Младата майка е изправена пред много грижи и притеснения, една от които е причината бебето да плюе. Почти е невъзможно да се намерят отговори на всички въпроси за един ден, но не бива да пренебрегвате проблема. За да бъде бебето здраво, трябва да се грижите правилно за него от първите минути от живота..

Вероятно всяка майка е срещала трудности при хранене на бебе, най-вече те са типични за всички. Обилната регургитация на бебето е особено разочароваща. Но не трябва да се отчайваме, тъй като детето чувства емоционалното настроение на майката. Наложително е да се търсят причините, поради които бебето плюе, тъй като бебето може да се нуждае от медицинска помощ.

Откъде да започнете търсенето си

Има много фактори, които причиняват регургитация. Майките трябва да знаят, че незначителните и редки явления са вариант на нормата, те са физиологични и се срещат при повечето бебета. Но регургитацията с фонтан трябва да предупреждава. Понякога те могат да бъдат предизвикани от същите причини, които причиняват незначителна оригване. Те включват отказ на стомашно-чревния тракт, мускулна слабост, неправилно изземване на гърдата или зърната на бутилката, както и недоразвитие на ензимната система..

Друга причина, поради която детето плюе, може да бъде следната. Когато бебето се храни много бързо и лакомо, то поглъща въздух, който след това трябва да отиде някъде. Същата ситуация може да възникне, ако има грешна позиция за хранене, например, бебето прекалено много хвърля глава назад.

Всяко новородено има колики, подуване и дисбиоза, които водят до обилна регургитация. Ако детето яде смеси, тогава смяната им също може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт. Прекомерната работа също води до силно оригване..

Анатомични характеристики

В допълнение към физиологичните причини, поради които детето често плюе, има и по-сериозни: патологии на стомашно-чревния тракт и анатомични особености. Педиатрите смятат, че вътрематочната хипоксия, недоносеността, забавянето на вътрематочния растеж могат да причинят такъв проблем..

Какви мерки да предприемете

Майката преди всичко трябва да установи процеса на хранене. Необходимо е правилно да прикрепите бебето към гърдата. Бебето трябва да хване не само зърното, но и част от ареолата. В противен случай въздухът ще навлезе в червата на бебето. Бебето трябва да се храни в такова положение, така че да му е удобно: по-добре е да го държите малко наклонено с повдигната горна част на тялото.

Затрудненото дишане също може да доведе до поглъщане на въздух. За да избегнете това, трябва внимателно да наблюдавате хигиената на носа на бебето. Ако е необходимо, почиствайте го преди всяко подаване. Понякога бебетата притискат ноздрите си към гърдите. В този случай изберете различна позиция за хранене..

Ако бебето е с адаптирано или смесено хранене, е необходимо да изберете правилната бутилка и зърното за него. Ако сместа е много течна, тогава дупката трябва да бъде избрана много малка, така че храната да не излиза на непрекъснат поток. Бутилката трябва да се дава на бебето по такъв начин, че зърното да се напълни напълно с формулата. В противен случай храненето може да бъде причината бебето често да плюе..

Преди да ядете, трябва да сложите бебето на корема. Отначало това събитие може да не му хареса, но с течение на времето ще свикне, освен това тялото става по-силно и тази ситуация не причинява силен дискомфорт. Поставяйки бебето по този начин, трябва да бъдете изключително внимателни, за да не навредите на бебето. Важно е да наблюдавате дишането си, докато главата трябва да е наклонена настрани.

Масажирайте преди хранене

За да не се притеснявате защо бебето плюе и за да премахнете проблема с повръщането, е полезно да давате на бебето процедури за масаж преди хранене. Дланта трябва да бъде погладена около пъпа по посока на часовниковата стрелка, като леко натискате перитонеума. След като бебето се е нахранило, то трябва да се държи в „колона“, внимателно поглаждайки или потупвайки по гърба.

Ако бебето спи, не трябва да го събуждате, тъй като то ще започне да плаче и може да повърне. Някои деца наистина не обичат да бъдат в „изправено“ положение, така че не бива да измъчвате малкия човек. Трябва да се носи, докато започне да показва признаци на безпокойство. Такава мярка ще помогне на въздуха да напусне тялото и няма да има дискомфорт в корема..

За да „сложи“ бебето правилно, майката трябва да го сложи по корем, докато се обляга на облегалката на стол в седнало положение. Можете да поставите бебето "в колона" в средата на храненето, за да освободи въздуха, а след това трябва отново да дадете на бебето храна.

Ако повръщането рязко „изстрелва“ и доста далеч, майките започват да се притесняват защо детето плюе като фонтан. Това може да се дължи на спазъм на вратаря. В случай на често повтаряне на това явление, трябва да информирате педиатър, който ще предпише допълнителен преглед. В този случай не трябва да правите дълги почивки между храненията; на бебето трябва да се предлага храна в малки количества. Тогава той винаги ще бъде сит и няма да преяжда.

Така че бебето да не виси на гърдите и да не приема излишно мляко, струва си да му предложите манекен. Ако трябва да разсеете вниманието, можете да хулите бебето по ръцете, да му изпеете песен или да играете с пръсти. Когато той приема гърдите единствено за хранене, и майка, и бебето ще станат много по-удобни. Излишният въздух няма да попадне вътре и майката няма да има нужда да се притеснява защо детето плюе като фонтан.

Как да се държим след хранене

Когато бебето се е нахранило, е необходимо да му осигурите спокойствие за известно време. Не го сменяйте, сменяйте или играйте с него. В детското креватче поставете малка кърпа или тънка възглавница в главата на матрака. Това се прави така, че бебето да е на лек наклон. Също така трябва да се уверите, че главата лежи правилно по време на сън..

За да не се чудите защо детето много плюе, не е необходимо да се повива плътно и е по-добре да замените панталона с "човечета", за да не стискате стомаха. Понякога бебето плюе само защото майката не го е облякла спретнато.

Случва се така, че бебето след обилно повръщане започва да плаче. Това може да се дължи на факта, че има краткотрайно задържане на дъха и бебето е уплашено.

Ако преди такъв проблем не е притеснявал майката и бебето, а след това детето е започнало да повръща, това може да е симптом на начална ОРЗ.

Когато се изисква посещение на лекар

Ако спазвате всички правила за хранене, регургитацията трябва да стане много рядка или да спре напълно. Но ако повръщането все още е обилно, трябва да се консултирате с лекар, може би причината се крие в неврологията или стомашно-чревните разстройства. За да даде на лекаря пълна картина, по-добре е мама да запише времето и естеството на плюене, така че да се вижда клиничната картина.

