Здравейте скъпи читатели!

Можете буквално да отговорите на този въпрос - НЕ ТРЯБВА.

За задоволяване на сукащия инстинкт, който е ключът към оцеляването на детето, има майчината гърда и никоя залъгалка не може да я замести. От майчината гърда бебето е наситено с мляко и само близо до майчината гърда новороденото се чувства защитено. Майчиното мляко съдържа витамини, микроелементи в количеството и пропорциите, които са необходими специално за нейното бебе.

Въпреки това има ситуации, когато манекен „помага“.

Педиатрите се различават относно използването на залъгалки. Някои вярват, че зърното е необходимо, за да се предотврати развитието на навика на бебето да суче юмрук, пръст или върха на дрехите си. Други виждат в използването му причината за образуването на неправилна захапка при бебето и намаляване на лактацията при майката. Нека анализираме и дефинираме границите на всички плюсове и минуси на използването на манекен.

Когато не можете без залъгалка

Някои деца веднага отказват залъгалка, но повечето бебета се нуждаят от нея. Като правило те се нуждаят от зърно в момент на дискомфорт, за да се успокоят и изолират от външния свят и когато гърдата на майка им не е наблизо. Това може да се случи по време на разходка, къпане или когато майката отсъства. Освен това, по време на разходки през зимния сезон, манекенът не позволява на детето да поглъща студен въздух..

Фиктивна вреда

Трябва да се помни, че постоянното и продължително използване на залъгалка може да провокира:

 • Неправилна (отворена) захапка. В същото време зъбите започват да растат напред, което предотвратява затварянето на зъбите. Челюстта на детето не е оформена правилно и лицето му се превръща в нещо като лице на заек;
 • Изкривено произношение на редица звуци от детето. Този проблем от логопедичен характер е следствие от гореспоменатата стоматологична причина;
 • Инхибиране на умственото развитие на децата;
 • Инфекциозни заболявания. Това важи особено за деца, които самостоятелно се движат из апартамента и на улицата. В този момент е трудно да се следят всички действия на бебето. Той може да пусне залъгалката на пода, на земята или асфалта и след това, като я вземе, да я върне в устата си. В резултат на това детето може да развие стоматит или диария..

Дали да подарите залъгалка на новородено?

Манекен не е еднозначно зло. Понякога ползите надвишават потенциалната вреда на залъгалката.

С негова помощ новороденото може да се успокои и да заспи самостоятелно в креватче през деня или в количка на разходка. Манекен може да даде на детето възможност да не се притеснява, ако не е майка, но друг възрастен член на семейството е близо до него (ако майката е заета с неотложни въпроси). С други думи, зърното замества гърдата на майката, ако е необходимо. Още от древни времена жените, заедно с кърменето, са използвали галета, увити в марля, когато са се нуждаели от домакинска работа.

Ако бебето е изкуствено хранено, тогава инстинктът му за смучене не се задоволява напълно чрез смучене на мляко от шише. Манекенът дава възможност на новороденото да задоволи тази необходимост, която е необходима за нормалното развитие..

Кога да се дава манекен

Не давайте на новородено бебе залъгалка, докато не се научи как да хваща гърдата с уста. За правилен захват на зърното долната устна на бебето трябва да бъде обърната навън. При смучене на залъгалка устната на детето се притиска към нея. Навикът да притискате устната на бебето остава по време на резето на гърдата, което допринася за продуктивно сучене. В допълнение, неправилният припадък на зърното причинява силна болка на майката и допълнително води до пукнатини в зърната и лактостаза.

Също така, не трябва да давате на бебето залъгалка, докато майката не стабилизира процеса на лактация и докато бебето не си създаде режим на хранене..

Препоръки за използване на залъгалки

Мога ли да спя с манекен? Мога. Но нощният манекен трябва да бъде оборудван с надеждни и удобни фитинги. Като цяло, ако все пак използвате тези устройства, тогава си купете висококачествени и удобни видове залъгалки. Не забравяйте, че прекалено скованите или големи зърна могат да нарушат образуването на челюстта..

Силиконовите зърна на Philips Avent се доказаха добре. Те са без мирис, вкус, не реагират на бебешката слюнка и могат да бъдат стерилизирани. Тези зърна са по-хипоалергенни от залъгалките от латекс. Симетричният незалепващ биберон има защитна капачка, за да не се замърси. Залъгалката Avent е изключително мека и кадифена. Тя наистина харесва малките. Гъвкавият мундщук, направен по специална модерна технология, има отвори за вентилация и не оставя дразнене и следи по нежната кожа на бебето. Също така, тази марка има много удобни фитинги за държачи на залъгалки, които се осветяват на тъмно..

Всички залъгалки са различни:

 1. За деца под 4 месеца;
 2. За деца под една година;
 3. За деца под една година и половина.

По-разумно е да не използвате залъгалки от 3-ти тип.

От съображения за безопасност и хигиена залъгалката трябва да се сменя на всеки четири седмици.

Залъгалката за недоносени бебета има залъгалка, адаптирана към устата на новороденото. Формата му е подобна на тази на майчиното зърно при хранене. Езиковата страна на повърхността на зърното е изравнена, за да улесни движението на езика на бебето. Отворът в зърното е разположен отстрани на небцето на бебето, което помага на слюнката да намокри храна за по-добро храносмилане.

Кога може да се даде залъгалка на новородено ?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Ние сме на охрана. Изсмучете зърното, но неохотно. Гърдата отнема добре.

Манекенът разваля хватката. Има объркване на зърната. Бебето тогава не разбира как да суче гърдата. Затова го изоставихме на 2 месеца. И се справяме добре и без него) Просто по някаква причина всички около тях искат да дадат на моето бебе това парче гума (

В родилния дом даде за първи път

От болницата можете)

Изобщо не го дадох. Виси и добре. Нещата ще почакат. Правете всичко, когато спя ?? ‍♀️

Знаете ли, отначало също дадох много на първия, и при поискване и без, както се казва, и той не го взе, и висеше на синигерката почти година и половина, и зърното, а второто ми бебе пробваше залъгалката в къщата, това беше тръпка, той изяде сиси и след това измърмори зърно, докато не смених всички дела, и след това отново сестра, така че е по-добре да го преподавам от вкъщи, но това е въпросът за мен, как да го отуча сега. kapets, добре, работим по това, трудно е разбира се, но работим.

Тя ми даде от болницата. Били са кърмени.

Изчакайте, докато припадъкът се формира... 1 седмица не е страшно ?

Дадох от първия ден вкъщи. Нужни са нормални гърди. Без нея почти се побърках.

