Първите признаци на бременност преди закъснението и в първите дни след него.Много често, след появата на две ивици на теста, една жена си казва: „Чакай! Но дълго време чувствах, че съм бременна! " и за мнозина положителният тест не е изненада, а по-скоро потвърждение, което интуицията вече е предложила. Кои са първите промени в тялото, които пораждат подсъзнанието ни да подозираме за бременност, когато самите ние все още прогонваме всякакви предположения от себе си, като си казваме: „Е, няма смисъл да фантазираме. Трябва поне да изчакате закъснение! "Статията съдържа и анализира не само класическите признаци на бременността, но и признаците на бременност, описани от участниците в един от сайтовете за планиране на бременността, ПРЕДИ ДА НАУЧИТЕ ЗА БРЕМЕННОСТ и в рамките на една седмица след.
Малко зацапване
Изхвърлянето може да бъде като леко кървене или само няколко кафяви капчици или дори просто „жълтеникава следа“ върху тоалетна хартия. Обикновено мисълта, която ги придружава: „Нещо този път е рано месечно“ или „Е, това е вашият период“..
Това имплантационно кървене е един от най-ранните признаци на бременност. Приблизително 6 до 12 дни след зачеването ембрионът се засажда върху маточната стена. При някои жени този процес е придружен от кървене, но при много изобщо не се появява отделяне, което също е нормално..
Малко отделяне може периодично да се появява отново в дните, когато яйцеклетката е по-активно „имплантирана“ в стената на матката. Най-често те са „кремаво“ жълти или розови в консистенция. Те могат да се появят след забавяне, но в този случай е необходимо да се консултирате с лекар, за да изключите заплахата от прекъсване на бременността.
Също така, отделянето на розов и жълт характер може да бъде провокирано от ерозия на шийката на матката, която се засилва с началото на бременността. Ерозията на шийката на матката е нарушение на целостта на лигавицата на вагиналната част на шийката на матката. По време на бременност той придобива още по-ярък червен цвят поради увеличеното кръвообращение на шийката на матката, може лесно да кърви при контакт.
Повишаване на базалната температура, потъване на имплантацията
При измерване на базалната температура признак на бременност е така нареченото „потъване на имплантацията“ - рязък спад на температурата с един ден във втората фаза. Това е един от най-често срещаните признаци в потвърдените диаграми за бременност. Това прибиране може да се случи по две причини, първо, производството на хормона прогестерон, който е отговорен за повишаването на температурата, започва да намалява от средата на втората фаза, с настъпването на бременността производството му се възобновява отново, което води до температурни колебания. На второ място, с настъпването на бременността се отделя хормонът естроген, който от своя страна понижава температурата. Комбинацията от тези две хормонални промени води до появата на имплантационна депресия на графиката..
И също така признак за развитие на бременност е базалната температура над 37 градуса. Вярно е, че тя остава повишена само през първите няколко седмици, докато плацентата започне да функционира.
Чувствам се зле
Много жени, които не знаят за настъпването на бременността, вярват, че са се простудили и са се разболели. Това се дължи на факта, че през първия триместър на бременността температурата на жената се повишава, както и умората. Следователно има усещане, че жената се разболява..
Но много се разболяват малко, вероятно поради леко намаляване на имунитета. Често има оплаквания от гърло и хрема. В този случай основното нещо е да не се излекувате със силни лекарства, противопоказани по време на бременност и да използвате по-традиционна медицина..
Повишена чувствителност на гърдите
Подуването или болезнеността на гърдите е често срещан признак на бременност и се появява 1 до 2 седмици след зачеването. Жената може да забележи как гърдите й са се променили; те реагират на всяко, дори леко докосване, нараняване или подуване, понякога е почти невъзможно да ги докоснете. На свой ред има бременни жени, които „не усещат“ гърдите си през първите седмици на бременността, а някои, напротив, са изненадани, че гърдите „, колкото и да е странно, болят преди менструация“ и след това научават за настъпването на бременността. Потъмняването на кожата около зърната също показва бременност..
Усещане за „пълнота“, тежест в тазовата област
По време на бременност притокът на кръв към тазовите органи се увеличава, матката постепенно се увеличава. Ето защо много бременни жени „усещат“ матката си още от първите дни на имплантацията и я отнасят към първите признаци на бременност. Друга, по-малко приятна страна на монетата е появата на хемороиди. За мнозина тя се появява през втората половина на бременността поради натиска на нарастващия плод, но някои бъдещи майки (особено тези, които са родили преди това) се сблъскват с тази неприятност още през първите седмици на бременността, и всичко това поради същия увеличен кръвен поток.
Изтръпване в матката по време на бременност
Много бременни жени през първата или втората седмица от бременността забелязват периодични изтръпвания в матката..
Бърза умора / сънливост, дезорганизация
Чувството за умора или апатия е често срещан признак на бременност и може да се появи още първата седмица след зачеването. Една от причините е повишеното производство на хормон "прогестерон" плюс общо преструктуриране на организма за бременност. Прогестеронът потиска психиката, което се проявява с депресия, раздразнителност и сънливост. Започвайки от 10 седмици на бременността, започва активна хормоно-продуцираща функция на плацентата. В съответствие с увеличаването на продължителността на бременността и растежа на плода, в допълнение към прогестерона се повишава нивото на естрогени, които имат стимулиращ ефект върху психиката и сънливостта изчезва.
Горещо и студено
Друг ранен признак на бременност може да се счита за факта, че ви хвърлят в жегата, след това в студа и съответно не можете да се стопляте в три чифта вълнени чорапи, след това се нагорещявате, когато навън е +10 и сте в същата тениска... Това се дължи на повишената телесна температура през първия триместър на бременността и намаляване на кръвното налягане. Интересното е, че мнозина съобщават и за зачервяване на лицето вечер..
Неспокоен сън
Много жени, които все още не знаят за бременността си, отбелязват, че сънят е станал по-неспокоен. Вечер започват да си лягат по-рано и често просто се "изрязват", но се събуждат сами в 6-7 сутринта и не могат да заспят отново. Също така има усещане за „слабост“ дори след пълноценен сън.
Гадене, повишено слюноотделяне, отвращение към миризми
Този класически признак на бременност често се появява 2 до 8 седмици след зачеването. Някои късметлийки не се сблъскват с проблема с гаденето през цялата бременност, но 50% от жените имат отвращение към миризми, гадене и повръщане в началото на бременността..
Повръщането по време на бременност може да се появи няколко пъти на ден и често се комбинира с гадене и лигавене. Повръщането е придружено от намаляване на апетита, промяна на вкуса и обонянието. Разглежда се като нарушение на невро-ендокринната регулация на телесните функции, като водещата роля в това принадлежи на нарушението на функционалното състояние на централната нервна система. Такова повръщане обаче може да бъде причинено и от фактори от вътрешно-стомашен характер, които често са важен симптом на дисфункция на храносмилателната система..
Наред с повръщането с токсикоза в началото на бременността поради силно дразнене на слюнчения център, често се наблюдава слюноотделяне, което може да доведе до значително и нежелано намаляване на телесното тегло на бременна жена (до 2-3 кг в рамките на една седмица). Ако се погълне обилно отделената слюнка, след това, навлизайки в стомаха, тя променя киселинността на стомашния сок и причинява нарушение на храносмилателната функция.
Важно е да се има предвид, че повръщането е защитна реакция, тъй като тялото се освобождава от токсични и отхвърлени вещества. Това е проявата на еволюционната адаптация в отговор на вредните влияния. В същото време, заедно с повърнатото тяло губи слюнка, храносмилателни сокове, съдържащи протеини, необходими на тялото (включително ензими), електролити, а в някои случаи, частично или изцяло, приетата храна. В тази връзка при често повръщане, метаболизъм на водно-солевия, белтъчния и мастния баланс на витамини и минерали, дейността на жлезите с вътрешна секреция постепенно се нарушава..
Болка в гърба
Леките болки, "лумбаго" в долната част на гърба, в областта на сакрума също могат да показват ранна бременност; обаче лека болка се появява периодично през целия период на бременността.
В ранните етапи „лумбаго“ често се появява от тазовата област до краката.
Главоболие и мигрена
Внезапното повишаване на нивата на хормоните в организма може да причини главоболие в началото на бременността и следователно служи и като косвен признак на бременност. Главоболието обикновено отшумява в края на първия триместър и оставя бременната жена да се наслаждава на позицията си..
Малко подуване на ръцете
Прогестеронът също допринася за задържането на соли и течности в организма, което може да доведе до леко подуване, когато когато стиснете ръката си в юмрук, почувствате, че пръстите ви са станали като че ли по-дебели.
Подуване на корема, газове, смущения в червата
Чест признак на бременност е забележимо увеличаване на коремната обиколка в най-ранните етапи на бременността, когато матката все още е леко увеличена, поради раздуване на червата. В процеса на храносмилането газовете винаги се появяват в червата. По време на бременност червата стават по-мързеливи, перисталтиката му се забавя и следователно скоростта на движение на чревното съдържание намалява, подуването му се увеличава и може да се появи запек. Това се улеснява от хормонални промени, характерни за бременността, което води до увеличаване на кръвонапълването на съдовете на коремната кухина и като следствие до лек оток на чревните стени..
Чести позиви за уриниране
Честото уриниране през деня и през нощта е често срещан ранен признак на бременност. Трябва да се отбележи, че няма други болезнени усещания (болки, порязвания, парене). Тези явления изчезват до 4-ия месец на бременността. Това се дължи на значителни хормонални промени, които съпътстват бременността. Повишеното ниво на женските полови хормони отначало допринася за значително прилив на кръв към тазовите органи. Преливането на кръвоносни съдове причинява временни промени във функционирането на бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Тези явления намаляват през втория триместър на бременността, но те могат безопасно да се отдадат на честите признаци на бременност..
Спад на налягането
Малкият спад на кръвното налягане е универсално явление по време на бременност. Ако една жена е имала ниско кръвно налягане преди бременността, тогава на фона на бременността са възможни периодични състояния на значително понижение на кръвното налягане (по-малко от 90/60 mm Hg) и като следствие слабост, световъртеж, главоболие, припадък. Влошаването на здравето обикновено се случва при продължително стоене, докато се правят горещи вани, при продължителен престой в задушно горещо помещение, на гладно. За бременни с тенденция към хипотония дневният режим е особено важен: нощен сън 9-10 часа и дневен 1-2 часа.
Повишен апетит / глад за определени храни
Жор често придружава зараждащата се бременност и се счита за един от нейните признаци. Може би не е задължително да се изкушите да ядете кисели краставички или ванилов сладолед, но много бременни жени изпитват желание за определени храни..
Повишено отделяне на вагината, поява на млечница
Секрецията на секрети от влагалището се увеличава - това се дължи на нарастващото кръвонапълване на тазовите органи. По време на бременност се увеличава концентрацията на водородни йони във влагалищния секрет, които предпазват тялото на бъдещата майка от навлизането в него на вредни микроорганизми. Но, за съжаление, гъбичките с дрожди се размножават добре в тази среда и поради това при бременни жени често се появява млечница (кандидоза), която трябва да бъде излекувана, в противен случай може да възникне инфекция на плода и по време на раждането тъканите на родовия канал ще бъдат по-лесни за разкъсване.
И накрая, забавена менструация
Пропусната менструация / менструален нередност е най-известният и често срещан симптом на бременността, който подтиква жената да направи тест за бременност. По време на бременност жената има месечно забавяне на менструацията. Много бременни жени изпитват кървене, но по правило менструацията приключва бързо и е по-малко интензивна от обикновено. Забавянето на менструацията може да се дължи на много други причини освен бременността. Ако обаче имате активен сексуален живот и имате забавяне, по-добре е да си направите тест за бременност..

