Здравейте всички! Момичета, моля, помогнете! Синът ми е на 7 месеца. На 5,5 месеца той се отказва от гърдите, започва да яде ферментирало мляко Nan. На 5,5 месеца започнаха допълващи храни. Хапваме зеле, броколи, карфиол и каша от елда в смес (Nutrilon). Вчера той започна да отказва сместа - компотът пие от бутилката, но сместа я няма! Тя съгреши на зъбите и хремата, но яде добре зеленчуци и каши и крещи от сместа. През нощта ядох сместа 2 пъти, мислех, че ще ям сънливо през нощта, но не. Викаше ужасно, когато усети сместа! Цяла нощ на компот! В 5 сутринта дадох 5-6 супени лъжици каша - изядох я! Днес си купих обичайната смес Nutrilon - тя е малко горчива - плюе! Опитах се да дам малко кефир - от същата бутилка - изпих около 20 мл с удоволствие, но повече е невъзможно - трябва постепенно да го въведете! Като цяло не знам какво да правя - синът ми може да не яде 5 часа, но няма да вземе сместа. Може би има по-сладка смес.

ksenichik

Публикувайте коментари

Само членовете на групата могат да коментират.

Бона деа

Най-важното в този бизнес е да не изпадате в паника..
Днес ми дадоха 20 мл. кефир, утре вече 40, вдругиден ще бъде 80, след това 160 вече мл. и там 10 гр. извара, на следващия ден 20 извара, след това 30 - ето ви вече на 5-ия ден и третото хранене вече е заменено.

Сега сместа е тази, която не е кисело мляко - добавете към кашата. Ако ще яде - чудесно. Правиш вариант - каша на скорост и там половината от обема на сместа. Вече ще е страхотно.

Плюс това, помислете както за сополи, така и за зъби и всякакви различни. Не иска смес - дадоха ми компот. Ще бъде по-здравословно.

Как набира тегло и височина през последните 2 месеца?

Проверили ли сте залъгалката? Може би там има пукнатина и детето се задави? Или, напротив, някакъв стегнат стана.

И ако бебето е малко болно, добре е да не яде толкова, колкото обикновено. Пийте компоти и хранете според апетита си. През нощта можете и не яжте на вашата възраст.

ksenichik

Бона деа

Напълно нормално е да не искате нови вкусове. Лично аз дори не дадох на дъщеря си никаква друга каша с изключение на елда до 10 месеца. И нищо, всичко беше наред.

Основното, което сега трябва да запомните, е, че има гладно дете! И ако не ядете, значи все още нямате нужда от него. От вас зависи да предложите. Ако не иска, му дават компот и оставят детето до следващото хранене. Нещо повече, той наддава добре.

Детето отказва да яде сместа: основните причини

Храненето на бебето с кърма му осигурява необходимите витамини, минерали, антитела за борба с инфекциите и други хранителни вещества. Но какво да правим, когато стане недостатъчно или възникнат ситуации, когато кърменето стане невъзможно. Сместа идва на помощ. И тук обаче възникват проблеми - някои деца могат да откажат да го пият веднага или след известно време. Тази ситуация не трябва да се пренебрегва от родителите, важно е да се определи и отстрани причината за отказа.

Характеристики на храненето

Изкуственото хранене на бебета има много нюанси, с които ще се сблъска всеки родител. Следователно, за да го нормализирате, трябва да вземете предвид следното:

 • изберете храна според характеристиките, нуждите, възрастта;
 • правилно прехвърлете детето към сместа;
 • използвайте само висококачествени бутилки за зърна;
 • спазвайте техниката на готвене, режим на хранене, размер на сервиране;
 • въвеждайте допълващи храни постепенно, редувайки се с изкуствена смес.

По време на прехвърлянето на бебето на изкуствено хранене, той може да има млечни зъби, да притеснява корема (чревни колики) или други причини, поради които може да откаже да яде или да не пие сместа.

Неправилна организация на храненето

Често децата отказват храна, тъй като я получават в прекомерни дози или често. Изкуствените заместители на майчиното мляко се усвояват от тялото на детето по-дълго, следователно такова хранене трябва да се извършва стриктно по график - веднъж на 3-4 часа (в зависимост от възрастта).

През първите шест месеца от живота, децата, хранени с адаптирано мляко, се хранят веднъж на всеки 3 часа. След 6-8 месеца можете постепенно да започнете да преминавате към четиричасова почивка. Количеството порция, която може да се дава наведнъж, зависи от възрастта на бебето и се регулира от Световната здравна организация. Освен това се изисква правилно приготвяне на сместа, без да се увеличава броят на мерителните лъжици, като по този начин се опитва да я направи по-задоволителна..

Може би, ако бебето не бъде хранено правилно с адаптирано мляко, през първите дни храносмилателната му система ще се справи с големи обеми. Но тогава ще има проблеми:

 • намален апетит (не пие докрай или изобщо отказва храна);
 • подуване на корема (неразградените хранителни влакна причиняват образуване на газове);
 • колики (повишената ферментация в червата причинява дискомфорт, болезнени усещания);
 • нарушение на червата (диария, запек).

По време на периода на въвеждане на допълнителни храни, детето може да яде по-малко количество от сместа поради употребата на нови продукти (картофено пюре, зърнени храни, кисело мляко, извара, бисквитки, чай). Освен това сладките напитки и леки закуски намаляват апетита, затова е препоръчително да ги ограничите. Много често някои деца, които са получавали допълнителни храни от дълго време, започват постепенно да изоставят изкуствените адаптирани храни..

Не харесвам вкуса

Храната може да не е подходяща за вашето бебе, дори и да е най-добрата. Всички смеси са почти идентични по състав и са произведени в съответствие с необходимите стандарти за качество, но вкусът им може да варира значително. Някои деца с удоволствие ядат сместа, придобита от родителите си. Други, напротив, може да не харесат вкуса, миризмата му и естествено ще откажат да го ядат..

За щастие, сега в магазините има голям избор от тези продукти, така че лесно можете да изберете оптималния за малко гурме..

Също така някои деца отказват сместа поради банална причина - дава му се или прекалено топла, или студена храна.