Разбирайки защо детето плюе, е необходимо да наблюдаваме поведението му. Ако бебето изплюе след половината фураж и е неспокойно, покажете го на педиатър. Ако е необходимо, той ще ви насочи към лекар с тесен профил. Трябва да обърнете внимание и на теглото на детето..

Ако повръщането има зеленикав оттенък, това може косвено да показва чревна непроходимост, така че не трябва да отлагате посещението при педиатър.

Мога ли да сложа бебето си по гръб след хранене

Много майки си задават този въпрос, особено тези, които се замислят защо бебето плюе мляко. За да избегнете неприятности, най-добре е да не оставяте бебето си само в това положение след хранене. По-добре е да го поставите настрани, за да не повърне в дихателните пътища..

Вариант на нормата или патологията

Много експерти смятат, че не е необходимо да се притеснявате защо детето плюе до три месеца. Но майките се тревожат за количеството повръщане. За да разсеете съмненията, можете да проведете тест: изсипете две супени лъжици вода върху блузата на бебето и преценете размера на петното. Може би след това мама ще се успокои малко и обемът на регургитацията вече няма да изглежда толкова голям..

Не трябва да търсите проблем там, където той не съществува...

Преди да изпаднат в паника защо бебето плюе адаптирано мляко, майките трябва да помнят, че благосъстоянието на бебето е основен фактор. Ако той е спокоен, весел, умее да ходи до тоалетната и напълнява, не е нужно да се притеснявате за регургитация. До една година тези явления трябва значително да намалят или да изчезнат напълно. Понякога обострянията са забележими по време на никнене на зъби.

Регургитацията е естествен процес, който е неизбежен по време на развитието на стомашно-чревния тракт. Повръщането се счита за нормален вариант, ако количеството му не надвишава две супени лъжици..

Бебето много се изплюва след хранене. Нормално ли е и какво да правя?

Един от проблемите, които тревожат бебета под една година, е регургитацията. Регургитацията може да бъде епизодична или след всяко хранене. Майките често мислят, че детето много плюе. В тази статия ще се опитаме да разберем кои случаи са норма и кога си струва да се свържете със специалисти.

Всичко е наред

Един прост тест помага да се определи точно колко храна е надигнало детето: 1 супена лъжица. л. вода се излива върху пелената и размерът на полученото петно ​​се сравнява с размера на петно ​​след регургитация. Нормата е регургитация след всяко хранене в размер на 1-2 супени лъжици. лъжици, 15-20 минути след хранене. Ако бебето се чувства чудесно едновременно, често уринира и добавя добре към всичко, тогава тази регургитация не представлява опасност за здравето. Най-често регургитацията притеснява бебетата на възраст 4-5 месеца и като правило до 6 месеца те изчезват съвсем или стават значително по-малко. Ако бебето плюе 6-8 пъти на ден на малки порции, това е нормално за детето..

Честата регургитация като симптом

Но регургитацията при деца от първите месеци от живота също може да бъде признак за всяко патологично състояние:

 • Кратък френум на езика и в резултат на това неправилно захващане на гърдите с поглъщане на голям обем въздух,
 • Повишено вътрекоремно налягане - чревни колики, подуване на корема, запек.
 • Аномалии в развитието на стомашно-чревния тракт - стесняване в областта на прехода на хранопровода към стомаха или в областта на прехода на стомаха към дванадесетопръстника.
 • Вродена обструкция на червата - повръщане, смесено с жлъчка.
 • Нарушения в работата на нервната система - бебето плюе след много хранене, буквално фонтан.

Бебе плюе мляко с фонтан

Нека се спрем на последната точка по-подробно. Ако бебето:

 • редовно възстановява с фонтан, в големи обеми (3 или повече супени лъжици),
 • лошо наддаване на тегло,
 • се чувства зле,
 • поведението се характеризира с повишена възбудимост,
 • уринира малко,

- детето трябва да се покаже на педиатър и, евентуално, ще е необходима консултация с хирург и невролог. Навременната диагноза влияе върху успеха на лечението.

Какво трябва да прави мама?

При наличие на тревожни симптоми незабавно се консултирайте със специалист. Ако всичко е в нормални граници, задачата на майка ми е да се увери, че регургитацията не навлиза в дихателните пътища:

 • След хранене трябва да задържите бебето малко с колона, така че то да отслаби погълнатия въздух. Регургитацията обикновено се случва 15-20 минути след хранене.
 • Ако детето често плюе много след хранене, тогава е по-добре да спи в креватчето на корема си, отстрани или в повдигнато положение на 45 градуса, за да предотврати навлизането на стомашно съдържимо в дихателните пътища..
 • По време на кърмене обърнете внимание на факта, че бебето хваща гърдата правилно, тогава въздухът не влиза вътре и не провокира повръщане.
 • Когато се храните с формулата, не разклащайте бутилката твърде много, защото въздушните мехурчета попадат в сместа и тогава не може да се избегне регургитация.
 • Не захранвайте бутилката твърде бавно или твърде бързо, тъй като това може да доведе до газове и възможна регургитация. Уверете се, че когато бутилката се обърне, сместа тече в непрекъсната струя и гърлото се пълни със сместа.

Регургитация при новородени

В младо семейство се случва грандиозно събитие: ражда се любим и желан първороден. Щастлива майка е изписана от болницата, приема цветя и поздравления, след което започват усърдни работни дни. За приятни грижи и денонощни неприятности, повиване и хранене, се прокрадват първите съмнения. Един от първите въпроси, които младите майки имат, е обилна регургитация при новородени..

Това нормален процес на отделяне на въздух и излишно съдържание от стомаха ли е или проява на някакво заболяване? Ами ако плюенето е често срещано явление, което сериозно тревожи бебето и е придружено от неразбираеми симптоми? Днес ще говорим за това кога това е нормален физиологичен процес и за вариантите, когато си струва да се тревожим за здравето на бебето..

 1. Регургитация: норма или патология?
 2. Когато симптом говори за заболяване
 3. Последиците от патологичната регургитация и повръщане
 4. Кога това е нормата
 5. Лечения за синдром на гастроезофагеален рефлукс
 6. Кога да посетите лекар

Регургитация: норма или патология?

След хранене бебето изпуска новояденото мляко или адаптирано мляко през устата навън заедно с въздуха. Изглежда съвсем нормално. Тя се крие в анатомичните и физиологичните особености на структурата и функцията на храносмилателната система на новороденото.

Кръговият мускул, който рефлекторно затваря комуникацията между стомаха и хранопровода (ostium cardiacum), все още е твърде слаб при кърмачета. При възрастни той изпълнява функцията на мощна пулпа, като се свива концентрично и плътно блокира входа на хранопровода. Същото важи и за горния мускул (горен езофагеален сфинктер). Сфинктерите при бебе все още са несъвършени и не са в състояние да задържат изяденото, така че то се хвърля в хранопровода и по-нататък в устната кухина..

