Хората започнаха да говорят за ХИВ в СССР в края на 80-те години. Той бил смятан за болест, „широко разпространена на Запад сред проститутки, бездомници и хомосексуалисти“. Това отношение е запазено от мнозина и до днес, поради което носителите на ХИВ, включително децата, са социално заклеймени..

Днес за ХИВ се знае много повече, отколкото преди 30 години. Повечето хора имат представа за начините на предаване на ХИВ инфекцията, но няма да е излишно да напомним за тях отново. ХИВ инфекцията може да се предава както естествено, така и изкуствено.

Естествен път на предаване на ХИВ:

 • Контакт - главно по време на полов акт (вероятността за предаване е по-малка от 1%) и при контакт на лигавицата или повърхността на раната със замърсена кръв.
 • Вертикална - инфекция на дете от ХИВ-заразена майка по време на бременност, раждане и кърмене (при липса на терапия вероятността от предаване достига 50%).

Изкуствено предаване на ХИВ:

 • За немедицински инвазивни процедури, включително интравенозно приложение на лекарства (до 70% шанс); при прилагане на татуировки; при извършване на козметични, маникюрни и педикюрни процедури с нестерилни инструменти (вероятност до 70%).
 • За медицински инвазивни интервенции в лечебни заведения: преливане на кръв или нейни компоненти, трансплантация на органи и тъкани (80-100% вероятност), използване на донорска сперма, донорска кърма от ХИВ-инфектиран донор. Чрез медицински инструменти и медицински изделия, замърсени с ХИВ и не санирани (по-малко от 1% вероятност).

ХИВ не се предава:

ХИВ не се предава чрез въздушни капчици, вода, чрез домакински контакт, чрез използване на общи прибори, една тоалетна, транспорт, при посещение на училище, по време на спортни игри, плуване в басейна, ръкостискане, прегръдки, целувки. Не можете да получите ХИВ чрез сълзи, слюнка и пот. Кръвосмучещите насекоми и членестоноги (комари, дървеници, въшки, кърлежи) не участват в предаването на вируса.

Можете да живеете щастливо с ХИВ

ХИВ-позитивният пациент трябва да получи антиретровирусна терапия през целия си живот, за да спре по-нататъшното развитие на болестта. Инфекцията се контролира и вирусът не се предава на друго лице.

Ако бременната жена се подлага на терапия, детето ще се роди здраво

„Степента на предаване на ХИВ инфекция от майка на дете в края на 90-те и началото на 2000-те, когато тепърва започвахме да се занимаваме с перинатална профилактика, беше 20%“, каза Евгени, главен експерт на свободна практика по диагностика и лечение на ХИВ в Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Воронин по време на онлайн конференцията на RBC: „В опасната зона: разпространението на ХИВ инфекция при деца“ 1 юни 2020 г. - „Сега 98,5% от децата от ХИВ-позитивни майки се раждат здрави. Всяка година имаме около 200 бременни жени и няма нито едно предаване ".

През последните години жените все по-рядко изоставят деца с ХИВ. Според Министерството на здравеопазването на Русия през 2011 г. 671 жени са изоставили заразеното си с ХИВ дете, а през 2019 г. тази цифра е намаляла с 4,3 пъти и възлиза на 155 родилки. Ситуацията с осиновяването на такива деца също се подобри..

„В началото на 2000-те години дете с ХИВ, отказало се да отпадне, нямаше шанс да влезе в семейство. Сега той има равни шансове със здрави деца ”, - сигурен е Евгений Воронин. Според него през следващите 5 години специалистите очакват раждането на около 100 000 деца от заразени майки и си поставят задачата да гарантират, че няма нито едно предаване на инфекция..

Понастоящем 70% от центровете за СПИН са включени в борбата срещу коронавирусната инфекция и с право, тъй като пациентите с имунодефицит са особено уязвими към коронавирус. Експертите обаче се опасяват от нов скок на ХИВ поради факта, че има пропуски в тестовете на фона на пандемията.

ХИВ е особено опасен за деца и юноши

Според Евгений Воронин в Русия има около 10 000 заразени с ХИВ деца и този брой остава практически непроменен. Годишно се откриват около 250 нови случая на инфекция сред децата.

При децата болестта прогресира много по-бързо, отколкото при възрастните. По отношение на клиничните прояви при децата заболяването протича най-агресивно. Децата също са в по-трудна ситуация по отношение на достъпа до терапия (регистрирани са наполовина по-малко лекарства за деца, отколкото за възрастни) и стигматизацията, тъй като децата не могат да се защитят.

Все повече деца с ХИВ растат и се приближават към юношеството. Днес в Русия половината от ХИВ-позитивните деца са тийнейджъри. По целия свят именно юношите се считат за най-трудната група сред заразените с ХИВ. Това се дължи на факта, че юношите често не приемат диагнозата и са невнимателни към лечението. Освен това семейството е психологически важен ресурс за подрастващите, докато само 30% от подрастващите с ХИВ живеят в пълни семейства. Следователно именно подрастващите с ХИВ инфекция трябва да бъдат в зоната на специално внимание..

„Самите юноши слабо познават ХИВ. Често се случва дете да откаже да приема лекарства. Добрата кръвна картина е преди всичко усилията на родителите, които наблюдават терапията на детето “, казва Олга Кирянова, директор на благотворителната фондация„ Деца + “. - „6% остават сираци - по-често от другите деца в трудни житейски ситуации. Мнозина имат травматичен житейски опит: видяха как родителите им си тръгват, много от тях са отгледани от баби, които са психологически травмирани от инцидента. Юношите с ХИВ често имат мисли за самоубийство, те се нуждаят от помощта на психолози, които знаят диагнозата и са в състояние да работят с тези деца. Много семейства крият диагнозата, за да избегнат стигматизацията, затова са необходими центрове, които да пазят поверителността на диагнозата, но ще могат да окажат квалифицирана помощ. Тийнейджърът трябва да бъде защитен, не можете да го оставите сам да се бори със стигмата. ".

Борбата със стигмата е лозунгът и девизът на нашето време

На фона на ситуацията с пандемията на коронавируса мнозина са изправени пред стигматизация от първа ръка. Случайната кашлица в магазин може да предизвика отворена агресия, както вербална („махни се оттук, коронавирусна инфекция“), така и физическа.

