След раждането на бебето лекарите прерязват пъпната връв, която го свързва с майка му през всичките 9 месеца. Този процес е безболезнен и бърз. На мястото на разреза се образува отворена рана. За да сведе до минимум рисковете от инфекция, неонатологът постави специална щипка за пране.

Пъпно копче за новородено

Продуктът е изработен от пластмаса, дължината е 3–6 см. Използването на такива скоби в родилните болници стана сравнително скоро, преди това пъпната връв беше завързана с плат или копринен конец.

Това затрудни процеса на оздравяване. Често раната започва да се възпалява и причинява дискомфорт на бебето.

В статията ще се опитаме да отговорим на въпроса, който често възниква от родителите: „Възможно ли е да се къпе новородено с щипка на пъпа?“ Но ние също така ще говорим за това как правилно да се справим с раната, какво не може да се направи, в които случаи си струва да се консултирате с лекар за съвет.

Възможно ли е да се къпе бебе с щипка на пъпа?

Ако жената е родила без усложнения, тя се изписва на 3-4 ден. По това време щипката е все още на пъпа на бебето. В родилния дом не говорим за къпане на бебето. Но трябва да правите това у дома..

Педиатрите напомнят, че водата е естествена среда за бебето.

В крайна сметка през всичките 9 месеца той беше в околоплодна течност. Водните процедури отпускат, успокояват бебето и никой не отменя личната хигиена.

Как да се къпе дете с щипка

За да къпете дете с щипка на пъпа, трябва да се придържате към следните правила:

 1. По-добре е да правите това в бебешка баня. Не е необходимо всеки път да се третира с дезинфектанти и препарати. И за родителите ще бъде по-лесно да се справят с бебето;
 2. Докато пъпа не се излекува напълно, по-добре е да използвате преварена вода. Това елиминира риска от инфекция. Температурата на водата не трябва да е гореща. Най-добрият вариант е 35 градуса;
 3. Лекарите съветват да добавите слаба отвара от лайка или струна към водата. Това ще облекчи възпалението, процесът на заздравяване на рани ще върви по-бързо. Ако бебето има обрив по тялото след къпане, билките трябва да се изхвърлят;
 4. Не може да ври вода? Преди това използвахме калиев перманганат. Това е силен антисептик, който може да се използва при новородени. Бъдете изключително внимателни с лекарството. За бебешка вана ще са достатъчни 1-2 г от продукта. Водата трябва да е със светлорозов цвят. В противен случай бебето може да се изгори. В този момент лекарите не препоръчват къпане на новородено с калиев перманганат!

Трябва да къпете бебето си с щипка на пъпа 1 път на ден. През лятото, през ден.

Лечение на пъпа след къпане?

След къпане пъпът на бебето трябва да бъде обработен:

 • Вземете водороден прекис (3%), но за предпочитане хлорхексидин или мирамистин. Капнете в пъпната рана с пипета. Ако не е под ръка, използвайте памучен тампон, потопен в препарата и избършете пъпа;
 • Отстранете напоените кори. Това може да стане само ако се разделят добре..

В момента педиатрите категорично не препоръчват да се третира пъпа с брилянтно зелено.

Трябва да провеждате процедурата веднъж на ден. На 6-10-ия ден щипката трябва да падне. Ако пъпната връв е била дебела, процесът може да отнеме малко повече време (до 18-20 дни).

Какво да не се прави!

Много родители искат бързо да се отърват от щипката на корема на бебето. Но не бързайте. По-долу има няколко грешки, които трябва да се избягват:

 • Не можете да смазвате раната с мехлеми без лекарско предписание. Не всяко лекарство може да се използва за новородени. И пъпът ще се излекува перфектно без тяхната помощ;
 • Не можете да лекувате възпаление на раната сами. Ако забележите кървене, гнойно отделяне, консултирайте се със специалист;
 • Не покривайте пъпа си с пелена. В допълнение към факта, че можете по невнимание да закачите и откъснете щипка, се създава парников ефект. Това е отлична среда за размножаване на бактерии. Купете памперси със специален изрез. Ако това не е възможно, навийте ръба на пелената;
 • Щипката не трябва да се отстранява, дори ако щипката едва се държи върху кожата. Това ще доведе до кървене и образуване на нови рани..

Избягвайки грешките, дадени по-горе, пъпът на трохите ще се излекува бързо, няма да има усложнения.

В какви случаи е невъзможно да се къпе бебето

Има случаи, когато е невъзможно да се къпе дете с щипка на пъпа. Те са както следва:

 1. Вместо сухи кори, върху раната има лепкаво покритие;
 2. Тъканта около пъпа става червена;
 3. Раната се загнои, появи се неприятна миризма;
 4. Пъпът не зараства дълго време.

Всички тези признаци показват инфекция. Необходима е консултация с педиатър и хирург.

заключения

След като прочетете статията, сигурно сте разбрали, че къпането на новородено дете с щипка на пъпа е не само възможно, но и необходимо.

Това трябва да се направи следвайки препоръките на експертите. Обърнете внимание на лечението на пъпа след къпане. Извършвайки процедури ежедневно, ще премахнете инфекцията на раната, ще ускорите процеса на оздравяване.

Да бъдеш майка е голяма отговорност. Не се страхувайте да задавате въпроси, потърсете медицинска помощ, защото здравето на детето ви зависи от вашата бдителност.

Струва ли си да се къпе бебе с щипка на пъпа: съвет за педиатър

Има две диаметрално противоположни мнения за това дали е възможно да се къпе новородено с щипка на пъпа. Някои педиатри съветват да се къпе бебето от първите дни на живота, други не препоръчват да се потапя напълно във вода, докато пъпната рана заздравее. Родителите решават коя позиция да изберат. Основното условие е водните процедури да не навредят на бебето.

От тази статия ще научите

Важни правила

Ако мама и татко, следвайки препоръките на д-р Комаровски, изключват пълно къпане на детето, докато пъпната рана е напълно излекувана, тогава те извършват ежедневно избърсване на тялото с влажна кърпа или салфетки.

При активна позиция по въпроса за къпането на новородено родителите трябва да се придържат към основното правило: потапяне във вода е разрешено само ако пъпът лекува нормално, без усложнения.

Интересно е. Сравнително наскоро се използват щипки (скоби) в родилните болници; преди това пъпната връв се завързваше с плат или копринен конец. Щипката е пластмасов продукт с дължина 3–6 cm, който фиксира останалия край на пъпната връв.

Много често пъпната връв остава кървяща. Това е напълно естествен етап от образуването на кръвна кора. Можете да изкъпете бебето в тази ситуация, но с изключително внимание, без да докосвате щипката..

Ако пъпът кърви постоянно, дори след като е бил третиран с антисептици и са минали две седмици от раждането на бебето, трябва да се свържете с вашия педиатър. Пъпната рана може да бъде затворена по няколко причини (неправилно лечение, кръвни заболявания при дете, чупливи съдове) и лекарят трябва да ги разбере.

Важно! В никакъв случай не трябва сами да отвивате или сваляте щипката, дори ако тя практически е паднала (или, обратно, не пада дълго време). Такива действия могат да доведат до силно кървене..

Понякога щипката може да падне сама по време на плуване. В този случай не е нужно да изпадате в паника. Трябва, както обикновено, да се обработи и през следващите дни да се наблюдава как заздравява пъпната рана..

За да се избегне увреждане на деликатната кожа на бебето, повечето лекари не препоръчват използването на калиев перманганат за добавяне към водата при къпане на новороденото. Ако необходимата концентрация е надвишена, разтвор на калиев перманганат може да бъде вреден.