Защо изглежда, че стомахът се пръска по време на бременност

Появата на чувство за подуване или метеоризъм в различните тримесечия на бременността може да е признак на патология. Не във всички случаи обаче това състояние е пряк свидетел на заболяването. Въпреки това усещането се развива при повечето бременни жени и е важно да сте наясно със симптомите, които се считат за опасни.

Причини за подуване на корема

Ако симптомът се появи рано и е придружен от допълнителни признаци (киселини, болка, гадене, оригване), могат да се подозират стомашно-чревни заболявания. По време на бременност те се повтарят и влошават. Някои патологии се формират само за периода на раждане на дете и след раждането те бързо изчезват. Хроничните заболявания на червата и стомаха се засилват, като правило, още през първия триместър:

 • гастрит или язва;
 • панкреатит, холецистит;
 • ентероколит;
 • дисбиоза;
 • инфекция с глисти;
 • ензимен дефицит - нарушения на панкреаса.

Ако няма патологии, хормоналните промени могат да бъдат причина за чувството за пълнота в долната част на корема в началото на бременността..

Показателите за прогестерон при раждане на дете се променят значително. Влияе на отпускането на гладката мускулатура, изграждаща матката, както и на червата. Ако органът е достатъчно отпуснат, прикрепването и развитието на ембриона протичат без смущения. Но в същото време жената е изправена пред няколко симптома на смущения в стомашно-чревния тракт, включително усещане за подуване..

Промените в хормоналните нива и стомашно-чревните заболявания са най-честите причини за подуване на всеки етап от бременността. С развитието на плода обаче други обстоятелства могат да причинят дискомфорт..

