"Дюфастон" е едно от най-търсените лекарства в практиката на акушер-гинеколозите, тъй като се предписва на жени при различни проблеми, вариращи от менструални нарушения и ендометриоза, и завършващи със заплаха от спонтанен аборт. Приемът на такова лекарство изисква стриктно спазване на дозата, предписана от лекаря. Освен това той трябва да бъде правилно отменен, за да не причини негативни последици за бъдещата майка и дете..

Характеристики на лекарството

Лекарството се представя в кръгли таблетки в бяла обвивка, чиято основна съставка е дидрогестерон. Това вещество е подобно по структура и свойства на прогестерона - хормон, който се произвежда в женското тяло и допринася за успешното раждане на дете. Дозировката на дидрогестерон в 1 таблетка е 10 mg. Лекарството се продава по лекарско предписание, получава много добри отзиви и се счита за безопасно за плода, поради което е разрешено на всеки етап от бременността.

Когато се предписва за бременни жени?

Най-често "Duphaston" се предписва на бъдещи майки със заплаха от прекъсване на бременността, което се проявява с повишен тонус на матката и кървави секрети. Тази ситуация обикновено се дължи на липса на прогестерон и "Duphaston" има за цел да го замести. Лекарството започва да действа в рамките на 2 часа след поглъщане, премахва опасните симптоми и позволява на бременността да се развива нормално.

Ако една жена в миналото вече е имала спонтанни аборти в ранните етапи или бременността е замръзнала, тогава след определяне на нивото на прогестерон в кръвта и потвърждаване на неговия дефицит, "Duphaston" се предписва дори преди зачеването. След положителен тест, лекарството не се отменя, но продължава да приема целия първи триместър или повече. В такава ситуация "Duphaston" ще подготви вътрешната лигавица на матката за имплантиране и ще допринесе за по-добро фиксиране на ембриона.

Използването на таблетки също е оправдано за различни патологии, които засягат лигавицата на матката, например с ендометриоза или миома. Такива заболявания могат да попречат на прикрепването на яйцеклетката, поради което след лечение с Dufaston вероятността от бременност се увеличава.

Друга често срещана индикация за прием на лекарството е IVF протоколът. При използването на този метод на изкуствено осеменяване "Duphaston" увеличава шансовете за имплантиране на имплантираните ембриони.

Как да кандидатствам?

Хапчетата се приемат по индивидуално избрана схема, която зависи от причината за назначаването. Например, ако бъдещата майка внезапно има симптоми на заплашен аборт, тя трябва незабавно да изпие 4 таблетки и след това да приема по 1 таблетка на всеки 8 часа, докато състоянието се нормализира..

Ако преди това жената е имала проблеми с носенето, й се предписва двойна доза Dufaston, по една таблетка наведнъж, а при подготовка за IVF, лекарството често се приема по 10 mg три пъти дневно. Това са най-честите употреби, но могат да варират за конкретна жена в зависимост от нейното състояние, възраст, нива на прогестерон и други..

Защо се анулира постепенно?

Когато лекарят назначи бременна жена "Duphaston", той трябва да обърне внимание на бъдещата майка на факта, че отмяната трябва да бъде бавна и внимателна. Особено внимание трябва да се обърне на завършването на приема с опасност от спонтанен аборт, тъй като рязкото прекратяване ще застраши възобновяването на опасни симптоми и влошаване на състоянието. Ако лекарството е предписано за безплодие, в никакъв случай не трябва да се изоставя, когато жената установи, че е бременна.

Ако спрете да приемате хапчета без постепенно отнемане през първия триместър, това ще увеличи контрактилната активност на миометриума и ще увеличи риска от отхвърляне на ембриона, което ще провокира кървене и спонтанен аборт. През второто тримесечие обаче отказването от лекарството е рязко неприемливо. Такива действия могат да причинят фетоплацентарна недостатъчност, която също може да доведе до аборт. Затова е важно постепенно да отмените лекарството по всяко време..

Кога можете да отмените?

Дори ако здравето на бъдещата майка е нормално и няма оплаквания, терапията с Duphaston не се спира преди 12 гестационна седмица. Докато плацентата все още се формира и не е поела задачата да произвежда прогестерон, отмяната на лекарството е изпълнена с повишен тонус и други опасни промени. Поради тази причина употребата на естествен заместител на хормона, който е Duphaston, е показана през първия триместър..

Тъй като пълното формиране на плацентата обикновено се случва до 16-та акушерска седмица, премахването на хапчетата в повечето случаи се извършва за период от 16-20 седмици.

Въпреки това, някои пациенти се нуждаят от по-голяма доза, след това постепенно намаляване на дозата започва само от 20 седмици или дори по-късно. Във всеки случай точното време, когато ще е необходимо да започнете да намалявате дозата, трябва да се провери с вашия акушер-гинеколог.

Как правилно да спрете приема?

Схемата, според която ще се извърши отмяната на "Duphaston", се различава при различните жени, тъй като зависи от дозировката, продължителността на бременността и показанията за приемане на хормоналното вещество. За някои пациенти лекарството се отменя в рамките на една седмица, докато други трябва внимателно да намалят дозата за 2 или 3 седмици. Ако при намаляване на дозата възникнат някакви предупредителни признаци, е необходимо да се върнете към предишната доза, при която състоянието на бъдещата майка е било нормално.

Ето един пример за отказ от приема на "Дюфастон", при който една жена е приемала лекарството по 20 mg на ден през 18-20 седмици от бременността. Когато лекарят каже, че дозата може да бъде намалена, трябва:

 • в продължение на три дни пийте цяла таблетка сутрин и само половината вечер, тоест общото количество на ден ще бъде 15 mg;
 • през следващите три дни намалете дневната доза с още 5 mg, като приемате половин таблетка сутрин и още половината следобед;
 • след това отказват един от приемите, оставяйки само сутрешната доза от 5 mg или приемайки лекарството вечер в същата доза;
 • след 3 дни прием на 5 mg те напълно отказват лекарството, но в някои случаи пият по една четвърт таблетка за още три дни.

Ако дневната доза е 30 mg, анулирането се извършва по подобен начин, като се намалява 1 таблетка всяка седмица или наполовина на всеки 3-4 дни. Ако "Duphaston" не е помогнал и не е било възможно да се спаси бременността, също не се препоръчва рязко спиране на терапията..

За такива пациенти дозата трябва да се намали с 1 таблетка на ден. Например, ако жената е пила 3 ​​таблетки на ден, тогава на първия ден на анулирането тя трябва да вземе 2 таблетки, на втория ден - само една таблетка, на третия ден - половината.

Аналози

Не всички жени понасят нормално лечението с Дюфастон. При някои бъдещи майки това лекарство провокира неприятни странични ефекти или алергична реакция. В такива случаи лекарството също трябва да бъде отменено, като вместо това се избере аналог, който ще се понася по-добре. Ако бременна жена има симптоми на свръхчувствителност или други нежелани реакции, най-добре е да посетите лекар, който да предпише подходящ режим на отнемане..

Той ще осигури не само намаляване на дозата на "Duphaston", но и началото на използването на неговия аналог, например "Utrozhestan". Това лекарство в капсули съдържа микронизиран прогестерон, поради което се използва при същите състояния и заболявания, за които е показан Dufaston. Освен това може да се приема не само през устата, но и да се вкарва във влагалището, което е често срещано при бъдещите майки с тежка ранна токсикоза или отрицателна реакция на храносмилателния тракт към таблетките Dufaston..

Други аналози на базата на прогестерон са Prajisan, Iprozhin, Krainon. Кое от тези лекарства е най-добро за жената, трябва да се определи от гинеколога, който я наблюдава по време на бременност.

Отзиви

Има предимно добри отзиви за употребата на "Duphaston" през първите месеци на бременността. При тях лекарството се нарича ефективно, като се отбелязва, че след началото на приема болката в корема изчезва, зацапването и други симптоми на заплаха от спонтанен аборт изчезват. Жените, които са отменили лекарството по схемата, посочена от лекаря, потвърждават, че Dufaston не е имал вредно въздействие нито върху тяхното здраве, нито върху състоянието на бебето с постепенно намаляване на дозата..

Съществува обаче и негативно преживяване, когато бременните жени, без да разбират или пренебрегват думите на специалист, спират рязко да приемат хапчета. Това доведе до появата на кървави отделяния, хипертония и в някои случаи дори до неуспех на бременността за дълго време (18-20 седмици и по-късно).

За употребата на Duphaston по време на бременност вижте по-долу.

Как да се пие Duphaston и защо се предписва на жени?

Разбира се, една от основните дестинации на всяка жена е майчинството. Именно раждането на бебе е голямо щастие за всяко семейство..

Има обаче ситуации, когато жената не успява да забременее или да роди здраво бебе. Добре е, че в такива моменти съвременната медицина ви позволява да премахнете голям брой препятствия по пътя към успешно оплождане и бъдещо раждане.

Ако жената има хормонален дисбаланс, който е основната причина за безплодие, спонтанни аборти и други патологии, тогава хормоналните лекарства идват на помощ. За да реши тези проблеми, хормоналният агент Duphaston е спечелил добра репутация..

 1. Какво е Duphaston?
 2. Инструкции за употреба на Dufaston
 3. Правила за приемане на Dufaston
 4. За какво са предписани??
 5. Предписване на лекарство при планиране на зачеването
 6. Дюфастон в началото на бременността
 7. Предписване на лекарството по време на бременност
 8. Прием с ендометриоза
 9. Безплодие и Дюфастон
 10. Как да изберем правилната доза?
 11. На кого е противопоказан Dufaston??
 12. Странични ефекти на Duphaston
 13. Дюфастон и алкохол
 14. Дюфастон или Утрожестан?
 15. Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан
 16. Условия за продажба
 17. Цени за Дюфастон
 18. Формуляр за освобождаване
 19. Условия за съхранение
 20. Срок на годност
 21. Прегледи на жени на Duphaston с кървене
 22. Заключение

Какво е Duphaston?

Duphaston (Duphaston) е лекарство в таблетки, използвано за лечение на заболявания на женската репродуктивна система. Напълно безопасно е за жените. Лекарството практически няма странични ефекти върху тялото.

Неразрешеното използване или отмяна на употребата на такова лекарство е строго забранено - това може да предизвика непредсказуеми усложнения.

Активната съставка е дидрогестерон, хормон, синтезиран по изкуствен метод, който е аналог на прогестерон, който се генерира в човешкото тяло. Естественият хормон често се нарича хормон на бременността поради факта, че той е този, който контролира репродуктивната функция в женското тяло.

Благодарение на изкуствено получен дидрогестерон беше възможно да се премахнат почти всички странични ефекти на естествените хормонални лекарства, например:

 • дисбаланс в съсирването на кръвта;
 • глюкокортикоидно действие;
 • пластичен метаболизъм (анаболен ефект);
 • активност на естрогена;
 • активност на термогениката;
 • андрогенен ефект

Duphaston получи много одобрителни отзиви от лекари и пациенти.

Инструкции за употреба на Dufaston

Необходимо е да използвате Duphaston по време на бременност само според указанията на специалист, който ще определи индивидуален режим на прием.

Можете да спрете да пиете лекарството според препоръките на лекаря и въз основа на необходимите изследвания и тестове..