Рефлуксът се улеснява от анатомичните особености на структурата на храносмилателния тракт на новородените: хранопроводът и стомахът са свързани под тъп ъгъл, което също предотвратява задържането на сместа в стомаха. Настъпва регургитация.

Това се случва периодично при всички новородени и след това при повечето деца през първата година от живота и не е опасно. Но когато регургитацията след хранене понякога е честа и обилна, струва си да помислим какво ги е причинило. В някои ситуации с напълно здрави деца самите родители неволно са виновни. Причините могат да бъдат следните:

 • Ако необходимият обем мляко или смес е превишен и прекомерно хранене, бебето плюе твърде много. Това е по-често при изкуствено хранене.
 • По време на процеса на хранене бебето поглъща голямо количество въздух. В стомаха се образува въздушен мехур, който засяга определено количество храна и се изтласква с него..
 • Бебето може да плюе, ако веднага след хранене коремът му се притисне или положението на тялото му се промени рязко. Същото ще се случи, ако след хранене предприемете активни стъпки: повивайте, играйте с него, направете масаж.
 • Повиването плътно е изпълнено с последствия: стискането на коремната кухина увеличава налягането в нея и освобождаването на съдържанието през устата.
 • Ако бебето се притеснява от подуване и колики, тогава заедно с плюенето, то ще се държи неспокойно, изпитвайки болка и дискомфорт. Освен това се нарушава движението на храната през храносмилателния тракт и процесът на храносмилане..

Важно! Само по себе си регургитацията не причинява дискомфорт и болка при бебето, така че бебетата се държат спокойно. Когато регургитацията е придружена от плач или някакви неврологични симптоми, струва си да се помисли за по-сериозна патология..

Когато симптом говори за заболяване

Оказва се, че има редица патологии, когато си струва да се притеснявате за здравето на бебето. В тази ситуация е важно да се разграничи регургитацията (дори ако е обилна) от повръщането. Повръщането е активен процес, за разлика от плюенето. Стомахът, бързо свиващ се, изхвърля съдържанието си под налягане, поради което повръщането винаги е свързано с влошаване на общото състояние на бебето и нарушаване на работата на други органи. При повръщане при деца от първата година от живота дехидратацията настъпва много бързо..

Причините за повръщане и патологична регургитация са свързани с неправилно функциониране на храносмилателната или централната нервна система.

 • Аномалии в развитието на стомашно-чревния тракт (халазия и ахалазия, пилорна стеноза, херния на диафрагмата).
 • Последици от родова травма и отложена церебрална хипоксия. Често това се случва, когато по време на раждането се прилага акушерски форцепс. Рисковите фактори са показатели под 8 по скалата на Апгар, повишено вътречерепно налягане. При неврологични разстройства при кърмаче, заедно с регургитация, можете да наблюдавате ясни признаци на безпокойство, неспокоен сън, внезапно хвърляне на крайниците и потрепване на брадичката.
 • Усложнена бременност с късна гестоза.
 • Инфекции, носени от майката по време на бременност.
 • Тежки усложнения при дете под формата на сепсис, менингит, бъбречна недостатъчност, хепатит.
 • Чревни инфекции
 • Непоносимост към лактоза.
 • Наследствени заболявания (фенилкетонурия).

Всяка от горните патологии е придружена от сериозни нарушения, диагнозата и причините за появата на определено заболяване могат да бъдат посочени само от специалист. Не трябва да се опитвате да лекувате бебето сами, можете само да му навредите.

Внимание! Ако детето страда от чести регургитации, които не са свързани с приема на храна, то е неспокойно и не наддава, това е пряка индикация за контакт с лекар. Само щателен преглед на бебето, правилна диагноза и адекватно лечение ще предотвратят възможни фатални последици.

Последиците от патологичната регургитация и повръщане

Винаги ли е безопасно да се повръща, както изглежда на пръв поглед? Какви мерки трябва да предприемат родителите за предотвратяване на негативни последици?

Така нареченият гастроезофагеален рефлукс не само притеснява майките и бащите, но и създава много неприятности на самото дете. Постоянното дразнене на хранопровода с кисело стомашно съдържимо може да провокира възпаление на хранопровода - езофагит.

Ако рефлуксът се случва често и на големи порции, бебето губи значително количество течност. Резултатът е дехидратация на организма. Метаболизмът е нарушен и благосъстоянието на детето се влошава. Телесното тегло намалява, бебето отказва да се храни, става летаргично, развива се слабо.

Една от най-може би опасните последици е аспирацията в дихателните пътища. Може да завърши със задушаване и смърт. Аспирационните маси, уловени в дихателната система, също могат да причинят тежка пневмония..

Кога това е нормата

През първите три месеца от живота на бебето оригването има физиологичен характер и се наблюдава при 50-60% от бебетата. С напредването на възрастта анатомичните характеристики на храносмилателния тракт стават по-съвършени..

Широката, фуниевидна форма на хранопровода придобива по-удължена форма, езофагеалните сфинктери са укрепени, които са отговорни за предотвратяването на рефлукса на съдържанието на стомаха в хранопровода и устната кухина. Неврорефлекторната регулация е стабилизирана.

Докато това се случи и детето все още е твърде малко, за да се справи самостоятелно с проблема с регургитацията, родителите трябва да следят отблизо състоянието му. За да се гарантира, че гастроезофагеалният рефлукс притеснява бебето възможно най-малко, са предвидени предпазни мерки и някои функции за хранене и грижи. Всеки родител трябва да е запознат с тях..

 1. Честотата на хранене трябва да се увеличи с едно или две, като се намали количеството на съдържанието на бутилката с 10-15 милилитра. В резултат на това бебето ще получава същото дневно количество храна, но по-често и на частични порции..
 2. При хранене бебето трябва да се държи полу-вертикално, така че главата да е леко повдигната, за да не се задави. Ако бебето бързо абсорбира съдържанието на шишето и в същото време поглъща въздух със сместа, проверете размера на отвора в зърното: той не трябва да е твърде голям. Целият обем на зърното трябва да се напълни с течност, без слой въздух, който иначе би бил погълнат с храна. Позволено е да се прекъсва храненето за една до две минути, като бебето се държи в изправено положение, за да излезе въздух.
 3. Ако използвате кърмене, трябва да наблюдавате правилното сучене. Детето трябва да диша свободно, уверете се, че носът му не лежи върху гърдите. За да се избегне поглъщането на въздух по време на смучене, зърното и пигментираната част - ареолата трябва да бъде напълно уловена.
 4. След хранене трябва отново да задържите бебето вертикално, като му позволите да изхвърли останалото количество въздух, докато съдържанието ще остане в стомаха.
 5. Между храненията поставете бебето на корема. Така неврорефлекторната регулация се случва по-активно, работата на стомаха и червата се подобрява, коремните мускули се укрепват.
 6. За да се избегне метеоризъм при бебе, кърмещата майка трябва да изключи от диетата храни, които провокират образуването на газове (боб, грах, зеле, ябълки, круши).
 7. Не повивайте бебето си твърде много. Това увеличава налягането в коремната кухина и освобождаването на стомашно съдържимо след хранене. Освен това съвременните бебета все повече предпочитат да водят „безплатен“ начин на живот.

