CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

Нормата на CTG показателите по време на бременност

Кардиотокографията (CTG) е пренатален диагностичен метод, който ви позволява да определите състоянието на плода и как функционира матката. В комбинация с ултразвук и доплер ултразвук, кардиотокографията ви позволява ефективно и бързо да идентифицирате патологиите на бременността и да предприемете необходимите мерки за тяхното коригиране.

Като правило CTG се извършва след 32 седмици. По това време плодът вече живее в определен ритъм на сън и активност и сърцето му се чува ясно. Понякога обаче кардиотокографията се предписва на по-ранна дата, тъй като патологичните ритми могат да бъдат определени след 20 седмици..

Най-популярният въпрос, свързан с тази процедура, който често се задава от бъдещите родители - каква е нормата на CTG по време на бременност? Най-често първият път за кардиотокография на бременни жени се изпраща на 34 седмици (35 седмици). Жените се интересуват много от това какво означава всяка дума в заключението, колко точки се считат за норма и кога да бият алармата.

Информативни показатели

При декодиране на кардиотокография се вземат предвид следните показатели на ритъма:

 • Базален (основен) ритъм - той преобладава при CTG. За да го оцените обективно, трябва да запишете поне 20 минути. Можем да кажем, че основният пулс е средна стойност, която отразява сърдечната честота на плода по време на почивка.
 • Вариабилност (вариабилност) е динамиката на колебанията на сърдечния ритъм спрямо средното му ниво (разликата между основната сърдечна честота и ритъмните скокове).
 • Ускорение (ускоряване на сърдечната честота) - този параметър се взема предвид, ако в рамките на 10 или повече секунди броят на ударите се увеличи с 15. На графиката те са представени с върхове, насочени нагоре. Като правило те се появяват по време на движенията на бебето, маточните контракции и функционалните тестове. Обикновено най-малко 2 ускорения на пулса трябва да се случат за 10 минути.
 • Забавяне (забавяне на ритъма на сърдечния ритъм) - този параметър се взема предвид по същия начин като ускорението. На графиката това са зъби, гледащи надолу.

Продължителността на забавянията може да бъде различна:

 • до 30 секунди, последвано от възстановяване на сърдечния ритъм на плода;
 • до 60 секунди с висока амплитуда (до 30-60 удара в минута);
 • повече от 60 секунди, с висока амплитуда на вибрациите.

Освен това в заключението винаги има такова нещо като загуба на сигнал. Това се случва, когато сензорите временно губят звука от сърдечния ритъм на вашето бебе. И също така в процеса на диагностика, те говорят за индекса на реактивност, който отразява способността на ембриона да реагира на дразнещи фактори. При интерпретацията на резултатите, на индекса на феталната реактивност може да бъде присвоен резултат в диапазона от 0 до 5 точки.

В разпечатката, която се издава на ръцете на бременна жена, са предписани следните 8 параметъра:

 • Време за анализ / загуба на сигнал.
 • Базална сърдечна честота.
 • Ускорение.
 • Забавяне.
 • Променливост.
 • Синусоидален ритъм / амплитуда и честота на трептене.
 • STV.
 • Честота на смущения.

При абсолютна норма трябва да се спазват 8 параметъра от 8. В зависимост от това кои параметри не са били изпълнени, експертите признават, че 7 от 8 и 6 от 8 параметъра са нормални. В този случай обаче не можете да правите без повторен CTG. Диапазонът на сърдечната честота се показва на кардиотокограмата (посочени са две цифри).

Точки за оценка

В процеса на развитие на кардиотокографията експертите са определили обективни критерии за оценка на записа и са съставили много таблици. Няколко скали се използват за дешифриране на резултатите с CTG. Най-често те използват скалата на Фишер (10 точки) или Кребс (12 точки). В заключение може да се посочи двоен резултат - оценка от Fischer и krebs.

Критерии на Фишър

Картата с резултати, разработена от американски акушер-гинеколог, представя редица критерии, които се оценяват от 0 до 2 точки. Крайният резултат се определя чрез събиране на всички оценки. Според Фишер специалистите извършват "ръчно" изчисление, фокусирайки се върху това, което виждат на калибриращата лента.

След оценка на критериите има 3 основни състояния на плода:

 • Нормалните показатели са 8-10 точки. Сърцето на бебето бие добре и то е умерено подвижно и няма съмнения за кислороден глад.
 • Състояние на съмнение - 5-7 точки. Такъв резултат може да показва началния етап на кислороден глад и изисква специално наблюдение на бременната жена..
 • Лошо състояние на плода - 0-4 точки. Това показва тежка хипоксия. Ако не вземете спешни мерки, това може да бъде фатално за бебето в рамките на няколко часа..

Ако CTG записът дава резултат от 7 или 6 точки, тогава се предписва повторна кардиотокография в рамките на 12 часа и ако раждането е започнало, след 1 час. В случай, че CTG записът е имал оценка от 8 или повече точки, тогава в началото на раждането процедурата се повтаря след 2-3 часа, а на по-ранен етап бременната се освобождава за 3-7 дни преди повторната CTG.

Скала на Кребс

Тази скала за оценка се различава от скалата на Фишър по един критерий - броят на двигателните реакции на бебето за 30 секунди: ако те напълно отсъстват, се дават 0 точки, от 1 до 4 двигателни реакции се оценяват в 1 точка, ако има 5 или повече реакции за 30 секунди, тогава те дават 2 резултат.

С оглед на този критерий скалата на Кребс има 12-степенна система за оценка. Ако в резултат на тази скала бяха зададени от 9 до 12 точки, тогава бъдещите родители могат да бъдат абсолютно спокойни - резултатите са в рамките на нормалното. Резултат от 0 до 8 е причина да подадете аларма. С такива резултати те говорят за наличието на патологичен вътрематочен процес..

