Някога всеки от нас е бил свързан с майка си чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв се отрязва и остава само пъпната връв, която изчезва с образуването на пъпната рана. Експерт разказва как да се справя с пъпа на новороденото: Анастасия Игоревна Пирожкова, педиатър на Медицински център в Семейна клиника.

Въпреки факта, че медицината отдавна е определила правилата за управление на пъпната рана, все още има много митове и заблуди около тази тема. Следователно си струва незабавно да се каже: така че новороденото да няма проблеми с пъпа, е необходимо да се придържате към един прост и важен принцип: поддържайте пъпа чист и сух. Избягвайте състояние, при което пъпът на новороденото се намокри, особено през първите две седмици от живота му. И също - винаги си мийте ръцете преди и след лечение на пъпа..

Докато майката е с бебето в болницата, медицинската сестра извършва лечение на пъпа на новороденото. Тя прави това с памучен тампон: първо, след като е намокрила единия му край с пероксид, тя внимателно избърсва пъпната рана, след което със суха част отстранява останалата влага. Бебето не изпитва болка в областта на пъпната рана, така че не се притеснявайте, когато се справите сами с пъпа.

Експертен коментар:

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено и как да боравите с пъпа на новородено у дома?
Понятията за чистота и стерилност са различни. Доказано е, че колонизацията на пъпната връв с нормална микрофлора на майката ускорява процеса на отделяне и зарастване на рани. И напротив, унищожаването на микрофлората от кожата чрез третиране с антисептици удължава този процес и увеличава вероятността от инфекция.

Колко лекува пъпа при новородени и колко да се обработва пъпа на новородено?
Процесът на отделяне на пъпната връв е абсолютно физиологичен и протича чрез образуването на суха гангрена на остатъка от пъпната връв с последващото й отделяне: това се случва между 5-ия и 15-ия ден от живота на новороденото.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

За да запазите пъпа сух:

 • трябва да го държите отворен;
 • бебето трябва да се държи в широки дрехи;
 • ръбът на пелената не трябва да покрива пъпа;
 • няма смисъл да къпете бебето през първите дни от живота: достатъчно е да го измиете и да изтриете естествените гънки с влажна гъба (но ако желаете, можете да къпете детето във варена вода);
 • ако се окаже, че пъпът е замърсен, той трябва да се измие с памучен тампон, потопен в чиста преварена вода и след това да се изсуши със стерилна марлена салфетка (ако под ръка няма стерилна салфетка или превръзка, вземете обикновена салфетка и я гладете с ютия от двете страни);
 • суха памучна вата не трябва да се използва при третиране на пъпа на новородено, тъй като влакната му могат да полепнат по повърхността на пъпа.

Когато лекувате пъпа на новородено, понякога можете да видите малко отделяне от пъпа, подобно на гной, което прави пъпа лепкав и неприятно миришещ. Това обаче е нормално явление и не трябва да предизвиква безпокойство (при условие, че има малко изхвърляне).

След падане на пъпната връв от пъпната кухина също могат да се появят малки серозни или кървави отделяния. Не се притеснявайте, ако пъпът на новороденото кърви малко: раната ще се излекува сама за няколко дни и ще спре да кърви..

Ако обаче пъпът при новородено кърви повече от 10 дни, трябва да се консултирате с педиатър. Понякога пъпната рана може да бъде трудно заздравяваща поради излишната тъкан на белега (гранулом на пъпа) и тази патология може да е причина пъпът при новороденото да кърви. При омфалит (възпаление на пъпа) пъпната рана трае около две седмици, пръстенът около пъпа става червен, гнойното отделяне продължава и пъпът на новороденото също кърви. Подобни симптоми трябва да са причина за контакт с педиатър.

Симптоми на пъпна тревожност,
които могат да съобщят за редки, но сериозни усложнения (омфалит, флегмона, сепсис).

Ако наблюдавате дете:

 • зачервяване;
 • подуване;
 • локално повишаване на температурата на кожата около пъпа;
 • значително количество гнойно отделяне;
 • треска;
 • сънливост;
 • отказ от ядене
 • спешно отидете на лекар!

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Работата с пъпа на новороденото с щипка за зъби съвсем не е сложен процес. За да направите това, не е необходимо да махате щипката, защото тя е специално износена, така че пъпните остатъци да падат по-бързо. Когато обработвате пъпната връв, можете да преместите малко щипката. Докато щипката не падне, можете да къпете бебето за кратко, за предпочитане във варена вода.

Как да се лекува пъпа на новороденото след щипка

Как заздравява пъпа при новородено? Ако няма усложнения, храната със засъхнала пъпна връв ще падне след 3-15 дни (всеки има своя собствена норма и всеки ден в този интервал е допустим).

Сега, за да се излекува пъпа при новородено, раната трябва да се третира два пъти на ден с памучен тампон, потопен във водороден прекис. След обработка с пероксид, отстранете останалата течност със сухата страна на пръчката.

След лечението не бързайте да си слагате пелена: оставете кожата на бебето да диша и раната изсъхне.

След заздравяването на раната бебето може да се къпе в обикновена (не преварена) вода, като внимателно изсушава раната след измиване с леки попиващи движения..

Не третирайте пъпа на новородено с антисептици без препоръка на лекар. Освен това лекарят или медицинската сестра определено ще посетят бебето след изписването му от болницата. По време на посещението си те ще оценят и състоянието на пъпната рана..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Анастасия Игоревна Пирожкова

Трудов стаж - 3 години.

Получава в Медицински център "Семейна клиника" (Москва, Ярославское шосе, 69);
Тя се занимава с отглеждане на деца от първия месец от живота;
Извършва избора на индивидуален режим на хранене и ваксинация за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане;
Наблюдава деца под 18 години.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

Главна информация

Завръщането на млада майка и бебе от родилния дом е решаващ и много важен период. В края на краищата сега цялата отговорност за растежа, развитието и здравето на един малък човек е изцяло възложена на майка му и всички роднини. Много често една от най-объркващите точки е грижата за пъпа. Необходимостта от това може дори да предизвика паника сред неопитни родители. В действителност обаче в това няма нищо сложно. В края на краищата можете да овладеете основите на този бизнес под ръководството на посещаващия педиатър.

Дори в родилния дом майките питат лекаря колко дълго заздравява пъпа при новородено. Отговорът на въпроса колко дълго заздравява пъпната рана е по-скоро индивидуален. В повечето случаи това се случва през третата седмица от живота на детето. Но понякога този процес може да отнеме малко повече време. Следователно родителите трябва ясно да знаят как да разберат, че пъпа е заздравял..