Имаше и такива мисли, когато гърдите ми не се пускаха, но кралицата ми не вземаше залъгалка. муцуната се огъва, когато я подхлъзнеш))) и така има от 0 путки, пробвай ако искаш

Гърдата се смуче допълнително)

На втория ден в болницата го дадох, също плаках, но не си взех и гърдите в болницата, те се прибраха и коригираха всичко.

Възможно ли е да дадете залъгалка на новородено, докато кърмите

Много неизвестни очакват родителите на новородено бебе. Не е ясно например дали е възможно да седне детето, по кое време да се въвеждат допълнителни храни и дали да се дават сладкиши. Сред родителските съмнения е въпросът дали е възможно да се даде залъгалка на новородено.

Новородено бебе с манекен

За какво е манекен?

Противоречията около тази тема продължават. Някой не може да си представи живота с бебе без него, други са категорично против да го използват. Мненията бяха разделени, когато се опитваха да убедят противник, че са били прави, между младите майки често избухват кавги.

Зърното обаче не е ново. Това изобретение има дълга история. В древен Египет например се използва малък, гладък камък. Древните славянски майки са използвали тюрю - хляб, увит в парцал. За появата на по-позната гумена залъгалка човечеството трябва да е благодарно на един млад британски лекар. Първите изпитатели на изобретението бяха неговите деца - гръмки близнаци.

Днес това малко нещо вече е направено от други материали:

 • Латекс;
 • Силикон.

Първите зърна са по-евтини и меки и изискват честа подмяна. Последните са по-здрави, плътни, по-трайни.

Вляво - латекс залъгалка, вдясно - силикон

Основното свойство на залъгалката е да успокоява бебето. Факт е, че той все още има много силен смукателен рефлекс. Природата е така заложена: смученето на майчините гърди едновременно успокоява и подхранва. Не винаги е възможно да се нахрани бебе веднага, при първото скърцане. Тогава помощта идва под формата на манекен. Ето случаите, когато можете да дадете на бебето си залъгалка:

 • Уплашен;
 • Плаче навън и вдишва студен въздух през устата си;
 • Страдащи от колики;
 • Спи лошо, събужда се често;
 • Палав ли е, например, когато се обличаш;
 • Друг път, когато трябва да успокоите бебето си.

Ползи

Зърното има много положителни качества, иначе нямаше да се използва толкова дълго време. Майките я обичат за това:

 1. Удовлетворете рефлекса за сучене на бебето. До около шест месеца той е особено силен, това е основният начин за успокояване.
 2. Освобождава ръце за мама. Можете, разбира се, да правите само с гърдите. Но тогава трябва да сте привързани буквално към бебето през повечето време. Това е доста трудно.
 3. Нормализира съня. При кърмачетата смученето на зърната причинява повишено производство на холецистокинин. Този хормон е отговорен за спокойствието на малкия човек и следователно за по-качествен сън..

Бебе, спящо със залъгалка

 1. Подобрява храносмилането. Същият холецистокинин помага за смилането на млечни мазнини и протеини.
 2. Развитие на речта. Смученето развива лицевите мускули. Когато дойде времето за овладяване на речта, добре развит артикулационен апарат ще ви помогне да постигнете това умение по-бързо..

недостатъци

Разбира се, зърното има редица недостатъци, в противен случай няма да има толкова много противоречия относно опасностите и ползите от него. Недостатъците на използването са:

 1. Възможна намеса в кърменето. Случва се така, че бебето отказва гърдата в полза на зърното. Това означава, че той напълнява по-зле, развива се по-бавно.
 2. Злоупотреба. Понякога конкретна причина кара бебето да плаче, например, триене на кожата на увита пелена. По-лесно е родителят да даде манекен, отколкото да разбере защо детето плаче.
 3. Образуване на неправилна захапка. Това се случва при смучене на зърната средно повече от 2 години, както и при използване на неордонтски залъгалки..
 4. Трудно отбиване. При повечето деца то изчезва с истерици, тъй като се развива силен навик.
 5. Колкото по-голяма е вероятността от отравяне, хелминтоза. Зърното в устата не е през цялото време, когато бебето е будно. Колкото повече се движи, толкова по-често залъгалката удря пода, върху него се утаява прах. Всичко свършва в устата на детето.
 6. Поглъщане на зърнен материал в стомаха и дихателните пътища. Когато зъбите на бебето растат, той започва да гризе всичко с тях. В същото време той може да отхапе и да го преглътне. Има шанс детето да го погълне или да се задави.

Внимание! Няма ясно правило дали залъгалката може да се даде на новородено. Всяка майка претегля всички плюсове и минуси и прави избор сама.

Правила за безопасност

Важно е да изберете правилната бебешка залъгалка и да се погрижите за нея:

 • Не забравяйте да стерилизирате. Това се прави по същия начин, както при бутилките: в микровълновата с помощта на специално устройство или специална торбичка, или поне една вряща вода. Нещо, което е паднало на пода, не може да се даде на дете.

Микровълнов стерилизатор

 • По-добре да се даде предпочитание на силикона. По-трудно да се захапе. Освен това е по-устойчив на високи температури по време на стерилизация..
 • Използвайте предпазни калъфи. Когато трябва да вземете залъгалката със себе си на път, например, тя се носи в специална (също стерилизирана) кутия.
 • Нанесете каишки. Това е лента с клип. Единият му ръб е прикрепен към носа на зърното, щипката е прикрепена към дрехите на детето. Той предпазва обекта от падане на пода, предпазвайки го от замърсяване. В този случай лентата трябва да е къса, така че детето да не може да я увие около врата..
 • Сменете залъгалките навреме. Латексът "живее" не повече от месец, силиконът - три. Към тези материали може да възникне алергия. Ако подозирате, трябва незабавно да спрете да използвате зърното, да дадете на детето антихистамин и да се консултирате с лекар.
 • След година или половина опитайте да отбиете. По-точно, трябва да погледнете готовността на детето. Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че около три дни ще бъде трудно. След това ще стане по-лесно По това време трябва да има поне още един механизъм за успокояване, който да замести обичайното смучене..

Кога мога да дам залъгалка

Шансът от негативни последици може да бъде намален. Разбира се, това няма да помогне да се избегне трудно отбиване, но предотвратяването на кърменето е реално. За да направите това, трябва да знаете кога можете да дадете залъгалка на вашето бебе. Има няколко критерия, по които трябва да определите степента на готовност на бебето..

Тип хранене

На първо място, трябва да вземете решение за вида хранене. Повечето майки сами хранят децата си, но някои предпочитат да отглеждат детето си на изкуствено хранене от първите дни. Във втория случай може да се даде манекен от първите дни. В първия е по-добре да изчакате, да преминете през етапа на установяване на лактацията.