Контактът с неразтворени кристали на веществото води до изгаряния. Когато използвате билкови отвари, също трябва да сте бдителни и да следите за кожни реакции. Ако са започнали алергични прояви, билките вече не се добавят.

Как да се къпете правилно

За първи път едно дете се изплаква напълно в болницата, веднага след раждането. Разбира се, тази процедура е неприятна за бебето. За да е удобно къпането на новородено с пъпна скоба, носещо радост на бебето и родителите, трябва да се подготвите за него. За водни процедури у дома ще ви трябва:

 1. Бебешка баня. Къпането на бебе с незараснал пъп в обща баня не се препоръчва поради високия риск от инфекция.
 2. Кофа за изплакване. Не можете да поливате детето от душа, тъй като за къпане се използва преварена вода.

За предпочитане е бебето да се къпе в банята, с отворена врата, така че да няма рязка температурна разлика между стаите. Можете правилно да извършвате водни процедури, като следвате инструкции стъпка по стъпка:

 1. Почистете старателно ваната, аксесоарите и играчките, ако се използват. След къпане те също се измиват добре със сапун за пране..
 2. Кипнете достатъчно вода, за да напълните ваната и да изплакнете водата. Проверете температурата с термометър.
 3. Ако се използва пързалка (шезлонг), тя се поставя във вана.
 4. Увийте бебето с чиста пелена и внимателно го спуснете във водата. В същото време с детето трябва да се говори нежно, така че то да не изпитва безпокойство. Не можете да правите резки движения, да издавате силни звуци.
 5. Ако детето плува без специални устройства, тогава задната част на главата му трябва постоянно да се държи с една ръка..

Докато плувате, трябва постоянно да държите бебето за врата и главата, така че водата да не попада в лицето и ушите. Водните процедури трябва да са приятни за детето. Ако за първи път бебе изпитва дискомфорт или страх, тогава може да се страхува да плува и да плаче, когато е потопено във вода.

При условие, че бебето е абсолютно здраво, можете да започнете да се втвърдявате от първите дни на живота. За целта температурата на водата за душ се понижава с един градус на всеки три дни, докато достигне 30-28 ° C.

Бебето може да плува с щипка за дрехи върху останалата част от пъпната връв всеки ден. Препоръчително е да използвате шампоан и сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Те трябва да са подходящи за кърмачета и да имат неутрално рН.

Възможно ли е да се намокри пъпа при къпане

В отговор на основния въпрос - възможно ли е да се намокри пъпа на новородено при къпане - педиатрите са единодушни.

Те препоръчват да се избягва попадане на вода върху областта на пъпната рана. Категорично е забранено да се търка и пяна пъпа с щипка или да се залепва с мазилка.

Затварянето на пъпната област няма да предпази от инфекция и няма да ограничи достъпа до вода при къпане. Тази "предпазна мярка" само ще забави момента, в който щипката трябва да падне.

Под пластира ще се натрупа влага, което противоречи на основния принцип за правилна грижа за пъпната рана - тя трябва да е суха. Освен това постоянното залепване на пластира може да раздразни нежната кожа на бебето и да провокира инфекция на пъпната връв..

Когато пъпа е напълно излекуван и покрит с епител, той може да се намокри без ограничение, с разрешение на педиатър. Вода за къпане може да се използва течаща. Процесът на къпане ще стане по-активен и по-дълъг за бебето..

Когато не можете да изкъпете бебето си с щипка

Колко дълго ще падне щипката с пъпната връв зависи от индивидуалните характеристики на бебето. Независимо от това, ако след 10-14 дни това не се случи, трябва да се въздържате от водни процедури. Спешно се извиква лекар на детето.

Също така е необходим медицински преглед, ако се появят следните симптоми:

 1. признаци на възпаление на пъпната рана: подуване, зачервяване, болезненост, отделяне;
 2. пъпа е постоянно покрит с лепкаво покритие;
 3. често кървене от пъпната връв;
 4. неприятна миризма от пъпа;
 5. общо или локално повишаване на телесната температура;
 6. признаци на интоксикация (лош сън, отказ от кърма или шише, летаргия, гадене и др.).

Тези признаци са характерни за възпалението. Инфекциозен процес без подходящо лечение причинява сериозни усложнения. Следователно, ако се открият горните симптоми, къпането на бебето определено се отменя..

ВАЖНО! * при копиране на материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към източника: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/kupat_s_prishhepkoj.html

Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!

Първото къпане на новородено с щипка. Няколко важни правила!

След изписване от болницата, новороденото в повечето случаи все още има остатъка от пъпната връв с щипка. Тъй като майката и бебето се изписват по време на естествено раждане в продължение на 3 дни. Clothespin изчезва най-често за 5-14 дни. В някои случаи може да продължи до 3 седмици. А някои майки се съмняват дали е възможно да се къпе детето веднага след излизане от болницата. И ако е възможно, тогава как да извършите първото къпане на новородено с щипка. Много е важно пъпът да се лекува по-бързо..

Как правилно да се къпе новороденото с щипка за първи път

Може да се направи първото къпане на новородено с щипка. Повечето лекари мислят така. Въпреки че има експерти, които казват, че е по-добре да изчакате, докато щипката падне. Къпете новородено, докато остатъкът от пъпната връв падне или не - решете сами след консултация с педиатър. Ако ще къпете бебето си, следвайте определени правила. В противен случай пъпът може да започне да нагноява, което може да бъде опасно за бебето..

Важно! Не се опитвайте сами да сваляте или развивате щипката, дори ако тя едва се държи. Бебето може да има тежко кървене!

Преди да извършите първото къпане на новородено с щипка, трябва да подготвите следните елементи:

 • Бебешка баня. Не препоръчваме къпане на новородено с щипка в обикновена баня. Тъй като това увеличава вероятността от инфекция чрез пъпна рана.
 • Кофа, с която ще изплакнете бебето си. Не препоръчваме поливане от душа на новородено (такава вода рядко е идеално чиста). По-добре е да използвате преварена вода за къпане на новородено.
 • Термометър за вода. Температурата на водата трябва да е удобна за новороденото - 37 ° C. Няма да е възможно да се правят точни измервания без термометър.
 • Плувна пързалка. По-добро анатомично, плъзгач от пяна също е удобен. Въпреки че някои майки се справят без пързалка, ако има помощник (например съпруг), който държи бебето, докато се къпе.
 • Бебешки сапун и шампоан. Препоръчва се тялото на бебето да се сапунира не повече от 2 пъти седмично..
 • Голяма кърпа, за да увиете напълно чисто бебе. Не забравяйте да не избърсвате енергично новороденото. Можете само леко да попиете тънката му кожа.
 • Стерилни салфетки, памучна вата (памучни тампони)
 • Отвара от лайка или низ. Те имат противовъзпалителни свойства и насърчават заздравяването на пъпната рана. Въпреки че не всеки лекар съветва да се къпе новородено в отвара от билки. По-добре е да откажете изобщо да използвате калиев перманганат..