Храненето като провокиращ фактор

Ако преди бременността жената е могла да яде 1 кг картофи или зеле всеки ден без последствия, тогава докато носи дете, ситуацията може да се промени. Яденето на храни, които стимулират газовете, може да доведе до силно образуване на газове и подуване на корема:

 • всички видове зеле;
 • зърнени култури и боб;
 • газирани напитки;
 • пикантни, солени, пиперливи и пикантни ястия;
 • Пресни плодове с високо съдържание на фибри (цитрусови плодове, ябълки);
 • хлебни изделия;
 • пазарувайте сладкиши;
 • всякакви аромати, подобрители на вкуса, хранителни оцветители.

Нарушавайки диетата, жената също е изправена пред факта, че стомахът й започва да се разширява през първите седмици. Яденето на храна в движение, дългите почивки между храненията, разговорите по време на обяд или закуска водят до неприятни симптоми..

Свързани причини

През втория триместър положението на органите се променя още повече и матката бързо се увеличава по размер. Изцеденото черво изгубва повече от половината от функциите си, процесът на храносмилане се превръща в непоносима задача, която отнема много усилия от тялото. Диетичните грешки и болестите през този период причиняват още повече подуване на корема и допълнителни симптоми..

Такива фактори могат да влошат състоянието, което в обикновения живот не причинява дискомфорт:

 • лоша екология;
 • стрес и емоционален стрес;
 • в положение, в което има повишен натиск върху долната и горната част на корема;
 • носенето на твърде тесни дрехи.

По това време общото състояние на жената се влошава: появяват се диария, слабост, безсъние, раздразнителност. Възможни са колебания на пулса и кръвното налягане.

Физиологични причини

Ако чувството за пълнота не се комбинира с допълнителни симптоми, но присъствието му причинява дискомфорт на жената, то може да бъде свързано с такива фактори:

 • разширяване на коремните стени по време на първата бременност - мускулите свикват с необичайното положение;
 • интензивно развитие на ембриона или прекалено голям плод (носещи близнаци и тризнаци);
 • слаб мускулен корсет, който причинява дивергенция на ректусните коремни мускули (разтягане на съединителната тъкан).

Мускулните проблеми са трудни за решаване след бременност, така че трябва предварително да се подготвите за носене на плода: за да поддържате нормално тегло и мускулен тонус.

Методи на лечение

Начините за премахване на дискомфорта могат да бъдат разделени на 2 групи: борба със заболявания и разстройства, свързани със стомашно-чревния тракт, и премахване на последствията от патологии на мускулната система.

В първия случай момичето трябва да се научи да отпуска мускулите чрез специални техники. Това е полезно дори преди бременност, а по време на бременността помага за облекчаване на ненужния стрес. По време на раждането това умение също ще бъде полезно..

Методът на Джейкъбсън е ефективна програма, която съчетава интензивно напрежение и последващо отпускане на коремните мускули. Трябва да започнете да практикувате този метод, когато планирате бременност..

Терапия за подуване на корема и метеоризъм

При лечението на образуване на газове, което провокира подуване на корема, се използват народни средства и лекарства. Изборът на билки и други естествени продукти за готвене трябва да става след консултация с лекар. Признати са най-сигурните:

 • запарка от семена от копър - приготвена от 2 ч.л. суха смес и чаша вряща вода, настоявайте за 1 час и приемайте 4 пъти на ден;
 • чай от лайка - 1-2 чаши на ден, приготвяне от 1 ч.л. и чаша вряща вода;
 • смес от мед с масло от кориандър - използвайте 1 с.л. л. мед и 1 капка етерично масло след хранене 2 пъти на ден;
 • използването на кимион - приготвен като бульон от копър, но след приготвяне на пара се вари 5 минути;
 • корен от глухарче - 2 ч.л. вземете чаша топла преварена вода, настоявайте 8 часа. Изпийте порция през деня.

Можете да комбинирате народни рецепти с лек масаж: поглаждащи движения масажират стомаха, движейки се по посока на часовниковата стрелка. Ако тези средства не помогнат, се използват лекарства. На бременни жени са разрешени лекарства:

 • "Espumisan" е карминативно средство, чиято цел е да премахне излишните газове и да се отърве от метеоризма;
 • "Фестал", "Мезим", "Мотилиум" - предписва се при ензимен дефицит за подобряване на храносмилането;
 • пробиотици, сорбенти - използват се при необходимост и само с препоръка на лекар.

Не можете да използвате таблетки, които са били използвани за борба със стомашно-чревните симптоми преди бременността. Дори да са помогнали добре, те могат да имат лош ефект върху тялото на жената и плода..

Предотвратяване на подуване на корема

Бременната жена трябва да следва препоръките на лекаря, да се храни правилно и балансирано и да прави лека гимнастика. Контролът на хроничните заболявания и навременното премахване на етапа на обостряне е предпоставка за поддържане на нормално здраве. Важно е да следите дрехите си - да не оказвате прекомерен натиск върху стомаха си. Емоционалният контрол е друго условие за лесна и комфортна бременност..

Жената трябва да обърне специално внимание на начина на хранене: редовно, на малки порции, с изключение на нездравословна храна. Важно е да се спазва режимът на пиене.

Когато се появи разтягане, усложнено от други симптоми, жената трябва да се консултира с лекар. Продължителното запазване на дискомфорта може да доведе до влошено здраве и заплаха от спонтанен аборт.

Чувство рано

 • 3 декември 2015 г.

Момичета, често отпивам отдолу на корема, понякога като да стреля в матката. Има и усещане като диария, малко хващане за стомаха. Понякога коремът е подут. Всички тези болки не са силни, но чести и неудобни. Имам седмица Б. Разбирам, че сега в тялото ми настъпват промени. Но аз постоянно тичам до тоалетната, за да наблюдавам изпускането и страшно се страхувам да видя мазилката.

Мнозина пишат, че изобщо не са усетили нищо, особено за такъв период. Може би такава чувствителност след операция ?! В този цикъл имах лапа с истерия и дори усетих О много, въпреки че преди операцията почти нямаше усещане.

Това норма ли е или не? Ако е норма, тогава колко време обикновено трае?

 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Издърпва стомаха в началото на бременността: как да разпознаем заплаха?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Въпреки това, има моменти, когато болката не трябва да бъде проблем. И така в какви случаи дърпащите болки - ясен знак за заплаха? Ще разберем тази статия.

Защо има болки в ранна фаза

Практиката показва, че голямо разнообразие от признаци могат да показват началото на зачеването. Това се отнася за такива явления като подуване на гърдите, токсикоза, повръщане, замаяност, главоболие, повишена чувствителност към миризми и дори придърпващи болки в долната част на корема. Често се случва в ранните етапи долната част на корема да се дърпа като преди менструация. В същото време много майки предполагат, че менструацията скоро ще премине и не обръщат внимание на този симптом..