Интересно е. Още от първите дни родителите обличат децата си с долни ризи и комбинезони, и то с основателна причина. В това състояние храносмилателната система работи по-добре, има по-малко регургитация, по-добър сън и нервната система на бебето и в същото време на майката.

А фактът, че бебето понякога потръпва и се събужда поради рефлекторното изхвърляне на ръцете, е незначителна грешка в сравнение с комфорта, който ще му осигурите по този начин.

Лечения за синдром на гастроезофагеален рефлукс

Когато подобен симптом при новородени не показва сериозна патология и не изисква медицинска или хирургична корекция, неговите прояви могат да бъдат намалени с помощта на специални терапевтични смеси. Те се наричат ​​така - антирефлукс - и се избират в зависимост от индивидуалните характеристики и възрастта на бебето. Те съдържат намалено количество мазнини и естествен сгъстител, който се извлича от плодовете на рожков. Помага за увеличаване на вискозитета на чревното съдържимо и стимулиране на чревната перисталтика.

Помага за намаляване на проявите на рефлукс, повишено съдържание на казеин. Най-доброто нещо в това отношение, разбира се, е кърмата. Кравата значително отстъпва по този показател. Ако е невъзможно да се приложи кърмене, антирефлуксните смеси се считат за най-оптимални..

При някои заболявания, включително чревни малформации, за съжаление не е възможно да се спрат негативните прояви само чрез лекарства и грижи. Трябва да прибягваме до хирургични интервенции. Показания за операция са стесняване на хранопровода или червата, чревна непроходимост поради инфекция на един или друг отдел. При ахалазия на кардията, стесняване на хранопровода и други аномалии се извършва и хирургична корекция по показания на лекаря.

Кога да посетите лекар

Така че, ако не забележите никакви отклонения в поведението зад детето си, то се храни нормално и в същото време идеално наддава - няма причини за безпокойство. Симптомите ще изчезнат сами, веднага щом детето започне да расте.

Ако бебето е летаргично, раздразнително, спи и се храни без значение, лошото наддаване на тегло е причина да се консултирате с лекар и да разберете причината. Не се колебайте да посетите клиниката. Запомнете: здравето на децата е във вашите ръце. Навременната диагноза и адекватното лечение ще позволят на детето впоследствие да расте и да се развива нормално..

Доктор Комаровски за регургитация

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Когато е необходим лекар
 • Съвет на доктор Комаровски

Въпросите, свързани с плюенето при бебета, са едни от най-често срещаните сред младите родители и опитни майки-бащи. И всичко това, защото практически няма новородени, които не биха направили това. Според медицинската статистика 8 от 10 малки деца правят това. Единствената разлика е в честотата, обема и интензивността на процеса. Известният лекар Евгений Комаровски казва какво да се прави, ако бебето редовно „изхвърля“ част от изяденото, нуждае ли се от лечение.

Относно проблема

В медицината регургитацията има научно наименование - газов езофагеален рефлукс. За първи път като медицински феномен е описан през 19 век. Рефлуксът се развива главно след хранене. Проявява се във факта, че част от съдържанието на стомаха се пасивно изхвърля обратно в хранопровода, във фаринкса и в устата. В резултат на това бебето „радва” майката, като връща изяденото наскоро, понякога доста обилно.

При възрастен храната най-често не може да се върне, тъй като се задейства цял бариерен механизъм от различни сфинктери на хранопровода. При новородените, особено при недоносените бебета, тези „заключващи устройства“ са слабо развити. С подобряването им епизодите на регургитация се появяват по-рядко и след това напълно изчезват. Недоразвитието на храносмилателната система се счита за основната причина за газовия езофагеален рефлукс.

През първите месеци от живота това явление се счита за физиологично обосновано, нормално. При една трета от децата храносмилането се нормализира на възраст 4 месеца, повечето малки деца спират да плюят на 5-6 месеца. Само при малка част от бебетата това се наблюдава след 7 месеца, но до годината такова „късно“ дете напълно спира да плюе.

Ако общото състояние на детето е нормално: бебето наддава добре, педиатърът не вижда никакви отклонения и неврологът не е направил сериозна неврологична диагноза, тогава регургитацията не причинява вреда на бебетата.

Лечение

Няма магическо хапче за това явление, казва Евгений Комаровски. Следователно лечението с рефлукс винаги е комплекс от психологически и педагогически мерки, насочени предимно към родителите. Те, разтревожени и изпаднали в паника, трябва да разберат по достъпен и разбираем начин, че в този процес няма нищо патологично, детето не е болно, не гладува, не страда и не се нуждае от хоспитализация.

Ако това е успяло, тогава мама и татко обясняват друг важен момент. Регургитацията не е повръщане. Трябва да се консултирате спешно с лекар, ако повръщането се е отворило, защото този симптом е много опасен за кърмачетата. С повръщане, освен храна, изхвърлена от стомаха (големият му обем), бебето ще има и други симптоми. При рефлукс с бебето не се случва нищо повече, освен малко количество мляко или смес.

Има деца с повишена активност на центъра за повръщане, които могат да реагират с повръщане дори при леко преяждане. Такива трохи трябва да се подхранват, казва Евгений Комаровски, тоест да се ограничи времето, което прекарват в гърдите. И ако бебето яде адаптирана млечна смес, тогава я развъждайте в по-малко количество, отколкото изисква възрастовата норма.

Основното лечение на всяка регургитация трябва да бъде насочено към това да се уверим, че детето не преяжда, защото пак ще „изхвърли“ излишното обратно. В особено тежки случаи се предписват лекарства за намаляване на образуването на газове - "Diflatil" или "Espumisan". Често и обилно плюе бебе, особено ако рефлуксът не се появи веднага, но след половин час или дори час след хранене, Комаровски съветва да се повива и приспива настрани, така че бебето да не се задави насън.

Ако бебето е възмутено от необходимостта да спи настрани (а това съвсем не е необичайно!), Тогава можете да поставите възглавница за възрастни под матрака на креватчето. Гърбът трябва да е на тази постройка, но не и главата на бебето. Може да се постави на гърба под ъгъл от около 30 градуса, в това положение опасността от задавяне е сведена до минимум.