Правила за къпане на новородено със щипка

 • Изплакнете добре бебешката баня. Не забравяйте да направите това след плуване..
 • Кипнете вода и я изсипете във вана, за да се охлади. Проверете с термометър и се уверете, че температурата е правилна (37 ° C). Пригответе друг съд с преварена вода за изплакване, ако използвате сапун или шампоан. След като пъпната рана заздравее, можете да използвате обикновена чешмяна вода за къпане..
 • Поставете чиста (изплакната) пързалка в бебешката вана (ако има такава).
 • Преди потапяне във вода, увийте бебето в пластмаса - ще му бъде по-удобно (не е необходимо да правите това в бъдеще). След това внимателно поставете бебето си във ваната. Не правете много резки движения, тъй като детето може да се страхува.
 • Ако не използвате пързалката, тогава докато се къпете, хванете задната част на главата на бебето с ръка. Използвайте другата ръка за изплакване.
 • Когато използвате бебешки сапун, първо напенете тялото на трохите, като започнете от шията и постепенно работите към краката. Измийте косата си последно..
 • Изплакнете бебето първо с вода от ваната, след което го изсипете с кофа от подготвен съд с чиста преварена вода. Температурата на водата за изплакване трябва да бъде 36-37⁰ С.
 • Увийте новороденото в голяма кърпа или дебела, голяма пелена. Не е нужно да изтривате трохичката. Просто леко намажете и изчакайте бебешката кожа да изсъхне.
 • След къпане не слагайте веднага бебето. Изчакайте пъпа да изсъхне. Важно е в него да не остане вода. Затова попийте пъпа си с памучен тампон. След това може да се обработи с водороден прекис и брилянтно зелено.
 • Когато слагате памперс на новородено, уверете се, че пъпа е винаги отворен. За това ръбът на пелената трябва да бъде сгънат. Или вземете памперси за изрязване на пъпа.
 • Долните ризи, плъзгачите и памперсите винаги трябва да бъдат чисти и гладени.

Можете да къпете новородено с щипка всеки ден. Достатъчно е да използвате сапун и шампоан 1-2 пъти седмично. Не се тревожете, ако щипката за дрехи падне по време или непосредствено след къпане. Просто наблюдавайте състоянието на пъпната връв. Ако забележите, че кожата около пъпа е зачервена, тя започна да мирише и да нагрява, спешно се обадете на местния педиатър. В този случай закъснението е много опасно за новородено.!

Как да лекувате пъпа за новородено

След напускането на болницата родителите са изправени пред много въпроси. Как да се справя с пъпа на новородено, един от тях. Колко често да се лекува пъпа, как да се лекува? Има ли разлика в лечението на пъпа със и без щипка? Защо пъпът кърви или се намокри? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в тази статия..

Защо трябва да боравите с пъпа на новородено

През цялата бременност бебето е прикрепено към майката чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв първо се затяга с щипка, след което се отрязва. Бебето развива пъпна рана, която лесно може да се зарази при неправилна грижа за детето.

За да се предотврати навлизането на инфекция в раната и да се ускори заздравяването й, е необходимо ежедневно да се обработва пъпа на бебето.

Как и колко пъти да се обработва пъпа

Можете да получите подробни съвети за лечението на пъпа на новороденото от педиатъра в родилния дом или от вашия посещаващ лекар и медицинска сестра..

Обикновено пъпа се третира веднъж или два пъти на ден. Ако вече къпете бебето си, тогава едно лечение е най-добре да се направи веднага след водните процедури. Ако все още не се къпете, лекувайте сутрин и вечер, но е желателно времето между леченията да е същото (на всеки 12 часа).

Има много мнения за това как може да се лекува пъпа. Но повечето лекари клонят към класическото лечение с пероксид и брилянтно зелено. За такова лечение на пъпа ще ви трябват 3% водороден прекис, брилянтно зелен разтвор на алкохол (брилянтно зелен) или алкохолен хлорофилипт, памучни тампони и стерилни кърпички.

Водороден прекис 3%. Това е дезинфектант, неговите мехурчета помагат за пречистването на раната от примеси и отделяне на изсъхнали корички, които се образуват по време на лечебния процес. Зеленка, освен антисептично действие, изсушава добре раната, а сухата рана зараства по-бързо.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Clothespin - скобата на пъпа може да се откачи дори в болницата или да остане на пъпа до две седмици. Тогава прищепката изчезва, кодът на пъпната връв изсъхва и това зависи от дебелината на пъпната връв, от качеството на грижите и индивидуалните характеристики на бебето.

Обработка на пъпа с помощта на прищепка поетапно ръководство

 1. Пригответе всичко, от което се нуждаете, за да лекувате пъпа си и го поставете на масата за повиване (или където и да планирате да сложите бебето си).
 2. Измийте добре ръцете си със сапун.
 3. Вдигнете внимателно щипката, като я завъртите настрани, така че да виждате пъпната връв отдолу. ВАЖНО! Не е нужно да дърпате силно, за да не откъснете щипката.
 4. Капнете 3% водороден прекис в пъпната ямка.
 5. Когато пероксидът спре да бълбука, внимателно попийте пъпа със стерилна тъкан, опитвайки се да събере цялата влага и хлабави корички.
 6. Потопете памучен тампон в брилянтно зелено и обработете пъпа, като леко хванете обичайната кожа около пъпната връв.
 7. След приключване на лечението е по-добре бебето да бъде голо за няколко минути, така че пъпната връв да изсъхне.

Как да се лекува пъп за новородено без щипка

Когато щипката с пъпната връв се отдели, пъпната рана остава на тяхно място. Лекувайте го със същите средства и със същата честота до пълно излекуване..

Лечение на пъпната рана стъпка по стъпка

 1. Измийте добре ръцете си със сапун
 2. Визуално преценете пъпната рана. Дали се появява зачервяване или подуване.
 3. Внимателно разнесете пъпния пръстен с показалеца и палеца си.
 4. Капнете 3% пероксид в пъпната ямка и изчакайте, докато разтворът приключи.
 5. Поставете раната със стерилна кърпа, за да премахнете хлабавите кори и влагата. ВАЖНО! Не е необходимо да се премахват коричките, които не са се отделили сами!
 6. Нанесете брилянтно зелено върху раната, опитвайки се да не пропуснете гънките.
 7. Както в предишния случай, оставете бебето голо за няколко минути..

Защо пъпът заздравява дълго време при новородено

Пълното излекуване на купчината настъпва, когато пъпа е изцяло покрит с кожа (епителизация). Това обикновено се случва до втората или третата седмица от живота на детето. Но се случва така, че през този период от време възникват проблеми..

Пъпът кърви или е мокър

По време на лечебния процес може да се отдели малко кръв или ихор, когато щипката с пъпната връв се отдели или корите се отделят. В това няма нищо лошо, ако няма изброени по-долу признаци на възпаление..

Необходимо е да се консултирате с лекар за следните промени в пъпа:

 1. Пъпът или кожата около него се зачервяват
 2. Лоша миризма от пъпа
 3. Прозрачна течност се изтича редовно от пъпа, като пречи на заздравяването
 4. Има гнойно отделяне от пъпа
 5. Подуване на пъпния пръстен и изпъкналостта му
 6. Появата на възли или издатини в пъпния пръстен

Как да ускорим зарастването на пъпа

Можете да ускорите заздравяването на пъпа и да намалите риска от възможна инфекция, ако:

 1. Третирайте пъпната рана ежедневно и добре
 2. Оставяйте бебето си по-често голо
 3. Не прегрявайте и не завивайте детето
 4. Не покривайте пъпа с пелена и не налагайте превръзки

Подобни видеа

В тази статия се опитахме да отговорим възможно най-подробно на въпроса как да се справяме с пъпа на новородено.