Ако заключението на CTG има 11 точки, тогава няма съмнение, че скалата на Кребс е използвана за декодиране. Ако резултатът е 9 точки, тогава резултатът се счита за добър във всеки случай. Но ако не е имало послепис, че оценката е извършена според Фишер, тогава все пак трябва допълнително да се консултирате със специалист.

Критерии на Dowes-Redman

Тези критерии са разработени за автоматични устройства. Компютърът оценява записа без участието на диагностик, но като се вземат предвид всички същите параметри като в метода "ръчно".

В резултат се обобщават всички значими CTG критерии и се показва специален индикатор за променливост - STV. Този чувствителен параметър открива признаци на фетален дистрес и прогнозира неблагоприятни резултати от бременността..

Според Dows-Redman се различават следните резултати:

 • нормални показатели, показващи здравословен ход на бременността - STV 6-9 ms;
 • гранични стойности, които изискват надзор от специалист - STV 3-5 ms;
 • висок риск от недостиг на кислород, налагащ спешни мерки - STV 2,6–3 ms;
 • критично състояние на плода, което през следващите няколко часа може да завърши с вътрематочна смърт - STV по-малко от 2,6 ms.

Тази система за оценка не се практикува по време на началото на раждането, но се използва успешно за наблюдение през периода на бременността. Обикновено CTG се записва на всеки 2-3 седмици на 28–32 седмици и на всеки 2 седмици на 32–37 седмици. И след 38 седмици те прибягват до CTG на всеки 7 дни..

Показатели за здравето на плода

След оценка на показателите CTG, лекарите определят стойността на PSP (показател за здравето на плода). Има 4 стандартни мнения за PSP. Под 1.0 - нормални стойности (понякога отблъснати от 1.05). В същото време, ако са получени гранични показатели - 0,8-1,0, тогава записването се препоръчва да се повтори в рамките на 1-2 седмици.

От 1,05 до 2,0 - първични отклонения. Такова заключение изисква терапевтични мерки и CTG контролен запис за една седмица. От 2.01 до 3.0 - тежки отклонения. В този случай се препоръчва болница за жената да вземе мерки за запазване на бременността. PSP от 3,0 или повече - критично състояние на плода. Бременната жена трябва да бъде спешно хоспитализирана, най-вероятно ще бъде посочено спешно раждане.

CTG обикновено не се различава много от 33 седмици до 36 седмици и се характеризира със следните признаци: основният ритъм е от 120 до 160 удара / мин, от 5 ускорения на сърдечната честота се отбелязва в рамките на 40-60 минути, диапазонът на вариабилност е от 5 до 25 удара на минута, без забавяне на ритъма.

Използването на CTG при раждане (38 седмици - 40 седмици) се определя индивидуално. CTG на плода през този период може да даде следните резултати:

 • Умерена амплитуда на забавянията на сърдечната честота: базална честота - 160-180 удара / мин, диапазон на вариабилност - повече от 25 удара / мин, ранни забавяния на ритъма - по-малко от 30 удара / мин, късно - по-малко от 10 удара / мин, изразено ускорение на сърдечната честота С тези показатели раждането трябва да протича естествено, без намесата на акушер-гинеколозите..
 • Състоянието е на ръба на риска: основната линия на CTG е от 180 удара в минута, вариабилността на кривата е по-малка от 5 удара / мин, ранни забавяния на ритъма - 30-60 удара / мин, късни - 10-30 удара / мин. В този случай естествената доставка не е изключена, но допълнително се провежда тестът на Zading. След това акушер-гинеколозите предприемат всички необходими манипулации за постигане на естествено раждане, но ако всички предприети стъпки са неефективни, тогава родилката е подготвена за цезарово сечение..
 • Опасно състояние: основната линия не надвишава 100 удара в минута, ранните забавяния на сърдечната честота надвишават 60 удара / мин, късните - над 30 удара / мин. Действията на акушер-гинеколозите в този случай не се различават от тези, които се извършват при рискови състояния на плода.
 • Критично състояние на плода. Налице е изразено увеличаване на сърдечната честота с остатъчно забавяне, което може да продължи до 3 минути. По този начин графичната крива се изравнява. Ситуацията не толерира забавяне, спешно е да се направи цезарово сечение.

Патологична CTG

Има 3 патологични варианта на CTG.

Беззвучен или монотонен CTG

Характеризира се с липсата на ускорения и забавяния, но базалният пулс е в рамките на нормалното. Графичното представяне на такава кардиотокография е близо до права линия..

Синусоидална CTG

Графичното изображение на такава кардиотокография има формата на синусоида. Такъв CTG показва изразено кислородно гладуване на плода. Понякога се открива на фона на бременна жена, приемаща психотропи или наркотици.

Ламбда ритъм

Характеризира се с бързо редуване на ускорение и забавяне. В повечето случаи тази CTG патология показва компресия на пъпната връв. По правило той се прищипва между главата на плода и майчините кости на таза, което води до намаляване на притока на кръв и развитие на хипоксия.

