За навременното, пълноценно развитие на бебето е необходимо създаването на благоприятна среда. Всички нужди на растящия организъм трябва да бъдат напълно задоволени. Следователно за дете на 6 месеца, кърмено, е необходим дневен режим, като се вземат предвид индивидуалните му характеристики.

Развитие на бебето на 6 месеца

Тази възраст е повратна точка в живота на бебето. За кърмените бебета се въвеждат допълнителни храни, зъбите започват да се режат и те искат да спят все по-малко. За физическото и психическото развитие на трохите може да се съди по наученото.

Какво трябва да може да направи едно дете на 6 месеца:

 • Следете движението на хора, движещи се предмети.
 • Разпознайте гласовете на близките, дори ако не виждате човека.
 • Опитайте се да пълзите по посока на желания елемент.
 • Координирайте едновременното движение с двете ръце.
 • Повторете звуци и срички, които ви интересуват.
 • Опитайте се да седнете сами.
 • Играйте около 10-15 минути без участието на възрастен.
 • Легнали по корем, облегнете се на ръцете, повдигнете гърдите и корема.
 • Лесно се преобръщайте от корема на гърба и обратно на двете страни.
 • Отворете устата си преди лъжица.

На бележка! Всички движения трябва да са еднакви отдясно и отляво. Ако бебето предпочита да се обърне само на една страна или действа с една ръка, трябва да се консултирате с педиатър.

Какви промени се случват в режим на 6-месечно бебе?

По-голямо бебе до първата половина от живота леко променя обичайното си ежедневие. Тялото му е готово за обработка и усвояване на нов тип храна. Художниците вече са преминали към 2-3 допълващи храни, а кърмените бебета тепърва започват да опитат нова храна.

Схемите на сън на бебето на 6 месеца също се променят. Общото време се намалява средно до 15 часа. През нощта бебето може да спи около 9-10 часа, като се събужда няколко пъти за хранене (типично за кърменето), а през деня отива да почива 2-3 пъти. С въвеждането на допълнителни храни през този период режимът на съня също може да се промени. Ако продуктът не се понася от бебето, тогава подуването на корема, коликите и други храносмилателни разстройства пречат на съня.

Поведението се променя по време на будност. Сега той може да играе, да изследва, да изучава теми самостоятелно до 15 минути. Появяват се нови интереси, способността за придвижване чрез пълзене ускорява физическото и умственото развитие. На разходка той гледа околната среда по-често, отколкото спи.

Какво трябва да имате предвид, за да организирате правилно живота на трохите?

Когато съставяте дневен режим за 6-месечно бебе, кърмено, трябва да обърнете внимание на:

 • Промяна във времето за събуждане и сън.
 • Увеличаване на интересите, добавяне на образователни игри.
 • Хигиенни процедури.
 • Индивидуални характеристики, навици.
 • Представяне на нова храна.
 • Разходка.

6-дневен режим на бебето на възраст - важни характеристики

Порасналото бебе остава будно по-дълго, става по-любопитно. Промените в диетата, индивидуалните черти влияят на ежедневието. Ако преди това, като се вземе предвид естественото хранене, е било възможно да не се спазва режимът, то новото хранене изисква привикване на бебето към него. Интервалът от време между храненията трябва да се поддържа, особено ако се въвеждат допълнителни храни. При хранене с кърма не е необходимо да се изчаква до 4 часа.

Специална особеност е нежеланието на бебето да спи дълго време, както преди. Дори на разходка му е по-интересно да наблюдава какво се случва в света около него. Интересът към играчките и предметите се увеличава. Появяват се емоции, протестират срещу нежелани действия.

Хигиенните процедури са важни за поддържането на здравето, но те могат да бъдат включени в ритуалите преди лягане. Характеристика на дневния режим може да бъде набор от упражнения, гимнастика, масаж, извършвани всеки ден по едно и също време. Трябва да добавите образователни игри, дейности.

Приблизително ежедневие за дете на 6 месеца (таблица)

Графикът е съставен в съответствие с индивидуалните характеристики на бебето.

Таблица 1. Приблизителен дневен режим на бебе на 6 месеца, кърмено по часове

СъбитияВреме, ч
Пробуждане, GW6:00
Хигиена, гимнастика6:30
Будност7:00
Разходете се, спите на чист въздух8:30
Дохранване, допълнително хранене с майчино мляко10:00
Спете12:30
GW14:30
Будност15:00
Разходете се, спите на чист въздух16:00
GW18:00
Будност, къпане19:00
GW, нощен сън21:30

Хранене за дете на шестмесечна възраст

При изкуственото хранене дневният режим на 6 месеца включва 4 дневни и едно нощно хранене на ден. Между тях минават 3,5-4 часа.В случай на кърмене е желателно да се установи същия режим до тази възраст. Това е така, защото се въвеждат допълнителни храни. Интервалите от време между яденето на плътни храни трябва да бъдат очертани. Поради тази причина трябва да се опитате да поддържате поне часове заместени хранения, така че тялото на бебето да свикне с тях.

Консистенцията на новите видове храни не трябва да се различава коренно от млякото. За целта смелете храната с пасатор до хомогенна маса, ако е необходимо, разредете с преварена вода. Започнете допълващи храни със зеленчукови пюрета, ако бебето е предразположено към запек. В случай на поднормено тегло е препоръчително да сте първите, които включват зърнени култури, сварени във вода от безглутенови зърнени култури. Увеличавайте постепенно количеството на въведените продукти, започвайки от ½ ч.л. и завършвайки със 120-150 ml. Доведете обема до максимум за една седмица, по време на тези хранения е необходимо да се допълва с кърма.

Внимание! При естествено хранене е нежелателно да се дава вода, но с появата на гъста храна в диетата е необходимо постепенно да я добавяте.

Таблица на приблизителния режим на хранене за дете на 6 месеца на HB

Диетата на дете на 6 месеца е представена най-вече от кърмата. Ако допълнителни храни са въведени в 5.5, тогава 1 хранене вече е напълно заменено от нов тип храна. В този случай можете постепенно да въведете нова продуктова група. Не забравяйте за воденето на хранителен дневник..