Какво трябва да знаете за пъпа

В утробата на майката, през пъпната връв, бебето получава хранителните вещества, от които се нуждае, както и кислород. Освен това чрез него се отделят метаболитни продукти. Когато се роди бебе, тази връзка между него и тялото на майка му се прекъсва. На остатъка от пъпната връв се прилага скоба на Роговин.

Въпреки това, дори ако пъпът не се превърже след раждането, кървене няма да настъпи. Пъпният пръстен има две артерии и вена. След прерязването артериите зеят поради по-плътната структура на стената и вената се срутва. Това обаче не означава, че бактериите не могат да проникнат в получената рана. За да се предотврати това, в родилния дом пъпната утайка се връзва и внимателно се обработва.

И когато остатъкът от пъпната връв падне, което се случва след около 4-5 дни, трябва да продължите внимателно да боравите с раната. Не е необходимо да се паникьосвате относно факта, че „остатъкът е паднал, какво да правя?“, Защото ако се обработи правилно, всичко ще бъде наред.

Ако пъпът продължава, трябва да изчакате още няколко дни. Понякога това не се случва в болницата, което означава, че той ще изчезне след 7-10 дни у дома. След като пъпът падне, трябва много внимателно да боравите с пъпната рана, като правите това на три етапа.

Първоначално, като използвате стерилен памучен тампон, трябва да третирате раната от всички страни с водороден прекис. Най-добре е да приемате водороден прекис 3% концентрация.

За да се предотврати инфекция, е необходимо раната да се смаже с 96% алкохол. Останалите пънчета трябва да бъдат изсушени и внимателно смазани с 5% калиев перманганат.

Ако пъпът не е изчезнал, възможно ли е да се къпе бебето?

След като пъпната връв отпадне, майката може спокойно да изкъпе детето. По-добре да плувате в преварена вода. Но докато кабелът не падне, бебето не се къпе - тялото му трябва само внимателно да се избърше с топла влажна гъба.

Лечение на пъпа на новородено у дома

При нормалното развитие на бебето заздравяването на пъпната рана настъпва на 3-та седмица - през този период то се епителизира. Местната медицинска сестра или педиатър ще обясни на жената как да лекува пъпа на новороденото, преди да се излекува. Тази процедура трябва да се извършва, както се случва в родилния дом. За майка, която трябва да знае точно как да борави правилно с пъпа на новороденото, е важно да помисли, че това трябва да се прави всеки ден след къпане. Мама трябва да измие старателно ръцете си със сапун и вода..

Също така е важно да знаете как да боравите с пъпа на новороденото. За тези цели се използва водороден прекис, алкохол 96%, брилянтно зелен разтвор 2% или хлорофилипт за лечение. Но не се препоръчва да се използва разтвор на калиев перманганат за тези цели, тъй като не е лесно да се приготви разтвор с правилната концентрация на техния прах и освен това, ако кристалът случайно попадне върху кожата на детето, това може да предизвика изгаряне.

Първоначално трябва да омекотите кората с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Ако в същото време пероксидът не започне да се пени, това означава, че пъпа е заздравял.

По време на лечебния процес корите постепенно ще отпаднат, което трябва много внимателно да се отстрани. Не можете да отлепите корите, като приложите сила.

При лечение на пъпа трябва да се обърне специално внимание на основата на пъпната връв. Той се втрива много внимателно всеки път, за да се отстранят всички мокри изхвърляния. Това става най-удобно с памучен тампон. Това ще ускори процеса на сушене и заздравяване..

Колко пъти на ден?

Тази процедура трябва да се прави веднъж на ден..

Ако пъпът не зараства добре, редовното „проветряване“ ще помогне за ускоряване на този процес, за който трябва да отваряте корема си по-често. Когато използвате памперси, трябва да наведете колана, така че раната да остане отворена. Няма нужда да докосвате раната, ако няма нужда.

Какво да правите, ако пъпът на новороденото кърви?

Родителите, които не знаят какво да правят, ако на пъпната рана се появи кръв, първоначално трябва да разберат защо пъпът при новородено кърви.

Понякога причините за това явление са прости и разбираеми. Пъпната рана кърви, ако се получи травма, когато детето е повито, изтрито или изкъпано. Пелената трябва да се поставя много внимателно, докато раната не се излекува напълно. Някои майки прекалено активно почистват раната от корички, като по този начин провокират нараняване.

Пъпът може да кърви поради образуването на пъпна гранулома (гъбички). Ако пъпната връв е била дебела, след прерязването й остава широка пъпна халка и тя заздравява дълго време. В резултат гранулацията се увеличава и пъпът наподобява гъба по своята форма. Тази формация е болезнена и дори при повиване, хващане, можете да провокирате появата на болка. И дори след леко нараняване, пъпната рана в този случай започва да кърви.

Когато от пъпната рана се появи кръв, действайте по следния начин:

 • Ако кръвта се появи поради неточно боравене с раната, трябва да пуснете няколко капки водороден прекис върху пъпната рана.
 • Няма нужда да поставяте бебето си по корем.
 • Осигурете достъп на въздуха до пъпа.
 • По време на периода, когато пъпната рана кърви, не можете да къпете бебето. Трябва да изчакате, докато пъпа напълно спре да кърви и върху него се появи коричка..

Но най-добре е да се консултирате с лекар, да му покажете бебето, при условие че кръвта тече от раната.

Особено важно е да покажете детето на педиатър без забавяне, ако то има не само кървяща пъпна рана, но и общото му състояние се е влошило. В такава ситуация е по-добре спешно да отидете в болницата или да се обадите на линейка..

Как да действаме, ако пъпът загнои при новородено?

Ако пъпът при новородено не се лекува дълго време, трябва да се обърне специално внимание на това. Когато се забележи така нареченият плачещ пъп, това показва първия етап на омфалит - възпалителния процес на пъпната рана. През този период пъпът все още не загноява, но от раната се появява светъл серозен секрет, а кожата около него леко зачервява. В същото време бебето се чувства нормално..

В такава ситуация се практикува локално лечение - първо трябва да дезинфекцирате пъпа с водороден прекис и след това да го третирате с брилянтно зелено. Тази процедура трябва да се повтаря 3-4 пъти на ден..

В някои случаи е показано добавянето на ултравиолетово лъчение. Ако пъпът на новороденото се намокри, понякога се посочва използването на мехлеми или прахове, съдържащи антибиотици. Лечението на плачещ пъп при новородено включва използването на банеоцин, мехлеми, съдържащи бацитрацин и полимиксин.