Стабилизиране на режима на хранене

Ако една майка предпочита GV, тогава също е важно да проследите как ще се храни детето й. Има деца, които са мързеливи да сучат мляко, да ядат малко и не са склонни и да наддават зле. Ако такъв човек бъде незабавно въведен в зърното, той почти сигурно ще откаже гърдата. На новородено може да се даде залъгалка, когато се храни уверено и добре, а теглото му се поддържа поне в средната стойност за възрастта..

Във всеки случай не можете да давате зърно преди хранене, в противен случай бебето ще се храни по-зле след това. Употребата му е разрешена след хранене..

На каква възраст са позволени залъгалки

Следващият неразбираем момент е на каква възраст бебето може да получи залъгалка. Д-р Евгений Комаровски (и други педиатри също) препоръчва да се въздържате от него до момента, когато лактацията е напълно нормална, т.е. до месец-два.

Важно! За новороденото целият свят е непознат и ужасен. Ето защо присъствието на майка му е толкова важно за него. В крайна сметка, нейната миризма и глас са свързани с времето преди раждането, когато бебето се чувствало възможно най-безопасно. Поради тази причина е по-добре да не давате залъгалка на детето през първите месец или два, а по-скоро с естествено хранене.

Позволена ли е залъгалката за новородени?

На теория никой не може да забрани използването на този предмет само от родени деца. Окончателният избор се прави от родителите - цялата отговорност за потомството е на тях. На новороденото може да се даде залъгалка, когато вече се храни добре. Възможно е и по-рано, при спазване на следните правила:

 • Въздържайте се поне от първата седмица от живота;
 • Използвайте само елемент, който е подходящ за възрастта. Производителите произвеждат различни групи зърна. Новороденото се нуждае от 0-3 месеца.

Популярни залъгалки Chicco за 0-3 месеца.

Дали да занесеш залъгалка в болницата

Повечето съвременни родилни болници са категорично против залъгалките и бутилките. Това е така, защото те са ориентирани изключително към кърменето. Ако все още може да се получи бутилка със смес за специални показания (например новородено не кърми и отслабва повече), тогава е забранено да носите залъгалки в болницата.

В родилните болници в Русия майка и бебе се изписват три дни след естественото раждане и пет след цезарово сечение. Така ще се окаже, че се спазва минималната пауза от раждането до манекена. По време на престоя ви в болницата е по-добре да давате на бебето толкова гърди, колкото поиска, и дори да спите с бебето. Така че адаптацията за него ще бъде по-лесна и лактацията ще се подобри по-бързо..

Съвместими ли са манекен и кърмене?

Привържениците на изключителния HW категорично се противопоставят на използването на зърното. Според тях на въпроса дали е възможно да се даде манекен на новородено по време на кърмене има само отрицателен отговор..

Крайностите също са лоши. Както казва педиатърът Комаровски, не е нужно да правите култ от зърното, но не трябва категорично да го отказвате. И все пак това носи осезаеми ползи както за децата, така и за техните родители. Най-добре е да се отнасяте към фиктивен въпрос трезво, като преценявате всички плюсове и минуси във всеки отделен случай. С правилния подход манекен за HV няма да навреди.

Задължително зърно или не

Невъзможно е да се каже, че всички деца без изключение се нуждаят от залъгалки. Тук играят роля следните фактори:

 • Колко силен е смукателният рефлекс. Факт е, че хранителното смучене (т.е. насочено към ситост) е силно. Нехранителните (с цел успокояване) могат да бъдат изразени с различна сила. В първия случай е много вероятно бебето да се нуждае от залъгалка. Рефлексът може да бъде оценен не по-рано от месец след раждането.
 • Бебешки темперамент. Холеричните хора са по-лесно възбудими и по-трудно се успокояват. С тях най-вероятно не можете да направите без зърно. Флегматичните хора могат да се справят и без това.
 • Желанието на родителите. Някои майки толкова се страхуват от процеса на отбиване или се притесняват от кърменето, че предпочитат изобщо да не започват запознанства с биберони..
 • Бебето ще я приеме ли? Също така е важно много деца да отказват напълно залъгалки или зърна на шише..

Залъгалката за новородено не е домашен артикул по избор. Родителите решават дали да запознаят детето с нея или не. Във всеки случай е важно да го дадете на детето, като трезво прецените всички плюсове и минуси на това начинание.

Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене?

В очакване на бебе, особено първородно, бъдещата майка е готова да изкупи всички магазини с бебешки стоки, защото всички артикули за новородени изглеждат толкова сладки. С раждането, както и с последвалото израстване на бебето, много предмети стават ненужни. Залъгалките, които доскоро се смятаха за основна необходимост за новородено, не се използват често от днешните майки, а по-скоро служат като изискан аксесоар. Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене, каква е истината?

Манекен за кърмене не е необходимост, а атрибут, който улеснява, ако се използва правилно, ежедневието на млада майка.

Съвместимост на залъгалката за кърмене

Залъгалката се дава на бебето, така че то да се успокои, да е по-малко капризно и да спи спокойно. Освен това помага на бебето да задоволи смучещия рефлекс. Но има мнение, че постоянното използване на залъгалка ще доведе до образуване на неправилна захапка при бебе. Освен това е доста трудно да се отучи бебе от нея. И след като новороденото свикне с подмяната на гумените гърди, то ще възприема майката само като храна, тясната комуникация между бебето и майката отпада. Така че струва ли си да дадете залъгалка на бебе или не?

професионалисти

Когато използва зърното, бебето притъпява болката, намалява чувствителността към болезнени усещания и манекенът е много по-полезен от употребата на лекарства. Действа само положително върху ухапването, но само ако първоначално е избрана правилната му форма.

С залъгалка бебето е удобно, с постоянно сучене, разсейва се, успокоява се, а също така спи много по-добре. Той е по-малко капризен и в бъдеще не страда от навика да смуче палеца си, който той просто няма поради използването на зърното.

С манекен е изключително рядко да се намери такова явление като потъване на език, тъй като това може да причини проблеми с дишането. В същото време бебешкият сън на гърба е по-безопасен със зърното, това облекчава детето от проявата на синдром на внезапна смърт.

Минуси

Днешните деца рядко вземат залъгалка от първите дни на живота и майките не настояват. В крайна сметка, ако зърното е избрано неправилно, това може да развали захапката. Когато зъбите на бебето започнат да режат, на пародонта има силно натоварване и използването на залъгалка през този период само задълбочава проблема.

Пародонтът е тъканта, която свързва бъдещия зъб и зъбното гнездо. Прекомерният стрес върху тях просто се превръща в честа причина за неправилна захапка..