Когато е необходим лекар

Ако детето не наддава добре, забележимо изостава в развитието, след това плюе се нуждае от корекция, която ще бъде обмислена от специалист след прегледа. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако след епизод на рефлукс бебето се държи неспокойно - започва да плаче пронизващо, да стегне краката си и да се гърчи. Това може да се случи, когато хранопроводът се дразни от стомашния сок. По правило това става възможно при някои патологии на храносмилателната система, с неврологични проблеми..

Мама трябва да отиде на лекар възможно най-скоро, ако бебето оригва не просто мляко или смес, а кафеникава или зеленикава течност, тъй като това може да е признак на сериозна патология - чревна обструкция. Жълтите маси от стомаха също трябва да бъдат основата за посещение на лекар, тъй като те могат да говорят за смущения в работата на стомаха или панкреаса.

Не забравяйте да посетите педиатър за майки, чиито бебета не са повръщали до шест месеца и след 6 месеца този проблем току-що е започнал. Изплюването с фонтан също е причина да потърсите помощ от квалифициран специалист..

Съвет на доктор Комаровски

Ако детето често плюе, родителите трябва да се вслушат в няколко прости съвета:

 • по време на хранене бебетата могат да поглъщат въздух - това също е една от причините за плюене. След ядене трохите трябва да се държат вертикално, като се облегнат на рамото ви и леко потупват с длан по гърба, докато излишният въздух напусне;
 • ако детето е изкуствено хранено, след предварителна консултация с лекар, трябва да му купите не просто адаптирана формула, а продукт с надпис „антирефлукс“. Съдържа специални безопасни сгъстители като оризово нишесте;
 • след регургитация не трябва да се опитвате да нахраните бебето, храносмилателният му тракт трябва да бъде малко почивен;
 • ако бебето плюе през устата и през носа, наложително е да се прочистят носните проходи от остатъците на стомашното съдържимо, за да се предотврати развитието на бактериално възпаление;
 • не трябва да забавлявате бебето веднага след хранене, но трябва да го оставите на мира - по този начин вероятността от регургитация намалява.

Изплюването е проблем, който засяга всички кърмещи майки и техните бебета. Какво да правя и как трябва да се държи мама в тази ситуация? Съветите на д-р Комаровски от видеото по-долу ще ви помогнат да го разберете..

Какво да направите, ако детето плюе често и много?


И двете ми дъщери имаха този проблем до около 3 месеца.
И Алиса, и Фая можеха да плюят както веднага след хранене, така и след известно време - с вече усвоено мляко.
Гледайки напред, ще кажа, че това бяха физиологични регургитации, причинени от незрялостта на храносмилателната система на новороденото..

Физиологична регургитация

Причини за физиологична регургитация:

 • Неразвит сърдечен сфинктер, който служи като сепаратор на хранопровода и стомаха и чрез свиване не връща получената храна.
 • Поглъщане на въздух по време на хранене.
  Почти всички бебета се сблъскват с това явление, когато въздушните мехурчета попадат в стомашно-чревния тракт по време на хранене. Те оказват натиск върху стените на стомаха и червата, в резултат на което бебето се повръща.
 • Склонност към преяждане.
  Храненето при поискване може да доведе до този резултат. Когато се храни, бебето може да се увлече и да яде твърде много. Просто хранех и двете дъщери при поискване и през първите месеци те можеха да ядат много дълго, дори когато заспаха. Възможно е да са яли повече, отколкото им е било нужно и в резултат на това са се повръщали.
  Също така, при регургитация се препоръчва да бъдете внимателни с добавянето на вода към детето, особено за деца на HB.
  Колко вода да се дава на кърмено бебе?
 • Активност на бебето след хранене.
  Случва се детето след хранене да започне да бъде активно (преобръща се, разтяга се, движи ръцете и краката). Това състояние пречи на храносмилателната система да изпълнява правилно своите функции..

С Алис бях много притеснен, че тя често повръща. В края на краищата тя плюе след всяко хранене и нито веднъж.
Нашият педиатър и невролог в проф. на рецепцията винаги се питаше дали детето плюе. Оказва се, че регургитацията може да бъде патологична..

Патологична регургитация

Патологична регургитация са много обезпокоителен симптом. Той може да говори не само за дисфункция на храносмилателните органи, но и за сериозни неизправности в нервната система..
Отличителна черта на нездравословната регургитация е нейната честота и голям обем. Те могат да бъдат толкова интензивни, че храната излиза от устата на бебето ви във фонтан..
Също така, наличието на такива симптоми трябва да предизвика безпокойство - лош апетит, капризно поведение, недостатъчно наддаване на тегло.

Ако детето плюе често и много, държи се притеснено, не забравяйте да кажете за това на вашия педиатър, който ще предпише тестовете и прегледа.
Разбира се, нашият педиатър знаеше, че Алис често плюе и на рецепцията винаги уточняваше как точно плюе, нали е фонтан? Тя също попита как Алис се храни, спи, капризна е или не..

Трябва да се отбележи, че през първите месеци наддаването на тегло на Алиса е било малко, но в нормални граници. Характерът на Алис беше спокоен, тя ядеше и спеше добре. Всички планирани ултразвуци не разкриха нарушения при нея.
Симптоми, нашата регургитация беше по-скоро физиологична, каквато се оказа. Защото с течение на времето честотата и обемът им започват да намаляват - след 3 месеца Алис се повръща няколко пъти по-малко. До 6 месеца плюене, почти напълно.

Фая също имаше този проблем - същата честа регургитация. Но освен регургитация, нямаше повече тревожни симптоми. Затова вече не се притеснявах - на 3-4 месеца Фая плюеше много по-малко и към шест месеца вече бяхме забравили за този проблем.
Но, разбира се, регургитацията, дори и да е физиологична, причинява много неудобства.

Какво да правите, ако детето ви често плюе

Ето какво можете и дори трябва да направите, ако бебето ви често плюе:

 • Поставете бебето на корема непосредствено преди хранене, за поне 5 минути. В това положение храносмилателната му система бързо ще се активира..
 • По време на хранене, опитайте се да държите бебето под лек ъгъл, докато можете да седнете малко.
 • Въздържайте се от легнало положение, ако го практикувате.
  Да, много е удобно - по това време можете дори да поспите малко, особено ако детето яде дълго време. Но в моя случай всички опити за хранене в легнало положение завършват с обилна регургитация, ако не веднага след хранене, то след известно време. Можех да си позволя да храня дъщерите си в легнало положение само след 3 месеца.
 • След хранене не забравяйте да държите бебето „с колона“, така че да издухва въздух.
 • Осигурете на бебето си максимална почивка след хранене.
  Опитайте се да не извършвате никакви манипулации с детето веднага след хранене, било то смяна на памперси, смяна на дрехи, къпане, игра и, не дай боже, масаж или гимнастика.
  След хранене винаги се опитвах да държа дъщерите си изправени на ръце. В противен случай, ако веднага ги поставите в креватче или на маса за повиване, те могат да започнат да бъдат активни и в резултат на това да възвърнат част от млякото, което току-що са изяли..
 • Регургитацията по време на сън може да бъде много опасна. дете може да се задави.
  За да избегнете това, направете лек наклон в креватчето - поставете ролка кърпа под матрака.
  Или можете да използвате специална възглавница за накланяне за новородени. Имахме точно такава възглавница и ни беше много полезна през първите месеци:

По-добре е да поставите детето на една страна или на гърба, но в същото време е необходимо да обърнете главата му на една страна. В това положение, дори бебето да се изплюе, то няма да се задави.
Не се препоръчва да използвате редовни меки възглавници по време на сън или да полагате бебето върху корема.

 • Ако е възможно, ходете повече, правете на детето си масаж, къпете го ежедневно - всичко това има положителен ефект върху храносмилателния тракт..

Не забравяйте, че броят на физиологичната регургитация трябва да намалява с всеки месец и те обикновено спират, когато детето започне да седи стабилно..

Защо бебето плюе по време и след хранене?

Когато бебето плюе адаптирано мляко или кърма, младите родители започват да се притесняват дали всичко е наред с бебето. Обикновено причината се крие във физиологията, незрялостта на храносмилателната система. Нормализирането на режима на техниката на хранене помага да се справите с проблема, намалявайки проявата му.

От тази статия ще научите

Кърменото бебе изплюва, докато кърми

Деца под една година плюят след ядене. Това обикновено се дължи на факта, че храносмилателната система продължава да се формира и не представлява заплаха за здравето и живота на бебето.

Защо бебето плюе след кърмата:

 • Преяждане. Не можете да предложите гърдата веднага щом бебето заплаче. Бебето може да се чувства неудобно, студено, горещо или отегчено. Бебето може да бъде обезпокоено от колики, режещи зъби. А крещенето е естествен начин да привлечете вниманието на мама..
 • Неправилна техника на хранене. Важно е бебето да захване цялото зърно. Ако се чуе пляскане, детето поглъща въздух. Натрупаните мехурчета са в състояние да изтласкат част от храната, което води до регургитация.
 • Има силен натиск върху корема. Това се случва, ако родителите са привърженици на плътното повиване или използват тесни, големи дрехи с ластици, колани.
 • Несъвършенство на храносмилателната система. Всяко трето бебе страда от колики, които започват на възраст от две седмици и завършват след 3-4 месеца. Детето е палаво, докато се храни, тропа крака. Плачът се случва вечер и през нощта. Масаж, прилагане на топла пелена върху корема облекчава състоянието му.

Когато регургитацията наподобява извара по консистенция, обемът на изтичане не надвишава 1-2 супени лъжици, няма причина за безпокойство. Важно е да се оцени благосъстоянието на детето. Ако бебето е енергично, активно, яде с апетит, напълнява, изпражненията са редовни, регургитацията е естествен процес. С течение на времето бебето ще стане по-силно, ще се адаптира към околната среда и те ще спрат.

Защо бебето плюе сместа

Кърмата е идеалната храна за бебе до шест месеца. Също така, специални смеси се използват за хранене на деца. Разработени са норми, които трябва да се спазват при разреждането на адаптиран продукт. Не трябва да се отклонявате от препоръките, ще трябва да храните бебето на час.

Ако пренебрегнете техниката на готвене, добавете недостатъчно количество вода, разбъркайте лошо праха, бебето ще изплюе. Обикновено това е признак, че той преяжда или храната му е тежка. Когато бебето не се справи с порцията, следващия път гответе по-малко, но хранете по-често, без да се отклонявате от препоръчителната дневна стойност.

Защо детето плюе след адаптираната смес:

 • Отворът на зърната за бутилката е голям, което кара бебето да поглъща въздух.
 • Хлапето не понася избраната смес. Дори скъп продукт може да не отговаря на конкретно дете.
 • Заместителната храна се препоръчва да се избира заедно с педиатър. Необходимо е бебето да се прехвърля от една смес в друга постепенно, без да се провокират нови храносмилателни проблеми.
 • Внезапно спиране на кърменето.

Децата на „изкуствени“ също имат колики, които могат да доведат до регургитация.

Често бебетата развиват запек, който засяга храносмилането.

Децата, които се хранят с адаптирано мляко, трябва да се допълват с вода. Това трябва да се направи, дори да няма видими проблеми с усвояването на храната..

Кърмачето може да плюе вода, това се провокира от фактори:

 • Хлапето пиеше твърде много течност.
 • Зъбите на бебето никнат на зъби, което е довело до обилно слюноотделяне. Водна регургитация - лигавене, с което детето не може да се справи.
 • Храносмилателната система не работи перфектно, което е нормално за бебетата при липса на допълнителни симптоми. Подобна на вода регургитация може да бъде частично усвоено кърма. Те са почти прозрачни, появяват се 1,5-2 часа след хранене.

Коректни действия на родителите

Ако детето често плюе, не вземайте бебето на ръце, разклащайте, обръщайте след хранене. Препоръчително е да се даде предимство на тихи дейности. Трябва да поставите бебето настрани, по корем, така че бебето да не се задави, да не се задави.

Дори техниката на хранене да не е нарушена, детето е изяло оптималното количество храна, може да погълне въздух. По-добре е да дадете на бебето изправено положение след хранене, носете го в "колона":

 • Поставете бебето така, че гърдите да са на нивото на рамото на мама или татко.
 • Леко поглаждайте бебето по гърба, помагайки на въздуха да избяга.

Тревожни симптоми

Когато детето е на месец, то плюе по различни причини. Основното е, че бебето се чувства добре, изглежда здраво, поведението не се различава от обичайното.

Регургитацията става по-рядка след 6 месеца. С годината те постепенно изчезват. Родителите трябва да бъдат предупредени, че бебето изплюва след 12 месеца. След това трябва да се свържете с педиатър, за да изключите развитието на патологии.

Струва си да се притеснявате, ако детето постоянно плюе фонтан. Позволено е това да се случва веднъж на ден и бебето да наддава. Тревожен симптом, когато след всяко хранене се появява обилна регургитация, равна на обем на частта от изядената храна.

Не можете да отложите посещението при педиатър, ако бебето има симптоми:

 • Регургитацията започва след 6 месеца, не спира след една година.
 • Бебето има висока температура, разхлабени изпражнения.
 • Детето спи тревожно, събужда се без видима причина, проявява тревожност през деня.
 • Изпускането има неприятна миризма, промени цвета си, стана зеленикав, появи се слуз.

Такива признаци могат да показват патологии в развитието на стомашно-чревния тракт, придружават възпалителни процеси. Ако детето е възбудимо или летаргично, апатично, брадичката на бебето трепва при плач, необходима е консултация с невролог. Лекарят ще изключи или потвърди проблеми във функционирането на нервната система.

Как да се отървем от регургитация след хранене

Ако детето изплюе мляко или адаптирана формула, трябва да се спазват редица препоръки:

 • сменете техниката на хранене. Главата на бебето трябва да е по-високо от тялото и повдигната. Когато кърмите, уверете се, че зърното с ореола е в устата на бебето. При „изкуствените“ бебета зърното трябва да бъде напълно напълнено със сместа;
 • хранене на бебето, преди то да започне да крещи, да се чувства гладно.

Точният момент ще премахне безпокойството, провокирайки, че бебето е нервно, разсеяно, поглъща въздух;

 • проверете дали зърното на шишето е правилно за възрастта на бебето. Те са етикетирани от производителите, така че родителите да нямат никакви въпроси при избора. Голямата дупка не е подходяща за бебета. Ако бутилката се обърне, капка изтича от правилното зърно за секунда;
 • не играйте с детето след хранене, не се притеснявайте, не повръщайте, отлагайте гимнастиката, масажа;
 • не прехранвайте бебето. Когато се храните със смеси, разчитайте на препоръки, подбрани в съответствие с възрастта, теглото на бебето. Ако бебето пие майчино мляко, не предлагайте гърдите в никаква ситуация, опитвайки се да го успокоите;
 • сменете сместа под наблюдението на педиатър.
 • Ако се появят тревожни симптоми, бебето спира да наддава, струва си да посетите лекар. Можете да следите дали бебето има достатъчно храна, като пикае. Добре е, когато има повече от 10 на ден. Що се отнася до теглото, то обикновено се увеличава с поне 125 грама на седмица и 0,5 килограма на месец.

  Предотвратяване на регургитация при новородени

  За да избегнете регургитация, съветите ще ви помогнат:

  • Не хранете бебе, докато седите на столче за кола или свито.
  • Уверете се, че дрехите, памперсите, памперсите не притискат корема.
  • Докато се храните, създайте спокойна обстановка, в противен случай бебето ще започне да се нервира, разсейва се от ядене.
  • Въздържайте се от пътувания, активни игри след хранене.
  • Поставете бебето по корем преди хранене. Особено ако вечер стане напрегнато, бебето се притеснява от колики. Препоръчайте масаж, кръгови удари в корема.

  Младите родители трябва да знаят как да помогнат на бебето да се повръща. Важно е да се разбере кога това е естествен процес, който протича с порастването на бебето, като в този случай е невъзможно да се отложи посещението при лекар. Трябва да обърнете внимание на поведението на бебето, тревожни симптоми, обеми на регургитация, промени в теглото.

  Регургитация при кърмачета

  Изплюването на бебето е досадно за всяка майка, особено за млада, неопитна, която има трудности да установи кърменето. Едва нахраних бебето, само въздъхнах успокоително, че е пълно - и сега всичко вече е на пелената на бебето или дори на собствените му дрехи.

  Гладен ли е сега? Това признак на заболяване ли е? И какво да направя - да захранвам отново бебето или да се обадя на педиатър за повръщане? Нека се опитаме да го разберем.

  Благородният ориг на малкия лорд

  Регургитацията се среща при абсолютно всички бебета. Причинява се от несъвършенства в нервната и храносмилателната системи на новороденото. Сфинктерът, мускулен пръстен, който предотвратява изхвърлянето на съдържанието на стомаха в хранопровода, все още е доста слаб и периодично не се справя с функциите си. Обемът на отслабената храна обаче обикновено се преувеличава от майката - всъщност бебето изобщо не се разделя с толкова много мляко..

  „За да се успокоите (или, напротив, за да се развълнувате), направете малък експеримент: вземете пелената, върху която бебето се оригва, и изсипете върху него супена лъжица вода или редовно мляко. Сега сравнете размера на образуваните петна - те ще дадат представа за обема на оригване.

  Ако разбирате, че бебето е плюло доста (или го прави многократно по време на хранене), тогава трябва да разберете причините.

  Бебето поглъща въздух

  Това може да се случи по ред причини: бебето е прекалено гладно и се храни много алчно и прибързано; неправилна техника на кърмене (най-често долната устна е прибрана навътре - в този случай ще ви помогне консултация със специалист по кърмене); твърде голяма или твърде малка дупка в зърното на бутилката с формула.

  Детето яде твърде много

  Ако бебето е свикнало да се храни често и малко по малко, то стомахът му е "настроен" към определено количество храна. Той просто ще изплюе цялото излишно. В тези ситуации регургитацията може да настъпи във „фонтан“, обемът на регургирания може да достигне до три супени лъжици и млякото вече може да се сгърчи.

  От живота на сурикатите

  И накрая, третата причина за регургитация е, че сте забравили да държите бебето с „колона“ след хранене. За бебе, хранено с бутилка, педиатрите препоръчват това след като е изяло около 90 милилитра от адаптираното мляко..

  Проверка на пълнотата

  Как да определим, че регургитацията, дори обилна, не засяга здравето на бебето? За целта можете да използвате същия метод, както ако подозирате недохранване поради липса на кърма: пребройте мокри пелени.

  ”Ако бебето пикае по десетина пъти на ден, наддава около 150 грама на седмица, е весело и активно, тогава най-вероятно плюенето е временно явление, което не му вреди и не изисква допълнителни мерки.

  Когато плюе трябва да притеснява мама

  Можете сами да различите плюенето от повръщането, но в някои ситуации е необходима консултация със специалист.

  Общото благосъстояние на детето поражда загриженост във вас: освен обилна регургитация, той рядко уринира, държи се неспокойно в гърдите, запушва и кашля по време на хранене.

  Изплютото мляко има неприятен цвят или мирис, например в него се забелязва жлъчка. Подсиреното мляко с кисела миризма е вариант на нормална регургитация.

  Оригването е болезнено за бебето, докато то се тревожи и плаче.

  Обичайното оригване ще изчезне от само себе си приблизително до шестмесечното бебе и след това процесът на хранене ще протече без неприятни изненади.

  Детето плюе: норма и патология. Кога да посетите лекар

  Когато детето плюе рядко и леко, няма от какво да се притеснявате. Така той освобождава място в корема за нова порция храна. Някои деца правят това по-често от други. Всичко е наред.

  Лошо е, когато детето плюе постоянно и обилно, докато се държи неспокойно, бавно напълнява. Когато има такива признаци, е необходимо спешно да се потърси помощ от педиатър. Разберете защо бебето плюе след хранене, колко е нормално и какво може да се направи, за да се намалят проявите на дискомфорт.

  Защо детето плюе

  Регургитацията е процес на връщане на малко количество адаптирано мляко или мляко след хранене. Бебе, което е кърмено, изкуствено или смесено, може да плюе. Така заложено от природата.

  Благодарение на защитния механизъм на регургитация, стомахът на трохите не се пръска като напомпана топка. Всъщност за новородено то съдържа не повече от 35 ml храна, до 100 ml на месец и само около 200 ml на шест месеца. И още през първата година от живота, той не трябва да се разтяга.

  Обикновено бебето изплюва след хранене от 5 до 10 ml мляко или адаптирано мляко. Неволно изхвърляне на стомашно съдържимо в устната кухина може да се случи при кърмачета няколко пъти на ден, след хранене. Това не бива да притеснява родителите. По-лошото е, че ако детето плюе като фонтан, прави го често и не веднага след хранене, а след 2-3 часа.

  Процесът на регургитация е свързан с анатомичните и физиологичните особености на структурата на стомашно-чревния тракт при деца на възраст под 1 година. При новородено дете ъгълът на хранопровода не е толкова остър, колкото при възрастен, следователно в хоризонтално положение е по-лесно съдържанието на стомаха да излезе обратно в устната кухина. В зряла възраст, от друга страна, има повече завои и измествания, което пречи на храната да напуска хранопровода с лекота..

  Възможни причини

  Има няколко причини. Основните са нормата и не представляват опасност за здравето на трохите..

  Аерофагия

  Първата причина бебето да плюе е, защото е погълнало въздух. Това явление се нарича аерофагия. Това се случва, когато бебето е твърде усърдно засмукано зърното или майчината гърда. Алчен или разпуснат. Например, ако възрастен държи бутилката косо. И тогава, заедно с храната, въздухът навлиза в устната кухина.

  За да накарате погълнатия въздух да излезе възможно най-скоро, задръжте бебето "в колона" веднага след хранене в продължение на 2-3 минути.

  Склонност към преяждане

  Втората често срещана причина е преяждането. Това е възможно както при кърмене, така и при изкуствено хранене. В първия случай бебето плюе, така че стомахът буквално да не прелее. Същата защитна реакция, спомената по-горе.

  Режим на хранене и будност

  Активната игра с бебето след хранене също допринася за регургитацията (например, ако бебето е било изхвърлено, обърнато). Дори ако бебето е яло дълго време, но е неудобно взето на ръце, може неволно да отхвърли малко количество храна, особено ако му е дадена смес. Формулите са по-плътни и по-тежки от млякото и остават в стомаха за по-дълго време.

  Тревожност, стрес

  Здравите деца не са често под стрес. Независимо от това, когато родителите отбелязват безпокойство, прекомерна възбудимост, лош сън при бебето, трябва да обърнете специално внимание на това..

  Също така, регургитацията може да се дължи на неврологичен проблем. В този случай педиатърът трябва първо да прегледа бебето. Освен това, като правило, има консултация с хирург, детски невролог, гастроентеролог. Тези специалисти определят дали в този случай има патология или не..

  Колко често бебето трябва да плюе?

  Колкото по-младо е бебето, толкова по-често може да плюе. Това няма да е патология, ако обемът на отхвърлената храна не надвишава 5 ml. За по-големи бебета - не повече от 10 мл. Основното е, че броят на регургитацията не трябва да се увеличава, а да намалява. Ако се наблюдава обратното, това трябва да предупреди мама..

  Обикновено регургитацията спира с 12 месеца, в редки случаи продължава до 18 месеца. След преминаване към твърда храна, те завършват напълно.

  В повечето случаи не се изисква медицинска намеса. Трябва да се притеснявате, когато бебето не се чувства добре.

  Трябва ли да се храня, ако бебето се оригне?

  Ако бебето плюе след хранене, няма нужда да го храните. Най-вероятно бебето е преяло. Трябва да изчакате следващото хранене и да нахраните трохите по график..

  Ако регургитацията не е изобилна, тогава няма нужда да се коригира режимът на хранене за тях. Изобилие, придружено от редица тревожни симптоми - причина да посетите лекар.

  Възможно ли е да се намали броят на регургитацията?

  Можете да повлияете на това, ако спазвате редица правила..

  • Не прехранвайте бебето си. Изкуственият човек трябва да налее в бутилката точно толкова от сместа, колкото трябва да яде. Също така се препоръчва да се претегли бебето преди и след хранене. Ако бебето яде малко прекалено, прехвърлете го на по-редки хранения, след консултация с лекар.
  • По време на хранене бебето трябва да лежи с повдигната глава. След това е препоръчително да го държите вертикално и да изчакате характерния звук на оригване. Мама трябва да чуе въздуха да излиза.
  • Уверете се, че бебето не заема неестествени / неудобни пози след хранене, не хвърляйте бебето след приемане на мляко или адаптирано мляко.

  Кога да изплюете трябва да посетите лекар?

  Норма

  При нормална регургитация бебето се чувства чудесно, наддава и се развива в съответствие с възрастта. Признаци на дехидратация, интоксикация или някакво разстройство, няма болести - бебето е активно, яде и спи добре.

  Важно е да не бъркате регургитацията с повръщането. Регургитацията не нарушава общото състояние на бебето: то остава весело и доволно, не действа, не плаче. Регургираното мляко може да бъде подсирено, но не е необходимо. За разлика от повръщането, масата няма жълтеникав цвят и неприятна миризма, в нея няма слуз.

  Ако детето бълва мляко насън, трябва да се опитате да му дадете по-повдигнато положение - леко повдигнете горната част на детето в креватчето.

  Не е норма

  Не е нормално детето да плюе много, прави го твърде често и не веднага след хранене с мляко или адаптирано мляко, а след известно време. Ситуацията се влошава от съпътстващи нарушения: треска, летаргия, раздразнителност, разстроени изпражнения, лошо наддаване или загуба на тегло. В този случай трябва незабавно да се свържете с вашия педиатър..

  Плюенето с фонтан може да означава наличие на вирусна инфекция или интоксикация, непоносимост към кърмата или адаптираното мляко. Това се случва, когато тялото не е в състояние да смила храната и трябва да я отхвърли..

  Помощта на лекар е необходима и ако храната частично изтича през носа с обилна регургитация. Ако това се случва често, съществува риск от развитие на възпалителни заболявания в носната кухина. В този случай детето трябва да бъде показано на специалист.

  Ако бебето изригне веднъж през носа, няма нужда да се притеснявате. Достатъчно е да почистите носа с бебешки назален аспиратор.