Таблица 2. Приблизителен режим на хранене на 6 месеца

ХраненеВреме, ч
Кърмене6:00
Допълнително хранене, кърмене10:00
Кърмене14:30
Кърмене18:00
Кърмене21:30

На бележка! Времето за заместване на храненето зависи от режима на сън на детето. Най-добре е да дадете нов продукт, който да опитате след почивка сутрин, с второто хранене.

Начинът на сън на бебето при кърмене на 6 месеца също се променя значително. Детето расте, става по-активно, нуждите му се променят, все още се нуждае от почти толкова сън, колкото новороденото бебе, но въпреки това продължителността на съня на шестмесечно бебе е намалена - дневната норма в тази възраст е 14-16 часа сън. На тази възраст децата са в преходен етап от 3 пъти дневен сън до 2 пъти. Следователно, индивидуалната норма на сън при бебета на шестмесечна възраст може да се различава леко..

Нощен сън

В зависимост от това колко дълго детето спи през деня, се изчислява степента на съня му. Средно е 10-12 часа. При кърмене може да се събужда 1-3 пъти през нощта. Излишъкът от емоционални впечатления през деня влияе върху качеството на почивката, правейки съня повърхностен. По същия начин могат да възникнат хранителни дефицити, което сигнализира за необходимостта от въвеждане на допълващи храни. Добре храненото дете спи по-добре през нощта през деня..

Процедурата за лягане трябва да се повтаря всеки ден, по едно и също време и да се придружава от едни и същи ритуали. Това ще помогне да се установи режимът, да се ускори заспиването, детето по специални сигнали разбира, че е време да си легне. Особено важно за кърменето, което се прави при поискване. Стаята трябва да е предварително проветрена, чистият въздух ще ви накара да спите по-добре.

Дневен сън

Ежедневието на бебе на възраст от 6 месеца включва 2-3 съня с продължителност от 30 минути до 2,5 часа. Едно от тях е желателно да се извършва на улицата. Ако е невъзможно да се разходите, можете да си легнете с отворен прозорец, след като първо облечете детето топло, ако е студено.

Не бива да слагате насила бебето, ако то не иска. Може би избраното ежедневие не му подхожда поради индивидуални характеристики. Тогава си струва да преразгледате графика, като го преместите в друго време..

Хигиенни процедури

Тези мерки са насочени към почистване на кожата на бебето и втвърдяване. Те включват водни процедури и въздушни бани. Те се извършват по същия принцип, както преди. Основното е да се съсредоточите върху индивидуалните характеристики на детето. Например къпането може да се използва като най-добрия начин да заспите възможно най-скоро, но не всички бебета реагират на него. Някои, напротив, са превъзбудени и не могат да спят. За тях процедурата трябва да се извършва няколко часа преди лягане или сутрин..

Къпането на бебето трябва да бъде ежедневно. Водата отмива праховите частици от кожата, подобрява газообмена и е профилактика на инфекциозни заболявания. Постоянното използване на сапун е нежелателно. Достатъчно 1-2 пъти седмично. Измивайте косата си веднъж на 6-7 дни със специален шампоан. Можете да се къпете в отвари от билки, към които трохите не са алергични. Те ще облекчат възпалението, ще ви помогнат да заспите.

На бележка! Срещу бодлива топлина и други обриви помага добавянето на отвара от дафинов лист към ваната.

Подреждайте въздушни бани възможно най-често, особено през лятото. Помещението трябва да е предварително проветрено, да не има течение. Оптималната температура на въздуха е 18-20 ° C. Бебето вече е голямо, активно, така че е по-добре да го поставите на леглото, а не на масата за повиване.

Свободно време на 6 месечно бебе

На тази възраст бебето активно изучава околната среда, учи нови движения, получава информация за много неща. За да му помогнат да се развива своевременно, те използват всякакви средства: разходки, масаж, гимнастика, дейности за развитие, забавления.

Важно е да поддържате емоционален контакт с детето, да извършвате всички тези дейности под формата на игра. Ако се чувствате зле или не искате да правите нещо, не ви принуждавайте да извършвате определени действия. Новата информация трябва да носи радост и интерес, само тогава тя ще бъде добре усвоена и ще се възползва.

Развиващи дейности

Основни насоки на развитие:

 • фини и груби двигателни умения;
 • реч и слух;
 • зрение;
 • емоционално развитие.

В тези области са създадени образователни игри за деца на 6 месеца. На тази възраст те се нуждаят от помощ, за да овладеят умението да пълзят. На пода трябва да се разстила топло одеяло, да се постави детето и да се поставят играчки на известно разстояние от него. Така той по-рано ще се научи да контролира тялото си, да пълзи.

Развитието на фината моторика се улеснява от торбички, пълни с различни зърнени култури, камъчета и бобови растения. Трябва да се внимава да не се разлее съдържанието, тъй като малки части могат да причинят задушаване. Речта и слуха се развиват по време на разговор на близки хора с бебето, четене на приказки, рими, пеене на песни.

По време на игрите трябва ясно да произнасяте думи, да обръщате внимание на цвета, формата, структурата на играчките. Този период формира пасивен речник, който плавно се прелива в активен. Трябват ни материали с различни тактилни усещания - гладки, грапави. Обектите могат да шумолят, да звънят и да издават различни звуци. Можете да скриете пеещата играчка до бебето и да ви поканите да я намерите..

Време е да ви покажем как да сглобите пирамида, да търкаляте сушилня и топка, да биете барабан. Ако зъбите вече са започнали да никнат, трябва да се използват специални прорезыватели за вода. Те могат да се охладят малко в хладилника, за да облекчат болката във венците..

Разходка

Свежият въздух има благоприятен ефект върху физическото благосъстояние на бебето. На улицата има много нови, необичайни, интересни неща, които допринасят за развитието. Дневният режим на кърменото бебе включва 2 разходки на чист въздух за 2-2,5 часа. През топлия сезон продължителността на престоя на улицата може да бъде увеличена до 3-4 часа, през студения сезон - намалена до 30-40 минути.

Изключение правят неблагоприятните метеорологични условия под формата на интензивна жега, поривисти ветрове, градушка и т.н. Дори дъждът не е причина да откажете разходка. Не е необходимо да ходите през цялото време, но можете да излезете за 40 минути, да застанете под навес. Разбира се, ако няма гръмотевична буря и други природни бедствия, които застрашават здравето и живота на бебето и майката.