За много жени дискомфортът в долната част на корема преминава почти неусетно, така че те не изпадат в паника и водят нормален живот. Също така се случва, че болките са доста интензивни и е просто невъзможно да не ги забележите. Ако едно момиче вече е направило тест за бременност, такъв неприятен симптом я кара да се чуди дали всичко е наред с бебето..

Характерът на болката в долната част на корема е индивидуален за всяка жена. За някои дърпащите болки са толкова незначителни, че не изпитват особен дискомфорт и не виждат причина за притеснение. При други коремът в началото на бременността боли и дърпа доста забележимо, което ви кара да мислите за наличието на проблеми с раждането на бебе.

Във всеки случай експертите признават такива усещания в началния период като норма, което се обяснява с промени в хормоналния фон. Тялото на бременна жена е настроено да носи дете, така че преструктурирането улавя всички системи.

При дърпане болките не са опасни по време на бременност?

Дърпащите болки в началото на бременността са физиологични и патологични. Физиологичната болка не представлява заплаха за бременността. При такива болки долната част на корема се дърпа временно, а не за постоянно (ако си почивате, тогава болките ще спрат); болката има дърпащ характер, няма остри и схващащи болки. В допълнение към усещането за дърпане, няма кърваво отделяне; след прием на no-shpa или използване на супозитории с папаверин, интензивността на болката преминава; болката може лесно да се толерира, няма нарастване на болката; няма рязко намаляване на кръвното налягане; няма повишаване на сърдечната честота и желание за повръщане.

Сред безопасните причини за болезнени усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката и тъй като кръвообращението в нея започва да се увеличава.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Въпреки това, ако дори такива дърпащи болки ви причиняват страх и безпокойство, можете да се консултирате със специалист!

Опасни дърпащи болки по време на бременност

Патологичната болка, при липса на навременна медицинска помощ, често заплашва бременността. След това помислете за признаците на опасни болки в дърпането:

 • Рисуващи болки в долната част на корема са придружени от болка в лумбалната област;
 • Заедно с болката се появяват спазми в корема и дискомфорт. Дърпащата болка може да бъде придружена от кървави изхвърляния (това вече е явен симптом на започващ спонтанен аборт);
 • Има слабост, общо неразположение, замаяност;
 • Издърпва долната част на корема, има болка и натиск в ануса или затруднено уриниране.

Понякога постоянно се появяват дърпащи болки поради тонуса и хипертоничността на матката. Те не могат да бъдат пренебрегнати във всеки случай, тъй като те също могат да причинят спонтанен аборт, така че това да не се случи, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно това ще бъде последвано от хоспитализация и курс на консервационна терапия..

В никакъв случай не отказвайте хоспитализация! В края на краищата лекарят трябва редовно да ви наблюдава, състоянието на детето!

Причини за патологична болка в ранните етапи

Често се случва, че в ранните етапи на бременността болката се появява отдясно или отляво, дава се в долната част на гърба и се разпространява в цялата коремна област. Ако в същото време дискомфортът е доста солиден и не изчезне в рамките на няколко минути, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива. Условия, при които болката непрекъснато се увеличава, се считат за особено опасни. Дори ако болката е спряла, но след това дискомфортът отново се е върнал, трябва незабавно да отидете в болницата. Всяка минута закъснение може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и живота на бебето..

Отлепване на яйцеклетката от маточната стена

Това е доста често срещано явление, което се случва на различни етапи от бременността. В този случай яйцеклетката, в която се намира ембрионът, се отклонява от стената на гениталния орган. С навременното приемане в болницата е възможно да се спаси животът на плода. Но в същото време може да възникне състояние, при което заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане ще продължи през целия период. Жената може да се нуждае от хоспитализация и постоянен медицински контрол.

Болести на пикочно-половата система

Полово предаваните инфекции и други инфекциозни патологии са друга причина, която може да провокира дърпаща болка в долната част на корема в ранните етапи. За да се изключи такова състояние, се препоръчва планирането на бременността да е ранна регистрация на бъдещата майка. Ако инфекцията бъде открита своевременно, има по-голям шанс за нейното успешно излекуване и предотвратяване на опасни последици за жената и детето..

Неразвиваща се бременност

Според медицинската статистика ранното замръзване на плода е доста често срещано явление, което може да провокира дискомфорт и усещания за дърпане в долната част на корема. В този случай плодът спира развитието си в определен момент. Причините за неразвиваща се бременност са от най-разнообразно естество. Това могат да бъдат хромозомни патологии, прехвърлени вирусни и бактериални инфекции, лоши навици на родителите и много други..

Киста на жълтото тяло на яйчника

По време на настъпването на бременността в женското тяло може да се образува киста на жълтото тяло на яйчника. Този временен орган се образува на мястото на разкъсан фоликул. Той временно отговаря за синтеза на хормона прогестерон, докато се образува плацентата. Понякога, при нехарактерно развитие на този временен орган, жената може да изпитва дискомфортни усещания. Това състояние обикновено не е животозастрашаващо за плода. Веднага след като се образува плацентата, тези неприятни усещания трябва да спрат..

Цистит

Ако бременна жена има болки и болки в долната част на корема, спазми и често уриниране, това може да показва състояние като възпаление на пикочния мехур. Това заболяване се среща при момичета на фона на увреждане на отделителната система от различни патогенни микроорганизми поради структурните особености на женската пикочно-полова система. По време на раждането на бебето имунитетът на бъдещата майка е отслабен, поради което циститът през този период е доста често явление. Необходимо е да се лекува тази патология под строг медицински контрол, което ще помогне да не се навреди на майка и бебето..

Спонтанен аборт

Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да показва началото на спонтанен аборт. Лекарите различават три вида спонтанен спонтанен аборт:

 • Заплашен спонтанен аборт - процесът все още не е започнал, но има голям риск. Жената усеща тежест в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума има леки усещания за болка.
 • Започнал спонтанен аборт - при който болковите усещания се усилват, стомахът боли непоносимо и към тях се присъединяват кървави отделяния. При спонтанен аборт тези симптоми се влошават още повече..

На тези два етапа процесът е обратим, ако жената получи квалифицирана помощ своевременно. Но ако има пълен спонтанен аборт, лекарите вече са безсилни, тъй като има пълно или частично експулсиране на плода от маточната кухина. Болката в такава ситуация е много силна и може да има и силно кървене. Тогава стомахът рязко спира да боли, но това не е причина да се отпускате. В повечето случаи лекарят взема решение за кюретаж на маточната кухина, за да предотврати развитието на възпалителен процес или инфекция.