Дори при често измиване или кипене на зърното, той остава източник на опасност под формата на инфекция или бактерии. Неговото постоянно и напълно стерилно състояние не може да бъде осигурено дори от редовни хигиенни процедури. Освен това невролозите изразяват мнението си и срещу „заместителите на гърдите“ на майките, тъй като зърното замества новородената майка и много често му липсва елементарна комуникация с най-скъпия човек. Той има забавяне в развитието, речта се появява много по-късно, отколкото при тези деца, които са премахнали залъгалката доста рано или изобщо не са я използвали.

Има редица медицински изследвания, които показват, че когато зърното се използва твърде дълго, бебето развива инфекция на средното ухо и променя структурата на устата. Въпреки че е доказано, че краткосрочното смучене на силиконови или латексни опции не води до подобни проблеми.

От днешните лекари все по-често се чува, че зърното не е необходимо за кърмене..

Манекен може да повлияе негативно на лактацията. Всъщност, за успешно хранене, бебето трябва правилно да улови ареолата и млечната жлеза и е много по-лесно да смуче шише или залъгалка. Така че има трудности с храненето след употребата им. Бебето може да свикне да смуче залъгалка и да не получава мляко, след това започва да кърми неправилно, млякото тече по-лошо. Бебето не се храни достатъчно, майката застоява. Бебето се храни от шише, така че да е сито, а след това новороденото напълно отказва млечните жлези на майката.

Когато бебето наистина се нуждае от залъгалка

Тъй като мнението на лекарите за използването на зърното е двусмислено, младите майки често имат въпрос при консултация с лекуващия педиатър - кога да дават биберон на новородено при кърмене? В крайна сметка има случаи, когато това значително улеснява живота на бебето и самата жена:

 • изкуствено хранене;
 • кърменето, ако в същото време лактацията на майката е стабилна, бебето се храни добре, но след много кратко време след прихващане към гърдата, то започва да бъде капризно. Няма очевидни причини за това поведение - той е здрав, пълен и пелената е суха. Когато отново докоснете гърдата, тя веднага се успокоява. Но не с цел ядене на мляко, а просто за да бъде сам с мама. Ако в такава ситуация дадете манекен на бебето, тогава майката може да отсъства известно време, а не през всичките 24 часа, за да бъде близо до новороденото;
 • когато мама и бебе са на обществено място. Ако няма начин да кърмите бебето, докато то плаче, тогава зърното ще реши проблема и новороденото ще се успокои;
 • за да улесни бебето да издържи болезнена процедура, например ваксинация или медицински преглед;
 • ако бебето не обича да излиза навън, плаче и е капризно, докато се облича, тогава с помощта на биберон можете да успокоите бебето;
 • при къпане, така че излишната вода да не попадне в устата на бебето;
 • когато бебето остава при баща или баба. Мама може да нахрани бебето и да си тръгне за известно време, ако бебето започне да плаче, татко ще му даде залъгалка;
 • ако бебе със залъгалка заспи много по-добре.

Оказва се, че бебето се нуждае от зърно, когато има нужда от нещо друго: храна, внимание, обич или грижа. Ето защо кърмещите майки трябва да помнят, че прихващането към гърдите и близък контакт с бебето ще помогне да се защити психиката на новороденото от много проблеми. В крайна сметка майчините гърди и мляко не са само източник на храна за бебето.

Ако не дадете на бебето си манекен

Ако не искате да давате залъгалка на бебето, тогава прикрепването към гърдата ще ви помогне..

Може да възникне ситуация, когато веднага след хранене бебето отново изисква да се целуне. Струва си да дадете на бебето гърда, тъй като бебетата често заспиват в процеса на просто спокойно сучене.

Ако бебето започне да плаче на улицата и през този период майката няма възможност да кърми бебето, струва си да се приберете у дома.

Смята се, че до два месеца детето може да остане вкъщи през повечето време; не се нуждае от ежедневни разходки. По-възрастни от тази възраст, улицата и чистият въздух, напротив, ще помогнат на бебето да спи по-добре дори без зърно..

Залъгалките също могат да се избягват след къпане. Ако бебето трябва да се намаже с масло, да се втрие или да се облече и то плаче, тогава първо трябва да кърмите бебето, увито в мека кърпа. След това изпълнете всички хигиенни процедури и облечете бебето.

Новородените бебета често са палави, когато се сменят. Всеки път жената ще облича бебето по-бързо, за да не провокира за пореден път сълзите на бебето. Също така, бебето може да бъде облечено стоящо, с помощта на любими хора. В края на краищата това поведение на дете обикновено се проявява при смяна на дрехите в лъжа.

Някои майки не искат да кърмят бебетата си публично поради срам и дават на бебето залъгалка. Но е много по-добре да използвате специално бельо за хранене и да давате на бебето гърда при поискване..

В случаите, когато плачът на дете е причинен от безпокойство или страх, достатъчно е да го прегърнете, да съжалявате и да го успокоите. Ако топлите прегръдки и грижите на майката не помагат, тогава можете да дадете гърдата.

Понякога бебетата развиват навика да смучат палеца. Бебето е толкова познато, това е поведението му дори в утробата. Ако ограничите детето в това, то няма да разбере защо родителите му пречат да прави това, с което е свикнало. Като правило, на възраст до една година, това поведение изчезва от само себе си. Или навикът ще премине веднага щом бебето има всички зъби. Ако ръката му остава в устата му дълго време, може би детето вече е гладно и е време да го нахраните.

Как да изберем залъгалка

Когато купуват необходимите неща за бебе, майките често си задават въпроса - коя залъгалка да изберат за новородено, когато кърмят? На първо място, трябва да вземете предвид, че продължителното използване на „заместител на гърдата“ може да влоши ухапването.

Доста трудно е да изберете правилната залъгалка, защото на рафтовете на магазините има много такива, те се различават по цена, форма и цвят. Децата са по-добре да използват проби от латекс, тъй като са доста меки. Но тези видове служат много малко, така че много скоро манекенът ще трябва да бъде сменен.

Силиконовите зърна се считат за по-трайни. Но те отново са по-корави и не са подходящи за новородени деца..

Ако зърното е развалено (бебето го е ухапало), тогава то се изхвърля, не е необходимо да се дава отново на детето, може да увреди небцето или венците.

Когато една майка предварително мисли за здравето на детето си и правилната захапка, тя купува ортодонтска залъгалка. Много фирми произвеждат такива артикули. Но едно дете не винаги може да вземе такава залъгалка.

Как да дам залъгалка на дете с gv

Ако е решено да научите бебето на зърното, това трябва да се направи съгласно определени правила:

 1. Манекенът трябва да бъде заменен с нов навреме, не трябва да се къса или поврежда.
 2. Преди да го дадете на бебето, зърното се измива с бебешки почистващи препарати, сварява се, стерилизира се и се изплаква обилно с вода.
 3. За да може бебето да вземе залъгалката по-добре, не е необходимо да я потапяте в нещо сладко и още повече да не оставяте мама или татко да я оближат. Така детето ще получи напълно ненужни за него бактерии..
 4. Ако трябва да използвате държач за биберон, трябва да го прикрепите към дрехите си, но не и да фиксирате верижката около врата си..
И все пак трябва да внимавате с манекен и да го давате само ако е абсолютно необходимо..