Когато се получат съмнителни резултати със стандартен CTG, се извършва запис с функционални тестове:

 • Тест без стрес. Изследванията на сърдечната честота се извършват на фона на естествените движения на плода. В нормално състояние, след всяко движение на детето, сърдечната честота трябва да се ускори. Ако това не се случи, тогава можем да говорим за наличието на патология.
 • Стрес тест. Бременната жена се инжектира с окситоцин и следи промените в сърдечната честота на бебето. Обикновено трябва да се наблюдава ускорение, базалният ритъм трябва да бъде в приемливия диапазон и не трябва да има забавяне. Ако след въвеждането на това лекарство плодът не наблюдава ускоряване на ритъма, а по-скоро може да се отбележи, че сърдечните контракции се забавят, това показва кислороден глад..
 • Тест на млечната жлеза. По време на този тест, производството на естествен окситоцин в тялото на жената се постига чрез масажиране на зърната в продължение на 2 минути. Освен това се прави оценка, както в случая с въвеждането на синтетичен окситоцин.
 • Тест за упражнения. CTG записът се извършва веднага след като бременната жена извърши поредица от действия, които включват физическа активност. Най-често от нея се иска да се изкачи по стълбите до 2 стълби. В отговор на такива действия сърдечната честота на плода трябва да се увеличи.
 • Дихателен тест. Бременна жена в процес на запис на CTG трябва първо да задържи дъха си, докато вдишва и след това издишва. В първия случай се очаква пулсът на бебето да намалее, а във втория ще се увеличи.

За разлика от стандартната ехография и доплер, които показват анатомията и циркулацията на плода и мястото на бебето, CTG ви позволява да определите ефекта на кислорода и хранителните вещества върху бебето. В допълнение, CTG е незаменим в процеса на доставка, когато други методи не могат да бъдат приложени. Такова проучване помага да се избере правилната тактика за управление на раждането, като се вземе предвид как плодът толерира стресът, който се е появил..

Нормата на стойностите на CTG по време на бременност

Феталната кардиотокография е проучване, което се провежда за всички бременни жени след 28-29 седмици. Най-често диагностиката се изпраща на 32-34 седмици, ако няма усложнения. Какво ви позволява да видите CTG и какви са нормите на ценностите, ще разкажем в тази статия.

Същност на метода

CTG се счита за един от най-информативните диагностични методи през третия триместър на бременността..

Малкото сърце работи в пълно съответствие с общото състояние на детето. Ако бебето е здраво и добре, тогава сърцето бие ритмично и ясно. Малкото сърце реагира на всякакви нарушения, заболявания, патологични състояния чрез увеличаване или намаляване на ритъма.

Кардиотокографията се прави два до три пъти късно, обикновено след 30 седмици и след това преди раждането на 38-40 седмици. Ако бременността не протича много гладко, лекарят може да препоръча допълнителни CTG.

Кардиотокографията се прави, за да се установи как се чувства бебето.

По време на раждането устройството е свързано и с корема на бременната жена, за да се проследи благосъстоянието на бебето, докато тя преминава през труден, но осигурен от природата път.

С помощта на два сензора се измерват едновременно няколко индикатора, които се разглеждат заедно. Това е естеството и честотата на биене на сърцето на бебето, свиване на маточната мускулатура и движение на плода.

Един от сензорите е конвенционален ултразвуков рекордер. Неговата задача е да записва сърдечния ритъм на бебето.

Друг сензор се нарича тензодатчик, това е широк велкро колан, който обгражда жената. Неговата задача е да регистрира маточните контракции (или родилни болки, ако методът се използва по време на раждане) въз основа на незначителни колебания в обема на корема. Същият сензор "улавя" движението на плода вътре в матката.

Индикаторите се записват едновременно, синхронно в две графики. На едната - данни за сърдечния ритъм на детето, на втората - маточни контракции и движения. Показанията на горната графика на времевата скала напълно съответстват на долната, поради което всички параметри са взаимосвързани.

Анкетата продължава от 30 минути до 1 час, понякога процедурата за регистриране на показатели може да бъде удължена. Подложете се на CTG при консултация по местоживеене, както и във всяка клиника, която предоставя услуги за управление на бременността.

Декодиране и норми

С появата на съвременните фетални монитори проблемът с декодирането на трудни термини, използвани в CTG, стана по-лесна задача, тъй като апаратът сам анализира получените данни и издава заключение. В него жената винаги вижда главното - заветния запис „плодът е здрав“. Но такъв запис се появява, уви, не винаги.

Освен това бъдещите майки наистина искат да знаят колкото се може повече за сина или дъщеря си. Ще се опитаме да обясним какво означават вписванията в заключението на кардиотокографията и какви са нормите.

Базална сърдечна честота

Всички знаят, че сърцето на дете, което все още не е родено, бие често - повече от 110 удара в минута. Но жена, която за първи път дойде в CTG, чака друго откритие - малкото сърце не само бие бързо, но бие с различно темпо.

Скоростта се променя почти всяка секунда - 145, 150, 132 и така нататък. Трудно би било да се определи нормата за конкретно дете, ако не беше получена средната стойност - така наречената базална сърдечна честота.

През първите минути програмата анализира всички входящи стойности и след това определя средната аритметична стойност. Нормалната базална сърдечна честота се счита за стойности от 110 до 160 удара в минута. Излишъкът може да показва тахикардия, сърдечната честота под 110 удара в минута може да показва брадикардия. Както увеличаването, така и намаляването в една и съща степен могат да бъдат физиологични и могат да показват проблеми на детето.

Много жени погрешно смятат, че пулсът на бебето се променя от седмица и затова те търсят съответствие с нормата на 33, 36 или 35 седмици от бременността. Цените са еднакви за целия трети триместър. Те не зависят от конкретен период и също така не могат да посочат пола на детето..

Променливост, диапазон на сърдечната честота

Веднага щом се покаже базовата стойност на сърдечната честота, програмата започва да записва променливостта или люлеенето на сърдечната честота. Съгласно тази концепция колебанията на ритъма са скрити нагоре или надолу от средната стойност..

Показанията могат да се променят бързо или бавно. Следователно самите трептения (или, както ги наричат ​​още в медицинската среда, трептения) също са бавни и бързи.