На бележка! Облечете бебето си според времето. Прекалено тънките дрехи в студено време ще доведат до настинки, а прекалено топли в горещо време - до прегряване и слънчев удар.

Гимнастика и масаж

Физическото развитие е също толкова важно. Всеки ден по игрив начин трябва да се извършва лек масаж и гимнастика, състояща се от упражнения, съгласувани с педиатъра. Обръща се внимание на гърба, гърдите, корема, ръцете, краката. Всяко движение трябва да бъде придружено от именуване на части от тялото. Поискайте дръжка, огънете крак и т.н..

Масажирайте внимателно с лек натиск върху кожата. Бебешко масажно масло може да се използва, ако няма алергична реакция. Усложнявайте класовете, увеличавайте интензивността им постепенно. Прекомерната работа само ще навреди. Процедурите трябва да се извършват в проветриво, топло помещение без течение. Желателно е едновременно, което ще помогне да се оформи ежедневието. Ритмичната музика е подходяща за гимнастика. Релаксиращ масаж преди лягане.

Важно! Бебето може да има повишен или намален мускулен тонус, така че, за да не навреди, е необходимо да се консултирате с лекар. Може би някои упражнения ще трябва да бъдат изключени, а други добавени.

Причините за нарушаването на режима и как да се поправи

Спането, храненето и будността са в основата на ежедневието. Всяко неспазване на установения режим през тези периоди може да доведе до нарушаването му. По време на сън бебето може да се събуди поради:

 • никнене на зъби;
 • заболявания;
 • колики;
 • дискомфортни условия;
 • индивидуални характеристики.

Специалните гелове могат да помогнат за облекчаване на болката във венците. Периодът на болестта просто трябва да бъде изживян, опитвайки се да се придържате към режима. Коликите причиняват лошо храносмилане, така че кърмещата майка трябва да наблюдава диетата си, въведени храни по време на допълнително хранене. Бебето може да бъде горещо, задушно, неудобно. Необходимо е да се създадат оптимални условия на околната среда, да се провери пелената, дрехите, може би нещо притиска, пречи. Поддържа ви будни и превъзбудени.

Кърмените бебета могат по-трудно да свикнат с режима. Храненето при поискване често е хаотично, без конкретни часове за хранене. Въвеждането на допълващи храни ще коригира ситуацията. На 6 месеца кърмата може да не е достатъчна за 4 часа, така че новата храна ще осигури необходимото усещане за ситост.

Ежедневието на кърмените бебета трябва постепенно да се коригира до 6-месечна възраст. Това формира умението за правилно хранене, осигурява правилна почивка и благополучие, докато сте будни. Режимът трябва да се основава на индивидуалните характеристики на трохите.

Режим на ден на детето на 6 месеца

Ежедневието на 6-месечно бебе е много важно. Той помага на родителите да организират компетентни грижи за бебето, той самият - да свикне с определени манипулации. Хлапето, което живее според ежедневието, е по-спокойно. На 6 месеца се случват много промени в живота на бебето, след което му е трудно да възстанови рутината. От време на време обаче графикът ще се формира самостоятелно..

Момиче на развиваща се постелка

За какво служи режимът?

6-месечният режим помага не само да улесни родителите да се грижат за бебето, но и да развият особени навици у него. Сънят и храненето едновременно подобряват физическото и психическото здраве на бебето.

Промяна в 6-месечен режим на бебе

На тази възраст децата преминават към нов трикратен режим на сън. Увеличава се броят на будните часове. На 6 месеца детето спи по 14 часа на ден. От тях 4,5 часа се отделят за дневен сън, а останалото време за нощна почивка. През деня бебето спи 3 пъти на ден по 1,5 часа. Проблемите с прехода към нов сън са вълнуващи за бебето и родителите. Това се проявява по следния начин:

 • капризност;
 • съпротива при заспиване;
 • липса на сън за бебето, тъй като то е свикнало да спи четири пъти на ден.

Не бързайте с малкото. Той не може напълно да премине към нова рутина за един ден. Той трябва да бъде приведен към това плавно.

Важно! Ако детето продължава да спи 4 пъти на ден, се препоръчва постепенно да намалите първата дрямка с 10 минути. От време на време бебето ще свикне и ще започне да запълва точното време в други периоди на почивка.

Момче с морков

На тази възраст диетата на бебето също се променя. Кърмените бебета започват да получават допълнителни храни, докато бебетата, хранени с бутилки, получават допълнителни храни от 4 месеца. Вълнуващо е и за всяко дете. На 6 месеца бебетата са любопитни и впечатляващи. Всички нови действия влияят на настроението на бебето..

Въвеждането на допълващи храни за бебета започва с малки порции. За предпочитане е да изберете зеленчукови пюрета за това. До края на първата седмица една храна за кърма е напълно заменена със зеленчуково пюре. Освен това, всяка седмица на бебето е позволено да опитва нови продукти. Диетата е разнообразна и към края на 7-ия месец бебето вече получава 2 пълни порции допълващи храни на ден.

Как да зададете рутина за 6 месечно бебе

За да установите дневен график за шестмесечно дете, независимо от пола, трябва да следвате определени принципи:

 • поддържайте интервали между храненията за 4 часа;
 • интервалите между дневната почивка на бебето трябва да бъдат еднакви;
 • хигиенни процедури се извършват след всеки сън;
 • разходките и активните игри с бебето се извършват едновременно.

Ежедневният режим и храненето на 6-месечно бебе с кърма и изкуствена формула леко се различават. Това се дължи на факта, че към 6-ия месец от живота изкуствените хора получават пълноценни допълващи храни, бебетата тепърва започват да опитат храна за възрастни.

Момиче по корем

Дневен режим на кърмене на бебето

Всяко бебе с течение на времето разработва свой собствен график за деня. Може да не съвпада с общо установените норми. Това не е отклонение. Основното е, че периодът на будност и сън на бебето е удобен за всички членове на семейството..

