочетох книга и разказах десетина приказки, той ще изслуша всичко, ще легне, ще стане, ще облече пантофи и ще каже „хайде да играем“, а той залита и това е, надеждата за друга мечта се стопява. Резултат: детето не помни за манекена, но не спи през деня, вяло, капризно следобед, понякога дори не искаше да излиза на разходка, въпреки че това не беше случаят преди, майка ми (аз) също не беше „никаква“. Бих се справила с натоварването, бих свикнала, но не съм сигурна, че всичко това е правилно, защото той е само на 3 години, на тази възраст все още се нуждае от дневен сън. Всичко това продължи 2 седмици, нищо не се промени, всеки ден се опитвах да го сложа в леглото, но без резултат. В резултат на това влязох в разговор с учителката по деца. Опитна детска градина (приятелка на майка ми), тя ми се скара и ми каза да не измъчвам детето, защото той трябва да спи през деня и защото тя по същество изрази мислите ми, аз отново, за мой голям ужас и срам, му дадох манекен. Въпрос. Моля, кажете ми правилното решение като лекар, като баща.

публикувано на 28.11.2006 г. 13:59
актуализиран 20/06/2016
- Разни

Комаровски Е. О отговори.

Защо ви притеснява толкова много? Помисли за това. Виждали ли сте някога дете на около 7 години с биберон в устата? Не. През живота си съм разглеждал над 100 хиляди деца. Не съм виждал и това. Е, още не е дошло времето за вашето дете. Е, Бог му даде малко нестандартен и силен смучещ рефлекс. И така, защо това трябва да пречи на живота на детето и на всички негови роднини? Дълбоко в себе си всички искат детето да расте по-бързо. А раздялата с манекен е един от атрибутите на уж зряла възраст, която всички чакат - точно както чакат, когато започнат да държат главата си, когато започнат да ходят, когато се появят зъби, когато говорят. Тези. това не е проблем на детето, а проблем на психиката на неговите роднини. Решение: оставете детето и (най-важното) себе си. Повторете експеримента една година по-късно. Ще бъде лошо - да забравите отново за една година. Най-"ужасното" нещо, което ви заплашва - след две 3-4 нощи детето ще заспи със хапчета за сън и без залъгалка. Но това е малко вероятно.

Блогът на Fakruna

Манекен - до каква възраст можете да спите с него?

Този пост е публикуван на Fakruna 15 юни 2012 г.

26 453 гледания

На колко години можете да спите със залъгалка? Ние сме на година и 7 месеца. Все още спим с нея. Не го използваме през деня. Преди няколко дни прегризах манекена си. Защото Сега зъбите се катерят наведнъж, реших да му купя още един - не исках да го взема. Заспа без зърно, но с мъка беше изплашен, но когато се събуди посред нощ или вчера по време на дрямка, не може да заспи отново. Вчера следобед вече бях в истерия. Не помня детето ми да е викало така. Трябваше да го сложа в количка и да изляза навън да рок. Спах 30 минути (((купих си друга залъгалка, също плюх, но през нощта я взех (на тъмно не видях, че не е негова). Като цяло въпросът ми е - до каква възраст е критично да спя с манекен? Искам да изчакам, докато зъбите ми излязат, после Вдигни.