Правила за приемане на Dufaston

Приемайки таблетки Dufaston, трябва да се придържате към следните общи правила:

 1. Лекарството трябва да се прилага на равни интервали. Обикновено, ако вземете хапче в 7 часа сутринта, следващия път трябва да го изпиете в 19 часа.
 2. Ако пропуснете да вземете хапче, трябва да изчакате следващия път, когато го вземете, за да не нарушите честотата.
 3. Необходимо е да завършите приема на Duphaston, след като сте убедени, че не е настъпила бременност. За да направите това, можете да вземете тест за бременност или кръв за hCG, ако има забавяне на менструацията..
 4. В случай на бременност е строго забранено да се пие докрай. Необходимо е да се свържете с лекуващия лекар, ако пациентът е видял Duphaston.
 5. Анулирането на Duphaston се извършва на етапи, съгласно плана, който е избран от лекуващия гинеколог.

За какво са предписани??

Duphaston се предписва на жени по време на поддържаща или заместителна терапия, когато се установи липса на прогестерон, от която пряко зависи зачеването, бременността и раждането. Отпускането на матката и нейното преждевременно свиване са важни ефекти от работата на прогестерона

Липсата на достатъчно количество от този хормон на етапа на бременността може да доведе до следните последици:

 • повтарящ се аборт;
 • ендометриоза;
 • спонтанен аборт в ранните етапи на бременността;
 • ПМС;
 • безплодие;
 • миома или миома на матката;
 • изхвърляне на кръв вътре в матката;
 • нарушение на менструалната функция (алгоменорея);
 • пълна липса на менструация;
 • многоводие или слабо вода;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

С описаните по-горе заболявания и дисфункции специалистите често предписват Дуфастон.

Предписване на лекарство при планиране на зачеването

С помощта на хормоналното лекарство Duphaston в женското тяло се създава благоприятен фон за оплождането на яйцеклетката, въвеждането на ембриона в ендометриума на матката и последващото развитие на плода.

Когато планирате зачеването на дете, тези таблетки трябва отново да бъдат предписани от специалист, тъй като няма универсален сценарий за приемането им.

По принцип, за зачеването на дете, лекарството се предписва да се приема на следващия ден след овулацията и да се приема до началото на менструацията. Отмяната на лекарството се препоръчва само при преминаване на теста или в началния етап на менструацията, за да се уверите, че няма бременност.

Факт е, че рязкото намаляване на прогестерона в кръвта може да влоши храненето на ембриона или пълното му отхвърляне. Приемането на това лекарство на етапа на планиране на дете с открит дисбаланс в хормоналния фон, Dufaston има по-голям ефект в бъдеще по време на бременност.

Пълният ефект от приема на Дюфастон за зачеване на плода настъпва след 6 месеца. Когато лекарството се приема повече от година без резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да замените тактиката на лечение, по-нататъшни прегледи или предписване на други лекарства, за да намерите ефективен заместител на лекарството.

Дюфастон в началото на бременността

В първия етап от бременността таблетките Duphaston се използват, когато в яйчниците на жената се генерира недостатъчно количество прогестерон..

Това лекарство има селективен ефект върху ендометриума, като по този начин го поддържа в състоянието, необходимо за развитието на ембриона, а също така поддържа контракциите на гладката мускулатура на матката, като по този начин предотвратява възможния спонтанен аборт.

По този начин това лекарство може напълно да замести естествения хормон на ранен етап от бременността..

През този период на бременността лекарството няма отрицателна реакция към ембриона и тялото на майката. Обикновено се предписва през първия и втория триместър на бременността, за да се запази.

Веднага след като признаците на спонтанен аборт изчезнат, тогава си струва да приемате лекарството в същите дози за около седмица, след което преминавате към по-ниска доза, за да поддържате нивото на хормона. Строго е забранено рязкото отказване от приема на лекарството, тъй като това може да доведе до прекъсване на бременността.

Предписване на лекарството по време на бременност

На по-късните етапи на бременността, а именно, започвайки от третия триместър на феталното съзряване, лекарството трябва да се използва внимателно, тъй като в тези моменти може да причини чернодробна дисфункция.

На този етап таблетките Duphaston се справят със следните задачи:

 1. Елиминира дефицита на прогестерон.
 2. Намалява хипертоничността на матката.
 3. Има благоприятен ефект върху лигавицата.
 4. Отпуска червата.
 5. Формира доминанта на бременността, раждането и кърменето на мозъчно ниво.
 6. Подготвя женските гърди за кърмене.

Също така по време на бременност може да се предпише лекарство за ендометрит в хроничен стадий..

Отличителна черта на това заболяване е повишената боеспособност на имунната система, която разглежда ембриона като чуждо тяло и се опитва бързо да го отстрани от женското тяло.

Това лекарство блокира този фактор, връщайки имунната система към нормалното, като по този начин елиминира възможността за спонтанен аборт..

Прием с ендометриоза

Известно е, че една от основните причини за ендометриоза е повишеното ниво на естроген в тялото на жената. В резултат на това си струва да се използва Duphaston, който с ендометриоза понижава нивото на естроген и стабилизира кумулативното ниво на хормоните..

Следните характерни черти на използването на лекарство за лечение на това заболяване могат да бъдат разграничени:

 1. Дидрогестеронът засяга главно лигавицата на матката, потискайки пролиферацията на ендометриални рецептори.
 2. Тъй като менструалният период не е в депресиращ етап, вероятността за зачеване на дете остава.
 3. Дюфастон намалява тонуса и контрактилния капацитет на гладката мускулатура на матката, което в ранните етапи на бременността намалява заплахата от спонтанен аборт.
 4. Благодарение на това лекарство, синдромът на болката намалява или изчезва безследно. Това се дължи на факта, че има спад в генерирането на простагландини, които от своя страна причиняват рязко стесняване и притискане на съдовете на кръвоносната система..
 5. Dufaston значително намалява риска от дегенерация на клетки с патология в ракови образувания. Според многобройни прегледи на пациенти, приемали Дуфастон, менструалният цикъл се пренася по-спокойно и с по-малко болка спира да дърпа долната част на корема.

Как да използвате хормонални хапчета за ендометриоза, наложително е да се уточни от лекуващия специалист, но като цяло инструкцията изглежда така:

 1. Duphaston се приема два пъти дневно, по едно и също време на деня. Например в 8 ч. И 20 ч. Вечерта.
 2. Продължителността на приема е индивидуална за всеки отделен случай, но обикновено варира от 5-6 до 20 дни.
 3. Понякога лекарството се приема дълго време без прекъсвания от 6 до 9 месеца, което позволява на болестта да атрофира (обратното развитие).

Безплодие и Дюфастон

 • При бездетие при жена, което се определя от лутеалната недостатъчност на фазата на менструалния цикъл, Duphaston се приема от 14 до 25 дни от цикъла. Минималната продължителност на употребата на наркотици е 6 месеца, след което е необходимо да се спре приема му. След настъпване на бременност лекарството се използва за около 16-20 седмици, след което трябва да спрете приема на лекарството.
 • С хормонални нарушения
 • Duphaston може да се използва за диагностициране на вторична аменорея и дисфункционално маточно кървене. В случай на хормонален дисбаланс, провеждайте заместителна терапия при жени с менопаузални нарушения с непокътната матка.

Как да изберем правилната доза?

Когато дозирате лекарството Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 1. С ПМС - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 12 до 28 дни от цикъла.
 2. При нарушения на менструалния цикъл - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла. Лечението продължава поне 6 цикъла.
 3. При ендометриоза - дневната доза на лекарството може да варира от 10 до 30 mg от 5 до 25 дни от цикъла или да го приемате непрекъснато.
 4. В случай на безплодие - прилагайте лекарството два пъти дневно, 5 mg от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на терапията не трябва да бъде по-малка от 6 цикъла.
 5. В случай на спонтанен аборт, вземете 20 mg от лекарството наведнъж, след това намалете приема до 10 mg два пъти дневно (сутрин и вечер при равни часове). Ако заплахата от спонтанен аборт продължава, Duphaston може да се приема по 5 mg три пъти дневно (на всеки 8 часа). Когато симптомите на спонтанен аборт изчезнат, лекарството се приема за около седмица. В случай на рецидив на симптомите, лекарството трябва да се използва незабавно в дозировката, която е оказала най-голям ефект върху тяхното елиминиране..
 6. В случай на спонтанен аборт: дневната доза от 10 mg се разделя на 2 приема. Продължителността на курса може да бъде до 20 седмици. След изчезване на симптомите на спонтанен аборт, Dufaston постепенно се отменя..

На кого е противопоказан Dufaston??

Duphaston е категорично противопоказан при жени в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • пациент със синдром на Ротор;
 • със сърдечна недостатъчност в остра форма;
 • пациенти със синдром на Dubin-Johnson;
 • с увреждане на черния дроб в тежка форма.

Няма разрушително противопоказание за активното вещество Duphaston при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

Когато използвате лекарството, могат да се появят някои странични ефекти:

 • много рядко може да се появи свръхчувствителност на имунната система;
 • регистрирани са единични прецеденти на хемолитична анемия;
 • появата на главоболие и мигрена;
 • може да започне чернодробна дисфункция, изразена с жълтеница, болка в корема и обща слабост на тялото;
 • Отокът на Квинке е бил изключително рядък;
 • рядко проявление на подкожната тъкан, уртикария и дразнене на кожата;
 • евентуално повишена чувствителност на млечните жлези;
 • рядко, когато се приема, е вероятно пробивно кървене в репродуктивната система, което изчезва след увеличаване на дозата на лекарството;
 • периферните отоци се появяват изключително рядко (появата на излишна течност в тъканите и кухините на тялото);
 • възможни общи нарушения на тялото.

Ако отстраните някоя от изброените нежелани реакции, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете дали можете да спрете или да продължите да приемате лекарството.

Дюфастон и алкохол

Производителят на лекарството в инструкциите за лекарството посочва възможния му отрицателен ефект върху черния дроб. Тъй като алкохолът също има отрицателен ефект върху черния дроб, приемането на каквито и да е лекарства увеличава натоварването на този орган..

Взаимодействието на Duphaston с алкохол, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, е тройно натоварване.

Наред с други неща, алкохолът променя ензимния състав на черния дроб, което може да доведе до неправилни ефекти на това лекарство..

Реакцията на стомашно-чревния тракт, ако комбинирате дуфастон и алкохол, също е двусмислена.

Активната съставка на лекарството отпуска мускулната група на коремната кухина, а алкохолът е отрова, която човешкото тяло се опитва да премахне по-бързо.

Добавянето на тези два фактора заедно, приемът на лекарството и алкохола може да доведе до повръщане или диария, което означава бързо елиминиране на активното вещество на лекарството от тялото и това ще намали целия положителен ефект от употребата му до минимум и просто няма смисъл да го приема.

Алкохолът има ефект и върху кръвоносните съдове, те или се стесняват, или разширяват. Това се отразява негативно на хемодинамиката на органите на репродуктивната система, което допринася за хормонални нарушения..

С горните негативни фактори може да се направи заключението за съвместимостта на алкохола и Duphaston защо пиенето на алкохол, ако това значително намалява ефективността на употребата на това лекарство.

Ако обаче не можете да избегнете консумацията на алкохол, тогава трябва да се ограничите до една чаша хубаво вино, като добавите лед или вода към него. Трябва да минат поне 2 часа от пиенето на алкохол до приемането на лекарството.

Дюфастон или Утрожестан?

Utrozhestan се произвежда от естествения хормон прогестерон от растителни компоненти.

Полученото вещество е почти напълно подобно на естествен хормон, който се произвежда от плацентата на жената. Благодарение на това тялото го усвоява перфектно, като съвместимо, приемайки го за истинско.