„Борбата със стигмата е лозунгът и девизът на нашето време, тенденция, ако искате“, казва Оксана Пушкина, заместник на Държавната дума на Руската федерация, попечител на фондация AIDS.CENTER. „Докато имаме стигма, децата няма да имат равни шансове. Да, деца с ХИВ сега се осиновяват, но свързвам това с увеличените обезщетения, които се плащат за такива деца. Разбира се, познавам много искрени, изумителни родители, но има малко от тях. Докато не получим полово образование (вие се страхувате от думата - наречете го „уроци по социална хигиена“), докато лекарите не обяснят как се предава ХИВ - стигмата няма да изчезне никъде. Децата с ХИВ са нормални, обикновени деца, те вече са здрави (тези, които са на терапия), осигурени са всички мерки за подкрепа. Докато в Държавната дума някои от моите колеги говорят за тях като за „скоростници“ - всички усилия са напразни, хората ще излязат в агресивния свят. Не са много онези, които си позволяват подобни изявления, но също така и не много от онези, които се борят с това ".

„ХИВ-позитивните деца не представляват никаква заплаха за другите деца в детските градини и училищата, но все още се страхуват от тях“, казва Олга Кирянова. „Когато хората вече изпитват трудности, агресията се причинява от всички, които са различни: деца с рак, аутисти и т.н. Растежът на просперитета ще помогне да се справим с това отношение ".

„Трябва постоянно да привличаме общественото внимание към темата за ХИВ инфекцията и да информираме хората с помощта на съвременни, правилни, психологически проверени знания“, казва Елена Байбарина, директор на Департамента за медицинска помощ за деца и Акушерската служба на Министерството на здравеопазването на Руската федерация. „Всеки трябва да знае не само как се предава ХИВ, но и как не се предава. Това е важно, за да се избегне стигмата и психологическите травми. ".

ХИВ и кърмене. Как да предпазите детето си от заболяване

Валерия Шафирко, Екатерина Андронова

ХИВ и кърмене

Жителка на Санкт Петербург, чието име не се нарича, научи за диагнозата си около година преди раждането, но жената не приема никакви лекарства, тъй като по това време тя беше привърженик на идеи, които отричат ​​съществуването на вируса. През май 2019 г. жена роди момче. Тя отказа да направи превантивно лечение на новороденото си с ХИВ и започна да кърми.

Източник на снимки: Pixabay

Поради това детето е отнето от майката на втория ден след раждането. Според полицията жената е изложила бебето на риск от заразяване с ХИВ. Правоприлагащите органи започнаха наказателно дело по първата част на член 122 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Умишлено излагане на друго лице в опасност от заразяване с ХИВ“). Органите по настойничеството завеждат дело за лишаване на жената от родителски права. През август 2019 г. съдът започна иска.

Новият щам на ХИВ „няма късмет“. В отварянето му има плюсове

44-годишната жена от Санкт Петербург обясни действията си с липсата на знания за ХИВ. След разговор с лекари жената обяви и готовността си за лечение..

През септември съдът удовлетвори иска на бащата на детето и момчето се върна от Бебешката къща обратно при семейството.

Детето не е диагностицирано с ХИВ. Наказателното дело, под което майката е попаднала, все още се разследва.

Адвокат Олга Кривонос заяви пред Фонтанка, че на 11 ноември Московският окръжен съд отказал да удовлетвори исканията на органите по настойничество и не намерил основания за лишаване от родителски права на петербургка, която кърмела новороденото си дете.

Източник на снимки: Pixabay

Има риск

Ръководителят на Федералния научен и методологичен център за контрол и превенция на ХИВ инфекцията на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, академик на Руската академия на науките Вадим Покровски, в интервю за 360, заяви, че ХИВ инфекцията не се предава в ежедневието, но кърменето е един от най-честите пътища на предаване.

Женските гърди заплашват Третяковската галерия - Време е да свикнете с кърмещи майки - в галерии, транспорт и на видно място

Според Покровски едно дете може да се зарази с ХИВ вътреутробно и по време на раждането също има риск от предаване на инфекция, докато бебето се храни с кърмата..

Както отбеляза академикът на Руската академия на науките, общият риск от предаване на ХИВ от майка на дете, ако не се вземат мерки, достига около 30-40%.

„Това силно зависи от стадия на заболяването. В много ранен стадий рискът от предаване е по-висок, тъй като в кръвта има много вируси, а в късния стадий на заболяването рискът също се увеличава “, обясни Покровски. Той също така добави, че ако майката не получи лечение специално за предотвратяване на предаването на ХИВ, не кърменето намалява риска от предаване на вируса на бебето си..

Източник на снимки: Pixabay

Установено е, че отбиването на бебе в такава ситуация може да се счита за превантивна мярка, добави Покровски, като отбеляза, че всъщност въпросът тук е доста сложен, тъй като в Африка например този метод не се препоръчва. Факт е, обясни Покровски, че в този случай детето изобщо няма какво да яде, защото няма формули за хранене, които да заменят кърмата и детето може просто да умре от глад.

Лекарите говорят за митове около предаването на ХИВ

От друга страна, добави Покровски, лекарите смятат, че няма по-добра храна за бебе от кърменето. Тъй като майчиното мляко се осигурява от самата природа.

„Следователно, когато започнем да препоръчваме на жени с ХИВ инфекция да не преминават към кърмене, това със сигурност не е най-добрият вариант, но въпреки това това е принудителна мярка, тъй като по този начин намаляваме риска от предаване на ХИВ“, обясни Покровски..

Той също така добави, че през този период е възможно да се приемат антиретровирусни лекарства, но все пак вероятността от предаване на ХИВ, ако жената приема такива лекарства по време на кърмене, е все още по-висока, отколкото при пълен отказ от кърмене..

Покровски също така добави, че ако майката се подлага на терапия, рискът от предаване на ХИВ от нея на детето наистина намалява, но все пак е така, така че пълното прекратяване на кърменето е най-добрият вариант за предотвратяване на предаването на ХИВ.

Хепатит / СПИН

Съпрузите, които успешно са планирали бременността и са успели да раждат дете, без да му предават вируса на човешката имунна недостатъчност, очакват друг тест - следродилния период и последващия съвместен живот с новороденото, когато имунният статус на детето все още не е потвърден и рискът от ХИВ инфекция на бебето все още остава. Родителите трябва да разберат от самото начало, че здравето на детето им зависи от това колко внимателно подхождат не само към него, но и към редовни медицински прегледи и преминаването на предписаните процедури.