Оказва се, че зърното е основателна причина за разсейване на бебето, но не е задължителен елемент за използване. На първо място, една млада майка трябва да установи личен контакт с бебето и да го успокои, без да използва залъгалка. При кърмене зърното може да навреди на лактацията, така че трябва да се използва само в екстремни случаи. Освен това с течение на времето може да бъде много трудно да отучите бебе от манекен. Но самата майка ще трябва да реши дали да даде на бебето си залъгалка или не. Не си струва да слушате съветите на приятели и баби, всички деца са различни и това, което е добро за едното, не винаги подхожда на друго.

Възможно ли е да се даде залъгалка на новородено: съвет за педиатър

Когато се роди бебе, можете да забравите за тишината в апартамента за дълго време. Местен лекар, баба или приятелка, които са преживели първите неприятности на майчинството, могат да посъветват подаряването на биберон на неспокойно новородено.

Много залъгалки на щандовете на магазини неволно привличат погледа: ярки, забавни, те изглеждат незаменим атрибут на ранна детска възраст. Нуждае ли се залъгалка за новородено, защо, кога и как да я дадете - въпроси, които притесняват много майки.

От тази статия ще научите

Защо бебетата обичат залъгалката

Всички здрави деца трябва да сучат гърдите на майка си - така се проявява вроденият рефлекс. Без него новороденото би било обречено на смърт. Смукателните движения намаляват напрежението в гръбначния стълб след раждането. В този процес се подава сигнал до мозъка на бебето, че всичко е наред и то бързо се успокоява.

До шестмесечна възраст смукателният рефлекс постепенно отслабва и до 3-4 години обикновено напълно изчезва. Повечето деца, много преди тази възраст, вече не се нуждаят както от зърното, така и от майчината гърда..

Интересно е! Вечно заети родители са съществували по всяко време, така че зърното като сурогат на гърдите се използва от много нации. За тази цел египтяните използвали гладки камъни, китайците правели кожени биберони от вимето на крава, в Русия дъвчели хляб, слагали го в торба и го давали на бебето.

На каква възраст може да се даде залъгалка на бебе

Решението кога можете да дадете залъгалка на бебе, от колко месеца, зависи от какъв тип хранене е то. Ако бебето получи заместител на гърдата преди хранене, то ще бъде уморено от времето на хранене..

В родилния дом манекен е безполезен: докато кърменето се нормализира, по-добре е да се постави табу върху използването му.

Този период варира от две седмици до месец. Ако нито майката, нито едномесечното бебе имат някакви специални нужди, по-добре изобщо да не предлагате залъгалката.

Фиктивни ползи

При пълното отсъствие на кърмене често се наблюдава ситуация: бързо наситеното бебе е лишено от възможността да задоволи смучещия рефлекс. Той може да започне да взема пръсти, дрънкалки или да суче по ръба на пелената. Тогава манекенът ще се превърне в истински помощник на бебето и майка му..

Зърното е добър изход от следните ситуации:

 • Неразположение. Тъй като смученето намалява безпокойството, притъпява болезнените усещания, предложете на бебето манекен преди да дадете лекарството.
 • Защита срещу синдром на внезапна детска смъртност. Лекарството предотвратява прехода на бебешкия сън в патологична дълбока фаза, прибиране на езика и запушване на дихателните пътища. В този момент, ако внезапно спрете да дишате, зърното може да ви спаси живота..
 • Ходете при минусови температури. Плачът във замръзващия въздух може да има последици, вариращи от хрема до бронхит. Ако е трудно да разтърсите бебето си по време на разходка, по-добре му дайте залъгалка..
 • Неправилно ухапана. Едно от основните оплаквания за зърната е, че те пречат на естественото развитие на челюстите. Но ортодонтските залъгалки предотвратяват недоразвити челюсти при кърмене.

За майката манекен също може да бъде добра помощ, ако бебето се нуждае от гърди както през деня, така и през нощта, особено ако в семейството все още има малки деца.

Трябва ли да оставите бебето си с баща или бавачка? Той ще понесе спокойно краткотрайното отсъствие на майка си, ако му бъде предложен изкуствен заместител.

Интересно е! Забиването в оралната фаза на развитие, според Зигмунд Фройд и Милтън Ериксън, тоест смучещ рефлекс, неудовлетворен в определен момент, може допълнително да повлияе на характера на порасналото бебе. Формира се пасивност, негативизъм, склонност към депресия. Едно момиче в такава ситуация може да се отнася хладнокръвно към децата си..

Минуси от използването на зърното

Аргументите срещу включват:

 • Нарушение в развитието на челюстите. Честото смучене на лошо поставена залъгалка може да доведе до деформация на лицето на бебето: то ще изглежда като заешко лице с удължени предни зъби и наклонена брадичка. Манекен в много случаи е причината за неправилно запушване.
 • Формиране на зависимост. Много бързо родителите свикват да утешават бебето си с манекен, без да се опитват да разберат причината за безпокойството. Идва момент, когато бебе без зърно не може да се успокои или заспи.
 • Нарушение на формирането на речевия апарат. Често логопед на рецепцията задава първия въпрос: детето ли е смучело залъгалка? Децата, които не го използват, започват да говорят по-рано и говорят по-добре..
 • Нарушаване на хигиенните правила. Дори честата дезинфекция и стерилизация на зърното не спасява бебетата от стоматит и лошо храносмилане. Появата на рани в устата, които майката често не забелязва, задълбочава проблема: детето не изпуска зърното от устата си.
 • Появата на колики. Когато бебето смуче зърното, особено с неперфориран мундщук, то ще погълне повече въздух от обикновено, което увеличава производството на газ. Бебето го боли коремчето и то започва все по-често да смуче залъгалката.
 • Психологическа травма. Често бебето плаче, имайки нужда от майчински приятелство и топлина. И вместо топла и любяща майка, тя получава своя заместител на гумата. Честото повтаряне на ситуацията води до психологически дискомфорт, охлаждане във връзката.
 • Алергични реакции. Явлението е рядко, но може да даде на родителите и бебето много неприятни минути.
 • Финансов въпрос. Въпреки незначителната си стойност, цената на залъгалка не е толкова малка: висококачественият модел струва 200-300 рубли. За тренировка трябва да закупите 4-5 парчета и не е факт, че бебето ще хареса някое от тях. Трябва да имате 1-2 залъгалки за замяна, в случай на замърсяване или загуба и да ги сменяте всеки месец, избирайте по възраст, когато остарявате.

