Когато бебето се роди преди време, важно е да се знае как недоносеното бебе се развива ясно от месеци и до една година. Недоносеното бебе е много различно от бебетата, родени навреме. Той тежи по-малко, понякога има недостатъчно развити вродени умения. Но съвременната медицина притежава методи за кърмене на такива трохи. В болницата им се предоставя медицинска помощ. След стабилизиране на състоянието бебетата се изписват у дома. Мама трябва редовно да показва бебето на педиатър. Лекарят следи състоянието му. Ако е необходимо, изпратете за допълнителен преглед. Но по-голямата част от грижите се извършват у дома. И скоростта на растеж и развитие на недоносеното бебе зависи от неговата правилност.

Особености на развитието на недоносено бебе

Бебетата, родени на гестационна възраст от 21-37 седмици, се считат за недоносени. Тяхното развитие се различава значително от развитието на бебета, родени навреме.

Важно е родителите да помислят:

 1. Бебето в началото неизбежно ще изостава в развитието си. Ако той е роден след 32-та седмица от бременността, тогава забавянето ще бъде 1-2 месеца. Когато са родени преди този период - 3-4 месеца.
 2. Бебето с телесно тегло под 1,5 кг трябва да създаде условия, подобни на вътрематочните. Поради това се отглежда в кувьоз до 1,7 кг. След това бебето се премества в отопляемо легло. Там той живее до 2 кг. Тогава необходимостта от специални условия отминава.
 3. Нервната система на бебето не е достатъчно зряла. От първите дни на изписване той се нуждае от специални условия. Той трябва да се чувства обичан и защитен. Грубостта, суровият тон по отношение на него са забранени.

За успешно кърмене на бебе трябва да създадете комфорт и уют. Препоръчва се температурата в помещението да се поддържа на ниво 21-22 градуса по Целзий. Влажността на въздуха трябва да бъде между 50-70%. Специални устройства ще ви помогнат да контролирате климата.

Как изглежда недоносеното бебе?

Ранороденото бебе се различава външно от доносените бебета. Недоносените бебета се характеризират с:

 • голяма глава (до 1/3 от дължината на тялото);
 • предната част е по-голяма от предната и съставлява 2/3 от общия размер на главата;
 • малки къси ръце и крака;
 • пъпа е разположен по-ниско от това на доносените бебета;
 • неразвити гениталии (огромна генитална разлика при момичета, тестиси, които не са се спуснали в скротума при момчетата);
 • липса на подкожна мазнина (кръвоносните съдове се виждат през кожата);
 • мек хрущял на ушите (ушната мида се усуква и слепва);
 • малки неразвити невенчета;
 • кожата е набръчкана, зачервена;
 • изпъкнал корем, сплескан:
 • шията е къса;
 • изместена голяма фонтанела;
 • възможни зони без кожа на малкия фонтан;
 • слабост, летаргия.

След седмица или две дълбоко недоносените бебета развиват изпъкнали очи. Не трябва да се страхувате от тези признаци: с подходящи грижи те постепенно ще изчезнат, когато бебето започне да наваксва връстниците си.

Хранене след раждането

С неразвит смукателен рефлекс бебето се захранва през сонда или хранителни разтвори се прилагат интравенозно. Тези процедури се извършват в болница.

Ако бебето може да суче само, препоръчва се да се установи кърмене: майчиното мляко ще осигури на бебето необходимите хранителни вещества, витамини и минерали.

Но бебето е трудно да суче: бързо се уморява и заспива. Следователно, недоносеното дете трябва да се храни 10 до 20 пъти на ден. При задоволително наддаване на тегло можете да намалите броя на храненията до 8. Но това ще стане едва през втория месец от живота. Ако майката няма кърма, трябва да се извърши хранене с изкуствена смес от шише. Но ако бебето е трудно да суче, препоръчително е да му давате храна от лъжица. За избора на изкуствено хранене се препоръчва да се свържете с педиатър.

Допълнителните храни могат да се въвеждат само след 7 месеца и само след консултация с лекар. На трохите се дават зеленчукови пюрета и сокове, след това зърнени храни без млечни продукти. Все още е забранено да се дават сладки плодове и сокове поради високото съдържание на глюкоза. След допълнително хранене бебето се храни със смес или кърма.

Изисквания към облеклото

Дрехите за недоносени бебета трябва да се избират особено внимателно. Тя трябва:

 • да бъдат направени от хипоалергенни материали;
 • малък размер (до 50);
 • удобни закопчалки (копчета);
 • възможността за свързване на оборудване.

Тези дрехи се продават в специални отдели за недоносени бебета и бебета с ниско тегло. Има възможност за поръчка през Интернет.

Изисквания за къпане и ходене

Важно е да запомните: внезапните промени в температурата са противопоказани за бебето. При плуване се препоръчва:

 • осигурете температурата в стаята 24-25 градуса по Целзий;
 • налейте вода във ваната с температура 36-37 градуса по Целзий;
 • поставете бебе, увито в тънка пелена, във водата;
 • разгънете пелената във водата и изкупете трохите;
 • извадете бебето от ваната и го увийте в мека кърпа, затоплена до 36 градуса.

Процедурата трябва да отнеме 7-10 минути.

При ходене се препоръчва да се вземат предвид климатичните условия и теглото на бебето:

 • температура +25 градуса, няма вятър и дъжд, теглото на трохите е 2 кг или повече - разрешено е да ходите 15 минути;
 • през пролетта и есента, при спокойно, спокойно време, можете да извадите бебе на възраст над 1,5 месеца, с тегло 2,5 кг и повече;
 • през зимата е допустимо да се ходи при температури над -10 градуса, при липса на вятър и сняг с троха с тегло над 3 кг.

Продължителността на престоя на чист въздух трябва постепенно да се увеличава.

Ефективни помощни средства: масаж и гимнастика

Недоносеното бебе се нуждае особено от укрепващи процедури. Масажът и гимнастиката ще му помогнат. Но те трябва да се извършват първо от специалист. След като състоянието на трохите се стабилизира и той напълнее, мама може да прави масаж и гимнастика.