При условие, че възпалението не е спряно своевременно, от раната може да започне да се появява гной. В такава ситуация пъпният пръстен се зачервява, появява се оток. Постепенно пъпът се обръща навън, кожата върху него и до него става гореща и зачервена. При омфалит телесната температура се повишава, детето е капризно, не желае да взема гърдите, става летаргично.

В този случай е много важно веднага да посетите лекар и да осигурите правилното лечение. В противен случай гнойта ще започне да се разпространява в подкожната тъкан, ще отиде в други органи, което впоследствие може да доведе до развитие на сепсис.

Особености на лечението

Такива бебета се подлагат на лечение в стационарните отделения на новородената патология. Трябва да им бъде предписано антибактериално лечение..

Ако температурата на бебето е много висока и има признаци на тежка интоксикация, бебето може да получи нужните лекарства интравенозно.

Понякога след сеитба за стерилност се определя наличието на стафилококи в пъпната рана. В този случай за лечение се използва анти-стафилококов имуноглобулин..

Необходимо е да се третира възпалената област с антисептични средства, като се прави това няколко пъти на ден.

При условие, че телесната температура се стабилизира, може да се проведе физиотерапия, а именно микровълнова фурна.

заключения

По този начин трябва да бъдете много внимателни с раната, докато пъпът заздравее..

Родителите не трябва да полагат допълнителни усилия, за да ускорят лечебния процес. Нека всичко се случи от само себе си.

Също така е важно да запомните, че пъповете на бебетата са много различни. При някои деца те са задълбочени, при други са изпъкнали. Не трябва да практикувате никакви действия за промяна на формата, тъй като такива действия могат да провокират дразнене и възпаление.

Като цяло, грижата за пъпната рана не е трудна, основното е ясно да се следват всички препоръки и да не се бърза с нещата.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Лечение на пъпа при новородено след изписване от болницата

След раждането на дете започват ежедневните задължения за родителите. Неопитните майки и татковци все още не могат да свикнат с ролята си, много проблеми изглеждат напълно неразрешими за тях. Има много въпроси относно грижите за бебето. По-специално младите родители се интересуват от лечението на пъпната рана. Затова нека поговорим за това как да го направим правилно, какви средства да използваме и колко пъти на ден да обработваме.

Как се появява пъпната рана

Когато се роди бебе, пъпната му връв се фиксира със специална скоба (щипка) и се отрязва. Бебето остава с малко парче пъпна връв (2 см) с щипка, което в бъдеще трябва да изсъхне и да падне. На мястото, където пъпната връв остава отделена, се образува рана, която трябва да се гледа правилно.

Необходими инструменти за обработка

 • памучни тампони, дискове;
 • водороден прекис (3% разтвор);
 • брилянтно зелено (или друго лекарство, препоръчано от Вашия лекар).

Обработка на пъпа на новородено с щипка

 • измийте старателно ръцете си със сапун;
 • капнете 1-2 капки водороден прекис върху раната;
 • внимателно се откъснете, отстранете и обработете с пероксид самата щипка, за да премахнете всички възможни бактерии от нея
 • обработва пъпната връв;
 • избършете щипката с памучен тампон и обработете със 70% алкохол;
 • леко попийте пъпната връв, за да я изсушите от пероксид;
 • навлажнете памучен тампон в брилянтно зелено и покрийте пъпната връв напълно с него;
 • щипката може да се постави отново.

Щипката с останалата част от пъпната връв ще изчезне около 5 дни след раждането.

Основни правила за обработка на пъпната рана

 • измийте ръцете си със сапун и вода;
 • капнете 1-2 капки водороден прекис в раната, пяната ще започне да се образува;
 • направете кратка пауза, преди да преминете към следващото действие;
 • внимателно, без ревност, отстранете омекналите кори с памучен тампон;
 • изсушете раната с памучен тампон;
 • лекувайте пъпната рана на новороденото с брилянтно зелено, но без да докосвате кожата наблизо (по този начин можете да проследите промените в кожата).

Вместо брилянтно зелено, можете да използвате хлорофилипт. Неговото предимство пред брилянтното зелено е безцветността, в бъдеще можете да забележите всички нарушения навреме.

Колко пъти на ден за обработка на пъпа

Достатъчно е да обработвате останалата част от пъпната връв с щипка веднъж на ден. Раната трябва да се лекува 2 пъти на ден - сутрин след хранене и вечер след плуване.

Мога ли да се къпя

Много е необходимо да се къпе новородено с пъпна връв, щипка и след това с рана. Но само като се придържате към следните правила:

 • препоръчително е да се къпе бебето в отделна баня;
 • използвайте само преварена вода, охладена до 34-37 градуса;
 • веднъж седмично можете да измиете детето във вода с добавяне на слаб разтвор на калиев перманганат.

Забранено е добавянето на различни билкови отвари, гелове или пяна към ваната..

Каква пелена и неща да носите

За по-добро заздравяване на пъпа е необходим редовен приток на въздух. Следователно не е необходимо да го залепвате с гипс, покрийте го с превръзка. Коланът на пелените не трябва да се търка в раната, така че трябва да е леко сгънат навътре. В момента в продажба можете да намерите модели, които имат отвор за пъпната връв. Също така е много важно да ги сменяте редовно, за да предотвратите инфекция на раната..

Дрехите за новородено са избрани от естествен дишащ материал, просторни и не прилепнали. Не се препоръчва използването на панталони по време на заздравяването, в противен случай те могат да се смачкат и разтрият. Най-добрият вариант са бодита, фишове.

Кога да внимавате

Може да е необходима медицинска помощ, ако пъпната рана:

 • не лекува дълго време (повече от месец);
 • кърви често;
 • постоянно мокра, кожата до нея стана червена;
 • загноява и се появява неприятна миризма;
 • подуване;
 • изпъква силно върху кожата.

В най-добрия случай лекарят ще препоръча по-задълбочено и по-често третиране на раната. Но понякога пъпа се намокри при новородено поради опасното заболяване омфалит, причинено от стафилококи, стрептококи, пневмококи, Е. coli. Също така, причината за лошото заздравяване може да бъде фистула - дефект в коремната кухина, при който се образува канал, който свързва пъпа с червата или пикочния мехур. В резултат съдържанието им попада в раната, тя зараства зле и мирише. В този случай може да се наложи операция..