Показанията за прием на Утрожестан са:

 • безплодие, причинено от хормонален дисбаланс;
 • риск от спонтанен аборт;
 • хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжкия полов хормон в кръвта) и други патологии, възникнали на фона на хормонални смущения.

Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан

Понякога жените, когато са изправени пред необходимостта да приемат хормонални лекарства, като използват примера на Duphaston и Utrozhestan, се чудят дали могат да бъдат различни??

Двата лекарства изглеждат много сходни на пръв поглед, но има разлика. Можете ли да замените лекарството? Възможно ли е да приемате и двете лекарства едновременно?

Сравнявайки тези лекарства в състава, може да се различи разликата в метода на производство на активното вещество:

 • Utrozhestan се произвежда от растителен прогестерон;
 • Дюфастон се произвежда от синтезиран хормон.

Дюфастон има по-малко вредни ефекти, характерни за Утрожестан:

 • чести световъртежи;
 • сънливост (Утрожестан има успокояващ ефект);
 • слабост;
 • промени в телесното тегло;
 • гадещ ефект.

Въпреки това, Utrozhestan има два метода на приложение. Лекарството може да се използва орално (с течност) и интравагинално (въведено във влагалището).

Duphaston също не засяга следните точки:

 1. Способност за управление на превозно средство (препоръчва се шофиране с повишено внимание, когато приемате Утрожестан).
 2. Индикатори за базална температура (достатъчни дози Utrozhestan водят до рязко повишаване на базалната температура)

Условия за продажба

Продажбите в аптеките се извършват само съгласно рецепта, написана на латиница.

Цени за Дюфастон

Цената на лекарството варира от 400-500 рубли за опаковка. Цената на таблетите в различни градове на Русия ще зависи от мястото на продажба, промоции и отстъпки в аптечните организации. Например в аптека Ozerki таблетките струват около 450 рубли на опаковка..

Формуляр за освобождаване

Duphaston се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Таблетки с тегло 10 mg, покрити с помощни вещества.

Условия за съхранение

Необходимо е таблетките да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 30 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е около 5 години, след което употребата му е забранена.

Прегледи на жени на Duphaston с кървене

Заключение

Когато гинекологът ви предложи да преминете курс на лечение с таблетки Dufaston, трябва да помислите добре, преди да се откажете. Има голяма вероятност колко дълго ще работи този курс, ще ви помогне и ще спаси живота на вашето неродено дете. За това е необходимо да опитате да приемате това лекарство. Основното е, че няма риск от вземане на такъв курс..

Как тялото ви страда от отнемане на дуфастон?

 • 11 април 2018
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 22 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 17 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 19 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 18 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 22 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 8 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 19 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 19 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 18 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 10 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Дюфастън - бомба със закъснител?

Дюфастон е гестагенно лекарство. Произвежда се в кръгли малки бели таблетки. Активното вещество е дидрогестерон, който е аналог на естествения хормон прогестерон. Съответно това лекарство е хормонално. Един блистер съдържа 20 броя, а опаковката съдържа един блистер. В състава има и помощни компоненти. Това са хипромелоза, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат и колоиден силициев диоксид..

Възниква въпросът: защо жената се нуждае от изкуствен аналог на един от нейните хормони? Това лекарство може да бъде спасител, когато се приема правилно. Под негово влияние термогенезата не се нарушава в женското тяло и не се засягат метаболитни процеси. Тоест, в този случай липсват всички известни странични ефекти от приема на синтетичен прогестерон..

Но жената получава благоприятното въздействие на естрогена върху липидния профил на кръвта. Той е качествен компонент на хормонозаместителната терапия за менопаузата. Когато се приема, се отбелязва укрепването на ендометриума, но без най-малък контрацептивен ефект. Също така, лекарството не влияе на овулацията и не "забавя" менструацията. Напротив, "Duphaston" ще помогне да забременеете и да запазите бременността.

Инструкцията не напразно описва неговата ефективност в борбата с безплодието. В процеса на приемане активността на съкратителната работа на матката намалява. Като цяло лекарството намалява отрицателното въздействие на естествените естрогени върху тялото и следователно е ефективно при безплодие, ПМС, спонтанен аборт, менопауза и други проблеми на репродуктивната функция.

Описание на лекарството

Активната съставка на Duphaston е дидрогестерон. Към спомагателните се включват: лактоза, нишесте и различни соли.

Лекарството се произвежда под формата на таблетки.

Duphaston е най-модерното лекарство. Лекарството по своите фармакологични свойства е много близко до физиологичния прогестерон и има голямо сходство с неговите рецептори.

Поради липсата на андрогенни, глюкокортикоидни, естрогенни и антиминералокортикоидни ефекти, производителите избягват отрицателни ефекти върху развитието на плода по време на бременност.

Дюфастон може да се предписва във всички възрастови групи с липса на собствен прогестерон. Употребата по време на менопаузата, за да се замести липсата на собствен хормон дидрогестерон, не влияе върху естрогенните ефекти. Неговият ефект върху метаболизма на мазнините също продължава. Дидрогестеронът няма ненужен ефект върху коагулационната система на кръвта, без да провокира процеси на образуване на тромби. И не нарушава метаболизма на въглехидратите и функционирането на черния дроб.

Лекарството няма контрацептивни свойства. Инструкциите за употреба на Duphaston изясняват, че той не засяга менструацията и процесите на овулация. Възможна е появата на бременност по време на приема на лекарството. Този факт не е индикация за прекъсването му. По време на бременност е възможно употребата на лекарството.

Когато приемате дидрогестерон по време на бременност, рискът от заплаха от неговото прекратяване се елиминира. Прогестеронът засяга вътрешната лигавица на матката, създавайки необходимите условия за закрепване на яйцеклетката, а също така отпуска мускулния компонент на матката. Дюфастон засяга имунитета на майката, блокирайки развитието на процесите на отхвърляне на плода, като „чужд агент“.

Защо да взема

Защо Dufaston се предписва във всеки конкретен случай? Действието му зависи от ситуацията..

Преди зачеването

По време на планирането на бременността жената трябва да бъде тествана за нивото на прогестерон в кръвта. Ако е подценен, лекарят ще предпише Dufaston като основно лечение. Това ще ускори зачеването и ще улесни лесна бременност през първите 3-4 месеца..

Има няколко случая, когато лечението с Duphaston е задължително:

 1. Ако зачеването не настъпи дълго време или настъпи бременност. Често причината за подобни ситуации е лутеалната недостатъчност. Според статистиката това провокира около 40% от всички спонтанни аборти. Това е заболяване, при което възниква неизправност на жълтото тяло. Лигавицата на матката не произвежда необходимото количество хранителни вещества. Duphaston се предписва, за да се възстановят функциите на лигавицата и в резултат на това да се върне жълтото тяло в норма..
 2. Съществува явление, наречено обичайно спонтанен аборт. Появява се поради неизправности в хормоналната система. Дюфастон в такива случаи възстановява хормоналния фон. Предписва се по време на планирането на бременността и се приема до края на първия триместър..
 3. Заплахата от спонтанен аборт и спонтанен аборт. В 90% от случаите причината за появата им е ниско ниво на прогестерон в майчиното тяло. При такива патологии се предписва Duphaston, за да се запази бременността..
 4. Ако в миналото една жена е срещнала замразена бременност, Duphaston се предписва както по време на периода на планиране, така и в ранните етапи. Помага на ембриона да се закрепи в матката, да расте и да се развива правилно..

Ендометриални проблеми

В повечето случаи Дюфастон помага да се победи това заболяване:

 • Основната активна съставка въздейства на рецепторите на ендометриума, предотвратявайки бързия му растеж. Менструалният цикъл не се променя..
 • Анормалните ендометриални клетки могат да се развият в ракови клетки. Duphaston се предписва, за да се сведе до минимум рискът от такива промени.
 • Въпреки факта, че Duphaston засяга ендометриума, той не пречи на настъпването на бременността и фиксирането на яйцеклетката в матката.

Заявление за ПМС

Предменструалният синдром е комплекс от патологични нарушения (вегетативно-съдови, невропсихиатрични, невроендокринни и други), които се появяват във втората фаза на цикъла. Има няколко клинични форми на ПМС. Основните са:

 • оточен - придружен от периферен оток;
 • цефалгичен - доминиращият симптом е главоболието;
 • невропсихични - преобладават психоемоционалните разстройства;
 • криза - проявява се с повишаване на кръвното налягане и увеличаване на сърдечната честота.

Лечението може да се прилага по различни начини. Често се предписват успокоителни, диуретици и антихипертензивни лекарства. Това е симптоматична терапия. Като патогенетично лечение най-често се използват комбинирани орални контрацептиви. Но някои жени планират бременност. Контрацептивните хапчета са противопоказани за тях. В този случай може да се използва Duphaston. Предписва се от 11 до 25 дни от менструалния цикъл, 20 mg на ден, в 2 дози.

Дозировка на лекарството

Ако ви е предписано лекарството "Duphaston", колко да го пиете и за колко време, лекарят решава индивидуално. Всичко ще зависи от целта, за която е предписано лечението. Помислете за всеки отделен случай на прием на лекарството "Duphaston". Как да го приемате в един или друг случай?

За начало си струва да се отбележи, че обикновено се приема по една таблетка наведнъж. Трябва да се храни с много вода. Приемът на лекарството изобщо не зависи от консумацията на храна. Както всички хормони, това лекарство трябва да се приема стриктно по едно и също време. Опитайте се да не пропуснете следващото хапче, тъй като в противен случай ефектът на веществото ще бъде намален и терапевтичният ефект няма да достигне своя максимум.

В повечето случаи, за да се постигне ефективен резултат, лекарството се предписва заедно с приема на естрогени. Първо, приемате лекарства, съдържащи естроген, приблизително до средата на цикъла ви. След това е време да вземете лекарството "Duphaston". Обикновено се предписва по една таблетка на ден. Курсът на прием е от 12 до 14 дни.

С хормонални заболявания

В случай на лечение на ендометриоза или с нередовен цикъл, на пациента се предписва да приема лекарството от 5 до 25 дни от цикъла. Лекарството трябва да се приема по една таблетка два пъти дневно. В този случай е необходимо денят да се раздели на две равни части и да се използва лекарството на равни интервали. Само по този начин можете да постигнете максималната концентрация на дадено вещество в тялото..

В този случай лекарството се предписва за една седмица. Пациентът трябва да приема по една таблетка два пъти дневно на равни интервали.

С продължително отсъствие на менструация

Ако бременността не е причина за отсъствието на менструация, тогава таблетките Dufaston се предписват от 11 до 25 дни от женския цикъл. Трябва да приемате по една таблетка два пъти дневно..

ПМС и нередовни периоди

В този случай приемането на лекарството започва на ден 11 и продължава до ден 25. Трябва да пиете лекарството два пъти на ден, по една капсула.

По време на бременност

По време на раждането на дете това лекарство се предписва в случай на липса на прогестерон. Ако жената започне да кърви, тогава трябва да приема по 4 таблетки наведнъж. След това се препоръчва да приемате лекарството по една капсула на всеки 8 часа. Когато симптомите изчезнат, хормоналният агент може да бъде оттеглен, но трябва да се внимава симптомите да не се повтарят.

Ако бременна жена има липса на прогестерон, тогава лекарството се предписва да се приема два пъти дневно по една таблетка. В този случай лекарството може да бъде отменено само след завършване на образуването на плацента, на около 20 седмици..