Ваксинации при недоносени бебета

Препоръчва се бебетата, родени преждевременно, да бъдат ваксинирани съгласно обичайния график за ваксинация. Но за всяка троха трябва да изготвите индивидуална схема. Зависи от:

 • масата на бебето;
 • състоянието на неговата сърдечно-съдова, дихателна, нервна система.

Педиатърът дава направление за ваксинация само след консултация с неонатолог, имунолог, невролог. Дозата се коригира, ако е необходимо.

Точна таблица за момчета и момичета по месеци

Какво може / възраст, месециТегло при раждане до 1,5 кгТегло при раждане до 2кгТегло при раждане до
2,5 кг
Започва да фокусира погледа, търси източници на звуци32-2,51-1,5
В легнало положение той уверено държи главата сипет43,5-4
Преобръща се от гърба към стомаха7-86-75,5-6
Започва да пълзи11-1210-119-10
Сяда10-119-108-9
Заслужава си12-1411-1210-11
Започва да ходи14-1612-1512-13

Тази таблица предоставя общи статистически данни. Всяко дете е различно. И изпълнението на стандартите също става индивидуално. Не се разстройвайте, ако бебето „отложи“ някакъв елемент: с грижите и любовта на родителите си ще успее.

1 месец

Много труден период от живота на бебето и цялото семейство. За нормално наддаване на тегло трябва да установите хранене (кърмене или изкуствено). Бебето е лесно уязвимо: трябва да бъде защитено от течение, инфекции. За да се запази здравето на бебето, е необходимо да се избягва каненето на посетители.

2 месеца

Бебето порасна и стана по-силно. Но той бързо се уморява, докато се храни. Увеличаването на теглото се случва с бързи темпове. За развитието на мускулите и борбата с газовете се препоръчва бебето да се разстила по корема.

3 месеца

Бебето реагира на допир. Яде и наддава. Спира погледа си върху лицето на мама. Опитва се да грабне предмети. Важно е да се следи позицията на главата на бебето, за да се предотврати тортиколис..

4 месеца

Мускулният тонус се повишава. Бебето може да хване и задържи дрънкалката. Вече се държи за главата и си тананика. За да затвърдите резултата, трябва да правите гимнастика и масаж.

5 месеца

Подобряват се звуковите и визуалните умения. Бебето търси източници на звуци с очите си, следи движението на предметите, развива речевия апарат. Уверено държи играчката в дръжката.

6 месеца

Теглото се е увеличило 3 пъти. Бебето демонстрира анимация, когато се появят близки хора: тя движи ръцете и краката си. Краката се изтласкват от хоризонталната повърхност с опора от подмишницата. Бебето се нуждае от грижи като обикновено бебе (доносено).

7 месеца

Бебето се научава да се преобръща от гърба към стомаха, движи се по корема (пълзи). Някои недоносени бебета имат зъби.

Осем месеца

Той се опитва сам да седне. Люлеене на четири крака. Започва да се стреми към комуникация. През този период образователните игри са много полезни: песни, детски стихчета, "Сврака-гарвана".

9 месеца

Седи дълго време, започва да пълзи. Готово общува с членовете на семейството. Започва да произнася първите срички.

10 месеца

Научава името му. Той върви, държейки се за опора. Обича да пълзи. Наблюдава движението на предмети с интерес.

11 месеца

Обича да общува с другите. Играе активно с кубчета, пирамиди, топки, музикални инструменти. Става, сяда, върви, облегнат на перилата на яслата.

12 месеца

Някои бебета правят първите си стъпки сами. Това предполага, че те са настигнали физически връстниците си, които са на пълен мандат. Но невропсихичните процеси ще се нормализират само след 2-3 години. Това са нормални показатели..

Потенциални здравословни проблеми при недоносени новородени

Когато бебето се роди преждевременно, органите и системите на бебето нямат време да се оформят напълно. Следователно тези деца често имат здравословни проблеми..

Респираторни нарушения

В белите дробове няма повърхностноактивно вещество, така че бебето не може да поеме първия дъх. С тегло под 1 кг, детето не диша самостоятелно. Свързан е с вентилатор. Вродената пневмония често се появява при недоносени бебета. Дишането им спира за дълго време (апнея).

Кръвни промени

Разграждането на хемоглобина, което се случва след раждането, води до жълтеница при недоносени бебета, продължава по-дълго. С ранното раждане бебето развива анемия.

Стомашно-чревна патология

Най-опасната патология е некротизиращият ентероколит. Възниква възпаление и последваща смърт на част от червата.

Проблеми с нервната система

Понякога недоносените новородени имат мозъчен кръвоизлив. Последствията от болестта са различни. Поради кислородния глад възникват церебрална парализа, деменция, забавяне на развитието.

Сърдечно-съдови нарушения

Основната патология е нестабилното кръвно налягане.

Други проблеми

Недоносените бебета страдат от отоци, ниска телесна температура. Лесно се засягат от инфекции..

Развитие на недоносени бебета

Развитието на недоносени бебета - лошото здраве на бъдещата майка, различни заболявания, твърде активният начин на живот на бременна жена - всичко това може да доведе до факта, че малкото ще се роди преждевременно.

Въпреки това, за да бъде недоносеното бебе в бъдеще здраво, трябва да се обърне много повече внимание на неговото развитие, отколкото на обикновено бебе. Процесът на нейното развитие се влияе не само от навременната медицинска помощ в родилния дом, но и от социалния статус на семейството, морала на родителите на малкото дете, храненето, грижите и други фактори. Как да помогнем на такива деца и на какво да обърнем внимание, ще ви разкажем в тази статия..

Съдържание

 • Как да определим етапа на недоносеност на новородено?
 • Външни признаци на недоносено бебе
 • Нюанси и разлики в развитието на недоносени бебета
 • Развитие на недоносени бебета по месеци
 • Заключение

Как да определим етапа на недоносеност на новородено?

Според общоприетите медицински правила за недоносени бебета се считат тези бебета, които са родени от двадесет и втора до тридесет и седмата седмица от бременността..

Бебетата, родени преждевременно според теглото, са разделени в следните категории:

 • Екстремно тегло - деца с тегло от 500 грама до килограм;
 • Ниско тегло - деца с тегло от 1 до 1,5 килограма;
 • Средно тегло - бебета от 1,5 до 2,5 килограма.