Таблица 1. Предимства и недостатъци на залъгалката

професионалистиМинуси
По-добре е да научите бебето да смуче залъгалка, отколкото пръст.Преди всяка употреба продуктът трябва да се подготви: стерилизирайте или измийте със сода.
Успокоява бързо със силна възбуда.Формира навик, който е трудно да се отучи.
Отвлича вниманието от болезнените усещания.Мръсното зърно, като всеки нестерилен предмет, може да се превърне в източник на инфекция.
Правилно подбраният модел допринася за образуването на естествена захапка.Моделът с неправилна форма води до лицево-челюстни дефекти.
Когато изкуственото хранене компенсира липсата на смукателни движения.Нарушена лактация при майката по време на кърмене.

Важно е да знаете. Всички заместители на гърдите, включително залъгалки, не се препоръчват от СЗО (Световната здравна организация).

Гледайте това подробно видео, в което детският психолог Марина Романенко ще разкаже за всички плюсове и минуси на използването на биберон.

Кога да дадете залъгалка на бебе и кога не?

Кога можете да дадете на бебето залъгалка залъгалка? Много майки задават този въпрос. Колко често? Съвместимо ли е използването на зърното с кърменето? Може ли бебето да се откаже от гърдата заради зърното? И ако все пак давате - как да изберете правилната залъгалка? Кое зърно е най-доброто? На каква възраст може да се дава манекен - от раждането в болницата или малко по-късно?

Манекен - плюсове и минуси. Кога можеш да даваш и кога не можеш.

Това несъмнено са едни от най-често задаваните въпроси от майките. Значи приятел на зърното ни или враг? И често дори детските лекари не са съгласни. Някой се страхува, че смученето на залъгалка ще предизвика отказ на детето да кърми. Привържениците на GW и консултантите на GW настояват да се премахне цялата „гума“ от устата на бебето. А добрите съветници препоръчват залъгалка, за да задоволи смукателния рефлекс на бебето..

Но нека не се придържаме сляпо към едно мнение, за нас е важно то да е удобно както за майката, така и за детето. Обмислете всички плюсове и минуси и го разчленете точка по точка.

Кога да дадете залъгалка на бебе?

 1. Ако бебето е на адаптирано или смесено хранене. Възможно е да не е в състояние да задоволи напълно своя смучещ рефлекс..
 2. С прекалено развит смучещ рефлекс (не се отнася за неонаталния период). Тоест детето виси на гърдата, пълно е, не суче, но не пуска и гърдата - на помощ ще дойде манекен. Мама ще получи възможността да си почине малко.
 3. На обществено място (в клиниката, само за разходка и т.н.) няма начин да прикрепите бебето към гърдата, но някак си е необходимо да го успокоите. Между другото, много е удобно да използвате залъгалката на пътя, пътувайки (в самолета - особено по време на излитане и кацане).
 4. Ако сте на HB и нямате проблеми с кърменето, а бебето напълнява.
 5. По време на процедури, които могат да бъдат неприятни или стресиращи за детето (къпане, преобличане, ходене, ходене на лекар, масаж, ваксинации и др.)
 6. Ако трябва периодично да оставяте детето си при някого за известно време, манекен ще му помогне да бъде по-спокойно..
 7. Ако по някаква причина майката временно не може да кърми, манекен (заедно с IV) може да бъде полезен.
 8. Ако бебето не спи добре или спи само с гърдите, то има нарушен сън. Освен това манекен ще ви помогне да се събуждате по-рядко за нощно хранене..

Не забравяйте, че обучението на бебе на залъгалка може да бъде трудно за отбиване - така че помислете за плюсовете и минусите.

Когато не можеш да дадеш манекен?

 1. По време на неонаталния период (28 първи дни от живота). През този период се установява връзката на майката с детето, установява се кърменето и адаптацията на бебето към външни условия. Даването на залъгалка на новородено (ако майката е на НВ) е крайно нежелателно! В идеалния случай не трябва да има „заместители“!
 2. Ако имате проблеми с хепатит В (например - недостатъчно мляко, неправилно привързване) или бебето не наддава добре.
 3. Ако сте в ситуация, в която не можете да сте сигурни, че зърното е чисто. Важно е! Залъгалката трябва да бъде стерилизирана - особено ако влезе в контакт с нещо или падне. Някои майки ближат залъгалката, преди да я дадат на бебето си - това е лош вариант. Така че рискувате да възнаградите бебето си с вашите възрастни бактерии и вируси. И това заплашва детето с диария, стоматит и дори кариес..
 4. Ако бебето ви има алергична реакция към материалите, от които са направени зърната.

Може ли залъгалката впоследствие да развали захапката на бебето или да деформира устната кухина?

Образуването на захапката и устната кухина на дете отнема много дълго време. Едва на възраст 5-7 години, когато млечните зъби се сменят с постоянни, започва етапът на променлива захапка. Постоянната окончателна захапка се формира само от 12-14 години.

Колкото по-дълго обаче бебето суче залъгалката, толкова по-вероятно е да се развие неправилно запушване. Счита се за безопасно да се използва зърното до около две години.

Неправилно избраната залъгалка влияе върху образуването на ухапване от дете!

Как да изберем правилната залъгалка залъгалка?

Тъй като няма ясен отговор - дали е възможно да се използва залъгалка, само мама може да реши тук. Фактът остава еднозначен, че към избора му трябва да се подхожда отговорно, за да не навреди. Ще анализираме по какви параметри трябва да изберете залъгалка залъгалка.

1. Материал на изработка. По-добре да изберете силикон - той е хипоалергенен, без вкус и мирис. Това означава, че ще бъде по-безопасно и по-приятно за бебето. Силиконът е достатъчно топлоустойчив материал и не се страхува от многократно кипене и стерилизация. Докато латексът може да причини алергични реакции.

2. Обърнете внимание на формата на зърното. По структура тя трябва да бъде удължена, симетрична и сплескана. Тази форма отчита структурата на устата на детето и не влияе върху образуването на захапката.

3. С растежа на детето, манекенът трябва да "расте". Тоест, необходимо е да изберете размера на зърното по възраст. Отговорният производител винаги посочва продукта, за чиято възраст на детето е подходящ определен модел залъгалка (0-6 месеца, 6-18 месеца, 18+ или размери 1,2,3)

Влияе ли използването на зърната, залъгалките върху кърменето?

Бебе (на HB), което смуче залъгалка, особено през първите месеци от живота, може да започне да възприема гърдите на мама погрешно. Настъпва така нареченото „объркване на зърната“.

Въпросът е, че процесът на смучене на залъгалка и гърда е много различен. За да се прикрепи правилно към гърдата, детето трябва да отвори широко уста, да ангажира долната челюст и мускулите на езика. С залъгалка - не е нужно да включвате нищо и трудно можете да отворите уста.

Поради това в гърдите на майката се появяват капризи, бавно сучене, неправилно привързване или напълно отхвърляне от нея. Това, разбира се, не винаги се случва - някои деца напълно комбинират както залъгалка, така и майчината гърда. Но все пак съществува риск и трябва да сте нащрек.

Помня! Ако имате проблеми с кърменето (прочетете повече) или сте разтревожени от поведението на бебето на гърдата - и целта ви е да поддържате НВ, по-добре е да правите без залъгалки.

Цялата истина за това дали новороденото се нуждае от залъгалка при кърмене

Здравейте, скъпи читатели, днес Лена Жабинская е с вас с дискусионна тема дали новороденото се нуждае от биберон при кърмене.

Въпросът е спешен и не е прост. От една страна има плачещо бебе, което е удобно да се успокои с зърно, от друга страна има ужасяващи истории за неправилна захапка и отказ на бебе от гърдата заради зърното. Вярно ли е или митове и какво ръководи при въпроса дали е възможно да се даде манекен или не, ще разберем днес.

Защо ти трябва

За да разберете дали вашето мъниче се нуждае от манекен, трябва да разберете основната цел на използването му..

Природата е надарила бебетата с смучещ рефлекс. Благодарение на него те могат да намерят гърдата на майка си и да извличат мляко от нея. Това е естествен инстинкт да се гарантира, че бебето няма да умре от глад..

Междувременно при някои бебета този рефлекс е свръхразвит. До такава степен, че искат да сучат дори когато са напълно сити.

Такова дете е в състояние да виси на гърдите на майка си по цял ден и нощ, да смуче гърдите, без да преглъща. Само в това състояние той е спокоен и добър. Но щом майката се отдалечи, бебето започва да избухва от плач, принуждавайки изтощената жена да го вземе отново на ръце и да му даде гърда.

Прочетете също за това как да се научите да разбирате защо новороденото плаче.

Често срещана ситуация? Но точно това е основната цел на манекена. Тя е необходима, за да задоволи смукателния рефлекс на добре нахранено, сухо и здраво бебе, като същевременно позволява на майка си да се занимава с бизнеса си, дома, баща си, почивка, по-големи деца, но никога не знаеш какво трябва да направи съвременната жена! Всички са щастливи и щастливи.

Кога да не дава

Междувременно има ситуации, когато не можете да дадете манекен:

 1. Неонатален период. От гледна точка на медицинската наука, новороденото се счита за малко дете на възраст от раждането до 28 дни.

Тази забрана е лесна за обяснение. Сега се извършва формирането и нормализирането на лактацията. Тялото на жената се научава да произвежда точното количество мляко, майка и бебе свикват един с друг.

Научно доказано е, че именно стимулирането на майчината гърда от бебето по време на процеса на сучене е най-мощният стимулатор на производството на мляко..

Следователно през този период, когато е жизнено важно да се установи естествено хранене, всички сили на трохите трябва да бъдат насочени изключително към гърдите на майката. Това е основната цел и задача и на двамата.

Докато новороденото е будно, оптимално е то да е близо до гърдите на майката. Не е трудно да се постигне това, защото в момента трохите спят много, а поставянето им на гърдата през останалото време изобщо не е обременяващо за майката..

 1. Ако майката има проблеми с доставката на мляко.

Във всяка възраст на детето, ако тялото на жената произвежда недостатъчно количество мляко или е започнал период на лактационна криза, струва си да се хвърлят всички сили на смукателния рефлекс на трохите да суче майчината гърда.

Както вече отбелязахме, това е основният начин за стимулиране на лактацията. Прочетете повече за други начини за увеличаване на производството на мляко тук..

Заслужава ли си да преподавам

И така, всичко ви е наред с естественото хранене, лактацията се е подобрила и се чудите: струва ли си изобщо да научите бебе на манекен??

Не е нужно да правите това целенасочено. Ако детето ви расте спокойно, храни се, когато е удобно за вас и за него, спи, играе, не ви създава неудобства и сте в недоумение в кои моменти да подарите залъгалка, можете само да го поздравите!

И наистина има такива бебета - които растат безопасно, без да знаят нищо освен майчината гърда, но в същото време, без да причиняват неудобства на мама с денонощно сучене.

По този начин даването на манекен на бебе заради самия му факт и тъй като останалите деца, изглежда, с нея, не си струва. Вашето дете няма нужда от него - и то много добре.

Друго нещо е, когато темпераментът на бебето е твърде активен, а смучещият рефлекс е твърде развит. Нека поговорим за това по-долу.

Кога имате нужда от манекен

Вече разбрахме, че не всеки има нужда от манекен и то не винаги. Оптимално е, ако малкото прекарва възможно най-малко време с нея в устата си..

Но както и да е, използването му е напълно оправдано и ползите са очевидни в следващите случаи.

 1. Бебето е изкуствено хранено. Процесът на извличане на формулата от шишето е много по-лесен и бърз от този от майчината гърда. Съответно малкото дете няма време да задоволи своя смучещ рефлекс. Той вече е пълен, но все още иска да суче. В този случай използването на зърното често е просто необходима и принудителна мярка..
 2. Бебето е кърмено, майката има достатъчно мляко, бебето го изяжда успешно, изяжда се, но няколко минути след свалянето на гърдата започва да е капризно. Няма причина за това (добре хранени, сухи, здрави). В същото време, като по магия, се успокоява, ако отново му дадеш гърда. Но не и за повече ядене, защото няма преглъщащи движения, а именно за смучене и комуникация. Предлагайки манекен в този случай, този проблем може да бъде решен без денонощното присъствие на майката..
 3. Намирате се на обществено място или на улицата, детето е капризно, но в момента няма начин да го нахраните.
 4. Имате болезнена или неприятна процедура в клиниката (ваксинация, ултразвук, преглед от педиатър).
 5. Докато се облича, съблича бебето, ако не му харесва този процес.
 6. Докато плува, така че бебето да не поглъща вода.
 7. Когато е необходимо да тръгнете за работа и да оставите бебето на съпруга си или роднини.

Този списък далеч не е изчерпателен и може да го допълвате по свое желание..

Мнения на експерти

По-голямата част от съвременните педиатри са съгласни, че е възможно да се използва залъгалка, с изключение на неонаталния период и при условие, че майката няма проблеми с лактацията.

Съществува мит, че бебето отказва да кърми, след като се запознае с биберон, тъй като е по-лесно да смуче зърното, отколкото гърдата. Ето заместване на понятията. Ако на кърменото бебе периодично се предлага храна от шише, тогава наистина съществува такъв риск. И е обяснено просто.

Детето също е човек, който търси лесни начини и млякото тече от зърното много по-лесно, отколкото се извлича от гърдата. Затова той ще изисква храната, която е по-лесна за получаване. Но в процеса на смучене на залъгалка бебето не е доволно, все пак получава храна само от гърдите и от никъде другаде. Следователно, здраво, гладно бебе никога няма да се откаже от гърдата, защото е смучело залъгалка..

Зъболекарите са разделени по този въпрос. Някои представители смятат, че прекомерното и продължително смучене на залъгалка може да повлияе на образуването на захапка. По отношение на това възражение, нека се обърнем към здравия разум..

В дните на нашите родители никой не се интересуваше от правилата на естественото хранене и без изключение всички лялки израснаха със залъгалки в устата. Има ли много хора, които познавате с откровено грешна захапка сега? Сигурен съм, че не - не познавам такъв човек.

Друго възражение от зъболекарите е повишеният риск от кариес. Но - внимание - този риск се увеличава, когато систематично използвате мръсен предмет. В случай на редовна правилна дезинфекция на залъгалката, рискът от развитие на кариес е точно същият, както без него..

Сега идва забавната част. Някои психолози в изолация са категорични против използването на залъгалки. Те се отразяват от консултанти по кърмене, които са превърнали кърменето в религия.

Тези другари наричат ​​залъгалките „гумени сурогати“ и „заместители на мама“. Сигурни са, че една жена е длъжна да осигури на детето денонощна топлина на тялото си и достъп до гърдите. В противен случай тя е мързелив човек, а не майка. Бебето плаче? Наистина ли е трудно - питат те агресивно - да го вземеш на ръка и да дадеш любов? Ако това не бъде направено, бебето ще се почувства изоставено и ще порасне неспокойно и нехаресвано..

Не знам в какъв въздушен и приказен свят живеят онези, които дават такива съвети. Може би денонощен живот с дете на ръце и синигер в устата е възможен, ако вкъщи имате лична прислужница, готвачка и перачка, както и няма съпруг и по-големи деца. Препоръчително е също да не сте на обществени места и на улиците през зимата. Тогава - да, можете напълно и изцяло да се посветите на обслужването на бебето..

Но повечето майки живеят в реалния свят, в който трябва да имате време за почистване, измиване, готвене, да се подредите, да избягате до магазина, маникюр, педикюр, фитнес, да срещнете по-голямо дете, да му помогнете да си направи домашното, да го заведете в секции, да срещнете съпруга си, да говорите със съпруга ми през нощта.

Ако цената на всичко това е фактът, че бебето през деня комуникира с гумено зърно вместо майка за известно време, разумно е да й платите и да живеете нормален живот, мислейки не само за бебето, но и за себе си и останалата част от семейството.

Но какво правим след това? Точно така - да отидем да изберем манекен.

Как да изберем правилния

Млада майка може буквално да се върти в главата си от цялото разнообразие от избори на рафтовете на магазините. Кой манекен е по-добре да изберете и как да не се изгубите в асортимента? Така че те се различават:

Размерът на самото зърно се различава в зависимост от възрастта на бебето. Обикновено 0 до 6 месеца, 6 до 12 месеца и 12 до 18 месеца.

Естествено, когато купувате, трябва да обърнете внимание на това, защото едномесечно бебе не приляга на зърно с размер на една година.

Съвременните зърна са направени от силикон или латекс. Разликата между тях не е критична, но е следната.

Латексните залъгалки обикновено са жълти, по-меки и приятни на допир и по-трудни за отхапване. Те обаче се износват по-бързо, по-податливи са на деформации, повреди от кипене и т.н. Тези зърна трябва да се сменят на всеки 2-3 седмици употреба..

Силиконовите продукти обикновено са прозрачни, по-твърди и по-трайни на допир. По-лесно е да ги прехапвате, поради което след изригване на трохите на зъбите се препоръчва да спрете да ги използвате и да преминете към латексни. Силиконовите залъгалки са по-трайни и устойчиви на износване, трябва да се сменят на всеки 1,5 месеца.

Въображението на съвременните производители на залъгалки е наистина неограничено. На рафтовете можете да намерите класически кръгли зърна, плоски ортодонтски, капковидни зърна и имитиращи женски зърна.

Някои майки препоръчват да закупите няколко и да дадете на бебето възможност за избор на форма. За мен трябва незабавно да опитате правилната форма на зърното, което според производителя ще намали негативните последици от използването му и определено няма да повлияе на ухапването, тоест специален ортодонтски.

По този начин ще поставите смел кръст върху съвестта си - че сте закупили сигурен и висококачествен заместител на майка. Ако бебето няма избор, то ще смуче зърното, което му давате, и на нея в крайна сметка ще свикне, без значение каква форма е. Така че нека бъде правилната ортодонтска форма.

Въпреки че - повтарям - това е по-скоро за успокояване на мама, тъй като цели поколения деца, израснали на най-често срещаните кръгли зърна, нямат масивни проблеми с ухапването.

 1. Има и залъгалки изцяло силиконови или със силиконов пръстен.

Те не причиняват никакви неудобства на трохите, докато заспиват, когато падат от устата и бебето се обръща върху тях и ляга с буза..

 1. Светят в тъмното, нощ.

Такива залъгалки поглъщат дневната светлина, сякаш ги зареждат, и светят през нощта за определено време, което улеснява намирането им в леглото..

В допълнение, не забравяйте да закупите специален калъф за зърното (ако не е със собствена капачка) и щипка.

Щипката се прикрепя към залъгалката и дрехите на бебето, така че да не се загуби или да падне на пода на обществени места. Категорично е забранено да се използва домашна дантела или панделка за същите цели и е строго забранено да се окачва зърно на врата на бебето поради риск от задушаване.

Как правилно да се грижите за вашата залъгалка

Преди първата употреба се препоръчва внимателно да извадите зърното от опаковката и да го измиете обилно със сапун и вода..

След това стерилизирайте по удобен за вас начин:

 1. В специална бутилка и стерилизатор за зърна.
 2. Във вряща вода в тенджера за няколко минути.
 3. В двоен котел 2-3 минути след кипене на вода.

Като експресен метод можете да използвате вряща вода директно от чайника. Но това трябва да се прави много внимателно, за да не се изгорите, и внимателно, обръщайки зърното под потока от всички страни и ъгли.

Какво мислите за използването на залъгалки, какъв личен опит имате, споделете го със съмнителни майки и мен.

Запазете статията на стената си в социалните мрежи и маркирайте сайта, ще ви чакам отново, Лена Жабинская беше с вас, чао-чао!