Приблизително ежедневие за бебе на шест месеца на пазачи

ПериодДетска професия
6.00 - 8.30Събуждане, сутрешни упражнения, хигиенни процедури, кърмене
8.30 - 10.00Дневен сън
10.00 - 13.00Хранене на порция допълващи храни, добавяне на кърма, ходене по улицата
13.00 - 13.30Кърмене
13.30 - 15.00Втора мечта
15.00 - 17.00Активни игри с дете
17.00 - 17.30Кърмене или пюре от зеленчуци
17.30 - 19.00Разходка по улицата, съчетана с дрямка
19.00 - 21.00Прекарване на време със семейството, къпане вечер
21.00 - 21.30Кърмене
21.30 - 6.00Спете до сутринта или с една нощна храна

Това е приблизителна дневна рутина за бебе. Когато съставяте свой собствен режим, е важно да поддържате интервалите между храненията и съня..

Режим на изкуствено дете

За бебето, което яде изкуствени млечни млека, ежедневието на практика не се различава от това на бебето. Разликата се наблюдава само при хранене.

Ежедневието за изкуствено бебе

ПериодЗанимание на детето
6.00 - 8.30Хлапето се събужда, провеждат се хигиенни процедури, упражнения. Смес за първо хранене 200 мл
8.30 - 10.00Дневен сън
10.00 - 13.00Второ хранене - 150 г млечна каша и 50 г плодово пюре, вървете по улицата
13.00 - 13.30150 г зеленчуково пюре, 50 мл плодов сок
13.30 - 15.00Втора мечта
15.00 - 17.00Активни игри с малко дете
17.00 - 17.3040 г бебешка извара, 30 мл плодов сок, добавка със смес
17.30 - 19.00Разходка по улицата, съчетана с дрямка
19.00 - 21.00Вечерни забавления със семейството, къпане на трохи
21.00 - 21.30200 мл адаптирано мляко, хранене
21.30 - 6.00Спете до сутринта

За деца на смесен тип храна се добавят допълнителни храни на 4-5 месеца. Графикът на такова бебе съвпада с изкуственото бебе.

Важно! Денят на детето трябва да бъде организиран така, че всички членове на семейството да се чувстват комфортно.

Момче на висок стол

Организация на съня на 6 месеца

Започвайки от шест месеца, броят на часовете дневен сън на детето се намалява до 4,5-5 на ден. В зависимост от темперамента на бебето, той може да раздели това време на 2 периода или 3. Най-често разделянето става на 3 етапа. До една година детето спи 1 път на ден по 3-4 часа.

Сънят се случва три пъти на ден със същия интервал от време и равно количество почивка. Обикновено един цикъл продължава 1,5 часа. При активни бебета цикълът на съня може да бъде разделен на 2 почивки по 2,5 или 3 часа..

Не трябва да насилвате детето си да си ляга, ако е весело и весело. Това ще предизвика съпротивата му. Слагат бебето да легне по негова воля. Препоръчително е да се премахнат факторите, които допринасят за заспиването под формата на морска болест и зърно. Бебетата, които могат да заспят сами, изпитват по-малко безпокойство.

Бебето трябва да има собствено място за спане: собствено креватче, стая с високо ниво на влажност. Не трябва да приспивате детето си до майката или бащата. С възрастта ще бъде трудно да го приучите към собственото си легло. Подобни ситуации се отразяват зле на психологията на семейните отношения..

Важно! Храненото бебе спи по-дълго от гладното бебе.

Характеристики на храненето

На шестия месец храненето на бебето се променя. За бебета с кърмене се въвеждат допълнителни храни. За изкуствените хора те напълно променят менюто на храната.

Нюансите на кърменето

По препоръка на д-р Комаровски на тази възраст се въвеждат нови продукти. Започват предимно с каша без млечни продукти или зеленчуково пюре. Избира се втора емисия на ден за започване на администрирането. На малчугана е позволено да опита 1 ч.л. нов продукт. След това реакцията му се следи през целия ден. Ако не е имало проблеми с изпражненията и кожните обриви, тогава порцията се удвоява всеки ден, докато достигне обем от 150 g.

Тази процедура се извършва с всеки нов продукт. За предпочитане е да давате зеленчуково пюре, за да опитате от:

 • карфиол;
 • броколи;
 • тиквички;
 • тикви;
 • моркови.

Диета за кърмене

Часове за храненеХранителен продукт
6.00Кърма 200 мл
9.30Кърма 200 мл
13.00Зеленчуково пюре 100 г, допълнено с кърма
16.30 чКърма
20.00Кърма

Времената за хранене в таблицата са приблизителни. Всичко зависи от индивидуалните особености на детето и неговото лично ежедневие.

С изкуствено хранене

При изкуствено хранене бебето на шест месеца яде допълнителни храни в продължение на 2 месеца. Диетата му е много по-разнообразна от тази на кърмачетата. Въвеждането на нови продукти обаче продължава. На тази възраст децата започват да въвеждат картофено пюре, готвене от постно месо.

График за изкуствено хранене

Време за храненеХранителен продукт
6.00Адаптирана млечна формула 200 мл
9.30Каша без млечни продукти 150 g, допълнителна смес
13.00Зеленчуково пюре 150 г, месно пюре 5-30 г, допълнете със смес
16.30 чПлодово пюре 60 г, допълнете със смес
20.00Адаптирана млечна формула 200 мл

Времето за хранене се регулира спрямо ежедневието на детето. Между тях трябва да има същия интервал от време..

Момчето посяга към лъжица

Режим на будност на 6 месечно бебе

По време на будност родителите трябва да осигурят на бебето интересен познавателен ден, който ще има положителен ефект върху здравето, дневния сън и развитието на бебето.

Разходка

Бебетата се извеждат навън два пъти на ден. Първата разходка пада в сутрешните часове, добре е, ако един цикъл на сън се провежда на чист въздух. Втората разходка се извършва вечерта, така че част от времето бебето се запознава със заобикалящия го свят, след което заспива.

Ако времето навън не е подходящо за разходка, тогава бебето се слага в леглото с отворен прозорец. Познаването на околния свят е важно за развитието на детето и възприемането му от средата, в която расте.