В този случай лекарството се предписва веднага след овулацията. Средно от 14 до 25 дни от цикъла. При избора на лечение обаче е необходимо да се вземе предвид индивидуалният женски цикъл, тъй като лекарството "Duphaston" може просто да потисне освобождаването на яйцеклетка от яйчника.

Странични ефекти, когато се прилагат

За съжаление, освен положителен резултат от лечението, "Дюфастон" има и странични ефекти. Нека разгледаме по-подробно какъв ефект има върху организма.

Главоболие и мигрена


Приемът на "Дюфастон" води до повишаване на концентрацията на прогестерон. Хормоналните скокове засягат централната нервна система и могат да причинят главоболие или мигренозни атаки.

Ако, докато приемате Duphaston, забележите подобни симптоми, трябва спешно да информирате Вашия лекар за тях и да спрете лекарството.

Хемолитична анемия

Един от сериозните странични ефекти при приема на "Дюфастон" е развитието на хемолитична анемия - отклонение в работата на кръвоносната система. Когато се наблюдава унищожаването на червените кръвни клетки в кръвта.

Депресия

За съжаление, продължителната употреба на лекарството може също да повлияе на психиката на жената. Неприятен страничен ефект в този случай е депресията. В същото време присъстват симптоми като умора, летаргия, летаргия, липса на настроение и желание да се направи нещо..

Гадене и повръщане

Попаднал в човешката кръв, прогестеронът засяга и лигавиците на стомашно-чревния тракт. Поради това жените често се оплакват от чувство на гадене, но в отделни случаи се наблюдава повръщане..

Чернодробна дисфункция

При прием на "Дюфастон" може да има странични ефекти в черния дроб. В този случай жените отбелязват появата на слабост, коремна болка, може да започне жълтеница. Ако имате проблеми с черния дроб, приемът на това лекарство е строго забранен..

Маточно кървене

За съжаление, ако се окаже, че хапчетата не са подходящи за вас или са предписани неправилно, това може да доведе до пробивно кървене от матката, което може да възникне в резултат на назначаването на недостатъчна доза. Освен това жените съобщават за повишена чувствителност на гърдите..

Сърбеж и алергични реакции

Хормоните също могат да засегнат кожата и подкожната тъкан. Често се посочва алергия към "Дюфастон", която се проявява със сърбеж, суровини, уртикария, понякога - оток на Квинке.

Неуспешни контури

Една от основните цели на "Дюфастон" е нормализирането на менструалния цикъл, но понякога могат да се наблюдават смущения през първите месеци от приема.

Научете повече за фоликуларната, овулаторната и лутеалната фази на менструалния цикъл.

Качване на тегло

Някои жени отбелязват, че докато приемат лекарството, телесното тегло се увеличава. Няма обаче ясни причини да се свързва това с Дюфастън.

Знаеше ли? Здравата жена произвежда около 220 mg прогестерон за един 28-дневен менструален цикъл и тази цифра е около 2600 mg годишно..

Други инструкции

Когато приемате Duphaston с лекарства от групата на чернодробните микрозомални ензими, които включват фенобарбитал, рифампицин, ефективността на лекарството намалява. Тези лекарства ускоряват метаболизма на прогестероновите лекарства.

Появата на случаи на предозиране на наркотици не е регистрирана.

Когато използвате доза, надвишаваща предписаната от лекар, е необходимо промиването на стомаха. Ако се появят симптоми на отравяне, е възможна симптоматична терапия. Няма противоотрова за Duphaston.

За да изследват свойствата на лекарството, производителите са провели голям брой изследвания. Резултатите им са вдъхновяващи.

С правилното назначаване на Duphaston по време на бременност се наблюдава:

 1. Намаляване на честотата на циркулаторна недостатъчност между майката и плода.
 2. Намаляване на вероятността от преждевременно раждане.
 3. Децата са по-малко склонни да бъдат диагностицирани с поднормено тегло.
 4. Също така намалява вероятността от увреждане на мозъка на бебето поради вътрематочно недостиг на кислород..
 5. Вероятността да има здрави деца се е увеличила с 30%.

Таблетките Duphaston често се предписват, когато се използва технология за ин витро оплождане. В тази група жените имат висок риск от спонтанен аборт поради липса на прогестерон. Следователно през първия триместър е необходимо въвеждането на екзогенен хормон. Също така, употребата на Duphaston помага да се подготви вътрешната лигавица на матката, което увеличава вероятността от оплодено яйце, прикрепено към нея..

Когато проблемът не е достатъчен

Не всяка жена разбира как точно ще й помогне лекарството "Дюфастон". Инструкциите за употреба, разбира се, изясняват, но до известна степен. По принцип за нежния пол така нареченият дефицит на прогестерон остава тайна..

Как можеш да заподозреш себе си в такова странно заболяване? Тревожен симптом са трудностите с зачеването и по-конкретно диагнозата „безплодие поради лутеална недостатъчност“, както и ендометриоза, повтарящи се или заплашващи спонтанен аборт, маточни кръвоизливи, вторична анемия, остър ПМС и менструални нарушения. Също така е добро лекарство за неутрализиране на негативните ефекти на естрогена върху ендометриума при пациенти с непокътната матка..

Когато бременността вече е започнала

Защо Duphaston се предписва на бременни жени:

 1. По време на бременност лекарството намалява тонуса на матката, което може да провокира спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 2. Участва в подготовката на гърдите за кърмене.
 3. Помага на тялото да съхранява мазнините, необходими за носене на бебе.
 4. Спира процеса на отстраняване на яйцеклетката от матката (спонтанен аборт).
 5. Подобрява състоянието на ендометриума.

Нарушения в хормоналната система

Нарушения могат да възникнат в работата на репродуктивната система на жената. Те са причинени от различни причини. Най-често нарушенията се отнасят до менструалния цикъл. Това са дисменорея (силна болка в долната част на корема преди и по време на менструация), тежък предменструален синдром (ПМС), аменорея (без менструация).

Как Dufaston се справя с тези проблеми? Редовната менструация е знак, че тялото на жената явно изпълнява всичките си функции. Продължителността на менструалния цикъл е средно 28 дни. Ако след това време няма периоди, значи е възникнал неуспех. Обикновено се причинява от нарушения в хормоналната система, по-специално липса на прогестерон. Duphaston се предписва с цел нормализиране на менструалния цикъл.

Как изглежда правилният цикъл? През втората седмица на цикъла мембраната на яйчника се разкъсва, след което от него се появява зряла яйцеклетка. В същото време се появява жълтото тяло, което е отговорно за производството на прогестерон. Достатъчно количество от него стартира такива важни процеси като растежа и обновяването на ендометриума. Освен това позволява на тялото да носи бебето..

В момента, в който нивата на прогестерон се нормализират, менструалният цикъл става редовен. Понякога нарушенията в хормоналната система водят до появата на новообразувания. Кистите се образуват в кухината на жълтото тяло. Те ще се разтворят сами, ако тялото има достатъчно женски хормон. В противен случай кистата ще расте допълнително. В този случай се изисква прием на Duphaston.

Поликистоза

Поликистозната болест на яйчниците е заболяване, свързано отново с нарушения в хормоналната система. Duphaston се предписва с цел нормализиране на хормоналните нива.

Жените, страдащи от поликистозна болест на яйчниците, са по-застрашени от спонтанен аборт, отколкото други. В ранните етапи те могат да имат спонтанен аборт или спонтанен аборт. Често се случва преждевременно раждане или исхемично-цервикална недостатъчност (шийката на матката вече не може да задържи плода в утробата).

Duphaston наркотици - странични ефекти и предупреждения

Таблетките "Duphaston", както всеки друг химически продукт, имат редица предупреждения и противопоказания, които са ясно посочени от производителя в инструкциите за лекарството. Една от първите там е подчертана непоносимостта на компонентите. Ако се пренебрегне, приемането на лекарството може да предизвика алергични реакции, вариращи от обикновен обрив на копривна треска до по-тежка форма като анафилактичен шок. Също така е строго забранено приемането на лекарството от хора със синдроми на Dubin-Johnson и Rotor..

Наред със забраните, инструкциите описват и предпазните мерки за вземане. Така например, по време на периода на терапията може да се появи кървене, което се елиминира чрез увеличаване на дозата на лекарството

Особено внимание трябва да се обърне на медицинските изследвания на пациента, преди да се предпише лечение, това се дължи на факта, че "Duphaston" е хормонално лекарство и неговият излишък може да повлияе отрицателно на функционирането на репродуктивната система

В специални инструкции се казва, че това лекарство може да се използва по време на бременност, но по време на кърмене употребата му е изключително нежелана, тъй като хормонът прониква в кърмата и детето изобщо не се нуждае от него.

Терапията с лекарството "Duphaston" по никакъв начин не засяга способността за шофиране на кола или работа в индустрия с повишена степен на опасност.

Не мога да не споделя статия, която наскоро прочетох. (за Дюфастън)

Дюфастон - легенди и митове.

Здравейте скъпи читатели.

Темите, свързани с хормоналната терапия, стават много актуални за много жени.

На първо място, това се дължи на широкото използване на

Но днес искам да ви кажа не за тях. И за лекарството, което, като

хормонални контрацептиви, много разпространени на пазара на медицински услуги за жени.

Първо ще разберете какво пишат за него, за какво са им предписани и какво представлява

обикновено за лекарството.

Какво е дюфастон?

Дюфастон е синтетичен прогестерон (гестаген) на последния

Синтетичните прогестеронови заместители обикновено се правят на базата на мъжкия хормон тестостерон и това им дава андрогенни ефекти (повишен растеж на окосмяването по тялото, намален гласов тон и др.).

Duphaston, от друга страна, не е направен от тестостерон, той се състои от нещо близко до

естествено прогестероново вещество - дидрогестерон. Следователно, той няма нежелани андрогенни ефекти.

Липсата на андрогенни ефекти е специална гордост

производители. Както и липсата на „естрогенна, анаболна, глюкокортикоидна, термогенна активност“.

Какво означава това, ще ви кажа малко по-късно. Особено за "термогенна активност".

Рекламира се, че диуфастон нормализира цикъла, на него можете

да забременеете, както и да поддържате бременност със заплаха от спонтанен аборт.

Освен това важен аргумент е, че диуфастонът не засяга плода. Това е най-привлекателно за много лекари и жени..

Ще се върнем към това.

Duphaston - показания за употреба.

Като цяло, официалният списък на показанията за употреба на дюфастон

Дефицит на прогестерон (недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла).

Безплодие поради лутеална недостатъчност.

Заплашен или обикновен спонтанен аборт (с дефицит на прогестерон).

Синдром на предменструално напрежение (предменструален синдром).

Дисменорея, нередовен менструален цикъл.

Вторична аменорея (в комбинирана терапия с естроген).

Заместваща хормонална терапия.

С една дума, употребата на дуфастон е буквално пробив в лечението

много акушерски и гинекологични проблеми.

Дюфастон - странични ефекти.

Рекламните описания на Duphaston казват, че той практически няма странични ефекти.

Е, може би причинява излишна сънливост, понякога главоболие. Когато го използвате, може да има "пробивно" маточно кървене, което може лесно да се елиминира чрез увеличаване на дозата на дуфастон.

Понякога може да има обрив, уртикария, леко подуване.

Е, като цяло това е всичко. Останалото е толкова рядко, че е така

Но лекарството не повлиява системата на кръвосъсирването, подобно на естрогените. Не влияе неблагоприятно на черния дроб и червата.

Предотвратява различни неопластични процеси на ендометриума, които могат да възникнат в условия на излишък на естроген и в случай на недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла.