Друго усложнение е грануломът (гъбичките). Това е розова маса, простираща се отвъд пъпа. Също така, изпъкналост може да бъде признак на пъпна херния при дете. Патологията се развива при високо интраабдоминално налягане, което се получава по време на силен плач или сълзотворен плач.

Какво не може да се направи с пъпната рана

 • не се опитвайте да премахнете прищепката с остатъците от пъпната връв;
 • откъснете корите от сухата рана, вземете я с памучен тампон;
 • не можете да залепите лепилната мазилка и също да я покриете с превръзка;
 • не използвайте панталони с тесни еластични ленти или бодита със закопчалки в областта на пъпа.

Ако имате някакви съмнения относно заздравяването на пъпа, винаги се консултирайте с Вашия лекар. Допълнителен съвет от специалист никога не вреди, особено по отношение на бебе.

Как да се справя с пъпа на новородено: основни правила за грижи

След 7-та седмица от зачеването можете да видите на ултразвуковия апарат малък ембрион, който е фиксиран в утробата на жена. Той вече е формирал своя собствена кръвоносна система, която досега се е превърнала в неразделна част от тялото на майка му. Циркулацията на кислородна кръв към плода и обратно се осигурява от пъпната връв. Когато бебето се роди, тази връзка се прекъсва и майката се изправя пред спешния въпрос как да борави с пъпа на новороденото, за да не се развие патогенна микрофлора в него.

Грижа за пъпа

Защо здравето на пъпа има значение

Първият вик на дете при раждане показва, че то е установило собственото си дишане и необходимостта от получаване на кислород (както и хранене) през пъпната връв изчезва, тази свързваща нишка се отрязва.

На корема на бебето се появява рана, която изисква внимателни грижи, защото това е отличен вход за заразяване на тялото. Първите процедури за лечение на пъпа се извършват в Перинаталния център. Освен това „палката“ се поема от майката, от която сега зависи здравето на бебето.

По време на лечебния процес

Ако една жена пренебрегне лечението на пъпната рана или го извърши с нарушения, микробите бързо ще се утаят вътре. Това ще доведе до сериозно състояние, наречено омфалит..

Рискът от инфекция е голям през първите 3 седмици от живота на бебето и се проявява със следните симптоми:

 • кожата около пъпа става червена;
 • гнойно отделяне изтича от раната;
 • трохите имат треска.

Ако отрязването на пъпната връв беше безболезнено (в нейните тъкани няма нервни окончания), тогава възпалението на раната е придружено от силна болка. Това кара бебето постоянно да плаче, да отказва да се храни и практически да не спи. В пренебрегвана ситуация настъпва отравяне на кръвта. Ако не предоставите на бебето медицинска помощ своевременно, сепсисът ще доведе до смъртта на бебето..

Как се образува пъпната рана

Веднага след като бебето „изскочи“ от корема на майката, акушерката веднага започва да манипулира пъпната връв. Тази процедура има строго регламентиран алгоритъм:

 • възможно най-близо до корема на бебето, тръбата е завързана, опитвайки се да направи възела възможно най-стегнат;
 • след няколко сантиметра се използва специална щипка или конец за фиксиране на точката на отрязване;
 • излишъкът се отрязва.

Малък „пън“, останал от пъпната връв, постепенно изсъхва и сам пада. Обикновено този процес отнема не повече от седмица и детето се изписва от болницата с малка рана..

Ако няма усложнения, някои майки и бебета се изпращат у дома на 4-ия ден. Затова лекарите се опитват да ускорят процеса, като премахват пъпната връв с хирургичен метод. Това не означава, че веднага щом пъпът на новороденото с щипка падне, грижите за рани трябва да бъдат спрени..

Колко лекува пъпа

След като пъпната връв е свързана с бебето, се оставя от 5 до 7 дни, докато остатъкът изсъхне напълно, след което трябва да падне. На негово място остава рана, която ще заздравее още 10 дни.

Ако пъпът получи инфекция, процесът на оздравяване ще се забави за неопределено време. В резултат на това бебето може да развие сериозни патологии..

Има и вродени промени (херния на пъпната връв, фистула), които също влияят върху степента на зарастване на раната.

Честота на лечение на пъпа

Докато пъпният процес не бърза да отпадне, достатъчно е лечението да се извършва веднъж на ден. Когато се появи рана, е необходимо да се погрижите за нея сутрин след сън и вечер след къпане на бебето.

Как да разберем, че раната е заздравяла

Когато пъпната връв падне при новородено с щипка (и без нея), върху корема остава не напълно стегнат остров. Отначало от нея все още се стича ichor. С подходяща грижа пъпът заздравява бързо, съответства на цвета на околната кожа и в идеалния случай трябва да бъде изтеглен в перитонеалната кухина, образувайки малка дупка. Въпреки че за някои деца възелът не е напълно прибран.

Лечение на пъпа в родилния дом

В перинаталния център сестринският персонал се грижи за пъпа на новороденото. В повечето случаи това се прави по открит начин. Останалата част от пъпната връв, след като тя е паднала, и самата рана се третират всеки ден с антисептични разтвори. Обикновено се използва калиев перманганат или водороден прекис.

Редица родилни болници използват различна практика:

 • на 2-ия ден от раждането на бебето процесът се отрязва със стерилни ножици или острие;
 • тъй като израстъкът все още не е мумифициран, за да се избегне кървене, раната се покрива с превръзка под налягане;
 • след 2 часа се отслабва, отстранява се на следващия ден по време на лечението на пъпа.

Раната е покрита с кървава кора, която не може да бъде взета - тя трябва сама да отпадне.

Лечение на пъпна рана у дома

При пристигането си от болницата майката осигурява на бебето подходящи грижи, един от моментите на които е лечението на пъпа. Как да се извърши процедурата, жената ще бъде показана в Перинаталния център.

Необходими средства

У дома можете да използвате същите антисептици, които са лекували пъпа на бебето в болницата. Не винаги е удобно с калиев перманганат - ще трябва да приготвите разтвора сами. Тук можете да сгрешите с концентрацията на праха, това ще доведе до изгаряния на кожата.

За дома се препоръчва използването на други средства (кои, по-добре е да обсъдите с Вашия лекар):

 • разтвор на фурацилин;
 • водороден прекис 3%;
 • хлорофилипт 1% (екстракт от евкалипт);
 • хлорхексидин;
 • брилянтно зелено.

Що се отнася до последния вариант, д-р Комаровски препоръчва да не се използва върху раната. Зад зеления цвят ще бъде много трудно да се види червено възпаление, ако инфекция попадне в пъпа.