Бързите вибрации са на практика промяна в ритъма всяка секунда. Има три вида бавни трептения:

 • Ниска - когато сърцето на бебето промени ритъма за минута в реално време с не повече от три удара. Ниските последователности изглеждат така: 145, 146, 147, 144 и т.н. Това се нарича ниска вариабилност..
 • Средните трептения се характеризират с промяна в сърдечната честота с 3-6 удара в минута, а високите трептения - повече от шест. По този начин, колебанията от изходната стойност от 140 удара в минута за 60 секунди до стойности от 145 са средна променливост и до 152 стойности, висока променливост. Процент на бременност - бързи и високи трептения.
 • Освен това се оценява количественият показател за трептенията. Пулсът на плода се счита за монотонен, ако сърдечната честота се промени с не повече от 5 удара в минута. Преходен ритъм се нарича ритъм, при който е настъпила промяна с 6-10 удара в минута. Вълнообразният ритъм се характеризира със смяна от 11-25 удара, а подскачащият ритъм - повече от 25 удара в минута. От всички тези параметри вълнообразният ритъм се счита за нормален..

Забавяне и ускорение

Тези термини, които не са ясни на всички, всъщност са много лесни за визуализиране - това са възходи и падения (високи и ниски епизоди) на графиката. Бъдещите майки също ги наричат ​​зъби и спадове. В този случай ускоренията се наричат ​​коти, а забавянията, съответно, падат..

Въпреки това, ускорението не се счита за увеличаване на сърдечната честота на сърцето на детето, а само такова, при което честотата се увеличава с 15 или повече удара в минута и продължава 15 или повече секунди при тази скорост. По аналогия с това забавянето е намаляване на честотата с 15 или повече удара, като същевременно се запазва темпото за 15 или повече секунди..

Нормата за здравословна и неусложнена бременност се счита за 2 или повече ускорения за десет минути от проучването. Децелерациите не трябва да са нормални. Но единичните падания с нормални други показатели няма да се считат за патология.

Разбъркване на плода

Това е най-противоречивият параметър на CTG, чиято норма е трудно да се изчисли в определени стойности..

През третия триместър децата вече имат свой индивидуален темперамент и някои бебета са по-активни, докато други предпочитат да спят повече и да натрупват сила преди предстоящото раждане. Ето защо няма строга регулаторна рамка, която да регулира броя на движенията на бебето в утробата на майката..

Желанието на бебето да се движи може да бъде повлияно от времето, времето на деня и личните фази на сън и почивка, както и храненето на майката, нейните хормони и много други фактори. Следователно се смята, че детето е напълно здраво, ако по време на проучването направи поне няколко движения. За половин час - три или повече, за час - шест или повече.

Важно е детето не само да демонстрира движения, но и да показва определен модел между движенията и ускоренията, така наречения миокарден рефлекс. Нормално е, ако всяко движение е придружено от увеличаване на сърдечната честота.

Интензивните чести движения могат да бъдат признак на хипоксия в началния етап, редки движения могат да показват, че бебето просто спи или има хипоксия в пренебрегвана форма. Като цяло този параметър сам по себе си не казва нищо и винаги се оценява само в комбинация с останалите норми на CTG..

Контракции на матката

Деформаторът, който заобикаля корема на бременната жена по време на диагностичен преглед, е достатъчно чувствителен, за да открие дори малки промени в коремната обиколка.

На CTG дори са изтеглени тези контракции, които самата бъдеща майка не усеща на физическо ниво. Съкратителната активност се измерва като процент: колкото по-висока е стойността им, толкова по-вероятно е началото на раждането.

Така че, болките в труда имат стойност от 98-100%, а контракциите при обучение са на ниво от 75-80%. Ако раждането е все още далеч и CTG показа 40%, не бива да се притеснявате, това са нормални естествени контракции на маточната мускулатура, които не засягат плода.

Синусоидален ритъм

Такъв сърдечен ритъм при дете се записва доста рядко и това не може да не се радва, тъй като самият синусоидален ритъм (когато графиката изглежда като редуване на синусоиди със същата височина и продължителност) е знак за сериозното състояние на бебето.

Според медицинската статистика около 70-75% от децата, които показват синусоидален ритъм на CTG преди раждането и той продължава 15-20 минути, докато прегледът е в ход, се раждат мъртви или умират веднага след раждането.

Синусоидите на графиката се появяват при бебета с тежка хипоксия, тежки форми на Rh-конфликт, сериозни вътрематочни инфекции, които представляват заплаха за живота на бебето. Следователно заключението, което казва, че синусоидален ритъм = 0 мин., Означава, че с детето всичко е наред..

Тестове за стрес и без стрес

В горната част на доклада на CTG жената може да види надписа „тест без стрес“. Какво означава тази фраза е доста лесно да се разбере. Прегледът може да се извърши стандартно, когато жената е в покой, и може да се предпише след физическо натоварване или въвеждане на малка доза от лекарството "Окситоцин" на бъдещата майка, което причинява контракции на маточните мускули.

Конвенционалната кардиотокография се извършва в режим без стрес. Това е фактът, който се показва в записа "тест без стрес".

Ако лекарите трябва да организират допълнителни тестове за бебето, те ще проведат CTG в режим на стрес, но параметрите там ще бъдат напълно различни..

Срещу това съкращение, в заключението за преминаването на кардиотокографията, има основните стойности, които се показват от програмата след анализ на всички горепосочени параметри. Индикатор за състоянието на плода, ето как се дешифрира тази стойност - това е крайната стойност.

Скоростта на PSP е 1,0 или по-малка. С такива стойности се смята, че бебето е достатъчно удобно, то няма прояви на хипоксия и други неуспешни фактори, които могат да повлияят на благосъстоянието му. Ако заключението показва, че PSP надвишава стойността от 1,1, но не надвишава 2,0, това показва първоначални смущения в състоянието на бебето. Каквито и да са тези нарушения, те не се считат за животозастрашаващи за детето. На бъдещата майка се препоръчва да посещава CTG по-често.

Показателите за PSP се считат за опасни по-високи от 2.1. Ако стойностите са в диапазона до 3.0, жената трябва да бъде хоспитализирана и допълнително изследвана, тъй като такива показатели често се срещат при бебета, които изпитват тежък Rh-конфликт или хипоксия вътреутробно.

PSP над 3.0 означава смъртна опасност за детето. Те ще се опитат да доставят бъдещата майка възможно най-бързо, като й направят цезарово сечение, така че бебето да има шанс да оцелее.

Индекс на реактивност

Под тази фраза се опитва да се оцени нервната активност на плода по време на изследването. Индексът на реактивност е способността на плода да реагира на външни стимули. Тази стойност е тясно свързана с броя на движенията: колкото повече се движи детето, толкова по-голям може да бъде броят (0,80, 1,0 и т.н.).

Ако жената няма проблеми с плацентата и притока на кръв в матката, ако ултразвукът не показва заплитане, тогава не трябва да обръщате внимание на този индекс, тъй като самият той е "техническа информация", която не носи диагностична стойност.

STV (краткосрочна вариация)

Ако една жена види такова чуждо съкращение в заключението си, не се страхувайте. Това е просто математическа стойност, която оценява бързите флуктуации (трептения) за кратки периоди от време. Но ако наистина искате да знаете каква е скоростта на STV, ние сме готови да ви помогнем - обикновено индексът трябва да бъде повече от 3 милисекунди.

Ако STV = 2,6 ms, експертите оценяват риска от вътрематочна травма и вероятността от смърт на дете на 4%, ако индексът спадне още по-ниско, рисковете се увеличават до 25%.

Резултат в точки

Точка за оценка на Фишер

+ 1 точка
Какво показва CTG+2 точки+ 3 точки

Базална сърдечна честота

По-малко от 100 удара в минута или повече от 100 удара в минута

100-120 bpm или 160-180 bpm

Природата на бавните трептения

3 до 5 удара в минута

6 до 25 удара в минута

Броят на бавните трептения

По-малко от 3 през периода на проучване

3 до 6 през периода на проучване

Повече от 6 по време на изследователския период

1 до 4 за половин час

Повече от 5 за половин час

Късно или променливо

Променлива или закъсняла

Рано или не е записано

Изобщо не е фиксиран

Повече от 3 за половин час

Според тази таблица, популярна в Русия, детето може да получи различен брой точки въз основа на резултатите от CTG. Ако бебето е набрало 5 точки или по-малко, се счита, че е в изключително бедствие, има опасност за живота.

Ако набраният брой точки е от 6 до 8, има възможност за първоначални нарушения, но като цяло нищо не застрашава живота на бебето. Ако детето е получило 9-12 точки - с него всичко е наред.

заключения

Бъдещите майки не трябва да търсят кои от параметрите в нейното заключение за CTG са нормални и кои се отклоняват от него. Всички анализи за него се правят със специална компютърна програма. И основният показател за жената е PSP. По същество тя отразява цялата присъда.

Ако CTG не се получи, ако показателите си противоречат, лекарят определено ще ви помоли да дойдете за преглед отново. Не трябва да се притеснявате, това също не е необичайно.

Тревожните показатели на кардиотокографията не са причина за притеснение, а причина да отидете в болницата, където бъдещата майка ще бъде прегледана, включително ултразвук и лабораторни изследвания и ще бъде взето решение за раждането.

Тази опция за прекъсване на бременността, разбира се, не може да задоволи никоя от жените. Но като утеха за тях можем да кажем, че през периода, през който преминава CTG, детето вече е доста жизнеспособно и след като е родено на 36, 37, 38 или 39 седмици, то ще може да се справи с нови обстоятелства.

Отказът от хоспитализация поради "лош" CTG е рискът да загубите бебето напълно.

За това как да тълкувате кардиотокограма (CTG), вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

CTG при 39 гестационна седмица е норма

CTG по време на бременност

Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук. дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията към тях на сърдечно-съдовата система на бебето. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или да се отрече) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

Най-подходящото време за кардиотокография е третият триместър на бременността, започвайки от 32 седмици. В допълнение към факта, че в този момент феталният кардио-контрактилен рефлекс вече се формира и се установява връзката между сърдечната дейност и двигателната активност, се установява и цикълът активност-почивка (сън). По принцип CTG може да се извърши по-рано от определеното време, но надеждността на диагнозата в този случай се поставя под въпрос.

CTG по време на бременност: норма

CTG показателите по време на бременност не могат да бъдат причина за диагноза, това е само допълнителна информация за състоянието на плода в определен интервал от време. Освен това, за формирането на пълно и най-правдоподобно заключение относно жизнената активност на плода, еднократното изследване по метода CTG не е достатъчно: кардиотокографията трябва да се извърши няколко пъти.

Резултатите от CTG се показват чрез крива на лента, оценявайки показанията, на които (криви), специалистът може да определи дали има някакво отклонение от препоръчаната норма. И няколко показателя се оценяват по време на CTG:

 • базален ритъм (среден сърдечен ритъм), показан със съкращението BHR или HR. Нормата е 110-160 удара в минута в спокойно състояние, 130-190 - с движения на плода;
 • вариабилност на ритъма (средна височина на отклонения от основния ритъм). Нормата е 5-25 удара в минута;
 • забавяне (или забавяне, забавяне на сърдечната честота). Показва се като значително дъно на графиката. Нормите липсват и ако има, те са много къси и плитки;
 • Ускорение (или ускорение, ускоряване на сърдечната честота). Те се показват като зъби на графиката. Нормата е 2 или повече ускорения за 10 минути;
 • токограма (маточна активност). Нормата е не повече от 15% от честотата на сърдечните контракции на плода на маточните контракции с продължителност от 30 секунди.
 • Дешифрирането на CTG по време на бременност се извършва по 10-точкова система, като всеки от критериите (и по отношение на вариабилността, амплитудата на отклоненията и техният брой се оценява) нараства от 0 до 2 точки. Резултатът е холистична картина, според която:

  • от 9 до 12 точки - състоянието на плода е нормално;
  • от 6 до 8 точки - наличие на хипоксия, но без високи заплахи се изисква втора процедура;
  • 5 точки или по-малко - тежка хипоксия, изискваща спешно раждане.

  Ако резултатите от CTG са крайно отрицателни, лекарят взема решение за изкуствени спешни „форсиращи“ събития - извикване на труда..

  Вреден ли е CTG по време на бременност

  CTG е напълно безопасна процедура, която няма противопоказания. Ето защо, ако бъдещата майка се притеснява от въпроса дали CTG е вреден по време на бременност, отговорът в този случай винаги е категоричен - не е вреден. Ако е необходимо, можете да провеждате преглед за доста дълго време и дори ежедневно. Освен това прегледът е много, много информативен, позволява ви да определите навреме вероятните заплахи за бременността и плода, да предприемете необходимите действия своевременно. Но във всеки случай получените анализи трябва да се разглеждат само в контекста на общия ход на бременността и във взаимна връзка с резултатите от други методи на изследване, по-специално ултразвук и доплеметрия.

  Особено forberemennost.net - Татяна Аргамакова

  CTG по време на бременност: отзиви

  CTG по време на бременност: защо, как и кога се прави?

  Кардиотокографията е важна част от цялостната оценка на състоянието на плода, заедно с ултразвук и предварително измерване. С тази процедура лекарите регистрират маточните контракции и сърдечния ритъм на нероденото бебе. KTG ви позволява да идентифицирате всички проблеми и да започнете да ги решавате своевременно.

  Лекарите, които наблюдават развитието на плода, дават на жените указания за кардиотокография от 30-та седмица, но те могат да бъдат издадени по-рано, ако има определени индикации за CTG по време на бременност.

  Обикновено на нежния пол се препоръчва да се подложи на CTG няколко пъти по време на бременност, а именно през третия триместър 2 пъти. Ако бременността е придружена от усложнения, тогава медицинските работници могат да предпишат допълнителни изследвания.

  CTG се извършва и по време на раждане. Това е необходимо, за да се определи общото състояние на бебето и да се вземе решение за по-нататъшното управление на процеса на раждане. Необходимо е специално наблюдение за бебета, които според резултатите от ултразвуково сканиране имат заплетена пъпна връв.

  Как се прави CTG по време на бременност?

  Кардиотокографията е безопасна процедура. Тя няма да навреди нито на майка, нито на дете.

  Въпросът как се прави CTG по време на бременност представлява интерес за жените, които никога не са се подлагали на тази процедура. Тя е абсолютно безстрашна. Лекарят моли жената да заеме легнало или полегнало положение. Просто трябва да се отпуснете и да седнете удобно по гръб. Няколко сензора ще бъдат прикрепени към корема:

  1. Ултразвук, който записва сърдечния ритъм на бебето;
 • Манометър (сензор за налягане), с който се записват маточните контракции.
 • Кардиотокографията се извършва във фаза, характеризираща се с фетална активност. Лекарят прави уговорката в рамките на 30-60 минути. Всички данни под формата на графики се записват от специално устройство на хартиена лента.

  Жената не трябва да забравя за подготовката за CTG по време на бременност. Препоръчително е да спите добре преди процедурата, да се настроите, да забравите за всички проблеми и страхове и да закусите преди това. Можете да ядете шоколадово блокче преди кардиотокография, така че детето да не спи, но да е по-активно. Преди да започнете изследването, определено трябва да отидете до тоалетната, тъй като процедурата отнема много време.

  Декодиране на CTG по време на бременност

  Лекарят може да покаже резултатите от CTG по време на бременност на хартиена лента, на която са показани графики, или да каже, като извика броя на спечелените точки.

  Дешифрирането на CTG по време на бременност не е лесен въпрос. Добре е диаграмите да не са абсолютно подозрителни. Тогава лекарят и бъдещата майка няма да се тревожат за нищо. Има обаче различни случаи в живота. Резултатите от CTG могат да бъдат тревожни. В такава ситуация е много важно да не сбъркате. Всяко решение трябва да бъде внимателно обмислено от лекаря, защото всяко действие и дума засяга детето.

  Ето илюстративен пример, взет от живота: млад лекар, който все още не е натрупал опит, не хареса резултатите от кардиотокографията на един пациент. Той информира бременната жена за притесненията си, но тя категорично не вярва на резултатите от CTG на плода по време на бременност. Човек може лесно да си представи как се е чувствала жената в този момент. Специалистът извика линейка, тъй като се тревожеше за състоянието на пациента и живота на плода. В родилния дом по-късно патологичното отделение разкри, че бременната жена няма абсолютно никакви отклонения. С какво настроение ще дойде този пациент до предродилната клиника?

  Би било хубаво, ако бъдещата майка може да се научи да интерпретира резултатите от кардиотокографията като цяло. Така би било възможно да се избегне излишно разхищение на нерви и сблъсък с горния инцидент.

  При декодиране на кардиотокография и поставяне на диагноза трябва да се вземат предвид много фактори, тъй като резултатите се влияят от метеорологичните условия, настроението на бременна жена, съня или активното будност на децата. Според някои резултати от лоша CTG по време на бременност, не се препоръчва да се правят изводи за състоянието на детето в корема, защото дори напълно здраво бебе може да има "подозрителни" графици.

  При декодиране на кардиотокограма лекарите вземат предвид няколко основни параметъра: базален ритъм, амплитуда, както и честотата на отклонения от него, намаляване и увеличаване на сърдечната честота. Всеки параметър получава 0-2 точки. На последния етап получените точки се сумират и състоянието на плода се оценява по тяхната сума:

  • 8-10 точки - нормата на CTG по време на бременност;
  • 6-7 точки показват възможното наличие на първоначални признаци на фетално страдание. Лекарят може да нареди допълнителни изследвания;
  • Резултат от 5 или по-малко е показател, че бременната жена се нуждае спешно от хоспитализация и грижи.

  Оценка на сърдечната честота

  Базалната сърдечна честота на плода трябва да бъде 110-160 удара в минута. Графиката ясно показва, че възходи и спадове се редуват. Лекарят обаче не се интересува от минималните или максималните стойности. Той изчислява средната стойност.

  Жената може самостоятелно да оцени какво показва CTG по време на бременност. За да направите това, трябва да преместите разпечатката на една ръка разстояние и да плъзнете пръста си по графиката, сякаш я рисувате в права линия. Нивото, на което линията на вертикалната ос ще съответства и ще бъде основният ритъм.

  Изследване на зъбите и зъбите

  Следващият параметър, който лекарите оценяват, е вариабилността на сърдечните удари на детето. След като определите основния ритъм, можете да започнете да изучавате честотата и амплитудата на отклоненията от този ритъм..

  Графиката ясно показва, че кривите имат много малки зъби и няколко големи зъба. Малките зъби показват отклонения от базалния ритъм. Желателно е да не са повече от 6 от тях в минута - това е нормата на CTG на 32-39 седмици от бременността. Преброяването на броя на малките зъби обаче не е лесно. Лекарите често оценяват амплитудата на отклоненията - средно промените във височината на зъбите, които обикновено трябва да бъдат 11-25 удара в минута.

  Лекарите може да не харесат, ако промяната на височината на зъба е 0-10 удара в минута. Това обаче може да бъде съвсем нормално, ако бебето се чувства комфортно в корема на майката и спи или гестационната възраст не надвишава 28 седмици. Когато се превиши приблизителната цифра от 25 удара в минута, здравните специалисти започват да подозират за наличие на заплитане на пъпна връв или фетална хипоксия.

  Оценка на увеличения и намаления

  Когато оценявате увеличаването и намаляването на CTG на 32-38 седмица от бременността, трябва да обърнете внимание на големите зъби, показани на графиката. Лекарите, които правят кардиотокография на стари устройства, молят бременните жени да натиснат специален бутон, когато бебето се движи. Съвременните модели вече не изискват това. Самите те са в състояние да регистрират дейността на плода. Когато бебето напъва, сърцето му бие по-бързо за няколко секунди. Това ще бъде представено на графиката като голям зъб, растящ нагоре. Това се нарича увеличаване. Ако на графиката има поне 2 от тях за 10-минутен период, това ще се счита за добър знак.

  Увеличенията могат или не са били идентифицирани за изследвания. Не изпадайте в паника заради това преди време. Бебето може още да не е будно.

  Намаляването е точно обратното на увеличаването. На графиката на CTG за 35-39 седмици от бременността те изглеждат като зъби, които растат надолу. Няма причина за безпокойство, ако увеличаването на честотата е последвано от кратко и плитко намаляване, след което кривата се връща на нивото на базалния ритъм. Срязването с висока амплитуда може да ви предупреди. Преди да направите заключение обаче, трябва да обърнете внимание на 2-рата графика на разпечатката. Контракциите на матката, които са отбелязани върху нея, могат да повлияят на появата на контракции.

  В заключение трябва да се отбележи, че методът CTG има няколко безспорни предимства. Първо, благодарение на тази процедура можете да научите за състоянието на плода и естеството на раждането, бързо да идентифицирате съществуващите проблеми и да намерите начини за тяхното решаване, и второ, когато CTG се прави по време на бременност, няма неприятни усещания. Процедурата е напълно безопасна за майката и плода. По този начин, ако бъдещите майки се притесняват дали CTG е вреден по време на бременност, тогава отговорът винаги е еднозначен - той е безвреден.

  Съветваме ви да прочетете: FPI по време на бременност: причини, възможни последици, лечение и раждане

  CTG по време на бременност - как се прави и защо е необходим?

  Чакането на бебе е най-радостният и вълнуващ период за всяка жена. Но в допълнение към радостното очакване, бъдещата майка се чувства отговорна за вашето бебе и иска да му е възможно най-удобно в корема. За да се наблюдават условията на живот на плода, се правят тестове и се извършват различни процедури. Един от тях е CTG на плода, който позволява цялостен преглед.

  Какво е CTG

  Кардиотокограмата (CTG) се извършва на специални устройства - картотокографи, които условно са разделени на две подгрупи.

  1. Първата подгрупа включва машини, които само четат и записват сърдечния ритъм на плода на хартия. Устройството не е в състояние да дешифрира резултата, лекарят го прави вместо него. Като правило резултатите, взети по време на раждането, се различават от резултатите по време на бременността. При CTG по време на бременност резултатите се оценяват от Fisher..
  2. Втората подгрупа от устройства чете и записва показанията и също ги декодира. За разпознаване на дешифрирането са необходими специални знания.

  Методът на изследване се основава на доплеровския ефект. С помощта на малки сензори ултразвуковите вълни се насочват в тялото и се отразяват с различна звукова проводимост. Отразеният резултат се чете от същите сензори. Интервалът от време между контракциите на сърдечните мускули е сърдечната честота.

  За какво се прави CTG?