Как да лекувате пъпа на новороденото след къпане

Къпането на бебето през първия месец от живота се усложнява от такова явление като пъпна рана. Всяка майка разбира, че не можете просто да потопите бебе в чешмяна вода, пренебрегвайки незарасналия пъп. Следователно през този период процесът на къпане и хигиенните процедури след него ще бъдат малко по-различни от обичайните..

Лечение на пъпна рана

Какво е пъпна рана и какви препоръки за лечение на пъпа след къпане ще ни дадат лекарите, включително известният лекар Комаровски?

Пъпната рана е следствие от отстраняването на пъпната връв. След като лекарят пререже пъпната връв, върху нейния къс остатък се прилага притискаща скоба, така нареченият „прищепка“. Когато пъпната връв изсъхне напълно, тя ще падне и на нейно място ще остане пъпна рана, което също изисква допълнително внимание и грижи..

В родилния дом лекарят обработва пъпната връв, като в същото време учи майката да го прави правилно. Докато бъдете изписани, най-вероятно ще знаете всичко за това, но нека все пак да чуем какви препоръки ни дават лекарите за лечение на пъпна рана след къпане на новородено.

Дали да се вари вода за къпане на новородено?

Необходимо е да се вари вода за къпане на новородено: необходимо ли е или не, съвет от д-р Комаровски, необходим ли е калиев перманганат.

Медицинските справочници предоставят подробни препоръки за лечение на пъпната рана:

 1. Поставете бебето си на чиста пелена.
 2. Подгответе всичко необходимо предварително:
 • Водороден прекис;
 • Разтвор от брилянтно зелено (брилянтно зелено);
 • Марлен тампон;
 • Клечки за уши.
 1. Ако говорим за лечение на пъпа на новородено след къпане, предварително подсушете бебето с кърпа или чаршаф. Сега можете да го поставите на гърба и да започнете да лекувате пъпната рана.
 2. Разстелете кожата около пъпа с пръстите на лявата си ръка.
 3. Капнете водороден прекис върху пъпа си
 4. Отстранете пероксида и хлабавите кори с марля.
 5. Подсушете пъпа си с марлен тампон.
 6. Смажете пъпа с брилянтно зелено с памучен тампон.

Полезно видео

Вижте как да направите това във видеото по-долу:

Лекарите не препоръчват залепването на пъпа с мазилка и като цяло съветват да не се ограничава достъпът на въздух до раната и да се избягва триенето.

Къпане на новородено за първи път след болницата: без притеснения и проблеми

Ние къпем новородено за първи път: в голяма вана или вана, каква е температурата на водата, колко дълго, видео Комаровски,

Раната трябва да бъде внимателно защитена от мръсотия: пъпната връв веднъж е доставила всичко необходимо в тялото на бебето и инфекцията на цялото тяло може да стане чрез отворена рана.

Възможно ли е да се намокри пъпа на новородено при къпане

Някои родители вярват, че покривайки пъпа на новородено с мазилка по време на къпане, те ще го предпазят от инфекция. Все пак това е грешка. Врящата вода и добавянето на слаб разтвор на калиев перманганат към водата ще ви помогнат да избегнете инфекция..

Д-р Комаровски обикновено съветва да се ограничим до триене на бебето, за да не намокрим пъпната рана и да забавим процеса на нейното изсушаване.

Широко разпространената практика, напротив, е такава, че те предпочитат да обработват раната след къпане, тъй като по време на къпане корите се накисват и отлепват добре, а калиев перманганат дезинфекцира и изсушава раната.

Какво да направите, ако пъпът на новороденото кърви след къпане

Ако след къпане пъпната рана кърви малко, това не е проблем. Третирайте го, както е споменато по-горе, като вземете всички предпазни мерки, докато се къпете, и раната ще зарасне своевременно. Ако кървенето продължава повече от три седмици, трябва да посетите лекар: бебето може да има слаб имунитет или лошо съсирване на кръвта.

Възможно ли е да отидете до банята с дете: с кашлица, хрема, с треска, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит

Ако изведнъж детето е повече, но наистина иска да се загрее във ваната, възможно ли е да го посетите: с кашлица, хрема, с температура, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит.

Време е да започнете да натискате алармата, в случай че:

 • Появата на гнойно отделяне;
 • Появата на неприятна миризма;
 • Ако бебето започне да плаче при докосване на пъпа;
 • Зачервяване и уплътнения в областта на пъпа;
 • Ако общата телесна температура на бебето, включително температурата на кожата около пъпа, се е увеличила.

В това видео ще разберете какви проблеми понякога възникват по време на зарастването на пъпната рана:

Д-р Комаровски за причините за инфекция на пъпната рана

Понякога майките се плашат, ако пъпа е голям и стърчи като могила. Това все още не е причина да се страхувате от херния, просто бебето ви има такава форма на пъпа. Когато детето порасне малко, пъпа ще влезе вътре..

Лечение на пъпа и къпане на новороденото с щипка

Понякога бебето се изписва от болницата с "щипка" на корема. Това се дължи на факта, че процесът на сушене на пъпната връв е индивидуален и може да отнеме 4-10 дни. Не позволявайте това да ви притеснява, след време скобата ще падне на мястото със засъхналото пънче на пъпната връв. Не се опитвайте сами да извършвате хирургично отстраняване, тъй като това може да доведе до сериозна инфекция..

На каква възраст детето може да отиде на баня

На каква възраст детето може да отиде в банята. Полза, вреда, правила за посещение на банята. Възможно ли е бебе, едномесечно, едногодишно дете да ходи на баня?

Лечението на пъпа ще бъде абсолютно същото като лечението на пъпа. Не се страхувайте да докосвате и завъртате скобата: пънчето няма нервни окончания, така че бебето не чувства болка.

Къпането на новородено със щипка не е противопоказано по никакъв начин. Освен това опитните акушерки казват, че водата "отмива" остатъците от пъпната връв и пънчето пада по-бързо.

Правилата за безопасност са еднакви: преварена вода, разтвор на калиев перманганат, чисти чаршафи и долни ризи.

Полезно видео за къпане на новородено преди заздравяване на пъпната рана

Д-р Комаровски съветва изобщо да не се къпе бебето, докато пъпната рана не се излекува напълно. Той също така съветва да не се ограничава достъпът на въздух до раната и да не се злоупотребява с дезинфектанти. Той твърди, че ако мръсотията не попадне в раната, нищо лошо няма да се случи с бебето. Д-р Комаровски нарича Зеленка отлично изсушаващо средство и затова счита използването му за приемливо.

В това видео ще видите как правилно да развъждате калиев перманганат, който ще ви помогне да предпазите бебето си от инфекция, докато плувате..

Могат ли децата да отидат до банята?

Възможно ли е децата да отидат до банята. Възможно ли е да се измие дете във вана. Възможно ли е детето да вземе парна баня. Когато детето прегрява във ваната: какво да прави, какви са симптомите. Детето и банята по мнението на д-р Комаровски

Къпане на новородено с незараснала пъпна рана. заключения

Можете да изберете за себе си: пълен отказ да плувате по Комаровски или традиционно къпане във варена вода с добавяне на слаб разтвор на калиев перманганат. Най-вероятно, с цялото уважение към лекаря, рядка майка ще реши да остави детето си без да се къпе цял месец.

Не си струва да добавяте отвари от билки във водата през този период. Ако на вашето бебе е показано използването им (например в случай на бодлива топлина), можете да избършете желаните участъци от кожата с памучен тампон.

Къпането на дете с незараснала рана изисква специални предпазни мерки, тъй като съществува риск от инфекция, но спазването на тези предпазни мерки в градски апартамент няма да създаде особени затруднения. Дезинфекцирайте водата за къпане чрез кипене и слаб разтвор на калиев перманганат.

С правилното лечение на пъпната рана, това няма да създаде проблеми на вас и вашето бебе. За здраво дете нейното излекуване е нормален процес..

Топлинен удар: симптоми, какво да правим с треска и повръщане

Топлинен удар при дете, колко време преминава температурата, повръщането, как да разпознаем, симптоми на топлинен удар, причини за възникване, как да избегнем топлинен удар.

Видеоклипове и снимки: безплатни интернет източници

Възможно ли е да се къпе бебето преди заздравяването на пъпната рана?

Има много мнения относно това кога и в каква вода да се къпе новороденото за първи път..
Мненията са толкова, колкото и хора.

Най-важният въпрос, който трябва да засяга родителите при всяка манипулация на новородено, е дали ще навредя на детето със своите действия. И само вторият въпрос ще бъде как да подобрим резултата, който вече съществува. Около има милион съветници. Така че за къпането някои казват да се къпят в преварена вода, други - в обикновена чешмяна вода. Бабите спорят с младите майки за температурата на водата (хладна или гореща?). Трябва ли да добавям калиев перманганат към водата или не? Коя баня, голяма или малка? Възможно ли е да се къпе детето преди зарастването на пъпната рана или само след това? Възможно ли е да се къпете в деня на изписване от болницата?
Хиляди въпроси.

Нека започнем с разглеждането на къпането по отношение на пъпната рана..

Мненията на педиатрите по този въпрос прескачат от едната крайност в другата - някои педиатри казват, че новороденото изобщо не трябва да се къпе, докато пъпната рана не заздравее, а прави мокро разтриване, докато пъпът заздравее.
Други твърдят, че можете да се къпете в обикновена чешмяна вода с добавка на слаб разтвор на калиев перманганат и да не се притеснявате за нищо. РЕШИТЕ ​​кой глас да слушате.

Моето мнение е следното. При здраво новородено пъпната рана зараства 10-14 дни след раждането.
Не бих отказал да къпя бебето, докато раната не заздравее, защото подобрява апетита, съня, общия тонус (представете се на негово място!). Първата седмица (от момента на изписване от болницата до заздравяване на пъпната рана) е по-добре да се къпе бебето във варена вода. Водата в градската водоснабдителна система е силно хлорирана и съдържа много примеси (например ръждясало желязо). При кипене убивате няколко птици с един камък - водата се дезинфекцира и тя става по-мека поради загубата на соли (под формата на котлен камък върху чайника), а хлорът се изпарява от нея.

Според мен винаги е по-добре да се пренебрегва.
Всъщност е по-добре да кипнете вода 5 дни (пет дни изобщо не са дълги), отколкото да лекувате усложнения в пъпната рана един месец по-късно.
Можете да правите през всеки друг път - един ден вана с преварена вода, друг - разтриване.

След като бебето навърши 10-14 дни (и няма усложнения от пъпа), плувайте безопасно и до здраве в обикновена чешмяна вода.
Няма нужда да кипвате вода, със сигурност!
Не се страхувайте, че детето ще отпие глътка чешмяна вода, няма от какво да се притеснявате.

След заздравяването на пъпната рана няма нужда от кипене на вода.

На въпроса "възможно ли е да се къпе новородено в деня на изписване от болницата?" трябва да ви отговори неонатологът непосредствено преди изписването. Обикновено в деня на изписването те се ваксинират с BCG, след което педиатърът е длъжен да предупреди младата майка, че днес е невъзможно да се къпе. Ако ваксинацията е направена предварително и не сте получили забрани от водещия педиатър на детето си, къпете се за здраве!

Как правилно да се справяте с пъпа за новородено: всички нюанси на грижи и полезни съвети

Нашето пълно ръководство ще ви каже как да боравите с пъпа на новороденото след прерязване на пъпната връв, така че да няма възпаление и инфекция.

По време на вътрематочния живот пъпната връв свързва бебето и майката и е хранителен източник за плода. Животът е невъзможен без нея.

След раждането пъпната връв се прерязва и се закрепва със специална щипка или щипка (и не се превръзва - поради често срещано погрешно схващане).

Парче от пъпната връв изсъхва и след пет до шест дни отпада заедно със скобата (в редки случаи това може да се случи на десетия ден). След това се образува рана.

Сега в интернет има много снимки и видеоклипове, които говорят за различни методи за обработка на това място, но не всички от тях са правилни. Ще ви разкажем как да лекувате пъпа на новородено преди и след падането на щипката, така че целият лечебен процес да е лесен и бърз.

Защо се обръща толкова много внимание на грижите за пъпната рана

Пъпната връв съдържа вена, две артерии и мукоидна тъкан (желе на Уортън). След раждането бактериалната колонизация на пъпната връв започва в резултат на контакт кожа до кожа.

След изрязване и поставяне на скоба върху пъпната връв започва нейната левкоцитна инфилтрация, която е един от етапите на падане на пъпната връв. Под въздействието на въздуха той изсъхва, става твърд и тъмен.

Физиологичният период за отлагане на пъпната връв е от 5 до 15 дни, но това може да отнеме повече време. Всичко е индивидуално, не се страхувайте.

През този период пъпната връв влиза в контакт с дрехи, пелени, спално бельо. Ако не спазвате всички хигиенни правила, раната може да нагнои, може да възникне абсцес..

Как да се справя с пъпа на новородено в родилния дом

В родилния дом разрезът на пъпната връв се третира първо с водороден прекис, след това с калиев перманганат, понякога с йод - по този начин това място се дезинфекцира. Смята се, че шансовете за заразяване са минимални, ако порязването се случи след спиране на пулсацията. Допълнителната предпазливост обаче не вреди. Няма нужда да се третира пъпната утайка с антисептични и антибактериални средства, при условие че е осигурен ранен контакт кожа до кожа между майката и детето, последвано от съвместен престой.

Ако сте с бебето си в отделението, тогава не е необходимо да използвате допълнителни продукти за грижа за пъпа. Но е важно да запомните основните правила за това как да боравите с пъпа на новороденото с щипка..

 1. Преди да вземете детето на ръце и още повече да докоснете пъпа, трябва да си измиете ръцете.
 2. Дрехите за детето трябва да се използват само чисти.
 3. Пъпните останки не трябва да се покриват с превръзки или памперси, докато щипката не се разхлаби..
 4. Пъпната утайка е важна, за да се поддържа чиста и суха..
 5. Ако изпражненията са попаднали на мястото на остатъците от пъпната връв, трябва незабавно да измиете това място с топла преварена вода и сапун и да го подсушите обилно с пелена или салфетка. Не използвайте памучна вата, защото ворсинките могат да се уловят в пъпа и да причинят инфекция..

Не забравяйте, че останалата част от пъпната връв е закрепена с щипка. Не е нужно да го дърпате, но не трябва да се страхувате, че бебето изпитва болка, защото в остатъка от пъпната връв няма нервни окончания.

Как да се грижим за пъпна рана след изписване от болницата

У дома е достатъчно да се уверите, че пъпната връв не се намокри и възпали. Не трябва да се обработва излишно - щипката за падане пада естествено. След това остава пъпна рана, която трябва да се гледа правилно. Как да лекувате пъпа на новородено, след като щипката падне?

Продукти за грижа:

 • 3% разтвор на водороден прекис;
 • брилянтно зелен разтвор на алкохол 1% (брилянтно зелено);
 • памучни тампони, памучни тампони, салфетки, пипета.

Понякога може да са ви необходими следните инструменти:

 • хлорофилипт - алкохолен разтвор 1%;
 • банеоцин - прах 10 g;
 • хлорхексидин - 0,05% разтвор;
 • калиев перманганат 5%.

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено: 8 основни правила

 1. Това трябва да се прави два пъти на ден: сутрин с първата смяна на памперса и след къпане на бебето..
 2. Преди всички хигиенни процедури трябва да си измиете ръцете..
 3. Пъпната рана трябва да се третира с 3% разтвор на водороден прекис. За да направите това, отрежете раната, леко натиснете тъканта близо до пъпа, за да докоснете голяма площ. Изсипете пероксид в отворената рана (това ще бъде най-ефективно), обърнете внимание - разтворът ще се разпенва.
 4. В първите дни след падането на прищепката може да се получи малко количество кървави отделяния. Ако това се случи, нанесете памучен тампон, напоен с пероксид за няколко минути.
 5. Когато пъпът започне да зараства, в него се появяват жълтеникави корички, които са благоприятна среда за микробите. Те могат лесно да бъдат отстранени с памучни тампони. Корите трябва да бъдат предварително напоени с водороден прекис. Основното нещо е да не полагате никакви усилия: ако кората не се отдели, не трябва да се опитвате да я откъснете - това може да доведе до кървене. Може би при следващото лечение на пъпа, той ще се отдалечи сам.
 6. След като щипката за дрехи отпадне, третирайте мястото с няколко капки брилянтно зелено. Основното правило за това как да третирате пъпа на новородено с брилянтно зелено е да го прилагате директно върху пъпната рана, без да попадате върху кожата наоколо.
 7. В края на процедурата винаги попивайте пъпната връв със суха тъкан..
 8. Не трите пъпна връв и не я покривайте с пелена ластик, гипс, превръзка. Раната трябва да диша, в противен случай ще настъпи парников ефект. Можете да сгънете горната част на пелената, за да поддържате пъпната връв отворена и в контакт с въздуха, или да закупите памперси със специален изрез за пъпа.

Пъпната рана трябва да се третира ежедневно, докато пъпа изсъхне и коричките престанат да се образуват. Времето на заздравяване на пъпната рана зависи от това как да се борави с пъпа на новороденото след падане на щипката. Често раната зараства до края на втората седмица от живота на бебето..

Възможно ли е да се къпе новородено с незараснала пъпна рана

Няма категорична забрана, но винаги трябва да бъдете внимателни, да контролирате процеса на къпане и да се придържате към някои препоръки.

 • Бебето се къпе в малка бебешка вана.
 • До заздравяване на пъпната рана се препоръчва къпане във варена вода.
 • Към водата може да се добави калиев перманганат 5%. За да направите това, разредете разтвора на калиев перманганат в черпак до светло розов цвят и добавете във ваната (за да се предотврати попарването на кожата на детето).
 • След процедурите за баня оставете пъпа да изсъхне, след което не забравяйте да третирате раната, както е описано по-горе.

Какво да направите, ако пъпната рана не се лекува дълго време

Това може да се случи, ако инфекция проникне поради неправилна грижа..

Нека да разгледаме признаците на инфекция:

 • пъпът се намокри с времето;
 • зачервяване и възпаление на кожата около раната;
 • раната кърви и се появява гнойно отделяне с неприятна миризма;
 • пъпната връв остава за повече от 20 дни;
 • телесната температура на новороденото е станала по-висока от 37,5;
 • новороденото може да спре да яде;
 • обърнете внимание и на пъпния пръстен: ако той изпъкне и се увеличи, когато детето изкрещи, това може да е признак за пъпна херния.

Ако откриете подобни симптоми при вашето бебе, незабавно се свържете с педиатър. Не се самолекувайте при никакви обстоятелства! Лекарят ще направи преглед, ще постави правилната диагноза и ще предпише лечение.

Грижата за пъпа на новороденото е проста процедура, просто следвайте внимателно горните съвети.

Как да се справя с пъпа на новороденото, къпането, пелените

Когато детето се е родило, няма ограничение за щастието и радостта на новосформираните родители. Когато детето е първото, много майки са обхванати от чувство на несигурност, объркване и страх, защото мнозина не знаят как да се грижат, особено как да лекуват пъпа на новородено. В днешно време има доста специална литература, но не всеки я чете, освен това книгата си е книга, а практиката е съвсем друг въпрос..

Всеки знае, че пъпната връв действа като вид свързваща нишка между плода в утробата и майката. Чрез него бебето е получавало жизненоважни хранителни вещества през целия период на своето развитие. След раждането се прерязва в детето от лекаря, след което се прилага скоба, от този момент тялото на бебето придобива „независимост“. В първите дни след прерязването на пъпната връв са важни специални и най-важното правилни грижи за раната, от които ще се откроява ихорът. Това е необходимо, за да се предотврати инфекцията и развитието на по-сериозни проблеми в бъдеще..

Лекарят прерязва пъпната връв, така че да се запази малка връв. Този кабел изсъхва след няколко дни и изчезва сам. Това обикновено се случва на четвъртия или петия ден, но може да се случи и много по-късно (нормата е до 10 дни). Заздравяването на пъпната рана отнема много повече време, до двадесет дни, всичко зависи от дебелината на пъпната връв.

В ранните дни медицинските сестри се занимават с лечението на пъпа на новороденото, тъй като не е възможно родилките да стават и да се грижат за себе си. В бъдеще новоизсечената майка трябва да го направи сама. Обикновено, ако това е първото дете на жена, медицинските сестри ясно показват как и какво трябва да се направи. За тези, които все още не знаят как да направят това, ще ви разкажем подробно.

Особености на обработката на пъпа на новородено.
Пъпът на новороденото трябва да се третира не повече от веднъж на ден, по-добре е да се направи след вечерна баня. За процедурата трябва да се запасите с памучни тампони, пипета, водороден прекис, обикновен брилянтен зелен.

И така, изкъпахте трохите, изсушихте ги с кърпа. Също така трябва да изсушите пъпната рана. След това изтеглете малко водороден прекис в пипета, капнете една капка директно в областта на пъпа и изчакайте да свърши ефектът на пероксида. Използвайте памучен тампон, за да отстраните внимателно кървавите или жълтеникави корички, които са станали меки след излагане на пероксид. Много е важно тези кори да бъдат премахнати от всичко, дори от труднодостъпните места, тъй като те са добра среда за размножаване на бактерии. Последният етап от обработката е намазване на пъпа с брилянтно зелено. Подобна процедура трябва да се прави всеки ден, докато в един хубав момент пероксидът след нанасянето му не се разпенва. Този факт е показател, че пъпната рана е заздравяла..

Пелени и пъпна рана на новородено.
За да могат оздравителните процеси на пъпа да протичат по-бързо и без усложнения, е важно да се осигури постоянен достъп на въздух до раната. Следователно, когато използвате пелена, е необходимо да я поставите, така че зоната на пъпа да остане отворена (приберете горния ръб) и да не влиза в контакт с ръбовете на пелената, така че пъпната рана да не се нарани. Днес вече се продават памперси със специални изрези „под пъпа“..

За да се предотврати проникването на урина в пъпната рана, е важно да се сменят пелените своевременно (в идеалния случай на всеки два до три часа). Ако въпреки това се случи подобна ситуация, вземете стерилен памучен тампон и след навлажняване с алкохол намажете областта на пъпа.

Баня и пъпна рана на новородено.
Можете да къпете бебето си от момента, в който пъпната връв падне. За първи път дете се къпе от медицински сестри в родилния дом.

Когато къпете бебето, трябва да се придържате към някои правила:

 • не използвайте калиев перманганат поради изразения му ефект на сухота;
 • използвайте само преварена вода;
 • след къпане е наложително лечение на пъпната рана (както е описано по-горе).

Мокър пъп при новородено.
В случай на твърде дълго заздравяване на пъпната рана, ако освен ихора наблюдавате отделяне от рана от различно естество, включително гнойно, придружено от неприятна миризма, определено трябва да информирате Вашия лекар за това. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако областта на пъпа се зачерви, има подуване, защото това може да показва инфекциозно заболяване - омфалит. В тази ситуация лекарят ще предпише необходимото лечение..

Ако раната постоянно плаче и не зараства, е необходима и консултация с лекар, тъй като това може да сигнализира за пъпна фистула.

Какво е забранено да се прави при грижа за пъпна рана:

 • Покриването на пъпа с гипс или превръзка, това може да причини растежа на патогенни бактерии, което допълнително ще доведе до инфекция. Важно е да се осигури постоянен достъп на въздух до тази зона..
 • За да направите процедурата за обработка повече от веднъж, честото безпокойство на раната затруднява нейното заздравяване.
 • Прилагайте други антисептици, лекарствата се предписват само от лекар, ако е необходимо.

Как да се справя с пъпа на новородено: основни правила за грижи

След 7-та седмица от зачеването можете да видите на ултразвуковия апарат малък ембрион, който е фиксиран в утробата на жена. Той вече е формирал своя собствена кръвоносна система, която досега се е превърнала в неразделна част от тялото на майка му. Циркулацията на кислородна кръв към плода и обратно се осигурява от пъпната връв. Когато бебето се роди, тази връзка се прекъсва и майката се изправя пред спешния въпрос как да борави с пъпа на новороденото, за да не се развие патогенна микрофлора в него.

Грижа за пъпа

Защо здравето на пъпа има значение

Първият вик на дете при раждане показва, че то е установило собственото си дишане и необходимостта от получаване на кислород (както и хранене) през пъпната връв изчезва, тази свързваща нишка се отрязва.

На корема на бебето се появява рана, която изисква внимателни грижи, защото това е отличен вход за заразяване на тялото. Първите процедури за лечение на пъпа се извършват в Перинаталния център. Освен това „палката“ се поема от майката, от която сега зависи здравето на бебето.

По време на лечебния процес

Ако една жена пренебрегне лечението на пъпната рана или го извърши с нарушения, микробите бързо ще се утаят вътре. Това ще доведе до сериозно състояние, наречено омфалит..

Рискът от инфекция е голям през първите 3 седмици от живота на бебето и се проявява със следните симптоми:

 • кожата около пъпа става червена;
 • гнойно отделяне изтича от раната;
 • трохите имат треска.

Ако отрязването на пъпната връв беше безболезнено (в нейните тъкани няма нервни окончания), тогава възпалението на раната е придружено от силна болка. Това кара бебето постоянно да плаче, да отказва да се храни и практически да не спи. В пренебрегвана ситуация настъпва отравяне на кръвта. Ако не предоставите на бебето медицинска помощ своевременно, сепсисът ще доведе до смъртта на бебето..

Как се образува пъпната рана

Веднага след като бебето „изскочи“ от корема на майката, акушерката веднага започва да манипулира пъпната връв. Тази процедура има строго регламентиран алгоритъм:

 • възможно най-близо до корема на бебето, тръбата е завързана, опитвайки се да направи възела възможно най-стегнат;
 • след няколко сантиметра се използва специална щипка или конец за фиксиране на точката на отрязване;
 • излишъкът се отрязва.

Малък „пън“, останал от пъпната връв, постепенно изсъхва и сам пада. Обикновено този процес отнема не повече от седмица и детето се изписва от болницата с малка рана..

Ако няма усложнения, някои майки и бебета се изпращат у дома на 4-ия ден. Затова лекарите се опитват да ускорят процеса, като премахват пъпната връв с хирургичен метод. Това не означава, че веднага щом пъпът на новороденото с щипка падне, грижите за рани трябва да бъдат спрени..

Колко лекува пъпа

След като пъпната връв е свързана с бебето, се оставя от 5 до 7 дни, докато остатъкът изсъхне напълно, след което трябва да падне. На негово място остава рана, която ще заздравее още 10 дни.

Ако пъпът получи инфекция, процесът на оздравяване ще се забави за неопределено време. В резултат на това бебето може да развие сериозни патологии..

Има и вродени промени (херния на пъпната връв, фистула), които също влияят върху степента на зарастване на раната.

Честота на лечение на пъпа

Докато пъпният процес не бърза да отпадне, достатъчно е лечението да се извършва веднъж на ден. Когато се появи рана, е необходимо да се погрижите за нея сутрин след сън и вечер след къпане на бебето.

Как да разберем, че раната е заздравяла

Когато пъпната връв падне при новородено с щипка (и без нея), върху корема остава не напълно стегнат остров. Отначало от нея все още се стича ichor. С подходяща грижа пъпът заздравява бързо, съответства на цвета на околната кожа и в идеалния случай трябва да бъде изтеглен в перитонеалната кухина, образувайки малка дупка. Въпреки че за някои деца възелът не е напълно прибран.

Лечение на пъпа в родилния дом

В перинаталния център сестринският персонал се грижи за пъпа на новороденото. В повечето случаи това се прави по открит начин. Останалата част от пъпната връв, след като тя е паднала, и самата рана се третират всеки ден с антисептични разтвори. Обикновено се използва калиев перманганат или водороден прекис.

Редица родилни болници използват различна практика:

 • на 2-ия ден от раждането на бебето процесът се отрязва със стерилни ножици или острие;
 • тъй като израстъкът все още не е мумифициран, за да се избегне кървене, раната се покрива с превръзка под налягане;
 • след 2 часа се отслабва, отстранява се на следващия ден по време на лечението на пъпа.

Раната е покрита с кървава кора, която не може да бъде взета - тя трябва сама да отпадне.

Лечение на пъпна рана у дома

При пристигането си от болницата майката осигурява на бебето подходящи грижи, един от моментите на които е лечението на пъпа. Как да се извърши процедурата, жената ще бъде показана в Перинаталния център.

Необходими средства

У дома можете да използвате същите антисептици, които са лекували пъпа на бебето в болницата. Не винаги е удобно с калиев перманганат - ще трябва да приготвите разтвора сами. Тук можете да сгрешите с концентрацията на праха, това ще доведе до изгаряния на кожата.

За дома се препоръчва използването на други средства (кои, по-добре е да обсъдите с Вашия лекар):

 • разтвор на фурацилин;
 • водороден прекис 3%;
 • хлорофилипт 1% (екстракт от евкалипт);
 • хлорхексидин;
 • брилянтно зелено.

Що се отнася до последния вариант, д-р Комаровски препоръчва да не се използва върху раната. Зад зеления цвят ще бъде много трудно да се види червено възпаление, ако инфекция попадне в пъпа.

По време на лечението на пъпа, изсушената кора ще попречи. За да го премахнете, първо трябва да омекотите с пероксид. Едва след това можете да го откачите с памучен тампон и да го извадите (ако е готов да се отдалечи без затруднения). Кората ще се отдели по-лесно, ако кожата близо до пъпа е леко изтеглена назад.