Особености на живота на детето след раждането

Дете, чиято майка е ХИВ-позитивна по време на раждането, трябва:

 • да бъдат наблюдавани от педиатър в клиниката по местоживеене;
 • подлагайте се на редовни прегледи от специалисти;
 • да бъде посетен от педиатър в центъра за СПИН;
 • се подлагат на прегледи за вътрематочни инфекции;
 • вземете тестове за стандартни лабораторни тестове;
 • претърпете профилактика на пневмоцистна пневмония;
 • подложете се на рутинна ваксинация (като се вземат предвид необходимите медицински кранове).

Трябва допълнително да се отбележи, че имунизацията на деца, родени от ХИВ-позитивни майки, с живи ваксини се извършва с определени ограничения. Ако се окаже, че бебето все още е заразено с ХИВ, живата ваксина може да причини не само сериозни усложнения, но и прогресия на заболяването..

Ако майката на детето е ХИВ-позитивна, тогава новороденото трябва да се подложи на профилактика на пневмоцистна пневмония с бисептол 6 седмици след раждането. Ако по някаква причина профилактиката не е била извършена през този период, тогава тя трябва да се извърши възможно най-рано - веднага щом бебето е в полезрението на медицинския персонал. Ако профилактиката не е била проведена преди детето да навърши 12 месеца, тогава преди да се извърши, е необходимо да се провери имунния статус. При липса на профилактика, пневмоцистната пневмония се появява на възраст 3-9 месеца от живота на детето.

Взаимодействие на ХИВ-позитивна майка с нейното бебе

Фактът, че кърменето на майка с ХИВ инфекция е забранено, жената трябва да е знаела много преди раждането на бебето. Струва си обаче да се спомене, че не може да има изключения и кърмата съдържа клетките на вируса в количество, достатъчно за инфекция. За да изчезне млякото след раждането, можете да използвате различни методи, най-разпространеният от които е медикамент за спиране на лактацията или стягане на гърдите. За да изберете подходящия метод, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Майката не трябва да позволява на детето да влиза в контакт със заразени телесни течности, включително:

 • Кърма.
 • Кръв.
 • Вагинално отделяне.

И ако не е толкова трудно да се предпази бебето от кърма и вагинални секрети, то контактът с кръвта може да се случи случайно. Особено бдителна майка с ХИВ трябва да бъде през периода на никнене на зъби при бебето, когато дърпа всичко в устата си, и на тази възраст на дете, когато изразява агресия или безгранична любов чрез ухапвания. Това поведение трябва да бъде спряно в пъпката и физически премахнато, за да се предотврати инфекция..

Диагностика на ХИВ при деца, родени от заразени майки

По време на бременност вирусът на имунодефицит не може да проникне в кръвта на плода през плацентата, тъй като клетките му са достатъчно големи. Клетките на антителата, които се произвеждат от тялото на ХИВ-заразена майка до вируса, не са толкова големи и лесно преодоляват плацентарната бариера. Следователно в тялото на новороденото, дори и да не се е заразило с ХИВ, антитела към него вече са налице. Това се случва при всички бебета, родени от ХИВ-позитивни майки, така че серотологичните тестове за антитела са положителни. Наличието на антитела в кръвта не може да провокира развитието на имунодефицит.

С течение на времето, ако в тялото на детето няма вирус, майчините антитела ще бъдат унищожени. Това се случва на възраст 18 месеца. След началото на една година и половина могат да се извършват повторни серотологични тестове, резултатите от които ще дадат окончателния отговор на въпроса за ХИВ инфекцията на детето. Ако няма антитела, значи няма инфекция. Но ако антителата срещу ХИВ се определят в кръвта, те вече не са майчини, а принадлежат към организма на носителя на вируса, което означава, че детето е заразено с ХИВ. Като спомагателно проучване, потвърждаващо резултата от серотологичните тестове, се извършва PCR (полимеразна верижна реакция), която определя наличието на вируса в кръвта.

До 18 месеца едно дете се счита (статистически) за ХИВ позитивно, диагнозата звучи като „Перинатален контакт за ХИВ инфекция“.

За да се установи окончателната диагноза на ХИВ инфекция при дете, родено от майка с ХИВ, той трябва да се подложи на следните клинични и лабораторни тестове:

 • на възраст 1-1,5 години 2 или повече теста за антитела срещу ХИВ;
 • след 1,5-годишна възраст, един тест за антитела срещу ХИВ;
 • две PCR изследвания преди навършване на 1 година;
 • тестове за наличие на клинични прояви, характерни за ХИВ / СПИН.

Грижа за жена за здравето й след раждането

В допълнение към особеностите на грижите за дете в следродилния период, майката трябва да мисли и за здравето си. След изписването от болницата всички жени се съветват да посетят гинеколог за преглед. Жените с ХИВ обаче трябва да направят това възможно най-скоро, тъй като са особено склонни към инфекциозни заболявания в следродилния период. Освен събиране на тестове и преминаване на прегледи, акушер-гинекологът може да даде съвети относно семейното планиране и следродилната контрацепция.

В допълнение към евентуалното лошо здраве след раждането на бебето, млада майка може да изпитва и спешна нужда от психологическа подкрепа от близките. В случаите, когато тази помощ не е достатъчна или не е предоставена напълно, можете да се свържете със специални служби и организации, както и да получите психологическа подкрепа в групи за самопомощ.

ХИВ се предава от болна майка на дете

Това може да се случи по време на бременност, раждане и кърмене. Проучванията показват, че вероятността от такава инфекция е 20-40%. Това означава, че има поне 1 на 3 шанс ХИВ-заразена майка да предаде вируса на своето бебе..

Кърменето също увеличава шансовете за инфекция. Бременна, заразена с ХИВ жена може да зарази бебето си, тъй като вирусът може да премине през плацентата по време на бременност или раждане. Вирусът може да се предава и от майка на бебе по време на кърмене. Този начин на заразяване обикновено се нарича "вертикално предаване" или "предаване от майка на дете".

Как децата се заразяват с ХИВ

1. Инфекция веднага след раждането. Вирусът може да се предава от майка на дете чрез мляко. Това се случва в половината от случаите, когато детето получава ХИВ от майката..

3. Ваксинация, инжекции. В Източна Европа и Африка инфекцията се разпространява чрез използването на нестерилни игли. Кръв от едно заразено дете може да помогне за разпространението на инфекцията в цяла група. В части от Африка и Източна Европа повечето лекарства се инжектират, а не хапчета.

4. Преливане на кръв и нейните производни. В повечето страни днес кръвоснабдяването е доста безопасно..

Винаги обаче има риск, тъй като широко използваните тестове за антитела срещу ХИВ не показват скорошна инфекция (в много случаи този "латентен" период отнема 6 седмици или повече).