Класове и образователни игри

На тази възраст е необходимо да се занимавате с бебето. Развийте хоризонтите му, поставете основата за формиране на речта, развитие на фината моторика на ръцете. Основни дейности за бебета:

 • Игри с ярки дрънкалки, скърцане, музикални играчки.
 • На шест месеца бебешките зъби започват активно да никнат, играчките за прорезване с оребрена повърхност ще помогнат да се справят със сърбежа.
 • Предмети за игра за дете трябва да са ярки.
 • Центровете за развитие ще донесат много радост на бебетата.
 • Децата започват да се учат да играят на „Ладушки“, „Сврака-гарван“, „Ку-Ку“.

Момче, което играе на килима

Гимнастика и масаж

От шестмесечна възраст децата активно се научават да пълзят, сядат сами и са в състояние да се преобръщат от различни страни. За тях е важно да разтегнат мускулите си и да засилят тонуса си. За това родителите провеждат гимнастически упражнения:

 • Упражнение сутрин, след хигиенни манипулации преди хранене.
 • На бебетата се помага да седнат, като ги поддържат за ръцете.
 • Друго упражнение е поставянето на детето на четири крака..
 • След упражнението трябва да масажирате. Втрийте корема по посока на часовниковата стрелка, след това разтрийте ръцете и краката. Поставете бебето по корем, погладете гърба.
 • Продължителност на зареждането - 15 минути, масаж - 10 минути.

Важно! След къпане се извършва презареждане и масаж. След тази процедура детето спи по-добре..

Къпане

На 6 месеца бебето вече може да седи или просто да се научи да седи. Това прави процеса на къпане по-забавен. Температурата на водата остава 37 ° C. Можете да добавите бебешка пяна за вана към водата, използвайте шампоани за къпане, предназначени за деца. Препоръчително е да залепите бебешката вана с цветни стикери, да вземете със себе си гумени играчки за процедурата. Това ще направи процеса по-забавен и интересен..

Нарушение на дневния режим при кърмачета на 6 месеца

В някои случаи има нарушения на ежедневието на детето. Тогава бебето не може да заспи дълго време, държи се капризно, яде лошо, отказва да играе с възрастни. Факторите за нарушаване на режима са:

 • период на никнене на зъби;
 • настинки;
 • проблеми с изпражненията;
 • объркване на деня и нощта;
 • пътуване до непознато място;
 • емоционално впечатление от събитие.

В случай на нарушение на ежедневието, трябва да положите всички усилия да го възстановите. Възстановяването на обичайната рутина ще успокои бебето, ще подобри емоционалното му състояние.

Момчето посяга към играчка

Ако детето бъде изхвърлено от режима

Когато ежедневната рутина на бебето се заблуди, е необходимо да се положат всички възможни усилия за възстановяване на обичайната рутина. Това не само ще успокои детето, но и ще помогне на родителите да разпределят правилно свободното си време. За да отстраните нарушението, направете следното:

 • Ако детето е болно, трябва да проведете лечение под наблюдението на педиатър.
 • При проблеми с изпражненията се предписват лекарства за регулиране на чревната микрофлора.
 • За никнене на зъби използвайте охлаждащи бебешки гелове за венци.
 • Ако бебето е объркало деня и нощта, тогава трябва да не го оставяте да спи през деня и да се опитате да го поставите според режима.
 • За децата се приготвят и успокояващи чайове: лайка, маточина, мента.
 • Преди лягане във ваната се добавя отвара от борови иглички.

Ежедневието на бебето през първата година от живота зависи от няколко фактора. Видът на хранене играе незначителна роля. Художниците на тази възраст имат по-разнообразна диета и са по-лесни за свързване с промените, присъщи на тяхната възраст. Всяка промяна за детето е стрес, не трябва да изпадате в паника, ако реакцията му се окаже непредсказуема, всичко си има време. Хлапето определено ще се адаптира и ще влезе в нов режим.

Меню за дете на 6 месеца: диетата за всеки ден в таблици с изкуствено и кърмене

Дете, което е празнувало първите шест месеца от живота си, вече може да получава допълнителни храни. Освен това някои бебета, които се хранят на шише, вече са опитвали няколко вида зеленчуци и каши до тази възраст. Как правилно да се храни дете на тази възраст, какво трябва да помнят родителите? В нашия материал сме събрали препоръките на специалисти относно въвеждането на допълнителни храни за бебета на 6 месеца, които са кърмени и изкуствено хранени. Освен това отделно бяха описани правилата за хранене на бебета, нуждаещи се от коригиращо хранене..

На 6-месечна възраст само кърмата на вашето бебе ще стане недостатъчна и ще се нуждае от друга, по-възрастна храна

Въвеждаме допълващи храни според правилата

Според педиатрите допълнителните храни трябва да се въвеждат на деца с НВ, започвайки от 24 седмици, т.е. на 7 месеца, не по-рано. В противен случай съществува риск от проблеми с корема, тъй като храносмилателният тракт на трохите все още не е готов да получава храна, различна от майчиното мляко.

Съществуват обаче общи правила за въвеждането на допълнителни храни за всяко бебе:

 • Новото ястие трябва да се дава преди бебето да получи обичайното мляко. Най-добре е, ако мама храни бебето с лъжица. Важно е да се гарантира, че храната е топла, защото именно към такава храна детето е свикнало.
 • Трябва да започнете да храните бебето с минимална порция - от половин чаена лъжичка или дори по-малко. На следващия ден леко увеличете дозата и я нормализирайте след седмица или две. Следващият вид продукт може да се прилага за по-кратък период от време - 5-7 дни. През това време е необходимо да се следи реакцията на детето - да се контролира изпражненията, алергични прояви. При най-малкото съмнение за алергия трябва незабавно да спрете да давате нова храна..
 • Не смесвайте няколко вида храна в една порция. Първо, детето трябва да получи пюре от един вид зеленчуци или зърнени храни..
Въвеждането на всеки нов вид храна трябва да започне с един продукт.
 • Винаги е по-добре да се въвеждат допълнителни храни сутрин. Това ще направи възможно по-добрия контрол на реакцията на организма към нов продукт..
 • Всеки нов продукт трябва да бъде въведен, когато бебето е здраво..
 • Първите зърнени култури трябва да се готвят на безглутенови зърнени култури - елда, ориз, царевично брашно. Млякото не трябва да се добавя към кашата, тя може да се разрежда със сместа, с която бебето е свикнало.
 • По-добре е да изберете хипоалергенни зеленчуци - броколи, тиквички, карфиол.
 • Ако детето е с поднормено тегло, най-добре е да започнете да го храните с каша. Зеленчуците са оптималната храна за тези деца, които страдат от запек.