Извънматочна бременност

Също така, на ранен етап от раждането на дете се появява дърпаща болка поради факта, че в някои случаи ембрионът е фиксиран на грешното място (в маточната тръба) - това явление се нарича извънматочна бременност. Тъй като в тази ситуация е засегната само една от тръбите, тя ще я изтегли - надясно или наляво. Ектопичната бременност е сериозна и опасна патология, изпълнена с усложнения и повторение, водеща до загуба на плодовитост и дори заплаха за живота на жената.

Първите симптоми на извънматочна бременност съвпадат с маточна бременност: забавена менструация, обща слабост, сънливост и подуване на млечните жлези. Патологичната имплантация не се проявява в началото. Жената може също да изпита токсикоза, гадене, повръщане и световъртеж. По-късно могат да се появят зацапвания от гениталиите.

Прекъсната тръбна бременност е придружена от симптоми: остра болка в долната част на корема, излъчваща се в ануса, краката и кръста; след появата на болка се забелязва кървене или кафяво зацапване от гениталиите; има намаляване на кръвното налягане; слабост; ускорен пулс; загуба на съзнание. Трудно е да се диагностицира извънматочна бременност в ранните етапи, но е важно да се определи наличието на извънматочна бременност, да се извърши операция и да се елиминира кървенето.

Съвременните диагностични методи позволяват използването на ултразвуково оборудване и тестове за определяне на нивото на прогестерон за установяване наличието на извънматочна бременност. Всички медицински усилия са насочени към защита на фалопиевата тръба.

За да се избегнат сериозни последици от извънматочна бременност, е необходимо да се наблюдава лекар при първото съмнение за бременност.

Дърпаща болка по време на бременност, не свързана с бременността

Понякога причините, обясняващи защо долната част на корема се дърпа по време на нормална бременност, не са свързани с гинекологията, но в същото време изискват не по-малко внимателно внимание към себе си, тъй като те също са опасни за здравето на майката и детето. Нека разгледаме основните:

 • Проблеми с храносмилателния тракт - докато носите бебе, могат да се появят чести запеци, хронична дисбиоза, метеоризъм, разхлабени изпражнения и други чревни разстройства. С тези оплаквания трябва да се консултирате с лекар, който ще помогне не само да коригира храненето, но и, ако е необходимо, да избере безопасни лекарства за нормализиране на храносмилането.
 • Възпаление на апендицит или остър панкреатит. Заедно с това може да има повръщане и гадене. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава бременната жена се оперира и не се нанася вреда на здравето на майката и детето..
 • Нарушения в пикочно-половата система - бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур. Може да изпитате болезнено и често уриниране, причинено от цистит. Възпалителните лезии на пикочния мехур могат да причинят вътрематочна инфекция на плода и преждевременно започване на раждането. За да избегнете тези проблеми, трябва да посетите уролог. Прочетете повече за цистита по време на бременност в статията.
 • Инфекциозни и възпалителни процеси в яйчниците, уретрата, влагалището и матката.

Ако има съмнение за наличието на една или повече от тези патологии, бъдещата майка трябва да потърси помощта на специалисти, самолечението в този случай може само да влоши състоянието

Как да премахнете дърпащата болка по време на бременност

 • В спешни случаи, с разрешение на лекаря, можете да вземете No-shpa и да легнете 30 минути.
 • В случай на поява на каменисти усещания в корема, можете (с разрешение на лекаря!) Да поставите папаверинови ректални супозитории. Това лекарство ви позволява да отпуснете мускулите, когато се появят тонус и спазми, с правилната дозировка, папаверинът е безвреден за плода.
 • Следете правилното хранене. При грешен прием на храна в края на бременността, той често дърпа от лявата или дясната страна на корема. Причина - метеоризъм поради прекомерно хранене.
 • Прекарвайте възможно най-много време на открито, без да се налага да се движите много.
 • Не е нужно да се пренапрягате. Работата трябва да се редува с почивка. Освен това не правете работа, която изисква дългосрочно вдигане на ръце, тъй като това може да се отрази на състоянието на бременната жена..
 • Ако възникнат някакви болезнени усещания, тогава трябва да легнете, да се отпуснете и да вдигнете краката си върху възглавницата.
 • Ако болката все още не изчезва, тогава тя се появява, след това се обадете на линейка или посетете Вашия лекар.
обратно към съдържанието ↑

Когато не можете без медицинска помощ

Всеки дискомфорт, който изпитва бъдещата майка, причинява нейните страхове и безпокойство, но, както знаете, в такава ситуация е изключително нежелателно да се притеснявате. Ето защо, когато дърпаща болка в долната част на корема се появява в ранните етапи на бременността, струва си да посетите гинеколог, за да установите причината за това състояние. Има обаче симптоми, при които жената трябва незабавно да се консултира с лекар:

 • произтичащите от това болки в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;
 • появили се схващащи болки с всякаква интензивност;
 • има продължително гадене и повръщане, стомашно-чревно разстройство и липса на апетит;
 • появата на всякакви кървави отделяния;
 • след приемане на no-shpa или използване на свещи с папаверин, усещанията не се променят по интензивност или изобщо не изчезват;
 • кръвното налягане спадна рязко, пулсът се увеличи и се появи желание за повръщане;
 • издърпва долната част на корема, болка в ануса или затруднено уриниране;
 • болезнени усещания се усещат в определена област отдясно или отляво. За да разсеете страховете и тревогите, в този случай е по-добре да направите ултразвук;
 • болките в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;

Гинеколозите съветват бременните жени да търсят съвет при най-малкия дискомфорт, дори ако алармата се окаже фалшива. В случай на патология, мерките, взети навреме, често помагат за поддържане на бременността..

Чувства, които се появяват в началото на бременността

Бременността за жената е едно от естествените условия. И все пак това значително променя възприятието на тялото не само на околния свят, но и на самия него. Усещанията в началото на бременността са особено важни. Те са толкова разнообразни, че си струва да знаете предварително какво да очаквате за бъдещата майка. В края на краищата някои от тях ще посочат, че има отклонения от нормата и спешно се изисква медицинска намеса..

Кога да очакваме първите симптоми

Желаният външен вид на бебето или не, жената се интересува изключително много кога се появяват симптомите на бременността. Започва от първия ден на предходния период.

Зачеването се случва в средата на цикъла. Но не трябва да очаквате никакви усещания на този етап. Само особено впечатлителни жени говорят за тях, въпреки че те са свързани по-скоро с нетърпение, отколкото с физиологични промени..

Единственото нещо, което може да бъде открито, е увеличаване на вагиналното отделяне. Тази реакция на тялото се дължи на факта, че шийката на матката произвежда по-активно слуз за последващо образуване на защитна запушалка.