  Преди процедурата лекарят трябва да обясни на жената подробно какво показва CTG. За бременни жени се прави кардиотокограма, за да се определи сърдечната дейност на бебето, честотата на сърдечния ритъм и двигателната активност. Те също правят CTG, за да открият честотата на маточните контракции и да проверят как плодът реагира на контракциите. Едновременно с ултразвуковото изследване, тази процедура ви позволява своевременно да идентифицирате аномалии по време на бременност. CTG по време на бременност потвърждава или опровергава наличието на различни патологии, които могат да бъдат опасни както за бебето, така и за жената, например, многоводие, хипоксия, ранно стареене на плацентата, патологии в развитието на сърцето и кръвоносните съдове. След потвърждаване на патологичното състояние, специалистът може да предпише терапевтична терапия навреме или да предприеме други мерки.

  Кога се прави CTG

  CTG на плода се прави от 30 седмици, но най-надеждните данни могат да бъдат получени едва на 32 седмици. През този период се установява еднакъв цикъл на мобилност и почивка на детето. Ако бременността протича нормално, CTG се прави не повече от 1 път на 10 дни. Когато възникнат усложнения, но предишните показания са били добри, процедурата се извършва веднъж седмично. Ако е била диагностицирана хипоксия (кислороден глад), CTG се извършва ежедневно, в краен случай през ден.

  Най-оптималното изпълнение на CTG при плода по време на бременност е от 9 до 14 ч. И от 19 ч. До полунощ. През този период детето проявява най-голяма биофизична активност. Не трябва да се подлагате на тази процедура на гладно, но също така е нежелателно да я провеждате веднага след хранене..

  Как се извършва кардиотокография

  Преди прегледа жената се нуждае от здрав, здравословен сън, бодрост и позитивно отношение. CTG продължава достатъчно дълго, така че преди процедурата трябва да отидете до тоалетната и да не пиете течности в продължение на половин час. Малко преди прегледа можете да изядете малко шоколад, от това детето няма да спи, а ще стане по-активно. Обикновено CTG се извършва в легнало положение или от дясната страна, лекарят предлага бременната жена да заеме положението, в което е най-удобно за нея. Няколко устройства са прикрепени към стомаха:

  • ултразвуков сензор, който отчита пулса ви;
  • тензометър, който лекарите регистрират маточните контракции.

  Ултразвуковата сонда е монтирана там, където сърдечната честота се чува по-добре, а тензометърът е монтиран в десния ъгъл на матката. Колко време ще отнеме проучването зависи от първоначалните данни. Обикновено продължителността на сесията е 40 минути или повече, но ако от самото начало показателите са положителни, тя се намалява наполовина. Кардиотокографът въвежда всички данни на дълга лента.

  Декодиране на CTG - норми и отклонения

  Дешифрирането на CTG при плода не е техника за диагностициране на заболявания, а метод за получаване на допълнителни данни за здравето на бебето през третия триместър. За да се направи заключение, показаният резултат трябва да се получи не веднъж, а няколко пъти. Оценяват се следните коефициенти:

  • базален ритъм - сърдечна честота, обозначава се със съкращението сърдечна честота, нормата е 33 седмици от бременността и повече от 120 до 160 удара в минута в покой, от 130 до 190 с физическа активност;
  • вариабилност на ритъма - степента на отклонения от основния ритъм, нормата е от 5 до 25 удара;
  • забавяне - забавяне на ритъма на сърдечните контракции, на лентата те приличат на вдлъбнатини. Няма норма за тези данни;
  • Ускорението е ускоряване на сърдечната честота, графиката показва това явление като зъби, скоростта от 2 или повече за 10 минути;
  • токограма - свиване на маточните мускули, нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от 30 секунди.

  Дешифрирането на CTG на 34 гестационна седмица и повече се извършва по 10-бална скала, всеки от оценените показатели трябва да бъде от 0 до 2 точки. Резултатът е:

  • 9-12 точки - нормата на CTG при плода, детето се развива без отклонения;
  • 6–8 точки - присъства кислороден глад, той не представлява сериозна заплаха, ще се наложи още един преглед;
  • 5 точки и по-долу - има тежка хипоксия, необходима е спешна доставка.

  Дешифрирането на CTG при плода на 36 седмици или повече, с благоприятен ход на бременността, практически няма да се различава от предишните показатели. Само CTG на 39 гестационна седмица, честотата на пулса може да стане малко по-рядка.

  В какви случаи CTG ще бъде лош

  Когато специалист дешифрира данните, според показателите, той ще определи дали всичко е нормално или има отклонения. Лош CTG по време на бременност се открива, когато:

  • продължително сърцебиене на плода (тахикардия) - ритъмът на повече от 160 удара;
  • рядък сърдечен ритъм от 110 (нормален от 120);
  • високи нива на вариабилност - повече от 25 удара;
  • намалени коефициенти на вариабилност - по-малко от 5 попадения;
  • монотонен или синусоидален сърдечен ритъм, без никакви промени;

  Откриването на отклонения от нормата не е причина за паника, тъй като такива показатели не винаги показват наличието на сериозен проблем, предписва се повторен и допълнителен преглед.

  Безопасен ли е CTG по време на бременност

  "Бременният" период винаги е изпълнен с безпокойство и вълнение, така че всички бъдещи майки са много заинтересовани от въпроса - безопасна ли е тази процедура за здравето на бебето. Доказано е, че кардиотокограмата, независимо от гестационната възраст, е абсолютно безопасна както за жената, така и за детето. Този преглед може да се повтори много пъти и няма да се разкрие заплаха за плода. Напротив, той има много предимства:

  • изследване на състоянието на детето;
  • бързо откриване на проблема;
  • липса на дискомфорт и дискомфорт.

  Процедурата CTG по право се счита за уникален и незаменим метод на изследване.