5. Инцест, изнасилване, детска проституция, ранен полов акт, наркотици.

ХИВ заразени деца

Милион деца са заразени с ХИВ всяка година. В световен мащаб над 3 милиона деца са заразени с ХИВ и половин милион деца умират всяка година. Като цяло 83% от заразените с ХИВ деца ще покажат анормални бели клетки или някои симптоми още на 6-месечна възраст. Наблюдаваните здравословни проблеми могат да включват: увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб и далак, забавен растеж, малка глава, ушни инфекции, респираторни инфекции, необяснима треска, енцефалопатия (влошаване на мозъчната дейност). Половината от тези деца, които развият тези симптоми през първата година от живота си, няма да доживеят до тригодишна възраст. С модерното лечение обаче децата могат да живеят по-дълго.

Кръвните тестове често заблуждават лекарите поради наличието на майчини антитела в него след раждането. Всички деца, родени от ХИВ-инфектирани майки, могат да имат положителен тест за ХИВ, независимо дали всъщност са заразени или не. Повечето бебета, които имат положителен тест при раждане, по-късно са незаразени. Значително намаляване на разпространението на деца може да се постигне чрез даване на майки на антивирусни лекарства преди и непосредствено след раждането. Има малък шанс децата, които имат отрицателен тест за ХИВ, все още да са носители на вируса. Ако те са били заразени в утробата, тогава тялото им третира ХИВ като свой компонент и не реагира на него. Това предполага, че все още сме на много ранен етап по отношение на научаването за ХИВ инфекцията при деца..

Мога ли да получа ХИВ чрез случаен контакт със заразен човек?

Няма доказателства, че ХИВ се предава чрез ежедневен човешки контакт.

ХИВ инфекцията не може да продължи дълго извън човешкото тяло.

Вирусът не може да проникне през непокътната човешка кожа или през здрави уста и очи. Не са регистрирани случаи на HIV инфекция през здрава устна кухина или дихателни пътища. Съществува обаче възможност за заразяване с ХИВ, ако в устата има пресни рани или възпаления..

Също така, вирусът не присъства в достатъчно количество в слюнката или урината, за да причини инфекция.

Човек с полово предавани болести е по-вероятно да бъде заразен с ХИВ, отколкото други хора.

ХИВ обикновено не се предава по следните начини:

Въздушни капчици: чрез кашляне, кихане, смях, говорене или целуване.

Рутинен контакт с кожата, като ръкостискане, прегръдка или докосване.

Чрез храна или вода, чрез използване на общи прибори, чаши, лъжици, чрез използване на обща тоалетна, вана, басейн, душ и т.н..

Чрез кърпи, спално бельо, дрехи и др..

Чрез насекоми като комари.

Заключение: ХИВ не може да се предава чрез ежедневни дейности.

Бременност с ХИВ: има ли бебето шанс да се роди здраво??

Планетата Земя е опустошена не само от онкологията и инфарктите. Според СЗО днес приблизително 36,9 милиона души са заразени с ХИВ в света, а през 2018 г. има 1 милион 800 хиляди нови инфекции по света..

Общият брой на регистрираните с ХИВ заразени за всички години на наблюдение към 1 януари 2018 г. възлиза на 1,2 милиона души. До началото на 2018 г. в Руската федерация са регистрирани над 10 хиляди деца с диагноза ХИВ инфекция, от които само 91% получават антиретровирусна терапия.

Тук ще говорим за това дали е възможно да се роди здраво дете с ХИВ.

Предава ли се ХИВ от майка на дете?

Пациентите на лекари по инфекциозни болести от Федералния научно-методически център на Руската федерация за превенция и контрол на СПИН са заразени бременни жени, деца, родени от заразени с ХИВ майки, членове на техните семейства и просто близки до тях хора. Борбата с вируса е тяхната работа: те подкрепят пациентите, наблюдават бъдещи майки по време на бременност, подготвят ги за раждане. И тогава те остават доктори за жена и дете от ХИВ-заразена майка за цял живот.

Те винаги са на крачка пред лекарите, които ежедневно получават потоци от редовни и нови пациенти с ХИВ. Задачата на лекарите по инфекциозни болести към Центъра за превенция и контрол на СПИН е не просто да предписват готови лекарства, а да създадат нещо ново, за да превърнат обреченото съществуване на ХИВ-позитивни хора в комфортен живот. Те са тези, които отговарят на основния въпрос, който тревожи жената: „Може ли дете от ХИВ-заразена майка да се зарази?“ Много от пациентите на Центъра охотно участват в изследователски програми за най-новите вносни лекарства, които все още не са влезли в клиничната практика в Русия. В края на краищата именно тук през 1997 г. за първи път беше тествано първото руско лекарство за лечение на ХИВ - фосфазид, което бе удостоено с държавната награда през 2000 г..

Това лекарство обърна живота на стотици пациенти и отвори нови възможности, то започна да се използва за лечение на бременни жени. Основният му проблем обаче остана страничен ефект - анемия, която повлия на състоянието на новородените. В резултат на нови проучвания е създадено сложно лекарство, което поддържа нормално ниво на хемоглобин при бременна жена. Резултатът беше постигнат - анемията изчезна, поносимостта към лекарства се подобри. Така че в Русия за първи път са родени 300 здрави деца от заразени с ХИВ майки и хората най-накрая получиха ясен отговор на въпроса: ХИВ ли се предава от майка на дете? Днес, благодарение на терапията, в Русия живеят десетки хиляди деца без ХИВ.

Какво знаем за СПИН

До 1997 г. в Русия имаше само 60 деца, родени от жени, живеещи с ХИВ. През 2014 г., според Федералния научно-методически център за превенция и контрол на СПИН, този брой е бил около 80 хил. От тях шест и половина хиляди са били заразени с вируса. Русия заема едно от първите места в света по отношение на разпространението на ХИВ и имунодефицитът постепенно премина в категорията на националния проблем. Според данни от 2018 г. в Русия живеят над 10 хиляди деца с ХИВ, но само 91% от тях получават антиретровирусна терапия.

Ако по-рано тази болест е била откривана главно при наркомани и хомосексуалисти, сега има нарастване на предаването на ХИВ по полов път. Руската епидемия сред децата започна в края на 80-те години на миналия век, когато предаването на ХИВ от майка на дете беше регистрирано в родилните болници и детските болници в Ростов, Елиста и Волгоград: 270 бебета бяха незабавно диагностицирани с ХИВ. Тогава, през 90-те години, когато СПИН престана да бъде болест на тесни категории граждани и родителите започнаха да отказват деца със СПИН.