След още 6-10 дни яйцеклетката заема мястото си в матката. От това събитие можете да говорите за това кога започват симптомите на бременността, защото някои от тях вече се усещат. Например, кръвта и леката коремна болка могат да бъдат смесени със слуз от гениталния тракт. Тези признаци обикновено са плашещи, тъй като според устното описание те изглеждат заплашително. Но няма от какво да се страхувате, ако не продължи повече от 2 дни. Процесът на въвеждане на яйцето в маточната лигавица протича със съдови увреждания.

По-голямата част от това събитие обаче няма видими прояви. И за тях все още е актуален въпросът колко време е необходимо, за да се получат симптоми на бременност. От момента на имплантирането на ембриона можем да кажем, че е настъпило зачеване. С развитието на плода хормоналният фон на жената се променя, което се отразява на нейното благосъстояние. Вече на двуседмичен период можете да почувствате новото си състояние.

И ето повече за ранните признаци на бременност.

Първи усещания по време на бременност

Когато настъпи бременност, се появява едно от първите усещания:

 • болезненост, необичайна нежност на гърдите, зърната;
 • увеличен обем на вагинално течение;
 • гадене;
 • силно слюноотделяне;
 • промяна в реакцията към храната - любимите ястия стават безвкусни или като цяло отвратителни, а някои нови, напротив, предизвикват повишен апетит;
 • засилено възприемане на аромати, дори обичайната козметика и парфюми миришат неприятно, може да има отхвърляне на мъжката миризма;
 • повишена слабост и умора, сънливост;
 • дискомфорт в корема - подуване на корема, къркорене, болезненост;
 • кожата става гореща на допир, има втрисане и горещи вълни;
 • чести промени в настроението.

Обикновено не всички тези прояви могат да присъстват или към тях се добавят други симптоми. Всяка жена има различно начало на бременността..

Чувства по време на бременност

Психологичното състояние и чувства по време на бременност са свързани с промени в хормоналните нива. Обикновено жените отбелязват:

 • раздразнителност;
 • сълзливост;
 • преминава от смях към депресивно настроение;
 • тревожност;
 • подозрителност.

Често се проявяват депресивни реакции. При някои жени, напротив, началото на бременността съвпада с усещането за прилив на сили и подобряване на състоянието им..

Добре ли е, ако не се чувствам бременна рано?

Обикновено жената в ранните етапи може да не чувства, че е бременна. Това е типично за здрави и млади бъдещи майки. За повечето първите усещания са много нетипични, следователно е възможно да научите за зачеването само след забавяне и тест..

По-лошо, ако преди това имаше всички признаци на токсикоза (неразположение, гадене), подуване и болка в млечните жлези и след това те изчезнаха, но се появи кърваво отделяне. Това са признаци, че бременността е спряла да се развива. Спешна нужда от посещение на гинеколог.

Чувства в матката по време на ранна бременност

Първоначалните усещания в матката по време на ранна бременност (въвеждане и укрепване на яйцеклетката) могат да бъдат:

 • чувство на тежест;
 • изглежда, че матката боли (жената обикновено започва да го усеща, което не е било преди);
 • с рязко движение, завъртане, има остра болезненост в слабините, долната част на гърба или по вътрешната част на бедрата;
 • има усещане за пълнота в корема, подуване на корема.

В ранните етапи на бременността не всички жени забелязват усещания в матката, но с развитието си те стават много повече.

Такива прояви са свързани с началото на растежа на матката и промяната в натоварването на нейните връзки. Често предишни възпалителни заболявания на коремната кухина са причина за болка. След тях се образуват сраствания и по време на развитието на бременността тяхното разтягане може да бъде чувствително.

Може ли кръста да боли след зачеването?

Долната част на гърба след зачеването може да нарани при онези жени, които изпитват подобни усещания преди началото на менструацията. Синдром на силна болка в лумбалната област, умора при продължително стоене, седене или ходене са типични за късните периоди. През втория и особено третия триместър теглото на матката с плода натоварва много тази част на гръбначния стълб..

Какво е коремът в ранните етапи

Често, външно, коремът не се променя в ранните етапи. По-рядко се наблюдава повишаване на местната температура (горещ стомах), напрежение, болезненост. Леко се втвърдява в долната част по време на палпация, тъй като тонусът на мускулните влакна се увеличава. Поради хормонални промени, храносмилането се възстановява, така че подуването на корема, чувството, че стомахът се извива е възможно.

Плод в края на 4-ти (а), 6-и (б) и 9-и (в) месец на бременността

Външен вид

През първите 2 месеца външните признаци на бременност не се забелязват. Коремът е мек, правилна форма и размер, няма болка при натискане. По-близо до 11-12 седмици можете да усетите горната граница на матката. Той се сгъстява и започва да се чувства като жена.

Защо горещ стомах

Горещият стомах може да бъде реакция на повишаване на нивата на прогестерон в кръвта. Обикновено температурата на кожата се повишава по време на бременност, това не е признак на патология. При някои жени се усеща главно в корема, но повечето отбелязват, че цялото тяло е станало горещо.

Напрегнат стомах

Напрежението на предната коремна стена в долната част на корема е характерно за ранния период. Този мускулен тонус предпазва развиващия се плод в матката. В допълнение, на фона на хормонални промени, има подуване и раздуване в червата. Причината за отиване на лекар се появява, ако напрежението се комбинира с:

 • схващаща болка,
 • повишаване на температурата,
 • пристъпи на гадене и повръщане,
 • кървене.

Защо боли

Стомахът боли по време на ранна бременност поради такива промени:

 • повишено производство на хормони и преструктуриране на функцията на червата;
 • разтягане на маточните връзки;
 • растеж на матката;
 • прикрепване на яйцеклетката (понякога придружено от кръвна намазка).

Обикновено болката е умерена или лека, продължава не повече от няколко минути и няма кървави отделяния. С появата на кръв от влагалището и синдрома на болката е важно да се консултирате с гинеколог, да се подложите на ултразвук.

Изгарящ корем

Усещането за парене (стомахът гори) се дължи на физиологични промени (обикновено), причинява се от промени, свързани с прикрепването на яйцеклетката, разтягане на маточната кухина и нейните връзки. В този случай обикновено има само леко изтръпване, малко дискомфорт. Тези симптоми се появяват периодично и изчезват без допълнително лечение..

Ако стомахът гори дълго време, има болка, температурата се повишава до повече от 37,3 градуса, тогава това е вероятен признак:

 • възпаление на пикочния мехур,
 • заболявания на яйчниците,
 • херпесна инфекция,
 • извънматочна бременност,
 • заплахи от прекъсване.

За да се постави правилна диагноза, е необходим преглед от гинеколог..