Все още не е гладен

Изкуствената смес е достатъчно хранителен продукт, за храносмилането на който тялото на бебето отделя много време и енергия, за разлика от майчиното мляко. Следователно той може да откаже да го яде, тъй като просто още не е гладен. В този случай не трябва да се притеснявате, трябва да спазвате интервала между храненията - веднъж на всеки 3-4 часа.

Понякога се наблюдава намаляване на апетита поради характеристиките на организма, когато малко количество храна е достатъчно за насищане. Също така, отказ може да възникне на фона на променящото се време или климат.

Въвеждане на допълващи храни

По време на въвеждането на нови продукти в диетата бебето може да откаже да яде сместа поради факта, че на фона на вкусно картофено пюре, зърнени храни, кисело мляко, извара, то просто става безвкусно.

В този случай педиатърът може да препоръча смес, която е по-подходяща за възрастта и здравето на бебето..

Никнене на млечни зъби

Този период е болезнен, често придружен от диария, висока температура, прекомерно слюноотделяне и нарушение на съня. Бебето става капризно, венците му се зачервяват и подуват, което реагира на всяко докосване с болка. Ето защо, ако той започне да се храни зле, докато се наблюдават всички симптоми на никнене на зъби, майката трябва да се опита да облекчи неговото благополучие.

На някои бебета им помага специален гризач с течност против замръзване вътре. Трябва да се охлади предварително, като се постави във фризера за 2 часа, след което се предлага на бебето. Студът ще помогне за облекчаване на болезнени, сърбящи усещания от венците. Но най-ефективен за никнене на зъби се счита за анестетичен гел (например, Kamistad, Kalgel), съдържащ лидокаин. Той предизвиква изтръпване чрез намаляване на болката. Инструментът се използва само след консултация с лекар..

Обикновено след пробив на зъб апетитът на детето се възстановява..

Чревни колики

Ако бебето откаже млечната формула, докато крещи силно, навежда се и свива краката си, тогава може да го боли корема. Чревните спазми (метеоризъм) са често срещани и могат да бъдат резултат от:

 • незрялост на храносмилателната система (количеството ензими, необходимо за смилане на храната, все още не е достатъчно);
 • въздух, постъпващ в тялото в резултат на неправилно подбрани зърна за бутилката;
 • неспазване на пропорциите по време на приготвянето на сместа;
 • прехранване;
 • дисбиоза, чревна инфекция.

В случай на тежки чревни колики при дете, лекарят ще предпише лекарство (Plantex, Espumisan, Baby Calm, чай с копър, копър вода), за да облекчи състоянието му..

Възпаление в УНГ органи

Стоматит, тонзилит, млечница, отит на средното ухо по време на смучене и поглъщане на храна само усилват болезнените усещания при детето. А при ринит възникват затруднения с дишането, следователно настъпва отказ от храна. Бебето трябва да се покаже на лекаря за диагностика и лечение..

Кратък френум на езика

Проблеми с храненето могат да възникнат от къса язвичка на езика (анкилоглосия) при бебе. В този случай е необходима консултация със зъболекар и хирург. Ако диагнозата бъде потвърдена, вероятно е необходима операция. Операцията е проста и не изисква анестезия.

Неудобно зърно

Неправилно монтираното зърно може да повлияе на загубата на апетит на детето. Предлага се в различни размери и видове. Стандартното зърно следва формата на майчината гърда за по-естествено изживяване с хранене от шише. Съществуват и специални ортодонтски форми, които предотвратяват поглъщането на въздух. Тези зърна се различават по броя на дупките и се избират според възрастта. Ако не е избран правилно, тогава бебето ще се задави или обратно, ще се умори поради факта, че сместа тече бавно. Следователно е възможно спиране на тока..

Така че, има достатъчно причини, поради които детето отказва формулата. Педиатърът ще помогне да разбере какво точно е причинило това, който ще проведе преглед и ще предпише терапия, ако е необходимо. Проблемът не може да бъде пренебрегнат, в противен случай отказът от храна заплашва загуба на тегло и здравословни проблеми.

7 месеца Как да се храня, когато се отказвам от адаптирано мляко.

Детето не иска да яде сместа през деня. Пие полусън през нощта, сутрин също пие наполовина с мъка, но не довършва цялата порция - остават 40 мл, а през деня максимум 30-40 мл наведнъж...
До момента сме заменили 2 хранения през деня - 1 каша и 1 картофено пюре. Остава още едно хранене, при което давам сместа, но тя трябва спешно да бъде заменена.Педиатърът не каза нищо конкретно, само че вече може да оставите сместа, ако не искате да пиете. Казаха да добавят извара и кефир. Но малкото кисело мляко не иска нищо (кефир, нарине). От четвъртък си поръчах извара в млечната кухня - нека опитаме, може би ще има поне малко..

Ето въпроса, възможно ли е да се дава каша 2 пъти на ден (Яде ориз, овесени ядки и царевица)?

Дете на 7 месеца отказва сместа

Ще кажа моето IMHO, детето разбира какво е добро за него и кое не.Вместо смес - нарине. Компот, вода

»Добавено по-късно

А други храни не съдържат витамини

Напротив, пия само сместа, но категорично отказах да го храня. Не разбирам как да го накарам да яде.. И той яде само през нощта на всеки два часа, а през деня може изобщо да не яде, може да пие 120 мл и да ходи цял ден и да спи..

И докато донасяте лъжица с картофено пюре или каша до устата си, отказвате да отворите устата си и в сълзи я отблъсквате с ръце. и така с всяка каша и картофено пюре.. Посъветвайте нещо!!

Напротив, пия само сместа, но категорично отказах да го храня. Не разбирам как да го накарам да яде.. И той яде само през нощта на всеки два часа, а през деня може да не яде изобщо, може да пие 120 мл и да ходи цял ден и да спи..

И докато донасяте лъжица с картофено пюре или каша до устата си, отказвате да отворите устата си и в сълзи я отблъсквате с ръце. и така с всяка каша и картофено пюре.. Посъветвайте нещо!!

Аз съм ЗА даването по няколко причини:
1. След като изпие сместа, тя може да спи още няколко часа и ако не я дам, на всеки половин час тя скърца и в крайна сметка се събужда напълно. Вероятно наистина иска да яде.
2. Сместа съдържа много витамини, от които детето се нуждае. И ако тя не ги получава през деня, то поне през нощта.