По време на лечението на пъпа, изсушената кора ще попречи. За да го премахнете, първо трябва да омекотите с пероксид. Едва след това можете да го откачите с памучен тампон и да го извадите (ако е готов да се отдалечи без затруднения). Кората ще се отдели по-лесно, ако кожата близо до пъпа е леко изтеглена назад.

Когато третирате раната, трябва да я намажете с антисептик в посока от центъра към краищата, като се опитате да не пропуснете нито един милиметър.

Какво не може да се направи с пъпната рана

Полагайки правилни грижи за пъпа, майката трябва внимателно да го обработи. Спазването на някои табута ще помогне да се избегнат проблеми:

 • въпреки факта, че антисептиците, предложени за дезинфекция, са на алкохолна основа, не можете да използвате самия алкохол за обработка - той ще изгори кожата;
 • в никакъв случай не трябва да поставяте марлеви салфетки върху раната, а също така да лепите пъпа с лепяща мазилка - под тях бързо ще се развие инфекция;
 • не трябва да премахвате принудително коричката, дори ако тя леко се е отдалечила - преждевременното й отхвърляне ще провокира кървене и ще забави зарастването.

Не се препоръчва лечението да се извършва със сух памучен тампон, за да не се оплаквате по-късно защо в раната се е появила гной. В този случай възпалението ще бъде провокирано от влакната на материала, заклещен в пъпа..

Какво може да се обърка

Дори ако майката знае как да борави с пъпа на новороденото и изпълнява процедурата правилно, могат да възникнат проблеми. Основното тук е да не се объркате и да вземете необходимите мерки..

Ако новороденото има кървене на корема

Когато раната не заздравява дълго време и от нея се стича кръв, трябва да потърсите причината. Може би пъпът е бил наранен по време на обработката или когато бебето е било къпано, изтривано, повивано. Причината за кървавия пъп може да бъде образувалата се гъбичка (поради широкия пръстен).

В тази ситуация се препоръчват следните действия:

 • кръвта, изолирана от ранената рана, се попива с памучен тампон;
 • изтласквайки леко пъпния пръстен с ръце, капнете няколко капки водороден прекис;
 • оставете бебето да легне малко голо, за да може пъпа да "диша".

С развитието на гранулационни тъкани в раната се препоръчва лечението да се извършва с разтвор на сребърен нитрат 5% или Мирамистин (както е предписано от педиатър).

Ако раната изтече и се намокри

При някои деца след отпадането на апендикса се наблюдава синдромът на „плачещ пъп“. Това обикновено се свързва с бавно излекуване. Причините могат да бъдат в широк пъпни пръстен или по-дебела кожа.

Ако раната се намокри, тя продължава да се третира със същите антисептични разтвори, както е посочено по-горе. За да избегнете развитието на инфекция, можете да използвате дезинфекциращия антибиотик Baneocin за профилактика..

В този случай добър лечебен ефект ще се осигури чрез къпане на бебето в отвара от връв или лайка. След водната процедура раната трябва да се накисне старателно (но внимателно), така че да не се натрупва вода в нея..

Опасни симптоми

Плачът на пъпа може да бъде началото на по-сериозно заболяване - омфалит, при което се развива гнойно възпаление. Неприятно изглеждащо съдържание, стичащо се от раната, е резултат от инфекция на незарасналия пъп. Кожата около него показва опасността - тя се зачервява и набъбва. Детето става неспокойно, плюе обилно след хранене, започва да отслабва. Симптомите се допълват от висока температура.

Важно! При наличието на тези признаци не можете да се самолекувате - бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря. Като правило, ако бебето се чувства добре, педиатърът ще предпише локално лечение под формата на мехлеми, съдържащи полимиксин и бацитрацин, както и по-често третиране на пъпа с антисептични разтвори..

Препоръчва се и ултравиолетово облъчване на корема. При тежки случаи ще е необходим широк спектър от антибиотици. Стимулиращата терапия включва гама глобулин и витаминни препарати.

Тежки последици от инфекция на пъпа

Ако гнойното възпаление се нагрява, кожата около пъпа придобива кафеникав оттенък, от раната изтича зелена гной, която излъчва неприятна миризма. Процесът бързо улавя тъканта на перитонеума, отива в червата. В резултат на това бебето развива перитонит..

В този случай хирургичната интервенция вече не е необходима. Възпалението на перитонеума не само ще отложи процеса на оздравяване на пъпа за дълго време, но може да бъде допълнено и с отравяне на кръвта, което може да доведе до смъртта на бебето.

Общи препоръки за грижи

Детето ще бъде здраво и пъпът му бързо ще се стегне, ако майката правилно провежда хигиенни процедури и се придържа към общите правила за грижи.

Как да боравим с памперси и дрехи

Докато пъпа е в лечебен етап, те се опитват да не го наранят. Ето защо, поставяйки пелена на бебето, уверете се, че ръбът на пелената не покрива раната, не търка кожата близо до нея. Ако не е възможно да издържите на това изискване, памперсът или е пъхнат, или ръбът му е отрязан до желаното ниво.

Как да не си нараните пъпа

Пелените, в които е увито бебето, както и долните ризи, са в близък контакт с пъпа и могат да доведат до заразяване. За да се предотврати това, след всяко третиране на раната, върху детето се слагат чисти дрехи, които преди това са го изгладили с ютия.

Съвет. Материята, използвана в бебешките дрехи, трябва да бъде изключително от естествен памук, за да не разтрива кожата и да причинява дразнене.

Възможно ли е да се положи бебето по корем

Още от първите дни те се опитват да закалят бебето с въздушни бани, правят му стягащи масажи. До заздравяването на раната се извършват дейности с ограничения. Бебето временно не е изложено на корема, за да не нарани пъпа и да не го зарази.

Ако е необходимо да се масажира гърба на новороденото, това може да се направи с тегло. Мама слага бебето на половин руло към протегнатата си ръка, второто нежно поглажда кожата с кръгови движения. След това размества малката и продължава манипулациите.

Мога ли да къпя бебето си

Водата не е забрана за незараснал пъп. Може да се използва за лечение на рана, ако под ръка няма дезинфектант. Така че къпането в този случай е задължителна ежедневна процедура, която се прави най-добре вечер. Основното е, че водата не се задържа дълго в пъпа, в противен случай раната ще се намокри.

Важно! Течността се сварява предварително и се охлажда до оптималната температура (36-37 °). Можете да добавите калиев перманганат, но той не се отглежда в баня, а в буркан, така че неразтворените кристали да не попаднат върху тялото на бебето.

Когато щипка за падане пада от пъпа

Не във всеки перинатален център пъпната връв се затяга със специална скоба. Ако бебето се прибере с такава „украса“, майката трябва да знае, че щипката обикновено изчезва на 3-ия, понякога 5-ия ден. В някои случаи процесът може да отнеме една седмица - всичко зависи от физиологичните характеристики на трохите.

Интересно. Къде да се постави щипката, всяко семейство решава по свой начин. Малко хора го изхвърлят.

След като "крокодилът" падне, под него ще бъде намерена рана. Той не е толкова продължителен, колкото в стандартните случаи (с прашка), той е по-обилен в кръв. Обработката се извършва съгласно общите правила с малки корекции:

 • не трябва да използвате брилянтно зелено, по-добре е да го замените с хлорофилипт, който ускорява заздравяването;
 • раната трябва да се изсуши със стерилна салфетка;
 • в процеса не използвайте памучни тампони - те могат лесно да наранят раната.

Ако се използват разтвори, те се въвеждат в пъпа с пипета. За прилагане на дезинфекциращ мехлем е по-добре да вземете памучен тампон.

Лечението на пъпа е важна част от грижите за бебето. От това колко точно и правилно майката ще проведе хигиенната процедура зависи не само здравето на малкото дете, но и животът му.

Как правилно да се справяте с пъпа на новороденото

Временният органокомплекс на плацентата-пъпната връв е единствената система за поддържане на живота на плода в микрокосмоса на майчината утроба. Чрез него всички необходими вещества попадат в малкия организъм и токсините се отстраняват. Но след раждането на бебето необходимостта от него изчезва и лекарите изключват тази система в първите секунди от живота на новороденото: пъпната връв се отрязва, а останалият малък сегмент се затяга със специална стерилна скоба.

Процедурата изглежда просто варварска, защото се прави без никаква анестезия. Но всъщност е напълно безболезнено както за майката, така и за бебето. Факт е, че пъпната връв не е снабдена с нервни окончания. Ето защо не бива да се притеснявате от усещанията на вашето дългоочаквано дете: в момента на прехода към изцяло ново местообитание той най-малко се притеснява от манипулации върху пъпната връв. Но през следващите 2-3 седмици след раждането неправилната обработка на пъпа на новородено може да доведе до много неприятни моменти, до хоспитализация.

За да не се случи това, е необходимо да имате основни познания и да не бъдете мързеливи да се грижите за пъпната връв, а след като тя отпадне, пъпната рана. Нека поговорим за това.

Как се образува пъпната рана

С пъпната връв при раждане се занимава на първо място. Трите съда, преминаващи през него, са широко отворени врати за околния въздух и инфекция. Следователно, в рамките на 10 секунди след раждането на бебето, то се затяга със здрави хирургични скоби на две места, за да се пресече в последствие пъпната връв между тях. Далечната скоба е разположена на разстояние 10 см от повърхността на кожата на новороденото, близката - на 2-3 см. След третиране с антисептик, сегментът на кордата, ограничен от скобите, се пресича.

След запечатване и пресичане на пъпната връв лекарите спокойно се справят с детето, за което го прехвърлят на маса за повиване, покрита със стерилна пелена, под топла лампа. Тук, наред с други неща, е завършено формирането на красив пъп. Участъкът на пъпната връв между близката скоба и тялото на новороденото се дезинфекцира с алкохол, изсушава се със стерилна салфетка и кръвта се изцежда с пръсти в стерилна ръкавица. Скобата на Роговин (това е името на специална пластмасова щипка) се поставя възможно най-близо до пъпния пръстен, но така, че да не стяга твърде много кожата.

Излишният остатък от пъпната връв се отрязва на разстояние 1,5-2 cm от телбода, а останалите пънчета се обработват с 5% разтвор на калиев перманганат. Впоследствие, поради липсата на кръвоснабдяване и при правилна обработка (или правилна обработка - това ще бъде обсъдено по-късно), тъканите, останали извън прищялката, постепенно ще изсъхнат (мумифицират) и ще отпаднат. В същото време скобата също трябва да изчезне. Но времето на изчезването му вече зависи от състоянието на имунната система на новороденото..

Всичко за пъпната връв

След цезарово сечение майката и детето са подготвени за изписване само след една седмица, а по време на престоя си в болницата на родилния дом лекарите помагат в грижите за бебето. Бебето се прибира с пъпна рана. Тоест, мумифицирането на пъпната връв остава и падането на прищепката остава назад.

Но след физиологично раждане и при пълно здраве на новороденото, няма смисъл да държите майката и бебето в отделението за дълго време (по-добре е у дома!) Те се изписват след 3 дни, когато мумификацията и скобата все още не са изчезнали. И ако една жена не може да си спомни всички препоръчани нюанси в грижите за детето си, тогава на помощ ще се притече местна медицинска сестра, която ще осведоми родителите как да се справят с пъпа на новородено преди и след падането на щипката при първото посещение на патронажа..

Ето цялата информация, която тя може да предостави..

Когато пъпната връв остане

При доносени новородени със силна имунна система това събитие се случва на 3-5-ия ден, при отслабените и / или недоносени бебета - на 8-ия ден, въпреки че случаите на по-късна загуба на остатъка са доста чести. Основното е, че наистина изсъхва и не се намокри. И именно заради това основно условие лекарите уреждат спорове.

Някои са на мнение, че не е необходимо да се обработва изсъхващото парче на пъпната връв. Трябва ви само:

 • често аерират по време на въздушни бани;
 • не мокрете излишно;
 • не стискайте с дрехи;
 • не плувайте под пелена (завъртете ръба на стандартна или временно използвайте пелена със специален изрез за пъпа);
 • в случай на замърсяване с урина или изпражнения - изплакнете с охладена преварена вода и подсушете с памучен тампон.

Други настояват за едно или две ежедневни антисептични процедури.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Не трябва да се обърквате от скобата. Не се препоръчва да го дърпате и преждевременно да го откъсвате, но внимателно го повдигнете и издърпайте отстрани, просто трябва да стигнете до най-усамотените места под него. Някои майки дори не се страхуват да го разкопчаят, за да обработят фиксиран сегмент, но е по-добре да не го правят..

Най-подходящото време за процедурата е след къпане, защото именно тогава се създават най-добрите условия за тази проста манипулация..

 1. Корите се накисват във вода и се отстраняват по-лесно.
 2. Пъпът след къпане все още трябва да бъде изсушен.
 3. Ръцете на мама - добре измити и топли.

За адекватна обработка е необходим прост арсенал от инструменти:

 • аптечен пероксид;
 • брилянтно зелено или разтвор на хлорофилипт, йод, калиев перманганат, хлорхексидин, банеоцин, фукорцин, фурацилин;
 • пипета или спринцовка с един куб без игла;
 • памучни тампони;
 • клечки за уши.

Алгоритъм на процедурата

 1. Поставете няколко капки пероксид с пипета или спринцовка върху останалата част, телбода и кожата отдолу.
 2. След 1-2 минути внимателно отстранете напоените кори с памучен тампон.
 3. Изсушете с друг памучен тампон и след това с тампон, включително гънки.
 4. Намокрете памучен тампон в антисептик и обработете пъпната връв и пъпа с него, като внимавате да не попадне на околната кожа.
 5. Изчакайте, докато препаратът изсъхне напълно.

По време на процедурата говорете нежно с бебето, тананикайте песен и не забравяйте да го погледнете в очите: в такива моменти децата разбират, че са напълно в безопасност, че имате нужда от тях и са важни.

Възможни патологични процеси в пъпната връв

Пъпната връв след прилагането на прищепката остава без захранване, така че постепенно отмира. Имунните клетки на детето не навлизат в нейните тъкани и тя не е в състояние да нагнои. Но ако скобата не е била затегната достатъчно или е разяла кръвоносните съдове, преминаващи през останалата част, тогава кръвта ще започне да се отделя от нея - от незначителни размазващи кръв до осезаемо кървене.

В бъдеще може да се развие възпаление с флебит и / или артериит. Но като сте у дома, няма от какво да се страхувате от тези усложнения: те могат да се появят само през първите дни, тоест дори в болницата. И когато се появи кървене, лекарите просто ще сменят скобата с нова..

Какво да правим с изпусната пъпна връв

Никой няма да реши този въпрос вместо вас. Ако вярвате в народните знаци, тогава:

 • мумификация на шпакловка на вратата;
 • приберете го в джоба на бебето си;
 • погребване;
 • виси на дърво;
 • поставете под буркан със зърно;
 • скрийте се в училищната си чанта след 6-7 години;
 • или направете с него това, което смятате за най-разумно.

Всъщност нищо не зависи от местоположението на мумифицираната пъпна връв: нито умствените способности, нито физическата сила, нито бъдещото благосъстояние. Но вашата комуникация, постоянна подкрепа и любов наистина могат да направят чудеса..

Пъпно копче без щипка и пъпна връв: техника за обработка

След като пъпната връв остане и щипката отпадне, пъпната рана ще остане на мястото на затягане и, както всяка друга, тя изисква първична обработка. На теория природата трябва да работи. Но съвременните деца често се раждат с отслабен имунитет, така че трябва да поемете инициативата. И ето защо.

Това, което се е случило извън прищепката, по никакъв начин не зависи от резистентността на бебешкия организъм. Пъпната връв е била разединена от живата тъкан със скоба веднъж завинаги. Но промените в ранената кожа на детето пряко зависят от състоянието на имунната му система: левкоцити и кръвни лимфоцити се втурват към некротичните клетки, те изяждат мъртвия субстрат, раната се стяга и епителизира. И за да може процесът да протече без усложнения, раната трябва да се дезинфекцира и изсуши..

След като пъпната връв падне, повърхността на раната трябва да се третира 1-2 пъти на ден:

 • при нормално излекуване е достатъчна една процедура;
 • ако пъпът на новороденото се намокри, тогава се изисква двойно третиране.

Последователността на обработката е същата, както при прищепката: пероксид - отстраняване на корички - изсушаване - антисептик. И докато повърхността на раната не е епителизирана, тя трябва да продължи да се поддържа суха и чиста, да не се изстисква или пара.

Възможни патологични процеси в пъпа

Омфалитът е възпалителен процес в тъканите на пъпа. Той може да бъде:

 • катарална (с лека инфилтрация на имунни клетки), проявяваща се със зачервяване, оток, леко повишаване на местната температура, лека болезненост;
 • флегмонозен (с тежка инфилтрация и отделяне на обилно количество ексудат), при който кожата придобива тъп сиво-зелен оттенък, пъпът на новороденото загноява, става рязко болезнен и общата телесна температура се повишава;
 • гангренозна (с некроза на тъкани, наситени с гной), която се различава от флегмонозната и по зловонна миризма.

Омфалитът се лекува в зависимост от стадия - от хипертонични превръзки до антибиотици и имуностимуланти.

Гъбички - заздравяването на пъпната рана не е първично, както би трябвало да е, а вторично намерение. Тоест през етапа на гранулиране. В същото време расте млада гранулационна тъкан, която излиза над повърхността на непроменената кожа. Този процес не носи много дискомфорт на бебето и е чисто естетически проблем, тъй като по-късно гранулациите узряват и грубят. Те също се изхвърлят по различни начини: малки гранули се каутеризират с лапис, масивни израстъци се отстраняват хирургически.

Пъпната херния е физически дефект, свързан с разширяването на пъпния пръстен и не зависи от условията за обработка на пъпа. В същото време, по време на натоварване, кашлица, силен плач или писък под кожата в областта на пъпа, чревна верига изпъква. С тренировката на пресата слабото място в предната коремна стена постепенно се затяга, но понякога се налага медицинска намеса, дори хирургична. Ако подозирате херния, трябва да се свържете с вашия педиатър и в никакъв случай не се опитвайте да я „лекувате“ сами с монета или други твърди предмети.

Хигиена на новородено с незараснала пъпна рана

След изписването от болницата младите майки се стремят да откупят детето си възможно най-скоро. И това е правилно: за да може кожата да диша нормално, е необходимо да се отстранят остатъците от родово смазващо вещество от нея. Освен това водните процедури и масажите след тях укрепват имунната система, успокояват и насърчават по-добрия сън. Има само едно условие: необходимо е да се къпе бебе с незараснала повърхност на раната във варена вода, предварително охладена до 37 ° -38 ° С.

Препоръчително е да се къпе новородено във вана поне веднъж на ден, за предпочитане вечер. Освен това, използването на бебешки сапун, калиев перманганат или отвари от лечебни билки (лайка, дъбова кора, низ) е желателно само 1-2 пъти седмично. Останалите водни процедури трябва да се правят просто в чиста преварена вода без "добавки".