Показателите за недоносеност се проявяват не само в масата, но и в изоставането в развитието на някои системи и органи. Често децата се раждат с неправилно оформена ушна мида или твърде тънка кожа. Пъпната кухина е в долната част на корема им, докато при доносените бебета е разположена в средата.

Външните признаци на недоносеност изчезват преди навършване на една година, но правилното развитие на системите и органите трябва да се следи внимателно, за да не се пропусне появата на отклонения. Планираните посещения при педиатър и задълбоченият преглед на недоносеното бебе в продължение на няколко години след раждането могат да помогнат в това..

Външни признаци на недоносено бебе

Няма сериозни разлики между деца, родени преждевременно и доносени бебета, но при сравнение можете да видите редица признаци на очевидна недоносеност.

Те включват следните характеристики в структурата на тялото на малкото дете:

 • Много тънка червена кожа с изразени бръчки;
 • Тялото на бебето е покрито с леки пухчета;
 • Черепът на недоносените бебета е непропорционален на тялото;
 • Ушния хрущял и нокътните плочи са изтънени и почти прозрачни;
 • Гениталиите не са напълно оформени. Вагината при момичетата не е покрита със срамните устни, а тестисите в запръжките все още не са слезли в скротума;
 • Малка фонтанела, разположена на главата на бебето в някои области, може да няма кожа, а само тънък защитен филм;
 • Голямата фонтанела все още е изместена, тъй като черепът е все още непълно оформен.

Разглеждайки горните отклонения в структурата на тялото на детето, е възможно да се определи степента на недоносеност, въпреки че колкото по-близо се приближава терминът към нормалното раждане, толкова по-трудно е да се определят признаците на недоносеност, това може да се направи само от опитен неонатолог.

Нюанси и разлики в развитието на недоносени бебета

Въпреки факта, че раждането преждевременно може да причини определени проблеми в развитието на детето, най-често в бъдеще не се наблюдават отклонения при такива деца. Основната разлика между недоносеното бебе и доносеното бебе е, че бебето разбира всички умения и способности по-късно от развитите си връстници. Например, ако бебе, родено навреме, държи главата си на два месеца, тогава недоносеното дете ще се научи да я държи на три.

Забавянето в развитието ще зависи от здравословното състояние на бебето при раждането и от степента на недоносеност. Ако едно дете е родено след началото на тридесет и втората седмица, тогава разликите в развитието с обикновените деца ще бъдат около месец, а за тези деца, които са родени преди тридесет седмици, изоставането ще бъде от три до четири месеца.

При недоносените бебета централната нервна система също функционира по специален начин. Такива бебета изискват повишено внимание към себе си, тъй като все още не могат да живеят отделно от тялото на майка си. Недоносеното бебе трябва постоянно да чувства топлината на майката, така че тези бебета често се поставят в специална кутия, която поддържа оптималната температура и дихателните условия. Такава атмосфера позволява на тялото на детето да се развива правилно, като се избягват всякакви усложнения.

Бебетата, родени преждевременно, имат сериозни проблеми с адаптацията към околната среда. За да помогнете на вашето бебе бързо да свикне със света, в който е навлязло, е необходимо да го заобиколите с грижа и да му създадете комфортна атмосфера. До навършване на една година родителите на недоносени бебета трябва да прекарват много време с тях, като същевременно не ограничават комуникацията на бебето с връстници, тъй като позволява на бебето бързо да овладее някои умения, гледайки как другите деца вече ги използват в ежедневието..

Ако правилно се грижите за недоносеното дете, храните го с качествена храна и му осигурите комфортна атмосфера за растеж и развитие, то бързо ще навакса връстниците си, избягвайки всякакви отклонения в развитието.

Развитие на недоносени бебета по месеци

За да идентифицирате своевременно отклоненията в развитието на недоносени бебета и да предотвратите последиците от тях, трябва да знаете как се случва развитието на малко дете, родено преждевременно от месеци:

 • От първия до втория месец детето се усмихва и може да се съсредоточи върху темата, която го интересува. Ако го сложите по корем, той ще вдигне глава и ще се опита да я задържи;
 • От втория до третия месец бебето има по-ясен слух, започва да слуша звуците, които го заобикалят, да реагира и да се обръща към познати гласове и да отговаря с усмивка на комуникацията с него;
 • От третия до петия месец малкото дете започва да ходи, да се радва на появата на родители в полезрението, да поиска ръцете си и в изправено положение да отпусне краката си на повърхността;
 • От четвъртия до шестия месец бебето ще започне да развива фината моторика. Ако дадете на мъника нова играчка, той ловко я хваща с ръце и трудно ще му я отнеме. Слухът на бебето е толкова добре развит, че той може да улавя и най-слабите звуци. Той изразява радостни емоции с жив и силен смях;
 • От петия до седмия месец крайниците на детето се развиват активно. Той вече може уверено да стои с подкрепата на възрастни, да се изправи на крака на арената и да се преобърне от гръб към стомах;

Развитие на недоносени бебета след шест месеца

 • Шестият - осмият месец бебето започва да пълзи, интересува се от храна за възрастни и се опитва да яде от лъжица. Освен това той се опитва да говори с помощта на прости срички;
 • От седмия до десетия месец бебето вече приема играчки добре, пълзи и разбира за какво говорят родителите. Той изпълнява и техните прости молби;
 • От осмия до дванадесетия месец мъничето вече може да говори, но само ако родителите са развили това умение през цялото това време. Хлапето знае как да стане самостоятелно, сяда и играе дълго време с играчки;
 • Деветият - тринадесетият месец бебето се научава да разбира името си и да му отговаря, да играе самостоятелно, да ходи с опора и да ходи по опората;
 • От десетия до четиринадесетия месец бебето ще овладее уменията да изкачва високи повърхности, да преодолява препятствия, да стои самостоятелно, да играе със сложни играчки като пирамиди и кубчета, изпълнявайки различни действия с тях;
 • От дванадесетия до шестнадесетия месец детето ще започне да ходи самостоятелно, да разпознава предмети и да разбира тяхната цел и да прави това, което възрастните го молят..

Разбира се, това не е всичко, което едно недоносено бебе може и трябва да прави на един или друг етап от развитието си. Всяко малко дете е индивидуално и следователно ще се развива по свой начин. Ако обаче има значително изоставане в горните показатели, детето ще трябва да се покаже на специалист.