Когато третирате раната, трябва да я намажете с антисептик в посока от центъра към краищата, като се опитате да не пропуснете нито един милиметър.

Какво не може да се направи с пъпната рана

Полагайки правилни грижи за пъпа, майката трябва внимателно да го обработи. Спазването на някои табута ще помогне да се избегнат проблеми:

 • въпреки факта, че антисептиците, предложени за дезинфекция, са на алкохолна основа, не можете да използвате самия алкохол за обработка - той ще изгори кожата;
 • в никакъв случай не трябва да поставяте марлеви салфетки върху раната, а също така да лепите пъпа с лепяща мазилка - под тях бързо ще се развие инфекция;
 • не трябва да премахвате принудително коричката, дори ако тя леко се е отдалечила - преждевременното й отхвърляне ще провокира кървене и ще забави зарастването.

Не се препоръчва лечението да се извършва със сух памучен тампон, за да не се оплаквате по-късно защо в раната се е появила гной. В този случай възпалението ще бъде провокирано от влакната на материала, заклещен в пъпа..

Какво може да се обърка

Дори ако майката знае как да борави с пъпа на новороденото и изпълнява процедурата правилно, могат да възникнат проблеми. Основното тук е да не се объркате и да вземете необходимите мерки..

Ако новороденото има кървене на корема

Когато раната не заздравява дълго време и от нея се стича кръв, трябва да потърсите причината. Може би пъпът е бил наранен по време на обработката или когато бебето е било къпано, изтривано, повивано. Причината за кървавия пъп може да бъде образувалата се гъбичка (поради широкия пръстен).

В тази ситуация се препоръчват следните действия:

 • кръвта, изолирана от ранената рана, се попива с памучен тампон;
 • изтласквайки леко пъпния пръстен с ръце, капнете няколко капки водороден прекис;
 • оставете бебето да легне малко голо, за да може пъпа да "диша".

С развитието на гранулационни тъкани в раната се препоръчва лечението да се извършва с разтвор на сребърен нитрат 5% или Мирамистин (както е предписано от педиатър).

Ако раната изтече и се намокри

При някои деца след отпадането на апендикса се наблюдава синдромът на „плачещ пъп“. Това обикновено се свързва с бавно излекуване. Причините могат да бъдат в широк пъпни пръстен или по-дебела кожа.

Ако раната се намокри, тя продължава да се третира със същите антисептични разтвори, както е посочено по-горе. За да избегнете развитието на инфекция, можете да използвате дезинфекциращия антибиотик Baneocin за профилактика..

В този случай добър лечебен ефект ще се осигури чрез къпане на бебето в отвара от връв или лайка. След водната процедура раната трябва да се накисне старателно (но внимателно), така че да не се натрупва вода в нея..

Опасни симптоми

Плачът на пъпа може да бъде началото на по-сериозно заболяване - омфалит, при което се развива гнойно възпаление. Неприятно изглеждащо съдържание, стичащо се от раната, е резултат от инфекция на незарасналия пъп. Кожата около него показва опасността - тя се зачервява и набъбва. Детето става неспокойно, плюе обилно след хранене, започва да отслабва. Симптомите се допълват от висока температура.

Важно! При наличието на тези признаци не можете да се самолекувате - бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря. Като правило, ако бебето се чувства добре, педиатърът ще предпише локално лечение под формата на мехлеми, съдържащи полимиксин и бацитрацин, както и по-често третиране на пъпа с антисептични разтвори..

Препоръчва се и ултравиолетово облъчване на корема. При тежки случаи ще е необходим широк спектър от антибиотици. Стимулиращата терапия включва гама глобулин и витаминни препарати.

Тежки последици от инфекция на пъпа

Ако гнойното възпаление се нагрява, кожата около пъпа придобива кафеникав оттенък, от раната изтича зелена гной, която излъчва неприятна миризма. Процесът бързо улавя тъканта на перитонеума, отива в червата. В резултат на това бебето развива перитонит..

В този случай хирургичната интервенция вече не е необходима. Възпалението на перитонеума не само ще отложи процеса на оздравяване на пъпа за дълго време, но може да бъде допълнено и с отравяне на кръвта, което може да доведе до смъртта на бебето.

Общи препоръки за грижи

Детето ще бъде здраво и пъпът му бързо ще се стегне, ако майката правилно провежда хигиенни процедури и се придържа към общите правила за грижи.

Как да боравим с памперси и дрехи

Докато пъпа е в лечебен етап, те се опитват да не го наранят. Ето защо, поставяйки пелена на бебето, уверете се, че ръбът на пелената не покрива раната, не търка кожата близо до нея. Ако не е възможно да издържите на това изискване, памперсът или е пъхнат, или ръбът му е отрязан до желаното ниво.

Как да не си нараните пъпа

Пелените, в които е увито бебето, както и долните ризи, са в близък контакт с пъпа и могат да доведат до заразяване. За да се предотврати това, след всяко третиране на раната, върху детето се слагат чисти дрехи, които преди това са го изгладили с ютия.

Съвет. Материята, използвана в бебешките дрехи, трябва да бъде изключително от естествен памук, за да не разтрива кожата и да причинява дразнене.

Възможно ли е да се положи бебето по корем

Още от първите дни те се опитват да закалят бебето с въздушни бани, правят му стягащи масажи. До заздравяването на раната се извършват дейности с ограничения. Бебето временно не е изложено на корема, за да не нарани пъпа и да не го зарази.

Ако е необходимо да се масажира гърба на новороденото, това може да се направи с тегло. Мама слага бебето на половин руло към протегнатата си ръка, второто нежно поглажда кожата с кръгови движения. След това размества малката и продължава манипулациите.

Мога ли да къпя бебето си

Водата не е забрана за незараснал пъп. Може да се използва за лечение на рана, ако под ръка няма дезинфектант. Така че къпането в този случай е задължителна ежедневна процедура, която се прави най-добре вечер. Основното е, че водата не се задържа дълго в пъпа, в противен случай раната ще се намокри.

Важно! Течността се сварява предварително и се охлажда до оптималната температура (36-37 °). Можете да добавите калиев перманганат, но той не се отглежда в баня, а в буркан, така че неразтворените кристали да не попаднат върху тялото на бебето.

Когато щипка за падане пада от пъпа

Не във всеки перинатален център пъпната връв се затяга със специална скоба. Ако бебето се прибере с такава „украса“, майката трябва да знае, че щипката обикновено изчезва на 3-ия, понякога 5-ия ден. В някои случаи процесът може да отнеме една седмица - всичко зависи от физиологичните характеристики на трохите.

Интересно. Къде да се постави щипката, всяко семейство решава по свой начин. Малко хора го изхвърлят.

След като "крокодилът" падне, под него ще бъде намерена рана. Той не е толкова продължителен, колкото в стандартните случаи (с прашка), той е по-обилен в кръв. Обработката се извършва съгласно общите правила с малки корекции:

 • не трябва да използвате брилянтно зелено, по-добре е да го замените с хлорофилипт, който ускорява заздравяването;
 • раната трябва да се изсуши със стерилна салфетка;
 • в процеса не използвайте памучни тампони - те могат лесно да наранят раната.

Ако се използват разтвори, те се въвеждат в пъпа с пипета. За прилагане на дезинфекциращ мехлем е по-добре да вземете памучен тампон.

Лечението на пъпа е важна част от грижите за бебето. От това колко точно и правилно майката ще проведе хигиенната процедура зависи не само здравето на малкото дете, но и животът му.