Физиология

Всеки ден детето расте, е по-будно и проявява интерес към всичко. Той е в състояние да покаже симпатията си и, обратно, да изрази недоволство.

На осмата седмица бебето наддава на тегло около 800 грама, но всичко може да бъде индивидуално: някои по-бързо, други по-бавно. Основното е здравето и благосъстоянието на вашето бебе. Нервната система продължава да се развива и подобрява. Наблюдават се промени във вродените движения и рефлекси: те стават по-съзнателни и уверени, подчинени на всяка цел.

Детето проявява придобити условни рефлекси, които са свързани с храненето. Движенията на бебето придобиват координация, любопитни пръсти непрекъснато се опитват да грабнат нещо. Ръцете и краката на бебето са предимно свити. Но има моменти, когато бебето сякаш се изпъва и прави опити да ги изправя.

Постепенно бебето започва да контролира движенията на шийните мускули и прешлените, опитва се да повдигне главата си. Масажът ще помогне да се ускори този процес, което също ще допринесе за развитието на мускулите и двигателните умения като цяло..

Също така, бебето може да се научи да държи главата си с помощта на просто обучение. Поставяйте детето по корем няколко пъти на ден и го карайте да вдига очи, привличайки вниманието му с гласа си, шума от любимата си дрънкалка или друг ярък предмет. Хлапето ще иска да види източника на шума и ще се опита да вдигне глава..

Бебе на осмата седмица от живота обича да плува във вана, особено ако в нея се носят ярки гумени играчки. След водните процедури бебето ще иска да спи. На тази възраст сънят се нормализира - здраво дете спи седем часа на ден. Понякога чревните колики могат да нарушат съня. Също така нощният сън ще бъде неспокоен, ако детето е спало дълго време през деня. Необходимо е да се следи режимът на съня, както и положението на бебето по време на сън. За да се елиминира рискът от деформация на главата, е необходимо да се промени положението на детето..

На 8 седмици детето вече се е адаптирало към заобикалящия го свят, но все още се нуждае от денонощен надзор, който може да бъде подпомогнат от бебефон. С негова помощ можете не само да виждате и чувате бебето денонощно, но и да наблюдавате дишането и температурата на бебето..

Хранене

На 8-седмична възраст бебето все още се храни с кърма. Майката трябва да внимава, за да се увери, че диетата й не вреди на бебето. Не трябва да ядете само здравословни храни, но и такива, които ще насърчат производството на мляко. За целта можете да опитате натурални чайове, за да увеличите лактацията..

Ако бебето ви е хранено от шише, можете да давате на бебето вода с малко лимонов сок между храненията..

Грижа

На този етап бебето ще получи третата ваксина срещу вирусен хепатит В. Преди ваксинацията е необходимо да се консултирате с имунолог.
Излизайте с бебето си на разходки - чистият въздух е полезен за него, но все пак се уверете, че тялото на бебето не се прегрява. След ходене не забравяйте да организирате водни процедури за вашето бебе. Уверете се, че температурата на водата е 37-37,5 ° C. Не забравяйте да избършете всички гънки на бебето с бебешки крем, за да избегнете дерматит..

Обърнете голямо внимание на интимната хигиена на вашето бебе. Хигиенните процедури трябва да се извършват ежедневно с използване на памучна вата и прах.

Измервайте температурата на бебето си ежедневно. Ако забележите увеличение, незабавно се обадете на лекар. Не забравяйте, че само опитен специалист може да разпознае симптомите на заболяването при ранното му развитие..

Бебешко развитие на 8 седмици

Осмата седмица за бебето е нов, вълнуващ етап, изпълнен с емоции, новини и събития. Към този момент бебето изглежда запознато със заобикалящата го среда, то се адаптира към къщата, като постепенно започва да се чувства свободно в нея..

Развитието се характеризира с рязък скок: бебето трудно може да се нарече новородено, тъй като тялото му се е адаптирало към начина на живот извън утробата на майката и е навлязло в най-активната фаза.

Физически развитието на бебето по това време също продължава с активни темпове. По правило към този период той добавя 800 грама тегло и расте поне няколко сантиметра. Всички средни показатели се увеличават, независимо дали става въпрос за височина, покритие на главата, обем или тегло на гърдите.

Слухът и зрението стават по-остри, но засега бебето не може да различи всички звуци и му е трудно да фокусира погледа си върху бързо движещи се обекти.
Няма нужда да се притеснявате, ако бебе на 8-седмична възраст не се развива толкова бързо, колкото бихме искали. Индикаторите за растеж и тегло са осреднени и приблизителни, а процесът на развитие на бебето във всеки случай е като цяло индивидуално.

Как изглежда бебето на 8 седмици

В допълнение към наддаването на тегло, за което беше споменато по-рано, по това време бебето набира 3 см височина.
Движенията на детето стават ясни и осъзнати. Може да изглеждат безцелни, но изобщо не са! По този начин тялото тренира и подготвя всички мускули на тялото за подходящи движения в бъдеще..
По-рано, когато бебето чуваше звуци, цялото му тяло потръпваше. Сега той знае как да прави разлика между тях, както и да обърне глава към звука.

Какво трябва да може да направи едно дете на 8 седмици

 • да сте активни преди любимите си процедури (ходене, хранене, къпане);
 • разликата между „непознати“ и „собствени“ гласове, лица, вкусове;
 • координация на усещанията;
 • изучавайки собствените си движения.
 • действията и рефлексите на бебето стават по-подходящи;
 • бебето може за кратко да се съсредоточи върху ярък предмет;
 • бебето започва да държи главата за няколко минути;
 • той е в състояние да се концентрира върху околната среда;
 • изследва ярки предмети.
 • детето може да бъде успокоено чрез сучене;
 • той е в състояние да реагира на гласове и да разпознава лицата на родителите си;
 • бебето реагира на нечие присъствие;
 • ако общуват с него или играят с него, тогава той може да бъде активен за по-дълго време;
 • разумно и предпазливо изследва новия човек;
 • бебето предпочита да общува с хората, а не само да гледа предмети;
 • започва да получава истинско удоволствие от къпането.

8 седмица от бременността: какво се случва с бебето и майка

8-та седмица от бременността е започнала, развитието на бебето продължава да набира скорост. Бъдещите майки са все по-внимателни към здравето и поведението си. Тъй като този период е първият критичен период от бременността и развитието на плода на майката. Много е важно да се предотвратят дори леки заболявания, които могат да предизвикат необратими последици, тъй като почти всички основни системи са заложени и започват своето развитие през този период.

8 седмици, колко месеца е? 8 седмици са точно 2 акушерски месеца или 56 дни от бременността, първият триместър продължава.

Какво се случва с бебе на 8 седмици?

Дължината на растящия плод е приблизително 14-20 мм, а теглото му може да достигне само 3 грама.

Както бе споменато по-горе, седмица 8 е критичен период за развитието на ембриона - плода през първия триместър на бременността. В този период протича процесът на онтогенеза - поредица от последователни етапи на развитие, различни по скорост и взаимно заместващи се. Така че в критични периоди на развитие, от една страна, плодът е по-малко устойчив и особено чувствителен към различни външни влияния. От друга страна, тези периоди се характеризират с максимален темп на нейното развитие.

Критичният период от първия триместър засяга цялото тяло на плода като цяло и на по-късна дата ще засегне само развитието на отделните вътрешни органи. Неблагоприятните фактори, които могат да забавят или спират развитието на плода, включват: наследствени (генетични и хромозомни аномалии) и фактори на околната среда на патологията (йонизиращо и ултравиолетово лъчение, хранителни добавки, пестициди, алкохол, никотин, лекарства, вируси, инфекции и др.) ). Последиците от тези фактори могат да бъдат: спонтанни аборти, замръзване на плода, раждане на деца с малформации с различна степен и тежест. Неофеталният или ембриофеталният период продължава (края на 5-8 седмици от бременността от зачеването).

Този период е началният етап от развитието и по-нататъшното формиране на плацентата. Правилното формиране на плацентата и плацентарното кръвообращение определя по-нататъшната интензивност на развитието на плода. Чрез плацентата ще се осъществява газообмен и хранене на растящия организъм. Неговите функции ще включват производството на хормони и ензими, както и селективен транспорт на хранителни вещества и междинни метаболитни продукти. Докато храненето на ембриона - плодът продължава да тече от жълтъчната торбичка.

Ултразвук на 8 гестационна седмица. Ултразвукът на 8-та седмица от бременността е задължителна процедура. На него лекарят определя подвижността на плода, неговия сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород. Този метод на изследване ще даде информация за това дали има някаква патология в маркера на органа или не. Не трябва да го пренебрегвате, тъй като няма да навреди на вас и вашето бебе. Но може да защити.

Какво се случва с тялото на бременна жена на 8 седмици?

На 8-та седмица от бременността има огромен хормонален скок в резултат на активното формиране на пикочно-половата система в плода. Хормоналната буря причинява осезаеми промени във физиологичното състояние на бременна жена. Ако бъдещата майка очаква момче, тогава в тялото й се появяват мъжки хормони. Трябва обаче да се каже, че синтезът на полови хормони не е много различен както в женското, така и в мъжкото тяло. И така, от холестерола първо се образуват вещества, които са предназначени да поддържат бременността - гестагени. След това се образуват андрогени (мъжки хормони), след което се образуват женски хормони за растеж и придобиване - естрогени.

Важно е да се знае, че тези вещества започват бързо и едновременно да навлизат в кръвта на бременна жена. Следователно симптомите на бременността само се засилват: токсикозата бушува. Мъжките хормони могат да провокират други неприятни промени: по кожата се появява тежък обрив от акне, велусната коса потъмнява и груби, така че изглежда бременната жена има мустаци и дори брада. Сега ембрионът активно формира кости. Следователно калцият се „изтегля“ от тялото на майката в големи количества. Ако не попълните резервите на този елемент, тогава има голям риск от венозно разширяване на вените. В крайна сметка калцият се отстранява точно от венозните съдове. Сега могат да се появят подути вени и възли по краката, вероятно е подуване.

Коремът още не се вижда на 8 гестационна седмица. Най-често увеличаването на корема, едва забележимо, не е признак на уголемена матка с плод вътре, а последиците от изменена функция на червата (метеоризъм, подуване на корема, запек и др.). Как изглежда коремчето по това време, може да се види на снимката.

Матката с плода вътре също нараства бързо сега. Вече е като ябълка по размер. Но растежът на този орган често причинява дискомфорт: повишен тонус, спазми, дърпащи болки в гърба и долната част на корема. В момента гърдите се увеличават. По това време млечните жлези вече се подготвят за кърмене. Мастната тъкан в гърдите се замества от жлезиста тъкан. Често се чувства като тежест. Ареолите на зърната потъмняват, появяват се възли (потни жлези), вижда се съдов модел.

Между другото, въпреки факта, че бременността ви току-що е започнала, вече можете да определите пола на нероденото си дете. Тук говорихме за надеждни методи.

Диагностика и причини за извънматочна бременност на 8 седмици

Извънматочната бременност е утаяването и развитието на яйцеклетката извън матката. Това е рядка и сложна форма на бременност, която представлява голяма опасност за живота на бременна жена. Извънматочната бременност, в зависимост от мястото на закрепване на яйцеклетката, е коремна, яйчникова и тръбна.

Диагностика на извънматочната бременност. На 8-10 гестационна седмица може да се диагностицира извънматочна бременност. Ако жената има симптоми на извънматочно развитие на яйцеклетката, тогава трябва незабавно да се извърши ултразвуково изследване (ултразвук) на таза, като се използва трансгивален датчик. Въпреки възможностите на съвременното оборудване, извънматочната бременност не винаги се определя чрез ултразвук, но ако в матката няма фетално яйце, е необходимо изследването да се повтори след няколко дни. В този случай жената се препоръчва да бъде хоспитализирана в болница, тъй като яйцеклетката по това време със сигурност трябва да бъде видяна.

Ако по-нататъшното развитие не изясни ситуацията относно местоположението на яйцеклетката и нейната оценка, тогава лекарите могат да прибегнат до диагностична лапароскопия. Тази процедура е вид операция, при която органите на малкия таз се изследват под упойка със специално устройство - лапароскоп. Процедура, която позволява както да се идентифицира извънматочна бременност, така и да се лекува при откриване. Ако разочароващата диагноза бъде потвърдена, тогава тази операция ще продължи с медицинска манипулация.

Признаци на извънматочна бременност
Трудно е да се разграничат признаците на извънматочна бременност в ранните етапи, тъй като в началото всички симптоми са, както при нормална бременност:

 • забавяне на менструацията;
 • гадене;
 • повръщане;
 • липса на апетит;
 • чувствителност на гърдите;
 • кървави отделяния от гениталния тракт, размазващи "ръждясал" цвят;
 • кървави отделяния от гениталния тракт, размазващи сякаш "ръждясал" цвят;
 • повишено уриниране.

До шестата до девета седмица от бременността могат да се появят кървави отделяния и различни болки в корема или таза. Може да се появят и световъртеж, често повръщане, ниско кръвно налягане и припадък. В случай на прекъсната тръбна бременност се добавят признаци на интраабдоминално кървене:

 • слабост,
 • загуба на съзнание,
 • понижаване на кръвното налягане,
 • бърз, слаб пулс,
 • синдром на остра болка.

При извънматочна бременност е характерна внезапна поява на болка, която може да излъчва в ануса, долната част на гърба, краката; обикновено известно време след болезнена атака при 50-80% от пациентите от гениталния тракт се отбелязва кървене или оскъдно тъмно, понякога кафяво или кърваво отделяне. Тези признаци на извънматочна бременност се дължат на голямото количество кръв, постъпващо в коремната кухина..

Причини за извънматочна бременност
Ектопична бременност може да бъде резултат от: повреден епител на лигавицата на тръбата в резултат на възпалителни заболявания на вътрешните полови органи, предишни инфекции на матката, нейните придатъци или пикочния мехур, дължащи се на гонорея, ендометриоза (възпаление на лигавицата на маточната стена), както и от аборт и хормонални нарушения. Тубалната хирургия може да доведе до образуване на белези и извънматочна бременност.

Възможни заплахи при 8 гестационна седмица

Период от 8 акушерски седмици от бременността или 6 седмици от момента на зачеването е критичен период, поради което в този момент съществува риск от спонтанен аборт. Всички органи на плода продължават да се формират, така че най-малкото отклонение в програмирания процес може да доведе до спонтанен аборт.

Кърваво, розово или кафяво отделяне може да означава риск от спонтанен аборт. Едно отделяне може да премине без следа, но промяната в цвета на вагиналното течение в продължение на няколко часа е причина за спешно посещение в болницата. Силните болки в корема и кръвта в течението могат да бъдат признак на замразена бременност..

Най-опасният симптом е кървенето при 8 гестационна седмица. В този случай жената трябва незабавно да спре всяка физическа активност, да легне, да извика линейка и да изчака пристигането на лекарите. Когато започне спонтанен аборт, специалистите все още могат да окажат необходимата помощ за спасяване на плода, но ако ситуацията е отишла твърде далеч, е необходимо да се вземат всички мерки за запазване на здравето на жената, включително нейната репродуктивна способност..

Препоръки на 8 гестационна седмица

Ключът към добрата бременност е здравословният сън, добрата почивка и правилното хранене. Необходимо е да се следват други препоръки на специалисти:

 • Посещение на антенаталната клиника. Ако по това време все още не сте се регистрирали, значи е време да го направите.
 • Всички лекарствени и фармакологични препарати трябва да се използват изключително според указанията на лекар. Обърнете специално внимание на поясненията към лекарствата.
 • Когато преминавате рентгенова снимка или зъболекар, е задължително да предупредите специалист за вашата ситуация..
 • Не носете стилетни токчета. Той може да провокира не само разширени вени, но и промяна в позицията на вашето дете. Обувките трябва да са удобни, стабилни и да не са хлъзгави.
 • Важно е да се избягват конфликтни ситуации и фактори, които могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на плода. Те включват следното: вируси, тютюнопушене и алкохол, наркотици, битова химия и др. Дългосрочното излагане на токсични вещества може да провокира всякакви патологии или влошаване на здравето на жената.
 • Ограниченията в сексуалния живот са необходими само в случаите, когато това може да навреди на нероденото дете, например, със заплаха от спонтанен аборт. Ако няма противопоказания, тогава не е нужно да се притеснявате за това..
 • Опитайте се да се обградите само с положителни емоции. Не четете драматични книги и не гледайте негативни филми. На първо място, трябва да помислите за детето..
 • Ако получите нехарактерно отделяне или кървене, веднага се обърнете към Вашия лекар. Това може да е заплаха от спонтанен аборт..

Ключът към правилно протичащата бременност и благополучие ще бъде спазването на всички препоръки на специалистите. Обградете се само с положителни емоции и впечатления, правете ежедневни разходки. Разумните упражнения ще донесат ползи, уелнес и настроение. Не слушайте предразсъдъци и нежелани съвети от роднини. Следвайки тези указания, можете да носите здраво бебе..

Развитие на бебето 8 седмици от раждането

Съдържанието на статията:

Вашето мъниче е вече на 8 седмици! Време е да отидете при педиатър, да обсъдите всички въпроси и да измерите ръста и теглото си. И в същото време проверете всички рефлекси на бебето. Бебе на осем седмици вече е много голям мъж. Какво успя да научи и какво трябва да знаете за едномесечно бебе?

Всичко за физическото развитие и постиженията на дете осем седмици от раждането

 • Височина тегло
  До 8 седмици теглото на бебето вече е 4500-4900 g, за един месец трябваше да добави около 800 g.
  Растежът на бебето е 55-59 см (увеличението е + 3 см / месец).
  Обиколката на гърдите е около 38 см, а обиколката на главата на бебето е около 39 см.
 • Колко яде бебето
  До 2-месечна възраст детето изяжда средно около 130-150 ml на хранене, около 800-900 ml мляко на ден.
  Броят на храненията е 6 пъти на ден.
  Като се има предвид, че бебето става много любопитно, изберете място за хранене, което да не го разсейва..
  Ако няма достатъчно кърма, дайте адаптирано мляко. За да увеличите лактацията, е полезно да ядете орехи, мед (внимателно) и да пиете чай с кондензирано мляко.
  След хранене се предписва изцеждане до последната капка и масаж на гърдата с душ, за да се стимулира лактацията.
 • Спете
  Нощният период на сън е по-дълъг (от 23-30 до 6 сутринта).
  Дневният сън става по-кратък - 5 периода, от които 2 - 1-3 часа всеки, 3 - 20-30 минути.
  Докато бебето спи, редовно сменяйте положението на тялото и главата му (обърнете се на друга страна, на гърба и т.н.).
 • Изпражненията на бебето ще зависят от храненето. До 8 пъти на ден - с гърди, до 4 - с изкуствени.
  Това не е закономерност: ако бебето не е изпълнило тази рамка, няма нужда да се паникьосвате. При редовно наддаване на тегло и липса на болки в корема или други симптоми, дори 2-3 пъти на ден е нормално.
  Консистенцията на изпражненията е нормална, миризмата е леко кисела, сянката е светложълта.

Физическо развитие: какво може да направи бебето на 8 седмици?

 1. Преобърнете се отстрани отзад и отзад.
 2. Проследявайте обекти, фокусирайте погледа си дълго време (независимо дали се движите или неподвижен обект).
 3. Задръжте главата в положение "на корема" (около 15 секунди), завъртете я в различни посоки, опирайки се на дръжките.
 4. Посяга към играчките, докосва ги многозначително, дърпа ги в устата.
 5. Той се усмихва с цяла уста на мама и татко и се смее.
 6. Ръцете / краката все още са в свободен полет, но бебето вече се опитва да се научи как да ги контролира.
 7. Задържа дрънкалката много по-дълго.
 8. Ако дърпате малкото за дръжките, тогава главата му се издига заедно с раменете.
 9. Ако поставите детето на твърда повърхност, то уверено ще почива краката си.
 10. Търси източника на звук през очите.
 11. Той оживява, когато мама или татко се приближат до него - той се усмихва, бръмчи, навежда се, повдигайки дупето си и активно дърпа с ръце-крака.
 12. В лексикона вече има много гласни. Произношение в песнопение, продължително, дълго време.
 13. Когато се храни, малкото дете се опитва да задържи гърдите на майка си с юмрук. Понякога той може да се откъсне от „чинията си“ и, усмихвайки се на мама, да продължи яденето отново.
 14. Търси очите на майка ми, изпраща я, когато напуска креватчето.
 15. Пръстите обикновено са стиснати в юмруци.
 16. Любимото й занимание е да суче. Било то пръст, ъгъл на одеяло, играчка, гърди на мама.

Дневен режим за осемседмично бебе

По-голямата част от времето все още е в сън. Нещо повече, сега той спи съвсем леко и всеки шумолене може да се събуди.

Слухът става много остър. Дори тези деца, които преди не са реагирали на чужди звуци, сега се страхуват от тях. По време на сън на бебето трябва да се осигури абсолютна тишина..

По това време режимът трябва да е ясен. Ако не сте го последвали, значи е време да започнете..

 • От шест сутринта до 7-30 на хранене на трохи, миене, игри и гимнастика.
 • От 7:30 до 9:30 - сън. Време е на мама (тя също трябва да се измие и яде).
 • От девет и половина до 11 сутринта - за лека закуска и разходка.
 • От 11 до 13 ч. - почивка, сън. По-добре на открито.
 • От един до половин един - нахранете бебето, играйте.
 • От 14:30 до 17:30 - сън.
 • От 16-30 до 18 ч. - ядем, играем с татко, мама.
 • От 18 до 20 ч. - сън.
 • В 20 ч. - вечеря и игри.
 • От 22 часа - плуване и подготовка за лягане.
 • Нощен сън - от 12 през нощта до сутринта.

Комуникация с новородено на осем седмици от живота: как вашето дете опознава света?

Как бебетата общуват с възрастни и с външния свят?

 1. Езикът на общуване с родителите за осемседмично бебе вече е напълно разбираем. С усмивка (традиционно) изразяваме радост, благодарност, наслада. Дълго гледаме мама в очите. Ние изразяваме молби и искания с викове, плач, хленчене, капризност. Бебето реагира на непознати предпазливо или уплашено, с различни медицински процедури е тъжно или възмутено, разочаровано, ако не получи играчка, и е изненадано от нови предмети.
 2. Бебешка реч. По-бързо се развива, колкото по-често хората говорят с него. По-голямата част от речта му вече има гласни. Опитайте се да коментирате всяко свое действие. Нека бебето ви постоянно да чува гласа ви. Говорете всички звуци ясно.
 3. Визия. В допълнение към фиксирането на поглед върху обект, бебето може да гледа лицето на човек дълго време, да изучава снимки с играчки. Най-вече през този период прохождащото дете е привлечено от светли цветове. Детето вече е „открило” краката и ръцете си, гледа с удоволствие телевизионния екран, наблюдава котката / кучето, източниците на светлина и дори се възхищава на завесите, които вятърът се поклаща. Когато мама се храни наблизо, бебето изследва устата и мимиката си.

Как да развиете уменията на бебето си на този етап от развитието?

 • Възхищавайте се на малкото си дете, когато ви се усмихва и хвалете всичко, което прави.
 • Научете се да слушате и чувате бебето, неговия жестомимичен език и звуци.
 • Разнообразете живота на вашето бебе, тоест покажете нови снимки, носете го на ръце там, където все още не сте били, научете нови играчки и пейте нови песни.
 • Научете бебето си да взема играчка и да я държи в ръцете си възможно най-дълго.
 • Ако хлапето ви е „повикало“, не забравяйте да отговорите. За него е важно да знае, че го чувате..
 • Понякога, в продължение на 15 минути, оставяйте трохите сами - оставете ги да се научат да се забавляват сами.

Основни правила за грижа за дете на осем седмици

Къпане

 1. Режимът на къпане е един и същ - два пъти седмично със сапун, всеки ден можете просто да се къпете във вода.
 2. Как се случва? Спускаме цялата трохичка във водата (стърчи само лицето), държим я под главата (малкия пръст под врата, останалите пръсти под тила). Със свободната си ръка регулираме потапянето на тялото, като спускаме корема с гърдите под водата. Периодично можете да карате малкия от едната страна на банята до другата. Забележка: не е страшно, ако водата попадне в ушите ви.
 3. В каква поза да се къпете? Можете да се къпете в класическа поза, по гръб. Или на корема, придържайки брадичката. Рано е за седнало положение.
 4. Какво да добавите към ваната? Калиев перманганат вече не е необходим. Добавете билкови отвари. Например жълт кантарион или лайка.
 5. Време за къпане - около 15 минути.
 6. След всяко къпане задачата на майката е да проверява невенчетата. Те растат много бързо сега.
 7. Време за втвърдяване! Постепенно намалявайте температурата на водата във ваната с 1-2 градуса с всяка вана.

Как да се грижим за деликатните зони - гънки, слабини, зона зад ушите?

Състоянието на кожата на трохите трябва да се следи много внимателно. Погледнете внимателно дали бебето има диатеза. Особено внимание към гънките на бебето в слабините, на краката и ръцете, под брадичката, зоните зад ушите.

Ако забележите пъпчиви обриви, не се паникьосвайте, а се консултирайте с Вашия лекар. Функцията на мастните / потните жлези все още е слабо развита, кожата е чувствителна и дерматитът, уви, не е необичайно.

Как да се грижим за бръчките?

 1. В жегата трябва да къпем детето 2 пъти на ден.
 2. След къпане не избърсвайте гънките, а внимателно попийте с кърпа.
 3. След като кожата изсъхне, я обработваме с бебешко олио (за суха кожа) или пудра (в горещината).
 4. Пантенолът и Бепантен са се доказали добре.
 5. Също така не забравяйте за въздушните бани..

Игри с бебе на осем седмици: самостоятелно или с майка?

На 8 седмици малкият вече е в състояние да играе сам за кратко. Той може да разглежда играчки, да ги докосва, да гледа въртележката или домашните любимци и т.н..

 1. Първо, мама учи малката да бъде независима..
 2. На второ място, когато порасне, мама няма да трябва да бъде с него всяка минута. Много пораснали деца просто не могат да играят сами. В резултат на това майките прекарват цялото си време с тях, дори времето, необходимо за почивка или хигиена. Затова постепенно научете бебето си, че мама не винаги ще може да го забавлява..

Нови и полезни игри от тази седмица

Игрите все още не са най-трудните, насочени към стимулиране на развитието на трохи.

 • За очите. Преместете ярката дрънкалка (червена, жълта, бяла, цветна комбинация) на разстояние около 30-40 см от очите на малкото бебе. Караме играчката от една страна на друга, изчакваме бебето да фокусира погледа си. Тренираме внимание и очни мускули.
 • За уши. Внимателно бием камбана, първо на едното ухо, после на другото. Оставете бебето да търси източника на звука и да завърти главата.
 • След като изложите детето, когато се преобличате на корема, хвърлете ярка топка пред него. Нека мъничето се опита да вдигне главата. Добре е за мускулите на врата.
 • Поставете ярка играчка близо до трохите, за да може той да я достигне. Стимулирайте физическата му активност. Не забравяйте да връчите наградата на хлапето (точно тази играчка) точно на дланта на ръката ви, защото то заслужава.
 • Поставете дрънкаща гривна на дръжката на детето (безопасно, за да не се отделят частите). Звъненето ще привлече вниманието му, затова развиваме зрение, слух.
 • Сменяйте редовно играчките, които показвате на бебето си. Обикновено той се уморява от „стари” играчки за 2-3 дни. Скрийте ги в кутия и извадете нови, за да не изчезне интересът на детето към играчките.
 • Поставете бебето на гърба. Хванете го за краката и "пляскайте" с петите му, пеейки песен.
 • Играйте с пръстите му. Можете да ги масажирате и поглаждате, да месите и целувате, да гъделичкате с перо, да поставяте играчки с различни текстури в дланите си..

Гимнастика

Комплектът от упражнения не се е променил. Вашият арсенал трябва да включва фитбол и упражнения, плуване, различни упражнения (велосипед, разтягане и др.), Масаж, поглаждане.

Полезно ще бъде добавянето и разтриването с топли длани, за да се стимулира кръвообращението в повърхностните вени..

 1. Обърнете специално внимание на упражненията за пръсти
  Необходимо е за развиване на тактилни усещания и стимулиране на мозъка..
  Поставете играчки с различни форми, текстури и температури в дланта на бебето, тоест студено и топло, твърдо и меко, пластмаса, дърво и плат, оребрени и гладки и т.н..
 2. Масаж
  За масаж използвайте не само длани, но и различни предмети, т.е. гладки пръчки, топки, моливи и др. С тяхна помощ се извършва поглаждане, така че бебето не само да се научи да различава усещанията на кожата с пръсти.
 3. Самомасаж
  За тази процедура съблеченото малко дете се поставя върху различна повърхност, след това върху гладка повърхност, след това върху груба, върху мека пелена или топла клейка.
  Разбира се, не е нужно да го разпространявате върху грах (има такива съвети).
 4. Дъмбели
  Самите гири са мънички и се използват, когато тонусът на краката и ръцете изчезне..
  Ние правим гири от бутилки като "актимел": пълним ги с вода (не изцяло, с една четвърт или дори 1/5), усукваме и фиксираме върху ръцете или краката.
  Веднага след като малкото дете овладее вдигането на тази тежест, ще може да долива бутилките наполовина.

Веднага щом почувствате, че бебето не просто е уморено, но е загубило интерес, тогава спрете да играете, нахранете бебето и го сложете в леглото.

 • Седмица 1
 • Две седмици
 • 3 седмици
 • 4 седмици
 • 5 седмици
 • 6 седмици
 • 7 седмици
 • 8 седмици
 • 9 седмици
 • 10 седмици
 • 11 седмици
 • 12 седмици

Особености на развитието на дете на възраст от осем седмици

На 8-та седмица от живота на бебето вече могат да се наблюдават забележими промени - както външни, така и в поведението. Нека започнем с факта, че бебето става по-голямо и по-силно. Визуално той вече не прилича на бебето, тъй като беше вкаран в къщата преди два месеца. Цветът на кожата става по-светъл, следите от жълтеница (ако има такива) практически изчезват, очите стават по-ясни, движенията по-координирани.

Теглото на бебето на 8-та седмица от живота е около 4,5-5 килограма. През последния месец той трябва средно да добави около 800 грама. Естествено тази цифра е условна. Много зависи от самото бебе, апетита му, съдържанието на мазнини в майчиното мляко. Растежът на бебето на 8 седмици е около 55-59 см, тоест в сравнение с предходния месец той е нараснал средно с 2-3 см. Обиколката на гърдите е 38 см, главата е 39 см. Както можете да видите, тялото на бебето става по-голямо с два месеца пропорционален.

Какво може да направи едномесечно бебе?

Уменията на детето през 8-ма седмица от живота са предмет на гордост за родителите му:

 • детето е в състояние самостоятелно да се преобръща от гръб настрани и назад;
 • дълго време гледа обект, който му е интересен, следва го, ако се движи;
 • в положението на стомаха, бебето държи главата си за 15 секунди, обръща я от една страна на друга, опира ръце на повърхността на леглото;
 • проявява интерес към играчки, протяга им химикалки, опитва ги върху зъба;
 • умишлено се усмихва в отговор на нежна реч, отправена към него; смее се ярко;
 • по-добър контрол на движенията на ръцете и краката, въпреки известната произволност на движенията;
 • умишлено не пуска дрънкалката;
 • опитва се да вдигне глава, докато лежи по гръб, ако е издърпан от ръцете си;
 • ако поддържате бебето под мишниците в изправено положение, то опира краката си на повърхността;
 • интересуват се от източниците на звуци;
 • радва се, показвайки с цялата си външност съживление при вида на мама или татко;
 • произнася гласни в песнопение;
 • държи гърдата или шишето на мама по време на хранене;
 • опитва се да срещне очите на майка си, гледа я;
 • смуче пръсти, играчки, пелена или одеяло.

Любимото занимание на бебето на 8-та седмица от живота е да общува с майката, да усеща топлината на ръцете й, да чува гласа й, отговаряйки по свой начин, да играе с нея и да се усмихва. Ето защо е толкова важно да не ограничавате общуването с бебето през този период от живота, притеснявайки се да не го разглезите. Вниманието, привързаността, общуването са важни компоненти от развитието на детето..

Как да разберем бебе?

На 8-та седмица от живота „речникът“ на трохите е само няколко звука, които той изпява с удоволствие, като по този начин изразява емоциите си. Освен звуци, бебето вече използва изражения на лицето, наблюдава израженията на близките, опитвайки се да разбере какво иска да каже и какво е настроението им..

Родителите в комуникация с бебето, понякога не осъзнавайки това, издават „детски“ гласове, широко отварят очи, сгъват устни в лък, вярвайки, че по този начин ще успеят да привлекат и задържат вниманието му. Наистина е. Наведени към лицето на трохите, променяйки интонацията на гласа и изражението на лицето, наистина можете да плените детето, да привлечете вниманието му към случващото се.

Отвореното лице, усмивката, директният, нежен поглед се разглеждат от бебето като сигнал за комуникация. Детето вече е в състояние да възприе откъснат поглед и завъртане на главата като край или пауза в общуването.

Разговорът с бебе обикновено протича по същия модел. Мама или татко се обръщат към него, повишавайки леко глас и променяйки интонацията си, за да привлекат вниманието. Детето слуша и реагира по наличните за него начини. Това радва възрастните - тяхното кръвообращение става по-развълнувано, което води до същата реакция на бебето.

Постепенно вълнението отминава, гласът на възрастните избледнява, очите са обърнати. Детето разбира, че това е пауза. След известно време разговорът се възобновява отново. Тази схема е разбираема за бебето и напълно му подхожда, въпреки факта, че отвън може да изглежда донякъде изкуствена. Всъщност този тип комуникация позволява на хлапето да владее езика на знаците, мимиката, да разбира правилата за диалог, макар и на интуитивно ниво..

Как да се справим с дете?

Чудесен начин да работите за укрепване на мускулите на бебето е да правите гимнастика с него. Например забавно и полезно упражнение - „колоездене“, по време на което мама помага на бебето да имитира работа на крака с педали във въздуха. За да направи „карането“ по-интересно, хлапето може да изпее забавна песен или да каже детски стихчета.

Не забравяйте да разнесете трохите по корема си, така че той да държи главата си в това положение възможно най-дълго, да се оглежда, да прави опити да застане на лакти.

От първия ден на живота децата вече са в състояние да различават миризмите. Ето защо през 8-ма седмица можете да отделите време за развиване на обонянието в трохите. На бебето може да се даде да помирише различни предмети, описвайки миризмите и наблюдавайки емоциите му. Важно е миризмите да са коренно различни една от друга и да не са твърде сурови, способни да превъзбудят нервната му система..

С осемседмично бебе вече можете да играете, например, да се криете и търсите. Няма нужда да се криете далеч - ще бъде достатъчно да покриете лицето си с ръце или пелена, показвайки го с възклицание "Ку-ку!" Тази игра зарадва децата: те се усмихват, смеят, наблюдават с голям интерес как се появява и изчезва лицето на майка им..

Можете също така да играете с бебето, променяйки изражението на лицето, гласа и интонацията, изобразявайки различни животни, но само за да не изплашите бебето. На 2 месеца вече можете да започнете да четете на бебето, да му пеете песнички, да разказвате приказки. Той няма да разбере съдържанието, но гласът на майка му и разнообразието от интонации ще му доставят много удоволствие..

Правилна грижа

На 8-та седмица от живота бебето се нуждае от особено внимателна и внимателна грижа. Кожата му остава мека, тънка и възприемчива. За да избегнете дразнене и обрив на пелена, трябва периодично да организирате въздушни бани за бебето, освобождавайки го от пелената. След всяко изхождане е необходимо детето да се измие под струя топла течаща вода, след което да се използва прах. Лосиони, мокри кърпички - по-добре е да откажете тези средства на такива ранни етапи от живота на детето.

Всяка сутрин трохите трябва да започват с хигиенни процедури: измиване с памучен тампон, потопен във вода, почистване на очите, ушите и носа. Приблизително веднъж седмично, вашето малко дете ще трябва внимателно да подстригва ноктите на краката и ноктите си, докато спи, за да избегне срязването им с ножица. Пъпната рана най-накрая трябва да заздравее по това време, така че няма да е необходимо лечение на тази област. Ако детето има алергичен обрив по лицето и тялото, можете да го лекувате с кърма преди лягане, да изкъпете бебето във вода с тинктура от струна.

Хранителни характеристики на двумесечно бебе

На 8 седмична възраст дневната потребност от мляко за дете е 700 ml. Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, млякото се заменя с млечна формула, която е максимално адаптирана за бебета на тази възраст. За да получи детето необходимите за растежа и развитието му вещества от майчиното мляко, тя трябва да се храни правилно, не забравяйте да включите в диетата:

 • месо;
 • риба;
 • млечни продукти;
 • яйца и др..

Най-важните храни за кърмачка са обогатени с калций.

Сън: какво трябва да знаете?

На 8-та седмица от живота детето трябва да спи до 18 часа на ден. Ако бебето не спазва режима през нощта, като е будно и спи през деня, ще трябва да се опитате постепенно да го прехвърлите по правилния график. Къпането в топла вода върху билки, приспивна песен, лека болест ще помогне на бебето да заспи вечер. Определен ритуал всяка вечер ще помогне на детето да се настрои на дълбок нощен сън..

Ако бебето не заспи добре през нощта, трябва да се опитате да го отвлечете от дългия сън през деня, като го отнесете с разходка или игри. На 8 седмици бебето все още се нуждае от нощно хранене като част от развитието си.

Мерки за сигурност

Не забравяйте, че всеки ден бебето става по-пъргаво и активно, така че не можете да го оставяте без надзор. Детето може да падне от леглото, да удари главата си силно. Когато избирате място за съвместни игри и занимания, трябва да обърнете внимание на факта, че повърхността на леглото или пода е равна и неплъзгаща се, допълнително защитена от бебешка пелена или одеяло.

В близост до зоната не трябва да има работещи електрически уреди и други опасни предмети за дейности и игри с трохи.

Възможни проблеми на бебе на 2 месеца

През 8-та седмица от живота на детето родителите трябва да бъдат подготвени за четири основни проблема:

 • с кожни обриви;
 • с млечни кори;
 • с храносмилане;
 • с ежедневна рутина.

Тези проблеми нарушават спокойствието на повечето бебета и техните родители..

И така, проблем номер 1 са кожните обриви. Те се появяват около средата на втория месец от живота и представляват червени петна и малки пъпки. Много майки вярват, че по този начин тялото на бебето реагира на храните, които са влезли в него с мляко, и се опитват да ограничат диетата до „безопасни“ храни. Всъщност най-честата причина за обриви в тази възраст е постепенното елиминиране на майчините хормони. Процесът обикновено отнема не повече от 6 седмици..

Проблем номер 2 - корички, които се появяват на главата на трохите. Те имат белезникав оттенък и се наричат ​​„млечни“. Основната причина за появата им е неправилно функциониране на мастните жлези, некачествена детска козметика, твърде често измиване или прегряване на главата..

Също така, причината за лющене на главата може да бъде неправилна диета на кърмачка, която злоупотребява с мариновани храни, сладкиши и пушени меса. Достатъчно е да изключите тези храни от диетата, за да видите положителен резултат..

Млечните кори обикновено не пречат на бебето и могат лесно да бъдат отстранени с гребен с фини зъби и бебешко олио. Но ако проблемът с млечните кори не бъде решен своевременно, тогава те могат да причинят забавяне на растежа на косата при бебето..

Проблем номер 3 - храносмилане. Детето се ражда с несъвършена храносмилателна система, чието развитие продължава през първите месеци от живота му. Именно с този факт е свързан основният проблем на бебетата - чревни колики. Болки в стомаха измъчват бебетата денем и нощем, предизвикват писъци, безпокойство, пречат на нормалния сън. Можете да помогнете на бебето, като погалите корема по посока на часовниковата стрелка, сложите върху него топла подгряваща подложка или памперс, притиснете го към корема си.

Честата регургитация е друг проблем, който тревожи родителите на осемседмично бебе. Всъщност това е нормално, ако детето не повръща твърде обилно и често. Ако бебето плюе като фонтан след всяко хранене, не наддава добре, освен това има промени в изпражненията му, тогава трябва незабавно да се консултирате с педиатър за преглед, дори ако бебето няма силна болка, то е спокойно и се чувства добре.

И накрая, проблем номер 4 - ежедневието. Не трябва да се опитвате да принуждавате бебето да спазва строг режим на 8-та седмица от живота. От една страна, това е удобно за родителите и помага на бебето да „натрупа“ апетит и да се умори за здрав сън. От друга страна, всяко дете е индивидуално и режимът на тази възраст трябва да бъде избран според неговите нужди..

В заключение отбелязваме, че 8 седмици са прекрасна възраст за дете, свързана с нови постижения и открития. Обичайте бебето си, общувайте с него, осигурете необходимите грижи. Но без фанатизъм! Не забравяйте, че основното нещо за детето на тази възраст е топлината и грижата, а не безупречното спазване на правилата..

Бебе 8 седмици развитие и поведение

Материалът е изготвен въз основа на информация, предоставена за преглед от експерти от Световната здравна организация. Данните са резултат от многофокусни изследвания, еталони за детския растеж и развитие.

По време на прегледа е създадена група бебета, на които са осигурени грижи в съответствие с правилата за опазване на здравето (съгласно препоръките на СЗО). Тоест, почти всички принципи, свързани с правилното кърмене и отказ на кърмеща майка от лоши навици (пушене, пиене на алкохолни напитки) са били спазени.

Подготвяме материали за информацията от мултифокални изследвания на Световната здравна организация, които представляват световни стандарти, общоприети във всички цивилизовани страни. Именно върху тези данни трябва да се ориентирате, когато се грижите за дете. В същото време няма значение нито местоживеенето, нито видът на хранене, нито етническата принадлежност и т.н. и така нататък.

Бебе, развитие през осмата седмица след раждането

Височината на бебето се увеличава с около сантиметър, теглото - с 200 грама..

През този период майките забелязват, че детето се нуждае от повече храна. Повишеният апетит е нормален.

Ако мама се вслуша в препоръките на експертите и организира деня така, че ежедневните разходки на чист въздух, въздушните бани и къпането да станат правило, тогава ще се установи добро ежедневие с ясен режим.

Хлапето ще се научи да заспива едновременно. Сега той ще спи по-малко през деня и повече през нощта..

Как да се адаптирате по-добре към нуждите на вашето дете

Трябва да се положат всички усилия за установяване на режима. Не го отлагайте за по-късно. Мерките за режим трябва да се извършват не по-късно от шестата седмица след раждането. Ако направите всичко както трябва, след шестата и до осмата седмица бебето ще спи спокойно цяла нощ, без да се нуждае от храна..

Необходимо е да се проучи индивидуалният режим на вашето бебе. Може би този режим не е лош и трябва да се адаптирате към него. Опитайте се да легнете и да натрупате сили, докато бебето ви спи..

Научете се да забелязвате емоционалното претоварване на детето си. Не всички майки разбират, че бебето е уморено. Не е необичайно да видите червено крещящо малко дете и родители, които размахват дрънкалки пред лицето му. И сега той изобщо не се нуждае от играчки, с вик се опитва да ви каже, че е уморен.

Подготовка за сън, игри, плуване, гимнастика и др. трябва да се извършва предварително, а не в последните минути, когато детето е преуморено. Наблюдавайте бебето, признаците на умора могат лесно да бъдат идентифицирани: бебето търка очи, дърпа се за ушите.

Трябва да се посочи времето за сън. По този начин предотвратявате объркване между деня и нощта. Тук трябва да имате търпение. Случва се понякога дори да е необходимо бебето да се събуди хитро, ако спи по-дълго от обикновено и в неподходящо време.

Денят и нощта бяха обърнати. Какво да правя?

Това явление не е необичайно. Хлапето не знае кога е дошъл денят и кога е нощта.

Как да бъде?

През деня трябва да намерите активни дейности за бебето. Нека да получи ярки впечатления. Не трябва да спазвате пълна тишина (разбира се, в разумни граници). Това важи и за дневния сън. Можете дори да включите тиха музика, без да затваряте завесите.

Но с настъпването на вечерта, когато дойде време за нощен сън, апартаментът трябва да стане тих. Затворете завесите, говорете шепнешком. Хлапето трябва да разбере разликата между деня и нощта..

Винаги ли е необходимо да се слага бебето?

Този въпрос често се задава на педиатрите. Заспиването самостоятелно е напълно възможно. Бебето не винаги се нуждае от присъствието на майката. Всичко трябва да бъде разумно и е необходимо да се вземат предвид всяка ситуация и индивидуалните характеристики на бебето.

Как да процедираме?

 1. Оставете бебето в креватчето, не реагирайте веднага на плача му. След малко се приближете до него и го успокойте. Правете това постоянно, като всеки път увеличавате интервала от време..
 2. Бебето плаче точно там, когато излезете. След това трябва да се качите при него, да говорите нежно, да го погалите и да излезете отново. Направете това няколко пъти. В резултат на това той ще заспи.

Ако не работи, тогава има причини за това. Може да не е време за вашето мъниче. Тогава няма нужда да упорствате. Отложете всичко това до по-добри времена, ще минат няколко месеца и можете да опитате отново.

Случва се децата постоянно да изпитват затруднения при заспиване, които най-често са свързани с превъзбуждане и претоварване на нервната система. След това е необходимо да се установи оптималното ежедневие за него и да се уверите, че бебето не преуморява..

Ако бебето заспи само без проблеми, тогава не е нужно да сте постоянно наблизо.

Физическо развитие

Детето вече е по-добре да контролира ръцете и краката и се интересува активно от тях. Повдига главата, когато лежи на корема, обръща я. Някои по-активни бебета обръщат глави, когато майките ги държат на ръце. Има такива, които по това време са се научили да се преобръщат от корема си по гръб и вече активно въртят и дори могат да преодолеят известно разстояние.

През този период способността на бебето да реагира на специфичен визуален образ и звук се развива активно. Интересно е, че в момента се установява връзка между обекта и звука, идващ от него. Затова бебето, след като е чуло някакъв звук, обръща главата си настрани, откъдето идва.

Сега започват да се очертават уникалните личностни черти на всяко бебе. Запомни това!

Поведение

Детето се научава да изразява емоциите си с помощта на все още малък репертоар от звуци, реагира с мимики и е в състояние да разбере какво означава вашето изражение и лицата на хората около него.

Забелязали ли сте как хората, които говорят с деца, инстинктивно повишават тембъра на гласа си? И не само. Несъзнателно, когато говорят с бебе, възрастните широко отварят очи, кимват с одобрение или присвиват очи. Тоест мимиките се проявяват по много разнообразен начин..

Проучванията показват, че с висок тембър на гласа вниманието на децата незабавно се засилва. И ако погледнем с широко отворени очи директно в лицето на събеседника, тогава доверието на този човек в нас се увеличава. Мозъкът чете всички тези прояви като желание за общуване. Ако майката се обърне по време на разговора, лицето й не изразява емоции, тогава бебето възприема това като сигнал, че комуникацията е завършена.

За да спечелите внимание, първо трябва леко да повишите тона на гласа си. Направете това и веднага ще забележите как бебето ви веднага се оживи. Той се опитва да издаде звуци в отговор..

Мама започва да говори по-емоционално и веднага вижда реакцията на бебето - активни емоции. Ако намалите тона, обърнете очи и се обърнете, тогава бебето веднага ще разбере - разговорът е приключил.

Това е малко като игра, която често изглежда на някои възрастни театрална, неестествена. Но точно по този начин обучението на всички хора на земята протича с най-важното умение - умението да общуваме. В крайна сметка има универсален жестомимичен език и правила за диалог.

Гимнастика

Упражнение "Колоездене". Укрепва мускулите на краката на бебето. Прави се така:

Поставете детето на удобна повърхност (не хлъзгава) на гърба.

Вземете краката му в ръце и ги движете, имитирайки каране на колело.

В същото време не мълчете, пейте, смейте се, разказвайте нещо смешно. Ще видите колко щастливо ще бъде бебето и как ще показва активно емоциите си.

Peekaboo. Всички деца обичат тази игра. Покрийте лицето си с пелена или дрехи, когато сменяте бебето си, например, след къпане. Кажете му: "Ку-ку!" Реакцията на бебето няма да закъснее.

Възпроизвеждане на диалог. Когато говорите, оставете време за пауза, не трябва да имате монолог, а диалог. Изрекли сте фраза, не трябва веднага да говорите по-нататък, изчакайте малко и ще чуете отговора. Не забравяйте - бебето винаги трябва да вижда лицето ви добре, когато се обърнете към него. Тогава той може веднага да се включи в разговора. Опитайте се да повторите издаваните от него звуци, копирайте го, това ще установи контакт.

Важно! Дете на тази възраст лесно следи движенията на другите. Обхватът на зрението е 180 градуса. Светът му вече е сложен, той ежедневно се запознава с голям брой нови обекти, които често предизвикват у него страх. Защото сега може да забележите, че детето се страхува да остане само.

Относно безопасността

Искате да спортувате с бебето си. Кое е най-доброто място за това?

Чист и не хлъзгав под, където трябва да се постави бебешко одеяло. Материалът трябва да не дразни нежната бебешка кожа.

Наблизо не трябва да има чужди предмети. Уверете се, че бебето не си удря главата.

За околните миризми

Знаете ли, че бебетата реагират на миризмите вътреутробно? Сега е моментът да дадете на бебето си възможност да се убеди в тяхното разнообразие. Можете да давате на детето си памучни тампони, напоени с не твърде силни миризми, без да приближавате тампона до лицето.

Но човек не може да се запознае с повече от три миризми веднъж, тъй като това води до превъзбуждане на нервната система на бебето.

Грижа за бебешката кожа на осем седмици

На първо място, трябва да се подчертае, че контактът с кожата е необходим за укрепване на емоционалната връзка между детето и майка му и баща му. Доказано е, че тактилните усещания укрепват имунната система както при деца, така и при възрастни.

Кожата на децата е много деликатна, поради което изисква компетентна и много внимателна грижа..

Какво е необходимо?

 1. Въздушни бани ежедневно, а не от време на време.
 2. Висококачествено облекло от хипоалергенни и дишащи естествени материи.
 3. Ежедневно къпане.
 4. Използването само на специални продукти за детска кожа, които имат подходящ сертификат.

Внимание! За хигиенни мерки е достатъчна само топла вода. Има много специални продукти, които помагат в грижите, но те трябва да бъдат закупени само в специализирани магазини. Дразненето на кожата при бебетата е много често явление и се причинява от редица причини. Ако не можете да установите причините за зачервяване, лющене или пробиви, не използвайте мокри кърпички, лосиони, пудра или друга козметика. Ако дразненето продължава, посетете опитен педиатър.

Ядене на бебе на осем седмици

Дневната норма на мляко или смес е около 700 грама.

Майка трябва да наблюдава диетата си, ако иска бебето й да е здраво и весело. На първо място, експертите препоръчват риба.

Рибните ястия допълват тялото с ненаситени омега-3 мастни киселини. Без тези вещества нормалното развитие на мозъка и органите на зрението на детето е невъзможно. Съдържанието на протеини и витамин D прави рибата номер едно в менюто на кърмещата майка. Морската риба, която е изключително питателна храна, е с ниско съдържание на наситени мазнини. И това е много важно за жена, която се стреми да възстанови фигурата си след раждането..

Ежедневната диета трябва да включва храни, богати на калций. Известно е, че човешкото тяло усвоява естествения калций много по-ефективно от храната, отколкото от витаминните и минералните комплекси..

Кърмещата майка трябва да консумира:

 • мляко;
 • кисело мляко;
 • кефир;
 • извара;
 • твърди сирена.

Пълноценното краве мляко не се понася от всички, затова ферментиралите млечни продукти са подходящи за такива жени. Витаминните комплекси се използват с подходящи показания и в строго предписана доза, която не трябва да се превишава.

Ако имате проблеми с кърменето или не сте сигурни как да управлявате собствената си диета, консултирайте се с опитен лекар..

Внимание! Според препоръките на СЗО, бебетата на възраст под шест месеца се нуждаят от кърмене. Специални формули се използват само когато кърменето не може да бъде осигурено.

Колко трябва да спи бебето?

Дете на тази възраст трябва да спи около 18 часа на ден..

Вече писахме по-горе как да установим ежедневие. Практикувайте специфични ритуали, за да помогнете да се подготвите за ново, по-оптимално ежедневие.

Много родители стигат до крайности:

Някои не позволяват на бебето да слезе от ръцете им.

Други - активно отбиват ръцете, принуждавайки бебето да крещи.

И двете са грешки. Хлапето се нуждае от внимание и любов, не се страхувайте да го разглезите или да го разглезите. Направете разумен баланс.

Внимание! Не е необходимо изкуствено да уморявате бебето по всякакъв възможен начин през деня, за уж по-добър нощен сън. Вече писахме, че през деня са необходими впечатления и не бива да спазвате пълна тишина. Но! Превъзбуденото малко дете ще заспи по-трудно, а през нощта сънят ще бъде неспокоен и периодичен..

Мама осем седмици след раждането

Периоди и кървене, които не са свързани с нормалния менструален цикъл. Как да различим едното от другото?

 1. Методи за определяне.
 2. Физиологични процеси в тялото на жената и значението на осъзнаването.
 3. Лечение и спешна помощ при късен следродилен кръвоизлив.

Вече писахме в предишните си публикации, че след раждането на дете всички жени изпитват следродилно кървене..

ТОВА Е ЕСТЕСТВЕН И ЦЯЛ НОРМАЛЕН ПРОЦЕС.

Такова кървене обикновено продължава не повече от шест до осем седмици след раждането..

След този период матката трябва да се свие и естественият менструален цикъл трябва да бъде напълно възстановен..

Често жените задават въпроса - какво имам:

Следродилно кървене, лохии или периоди?

Ще изброим някои от симптомите, по които това може да се определи.

Какво трябва да знае всяка жена и какво трябва да прави?

Спазвайте сроковете

Има мит, че ако жената кърми, тогава нейният менструален цикъл не може да се възобнови през целия период на кърмене..

Вече писахме, че няма една мярка за всяка жена. Всъщност се случва кърменето да допринася за забавяне на менструацията. Това се дължи на факта, че в тялото на кърмачка се произвежда специален хормон, пролактин. Неговата роля е да съдържа, в рамките на нашата тема, количеството на производството на прогестерон и естроген, което обикновено е на по-ниско ниво, отколкото извън кърменето..

Въпреки това, ако жената не кърми, вероятно е периодът й да не се възобнови 28 дни (или 30) след раждането, както преди бременността. Или може би кърмачката внезапно открива началото на менструацията точно 28 дни след раждането на бебето.

Според статистиката приблизително 70-75% от жените отбелязват началото на менструацията в интервала от шестата до дванадесетата седмица след раждането. Менструациите обикновено след раждане продължават от три дни до седмица.

Изписването след раждането започва веднага след раждането на бебето, има дълъг, около 6-8 седмичен курс и постепенна тенденция към намаляване.

Обърнете внимание на цвета и естеството на отделянето

Жената вече беше видяла цвета на следродилното отделяне и можеше да проследи структурата му. Тя знае какъв вид отделяне има през нормалните периоди и може да забележи разликата между отделянето след раждането и менструалното кървене. Цветът на менструалната кръв се различава от цвета на отделянето от следродилното кървене.

След раждането изписването е яркочервено и тази тенденция остава нормална в продължение на три дни. Впоследствие, от четвъртия до десетия ден след раждането, отделянето става розово-червено, след това червеникаво-кафяво. Те съдържат различни включвания, като стари частици кръв и остатъци от тъкани.

Започвайки от десетия до дванадесетия ден след раждането, отделянето става сиво-белезникав цвят. Такова отделяне се нарича лохия. Отенъкът на освобождаването от отговорност се обяснява с големия брой левкоцити (бели кръвни клетки), лигавични включвания и епителни клетки в тях.

Внимание! Продължителността на освобождаването на лохиите обикновено е не повече от шест до осем седмици.

Обърнете внимание на особеността на потока

При кървене след раждането, първоначалното отделяне е обилно, след това постепенно намалява.

Менструацията при много жени може да има кафяв оттенък. Това обикновено се случва в началото на цикъла и в края. Това се обяснява със задържане на кръв в матката. Но във вашия период винаги има кръв.

Най-лесният начин да разберете разликата между отделянето след раждането и менструалната кръв е продължителността. Жената трябва да брои дните. Както казахме по-горе, отделянето след раждане трае максимум осем седмици, а менструацията, когато и да започне, до една седмица.

Обяснява гинеколога. След раждането матката преминава по пътя на връщане към първоначалния си размер, тоест постепенно намалява. Налице е стесняване на цервикалния канал. По време на менструация матката се подува, а цервикалният канал, напротив, леко се отваря. Ето защо, ако една жена има затруднения с диагнозата, струва си да посетите гинеколог, който след външен преглед ще направи точно заключение.

Природата на лохиите и менструацията е различна. Менструацията настъпва, когато се регулират половите хормони. По време на цикъла количеството хормони се променя.

Lochia е продукт на процесите на регенерация на тъканите, повредени по време на раждането. Хормоналният фон в този момент при жената е съвсем различен.

Внимание! Менструалното кървене, което замества издънките, е същият критерий за женското гинекологично благосъстояние или патология в тялото.

Допълнителни симптоми. Какво да търсите?

С развитието на патологията се наблюдават определени признаци, които показват повишена загуба на кръв. Това състояние изисква спешна медицинска помощ и е придружено от допълнителни симптоми..

И така, при голяма загуба на кръв има:

 • Силно виене на свят.
 • Обилна студена пот.
 • Пристъпи на тахикардия (учестен пулс).
 • Бледост на кожата.
 • Намалено отделяне на урина (намален обем на урината).
 • Ускорено дишане.
 • Тежка слабост.

Защо кървенето след раждането може да бъде обилно?

Когато отделянето след раждането е обилно и не е характерно по структура и цвят, това показва патология, която представлява сериозна заплаха за здравето на жената.

Такава симптоматика може да бъде следствие от:

 • Атония на матката, когато органът не може да се свие по ред причини.
 1. тежък труд;
 2. употребата на някои лекарства, включително за стимулиране на раждането (например неконтролиран прием на окситоцин);
 3. общо изчерпване на нервно-мускулния апарат на матката;
 4. необичайно свиване на матката поради плътно закрепване на плацентата по време на бременност, нейното представяне или преждевременно отделяне на нормално прикрепена плацента.

Атонията на матката е най-честата причина за кървене след раждането.

 • Възпалителни процеси, причинени от забавяне на остатъчните части на плацентата.
 • Ендометрит.
 • Миома.
 • Редица миометриални нарушения, които са се развили в резултат на образуването на белези, дистрофия, предишни тежки бременности, усложнен труд и др..

Внимание! По-голямата част от следродилното кървене се развива буквално в първите минути след раждането или в ранния следродилен период.

Такова кървене е придружено от характерни симптоми и загубата на кръв с тях е значителна..

Лекарят, който отговаря за раждането, спира кървенето, като използва различни методи в зависимост от състоянието на жената - от консервативни до хирургични техники. Следователно на шестата или осмата седмица след раждането кървенето не може да се развие по горепосочените причини. Кървенето в този период, което не е свързано с менструация, е от различно естество и се причинява от други фактори.

За да предотвратите развитието на следродилни усложнения, трябва редовно да се наблюдавате от гинеколог и да се подлагате на предписани изследвания.

Жените често задават въпроса:

Но какво да кажем за късното следродилно кървене?

Обяснява гинеколога

Следродилният кръвоизлив е кървене, което се развива един ден след раждането или малко по-късно. Понякога кървенето може да се появи през третата седмица след раждането.
Късното кървене е резултат от забавяне в маточната кухина на част от плацентата, остатъците от мембраната на яйцеклетката, лигавицата на матката (децидуа) или кръвни съсиреци. По-рядка причина са общите заболявания на тялото, които са придружени от намаляване на регенерацията на лигавиците на матката или патологии, свързани с наследствена крехкост и крехкост на кръвоносните съдове..
Защо в тези случаи се появява кървене??

Всички тези включвания пречат на матката да премине нормално процеса на обратно развитие..

Не трябва да се изпуска от поглед факта, че мъртвата тъкан се разпада в матката и е отлична среда за развитието на патогенна микрофлора, проникнала в матката отвън..

Внимание! Колкото по-късно се появи следродилно кървене, толкова по-вероятно е да се развие сепсис..

Симптомите на късния следродилен кръвоизлив са неочаквани и бурни. Загубата на кръв е значителна. В този случай кървенето може да бъде еднократно, мощно и може да се повтори в рамките на няколко дни..

Интензивността на загубата на кръв не винаги показва количеството тъкан, натрупано в маточната кухина. Например, жените често се диагностицират с малък плацентарен полип, който причинява обилно кървене..

За да проведе компетентни терапевтични мерки, лекарят трябва да има представа:

 • колко кръв е загубил пациентът;
 • какви са показателите на хемоглобина в кръвта;
 • какво е положението на матката.

Извършва се външен преглед и се предписват лабораторни и диагностични мерки.

В спешни случаи трябва да действате бързо - да извършите кюретаж на матката. Това е необходимо, когато причината за кървенето е задържането в маточната кухина на остатъците от плацентата, мембраните или фрагментите на яйцеклетката.

Хирургическата интервенция под формата на кюретаж в следродилния период води до задължително разрушаване на защитната бариера. Следователно такова състояние е опасно от гледна точка на разпространението на патогенна инфекция през лимфната система и кръвния поток. Освен това остъргването води до нарушаване на оздравителните процеси на лигавиците, тъй като части от епителната тъкан неизбежно се отстраняват.

Кюретажът след раждането често води до развитие на необратима вторична аменорея.
Следователно въпросът за спешния кюретаж, за да се спре късният следродилен кръвоизлив, се намира в равнината на жизненоважна медицинска индикация и се провежда само ако здравето и живота на пациента са застрашени..

Умереното до умерено кървене е напълно лечимо с консервативни методи. Това е назначаването на лекарства за по-добро свиване на матката, лекарства, които повишават хемоглобина и антимикробни лекарства.

Справка. Изследвания, цитирани от много автори, показват, че след раждането в матката се откриват голям брой патогенни стафилококи. Патогенната микрофлора е реална заплаха от сепсис. Ако матката се свие нормално след раждането, тогава няма заплаха от септичен възпалителен процес в матката. В този случай левкоцитният вал се справя добре със своята функция - предпазва матката и почиства нейната кухина от патогенни микроорганизми.

Какво определя скоростта на свиване на матката след раждане?

Както вече казахме, по това време (т.е. осем седмици след раждането), обикновено отделянето трябва да спре и процесът на инволюция на матката да премине през.

Това играе роля:

 • особености на женското тяло;
 • хода на труда;
 • дали жената кърми;
 • индивидуална регенерация на тъканите.

Предотвратяване на късно следродилно кървене

По време на следродилен медицински преглед, когато се разкрие пълно отсъствие на фактори, допринасящи за развитието на кървене в бъдеще, жената не трябва да се страхува от кървене през осмата седмица след раждането..

Ако през цялото това време сте следвали свиването на матката и сте сигурни, че кръвните съсиреци не са се задържали в нейната кухина, тогава не е нужно и да се притеснявате..

Какво може и трябва да се направи?

 • редовно изпразвайте пикочния мехур и червата;
 • използвайте специални средства за намаляване на матката, ако е предписано от лекар;
 • опитайте се да се движите повече;
 • не се отказвайте от кърменето без основателна причина.

Трябва да приемам добавки с желязо?

При нормален следродилен период на осмата седмица след раждането няма нужда да се приемат специални лекарства, които повишават нивата на хемоглобина.

Такива средства се предписват само от лекар в случай на потвърждение на анемия..

Популярни публикации

 1. Хапчета за отслабване рейтинг на наркотици
 2. Лекарства за понижаване на кръвното налягане
 3. Препарати за повишаване на потентността
 4. Домашни упражнения за отслабване на корема, отстрани, бедрата

Скъпи приятели. Тази статия не е медицински съвет и не може да замести консултацията с лекар.