Разлики в допълващите храни за деца на ХС и IV

Днес обаче някои педиатри имат различна гледна точка. Д-р Комаровски смята, че времето за въвеждане на допълнителни храни не трябва да зависи от вида на храненето. По негово мнение в онези дни, когато бебешката храна е била леко разредено краве мляко, педиатрите се опитвали да въведат други продукти в менюто на детето възможно най-рано, за да му осигурят необходимото количество хранителни вещества..

Д-р Комаровски твърди, че съвременните храни за кърмачета са почти идентични по състав с кърмата, което отрича необходимостта от ранно хранене.

Съвременните формули са почти идентични по състав с кърмата.

Диета при въвеждане на допълващи храни за първи път

На 6 месеца, с въвеждането на допълнителни храни, бебето трябва да бъде прехвърлено на 5 хранения на ден. Интервалът между храненията трябва да бъде приблизително 4 часа. Спомнете си, че педиатрите препоръчват въвеждането на ново ястие сутрин. Удобно е да се създаде график, така че допълнителните храни да попадат на второто или третото хранене за деня. След това ще разгледаме най-оптималната диета по часове и приблизително меню за дете на 6 месеца (за повече подробности в статията: диетичен режим за бебе на 6 месеца, което се храни на шише).

ВремеХранене
1 хранене 6-00Формула или кърма
2 хранене 10-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
3 хранене 14-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
4 хранене 18-00Мляко или смес
5 хранене 22-00Мляко или смес
По-добре е да не предлагате хляб на бебета по-рано от 7 месеца

Не всички храни могат да бъдат предложени за тестване на шестмесечно бебе. Изключени са алергени, трудно смилаеми храни и много други. Не трябва да давате на трохите бисквити, бисквитки и сушилни, докато той навърши 7 месеца. За да не се заблудите при избора на нови ястия, изучете информацията, предоставена в схемите за хранене.

Маси за хранене за седмицата

В първата таблица хранителният план за бебе, хранено на бутилка, което започва да получава допълнителни храни от 4 месеца. Смята се, че на тази възраст той вече е опитвал карфиол, броколи, тиква, тиквички. Освен това хлапето вече е запознато с ориз, елда, царевична каша, ябълка. През този период е време да се въведе месо - в нашия пример това е заек.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)заешко пюре * с оризтиквено пюре, ябълково пюреGM / SGM / S
Вторникзаек с царевична кашакарфиол, ябълково пюре
Срядазаек с елдаброколи, ябълково пюре
Четвъртъкзаек с оризтиква, ябълково пюре
Петъкзаек с царевична кашатиквички, ябълково пюре
Съботазаек с елдакарфиол, ябълково пюре
Неделязаек с оризброколи, ябълково пюре

* През първия ден масата на пюрето е 3 грама. Всеки ден количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 50 g.

Втората таблица съдържа приблизително меню за бебе на 6-месечна възраст, хранено с бутилка, което от четири седмици получава допълнителни храни, т.е. от 5 месеца - запознаваме се с новата зърнена култура - в нашия пример това е ориз, тъй като елдата е въведена по-рано. По аналогия могат да се предлагат и други зърнени култури.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елдатиквено пюреGM / SGM / S
Вторникориз * и елдапюре от карфиол
Срядаориз и елдапюре от броколи
Четвъртъкориз и елдатиквено пюре
Петъкориз и елдапюре от карфиол
Съботаориз и елдапюре от броколи
Неделяоризтиквено пюре

* През първия ден обемът на ориза е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато делът на предишната каша (елда) е пропорционално намален.

Кашата от елда е чудесна като допълваща храна за шестмесечна трохичка за закуска

Третата таблица показва пример за диетата на кърменото бебе, което едва сега е готово да получи първите допълващи храни за първи път. Нека направим меню за 28 седмици, тоест когато детето е опитало 4 различни продукта. В този пример допълващите храни започнаха със зеленчуци, всички те бяха изпробвани и сега се предлагат на бебето за обяд, а за закуска се запознаваме с първата каша - елда.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елда * + допълнителна храна GM / Sтиквено пюреGM / SGM / S
Вторникелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Срядаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Четвъртъкелда + допълнителен фураж GM / Sтиквено пюре
Петъкелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Съботаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Неделяелдатиквено пюре

* През първия ден обемът на елдата е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато пропорционално намалява делът на допълнителното хранене с адаптирано мляко / кърма.

Рецепти за бебешка храна

Подготвили сме няколко рецепти за правилното приготвяне на ястия за дете от шест месеца. Проверете дали знаете основните начини за боравене с храна за трохи. Нашите рецепти съдържат общи насоки за приготвяне на зеленчукови пюрета, зърнени храни, супи и меса. Важно е да не забравяте, че подготвяте бебе, и да не използвате много сол - по-добре е да се справите изобщо без нея. Вместо това е позволено да подправяте ястията с масло - и бебето ще се радва да изяде предложеното.

Зеленчуци

Зеленчуците трябва да се измият, обелят и изплакнат преди готвене. След това се нарязват на парчета и се приготвят на пара, докато е необходимо, докато омекнат. След това масата се избърсва през сито или се натрошава в блендер. Полученото пюре може да бъде леко разредено със зеленчуков бульон, или със смес, за която се използва трохичката. Не се препоръчва да се осолява пюре, можете да добавите само няколко капки растително масло.

Кашата е идеална за хранене на бебе на 6 месеца. У дома те се приготвят по два начина и можете да изберете този, който изглежда по-удобен:

 • Каша в кафемелачка. За този метод трябва да вземете добре измита зърнена култура и да я изсушите, за да се отървете от влагата. След това се смила в кафемелачка на прах. Изсипете този прах във вряща вода, като разбърквате с лъжица. Кашата ще се окаже еднородна и нежна по консистенция и ще отнеме много малко време за приготвянето й. За да опростите процеса, смилайте предварително зърнените храни и ги използвайте при необходимост..
Кашата за половин годишно дете трябва да бъде с еднаква консистенция, без бучки
 • Вторият метод включва продължително кипене. Изплакнете крупата, добавете вода и варете около час. След това охладете, смилайте - цедка или пасатор ще ви помогнат. Добавете малко вода или адаптирано мляко към масата и оставете да заври.

Месно пюре

Месото може да присъства в менюто на трохите, ако допълващото му хранене е започнало на 4 месеца. В противен случай пробата от месо трябва да се отложи до 8-9 месеца. За начало трябва да използвате заешко месо, пуешко или пилешко филе, говеждото също е подходящо. Готвенето на месо за деца под една година не е трудно. Трябва да го нарежете на парчета, да добавите вода и да готвите до готовност. След това охладете, кайма два пъти. Някои хора обичат да мелят в блендер. Разрежда се със зеленчуков бульон или вода, оставя се да заври. След това изсипете няколко капки растително масло.

Педиатрите не препоръчват да давате супа на 6-месечно бебе, освен ако то не е изкуствено и допълващото му хранене не е започнало от 4 месеца. Какви супи е позволено да се готви трохи? Ако решите да приготвите супа за вашето бебе, струва си да запомните, че трябва да приготвите ястие в зеленчуков бульон или вода. Също така за 6-месечно бебе супата трябва да съдържа само няколко съставки и малко масло. Малко по-късно можете да опитате да добавите зърнени храни към супата - първо ориз, елда, след това ечемик и царевица.

Супата от пюре от карфиол и тиквички е чудесен вариант за обяд

 1. Супата от пюре на базата на карфиол и тиквички е перфектна като първо запознаване с такива ястия. За него трябва да вземете тиквички и карфиол в равни части (по 50-60 г всяка), да налеете чаша вода и да готвите до омекване. След това избършете съставките, добавете бульона, в който са били приготвени, оставете отново да заври. Свалете от огъня и добавете половин чаена лъжичка масло.
 2. Оризовата супа с броколи (или карфиол) и тиквички е следващата стъпка за допълнително хранене. За да го приготвите, първо трябва да сварите 1 супена лъжица ориз. Отделно сварете 150 г карфиол и 50 г тиквички, отцедете зеленчуковия бульон в отделна купа. Разтрийте ориз и зеленчуци, разредете с бульон, поставете на огън, оставете да заври. Добавете масло или растително масло.

Алтернативно мнение на д-р Комаровски

Според СЗО в диетата на шестмесечно бебе освен мляко и адаптирано мляко могат да присъстват само зърнени храни и зеленчуци. Всичко зависи от характеристиките на конкретно бебе - неговото тегло, здравословно състояние. Известният педиатър д-р Комаровски обаче е на друго мнение - смята, че най-добре е да започнете с кефир.

Факт е, че кефирът е близък роднина на млякото и храносмилателната система на бебето ще се справи най-добре с този конкретен продукт. Кефирът съдържа млечнокисели бактерии и гъбички, които имат положителен ефект върху червата. В допълнение, тази напитка не натоварва черния дроб, допринасяйки за висококачествено храносмилане..

Кефирът за бебета е много полезен

Кефирът трябва да се предлага на бебето да пие сутрин, веднъж на ден, като внимателно се следи реакцията на организма към новия продукт. Първо, можете да предложите на трохите 2 чаени лъжички кефир, като увеличавате порцията ден след ден. С течение на времето кефирът трябва да замести едно от ежедневните хранения. Обемът на напитката трябва да бъде приблизително 150 ml.

Веднага след като бебето свикне с кефир, струва си да изчакате една седмица и можете да започнете да му предлагате извара, която трябва да се добави към кефира. Дете на 6 месеца трябва да яде до 30 г извара на ден, постепенно този обем трябва да се увеличи и до 9 месеца трябва да се доведе до 50 г. Бебето може да яде по този начин през целия период на гърдите.

Веднага след като едно от сутрешните хранения бъде напълно заменено от ферментирали млечни продукти (кефир и извара), можете да опитате да въведете каша в диетата на детето. Това може да бъде елда, ориз или овесени ядки, които постепенно ще заменят вечерята..

Обърнете внимание, че становището на Комаровски в този случай противоречи на препоръките на Световната здравна организация. Според съветите на СЗО, кефирът и изварата могат да бъдат въведени в менюто на трохи само на 8 месеца.

Бебешко меню на 6 месеца

На 6-месечна възраст млякото на вашето бебе само ще бъде малко и ще се нуждае от друга, по-възрастна храна. И тогава менюто на дете на 6 месеца ще трябва да бъде разнообразено..

Ирина Беляева
Изследовател на отдела за новородени на Научния център по детско здраве към Руската академия на медицинските науки, д-р..

Едно е да знаете теоретично за проблемите на детското хранене, а съвсем друго е да се изправите пред тях на практика. Как да организирам менюто за 6-месечно бебе? По кое време, под каква форма и в какво количество да ги предложим? Тези въпроси често смущават майките и татковците. Надяваме се, че примерните менюта за растящо дете, чието публикуване започваме в този брой, ще се превърнат в примерните, които ще ви помогнат да създадете индивидуално меню за вашето бебе..


До 6-месечна възраст детето порасна забележимо, стана по-активно и активно. Интересува се от обекти, които попадат в полезрението му, внимателно ги изследва, все по-често издава гърлени, мелодични звуци, повтаряйки ги с различни интонации. Емоционалните реакции на детето са станали много по-богати: той с радост се усмихва на майка си, баща си и други хора, които често вижда, и е предпазлив при вида на непознати и реагира на интонацията на възрастните. Разбира се, вие все още кърмите бебето си, но съставът на кърмата вече не може напълно да отговори на неговите нужди. Това означава, че е време да помислите за допълващи храни..

6-месечно бебешко меню: нови ястия

Ако кърменото бебе се развива нормално, тогава до 4 - 6 месеца то не се нуждае от никаква допълнителна храна, включително плодово пюре и сокове. Това се отнася и за онези деца, които по време на кърмене са склонни към алергии: ако педиатърът не установи никакъв хранителен дефицит при 6-месечно дете, тогава допълнителните храни се въвеждат в обичайното време, като се отчита индивидуалната поносимост на продуктите.