Заключение

Развитие на недоносени бебета - ако по-рано недоносеността се смяташе за почти фатална за едно дете, сега такива деца се кърмят и практически нямат проблеми в развитието. За да може малкото дете, родено преждевременно, да не се разболее и да няма никакви отклонения, трябва внимателно да го наблюдавате, да го обградите с любов и грижи, своевременно да се подлагате на профилактични прегледи при педиатър и тогава той много бързо ще навакса връстниците си и няма да има здравословни проблеми в бъдеще.

Особености на развитието на недоносено осеммесечно бебе

Здравейте, радваме се да Ви видим на страниците на блога. Случва се раждането да се случи предсрочно. Всички знаем, че сега преждевременното раждане не е рядък случай и бебетата, родени на 8 месеца, са абсолютно същите като тези, родени навреме. Но все пак развитието на осеммесечно бебе през първата година от живота е малко по-различно от доносените връстници. Прочетете статията до края и можете да разберете как расте недоносеното бебе.

 • Характеристика:
 • Развитие до една година по месеци

Характеристика:

Бебе, родено на 8 месец от бременността, е на 34 - 37 седмица от бременността, отнася се за 1-ва степен на недоносеност (има 4 от тях). Теглото на такава бебешка кукла трябва да бъде повече от 2 килограма..

Външно недоносеното бебе се различава от връстниците си по цвета на кожата, на практика няма подкожни мазнини. Вътрешните органи, макар и формирани, все още не са напълно готови за пълноценна работа.

Случва се така, че при 8-месечни бебета:

 • няма смучещ рефлекс (рядко)
 • Белодробни проблеми, които все още не са готови за първия дъх: в такива случаи лекарят може да помогне на бебетата
 • Проблеми с изпражненията. Храносмилателната система не е готова за ядене, така че бебетата, родени преди датата на падежа, страдат от дисбиоза
 • Вероятността от развитие на рахит е няколко пъти по-висока от тази на кукли за бебета с доносени срокове

Горните характеристики са редки при 8-месечни бебета, те са по-склонни да се отнасят до 3-4 степен на недоносеност.

0 до 12 месеца

Сега нека разгледаме отблизо как се развива 8-месечно бебе. И въпреки че всяко дете е индивидуално и всяко има свой собствен темп на развитие, все още има някои норми, от които лекарите започват, когато произнасят присъда правилно или не, образуването на бебето продължава. Всяка майка трябва да знае тези норми, за да може да забележи отклонения навреме и да потърси помощ, защото понякога изгубеното време е много скъпо.

1 месец

Първият месец от живота е много отговорен и не е лесен както за мама, така и за бебето. Хлапето е много летаргично, спи много, яде зле и следователно наддава много зле. Ако бебето е родено преди 34 седмици, тогава най-вероятно ще бъде на изкуствена вентилация и ще се храни с сонда, тъй като все още не може да диша или да яде.

2 месеца

Процесът на напълняване започва да тече по-забавно. Не е необичайно, когато бебетата добавят повече от предписаната норма и повече от своите връстници в доносена възраст. Но въпреки това той все още е много слаб и се уморява много бързо, дори обикновеното хранене отнема много сили от бебешката кукла. А бебето се храни често и в големи количества и най-добре е млякото на майка му да е негова храна. Ако мама забележи нещо зад малката, което й се струва подозрително, определено трябва да се свържете с лекар, особено ако е:

 • Писък от докосване
 • Конвулсии

Първото постижение на бебето, слаби опити за повдигане на главата от позицията, легнало на корема.

3 месеца

Обикновено до 3 месеца теглото на бебето се удвоява. Появяват се изражения на лицето, погледът е фиксиран. Мама често трябва да се разхожда с бебето на чист въздух, да го облича според времето, много внимателно да избира облекло за бебешка кукла, защото прегряването или хипотермията са много опасни за крехкото тяло (като цяло това важи за всички деца). По време на сън майката трябва постоянно да се обръща бебе, не му позволявай да спи на една страна.

4 месеца

Време е да започнете масажа. Детето знае как да държи главата си, усмихва се, разглежда обекта на интерес. Ако това не се случи, майката просто е длъжна да оборудва малкото дете и ще отиде за консултация с педиатър.

Между другото: Гимнастика за бебета и масаж се правят от майката всеки ден, но е по-добре, ако специалист провежда 1 сесия на месец.Масажът е много важен през първата година от живота..

5 месеца

Малупасик активно движи малките си крака и ръце и дори се опитва да хване ярка дрънкалка, усмихва се весело (вече по-селективно), от устата му все по-често се чува "ага".

6 месеца

Теглото се е увеличило с около 3 пъти. Детето се смее весело и силно, дрънка нещо, което е разбираемо само за него, добре, може би и за майка му. Реагира на звуци и разбира от коя страна се излъчват. Бебетата, родени на 8 месеца, вече са способни на физическо развитие, сравними с техните връстници, родени на 9 месеца.

7 месеца
Тихите дни за майката свършиха, тъй като бебето започна да овладява преврата. Оставянето на бебешката кукла сама е строго забранено, дори за секунда. Психоемоционалното формиране на малкото дете влиза в активната фаза и започва да протича по-бързо. Детето разпознава лицата на познати хора, радостно ги поздравява с весело чуруликане и смях. Възможни са първите опити за пълзене.

Осем месеца

Опитва се да седне, движи се много. Опитва се да вземе играчка, пълзи до нея или по корем. Мама може да се опита с лъжица да нахрани домашния любимец, защото толкова дълго мечтае за това.

9 месеца

Дете, което вече е достатъчно силно, може да седне, опитва се да застане на крака. Майката трябва постоянно да е близо до малкото, за да го хване..

10 месеца

Сега вашето дете не само стои уверено, държейки се за диван или друга опора, но и прави първите несигурни стъпки. Обича да играе с играчки. Той реагира на името си, може да произнася звуци, много подобни на думите мама, дай, да. Мама може да започне да развива речта, за това време е достатъчно да пее, да говори, да чете приказки и рими.

11 месеца

Неспокойството пълзи доста уверено, сяда, вече поддържа баланса много по-добре, което означава, че пада по-малко. Някои малки хора вече правят първите стъпки. Детето отлично разбира кога възрастните се обръщат към него, може да изпълнява прости молби, да дава топка, да пълзи, когато се казва.

12 месеца

Всички граници са изтрити, вашето бебе, с правилното навременно развитие, абсолютно не се различава от другите деца.

Много бих искал да знам историите на майки, които са родили преди време, как са развивали бебетата си. Очакваме вашите коментари.

Надяваме се, че не сте загубили времето за четене и в знак на благодарност не бъдете мързеливи да споделите публикацията.

Благодаря ви за вниманието!

Препоръка

Безплатният уеб семинар на Лена Данилова
"Физическо развитие на децата от раждането до 3 години."
ПОВЕЧЕ >>>

Развитие на недоносено бебе по месеци до година: бележка за майките

Развитието на недоносено бебе по месеци до година се различава от развитието на деца, родени в даден момент, по някои характеристики на психофизическото състояние. Недоносеното бебе по време на периода на възстановяване изисква повече родителски грижи и внимателен надзор на лекарите. Децата, родени от 21 до 36 седмици, тежат до 2,5 кг, а височината им - до 45 см. Такива деца трябва бързо да попълнят тялото с липсващи минерали и витамини, за да постигнат пълно тегло. Знаейки как тези бебета се развиват по месеци, можете да създадете ясна картина на техните умения по отношение на бебетата, родени навреме. Това е необходимо, за да се определи точното количество калории и набор от упражнения, които ще ви помогнат бързо да достигнете нивото на здраво дете..

Месечна възраст

През първия месец от живота недоносеното бебе се движи малко, не действа, мускулният му тонус е отслабен. Нарастването на мускулите е леко забавено. Ако бебето няма рефлекс на поглъщане на смучене, то се захранва през сонда, която позволява на майчиното мляко да бъде насочено директно в стомаха на бебето.

Ако новороденото е в отслабено състояние, което не може да диша самостоятелно, то се осигурява с изкуствена белодробна вентилация. След всички условия за кърмене, до края на месеца детето ще започне да наддава и да премине към спонтанно дишане..

Втори месец след раждането

През втория месец от развитието на бебето все още е в слабо състояние. Диетата му трябва да бъде подобрена. За целта мама трябва да изцежда мляко, за да нахрани бебето толкова, колкото е необходимо на малкото тяло.

До средата на месеца наддаването на тегло ще бъде забележимо, понякога с излишък от масата на здравите деца. Ако промените са незначителни, е необходима консултация с лекар и следващите му препоръки трябва да бъдат спазени. Физическото развитие през този период се увенчава с такъв успех като способността да се вдига глава.

3 месеца след раждането

През третия месец от живота наддаването се увеличава почти двойно. За недоносените бебета основното изискване е комфортна стайна температура. Това се дължи на ниската топлинна регулация на тялото. Всяка промяна в атмосферната температура може да повлияе неблагоприятно на здравето и да причини множество усложнения. Температурата на въздуха в стаята с детето трябва да бъде 22-24C. За да предпазите бебето си и да го затоплите, имате нужда от няколко допълнителни чорапи и блуза..

Как да се грижим за новородено бебе и какво трябва да може да прави бебе на 1 месец? - прочетете тук.

Показатели за темпа на растеж и тегло на детето по месеци, тук https://jliza.ru/rost-ves-po-mesyaczam.html.

Недоносеното бебе се нуждае от специални грижи; за това майките се съветват да обръщат бебето от една страна на друга, да правят леки масажиращи движения. В края на третия месец тези бебета започват да реагират на звуци и светлина. Сред характеристиките са сън и будност без много активност..

Възраст 4 месеца

Състоянието на бебето през четвъртия месец от развитието се подобрява значително. Детето е в състояние самостоятелно да държи главата, реагира на ярки, цветни предмети, опитва се да издава звуци. През четвъртия месец от живота родителите са длъжни да спазват специален дневен режим, включващ ходене, къпане, масажи и диета. На този етап от живота мускулният тонус се повишава, но възникват проблеми със съня, бебето често е палаво и има периодичен сън.

На 5 месеца

Някои бебета, които не са родени навреме, имат повишен тонус на крайниците до петия месец, което води до чести гърчове. Развитието през този период включва активно формиране на психични функции..

Хлапето е в състояние да държи малки играчки в ръцете си, да върти главата си, когато чуе стъпки или шумолене. През петия месец майката може да започне въвеждането на допълнителни храни в менюто на бебето. Трябва да е тънка каша, която е богата на фибри..

Недоносеното бебе е на шест месеца

На шест месеца недоносеното бебе има развитие, което напълно отговаря на доносените бебета. Играе си с играчки, усмихва се, пълзи, издава звуци. С помощта на родителите краката се изтласкват от повърхността, като здраво се придържат към гърба на креватчето. Теглото на бебето се увеличава бързо в сравнение с теглото при раждането, развитието е по-податливо.

7 месечно бебе

На седмия месец бебето може, без външна помощ, да се преобърне по посока на гърба, да почука с дрънкалка, да вземе всякакви предмети, които харесва, пълзейки към тях, да яде от лъжица и да дрънка с възрастни. Здравата реч и физическото развитие често са идентични с тези на доносените деца.

Осем месеца

По време на този период на възстановяване, недоносеното бебе може съвсем съзнателно да извърши редица необходими действия:

 • превъртам се;
 • държан, докато стои в креватчето;
 • седни;
 • люлка;
 • застанете на четири крака;
 • пълзене.

Психологическото развитие е напълно завършено: бебето, след като възрастните са нарекли обекта, може да го посочи. През този период е важно да отделяте повече време на трохичката, да пеете песни, да четете рими, спокойно да говорите и да показвате предмети, да назовавате играчки.

9-месечна възраст

Към деветия месец мускулите на бебето са доста силни, за да запазят седналото положение без участието на майката. Той се опитва сам да се качва и слиза на възглавниците на арената. Когато възрастен говори с малко дете, той може да повтаря звуци, да размахва писалка и да сервира предмети.

10 месеца от раждането

Недоносеното бебе стои здраво на краката си, опитвайки се да се движи в пространството, използвайки мебели за опора. С очите си детето проглежда движещ се предмет или предмет, задържайки погледа си върху него.

Сред основните обекти, които привличат вниманието на детето, са ярки предмети или играчки, които могат да излъчват мелодии или звукова реч. Бебе на десет месеца отговаря на името си, слуша с интерес действията или шумоленето. Родителите на тази възраст трябва да научат бебето на нови думи..

Бебе на 11 месеца

Недоносеното бебе прави първите стъпки без помощта на другите, бързо пълзи из апартамента, сяда и става на воля. През периода на будност той разглежда с интерес и добавя кубчета, носи играчки на връв. В дрънкането произнася имената на предметите, имената на родителите.

Детето е на годинка

За една година недоносеното бебе, както по здраве, така и по развитие, не се различава от децата, родени на термина. Психичното и физическо здраве е идентично със здравия и пълноценен човек. Известно време рязкостта на движенията и лошата координация на двигателната функция може да продължи. Но като цяло бебето е подвижно, активно и невероятно любопитно..

Всичко, което родителите трябва да знаят за развиването на уменията на недоносеното бебе в продължение на месеци до една година

Развитието на недоносени бебета под една година се различава от развитието на родените навреме.

Дете, което се появява преди време, изисква специално внимание и грижи.

 1. Особености на развитието с недоносеност
 2. 1 месец
 3. 2 месеца
 4. 3 месеца
 5. 4 месеца
 6. 5 месеца
 7. 6 месеца
 8. 7 месеца
 9. Осем месеца
 10. 9 месеца
 11. 10 месеца
 12. 11 месеца
 13. 12 месеца
 14. Как изглежда ранно бебе?
 15. Недоносеност
 16. Височина и тегло на кърмачето в таблицата
 17. Височина и тегло по години (СЗО)
 18. Развитие и поведение след една година
 19. Относно храненето
 20. Съвети за родителите
 21. Мнението на д-р Комаровски

Особености на развитието с недоносеност

При кърмачета, които впоследствие са родени преждевременно, няма дихателни и смукателни рефлекси. При повечето недоносени бебета белите дробове не могат да дишат и при вдишване могат да се слепнат. И още: мускулният тонус е намален, недоразвитие на храносмилателната и отделителната система, инхибиране на реакцията към дразнещи фактори.

Отбелязва се, че децата, родени преждевременно, с подходящи грижи в подкрепяща среда, се развиват много по-бързо от връстниците в доносена възраст. Напредъкът в развитието се усеща забележимо до 3 месеца. За около година или година и половина практически няма разлики. И в особено трудни случаи, подравняването на развитието настъпва до две-тригодишна възраст.

1 месец

Критичният период в развитието на недоносеното бебе е първият месец от раждането. Детето е в неподвижно състояние, спи много. Мускулният тонус е изключително отслабен, смучещият рефлекс или напълно липсва, или е слабо изразен. Телесното тегло набира бавно. Ако бебето не е в състояние да суче само, то се захранва със сонда. Дишането се поддържа от вентилатор. Тактилният контакт с майката е много важен за развитието, така че бебето се възстановява много по-бързо.

2 месеца

Този месец се характеризира като слаб по отношение на развитието и възстановяването. Бебето се нуждае от засилено хранене. Те хранят бебето при поискване. Започва бързо натрупване на телесно тегло и скоро може да достигне нормата за двумесечна възраст. Едно от първите умения е умението да държите главата.

3 месеца

Теглото и височината на тялото са в нормални граници. Този месец са важни заниманията с детето, които не ви позволяват да останете дълго време в една позиция. По време на сън трябва да сменяте позата си често. Много е полезно да правите масаж и да галите бебето с леки движения. Има реакция на различни звуци и на светлина. Детето спи през повечето време.

4 месеца

Бебето самостоятелно повдига и държи главата си, издавайки звуци се опитва да тренира гласовия апарат, появява се концентрация на вниманието върху предметите. Повишеният мускулен тонус може да усложни до известна степен процеса на полагане. На този етап от развитието бебето трябва да бъде по-често на открито. Масажът и къпането продължават за успешно развитие.

5 месеца

Детето започва да се усмихва. Движенията все още са сковани и конвулсивни, което е свързано с повишен мускулен тонус. Акцентите на този месец са активната реакция на звукови и светлинни стимули, появяват се опити за задържане на дрънкалката. Психологическото развитие набира скорост. Хлапето е будно повече време от преди, изучава околните предмети, смее се силно. Краката и ръцете се движат активно.

6 месеца

Преломен момент в процеса на възстановяване и развитие на ранно бебе. Външните признаци на недоносеност напълно липсват. Той се смее енергично, опитва се да се преобърне по корем. Хлапето проявява интерес към околните предмети и играчки. Добър показател е увеличаването на телесното тегло с 2,5-3 пъти.

Забележка! Педиатрите съветват да се въвеждат допълнителни храни, като се започне с лъжица полутечна каша.

Активността на трохите се увеличава, може да се преобърне. Проявява общителност, отговаря с бръмчене.

7 месеца

Детето вече се опитва да пълзи по корем, активно се преобръща, качва се на четири крака и се поклаща, което означава, че се готви да пълзи на четири крака. Играе самостоятелно, манипулира играчки и предмети. Речта е обогатена с нови звуци. Можете да използвате лъжица при хранене.

Осем месеца

Детето се преобръща лесно. Някои все още се опитват да пълзят по ръцете си. Хлапето се опитва да седне самостоятелно, може да се изправи с опора, продължава да се опитва да пълзи и някой вече пълзи на четири крака. Радва близките с отделно произнесени срички. Бебето е уверено и контролира движенията на тялото си. Възприема при обръщение. Този месец се отличава с бързото психологическо развитие на бебето. Сега е много важно да общувате с него и да започнете да четете детски книги и стихове..

9 месеца

Вече е лесно да седнете от легнало положение, уверено стои на крака с опора. Сричките стават по-трудни, повишава се общителността. Детето може да играе самостоятелно, без да разсейва никого. Разбира прости молби, например дава ръка, играчка, маха с ръка при раздяла. Речевият апарат се развива по-интензивно, а речта се допълва от звукови срички. Хлапето разбира емоционалното оцветяване на речта, отправена към него, и се опитва да имитира тона.

10 месеца

Движенията на детето, ловко манипулира предмети, не само стои с опора, но вече стъпва над краката. Седи добре, но понякога се случва да падне, без да поддържа баланс. С интерес проследява движещи се обекти и хора. Той отговаря на името си, разбира произношението на името си в речта на родителите си, насочва погледа си към звука. Колкото по-често общувате с детето си, толкова по-бързо то ще овладее речта.

11 месеца

Хлапето активно пълзи, може да ходи по опората. Интересува се от сложни играчки, като пирамиди, както и от неща, които се движат, коли, инвалидни колички. Посочвайки към предмети, той може да ги нарича по свой начин, комбинация от звукови срички. Донася артикули при поискване.

12 месеца

Периодът, когато недоносените бебета по нищо не отстъпват на връстниците си, родени навреме. Особено тези, които принадлежат към 1-ва и 2-ра степен.

Движенията на бебето все още са ограничени, което е следствие от повишен тонус, но това преминава с течение на времето..

Недоносените деца могат да имат същото заболяване като доносените. Но що се отнася до отклоненията на слуховите органи, при "ранните" деца те са по-чести с 3%.

Детето чува още в утробата, реагира на гласове и външни звуци. Следователно проблемите със слуха не зависят от степента на зрялост на плода..

Причината може да е наследственост, болести, претърпени от майката по време на бременност, ако е приемала силни антибиотици, а също така засяга тютюнопушенето и употребата на алкохол и наркотици.

Внимание! За да се избегне преждевременно раждане, е много важно да се регистрирате при гинеколог. Наблюдението на здравето на майката и хода на бременността ще помогне да се елиминират рисковете от ранно раждане навреме.

Как изглежда ранно бебе?

Недоносеното бебе изглежда различно от доносеното бебе.

Външни характеристики на дълбоко недоносени бебета:

 • растеж по-малък от 45 cm;
 • непропорционално сгънато тяло, голяма глава и малки ръце и крака;
 • колкото по-рано се роди бебето, толкова по-нисък е пъпа;
 • по-червена кожа от нормалното дете;
 • пух по цялото тяло;
 • намален мускулен тонус;
 • отворена малка фонтанела на тила;
 • ушите са меки, силно притиснати към главата.

Наблюдава се и слабост на пигментацията на зърното, недостатъчно развитие на гениталиите.

Бебетата, родени на 33 - 34 гестационна седмица, изглеждат по-зрели. Кожата им е розова, няма пух по лицето и тялото, тялото е пропорционално сгънато. При деца с 1 и 2 степени на недоносеност, оформени уши, пигментацията на зърната е по-изразена, гениталиите са практически развити.

Недоносеност

Бебе се счита за недоносено, ако се роди преди 37 седмици..

4 степени на определяне на недоносеността при деца:

 1. Ако бебето се роди на 37-35 гестационна седмица, теглото при раждане е по-малко от 2500 g.
 2. За бебета, родени на 34-32 седмици, с тегло 1500-2000g.
 3. Ако детето е родено на 31-29 седмица от бременността с тегло под 1500 g.
 4. Това са бебета, родени в период от 28 седмици или по-малко. Тегло при раждане по-малко от 1000g.

Последните 2 степени се наричат ​​дълбока недоносеност. Такива деца се кърмят от обучен медицински персонал в специализирани центрове, оборудвани с цялото професионално оборудване, необходимо за грижа за бебетата..

Друг критерий за оценка на незрялостта на плода е телесното тегло, с което е родено детето. Степени, характеризиращи здравословното състояние на тегло на недоносено бебе:

 1. 2500 - 2001;
 2. 2000 - 1501;
 3. 1500 - 1001;
 4. от 1000 и по-малко.

Важно! Деца с 3 степени на недоносеност по тегло при раждане (ниско тегло при раждане) и 4 (екстремно телесно тегло) се нуждаят от специални грижи и грижи.

При определяне на степента на недоносеност се вземат предвид не само теглото и гестационната възраст, но и зрялостта на целия организъм като цяло. Има случаи, когато дете, родено 2000 кг, изпреварва повече това, което тежи 2500 г при раждането.

Внимание! Трябва да се отбележи, че растежът не винаги е признак за недоносеност. Този показател може да е нисък поради наследственост, например и двамата родители са ниски. Основният симптом е теглото и преждевременното раждане.

Височина и тегло на кърмачето в таблицата

Месец4 тегло / височина на групата3 тегло / височина на групата2 група тегло / височина1 групово тегло / височина
11050 гр. / 33,9 см.1400 г. / 38,7 см.1890 / 43,8 см.2400 гр. / 48,7 см.
21450 г. / 37,9 см.2050 г. / 42,7 см.2590 гр. / 48 см.3200 гр. / 52 см.
32150 гр. / 40 см.2750 гр. / 46 см.3390 гр. / 52 см.4000 гр. / 56 см.
42750 гр. / 44 см.3450 гр. / 50 см.4290 г. / 56 см.4900 гр. / 60 см.
пет3400 гр. / 48 см.4200 гр. / 54 см.5100 г. / 59 см.5500 гр. / 63 см.
64150 гр. / 52 см.5000 гр. / 57 см.5800 гр. / 62 см.6200 гр. / 65 см.
74650 гр. / 55 см.5900 гр. / 60 см.6400 гр. / 65 см.6900 гр. / 67 см.
85150 гр. / 58 см.6500 гр. / 62 см.7100 гр. / 67 см.7600 гр. / 69 см.
девет5600 гр. / 60 см.7000 гр. / 64 см.7600 гр. / 69 см.7900 гр. / 70 см.
десет6100 г. / 63 см.7500 гр. / 65 см.8000 гр. / 70 см.8200 гр. / 72 см.
единадесет6600 гр. / 65 см.8000 г. / 66 см.8400 г. / 71 см.8550 гр. / 73 см.
127150 гр. / 67,5 см.8350 гр. / 68 см.8800 гр. / 72 см.8950 г. / 74 см.

Височина и тегло по години (СЗО)

Една годинапо-ниска стойностнай-висока стойност
тегло (момче)7,712.0
тегло (разработка)7.011.5
височина (момче)71,080.5
височина (девствена)68.979.2

Развитие и поведение след една година

Педиатрите, наблюдаващи преждевременно родени деца, отбелязват особеността, че физическото развитие на такива бебета през годината не се различава от същите връстници с нормална дата на раждане. Но невропсихичното развитие се изравнява само с 2-3 години.

Характеристики на разработката след една година:

 • По-късно се формира реч, помощта на логопед може да улесни подобряването на качеството на произношението на думите.
 • Информацията се усвоява бавно, когнитивните способности се потискат, проблеми с концентрацията.
 • Трудна адаптация към всичко ново, което се случва наоколо, отнема много време, за да свикнете с непознати.

Характеризират се с висока степен на емоционална податливост, плачът е присъщ, склонен към детски стрес.

След година и месец бебето може да изминава кратки разстояния с подкрепа. Той вече играе без помощта на възрастни, знае името му и отговаря на него. Правят се опити да се върви по опората самостоятелно.

Детето добавя кубчета, пирамиди, знае как да слага пръстени на пръчка.

Първите независими стъпки - година и 2 месеца. Хлапето показва къде е мама, разпознава играчки по име и може да донесе.

Има разбиране за какво служат тези или тези предмети.

Във всеки случай, всяко недоносено бебе се развива със свои собствени характеристики и забавяне по-малко от 2 месеца не трябва да предизвиква безпокойство. Не трябва да бързате (например, да стъпвате на крака рано), развитието е постепенен процес и изисква търпение и издръжливост.

Относно храненето

Много е важно за недоносеното бебе да се храни добре. Много е важно да се организира правилното хранене.

Повечето бебета, родени преждевременно, не могат да сучат сами и следователно се хранят с тръба.

Бебетата, напълняли преди 1300-1800, се опитват да сучат сами. Ето защо лекарите се съветват да прилагат бебето на гърдата възможно най-често..

Внимание! Когато има противопоказания за естествено хранене, бебето се прехвърля на специална диета с адаптирана формула за деца, появили се след преждевременно раждане.

Такива смеси са предназначени да заменят майчиното мляко и да помогнат на бебето да получи полезни микроелементи и витамини, да расте и да наддава.

Характеристики на изкуственото хранене:

 • Повишена енергийна стойност. Тъй като бебето трябва да расте енергично и да наддава, той се нуждае от повишен прием на калории. В крайна сметка недоносените бебета първо трябва да настигнат връстниците си и едва след това да растат с тях наравно.
 • Наличието на фосфор и калций. Допълнителни елементи са необходими за костната система, само през първата година от живота и за бъдещите зъби. Много е важно съотношението на тези микроелементи да е оптимално. Производителите обръщат специално внимание на тези компоненти..
 • Повишено съдържание на протеин. Много важна съставка за наддаване на тегло.
 • Допълнителни бързосмилаеми въглехидрати, за да помогнат на тялото да произведе достатъчно енергия за развитие.
 • Витамините, минералите и микроелементите в сместа помагат на всички телесни системи да функционират оптимално.
 • Съдържа нуклеотиди, участващи в съзряването на чревната лигавица.
 • Полиненаситените мастни киселини допринасят за правилното развитие на централната нервна система.

Започвайки от 6-месечна възраст, недоносеното бебе се запознава с допълнителни храни, като се започне с оризова или елдова каша. Първо се добавя растително масло, след това може да се добави масло.

На тази възраст можете да въведете растително пюре с добавка на растително масло. На 8 месеца можете също да давате пюре от месо на малки порции 2-3 пъти седмично. Сега диетата се допълва с хляб от пшенично брашно, неподсладени бисквитки. Зеленчукова супа, яйчен жълтък разширяват менюто на детето.

Правилното хранене през първата година от живота на недоносеното бебе е ключът към успешния растеж и развитие.

Съвети за родителите

Много е важно родителите на „ранните“ малки деца да знаят как да се грижат за тези деца. Те трябва да разберат, че недоносените бебета имат много характеристики: развитие, хранене. Децата се нуждаят от постоянен медицински контрол, за да се изключат всички възможни усложнения на преждевременното раждане на ранен етап..

Съвети:

 1. Много е важно за недоносеното бебе да продължи да кърми. Естественото хранене с кърма ще укрепи здравето и имунитета на бебето, защото съдържа аминокиселини и протеини, които са толкова необходими за растежа и развитието. Ако кърменето е невъзможно по някаква причина, тогава преди да изберете изкуствено хранене, задължително трябва да се свържете с вашия педиатър.
 2. Защото за недоносени бебета могат да бъдат подходящи само специално произведени формули. Допълнителните храни могат да се започват от 6 месеца на много малки порции, но пълноценни - само от 7 месеца, тъй като храносмилателната система все още не е напълно развита. Храненето трябва да се състои от малко количество храна, а честотата на хранене трябва да бъде 10-20 пъти на ден.
 3. Препоръчително е да закупите специална везна за наблюдение на наддаването на тегло. Колкото по-голям е той, толкова по-добре се развива бебето..
 4. Бебешките дрехи трябва да бъдат направени само от естествени материали, защото кожата на такива деца е много нежна и лесно уязвима. Размер за недоносени бебета може да се намери само в специализирани магазини..
 5. Не се допускат резки температурни промени. Водата за къпане трябва да е над 360С. Температурата в хола не е по-ниска от 250C. Влажността на въздуха трябва да бъде между 50% и 70%. Избягвайте хипотермия, къпете се в топла стая и увийте бебето в загрята кърпа.
 6. Разходката е разрешена за малко дете от 2000 г. и повече. Трябва да започнете с 10-15 минути на ден, с течение на времето, увеличавайки продължителността на времето, прекарано навън. През зимата, особено в студено време, не се препоръчва да се разхождате, ако детето тежи по-малко от 3000 г. Проветрявайте редовно стаята, въздухът в стаята винаги трябва да е свеж.
 7. Формирането на физически умения изисква специално внимание. Процесът ще се ускори чрез масаж и гимнастика, извършвани от специалисти. Те ще помогнат за укрепване на мускулите, ще предотвратят сколиозата.

Мнението на д-р Комаровски

В това видео ще разберете какво мисли Комаровски по този въпрос:

Обобщавайки, може да се отбележи, че недоносеното бебе не е диагноза. Медицината не стои неподвижна и все повече малки спасени животи се отчитат от специално оборудван персонал. С необходимите грижи и внимание бебето ще стане пълноценно и здраво..