и ПРОТИВ:
1. През нощта тялото трябва да си почива, а не да работи (включително при усвояването на храната). Освен това тя се храни добре през деня. Трябваше да се накланя. И не малко вече. Обикновено на тази възраст те вече започват да отбиват от нощните храни. Отново, както ми казаха, това се отразява на теглото на детето. И нашето момиче не е малко.
2. Нощната ни пелена тежи половин килограм. Специално претеглени веднъж! Просто вече прелива. И какво ще стане, ако й дам още повече да пие. Смяната посред нощ изобщо не е опция))))

Какво да направите, ако по време на смесено хранене бебето не се храни и отказва формулата

Ако детето откаже млечната формула, майката трябва да внимава. Вероятно има някои проблеми в тази ситуация. Как да разберете тази ситуация за млада майка, трябва да разберете подробно, тъй като нискокачествените компоненти на продукта, вкусовите свойства, болестите на децата са често срещани явления, които трябва да бъдат разгледани незабавно.

Характеристики на процеса на хранене

Процедурата за хранене на бебе винаги е свързана с редица нюанси. На всички тези точки трябва да се обърне специално внимание, тъй като всяка кърмеща жена може да се изправи срещу тях:

 1. При смесено хранене се изисква да се изберат подходящи продукти за бебета (тялото трябва да приема и усвоява храната).
 2. В млада възраст допълнителните храни и хранителните добавки се въвеждат постепенно, като винаги се редуват с кърменето.
 3. Преди да въведе нови продукти в диетата на бебето, майката се препоръчва да се консултира с лекар..
 4. Смесите се избират въз основа на здравето на детето и хранителните нужди.
 5. Храната за възрастни има по-високо съдържание на калории, което прави децата по-бързо сити.
 6. Не трябва постоянно да експериментирате с предоставените продукти, тъй като младото тяло не се адаптира бързо към различните вкусове.

По време на преминаването към друга диета (отказ от кърмене), бебетата започват да режат зъбите си, а освен това може да се появи лошо храносмилане и други причини, които допринасят за отказа от хранене. Точната причина може да бъде извикана само от специалист, след като е извършил подходящ преглед.

Не се препоръчва на младите майки сами да търсят изходи от ситуацията, тъй като това може само да влоши ситуацията и впоследствие да повлияе на здравето на бебето.

Причини за проблема

Ако бебето не се храни зле с формулата, тогава има проява на определен дефицит. Помислете за основните причини, поради които бебето може да се храни зле:

 • в тялото на детето има вродени особености, които възпрепятстват възприемането на храната за възрастни;
 • ухапването на бебето не позволява хранене през зърното или този елемент е неудобен и трябва да го смените;
 • има проблеми с дихателните пътища или лош апетит (храната за възрастни е по-питателна);
 • сместа съдържа неестествени или некачествени компоненти, поради което тялото отхвърля храната;
 • бебето има метеочувствителност, поради което се проявява наличието на слаб апетит;
 • бебето е много любопитно, което не му позволява да консумира и усвоява добре храната;
 • има болка в корема поради заболяване или лошо храносмилане при преминаване от кърма към адаптирано мляко;
 • има и други заболявания на тялото, които са причина за отказ от здравословна диета;
 • зъбите се прорязват, което причинява болезнени усещания, които провокират отказ от ядене.

Често недоносените бебета отказват да ядат млечна формула или други продукти за възрастни, тъй като тялото им има забавяне в развитието поради ранно раждане.

Ако детето се храни зле, подобна ситуация трябва да предупреди майката и да провокира да идентифицира истинската причина за отказ да яде млечна формула (това често изисква консултация със специалист).

Вродени черти

Растящото тяло на бебето изисква подходящо внимание при хранене, тъй като често се появяват вродени черти, които не му позволяват лесно да възприема храна, различна от майчиното мляко. За да се справите с такива ситуации, трябва да имате търпение, тъй като преходът към смеси е разтегнат.

Също така се изисква предварително консултация с лекар за отсъствие на вродени заболявания..

Ако бебето е напълно здраво, това сигнализира за необходимостта от по-продължително хранене. Също така вродените характеристики на тялото на детето включват наследствени фактори, които се предават от бащата или майката на генетично ниво и се проявяват от ранна възраст. точно да изберете продукти за хранене.

Неудобно зърно

Ако бебето често отказва бутилката с адаптирано мляко, причината може да се крие в наличието на неудобно зърно.

Тук са очевидни следните проблеми:

 • бебето има неправилна захапка;
 • твърде голяма дупка в зърното;
 • след НВ (кърмене) детето не може да отбие от гърдата;
 • зърното е направено от материал, неприятен за бебето;
 • зърното е твърде твърдо за ухапване на бебето.

За да разрешите този проблем, трябва да смените устройството за подаване. Препоръчително е първоначално да закупите няколко различни зърна, за да определите кой е по-добър за хранене. Като правило отказът на децата да ядат в такива ситуации е налице, ако вече е извършено хранене и бебето не е много гладно.

Лош дъх, лош апетит

Ако новороденото не се храни добре, майката трябва да обърне внимание на дишането му. Това може да е основната причина за спиране на тока. Проблемите с дихателните пътища обикновено сигнализират за наличие на вродено разстройство или за наличие на инфекция. Най-често, ако тези два симптома са налице, те задължително се допълват от други признаци. Бебето може да има висока температура, чести позиви за използване на тоалетната, отхвърляне на храна. Ако този симптом бъде открит, жената трябва незабавно да посети лекар, тъй като може да се наложи лечение на дете.

Нискокачествена храна

Когато кърмят, майките трябва редовно да следят качеството на храненето, осигурено за децата им. Ако бебето внезапно спря да яде сместа, това може да означава следното:

 • продуктът се е влошил след изтичане на срока на годност;
 • сместа включва продукти, които се абсорбират слабо;
 • има изкуствени, а не естествени съставки;
 • бебешката храна се е влошила поради неправилно съхранение;
 • съставът на компонентите на сместа се е променил.

Всички тези точки могат да бъдат проследени, ако при покупка се обърне внимание на датата на производство, както и на компонентите, включени в състава. Ако приготвяте сместа сами, трябва да обърнете внимание и на качеството и свежестта на използваните продукти. Тялото на бебето не възприема веднага новите вкусове, поради което в началните етапи на въвеждането на други продукти децата често отказват храна.

Метеочувствителност

Хлапето се храни зле - това може да означава промени във времето, тъй като не всички млади организми са силни и устойчиви на промени в атмосферното налягане. Този момент обикновено се наследява. Ако в семейството има предци, които усещат промяната в метеорологичните условия, тогава има възможност за предаване на тази функция на детето.

Когато се установи такъв проблем, майката трябва да наблюдава апетита на детето в различни дни, когато времето се променя. В случай, че промените се отразят в апетита на децата, може да се обърне към промени в налягането или температурата. Ако проявата не зависи от времето, трябва да потърсите друг проблем и също така да се свържете със специалист.

Любопитство

Повишеният интерес на децата също може да доведе до отказ от храна. Ако бебето периодично не приема храна, докато неговата игривост и весело настроение са видими, тогава любопитството може да се превърне в следствие от отказ от храна. В този случай няма други симптоми и в момента, в който детето огладнее, то самото ще пита, ще яде и няма да бъде капризно.

Болки в корема

Ако бебето не иска да яде, докато е непрекъснато капризно, има вероятност да има болки в корема.

Причините за проявата на болезнени усещания са както следва:

 • Лошо храносмилане (честото хранене често води до лошо храносмилане, което причинява болезнени усещания);
 • излишък от хранене (децата се нуждаят от определено количество калории, техният излишък може да се прояви като коремна болка);
 • наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт (тялото на детето е уязвимо, поради което всяко заболяване се проявява бързо);
 • чести изпражнения или повръщане (тези естествени прояви също могат да причинят коремна болка).

В случай на болка бебето ще се държи капризно, също ще се появи намаление на апетита и честа липса на настроение. Освен това болките в корема често причиняват висока температура..

Проявата на такива симптоми е причина незабавно да се свържете със специалист за преглед и консултация, след което е необходимо да балансирате бебешката храна.

Болести, които допринасят за отказ от храна

Редица заболявания могат да накарат детето да откаже да яде. Нека разгледаме основните проблеми, които могат да бъдат причина за нарушението на приема на храна:

 • инфекциозни, настинки и вирусни заболявания;
 • нарушения в храносмилателната система;
 • патология на вътрешните органи на детето;
 • промени в кръвоносната система;
 • изразени дефекти на захапката и челюстта.

За всяко отделно заболяване е характерно наличието на редица симптоми, сред които има и отказ от ядене. Майките трябва незабавно да се консултират със специалист и също да покажат бебето за преглед.

Зъбите се режат

Друга причина за отказ от храна е появата на млечни зъби. Както знаете, през този период от време бебето трябва да изпитва сериозна болка. Този естествен процес е придружен от редки ястия. За да може бебето да не отслабва, както и да получава необходимото количество калории, се изисква да го храните по-често.

Също така по това време трябва периодично да посещавате лекар, за да изключите появата на други заболявания. Освен това специалистът ще следи за правилния растеж на зъбите и развитието на захапката на бебето..

Други причини

Има и други проблеми, ако бебето не се храни добре. Липса на настроение или временен дискомфорт. Тези моменти водят до временно прекъсване на храненето. При такива обстоятелства се откриват само временни откази, които не се характеризират с периодичност и редовност, поради което майката не трябва да бие тревога и незабавно да потърси съвет от специалист. Допълнителни симптоми също не се появяват тук. Когато обаче има характерна честота при наличие на лош апетит, се препоръчва бебето да се покаже на лекаря за извънреден преглед..

Проблеми при слаби недоносени бебета

Ако детето се роди преждевременно, това може да се наблюдава от неговото развитие и липса на тегло. Често се случва такива деца да отказват храна, както и да са капризни..

Те имат следните проблеми:

 • тенденция към постоянни прояви на заболявания;
 • слаба имунна система;
 • чувствителност към промени в метеорологичните условия;
 • периодична липса на настроение и апетит;
 • чести естествени движения на червата;
 • липса на интерес и любопитство;
 • тялото не възприема повечето от смесите.

Подобни проблеми не са характерни за всички недоносени бебета, но се появяват доста често, поради което по време на ранно раждане майката трябва по-често да показва бебето си на специалист. Недоносените бебета изостават в развитието от връстниците си, поради което за тях е избрана отделна диета, за да може тялото да укрепва по-бързо.

Какво да правим в такива ситуации

Ако бебето не се храни добре или често няма апетит, майката трябва да обърне специално внимание на това и да разбере ситуацията.

Като правило в такива случаи си струва да направите следното:

 • редовно наблюдавайте здравето на бебето;
 • хранете бебето по-често, като използвате адаптирано мляко;
 • изберете продукти с по-високо качество;
 • изберете смес, която е по-подходяща за вкуса на бебето;
 • консултирайте се редовно със специалист;
 • извършват рутинни прегледи на детето;
 • ако е необходимо, провеждайте терапевтични мерки;
 • за предотвратяване на заболявания и лошо храносмилане.

Ако майката редовно се придържа към тези препоръки, тогава няма да има затруднения с храненето на бебето, тъй като то ще расте силно и здраво, докато редовно яде количеството храна, необходимо за неговата възраст.

Здравето на детето пряко зависи от правилното хранене; кърмещата жена трябва да предприеме отговорен подход към решаването на този проблем, тъй като в ранна възраст организмите на децата са слаби и се нуждаят от подходящи грижи.

Честота на подаване

Храненето на бебето с адаптирано мляко се извършва стриктно по часовник, както и майчината гърда. Между всяко хранене трябва да се поддържа период от 3-3,5 часа. Бебето трябва да се храни 6-7 пъти на ден, което допринася за нормалното развитие. Ако децата отказват да ядат, храненето не трябва да се отлага. Мама също трябва да носи на бебето бутилка на час.

Обикновено колко често се храни бебето ви зависи от следните фактори:

 • нивото на развитие на детето;
 • възрастта, която бебето е достигнало след раждането;
 • тегло, както и апетита на бебето;
 • консумираното количество от продукта на хранене;
 • препоръка на лекар.

Имайки предвид тези точки, диетата се изгражда и поддържа след прехода от кърмене към използване на адаптирано мляко за кърмачета от шише..

Майките трябва да се придържат към хранителната диета, тъй като развитието и здравословното състояние на децата пряко зависи от това..

Продължителност на храненията

Изчисляването на количеството формула за еднократна консумация от дете се основава на редица фактори. Помислете за основните моменти, на които трябва да обърнете внимание при изчисляване на продължителността на хранене:

 • възрастта на детето, което се храни;
 • броят на калориите, присъстващи в сместа;
 • апетита на бебето (колко бързо се храни бебето);
 • време на хранене на бебето с адаптирано мляко;
 • теглото на бебето, което се храни;
 • наличие или отсъствие на здравословни проблеми;
 • препоръки за специалисти по хранене.

При изчисляване на периода на хранене се изисква да се вземат предвид всички горепосочени точки, което ще създаде оптимална диета, когато бебето получава максимално хранителни вещества за тялото.

Времето за хранене за здраво дете е 10-15 минути, ако предписаното количество храна свърши по-рано, тогава храненето спира до следващия прием на сместа.

Използване на слинг

Тук говорим за тъканно устройство, което ви позволява да движите бебето, докато се симулира кърменето, което има благоприятен ефект върху храненето на деца с млечни формули. Още с раждането и първото хранене бебето свиква с ръцете и гърдите на майката. В същото време слингът създава имитация на майчина подкрепа и кърмене, което позволява на бебето да приема по-добре предоставената храна за хранене..

Нека разгледаме основните предимства на слинг:

 • бебето бързо преминава към адаптирано мляко;
 • детето по-уверено възприема нови вкусове;
 • майката няма нужда да издържа детето;
 • адаптацията позволява на майката да взема по-малко участие в храненето.

Въпреки положителните качества на устройството, често не се препоръчва използването му, тъй като децата бързо свикват да поддържат и впоследствие, без него, те могат да бъдат капризни и да отказват да ядат.

Почивка на мама

В периодите между храненията, които са 5-7 пъти на ден, майката може да си вземе почивка и да си почине. За да направите това, трябва да поставите бебето да си почине или да прехвърлите надзора върху него на друг човек. При кърмене е необходима почивка за жена, особено ако пълният отказ от кърмене не е пълен..

Почивката ви позволява да приемате храна сами, както и да избягате от постоянните грижи и поддържане. Препоръчително е да следвате редица съвети в процеса:

 • по време на почивките мама трябва да се разсейва от странични неща;
 • почивка е необходима, за да може млякото да се възстанови по-добре;
 • трябва да обърнете внимание на личното хранене.

Също така, между храненията, майката има възможност да се занимава с домакински задължения. Освен това, по време на тези почивки се приготвя нова формула за следващото хранене..

Ако жената не си дава почивка, това също може да повлияе неблагоприятно на здравето на бебето, тъй като в ранна възраст децата и техните майки имат невидима връзка.

Нощно хранене

В млада възраст, за бързо развитие и растеж, тялото на бебето се нуждае от постоянно хранене. Поради това едно хранене трябва да се извършва през нощта. Когато децата достигнат определена възраст, те постепенно се отказват от това, но в ранните етапи на развитие този момент е задължителен. Нощното хранене се изисква в следните ситуации:

 • детето е болно и се подлага на лечение;
 • първите месеци след раждането, когато е необходимо повече хранене;
 • посред нощ бебето се събужда и е капризно;
 • липсва тегло;
 • има и други отклонения на здравето от нормата.

Периодичното хранене през нощта помага на бебето да се отърве от всички тези неприятности..

Не се препоръчва да правите повече от едно хранене посред нощ, тъй като бебето може бързо да свикне с това и постоянно да изисква да яде.

Отказ от опаковане

Майките често са прекалено загрижени за здравето на бебето си, без да мислят, че прекалената употреба на дрехи може да повлияе на здравето и апетита.

Постоянният излишък на облекло води до следното:

 • бебето прегрява, поради което се храни зле;
 • детето изпитва постоянен дискомфорт поради топлина;
 • имунната система се влошава;
 • увеличава се рискът от проява на инфекциозни заболявания;
 • бебето често е палаво и показва недоволство;
 • има болезнени усещания при детето;
 • бързо се уморява и спи непрекъснато.

Необходимо е да се оборудва бебето с дрехи според метеорологичните условия. Ако навън има висока температура, препоръчително е да се въздържате от излишно облекло. Прекалената грижа, подобно на пренебрегването, може да доведе до негативни последици, които по-късно се проявяват под формата на неприятни симптоми или заболявания.

Кога да посетите лекар

Животът на малко дете често е свързан с редовни прегледи от специалисти, но трябва да вземете предвид моментите, когато една майка трябва незабавно да потърси медицинска помощ:

 1. Детето не се храни добре (липса на апетит).
 2. Появяват се и други симптоми.
 3. Има вродени заболявания (редовно наблюдение от лекари).
 4. Чести капризи и отказ за предлагане на храна.
 5. Проблеми с спокоен сън.
 6. Хлапето често ходи до тоалетната.
 7. Странно поведение се проявява.
 8. Детето предпочита да спи през повечето време..

Всеки от моментите е причина да посетите лекар и да се консултирате, тъй като това ще позволи на майката да се успокои, ако всичко е наред, или своевременно да идентифицира отклонението и да започне да го отстранява. Малките деца се нуждаят от постоянни грижи и наблюдение. Процесите в тялото им се развиват бързо, поради което всичко трябва да се контролира, за да не се сблъска със сериозни отклонения.

Храненето на бебета представлява редица предизвикателства за майките. Бебетата често отказват да ядат след кърмене. Всяка промяна изисква изключително внимание, тъй като растящият организъм е крехък и се нуждае от постоянна майчина грижа. Ако майката не може да се справи сама със ситуацията, тогава тя трябва да потърси помощ от специалист или да се придържа към редица препоръки от лекари и опитни майки.

Дете на 7 месеца, отказва да яде смес

При смесено хранене от 1 месец (след спешно цезарово мляко е много малко). Допълвам със смес от Human PRE. От 5 месеца въвеждам допълващи храни, яде много добре. Тегло 9,8 кг, голямо дете, но не е дебело.
06:00 Първа закуска - гърди (от нощта има много мляко)
09:30 Закуска - каша + плодове
13:30 Обяд - зеленчуци + месо или риба
18:00 Следобедна закуска - извара + плодове
21:30 Вечеря - гърди + микс
През нощта - гърди, но той почти не яде, и така - за да се успокои, той смуче малко през съня.
Посочено време приблизително, плюс / минус половин час-час.

Между храненията - гърдите искат още толкова, но това е рядко.
Първият зъб избухна през последната седмица.
И детето спря да яде сместа от шишето преди лягане. Само не в нито един - само внушение, пищи, върти се, маха главата си, изплюва.
Сместа от Humana PRE в кутия и в торбичка е различна на вкус - и двете не искат. Опитах се да дам течна каша на мляко от елда на Khuman от бутилка - просто я опитах и ​​не исках, същата каша от лъжица - също не. Въпреки че сутрин яде тази каша много добре, но по-дебела.

В резултат на това детето изяжда малко гърди през нощта и се събужда на всеки половин час или час. И зъбите се катерят (ушите се разтриват силно) и вероятно гладни. Когато изядох смес от 180-200 мл преди лягане - спах 5 часа.

Не разбирам какъв е въпросът и как да бъда. Може би някой е имал това? Това може да се дължи на зъб, който е излязъл?
Не искам да се храня с каша през нощта, за да не увелича много теглото. Кърмата е МНОГО малка вечер. Какво друго можете да предложите?
Моля, помогнете ми да разбера детето :)

Дете отказва формула

Свързани и препоръчителни въпроси

5 отговора

Моля, кажете ни с какво се храни детето ви, с изключение на формулата. Взема ли си каша, зеленчукови фуражи с месо, извара?
Плодовите пюрета са като десерт или компот след хранене.

На тази възраст смесите се изместват от диетичната храна от общата маса..
Причината за повръщане трябва да бъде изяснена, не е имало диария?
И какви тестове взехте?
Проверена кръвна захар?

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

Дете отказва формула

Необходимостта от изкуствено хранене възниква, когато жената има липса или липса на кърма. Ако детето откаже сместа, е необходимо да се идентифицира и отстрани причината и след това да се установи правилната диета..

Особености на храненето за бебета

Храненето на бебето има много функции, с които ще се сблъска всяка майка. За да се нормализира храненето на трохите, трябва да се имат предвид няколко нюанса:

 • при смесеното хранене е важно да изберете правилната смес, която ще бъде усвоена от тялото на детето;
 • въвеждането на допълващи храни трябва да става на етапи, редуващи се с кърма или адаптирано мляко;
 • преди да въведете нови храни в диетата, трябва да се консултирате с педиатър;
 • съставът на сместа се избира, като се вземат предвид нуждите и характеристиките на трохите;
 • при изкуствено хранене и допълнително хранене се изисква по-малко храна, отколкото при кърмене;
 • няколко различни храни не могат да бъдат въведени рано наведнъж, тъй като тялото на детето няма да има време да се адаптира, което ще доведе до алергии.

По време на прехода от кърмене към изкуствено хранене, бебето може да има изрязани зъби, проблеми с корема и други причини, поради които детето може да откаже формулата на 3 месеца или по-късно.

Специалист ще ви помогне да определите конкретната причина.

Защо детето отказва да яде сместа?

Има редица причини за капризно поведение, отказ от храна:

 1. Хлапето не е гладно. Формулата отнема повече време за смилане от майчиното мляко. Абсорбцията може да отнеме до 6 часа, така че при готвене е важно да се спазва дозировката на сухо вещество, почивки между храненията в зависимост от възрастта.
 2. Грешна доза. Излишното сухо вещество по време на готвене може да доведе до повреда. За разреждане може да се използва само вода.
 3. Вкус. Бебето може просто да не харесва вкуса на сместа, особено в началния етап на хранителната промяна. Трябва да се опитаме да заменим марката. Производителите предлагат огромен асортимент, сред които Nutrilon, Nan, Similak и др., Са се доказали добре..
 4. Бебето помни миризмата на майката, вкуса на млякото й, чувството за сигурност по време на кърмене. Отначало си струва да нахраните бебето на ръце, така че да не изпитва безпокойство, но не и по време на сън.
 5. Чувствам се зле. Зъбите, коликите, инфекциозните и вирусни заболявания, последните ваксинации причиняват болка, оказвайки негативно влияние върху процеса на хранене. По това време е необходимо да се осигури на трохите обилна напитка..
 6. Отрицателни емоции. Ако запознаването с бутилката беше придружено от неприятни емоции, тогава детето започна да отказва сместа, без да иска да повтаря негативните моменти.
 7. Лошо зърно. Дупката в зърното трябва да е такава, че бебето да не запушва, да не полага големи усилия.
 8. Примамка. Въвеждането на нови храни може да доведе до отказ от формулата, тъй като калориите в храната за възрастни са достатъчни, за да наситят тялото на детето.

Може да има и други причини за отказ на бутилката. На този етап е важно да бъдете чувствителни към всякакви промени в поведението..

Болести, при които детето не иска да яде сместа

Ако детето откаже да яде сместа на 5 месеца, докато се притеснява, започва да плаче, не спи добре, помислете за здравето му. Причината за отказ на храна може да се крие в лошо здраве:

 1. Лошо храносмилане. Повишеното производство на газ, лошо храносмилане в ранна детска възраст може да доведе до болка. Това може да е следствие от преяждане, неспазване на съотношението сухо вещество / вода. Организмът на детето не може да обработи големи количества протеини, съдържащи се в неправилно приготвена формула.
 2. Възпаление на лороргана. Ангината се влошава при преглъщане, процесът на смучене се отделя от неприятни усещания в ушите. Ако бебето плаче по време на процеса на хранене, температурата му се повишава - това е сигнал за посещение на лекар. Запушването на носа, млечница, стоматит също могат да причинят дискомфорт по време на хранене..
 3. Анатомични характеристики. При къс френ на езика смученето на бутилката е трудно. Изисква се медицинска помощ.

За да възстановите апетита на бебето, трябва да се консултирате с педиатър, за да установите причината. Самолечението може да влоши ситуацията.

Как да настроите храненето

Храненето при поискване е приемливо за кърмене, но за хранене с адаптирано мляко трябва да се определи режим. Сместа има повече калории и отнема повече време за смилане. Минималният интервал между храненията е 3 часа.

За да не навредите на тялото на детето, струва си да спазвате дозировката, посочена на опаковката на храните. Там са предписани пропорциите за разплод, препоръчителното количество в зависимост от възрастта. Сместа се приготвя непосредствено преди употреба..

С всеки месец обемът на едно хранене, интервалът между храненията се увеличава. За да улесните бебето да понася почивките, е необходимо да го разсейвате с игри, разходки, занимания. Навикът на новия режим ще се появи след 3-4 дни.

Изкуственото хранене включва въвеждането на допълнителни храни на 4 месеца. След още 3 месеца режимът на бебето включва 5 хранения на ден, сутрин, през нощта - под формата на смес. Обемът на дневната консумация на вода е равен на една порция от сместа. От 4 месеца към диетата се добавя билков чай, компот.

Препоръки по месеци

Месец1234пет678девет10-месечна година
Обем на смес за време (ml)9090105130135-175150-210170-245170-245175-250170-250
Дневна доза (ml)720720735780790-900820-900910-1000940-1000950-1000950-1000
Брой хранения88765-65-65-65-64-54-5

Започвайки от шест месеца, дете на изкуствено хранене се инжектира с малко количество допълнителни храни (плодови пюрета, зърнени храни). Ако детето откаже формулата на възраст от 6 месеца, тогава си струва да намалите броя на храненията, допълнителни продукти. При правилната организация на диетата бебето ще получи необходимото количество витамини и минерали за възрастта си.

Относно никненето на зъби, избягването на смесване и лекарската компетентност

Казвам се Светлана, а шестмесечното ми бебе е Максим. На пет месеца и половина излезе първият зъб на детето. Няколко дни преди това имаше лека диария, лошо хранене и повръщане веднъж. Останалата част от зъба излезе безболезнено. След това започнаха проблеми. Поради неопитността си, в този момент се съгласих да направя на детето ваксинация (първата в живота му, без да се брои BCG). На следващия ден след ваксинацията детето отказа адаптирано мляко (ястия преди това: 9,00 - 270 мл каша, 13,00 - 140 г зеленчуково пюре, плодово пюре; 17,00 - Фризови млечни смеси, 20,00 - Frisovom отново). На тази смес, дете от 2 месеца и винаги яде много добре: 250 мл всяко. Той беше враждебен към всякакви ограничения върху храната. На 5 месеца Максим тежи 8,5 кг при височина 71 см. И сега, за петия ден, детето не яде сместа. Теглото непрекъснато се променя: добавя 60 грама, след което губи 40. Имаше температура (37,5), пиех много, макар че до този момент вода или напитки със сокове можеха да се наливат в нея само чрез клизма. Сега диетата му е абсолютно нестабилна: понякога яде каша, понякога само пие. Ще бъда много благодарен за вашата помощ: какво да направя? В края на краищата, на тази възраст е рано да се откаже напълно от сместа (опитах се да дам други, опитах всичко, което е на нашите рафтове)? За мен дори няма значение каква е причината за такъв отказ, основното е какво да правя по-нататък. Всички педиатри, с които се консултирах, предлагат да се изчака: времето лекува. Това състояние на нещата не ме устройва и затова надеждата е само за вас.

Благодаря предварително за вашия отговор.

Не мисля, че описвате нещо особено опасно. Във всеки случай трябва да решите - кой кого командва: вие сте дете или Максим сте вие. Вие, възрастна жена, смятате, че едно дете трябва да яде смес, съгласен съм с вас. Предлагате смес, детето не иска. Не можете да оставите бебето да остане гладно и да храни нещо друго. Детето развива рефлекс - ще викам - ще получа каквото искам. Ако той не го иска, не е необходимо. Бъдете търпеливи, но след час - дайте същото. Не иска, няма нужда, след час отново сместа и т.н. Нямате друг избор. Или да се храни, както иска, но какво се случва след това? Всичко най-хубаво.

Комаровски Евгений Олегович

[Писмо]
Здравейте, Евгений Олегович.

Получих отговора ви на въпроса ми - не компетентно. Според мен напълно сте разбрали въпроса ми и може би дори сте прочели невнимателно писмото ми. Пишете, че „ако вика, ще се успокои“. Това е, ако детето има капризи! Да, тогава съм съгласен с теб! Но моят Максим е болен - в случая със зъби. Как може да се принуди болно дете да яде това, което ние и ние сметнем за необходимо?! Попитах ви дали е нормално детето да не яде адаптирано мляко (нито едно), да пие само, да има температура (37,5), да спи много. Не мисля, че когато сте болни, ще се радвате да ядете това, което не ви харесва. Моето дете има точно такъв случай. И се опитах да разбера от вас: НОРМАЛНО ЛИ Е, ЧЕ НЕ ЯДЕ СМЕС С МЛЯКО; КАКВО ПИЕ МНОГО; КАКВО Е ТЕМПЕРАТУРА (37,5).

Ако има възможност да отговоря конкретно, ще съм благодарен.


[Лекарски отговор]
Светлана, здравей!

В предишното си писмо написахте: „Имаше температура (37,5), пих много...“, в това пишете, че температурата не беше, а е. Чета писмата внимателно и изразявам мнението си. Сигурен съм, че ако вашите, докато пишете, "педиатри" не ви подхождат и Комаровски не е компетентен за вас, така че може би е по-добре да потърсите причината някъде другаде, може би в самата нея? Когато съм болен, не ям и това е напълно нормално. За болно дете най-безопасната и здравословна храна е висококачествената млечна формула. Трябва да се предложи. Не да натъпкваш детето, а да предлагаш. И не можете да следвате примера на дете. Конкретният отговор - след ваксинация и плюс появата на зъби - и жаждата, и 37,5, и отказът от ядене са нормални. Последно нещо. Различавам се от областните педиатри по това, че имам възможност да избирам своите пациенти. Може да се обърнете неправилно към вашия педиатър, но той няма къде да отиде от вас - той е длъжен да ви помогне. Не ви дължа нищо, нито от държавата, нито от тези, които ми пишат, нямам материална изгода. Освен това плащам за интернет услуги от джоба си. Мисля, че ако не сте доволни от отговорите ми, тогава най-правилното е да не ме обиждате с аргументи кой е компетентен и кой не, а просто да не пишете. Всичко най-добро за вас и дете на здравето.

Бебе на 7 месеца не иска да яде смес, първоначално на IV. Сместа се сменя повече от веднъж. Яде допълващи храни, но през нощта няма смес! С какво да се храня?

Здравейте! Бебе на 7 месеца не иска да яде сместа, първоначално сме на IV. Сместа се сменя повече от веднъж. Въведени допълващи храни, всичко е наред, но през нощта сместа не е в никаква! Имахте ли нещо подобно и с какво хранехте бебето преди лягане?

25 отговора

Случва се. Можеше да яде за един ден - този път. Второ, тя беше уморена и мързелива да суче (моята също крещи). Затова отначало се успокоявам и храня почти спящата жена. Често яде не всичко.

Моята също крещи, това е вече трета вечер като тази. Успокоявам се, разклащам се, давам смес от сънливост, тя отпива няколко глътки и отново във вик! След това си ляга гладен, но със залъгалка и толкова. Може ли да замени сместа с какво? Въпреки че вече имаме само сутрешна и нощна смес и това е всичко, в други случаи той не яде изобщо

Моят е на почти 9 месеца и също отказа да заспи със сместа. Разклащам се просто ей така, със залъгалка. И тогава след час го храня да спи. Но все пак яде по-малко от преди.

Сънят ми също не иска да яде. Няколко глътки и още един писък. Може би през нощта с нещо друго за хранене, само с това

Тоест, той не яде дори в съня си? Моят дори не се събужда, но специално го чакам да заспи напълно.

Не яде. Отпива няколко глътки и готово. Преди това нямаше проблеми с нощното хранене със смес, сместа не се променя, той просто отказва да яде и това е всичко. Сутрин също не яде много, но поне нещо

Може да се смени с кисело мляко?

Смес означава? Или за кефирчик?

Можете да опитате и двете, но е по-добре първо да се консултирате с лекар.

Ферментиралата млечна смес не отиде при нас, но за сметка на кефира ще е необходимо да се консултираме. Благодаря ти

Да хапнем каша за вечеря

Тогава тя ще има смес само сутрин и тогава яде 60 мл и това е всичко. Нашият педиатър смята, че не иска да я оставя да не яде, но тогава е гладна

Да, смокинята знае защо, просто се притеснявам, че тя не яде едно хранене, а ляга и не яде. Но най-важното е, че тя изобщо не иска да яде сместа, дори през деня, поне сутрин, поне през нощта. Смених сместа, ядох добре тази, но през последните две седмици се отказах от следобедната закуска със сместа и сега също от вечерята.

Последният път, когато ядохме в седем или осем вечерта (спи около девет) зеленчуково пюре или каша. И през нощта, кефир от млечната кухня се дава от 7 месеца. Ако педиатърът не е против кефира (има различни мнения за кефира за деца до 9 месеца или до една година), тогава можете да опитате.

Беше. Тема за кефир или биолактом

Заменени ли са всички хранения с кефир? Моят само за през нощта и сутринта се съгласи със сместа, но сега и на мен не ми отива

Ана, може да са зъби...
Ние сме почти на 8, месец и половина, откакто той започна да се отказва от сместа, съвпаднала с активното въвеждане на допълващи храни. В резултат сместа сме имали само през нощта, НО, педиатърът съветва да я заменим с кефир, възможно е за каша, ако не сте големи.

Може и зъбите, но прегледах устата и засега нищо не се вижда. Изобщо не сме големи. Ядохме сместа сутрин и ядохме през нощта, но сега не е ясно как и какво да ядем

Аз също отначало отказах сутрин, след това следобед (допълване към нормата с плюс към допълващи храни), но зъбите ни...... имахме симптоми вече два месеца преди да прережат венците...... след това и по-късно нощно хранене с нас просто отпадна, отказа

О, тогава изобщо не е останала смес. Но педиатрите единодушно викат, че сместа трябва да се дава до една година, това е все едно, че тя не яде тази смес.

Вероника, какво храниш сега? Не давайте смес изобщо?

Имаме четири „емисии за възрастни“, а именно:
1 каша за закуска + част от плодово пюре
2 обяда зеленчуци и пюре от месо
3 първа вечеря, известен още като следобеден чай, извара и втората част от плодово пюре
4 втора вечеря, известна още като "за сън" - смес! просто пазва, майко!
По време на почивките пия (компоти, вода, силно разреден сок).
Но за дневен сън, както и през нощта, той смуче гърдите ми. Но има такъв момент, млякото не е достатъчно, но сега той се задоволява с него. Но преди е имало кърма и допълнителна формула!
Тези. имаме сместа, сместа обикновено изчезва от нощта и сутрешното и следобедното хранене, просто спрях да я ям и това е всичко.
На другия ден сме на 8 м. Така е повече от месец.
Повтарям, съвпадна с въвеждането на пълноценни допълващи храни и зъби.
И по-рано, през нощта, той се събуди, ако вие сами не хранехте спящия човек. Сега „пристига“, смуче малко и спи по-нататък.
Нашият педиатър каза, че няма твърде голяма полза от сместа след 7 месеца, за да се извади с допълнителни храни. И аз се притеснявах, а след това се отпуснах))))

Просто не кърмя, така че нямам дори капка мляко. Нашият педиатър ще се върне само след седмица, а аз не искам да ходя при останалите, страхувам се, че ще ме посъветват. Сместа беше всичко за нас, но сега изобщо без нея. Сместа ми спря да се храни добре по същия начин с въвеждането на допълващи храни и сега като цяло!