Но когато пъпа на новороденото е напълно излекуван, вече не е необходим строг стерилитет, както и антисептично лечение. Бебето може безопасно да се къпе в некипявана вода и дори в обща баня или душ кабина.

Когато пъпната рана заздравява

Средната продължителност на процеса е от 10 дни до 2-3 седмици. В допълнение към хигиената и правилното боравене, продължителността на зарастването зависи и от размера на пъпа: заздравяването на голям пъп отнема повече време. Всичко това зависи от първичното напрежение на повърхността на раната. Ако възникнат усложнения, епителизацията може да се забави. Флегмонозният и гангренозният омфалит са особено опасни, изискващи стационарно лечение.

И така, тук са всички фактори, които определят колко дълго ще се излекува пъпа при новородено:

 • грижи и хигиена;
 • съпротивлението на тялото на детето;
 • размера на пъпа;
 • наличието или отсъствието на пъпна херния.

Видео: как правилно да се справяте с пъпа

Кой по-добре от неонатолог да ви разкаже за грижите за новороденото? От кратко видео от специалист ще научите как изглежда нормално зарастваща пъпна рана, за правилното лечение на пъпа, какви условия трябва да се спазват за успешното му зарастване.

Как да лекувате пъпа за новородено

След напускането на болницата родителите са изправени пред много въпроси. Как да се справя с пъпа на новородено, един от тях. Колко често да се лекува пъпа, как да се лекува? Има ли разлика в лечението на пъпа със и без щипка? Защо пъпът кърви или се намокри? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в тази статия..

Защо трябва да боравите с пъпа на новородено

През цялата бременност бебето е прикрепено към майката чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв първо се затяга с щипка, след което се отрязва. Бебето развива пъпна рана, която лесно може да се зарази при неправилна грижа за детето.

За да се предотврати навлизането на инфекция в раната и да се ускори заздравяването й, е необходимо ежедневно да се обработва пъпа на бебето.

Как и колко пъти да се обработва пъпа

Можете да получите подробни съвети за лечението на пъпа на новороденото от педиатъра в родилния дом или от вашия посещаващ лекар и медицинска сестра..

Обикновено пъпа се третира веднъж или два пъти на ден. Ако вече къпете бебето си, тогава едно лечение е най-добре да се направи веднага след водните процедури. Ако все още не се къпете, лекувайте сутрин и вечер, но е желателно времето между леченията да е същото (на всеки 12 часа).

Има много мнения за това как може да се лекува пъпа. Но повечето лекари клонят към класическото лечение с пероксид и брилянтно зелено. За такова лечение на пъпа ще ви трябват 3% водороден прекис, брилянтно зелен разтвор на алкохол (брилянтно зелен) или алкохолен хлорофилипт, памучни тампони и стерилни кърпички.

Водороден прекис 3%. Това е дезинфектант, неговите мехурчета помагат за пречистването на раната от примеси и отделяне на изсъхнали корички, които се образуват по време на лечебния процес. Зеленка, освен антисептично действие, изсушава добре раната, а сухата рана зараства по-бързо.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Clothespin - скобата на пъпа може да се откачи дори в болницата или да остане на пъпа до две седмици. Тогава прищепката изчезва, кодът на пъпната връв изсъхва и това зависи от дебелината на пъпната връв, от качеството на грижите и индивидуалните характеристики на бебето.

Обработка на пъпа с помощта на прищепка поетапно ръководство

 1. Пригответе всичко, от което се нуждаете, за да лекувате пъпа си и го поставете на масата за повиване (или където и да планирате да сложите бебето си).
 2. Измийте добре ръцете си със сапун.
 3. Вдигнете внимателно щипката, като я завъртите настрани, така че да виждате пъпната връв отдолу. ВАЖНО! Не е нужно да дърпате силно, за да не откъснете щипката.
 4. Капнете 3% водороден прекис в пъпната ямка.
 5. Когато пероксидът спре да бълбука, внимателно попийте пъпа със стерилна тъкан, опитвайки се да събере цялата влага и хлабави корички.
 6. Потопете памучен тампон в брилянтно зелено и обработете пъпа, като леко хванете обичайната кожа около пъпната връв.
 7. След приключване на лечението е по-добре бебето да бъде голо за няколко минути, така че пъпната връв да изсъхне.

Как да се лекува пъп за новородено без щипка

Когато щипката с пъпната връв се отдели, пъпната рана остава на тяхно място. Лекувайте го със същите средства и със същата честота до пълно излекуване..

Лечение на пъпната рана стъпка по стъпка

 1. Измийте добре ръцете си със сапун
 2. Визуално преценете пъпната рана. Дали се появява зачервяване или подуване.
 3. Внимателно разнесете пъпния пръстен с показалеца и палеца си.
 4. Капнете 3% пероксид в пъпната ямка и изчакайте, докато разтворът приключи.
 5. Поставете раната със стерилна кърпа, за да премахнете хлабавите кори и влагата. ВАЖНО! Не е необходимо да се премахват коричките, които не са се отделили сами!
 6. Нанесете брилянтно зелено върху раната, опитвайки се да не пропуснете гънките.
 7. Както в предишния случай, оставете бебето голо за няколко минути..

Защо пъпът заздравява дълго време при новородено

Пълното излекуване на купчината настъпва, когато пъпа е изцяло покрит с кожа (епителизация). Това обикновено се случва до втората или третата седмица от живота на детето. Но се случва така, че през този период от време възникват проблеми..

Пъпът кърви или е мокър

По време на лечебния процес може да се отдели малко кръв или ихор, когато щипката с пъпната връв се отдели или корите се отделят. В това няма нищо лошо, ако няма изброени по-долу признаци на възпаление..

Необходимо е да се консултирате с лекар за следните промени в пъпа:

 1. Пъпът или кожата около него се зачервяват
 2. Лоша миризма от пъпа
 3. Прозрачна течност се изтича редовно от пъпа, като пречи на заздравяването
 4. Има гнойно отделяне от пъпа
 5. Подуване на пъпния пръстен и изпъкналостта му
 6. Появата на възли или издатини в пъпния пръстен

Как да ускорим зарастването на пъпа

Можете да ускорите заздравяването на пъпа и да намалите риска от възможна инфекция, ако:

 1. Третирайте пъпната рана ежедневно и добре
 2. Оставяйте бебето си по-често голо
 3. Не прегрявайте и не завивайте детето
 4. Не покривайте пъпа с пелена и не налагайте превръзки

Подобни видеа

В тази статия се опитахме да отговорим възможно най-подробно на въпроса как да се справяме с пъпа на новородено.