Следните елементи са хитът на рекламата на Дюфастън:

няма контрацептивен ефект, не потиска овулацията, не нарушава менструалната функция, възможно е с нея да зачене и да роди нормално дете.

А също така това лекарство лекува менструални нарушения и компенсира дефицита на прогестерон в организма..

Благодарение на такива рекламни лозунги и не само, Dyufaston е много

разпространени на територията на нашата страна.

Използването на хормонални лекарства без сериозни показания

неприемливо.

Не толкова отдавна нашата медицина зае много ясна позиция по отношение на хормоналните лекарства. Те бяха назначени само по здравословни причини, със заплаха за човешкия живот.

В допълнение, хормоните са предписани като заместителна терапия за

липса на орган. А също и при лечението на заболявания като захарен диабет, при които човек не може да оцелее без хормон.

Предписване на хормонални лекарства на здрава жена с цел

контрацепцията, нарушаване на работата на много телесни системи или масивното назначаване на прогестеронови заместители по време на бременност, нарушаване на работата на жълтото тяло и развитието на плода, се счита за абсолютно неприемливо.

Типичен пример. Леля ми работеше като лекар в малък град в центъра на Русия. След като трябваше да инжектира хормона преднизон на жена с алергичен оток на ларинкса - в противен случай тя може да умре от задушаване.

Затова тя се притесняваше няколко месеца, притеснена, че това събаря хормоните на жената и вреди на нейното здраве..

Тя се упрекна, че не е намерила друг, по-нежен изход от тази ситуация..

От моя гледна точка това е нормално, професионално и човешко отношение към назначаването на хормонална терапия..

Лечението с Dufastone изисква повишено внимание.

Дюфастон е синтетичен хормон.

Предписвайте го без сериозни доказателства, без да изследвате жената, "за всеки случай ще пием дюфастончик", и "по този начин ще бъде по-добре" - граничи с

професионална некомпетентност и престъпна небрежност на лекаря.

Струва ми се, че отношението към дуфастона в нашите антенатални клиники е твърде несериозно и несериозно.

Важно е да се разбере, че всяка намеса в репродуктивните и

ендокринната система на жената е в състояние да наруши работата на тази система.

Такива груби интервенции не са предвидени от природата. И колко

ще отнеме време да се възстанови, дори след единична доза синтетичен хормон, никой не знае.

Всеки синтетичен хормон нарушава фината настройка в работата на всички органи и системи. Особено ако се използва по време на бременност, в ранните етапи, когато се полагат вътрешните органи на детето.

В страни, където дуфастон все още се използва, той се предписва само след потвърждаване на ниско ниво на прогестерон в ранна бременност при жена със симптоми на застрашен аборт.

И те са много внимателни за това.

Но дори и при този подход неговата ефективност не е доказана и много лекари отказват да използват дуфастон.

Освен това през 2008 г. в Обединеното кралство то е прекратено "поради неблагоприятни продажби поради липса на доказателства за ефективност" на това лекарство.

Duphaston никога не е бил използван в САЩ. В Европа беше доказано, че не предотвратява спонтанни аборти и те спряха да го използват..

Освен това Световната здравна организация счита за недоказана безопасността на прогестероновите заместители за развитието на плода..

През последните 15 години диуфастонът се използва широко у нас, Полша и страните от третия свят..

Това е разбираемо - всякакви лекарства съществуват според пазарните закони. Произвеждат се от фармацевтични компании. Изследванията се извършват от самите производители, заинтересовани от продажбите.

Като правило няма алтернативни проучвания или те са признати за пристрастни.

Имаше ли duphaston предшественици?

Разбира се, че имаше. Идеята за запазване на плода с прогестационни лекарства е във въздуха от дълго време. През 80-те години лекарството туринал е широко разпространено и също безмислено използвано..

Съществува дори такова понятие - „деца в туринал“. Това са децата на онези майки, които са приемали туринал по време на бременността, за да го запазят..

Децата, родени "на туринале", имат съвсем ясно описани нарушения - момичетата могат да имат маскулинизация, поликистозни яйчници, менструални нарушения, безплодие, обичайни спонтанни аборти и други хормонални нарушения.

Момчетата, когато пораснат, могат да имат нарушения на сексуалната ориентация, имат феминизация.

Разбира се, тежестта на симптомите във всеки отделен случай е индивидуална..

Но фактът, че синтетичните полови хормони влияят върху узряването на плода, е абсолютно сигурен. И последиците ще бъдат видими, когато тези деца пораснат, а може би и през следващото поколение..

За какво се предписва най-често дюфастон??

Най-често се предписва за нормализиране на менструалния цикъл.

в случай на негови нарушения, лечение на безплодие и лечение на заплаха от спонтанен аборт.

Тези ситуации са най-често срещаните..

Най-привлекателното нещо, което една жена чува, е, че дуфастонът не влияе на овулацията, не е противозачатъчно средство, употребата му не е хормонозаместителна терапия, помага при заплаха от спонтанен аборт, лекува безплодие и нормализира менструалния цикъл.

Звучи толкова убедително, че искате да повярвате и да вземете чудодейно хапче в опаковки.

Но ви съветвам да не приемате нищо за даденост, за да разберете всичко

За това е необходимо да се разбере добре какво представлява менструалният цикъл, ендокринната регулация на цикъла и недостатъчността на лутеалната фаза. Говорих за това подробно в съответните видео уроци..

А също и как влияят върху репродуктивната и ендокринната система

синтетични хормонални лекарства. Описах това подробно в раздела "Контрацепция".

Няма да повтарям този материал тук, защото такова повторение значително ще увеличи обема на моя разказ. И вече се оказва доста голямо.

Но все пак ще използвам основните тези. Ако не разбирате нещо, винаги можете да се върнете към предишни статии и видео уроци.

Откъде идва прогестеронът и какви са неговите функции?

Често ли липсва прогестерон? Как да докажа, че липсва прогестерон? Трябва ли този недостатък да се запълни? Каква е „заплахата“ от липсата на прогестерон при жената? Важно ли е само по време на бременност или през целия живот?

Тези и други въпроси засягат много жени..

Ще говоря за бременността малко по-късно, но сега говорим за това какво заплашва липсата на прогестерон като цяло и как се образува.

Как се образува липсата на прогестерон в тялото на жената?.

Рядко този дефицит е абсолютен. Можем да говорим за това само чрез сравняване на нивото на прогестерон с нивото на естроген - тези два фундаментално различни вида хормони се произвеждат в яйчниците на жената от своя страна и взаимно допълват действието си.

Тези хормони са предназначени да раждат бебе. Те са важни само в репродуктивната възраст на жената, практически не съществуват нито в детството, нито в напреднала възраст..

Но в репродуктивна възраст те са и трябва да бъдат в тялото

жени в приблизително еднаква пропорция.

Естрогени и прогестерон.

Естрогените насърчават растежа на ендометриалните клетки след менструация и под въздействието на прогестерона се пълнят с хранителни вещества за бебето.

Това се нарича фаза на пролиферация и фаза на секреция в менструалния цикъл. Освен това има много прогестерон по време на бременност..

Когато жената ражда толкова, колкото би трябвало да бъде по природа, тогава „времето на прогестерон“ е достатъчно дълго.

Поради факта, че жените в наше време раждат много по-малко, отколкото е предвидено от природата, те обикновено имат по-малко прогестерон от естрогените..

Прогестеронът се произвежда в яйчника на жената, жълтото тяло след това

овулация. Без овулация жълтото тяло не се образува и в тялото на жената няма да има прогестерон.

Но естрогените в яйчниците винаги се произвеждат - най-големият от тях

количеството по време на узряването на яйцеклетката, но фоновото ниско ниво съществува постоянно.

Следователно, при нередовни овулации общото количество прогестерон ще бъде малко, естрогените ще преобладават в тялото..

Това се нарича "дефицит на прогестерон".

Говорим за преобладаване на естрогенното време, така наречената относителна хиперестрогения..

В същото време жената ще бъде красива, секси, привлекателна и

очарователен - това е ефектът на естрогена.

Тя като че ли непрекъснато демонстрира, че е готова да забременее и следователно е много привлекателна за противоположния пол. Това е най-старият подсъзнателен механизъм на размножаване..

Защо преобладаването на естроген е опасно??

Ако фазата на пролиферация не се компенсира от фазата на секреция, тогава жената се оказва за дълго във фазата на клетъчно делене (фаза на естроген). Това води до повишен риск от растеж на различни тумори..

Разпространението на "естрогенното време" е опасно, но с малко

броят на ражданията се генерира автоматично.

Ниско раждане, стрес, форма на градски живот

нередовен менструален цикъл, нередовна овулация и слабост в лутеалната фаза на цикъла.

Всичко това увеличава преобладаването на естроген и липсата на прогестерон в тялото на жената..

Откъде идва слабостта на лутеалната фаза на цикъла??

Тялото не е проектирано да овулира много често, защото това е огромен разход на енергия.

По-скоро наличието на овулация е знак за добро здраве и голямо количество жизненост и те са дадени от природата за размножаване.

Природата е дълбоко безразлична към кариерата и социалните цели на жената.

Жените работят усилено, имат високо ниво на стрес, лошо хранене и лоша околна среда. Освен това те приемат хормонални контрацептиви, правят аборти.

Ето защо не е изненадващо, че общото здравословно ниво е намалено. Това означава, че плодовитостта също е намалена, тоест способността да се раждат деца..

Овулацията е рядка при жените. Лутеалната фаза може да бъде кратка, жълтото тяло слабо. Тялото просто няма сили да го направи..

Първият мит за дуфастона - той компенсира дефицита на прогестерон в тялото на жената.

И така, първата „цел“ на дюфастон е лечението на дефицит

прогестерон, като го попълва в тялото на жената.

Лекарите са сигурни, че ако има малко раждане, овулацията е нарушена, жълтото тяло често е слабо, тогава трябва да пиете синтетичен прогестерон.

Той дава "симулирана бременност", възстановява цикъла, лекува

безплодие, спонтанен аборт, предменструален синдром.

Декларира се, че жената привежда в ред своето жълто тяло и лутеалната си фаза. Натрупва здраве и "прогестероново време".

В същото време правилната функция на яйчниците и жълтото тяло се запазва, цикълът се нормализира и предменструалният синдром намалява..

Препоръчително е да пиете лекарството почти непрекъснато..

Удобно и изгодно, убиваме всички птици с един камък.

Какво всъщност се случва?

В много статии съм казвал, че когато приемам някакъв хормон

собственото желязо няма да го произведе. Това е естествен механизъм за регулиране - когато има хормон, няма нужда да се произвежда.

Съгласно правилата, които са декларирани, дюфастон трябва да се използва след овулация. Тогава той не я засяга, тъй като тя вече се е случила.

Собственото му жълто тяло вече съществува - трябва само да се поддържа. За това се назначава дюфастон. Той ще помогне на жълтото тяло, ще поддържа неговата функция..

Но ако мислите разумно - как може да подкрепи функцията си?

Той може само да го забави, защото външен хормон потиска производството на собствен хормон.

Защо жълтото тяло на яйчника произвежда прогестерон, ако той вече съществува??

Това е потискане работата на собственото ви жълто тяло след овулация..

Но това не е всичко. Често за тази цел се предписва дуфастон от 16 до 25 дни от цикъла, а понякога и от 14-ия ден, или дори от 11-ия.

Разбираемо е, че жената по това време вече е в овулация. как

като правило няма данни за настъпила овулация.

Ако тя овулира „като по часовник“ на 14-ия ден от цикъла, тогава е много вероятно тя да се проведе в този цикъл. А ако не? Ами ако на 15-ти?

В крайна сметка времето на овулация е индивидуално за всяка жена..

Прогестероновото лекарство преди овулацията със сигурност ще го инхибира, не може да бъде по друг начин.

Защо лекарствата за прогестерон инхибират овулацията.

Има такъв механизъм и той е напълно естествен - ако вече е настъпила овулация, жълтото тяло работи, в кръвта има прогестерон, тогава хипофизната жлеза няма да стимулира съзряването на нов фоликул.

Докато жълтото тяло работи и има прогестерон в кръвта, новото яйце няма да узрее. Ако бременността не е започнала, тогава жълтото тяло ще остарее и ще спре да работи..

Едва след това тялото със съжаление ще разбере, че цялата работа е била напразна - и след менструация ще опита отново.

Хипофизната жлеза отново ще стимулира съзряването на яйцеклетката. Възпроизвеждащият механизъм ще бъде стартиран отново и всички сили ще бъдат насочени точно там..

Ако жената приема дуфастон, тя заблуждава хипофизната жлеза.

Изглежда, че казва на хипофизната жлеза, че жълтото тяло е живо и все още не е ясно дали има бременност. Това означава, че трябва да изчакате и да не стартирате нов цикъл. По този начин в този цикъл няма да има овулация..

Добре е жената да е здрава и се е случило веднъж. И ако тя вече има нарушения в цикъла? Или такава процедура се повтаря много цикли (според препоръките на лекарите - най-малко шест)?

Тогава се осигурява неуспех в цялата репродуктивна и ендокринна система,

случва се, че в продължение на много месеци и дори години.

За хипофизната жлеза това е един вид „лудост“. Той престава да разбира сигналите на тялото и не знае какво трябва да направи.

По този начин има дълбоко разпадане на собствения механизъм на овулация. Те са още по-малко, или изчезват съвсем.

Менструалният цикъл изчезва.

Нека продължим да мислим по-нататък. Да предположим, по погрешка или от

неграмотно лекарско предписание, жената приема дуфастон преди овулацията си и я „събаря“. Следващият цикъл - отново. И по-нататък. Това може да продължи доста дълго време.

Без овулация, менструация, следователно, също.

Върнете се отново във видео урока за менструалния цикъл, където обяснявам подробно какъв е менструалният цикъл и менструацията. И също така, каква е разликата му от менструалното кървене.

След известно време жената може да има аменорея, която ще й бъде предложена да „лекува” със същите хормони. Или хормонални контрацептиви, или отделно - през първата половина на цикъла - естрогени, през втората - дюфастон. Е, или някак по различен начин, но всъщност същото.

Така жената е напълно прехвърлена на синтетични хормони и това може да продължи години..

По принцип това не се различава от приема на хормонални контрацептиви. Последствията от това са абсолютно същите..

Ето как се извършва „лечението“ на дефицит на прогестерон при жените с помощта на дуфастон. Това лечение може лесно да завърши с хормони през целия живот..

Понякога ми се струва, че това е целта на съвременната медицина - да постави една жена преди менопаузата на синтетични хормонални лекарства.

А в менопаузата вече никой не се нуждае - без здраве и без деца.

Вторият мит за дуфастона е, че той не дава контрацептивен ефект..

Когато дуфастон се предписва преди овулацията, той се инхибира - това е контрацептивният ефект.

Може би това няма да се случи веднага, но супресиращият ефект на синтетичния прогестерон се натрупва, се обобщава.

Когато малки дози прогестерон, цикъл след цикъл, леко забавят хипофизната жлеза, след което овулацията спира..

Може да не се случи веднага, но се случва.

И в крайна сметка, както при действието на хормоналните контрацептиви,

овулацията спира, репродуктивната система е потисната.

В допълнение към това действие, синтетичният прогестин влияе върху цервикалната секреция и състоянието на ендометриума, като по този начин неговото действие е подобно на действието на прогестероновите хормонални контрацептиви (мини-пили).

Жената има овулация за известно време, може да има бременности, което означава ранни аборти.

Третият мит за дюфастон - той поддържа бременност.

Третата „цел“ на дюфастона се счита за запазване на бременността в случай на заплаха от спонтанен аборт.

Когато яйцеклетката се оплоди и ембрионът се имплантира в матката, бъдещата плацента, хорион, започва да отделя така наречения "хормон на бременността", хорион гонадотропин.

Това е „сигнал“ за жълтото тяло, че е настъпило зачеване. И продължава да работи, синтезирайки прогестерон.

Както казах, самото присъствие на жълтото тяло и прогестерон в

тялото на жената блокира началото на нов цикъл, узряването на ново яйце. Това е разбираемо - все още не е ясно дали има бременност, невъзможно е да започне нов цикъл. А когато има бременност, това е още по-невъзможно.

Когато стане ясно, че бременността е започнала, жълтото тяло започва да набира сила - трябва да работи цели 12 седмици, за да има достатъчно прогестерон, за да може бебето да живее и плацентата да се развива нормално.

Какво прави вашият собствен прогестерон за дете?

Първо и вероятно най-важното е, че повишава базалната температура (BBT). Това дава на бебето топлината, която е толкова необходима за неговото развитие..

Жената буквално се превръща в пиле с пило, излюпващо тестис. В топлина и с голям запас от хранителни вещества в ендометриума, детето се развива много бързо и правилно.

На 12 седмици плацентата изцяло поема функцията да осигури на детето всичко необходимо..

Но нивото на прогестерон все още остава високо, почти през цялата бременност, въпреки че температурните спадове за бебето вече не са толкова опасни.

С намаляване на нивото на прогестерон, с недостатъчна функция на жълтото тяло, детето буквално замръзва.

Замразената бременност понякога се нарича „замразена“ бременност. И това не е алегория, а реален факт. С намаляване на BTT под определени стойности, развитието на ембриона спира.

Ето защо, ако BBT е по-ниско от необходимото, е необходимо да се поддържа работата на жълтото тяло. Как да направя това, ще напиша по-долу.

В същото време лекарите предписват дуфастон без колебание. казват, че

лекарството ще поддържа жълтото тяло и детето. Често тези срещи

възникват „на случаен принцип“, без индикации, без диагностика.

А самите жени обикновено не провеждат наблюдения и не знаят каква е тяхната базална температура и има ли реална заплаха от прекъсване на бременността.

Трябва да сте наясно, че дюфастонът не предотвратява спонтанен аборт. И че ако се случи без лекарство, тогава беше невъзможно да се предотврати спонтанен аборт.

И не си виновен.

Освен това трябва да "разпознаете" собствения си прогестерон и

почувствайте работата на вашето жълто тяло.

Когато работи добре. Нивото на прогестерон в кръвта е високо, достатъчно за детето да се развива правилно.

В същото време можете да го забележите сами, ако сте внимателни..

Какво да търсите?

Тежки крака

Подпухналост, усещане за "тежко" тяло

Задух при натоварване

Набъбване на гърдите и нежност

Чувствителност към миризми

Желанието да легнете, да си починете

Ако бременна жена има тези признаци в ранните етапи, това е много добър знак. Това означава, че нейното жълто тяло работи и в тялото има прогестерон..

Следователно не е нужно да слушате нечии съвети и употреба

Как действа дуфастон по време на бременност?

Според официалната версия, диуфастон намалява контрактилната активност на матката и поддържа функцията на жълтото тяло.

Нека обсъдим и двете точки..

Поддържа ли дуфастонът функцията на жълтото тяло?

Тук, както разбирате, работи общият принцип - ако се въведе някакъв хормон, тогава собствената му жлеза няма да го произведе. С въвеждането на диуфастон се потиска вътрешната функция на жълтото тяло.

Това означава, че нивото на BTT ще бъде намалено, което само по себе си е опасно за детето. Но на бременна жена се казва, че всичко се случва обратното - лекарството помага на жълтото тяло.

В тази ситуация животът на детето виси на косъм - дали жълтото тяло ще има достатъчно сила, за да поддържа бременност въпреки дюфастона?

Но в крайна сметка прогестеронът повишава BTT, ще попитате, защо дуфастонът ще го понижи? Това също е прогестерон? Може би, когато работата на жълтото тяло намалее, той ще поеме работата му?

Е, първо, не е доказано намаляване на правилната функция на жълтото тяло..

Може би там всичко е наред? Откъде знаеш, че не работи добре? Къде са прегледите и наблюденията?

Но дори ако е доказана недостатъчността на жълтото тяло (например се определя нивото на прогестерон в кръвта), в този случай дуфастон все още не е необходим.

Синтетичният прогестерон не повишава базалната телесна температура. На езика на производителя (в описанието на лекарството) се нарича така: „лекарството няма термогенна активност“. Просто няма такъв ефект.!

Прочетете внимателно инструкциите в раздела "Фармакологично действие на лекарството".

Оказва се, че той потиска собствената си функция на жълтото тяло, но не дава нищо в замяна, BTT не се увеличава.

Като илюстрация показвам схема на наблюдение на менструалния цикъл с приложението на дюфастон.

Жената е усвоила симптоматично-термичния метод за разпознаване на плодовитостта и провежда самонаблюдение.

Картата се състои от четири части, горната част е показана тук - графика на базалната телесна температура (BBT).

Тази карта е пряка илюстрация на действието на Дюфастън..

Високата BTT е независима работа на жълтото тяло.

Нисък BTT - приемане на диуфастон.

В крайна сметка - жълтото тяло все още се опитва да „пърха“, да вдигне ВВТ, но се получава зле, както виждате.

Ако жълтото тяло е силно, то все пак ще работи, въпреки всички врагове.

А ако не? Тогава бебето има малко шанс. А замразената бременност на Duphaston изобщо не е необичайна. Това е по-скоро модел.

Намаляване на контрактилната активност на матката - вторият ефект

диуфастон.

Да, дуфастон намалява контрактилната активност на матката. Матка

отпуска. Ендометриумът има шанс да не се отлепи. Бебето има възможност да остане в утробата.

Но в същото време качеството на ендометриума върху синтетичния прогестерон

влошава се. Ще има по-малко хранителни вещества.

С намаляване на ВВТ и намаляване на хранителните качества не е известно дали детето ще може да оцелее. Когато приемате дюфастон за дете, настъпват тежки времена - температурата в неговата "къща" намалява, храненето се влошава.

И развитието на плацентата също ще бъде забавено, ще има голяма вероятност за фето-плацентарна недостатъчност.

Имам опит в консултирането в началото на бременността.

Дори ако жената има болки в долната част на корема, дори ако има малки зацапвания, но нивото на BTT е високо - детето е в безопасност, бременността ще продължи.

Четвъртият мит за дуфастона е, че ефектът му върху плода е само положителен.

Сега за ефекта на дуфастона върху плода.

Всички официални източници единодушно твърдят, че това е отрицателно

дюфастон няма ефект върху плода. Само положително.

Нека не вярвам. Всеки хормон, въведен отвън и дори в ранните етапи на развитие, задължително пречи на изграждането на органи и тъкани на детето.

Половите хормони задължително влияят върху формирането на репродуктивната и ендокринната система на плода.

Просто още не го виждаме - още не е минало достатъчно време..

Изглежда, че отново стъпваме на същите „рейкчета“. Както се казва, науката не тръгна за бъдещето.

През 80-те години беше описан "туриналният синдром", разказах за него по-горе.

Каква е разликата между дюфастон и туринал? Нищо, това също е синтетичен заместител на прогестерона. Може би той има малко по-различна химическа формула, но същността е същата.

Dufaston е на пазара от малко по-малко от 20 години, това очевидно не е достатъчно, за да се направят изводи за неговата безопасност за бъдещите поколения.

Но дори и сега е доказано, че дъщерите на жени, които са запазили бременността си в ранните етапи с помощта на дуфастон, както и тези, които са приемали хормонални контрацептиви, имат много повече здравословни проблеми, отколкото техните връстници, които не са имали такова „запазване“ или контрацептиви.

Няма проучвания в подкрепа на безопасността на хормоналните лекарства, използвани по време на бременност. Както казах, не е стигнало достатъчно време за това.

Следователно, ако лекарството „не е забранено“ - поради недостатъчни данни за ефекта му, това не означава, че е безопасно.

Петият мит за дюфастон - той нормализира менструалния цикъл.

И накрая, петата „цел“ на дуфастона е лечението на разстройства

При нередовни цикли лекарят ще предпише прогестин за предизвикване на "менструация". Смята се, че това е начин за нормализиране на цикъла..

Още едно кървене е изчезнало, така че всичко е в ред.

Тук се сблъскваме с тотално незнание какво представлява менструацията. И какъв е менструалният цикъл. Разгледах това подробно в урока за менструалния цикъл. Но

Ще се повторя малко тук.

Менструалният цикъл е циклична промяна в тялото на жената, която настъпва под въздействието на собствените й хормони..

Цикълът се състои от три етапа - от началото на менструацията до началото на узряването на яйцеклетката (безплодие преди овулацията), от момента на узряване на яйцеклетката до 3 или 4 дни след овулацията (плодовитост) и след това до менструация (безплодие след овулацията).

Менструацията е кървене, което завършва цикъл. Това се случва само след овулация и лутеалната фаза..

От първия ден на менструацията започва нов цикъл. Ако не

овулация и лутеална фаза, тогава няма менструация. Какво тогава е?

Има кървене, вероятно повече от едно, за дълъг, дълъг период

безплодие преди овулацията. Този период може да бъде всеки

Тези кръвоизливи са причинени от факта, че разрушителните процеси започват в ендометриума след известно време и той се отхвърля.

Но във всеки един от тези дни яйцеклетката може да узрее и във всеки един от тези дни жената може да забременее. Оттук и митовете за бременността по време на менструация..

Но се разсеях.

Какво се случва с жената, когато не е на менструация? Нейният цикъл

продължава, тя може да не овулира няколко месеца и може да няма кървене.

Като правило жените не извършват самоанализ и не забелязват липсата на овулация. Но липсата на кървене е забележима. Следователно, когато това се случи, жената изпада в паника и хуква към лекаря. Лекарят, без да се замисли два пъти, й предписва дуфастон, за да предизвика менструация..

Освен това лекарят не обяснява, че това не е менструация, а менструално кървене. И разликата между тях също не обяснява.

Мога да ви разкрия една тайна, понякога самият лекар не знае това.

След прием на дуфастон, кървенето идва толкова сладко! И жената се успокоява, смята, че цикълът й е наред.

Какво всъщност се случва? На фона на приемането на дуфастон се наблюдават секреторни промени в ендометриума, както и по време на нормалната лутеална фаза. Само че това не е лутеалната фаза - тези промени са причинени от синтетично лекарство.

След края на приема на дуфастон, жената започва така нареченото „абстинентно кървене“, което приема за менструация.

Но нямаше овулация и фаза на жълтото тяло! Не бяхме нормални

циклични процеси, които се случват в здраво женско тяло.

Какво пречи на тези циклични процеси да се случат? Каква е причината за липсата на овулация?

Съгласете се, ако нещо се обърка в нашия добре смазан организъм, това е повод да помислим и да коригираме ситуацията. Вместо да си правите псевдо менструация със синтетично лекарство и се успокойте.

Жената може да е под стрес, може да се разболее, да се изтощи с работа - но никога не знаете причините, поради които тялото пести енергия!

Във всеки случай, с нормализиране на ситуацията, овулацията ще бъде възстановена.

Но тогава се намеси синтетичен хормон. И той се намеси доста грубо. Ако тялото има много сила, то ще издържи на една груба намеса. Ако няма много ресурси, ще отнеме много време, за да се възстанови.

Но една жена може да не знае това и с чиста съвест ще си причини отново „менструация“, като по този начин задълбочи здравословното разстройство, което вече съществува..

Следователно ето как се оказва - жената премахва симптома, липсата на кървене и може да получи сериозно нарушение в хормоналната регулация на цикъла.

Специална тема е лечението на безплодие с диуфастон.

Лекарят препоръчва приемането на дуфастон под различни форми за около шест менструални цикъла. Разбираемо е, че след това цикълът се възстановява и бременността ще дойде лесно.

Вече разбирате, че това не се случва.

Познавам много жени, които след подобно "лечение" не можеха да забременеят с години. Това е разбираемо - собственият механизъм за овулация е нарушен и за възстановяването му е необходимо време..

Дюфастон или утрожестан?

Гилотина или бесилка?

Казах ти за дуфастон. Приблизително същото се отнася и за други аналози на прогестерон - сутрин и всякакви синтетични прогестини..

Струва ми се, че няма смисъл да се разглобява всяко лекарство със същите подробности като дюфастон - те действат приблизително еднакво.

За да работи тялото ни нормално, трябва да го дадете за това

възможност. Поне да не се намесвам, не говоря за помощ.

Приемът на хормонални лекарства подкопава самите основи на саморегулацията, хомеостазата, работата на всички органи и системи.

Дали хормоните са единственият начин?

Често, когато жената дойде на лекар, тя се оказва в ситуация без избор. Предписва й хормонално лекарство и много авторитетно обяснява неговите ползи..

В такава ситуация е важно да задавате въпроси. Какво Ви е възложено и защо? Как действа лекарството? Често ли се назначава? В кои случаи? Какви са усложненията?

Можете да "гуглите" в интернет, да четете описания на лекарства.

Когато правите това, прочетете внимателно. Всъщност всичко е написано - важно е да го видите.

Не приемайте нищо за вярата, научете се да четете между редовете. Бъдете придирчиви и педантични, защото ние говорим за вашето здраве и здравето на вашето дете.

Лекарят ще предпише лекарство, за него вие сте един от многото, той няма утре

ще запомни лицето ти. И ще останете с детето си за цял живот и няма да има кой да представи фактура, защото никой не носи лична отговорност за вас.

При спешни случаи е трудно да се запази предпазливостта и трезвото изглеждане. Трудно е да се намери правилният изход, когато се страхувате за детето, но лекарят авторитетно препоръчва нещо.

За да не изпадате в подобни ситуации, по принцип е необходимо предварително

подгответе се за раждането на дете.

Тук на помощ ви идва методът за разпознаване на симптоматично-термично плодовитост..

Ако сте започнали самонаблюдение, ще знаете точно състоянието на цикъла си, качеството на жълтото тяло, датата на зачеването, има ли заплаха от прекъсване на бременността или не.

Ще имате обективен метод, за да поддържате увереност и да знаете точно какво се случва всеки ден.

Ако още преди бременността сте открили недостатъчност на жълтото тяло, тогава имате време и възможности да го коригирате..

Установете диета с преобладаване на жълто-червени продукти, те

възстановяване на лутеалната фаза. Отпуснете се, намалете стреса, изградете взаимоотношения.

Може да проведете курс на оздравителни мерки, да използвате възможностите на хомеопатията, рефлексотерапията, остеопатията, психологията.

Запишете се за басейна, отидете на морето. Всичко във вашите ръце.

Раждането на дете се случва веднъж или два пъти в живота на жената, рядко и повече.

Струва си да се подготвите за това събитие, без да разчитате на хормонални лекарства и компетентността на местния гинеколог.

Желая ти щастие!

Желая ви здраве без синтетични хормони!

С любов и уважение, Елена Волженина.

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • пет

Прочетох статията, много интересно, много ми се случи, имаше нередовен цикъл, поставиха ме на дюфастон, не помогна, нямаше овулация, спрях да пия дюфастон и цикълът се нормализира, с течение на времето. но има въпрос, приятелят ми приема урожестан със заплаха от спонтанен аборт, има ли същия ефект? Кажи ми моля те. и благодаря много!

Не знам... приятелят ми имаше заплаха и строг режим на лъжа в продължение на 2 или 3 месеца вероятно пиеше диуфастон 3-4 таблетки на ден. Ще роди скоро

момичета! СЛЕД ЕКО ПОЛЕТА, ЛЕКАРЪТ НА LCD СЪЗНАЧАВА ДА ПИЕ ДЮФАСТОН С 5 DMC. И ФИЗИО! АЗ СЪМ ГЛУПАК, ЗАПОЧНАЛ ДА ПИЙ! СЛЕД ТОВА ЛЕКАР ОТ ПЛАЩАНА КЛИНИКА, КОЙТО МИ УПОТРЕБИ, КОГАТО ВИЖТЕ НАЗНАЧЕНИЕТО, ГРАБАНО ОТ ГЛАВАТА. (((ХВЪРНАХ ДУФЕ! ИЗПУСКАЙТЕ В ОБЩИ ДЕНИ С ТРУДНОСТ 5. В 12 ДМЦ КРЪВ КРЪВ НАТИЧЕ ОТ МЕН !!) (((КАКВО Е ТОВА? ЗАЩО? КАКВО ДА ПРАВЯ. (((

Имах подобна ситуация, лекарят в жилищния комплекс предписа дюфастон от 5 до 25 dc без предварителни изследвания. Седмица след приемането започнах да кървя. Отне три дни и спря само след приема на стипсис. След тази ситуация дюфастонът се страхува да пие. Пия циклодинон, билков препарат, изравнява цикъла

Слушах тялото си, както се казва в статията... и пих дюфастон, както е предписано от лекаря, поради заплахата от прекъсване на бременността. Минус, на този хормон, изядох корема си и +7 кг общо за 5 седмици. И когато ме заплашиха, нямах хрема и гърдите не ме боляха, но ми стана леко леко. И когато започнах да пия, всичко се наводни. Да, съгласен съм, хормоните са опасно нещо. Но човек не може да премине от една крайност в друга. Хормоните са помогнали на мнозина. И за сметка на инжектирането на преднизон, това са глупости. Майка ми има тежка алергия и може да получи ангиоедем от всичко. Една инжекция, различна от помощта при спешни случаи, не може да навреди много. И ако често се убождате като майка ми - да. Резултатът ще бъде на лицето. И бих искал да знам (тъй като съм много добре запознат с ангиоедем и други остри алергични реакции) какъв толкова нежен начин можете да намерите. Успях да спра Куинке, като взех ударна доза Супрастин в продължение на три дни. Имаше реакция към антибиотик, подуване на носната лигавица беше. А при ларинкса няма голям избор. Майка ми с алергиите си към супрастин е като мъртва лапа. Статия е статия, но мисля, че не можете да разчитате изцяло. И е от голямо значение КОЙ ПИШЕ. Чета статии за опасностите от ваксинациите и търся автора, който разбирате - това е почти водопроводчик. И без скъпа. Образование. Защото повече от един здравомислещ лекар няма да напише пяна в устата за генен експеримент върху хора (просто някакъв x-неуспех).

И можете да направите без преднизолон. Казвам ви това, като страдащ от алергия с пристъпи на оток на Квинке и алергия към преднизон.Но аз съм съгласен с вас - статия-статия, но всеки проблем трябва да бъде разгледан от всички страни, преди да вземете решение. Не можете да стигнете до крайности. Сега ми е предписан Dufaston за 6 месеца за възстановяване на цикъла. Но проблемът е, че го получих и се загубих след стимулация с употребата на Duphaston, включително... Следователно сега съм в съмнение

Момичета, ще ви разкажа моята история, на 7-та седмица имаше силни болки в корема, на фона на червата, но след това те се преместиха в матката, извикаха линейка, поставиха я на консервация, инжектираха прогестерон, (ултразвукът е нормален) на следващия ден отказах инжекцията и се прибрах у дома, нямаше болка, интуитивно не исках да остана там. Наскоро, на 9-та седмица след грешната храна (е, тя сама е виновна ?? ♀️), тя отново се изкриви от болката, за да не може да се движи, болката от червата провокира тон, през нощта имаше пулсация в матката и като контракция. Беше намазано с кафяво, аз съм сам в болницата, ултразвуковото сканиране е нормално, лекарите нищо не разбират, пращат ме вкъщи (папаверин, ношпа, народни). На следващия ден отидох при платен лекар по препоръка - тя гледа на ултразвуково сканиране и казва, че вече е в ход отделяне, спешно пийте дюфастон! В същия ден, когато я оставих, в колата започна червено кървене, всичките ми гащи и дънки бяха в кръв, колко се страхувах (((лекарят каза, че излиза хематом и всички правила! Тя предположи, че на този първи и единичен инжекцията в болницата се превърна в повратна точка и беше невъзможно просто да не взема нищо след това! Но никой нищо не ми каза (все пак отношението в болниците се предава от нас !!) друг лекар каза, че една инжекция не може да бъде пряко "пристрастена" и това е всичко в моята лична липса на прогик. Но очевидно това беше намеса в тялото! Не знам на кого да повярвам! Като цяло, сега пия дуф за 5-ия ден, кръвта свърши (плюс пих трамекса), но има мазнина... сега въпросът е, скоро ще отида за ултразвуково сканиране не повече, възможно ли е от този момент постепенно да слезеш от луфата или има риск от ново откъсване? И трябва да го пиеш до 20 седмици? Имаше ли опит? ?

Имаше подобна ситуация. Назначен на 6 седмици поради леко кървене. На 12 седмици се опитах да намаля дозата на Дуфастан, след 2-3 дни имаше силно кървене. Лежи на консервация, казва се да се пие до 22 седмици. След ултразвука на 22 седмици им беше позволено постепенно да се отменят. Дъщерята се роди здрава. Не съм пил други лекарства.

Изписаха ми дюфастон, тъй като имаше кафяво отделяне преди и след MC. Те се опариха, аз започнах тези маси. пиенето на изхвърлянето е изчезнало. И сърбеж и парене също. Направиха и ултразвуково сканиране и преминаха куп тестове! Не мога да ми дам точен отговор защо отиват! Всичко е наред, понякога хормонът скочи прогестерон, но усетих, че състоянието ми се променя на менструация след седмица и след менструация след седмица. Когато приемах хормони, винаги се чувствах добре. Решихме да опитаме по този начин! И изглежда всичко е наред, овулацията беше. Единственото нещо е, че гърдите ми са нараснали силно върху тях и ме боли (ходя на лекари вече втора година! Преди това тези отделяния бяха просто кафяви, но сега започнаха да изгарят кожата! Намазки, скрити инфекции са наред)

Разбрах, че жените, които пият duff през цялата си бременност, не приемат никакви отрицателни отзиви за това лекарство, защото не искам да анализирам, защото работата вече е свършена. Постове от гинеколози „най-накрая са луди“. А фактът, че са ви напъхали наркотик без тестове, не е заблуда? С тази логика статиите са глупости, но и вашето ко-ко е лишено от научна основа. Лекарството се предписва с повишено внимание по време на бременност, прочетете анотацията към него.

Чет навакса. Не можех да спася без dufik. И така тя роди две. И момчето, и момичето. И двете са нормални

Добре. Сякаш нашият женски прогестерон не вреди на плода, но синтетичният вреди.

Ще пишат всякакви глупости... и след това ще ги копират и ще плашат другите, вместо да разберат какво е какво. В тази статия има само две умни мисли - че дуфастонът трябва да се приема само след потвърдена овулация и само след тестове, потвърждаващи ниско ниво на собствения му прогестерон. Всичко останало е дяволство и страх от непознатото и непознатото. Е, разберете и опитайте и няма да е страшно.

Някои моменти на откровена глупост, невежество и тъмнина миришат на... след което по принцип губите всяко уважение и интерес към статията.

Ще напиша историята си. Първата бременност през 2005 г. без диуфастони, само папаверин, ношпа, на 30 седмици капене на гинепрал роди здраво момиче, но след раждане, усложнения от остър ендометрит, те направиха почистване. 2012 извънматочна вдясно, половин година видя Джанин, след което им беше позволено да забременеят, но все още не можаха да успеят, без ултразвук, без тестове, изписаха дюфастон от 16 до 25, няма резултат за една година, добавят фемастон за месец и всички без тестове, няма резултат. Смених лекаря и проверих всички изследвания (хормони, инфекции, всичко е нормално), според ултразвук овулацията е на 15-16, но ендометриумът е тънък не повече от 5 мм за целия цикъл - това е причината яйцеклетката да няма къде да се прикрепи (последиците от почистването след раждането) добре и нека ме стимулира с естрогени в 1-ва фаза на цикъла, и във 2-ра фаза на цикъла, и във 2-ра с диуфастон за почти цяла година, а ендометриумът не е нараснал, бях уморен от терапията за преследване на овулацията всеки цикъл, лечение на brostlm. не видя ефекта, но само разширените вени на краката се влошиха. След половин година без приемане на лекарства (май 2016 г.) 2 //, но отново ектопията в страната, където тръбата е изчезнала. (оказва се, че след първата извънматочна е имало малко парче, където яйцеклетката от лявата тръба се е запушила (ПОВТОРНА ОПЕРАЦИЯ). Не взех никакви лекарства, започнах да изпомпвам пресата и да правя аеробика вкъщи през ден, добре, протеинова диета + зеленчуци, плодове (тя самата не беше дебела, искаше да премахне мазнините по корема) ) Работих 2 месеца и по-често след 2 месеца забременях. Като се има предвид тънкият ми ендометриум и факта, че в продължение на 6 седмици цервикалната слуз е станала кафява, а след това вечерта ще ме наричат ​​DUASTON 2 × 2 TIMES, TORROZHESTAN 200 2 ПЪТИ НА ДЕН, разбира се всички Започвам да пия, защото бременността е много дългоочаквана (НИКОЙ НЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ХОРМОНИ, но преди бременността те бяха в норма).В период от 7-8 седмици ултразвукът показва, че всичко е добро, сърдечният ритъм се развива добре, лежа на консервация от 5 седмици и в период от 12 седмици питам дали няма нужда да намаля хормони, преминавам теста за прогестерон и го имам над нормата 397 nmol / l от нормата в нашата лаборатория за 1 триместър 36-240, това получавам 160 единици по-високо от горната границата и след още една седмица на ултразвук установявам, че бременността ми е замръзнала в период от 8-9 седмици, оказва се, че не съм била бременна три седмици и прогикът все още е бил над нормалното, преди пет дни ме почистиха. И сега дори не знам какво да мисля? Тези високи дози прогестерон убиха ли бебето ми? И ако сега се върна в началото на бременността си, след като прочетох тази статия за прогестерона, щях да започна да го пия отново. ендикът е много тънък, но сега след като бременността замръзне, ако Бог ще ми даде повече да забременея, тогава без контрола на прогестерона определено няма да го пия.

С Божията помощ всичко ще ви се получи!

Олга, ти си родила бебе след описания по-горе случай?

а сутринта? на 6-та седмица имаше заплаха, ако не беше консервация и сутрин, страшно е да се мисли... взеха KPI намазка... прогестеронът не беше достатъчен... аз съм на 30 години... 1 ZB... така че е по-добре без химия, разбира се, но ако ситуацията е критична, тогава какво да се прави?

Е, лично, например, на 5-та седмица от сутринта, имах спонтанен аборт.

от него не може да бъде. всички лежахме на опазване. на всички ни беше даден прогестерон за съхранение, но едно момиче се върна кървящо няколко дни по-късно. плодът замръзна. след изследване - генетична аномалия. следователно, дуфастон (прогестерон) помага, когато има малко от собствения си хормон, рецепторите се повреждат по време на предишно прочистване и ако това е генетика, то във всеки случай спонтанният аборт ще бъде индикатор, че тялото ви работи добре. Лекарите в болницата ни казаха за това... затова имате не заради бременност, а заради дефектен ембрион (най-често дефект в сперматозоидната клетка на виното) - отново след 1 мъртви след прегледи много добри лекари ми казаха това. Разбира се, добре е, когато без химия, но ако тялото се нуждае от помощ, тогава трябва да му се помогне. за мен, например, след ST след почистване, базалният слой беше счупен и шията беше повредена - тогава нито сутрин, нито дюфастон, не пих (между другото), но ST се случи.

Спонтанни аборти и ST - ако ембрионът е генетично ненормален и нездравословен. Никой прогестерон няма да помогне тук. Но ако ембрионът е здрав и майката няма достатъчно прогестерон в организма, също ще има спонтанен аборт, ако не помогнете с лекарства за прогестерон.

Напълно съм против факта, че Дуфастон не е необходим. Имах откъсване и кървене. Tranexam не помогна. Помогна на Дюфастън.

Със същия пример можем да кажем, ако прогестеронът е толкова вреден за плода, тогава защо нашият женски прогестерон не е вреден?.

Защо трябва да чакаме тялото ни да регулира експериментално производството на прогестерон в края на бременността?

Това е първият спонтанен аборт.

Статията беше подредена и заблудена, най-вероятно не е писал лекар, аз бях лекар и писах да стана лекар в продължение на няколко месеца и платих много добре за списанието, но ми отне 4 месеца, тъй като статиите не бяха както трябва, а тъй като редакцията искаше и рекламира и антирекламира много неща на Отказах статия за цистит на бременни жени, където желанията са опасни за детето. Потърсете лекар, на когото имате доверие, и го посетете. За 23 години работа имам достатъчно личен опит и статистика и най-вече специализирам в хормонален спонтанен аборт не съм срещал никаква ситуация навсякъде прогестеронът е навредил на жената и детето, напротив, само е помогнал да издържи, всичките ми деца са родени на прогестерон, аз изживях всичко сам.И понякога не предписвам да приемам прогестерон, ясно е ясно, че е ниско, ако няма овулация и прогестеронът няма да бъде нормален, понякога е ясно по дължина и характеристиките на цикъла, това вече се вижда от работния опит. Всеки трябва да се занимава със собствения си бизнес и да не влиза в кухнята, която не разбирате. Лекарите са различни. Потърсете своя..

Е, за преднисалон пълни глупости! Лежахме в Моника, по-специално попитахме лекаря дали има някаква вреда от преднисалон, ако е бил убоден с отока на Квинке около 1-2 пъти месечно в продължение на 3-4 дни. Имахме комари. И така, Candida скъпа. Sci. Каза, че ще има странични ефекти, ако го убождате на курсове за месец или два, не по-малко и определено няма да има вреда от 1 инжекция) И това не са само думи, това се потвърждава от лабораторията, направиха куп тестове и нищо не показва, че има странични ефекти ефекти)