„Изкуствените“ деца започват да изпитват недостиг на редица вещества, необходими за по-бърз нормален растеж и развитие. Следователно необходимостта от допълнително хранене се появява малко по-рано при деца на 6 месеца. Следователно, нови продукти под формата на сокове, а след това и плодови пюрета, се въвеждат в диетата им на около 3,5 - 4 месеца. Децата, които получават адаптирано мляко на базата на соев протеин или протеинов хидролизат (това се случва в случай на алергия към протеини от краве мляко), са първите, които изпитват липса на животински протеини. Следователно пюрето от два пъти варено месо се въвежда в диетата им вече на 5 - 5,5 месеца. Ако имате непоносимост към говеждо, телешко, протеините от които са сходни по състав с протеините от краве мляко, препоръчително е да използвате постно свинско, конско месо, заешко, пуешко или пилешко месо, както и бебешка храна, съдържаща конско или свинско месо. Децата с алергии обаче трябва да въвеждат тези продукти с повишено внимание, като се вземе предвид индивидуалната поносимост..

6-месечно бебешко меню: нова диета

На 5-ия месец от живота детето трябва да се храни не 6, а 5 пъти на ден с интервал от 3,5 часа и 10-часова нощна почивка. Допълнителните храни се дават най-добре по време на обяд (около 13 часа) и ако това по някаква причина е неудобно, тогава при всяко друго хранене, с изключение на първото и последното. В този случай за детето ще бъде по-лесно да отвикне от първото хранене (в 6 часа сутринта), а преяждането през нощта е вредно за децата по същия начин, както за възрастните..

Преди кърмене или адаптирано хранене трябва да се предлага не-млечен продукт - докато бебето е все още гладно и привлечено от храната. Започнете с малко количество (няколко капки сок, половин чаена лъжичка картофено пюре или каша). В рамките на 10 - 12 дни постепенно довеждайте количеството храна до необходимия обем (за допълващи храни този обем е около 150 грама). За да се научи детето да поглъща гъста храна, е необходимо да го храните с лъжица търпеливо и внимателно; желателно е първата лъжичка на бебето да е мека (например силикон).

Ако детето не хареса ястието, не настоявайте; насилственото хранене е неприемливо!

Нека детето първо да свикне с едно ястие и едва след това да въведе друго в менюто на детето за 6 месеца. Когато въвеждате нов вид допълваща храна, опитайте първо един продукт, като постепенно увеличавате количеството му, а след това постепенно „разреждайте“ този продукт с нов. Например, можете да започнете зеленчукови допълващи храни с половин чаена лъжичка пюре от тиква. През седмицата давайте на бебето само това пюре, като постепенно увеличавате обема му. След седмица добавете половин чаена лъжичка пюре от грах към пюрето от тиква. Продължете постепенно да увеличавате обема на сместа от тиквички и грах и др..

Допълнителните храни трябва да започват с каша или зеленчуково пюре. В случаите, когато детето има признаци на рахит, анемия, хранителни алергии, препоръчваме да започнете със зеленчуково пюре. Пюрето за деца с хранителни алергии трябва да включва само зелени и бели зеленчуци (тиквички, зеле, зелен фасул, грах, картофи). Тъй като картофите имат доста високи алергенни свойства, количеството им не трябва да надвишава 20% от общото картофено пюре. За приготвянето на картофено пюре могат да се използват както естествени (включително замразени) зеленчуци, така и консервирани зеленчуци за бебешка храна от гореспоменатите зелен цвят. Към растителното пюре се добавя растително масло (слънчогледово, царевично, маслиново) - за предпочитане рафинирано и дезодорирано.

В менюто на дете на 6 месеца с недостатъчно телесно тегло, както и на деца, които често се повръщат, може да се дава каша като първата допълваща храна. В диетата на здрави деца каша, като правило, се въвежда след зеленчуци. По-добре е да започнете с млечна каша без глутен (елда, царевица, ориз). В този случай трябва да се даде предпочитание на зърнените храни за бебешка храна от промишлено производство, които са приготвени от екологично чисти суровини, обогатени с витамини, минерални соли (включително желязо) и не изискват готвене. Дори ако детето ви е здраво, то няма признаци на алергично разположение и предпочитате да готвите каша сами, препоръчително е да не използвате пълномаслено краве мляко за готвене на каша до 8 месеца. Може да се приготви в кърмата, формулата, която бебето се храни, ако е необходимо, във вода. Много индустриални зърнени култури вече съдържат мляко на прах, можете да ги давате и на 5-6 месеца. През първите дни се приготвя 5% каша (5 грама зърнени храни на 100 грама течност): кашата трябва да е течна - такава, че да се излива от лъжица. Постепенно направете кашата по-плътна. Можете да добавите масло към готовата каша (от 5 месеца) и 1/4 твърд жълтък (от 6 месеца).

За деца, страдащи от непоносимост към протеини от краве мляко, втората допълваща храна - каша без млечни продукти - се прилага от 5 месеца. Това може да бъде елда, царевица, ориз, овесени ядки, ечемичена каша (гамата от зърнени култури се избира индивидуално). Когато купувате готова каша, обърнете внимание, че тя не съдържа краве мляко на прах. Кашата се приготвя във вода или в специализирана смес, която детето получава (на базата на соев или протеинов хидролизат).

6-месечно бебешко меню

За да обясним кое меню за 6-месечно дете се препоръчва за деца на тази възраст, решихме да използваме няколко примера, които ще ви помогнат да се ориентирате при съставянето на меню, специално за вашето дете..

Вариант 1. Ако детето ви до 5-6 месеца е получавало изключително кърма и същевременно е растело и се е развивало нормално, тогава е време да започнете да въвеждате нови продукти в диетата си. В зависимост от индивидуалните характеристики на детето, препоръките на лекаря и вашите лични желания, това може да бъде сок, пюре - плодове или зеленчуци. Ако детето е предразположено към алергични реакции, в някои случаи може да се препоръча зеленчуково пюре като първия, нов продукт за детето (от половин чаена лъжичка, постепенно довеждайте обема на порцията до 150 g). След 2 - 3 седмици след това на детето може да се предложи друг нов продукт. Месец след като бебето започна да получава нови продукти, менюто му може да изглежда по следния начин: