От анатомична гледна точка той е просто неразделна част от орган. Той е част от матката - горната част на гениталния тракт на жената, един от основните органи, които участват в раждането на дете.

Шийката на матката е долната част на матката, която служи като демаркация между горната и долната част на гениталния тракт.

Самата шийка на матката също има определени нива на своята структура, тя се подразделя на вагиналната и маточната части, на екзоцервикс и ендоцервикс, има и цервикален канал, който е пътят на свързване между вагината и маточната кухина.

Шийката на матката има голяма сложност по отношение на хистологичната структура. На него е кръстовището на два функционално важни епитела, той е многослоен плосък и цилиндричен. Именно тази област е важна, тъй като върху нея най-често се развива развитието на злокачествен процес..

 1. Шийни функции
 2. Разкъсана шийка на матката
 3. Причини
 4. Рискови фактори
 5. Типове почивки
 6. Спонтанни сълзи
 7. Насилствено прекъсване
 8. Руптура на маточната шийка
 9. Диагностика
 10. Лечение
 11. Ефекти
 12. Предотвратяване
 13. Прегледи на жени

Шийни функции

В допълнение, шийката на матката е важна част от репродуктивната система по отношение на своите функции:

 • На първо място, това е защитна функция. Именно благодарение на структурата си, както и на произведената слуз, която е своеобразна бариера за проникване на патогенни бактерии, както и сперматозоиди. Само по време на овулацията тайната придобива малко по-различни характеристики по отношение на състава, позволяващ на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина, но рискът от инфекция с различни инфекции също се увеличава.
 • Освен това шийката на матката участва в процеса на раждане. През цялата бременност той предпазва плода и неговите мембрани, както и плацентата, от навлизането на патогени. И тогава той участва в процеса на напускане на плода от маточната кухина. Процесът на раждане на дете до голяма степен зависи от състоянието на шийката на матката..

Разкъсана шийка на матката

Разкъсването на шийката на матката е доста често срещана патология в акушерската практика, в гинекологията е много по-рядко и може да бъде свързано само с травматично излагане, както и възможни уплътнения на миомния възел.

По време на раждането тази патология е по-често срещана. Рисковата група за разкъсване на шийката на матката включва първородени жени, в многородовите случаи разкъсванията са много по-малко.

Причини

Причините могат да бъдат много различни, сред тях са:

 • Наличието на възпаление във влагалището и на самата шийка, както и хронични възпалителни процеси в матката. Хроничният цервицит води до факта, че органната тъкан се засяга от инфилтрация, появява се оток и клетките могат да нарушат тяхната архитектоника. В някои случаи, когато процесът е стартиран, могат да се развият склеротични процеси, което води до нарушаване на удължаването на клетките. Стената на шийката на матката не само се разтяга по-зле, но и се отваря зле по време на раждането.
 • Възрастови дефекти. С възрастта има процес на намаляване на количеството еластична тъкан в цервикалната тъкан. Освен това този процес е абсолютно физиологичен, тъй като е присъщ на всички телесни тъкани. Подобни процеси започват да се случват от 30 до 35 години. Ето защо лекарите препоръчват да не се отлага раждането, особено на първото дете..
 • Рубцови промени. Ако жената има анамнеза за различни хирургични процедури в цервикалната област, по-специално, те включват диатермокоагулация, криодеструкция и лазерно изпаряване, както и зашиване след предишни раждания, в тъканите се образува белег, т.е. съединителна тъкан, която не подлежи на разтягане.
 • Развитие на цервикална дистония. Това е процес, при който кръвообращението и лимфният дренаж в шийката на матката се нарушават поради нарушаване на мускулните влакна, които започват да се разтягат и свиват неравномерно. Това състояние води до факта, че шията започва да придобива висока плътност, главно поради кръговия тип влакна. В момента тя се разглежда като една от формите на тежки усложнения при раждането - дискоординиране на раждането. Това е не само причината за разкъсване, но и трудността при напускане на плода от маточната кухина..
 • Наличие на предлежание на плацентата. Това е една от формите на патологията, която е свързана с факта, че плацентата започва да расте в тъканите, към които се прикрепва и допринася за тяхното омекотяване. Това се случва и с шийката на матката, където дори при частично прикрепване към шийката на матката има процес на нарушение в нейната структура..
 • Появата на бързо раждане. В резултат на което има процес на повишаване на налягането в маточната кухина, което не съответства на готовността на шийката на матката за този процес. Поради развиващия се мощен натиск върху шията се получава разкъсване на тъканите.
 • Неадекватна готовност на шийката на матката за раждане. Най-често това е медицинска грешка, когато процесът на изкуствено раждане започва с не напълно зряла шийка на матката. Обикновено тъканта на шията трябва да омекне и да претърпи тихо разтягане, когато детето премине, но ако започне процесът на създаване на изкуствени опити или въвеждането на средства, стимулиращи повишаване на тонуса, тъканта се разрушава насилствено.
 • Процесът на тъканна хипоксия. Това е доста често срещана причина, която е свързана с факта, че главата се намира в тазовото дъно за дълъг период от време и нарушава кръвния поток, притискайки тъканта към костния пръстен. Най-често подобна картина е характерна за развитието на тесен таз.

Подобни причини са по-типични при прекомерно натоварване на вътрешния фаринкс, чрез което започва процесът на раждане на дете..

Но в някои случаи разкъсването започва от зоната на външния фаринкс, обикновено това се случва, когато:

 • Раждането на дете с голямо телесно тегло. В този случай размерът на главата, като правило, също се увеличава и следователно тъканите не винаги могат правилно да се разтеглят.Тази група може да включва и спонтанно раждане на деца с дефекти, най-честият от които е хидроцефалия..
 • Неправилно положение на плода, когато раждането започва с положение на удължаване на главата, а също и ако удължаването настъпва по-бързо от необходимото. В този случай детето започва да се движи по родовия канал с не най-малкия диаметър на главата, което трябва да се случва нормално.
 • Разкъсване на шийката на матката може да възникне и на фона на хирургическа интервенция върху тъканта. Причината за разкъсването може да бъде акушерски форцепс, вакуумен екстрактор, както и процесът на отстраняване на детето с тазово или седалищно предлежание.

Рискови фактори

Има много от тях, но не винаги могат да доведат до почивки:

 • На първо място, това е една от най-редките патологии, при които има нарушение на структурата на съединителната тъкан..
 • Това също е вроден инфантилизъм. Има недостатъчно развитие на шийката на матката поради структурни дефекти, както и възможен недостиг на хормони.
 • Наличието на заболявания на шийката на матката, те включват не само ерозия, но и дисплазия, както и ракови лезии.
 • Наличието на туморен процес в областта на вътрешния фаринкс, както и на самата шия.

Типове почивки

Спонтанни сълзи

Спонтанните разкъсвания възникват сами по време на естествено раждане.

Сред тях има подразделения по причините, които причиняват това или онова руптура на маточната шийка:

 • На фона на морфологично увреждане на тъканта на шийката на матката. За възпалителни процеси, заболявания на съединителната тъкан, както и наличие на предишни рубцови изменения.
 • На фона на механично препятствие. Възникват при наличие на туморен процес, както и предлежание на плацентата.
 • Смесена форма. При които има комбинация от морфологични и механични пречки пред процеса на естественото раждане. Тази група включва раждането на дете с големи размери с недостатъчно подготвена шийка или в положение на удължаване, както и дискоординационни процеси в шийката на матката..

На свой ред те могат да бъдат разделени на още няколко етапа в хода на патологичния процес:

 • Възможна празнина.
 • Етап на заплашително разкъсване. Има процес на тъканно напрежение с нарушено кръвоснабдяване и спазъм.
 • Етапът на настъпилата пауза.

Насилствено прекъсване

Този тип е най-опасен.

Това се случва както следва:

 • Чисто насилствено разпадане. В този случай е възможна външна травма, както и операция за вагинално раждане. Най-честата причина в този случай е вакуум екстракция, както и прилагането на акушерски форцепс.
 • Смесена руптура на шийката на матката. Образува се в резултат на комбинация от груби механични интервенции и наличие на морфологично увреждане на шийката на матката с механична компресия.

По наличието на усложнения:

 • Сложно. Пропуски, придружени от прехода на процеса към форникса на влагалището, както и възможни параметрични влакна. Обикновено тези цервикални сълзи са придружени от тежко кървене и възможен риск от възпаление..
 • Несложно. Това са малки почивки, включително 1 и 2 клас..

Руптура на маточната шийка

В момента специалистите различават няколко степени на руптура на маточната шийка:

 1. 1 степен на разкъсване. Това е малко увреждане на цервикалната тъкан от едната или от двете страни, което има дължина не повече от 2 сантиметра и не е придружено от никакви клинични симптоми. В някои случаи не се изисква допълнително лечение. Повечето от тези игли зарастват чрез повърхностно напрежение и в същото време не се проявяват чрез развитието на белези на шийката на матката.
 2. 2 степен на разкъсване на шийката на матката. Той може да копае сълзи с повече от два сантиметра, но когато е прикован, една от отличителните черти на разкъсването от трета степен е, че ръбовете на раната не трябва да достигат областта на вагиналния форникс с по-малко от 1 см. При това много често сълзите са множествени и по правило, линейни. Освен това те ще имат неусложнена версия и могат да бъдат зашити от акушер-гинеколог в родилната зала без използване на анестезия. Външно те могат да се проявят като кървене, ще има отделяне на кръв без поява на съсиреци. Изтича под формата на струйка с яркочервен цвят. След зашиване кървенето лесно се възстановява и рискът от инфекция в такива случаи е нисък.
 3. 3 градуса. Това са сложни прекъсвания, в които се отбелязва преходът към сводовете или отвъд тяхното преразпределение. В този случай най-опасното е разкъсване, което ще излезе извън вътрешния фаринкс или до границите на параметричното влакно. В някои случаи може да има разкъсване на шийката на матката, което се случва циркулярно по ръба на вътрешната ос. В този случай се развива изразена клиника за кървене. Кръвта може да изтече и да се образува в съсиреци; може да бъде трудно да се спре такова кървене. Ако преди това е имало натиск в областта на шийката на матката или е имало смачкване, тогава може да няма силно кървене. Също така, оскъдното отделяне с обширни лезии може да е резултат от вътрешно изпекване на кръв в коремната кухина..

Диагностика

По правило руптурите на матката не остават незабелязани от лекаря. Но в някои случаи това е възможно, особено след като шийката на матката е частта, която може да не се прояви със силна болка.

Диагностични стъпки:

 • Основата за диагностициране на руптура на шийката на матката е изследването на жена. Това може да изисква различни гинекологични огледала, които разкриват стените на шийката на матката. В такива случаи може да се използва огледало или лъжица на Simps. Преди изследването трябва да се спазват всички асептични и антисептични правила. Медицинският персонал трябва да бъде подготвен за необходимостта от операция. Трябва да се осигури подходящо осветление. Тъй като най-честата причина за руптура на маточната шийка е раждането. След раждането на плацентата жената се изследва от родовия канал за цялост. За по-точна диагноза, шията може да се хване с форцепс от куршуми и по посока на часовниковата стрелка, за да се извърши подробен преглед на всяка област, тъй като дефектът бъде открит, се извършва зашиване. Това могат да бъдат единични шевове или в някои случаи непрекъснати.
 • След преглед в огледала и зашиване на видими дефекти се извършва преглед с помощта на изследване с две ръце. Това е особено важно, за да се премахне евентуално прекъсване с прехода към сводовете. Това е задължителен метод за диагностициране на сълзи от степен 3..
  В допълнение, диференциалната диагноза на разкъсване на шийката на матката с разкъсване на разширени вени във влагалището, както и кървене от маточната кухина, което е атонично или хипотонично, е много важно, в някои случаи това може да бъде причинено от забавяне на феталната мембрана или плацентарна тъкан, както и възможен синдром на дисеминирана вътресъдова коагулация.

При диагностициране на тежка руптура на шийката на матката се изисква също консултация с анестезиолози, терапевти и хирурзи.

Лечение

Това е доста сериозен и отговорен процес. Изборът на тактика зависи от специалиста непосредствено след началото на раждането, тъй като ненавременно започналото лечение води до развитие на сериозни усложнения.

Обемът ще зависи от естеството на щетите, както и от обема, усложненията и възможните отрицателни фактори.

След оценка на размера на щетите протича процесът на лечение.

Основната е хирургичното зашиване на увредени тъкани:

 • Всички разкъсвания трябва да бъдат зашити по цялата дължина и дълбочина, поради което не е разрешено повърхностно зашиване на шийката на матката поради възможното образуване на възпаление или фистули.
 • Материалът е избран изключително резорбируем, за да поддържа тъканите заедно и да предотврати тяхното запазване в случай на евентуални последващи раждания. В момента е за предпочитане да се използва кетгут или нови синтетични материали.
 • На ендоцервикалната област не се налагат конци.
 • Малки пукнатини в областта на шията, които не са придружени от тежко кървене, не могат да бъдат зашити, ще бъде достатъчно само да ги третирате с дезинфектанти. В този случай заздравяването става чрез първично напрежение..
 • Ако само външната ос е повредена, зашиването се извършва в ранния следродилен период, обикновено след отделянето на плацентата. В повечето случаи не се изисква анестезия, тъй като цервикалната тъкан е лишена от рецептори за болка. В случай на преход на процеса към вагиналната тъкан може да се приложи методът на локална инфилтрационна анестезия с новокаин или лидокаин. Зашиването се извършва чрез трансвагинален подход.
 • Ако е имало диагноза за прехода на разкъсването отвъд вътрешния фаринкс и възможното засягане на матката, въпросът за по-нататъшна хирургична интервенция чрез лапартомия със зашиване на фокуса и спиране на кървенето е решен. В някои случаи може да се наложи инсталиране на дренажи, за да се предотврати развитието на сраствания..
 • Освен това при зашиване антибиотичната терапия е задължителна, за евентуално изключване на бактериално замърсяване..

Ефекти

Това е доста актуална тема, тъй като именно тя може да повлияе не само на здравето на жената, но и на по-нататъшната възможност за раждане..

Усложненията включват ранни промени в тялото на жената:

 • Най-честият е възпалителен процес в цервикалната област с възможен преход към тялото и перинеума. Самата маточна кухина в този случай се оказва често място за разпространение на възпаление, това се дължи на факта, че нейните тъкани все още са повредени след раждането, поради отделянето на плацентата. Тежкият възпалителен процес може да доведе не само до развитие не само на инфилтрати, но и на абсцеси. В тежки случаи процесът може да доведе до сепсис. При тежки случаи, особено при обширни разкъсвания с прехода на процеса в областта на вътрешната ос, се извършва операция с отстраняване на матката.
 • Това също е изразена деформация, която в някои случаи ще доведе до проблеми с преминаването не само на сперматозоидите, но и нормалното изтичане на менструална кръв..

Дългосрочните последици включват:

 • Повишен риск от развитие на исхемично-цервикална недостатъчност. Какво ще доведе до спонтанен аборт.
 • Загубата на защитни свойства, това предразполага към по-нататъшно развитие на хронично възпаление в маточната кухина.
 • Развитие на безплодие.
 • Намалена активност по време на секс.
 • Повишен риск от развитие на злокачествен процес в областта на епителната връзка.
 • Развитие на еверзия на шийката на матката, както и възможно последващо обръщане на матката.

Предотвратяване

Това е цял набор от мерки, насочени към предотвратяване на развитието на пропуски. В повечето случаи трябва да се извършва предварително, но не само на етапа на планиране на бременността, но и през целия живот на жената..

Предпазни мерки:

 • На първо място, това е предотвратяването на развитието на възпалителни процеси във влагалището и шийката на матката. За да направите това, трябва да следвате правилата за лична хигиена, редовно да сменяте бельото си, да имате само защитен секс, особено ако те се извършват с непознати хора. Ако е възможно, ограничете употребата на спермициди, тъй като те влияят неблагоприятно на лигавицата на шийката на матката.
 • Планирайте началото на бременността, като предотвратите медицинско прекъсване на бременността, тъй като по време на вътрематочни интервенции е възможна травма на шийката на матката, което впоследствие води до нейното скъсване.
 • Това е и диагноза на човешкия папиломен вирус. Този патоген, особено неговите видове 16 и 18, са способни да причинят рак на маточната шийка, което води до аномалии в структурата на клетките, може да бъде и патологии на съединителната тъкан поради възпаление и дисплазия..
 • Елиминирайте хормоналните състояния, както и елиминирайте проблемите на жлезите с вътрешна секреция навреме. Особено в този случай се обръща специално внимание на естрогена и прогестерона..
 • Редовно посещавайте специалист, с комплекс от диагностични манипулации. Освен това е важна ранната регистрация на бременността. При първите посещения лекарят оценява състоянието на шийката на матката. Ако се открият патологии, се извършва своевременното им лечение. А също и профилактика, ако има предпоставки за появата им.
 • Лекарят трябва да избере правилната тактика за раждане. Ако има патологии като предлежание на плацентата или нейното пределно разположение, анатомичен тесен таз, както и възможността за развитие на клиничен тесен таз, се дава предпочитание на оперативното раждане. В случай на възможен риск от разкъсване е необходим умишлен разрез.

Усложнения при раждането: разкъсване на шийката на матката и нейните последици

Симптоми на спукана шийка на матката

Симптомите зависят от причината, вида, етапа и степента на раждането. Това може да се случи както по време на раждането, така и след него. Общото състояние и клиничната картина се отразява и в наличието на съпътстващи заболявания, инфекции, психическото състояние на жената.

Травма на шийката на матката, придружена от вътрешно и външно кървене.

В зависимост от размера на лезията, тя може да бъде масивна или оскъдна; родилката има кървави отделяния със съсиреци. Има и обилна студена пот, слабост, бледност. При леки наранявания (до 1 см) симптомите често липсват.

Ако нараняването е настъпило по време на раждането, то може да се комбинира с разкъсване на самата матка, което значително променя клиничната картина. В тази ситуация жената се държи неспокойно, раждането става прекалено активно и е придружено от тежки болезнени контракции. Прочетете повече: как върви раждането →

Матката се деформира като пясъчен часовник, появява се подуване на шийката на матката, влагалището и вулвата.

Когато започне разкъсването на матката, към клиничната картина се присъединяват конвулсивни контракции, има кървави или кървави отделяния от влагалището, кръв в урината. Когато разкъсването вече е настъпило, след внезапна остра болка в корема и усещане за парене, раждането спира..

Във връзка с болезнен и хеморагичен шок жената има:

 • депресивно състояние;
 • бледност на кожата;
 • изпотяване;
 • гадене и повръщане;
 • спад на кръвното налягане;
 • ускорен пулс.

След разкъсването на матката плодът може да се палпира в корема. Усложнението води до смъртта на детето, така че пулсът му в този момент вече не се чува.

Класиране на пробив

Шийката на матката се разкъсва по-често отдолу нагоре, т.е. далеч от външния към вътрешния ръб на фаринкса. Увреждането на органите може да възникне преди, по време и след раждането. Ако след раждането настъпи разкъсване, шийката на матката обикновено е леко наранена.

Разграничете едностранните и двустранните щети, според тежестта те са от три степени. Малките разкъсвания (до 2 см) се класифицират като степен I, за степен II е характерен размер над 2 см, но нараняването не достига до влагалището. При степен III несъответствието на тъканите достига до форникса на влагалището или отива към него. Най-сериозният клиничен случай се счита за разкъсване на шийката на матката, разпространение в тялото на гениталния орган..

Белегът от епизиотомия пречи ли на интимния живот??

Като правило, ако жената е готова и иска това, тя може да се върне към интимния живот около месец след раждането. Сексът обаче след епизиотомия е специален разговор. Белегът може да заздравее за месец или два, или може да отнеме шест или осем месеца, преди интимността отново да започне да се радва. Важно е да наблюдавате чувствата си тук - усещане за силно парене, напрежение в областта на шева, най-вероятно показва, че белегът все още не е заздравял напълно. Струва си да се внимава и не забравяйте да кажете на лекаря за този дискомфорт..

Експертен коментар

- С анатомично правилно съвпадение на тъканите по време на зашиване на перинеума и добро заздравяване не се образуват белези, които пречат на интимния живот, причиняват дискомфорт.

Причини и рискови фактори

Родилните разкъсвания могат да възникнат по вина на жената или да са резултат от травма с медицински форцепс, както и в резултат на груба палпация на матката и други действия на лекаря. Но има няколко допринасящи фактора..

Лошо лекуваните инфекции на гениталните органи, които намаляват еластичността на стените на шийката на матката, се превръщат в предпоставка за разкъсвания. В допълнение, сълзите са почти неизбежни при бърз труд..

Активните ранни опити и контракции с недостатъчно отваряне могат да доведат до сериозни разкъсвания не само на шийката на матката, но и на тялото на самата матка.

При мудни опити раждането се стимулира със специални лекарства, което също допринася за травма на органите. За жените, които преди са участвали в гимнастика или танци, е характерен повишен тонус на тазовите мускули, което също допринася за разкъсвания в случай на неправилно раждане. Повече за стимулирането на труда →

Как се извършва перинеалната периниотомия??

Периниотомията се извършва като прав разрез към ануса. Тази опция не предполага мускулна дисекция, поради което се счита за по-малко травматична.

Съществува риск разрезът да продължи до ректума и дори да се простира до него.

Следователно тази техника се използва по-рядко, по-често при жени, които имат голямо разстояние от влагалището до ректума. В 95 процента от случаите лекарите се опитват да използват епизиотомия, разрезът се прави наклонено към седалищните туберкули.

Последиците от нараняване

Разкъсването на шийката на матката се диагностицира главно след раждането на бебето и след раждането. Лекарят внимателно изследва жената, използвайки огледала, за да идентифицира наранявания и да предотврати усложнения.

В случай на ненавременна диагноза, лоши шевове или неправилна грижа за конците, разкъсвания на шийката на матката по време на раждане причиняват сериозни последици:

 1. Нагнояване на рани. Лошото медицинско обслужване води до ендометрит или сепсис, което може да бъде изпълнено с отстраняване на матката или смърт.
 2. Следродилни язви.
 3. Спонтанни белези, образуващи еверзия на шийката на матката.

Най-често разкъсванията са изолирани в природата, без да се стига до тялото на матката, и се случват на втория етап от раждането. В такива случаи резултатът обикновено е благоприятен както за родилката, така и за бебето. Последствията от сериозните наранявания обаче могат да бъдат избегнати само в случай на навременна диагностика и спешна помощ..

Всяко нелекувано увреждане заплашва с ерозия, развитие на хронични възпалителни процеси и дори рак. Също така, разкъсване на шийката на матката по време на раждане може да предизвика последствия под формата на истмично-цервикална недостатъчност.

Извършването на последваща бременност е трудно поради това, рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане на дете се увеличава.

Диагностика

Разкъсването на матката се диагностицира според събраната анамнеза и чрез визуален преглед на жената. Ако е необходимо, се предписва ултразвук. Най-често е необходимо да се установи точна диагноза за кратко време, тъй като такава патология се развива много бързо и нейното лечение трябва да се извършва без забавяне.

В ситуация, в която въз основа на симптомите лекарят поставя грешна диагноза, рискът от смърт за майката и детето се увеличава многократно.

По време на събирането на анамнеза, лекарят изяснява следните въпроси:

 • естеството на появилата се болка;
 • има ли отделяне от различно естество от влагалището;
 • сексуални заболявания, които са били преди;
 • предишни хирургични интервенции;
 • ход на предишен труд.

По принцип развитието на тази патология се определя лесно преди началото на процеса на раждане и за това е необходимо да се направи ултразвуково изследване. Резултатите трябва да бъдат докладвани на акушер-гинеколога, който ще поеме доставката.

По време на физически преглед на бременна жена със съмнение за развитие на такова състояние се обръща внимание на:

 • показатели за кръвно налягане;
 • сърдечен ритъм;
 • сърдечен ритъм.

Лекарят също така провежда:

 • палпация на коремната кухина;
 • гинекологичен преглед за установяване на размера и мускулния тонус на матката, както и фетално предлежание;
 • ултразвуково изследване, ако правилната диагноза не може да бъде направена с помощта на горните методи (ултразвукът ще покаже дебелината на стената на органа, видими нарушения на целостта, посочете етапа на руптура);
 • кардиотокография.

Трябва да се отбележи, че бременността с установени прекъсвания трябва спешно да се прекъсне с раждането, защото всяко забавяне заплашва живота на майката и детето.

Лечение на руптура на шийката на матката

Лечението започва веднага след откриване на руптури. Основният метод за възстановяване на щети е хирургичната намеса. Сълзите се затварят с резорбируеми конци под обща или локална анестезия.

Шиенето започва от горния ъгъл на процепа, като се насочва към външното гърло. Ако несъответствието на тъканите е преминало към тялото на матката, се извършва лапаротомия и се решава въпросът за екстирпацията (отстраняването) или запазването на органа.

В случай на многократно раждане с наличие на стари разкъсвания, пластиката се извършва по специална техника. Мъртвата и зараснала тъкан се отрязва, докато се зашива, лигавицата внимателно се изтегля, за да се образува нов, по-гладък белег и да се предотврати по-нататъшна деформация.

В допълнение към хирургичната интервенция, с обилна загуба на кръв, е показана интравенозна инфузия с хемостатични лекарства и физиологичен разтвор. За да се предотврати инфекция и развитие на възпаление, се предписват антибиотици и локални антисептици.

Половият акт е забранен през следващите 2 месеца след зашиване. Ако следвате инструкциите на лекаря, последиците от разкъсване на шийката на матката ще бъдат минимални..

Прогноза

Тази концепция е доста двусмислена по отношение на белег на матката:

 1. Ако една жена не планира бременност в бъдеще, както и ако нейният следоперативен период протича без усложнения, тогава прогнозата ще бъде благоприятна..
 2. Ако впоследствие жената планира да има деца, тогава прогнозата ще се основава предимно на оценка на жизнеспособността на белега.
 3. Ако в следоперативния период не е имало усложнения и е изминало достатъчно време за пълното му формиране.

В допълнение, тя ще се състои от концепциите за състоянието на динамично развитие на реална бременност.

Ако една жена се подложи на всички прегледи навреме, детето има малко или средно тегло за даден период, освен това няма инфекция и многоводие, тогава прогнозата ще бъде благоприятна.

Ако има такива фактори, тогава има вероятност той да стане относително неблагоприятен. Когато тактиката на лечение се предприеме навреме и доставката се извършва в болница от подходящо ниво с възможната помощ на детето, дори ако то е родено преждевременно. Възможна е неблагоприятна прогноза, ако неуспехът не бъде диагностициран навреме, а също така не се предприемат тактики на лечение.

Предотвратяване

Превантивните мерки за предотвратяване на нараняване на шийката на матката включват както професионалните действия на лекаря, така и внимателното отношение на родилката към нейното здраве. Когато планирате бременност, е необходимо внимателно да се изследват и лекуват всички хронични заболявания..

За да предотвратите разкъсване на шийката на матката по време на раждане, трябва да се включите в специални упражнения за укрепване на мускулите на влагалището, консумиране на витамини и минерали, хранене правилно и достатъчно почивка. Препоръчително е да се запишете за курсове за бъдещи майки.

По време на процеса на раждане жената трябва внимателно да слуша акушерката и лекаря, да притиска техните инструкции.

Правилното дишане играе важна роля. Навременните дихателни движения, достатъчни в дълбочина и ритъм, намаляват болката и ви позволяват да се концентрирате върху раждането.

Облекчаващите болката се използват за намаляване на болката и предотвратяване на преждевременни опити. За да се осигури нормалната дилатация на матката, се предписват спазмолитици.

Акушерът, водещ раждането, не трябва да прави резки движения при използване на медицински инструменти или при отстраняване на плода със седалищно предлежание, тъй като нараняването в такива ситуации е почти неизбежно.

Трябва да се има предвид, че при пациенти с анамнеза за увреждане на репродуктивните органи рискът от повторение на ситуацията се увеличава значително.

За да може последващото раждане след разкъсване на шийката на матката да премине без сериозни последици, жената трябва да следва всички препоръки на акушер-гинеколог. Координацията на действията в екипа на раждащата лекарка е ключът към естественото раждане с благоприятен резултат.

Автор: Виктория Семерня, лекар, специално за Mama66.ru

Грижа за гърдите по време на кърмене


За пълноценно кърмене всяка жена трябва да се подготви за този процес дори по време на бременност. За да може кърменето да бъде не само част от задължението на майката, но и да носи удоволствие при изпълнението на майчините си задължения, дадени й от природата, тя трябва да научи задължителните правила за грижа за гърдите. В крайна сметка гърдите вече не са само част от тялото й, това е правилното хранително хранене за растящия организъм. Жената не трябва да забравя за грижата за себе си, но трябва да се грижи за млечните си жлези още по-внимателно по време на лактацията..

Много жени кърмят бебетата си без проблем. Докато някои са изправени пред проблеми, които биха могли да бъдат избегнати чрез своевременно започване на правилна грижа за гърдите си.

»Един от най-често срещаните проблеми с кърменето е, че жените са склонни да игнорират болезнените усещания при прихващане към гърдите. Жената трябва да знае, че процесът на кърмене не трябва да бъде придружен от болка..

Веднага щом се появят зачервяване или подуване на зърната, които причиняват дискомфорт, трябва да потърсите помощ. Пренебрегването на болката може да бъде провокация за сериозни инфекции. Понякога липсата на внимание и грижи по отношение на гърдата може да доведе до проблеми, които водят до по-сложни заболявания, които могат да бъдат избегнати, ако хигиенните процедури се извършват правилно и своевременно..

Напукани зърна, болка по време на хранене

Причините са неправилна хигиена, използване на твърде алкални препарати, използване на кремове не по предназначение, злоупотреба с помпа за кърма или неправилното й използване, пресушаване или приготвяне на пара на зърната, неправилно изземване на ореолите. За да предпазите гърдите си от тези „неприятности“, провеждайте ежедневни прости, но много важни хигиенни процедури.

Почистване на кожата по време на кърмене

На първо място, гърдите трябва да се поддържат безупречно чисти. Преди всяко хранене е необходимо да се извърши задължителна процедура за измиване на ръцете. Всеки ден сутрин, преди хранене и вечер, след хранене, се препоръчва да се мият гърдите с топла вода и бебешки сапун, но без помощта на гъби и кърпи. Сутиенът също трябва да се сменя всеки ден. Когато измивате гърдата, първо измийте зърното, а след това и цялата гърда, след което я изсушете със стерилна марля или мека пелена.

»Практикуваното преди това измиване на гърдите преди всяко хранене сега не се препоръчва. Честото измиване на гърдите води до ненужна травма на зърната и отмиване на защитния липиден слой, което допринася за проникването на инфекции.

По време на душ трябва само да измиете млечната жлеза със сапун, не трябва да миете зърната със сапун. Ареолата има малки подутини - това са жлези, които отделят мазнини, които омекотяват и дезинфекцират зърната. Ето защо, за да не изсъхне нежната кожа на зърната, те трябва да се измият, без да се използва сапун. Препоръчително е да откажете хигиенни продукти със силна миризма. Тъй като миризмата, идваща от кожата на майката, може да съсипе апетита на бебето и да предизвика безпокойство, което води до безкрайни припадъци и изтласкване на зърното, по време на което зърното е наранено. Хормоналният фон след раждането все още не е стабилен, така че не експериментирайте с непроверени продукти, те не трябва да изсушават кожата или да провокират алергична реакция. Не забравяйте да използвате душ гелове, сапуни, шампоани с неутрално ниво на pH, предимно без мирис, можете също да използвате бебешки или естествени сапуни, съдържащи лечебни билки. Използвайте кремове и мехлеми за гърди с повишено внимание!

»Всяко лечение на напукани зърна е препоръчително да се извършва под наблюдението на лекар, тъй като има много средства за лечение, но не всяко може да е подходящо за вас. Невъзможно е да се "третира" зоната на зърната с антисептици (брилянтно зелено, йод) - това води до факта, че кожата е суха, това допринася за намаляване на собствените й защитни сили.

Най-добрият начин за предотвратяване на образуването на пукнатини е изцеждането на няколко капки мляко след хранене, смазване на областта на зърната с него и оставяне на гърдите да изсъхнат на въздух за 2-3 минути. Това помага да се лекуват малки пукнатини в гърдите. Можете да смажете малките пукнатини, образувани с растителни масла (морски зърнастец, маслини, масло от шипка), мехлеми от невен, арника. Ако състоянието на зърната не се подобри, трябва да се консултирате с лекар и да използвате само лекарствени мехлеми, предписани лично за вас..

Използвайте силиконови накрайници

По принцип проблемът с напуканите зърна е проблемът на първите 1-2 месеца от храненето, или когато бебето се нуждае от чести прикрепвания, тогава няма време за заздравяване на пукнатините. Ако пукнатините на гърдите не зарастват дълго време, препоръчително е да използвате силиконови подложки за гърди, за да избегнете нови наранявания в гърдите. Силиконовият връх ще помогне да се предотврати повторно нараняване, като по този начин спомага за ускоряване на лечебния процес. Не е възможно да се храни дълго в такива подложки, тъй като детето може много бързо да свикне с тях и да започне да отказва зърното в бъдеще. Проблемът с пукнатините в гърдите, като правило, е актуален само през първите няколко седмици след раждането, след 3-4 седмици, когато кожата около зърното груби, пукнатините спират да се появяват, необходимостта от закрепване изчезва.

Използвайте подложки за гърди за еднократна или многократна употреба

»Някои жени отделят мляко спонтанно. Това не означава, че имат много мляко, но се обяснява с разпадане на нервните влакна в основата на зърното..

Ако възникне такъв проблем, той, разбира се, трябва да бъде решен, но за да се предотврати „задушаване“, което е добра среда за размножаване на бактерии, както и за да се предотврати триенето на зърното с грубия материал на сутиена след изсъхване на млякото върху него, се препоръчва използването на еднократна, силно абсорбираща подложки за гърдите. Те ще помогнат за справяне с такива проблеми като напукване или разтриване, спиране на миризмата на „кисело мляко“. Вместо подложки за еднократна употреба също могат да се използват абсорбиращи подложки за многократна употреба или сухи стерилни марлени подложки, но ги сменяйте често.

Подредете въздушни бани за зърната

Въздушните бани имат много благоприятен ефект върху тялото на кърмачка, особено, разбира се, върху млечните жлези. Тази процедура може да продължи средно 15-20 минути. През това време гърдата има време за почивка, „дишане“, тя изсъхва естествено, което помага да се предотврати „задушаване“, което допълнително провокира развитието на пукнатини на зърната. Ако е възможно да се извършват въздушни бани на чист въздух, е необходимо да се изключат директните слънчеви лъчи върху гърдите.

Причини и последици от разкъсване на шийката на матката по време на раждане

Шийката на матката играе много важна роля в процеса на раждане. Всъщност началото на втория етап на труда - опити - зависи от неговото отваряне. По време на контракциите (когато мускулите на матката се свиват активно), върху шийката на матката се образува маточен фаринкс (кръг), през който плодът ще се придвижи от матката навън. Диаметърът на този кръг трябва да достигне 10-12 см и едва след това жената навлиза във втория етап на раждането: тя започва да тласка и „тласка“ плода.

На практика нещата могат да се объркат. Идват опити, но врата не е отворена. Ако жената започне да натиска, тогава шийката на матката естествено не може да издържи на натиска и се разкъсва. Именно това е най-честата причина за руптури, поради което много лекари твърдят, че родилките самите са виновни за счупването на маточната шийка. Трябва да напъвате според инструкциите на медицинския персонал. Но наистина ли е така? Нека да разберем.

Причини за разкъсване на шийката на матката

Има няколко причини за тази обща патология. В същото време наблюденията показват, че най-често руптури се случват при първородни, докато те могат да бъдат в различна степен (има 3 степени на руптури), спонтанни и насилствени (в резултат на операция).

 • преждевременни опити, когато шийката на матката не се отвори до желания размер;
 • намалена еластичност на шийката на матката;
 • късно раждане на жена;
 • операция на шийката на матката;
 • наличието на белези след аборт или раждане;
 • инфекции в матката;
 • големи плодове;
 • седалищна доставка;
 • бързо раждане;
 • оперативно раждане с налагане на форцепс и др..

Какво причинява разкъсване на шийката на матката по време на раждането?

По време на процеса на раждане могат да възникнат непредвидени усложнения, които изискват спешна медицинска намеса. И разкъсването на шийката на матката по време на раждането се отнася точно до такива ситуации..

Последиците от такава спешна ситуация могат да бъдат изключително сериозни, така че лекарят трябва да действа спешно. Ако не отстраните незабавно разкъсването на шийката на матката по време на раждане, тогава случаят може дори да завърши със смърт..

Класификация на руптури на маточната шийка

Раздялата може да бъде спонтанна и насилствена. Първият може да възникне не само по време на процеса на раждане, но и по време на операция върху репродуктивните органи. Но все пак много по-често нарушения на целостта се случват именно по време на раждането на дете. Причините за това са няколко..

 • Лоша разтегливост на мускулите на матката. Най-често се диагностицира при жени над 30-годишна възраст и при неродени майки..
 • Продължително компресиране на матката при жени с тесен таз.
 • Голямо разтягане на матката по време на раждането. Това се случва, когато плодът е твърде голям, бързо раждане и многоплодни раждания.

Принудително разкъсване на шийката на матката по време на раждане се случва, когато се правят интервенции, които помагат за ускоряване на процеса на раждане. По принцип това е използване на форцепс или извършване на вакуумна екстракция.

В допълнение към класификацията според метода на появата има и разделяне според дълбочината на увреждане на органите. В този случай има 3 степени на тежест на състоянието, които имат подобни симптоми. Следователно само гинеколог може да постави правилната диагноза, след задълбочен преглед.

Първа степен

Такива пропуски най-често се появяват, когато бъдещата майка не спазва препоръките на лекарите по време на раждането. Например, родилката настоява в неподходящо време, когато е необходимо..

Такава празнина не надвишава 1 см и най-често се среща само от едната страна на шийката на матката. Симптомите в този случай практически липсват. И ако пукнатината е по-малка от 10 мм, тогава е много трудно да се диагностицира..

Единственият признак, който може да сигнализира за проблем, е кървенето. В началото може да е малък и дори да прилича на кръвни намазки, но с течение на времето количеството на отделянето може да се увеличи. Също така с течение на времето могат да се появят неприятни спазми в долната част на корема - в областта на матката.

Втора степен

Подобно разкъсване на шийката на матката се случва по време на раждане, ако размерът на бебето не съвпада с размера на таза на майката. Най-често това се случва, когато по време на ултразвук лекарят неправилно определя размера на плода. Размерът на увреждането във втората степен не трябва да надвишава 2 см. В този случай той се намира само в матката и вагиналната част не е засегната.

Трета степен

При такова нарушение на целостта на маточната шийка възникват най-сериозните последици, тъй като е засегната вагиналната част. Пукнатината като че ли преминава във влагалището и няма ясно определена граница.

При тази степен се наблюдават най-поразителните и силни симптоми. На първо място, това е вагинално течение, което често има разнородна структура. Ето защо, ако при изписването след раждането има многобройни и големи съсиреци, които се открояват от гениталния тракт, трябва да информирате Вашия лекар за това..

В зависимост от размера на пукнатината могат да се появят и други признаци:

 • бледност на кожата и лигавиците;
 • пот, която може да бъде лепкава и обилна
 • повишен пулс;
 • понижаване на кръвното налягане.

Акушер-гинеколозите трябва да наблюдават подобни промени в състоянието на новородената майка. Самата тя обаче трябва внимателно да се вслушва в своето благосъстояние..

В какви ситуации се разкъсва шийката на матката??

Проблем като руптура на маточната шийка не е често срещан. Жените обаче трябва да знаят при какви условия това е възможно..

По време на раждане

По време на раждането фаринксът на матката се разтяга, което пряко влияе върху състоянието на шийката на матката. Следователно, при силно натоварване може да възникне нарушение на целостта на тъканите на тази част от гениталния орган. Ако веднага се намесите в дадена ситуация, можете да избегнете сериозни последици. Ако навреме се забележи разкъсване, акушер-гинекологът може да реши да извърши спешно цезарово сечение.

По време на полов акт

В тази ситуация разкъсването на шийката на матката е по-рядко. Този сценарий обаче е възможен. Това се случва при насилствен контакт с проникването на пениса доста дълбоко във влагалището. Кървенето с различна интензивност обикновено се появява веднага. Заедно с това се появяват и други симптоми като слабост, замаяност, болка в гениталната област..

Причини

Най-често шийката на матката на жената се разкъсва по време на раждането поради проблеми, възникнали по време на процеса на раждане. Това може да е нарушение на техниката при манипулации при доставка или първоначалното състояние на репродуктивната система. Основните причини са:

 • хипоксия на маточните тъкани - появява се, когато главата на плода е разположена в областта на тазовото дъно, което води до нарушение на притока на кръв в тази област;
 • бърз труд, при който фазата на фетално изгонване е само няколко минути;
 • намалена еластичност на мускулите на матката;
 • наличието на предлежание на плацентата, което води до нарушаване на структурата на шийката на матката;
 • аномалии по време на раждане, като непълна дилатация на маточната шийка;
 • голям плод с тегло над 4 кг или главата има голям диаметър;
 • при мудни опити на жената се инжектират стимулиращи лекарства, които могат да повлияят на еластичността на мускулите на матката и да допринесат за повишена травматичност;
 • белези или възпалителни заболявания, присъстващи в репродуктивната система, които засягат състоянието на шийката на матката.

Симптоми

Симптомите пряко зависят от размера на руптурата на шийката на матката. При 1 и 2 градуса симптомите могат да отсъстват напълно. Жената забелязва само леко общо влошаване на благосъстоянието, но не вижда очевидна причина за това.

Понякога може да има леко кървене или друго отделяне, но след раждането те не винаги се обръщат внимателно. В края на краищата, хормоналните смущения също могат да причинят подобни симптоми, освен това, "лохиите", сами по себе си, в първите следродилни дни са доста интензивни.

Когато обаче маточната шийка се разкъса, кървавите, зацапващи отделяния не изчезват с времето, а само се усилват.

При доста големи пропуски започва да се появява интензивно кървене. Поради натрупването на кръв във влагалището, в тях присъстват кръвни съсиреци.

В допълнение към съсиреното отделяне, жената забелязва следните симптоми:

 1. слабост, причините за която не са ясни;
 2. прекомерно изпотяване;
 3. влошаване на общото състояние.

За да открие спукана шийка, лекарят трябва да проведе гинекологичен преглед на гениталния тракт на пациента. Визуално и при палпация лекарят забелязва нарушение на размера на органа и в някои случаи може да се открие промяна в структурата на матката. Появява се подпухналост, която понякога се разпространява извън гениталния орган и се премества във влагалището.

Ако разкъсването се е случило по време на раждане, тогава се наблюдават конвулсивни контракции. Това са краткосрочни контракции на матката, които не помагат в процеса на раждане. Кръвни петна ще присъстват в урината, а жената ще усеща болка и парене в долната част на корема. Ако не се справите веднага с това усложнение, се развиват следните условия:

 • намаляване на налягането;
 • повишено изпотяване;
 • гадене и повръщане;
 • повишен сърдечен ритъм (тахикардия);
 • бледност на кожата.

Какви са последствията, ако има разкъсване на шийката на матката?

За съжаление, такова нарушение на целостта на гениталния орган не винаги е възможно да се диагностицира навреме. И ако след раждането се установи разкъсване на шийката на матката, тогава е необходимо зашиване, в противен случай могат да се появят следните последствия:

 • появата на следродилна язва, която с течение на времето може да доведе до патология;
 • добавянето на инфекция, която води до развитие на заболявания като ендометрит, аднексит и др.;
 • хеморагичен шок;
 • еверзия на шийката на матката или, както го наричат ​​лекарите, ектропион;
 • появата на белези;
 • нагнояване на рани, което в бъдеще може да доведе до необходимостта от отстраняване на цялата матка или отделна част от нея;
 • истимо-цервикална недостатъчност се появява поради проблеми с мускулните структури на шийката на матката, впоследствие ICI води до затруднения при втората и следващите бременности.

Всички тези последици имат различна степен на опасност за тялото и някои от тях дори могат да доведат до смърт..

Лечение

Лечението на такова усложнение се извършва само хирургично и започва веднага след откриването на патологията. Това е затварянето на празнината, независимо от нейния размер. Обикновено това не е кухина, а минимално инвазивна операция, при която инструментите се вкарват през вагината.

За зашиване се използват абсорбиращи се материали, като операцията се извършва под упойка. Какъв вид анестезия ще се използва зависи от ситуацията. Ако разкъсването се открие точно по време на процеса на раждане, тогава не се извършва допълнителна анестезия.

Хирургът започва да зашива празнината от горния си ъгъл, преминавайки към външния фаринкс. Ако усложнението е засегнало и матката, тогава се извършва лапаротомия и след това се решава въпросът за запазване или отстраняване на гениталния орган.

Само при повърхностни пукнатини, когато шията не е увредена до пълна дълбочина и когато няма загуба на кръв, тогава е възможно консервативно лечение.

Когато патологията е тежка, се извършва операция на коремната кухина. Тази техника се използва при образуването на хематом, който се появява, ако пукнатината премине в мастна тъкан..

При обилна загуба на кръв се предписва интравенозна инфузия със специални лекарства и физиологичен разтвор. Това помага да се възстанови загубата на кръв и да се предотврати развитието на хиповолемични състояния (включително шок). Също така, за профилактика на инфекциозни заболявания се предписват антибиотици и местни антисептици..

Последваща бременност и раждане

Понякога разкъсването на шийката на матката предотвратява последващото зачеване на дете. Това се дължи на появата на адхезивни процеси в тазовите органи. Но дори една жена да е успяла да зачене дете, то тя не винаги успява да го понесе. Поради несъответствието на мускулите на шийката на матката, може да настъпи нейното преждевременно отваряне и в резултат на това ранно раждане. Следователно, с анамнеза за разкъсване, последващите бременности са под строгото наблюдение на гинеколог.

Второто и следващите раждания не са естествени, тъй като може да се случи повторно разкъсване на маточната шийка по съществуващия белег. На жената се прави цезарово сечение и то се планира предварително. Оптимално е операцията да се извърши на 37 или 38 седмица от бременността.

Предотвратяване

Превантивните мерки за предотвратяване на руптура на маточната шийка по време на раждане се състоят от два важни аспекта. Първо, това са действията на самата родилка. И второ, това е професионализмът на лекаря.

Много зависи от бъдещата майка. По време на планирането на бременността трябва да бъдете проверени за хронични заболявания, тъй като някои от тях могат да повлияят на еластичността на мускулите на гениталния орган. Също така е важно да се занимавате със специална гимнастика, която е насочена към укрепване на маточната мускулатура. Диетата трябва да съдържа достатъчно количество храна, съдържаща микроелементи и витамини.

Професионализмът на лекаря играе важна роля. По време на процеса на раждане той не трябва да прави резки движения с медицински инструмент. Също така, той трябва да бъде особено внимателен, когато отстранява плода със седалищното си представяне. Всъщност в този случай вероятността от нараняване на шийката на матката е много голяма..

Правилните превантивни мерки могат значително да намалят вероятността от руптура на маточната шийка. Но ако това все пак се е случило по време на раждането на детето, тогава е необходимо спешно хирургично лечение, в противен случай последствията могат да бъдат много сериозни. Освен това, след като роди, новосформираната майка трябва да внимава към здравето си и да наблюдава всички промени в своето благосъстояние. В крайна сметка някои усложнения, а не само разкъсване, могат да се проявят в късния следродилен период..

За повече информация относно руптурата на маточната шийка и последващата бременност препоръчваме да гледате следното видео:

Статията е проверена от практикуващ семеен лекар Елизавета Анатолиевна Крижановская, 5 години опит. Повече за експерта