Втвърдява ли се

Коремът може да се втвърди по време на бременност през първите месеци поради рефлекс (защитно напрежение) на коремната стена. Тези промени не винаги са ясно забележими, така че както мекият, така и твърдият корем не потвърждават или изключват оплождането..

Обрати по време на бременност

Пациентът описва неприятни усещания в чревната област: извива се, хленчи, стиска стомаха. Те са свързани с ефекта на прогестерона върху чревната стена. Той отпуска като останалите мускулни влакна. Хормоналните промени също водят до метеоризъм, запек или нестабилни изпражнения. Обикновено този дискомфорт намалява или изчезва напълно от втория месец на бременността..

Спазми болка по време на ранна бременност

В ранните етапи на бременността спазмовите болки са опасни, те могат да означават заплашващ или начален спонтанен аборт. Това усложнение се характеризира с:

 • болезненост над пубиса и в долната част на гърба;
 • отделяне на кръв от влагалището;
 • силна слабост.

Възможни са и повишено гадене и повишена температура. При заплашен аборт има шанс за запазване на бременността. За да направите това, трябва да се обадите на линейка за хоспитализация в гинекологичния отдел. Не се препоръчва самолечение.

Гледайте това видео за това какво да правите, ако стомаха ви боли по време на бременност и кога да посетите лекар:

Може да потръпне в началото на бременността

В ранните етапи на бременността тя потръпва поради факта, че по този начин тялото реагира на полу-чужд плод за него. В допълнение към това, на фона на хормонални промени, телесната температура се повишава и това също може да бъде придружено от студени тръпки..

Тази реакция е съвсем естествена и постепенно изчезва. Продължителното треперене в тялото, треска с главоболие и гадене са признаци на инфекция в организма. Ето защо при всички съмнителни случаи е по-добре да се консултирате с гинеколог..

Може ли високото кръвно да е признак за бременност?

При повечето жени хормоналните промени по време на бременност причиняват намаляване на налягането, така че повишаването му не се отнася за специфични признаци на зачеването.

Всякакви промени в кръвообращението, необичайни усещания не могат да бъдат еднозначно приписани само на началото на развитието на плода.

За правилна диагноза е необходимо да посетите гинеколог (ако има забавяне на менструацията), кардиолог или терапевт.

На кой ден след зачеването започва да повръща

Типични моменти за появата на гадене след зачеването са първите дни от втория месец на бременността - 5-6 седмици. Гаденето се появява сутрин или се увеличава през целия ден. Възможна връзка с храна или поява извън приема. При някои жени желанието за повръщане и промяна на вкуса, повишено слюноотделяне изчезват след 2-3 седмици, но често те притесняват почти цялата бременност.

Бременност след зачеването

Най-сигурният симптом за мнозина е отсъствието на менструация своевременно. Но това ще излезе наяве по-късно. Някои жени дори преди менструация усещат проявите на промени в тялото..

Чувствата в ранните етапи на бременността преди закъснението са слаби, те могат лесно да бъдат объркани с признаци на настинка или преумора. Жената може да изпита:

 • хрема, възпалено гърло;
 • сънливост, умора;
 • повишена възбудимост.

Повишени симптоми

След имплантацията клетките на ембриона започват активно деление. Задачата на тялото е да осигури безопасни условия и комфорт за съществуването на яйцеклетката. По това време обемът на прогестерона се увеличава..

Ембрионът също така добавя ново към състава на хормоните на майката. Именно hCG помага на гинеколога да диагностицира. При никакви други обстоятелства този хормон не може да се появи в женското тяло. Как започва бременността зависи от прогестерона и hCG, симптомите на които стават по-изразени всеки ден.

Гадене

Обикновено гаденето следва сутрин, но може да се появи 2-3 пъти на ден. Тя може да бъде свързана както с приема на храна, така и без нея..

Промени в температурата във влагалището (базална температура)

Ако една жена я е контролирала и преди, тя ще забележи, че BT е на стойност малко над 37 градуса. По този начин тялото създава условия за развитие на ембриона..

Прекратяване на менструацията

Наличието на ембриона прави невъзможно и ненужно заместването на горния слой на маточната лигавица с нов.

Външен вид промени

На първия етап коремът все още не расте, но кожата може да се покрие с старчески петна, акне и косата да стане мазна или суха и слаба.

Отвращение към миризми

Не става въпрос само за миризмата на храна, но и за всяка друга. Преди любимите или неутрални аромати причиняват гадене или в най-добрия случай дразнене.

Промяна на вкусовете в храната

Жената е по-често привлечена към солено или се появява отхвърляне на месото. Може да се наложи да ядете неподходящо вещество.

И все пак, когато обсъждат какви усещания по време на ранна бременност, те имат предвид главно какво се е случило в репродуктивната система на жената. Основните се фокусират върху корема ѝ.

Началото на бременността и матката

Основният орган, който извършва работа по време на бременност, е матката. Това е убежище за ембриона за дълго време. Тялото най-ясно демонстрира всички налични промени.

Чувствата в матката в началото на бременността са забележими от самото начало. Вече беше казано за това какво може да почувства жената, когато в нея е фиксиран ембрион, но това далеч не е всичко. Органът получава повишено кръвоснабдяване на ранен етап. Това го прави особено податлив..

Ако в нормално състояние не всяка жена ще посочи къде се намира матката, по време на бременност тя лесно ще направи това. Тъканите на лигавицата набъбват, което може да причини лека тежест в корема, изтръпване.

Нормалните усещания в ранните етапи на бременността не причиняват непоносим дискомфорт, въпреки че с неговото развитие те ще се засилят. По причините, които са ги причинили, тези прояви могат да бъдат разделени на групи.

Хипертоничност

Усещането за напрежение в корема е познато на мнозина в това състояние. Неговата вина е спазъм на мускулите на матката, наречен хипертоничност. При палпиране на корема 2 месеца след началото на бременността не е трудно да се намери горният полюс на органа. Подобни усещания за маточен камък в началото на бременността се дължат на дефицит на прогестерон..

Ако е голямо, детето ще трябва да бъде спасено с помощта на усилията на лекарите и почивка в леглото. Но това се случва и при нормална бременност поради двигателно натоварване, треперене в транспорта. Ако мускулният спазъм преминава бързо, не се допълва от силна болка и отделяне с кръв, няма опасност.

Промени, свързани с растежа на матката

Краткосрочната болка в корема в началото на бременността, която се появява по време на повишена двигателна активност, се локализира в областта на слабините. Те често могат да се усетят от жени с рязка промяна в положението на тялото, дори кашляне и кихане..

В описаните случаи това е често срещано явление, причинено от увеличаване на натоварването на връзките на матката. Органът расте и макар да не е толкова очевиден в ранните етапи, натискът върху неговите части се увеличава. Обикновено усещанията трябва да изчезнат скоро след началото..