Митове и истини за ХИВ инфекцията

Противно на митовете, че ХИВ може да се зарази по много различни начини, има само няколко начина на заразяване:

 • с незащитен секс;
 • чрез кръвта;
 • от майка на дете по време на бременност, раждане и кърмене.

Вирусът е опасен за бременна жена, тъй като унищожава защитни клетки - лимфоцити. Броят на лимфоцитите постепенно намалява и тялото няма с какво да се бори с инфекцията. Ако не се вземат превантивни мерки, рискът от предаване на ХИВ от майка на дете достига 50%. И най-сериозният риск от предаване е процесът на раждане..

При първото посещение на предродилната клиника на пациента трябва да бъде предписан кръвен тест за ХИВ. Положителният резултат означава, че жената има вирус на имунна недостатъчност в кръвта си. Някои хора погрешно наричат ​​това състояние СПИН, но това не е вярно. СПИН е крайният или последен етап на ХИВ, който продължава около една година и половина. Общото състояние на организма със СПИН е толкова потиснато, че жената просто не може да забременее.

Как заразените с ХИВ хора се раждат със здрави бебета?

Заразената бъдеща майка се наблюдава от двама лекари - гинеколог и специалист по инфекциозни болести. Именно от тяхната компетентна работа рискът от инфекция на новородено се намалява от 50% на 1,2%. И затова лекарят по инфекциозни болести разработва индивидуален режим на лечение. Лекарствата блокират развитието на вируса на различни етапи - по време на прикрепването към клетката, по време на узряването на РНК, по време на размножаването вътре в клетката. Така че, при правилно лечение, заразена с ХИВ жена може да роди напълно здраво дете. Разбира се, няма да му бъде позволено да кърми. Но това са малки неща в сравнение със заплахата от инфекция..

Преди да предпишете правилната терапия, трябва да научите много за бъдещата майка: как живее, какъв начин на живот води и дали е готова да промени много заради бъдещото дете. На всичко това ще бъде изградена схема за превенция. Вероятно първите предписани лекарства няма да бъдат тези, от които се нуждае бременната жена. Лекарят и пациентът търсят идеалния вариант заедно, променяйки режима на лечение, за да го направят удобен.

Бебето може да се зарази по време на раждане, така че в процеса на раждането бебето вече получава профилактика. В Съединените щати децата на заразени с ХИВ майки се проследяват през първите 5-6 месеца. В Русия защитните мерки продължават до година и половина, тъй като преди този период в кръвта му има майчини антитела. Но дали детето е заразено или не, можете да разберете в рамките на шест месеца след раждането му, като използвате специална PCR диагностика.

Ако детето наистина се зарази с ХИВ

Ако въпреки това бебето се е заразило с ХИВ при раждането, болестта му ще бъде по-тежка, отколкото при децата, които са се разболели по-късно. Предписва им се специално лечение от първата минута от живота. И те имат много трудности, тъй като новороденият организъм се стреми да отхвърли лекарствата и да се противопостави на лечението. Това се дължи на характеристиките на съзряването на имунната система. Повечето от днешните деца успяват да преминат през него, но има и такива, чиито тела не могат да издържат.

Детската смъртност от ХИВ може да бъде избегната, така че лекарите не се уморяват да убеждават бременни жени: „Ако имате ХИВ, елате възможно най-рано. За да запазите детето си живо. " Но, уви, не всички жени, след като научат за бременността, веднага бързат да преминат необходимите тестове. Понякога пациентът знае или се досеща за диагнозата и поради тази причина страхът от „излагане“ я кара да отложи посещението при лекар. Не е трудно да се разбере жена, живееща в Русия, защото не само обществото се страхува и отхвърля заразените с ХИВ, но самите лекари понякога отказват да им помогнат, осъждайки и независимо решавайки да ги изключат от броя на пациентите.

Впрочем подобно „изключение” поради лекарска прищявка е не просто отхвърляне на хипократовата клетва, но и наказателно престъпление съгласно чл. 124 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Следователно самите заразени с ХИВ трябва да се научат да разбират, че са обикновени пациенти, които са длъжни да предоставят квалифицирана помощ. Във Федералния научно-методически център за превенция и контрол на СПИН толерантността не е просто проява на етичност. Професионален подход и фокус върху науката - лична позиция на ръководителя на клиниката, академик Вадим Покровски.

Да, ХИВ-инфектиран пациент ще трябва да приема лекарства до края на живота си. Но благодарение на съвременната терапия този живот може да стане дълъг и щастлив. Разбира се, трябва да свикнете много - с периодични посещения в клиниката, с промени в режимите на лечение, за да се чувствате достойни сред другите хора. Но всеки човек има свой живот и своя история. А за заразените с ХИВ хора е особено. Може би след няколко години лекарите ще създадат „вълшебно хапче“ или ваксина, която ще промени всичко. Но докато ХИВ за детето е съдба, която само научните открития могат да помогнат да се сдържат.

Просто пациенти

Заразените деца, както и най-често срещаните, са от две категории - тези, които живеят в семейства, и тези, които са изоставени от родителите си. Нито едното, нито другото не е по-различно от здравите хора. Те имат същите грижи, едни и същи игри. И вирусът не влияе неблагоприятно нито върху тяхната психология, нито върху характера им. Нямат „въпроси за възрастни“ и притеснени лица. Те свикват с редовно вземане на кръв, хапчета и планирани хоспитализации. В сиропиталището се създава отделна група от такива деца, но те напълно общуват с други ученици. С една дума, те живеят почти като всички останали.

Инфекциозните лекари смятат, че нито децата, нито възрастните, които са заразени, не трябва да бъдат дискриминирани. И дори бременна пациентка с ХИВ може безопасно и безопасно да роди в едно и също отделение със здрав - всичко е предвидено в болницата. Това не изисква резервации или гета. Човек не трябва да се страхува, но ясно да разбира, че ХИВ се предава само по три начина - чрез незащитен секс, кръв и от майка на дете. И когато хората научат това, ще започне нормална и безопасна комуникация между здрави и заразени. Основното е да се разбере, че заразените с ХИВ хора са едни и същи пациенти.

Често резултатът от лечението и профилактиката зависи от интелектуалното ниво на пациента. Лесно е някой да обясни принципите на лечение, за някой е по-трудно. Лекарите твърдят, че „любопитният“ пациент е по-надежден от „скромния“, който не задава „ненужни въпроси“. Отделен кръг от пациенти е ХИВ-позитивната общност. Те общуват много помежду си, споделят много факти и различна информация.

СПИН дисиденти

Според експерти лекарите успяват да извършват профилактика през цялата бременност само за 75% от заразените жени. Някои от тях отказват антивирусни лекарства, поддавайки се на настроението на дисиденти по СПИН. Това са така наречените "отричащи ХИВ", които активно популяризират антинаучни хипотези за отсъствието както на самия вирус, така и за връзката между ХИВ и СПИН..

Известно е, че правителството на Южна Африка от известно време използва дисиденцията срещу СПИН, за да оправдае бездействието си в борбата срещу ХИВ. Това доведе до факта, че Южна Африка сега има първото място в света по разпространение на ХИВ. Руското наблюдение не си затваря очите за епидемията и не й се противопоставя. Така че сайтовете на ХИВ дисиденти могат да бъдат приравнени на тези, които популяризират методи за самоубийство. Практиката на ХИВ дисидентите да въведат „мода“ за осиновяване на заразени деца и тяхната защита от терапия граничи с престъпление.

Така наречените „партньори-консултанти“ помагат да се коригира тази ситуация. Те са членове на заразени с ХИВ общности, които се лекуват дълго време и живеят с отворен статус. Те не само са наясно със своето положение, но са готови да помогнат на „новодошлите“, като говорят за опита си от връщането към живота. Много пациенти им се доверяват и такава социална подкрепа помага да започне терапията навреме..

Целомъдрие или превенция?

В Русия вече има много пациенти с ХИВ, които се стремят да живеят пълноценен живот: раждат две или три деца, стартират бизнес, правят бизнес, получават работа и активно общуват със здрава общност. Днес най-старият пациент, видян от лекарите в утробата на ХИВ-заразена майка, е на 18 години. Той е здрав, но майка му ще трябва да пие лекарства до края на живота си. За да станат по-малко такива истории и въпреки факта, че заразените с ХИВ хора могат да имат здрави деца, е необходимо да се извършва компетентна работа с непълнолетни - в семейството, в училище и навсякъде..

Реалността обаче все още е много далеч от идеалната. Така наречената „социална реклама“, която руските общински институции използват, за да спрат разпространението на ХИВ, просто не издържа на контрол. Разбира се, семейните ценности и целомъдреният подход към живота имат специално значение. Но тези теми нямат нищо общо с превенцията на СПИН. В крайна сметка реалността е, че повечето от днешните юноши имат полов акт много рано и много от тях опитват наркотици. И малко хора се замислят как да запазят здравето и живота си. Да, ранният секс и наркотиците са погрешни. Но днес изборът не е за това кое е добро и кое е лошо. И в това - живейте или умрете. И може би родителите просто нямат време да обяснят на 15-годишното си дете предимствата на семейните ценности. Те обаче просто трябва да му докажат необходимостта от презерватив и индивидуална спринцовка..

Нарастващата статистика за ХИВ всяка година ни кара всички да свалим розовите си очила, да намерим деликатни думи и да започнем откровен разговор с децата си относно сексуалната превенция. И паралелно насаждайте стойности.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Може ли заразена с ХИВ жена да роди здраво бебе?

ХИВ инфекцията въвежда голям брой ограничения в начина на живот на болните и може да навреди на здравето на бъдещите бебета. ХИВ и бременността - съвместими ли са те? Не изпускайте от поглед сериозността на възможните последици в такава ситуация, но има шанс да станете майка на пълноценно бебе.

Как едно дете може да се зарази с ХИВ?

Ако пациентът е наясно с продължаващото заболяване, тя не трябва да приема, че ХИВ по време на бременност ще доведе до влошаване на здравословното й състояние. Неприятните последици често възникват поради развитието на вторични заболявания и лоши навици на жената. Вирусът не влияе отрицателно върху развитието на плода, основната опасност е възможността от инфекция на бебето по време на раждане.

Инфекцията се предава от болна майка на дете по три начина:

 • по време на бременност (in utero);
 • по време на раждане на жена с ХИВ инфекция;
 • при кърмене.

Децата, родени от заразени с ХИВ майки, които не предприемат никакви мерки за предотвратяване на инфекцията на бебето, се раждат болни в 30% от случаите. Ако се започне подходяща терапия по време на бременност, има 2-3% шанс за инфекция.

Така децата, родени от заразени с ХИВ майки, са по-склонни да бъдат здрави..

Как да избегнем HIV инфекция при дете?

ХИВ инфекцията и бременността обаче са рискове. Знаейки за него, трябва да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар, следвайки всички негови препоръки, и стриктно да се придържате към курса на антивирусна терапия. Без подходящи предпазни мерки по време на бременност, раждане и раждане, рискът от заразяване на новородено с ХИВ е около 30%. С навременно започната профилактика тя може да бъде намалена до 2-3%.

 1. Превенция на наркотици. За да се намали концентрацията на вируса в кръвта и да се предотврати инфекция на детето, на бременната жена се предписва курс на лекарства, използвани за лечение на ХИВ инфекция. Антиретровирусните лекарства се дават и на жената по време на раждането (интравенозно) и на новороденото (като сироп). Навременното започване на лечението може да намали количеството на вируса в кръвта на бременна жена до неоткриваемо и почти напълно да предотврати инфекцията на бебето.
 2. Цезарово сечение. Ако профилактика с антиретровирусни лекарства по някаква причина не е била извършена или е била неефективна, тогава на жените, живеещи с ХИВ, се препоръчва да се планира цезарово сечение. Тази операция ви позволява да избегнете допълнителен контакт с кръвта по време на естествено раждане и да намалите възможния риск от инфекция на детето..
 3. Отказ от кърмене. За да предпази детето от ХИВ инфекция чрез кърмата, майката трябва да използва само изкуствено хранене. Формулите за заместване на кърмата вече са напълно адаптирани към нуждите на бебето и гарантират отличен растеж и развитие..

Каква е опасността от бременност за ХИВ позитивна жена?

ХИВ при бременни жени се проявява подобно на симптомите на заболяването при здрави жени. Трябва обаче да се вземе предвид двойният ефект от отслабването на имунната система на ХИВ-инфектиран пациент през периода на бременността..

Първо, тялото на бъдещата майка „забавя“ имунитета, за да предотврати отхвърлянето на ембриона, и второ, развиващото се заболяване по естествен начин разрушава защитната функция на тялото на жената. При такива обстоятелства рискът от развитие и придобиване на сложни форми на съпътстващи заболявания се увеличава, което бъдещата майка не може да избегне.

Тялото на бременна жена се поддържа от традиционната високо активна антиретровирусна терапия, която се провежда по време на бременност (от третия месец), няколко седмици преди раждането, бременната жена е приета в болница.

Може ли заразена с ХИВ жена да роди абсолютно здраво дете: експертно мнение

Здраво бебе може да се роди на ХИВ-инфектиран пациент. Възможно е да се раждат заразени жени, тъй като напредъкът в съвременната медицинска наука може да намали риска от инфекция за дете, родено или развиващо се в утробата..

Струва си обаче да се отбележи, че рискът от болно бебе леко се увеличава при бременни жени с късен стадий на заболяването, както и тези, които на фона на отслабена имунна система имат достатъчно висок вирусен товар..

Рискът от инфекция за бебе също зависи от начина на раждане. В случай на болна родилка е възможно да се извърши естествено раждане (с вирусно натоварване не повече от 1000 на 1 μl), но за да се сведе до минимум рискът от инфекция, те прибягват до коремна хирургия.

Свързани записи:

 1. Нарушения на сексуалната отвращениеСексуална неприязън - Това разстройство се определя като персистиращо или.
 2. Аргироза или синя кожаАргирозата е устойчиво синкаво-сиво оцветяване на кожата, причинено от отлагане в.
 3. Изтръпване на ръцете - опасно или не?Постоянно студени пръсти, особено усещане за изтръпване на ръцете, особено.
 4. Херпес: какво е и как да не се заразитеХерпесът е инфекция, причинена от два вида вируси. Тя се проявява.

Автор: Левио Меши

Лекар с 36 години опит. Медицински блогър Левио Меши. Постоянен преглед на горещи теми в психиатрията, психотерапията, зависимостите. Хирургия, онкология и терапия. Разговори с водещи лекари. Прегледи на клиники и техните лекари. Полезни материали за самолечение и решаване на здравословни проблеми. Вижте всички записи от Левио Меши

Здравите деца от заразени с ХИВ родители са истински

Шанс за здрави деца

Световната здравна организация отдавна публикува данни, че дори при пълното отсъствие на медицинско наблюдение, профилактика и социална подкрепа, рискът от предаване на ХИВ от майката на кърмачето с изкуствено хранене е 15-30%, а при кърменето нараства до 20-45%.

Предаването на ХИВ от майка на дете може да се осъществи на три етапа:

 1. по време на бременност
 2. по време на раждане
 3. докато кърмите.

На всеки от тези етапи рискът от предаване може да бъде значително намален..

Ако майката приема специални лекарства по време на бременност, по време на раждането се използват специални методи за акушерска помощ, а кърменето се заменя с изкуствено кърмене, рискът от ХИВ-позитивно бебе ще бъде само 2%.

„За съжаление много майки изоставят децата си веднага след раждането - казва Евгений Воронин, главен лекар на НПК за бременни жени и деца с ХИВ инфекция,„ въпреки че отнема година и половина, за да се разбере дали бебето има вируса или не. фактът, че всички деца, родени от ХИВ-позитивни майки, имат в кръвта антитела срещу ХИВ, които се произвеждат в тялото на майката и се предават на нероденото дете.

Тези антитела създават впечатлението, че детето е заразено. Майчините антитела могат да бъдат в кръвта на детето в продължение на година и половина, след което те изчезват, което означава, че детето е здраво или тялото започва да произвежда свои собствени антитела, което показва, че инфекцията не може да бъде избегната.

И често се оказва, че ХИВ не се открива при дете и то живее в дом на дете от една и половина до две години, където като цяло малко хора участват в отглеждането му. В резултат на това тези деца:

 • изостават в развитието си от своите връстници
 • трудно е да се свържете с хора, което поражда нов набор от проблеми ".

Проект GLOBUS

Но да се върнем към това как да помогнем на ХИВ-позитивна майка да роди здраво бебе. Проектът GLOBUS на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, в рамките на който работи Фондация за СПИН Изток-Запад (AFEW), играе важна роля в превенцията на перинаталното предаване на ХИВ инфекция..

Подкрепата за ХИВ-позитивни родители преди и след раждането се подкрепя от:

 • регионални центрове за СПИН
 • акушерски и детски здравни заведения
 • и асоциации за СПИН.

Тази програма за подкрепа включва бременни жени и жени в раждане, които са приети в родилни заведения с вече известен ХИВ-позитивен статус и с неизвестен към момента на приемане, които след това са подложени на бързо тестване за ХИВ с положителен резултат, независимо дали са получили химиопрофилактика по време на бременност или не. В рамките на проекта ХИВ-позитивните жени по време на раждане могат да получат:

 • аварийно предотвратяване
 • дете - профилактика на туберкулоза
 • адаптирано мляко за кърмачета.

Предоставянето на адаптирано хранене на новородени е едно от ключовите предизвикателства при предотвратяване на майчините инфекции, които могат да се появят при кърмене..

Към 2005 г. в Руската федерация 3,9% от децата, родени от ХИВ-позитивни майки, са кърмени от няколко дни до няколко месеца..

В регионите, в които работи проектът GLOBUS:

 • през 2005 г. имаше 5,6 случая на предоставяне на адаптирано мляко за бебета на всеки 100 деца, родени от ХИВ-позитивни майки, като превенция на вертикално предаване на вируса от майка на новородено
 • През 2007 г. този показател се е увеличил повече от 10 пъти и възлиза на 63,5 случая..

От април 2007 г. до декември 2007 г. 906 деца, родени от ХИВ-позитивни жени, са получили адаптирано мляко за кърмачета. През целия период на програмата 1876 ХИВ-позитивни деца са получили адаптирано мляко.

И ако в началото на проекта развитието на услугата за превенция на предаването на ХИВ от майка на дете се осъществява чрез 10 центъра за СПИН, разположени в регионалните центрове на съставните образувания на Руската федерация, то до декември 2007 г. 16 лечебни заведения взеха участие в изпълнението на програмата (14 от тях са СПИН центрове), разположени, включително в регионални центрове.

Разширяването на броя на лечебните заведения, които предоставят пълен пакет превантивни услуги, значително увеличи обхвата на целевата аудитория на проекта.

Също толкова важен компонент на превенцията на предаването на ХИВ от майка на дете е информационното обучение на здравните работници:

 • предродилни клиники
 • родилни болници
 • и детски клиники

работа с категорията ХИВ-позитивни бременни жени и майки.

В рамките на проекта GLOBUS от септември до декември 2007 г. бяха проведени 17 информационни семинара по тази тема за 320 медицински работници от гореспоменатите лечебни заведения..

Обучителният курс включва участието на специалисти, водещи ХИВ-позитивна жена от началото на бременността до завършване на превантивните мерки за новороденото, и ви позволява да изработите механизма на взаимодействие между основните участници в процеса:

 • специалисти по антенатална клиника (гинеколог, акушер-гинеколог)
 • СПИН център по инфекциозни болести
 • специалисти по майчинство (акушер-гинеколог, неонатолог)
 • местен педиатър
 • СПИН център педиатър.

В рамките на две години се планира да достигне до още 1350 специалисти от всички категории, участващи в превенцията на предаването на ХИВ от майка на дете.

Прочетете също:

Вградете Pravda.Ru във вашия информационен поток, ако искате да получавате оперативни коментари и новини:

Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen или в Yandex.Chat

Добавете Pravda.Ru към източниците си в Yandex.News или News.Google

Също така ще се радваме да Ви видим в нашите общности във ВКонтакте, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Как ХИВ-позитивна майка ще повлияе на детето си?

Важни моменти, които трябва да знаете!

Ако майката е ХИВ позитивна, означава ли това, че детето й също ще бъде заразено?

Не е задължително. При правилното лечение рискът от заразяване на ХИВ при детето е по-малък от 1 процент.

Може ли една майка да попречи на нероденото си дете да получи ХИВ??

Да. Има много неща, които една майка може да направи, за да защити детето си от ХИВ инфекция. Ключът е да продължите с антиретровирусната терапия (ART) и да посетите Вашия лекар.

Целта на ART е да намали количеството на ХИВ в кръвта до неоткриваемо ниво. Това предпазва бебето от вируса по време на бременност и раждане. ART изисква внимателно наблюдение от лекар.

Ако майката е ХИВ позитивна, бебето също ще получи лекарства при раждането като допълнителна защита, в случай че влезе в контакт с ХИВ по време на раждане. След раждането бебето вероятно ще получи антиретровирусно лекарство, наречено зидовудин (ZFA) в продължение на четири до шест седмици.

Някои деца получават допълнителни лекарства за ХИВ. Това обикновено се случва, ако жената не получава препоръчаното лечение по време на бременност.

Как ХИВ се разпространява върху дете?

ХИВ се предава чрез кръв или телесни течности, включително сперма, вагинални течности и кърма.

Има четири начина, по които ХИВ се предава от майка на дете:

 • ХИВ преминава през плацентата и заразява бебето по време на бременност.
 • По време на раждането бебето е изложено на вируса в кръвта или други течности. Повечето бебета, които се заразяват по този начин, се заразяват по време на раждането.
 • Бебето може да получи ХИВ от кърмата. Ето защо лекарят може да препоръча хранене с адаптирано мляко, ако майката е ХИВ позитивна..
 • Дете може да се зарази с ХИВ, ако има порязвания или рани в устата. С напредването на възрастта на детето не трябва да му давате сдъвкана храна. Въпреки че рискът е нисък, кръвта от порязвания или язви в устата може да се смесва с храна, когато я дъвчете. Кръвта в храната може да зарази дете.

Дете не може да получи ХИВ, когато изобщо е прегърнато, целунато, къпено или обгрижено.

Кога можете да разберете дали детето е ХИВ положително или не??

През първите шест месеца лекарят ще тества детето за ХИВ няколко пъти. Тестовете проверяват за наличие на вирус в кръвта на детето, но може да отнеме известно време, за да се открие ХИВ, особено ако детето вече приема антиретровирусни лекарства.

Първият тест може да се случи, когато бебето е на възраст от 2 до 3 седмици, последвано от тестове след 1-2 месеца и отново след 4-6 месеца.

Някои бебета с висок риск от предаване на ХИВ се тестват при раждането. Ако детето направи положителен тест за ХИВ по два теста, то се счита за ХИВ положително.

Тъй като ХИВ може да се предава чрез кърмата, храненето с шише е единственият сигурен начин бебето да остане ХИВ отрицателно след раждането..

Дори ако бебето се роди ХИВ отрицателно, то ще има антитела срещу ХИВ, когато е било в утробата. Антителата се произвеждат от имунната система в отговор на инфекция. Наличието на антитела срещу ХИВ не е същото като наличието на вирус.

Може да отнеме до 24 месеца, докато антителата се изчистят от кръвта на детето, така че то може да има последен тест за потвърждение, че е ХИВ отрицателен.

От какви други грижи се нуждае детето??

Бебето ще бъде подложено на цялостен медицински преглед малко след раждането. Като е ХИВ позитивна, майката е изложена на риск от други инфекции, някои от които могат да се разпространят и върху бебето. В зависимост от здравето на майката, лекарят може да провери бебето за състояния, включително херпес, хепатит В и хепатит С, сифилис, токсоплазмоза или туберкулоза.

Какво се случва, ако детето е ХИВ позитивно?

Ако детето е ХИВ позитивно, детският ХИВ специалист незабавно ще започне антиретровирусна терапия (АРТ).

Лекарят ще обясни режима на АРТ на детето и ще Ви посъветва как да го прилагате ежедневно. Лекарствата трябва да се дават точно според указанията за потискане на вируса и предотвратяване на развитието на лекарствена резистентност.

Ако детето има ХИВ (или дори когато не е диагностицирано), то ще получи друго лекарство, когато е на около 6 седмици, за да го предпази от сериозно заболяване, наречено пневмоцистна пневмония (PCP). Това състояние е опортюнистична инфекция. Тези видове инфекции засягат предимно хора с отслабена имунна система, особено тези с ХИВ, които са изложени на по-голям риск от нападение от микроби, които обикновено са безвредни..

Спазването на вашия график за лекарства може да бъде трудно с ново бебе. Време е стресиращо и хаотично да се научите как да се грижите за новородено. Ще трябва да посещавате често Вашия лекар, за да обсъдите евентуални притеснения или въпроси.

Детето ще бъде наблюдавано внимателно, за да се гарантира, че състоянието му се подобрява и имунната му система реагира добре на лечението. Лекарят ще коригира режима на лечение на детето въз основа на резултатите от теста, докато расте.

Ако детето е ХИВ позитивно, какво означава това за бъдещето му?

Много е важно да знаете, че детето е заразено с болест, толкова сериозна като ХИВ. Но лечението с ХИВ е толкова ефективно за отстраняване на по-голямата част от вируса от кръвта, че имунната система може да функционира нормално, което дава на повечето хора с ХИВ дълъг живот..

Получаването на лечение рано, преди болестта да е напреднала, може да означава, че можете да живеете дълъг и здравословен живот..