Влияние на матката върху съседни органи

Първите усещания в ранните етапи на бременността могат да бъдат свързани, колкото и да е странно, с пикочния мехур и червата. Подутата матка и повишаването на базалната температура със сигурност ще засегнат съседните органи..

Оттук и честото желание за бременна жена да уринира. Матката все още не е голяма, но дразни стените на пикочния мехур. Ако една жена се опита да намали посещенията в тоалетната и да издържи, поривът се увеличава и към нея може да се добави хипертоничност.

Неприятните усещания по време на ранна бременност се представят от червата. Те са причинени от отпускането на мускулите му, както много други коремни органи. От една страна, това е грижата на природата за запазването на бременността. От друга страна, може да причини запек, метеоризъм. Разширяването на кръвоносните съдове в тазовата област, неизбежно по време на бременност, често провокира появата на хемороиди.

Начало на бременността и яйчниците

По време на бременността яйчниците се изтеглят нагоре към коремната кухина, докато тъканите на матката растат. Отначало това все още не е толкова забележимо, колкото при развитието му. Всъщност в момента тези органи са си свършили работата, тоест са произвели здрава репродуктивна клетка и тяхното функциониране е минимално..

Усещането в яйчниците в началото на бременността може да не надхвърля лекото разтягане в тази област. Но техните виновници са най-вече връзките на матката, които трябва да издържат на нарастващото натоварване.

Изместване на вътрешните органи по време на бременност

Ако яйчниците болят, това означава, че в тях е започнало възпаление, което бременността не е в състояние да предотврати. Трябва да се спре, в противен случай плодът е изложен на риск.

Вагината по време на бременност

Влагалището е пътят, по който новороденото трябва да направи първото движение. Това е част от репродуктивната система, така че промените ще засегнат и него..

Усещанията във влагалището в началото на бременността се определят от увеличаване на броя и диаметъра на съдовете в малкия таз. Ембрионът се нуждае от кислород и хранене, които достигат до клетките си чрез кръвообращението. Следователно жената ще почувства спукване в областта на чатала. Причинява се от разтягане на капилярните и венозни стени, кръвно налягане върху тях. Усещанията в долната част на корема в началото на бременността ще бъдат подобни..

Влагалището и преди него произвежда слуз, която осигурява нормалната микрофлора на органа. По време на бременността секреторните му възможности се увеличават. Жена отбелязва безцветно отделяне без мирис. Най-лошото, което могат да донесат, е малко дискомфорт. Но като цяло това е често срещано явление..

Гърди в началото на бременността

Гърдите са много чувствителна част от женската репродуктивна система. Хормоните имат силно въздействие върху него. Ето защо млечните жлези първи реагират на появата на ембрион в тялото..

Природата ги подготвя за производството на мляко за нероденото бебе, осъществявайки това с помощта на хормона пролактин. Обемът на жлезите нараства, така че дори през първите седмици жената трябва да се запаси с бельо с един или два размера по-големи от обикновено.

В резултат на това усещанията за гърди в началото на бременността също стават различни. Тя става по-чувствителна на допир, понякога до болка. Усещането за ситост се добавя поради разширяването на каналите, през които млякото ще тече към зърната.

Кожата на гърдата придобива сякаш прозрачност, тъй като съдовете се виждат ясно върху нея. Зърната и ареолите, напротив, придобиват по-ярък цвят, като също стават малко болезнени..

Границата на проявите на бременността и опасността за нея

Всички процеси в началния етап на бременността може да не съвпадат в детайли при различните жени. Освен това носенето на първото и второто дете в една и съща майка не е същото. Не винаги е възможно да се разграничи къде са обичайните прояви на състоянието и в кои случаи има опасност за плода. И все пак, има критерии, по които човек може да подозира, че нещо не е наред:

 • По-голямата част от не-острите дърпащи усещания в ранните етапи на бременността съвпадат с графика на критичните дни. Когато се наблюдава зацапване и болката се усилва с времето, това може да означава начален етап на прекъсване. Ранният период в този смисъл е опасен, така че трябва незабавно да се втурнете към гинеколога.
Етапи на спонтанен аборт в началото на бременността
 • По време на ранна бременност се забелязва остра, пулсираща болка. Когато са придружени от кървене, те могат да означават спонтанен аборт. При това развитие на събитията плодът не може да бъде спасен, но все пак е необходима спешна помощ.
 • Ако болката е локализирана в страничния квадрат на корема, не изчезва, допълва се с кафяво отделяне, вероятно бременността не се развива в матката, а в тръбата или коремната кухина. Това състояние също изисква спешна намеса. Ако помощта пристигне рано, ще има шанс следващата бременност да бъде успешна..
 • Ако тестовете са показали, че има плод, но жената няма никакви усещания в ранните етапи на бременността. Това се случва, когато ембрионът спре да се развива. Замръзналият плод означава прекратяване на клетъчното делене, връщане на хормоналния фон в предишното му състояние. Оттук и липсата на всички споменати негови прояви.
 • Замразената бременност понякога завършва със спонтанно отхвърляне на плода, но в чести случаи е необходима медицинска намеса.

Вижте видеото за ранната бременност и типичните прояви:

И ако са две?

Някои жени, дори в очакване на бебе, се чувстват чудесно: те почти не са болни, дискомфортът, без който не може да се направи, е минимален. Но тази ситуация практически не се случва, ако се очакват близнаци (усещанията в ранните етапи на бременността могат да го накарат да се почувства преди ултразвук).

Натоварването, което женското тяло носи в този случай се увеличава. Това, което веднага се вижда от проучването върху hCG, ще бъде два пъти повече. И обемът на прогестерона, който осигурява раждане, което също е причина за не най-приятните прояви, е по-висок. Следователно:

 • токсикозата може да бъде силно изразена;
 • болезнеността на млечните жлези е по-забележима;
 • слабостта е по-изразена поради двойната нужда от желязо;
 • стомахът става по-голям с 11 седмици поради бързо нарастващата матка, съответно всички свързани с това неудобства под формата на почасови пътувания до тоалетната, запекът е по-остър;
 • коремната болка също може да бъде по-забележима поради увеличеното натоварване на връзките, рискът от маточна хипертоничност и спонтанен аборт се увеличава.

И ето повече за това какво да правите, ако признаците на бременност изчезнат.

Чувствата в ранните етапи на безпроблемна бременност могат да бъдат различни. Понякога те са много трудни за понасяне, но много жени са преминали през това, което означава, че всеки може. Важно е да не бъркате нормата и патологията и това може да се избегне, като редовно посещавате лекар, слушате тялото си и се доверявате и на двамата..

Полезно видео

Гледайте това видео за усещанията по време на бременност: